Subsidieverlening Stadsdeel Centrum/ wijk Kortenbos 2017 ABBA/VL/6312

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Subsidieverlening Stadsdeel Centrum/ wijk Kortenbos 2017 ABBA/VL/6312"

Transcriptie

1 Subsidieverlening Stadsdeel Centrum/ wijk Kortenbos 2017 ABBA/VL/6312

2 jaarverslag 2017 Stadsdeel Centrum/wijk Kortenbos Stichting Jeugdwerk ABBA/VL/6312 Ambitie 1: De Haagse Jeugd groeit veilig, gezond en met plezier op en ontwikkelt haar talenten en neemt daarin zijn of haar verantwoordelijkheid Ambitie 1 Beoogd resultaat Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? Wat gaat Stichting Jeugdwerk hier aan doen?

3 Jongeren tot 27 jaar uit de wijk zijn in beeld gebracht en zitten in een traject om hun talenten te ontwikkelen Minimaal 10 jeugdigen tussen 15 en 27 jaar krijgen en Bol plek (leer/werk ervaringsplek) In totaal zijn 19 jongeren bereikt welke een werk/leer ervaringstraject hebben doorgaan bij de Jeugdhaven. Dit d.m.v. jongeren uit de wijk hebben hun maatschappelijke stage ingezet in de wijk en bij de jeugdhaven Maatschappelijke stagiaires en taakstraf jeugdigen zijn met ondersteuning van een agoog van stichting jeugdwerk doorgestroomd naar een opleiding jeugdige uit de wijk hebben met ondersteuning van een agoog van stichting jeugdwerk een baan gevonden. taakstraffers uit de wijk zijn ondersteunt en hebben ervaring in het werkveld opgedaan bij de jeugdhaven. Stages op MBO en HBO niveau. Lerend Wijkcentrum 7 jeugdigen hebben hun stage op MBO niveau bij de Jeugdhaven afgerond met een examen en zijn geslaagd. Uitval van stagiaires in de loop van het jaar omdat schoolkeuzes niet doordacht zijn geweest. Jongeren lopen vaak tegen ingewikkelde thuissituaties aan of kunnen niet mee op het verwachte niveau van de opleiding. In gesprek met Mondriaan lerend wijkcentrum meer richten op studenten welke bewuste keuze maken voor SCW. Contact en samenwerking zoeken met andere MBO/HBO scholen.

4 Deelname doelgerichte activiteiten ter ondersteuning van de ontwikkeling Er is een groei op de in 2017 ingebrachte nieuwe vaste groepen waarbij talentontwikkeling centraal staat. Kinderen en ouders maken bewuste keuzes en maken een cyclus af. Tijdens de lessen word is er ingezet op groepsdynamica. En bevorderen zelfredzaamheid. Een terugloop van aantal deelnemers van de Carolusschool. Afspraken maken over klassenbezoek en presentatie activiteiten In 2017 hebben 170 verschillende kinderen deelgenomen aan het aanbod doelgerichte activiteiten (50 tot 60 zijn woonachtig of schoolgaand in Kortenbos) Jeugdigen hebben hun talenten laten zien op Kortenbos gaat los en dit omgezet naar talent overbrengen aan anderen in de vorm van het leiden van workshops. -Veel nieuwe kinderen vertonen gedragsproblemen. De sfeer in de groep vraagt naar structuur en gezamenlijke aanpak. Door de grote groep en te weinig agogen kan niet altijd het gewenste resultaat bereikt worden. Inzetten op stipbanen en deze begeleiden in het hanteren van groepsdynamica en ontwikkelingspsychologie. In workshops en cursussen. Zodat zij enkele kennis krijgen van pedagogiek en agogiek en hun kennis kunnen inzetten op het begeleiden en hanteren. Tijdens de kampen en vakantieactiviteiten in 2017 hebben 120 kinderen(waarvan 20 tot 30 uit Kortenbos) hun talent kunnen ontwikkelen tijdens theater en creatieve activiteiten. Kinderen zijn gegroeid in hun zelfverzekerdheid

5 Jeugdigen uit het basisonderwijs hebben deelgenomen aan voorlichting en workshops o.a. pesten, gebruik sociaal media, gevolgen van kleine criminaliteit en gezond eten en bewegen. Groei van kinderen uit Kortenbos op de huiswerkgroepen, Schabergschool.

