INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS"

Transcriptie

1 1 OPLEIDING VOOR ZIJ-INSTROMERS INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Leergang van vakman naar leermeester De post-mbo-opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is een pedagogisch-didactisch omscholingsprogramma van Instituut Mentoris, dat professionals uit allerlei vakgebieden helpt om versneld een loopbaanstap richting het praktijkonderwijs te zetten.

2 2 INHOUD INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Werken in het praktijkonderwijs 3 De opleiding 4 Het programma - de onderwerpen 6 Morgen al aan de slag 7 Opleidingsvoorwaarden 8 Uitstroom profielen 9 Voor onderwijsinstellingen 9 Inschrijven 11 Uitgave: juni 2018 Niets in deze uitgave mag gekopieerd of gebruikt worden zonder de schriftelijke toestemming van de auteur/instituut Mentoris.

3 3 INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Werken in het praktijkonderwijs Een logische stap voor vakmensen uit de beroepspraktijk Een carrière in het praktijkonderwijs. Het overwegen waard Wat de leergang van vakman naar leermeester uniek maakt is dat het professionals uit de praktijk de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen tot bekwaam instructeur in het praktijkonderwijs zonder dat ze al een baan hebben bij een onderwijs- of opleidingsorganisatie. Deze vakmensen, in de volksmond ook wel zijinstromers genoemd, hebben enorm veel ervaring, kennis en kunde in huis en wij leren hen er in ruim negen maanden een tweede vak bij namelijk het geven van praktijklessen in het praktijkonderwijs, vmbo, mbo en/of de volwasseneneducatie. Docenten uit de praktijk zijn hard nodig in het onderwijs. Studenten kiezen voor een opleiding met het oog op een aankomend beroep en willen een praktijkdocent die weet waarover hij of zij praat, die ze motiveert, die ze stimuleert en die hen inspireert. Studenten willen bevestigd zien dat ze de juiste keuze voor de toekomst hebben gemaakt en daarbij speelt de praktijkdocent een zeer belangrijke rol. Wij - bij Instituut Mentoris - leiden (praktijk) docenten op van nu, voor de student van nu en in de tijdgeest van nu. Zo simpel is het. We bieden je met de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs een vliegende start. Niet alleen ben je al in negen maanden bekwaam instructeur, maar ook nog eens 75% van onze deelnemers heeft al tijdens of vlak na de opleiding een baan in het geven van praktijklessen. Dus, sta je op een kantelpunt in je loopbaan, ben je toe aan verdieping in je werk of wil je je huidige werkzaamheden uitbreiden met lesgeven? Dan is onderwijscarrière is absoluut het overwegen waard. We ontmoeten je graag. Betsy van Bel en Herjon Nieuwburg Directie Instituut Mentoris

4 4 INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS De opleiding Leergang van vakman naar leermeester een post-mbo-opleiding in ca. 9 maanden Ben je toe aan een betekenisvolle loopbaanstap dan biedt de post-mboopleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs perspectief. In negen maanden ben je er klaar voor om in het praktijkonderwijs, vmbo, mbo en/of de volwasseneneducatie praktijklessen te verzorgen. Deelname aan de opleiding vereist een mbo denk- en werkniveau. Alleen voor echte vakmannen Jij bent een echte specialist en je wilt je vakkennis en je praktijkervaring delen met aankomende professionals. Door jarenlange ervaring weet je precies hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Je weet wat werkt en wat niet. Je kent alle slimme trucjes en valkuilen. Je had zelf een geweldige leermeester en als leerling hing je aan zijn lippen. Het mooiste van vakkennis is, dat je het onbeperkt kunt delen Zo heb jij het vak geleerd. Nu is het tijd om zelf in de rol van leermeester te stappen. Tijd om in het klaslokaal jouw vakkennis en praktijkervaring te delen met studenten. Tijd om instructeur in het praktijkonderwijs te worden! Waar studenten staat kan ook gelezen worden leerlingen deelnemers. Waar hij staat kan ook zij gelezen worden. Tekort aan vakmensen De krantenkoppen schreeuwen dagelijks dat er een tekort is aan goede vakmensen in allerlei vakgebieden. Maar deze toekomstige professionals moeten wel eerst worden opgeleid. Het werken met je handen (mbo) is niet (meer) zo populair als werken met je hoofd (hbo). Jammer, want goede vakmensen houden wel onze economie draaiende. Nu het moment om daar verandering in te brengen. Tijd dat het bedrijfsleven en het onderwijs de handen ineenslaan en samen zorgen voor goed praktijkonderwijs gegeven door inspirerende en kundige vakmensen. Bouwen aan de toekomst Wil je in de toekomst over voldoende vakmensen beschikken, dan moeten ze wel eerst worden opgeleid. Dat opleiden gebeurt op school en/of op de werkvloer. En wie is er nu de beste leermeester? Wie kent alle kneepjes van het vak? Juist, de vakman uit de praktijk. Duurzame inzetbaarheid Veel beroepen zijn zwaar, zeker bij het ouder worden. Ze geven op lange termijn een grote fysieke en psychische belasting waardoor doorwerken tot aan het pensioen niet voor iedereen haalbaar of wenselijk is. Als je bijvoorbeeld niet meer op de steiger kunt staan, kun je nog wel op een heel andere manier bijdragen aan je vak en vakgebied. Het is zonde om al die opgebouwde kennis en kunde te verliezen. Daarnaast kan er ook een moment in je leven komen dat je je kennis en kunde wilt delen, dat je maatschappelijk wilt bijdragen.

