Op 12 maart 2018 stelde u schriftelijke vragen aan het college conform artikel 40 van het Reglement van Orde. Graag antwoorden wij u hier op.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op 12 maart 2018 stelde u schriftelijke vragen aan het college conform artikel 40 van het Reglement van Orde. Graag antwoorden wij u hier op."

Transcriptie

1 Aan: Ineke van der Have-Schieving Cc: de leden van de gemeenteraad Postbus AA Bleskensgraaf T Zaaknummer: Datum: 6 april 2018 Portefeuillehouder: wethouder P (Paul) Verschoor Bijlage: Onderwerp: Beantwoording raadsvraag: Stand van zaken toezeggingen Kinderdijk Geachte mevrouw Ineke van der Have-Schieving, Op 12 maart 2018 stelde u schriftelijke vragen aan het college conform artikel 40 van het Reglement van Orde. Graag antwoorden wij u hier op. Raadsvraag/vragen Tijdens de raadsvergadering van 21 november 2017 zijn (onder andere) de volgende toezeggingen gedaan: 1. Wethouder Meerkerk gaat eerst in op de stand van zaken m.b.t. de op korte termijn overlast beperkende maatregelen, zoals het aanpakken van de huidige bewegwijzering en verkeersinfo (aangenomen motie door de raad op 4 juli 2017). 2. Toegezegd wordt nog voor 1 januari 2018 schriftelijk met een tussenrapportage te komen waarin concreet staat welke maatregelen inmiddels in Kinderdijk zijn uitgevoerd. 3. De voorzitter zegt toe naar aanleiding van het onderzoek naar de verkeersborden resultaten onderzoek VVN- te zullen onderzoeken welke aanbevelingen er zijn gedaan, welke maatregelen ondertussen zijn genomen en of het nodig is extra maatregelen te nemen. 4. Verder zegt de voorzitter toe te zullen bekijken of er extra handhaving nodig is voor het komende seizoen en de raad hierover voor Pasen te informeren en het toepassen van zaken als wegslepen of wielklemmen te bezien bij het opstellen van een integraal structureel handhavingsplan; dit moet in breder perspectief worden bezien. Wij verzoeken het college met spoed de toezegging na te komen. Overlast beperkende maatregelen Zoals gemeld in de raadsinformatiebrief van 20 maart jl. heeft samen met de Belangenvereniging Kinderdijk een inventarisatie plaatsgevonden van borden. Sanering van overbodige borden niet zijnde verkeersborden vindt inmiddels plaats. Voor de sanering van een aantal verkeersborden is verdere afstemming met zowel het waterschap als de gemeente Alblasserdam noodzakelijk en zullen de noodzakelijke verkeersbesluiten moeten worden genomen. Deze actie vraagt daarom nog tijd. Een eerste sanering van overbodige verkeersborden heeft overigens reeds in 2016 plaatsgevonden.

2 2 Opstellen tussenrapportage welke maatregelen inmiddels in Kinderdijk zijn genomen In de raadsinformatiebrief van 20 maart jl. zijn wij inhoudelijk ingegaan op de vragen die onder andere zijn gesteld in uw raadsmotie van 21 november Hiermee is de gevraagde tussenrapportage geleverd. In afwijking van eerdere toezeggingen hebben wij ervoor gekozen om u op een later tijdstip, direct voor aanvang van het seizoen, zo volledig mogelijk te informeren. Onderzoek naar verkeersborden resultaten onderzoek VVN De in het VVN-rapport gedane aanbevelingen (peildatum 2015) zijn waar mogelijk al opgepakt in het kader van de dijkverzwaring en door de realisatie van de in- en uitstapzone. Een belangrijke verbetering die is gerealiseerd is het doortrekken van het vrij liggende fietspad op de Lekdijk. Ook de sanering van overbodige verkeersborden in 2016 maakte deels onderdeel uit van de aanbevelingen uit het rapport. Daar waar de aanbevelingen nog niet zijn opgepakt zijn ze onderdeel van toekomstige projecten, bijvoorbeeld de prijsvraag Waterentree en de herinrichting van de Molenstraat. Beide trajecten zullen t.z.t. aan uw raad ter informatie worden voorgelegd. Een volledig overzicht van de aanbevelingen en de stand van zaken vindt u als bijlage bij deze brief. Handhaving Zoals gemeld in de raadsinformatiebrief van 20 maart jl. is uw raad het Handhavingsplan Kinderdijk (geactualiseerd 2018) voor de start van het seizoen aangeboden. Hierin wordt beschreven welke afspraken en inzet in 2018 in het kader van handhaving zijn vastgelegd. Onderwerpen als handhaving wielklem wegsleepregeling zijn hierin per onderwerp en in samenhang beschreven. Het college ziet vooralsnog geen noodzaak voor het inzetten van middelen als een wielklem en een wegsleepregeling. Wij verwachten u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Burgemeester en wethouders van de gemeente Molenwaard, de secretaris de burgemeester B.J. Nootenboom CMC D.R. van der Borg

