Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg"

Transcriptie

1 Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen eenduidig beeld tussen gemeente, welzijnswerk en ketenpartners. Het creëren van duidelijkheid over de inhoudelijke ontwikkeling en verantwoordelijkheden van het jongerenwerk begint met het opstellen van een visie. De visie die voor u ligt is richtinggevend en kijkt naar de toekomst van morgen; de visie vertelt op hoofdlijnen wat de gemeente met het jongerenwerk wil bereiken en op welke ontwikkelingen het moet aansluiten. De aanbesteding van het jongerenwerk in Leidschendam- Voorburg per 1 januari 2015 vormt een directe aanleiding om - voorafgaand aan het opstellen van het programma van eisen een visie vast te stellen.

2 Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg 2 Betrokkenheid partners en doelgroep bij opstellen visie De visie is tot stand gekomen met betrokkenheid van het jongerenwerk en haar ketenpartners. Er zijn meerdere visiebijeenkomsten en verdiepende interviews gehouden met partners uit onder andere de domeinen jeugd, sport, welzijn, onderwijs, zorg en politie. Tijdens de visie - bijeenkomsten was de participatieraad vertegenwoordigd en zijn enkele verenigingen en zelf - organisaties uitgenodigd. Ook is een vertegenwoordiging van de doelgroep geraadpleegd. De jongeren gaven onder meer aan dat het jongerenwerk gebruik moet maken van hun talenten en hen moet betrekken bij het organiseren en uitvoeren van activiteiten. Kader: Coalitieakkoord en decentralisatie Jeugdzorg Het coalitieakkoord Luisteren en doen, Samen werkend gaat in op het preventief jeugdbeleid. De coalitie wil onderzoeken in hoeverre verenigingen, scholen en organisaties activiteiten kunnen uitvoeren die bijdragen aan de doelstellingen van het preventieve jeugdbeleid en de uitvoering van taken in het kader van de decentralisatie(s). In de komende periode wordt in samenspraak met de verenigingen onderzocht welke rol zij kunnen vervullen. De gemeente ondersteunt en faciliteert hen in de uitvoering van die rol. Dit uitgangspunt betekent dat het preventief jeugdbeleid niet alleen wordt uitgevoerd door het jongerenwerk, maar dat de kracht van het maatschappelijk middenveld wordt benut. Het jongerenwerk moet zich daarom meer dan ooit verbinden met lokale partners, zoals verenigingen, clubs en scholen. Een tweede kader wordt gevormd door de decentralisatie jeugdzorg. Vanaf 2015 hebben gemeenten de regie over zowel het lokaal preventief jeugdbeleid als over de jeugdzorg. Ze zijn dan verantwoordelijk voor zowel een positief opvoed- en opgroeiklimaat, vroegsignalering en preventie als voor alle vormen van gespecialiseerde jeugdzorg. In deze nieuwe situatie speelt het jongerenwerk een cruciale rol als voorliggende functie op de jeugdzorg. Daarbij moet de preventie kracht en ontmoetingsfunctie van het jongerenwerk benut worden. Jongerenwerkers onderscheiden zich van andere professionals door de leefwerelden van jongeren met elkaar te verbinden. Het jongerenwerk heeft de mogelijkheden om bekend en vertrouwd te zijn met de jongeren, maar ook met hun omgeving en het professionele netwerk. Deze positie biedt mogelijkheden die effectief benut kunnen worden als voorpostfunctie naar de reguliere hulpverlening. Tegelijkertijd kan het jongerenwerk zijn rol op dusdanige wijze inkleden, dat veel hulpvragen van jongeren in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd en beantwoord. Daarmee kan voor sommige jongeren de gang naar de reguliere hulpverlening worden voorkomen. Dat heeft zowel pedagogische meerwaarde, als een kosten besparend effect. Het jongerenwerk kan ook een rol vervullen in de nazorg na jeugdzorg; jongeren die uit een jeugdzorgtraject komen worden ondersteund in het op eigen benen staan.

3 Innovatie van het jongerenwerk Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg 3 Het jongerenwerk moet zich continu ontwikkelen om aan te sluiten en in te spelen op de hedendaagse ontwikkelingen, opgaven en verwachtingen. Het jongerenwerk in Leidschendam-Voorburg zet in op vijf innovaties: 1. Jongeren doen het zelf Jongeren moeten hun eigen competenties en talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat lukt niet door activiteiten vóór jongeren te bedenken en te organiseren. Het bedenken, organiseren, uitvoeren en evalueren van activiteiten moeten jongeren zelf doen. Het jongerenwerk geeft de jongeren de ruimte, daagt ze uit en stimuleert ze. 2. Ondernemerschap stimuleren Het jongerenwerk stimuleert ondernemerschap onder jongeren. Dit kan via het opstarten van een bedrijfje zoals een kapperszaak, maar ook door het organiseren van een voetbaltoernooi. Het jongerenwerk ondersteunt de jongeren bij het regelen van de rand voorwaarden. In de aanpak worden jongeren en jong - volwassenen die maatschappelijk gezien geslaagd zijn, lokale ondernemers en verenigingen betrokken. 3. In verbinding met de wijk Het jongerenwerk investeert in de binding van jongeren met de wijk waar ze wonen en zich begeven. Activiteiten voor jongeren worden zo veel mogelijk in verbinding met de wijk, haar bewoners, organisaties en verenigingen uitgevoerd, zoals via projecten voor jong en oud. Daarnaast deelt het jongerenwerk de wijkaccommodaties met andere wijkbewoners in plaats van een aparte locatie op te eisen. Daarbij wordt verantwoordelijkheid voor het gebruik en beheer van de accommodatie zoveel mogelijk gezamenlijk bij de jongeren en andere wijkbewoners neergelegd. Op die manier ontstaat verbinding. 4. Participatie in het gebiedsteam Het jongerenwerk is onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak en participeert in het gebiedsteam. In het gebiedsteam heeft het jongerenwerk een signalerende en preventieve taak, levert een bijdrage aan de aanpak van problemen en fungeert als voorportaal op de jeugdzorg. 5. Digitaal jongerenwerk Leidschendam-Voorburg beschikt over digitaal jongerenwerk en sluit daarmee aan op de leefwereld van de jongeren. De dienst verlening van het digitale jongerenwerk kan uiteenlopen van praktische informatie over activiteiten tot aan individuele begeleiding. Het is snel, laagdrempelig en eenvoudig toegankelijk.

4 Doelstellingen Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg 4 De hoofddoelstelling voor het jongerenwerk in Leidschendam-Voorburg is tweeledig: 1. Jongeren ondersteunen bij het opgroeien tot zelfredzame volwassenen die op volwaardige wijze deelnemen aan de samenleving De ondersteuning van jongeren tot zelfredzame volwassenen kent twee opgaven. Allereerst ondersteunt het jongerenwerk de ontwikkeling van sociale competenties en talenten van jongeren. Het doel is het zelfvertrouwen van jongeren te vergroten, zodat zij zelfredzaam worden en hun kansen in de maatschappij toenemen. Ten tweede wordt gestimuleerd dat iedere jongere naar school gaat of aan het werk is. Het jongerenwerk biedt hierbij praktische ondersteuning, zoals bij het vinden van een stageplaats, en draagt daarmee bij aan het tegengaan van voortijdig schoolverlaten. 2. Voorkomen en verminderen van overlast Het jongerenwerk draagt bij aan de rust en veiligheid in de wijk. Het jongerenwerk onderhoudt op straat contact met de jongeren, spreekt hen aan op overlastgevend gedrag en leidt toe naar regulier jongerenwerk en andere voorzieningen. Bij structurele overlast wordt gezamenlijk met keten partners ingezet op een gerichte aanpak. Doelgroep Het jongerenwerk richt zich primair op kwetsbare jongeren: Jongeren die niet zelf of met hulp van de eigen omgeving in staat zijn zich te ontwikkelen en op een constructieve wijze invulling te geven aan hun vrije tijd. Het jongerenwerk heeft daarbij specifiek aandacht voor meiden. Dit is noodzakelijk omdat het jongerenwerk zich doorgaans focust op jongens vanwege hun externaliserend (probleem)gedag. Het jongerenwerk richt zich globaal op jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Voor een goed bereik en vraaggericht werken maakt het jongerenwerk binnen deze brede leeftijdsrange onderscheid in verschillende leeftijdsgroepen. Het jongerenwerk is er ook voor jongeren met meervoudige problematiek en crimineel gedrag. Voor deze zwaardere doelgroepen opereert het jongerenwerk altijd binnen de ketenaanpak in de rol van signaleerder en toeleider. De jongerenwerker is geen hulpverlener en kan geen drang en dwang opleggen, hij is daarom nooit probleemeigenaar van deze doelgroep.

