Protocol decontaminatie eerste uur Noord-Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol decontaminatie eerste uur Noord-Nederland"

Transcriptie

1 Protocol decontaminatie eerste uur Noord-Nederland Aan: Projectteam CBRN preparatie Noord-Nederland Van: Marc Ruijten, Martin Eggens Datum: 1 februari 2011 Betreft: plan van aanpak voor rood-wit protocol eerste uur Noord-Nederland Ambulancehulpverleners en een MMT kunnen in het veld worden geconfronteerd met slachtoffers die besmet zijn met een chemische stof. Voordat definitieve behandeling en vervoer kan plaatsvinden is het nodig om dergelijke slachtoffers zo snel mogelijk te ontsmetten. Daarvoor zijn twee redenen: 1. Veiligheid van de hulpverleners, met name ambulance, ziekenhuis en brandweer; 2. Beperken van letsel voor het slachtoffer. Voor decontaminatie in het veld van een groot aantal slachtoffers is een zogenaamde CBRNe unit beschikbaar in Groningen die grote aantallen slachtoffers kan ontsmetten. Het duurt zeker één tot twee uur (na alarmering) totdat die ter plaatse en inzetgereed is. Voor minder grote incidenten beschikt de brandweer over een locale deco-unit. Deze unit heeft een veel kortere aanrijdtijd, maar (meestal) niet korter dan 1/2 uur. Voor ernstig gewonde slachtoffers die snel behoefte hebben aan hulp, en zeker bij kleine aantallen, is die opkomsttijd te lang. Waarom een gezamenlijke aanpak Daarom is voor de drie noordelijke provincies een protocol eerste uur in ontwikkeling, dat aangeeft hoe brandweer en ambulancehulpverlening samen een beperkt aantal slachtoffers met chemische besmetting kunnen opvangen zonder inzet van een CBRN-unit. Daaraan is vanaf eind 2008 samengewerkt, maar nog niet afgerond. Gezien het samenvoegen van de meldkamers zullen in ieder geval de uitrukprotocollen afgestemd moeten worden tussen de provincies. Het ligt voor de hand om ook de inzetprotocollen zoveel mogelijk te harmoniseren omdat de aard en omvang van de uitruk een relatie hebben met de inzet, en om interregionale bijstand te vereenvoudigen. Wij hebben ons plan moeten verlaten om het multidisciplinair protocol in 2010 te helpen afronden; het protocol heeft een te lange historie om dat even te doen. In plaats daarvan heeft het projectteam besloten om op korte termijn monodisciplinaire tussenstappen te maken.

2 Stappenplan naar een gezamenlijk protocol eerste uur: 1. De rode en witte kolom maken nu eerst een monodisciplinaire tussenstap met deskundigen: We werken onderdelen van het protocol uit voor de ambulancehulpverlening, zoals we dat zelf zouden willen (wens). Voor de samenwerking met de brandweer maken we een programma van behoeften : wat moet de brandweer doen, leveren, en hebben voor het multidisciplinaire protocol. Deze stap is afgerond als binnen beide kolommen monodisciplinair overeenstemming is bereikt voor alle provincies. 2. De monodisciplinaire stap creëert het uitgangspunt voor een multidisciplinair protocol. Brandweer en ambulancehulpverlening kunnen daarvoor met elkaar een analyse maken van de wensen (eigen kolom) en behoeften (naar de andere kolom) en kijken waar het aansluit, afwijkt en waar er mogelijk gaten zitten. Vanuit die analyse kan een multidisciplinair protocol worden gemaakt dat wordt gedragen door inhoudsdeskundigen van beide kolommen. Daarna volgen vaststelling en implementatie. De randvoorwaarden Elke kolom is verantwoordelijk voor het eigen handelen, en tegelijk afhankelijk van de ander om zijn werk te kunnen uitvoeren en aan alle randvoorwaarden te voldoen. Het protocol is tweekleurig, en we moeten dus afstemmen. Om in de monodisciplinaire tussenstap niet te ver uit elkaar te gaan lopen zijn een aantal randvoorwaarden afgesproken om in acht te nemen bij de uitwerking van de rode en de witte kant van het protocol. De randvoorwaarden zijn: 1. Eigen veiligheid van hulpverleners moet voldoende gewaarborgd zijn. 2. Belang van het slachtoffer: zo min mogelijk gezondheidsschade bij hulpverlening. 3. De deco-unit van de steunpuntregio is niet beschikbaar in het eerste uur. 4. De landelijke procedure dient als uitgangspunt. 5. De uitrukprocedures voor rood en wit zijn hetzelfde voor alle drie de provincies. De 3-zone indeling en de hoofdlijnen van het protocol zijn opgenomen in het concept Handboek Centralist MKNN v0.6a. Doel van dit document Onderstaand worden de onderdelen van het protocol voor de ambulancehulpverlening uitgewerkt evenals een programma van behoeften voor de brandweer. Punten waarover de MMA s van drie noordelijke provincies overeenstemming hebben bereikt. 1. Alle ambulancemedewerkers worden opgeleid om in de warm-zone te kunnen optreden 2. Voor de opleiding bestaat de behoefte aan de ontwikkeling van een train-de-trainer opleiding waarna de trainers de rest van de ambulancemedewerkers kunnen opleiden. 3. Voor het train-de-trainer programma zal aansluiting worden gezocht bij dat van de SEH. Vooral bij het eerste deel van de opleiding is samenwerking mogelijk, het tweede deel (praktijk) moet in ieder geval worden aangepast. 4. Op iedere ambulance zijn twee pakketten beschermingsmiddelen aanwezig. Dit moet evt. in de toekomst worden aangepast vanwege veranderende Europese regelgeving op het gebied van passende beschermingsmiddelen. Zie pagina 7 voor voorstel beschermingsmiddelen.

3 Hoofdlijn van het protocol Ten behoeve van het overzicht volgt eerst een beschrijving van de hoofdlijnen van het protocol.

4 Taken ambulancehulpverlening In aanvulling op de taken van de brandweer heeft de ambulancehulpverlening per slachtoffer de volgende taken in volgorde van uitvoering: 1. Volg instructie van MKA op betreffende aanrijdroute en opstelplaats 2. Hulpverlener van de eerste ambulance communiceert met GAGS via mobiele telefoon inzake (algemene informatie over stof en te verwachten effecten kan al door MKA na contact met GAGS op MDT gezet worden): Vervoer van besmet slachtoffer Beschermingsmiddelen Wijze van decontaminatie Chemische letsels en behandeling 3. Oprijden tot grens veilig gebied (40 meter) na instellen 3 zones door de brandweer. 4. Aantrekken PBM volgens bijlage 4; Aankleedprotocol. Check elkaar, en laat checken door OvD-b of ROGS van de brandweer. 5. Eén ambulanceteam met beschermingsmiddelen (liggen in de ambulance) gaat in de warm zone. 6. Ambulanceverpleegkundige adviseert brandweer over levensreddende handelingen in de hot zone. 7. Toezien dat slachtoffer bij de overgang hot/warm zone ontkleed wordt aangeboden. 8. Slachtoffers met vastzittende kleding bij verbranding of bevriezing worden met vastzittende kleding aan naar de warm zone overgedragen, en met lauw water onder toezicht van de ambulanceverpleegkundige zover ontsmet dat de kleding uit kan. Na ontdoen van kleding: standaard protocol vervolgen. 9. Passage van de grens hot / warm zone: Mobiele slachtoffers kunnen na ontkleding zelfstandig over de grens hot / warm stappen. Bij besmette slachtoffers die niet zelf kunnen lopen en die niet per brancard worden aangevoerd schepbrancard tegen de rand van de hot zone aanleggen. Brandweer helpt ontkleed slachtoffer op de brancard. Immobiele en besmette slachtoffers die per brancard worden aangeleverd worden na ontkleding door brandweer overgezet over grens hot / warm zone. Brandweer trekt brancards over de grens hot / warm. 10. Indien nodig levensreddende handelingen verrichten (ABCD stabilisatie) voordat ontsmetting plaatsvindt. Voor specialistische handelingen MMT inzetten. 11. Monitoren slachtoffer voor, tijdens en na de ontsmetting. Positie tijdens ontsmetting is 3 meter in craniale richting vanaf slachtoffer. 12. Het ontsmette slachtoffer afdrogen. Immobiele slachtoffers inpakken in een deken. Schone en droge kleding verstrekken aan mobiele slachtoffers. 13. Beslissen of slachtoffer in een ambulance naar ziekenhuis kan worden gebracht of eerst ter plaatse verder zal worden behandeld. 14. De ambulances die mensen vervoeren dienen op hun ritformulier aan te geven: om welk bedrijf het gaat, welke stof (+ UN nummer) het betreft, de afstand van vindplaats van het slachtoffer tot de bron, het gebruikte ontsmettingsmiddel en -methode. 15. Slachtoffer standaard halfzittend vervoeren zoals bij brandwonden, mits contra-indicatie volgens LPA. 16. Reinigen en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen van de ambulancehulpverleners uit de warm zone, onder leiding van de brandweer volgens protocol (bijlage 4; uitkleedprotocol).

5 17. Afhankelijk van de risico s (overleg met GAGS) kan tijdens vervoer beperkt beschermingsmiddelen aangehouden worden. Daarbij altijd ventileren tijdens vervoer naar ziekenhuis.

6 Programma van behoeften voor de brandweer Om de hierboven beschreven handelingen uit te kunnen voeren hebben de ambulancehulpverleners het volgende nodig van de brandweer: 1. Afzetten van het incidentterrein en inrichten van een hot / warm / cold zone 2. Redden van slachtoffers uit besmet gebied (hot zone), voor zover de eigen veiligheid toelaat. 3. Opvolgen van aanwijzingen voor levensreddende handelingen van ambulanceverpleegkundige bij redding van slachtoffers uit de hot zone, voor zover de eigen veiligheid toelaat. 4. Aangeven wanneer ambulancehulpverleners de warm zone kunnen betreden. 5. Controleren persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) ambulancehulpverleners. 6. Toezien op veiligheid van ambulancehulpverleners. Ambulancehulpverleners volgen instructies van de OvD-b (of, op diens gezag, van de ROGS of AGS) op aangaande eigen veiligheid. 7. Voorzichtig ontkleden of laten ontkleden van besmette slachtoffers in de hot zone. Aan ambulanceverpleegkundige melden als kleding vast lijkt te zitten aan de huid, en dan instructies ambulanceverpleegkundige opvolgen. 8. Verzamelen van kleding en accessoires (horloge, GSM, ringen,sieraden, bril, schoenen) van het slachtoffer, per slachtoffer opbergen in afsluitbare opberggelegenheid (zak, ton, krat, etc) en label bevestigen met naam/id slachtoffer. 9. Mobiel besmet slachtoffer toestemming geven om ontkleed over de lijn hot/warm te lopen. 10. Niet mobiele slachtoffers op schepbrancard leggen voor zover ze niet op een schepbrancard bij de grens hot/warm zone zijn neergelegd. Brandweer uit de hot en warm zone bewegen de schepbrancard over de grens hot/warm. 11. Besmet slachtoffer aanbieden aan ambulancehulpverleners voor eventuele levensreddende medische handelingen. 12. Leveren van water (bij voorkeur lauwwarm), sproei/spoel systeem, sponzen en zeep voor ontsmetting van besmette slachtoffers. 13. Ontsmetten van slachtoffer op geleide van instructies ambulanceverpleegkundige met water en zo nodig zeep. 14. Meehelpen bij uittrekken persoonlijke beschermingsmiddelen bij ambulancehulpverleners. 15. Opbergen van besmette PBM van ambulancehulpverleners in afgesloten containers en laten vernietigen. 16. Leveren van materiaal voor slachtoffer na ontsmetting: reservekleding en sokken/schoeisel, hoofdbedekking ivm beperken afkoeling.

7 Materiaal op de ambulance 1. Handdoeken of ander materiaal om ontsmette slachtoffers af te drogen. 2. Dekens van stof en isolatiedekens. 3. Persoonlijke beschermingsmiddelen voor ambulancehulpverleners. a. ABEK P3 masker (bijvoorbeeld: 3M, type 4279). b. * Beschermende bril (goggle) afgeschermd tegen invloed van spatten (niet gasdicht). c. * Overall of schort (materiaal: Tyvek). d. Lange mouwen, lange broek (eigen uniform). e. * Zwarte (extra stevig) nitril handschoenen. f. Overschoenen (materiaal: Tyvek) 4. Tape voor afplakken overgang tussen mouw en handschoen. 5. Afvalzakken voor opvang besmette beschermingskleding. * Bril, overall en handschoenen kunnen ter vervanging van materiaal in het MRSA pakket dat nu al op alle ambulances aanwezig is.

8 Bijlage 1. Schema incidentterrein decontaminatie witte kolom Windrichting 100 mtr 15 meter 25 meter opstelplaats Cold zone Warm zone Hot zone (Veilig gebied) 3a. afspoelen brw vervoer overdracht vpk afspoelen slo ontkleden (grijp)redding door brw ambuteam Vervuilde bron afspoelen en uitkleden Ambuteam schepbrancard 1 Gemarkeerd met lint of pylon 1 Om te voorkomen dat slachtoffers meerdere overtil momenten ondergaan, moet gebruik gemaakt worden van een schepbrancard in de hot zone. Daar wordt een ontkleed slachtoffer opgelegd en samen met brancard afgespoeld in de warm zone. Alleen plank bij redding gebruiken op aangeven aan verpleegkundige.

9 Bijlage 2. Communicatieschema decontaminatie C2000 Telefoon ZH MKA MKB C2000 telefoon Incidentgroep 1 GAGS ROGS/AGS OvD G Ambu 1 (warmzone) 2 telefoon 1 Ambu 2 (coldzone) MMT MKA moet bij (mogelijke) decontaminatie direct GAGS alarmeren 1. MKA kan tijdens aanrijden 1 e ambu contact hebben met GAGS betreffende informatie over bedrijf, soort stof, afstand tot de bron, ontsmettingsmiddel/methode, persoonlijke bescherming en aandachtspunten chemische letsels van de slachtoffers. 2. MKA zet algemene informatie op de Mobiele Data Terminal (MDT). Deze informatie is dan beschikbaar voor alle aanrijdende ambulances. 3. Eerste ambulance of OvD-G ter plaatse communiceert via de telefoon met GAGS.

10 Bijlage 3. Concept taakkaart ambulancehulpverlening Decontaminatie Inzet bij OGS incident met slachtoffers Taakkaart Versie 0.3 Inzet: 1. OGS incident met slachtoffers altijd met 2 ambulances aanrijden 2. GAGS 3. OvD-G 4. MMT Taken ambulancehulpverleners: 1. Veilige uitgangsstelling op 100 meter tot gebiedsindeling: hot/warm/coldzone door brandweer is gerealiseerd. 2. Communicatie met GAGS via mobiele telefoon inzake (algemene informatie over stof al door MKA na contact met GAGS op intelligent kladblok): a. Vervoer van besmet slachtoffer b. Beschermingsmiddelen c. Wijze van decontaminatie d. Chemische letsels en behandeling 3. Eén ambulanceteam in warmzone met beschermingsmiddelen 4. Ambulancehulpverlener eerste ambulance heeft contact met MMT over ernst van trauma bij slachtoffer(s) 5. Adviezen geven aan brandweer m.b.t. (grijp)redding en levensreddende handelingen 6. Monitoren en stabiliseren slachtoffer(s) voor, tijdens en na decontaminatie 7. Overdracht van niet mobiele slachtoffer(s) met schepbrancard aan de grens van hot/warm zone. 8. Mobiele slachtoffers lopen de warm zone zelf binnen 9. In warm zone alleen ontkleed slachtoffer(s) ontvangen 10. Op ritformulier vermelden welk bedrijf, stof, afstand van de bron en ontsmettingsmiddel/methode 11. Uittrekken en/of ontsmetten kleding van ambulancehulpverleners uit de warm zone Bescherming: a. ABEK P3 masker (bijvoorbeeld: 3M, type 4279). b. Bechermende bril (goggle) afgeschermd tegen invloed van spatten (niet gas-dicht). c. Overall of schort (materiaal: Tyvek). d. Lange mouwen, lange broek (eigen uniform). e. Zwarte (extra stevig) nitril handschoenen. f. Overschoenen (materiaal: Tyvek)

11 Bijlage 4. Protocollen Aankleedprotocol (kan in schoon gebied) 1. Trek eerste set handschoenen aan 2. Trek tyvek overschoenen aan en knoop linten aan elkaar 3. Trek tyvekpak aan. 4. Controleer of de pijpen over de overschoenen vallen. 5. Trek tweede set handschoenen aan. 6. Controleer of tweede set handschoenen over de mouwen van het pak heen komen. 7. Plak overgang van handschoenen naar mouwen van pak af met tape. Dit voorkomt dat de mouwen opschuiven zodat onderarmen ontbloot kunnen worden. 8. Controleer houdbaarheidsdatum van masker in intacte seal-bag 9. Open seal-bag en zet masker en beschermingsbril op Stap 9 kan gedaan worden vlak voordat de ambulancehulpverlener de warm zone betreedt. Uitkleed protocol (in warm zone) 1. Trek tweede set handschoenen uit 2. Leg afvalzak klaar voor verzameling van beschermingskleding 3. Verwijder masker en beschermingsbril en leg ze in afvalzak 4. Verwijder filters van masker en leg ze in afvalzak 5. Trek pak uit en leg in afvalzak 6. Trek overschoenen uit en leg in afvalzak 7. Trek eerste set handschoenen uit en leg in afvalzak 8. Stap over afscheiding warm en cold-zone 9. Overleg met brandweer en/of GAGS over ontsmetting van beschermingskleding Aandachtspunten 1. Zorg dat gezicht zoveel mogelijk is bedekt 2. Zorg voor aaneensluitende kleding lussen lange mouwen en handschoenen. Evt. afplakken met tape 3. Niet eerder bij slachtoffer dan dat het door brandweer is ontkleed 4. Alleen ontkleden op schone en droge ondergrond in de warm-zone

Decontaminatie. Irene van der Woude

Decontaminatie. Irene van der Woude Decontaminatie Irene van der Woude Wat is contaminatie? Contaminatie (besmetting) betekent dat er een hoeveelheid van de ontsnapte stof(fen) is achtergebleven op mensen of materieel. Mogelijk gevaar voor:

Nadere informatie

OGS ontsmetting. (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO)

OGS ontsmetting. (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO) OGS ontsmetting (benaming wordt decontaminatie kortweg DECO) Landelijke les en leerstof is aangepast in deze presentatie worden de verschillen tussen oude en nieuwe situatie weergegeven. Tevens wordt een

Nadere informatie

OTO plan CBRN Noord-Nederland

OTO plan CBRN Noord-Nederland OTO plan CBRN Noord-Nederland Aan: Projectteam CBRN preparatie Noord-Nederland Van: Marc Ruijten, Martin Eggens Versie: 2.5, definitief Datum: 10 maart 2011 Betreft: OTO plan CBRN 1 Opbouw van het OTO

Nadere informatie

Protocol Decontaminatie. Irene van der Woude

Protocol Decontaminatie. Irene van der Woude Protocol Decontaminatie Irene van der Woude Inhoud Geschiedenis Protocol: Wat is (de)contaminatie (ont/besmetting)? Hoe kun je worden besmet? Waarom moet er (ter plekke) worden ontsmet? Hoe kan een besmetting

Nadere informatie

Decontaminatie en opvang slachtoffers van gevaarlijke stoffen. Jeanne de Vetter Crisiscoördinator Erasmus MC WES symposium 12 maart 2009

Decontaminatie en opvang slachtoffers van gevaarlijke stoffen. Jeanne de Vetter Crisiscoördinator Erasmus MC WES symposium 12 maart 2009 Decontaminatie en opvang slachtoffers van gevaarlijke stoffen Jeanne de Vetter Crisiscoördinator Erasmus MC WES symposium 12 maart 2009 Beleid / uitgangspunten préhospitaal Veiligheid van hulpverleners

Nadere informatie

GEVAARLIJKE STOFFEN: BESCHERMING EN ONTSMETTING. Jacco Veldhuyzen AIOS-SEH MCA CLO 21 februari 2013

GEVAARLIJKE STOFFEN: BESCHERMING EN ONTSMETTING. Jacco Veldhuyzen AIOS-SEH MCA CLO 21 februari 2013 GEVAARLIJKE STOFFEN: BESCHERMING EN ONTSMETTING Jacco Veldhuyzen AIOS-SEH MCA CLO 21 februari 2013 INCIDENTEN KOMEN VOOR INHOUD Leerpunten Besmetting met gevaarlijke stoffen Ontsmetten (video) Persoonlijke

Nadere informatie

Van OGS naar IBGS versie 1: 2017

Van OGS naar IBGS versie 1: 2017 Van OGS naar IBGS: de verschillen en gevolgen op een rij Implementeren van de visie IBGS vraagt om het maken van keuzes. Onderstaande tabel laat zien hoe namen, termen, procedures, functies, etc. worden

Nadere informatie

Crisisplan RAV. Ruud Houdijk, januari 2015

Crisisplan RAV. Ruud Houdijk, januari 2015 Crisisplan RAV Ruud Houdijk, januari 2015 Visie op operationele planvorming Praktijkgericht Vakbekwame professionals, maar meerwaarde door relevante informatie te bieden Alleen vastleggen wat je echt kunt

Nadere informatie

Als de rook om je hoofd is verdwenen Marc Ruijten, CrisisTox Consult

Als de rook om je hoofd is verdwenen Marc Ruijten, CrisisTox Consult Als de rook om je hoofd is verdwenen Marc Ruijten, CrisisTox Consult Onderwerpen van vanmiddag Chemische incidenten exotisch of alledaags Voorbereiding van uw SEH - Herkenning - Opvang en behandeling Toxidromen:

Nadere informatie

Grootschalige Geneeskundige Bijstand Geneeskundige hulpverlening bij grote incidenten

Grootschalige Geneeskundige Bijstand Geneeskundige hulpverlening bij grote incidenten Grootschalige Geneeskundige Bijstand Geneeskundige hulpverlening bij grote incidenten Roel Kerkhoff Beleidsmedewerker GHOR Reggie Diets Regionaal Opleidingscoördinator RAV / Officier van Dienst Geneeskundig

Nadere informatie

BRANDWEERTAKEN & SAMENWERKING BIJ

BRANDWEERTAKEN & SAMENWERKING BIJ BRANDWEERTAKEN & SAMENWERKING BIJ CBRNe Multi CBRNe meerdaagse op 16 en 17 oktober 2012 te Ossendrecht Wil & Dick Onderwerpen Landelijke organisatie OGS Diverse piketten brandweer Meetapparatuur brandweer

Nadere informatie

Bijlage 4. Praktische uitwerking vervoer van (verdachte) ebola/marburgpatie nten

Bijlage 4. Praktische uitwerking vervoer van (verdachte) ebola/marburgpatie nten Bijlage 4. Praktische uitwerking vervoer van (verdachte) ebola/marburgpatie nten (= aanvulling/verduidelijking op het Landelijk Protocol Ambulancezorg 7.2 & 8 en de Hygiënerichtlijnen voor ambulancediensten)

Nadere informatie

Helpen is besmettelijk Marc Ruijten, CrisisTox Consult

Helpen is besmettelijk Marc Ruijten, CrisisTox Consult Helpen is besmettelijk Marc Ruijten, CrisisTox Consult Hulpverleners in de risicozone Incidenten met gevaarlijke stoffen - Op de werkplek - Op UW werkplek Komen regelmatig voor Ook kans op blootstelling

Nadere informatie

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm # Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm Rust, ruimte & overzicht 2 Uitrukken 1 Controle MS 2 Bericht 3 Bovenwinds aanrijden 4 Veilig aanrijden 5 Berichtgeving 6 Commando s 3 OGS melding 1 GEVI-nummer 2 Stofnaam

Nadere informatie

Protocol Decontaminatie. Operationele uitvoering van kleinschalige chemische besmettingen

Protocol Decontaminatie. Operationele uitvoering van kleinschalige chemische besmettingen Protocol Decontaminatie Operationele uitvoering van kleinschalige chemische besmettingen Werkgroep Irene van der Woude Koen Gerritse Gerard A. Pouw Sven Hamelink Theo Vullers Iwan Custers Henk Jans Henk

Nadere informatie

1. Kenmerken van een inzet bij OGS. 2. Belangrijkste Risico's bij OGS. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij OGS

1. Kenmerken van een inzet bij OGS. 2. Belangrijkste Risico's bij OGS. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij OGS Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij OGS Oefenkaart Lesstof Overige bronnen 222A Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij OGS Bevelvoerder, tekstboek OGS Inleiding Deze achtergrondinformatie gaat over

Nadere informatie

Resultaten Workshop IBGS

Resultaten Workshop IBGS De meeste aandacht ging duidelijk uit naar het vuilwerkpak; daarover maakt men zich de meeste zorgen, zie tabel Veel discussie over inzet bedrijfsbrandweer buiten terrein: variërend van laat het over aan

Nadere informatie

HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE

HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE Werkversie, november 2013 Logo Ambulancezorg Nederland Logo Brandweer Nederland Logo GHOR Nederland Logo Nationale Politie Logo Veiligheidsberaad HANDREIKING

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS)

Specialisten van de VRU. Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS) Specialisten van de VRU Ongevalsbestrijding Gevaarlijke Stoffen (OGS) Utrecht is een knooppunt van vitale transportroutes over de weg, het spoor en het water, waarover ook grote volumes gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Inzetvoorstellen en codes

Inzetvoorstellen en codes Inzetvoorstellen en codes GHOR Groningen en de Meldkamer Ambulancezorg werken bij grootschalige calamiteiten met inzetvoorstellen. Een inzetvoorstel geeft aan hoeveel ambulances, functionarissen en eventueel

Nadere informatie

HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE. Werkversie, november 2013

HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE. Werkversie, november 2013 HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE Werkversie, november 2013 Werkgroep: Sjoerd Bloemsma Sandra van der Burg Gertn van Yperen Irene van der Woude Eindredactie: Caren Mertens Wim ten Wolde

Nadere informatie

CBRN Opleidingsplan SEH afdelingen Ziekenhuizen 2012-2013

CBRN Opleidingsplan SEH afdelingen Ziekenhuizen 2012-2013 CBRN Opleidingsplan SEH afdelingen Ziekenhuizen 2012-2013 Opgesteld door Regionaal CBRN-OTO project Auteur C. de Groot Versie 1.1 Datum 19 juli 2012 INLEIDING Met het regionale CBRN-OTO project wil TraumaNet

Nadere informatie

Ambulancehulpverlening in hoofdstedelijk risicogebied Prepareren op bijzondere omstandigheden. Simon Visser teammanager Ambulance Amsterdam

Ambulancehulpverlening in hoofdstedelijk risicogebied Prepareren op bijzondere omstandigheden. Simon Visser teammanager Ambulance Amsterdam Ambulancehulpverlening in hoofdstedelijk risicogebied Prepareren op bijzondere omstandigheden Simon Visser teammanager Ambulance Amsterdam Onderwerpen Grootschalige Geneeskundige Bijstand (Landelijk) Specialisme

Nadere informatie

stroomschema Inzet brand Gedragsregels inzet rook Situatie 2: Bevuild door rook en/of roetdelen na 1 e fase zonder ademlucht Vervolg inzet

stroomschema Inzet brand Gedragsregels inzet rook Situatie 2: Bevuild door rook en/of roetdelen na 1 e fase zonder ademlucht Vervolg inzet Inzet waarbij rook en/of asbest vrijkomt. 1 Inzet brand Basis gedragsregels apart bijgevoegd in bijlage. Gedragsregels inzet rook Moment waarop bijv. toestel wordt gewisseld of begin van de nazorgfase.

Nadere informatie

IDENTITEIT ONBEKEND. omgaan met potentieel zeer gevaarlijke stoffen in het laboratorium Jeroen van der Meer

IDENTITEIT ONBEKEND. omgaan met potentieel zeer gevaarlijke stoffen in het laboratorium Jeroen van der Meer IDENTITEIT ONBEKEND omgaan met potentieel zeer gevaarlijke stoffen in het laboratorium Jeroen van der Meer EVEN VOORSTELLEN Jeroen van der Meer Opleiding: HBO Analytische Chemie in 2006 Belangrijkste expertise:

Nadere informatie

Implementatieplan. bij het. model opschalingsplan ambulancezorg

Implementatieplan. bij het. model opschalingsplan ambulancezorg Implementatieplan bij het model opschalingsplan ambulancezorg Project RAV s voorbereid september 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Omschrijving en doel... 3 1.2 Context... 3 1.3 Uniform opschalingsmodel

Nadere informatie

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND HOE TE KOMEN TOT EEN ADEQUATE ORGANISATIE VAN INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER? IN AANSLUITING OP HET HANDBOEK INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER Uitgave van het Projectbureau

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten. Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten. Engelmann Greet AZ St Maarten campus Duffel persoonlijke beschermingsmiddelen uiteenlopende materialen gevarieerd gebruik dubbel doel

Nadere informatie

Uitvraagprotocol. Uitvraagprotocol ten behoeve van meldkamers die een incidentmelding kunnen ontvangen.

Uitvraagprotocol. Uitvraagprotocol ten behoeve van meldkamers die een incidentmelding kunnen ontvangen. Uitvraagprotocol Toelichting Uitvraagprotocol ten behoeve van meldkamers die een incidentmelding kunnen ontvangen. Wie o Naam melder en bereikbaarheidsgegevens o Roepletters/nummer schip o Naam schip o

Nadere informatie

Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers?

Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers? Asbestincidenten Zijn brandweermensen asbestwerkers? Jetty Middelkoop AGS BAA Waarom heeft I-SZW aandacht voor de brandweer? Melding uit Rotterdam Rijnmond over onverantwoord omgaan met asbest door de

Nadere informatie

Brand Paulus Potterstraat

Brand Paulus Potterstraat Brand Paulus Potterstraat 07-01-2015 Monodisciplinaire evaluatie witte kolom Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat is het tijdsverloop met betrekking tot het incident?... 4 2.1. Acute fase... 4 2.2. Herstel-

Nadere informatie

HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE

HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE HANDREIKING KLEINSCHALIGE CHEMISCHE DECONTAMINATIE Werkversie, maart 2013 Werkgroep: Sjoerd Bloemsma Sandra van der Burg Gertn van Yperen Irene van der Woude Eindredactie: Caren Mertens Wim ten Wolde Coördinatie:

Nadere informatie

Erratum Manschap a Levensreddend handelen. Versie: 1.0, 31 december 2015

Erratum Manschap a Levensreddend handelen. Versie: 1.0, 31 december 2015 Erratum Manschap a Levensreddend handelen Versie: 1.0, 31 december 2015 Inleiding Op 1 januari 2016 is versie 3 van het Landelijke protocol levensreddend handelen door de brandweer (LPLHB 3.0) gepubliceerd.

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs 2017 Inhoud Algemene voorzorgsmaatregelen Specifieke voorzorgsmaatregelen MDRO beleid Infectieknop I. Algemene voorzorgsmaatregelen:

Nadere informatie

Ambulance HEMS Verpleegkundige Crewmember Roelof van Dijk

Ambulance HEMS Verpleegkundige Crewmember Roelof van Dijk Ambulance Verpleegkundige HEMS Crewmember Roelof van Dijk Even voorstellen 1982 Verpleegkundige Leeuwarden 1985 C.C.U. Haarlem 1987 Anesthesiologie Den Haag 1989 Ambulancedienst Delft 1994 Ambulancedienst

Nadere informatie

PROTOCOLLEN MELDINGEN BESCHIKBAARHEID ZIEKENHUIZEN

PROTOCOLLEN MELDINGEN BESCHIKBAARHEID ZIEKENHUIZEN PROTOCOLLEN MELDINGEN BESCHIKBAARHEID ZIEKENHUIZEN calamiteit, time-out, capaciteitsbeperking Auteur: Opdrachtgever: Werkgroep meldingen beschikbaarheid ziekenhuizen ROAZ Drenthe/Groningen en ROAZ Friesland

Nadere informatie

Welkom bij het Webinar Ebola. 22 oktober 2014 aanvang 17.00 uur

Welkom bij het Webinar Ebola. 22 oktober 2014 aanvang 17.00 uur Welkom bij het Webinar Ebola 22 oktober 2014 aanvang 17.00 uur Voorstellen Kees in t Veld; gespreksleider webinar (voorzitter Landelijke Protocollencommissie; huisarts) Dennie Wulterkens; lid expertgroep

Nadere informatie

Procedure communicatie & gewondenspreiding tijdens opgeschaalde zorg / rampopvang

Procedure communicatie & gewondenspreiding tijdens opgeschaalde zorg / rampopvang Procedure communicatie & gewondenspreiding tijdens opgeschaalde zorg / rampopvang Document-informatie onderdeel van het kritische proces opschaling opgesteld door manager MKA & directie Ambulance Amsterdam

Nadere informatie

Slachtoffers met acute intoxicatie aan de poort van de SEH

Slachtoffers met acute intoxicatie aan de poort van de SEH Project CBRN preparatie Noord- Nederland In opdracht van het programma Cycloon Slachtoffers met acute intoxicatie aan de poort van de SEH Definitie van scenario s en gewondenspreiding Status: definitief

Nadere informatie

protocolwaaier VerloSKUNDiGeN

protocolwaaier VerloSKUNDiGeN protocolwaaier VERLOSKUNDIGEN AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond Breslau 2 2993 LT Barendrecht Tel: 0180 64 33 00 Dringend patiëntenoverleg Dienstdoende medisch manager ambulancezorg 7 x 24 uur via meldkamer

Nadere informatie

Wat doet een GAGS bij een ongeval met gevaarlijke stoffen op de weg? Henk Jans, Vz GAGS platform

Wat doet een GAGS bij een ongeval met gevaarlijke stoffen op de weg? Henk Jans, Vz GAGS platform Wat doet een GAGS bij een ongeval met gevaarlijke stoffen op de weg? Henk Jans, Vz GAGS platform Wie ben ik: Henk Jans Wat ben ik: milieuarts chemicus gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen (GAGS)

Nadere informatie

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven

Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Bijlage 7. Reinigen en desinfecteren van een ruimte 1 waar een patie nt met (mogelijke) ebola is verbleven Richtlijn voor het reinigen en desinfecteren van ruimten en materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Omgevingszorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg

Omgevingszorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Omgevingszorg Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Omgevingszorg Handboek Bevolkingszorg Deel D Datum: Kenmerk: Auteurs: Werkgroep Regionaal Crisisplan Bevolkingszorg Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Landelijk Team Forensische Opsporing

Landelijk Team Forensische Opsporing Landelijk Team Forensische Opsporing Taak Politie: Politietaak Daadwerkelijke handhaving rechtsorde Hulpverlening Handhaving rechtsorde Toezien op naleving wetten Opsporen van mensen die wetten hebben

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis De ziekenhuisbacterie MRSA Instructies voor thuis Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u besmet bent met de ziekenhuisbacterie MRSA. MRSA is een afkorting voor: Meticilline Resistente Staphylococcus

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten

Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Arbocatalogus pkgv- industrie Besloten Ruimten Bijlage 6 Redding uit besloten ruimte 1. BHV en redding uit besloten ruimten 1.1 De rol van de BHV bij hulpverlening in besloten ruimten Werkzaamheden in

Nadere informatie

Functieprofiel Ambulanceverpleegkundige (uitgebreid)

Functieprofiel Ambulanceverpleegkundige (uitgebreid) Functieprofiel Ambulanceverpleegkundige (uitgebreid) Doelstelling van de functie: Verleent ambulancezorg aan patiënten, stelt een werkdiagnose en voert op basis daarvan conform protocol de noodzakelijke

Nadere informatie

Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep

Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep Deze folder is voor mensen die meewerken aan het ruimen van pluimvee als er vogelgriep is. Het gaat over beschermende maatregelen die jezelf kan nemen bij vogelgriep.

Nadere informatie

Onderstaand stappenplan kan als raamwerk dienen bij uw eigen voorbereidingen op een mogelijk ebola contact in uw praktijk/post.

Onderstaand stappenplan kan als raamwerk dienen bij uw eigen voorbereidingen op een mogelijk ebola contact in uw praktijk/post. LS, Onderstaand stappenplan kan als raamwerk dienen bij uw eigen voorbereidingen op een mogelijk ebola contact in uw praktijk/post. Het verdient aanbeveling om dit stappenplan aan te passen aan uw eigen

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2004 Gewijzigd: januari 2005 Revisie: januari 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Omgaan met biologische agentia

Omgaan met biologische agentia Omgaan met biologische agentia Hoe omgaan met BA Werknemer Werkgever Instructie Procedure Besmettingswijze Besmettingsincident Informatie (RA) Communicatie Hygiëne-voorzieningen PBM BA Gezondheidstoezicht

Nadere informatie

WensenAmbulance Amsterdam e.o. Richtlijnen WensenAmbulance Versie 1.3

WensenAmbulance Amsterdam e.o. Richtlijnen WensenAmbulance Versie 1.3 Criteria wens De patiënt bevindt zich in een (pre-) terminale fase of lijdt aan een ernstige chronische ziekte ten gevolge waarvan hij/zij niet in staat is op een andere manier dan liggend vervoerd te

Nadere informatie

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

Multidisciplinair GIS en interregionaal GIS in de OOV

Multidisciplinair GIS en interregionaal GIS in de OOV Stephan Miegies MVA Multidisciplinair GIS en interregionaal GIS in de OOV GIS = Geografisch Informatie Systeem Multidisciplinair en interregionaal GIS = Koppelen tussen disciplines Koppelen tussen regio

Nadere informatie

Verpleegkundige met taakaccent (acute) psychiatrie

Verpleegkundige met taakaccent (acute) psychiatrie Verpleegkundige met taakaccent (acute) psychiatrie Doelstelling van de functie: Verleent in planbare situaties laag- en mediumcomplexe ambulancezorg en verleent in aanvulling daarop zorg ten behoeve van

Nadere informatie

Gespecialiseerd Ambulancevervoer. Voor Psychiatrisch Patiënten Presentatie dd 21 05 2013 Door Bryan Tjon a Njoek, Chauffeur Jerzy Koopmans SPV

Gespecialiseerd Ambulancevervoer. Voor Psychiatrisch Patiënten Presentatie dd 21 05 2013 Door Bryan Tjon a Njoek, Chauffeur Jerzy Koopmans SPV Gespecialiseerd Ambulancevervoer Voor Psychiatrisch Patiënten Presentatie dd 21 05 2013 Door Bryan Tjon a Njoek, Chauffeur Jerzy Koopmans SPV Juni 1892 Pilot gespecialiseerd vervoer 2 jaar voorbereiding

Nadere informatie

Materialen. Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar

Materialen. Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar Materialen Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar Bloedlancet Wattenstaafjes Wasbenzine Kamferspiritus Naaldcontainer

Nadere informatie

Reader Eenvoudige deco(ntaminatie) Onderwijscontent

Reader Eenvoudige deco(ntaminatie) Onderwijscontent Reader Eenvoudige deco(ntaminatie) Onderwijscontent Versie 2.0: juli 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum:

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum: H & I Handhygiëne (V&V 8134) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11- Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2 Status: Gepubliceerd Algemeen Aangemaakt: Wijzigingsdatum:

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Als je de tuin, de erfbeplanting of een kavel moet gaan bespuiten met een of ander gewasbeschermingsmiddel, moet je ook jezelf beschermen. De middelen zijn erg giftig

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Visie herziening deco units

Visie herziening deco units Visie herziening deco units C. Maas Versienummer 0.2 Datum: 18 maart 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie... 3 3. Wet en regelgeving... 4 Besluit veiligheidsregio

Nadere informatie

Protocol verantwoordelijkheidsverdeling prehospitale zorgverlening

Protocol verantwoordelijkheidsverdeling prehospitale zorgverlening Protocol verantwoordelijkheidsverdeling prehospitale zorgverlening 1. Doelstelling Preshospitale zorgverlening, die acuut van aard kan zijn, wordt in dit protocol gedefinieerd als zorg, die om reden van

Nadere informatie

Werken met chemicaliën. Informatie tbv een toolbox

Werken met chemicaliën. Informatie tbv een toolbox Informatie tbv een toolbox Voor de leidinggevenden Bespreek aan de hand van de leaflet de verschillende soorten pictogrammen en betekenissen. Laat op de werkplek zien waar de informatie te vinden is, vraag

Nadere informatie

Geef de Mexicaanse Griep geen kans! Bescherm jezelf, samen met Bedrijfskleding Noord!

Geef de Mexicaanse Griep geen kans! Bescherm jezelf, samen met Bedrijfskleding Noord! Geef de Mexicaanse Griep geen kans! Bescherm jezelf, samen met Bedrijfskleding Noord! Het World Health organisation (WHO) raadt aan om minimaal FFP2 maskers te gebruiken in situaties waar er contact is

Nadere informatie

BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU

BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU BHV Bedrijfshulpverleningsorganisatie VOOR JOU BHV voor jou In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Wet- en regelgeving Aanpak risico s en BHV op basis van

Nadere informatie

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

SAMENWERKING HUISARTSENPOST + RAV RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS

SAMENWERKING HUISARTSENPOST + RAV RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS SAMENWERKING HUISARTSENPOST + RAV RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS STAND VAN ZAKEN PER 1 APRIL 2015 SAMENWERKING HUISARTSENPOST + RAV Stand van zaken per 1 april 2015 In het

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

Omgaan met Refractory Ceramic Fibers (RCF)

Omgaan met Refractory Ceramic Fibers (RCF) Omgaan met Refractory Ceramic Fibers (RCF) Werken in een omgeving welke RCF kan bevatten Door: Peter Qualm (veiligheidskundige All Prevent) Agenda Refractory Ceramic Fibers (RCF) Verschil tussen Asbest

Nadere informatie

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen

Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het wassen aan de wastafel, bij het douchen of baden met of zonder gebruik van hulpmiddelen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier

Nadere informatie

Decontaminatieprocedure met transitroute SC-531B

Decontaminatieprocedure met transitroute SC-531B blad 1 van 5 INHOUD 1. VOORWOORD... 2 2. DECONTAMINATIEPROCEDURE MET TRANSITROUTE... 2 2.1 Situatieschets:... 2 2.2 Omschrijving... 3 3. BETREDEN:... 3 3.1 Schone compartiment van de decontaminatie-unit:...

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

Highlights Ambulances in-zicht 2011

Highlights Ambulances in-zicht 2011 Highlights Ambulances in-zicht 2011 Ambulancezorg Nederland brengt ieder jaar een sectorrapport uit waarmee breed inzicht geboden worden in de sector ambulancezorg. Het sectorrapport, Ambulances in-zicht,

Nadere informatie

Gewondenspreidingsplan 2013

Gewondenspreidingsplan 2013 Gewondenspreidingsplan 2013 Versie: december 2013 vastgesteld in ROAZ Groningen, Friesland en Drenthe Gewonden spreidingsplan per 1 januari 2013. Inleiding Na zo n 10 jaar is het gewondenspreidingsplan

Nadere informatie

Cursusgids Opleiding SEH CBRN aandachtsfunctionaris Editie: [DATUM] 2019

Cursusgids Opleiding SEH CBRN aandachtsfunctionaris Editie: [DATUM] 2019 Cursusgids Opleiding SEH CBRN aandachtsfunctionaris Editie: [DATUM] 2019 Versie: 3.0 Datum: 15 februari 2019 In opdracht van het Netwerk Acute Zorg Brabant Marc Ruijten, CrisisTox Consult Ward Grootens,

Nadere informatie

STERK VOOR BETERE ZORG. Belangrijke afspraken om de samenwerking meld kamer en ambulance te verbeteren

STERK VOOR BETERE ZORG. Belangrijke afspraken om de samenwerking meld kamer en ambulance te verbeteren S A M E N STERK VOOR BETERE ZORG Belangrijke afspraken om de samenwerking meld kamer en ambulance te verbeteren Inleiding Ambulancezorg is zorg die begint bij een melding aan de centralist op de MKA en

Nadere informatie

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen OPDRACHTFORMULIER Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

HET VERWISSELEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE KATHETER

HET VERWISSELEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE KATHETER PROTOCOL : HET VERWISSELEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE KATHETER DOEL Het op aseptische wijze verwisselen van een verblijfs gelegen boven het os pubis met als doel een continue afvloed van urine te bewerkstelligen.

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Kwik. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Kwik. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Kwik VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Kwik Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt

Nadere informatie

Tips voor een brandveilig verblijf

Tips voor een brandveilig verblijf Tips voor een brandveilig verblijf Ga je deze zomer op weekend of op kamp met je vereniging? Gezellig barbecueën, liedjes zingen rond het kampvuur, kamperen,... Dat is allemaal heel gezellig maar het is

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar

Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Arbocatalogus pkgv- industrie Valgevaar Bijlage 3 Werkvergunning Aanvraag werkzaamheden (in te vullen door opdrachtgever) Locatie: Afdeling: Verzamelplaats: Omschrijving van het werk: Werkwijze: O monteren/demonteren

Nadere informatie

Procedure Ongevalsbestrijding Gevaarlijke stoffen

Procedure Ongevalsbestrijding Gevaarlijke stoffen Procedure Ongevalsbestrijding Gevaarlijke stoffen Versie: 1.0, januari 2009 Versiebeheer Versie Versienr Auteur Opmerkingen 0.01 H. Scholing Op basis van: Handboek OGS, Hulpverleningsregio Haaglanden,

Nadere informatie

Programma. Even voorstellen. Beeldvorming. De Calamiteiten coördinator VRGZ

Programma. Even voorstellen. Beeldvorming. De Calamiteiten coördinator VRGZ Programma Even voorstellen Beeldvorming De Calamiteiten coördinator VRGZ Even voorstellen Beeldvorming Gemeenschappelijke meldkamer Gelderland-Zuid Brandweer Meldkamer Ambulance Politie Calamiteiten coördinator

Nadere informatie

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen IN DE RICHTLIJN LIGT DE FOCUS OP HET FORMULEREN VAN: 1. indicaties voor het gebruik van niet-steriele handschoenen in

Nadere informatie

Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum :

Doc. no. : G-428 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 Status : FINAL Revisie : B Onderwerp : ONTSMETTING VAN PERSONEN Datum : Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Taken 3.1.1 Coördinerend Stralingsdeskundige (CSD) van de NAM 3.1.2 Begeleidend Stralingsdeskundige (BeSD) van de

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Stikstof. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Stikstof. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen ons bedrijf de hoogste prioriteit;

Nadere informatie

Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening BASIS OPLEIDING EERSTEHULPVERLENER-LPEV

Stichting Landelijk Protocol Eerstehulp Verlening BASIS OPLEIDING EERSTEHULPVERLENER-LPEV BASIS OPLEIDING EERSTEHULPVERLENER-LPEV Vooropleiding Cursusduur : Geen, of beperkt (BHV / LEH) : Tenminste 24 uur : 8 12 personen : Praktijk examen met casuïstieken Basis : Basis : Praktisch leren omgaan

Nadere informatie

Annex 1 Goggles and Socks

Annex 1 Goggles and Socks Annex 1 Goggles and Socks Goggles Every worker in a grade A/B area, clean sterilized protective garments (including eye coverings and masks) of an appropriate size should be provided at each work session.

Nadere informatie

Handreiking Decontaminatie. Werkversie 1.0, 15 juni 2017

Handreiking Decontaminatie. Werkversie 1.0, 15 juni 2017 Handreiking Decontaminatie Werkversie 1.0, 15 juni 2017 HANDREIKING DECONTAMINATIE Werkversie 1.0, 15 juni 2017 De Handreiking Decontaminatie, werkversie 1.0, is tot stand gekomen dankzij gezamenlijke

Nadere informatie

PROTOCOL: BLAASKATHETERISATIE: VERBLIJFSKATHETER INBRENGEN, VROUW

PROTOCOL: BLAASKATHETERISATIE: VERBLIJFSKATHETER INBRENGEN, VROUW PROTOCOL: BLAASKATHETERISATIE: VERBLIJFSKATHETER INBRENGEN, VROUW DOEL Het continu af laten vloeien van urine middels een verblijfskatheter bij een vrouw. UITVOERING Bevoegd Uitvoerend Medewerker. INDICATIES

Nadere informatie

Uniform Begrippenkader Ambulancezorg

Uniform Begrippenkader Ambulancezorg Uniform Begrippenkader Ambulancezorg Colofon Voorwoord Ambulancezorg Nederland Veerallee 68 Postbus 489, 8000 AL Zwolle telefoon: 038 422 57 72 secretariaatazn@ambulancezorg.nl www.ambulancezorg.nl tekst

Nadere informatie

Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 18

Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 18 Maatregelen bij het aantreffen van asbest in gebouwen en bij werkzaamheden Doel en toepassingsgebied Het voorkomen van gezondheidsschade door asbestvezels bij het betreden en/of werkzaamheden in elektrische

Nadere informatie

Model opschalingsplan ambulancezorg. RAV S VOORBEREID Juni 2014

Model opschalingsplan ambulancezorg. RAV S VOORBEREID Juni 2014 Model opschalingsplan ambulancezorg RAV S VOORBEREID Juni 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Omschrijving en doel... 4 1.2 Context... 4 1.3 Referenties... 4 1.4 Uniformiteit... 5 1.5 Implementatie...

Nadere informatie