Functiebeschrijving onderwijzer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Functiebeschrijving onderwijzer"

Transcriptie

1 Functiebeschrijving onderwijzer Doel van de functie: Op een professionele, didactische en pedagogisch verantwoorde wijze kunnen klas houden, in overeenstemming met het pedagogisch project van de school, het schoolwerkplan van de school en in functie van het leerplan en de eindtermen. Functiebeschrijving 1. De onderwijzer als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen 1.1 De beginsituatie van de leerlingen achterhalen - kent de individuele leerlingenkenmerken, evenals de kenmerken van de groep. - houdt rekening met de totale persoonlijkheid van het kind bij het bepalen van de beginsituatie. 1.2 Doelstellingen kunnen formuleren - kan doelstellingen kiezen en formuleren waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van de leerlingen. - kan gedifferentieerde doelen formuleren. - kan gebruik maken van de eindtermen, ontwikkelings- en leerlijnen, het leerplan en het schoolwerkplan bij het kiezen en formuleren van doelen. - kan voor leerlingen met specifieke behoeften, in overleg met het zorgteam en binnen het kader van een handelingsplan, specifieke doelen kiezen die aansluiten bij de beginsituatie van deze leerlingen. - kan operationele en concrete doelstellingen formuleren. 1.3 Leerinhouden een leerervaringen selecteren - kan rekening houdend met de beginsituatie en de thuissituatie van de leerling een keuze maken uit een breed ontwikkelingsaanbod zodat het kind maximale kansen op ontwikkeling krijgt. - speelt spontaan in op het gedrag van leerlingen. - speelt spontaan in op gebeurtenissen en reacties van de leerlingen en zet deze om in leerervaringen. - kan vanuit de interactie met leerlingen alle leer- en ontwikkelingskansen benutten. 1.4 Leer- en ontwikkelingskansen structureren en vertalen in een samenhangend onderwijsaanbod - bewaakt de horizontale en verticale samenhang en geeft deze vorm. - stelt voor elk leergebied een algemeen jaarplan op. - kan een week- of maandplanning opstellen. - houdt een dagplanning bij voor elke activiteit: inhoud, doel, didactisch materiaal, didactische werkvorm, enz. - creëert een aanbod dat aansluit bij de leefwereld en de motivatie van de leerlingen. 1.5 Aangepaste werkvormen en groeperingsvormen bepalen - kiest gepaste werkvormen en groeperingsvormen afgestemd op de doelstellingen. - kan multimedia functioneel gebruiken. - kan zijn/haar aanpak differentiëren.

2 1.6 Leermethodes kiezen en aanpassen De leerkracht : - informeert zich over de methodes voor de verschillende leergebieden en kan deze kritisch beoordelen. - kan een methode adequaat gebruiken en aanpassen. 1.7 Een ontwikkelingsbevorderende omgeving creëren - creëert een geschikte leeromgeving voor de leerlingen die rekening houdt met hun belangstelling en capaciteiten. - werkt met betekenisvolle situaties en taken om de betrokkenheid en succesbeleving bij de leerlingen zo groot mogelijk te maken. - werkt op basis van de inbreng van de leerlingen. - treedt stimulerend op, maar laat de leerlingen ook voldoende vrijheid om zelf initiatieven te nemen en eigen ervaringen op te doen. - bevordert het actief ontdekken en het verwerken van leerervaringen en leert de leerlingen na te denken over hun leerproces. 1.8 Evaluaties voorbereiden en uitvoeren - kan, in overleg met het zorgteam, bepalen welke beoordelingscriteria gehanteerd zullen worden bij de evaluatie van de leerlingen. - kan beoordelen of een leerling een gezond ontwikkelingsverloop heeft of integendeel stagneert of problemen heeft. - kan zelf toetsen en ondervragingen organiseren en een analyse maken van de resultaten om zo ontwikkelingsbedreigde leerlingen tijdig op het spoor te komen. - heeft inzicht in observatietechnieken en instrumenten, leerlingvolgsystemen, de signaalwaarde van gedragingen en de visies op observatie met het oog op bijsturing en remediëring. - kan toetsen en huistaken verbeteren en de resultaten van de leerlingen op een correcte en objectieve manier interpreteren en beoordelen. - kan een evaluatie van de resultaten opstellen, foutenanalyses maken en dit alles bijhouden binnen het leerlingvolgsysteem. - kan resultaten evalueren: nagaan of de doelstellingen werden bereikt, beoordelen of een werkvorm geslaagd was, het eigen proces/de eigen werkwijze evalueren en bijsturen, - kan de resultaten van het LVS en de toetsen gebruiken om het eigen didactisch handelen bij te sturen en om zorgverbredende initiatieven te nemen. - heeft inzicht in de structuur van de werking van de kleuterschool en het buitengewoon onderwijs, met het oog op samenwerking of (her)oriëntering van bepaalde leerlingen. 1.9 Zorgverbreding op school - houdt rekening met de thuiskenmerken van de leerlingen (bv. waar is de school gesitueerd) en kan participeren aan het zorgbeleid dat daarmee samengaat. - moet rekening houden met het taalbeheersingsniveau van de leerlingen en hen begeleiden in het standaardnederlands. - biedt een gevarieerd taalaanbod aan om de taalontwikkeling van de leerlingen verder te stimuleren. (gesprekken voeren, teksten aanbieden, vragen stellen, beeldtaal aanbieden, expressief vertellen, uiteenzettingen geven, constructief op het taalgebruik van de leerlingen reageren).

3 1.10 Omgaan met de diversiteit van de groep - kan in het kader van het zorgbeleid handelingsplannen hanteren en zijn/haar onderwijs daarop afstellen door te differentiëren, remediëren, compenseren en dispenseren. - kan naargelang de noodzaak formele en informele contacten onderhouden met het CLB, medewerkers van een revalidatiecentrum, logopedist, migrantenorganisaties, buurtwerking, begeleidingsdienst van OVSG, de inspectie, de leerkrachten van de kleuterschool, enz. 2. De leraar als opvoeder 2.1 Een positief klasklimaat creëren - werkt aan de opbouw van een positieve interactie met de groep en stimuleert de onderlinge relatie tussen de leerlingen. - respecteert en waardeert de inbreng en keuzen van de leerlingen. - heeft respect voor de eigenheid en de diversiteit van de leerlingen en heeft oog voor de gevoelens van leerlingen. - heeft tot doel een groeibevorderende relatie met de leerlingen en kan hiervoor reflecteren op zijn/haar omgang met de kinderen. 2.2 De emancipatie van de leerlingen bevorderen - geeft de leerlingen de kans tot mondigheid, zelfstandigheid, het nemen van eigen initiatieven en verantwoordelijkheid en laat hen participeren. 2.3 Attitudevorming van leerlingen - leert de leerlingen zich aan afspraken te houden en hoe ze zich in sociale situaties moeten gedragen. - geeft zelf steeds het voorbeeldgedrag en praat met hen over waarden en normen. 2.4 Hanteren van actuele maatschappelijke ontwikkelingen - kan inspelen op maatschappelijke gebeurtenissen en tendensen en het ontwikkelingsaanbod, zo nodig, daaraan koppelen. - leert de leerlingen kritisch om te gaan met informatie en de beïnvloeding van media. 2.5 Sociaal-emotionele probleemsituaties en leerlingen met gedragsmoeilijkheden - kan probleemgedrag herkennen en de hulpvraag van leerlingen expliciteren. - kan in overleg met het zorgteam op planmatige wijze hulp bieden bij problemen. 2.6 Bevorderen van het fysieke en geestelijke welzijn van leerlingen - kan zorgen voor het fysieke welzijn van de leerlingen. - kan gepast omgaan met fysieke beperkingen of gezondheidsproblemen van leerlingen. - kan zorg dragen voor het algemeen welbevinden van leerlingen. 2.7 Strategieën hanteren met anderstalige leerlingen - heeft inzicht in strategieën die de communicatie met anderstalige kinderen vergemakkelijkt.