6 Jeugdigen participeren actief in de wijk en hun initiatieven op het gebied van talent ontwikkeling, sport, gezondheid en veiligheid worden meer gestimuleerd. 20 jeugdigen zijn gegroeid op de participatieladder Jeugdigen in participatie trajecten stagiaires en vrijwilligers (jong en oud) participeren door zich in te zetten op activiteiten en wijkacties. Oudere jeugdigen zijn ingezet op de jongeren tijdens de voetbalgroep in het wijkpark. Deelnemers aan deze groep is gegroeid.er is goede afstemming met haagse hopjes en streetsport.. De kinderraad heeft op verschillende wijkacties ingezet één wijkregel is geplaatst, vragen bij bewoners zijn opgehaald en er is wekelijks vergaderd. Jeugdigen uit het basisonderwijs hebben deelgenomen aan voorlichting en workshops gezond eten en bewegen. Gezondheid, sport en bewegen Meidengroepen werken met de participatieladder en plannen hun eigen activiteiten, leren vergaderen en overleggen. Groepsdynamica, zelfredzaamheid en burgerschap is een vast onderdeel tijdens de activiteiten. Veel meiden hebben problemen in omgang met elkaar of met andere op school. De sfeer in de groep vraagt naar structuur en gezamenlijke aanpak. Door de grote groep en te weinig agogen kan niet altijd het gewenste resultaat bereikt worden. Blijven doorvoeren participatie, meer gezamenlijke verantwoording geven en blijven hanteren groepsdynamica en de prosessen welke hierbij horen. Inzetten op bieden van veilige vertrouwde omgeving.

7 Oudere jongensgroep Kortenbos t/m 18 jaar komt wekelijks bijeen en maakt een eigen vakantieprogramma. Organiseerde met ondersteuning van agoog zelfstandig een dagactiviteit in de vakantie. Jeugdigen hebben onder begeleiding van agogen van stichting jeugdwerk haags sportfestijn bezocht in de schilderswijk. Om buitensluiten te voorkomen. Betrokkenheid ouders Groei van kinderen uit Kortenbos op de huiswerkgroepen. Ouders geven aan het van belang te vinden dat de kinderen tijd nemen/krijgen voor het maken van huiswerk met ondersteuning van agogen van stichting jeugdwerk. Ouders van jeugdigen uit het basisonderwijs hebben deelgenomen aan voorlichting en workshops o.a. pesten, gebruik sociaal media, gevolgen van kleine criminaliteit en gezond eten en bewegen. Aanpak probleem gedrag word samen met ouders en leerkrachten besproken. Ouders zijn op de hoogte van het nauwer samenwerken tussen scholen en stichting Ouders geven aan dat kinderen gedrag op school en thuis vertonen waar zij als ouder niet of moeilijk verandering in kunnen aan brengen. Ondersteuning en samenwerking hierin is gewenst. Binnen het doorgroeien naar vreedzame wijk zal er gewerkt worden aan het realiseren van een pedagogisch klimaat waar gezamenlijk op in gezet zal worden. Nog meer ouderavonden organiseren met als thema omgang met het gedrag van mijn kind, tools en tips bij opvoeding en uitwisseling van aanpak. De ouders die hebben aangegeven de laagdrempelige ondersteuning te willen benaderen om deel te nemen aan het ouder/kind kamp. Of het kind deelname aan het kindertheaterkamp en

8 jeugdwerk en andere wijkpartners als Zebra gerichter activiteiten. Dit in samenspraak met de Iber of leerkracht. Ouders hebben de optreden en workshops van de kinderen op kortenbos gaat los begeleid en/of bezocht. Er is in 2017 een groei geweest van deelnemende ouders/gezinnen uit kortenbos aan ouder/kind activiteiten. In het kader ouder/kind participatie hebben er verschillende activiteiten plaats gevonden tijdens de vakantie programma s en het ouder kind kamp. Zoals samen sporten, koken voor elkaar, begeleiden tijdens activiteiten etc. Ouders geven aan zich meer betrokken te voelen bij de ontwikkeling van hun kind. Willen deelnemen aan de activiteiten waarin zij hun kind zien in de eigen belevingswereld. Er is een groei in de ontwikkeling van zelfsturende ouders, dit is duidelijk zichtbaar geworden op het ouder/kind/tiener kamp. De ouders/tieners/kinderen welke al langer meegaan op deze kampen hebben meer eigen initiatieven genomen in het organiseren.

9 Totaal hebben 120 deelnemers deelgenomen aan gezamenlijke activiteiten tijdens dit kamp. 20 tieners/ouders hebben een groei doorgemaakt en hebben zich ingezet op voorbereiding en begeleiden van activiteiten op het kamp

10 Ambitie 2. Iedereen woont en werkt in een prettige omgeving waarbij bewoners maximaal zeggenschap hebben over hun fysieke en sociale leefomgeving Ambitie 2. Beoogd resultaat Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? Wat gaat Stichting Jeugdwerk hier aan doen? Minder signalen van overlast meldingen Hinderlijke jeugd Er zijn betere afspraken en afstemming tussen aanbod stichting jeugdwerk, streetsport en haagse hopjes om zoveel mogelijk activerend aanbod te leveren in het wijkpark. Signalen van overlast worden besproken.

11 Verantwoordelijkheid voor de leefomgeving is verbeterd. 2 acties op het gebied van schoon, heel en veilig hebben zichtbaar verandering aangebracht in de wijk. De kinderraad heeft op verschillende wijkacties ingezet één wijkregel m.b.t. schoon heel en veilig is geplaatst, vragen rond dit thema zijn bij bewoners opgehaald. De wijkschouw is gelopen. De signalen welke zijn afgegeven worden besproken met kinderraad en gemeente. i.s.m. treasure hunt hebben kinderen zich tijdens de vakantie ingezet op het schoonmaken van de wijk rond de speelplekken en het bord met de regel red een dier, gooi het hier. Een doorgroei van BBZ naar vreedzaam is gestart, in het kader vreedzame wijk zal gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de wijk onder één van pijlers vallen Er zijn extra vrijwilligers geworven voor de bestaande vitale initiatieven en organisaties 5 actieve ouders zijn doorgestroomd naar vrijwilligerswerk 6 ouders uit kortenbos hebben zich als vrijwilliger ingezet tijdens Kortenbos gaat los. 2 Ouders uit Kortenbos hebben zich ingezet op de woensdagmiddag lunch voor kinderen Er zijn weinig vrijwilligers / wijkbewoners/ouders die zich als vaste vrijwilliger willen binden. Inzetten op projecten/acties/werkgroepjes/kleine commissies. Deze acties zullen met het doorgroeien naar een vreedzame wijk ingezet worden en passen bij het te behalen pijler van actief burgerschap. Bewoners/ouders/jeugdigen zullen ook getraind worden als mediator in de wijk. 3 ouders uit Kortenbos hebben zich vrijwillig ingezet op

12 activiteiten tijdens de vakanties. 4 jongeren uit kortenbos hebben zich vrijwillig ingezet op activiteiten in de wijk en andere wijken. 1 vrijwilliger heeft zich ingezet als beheerder/renovatie. 1 vrijwilligster zet zich in op vaste groepen en meidenwerk. 1vrijwiligster zet zich in op inloop en instuif Er is een betere samenwerking tussen (zelf)organisatie in de wijk waardoor een grotere doelgroep is bereikt en de sociale cohesie is vergroot. BBZ Doorgroei naar vreedzame wijk Kortenbos is gemaakt, er hebben gesprekken plaats gevonden met de betrokken netwerkpartners in de wijk. Er is instemming om de vreedzame wijk aanpak in te gaan zetten in Kortenbos. Voorlichting en bijeenkomst door stichting vreedzaam heeft plaats gevonden voor de wijkpartners. In april 2018 zullen de eerste trainingen voor de wijk coördinator vreedzaam van Stichting Jeugdwerk plaats vinden in Utrecht en zal de training vreedzaam van start gaan. Er is één jaaragenda gemaakt met Carolusschool, Schabergschool en Stichting

13 Jeugdwerk waarin geplande actie, thema s en sluiting voor elkaar en ouders zichtbaar zijn. Thema s kunnen op elkaar afgestemd worden. De doelgroep maakt gebruik van ondersteunende voorzieningen. Ouders/bewoners welke vragen hebben over financiën, wonen, leren, opvoeden en werkgelegenheid die met kleine tools zelf verder kunnen of willen doorverwezen worden. Contact met sociaal verhaal is gelegd, praktische vervolg afspraken zijn gemaakt. Meer bewoners/ouders weten de Jeugdhaven/ de agoog te vinden wanneer er een hulpvraag is rond voornamelijk het invullen van formulieren en/of aanvragen m.b.t. financiële middelen en zorgvoorzieningen. 4 bewoners zijn ondersteund en doorverwezen. Zij zijn verder op weg geholpen en hebben aangegeven tevreden te zijn met het resultaat. Volwassen/vrouwenwerkster van Stichting Jeugdwerk is vanaf november ingezet voor Kortenbos en heeft kennis gemaakt met de scholen en ouders. Zodat in 2018 ingezet kan gaan worden op deze specifieke groepen in de wijk. Deze werkster zal in 2018 ook gaan deelnemen aan vreedzame wijk training. Ambitie 3. Mensen zijn vitaal en streven een gezonde levensstijl na. Ambitie 3. Prioriteit Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? Wat gaat Stichting

14 Bewoners jong en oud maken optimaal gebruik van voorzieningen om te sporten en te bewegen in de wijk. Jeugdigen en hun ouders welke op dit moment weinig bewegen zijn geactiveerd tot bewegen. Er zijn betere afspraken en afstemming tussen aanbod stichting jeugdwerk, streetsport en haagse hopjes om zoveel mogelijk activerend aanbod te leveren in het wijkpark. Jeugdwerk hier aan doen? Ouders van jeugdigen uit het basisonderwijs hebben deelgenomen aan voorlichting en workshops o.a. pesten, gebruik sociaal media, gevolgen van kleine criminaliteit en gezond eten en bewegen Jeugdigen uit het basisonderwijs hebben deelgenomen aan voorlichting en workshops gezond eten en bewegen. Oudere jeugdigen zijn ingezet op de jongeren tijdens de voetbalgroep in het wijkpark. Deelnemers aan deze groep is gegroeid.er is goede afstemming met haagse hopjes en streetsport. Kleuterdansgroep heeft in verschillende deelnemers gehad. Er zijn kinderen uit deze groep doorgestroomd naar een dans/ballet vereniging. Ambitie 4. De gezamenlijke toekomst van bewoners telt. Iedereen krijgt, ongeacht achtergrond ras, geslacht of geaardheid, gelijke kansen in de samenleving.

15 Ambitie 4. Prioriteit Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? Wat gaat Stichting Jeugdwerk hier aan doen? Tolerantie vergroten en sociale cohesie Bewoners zijn bekend met de gelijkheid van verschillende culturen en geaardheid binnen stichting jeugdwerk en voelen zich geaccepteerd binnen het welzijnswerk. Verschillende kinderen uit verschillende culturen, verschillende overtuigingen en sekse hebben deelgenomen aan verschillende activiteiten met thema s over verschillende culturen, geaardheid en geslacht. Ouders hebben zich ingezet tijdens het thema feesten uit verschillende culturen door hapjes uit de eigen cultuur te maken en deze uit te wisselen. Ouders kunnen elkaar vinden in verschillende geloofsovertuiging en maken verschillen bespreekbaar. Ouder informatie avond over culturen heeft plaats gevonden en is bezocht door 8 ouders. Ambitie 5 Mensen behouden de regie over hun eigen leven en blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen, ook als er sprake is van een beperking Ambitie 5 Prioriteit Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? Wat gaat Stichting Jeugdwerk hier aan doen? 2017 Stadsdeel Centrum/wijk Korten bos Stichting Jeugdwerk

Subsidieverlening Stadsdeel Centrum 2017 ABBA/VL/6312

Subsidieverlening Stadsdeel Centrum 2017 ABBA/VL/6312 Subsidieverlening Stadsdeel Centrum 2017 ABBA/VL/6312 jaarverslag 2017 Stadsdeel Centrum/wijk Oude centrum Stichting Jeugdwerk Abba/VL/6312 : De Haagse Jeugd groeit veilig, gezond en met plezier op en

Nadere informatie

Subsidieverlening stadsdeel Centrum 2016 ABBA/VL/1724

Subsidieverlening stadsdeel Centrum 2016 ABBA/VL/1724 Subsidieverlening stadsdeel Centrum 2016 ABBA/VL/1724 1 Inhoudsopgave Jaarverslag 2016 Oude Centrum 3 t/m 7 Jaarverslag 2016 Korten bos 8 t/m 16 Jaarverslag 2016 Schilderswijk 17 t/m 24 2 4e Kwartaalrapportage/jaarverslag

Nadere informatie

Subsidieverlening Stadsdeel Centrum/ wijk Schilderswijk 2017 ABBA/VL/6312

Subsidieverlening Stadsdeel Centrum/ wijk Schilderswijk 2017 ABBA/VL/6312 Subsidieverlening Stadsdeel Centrum/ wijk Schilderswijk 2017 ABBA/VL/6312 jaarverslag 2017 Stadsdeel Centrum/wijk Schilderswijk Stichting Jeugdwerk ABBA/VL/6312 Ambitie 1 De Haagse jeugd groeit veilig,

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Jaarverslag Figulus Welzijn

Jaarverslag Figulus Welzijn Jaarverslag 2015 Figulus Welzijn Mei 2016 1 Ten geleide Voor u ligt het jaarverslag van Figulus-Welzijn over 2015. Het jaarverslag is een weergave van de werkzaamheden van Figulus-Welzijn. Voor de verantwoording

Nadere informatie

Stichting Nida Stichting Openhaard

Stichting Nida Stichting Openhaard Stichting Nida Stichting Openhaard INHOUDELIJK JAARVERSLAG Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Evenementen 2015-2016... 4 Radar bijeenkomst thema; Verbinden... 5 Voorleesexpress...

Nadere informatie

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25478 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Jaarverslag Figulus Welzijn

Jaarverslag Figulus Welzijn Jaarverslag 2016 Figulus Welzijn Mei 2017 1 Ten geleide Voor u ligt het jaarverslag van Figulus-Welzijn over 2016. Het jaarverslag is een weergave van de werkzaamheden van Figulus-Welzijn. Voor de verantwoording

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Samen laten we elke jongere groeien

Samen laten we elke jongere groeien VSO Samen laten we elke jongere groeien OP ZOEK NAAR TALENTEN De Anne Flokstraschool geeft (voortgezet) speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

Dag van het jongerenwerk april 2017, Amsterdam

Dag van het jongerenwerk april 2017, Amsterdam Dag van het jongerenwerk 2017 25 april 2017, Amsterdam Op 25 april werd de dag van het jongerenwerk georganiseerd op de HVA door waarbij 250 jongerenwerkers uit heel Nederland bij elkaar kwamen. Met een

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

1. Inleiding. 2 Onderdelen (afdelingen) 2.1 Buurtbemiddeling. 2.2 Buurtpreventie Breda

1. Inleiding. 2 Onderdelen (afdelingen) 2.1 Buurtbemiddeling. 2.2 Buurtpreventie Breda Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2 Onderdelen (afdelingen/projecten)... 3 2.1 Buurtbemiddeling... 3 2.1.1 Doelen en resultaten... 3 2.1.2 Acties... 3 2.1.3 Samenwerkingsverbanden... 3 2.2

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

MEE DOEN /26012012 Pagina 1

MEE DOEN /26012012 Pagina 1 MEE DOEN Buytenwegh Inleiding De gemeente Zoetermeer streeft er naar om op het niveau van de wijken, in samenspraak met maatschappelijke organisaties en inwoners, een op maat gesneden aanpak voor de betreffende

Nadere informatie

Welzijn-breed (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BOL)

Welzijn-breed (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BOL) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25477 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

Stadsdeel Centrum. Wijkprogramma ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK BINNENSTAD ZEEHELDENKWARTIER HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS

Stadsdeel Centrum. Wijkprogramma ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK BINNENSTAD ZEEHELDENKWARTIER HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Centrum ARCHIPELBUURT / WILLEMSPARK ZEEHELDENKWARTIER BINNENSTAD HET OUDE CENTRUM RIVIERENBUURT KORTENBOS STATIONSBUURT SCHILDERSWIJK TRANSVAAL, GROENTE- EN FRUITMARKT

Nadere informatie

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk MEE Utrecht, Gooi & Vecht meedoen mogelijk maken Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk Schakel tussen onderwijs en zorg SMW 2 SMW Introductie De Strippenkaart: flexibiliteit en maatwerk Met de komst

Nadere informatie

Wat is een brede school

Wat is een brede school Wat is een brede school Een Brede School in Gent is een lokaal en netoverschrijdend samenwerkingsverband tussen scholen en partners in de wijk die werken aan maximale ontwikkelingkansen voor kinderen creëren.

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp n.a.v. sociale agenda Uitgaande van Maatschappelijke doelen en indicatoren sociaal domein uit het programma Meedoen in Leiderdorp 1.INWONERS KUNNEN, NAAR

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

In grote lijnen houdt het jongerenwerk zich bezig met: - Ambulant jongerenwerk

In grote lijnen houdt het jongerenwerk zich bezig met: - Ambulant jongerenwerk Organisatie Programma Cluster Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland Noordkade 64 a 2741 EZ Waddinxveen 4. Preventie Jeugd Verlening 2017 Vaststelling 2017 Aangevraagd bedrag 337.830 364.420, waarvan

Nadere informatie

Vragen aan de wijkraad

Vragen aan de wijkraad De Versnelling in Overvecht Overvecht in cijfers 72% sociale huurwoningen 170 nationaliteiten Drie keer zoveel bijstandsuitkeringen als gemiddeld in de stad Laagst besteedbaar inkomen Lagere levensverwachting

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau Kanaleneiland 1 Agenda Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau 2 Lotje Stremmelaar Cynthia van Lieshout Ed van der Hooft

Nadere informatie

Inhoudelijk verslag Project Harelbeke 2018 Vormingswerkers: Dieter Meeuws & Iréne DeKoning.

Inhoudelijk verslag Project Harelbeke 2018 Vormingswerkers: Dieter Meeuws & Iréne DeKoning. Inhoudelijk verslag Project Harelbeke 2018 Vormingswerkers: Dieter Meeuws & Iréne DeKoning Wat is Arktos: missie Opdracht t Fabriekske in Harelbeke Visie op Vrije Tijd Methodieken Cijfergegevens Evaluatie

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN Volwassenenwerk Kinderwerk Buurtwerk Informatie en advies Ondersteuning en bemiddeling Jeugd- en jongerenwerk VOORWOORD 2014 was voor vele inwoners een spannend

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

WERKPROGRAMMA: Actie initiatieven Onze inzet focust zich op de volgende initiatieven waarmee we invulling geven aan de genoemde thema s.

WERKPROGRAMMA: Actie initiatieven Onze inzet focust zich op de volgende initiatieven waarmee we invulling geven aan de genoemde thema s. WERKPROGRAMMA: Actie initiatieven Onze inzet focust zich op de volgende initiatieven waarmee we invulling geven aan de genoemde thema s. Activiteiten 2015 per thema Tijdpad Rol/verantwoordelijkheid 1.

Nadere informatie

WIJ DOEN VEEL VOOR DE SCHOOL EN DE SCHOOL DOET VEEL VOOR ONS Het ouderbeleid op de Van Ostadeschool in Den Haag

WIJ DOEN VEEL VOOR DE SCHOOL EN DE SCHOOL DOET VEEL VOOR ONS Het ouderbeleid op de Van Ostadeschool in Den Haag WIJ DOEN VEEL VOOR DE SCHOOL EN DE SCHOOL DOET VEEL VOOR ONS Het ouderbeleid op de Van Ostadeschool in Den Haag In opdracht van de gemeente Den Haag onderzocht Sardes het ouderbeleid van zestig scholen

Nadere informatie

Waar we voor staan! Welzijn Lelystad, een zorg minder

Waar we voor staan! Welzijn Lelystad, een zorg minder Waar we voor staan! Welzijn Lelystad, een zorg minder Inleiding De komende jaren wordt Lelystad geconfronteerd met ontwikkelingen die van groot belang zijn voor Lelystad als samenleving. Vergrijzing van

Nadere informatie

Voor de buurt. Wilfred Eleveld Voorzitter. Wilfred Eleveld Voorzitter

Voor de buurt. Wilfred Eleveld Voorzitter. Wilfred Eleveld Voorzitter JAARVERSLAG 2016 Voor de buurt Een leefbare wijk waarbinnen de bewoners regie over hun eigen leven hebben is van groot belang. Voor de bewoners zelf, maar ook voor de maatschappij in het algemeen. Dit

Nadere informatie

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord

Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Projectplannen Wijkplatform Voorburg Noord Incl. aanbod ondersteuning door Gemeente Inleiding: Van projectplannen naar uitvoering Tijdens de werksessie (12 november 2015) hebben de wijkplatformleden hun

Nadere informatie

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE)

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE) Wijkplan Veens Riad Agarroud Willemieke Koudijs Simone de Vreede Monique ter Beeke (MEE) Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding Wijk West 3 Wijkster 3 Team West 3 Bewonersparticipatie 4 Wijkplatforms 4 Buurtpreventie

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen BOL

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25478 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg () Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je begeleidt

Nadere informatie

Brede School - Grimbergen

Brede School - Grimbergen Grimbergen Integratiedienst, gemeentebestuur Grimbergen Ondersteuning ontwikkelingen Brede School vanuit Provincie Vlaams- Brabant (diversiteit & onderwijs) Brede School? Beleidsvisie 2014-2019 Grimbergen:

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC Jaarverslag 2014 Dit verslag geeft een beknopt beeld van de activiteiten van het jaar 2014. Stichting Fecc Januari 2015 FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE

Nadere informatie

Vaststellingen subsidies 2012 / Jeugd

Vaststellingen subsidies 2012 / Jeugd Vaststellingen subsidies 2012 / Jeugd Naam organisatie Waarderingssubsidies: Scouting Zeeverkennersgroep De Argonauten Voorlopig verleend en vastgesteld subsidiebedrag 9HUVFKLOLQ Toelichting bij financiële

Nadere informatie

Begeleider gehandicaptenzorg BBL

Begeleider gehandicaptenzorg BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je werkt met cliënten die door hun beperking

Nadere informatie

jaarverslag: Projectjaar

jaarverslag: Projectjaar Inleiding Het eerste jaar Ons Raadhuis Velp. Met plezier en trots bieden wij u hierbij het jaarverslag van 2016 aan. Ons Raadhuis is na een intensieve periode van voorbereiden geopend in het voorjaar 2016.

Nadere informatie

Thuisbegeleider BBL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Thuisbegeleider BBL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD Crebo Duur Niveau Leerweg 25479 3 jaar Niveau 4 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus (december, februari of april als er voldoende aanmeldingen zijn) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek Wethouder Welzijn, Volksgezondheid, Sport, Dienstverlening & Communicatie Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Samenleving

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam

Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Subsidieaanvraag 2019 SamenDoen Buurtsportcoaches en Gezond in Leerdam Cynthia van de Water, buurtsportcoach en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen de

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk - Tekening 1

Vluchtelingenwerk - Tekening 1 Vluchtelingenwerk - Tekening 1 18 Vluchtelingenwerk - Tekening 2 19 20 Vluchtelingenwerk - Tekening 3 Vluchtelingenwerk - Tekening 4 21 Vluchtelingenwerk Maatschappelijke begeleiding van Houten&co begeleidt

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. Cyriel Gielen/Youri Tooren Fontys Hogeschool Pedagogiek Wie wij zijn? Kennisinstituut met meer dan 4.300 medewerkers

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. De lessen

Nadere informatie

BENNEKEL BUURTCONTRACT 2018 TEKST Versie 23 november 2017

BENNEKEL BUURTCONTRACT 2018 TEKST Versie 23 november 2017 ------------------------------------------------------- BENNEKEL BUURTCONTRACT 2018 TEKST Versie 23 november 2017 ------------------------------------------------------- Buurtcontract 2018

Nadere informatie

Team Samen Actief. Middelburg

Team Samen Actief. Middelburg Format Jaarverslag Stichting Welzijn Middelburg Team Samen Actief Middelburg door de combinatiefunctionarissen van Samen Actief Inhoudsopgave Introductie 3 Quotes klanten / netwerkpartners /medewerkers

Nadere informatie

Plan van aanpak participatieverklaring Tholen

Plan van aanpak participatieverklaring Tholen Plan van aanpak participatieverklaring Tholen Integratie & re-integratie nieuwkomers (2015) Auteur: S.Rook Instelling: Gemeente Tholen Plaats van uitgave: Tholen Datum: 29-03-2016 Versienummer: 1.0 Plan

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Talentcoach doorbreekt patronen

Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach is een social profit organisatie. Wij gaan niet voor financiële winst, maar voor sociale winst. Mensen willen mee doen, maar zijn niet (meer) in

Nadere informatie

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv.

Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met probleem leerlingen (bijv. Tops Veel aandacht voor het individuele kind Aandacht voor het kind Juffen denken goed mee met "probleem" leerlingen (bijv. dyslexie) Persoonlijk: juffen ondersteunend persoon, kennen de kinderen, zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk 1 Doelgroep: Jongeren in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar, woonachtig in de Gemeente Gorinchem. De focus ligt op groei op verschillende leefgebieden,

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Caleidoscoop Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen Caleidoscoop is een zelforganisatie die is ingebed in het gemeenschapscentrum. Een 8-tal vrouwelijke, allochtone

Nadere informatie

5 april Actie(f) voor ouderen.

5 april Actie(f) voor ouderen. 5 april 2011. Actie(f) voor ouderen. Hans Krikke H.Krikke@sw=sl.nl 1. Over de organisatie 2. Over vrijwilligers die omzien naar de kwetsbare ander 3. Over ouderen met en zonder kleurtje 4. Over wat vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: Geografisch: Overig:

Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: indicator Beleidsveld 1.1 Beleidsdoel 1.1.1 Onderwijs en Sport Meer ontwikkelkansen jeugd Meer ontwikkelkansen van kinderen, zodanig dat zij de eigen vaardigheden en/of talenten zo goed mogelijk benutten.

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

STAGE STRATEGIE IN 1 DAG

STAGE STRATEGIE IN 1 DAG STAGE STARTER/ STAGE STRATEGIE IN 1 DAG Maak van jouw bedrijf een enorm succesvol leerbedrijf. Een idee van Bureau Brand Fonteinlaan 5 unit 12 1012 JG Haarlem Kvk: 59544538 Over Bureau Brand. Bureau Brand

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie

Amsterdamse Aanpak Statushouders

Amsterdamse Aanpak Statushouders Amsterdamse Aanpak Statushouders versneld naar werk, opleiding of participatie Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. De gemeente Amsterdam wil deze statushouders

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren.

Bestedingsprogramma. Onderwijsbeleid Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Bestedingsprogramma Onderwijsbeleid 2018 ABBA/VOS/1515 1) Samenspel (Toeleiding voorschool) Diverse acties zijn ondernomen om een volledige bezetting van de Samenspelgroep(en) te realiseren. Werven in

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

Voor de uitgebreide vacatureteksten scroll je door. Hier vind je alle stagevacatures.

Voor de uitgebreide vacatureteksten scroll je door. Hier vind je alle stagevacatures. Hier vind je alle stagevacatures. Op dit moment hebben we vacatures waarop je kunt solliciteren. In de vacatures lees je op welke wijze je kunt reageren. Vacature stagiair voor het vluchtelingenwerk Boxmeer,

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Presentatie Strategie aan ALV Van woorden naar daden

Presentatie Strategie aan ALV Van woorden naar daden Presentatie Strategie aan ALV 2012 Van woorden naar daden Aanleiding Aanpak Resultaten Vragen van u Vragen aan u Vervolg Programma Aanleiding Stilstand is achteruitgang Omgeving verandert, zeilen bijstellen

Nadere informatie

Begeleider specifieke doelgroepen BBL

Begeleider specifieke doelgroepen BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25476 3 jaar Niveau 3 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus (december, februari of april als er voldoende aanmeldingen zijn) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT

Nadere informatie

Algemeen Maatschappelijk Werk Totaal aantal hulpverleningstrajecten* 413 Totaal aantal cliënten 547 7x 24 uurs bereikbaarheid Woonplaats cliënt

Algemeen Maatschappelijk Werk Totaal aantal hulpverleningstrajecten* 413 Totaal aantal cliënten 547 7x 24 uurs bereikbaarheid Woonplaats cliënt Algemeen Maatschappelijk Werk Totaal aantal hulpverleningstrajecten* 413 Korte contacten 134 Totaal aantal cliënten 547 * waarvan 85 trajecten voor interventie Huiselijk geweld en 40 Coördinatie Zorg voor

Nadere informatie

Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur gemeente Utrecht

Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 268024 13 december 2018 Beleidsregel Stimuleringssubside Combinatiefuncties Cultuur 2019-2020 gemeente Utrecht Het college van burgemeester en

Nadere informatie

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen BBL

Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25478 3 jaar Niveau 4 BeroepsBegeleidende Leerweg () Start Augustus (december, februari of april als er voldoende aanmeldingen zijn) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN

Nadere informatie

Sociale Structuurvisie Hoogeveen voor Raad 11 oktober Ben Römgens, Gea Lunsing

Sociale Structuurvisie Hoogeveen voor Raad 11 oktober Ben Römgens, Gea Lunsing Sociale Structuurvisie Hoogeveen voor Raad 11 oktober 2007 Ben Römgens, Gea Lunsing Programma 1. Aanpak 2. Huidige Sociale Staat 3. Oplossingen uit workshops met partners en bewoners 4. Hoofdbestanddelen

Nadere informatie

8 2 &9,97897 # " # $! # # #! $! # " "$

8 2 &9,97897 #  # $! # # #! $! #  $ 1 o o o o o o o o o o 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 VAKANTIEBOS HET HELE JAAR DOOR! Jij hoeft je voortaan nooit te vervelen in de vakanties. Wij zorgen dat elke vakantie onvergetelijk wordt. Sport, spel, knutselen,

Nadere informatie

Bedir, voor kwaliteit en identiteit. Basisschool. Onderwijs. Educatie. Adres: Klarinetstraat 4, 5402 ZC Uden

Bedir, voor kwaliteit en identiteit. Basisschool. Onderwijs. Educatie. Adres: Klarinetstraat 4, 5402 ZC Uden Bedir, voor kwaliteit en identiteit Basisschool Onderwijs Educatie Adres: Klarinetstraat 4, 5402 ZC Uden Basisschool Bedir: Thuis voelen en jezelf zijn. Op basisschool Bedir bepaalt de islamitische levensbeschouwelijke

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

S T A G E S T A R T E R / S T A G E S T R A T E G I E I N 1 D A G

S T A G E S T A R T E R / S T A G E S T R A T E G I E I N 1 D A G S T A G E S T A R T E R / S T A G E S T R A T E G I E I N 1 D A G Maak jouw bedrijf aantrekkelijk voor studenten. Een idee van Bureau Brand Fonteinlaan 5 unit 12 1012 JG Haarlem Kvk: 59544538. Bureau Brand

Nadere informatie

Aanbod Buurtwerkkamers Amsterdam Zuidoost Versterken van bestaande initiatieven en investeren in het bereiken van heel Zuidoost

Aanbod Buurtwerkkamers Amsterdam Zuidoost Versterken van bestaande initiatieven en investeren in het bereiken van heel Zuidoost APPENDIX Aanbod Buurtwerkkamers Amsterdam Zuidoost 2019 Versterken van bestaande initiatieven en investeren in het bereiken van heel Zuidoost De ledenvergadering van onze coöperatie op 29 juni 2018, met

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie