LANDELIJKE BIJEENKOMST VAN KLEUTERLEID(ST)ERS IN DE VRIJESCHOOL. Nummer Werkgroepleider Titel Maximum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LANDELIJKE BIJEENKOMST VAN KLEUTERLEID(ST)ERS IN DE VRIJESCHOOL. Nummer Werkgroepleider Titel Maximum"

Transcriptie

1 LANDELIJKE BIJEENKOMST VAN KLEUTERLEID(ST)ERS IN DE VRIJESCHOOL Donderdag 11 oktober 2018 INFORMATIE WERKGROEPEN Werkgroepronde 1 Werkgroepronde uur uur Keuzemogelijkheden werkgroepen Nummer Werkgroepleider Titel Maximum 1 Marrie Aaij Hoe hou ik de kleuter bezig of wat houdt de kleuter bezig? 2 Loïs Eijgenraam Eigentijds vrijeschool kleuteronderwijs. Wanneer is een vrije kleuterklas eigentijds? Anke de Groot Hoe kan je aan de slag met techniek in 15 de kleuterklas? 4 Pia Holland Wat er niet is, kun je bedenken Erna Pasman Eigentijds wolvilten 15 6 Saskia Snikkers Heb je dit kind gezien? Hoogbegaafde 20 kleuters begeleiden op de vrijeschool. 7 Judith Wagensveld Boekenclub in de klas. 15 Let op: Alle werkgroepen werken ronde 1 en ronde 2 met een verschillende groep deelnemers. U volgt in ronde 1 dus een ander werkgroep dan in ronde 2. èop de volgende pagina vindt u een omschrijving van de werkgroepen.

2 Omschrijving werkgroepen 1. Hoe hou ik de kleuter bezig of wat houdt de kleuter bezig? Werkgroepleider: Marrie Aaij, kleuterleerkracht, coacht startende collega s, cursus rondom verdieping en verbreding kleuterklas. Werkzaam op de Vrije School Utrecht. Rudolf Steiner was z n tijd ver vooruit, veel hedendaagse wetenschappelijke inzichten die gepresenteerd worden als vernieuwend zijn binnen de vrijeschool reeds lang bekend. Om een voorbeeld te geven, nabootsing de oervorm van leren, is nu ontdekt door de wetenschap. Men noemt het alleen anders nl spiegelneuronen. Het is interessant om te kijken, is er sprake van verrijking of verarming? En is er niet veel meer te ontdekken in deze tijd dat we wellicht kunnen toevoegen aan ons al zo rijke aanbod?! Om één en ander te illustreren zijn er fotoboeken, filmpjes en materiaal (gemaakt) voor de klas. Na de workshop hebben deelnemers ideeën en inspiratie om in de klas in te zetten en/of te delen met collega s. De titel van de werkgroep geeft de blikrichting van de workshop al aan; past in deze tijd b.v. nog leerkracht gestuurd onderwijs? Of kunnen we een kleuter zien als mede initiatiefnemer voor dat wat we doen in de klas? Zo ja, hoe? De workshop is bedoeld voor collega s die interesse hebben in de zoektocht naar eigentijds onderwijs vanuit verdieping en verbreding. Een rijke leer- en leefomgeving is wat we willen bieden: welke mogelijkheden hebben we als vrije school en benutten we die? Denk aan; nabootsing/spiegelneuronen, werkvormen wel/niet, leerkracht gestuurd onderwijs, inrichting/materiaal van de klas, proces/resultaat kleuterwerk, oudste kleuters in de klas, Sova /kanjer/regenboog aanpak e.d. Als je wordt ingedeeld in deze werkgroep graag meenemen: foto s, filmpjes en/of zelfgemaakt materiaal. 2. Eigentijds vrijeschool kleuteronderwijs. Wanneer is een vrije kleuterklas eigentijds? Werkgroepleider: Loïs Eijgenraam, Onderwijsadviseur BVS-schooladvies, docent School voor Antroposofische Kinderopvang, auteur diverse publicaties, eigenaar praktijk In verbondenheid opvoeden. Bij eigentijds vrijeschool kleuteronderwijs denken we vaak allereerst aan de vereisten vanuit de overheid of onderwijsinspectie. Ook dit is een eigentijdse realiteit die in de werkgroep (kort) besproken wordt. Het centrale thema in deze werkgroep is het aanbod Vrij spel, nabootsing, ritme, beweging en huishoudelijk- ambachtelijk werken, dat in veel kleuterklassen aangeboden wordt. Wat is eigentijds aan dit aanbod? Wat gaan we in de werkgroep doen? We onderzoeken het eigentijdse aan de hand van het vrijeschoolleerplan, de uitgangspunten van de IASWECE én recent (wetenschappelijk) onderzoek en laten ons verrassen door de uitkomst. Aan het eind van de werkgroep heb je