4 3. De leraar als inhoudelijke expert 3.1 De leerkracht kent de eindtermen en beheerst de basiskennis van de leerinhouden van volgende leergebieden: Nederlands, wiskunde, wereldoriëntatie, muzische vorming, Frans. 3.2 De leerkracht kan in zijn/haar pedagogische-didactische aanpak gebruik maken van zijn /haar domeinspecifieke kennis en vaardigheden. 3.3 De leerkracht heeft kennis van de ontwikkelings- en leerlijnen en kan gebruik maken van de horizontale en verticale verbanden tussen de leergebieden om het eigen onderwijsaanbod te situeren en te verbeteren. 4. De leraar als organisator 4.1 De leerkracht heeft kennis van alle aspecten van een kindaangepast klasmanagement en weet welke factoren ontwikkelingsbevorderend en welke ontwikkelingsremmend zijn kan gelijktijdige en opeenvolgende activiteiten vlot en soepel laten verlopen en zodoende een kindgericht dagverloop opbouwen. - respecteert de timing en past die zo nodig aan. - kan de eigen taken op korte en lange termijn plannen kan administratieve taken uitvoeren en voldoen aan de wettelijke verplichtingen: activiteiten voorbereiden, gegevens van leerlingen bijhouden, aanwezigheidsregister aanvullen, een jaarplanning, week- en maandplanning opstellen, de agenda bijhouden, jaarlijks het lessenrooster opstellen, observatiedocumenten bijhouden, brieven opstellen voor ouders, begeleidingsdossiers bijhouden, enz kan de klasruimte aanpassen aan de mogelijkheden en behoeften van de leerlingen. - kan deze ruimte ontwikkelingsondersteunend, aangenaam, functioneel en veilig inrichten. 5. De leerkracht als vernieuwer en onderzoeker kan vernieuwende inzichten uit de nascholing en (of) de samenleving, in samenspraak met het schoolteam, in zijn/haar onderwijspraktijk integreren. - kan kennisnemen van toegankelijke resultaten van onderwijsonderzoek die relevant zijn voor de eigen onderwijspraktijk. - kan vanuit reflectie op de eigen ervaringen de klaspraktijk bijsturen. Indien nodig laat de leerkracht zich hierbij begeleiden.

5 6. De leerkracht als partner voor ouders 6.1 De leerkracht probeert het kind en diens achtergrond zo goed mogelijk te begrijpen en de continuïteit en consistentie tussen school en thuis te maximaliseren. 6.2 De leerkracht onderhoudt hiertoe formele en informele oudercontacten, houdt open klasdagen en infodagen maakt afspraken met ouders die optreden als begeleider van sommige activiteiten (zwemouder, ). Hij/zij informeert ouders via de schoolagenda, het rapport van de leerlingen. 6.3 De leerkracht neemt deel aan de vergaderingen van het oudercomité, volgens de geldende afspraken binnen het schoolteam. 6.4 De leerkracht verstrekt, na overleg met het zorgteam, informatie aan de ouders over het ontwikkelingsverloop van hun kind, ondersteunt hen bij het zoeken naar oplossingen of brengt hen in contact met externe hulpverleners. 6.5 De leerkracht beschikt over voldoende communicatievaardigheden en -technieken om, rekening houdend met de sociale en culturele verschillen tussen ouders, hen zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkeling van hun kind. De leerkracht past de afspraken die op schoolniveau bestaan om met anderstalige ouders te communiceren feilloos toe. 7. De leerkracht als lid van het schoolteam kan overleggen en samenwerken binnen het schoolteam en participeert hiertoe aan alle personeelsvergaderingen. - kan zijn opdracht realiseren in samenwerking met het schoolteam en rekening houdend met de schoolcultuur. - participeert in overleg over het schoolbeleid. 7.2 De leerkracht kan: - overleggen over de taakverdeling binnen het team en deze afspraken naleven. - mee nadenken over de visie, het opvoedingsproject van de school en dit alles daadwerkelijk uitdragen en ondersteunen. - bijdragen leveren tot het opmaken van het SWP. - mee instaan voor de organisatie van: het niveaulezen, de mediatheek, de computerklas, enz. - verantwoordelijkheid dragen voor specifieke taken als individu of als lid van een werkgroep. - verantwoordelijkheid nemen voor de goede organisatie van bv. het schoolfeest, schoolreizen, sneeuw- en openluchtklassen, leeruitstappen, e.a. - verantwoordelijkheid nemen als lid van de schoolgemeenschap voor allerlei raden, bv. schoolraad, oudercomité, pedagogische raad, werkgroepen, comité veiligheid en gezondheid, enz. - kan goede afspraken maken met de collega van de duobaan of de collega van de parallelklas en leeft deze afspraken perfect na. - zo nodig inspringen voor een afwezige collega en vervangend toezicht houden voor een afwezige collega. - rijen begeleiden. - kan communiceren met de directie om een afgestemde werking binnen te school te kunnen verzekeren. - kan participeren aan het multidisciplinaire overleg, het overleg met de zorgcoördinator, de ICT-coördinator, bijzondere leermeesters, enz. - kan zich houden aan de afspraken omtrent de verslaggeving van vergaderingen en overlegmomenten.

6 8. De leerkracht als partner voor externen 8.1 De leerkracht kan: - informatie uitwisselen, activiteiten op elkaar afstemmen en advies inwinnen. - naargelang de noodzaak: formele en informele contacten onderhouden met externe instanties, zoals begeleiders van OVSG, het CLB, paramedici, het revalidatiecentrum, scholen voor buitengewoon onderwijs, een secundaire school (voor de leerkracht van het 6 de lj), enz. 9. De leerkracht als lid van de onderwijsgemeenschap blijft op de hoogte van de actualiteit en de meest recente evoluties op het vakgebied en wil vernieuwingen toepassen in de praktijk. - neemt vakliteratuur door, bekijkt nieuwe methodes en werkvormen en bespreekt deze met de directie, collega s of de begeleidingsdienst. - neemt actief deel aan de pedagogische studiedagen, tenzij hij/zij een kindgebonden opdracht moet uitvoeren in een andere onderwijsinrichting. - voert eventuele voor- en nataken uit conform de afspraken gemaakt in functie van deze studiedagen. - volgt nascholing in de lijn van het SWP of de functiebeschrijving. - Kan na afspraak met de directie, hospiteren om de eigen werking te verbeteren. - wisselt kennis en ervaringen uit en toetst die aan die van collega s op de pedagogische studiedagen, de personeelsvergaderingen en overlegmomenten. - bezoekt materiaalbeurzen. - bestudeert de eindtermen. - kan bijdragen aan de praktische vorming van stagiairs door zelf op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied. - kan de begeleiding van jonge leerkrachten (stagiairs/beginnende leerkrachten) bevorderen door: het bespreken en doorgeven van didactisch materiaal, vragen op organisatorisch en pedagogisch vlak te beantwoorden, te fungeren als aanspreekpunt, het nakijken van voorbereidingen, observaties en lesvoorbereidingen, deel te nemen aan de eindbespreking met de pedagoog en het opmaken van het eindverslag. 10. Gepaste attitude De leerkracht kan beslissen, is relationeel gericht, is kritisch ingesteld, is leergierig, kan organiseren, kan samenwerken, heeft verantwoordelijkheidszin en is flexibel en empathisch.

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Functiebeschrijving beleidsmedewerker

Functiebeschrijving beleidsmedewerker Functiebeschrijving beleidsmedewerker Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk

Nadere informatie

Functiebeschrijving van kleuteronderwijzer(es) Bijlage 3: Basiscompetenties

Functiebeschrijving van kleuteronderwijzer(es) Bijlage 3: Basiscompetenties Functiebeschrijving van kleuteronderwijzer(es) Bijlage 3: Basiscompetenties Goedkeuringsdatum: 05/10/2007 Publicatie: 17/01/2008 MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Besluit van de Vlaamse regering betreffende

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald op basis van de volgende twee factoren: - tien functionele gehelen - een set van attitudes

Nadere informatie

Basiscompetenties voor de leraar kleuteronderwijs

Basiscompetenties voor de leraar kleuteronderwijs Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 5 oktober 2007 betreffende de basiscompetenties van de leraren (Verschenen in het Belgisch Staatsblad 17.01.2008, p.1594-1631) Basiscompetenties voor

Nadere informatie

LERARENPLATFORM GEMEENTELIJKE BASISSCHOLEN Informatiebundel selectieprocedure

LERARENPLATFORM GEMEENTELIJKE BASISSCHOLEN Informatiebundel selectieprocedure Functiebeschrijving onderwijzer basisonderwijs 1. Doel van de functie LERARENPLATFORM GEMEENTELIJKE BASISSCHOLEN Informatiebundel selectieprocedure Bij het realiseren van onderstaande opdrachten, komt

Nadere informatie

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Opleidingsinstelling Adres Telefoon fax BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Identificatie Naam student/cursist: Opleidingsonderdeel/module: Stageplaats: Vakmentoren: naam en contactgegevens Periode: O

Nadere informatie

Functiebeschrijving van leerkracht bewegingsopvoeding kleuteronderwijzer. Bijlage 3: Basiscompetenties

Functiebeschrijving van leerkracht bewegingsopvoeding kleuteronderwijzer. Bijlage 3: Basiscompetenties Functiebeschrijving van leerkracht bewegingsopvoeding kleuteronderwijzer Bijlage 3: Basiscompetenties Goedkeuringsdatum: 05/10/2007 Publicatie: 17/01/2008 MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Besluit

Nadere informatie

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn:

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn: Specifieke lerarenopleiding C ECTS-fiche opleidingsonderdeel vakdidactische oefeningen 2 Code: 10375 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

Eindevaluatiedocument

Eindevaluatiedocument Eindevaluatiedocument Naam student: Stageplaats: Het eindevaluatiedocument is gebaseerd op de basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs, de taalcompetenties en de overkoepelende attitudes,

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 1594 BELGISCH STAATSBLAD 17.01.2008 MONITEUR BELGE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de basiscompetenties van de leraren DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de basiscompetenties van de leraren DE VLAAMSE REGERING, 2 Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de basiscompetenties van de leraren DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Geïndividualiseerde Functiebeschrijving

Geïndividualiseerde Functiebeschrijving Scholengemeenschap Sperregem Bruggestraat 23 8820 Torhout GVB De Oefenschool GVB De Revinze GVBLo De Torretjes GVB Driekoningen GVB Lichtervelde GVB Sint-Henricus GVB Ten Parke GVB Wijnendale Geïndividualiseerde

Nadere informatie

De 10 basiscompetenties van de leraar

De 10 basiscompetenties van de leraar De 10 basiscompetenties van de leraar Woord vooraf 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen 2 De leraar als opvoeder 3 De leraar als inhoudelijk expert 5 8 36 52 4 De leraar als organisator

Nadere informatie

Functiebeschrijving van onderwijzer(es) Bijlage 3: Basiscompetenties

Functiebeschrijving van onderwijzer(es) Bijlage 3: Basiscompetenties Functiebeschrijving van onderwijzer(es) Bijlage 3: Basiscompetenties MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Besluit van de Vlaamse regering betreffende de basiscompetenties voor de leraar lager onderwijs

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit in de basiscompetenties voor de lerarenopleiding

Omgaan met diversiteit in de basiscompetenties voor de lerarenopleiding Omgaan met diversiteit in de basiscompetenties voor de lerarenopleiding Sleutelcompetenties Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt

Nadere informatie

* schrappen wat niet past

* schrappen wat niet past SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING LESEVALUATIEDOCUMENT Gelieve deze tabel in te vullen Naam cursist (lio /stagiair*): Naam vakmentor /stagebegeleider /liobegeleider*: Naam Stageschool/Lioschool*: Graad en leerjaar:

Nadere informatie

Functiebeschrijving leraar lager onderwijs

Functiebeschrijving leraar lager onderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Functiebeschrijving leraar lager onderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Functiebeschrijving leraar kleuteronderwijs

Functiebeschrijving leraar kleuteronderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u: Functiebeschrijving leraar kleuteronderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het bijzonder de nadruk op een pedagogische

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel VAKDIDACTISCHE STAGE Code: 10379 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 9 Studietijd: 225 à 270 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING KLEUTERONDERWIJZER IN HET GEWOON BASISONDERWIJS. Naam:... Adres: Stamboeknummer:...

Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING KLEUTERONDERWIJZER IN HET GEWOON BASISONDERWIJS. Naam:... Adres: Stamboeknummer:... Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING KLEUTERONDERWIJZER IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Datum Eerste Indiensttreding binnen het schoolbestuur Eerste indiensttreding binnen

Nadere informatie

Basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs

Basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs Basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs Functioneel geheel 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen 1.1 De leerkracht kan de beginsituatie van de leerlingen en de

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Vakdidactische Studie (VDS) Algemeen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Competentiegerichte Standaard voor Praktijk

Competentiegerichte Standaard voor Praktijk Competentiegerichte Standaard voor Praktijk Inleiding De basiscompetenties voor de leerkracht secundair onderwijs geformuleerd door de overheid (5 oktober 2007, verschenen in het Staatsblad op 17 januari

Nadere informatie

Beste student, beste klasmentor,

Beste student, beste klasmentor, Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs - 2018-2019 Brusselsepoortstraat 9-9000 GENT - Tel.: 09 24 81 00 - www.arteveldehogeschool.be Dit document vindt u digitaal op www.partnersinleren.be > Stage

Nadere informatie

Ondersteuning door kennis van :

Ondersteuning door kennis van : BASISCOMPETENTIES leraar SO (Bron: VLUHR. Domeinspecifiek Referentiekader Visitatie Specifieke Lerarenopleiding (SLO)) Functioneel geheel 1 : De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen

Nadere informatie

ONDERWIJZER IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ONDERWIJZER IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING ONDERWIJZER IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Naam:... Adres:...... Stamboeknummer:... Datum Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur Eerste indiensttreding binnen de

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche opleidingsonderdeel Onderwijspsychologie Code: 10372 Academiejaar: 2015 2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 150 à 180 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Beste student, beste klasmentor,

Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs Beste student, beste klasmentor, Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs 08-093 Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs - 08-09 Brusselsepoortstraat 93-9000 GENT - Tel.: 09 34 8 00 - www.arteveldehogeschool.be Dit document vindt

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING. MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING MAATSCHAPPELIJK WERKER Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde personeelsleden i.f.v.

Nadere informatie

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Klasmanagement (KLM) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3

Nadere informatie

Geïndividualiseerde Functiebeschrijving

Geïndividualiseerde Functiebeschrijving Scholengemeenschap Sperregem Bruggestraat 23 8820 Torhout GVB De Oefenschool GVB De Revinze GVBLo De Torretjes GVB Driekoningen GVB Lichtervelde GVB Sint-Henricus GVB Ten Parke GVB Wijnendale Geïndividualiseerde

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR NIET- CONFESSIONELE ZEDENLEER

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR NIET- CONFESSIONELE ZEDENLEER FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR NIET- CONFESSIONELE ZEDENLEER School: Instellingsnummer: Inrichtende macht: Nummer Scholengemeenschap: Scholengemeenschap: IDENTIFICATIE Naam personeelslid

Nadere informatie

Basiscompetenties, opleidingsspecifieke accenten en attitudes KdG

Basiscompetenties, opleidingsspecifieke accenten en attitudes KdG Basiscompetenties, opleidingsspecifieke accenten en attitudes KdG DLR 1 BaCo 1 De Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs begeleidt kleuters in complexe school- en klascontexten bij hun leer- en ontwikkelingsproces.

Nadere informatie

Functiebeschrijving van preventie adviseur

Functiebeschrijving van preventie adviseur Functiebeschrijving van preventie adviseur Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan

Nadere informatie

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Klasmanagement (KLM) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Klasmanagement (KLM) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom. De cursist moet de volgende opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen:

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom. De cursist moet de volgende opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen: Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel PHIOLIO 1 en 2 Code: 10366-10367 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 24 Studietijd: 600 à 720 u Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

De ouders De leermeester onderhoudt als leraar contacten met de ouders, ondermeer op specifiek daarvoor voorziene contactmomenten.

De ouders De leermeester onderhoudt als leraar contacten met de ouders, ondermeer op specifiek daarvoor voorziene contactmomenten. FUNCTIEBESCHRIJVING School: Schoolbestuur: Instellingsnummer: Scholengemeenschap: Nummer scholengemeenschap: Personeelslid: Eerste evaluator: Tweede evaluator: Ambt: leermeester levensbeschouwelijk vakken

Nadere informatie

breidt zijn professionele grondhouding uit: is kritisch ingesteld, creatief, organisatorisch sterk en flexibel

breidt zijn professionele grondhouding uit: is kritisch ingesteld, creatief, organisatorisch sterk en flexibel Beroeps houding Opleidingsvenster BaSO toont een professionele grondhouding o.b.v. verantwoordelijkheid en betrokkenheid: is stipt, leergierig, administratief in orde, ontvankelijk voor feedback, toont

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

1 COMPETENTIEVELD 1: LERAARS BEWEGEN VOOR KINDEREN

1 COMPETENTIEVELD 1: LERAARS BEWEGEN VOOR KINDEREN 1 BIJLAGE 2 Relatie tussen domeinspecifieke leerresultaten (DLR's) en competentieprofiel van OF3 1 COMPETENTIEVELD 1: LERAARS BEWEGEN VOOR KINDEREN 1.1 De leraar kleuteronderwijs Werkt vanuit een kindgerichte

Nadere informatie

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal Leren leren in onze school Ons praktijkverhaal Leren leren leren De leerkracht coacht leerlingen die hun eigen leerproces in handen leren nemen. G.V. BASISSCHOOL ST.-MICHIEL 3600 GENK-Winterslag Beginsituatie

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. 2. Hoofdopdracht en opdracht 2.1 Coördinatie van het zorgbeleid op school De zorgcoördinator

FUNCTIEBESCHRIJVING. 2. Hoofdopdracht en opdracht 2.1 Coördinatie van het zorgbeleid op school De zorgcoördinator FUNCTIEBESCHRIJVING School: GBS De Vierklaver, Baaigemstraat 26, 9890 Gavere Schoolbestuur: Gemeentebestuur Gavere, Markt 1, 9890 Gavere Instellingsnummer: 024349 Scholengemeenschap: Gavere-Merelbeke Nummer

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

STEEKKAART VERWACHTINGEN OLOD AFSTUDEERSTAGE

STEEKKAART VERWACHTINGEN OLOD AFSTUDEERSTAGE STEEKKAART VERWACHTINGEN OLOD AFSTUDEERSTAGE 16-17 Dit zijn de stageverwachtingen in functie van de beoordeling van het opleidingsonderdeel afstudeerstage. Deze verwachtingen bestaan uit: opleidingsattitudes

Nadere informatie

Functiebeschrijving leerkracht bewegingsopvoeding in het lager en kleuteronderwijs

Functiebeschrijving leerkracht bewegingsopvoeding in het lager en kleuteronderwijs 1. Als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen zal u Functiebeschrijving leerkracht bewegingsopvoeding in het lager en kleuteronderwijs Onze scholen willen de gehele mens vormen. Ze leggen in het

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs

FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Onderwijzend personeel LERAAR ASV (OV1 OV2 OV3) Buitengewoon Secundair Onderwijs B = Basisfunctie (voor elk personeelslid) S = Specifieke functie binnen de opdracht (slechts voor bepaalde

Nadere informatie

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Begeleiding (BEG) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3 (1

Nadere informatie

in onze school is elk kind een ster!

in onze school is elk kind een ster! 2 Kom er bij en zoek het niet te ver, in onze school is elk kind een ster! Een kort fragment uit ons schoollied dat perfect weergeeft waar wij met onze school willen voor staan. Een school die elk kind

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken

a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken a. Zorg is een opdracht van het hele team: zorgtaken De coördinatie van het zorgbeleid ligt in handen van de zorgcoördinator, in overleg en samenwerking met de directie. De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:..

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:.. MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Instelling: 122259 FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Opgemaakt op... Naam:.. Adres:... Stamboeknummer:.. Opdrachtbreuk:../24 Vast benoemd: Ja/Neen Eerste

Nadere informatie

SCHOLENGEMEENSCHAP REINAERT

SCHOLENGEMEENSCHAP REINAERT SCHLENGEMEENSCHAP REINAERT 121426 Schoolstraat, 18 9080 Lochristi Gemeentescholen Destelbergen Heusden Lochristi Melle Moerbeke FUNCTIEBESCHRIJVING NDERWIJZER SCHLENGEMEENSCHAP REINAERT Gemeentelijke Basisschool

Nadere informatie

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Begeleiding (BEG) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3 (1

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Begeleiding (BEG) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3 (1

Nadere informatie

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school

Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school projectgroep 1 NOvELLe: netwerk voor ontwikkeling van expertise voor de Limburgse lerarenopleidingen - Een kleurrijke spiegel van de diversiteit op school Gegevens respondent Codenaam: Postcode: Onderwijs:

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Model loopbaanbegeleiding - Marc De Brauwere, schoolbegeleider & Werkgroep regio Vlaamse Ardennen/Denderdal dpb Gent

Model loopbaanbegeleiding - Marc De Brauwere, schoolbegeleider & Werkgroep regio Vlaamse Ardennen/Denderdal dpb Gent Typefunctie 10: de leraar als cultuurparticipant. bevat typefunctie 10.1.1/10.1.2/10.1.3/10.1.4/10.1.5 Kent thema s en Weet af van actuele Volgt de actuele thema s en Kan diepzinnige discussies ontwikkelingen

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem Beleidsvoerend vermogen van zorg Vrije kleuterschool De Link Edegem Tel.: 03 369 66 33 Opgemaakt door Thaïsa Kets zorgcoördinator kleuterschool Bron: Vanhove, G., werkgroep Vademecum zorg. (2014). Katholiek

Nadere informatie

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Paradoxen 1. Visie ontwikkelen vanuit OKB/EOP 2. Koppelen aan het OWP 3. Via doelen en acties planmatig

Nadere informatie

LEERLIJN STAGE BcLK Legende:

LEERLIJN STAGE BcLK Legende: LEERLIJN STAGE BcLK Legende: De doelstellingen van opleidingsfase 1 (OF1) blijven geldig. De doelstellingen van opleidingsfase 1 (OF1) en opleidingsfase 2 (OF2) blijven geldig. Voorbereidingswerk Stagemap

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4

Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 MODULE Psychopedagogische Competentie (PPC) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 X Semester 3 Semester 4 Aantal

Nadere informatie

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL

HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL HET ZORGBELEID OP ONZE SCHOOL VISIE OP ZORG Elke leerling, elke leerkracht en elke medewerker is een unieke persoonlijkheid. Wij stimuleren de leerlingen om zich optimaal te ontplooien en scheppen mogelijkheden

Nadere informatie

BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3

BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3 BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3 1. INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar die interpersoonlijk competent is, geeft op een goede manier leiding aan leerlingen (individueel en in

Nadere informatie

Gemeentelijke Lagere School Jongslag

Gemeentelijke Lagere School Jongslag Gemeentelijke Lagere School Jongslag Betreft: Ons pedagogisch project Een pedagogisch project is een opvoedingsproject. Bij het opstellen ervan moet je niet over één nacht ijs gaan. Er wordt over nagedacht.

Nadere informatie

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs

De beginnende leerkracht in het basisonderwijs De beginnende leerkracht in het basisonderwijs 1. Hoe pak je de aanvangsbegeleiding aan? 1.1 De taken en de aanpak van de aanvangsbegeleiding werden opgesteld en/of besproken met alle personeelsleden die

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

Onderwijs- en onderzoeksopdrachten (OOO) A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Onderwijs- en onderzoeksopdrachten (OOO) A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Algemene informatie MODULE Onderwijs- en onderzoeksopdrachten (OOO) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

De student toont weinig interesse in. De student toont interesse in de uitgangspunten en de visie van de stageschool.

De student toont weinig interesse in. De student toont interesse in de uitgangspunten en de visie van de stageschool. EVALUATIEFORMULIER MENTOR KLEUTERONDERWIJS STAGE 3 PERIODE 3 (ingroeistage) gebruik voor het invullen van dit evaluatieformulier de stageleerlijn Student: Stageschool: Stageklas: Mentor: Aantal kleuters:

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen?

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? 1. Hoe is het taalbeleid van de school? Infodossier van de school I 1.3.1 Nascholing/vakgericht I 1.3.2 Nascholing/algemeen pedagogisch

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR 1 FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN LERAAR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Eerste evaluator: Tweede evaluator: Functiebeschrijvingen, functioneringsgesprekken

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING leraar ASV OV 3 buitengewoon secundair onderwijs. 1. De planning en de voorbereiding van het lesgeven a) Kerngedachte

FUNCTIEBESCHRIJVING leraar ASV OV 3 buitengewoon secundair onderwijs. 1. De planning en de voorbereiding van het lesgeven a) Kerngedachte FNCTIEECHRIJVING leraar AV OV 3 buitengewoon secundair onderwijs. 1. De planning en de voorbereiding van het lesgeven Op basis van de ontwikkelingsdoelen en in overeenstemming met het pedagogisch project,

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

SCHOLENGEMEENSCHAP REINAERT

SCHOLENGEMEENSCHAP REINAERT SCHLENGEMEENSCHAP REINAERT 121426 Schoolstraat, 18 9080 Lochristi Gemeentescholen Destelbergen - Heusden Lochristi Melle Moerbeke FUNCTIEBESCHRIJVING LEERMEESTER LICHAMELIJKE PVEDING SCHLENGEMEENSCHAP

Nadere informatie

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart 2013 Magda Deckers TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS: Eenzelfde begrippenkader: - vaststellingen die leidden tot TVO - conclusies voor het onderwijs - TVO: conceptueel kader

Nadere informatie

Word jij leerkracht op de Tienerschool?

Word jij leerkracht op de Tienerschool? Word jij leerkracht op de Tienerschool? Op 1 september 2018 opent de Tienerschool van Anderlecht de deuren. Op 1 september 2019 is de Tienerschool van Schaarbeek aan de beurt. De vzw Sint-Goedele rekruteert

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

U werkt in een kernteam samen met directeur, beleidsondersteuner, orthopedagogen en psychologen.

U werkt in een kernteam samen met directeur, beleidsondersteuner, orthopedagogen en psychologen. Medisch Pedagogisch Instituut van het Gemeenschapsonderwijs DE OASE Externaat - Internaat - Semi - internaat Voskenslaan 362 9000 GENT Tel. 09 / 220 18 30 Fax. 09 / 221 02 90 charlotte.beeuwsaert@pantarhei.be

Nadere informatie