5 5 Negen maanden opleiding De opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is een zeer praktisch leerwerktraject van negen maanden. Met deze opleiding word je vakkundig voorbereid op het toekomstige vak van praktijkinstructeur. Iedere maand kom je met de andere deelnemers twee aaneengesloten dagen bij elkaar. Tussentijds zijn er intervisiebijeenkomsten ingepland en ga je minimaal 60 uur in de opleidingspraktijk meelopen. Je sluit de opleiding af met een officieel examen. De totale studiebelasting bedraagt zo n 375 uur. Deze uren omvatten: - Bijeenkomsten (125 uur) - Zelfstudie en Intervisie (190 uur) - Werkplekleren/ stage (min. 60 uur) Een diploma met betekenis De post-mbo-opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs bereidt je intensief voor op het werken in het praktijkonderwijs. Dat doen we aan de hand van de bekwaamheidseisen voor onderwijsondersteunend personeel in het mbo opgesteld door de Beroepsverenging Opleiders MBO (bvmbo) en het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo) aangevuld met de persoonlijke bekwaamheidseisen van Instituut Mentoris. De bekwaamheidseisen zijn: Vakinhoudelijk bekwaam Vakdidactische bekwaamheid Pedagogische bekwaamheid Persoonlijk bekwaam Rond je de opleiding af met het examen, dan ontvang je een post-mbo-diploma. Daarnaast word je ingeschreven in het abituriëntenregister. Zonder (afgerond) examen ontvang je een certificaat van deelname. In het beroepsonderwijs wordt ook wel gesproken over het Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) voor deze opleiding. Met het diploma van de opleiding Instructeur in het praktijkonderwijs op zak ben je er absoluut klaar voor om als instructeur praktijklessen te gaan verzorgen!

6 6 INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Het programma - de onderwerpen De bekwaamheidseisen kort omschreven Algemene bekwaamheid en kwalificatie De bekwame beroepsbeoefenaar die in het middelbaar beroepsonderwijs/ praktijkonderwijs (vo) onderwijsondersteunende taken verricht en die daarin vak- of beroepsinhoudelijk en didactisch competent is, is een beroepsbeoefenaar die aantoont dat hij met zijn vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische kennis en kunde zijn werk als ondersteuner in het onderwijsteam waarvan hij onderdeel is, verricht op een professioneel doelmatige en verantwoorde wijze. Werkzaamheden - (Reeks van) lessen mede voorbereiden, uitvoeren en evalueren. - Onderwijskundige en vakinhoudelijke ontwikkelingen bijhouden. - Bijhouden en ontwikkelen van de eigen vakbekwaamheid. - Vormgeven aan zijn eigen professionele ontwikkeling. - Bijdragen aan een prettig leer- en werkklimaat. - Samenwerken met collega s en werkveld. Kennis - Is bekend is met de visie, procedures, werkafspraken en systemen van de instelling en het onderwijsteam. - Weet wat hij belangrijk vindt in zijn beroep en van welke waarden, normen en onderwijskundige opvattingen hij uitgaat. Heeft een realistisch beeld van zijn eigen competenties, zijn sterke en zwakke kanten. Bekwaamheidseisen 1. Vakinhoudelijk bekwaam Vakinhoudelijk bekwaam wil zeggen dat de onderwijsondersteunend medewerker (lees: instructeur) de inhoud van zijn lessen beheerst op minimaal het eindniveau van de opleiding waarin hij zijn werkzaamheden uitvoert. 2. Vakdidactische bekwaamheid Vakdidactisch bekwaam wil zeggen dat de onderwijsondersteunend medewerker (lees: instructeur) de vakinhoud leerbaar maakt en daarbij het leerproces van studenten kan begeleiden. Gedrag - Werkt volgens visie, procedures, werkafspraken en systemen van de instelling en het onderwijsteam. - Draagt bij aan de onderwijsorganisatie door op constructieve wijze deel te nemen aan overleggen, knelpunten aan de orde te stellen en een bijdrage te leveren aan het verhelpen daarvan; weet wat hij belangrijk vindt in zijn beroep en van welke waarden, normen en onderwijskundige opvattingen hij uitgaat. - Werkt op een planmatige manier aan zijn verdere ontwikkeling. - Helpt collega s en laat zich helpen bij vragen die zijn professionaliteit betreffen. - Communiceert met externen, waaronder het werkveld en geeft voorlichting aan ouders, over de opleiding of het werkveld waarvoor wordt opgeleid. 3. Pedagogische bekwaamheid De onderwijsondersteunend medewerker (lees: instructeur) is in staat bij te dragen aan een veilige leeromgeving voor zijn studenten. Hij volgt de ontwikkeling van zijn studenten in hun leren en gedrag in de lessen. 4. Persoonlijk bekwaam (brede professionele basis) De onderwijsondersteunend medewerker (lees: instructeur) heeft interpersoonlijke bekwaamheid nodig als hij in het contact met studenten (en ook met anderen) leidt, begeleidt, bemiddelt, stimuleert en confronteert. Daarmee bereikt hij een klimaat met open en dynamische communicatie, een sfeer van samenwerking en wederzijds vertrouwen.

7 7 Morgen al aan de slag Door het tekort aan vakmensen in het onderwijs kun je morgen al (als zij-instromer) praktijklessen verzorgen. Als instructeur heb je namelijk geen onderwijsbevoegdheid nodig omdat je onder verantwoordelijkheid werkt van een bevoegd docent. De onderwijspraktijk leert echter dat dit vaak geen succes wordt. Liefst 30% van de zijinstromers die op deze wijze start, haalt het einde van het eerste lesjaar niet. De redenen? Er is geen match met de doelgroep studenten of de school. Maar ook de onervarenheid met geven van praktijklessen maakt het extra zwaar. Denk aan de diversiteit van studenten, orde houden, klassenmanagement en werkdruk. Praktijkinstructeurs hebben geen onderwijsbevoegdheid nodig om les te mogen geven Met de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs maak jij wél een succes van je instructeurschap. Studenten in het praktijkonderwijs zijn doeners en willen graag leren van een echte vakman. Een vakman die ze alles leert over het vak en het werken in de praktijk. Een vakman die hen vleugels geeft, die ze laat dromen over een zonnige toekomst en hen voorbereidt op het echte werk. Je beloning? Eeuwige roem! De opleiding in vogelvlucht - De deelnemers komen uit allerlei vakgebieden. - De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt tussen 40 en 55 jaar. Soms jonger, soms ouder. - 60% van de cursisten is man, 40% is vrouw. - De opleiding is goed te doen naast je werk; tijdsinvestering is gemiddeld een dag per week. - Je hoeft niet in het praktijkonderwijs te werken om de opleiding te kunnen volgen. - Je hoeft vooraf nog niet te beslissen of je wilt gaan lesgeven op het voortgezet onderwijs (praktijkschool/vmbo), mbo, hbo of de volwasseneneducatie en of je dit fulltime, parttime of als hybride instructeur wilt doen. Daarom kiezen zij-instromers voor Instituut Mentoris - Veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling tot instructeur met impact. - Heel veel oefenen en doen met de groep en voor de groep. Altijd vanuit je eigen beroepspraktijk, onder de ervaren begeleiding van kerndocenttrainer en gastdocenten. - Een aantrekkelijke opleidingsduur. In slechts negen maanden ben je startklaar met een grote kans op werk. - De groepsgrootte sluit aan bij de groepsgrootte die je straks in de praktijk hebt. - Je hebt onbeperkt toegang tot de digitale kennisdatabank van Instituut Mentoris. Daarin staat echt heel veel praktische en nuttige informatie. - Je krijgt met je opleiding ook veel trainersvaardigheden mee. Dat helpt je enorm bij het inzetten en begeleiden van praktijkopdrachten. Wij gunnen alle studenten de beste leermeesters! Bij Instituut Mentoris leiden we instructeurs van nu op, voor de studenten van nu en in de tijdgeest van nu. We hebben een duidelijke visie op het lesgeven en volgen daarin onze eigen werkwijze. Wij willen instructeurs opleiden die met lef in het praktijklokaal staan en het verschil durven maken.

8 8 INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Opleidingsvoorwaarden Leergang van vakman naar leermeester Voor wie? Deze opleiding is voor (toekomstige) praktijkdocenten die niet of onvoldoende pedagogisch-didactisch vaardig zijn. Deze specifieke vaardigheden heb je nodig om voor de groep te kunnen staan en praktijklessen te kunnen geven. Denk hierbij niet alleen aan praktijkonderwijs, vmbo, mbo maar ook aan interne opleidingstrajecten binnen organisaties en bedrijven (corporate academies). Kan iedereen de opleiding volgen? Wil je deelnemen aan deze opleiding, dan volgt eerst een intakegesprek. We willen er zeker van zijn dat jij met succes de opleiding kunt volgen én afronden. Nog belangrijker: we kijken naar je toekomstperspectief. Daar volg je immers deze opleiding voor. Bij twijfel vragen we je het Assessment Geschiktheid te doen. De opleiding start 2x per jaar: in het najaar en in het voorjaar De opleiding start twee keer per jaar (in het najaar en in het voorjaar) en de groepsgrootte is 16 tot 20 deelnemers. Ieder opleidingsblok wordt begeleid door een kerndocent-trainer en zijn er regelmatig gastdocenten. Deze opleiding vraagt een investering - De kosten van de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs bedragen euro. Dit is inclusief lunches en digitale documentatie. Overige verplichte literatuur is voor eigen rekening. Je betaalt over onze opleiding geen btw. - De kosten voor het post-mbo-examen zijn 395 euro (vrijgesteld van btw). - De opleidingskosten zijn fiscaal aftrekbaar. Vraag je accountant of de Belastingdienst om meer informatie. Aanmelden of reserveren Je kunt je het hele jaar door aanmelden voor deze opleiding. Bedenk wel dat we maximaal plek hebben voor circa 18 deelnemers en dat vol ook daadwerkelijk vol is. Wil je zeker zijn van een opleidingsplek, maar moet je nog een en ander regelen? Reserveer dan voor de zekerheid een plek. Onze opleidingseisen Je hebt mbo denk- en denkniveau. Je bent in staat werk, privé en opleiden te combineren. Je bent in staat te reflecteren, feedback te ontvangen en feedback te geven. Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Meer weten? Wil je voordat je je aanmeldt eerst meer weten over onze opleiding en/of werken in het praktijkonderwijs. Bezoek dan een van onze informatiebijeenkomsten of neem contact met op met Betsy van Bel voor een persoonlijke gesprek / betsy.vanbel@instituutmentoris.nl

9 9 Waar kan ik gaan lesgeven? Voorafgaande aan de opleiding hoef je nog niet te weten waar en aan wie je praktijklessen wilt gaan geven. Ook hoef je nog geen baan in het praktijkonderwijs te hebben om deze opleiding te kunnen volgen. Tijdens de opleiding kom je er zelf achter waar jij het beste tot je recht komt. Dat is voor iedere deelnemer anders. Wij vinden het belangrijk dat jij met plezier voor de klas staat en dat je een goede klik hebt met de studenten en de opleiding. Met andere woorden: we gaan samen op zoek naar de perfecte match voor jou. Uitstroomprofielen Instructie bij: Praktijkscholen - VMBO beroepsgericht (VO) MBO/ HBO - Bedrijfsopleidingen Instructie aan: Pubers - Adolescenten - Volwassenen Instructie als: Fulltime instructeur - Parttime instructeur Hybride instructeur - Freelance instructeur Gastinstructeur Voor onderwijsinstellingen De opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is afgeleid van: - Bekwaamheidseisen onderwijsondersteunend personeel in het mbo door de Beroepsverenging Opleiders MBO (bvmbo) en het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo) - Persoonlijke bekwaamheidseisen van Instituut Mentoris De bekwaamheid van de (aankomend) instructeur wordt getoetst op post-mbo-niveau door middel van een examen. Dit examen is een assessment bestaande uit een portfolio, proeve van bekwaamheid en een eindgesprek. Indien geslaagd ontvangt de deelnemer het diploma voor deze post-mbo-registeropleiding en wordt ingeschreven in het abituriëntenregister van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Het diploma van deze opleiding heeft hiermee een landelijke erkenning. PS: In het onderwijs wordt dit ook wel Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) genoemd.

10 10

11 11 INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Inschrijven Startdatum: Optie: opleidingsplek reserveren Persoonlijke gegevens deelnemer: Aanhef Mevrouw De heer Voorletters en voornaam / Achternaam Adresgegevens deelnemer: Adres en huisnummer Postcode / Plaats / / Overige gegevens deelnemer: Telefoon / mobiel Functie / bedrijf / Factuur gegevens: Factuur naar: Deelnemer Organisatie Gegevens organisatie: Naam organisatie Adres en nummer Postcode / Plaats / / Gegevens betalingsverantwoordelijke organisatie: Aanhef Mevrouw De heer Voorletters en Achternaam / Telefoon / mobiel Betalingskenmerk Ik heb kennisgenomen van deze opleiding via: Datum: Handtekening: Met de ondertekening van deze inschrijving gaat u akkoord met de algemene voorwaarden voor opleidingen, trainingen en coaching van Instituut Mentoris. U kunt deze ook raadplegen en/of downloaden op onze website

12 12 Pakhuis Noorderhaven Noorderhavenstraat DD Zutphen Telefoon Mobiel

INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS

INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS 1 www.instituutmentoris.nl OPLEIDING VOOR ZIJ-INSTROMERS INSTRUCTEUR IN HET PRAKTIJKONDERWIJS Leergang van vakman naar leermeester De post-mbo-opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is een pedagogisch-didactisch

Nadere informatie

DOCEREN ALS 2E BEROEP

DOCEREN ALS 2E BEROEP 1 www.instituutmentoris.nl OPLEIDING VOOR ZIJ-INSTROMERS DOCEREN ALS 2E BEROEP Leergang van vakman naar vakdocent De post-hbo-opleiding Doceren als 2e beroep is een pedagogischdidactisch omscholingsprogramma

Nadere informatie

DOCEREN ALS 2E BEROEP

DOCEREN ALS 2E BEROEP 1 www.instituutmentoris.nl OPLEIDING VOOR ZIJ-INSTROMERS DOCEREN ALS 2E BEROEP Leergang van vakman naar vakdocent De post-hbo-opleiding Doceren als 2e beroep is een pedagogischdidactisch bijscholingstraject

Nadere informatie

SPECIAAL VOOR ZIJ-INSTROMERS GASTDOCENT WORDEN. Workshop of cursus Gastdocent

SPECIAAL VOOR ZIJ-INSTROMERS GASTDOCENT WORDEN. Workshop of cursus Gastdocent 1 www.instituutmentoris.nl SPECIAAL VOOR ZIJ-INSTROMERS WORDEN Workshop of cursus Gastdocent De workshop en de cursus Gastdocent zijn pedagogisch-didactisch programma s van Instituut Mentoris, die professionals

Nadere informatie

BEKWAAM STAGEBEGELEIDER WORDEN

BEKWAAM STAGEBEGELEIDER WORDEN 1 www.instituutmentoris.nl VOOR PROFESSIONALS OP DE WERKVLOER BEKWAAM STAGEBEGELEIDER WORDEN Training Bekwaam stagebegeleider De training Bekwaam stagebegeleider is een bijscholingsprogramma van Instituut

Nadere informatie

Doceren als 2e beroep

Doceren als 2e beroep POST-HBO REGISTEROPLEIDING Van vakman naar vakdocent - speciaal voor zij-instromers voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING Van vakman naar vakdocent een post-hbo registeropleiding in 9 maanden

Nadere informatie

OPLEIDING. Gastdocent. voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs

OPLEIDING. Gastdocent. voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING 4-daagse opleiding De liefde voor een vak of beroep begint bij de bron. Als gastdocent kun je daarbij veel voor studenten betekenen. Je draagt

Nadere informatie

Doceren als 2e beroep - verkort

Doceren als 2e beroep - verkort OPLEIDING voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING Speciaal voor trainers - post-hbo opleiding in 4 maanden De trainersvaardigheden zijn je op het lijf geschreven. Maar hoe draag je vakinhoudelijke

Nadere informatie

EEN CARRIÈRE IN HET BEROEP- ONDERWIJS

EEN CARRIÈRE IN HET BEROEP- ONDERWIJS VOOR ZIJ-INSTROMERS EEN CARRIÈRE IN HET BEROEP- ONDERWIJS Onderwijsbevoegdheid? Hoe & Wat! Overweeg je als professional uit de praktijk om als zijinstromer te gaan lesgeven op het mbo of hbo en ben je

Nadere informatie

Doceren als 2e beroep

Doceren als 2e beroep OPLEIDING Doceren als 2e beroep voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING Doceren als 2e beroep Train de docent: van vakman naar vakdocent - post-hbo opleiding in 9 maanden Je hebt jaren gewerkt

Nadere informatie

Opleiding voor zij-instromers Doceren als 2e beroep

Opleiding voor zij-instromers Doceren als 2e beroep Opleiding voor zij-instromers Leergang van vakman naar vakdocent een post-hbo-opleiding in ca. 9 maanden De post-hbo-opleiding Doceren als 2e beroep is een pedagogischdidactisch omscholingsprogramma van

Nadere informatie

Doceren als 2e beroep

Doceren als 2e beroep POST-HBO REGISTEROPLEIDING Leergang van vakman naar vakdocent - speciaal voor zij-instromers voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs Werken in het beroepsonderwijs Een logische stap voor professionals

Nadere informatie

De docent als studentcoach

De docent als studentcoach POST-HBO REGISTEROPLEIDING De docent als studentcoach Leergang coachen voor docenten in het (beroeps)onderwijs voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs OPLEIDING De docent als studentcoach Leergang

Nadere informatie

Studiegids. Ik word docent

Studiegids. Ik word docent Studiegids Ik word docent Ik word docent Het zij-instroomprogramma Ik word docent is een omscholingstraject dat een versnelling geeft bij een overstap naar een baan binnen het mbo of hbo onderwijs. Het

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Workshop zelfbeoordelingslijst PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

Workshop zelfbeoordelingslijst PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS Workshop zelfbeoordelingslijst Competentieprofiel Voor leerkrachten die werken met het protocol leesproblemen en dyslexie. 1. Interpersoonlijk competent 2. Pedagogisch competent 3. Vakinhoudelijk en didactisch

Nadere informatie

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview)

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Student: Opleidingsassessor: Studentnummer:. Veldassessor:. Datum: Een startbekwaam

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding Instructeur EHBO

Informatieblad. Opleiding Instructeur EHBO Informatieblad Opleiding Instructeur EHBO Versie 10-2018 CCB Samengevat Onze missie is mensen bewust en bekwaam maken op het gebied van basishulpverlening. Wij zijn goed in het leveren van maatwerkoplossingen

Nadere informatie

Opbrengstgericht taalonderwijs

Opbrengstgericht taalonderwijs Opbrengstgericht taalonderwijs De leergang Opbrengstgericht taalonderwijs heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs

Nadere informatie

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van:

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van: Pro-U assessment centrum Eigendom van: Blad 1 Persoonlijke gegevens Naam en voorletters Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer Onderwijsinstelling E-mailadres Docentbegeleider Geboortedatum

Nadere informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift HOGESCHOOL ROTTERDAM Pedagogisch didactisch getuigschrift Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Handleiding voor de coach Instituut voor Lerarenopleidingen Versie 24.11.16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie

Opleiding Interne Coach/Trainer IVB. De motor in een lerende organisatie Opleiding Interne Coach/Trainer IVB De motor in een lerende organisatie Opzet van de opleiding Werken vanuit een individuele vraaggerichte benadering De Individuele Vraaggerichte Benadering (IVB) is een

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Schoolleider Voortgezet Onderwijs Basisbekwaam

Schoolleider Voortgezet Onderwijs Basisbekwaam Schoolleider Voortgezet Onderwijs Basisbekwaam Post-HBO opleiding voor het verwerven van een diploma Schoolleider Voortgezet Onderwijs op niveau basisbekwaam, dikwijls ook niveau Leidinggeven I genoemd.

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je

Nadere informatie

Voorstel bekwaamheidseisen onderwijsondersteunend personeel in het mbo

Voorstel bekwaamheidseisen onderwijsondersteunend personeel in het mbo Voorstel bekwaamheidseisen onderwijsondersteunend personeel in het mbo Colofon Titel Auteurs Voorstel bekwaamheidseisen onderwijsondersteunend personeel in het mbo Karel Kans, Patricia Brouwer (ecbo),

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR VRACHTAUTO INSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR VRACHTAUTO INSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR VRACHTAUTO INSTRUCTEURS VRACHTAUTO RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Heb je een passie voor vrachtauto s en vind je het heerlijk om jouw kennis en ervaring

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

Aantekenformulier van het assessment PDG

Aantekenformulier van het assessment PDG Aantekenformulier van het assessment PDG Kandidaat: Assessor: Datum: Een startbekwaam docent voldoet aan de bekwaamheidseisen voor leraren in het tweedegraadsgebied (zie competentie 1 t/m 7 op de volgende

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Let op: momenteel wordt gewerkt aan een instrument dat beoordeelt aan de hand van de nieuwe bekwaamheidseisen

Nadere informatie

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen.

''Veel praktijkvoorbeelden die goed aansloten. Passende, haalbare, maar wel uitdagende oefeningen. STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Inspirerend kennis overdragen ''Arjan weet een veilige sfeer te creëren waardoor ik me vrij voel om ook echt te oefenen en te delen wat ik

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

#kiezenvoorverandering

#kiezenvoorverandering #kiezenvoorverandering De Spijkman Trainersacademy opent haar deuren voor jou! Trainen is een vak en jij weet dat je het in je hebt. Jij durft nu te kiezen voor wat je het liefste doet: namelijk met groepen

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

1. Interpersoonlijk competent

1. Interpersoonlijk competent 1. Interpersoonlijk competent De docent BVE schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer in het contact met deelnemers en tussen deelnemers, en brengt een open communicatie tot stand. De docent BVE geeft

Nadere informatie

VITALITEITSMANAGEMENT

VITALITEITSMANAGEMENT (0 reviews) VITALITEITSMANAGEMENT DOOR INZICHT EN EEN VOORBEELDROL DE VITALITEIT OP PEIL Een organisatie is zo gezond als de mensen die er werken. Je wilt dat jouw medewerkers energiek en met plezier aan

Nadere informatie

De kunst van het lesgeven

De kunst van het lesgeven De kunst van het lesgeven Cursus voor schoolleiders en (intern) begeleiders te essentiële kwaliteitsaspecten te leren van een goed instructiegedrag, goed klassenmanagement en een goede pedagogische relatie.

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR MOTOR INSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR MOTOR INSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR MOTOR INSTRUCTEURS MOTOR RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Heb je een passie voor motorrijden en vind je het heerlijk om rijles te geven in de buitenlucht

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Heb jij een passie voor het verkeer? Vind je het leuk om met jouw kennis en verkeerservaring jonge mensen iets te leren? Ben je op zoek naar een

Nadere informatie

0-meting opleidingsinstituut [naam opleidingsinstituut] leergang [naam leergang]

0-meting opleidingsinstituut [naam opleidingsinstituut] leergang [naam leergang] 1. Eisen aan het onderwijs 1. Er wordt opgeleid tot beginnend beroepsbeoefenaar manschap A en/of bevelvoerder. 2. Er is sprake van beroepspraktijkvorming: - er is sprake van een stevige integratie tussen

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014 Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippenlijst... 4 Informatie BPV-beoordeling... 6 Kerntaken, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels...

Nadere informatie

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG Bijlage 3 SFORMULIER EINDPRODUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Paraaf beoordelaar: Eindproduct (aankruisen) in beeld/lesgeven op pad/ecursie

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen docenten LD vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR BE RIJINSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR BE RIJINSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR BE RIJINSTRUCTEURS AANHANGWAGEN RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en meer afwisseling in je werk. Vind je het daarnaast leuk om mensen te leren rijden met

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN

STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN De specialisatiemodule Trainersvaardigheden is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden!

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement h. Functie docent Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub h Besluit personeel veiligheidsregio s 1.1 Algemene

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Lerarenregister: leraren in positie Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. De

Nadere informatie

Voor een succesvolle toekomst: volg een slimme opleiding via het Tempo-Team Operator Programma

Voor een succesvolle toekomst: volg een slimme opleiding via het Tempo-Team Operator Programma Voor een succesvolle toekomst: volg een slimme opleiding via het Tempo-Team Operator Programma Heb jij ervaring als productiemedewerker in de Food of Industrie en wil je jezelf beter inzetbaar maken door

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden

Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Opleiding Professioneel en inspirerend trainen Post-HBO registeropleiding tot trainer communicatieve en managementvaardigheden Persoonlijk leiderschap en trainersvakmanschap Zoek je een gedegen opleiding

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Tijdens de DON bijeenkomst van 13 november 2013 hebben we in kleine groepen (daltoncoördinatoren en directeuren) een lijst met competenties/bekwaamheden

Nadere informatie

Verpleegkundig Begeleider

Verpleegkundig Begeleider Eén opleiding, twee diploma s! Zie jij jouw toekomst in de zorg? Doe dan meteen een goede zet en volg de opleiding Verpleegkundig Begeleider niveau 4 www.burotov.nl 2 Verpleegkundig begeleider, niveau

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC Taalexpert De post-hbo opleiding Taalexpert heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs op expertniveau. Alle

Nadere informatie

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Eindproduct (aankruisen) X in beeld/lesgeven op pad/ecursie aan

Nadere informatie

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas

BIT OGD. Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas BIT OGD Blended Interactief Trainingsprogramma Opbrengstgericht differentiëren in de klas Waarom een BIT-benadering? Wij constateren dat huidige professionaliseringstrajecten onvoldoende rekening houden

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Nadere informatie

LEER JIJ LIEVER IN DE PRAKTIJK?

LEER JIJ LIEVER IN DE PRAKTIJK? LEER JIJ LIEVER IN DE PRAKTIJK? Kies voor onze erkende MBO opleiding en ga direct aan de slag! Vakspecialist Infra Vakspecialist Sport Vakspecialist Groen LEER HET VAK VAN ECHTE PRO S OPLEIDER Weijs werkend

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3

BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3 BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3 1. INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar die interpersoonlijk competent is, geeft op een goede manier leiding aan leerlingen (individueel en in

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

De post-hbo Arbeidsdeskundige van Saxion

De post-hbo Arbeidsdeskundige van Saxion Je bent werkzaam in een functie waarin je veel raakvlakken hebt met arbeidsdeskundige aspecten. Je wilt daarnaast investeren in een gedegen vakopleiding waarbij jouw ambities verder gaan dan het niveau

Nadere informatie

Werkzaam bij de brandweer

Werkzaam bij de brandweer PORTFOLIO DOCENT Werkzaam bij de brandweer Status Het format van dit portfolio is vastgesteld door de deelprojectgroep Kwaliteitsinstrumenten van het project Kwaliteit Brandweerpersoneel in juni 2009.

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS

DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS DE OPLEIDING VOOR RIJINSTRUCTEURS RIJINSTRUCTEUR WORDEN? Heb jij een passie voor het verkeer? Vind je het leuk om met jouw kennis en verkeerservaring jonge mensen iets te leren? Ben je op zoek naar een

Nadere informatie

Lijst met de zeven SBL-competenties, de bijbehorende bekwaamheidseisen en gedragsindicatoren voor docenten

Lijst met de zeven SBL-competenties, de bijbehorende bekwaamheidseisen en gedragsindicatoren voor docenten Lijst met de zeven SBL-competenties, de bijbehorende bekwaamheidseisen en gedragsindicatoren voor docenten 1. Interpersoonlijk competent Een interpersoonlijk competente leraar/lerares schept een vriendelijke

Nadere informatie

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3

Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 Opleiding Allround Wandelsport Instructeur Niveau 3 ALLROUND WANDELSPORT INSTRUCTEUR (AWI-3) Wandelsport: een leven lang bewegen Wandelen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten

Nadere informatie

KWALITEITSKADER BEKWAAMHEIDSEISEN VOOR INSTRUCTEURS

KWALITEITSKADER BEKWAAMHEIDSEISEN VOOR INSTRUCTEURS KWALITEITSKADER BEKWAAMHEIDSEISEN VOOR INSTRUCTEURS Vastgesteld op de Algemene Vergadering van de MBO Raad op 17-4-2018 Inleiding De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht de wetgever niet alleen tot

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is speciaal voor medewerkers van Passenger Services (PS) en Customer Ground Handling (CGH). Iedereen met een contract

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Aan de slag als zij-instromer in het basisonderwijs Heb je altijd al in het basisonderwijs willen werken? Het zij-instroomtraject biedt je de mogelijkheid

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT Wij weten dat je het kan LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school LMC Praktijkonderwijs Huismanstraat. Wij maken

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo tips voor werving van docenten uit de beroepspraktijk Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit deze

Nadere informatie

5. Product ontwikkeld binnen het KIGO project Doorlopende Coach Actieve coach ; penvoerder was Edudelta College.

5. Product ontwikkeld binnen het KIGO project Doorlopende Coach Actieve coach ; penvoerder was Edudelta College. SBL competenties toegespitst op de Doorlopende Coach 1. Type product/dienst Instrument 2. Doelgroep Docenten/begeleiders Teamleiders/locatieleiders 3. Hoe competent ben jij als doorlopende coach? Deze

Nadere informatie

Randstad banking & insurance. randstad.nl/banking-insurance

Randstad banking & insurance. randstad.nl/banking-insurance Randstad banking & insurance randstad.nl/banking-insurance Zoek jij een (nieuwe) uitdagende baan bij een bank of verzekeraar en wil jij echt werk maken van jouw talent? Kies dan voor een carrière bij Randstad

Nadere informatie

Lesgeven aan groep 7 en 8

Lesgeven aan groep 7 en 8 Lesgeven aan groep 7 en 8 Heeft u uw ervaring in de onder- of bovenbouw van de basisschool en gaat u nu (of binnenkort) lesgeven aan groep 7 of 8, dan zult u zich wellicht verbazen over de manier waarop

Nadere informatie

Online Corporate Communicatie

Online Corporate Communicatie Online Corporate Communicatie Corporate communicatie; integreer online kanalen en voer impactvolle corporate campagnes Er is een groot tekort aan kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties

Nadere informatie

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie Versie definitief Instituut Archimedes Datum 20 mei 2015 Hogeschool Utrecht Bronvermelding

Nadere informatie

Infogids 2019/20. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN. OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari tot 16.

Infogids 2019/20. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN. OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari tot 16. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari 2019 11.00 tot 16.00 uur INFODAGEN Donderdag 14 maart 2019 Woensdag 29 mei 2019 16.00 tot 20.00 uur www.facebook.com/derooipannen

Nadere informatie

stevige Vierdaagse training Vertrouwenswerk in het vo en mbo

stevige Vierdaagse training Vertrouwenswerk in het vo en mbo Een stevige basis Vierdaagse training Vertrouwenswerk in het vo en mbo Bent u vertrouwenspersoon en werkzaam in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs? Dan is de vierdaagse training

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

TRAINING ASSERTIVITEIT

TRAINING ASSERTIVITEIT BROCHURE TRAINING ASSERTIVITEIT Met succes opkomen voor jezelf Je geeft gemakkelijk grenzen aan Je vergroot je zichtbaarheid IN HET KORT Je bent op zoek naar vaardigheden om je assertiviteit te vergroten.

Nadere informatie

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister s-hertogenbosch, 5 februari 2015 De Beroepsvereniging Docenten MBO is opgericht om als beroepsgroep invloed uit te oefenen op ons vak en onze beroepsuitoefening.

Nadere informatie