3 handvatten gekregen om binnen jouw eigen school, aan belangstellende ouders of anderen te vertellen over eigentijds vrije school kleuteronderwijs. In de werkgroep wordt besproken en ervaren hoe eigentijds vrijeschoolonderwijs eruit kan zien. Voorwaarde hiervoor is onder meer het kunnen herkennen en vertalen van onderzoek/artikelen in de media/andere publicaties én het eigen aanbod. In deze werkgroep wordt deze vertaling gemaakt. De acht punten van de onderwijsinspectie aan de hand waarvan zij naar eigentijds onderwijs kijken, worden besproken en uitgedeeld. Als je wordt ingedeeld in deze werkgroep graag meenemen: foto s van spelende kleuters, foto s waaruit de passie van de kleuterleid(st)er blijkt, passie zoals bijvoorbeeld: werken in de tuin, koken, breien of dat waar jij warm voor loopt/ de kinderen voorbootst als beeld van liefde voor het leven. Foto s waaruit voor jou eigentijds vrijeschool kleuteronderwijs blijkt. 3. Hoe kan je aan de slag met techniek in de kleuterklas? Werkgroepleider: Anke de Groot, Anke en Bart maakt Ab Houtcreaties. We zijn een onderneming die meubels maakt en daarnaast workshops aanbiedt aan teams/feestjes en aan kinderen; houtbewerken met machines. We hechten waarde aan het proces, waarin we enthousiasme over houtbewerken overbrengen. We komen tezamen met onze kindvriendelijke machines, waar de deelnemers zelf mee gaan werken. Houtdraaien is bijvoorbeeld prachtig om te ervaren en met kleine houtdraaibankjes en stokjes kun je laagdrempelig kennis maken met het ambacht. We laten je verschillende technieken ervaren. In de werkgroep prikkelen we de deelnemer om te gaan experimenteren met hout. Houtbewerken binnen de kleuterklas richt zich op het ervaren en vormen van hout. Kleuters focussen zich d.m.v. schuren, zagen, timmeren en vaak ook de combinatie met touw/spijkerrijgen. Houten vormen stimuleren de verbeelding van kleuters. Trouwens, niet alleen van kleuters. In de werkgroep gaan we bovenstaande combineren met de moderne middelen, elektrisch gereedschap. Als je wordt ingedeeld in deze werkgroep denk er dan aan dat je kleding aan doet/meeneemt die niet bang is voor zaagsel en stof. 4. Wat er niet is, kun je bedenken Werkgroepleider: Pia Holland, werkt als zelfstandige voor een culturele instelling waar zij muzieklessen verzorgt voor basisscholen en leerkrachten coacht bij het geven van muzieklessen. Ook geeft Pia filosofielessen aan basisschoolleerlingen en workshops filosoferen met kinderen aan docenten. Jonge kinderen verrassen ons veelvuldig door hun open blik, hun verbeeldingskracht en diepzinnige vragen. Hoe kunnen wij als begeleiders van het jonge kind in houding en handelen bijdragen aan het behoud van deze kwaliteiten? In de werkgroep buigen we ons over het stellen van vragen en het reageren op vragen, over verhalen die oproepen tot nadenken en werpen we een kritische blik op de morele ontwikkeling van jonge kinderen.

4 Het stellen van vragen over de betekenis van wat je ziet en hoort; je leren verplaatsen in de positie van de ander; zonder hokjes (paradigma s) en met open blik oplossingen bedenken: kernkwaliteiten voor de toekomst. Als je wordt ingedeeld in deze werkgroep graag een pen meenemen én een open blik. 5. Eigentijds wolvilten Werkgroepleider: Erna Pasman, eigenaresse van Creahuis Eigenhandig. Op haar 4 e heeft zij leren breien en haken en is sindsdien verslingerd geraakt aan allerlei soorten handvaardigheden, hierbij zeer gestimuleerd en geïnspireerd door haar ouders. Erna heeft jarenlang in haar atelier aan huis cursussen verzorgd met diverse hobby- en handwerktechnieken aan jong en oud. In 2015 heeft zij een handwerkwinkel geopend in het centrum van Arnhem, ook weer in combinatie met cursussen. Bij het wolvilten, ook wel prikvilten, naaldvilten of droogvilten genoemd, wordt met behulp van een speciale viltnaald 100% wol bewerkt. Wol is warm, ademt en is heerlijk zacht wat het bijzonder prettig maakt om hiermee te werken. Tijdens deze workshop maken wij gebruik van Merino wol en IJslandse wol in vele intense kleuren. Hiermee kan een ondergrond bewerkt worden maar juist ook heel goed 3D gewerkt worden. Laat u verrassen door de ongekende mogelijkheden die deze mooie materialen bieden. Wij nemen ook vele voorbeelden mee ter inspiratie voor de creatieve activiteiten met uw leerlingen. Met de nieuwste technieken en handige hulpmiddelen is succes verzekerd voor jong en oud! In deze werkgroep ga je de eigentijdsheid van het wolvilten zelf beleven: bezig zijn met je handen met natuurlijke materialen. Het prikkelen van je zintuigen. Hoe belangrijk is dat juist voor kinderen van deze tijd! Wij gaan werken aan een vrije opdracht; een knuffelmonster. Ter inspiratie is wel een voorbeeld aanwezig, maar de bedoeling is juist de creativiteit te stimuleren. Ieder maakt zelf de keuzes voor kleuren, grootte van ledematen, ogen en oren, maar ook hoeveel van alles op en aan het monstertje komt. Niets is fout, alles mag! Het doel hiervan is om (uiteindelijk de kinderen) je eigen stijl te ontwikkelen, inzicht krijgen in volgordes van constructies, soms probleemoplossend te werken en bovenal: zelf keuzes maken! Veelal worden we teveel gestuurd in een bepaalde richting en teveel beperkt in onze eigen creativiteit. Bij oudere kinderen kan dit werkstuk doorgetrokken worden in het in groepjes samenwerken aan 1 groter monster, waarbij ook overlegd moet worden. Als je wordt ingedeeld in deze werkgroep graag meenemen: een bakje of zakje om het werkstuk mee naar huis te kunnen nemen. 6. Heb je dit kind gezien? Hoogbegaafde kleuters begeleiden op de vrijeschool. Werkgroepleider: Saskia Snikkers, werkzaam als schoolpsycholoog bij BVS-schooladvies en in eigen praktijk. Zij werkt als onderzoeker bij het lectoraat Waarde(n) van vrijeschoolonderwijs van Hogeschool Leiden. Tevens is Saskia werkzaam als promovendus (Rijksuniversiteit Groningen)