5 Werksoorten Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg 5 Binnen het jongerenwerk in Leidschendam-Voorburg worden drie werksoorten onderscheiden. Deze werksoorten interacteren met elkaar en vormen gezamenlijk een infrastructuur voor de jongeren. 1. Accommodatie gebonden jongerenwerk Het accommodatie gebonden jongerenwerk is gericht op de ontwikkeling van competenties en talenten via activiteiten. Uitgangspunt is dat de jongeren de activiteiten zelf bedenken, uitwerken en organiseren. Daarnaast stimuleert het jongerenwerk het ondernemerschap onder jongeren, door hen te stimuleren ideeën op een ondernemende wijze op te pakken en uit te werken. De activiteiten kunnen overigens ook in de buitenruimte worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van sport en spel. Een accommodatie gebonden jongerenwerker leert jongeren niet alleen in de accommodatie kennen, maar is ook in staat om op straat of op andere vindplaatsen contact te maken met jongeren. Wanneer jongeren hulpvragen hebben, verwijst de inpandig jongerenwerker door naar de werksoort coaching. 2. Coaching Coaching wordt geboden op vragen en problemen van jongeren binnen ieder levensgebied. Bij het jongerenwerk moeten jongeren informatie, advies en coaching kunnen krijgen bij vragen en problemen, omdat jongeren deze niet altijd kunnen of willen stellen aan hun ouders, familie of docenten. De werksoort kan verschillen in intensiteit; soms betreft het alleen het verstrekken van informatie of is een vraag van een jongere met één gesprek beantwoord terwijl een andere keer er een kort coaching traject nodig is, zoals bij het vinden van een stageplaats. Door contact met de jongeren krijgt de jongerenwerker zicht op de leefsituatie en biedt hij of zij de jongeren individueel of in groepsverband ondersteuning. Inzet vindt voor - namelijk plaats door gesprekken en coaching op acties die de jongeren gaat ondernemen. Deze coaching kan ook digitaal plaatsvinden. De coaching beperkt zich tot praktische ondersteuning. Is meer ondersteuning nodig dan vindt toeleiding naar andere instanties plaats. 3. Ambulant jongerenwerk Het ambulant jongerenwerk richt zich op het voorkomen en verminderen van overlast in de openbare ruimte. De veiligheid in de wijk wordt bevordert doordat het jongerenwerk investeert in potentieel overlastgevende groepen jongeren. Het jongerenwerk is aanwezig op straat, signaleert, legt contact, creëert een betrouwbare relatie (open een eerlijk), spreekt jongeren aan op ongewenst gedrag, geeft informatie over zaken als school, werk en hulpverlening en deelt informatie met ketenpartners. Het jongerenwerk heeft hierbij ook een preventieve taak, door vanuit het contact met de jongeren in te zetten op de toeleiding naar andere werksoorten van het jongerenwerk. De ambulant jongerenwerker heeft niet alleen de jongeren als doelgroep maar gaat ook langs bij melders van de overlast om oplossingen te bespreken. Jongeren die voor overlast zorgen worden methodisch in kaart gebracht en geregistreerd. Wisselwerking van de werksoorten en samenwerking met partners Het onderscheid in werksoorten betekent niet dat er een waterscheiding is; de werksoorten moeten met elkaar interacteren. Doordat het jongerenwerk zich richt op talentontwikkeling, geven jongeren op een positieve manier invulling aan hun leven. Daardoor neemt ook de (ervaren) overlast op straat af. Tegelijkertijd richt het jongerenwerk zich op het voorkomen en verminderen van overlast in de wijk. Het jongerenwerk legt daartoe contact met jongeren en ondersteunt hen bijvoorbeeld via coaching om een stage of betaalde baan te krijgen. Daardoor neemt het zelfvertrouwen toe, worden zij actief en vermindert de overlast. Kortom: de drie werksoorten versterken elkaar. Het jongerenwerk zoekt de verbinding met verenigingen, clubs en organisaties die een relatie hebben met de jeugd van Leidschendam-Voorburg. In samenspraak en samenwerking met deze organisaties ontwikkelt en voert het jongerenwerk activiteiten voor jongeren uit. Vanuit haar expertise biedt het jongerenwerk desgevraagd advies en ondersteuning aan de organisaties. De verbinding richt zich ook op de toeleiding van jongeren vanuit het jongerenwerk naar het verenigingsleven. Het jongerenwerk is daarnaast aangesloten op preventieve netwerken, zoals die worden gevormd door zowel professionals zoals huisartsen als door verenigingen en clubs.

Visie Jongerenwerk Wassenaar

Visie Jongerenwerk Wassenaar Visie Jongerenwerk Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 12 september 2015 A. Brix, Radar Advies 15 september 2015 D. Vocke 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Aanbesteding...

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Is er toekomst voor jeugdwerkers? POP-UP tijdens Innov8 17 mei 2017

Is er toekomst voor jeugdwerkers? POP-UP tijdens Innov8 17 mei 2017 Is er toekomst voor jeugdwerkers? POP-UP tijdens Innov8 17 mei 2017 Wat is je vraag? 1. Jeugdwerker, een onzeker bestaan of echte baan? 2. Cultuur en structuur veranderd. Heeft jeugdwerk toekomst? 3. Na

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades.

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Welzijn is meedoen. Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Kwetsbare inwoners worden gedefinieerd als:

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Landstede Welzijn Raalte Passage 13 8102 EW Raalte 088-8508275 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. 2014 stond wederom in het teken van verandering.

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Deelopdracht 1: Herijking jongerenwerk

Deelopdracht 1: Herijking jongerenwerk Deelopdracht 1: Herijking jongerenwerk 1. INLEIDING Het jongerenwerk bevindt zich op een breed terrein. Van het organiseren van leuke preventieve activiteiten tot proberen contact te krijgen met groepen

Nadere informatie

Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk

Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal;

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Wij bieden jongeren een nieuwe start

Wij bieden jongeren een nieuwe start Wij bieden jongeren een nieuwe start singelzicht.nl Gelijke kansen voor iedere jongere Zwerfjongeren, een waardevaste investering Iedere investeerder zoekt naar het hoogste rendement. Dat geldt ook voor

Nadere informatie

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN gemeente Den Haag September 2015 Conceptversie 2.0 1 Inleiding In november jl. is door de Haagse gemeenteraad Motie 86 Geïsoleerde Vrouwen aangenomen. Om uitvoering te geven

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015 Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015 1 Welkom en introductie Preventieprogramma Jeugdhulp Wethouder Paans spreekt allereerst zijn steun uit aan professionals

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Intensieve begeleiding naar een betere toekomst. Nieuwe Perspectieven

Intensieve begeleiding naar een betere toekomst. Nieuwe Perspectieven Intensieve begeleiding naar een betere toekomst. Nieuwe Perspectieven Als jongeren zijn vastgelopen. Nieuwe Perspectieven Jongeren kunnen op meerdere gebieden vastlopen in het leven. Soms dreigen ze daardoor

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Visie op jongerenwerk 2013 / 2018

Visie op jongerenwerk 2013 / 2018 Visie op jongerenwerk 2013 / 2018 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Doelen, doelgroep en werksoorten...5 1.1 Doelen...5 1.2 Doelgroep...6 1.3 Werksoorten...6 1.4 Ontwikkelingen...7 2 Kernwaarden...8 3 Kerntaken...9

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Memo Aan : gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 17 december 2013 In afschrift aan : Saskia Visser, Ted Benschop, Wilma van Wensem Zaaknummer : 8754

Nadere informatie

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen!

De 5 hoek in Amsterdam werkt samen! Er zijn 27 Ouder- en Kindteams. 22 teams zitten in de wijken, vier teams zijn er voor het voortgezet onderwijs en één team is er speciaal voor het MBO. We werken samen vanuit een aantal functies: ouder-

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Roadmap uitrol CJG Meppel 2013 Activiteit 2013 Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Eindverantwoordelijke 1. Realisatie sluitend aanbod jeugd-en opvoedinformatie

Nadere informatie

Gemeente Maasgouw t.a.v. College van B&W Postbus AA Maasbracht. Betreft: subsidieaanvraag Echt, 15 juni 2017.

Gemeente Maasgouw t.a.v. College van B&W Postbus AA Maasbracht. Betreft: subsidieaanvraag Echt, 15 juni 2017. Aan: Gemeente Maasgouw t.a.v. College van B&W Postbus 7000 6050 AA Maasbracht Betreft: subsidieaanvraag 2018 Echt, 15 juni 2017 Geacht college, Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om subsidie aan

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

MEE DOEN /26012012 Pagina 1

MEE DOEN /26012012 Pagina 1 MEE DOEN Buytenwegh Inleiding De gemeente Zoetermeer streeft er naar om op het niveau van de wijken, in samenspraak met maatschappelijke organisaties en inwoners, een op maat gesneden aanpak voor de betreffende

Nadere informatie

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl Vrije Tijd 2012- Optimale ontmoetings- en De jeugd faciliteren om elkaar te ontwikkelingsmogelijkheden voor ontmoeten in de eigen omgeving kinderen en jeugdigen zodat zij hun sociale netwerken opbouwen

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start!

JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start! JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start! Voorwoord Het jongerenwerk van Mozaïek heeft de afgelopen periode (augustus november) met meerdere partijen gesproken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd De jeugd heeft de toekomst Notitie Jeugd Apeldoorn, maart 2018 De jeugd heeft de toekomst De samenleving is volop in beweging. We willen graag dat iedereen mee kan doen en ook mee doet. Daarbij zien we

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014 Zienn gaat verder Jaarplan 2014 Een verhaal heeft altijd meer kanten. Zeker de verhalen van de mensen voor wie Zienn er is. Wij kijken naar ál die kanten. Kijken verder. Vragen verder. Gaan verder. Zo

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Jongerencoaching Raster

Jongerencoaching Raster Jongerencoaching Raster School is de plek waar jonge mensen kennis en vaardigheden ontwikkelen, maatschappelijk toegerust worden tot verantwoordelijke burgers en ondersteund worden hun talenten te ontwikkelen.

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Jongerenwerk. verbindend, laagdrempelig en dichtbij

Jongerenwerk. verbindend, laagdrempelig en dichtbij Jongerenwerk verbindend, laagdrempelig en dichtbij De jongerenwerkers van Rijnstad begeleiden jongeren bij het volwassen worden in de Arnhemse samenleving. Met hun inzet verbeteren zij de positie van veelal

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Buurtbemiddeling helpt!

Buurtbemiddeling helpt! helpt! als effectief middel voor meer leefbaarheid helpt! Waar in een buurt een conflict ontstaat, kan een instantie ongetwijfeld een schuldige aanwijzen en sancties opleggen. Dat lijkt op een oplossing,

Nadere informatie

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp n.a.v. sociale agenda Uitgaande van Maatschappelijke doelen en indicatoren sociaal domein uit het programma Meedoen in Leiderdorp 1.INWONERS KUNNEN, NAAR

Nadere informatie

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3 Voorbeelden van Child Friendly Cities Bent u benieuwd wat gemeenten doen om kindvriendelijker te zijn? Lees de voorbeelden van de gemeenten Huizen, Hoogeveen, Gilze en Rijen, Den Haag, Capelle aan den

Nadere informatie

Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp

Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp Perceelbeschrijving 1 Gespecialiseerde ambulante hulp Samenwerkende gemeenten Friesland Achtkarspelen Ameland het Bildt Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Franekeradeel De Friese Meren Harlingen Heerenveen

Nadere informatie

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom Welzijn voor iedereen Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, 2019-2023, Welcom Welzijn voor iedereen 1 Fijn dat je belangstelling hebt voor ons Meerjarenperspectief, ons beleidsplan voor de

Nadere informatie

Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: Geografisch: Overig:

Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: Geografisch: Overig: indicator Beleidsveld 1.1 Beleidsdoel 1.1.1 Onderwijs en Sport Meer ontwikkelkansen jeugd Meer ontwikkelkansen van kinderen, zodanig dat zij de eigen vaardigheden en/of talenten zo goed mogelijk benutten.

Nadere informatie

Welzijn in Baarn Visie op welzijn

Welzijn in Baarn Visie op welzijn Welzijn in Baarn 2012-2015 Visie op welzijn Waarom een visie op welzijn? De uitgangspunten van de visie op welzijn moeten het kader bieden om de komende jaren prioriteiten te stellen bij de inzet van de

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Meerjaren Beleids Plan 2014-2017. Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten

Meerjaren Beleids Plan 2014-2017. Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten Meerjaren Beleids Plan 2014-2017 Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Missie, Visie en Ambitie

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012 Anders doen Carolien de Jong, 21 januari 2012 Aanleiding De organisatorische opgave in tijden van crisis, bezuinigingen en decentralisatie: meer met minder in het sociaal domein van Amsterdam Doel een

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk 1 Doelgroep: Jongeren in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar, woonachtig in de Gemeente Gorinchem. De focus ligt op groei op verschillende leefgebieden,

Nadere informatie

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak)

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) 19 september 2013 Dick Laan, sr adviseur Informatievoorziening Soc. Domein, Gemeente Enschede Aanleiding Ontzorgen en normaliseren Benutten talenten en eigen kracht

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Interventieteam Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Fier

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Startnotitie jeugd- en jongerenbeleid Dalfsen 2009-2012 Segment-groep, J. de Zeeuw september 2008

Startnotitie jeugd- en jongerenbeleid Dalfsen 2009-2012 Segment-groep, J. de Zeeuw september 2008 Startnotitie jeugd en jongerenbeleid Dalfsen 20092012 Segmentgroep, J. de Zeeuw september 2008 1. Inleiding De gemeente wil de huidige nota jeugdbeleid 20052008 evalueren en een nieuwe nota integraal jeugdbeleid

Nadere informatie

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid

Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid Toetsingskader 2019, pagina 1 Toetsingskader Wmo-toezicht Gelderland-Zuid De Wmo-toezichthouder ziet, in opdracht van de gemeenten in Gelderland-Zuid, toe op de kwaliteit van de maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Voorstellen Jolanda Verkade Advies dwars door de 3 decentralisaties Passie en specialisatie is het Jeugddomein 15 jaar managementervaring

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Verslag: Wijkbijeenkomst Rotterdam Charlois

Verslag: Wijkbijeenkomst Rotterdam Charlois Verslag: Wijkbijeenkomst Rotterdam Charlois Datum: Donderdag 19 juni 2014 Locatie: De Nieuwe Nachtegaal, Tante Sjaar, Rotterdam Charlois Thema: Wijkgericht werken Georganiseerd door: Loek Dresen en Caroline

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY Inleiding Steeds meer kinderen hebben al op jongere leeftijd te maken met overgewicht. Dit gaat niet altijd automatisch over wanneer zij in de puberteit komen en

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Hoofdlijnen Beleidsplan 2015-2018. Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk

Hoofdlijnen Beleidsplan 2015-2018. Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk 1 Inleiding Het sociale domein is volop in beweging. In het proces van verandering heeft The Mall jongerenwerk (uitgevoerd door Stichting Youth

Nadere informatie

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Jong@Breda Van beleid naar praktijk Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Bredase visie jeugd Succesvol zijn is uiteindelijk op je plek terecht komen. Het gaat om méér dan een plek op de arbeidsmarkt!

Nadere informatie

Transformatielijn 2 Regio Midden-Holland Carrot en stick (balans)

Transformatielijn 2 Regio Midden-Holland Carrot en stick (balans) Carrot & Stick (Balans) werkt vanuit het principe dat iedereen mee mag doen, een inclusieve samenleving. Dat lukt door jongeren in zorg of begeleiding te verbinden aan jongeren die geen (of andere) ondersteuning

Nadere informatie

sociale teams In de stad Groningen

sociale teams In de stad Groningen sociale teams In de stad Groningen 11 november 2013 Samenwerken in de buurt Cjg Huisartsen Stip Buurtwerkers Corporaties Politie Wijkbewoners scholen Onze partners Visie Stad Groningen In de kern betreft

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Van zorgen voor naar zorgen dat. Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012

Transitie Jeugdzorg. Van zorgen voor naar zorgen dat. Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012 Transitie Jeugdzorg Van zorgen voor naar zorgen dat Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012 Doel decentralisatie Één financieringssysteem voor het gehele jeugdbeleid: preventief, ambulant

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 10-09-2014 Onderwerp Beleidsplan Jeugdhulp Wormerland 2015-2017 Programma en portefeuillehouder E. Fens Raadsvergadering 21 oktober 2014

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

Peuterwerk in het sociaal domein

Peuterwerk in het sociaal domein Peuterwerk in het sociaal domein Position Paper Februari 2017 1 Visie op peuterwerk in het sociaal domein De SER, landelijke politieke partijen en gemeenten onderstrepen dat sociaal beleid méér is dan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 2. Talentontwikkeling... 3. Leefbaarheid... 3. Individuele coaching... 4. Visie op jongerenvoorzieningen...

Inhoudsopgave. Inleiding... 2. Talentontwikkeling... 3. Leefbaarheid... 3. Individuele coaching... 4. Visie op jongerenvoorzieningen... Visie op jongerenwerk in Capelle aan den IJssel Buurtkracht Rijnmond 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Talentontwikkeling... 3 Leefbaarheid... 3 Individuele coaching... 4 Visie op jongerenvoorzieningen...

Nadere informatie

www.youngeratheart.nl

www.youngeratheart.nl www.youngeratheart.nl Younger at heart Younger at heart is een jonge, innovatieve jongerenwerkorganisatie. Younger at heart richt zich op jongeren en jong volwassenen van 12 tot 30. Core business is het

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

Beleidsvisie SWW

Beleidsvisie SWW Beleidsvisie SWW 2017-2018 Aanleiding De ontwikkelingen in het sociale domein gaan snel en dit vraagt van de SWW dat voortdurend wordt gekeken of het beleid nog voldoende actueel is. Met deze beleidvisie

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN INHOUDSOPGAVE Maatschappelijke hulpverlening...1 Onze dienstverlening...2 GEZINSBEGELEIDING...3 Hulp aan ouders/verzorgers...3 Belangrijke pijlers binnen de begeleiding...3 Gezinssysteem...3 PEDAGOGISCH

Nadere informatie

Wij zijn per direct op zoek naar een Sociaal-cultureel werker 3, met als specialisatie Straathoekwerk, voor 30 uur per week.

Wij zijn per direct op zoek naar een Sociaal-cultureel werker 3, met als specialisatie Straathoekwerk, voor 30 uur per week. Impuls is dé Oldenzaalse organisatie voor Welzijn en Peuterspeelzalen. Onze activiteiten bestrijken de volle breedte van welzijnswerk, waarbij we ons richten op alle Oldenzalers, van jong tot oud. Met

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren Sluitende aanpak voor risico- en probleemjongeren Stad van jongeren Rotterdam is een stad van jongeren. Dat is een statistisch gegeven. Maar je ziet het ook als je op straat loopt. Overal jonge mensen

Nadere informatie

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Waarom dichtbij mensen? Doelen Vergroten betrokkenheid inwoners bij elkaar en bij de stad Versterken informeel

Nadere informatie