3 Bijlage bij raadsinformatiebrief, toezeggingen Kinderdijk, 4 april Aanbevelingen/oplossingsrichtingen VVN naar aanleiding van het Verkeerskundig Onderzoek dat Veilig Verkeer Nederland heeft gehouden naar de verkeersveiligheid om en nabij het entreegebied van het Werelderfgoed Kinderdijk Korte termijn (volgens VVN) Stand van zaken (gemeente Molenwaard, 5 april 2018) Schonen /afstemmen en waar nodig verwijderen van aangebrachte (verwarring stichtende) bebording. Controle op zichtbaarheid/leesbaarheid en begrijpbaarheid Bebouwde kom inrichten en aanduiden als 30 km/u zone. Nu complexe verkeersstromen waarbij rijsnelheden te hoog zijn. Fietsers alleen op de rijbaan houden in beide richtingen op echte fietsstroken. Inrichting Molenstraat als Fietsstraat? Voetgangers van/naar schepen op huidige fietspad concentreren met 1 oversteekplaats t.h.v. ingang WEK. Looproutes en oversteekvoorzieningen verkeersveilig en comfortabel inrichten en goed aangeven. Opstelmogelijkheden voor voetgangers en fietsers bij oversteekplaatsen ruimer en overzichtelijker maken Afhandelen parkerend verkeer t.h.v. WEK-entree anders vorm geven zodat stilstaand verkeer op de dijk In 2016 is heeft in overleg met de belangenvereniging een eerste saneringsronde plaatsgevonden. In februari 2018 heeft een herinspectie plaatsgevonden. Naar aanleiding daarvan zijn en worden er de komende weken nog een aantal borden verwijderd. Voor een deel van de verkeersborden is echter afstemming nodig met de andere wegbeheerders (Waterschap, Gemeente Alblasserdam) en zullen verkeersbesluiten moeten worden genomen. Pas na overeenstemming met deze wegbeheerders is duidelijk of er nog een aantal verkeersborden kan worden gesaneerd. Binnen enkele weken zullen er in het westelijke trottoir van de Molenstraat nog gemarkeerde tegels worden aangebracht om de bezoekers vanaf het IHC-terrein naar het molengebied te leiden. Eind 2016/begin 2017 is er overleg geweest met de BVLK over de inrichtingsprincipes die gehanteerd zullen worden bij de herinrichting van de Molenstraat/Lekdijk. Daarbij is gekozen voor de zogenaamde 50- variant. Omdat de inrichting van de Molenstraat/Lekdijk onderdeel is van een totaalpakket aan maatregelen in het gebied is er voor gekozen om eerst het totaalpakket in beeld te brengen (o.a. in het gebiedsperspectief Alblasserdam Kinderdijk) alvorens de plannen verder uit te detailleren. In het smalle wegprofiel is dit niet te realiseren zonder ingrijpende maatregelen. Deze punten zijn onderdeel van de prijsvraag Waterentree die voor de zomervakantie 2018 wordt uitgeschreven. In combinatie met de dijkverzwaring is het vrijliggende fietspad langs de Lekdijk al wel doorgetrokken naar Nieuw-Lekkerland. Inmiddels in de in- en uitstapzone in gebruik genomen. Na een gewenningsperiode zal dit moeten resulteren in een betere verkeersafhandeling. Er is bebording aangebracht en de buschauffers worden/zijn door middel van een brief en flyer gewezen op de nieuwe verkeerssituatie.

4 Bijlage bij raadsinformatiebrief, toezeggingen Kinderdijk, 4 april wordt voorkomen. Uit/instapplaats voor bussen duidelijk en vroegtijdig aangeven Bevoegdheden en inzet echte verkeersregelaars versterken Lange termijn (volgens VVN) Alleen verkeersstromen voor dorpskern/wek via route Lekdijk - Molenstraat van: - Fietsers/bromfietsers/voetgangers. - Lokaal (bestemmings-)verkeer. Voor personenauto s/bussen/campers een nieuwe opvang met parkeer ruimte aan zuidzijde WEK met directe ontsluiting via Alblasserdam naar A15. Optie: inzet pendelbussen/boot/fietsen naar entreegebied Tunnelverbinding voor voetgangers/fietsers van steigers naar entreegebied. Voorkomen oversteken op wegvak en comfortabele / veiligere bereikbaarheid entree WEK. Verkeersregelaars zijn nu bevoegd. Past in de strategie om Haven-Zuid in te richten als transferium voor Kinderdijk. De Alblasserdamse raad heeft in 2017 met de inrichtingsprincipes voor Haven-Zuid ingestemd. Ingebruikname van het transferium word niet voor 2020 verwacht. Inmiddels wordt in lijn met de strategie een groot deel van de groei van het bezoek aan Kinderdijk opgevangen over water. En werken we plannen uit om aan de westrand van Nieuw-Lekkerland parkeergelegenheid voor bussen en campers te realiseren. Deze opgave maakt deel uit van de eerder in dit stuk genoemde prijsvraag Waterentree die voor de zomervakantie zal worden uitgeschreven.

5 Handhavingsplan Veiligheid Molengebied Kinderdijk geactualiseerd 2018 Maart 2018

6 Inleiding In 2015 is het Handhavingsplan Veiligheid Kinderdijk opgesteld in gezamenlijkheid met de Belangenvereniging Kinderdijk, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), politie en Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa`s). Reden hiervoor was het aanpakken van overlast en andere negatieve neveneffecten op het gebied van verkeer en veiligheid als gevolg van het stijgend aantal bezoekers aan het molengebied Kinderdijk. De afgelopen drie jaar zijn er goede resultaten behaald maar zijn er op punten ook wijzigingen. Dit alles vraagt dan ook om een actualisatie van het handhavingsplan. In dit geactualiseerd handhavingsplan zijn de afspraken opgenomen die de betrokken partijen met elkaar hebben gemaakt. Er wordt ingezoomd op de te nemen maatregelen en te plegen inzet door de betrokken partijen ten aanzien van de handhaving van de parkeer- en verkeersproblematiek in en rondom het molengebied. Ook de veiligheidsvraagstukken die specifiek verbonden zijn aan het molengebied komen aan bod. Doel Een effectieve en efficiënte handhaving die bijdraagt aan de verbetering / vermindering van de verkeersveiligheid, verkeersoverlast en sociale veiligheid in het molengebied voor zowel de bewoners als de bezoekers. Uitgangspunten - Handhaving is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de SWEK, gemeente (inclusief boa`s), politie en bewoners / bedrijven. - Handhaving is meer dan het uitdelen van bekeuringen. - Je mag van een ieder verwachten dat hij of zij zich aan de regels houdt, waarbij de regels duidelijk dienen te zijn en voor een ieder gelijk worden toegepast % handhaving en 24/7 inzet is een utopie. Rollen en bevoegdheden - Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) De SWEK heeft als exploitant van het Molengebied een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van de verkeers- en parkeerproblematiek die samenhangt met de exploitatie van het gebied en in het verlengde daarvan ook ten aanzien van de handhaving. Mede voor de aanpak van de problematiek zet de SWEK parkeerwachters in. De parkeerwachters van de SWEK zijn tevens aangesteld en in die hoedanigheid ook bevoegd als verkeersregelaar. De verkeersregelaars zijn bevoegd om in de openbare ruimte /op de openbare weg verkeersregelend op te treden, als daar aanleiding toe is. Aanwijzingen van verkeerregelaars dienen door verkeersdeelnemers te worden opgevolgd. De verkeersregelaars zijn niet bevoegd om bekeuringen uit te delen. Ten aanzien van de sociale veiligheid heeft de SWEK geen formele rol. Het is echter wel een zeer belangrijke partij ten aanzien van signalering en het melden van zaken en ten aanzien van preventie en communicatie. - Gemeente (inclusief boa`s) De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de doorstroming van het verkeer, de leefbaarheid langs de lokale wegen en de verkeersveiligheid. Hierdoor is de gemeente de Pagina 2

7 partij die zorgdraagt voor de inrichting van de weg en de bebording. Ook is de gemeente bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten. Tevens kan de gemeente op onderdelen gemeentelijke regels stellen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In aanvulling op de taken van de politie waaronder de handhaving van parkeer- en verkeersovertredingen heeft de gemeente de mogelijkheid om Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa`s) in te zetten. De door de gemeente ingehuurde en aangestelde boa`s zijn bevoegd om handhavend op te treden op het gebied van parkeer- en verkeersovertredingen. Zolang deze vallen onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften. Het officieel waarschuwen en beboeten van foutparkeerders valt hier onder. Bij de sociale veiligheidsvraagstukken kunnen de boa`s optreden als extra ogen en oren. Zij hebben geen formele bevoegdheid om iemand staande te houden. - Politie Mede ter uitvoering van de verantwoordelijkheid van de gemeente als wegbeheerder is de politie de controlerende en handhavende partij. De politie is bevoegd tot handhaving van de Wegenverkeerwet waaronder die zaken die vallen onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften. In de landelijke prioritering is er sprake van een situatie waarbij de lichte overtredingen (o.a. fout parkeren) minder een taak zijn van de politie, maar gelaten worden aan de gemeenten. Bij eventuele sociale veiligheidsvraagstukken is de politie bevoegd tot opsporing en het aanhouden van personen. - Bewoners en bedrijven Kinderdijk Handhaving is de laatste fase in een keten. Het begint met het goede voorbeeld geven en het elkaar aanspreken, zowel als (direct) buren als gasten en bezoekers. Bewoners en bedrijven hebben hierin ook een rol. - Waterschap Het Waterschap Rivierenland is wegbeheerder van de wegen buiten de bebouwde kom. Resultaten / stand van zaken periode juli 2015 februari Campers Nadat de effecten in 2016 van de communicatie en handhaving al merkbaar waren heeft dit zich voortgezet in Er zijn nauwelijks meer verkeerd geparkeerde campers gesignaleerd. De campers wisten de verwijslocaties zeer goed te vinden. - Bussen De verwijslocaties voor bussen werken steeds beter. Er zijn in 2017 geen grote incidenten en of opstoppingen meer geweest. De hoeveelheid bussen (zeker op momenten dat deze gelijktijdig aanwezig zijn) zorgt wel voor een behoorlijke druk in combinatie met andere verkeersdeelnemers. - Personenauto`s Zonder dat er exacte tellingen zijn is het helder waarneembaar dat het aantal toeristen dat met een personenauto naar Kinderdijk toeneemt. Tot nu toe waren er steeds net aan genoeg parkeerplaatsen, de druk neemt echter wel toe. Op hoogtijdagen wordt er frequent geparkeerd op de Schoordijk wat niet is toegestaan. Meermaals is er handhavend opgetreden. - Venten, straatartiesten en standplaatsen Pagina 3

8 Het aantal personen dat optrad als straatartiest, aan het venten was of een standplaats innam is de afgelopen periode gestegen. Meer en meer was er sprake van een wildgroei met diverse negatieve effecten. De regelgeving was niet meer toereikend, waardoor handhaving vaak ook niet mogelijk was. In vervolg hierop is de regelgeving (als onderdeel van het regievraagstuk Kinderdijk) aangepast en is met ingang van 2018 venten en het optreden als straatartiest niet meer toegestaan. Het aantal standplaatsen is gereguleerd tot maximaal 6 waarbij deze vergunningsplichtig zijn. - Wensballonnen Steeds meer gebeurde het dat er wensballonnen in het molengebied zweefde. Ongewenst in verband met de brandveiligheid. Met ingang van oktober 2017 is een verbod van kracht op het gebruik van wensballonnen. - Drones Het gebruik van drones is fors toegenomen ook in het molengebied. Wel is het beeld van de Omgevingsdienst dat de piek ten aanzien van het gebruik in het molengebied bereikt is. Daadwerkelijk handhavend optreden op basis van de Natuurbeschermingswet is niet mogelijk gebleken. Zakkenrollen Met name in 2015 waren er meerdere meldingen over zakkenrollen. Extra aandacht is er hiervoor geweest. In 2016 en 2017 is het niet of nauwelijks voorgekomen. - Paardentram Met de exploitant zijn afspraken gemaakt over de frequentie en vorm van het gebruik. Dit heeft ertoe geleidt dat er geen overlast meer ervaren wordt. - Extra capaciteit Met ingang van 2016 is er structureel ,- beschikbaar specifiek voor inzet van boa`s in en rondom het molengebied. Te handhaven zaken 2018 en verder - Campers Het parkeren van campers is niet toegestaan in het molengebied en in de kern Kinderdijk met uitzondering van het parkeerterrein bij IHC. Signalen zijn er dat er vaker (niet structureel) door campers wordt overnacht in de Molenstraat, dit is niet toegestaan. - Bussen Het parkeren van bussen is niet toegestaan in het molengebied en in de kern Kinderdijk. Verder is het cruciaal voor de doorstroming van het verkeer dat met name bussen alleen stilstaan op de daarvoor bestemde locaties voor het laten in- en uitstappen van passagiers. - Personenauto`s In basis is het voor personenauto`s vrij om te parkeren op het parkeerterrein bij de SWEK en in de kern Kinderdijk. Op sommige locaties (waaronder de Schoordijk) is een specifiek parkeerverbod ingesteld en is parkeren door personenauto`s niet toegestaan. - Venten, straatartiesten en standplaatsen Het optreden als straatartiest en venten is in het molengebied Kinderdijk niet toegestaan. Het innemen van een standplaats is enkel toegestaan indien men over een standplaatsenvergunning beschikt van de gemeente. - Drones De landelijke regels voor het gebruik van drones in het molengebied zijn van toepassing wat inhoudt dat het in basis is toegestaan om met drones in het gebied te vliegen. Echter hierbij mag geen sprake zijn van overlast, schending van privacy of verstoring van flora en fauna. - Bouw bezoekerscentrum In 2018/2019 zal naar verwachting het nieuwe bezoekerscentrum worden gerealiseerd. De bouw zal extra druk en verkeersbewegingen met zich meebrengen. Het is van belang om dit te reguleren en hier aan de voorkant afspraken over te maken. Pagina 4

9 - Sociale veiligheid De bezoekers van het molengebied kunnen een gemakkelijke prooi zijn voor bijvoorbeeld zakkenrollers en of andere vormen van criminaliteit. Op dit moment is hier structureel geen sprake van. Het is meer iets om rekening mee te houden en met elkaar scherp op te zijn om eventuele criminaliteit snel aan te kunnen pakken. Afspraken en inzet 2018 en verder - Campers Er blijven verwijslocaties voor campers beschikbaar zodat er voldoende alternatieven zijn (in 2018 parkeerterrein Vletstraat, Haven-Zuid Alblasserdam en in het weekend ook het parkeerterrein van IHC). De lijn qua handhaving wordt doorgezet waarbij er handhavend wordt opgetreden tegen verkeerd geparkeerde campers. Extra aandacht zal er zijn voor het overnachten van campers. - Bussen De stop en go zone zal circa 1 april 2018 gereed zijn. Bussen zullen vanaf daar verwezen worden naar een verwijslocatie (in 2018 terrein Den Boer Nieuw-Lekkerland). De gemeente is verantwoordelijk voor de bebording zodat helder is dat er een parkeerverbod geldt. Bussen zullen door de SWEK actief verwezen worden naar de stop en go zone. - Personenauto`s Daar waar een parkeerverbod geldt (specifiek de Schoordijk) zal handhavend worden opgetreden binnen de beschikbare capaciteit. Waar mogelijk worden er in afstemming met het Waterschap fysieke maatregelen getroffen om parkeren te voorkomen. - Venten, straatartiesten en standplaatsen Tot 15 april 2018 wordt gewaarschuwd bij overtreding van de geldende regels daarna wordt direct bekeurd. - Drones Indien er sprake is van overtreding van de regels wordt er waar mogelijk bekeurd. Daarnaast wordt het gebruik van drones afgeraden en ontmoedigd vanuit het oogpunt van inbreuk op privacy, hinder en verstoring. Daarnaast zal door de gemeente nader onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden en wenselijkheid om het gebruik van drones verder te reguleren in het molengebied dit ook vanuit het perspectief van de bewoners ten aanzien van hinder en privacy. - Parkeerterrein IHC Er is toestemming van IHC om in het weekend het terrein te gebruiken voor het parkeren van campers. Door de SWEK zal de hoogtebalk bediend worden als ook zal er per weekend een ronde ter controle worden gemaakt (o.a. afval). - Matrixbord De gemeente draagt zorg voor een deugdelijk matrixbord voor communicatie over / verwijzing van parkeren. Door de SWEK wordt het bord bediend. - Boa`s De structurele inzet van boa`s ( ,- op jaarbasis) in Kinderdijk wordt gecontinueerd. - Politie De politie controleert en handhaaft tijdens de reguliere surveillance diensten en geeft waar mogelijk prioriteit aan de inzet in Kinderdijk bij excessen en bijzondere omstandigheden. - Verkeersregelaars De structurele inzet van verkeersregelaars door de SWEK wordt gecontinueerd. Zij zijn tevens de eerste partij die mensen aanspreken bij overtreding van verkeers- parkeerregels. - Bekeuren Pagina 5

10 Bij overtredingen wordt er direct bekeurd. Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen ook als er niet specifiek een verdrag met het desbetreffende land inzake het innen van de bekeuring is. - Wielklem en wegsleepregeling Voor het inzetten van middelen als een wielklem en een wegsleepregeling is geen noodzaak en er zal vooralsnog dan ook geen verdere inzet op worden gepleegd. - Bouw bezoekerscentrum Afspraken worden gemaakt met de SWEK over de parkeer en verkeersaspecten rondom de bouw van het bezoekerscentrum. Indien geen invulling wordt gegeven aan de afspraken zal handhaving (bestuursrechtelijk en of strafrechtelijk) worden opgetreden. - Sociale veiligheid Ten aanzien van sociale veiligheidsvraagstukken vindt informatiedeling plaats. Afhankelijk van de casus en het type vraagstuk wordt in gezamenlijkheid de aanpak bepaald. Communicatie - Iedere betrokken partner heeft één contactpersoon. Deze contactpersonen dragen zorg voor een goede afstemming en communicatie binnen de kaders van het handhavingsplan. - Bij verwachte drukte of bijzondere omstandigheden worden partijen vroegtijdig geïnformeerd zodat hier rekening mee gehouden kan worden in de planning en inzet. - Er vindt periodiek (minimaal een keer per half jaar) overleg plaats met de betrokken partijen over de handhaving om de voortgang en eventuele verbeterpunten te bespreken. - In geval van spontane drukte, een calamiteit of anderszins bijzondere niet voorziene omstandigheden waarbij de veiligheid en of doorstroming van het verkeer in het geding is, wordt contact opgenomen met de politie via het algemeen nummer ( ). De politie draagt zorg voor extra aandacht en zo veel als mogelijk inzet bij een melding in deze categorie. - Er wordt in gezamenlijkheid breed gecommuniceerd over de (gewijzigde) regels, verwijslocaties, controle en handhaving Commitment Controle en handhaving is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Om deze verantwoordelijkheid en inspanningsverplichting te bekrachtigen committeren alle partijen zich aan het Handhavingsplan Veiligheid Molengebied Kinderdijk geactualiseerd Pagina 6

Verkeerskundig Onderzoek Veilig Verkeer Nederland. Entreegebied Werelderfgoed Kinderdijk

Verkeerskundig Onderzoek Veilig Verkeer Nederland. Entreegebied Werelderfgoed Kinderdijk Verkeerskundig Onderzoek Veilig Verkeer Nederland Entreegebied Werelderfgoed Kinderdijk Entreegebied Werelderfgoed Kinderdijk Waar praten we over? Belangenvereniging Leefbaar Kinderdijk formuleerde knelpunten

Nadere informatie

Plan Visitormanagement Molengebied Kinderdijk 2019

Plan Visitormanagement Molengebied Kinderdijk 2019 Plan Visitormanagement Molengebied Kinderdijk 2019 Maart 2019 Inleiding Het erfgoed Kinderdijk is in trek! Ook dit jaar verwachten we weer meer bezoekers in Kinderdijk. Dit in combinatie met de bouwactiviteiten

Nadere informatie

Onderwerp stand van zaken touringcarparkeren Zuidplantsoen

Onderwerp stand van zaken touringcarparkeren Zuidplantsoen Ruimte en Economie Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Leden van de Gemeenteraad Delft

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer 63 onderwerp: Wegsleepregeling iz-nummer 480773 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 juni

Nadere informatie

Verkeersbesluit instellen parkeerverboden Rademakersdonk in de schoolomgeving

Verkeersbesluit instellen parkeerverboden Rademakersdonk in de schoolomgeving STAATSCOURANT 1 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 62836 november 2017 Verkeersbesluit instellen parkeerverboden Rademakersdonk in de schoolomgeving Nr. 2017-483602 Burgemeester

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 680407 Datum: 14 maart 2017 Portefeuillehouder: burgemeester D.R. (Dirk) van der Borg Bijlage:

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2010 / 078. Naam Wegsleepverordening gemeente Nijmegen (2004) Publicatiedatum 21 juli 2010.

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2010 / 078. Naam Wegsleepverordening gemeente Nijmegen (2004) Publicatiedatum 21 juli 2010. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2010 / 078 Naam Nijmegen (2004) Publicatiedatum 21 juli 2010 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 9 juni 2004 (raadsvoorstel nummer

Nadere informatie

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003

RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012. Aan de raad van de gemeente Alblasserdam. Alblasserdam, 21 januari 2003 RAAD 6 FEBRUARI 2003 Reg.nr. Raad 2003/012 Onderwerp: Vaststelling APV, inclusief handhavingsbeleid en samenlevingsregels Aan de raad van de gemeente Alblasserdam Alblasserdam, 21 januari 2003 Geachte

Nadere informatie

Wegsleepverordening Dordrecht

Wegsleepverordening Dordrecht Wegsleepverordening Dordrecht Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan *1024661* Gemeenteraad Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Verkeerskundige analyse Torenlaan 1010707 Geachte gemeenteraad, In de commissie Fysiek zijn vragen

Nadere informatie

Parkeren in centrum Stiens

Parkeren in centrum Stiens Parkeren in centrum Stiens Hoe, wat en waarom = Definitief = Oktober 2011 INHOUDSOPGAVE blz 1 AANLEIDING 2 2 INVENTARISATIE 3 3 UITWERKING 5 3.1 Verkeersregulerende parkeermaatregelen 5 3.2 Aanleg parkeerplaatsen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht 2017 Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Inhoud 1. Inleiding...2 1.1 Doel toezicht en handhaving...2 1.2 Geschiedenis...2 1.3 Inhuur bij Omgevingsdienst IJmond...2

Nadere informatie

Wegsleepverordening 2003

Wegsleepverordening 2003 Wegsleepverordening 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Dordrecht Officiële naam regeling Wegsleepverordening 2003 Citeertitel Wegsleepverordening 2003

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Uitvoeringsprogramma BOAtoezicht 2016 Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Inhoud 1. Inleiding...2 1.1 Doel toezicht en handhaving...2 1.2 Geschiedenis...2 1.3 Inhuur bij Omgevingsdienst IJmond...2

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart. Nr september 2017

STAATSCOURANT. Definitief verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart. Nr september 2017 STAATSCOURANT 22 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 54353 september 2017 Definitief verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN 1 WAT WIL DE VVD? - Aantal handhavers uitbreiden tot 300 goed opgeleide handhavers; - Handhavers moeten de bevoegdheid krijgen

Nadere informatie

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden Geacht college, De populariteit van de snorscooter heeft

Nadere informatie

Het vaststellen van de openingstijden kan wel aan het college worden gedelegeerd of gemandateerd.

Het vaststellen van de openingstijden kan wel aan het college worden gedelegeerd of gemandateerd. TOELICHTING WEGSLEEPVERORDENING DORDRECHT Artikel 1 In dit artikel worden de begrippen gedefinieerd. Artikel 2 De uitvoering van de wegsleepverordening is een bevoegdheid van het college. Het wegslepen

Nadere informatie

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen;

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen; De burgemeester van Ferwerderadiel, overwegende: dat bij Wet van 30 juni 1976, Staatsblad 412, wijzigingen in de Wegenverkeerswet zijn aangebracht, ertoe strekkende nieuwe voorzieningen te treffen, teneinde

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL MANDAATBESLUIT WEGSLEEPREGELING SCHERPENZEEL 2002 Burgemeester en wethouders van de gemeente Scherpenzeel; gelet op het bepaalde in de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit wegslepen

Nadere informatie

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard

UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN. Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard UITWERKING EVALUATIE VERKEER OP DIJKWEGEN Aanbevelingen voor verkeersveilige dijkwegen in Lingewaard mei 2015 0 0.Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbevelingen 3. Planning en kostenoverzicht 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit

Ontwerp verkeersbesluit Ontwerp verkeersbesluit voetgangersgebieden Stadshart Bij16-464 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn

Nadere informatie

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr november Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

STAATSCOURANT VERKEERSBESLUIT. Nr november Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT 15 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 61040 november 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 1017729 Onderwerp: Aanpassingen Stationsomgeving Doetinchem Burgemeester

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21507 26 april 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 2016.12175 Onderwerp: wijzigingen rondom Bilderdijkstraat en Bezelhorstweg

Nadere informatie

Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten

Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten STAATSCOURANT 10 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 65387 november 2017 Verkeersbesluit: Verkeersmaatregelen Ebbingestraten Kampen Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht De heer E. klaagt erover dat de gemeente Bergen niets doet aan de overlast die hij ondervindt als gevolg van de situatie op de weg vóór zijn woning, waardoor het hem nagenoeg onmogelijk

Nadere informatie

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen

Aanleiding. Presentatie doortrekken Haarsweg. Communicatietraject. Onderdelen van het onderzoek. Ondernemersvereniging Ommen Presentatie doortrekken Haarsweg Donderdag 10 april 2014 Aanleiding Raadscommissie van 6 juni 2013 behandeling verkeersonderzoek De Strangen en de rotonde Schurinkstraat- Chevalleraustraat Over de Haarsweg

Nadere informatie

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind!

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! CBS De Rietzanger & OBS Ter Borch Februari/maart 2015 Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! In het jaar 2009 werd het Borchkwartier gebouwd. Al snel bleek dat beide scholen te maken hadden

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT. Zaaknummer :

VERKEERSBESLUIT. Zaaknummer : Verkeersbesluit: wijzigen van maximaal twee algemene parkeerplaatsen in een parkeerplaats alleen bestemd voor elektrische voertuigen met gebruik van de laadpaal aan de Lekweg, ter hoogte van Beatrixweg

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT 20 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 49776 september 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 2016.13321 Onderwerp: Aanpassen stationsomgeving Doetinchem Burgemeester

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders 13 december Realisatie JOP in Groot-Ammers nabij sporthal De Reiger

de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders 13 december Realisatie JOP in Groot-Ammers nabij sporthal De Reiger collegebrief aan de raad Aan Van Datum Zaaknummer Onderwerp de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders 13 december 2014 168693 Realisatie JOP in Groot-Ammers nabij sporthal De Reiger Geachte

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: D1509 1512 3044 0384 Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Datum uitgifte advies: Oversteekbaarheid fietsers en voetgangers

Nadere informatie

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting

Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Ontwerp verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat Bij17-289 Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor!

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Lokale Politie LAN Foutparkeren Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! beste inwoner Stilstaan en parkeren Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2014-12276 Herzien Toezicht en handhaving verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen16 oktober 2014 7 oktober 2014 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten

Zaaknummer Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten Behandelvoorstel Onderwerp Notitie verkeerskundige analyse Torenlaan Zaaknummer 1026963 Portefeuillehouder Jan Bron Belangrijkste beslis/- bespreekpunten Historie Niet expliciet gevraagd. Instemming betuigen

Nadere informatie

Tijdelijk verkeersbesluit

Tijdelijk verkeersbesluit STAATSCOURANT 29 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 68763 november 2017 Tijdelijk verkeersbesluit 1125222-2017 Diverse straten in het centrum Gouda: het instellen van tijdelijke

Nadere informatie

Jaarverslag Bijzondere Opsporingsambtenaren

Jaarverslag Bijzondere Opsporingsambtenaren Jaarverslag Bijzondere Opsporingsambtenaren 2016 Inleiding Voor u het jaarverslag van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s) van 2016. Dit eenvoudig verslag beoogt niets meer dan snel inzicht te

Nadere informatie

FOUTPARKEREN. U doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! PZ HerKo. Lokale Politie Herent- Kortenberg

FOUTPARKEREN. U doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! PZ HerKo. Lokale Politie Herent- Kortenberg FOUTPARKEREN PZ HerKo U doet er toch niet aan mee? Lokale Politie Herent- Kortenberg Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Beste inwoner, Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

Bijlage 1: mogelijke maatregelen

Bijlage 1: mogelijke maatregelen Bijlage 1: mogelijke maatregelen Managen toeristisch- recreatief bezoek Site 1. Wat Bezoekerscentrum Beleving, uitkijkpunt, educatie, representatieve ontvangst, horeca en souvenirshop Totaal 400 personen,

Nadere informatie

Beleidsnotitie Parkeren grote voertuigen

Beleidsnotitie Parkeren grote voertuigen Beleidsnotitie Parkeren grote voertuigen Versie 2 1 juli 2009 Deze beleidsnotitie bevat 8 genummerde bladzijden 1 t/m 8. 1 1. Inleiding Het parkeren van grote voertuigen (met name vrachtwagens en in mindere

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep

Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Aanwijzing losloopgebied voor honden in het Venneperhout te Nieuw-Vennep Portefeuilehouder Marjolein Steffens-van de Water, drs. Theo Weterings Collegevergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan

Raadsvoorstel. BOA Oostzaan. Veiligheid. Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Inzet BOA Oostzaan Titel BOA Oostzaan Nummer 10 / 49 Datum 8 september 2010 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Inzet BOA Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 19436 10 april 2017 Verkeersbesluit: Instellen 30 km per uur-zone Hoofdstraat (bibeko), het realiseren van drie algemene

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD VERKEERSBESLUIT Datum: 6 mei 2014 Onderwerp: verkeersbesluit voor de Stationsweg. BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HEERHUGOWAARD Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

Overwegende: dat de Heemradenlaan gelegen is binnen de bebouwde kom van de stad Apeldoorn;

Overwegende: dat de Heemradenlaan gelegen is binnen de bebouwde kom van de stad Apeldoorn; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 55426 1 oktober 2018 Verkeersbesluit parkeermaatregelen Heemradenlaan Burgemeester en wethouders van Apeldoorn; gelet op

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Taken... 3 2.1 Meldingen door burgers en ondernemers... 3 2.2 Hondenbeleid...

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2017, kenmerk SO/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2017, kenmerk SO/ ; Dordrecht Nr. 1855529 De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2017, kenmerk SO/1836133;

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 77481. Wegsleepverordening De Ronde Venen 2015. Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder:

GEMEENTEBLAD. Nr. 77481. Wegsleepverordening De Ronde Venen 2015. Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Ronde Venen Nr 77481 24 augustus 2015 Wegsleepverordening De Ronde Venen 2015 De raad van de gemeente De Ronde Venen; gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen Plan de Remise Haarlem

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen Plan de Remise Haarlem STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1259 10 januari 2017 Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen Plan de Remise Haarlem Nr. 2016/144799 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Advies: Stel de raad voor om bijgaande APV wijziging vast te stellen.

Advies: Stel de raad voor om bijgaande APV wijziging vast te stellen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: L.M. Rödel Tel nr: 0348 428479 Nummer: 17A.00903 Datum: 11 augustus 2017 Tekenstukken: Nee Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Juridische

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16854 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Weteringbrug Huigsloterdijk/Leimuiderdijk Onderwerp:

Nadere informatie

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats»

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Aan De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Datum 2 juli 2019 Onderwerp Plaatsen laadpaal wijziging locatie Ons kenmerk 2019/518748 E-mail laadpaal@haarlem.nl

Nadere informatie

Gemeente Beuningen - Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen Down the Rabbit Hole, Beuningen

Gemeente Beuningen - Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen Down the Rabbit Hole, Beuningen STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 30328 29 mei 2017 Gemeente Beuningen - Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen Down the Rabbit Hole, Beuningen Burgemeester

Nadere informatie

Margret van Wijk, Frank Pleket. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen.

Margret van Wijk, Frank Pleket. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 17A.00124 Datum: 7 februari 2017 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Verkeersbesluit geslotenverklaring aslast voertuigen bruggen Leijgraaf

Verkeersbesluit geslotenverklaring aslast voertuigen bruggen Leijgraaf GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Uden Nr. 113632 4 juli 2017 Verkeersbesluit geslotenverklaring aslast voertuigen bruggen Leijgraaf Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het

Nadere informatie

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken?

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken? RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 30 vragen 18R.00431 Van: Datum : 3 juli 2018 Portefeuillehouder(s) Portefeuiile(s) college van burgemeester en wethouders : Verkeer : wethouder W.J.P. Kok

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 november 2006 / 213/2006. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 november 2006 / 213/2006. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 29 november 2006 / 213/2006 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Aanpassing tarief wegsleepverordening Programma / Programmanummer

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00732

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00732 Gemeente Oudew ntei RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 17R.00732 Van College van burgemeester en wethouders Datum 5 september 2017 Portefeuillehouder(s) : Wethouder L.W. Vermeij Portefeuille(s) : Verkeer Contactpersoon

Nadere informatie

Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo

Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo Bijlage 2: foto s verkeerssituatie Dorpsstraat te Otterlo Memo Aan : Aan de fracties van de politieke partijen Ede Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 11 juni 2013 Onderwerp : Verlegging

Nadere informatie

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!!

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Help mee zorg dragen voor een veilige omgeving voor uw kinderen en die van hun vriendjes. Respecteer daarom de wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Op 21 november 2016 stelde u schriftelijke vragen aan het college conform artikel 40 van het Reglement van Orde. Graag antwoorden wij u hier op.

Op 21 november 2016 stelde u schriftelijke vragen aan het college conform artikel 40 van het Reglement van Orde. Graag antwoorden wij u hier op. Aan: Harry Stam Cc: de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 640975 Datum: 13 december 2016 Portefeuillehouder: Wethouder drs. C.F. (Frank)

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d Ontwerp verkeersbesluit Rivierduinen

B en W nummer ; besluit d.d Ontwerp verkeersbesluit Rivierduinen B en W nummer 12.01141. ; besluit d.d. 14-2-2012 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit Rivierduinen Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met het ontwerp verkeersbesluit Rivierduinen

Nadere informatie

"Wegsleepverordening voor de gemeente Nieuwegein"

Wegsleepverordening voor de gemeente Nieuwegein Raadsbesluit De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op het bepaalde in artikel 147 van de Gemeentewet, artikel 173, tweede lid,

Nadere informatie

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk

Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 16865 25 maart 2019 Voornemen verkeersbesluit gemeente Haarlemmermeer Leimuiderbrug Leimuiderdijk Onderwerp: herinrichting

Nadere informatie

Gemeente Vlaardingen. VERKEERSBESLUIT - parkeerverbodszone, éénrlchtlngverkeer- Vettenoordsepolder - Vlaardingen. Reg. Nr

Gemeente Vlaardingen. VERKEERSBESLUIT - parkeerverbodszone, éénrlchtlngverkeer- Vettenoordsepolder - Vlaardingen. Reg. Nr VERKEERSBESLUIT - parkeerverbodszone, éénrlchtlngverkeer- Vettenoordsepolder - Vlaardingen Reg. Nr. 1240478 Het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen, vastgesteld hebbend, dat de bestuurlijke

Nadere informatie

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem;

dat Westergracht gelegen is binnen de bebouwde kom van Haarlem; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34135 28 juni 2016 Verkeersbesluit verkeersmaatregelenwestergracht Haarlem Nr. 2016/235814 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan'

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' STAATSCOURANT 31 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38027 december 2014 Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' Burgemeester

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Op 30 juni 2009 heeft u besloten de bewoners van het Mondriaanpark een oplossing voor te leggen om het parkeren in deze wijk in betere banen te leiden. Destijds is, na overleg

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Wenckebachweg. dat uit informatie van politie en gemeente blijkt:

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Wenckebachweg. dat uit informatie van politie en gemeente blijkt: X Gemeente Amsterdam Burgemeester Gemeenteblad Bm X Bm-besluit Jaar Afdeling 2016 3B Nummer Publicatiedatum Onderwerp Plaatsingsbesluit cameratoezicht Wenckebachweg De burgemeester van Amsterdam Overwegende:

Nadere informatie

Perssamenvatting: In december 2010 heeft de gemeenteraad besloten om een parkeergarage op het Morspoortterrein te bouwen.

Perssamenvatting: In december 2010 heeft de gemeenteraad besloten om een parkeergarage op het Morspoortterrein te bouwen. B en W nr. 12.0381 d.d. 17-4-2012 Onderwerp Verkeersbesluit "Aanpassen infrastructuur t.b.v. de Morspoortgarage en instellen parkeerverbodszone Transvaal 1 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo,

*2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, *2014001531* Zaaknummer: 2014/1529 Referentie: 2014/1531 VERKEERSBESLUIT CENTRUM PATERSWOLDE. Burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo, Gelet op: De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (art.

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat

Definitief verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat STAATSCOURANT 7 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 51262 september 2017 Definitief verkeersbesluit Herinrichting Middenweg-Zuid - Fietsstraat Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 3augustus 2016

Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 3augustus 2016 STAATSCOURANT 3 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 40681 augustus 2016 Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders d.d. 3augustus 2016 Betreft: Diverse verkeersbesluiten

Nadere informatie

VERKEERSBESLUIT MP11.04.2011 Tweezijdig parkeerverbod Hoevestraat

VERKEERSBESLUIT MP11.04.2011 Tweezijdig parkeerverbod Hoevestraat VERKEERSBESLUIT MP11.04.2011 Tweezijdig parkeerverbod Hoevestraat BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN OOSTERHOUT, gelet op: het bepaalde in het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW);

Nadere informatie

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats»

De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Aan De bewoners van «Straatnaam» «Huisnummer» «Huisletter» «Toevoeging» «Postcode» «Woonplaats» Datum 21 juni 2019 Onderwerp Plaatsen laadpaal Ons kenmerk 2019/499926 E-mail laadpaal@haarlem.nl Geachte

Nadere informatie

Vi--{ 11 DEC 20" ĪJ INGEKOMEN. Buurtpreventie gemeente Heusden. Contactpersoon: Willem van Woerkom

Vi--{ 11 DEC 20 ĪJ INGEKOMEN. Buurtpreventie gemeente Heusden. Contactpersoon: Willem van Woerkom Buurtpreventie gemeente Heusden. Contactpersoon: Willem van Woerkom E-Mail: willemvanwoerkom@home.nl Mobiel: 06-16539066 INGEKOMEN 11 DEC 20" ĪJ Gemeente Vi--{ Heusden AAN: het college van burgemeester

Nadere informatie

Onderwerp : Plan van aanpak Dorpsstraat

Onderwerp : Plan van aanpak Dorpsstraat Raadsvergadering : 26 februari 2018 Agendapunt : 11 Onderwerp : Plan van aanpak Dorpsstraat Voorstel: 1. Instemmen met de hier voorgestelde oplossingen ten aanzien van uitstallingen en terrassen, fietsen,

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Verkeersbesluit Blauwe zone Hoofdstraat Ter Apel. Nr oktober 2014

STAATSCOURANT. Verkeersbesluit Blauwe zone Hoofdstraat Ter Apel. Nr oktober 2014 STAATSCOURANT 29 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30855 oktober 2014 Verkeersbesluit Blauwe zone Hoofdstraat Ter Apel No. B02 Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 56393 3 oktober 2017 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen Entree Oost Nr. 2017/431538 Burgemeester en wethouders van Haarlem;

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00913 OPSCHRIFT Vergadering van 16 december 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Carla Breuer Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

Convenant Buurtpreventie Blaricum

Convenant Buurtpreventie Blaricum Convenant Buurtpreventie Blaricum Partijen zijn: Gemeente, vertegenwoordigd door: burgemeester Politie, vertegenwoordigd door: korpschef Buurtpreventievereniging, vertegenwoordigd door: voorzitter en secretaris.

Nadere informatie

R. vd Hoven. Advies: Akkoord te gaan met de beantwoording van de artikel 40-vragen in begevoegde RIB en deze versturen aan de Raad.

R. vd Hoven. Advies: Akkoord te gaan met de beantwoording van de artikel 40-vragen in begevoegde RIB en deze versturen aan de Raad. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: J. van Luling Tel nr: 8671 Nummer: 18A.00021 Datum: 8 januari 2018 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Toelichting Toelichting algemeen Bevoegdheid tot het wegslepen van voertuigen Uitgebreide werking Verordening In artikel 170 e.v.

Toelichting Toelichting algemeen Bevoegdheid tot het wegslepen van voertuigen Uitgebreide werking Verordening In artikel 170 e.v. algemeen De landelijke regeling met betrekking tot het wegslepen van voertuigen is geactualiseerd bij wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), ook wel de wijziging van de wegsleepregeling genoemd,

Nadere informatie

Realisatie Lammermarktgarage: gefaseerde bouw & uitgangspunten verkeer

Realisatie Lammermarktgarage: gefaseerde bouw & uitgangspunten verkeer STAATSCOURANT 15 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 28851 oktober 2014 Gemeente Leiden, definitief verkeersbesluit project Lammermarktgarage, tijdelijke verkeersmaatregelen

Nadere informatie

Weg sleepverordening gemeente Alphen aan den Rijn 2015

Weg sleepverordening gemeente Alphen aan den Rijn 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 125256 23 december 2015 Wegsleepverordening gemeente Alphen aan den Rijn 2015 Registratienr 2015/38833 en 2015/39220; De raad van de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/03092014 Documentnr.: RV14.0445 Roden, 27 augustus 2014 Onderwerp Concept Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Het bijgevoegde

Nadere informatie

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk

BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk BOA-Jaarplan 2016 Gemeente Ridderkerk 1 Inhoud BOA-Jaarplan 2016... 1 Gemeente Ridderkerk... 1 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE ASPECTEN... 3 2.1 Toezichthouders / BOA s... 3 2.2 Ontwikkeling taken afgelopen

Nadere informatie

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR).

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR). Raad: Beslissing: Voorstel aan de raad Raadsvergadering : 3 juni 2010 Portefeuillehouder : Frans Ronnes Behandeld door : Ad Priems Registratienummer : 219 Onderwerp : Het inzetten van een BOA (Buitengewone

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving

Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 29885 26 mei 2017 Verkeersmaatregelen Noorderhaaks en omgeving AU17.03116 college van burgemeester en wethouders van Den

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen IJsbaan. Kenmerk: 2018/ Datum: 05 november 2018 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ZANDVOORT

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen IJsbaan. Kenmerk: 2018/ Datum: 05 november 2018 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ZANDVOORT STAATSCOURANT 15 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 65233 november 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen IJsbaan Kenmerk: 2018/737087 Datum: 05 november 2018 BURGEMEESTER

Nadere informatie

Huisregels. Algemene gedragsregels

Huisregels. Algemene gedragsregels Huisregels Artikel 1 Reikwijdte 1. Ter handhaving van de goede gang van zaken binnen All-Inn gelden huisregels. De huisregels zijn van toepassing op studenten, medewerkers en andere personen, die zich

Nadere informatie

d.d. E.P. de Milliano Msc Veiligheid, Handhaving en Toezicht (0164) Bestuurlijk domein

d.d. E.P. de Milliano Msc Veiligheid, Handhaving en Toezicht (0164) Bestuurlijk domein Gemeente fì Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Team Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en

Nadere informatie