5 We zullen zowel inhoudelijk als praktisch ingaan op de begeleiding van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. We bespreken de stand van zaken rondom dit thema binnen vrijescholen, de onderwijsbehoeften van deze kinderen en gaan concreet aan de slag! Het is van belang steeds opnieuw, out of the box, verfrissend en open te blijven kijken naar (deze) kinderen. Dat vraagt om eigentijds kleuteronderwijs. Als je wordt ingedeeld in deze werkgroep graag meenemen: een nieuwsgierige houding en eventuele vragen (een casus inbrengen is mogelijk). 7. Boekenclub in de klas. Werkgroepleider: Judith Wagensveld, ruim tien jaar gaf zij les in haar Atelier van de Verbeelding in Rotterdam, een werkplaats om te filosoferen, te schrijven en te verbeelden. Inmiddels schrijft en illustreert Judith vooral in opdracht van culturele en onderwijsinstellingen (zie en begeleidt zij scholen in het filosoferen met kinderen, team en ouders (zie De basis van de workshop is het maken van kleine boeken, waarbij we starten bij de vorm (boekbindtechnieken) en via de creativiteit (beeldende, illustratieve technieken) eindigen bij de vertelling (verbeeldingskracht, taalvaardigheid en spel). In de workshop zullen jullie de verschillende vaardigheden en technieken ervaren. We oefenen de boekvormen, evenals een aantal illustratieve technieken en brainstormen over spel-, vertel- en gespreksvormen aan de hand van (zelfgemaakte) boeken. We gaan met elkaar in gesprek over hoe creatieve werkvormen ruimte bieden aan ontwikkelingsverschillen. De workshop heeft tot doel ideeën te geven voor een aanbod voor oudere kleuters en kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. De workshop wil tegemoetkomen aan enerzijds de behoefte van deze groep kleuters tot meer uitdaging, verdieping en verbinding met een brede interesse in de omringende wereld. Anderzijds wil de workshop recht doen met het eigene en waardevolle van het vrijeschool kleuteronderwijs: het vrije spel, de verhalen en ontwikkeling van (fijn)motorische vaardigheden. Hoewel boeken het uitgangspunt zijn, gaat het in de werkvormen niet om het vroegtijdig stimuleren van lezen en schrijven, wel om het spelen met taal en communicatie in brede zin.

Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2

Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2 Workshops Conferentie Autonomie en beweging 24 maart 2017 Workshop 1 De ontwikkeling van autonoom denken Hans Passenier... 2 Workshop 2 Autonomie in relatie tot de ontwikkeling van het samenspel Loïs Eijgenraam

Nadere informatie

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval Het perspectief van een kind of jongere zien Coaching bij (dreigende) uitval 12 oktober 2017 T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Vastlopen Hoe ervaren jongeren de boodschappen die zij uit hun omgeving

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

Hoe stimuleer en beoordeel je creativiteit?

Hoe stimuleer en beoordeel je creativiteit? Hoe stimuleer en beoordeel je creativiteit? 2 Rekenen en wetenschap Detail Logica Praktisch Namen Feiten Begrijpen Weten Woorden en taal Herkennen Mogelijkheden zien Fantasie Impulsief Symbolen en plaatjes

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Workshop 1 Leiding geven aan verbeeldingskracht Workshop 2 Van kleur naar beweging Workshop 3 Verbeelding: de kunst van het weglaten...

Workshop 1 Leiding geven aan verbeeldingskracht Workshop 2 Van kleur naar beweging Workshop 3 Verbeelding: de kunst van het weglaten... Workshops Conferentie Verbeeldingskracht! 5 april 2019 Workshop 1 Leiding geven aan verbeeldingskracht... 2 Workshop 2 Van kleur naar beweging... 3 Workshop 3 Verbeelding: de kunst van het weglaten...

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS

DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS DURVEN, ZIEN, ERVAREN & DELEN HET CREATIEF PROCES IN HET BASISONDERWIJS PROCESGERICHTE DIDACTIEK leerkracht wie bepaalt het eindresultaat? leerling AMBACHTELIJKE DIDACTIEK PROCESGERICHTE DIDACTIEK VRIJE

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Riederhof

Talent in Bloei bij Riederhof Talent in Bloei bij Riederhof Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De workshops

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAAROM DE VRIJESCHOOL De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool

Nadere informatie

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind

Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Agenda Workshops Week van de hoogbegaafdheid: Workshop voor ouders: Opvoeden van je hoogbegaafde kind Woensdag 16 maart, 19.30 21.30 uur. Praktijk Karnemelksloot 55. Kosten: 15,00. Aanmelden: stuur een

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

Studiedagen Vrije School Heerlen in Epen

Studiedagen Vrije School Heerlen in Epen Studiedagen Vrije School Heerlen in Epen Door Jolanda Zager, Intern Begeleider Dit jaar kozen we in het kader van onze jaarlijkse studietweedaagse voor het thema van het hoogbegaafde kind. En dan specifiek

Nadere informatie

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 10/03/2017 Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 De meeste juiste antwoorden: #0 Minste Juiste antwoorden: #0 1. Hoe kijk jij naar je leerlingen? Kinderen zijn enthousiast, willen graag leren,

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Ben jij Vindingrijk? Kolom

Ben jij Vindingrijk? Kolom Ben jij Vindingrijk? Hoe vind jij het om: met je eigen fantasie, op je eigen manier, en door uit te proberen of te onderzoeken nieuwe ideeën, oplossingen, of dingen te bedenken of te maken? Aan welke les,

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Talent in Bloei bij Brandsma-Akker

Talent in Bloei bij Brandsma-Akker Talent in Bloei bij Brandsma-Akker Nieuwsbrief 1 Misschien heb je het al gehoord... binnenkort kan je na schooltijd meedoen aan de superleuke, uitdagende en afwisselde workshops van Talent in Bloei! De

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Stimuleren van ouderbetrokkenheid bij ontluikende geletterdheid. Voorbeelden uit onderzoek en praktijk.

Stimuleren van ouderbetrokkenheid bij ontluikende geletterdheid. Voorbeelden uit onderzoek en praktijk. Stimuleren van ouderbetrokkenheid bij ontluikende geletterdheid. Voorbeelden uit onderzoek en praktijk. Aike Broens & Eke Krijnen, LOGO gebruikersdag, Utrecht, 27 september 2017 Wie zijn wij? Aike Broens,

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018

Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs. Slim Begeleiden maart 2018 Begeleiding en coaching van begaafde (potentiële) drop-outs T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Regionaal Support Netwerk voor Creativiteit en talentontwikkeling Arnhem - Nijmegen In ontwikkeling...

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland Samen op kop 1 Het wordt anders Het onderwijs is volop in beweging. De afgelopen hebben scholen veel energie in opbrengstgericht werken

Nadere informatie

Het technasium op het Dr. Nassau College

Het technasium op het Dr. Nassau College Het technasium op het Dr. Nassau College Locatie Quintus Locatie Beilen Locatie Oost-Drenthe Gieten Locatie Noord-Drenthe Norg Wat is het technasium? In de eerste jaren van het technasium zijn de opdrachten

Nadere informatie

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO.

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science,

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

In je kracht. Spelhandleiding

In je kracht. Spelhandleiding In je kracht Spelhandleiding Inhoud Introductie 3 1. Kennismakingsspel 4 2. Inspiratiespel 7 3. Kwaliteitenspel 11 Colofon De aanpak EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) is een verdieping op het ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

Sleutel 5. Make it stick

Sleutel 5. Make it stick Sleutel 5. Make it stick Na een inspirerende, creatieve sessie is niets zo frustrerend als stagnatie. Als de flappen met post-its worden opgerold en in een hoekje verdwijnen. Als niemand zich geroepen

Nadere informatie

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 De leerlingen gaan in groepjes aan de slag om uit te rekenen hoeveel een schoolreisje kost. Ze gebruiken hierbij een computer om prijzen op te kunnen zoeken

Nadere informatie

5 dagen creatieve workshops

5 dagen creatieve workshops 5 dagen creatieve workshops beeldhouwen in steen - edelsmeden boetseren met klei - mixed media Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn.

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs. workshopaanbod

Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs. workshopaanbod Inspiratie en professionalisering binnen het kleuteronderwijs workshopaanbod 2017-2018 In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van elk kind. Investeer daarom in de kwaliteit van het

Nadere informatie

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik

1 Introductie. We wensen je veel plezier met deze kaarten! Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik 1 Introductie Leerlingen hebben recht op onderwijs dat bij hen past en dat hun individuele capaciteiten laat opbloeien. Deze kaarten helpen leerkrachten en docenten, intern begeleiders, remedial teachers,

Nadere informatie

Lesmateriaal en leermiddelen voor het stimuleren van (neuro)cognitieve vaardigheden

Lesmateriaal en leermiddelen voor het stimuleren van (neuro)cognitieve vaardigheden Lesmateriaal en leermiddelen voor het stimuleren van (neuro)cognitieve vaardigheden Jelle Jolles, Marleen van Tetering, Mathilde van Gerwen & Bianca Koomen Tetering, Gerwen, Koomen, Jolles. Workshop voor

Nadere informatie

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College Technasium Op het Hondsrug College Voor havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Beter bètaonderwijs Ga je (straks) naar havo of vwo en vind je bèta en techniek leuk? Ben je

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar

Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar METAMORPHOSE 1 Een theaterbezoek aan Jeugdtheater Hofplein is niet alleen een leuk cultureel uitstapje met je klas of school, maar bovenal een betekenisvolle ervaring. JEUGDTHEATER HOFPLEIN Jeugdtheater

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Scholing en evenementen

Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2018-2019 Beste collega, Met gepaste trots presenteren wij het scholingsaanbod van de Collage Academie 2018-2019. Professionalisering is belangrijk als je op school stappen

Nadere informatie

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s de kunstuitleen arnhem thuis in beeldende kunst Filosoferen over kunst Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs 4 k i d s Verder kijken dan je neus lang is Zonder kunst is het

Nadere informatie

Let s Play. Zintuigen. Magazine. Laat je passie zien! De wereld in 3D. Om te prikkelen. Nieuwe. Inge Wouters:

Let s Play. Zintuigen. Magazine. Laat je passie zien! De wereld in 3D. Om te prikkelen. Nieuwe. Inge Wouters: Let s Play Mei 2018 0,00 Magazine Inge Wouters: Laat je passie zien! De wereld in 3D www.letsplayskopos.nl Zintuigen Om te prikkelen Samenwerking Op alle niveaus Nieuwe ontwikkelingen Zintuigen Om te prikkelen

Nadere informatie

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete 10 werkvormen om het denken te activeren Goede metacognitieve vaardigheden worden gezien als een voorspeller van succesvol leren. Door expliciet aandacht te besteden aan denkvaardigheden, stimuleer je

Nadere informatie

KUNSTSTRUCTEUR BIZAR BAZAR

KUNSTSTRUCTEUR BIZAR BAZAR Begeleidende brief KUNSTSTRUCTEUR 2018 - BIZAR BAZAR De groepen 5-6 hebben, dit jaar, in het kunstmenu, de Kunstructeur. Ze krijgen een speciale inspiratie-workshop met hun klas. De groepen 1-2, 3-4 en

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

Basisschool De Ontdekkingsreis, Doorn

Basisschool De Ontdekkingsreis, Doorn Basisschool De Ontdekkingsreis, Doorn Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Basisschool De Ontdekkingsreis werd tien jaar geleden opgericht als vernieuwingsschool en telt ongeveer 90

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4)

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Spel, avontuur, contextleren we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen

Nadere informatie

Wetenschap en techniek bij kleuters. Martijn Weesing en Edith Louman

Wetenschap en techniek bij kleuters. Martijn Weesing en Edith Louman Wetenschap en techniek bij kleuters Martijn Weesing en Edith Louman Opzet Opening Jonge kind en W&T Een rijke leeromgeving voor W&T creëren W&T: de mogelijkheden zien in een kleuterklas Samenwerking en

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES WENSEN / VERWACHTINGEN Deel met je buurman/buurvrouw Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat kom je halen? Wat wil je delen? WENSEN / VERWACHTINGEN

Nadere informatie

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën 2016 Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik & Boom uitgevers Amsterdam 1 Introductie Zelfregulerend leren houdt in dat leerlingen het eigen

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Review: Minder onderwijzen, meer leren (HGW 2.0)

Review: Minder onderwijzen, meer leren (HGW 2.0) Review: Minder onderwijzen, meer leren (HGW 2.0) Als leerkracht en intern begeleider wil ik blijven ontwikkelen. Dit doe ik mede door vakliteratuur te lezen. Van kleuter tot zorg; er komen verschillende

Nadere informatie

1 e lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving

1 e lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving 1 e lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :... stagecoach :... studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school :... I Lesdoelstellingen en leerdoelen (in leerling-eindgedrag)

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Leren met je hart, je hoofd en je handen. Play Learn Change is partner van LEGO Education

Leren met je hart, je hoofd en je handen. Play Learn Change is partner van LEGO Education Leren met je hart, je hoofd en je handen Play Learn Change is partner van LEGO Education Wat is ook weer het doel van leren? Jouw wereld ontdekken en begrijpen Jouw eigen plek ontdekken Jezelf staande

Nadere informatie

F.A.Q. / Veel gestelde vragen

F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q. / Veel gestelde vragen F.A.Q / Veel gestelde vragen. Wat is Onderwijs + Jij? Onderwijs + Jij op Het Palet helpt kinderen om hun unieke talenten te ontwikkelen en gebruikt daarbij de nieuwste technologieën.

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Eigen Wijsheden Spel Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

We moeten wat vaker out of the box denken!

We moeten wat vaker out of the box denken! We moeten wat vaker out of the box denken! Ik hoor het mensen regelmatig roepen. Maar weet je wat het is? Out of the box denken is vaak een ver van hun bed show. Wat ze eigenlijk bedoelen is: laten we

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Chat dit jaar met Jozef en Maria

Chat dit jaar met Jozef en Maria Chat dit jaar met Jozef en Maria Rotterdam, 7 december 2018 Beste jeugdleider, jongerenwerker, docent, Afgelopen week heeft Maria verteld dat ze op reis is naar haar nicht Elizabeth. Jozef is druk bezig

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden

Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden Draaiboek Workshop Merkbare vaardigheden november 2017 Inleiding In het advies van platform onderwijs 2032 staat als één van de punten Niet alleen toetsen wat meetbaar is, ook wat merkbaar is. Als voorbeelden

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT

Professionaliseringsaanbod W&T TOEGELICHT Introductie De vijf verdiepingsmodules bestaan uit minimaal 3 en maximaal 6 bijeenkomsten en hieronder vind u een toelichting bij elke module omtrent de inhoud en bijeenkomsten. Verdiepingsmodule 1: Rekenen

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

1. Ontdek jouw talenten!

1. Ontdek jouw talenten! 1. Ontdek jouw talenten! Omgaan met informatie 1. Zaken op een rijtje zetten 1 2 3 4 - Ik houd ervan om opgezochte informatie te ordenen - Ik ben goed in het omgaan met (zak)geld - Ik kan belangrijke en

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

Tiener College

Tiener College Tiener College 2012-2013 Leren met kracht en passie Klaar voor de start Vanaf schooljaar 2012-2013 kun je kiezen voor het Tiener College in Gorinchem. We bieden een programmalijn voor leerlingen van 10-14

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Mindset, de basis van talentontwikkeling?

Mindset, de basis van talentontwikkeling? STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Mindset, de basis van talentontwikkeling? Groep B De beste training tot nu toe! Heerlijke oefeningen, Floors begeleiding, grappige video s, prikkelende

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst

Voorbeeldprogramma startbijeenkomst BIJLAGE 3 Voorbeeldprogramma startbijeenkomst Inleiding De startbijeenkomst vindt plaats vooraf aan iedere activiteit, ook wanneer jongeren al vaker mee hebben gedaan met M25. Natuurlijk kun je variëren

Nadere informatie

Nieuwsbr. Agenda. oktober. studiedag. Verslag. verschillende. kort verslag. Ik kan er te diepen. ambachtelijke met de. Waarom bewegen van het leer-

Nieuwsbr. Agenda. oktober. studiedag. Verslag. verschillende. kort verslag. Ik kan er te diepen. ambachtelijke met de. Waarom bewegen van het leer- Nieuwsbr rief 12 oktober 20182 Agenda oktober (N.B. aanvangstijd ouderavondenn is 20.00 uur tenzij anders vermeld. Data staan ook in het Ouderportaal. Ouderportaal is leidend.) 12 okt Studiedag leerkrachten,

Nadere informatie

Brave decisions. Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

Brave decisions. Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. Brave decisions Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma Brave decisions voor de vrouwelijke professional: met een HBO- of academische

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

"De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel.

De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel. Beeldhouwen in steen "De trage geduldige steen. Het denken dat even stopt. Alleen nog maar aanwezig zijn. Loslaten wat het moet worden, je beeld - een spiegel." Vijf dagen beeldhouwen... tijd om je in

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Lek en Linge GYMNASIUM

Lek en Linge GYMNASIUM Lek en Linge GYMNASIUM Gymnasium: Verbreed je culturele horizon! Heb je plezier in leren? Zoek je graag dingen uit? Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Grieken en de Romeinen? Wil je extra tools

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW LAGERE SCHOOL! Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie