Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt"

Transcriptie

1 Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

2 Geachte heer of mevrouw, Onlangs heeft u een hartinfarct, een dotterbehandeling of een hartoperatie gehad. Misschien waren er voordien al voortekenen te herkennen, mogelijk bent u er compleet door overvallen. Een aandoening aan het hart kan uw leven (en dat van uw naasten) behoorlijk in de war schoppen. Deze brochure is bedoeld om u als patiënt meer inzicht te geven in zaken gedurende de opname, maar ook bedoeld voor als u straks thuis bent. Met name zaken als hartrevalidatie, richtlijnen na ontslag, gebruik medicatie en wat te doen indien er opnieuw klachten optreden worden in deze folder besproken. De brochure is een samenvatting van alle informatie. Inleiding De behandelmethode voor ziekten van de kransslagaders van het hart zijn de laatste 20 jaar aanzienlijk veranderd en verbeterd. Zo verbleef men 25 jaar geleden ongeveer een maand in het ziekenhuis. Nu is men gemiddeld binnen 6 dagen alweer thuis. Er is hierdoor weinig tijd om de patiënten volledig te informeren. Bovendien blijkt dat mensen zo kort na een hartaandoening zoveel te verwerken hebben dat ze de informatie die dan gegeven wordt onvoldoende kunnen onthouden. De echte vragen komen vaak pas na het ontslag uit het ziekenhuis. Bij ontslag uit het ziekenhuis lijkt u al deels lichamelijk hersteld. De verwerking en herstel vindt echter pas thuis plaats. Het is de bedoeling dat u op verantwoorde wijze uw leven weer oppakt, zowel in de privé-situatie, het werk maar ook uw vrije tijd. Belangrijk hierbij is dat u leert omgaan met mogelijke beperkingen en eventuele angsten. In het poliklinische hartrevalidatieprogramma wordt u hierbij geholpen en begeleid. Het verblijf in het ziekenhuis Na een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie verblijft u enkele dagen in het ziekenhuis. Na een hartinfarct zult u revalideren volgens een faseschema en na een dotter behandeling mobiliseert u naar eigen vermogen en zult u vrij snel het ziekenhuis kunnen verlaten. Patiënten na een hartoperatie revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut, afgestemd op uw lichamelijke gesteldheid.

3 Faseschema na een hartinfarct Wanneer u een hartinfarct heeft doorgemaakt begint u met de klinische hartrevalidatie (tijdens opname). De arts zal bepalen welk faseschema u krijgt en past dit zo nodig (versneld of vertraagd) aan. Om u hierin te ondersteunen en om te voorkomen dat u te snel of juist te traag revalideert is een faseschema ontwikkeld. De duur van dit schema is gemiddeld 3 tot 7 dagen. Aan het eind van dit schema vindt vaak een inspanningtest (fietsproef) plaats. Eventueel ontslag of verdere behandeling is mede afhankelijk van deze test. Het faseschema zal u worden uitgelegd door de verpleegkundige. Op werkdagen zal de fysiotherapeut u begeleiden tijdens het faseschema. Het faseschema wordt hieronder beschreven. FASESCHEMA Fase 1 Zelfstandig verzorgen (indien mogelijk) U mag 3x15 minuten uit bed U dient voor het toiletbezoek de postoel te gebruiken U krijgt de folder Verder na een hartinfarct uitgereikt door de verpleegkundige. De arts-assistent geeft u verder uitleg over de werking van het hart en wat er nu precies met u aan de hand is. Ook neemt de artsassistent de eventuele vervolgonderzoeken met u door. De fysiotherapeut komt langs om met u te revalideren. Fase 2 Zelfstandig verzorgen aan de wastafel of, in overleg met de verpleegkundige, mag u douchen U mag 3x60 minuten uit bed U kunt zelfstandig van het toilet gebruik maken (de eerste keer zal dit onder begeleiding gebeuren) U krijgt in deze fase een zorggesprek met de verpleegkundige. Het is mogelijk dat uw partner dan kan aansluiten. De fysiotherapeut komt weer langs en mobiliseert met u op de kamer of over de afdeling. Fase 3 U mag zelfstandig douchen U mag zelfstandig op de kamer en afdeling rond lopen De verpleegkundige bereidt u voor op het naderende ontslag. De fysiotherapeut laat u fietsen op de hometrainer en loopt trappen met u.

4 Het faseschema wordt mogelijk afgesloten met een inspanningstest (fietsproef). Hierna wordt bepaald of u met ontslag mag. De arts-assistent plant samen met u en de verpleegkundige een ontslaggesprek. In dit gesprek worden zaken als leefregels thuis en de poliklinische hartrevalidatie besproken. Uw partner kan hierbij aanwezig zijn. Poliklinische hartrevalidatie Verder herstel thuis tot de eerste polikliniek controle. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft u na 4 tot 6 weken een poliklinische afspraak met de cardioloog. Na 1 week heeft u een intakegesprek op de polikliniek cardiologie met de hartrevalidatie verpleegkundige. Het hartrevalidatie programma start ongeveer 2 weken later. De inhoud van het programma kunt u lezen in de folder hartrevalidatie. Voor wat betreft uw lichamelijke activiteiten thuis (zie leefregels) geldt dat de herstelperiode van een hart aandoening ongeveer 6 weken duurt. Met uitzondering van een hartoperatie, waarbij het herstel langer zal duren. Bij alles wat u doet is het belangrijk om te luisteren naar de signalen van uw lichaam, hetgeen kan betekenen dat u het wat rustiger aan moet doen. De cardioloog bekijkt samen met u tijdens de eerste polikliniek controle of u nog restklachten heeft, of er nog andere medicijnen nodig zijn en of er nog verder onderzoek gedaan moet worden. Leefregels na ontslag Herstel vraagt rust en als u uw activiteiten rustig uitvoert, vindt er geen overmatige belasting plaats. U kunt dagelijks een stukje gaan wandelen en dit langzaam opbouwen in intensiviteit. U dient in het begin belastende activiteiten te vermijden. Voorbeelden zijn: tillen, trekken, duwen en persen. Maar vermijd ook activiteiten boven uw hoofd. Neem voldoende rust als u moe bent. Uw lichaam geeft aan dat u rust nodig heeft voor het herstel. Bij koud weer moet u zich warm aankleden. Juist de overgang van warm naar koud zijn erg belastend voor het hart en dit kunt u met goede kleding ondervangen. Tot aan uw eerste polibezoek bij de cardioloog wordt u geadviseerd niet te gaan werken. Tijdens dit bezoek wordt besproken wanneer dit weer kan worden opgepakt. U mag de eerste vier weken niet auto rijden. Heeft u een openhartoperatie ondergaan dan moet u het autorijden overleggen met de cardioloog. Het is belangrijk dat u met uw partner en/of andere familieleden over uw gevoelens praat.

5 Wat te doen bij opnieuw klachten van pijn op de borst Het kan voorkomen dat u ineens weer pijn op de borst voelt. Denk dan niet meteen aan het ergste. Iedereen voelt wel eens een steek op de borst. Het is wel belangrijk of deze pijn hetzelfde aanvoelt als de pijn tijdens het hartinfarct. Pijn die wijst op een hartinfarct is: een beklemmend, drukkend, benauwende pijn midden op de borst; vaak uitstralend naar kaak, armen of rug; pijn die ook in rust langer dan vijf minuten duurt; pijn die gepaard kan gaan met misselijkheid en zweten. Bel bij dergelijke klachten de huisarts en het alarmnummer 112 en blijf intussen rustig liggen of zitten. Voelt u korte steken op de borst, die niet het gevolg zijn van inspanning? Deze klachten wijzen vrijwel nooit op een hartinfarct. De pijn kan van spieren, ribben of zenuwen afkomstig zijn en treedt soms op bij ademhalingsstoornissen (bijvoorbeeld hyperventilatie). Neem wel contact op met uw huisarts of specialist als u hevige pijn op de borst voelt. Medicijnen Er zijn veel verschillende medicijnen ontwikkeld en uitgetest die inmiddels bewezen hebben dat ze hartklachten verminderen en zorgen voor een langer en kwalitatief gezonder leven, terwijl de bijwerkingen op langere termijn minimaal zijn. De cardioloog zoekt, mede gebaseerd op de informatie van de werking en bijwerking die u hem verstrekt, de specifiek voor u beste combinatie van medicijnen uit. Vaak zult u deze medicijnen de rest van uw leven moeten gebruiken. Het is belangrijk dit ook precies volgens voorschrift te blijven doen en niet op eigen gelegenheid wijzigingen aan te brengen. Als u bijwerkingen ondervindt, kunt u dit overleggen met uw cardioloog of uw huisarts. Meestal is er in dergelijke gevallen een goed alternatief te vinden zonder deze bijwerkingen. Om een goed overzicht te krijgen van de medicijnen die u gebruikt, krijgt u van ons een medicijnkaart mee als u met ontslag gaat. Deze kaart kunt u gebruiken wanneer u bij uw behandelend arts op controle komt. Wij adviseren u dan ook de medicijnkaart telkens mee te nemen.

6 Tot slot wijzen wij u op het volgende: Neem medicijnen in met voldoende water (minimaal half glas) omdat ze anders irritatie aan de slokdarm kunnen veroorzaken. Houd de voorgeschreven tijden zoveel mogelijk aan. Houd u strikt aan het medicijnvoorschrift. Let op de vervaldatum van de medicijnen. Lees de bijsluiter. Voor verdere informatie over medicatie, zie folder medicijnen en hartziekten van de Nederlandse Hartstichting. Informatie Op de verpleegafdeling en de polikliniek zijn folders van de hartstichting aanwezig. Hierin kunt u nog meer informatie vinden. Deze folders mag u meenemen. U kunt ook informatie opzoeken of folders downloaden op de site van de hartstichting U kunt folders van de hartstichting via internet bestellen. Bij vragen kunt u de infolijn van de hartstichting bellen: Tevens hebben wij een eigen website: alwaar u informatie en fimpjes kunt terugvinden over de diverse cardiologische onderzoeken. Tot slot Mocht u naar aanleiding van deze brochure nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met het TweeSteden ziekenhuis, telefoonnummer en vragen naar Dect 3100.

Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct

Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct Deze informatie heeft betrekking op de werkwijze van de St. Anna Zorggroep, St. Annaziekenhuis. Voor het mobilisatieschema na ontslag uit het ziekenhuis geldt

Nadere informatie

Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct

Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct Richtlijnen na ontslag bij een hartinfarct Inleiding Voor het mobilisatieschema na ontslag uit het ziekenhuis geldt hetzelfde als tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Sommige patiënten zullen sneller

Nadere informatie

Hartrevalidatie. na een hartinfarct

Hartrevalidatie. na een hartinfarct Hartrevalidatie na een hartinfarct Inleiding In deze folder vindt u informatie over de hartrevalidatie van het St. Anna Ziekenhuis voor patiënten met een hartinfarct. Het revalidatieprogramma is er op

Nadere informatie

Dotter- of Stentbehandeling

Dotter- of Stentbehandeling Dotter- of Stentbehandeling CARDIO PROGRAMMA Deze informatie heeft betrekking op de werkwijze van St. Anna Zorggroep te Geldrop. 3 e editie, augustusl 2007 Werkgroep Cardio Programma St. Anna Zorggroep,

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie In deze folder vindt u informatie voor de eerste weken na uw ontslag

Nadere informatie

Met een gerust hart naar huis

Met een gerust hart naar huis Met een gerust hart naar huis Cardiologie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hulp en begeleidingsmogelijkheden na ontslag 3 Meer bewegen 3 Wat te doen bij acute klachten 4 Tips bij medicijngebruik 5 Belangrijke

Nadere informatie

CARDIO PROGRAMMA. Het hart weer in beweging: Hoe verder met een hartziekte

CARDIO PROGRAMMA. Het hart weer in beweging: Hoe verder met een hartziekte Bypass operatie Het hart weer in beweging: Hoe verder met een hartziekte CARDIO PROGRAMMA Deze informatie heeft betrekking op de werkwijze van St. Anna Zorggroep te Geldrop. 2e editie, december 2006 Werkgroep

Nadere informatie

Cardiologie. Leefregels na CABG (bypassoperatie) Afdeling: Onderwerp:

Cardiologie. Leefregels na CABG (bypassoperatie) Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Na uw bypassoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie Hartinfarct gehad? Hoe nu verder Cardiologie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over een hartinfarct 3 2. Diagnose en behandeling 4 3. Naar huis 6 4. Instructies en adviezen voor thuis 7 3 Uitleg

Nadere informatie

Verder na dotterbehandeling

Verder na dotterbehandeling CARDIOLOGIE Verder na dotterbehandeling U heeft een dotterprocedure ondergaan en bent hiervoor opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort mag u met ontslag. Tijdens uw verblijf bent u onder begeleiding

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Revalidatie / Cardiologie. Informatie / Adviezen voor thuis

Hartrevalidatie. Revalidatie / Cardiologie. Informatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor dit programma

Nadere informatie

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep)

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Eigendom van Naam Adres Plaats Telefoonnummer Bij verlies wordt de vinder vriendelijk verzocht contact op te

Nadere informatie

Leefregels na hartklepoperatie

Leefregels na hartklepoperatie Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Na uw hartklepoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Wel thuis vanaf de afdeling Hartbewaking

Wel thuis vanaf de afdeling Hartbewaking Wel thuis vanaf de afdeling Hartbewaking Patiëntensticker Opnamedatum: Ontslagdatum: Behandelend arts: Folder: 1321 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Cardiologie Oktober 2015 1-8 2-8

Nadere informatie

Cardiologie. Hartrevalidatie.

Cardiologie. Hartrevalidatie. Cardiologie Hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hartrevalidatie, voor wie?... 3 Wat kan het hartrevalidatieprogramma voor u betekenen... 3 Intakegesprek... 4 Informatiebijeenkomsten... 4

Nadere informatie

Verder na een hartinfarct

Verder na een hartinfarct CARDIOLOGIE Verder na een hartinfarct U heeft een hartinfarct doorgemaakt en bent hiervoor opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort mag u met ontslag. Tijdens uw verblijf bent u onder begeleiding

Nadere informatie

Adviezen na een hartoperatie

Adviezen na een hartoperatie Adviezen na een hartoperatie Informatie voor patiënten F0852-1150 januari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE (IPZ)

HARTREVALIDATIE (IPZ) HARTREVALIDATIE (IPZ) 17721 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch hartrevalidatieprogramma IPZ (Intensieve Poliklinische Zorg). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten zijn

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE. Voelt beter

Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE. Voelt beter Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent in het Maasziekenhuis Pantein opgenomen na een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling. Tijdens

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Naar huis na een hartinfarct Wat u beter wel en niet kunt doen! Afdeling C2 IJsselland Ziekenhuis

Naar huis na een hartinfarct Wat u beter wel en niet kunt doen! Afdeling C2 IJsselland Ziekenhuis Naar huis na een hartinfarct Wat u beter wel en niet kunt doen! Afdeling C2 IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Voorbereiding op uw ontslag 2 2. Weer thuis 4 2.1 Medicijnen 2.2 Werk 2.3 Autorijden 2.4

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ)

PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ) PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ) 17863 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch pacemaker revalidatieprogramma, Intensieve Poliklinische Zorg (IPZ). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten

Nadere informatie

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een Leefregels na PCI U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de

Nadere informatie

Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie? Hartrevalidatie op maat Het intakegesprek

Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie? Hartrevalidatie op maat Het intakegesprek Hartrevalidatie Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in het functioneren van het eigen lichaam is niet meer vanzelfsprekend. Misschien kent u uw eigen mogelijkheden

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct Hartrevalidatie na een hartinfarct HARTREVALIDATIE NA EEN HARTINFARCT INLEIDING Een hartinfarct kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u erin slaagt

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Fysiotherapie Fysiotherapie bij hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarom fysiotherapie?... 3 Verschillende groepen... 3 De training... 4 Duur van het beweegprogramma... 5 Waar?... 6 Kledingadvies...

Nadere informatie

Verder na een bypass-operatie

Verder na een bypass-operatie CARDIOLOGIE Verder na een bypass-operatie Inleiding U hebt onlangs een bypass-operatie ondergaan. Voor verder herstel bent u opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort mag u met ontslag. Tijdens

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Hartbewaking (CCU) van ons ziekenhuis,

Nadere informatie

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hartrevalidatie Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie... 2 Hartrevalidatie

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Hartrevalidatie. FIT-module

Hartrevalidatie. FIT-module Hartrevalidatie FIT-module Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen in verband met de behandeling van uw hartklachten. Via deze folder informeren wij u over de FIT-module. De FIT-module is fysiotherapie

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt)

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct Leefregels en adviezen na een hartinfarct Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Bewegen 1 Autorijden 2 Werken 2 Vakantie 2 Seksualiteit 3 Dieet 3 Alcohol 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure Patiënteninformatie Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure rkz.nl Na uw hartinfarct heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten

Nadere informatie

Weer naar huis na een hartinfarct, dotter/stentbehandeling of hartoperatie

Weer naar huis na een hartinfarct, dotter/stentbehandeling of hartoperatie Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een hartinfarct, dotter/stentbehandeling of hartoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft

Nadere informatie

Hartrevalidatie (poliklinisch)

Hartrevalidatie (poliklinisch) Hartrevalidatie (poliklinisch) Informatie over het hartrevalidatieprogramma in het ETZ voor patiënten en partners Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hartrevalidatie? 1 Voor

Nadere informatie

Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis

Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis Afdeling revalidatie Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis Intakegesprek hartrevalidatie Coördinator hartrevalidatie, Revalidatieafdeling 2 e verdieping Datum: Tijdstip:.. De aanwezigheid van uw partner

Nadere informatie

Hartinfarct. Patiënten Informatie Dossier

Hartinfarct. Patiënten Informatie Dossier Hartinfarct Patiënten Informatie Dossier Geachte heer/mevrouw, Het is van belang dat u zo goed mogelijk wordt voorgelicht over zaken die met uw ziekte van de kransslagaderen en de behandeling samenhangen.

Nadere informatie

Wat te doen bij pijn op de borst

Wat te doen bij pijn op de borst Wat te doen bij pijn op de borst Deze folder geeft u informatie over de werking van de medicijnen isordil of nitroglycerinespray en over het gebruik daarvan. Deze medicijnen kunnen mogelijk gebruikt worden

Nadere informatie

Leefadviezen voor hartpatiënten

Leefadviezen voor hartpatiënten Leefadviezen voor hartpatiënten Inleiding U verlaat binnenkort ons ziekenhuis en u gaat thuis uw 'gewone' leven weer hervatten. In deze brochure geven wij u een aantal adviezen die u helpen bij het weer

Nadere informatie

Lumbale hernia-operatie

Lumbale hernia-operatie Lumbale hernia-operatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hernia nuclei pulposi? 1 De operatie 2 Fysiotherapie 2 Voor de operatie 2 Algemene richtlijnen voor de revalidatie

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma De behandeling Bent u onlangs behandeld voor een hartaandoening? Dan is er ongetwijfeld veel op u afgekomen. Nu breekt de tijd van herstel aan. Hartrevalidatie helpt hierbij. Rivas

Nadere informatie

Cardiologie Na een dotterbehandeling

Cardiologie Na een dotterbehandeling Cardiologie Na een dotterbehandeling Inleiding U heeft een dotterbehandeling (P.T.C.A. = Percutane Transluminale Coronaire Angioplastiek) ondergaan. Er kunnen thuis nog vragen ontstaan en mogelijk kunnen

Nadere informatie

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure Patiënteninformatie Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure rkz.nl Na uw hartinfarct heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten

Nadere informatie

Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Hartrevalidatie poliklinische patiënten Hartrevalidatie poliklinische patiënten In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het

Nadere informatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie (Bij elke afspraak in het ziekenhuis

Poliklinische hartfalenrevalidatie (Bij elke afspraak in het ziekenhuis Poliklinische hartfalenrevalidatie (Bij elke afspraak in het ziekenhuis uw medicijnlijst meenemen!) 2 Deze brochure behoort toe aan: naam:... 3 Inleiding De cardioloog heeft u verwezen naar de poliklinische

Nadere informatie

Verpleegkundige hartfalen

Verpleegkundige hartfalen Verpleegkundige hartfalen Hart-long centrum mca.nl Inhoudsopgave Wat is hartfalen? 3 Wat is een verpleegkundige hartfalen? 3 Uw eerste afspraak 3 Aanvullende zorg binnen het MCA 4 Aanvullende zorg buiten

Nadere informatie

Na een gynaecologische operatie

Na een gynaecologische operatie Na een gynaecologische operatie Onlangs heeft u in het Radboudumc een gynaecologische operatie ondergaan. U bent inmiddels voldoende hersteld en u kunt weer naar huis. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een angioseal i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie z 1 Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartaandoening. Het is wetenschappelijk

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda 1. Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda Poliklinische hartrevalidatie Doelgroep Poliklinische hartrevalidatie is bedoeld voor mensen die een hartinfarct, hartoperatie of dotterbehandeling

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

Acute hartklachten Afdeling Cardiologie

Acute hartklachten Afdeling Cardiologie Acute hartklachten Afdeling Cardiologie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2014-7313 1. Inhoudsopgave 2. Voorwoord Gebruik Patiënten Informatie Map

Nadere informatie

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen geweest op afdeling D2. De specialist

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl Patiënteninformatie Hartrevalidatie rkz.nl Inleiding U heeft hartklachten en wordt hiervoor behandeld in het Rode Kruis Ziekenhuis. U bent hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en tijdens

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Inleiding Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma in het Hartrevalidatiecentrum Eindhoven, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een dotterbehandeling

Hartrevalidatie na een dotterbehandeling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een dotterbehandeling z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met de gevolgen

Nadere informatie

Verder na een bypass- en hartklepoperatie

Verder na een bypass- en hartklepoperatie CARDIOLOGIE Verder na een bypass- en hartklepoperatie U heeft onlangs een hartoperatie ondergaan. Tijdens deze operatie zijn omleidingen gemaakt en is tevens 1 of meerdere hartkleppen vervangen of gerepareerd.

Nadere informatie

hartrevalidatie spreekuur

hartrevalidatie spreekuur Cardiologie hartrevalidatie spreekuur 1 2 Deze folder bestaat uit de volgende onderdelen: Wat is hartrevalidatie? Klinisch revalidatieprogramma Poliklinische revalidatieprogramma s Wat is hartrevalidatie?

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie 2 Inleiding U bent in het Ommelander Ziekenhuis behandeld voor een hartaandoening, operatie of behandeling. Voor velen is het een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie Poliklinische hartfalenrevalidatie Bij elke afspraak in het ziekenhuis uw medicijnlijst meenemen! Deze brochure behoort toe aan: naam:... 2 Inleiding De cardioloog heeft u verwezen naar de poliklinische

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie

Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Fysiotherapie bij Lage Rug Operatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Praktische gang van zaken tijdens de opname... 1 Fysiotherapie... 1 Richtlijnen voor thuis... 3 Inleiding U verblijft in ziekenhuis Tjongerschans

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een bypass-operatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een bypass-operatie Hartrevalidatie na een bypass-operatie HARTREVALIDATIE NA EEN BYPASS-OPERATIE INLEIDING Een bypass-operatie kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting U heeft vandaag een onderzoek of behandeling aan uw kransslagaders ondergaan. In deze folder vindt u instructies voor thuis. Volg deze

Nadere informatie

Chirurgie. Leefregels na een borst reconstructie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Leefregels na een borst reconstructie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Leefregels na een borst reconstructie 1 Leefregels na een borst reconstructie Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na een borst reconstructie. De verpleegkundige

Nadere informatie

Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie

Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie Inleiding U heeft een hartkatheterisatie van de kransslagader ondergaan (coronair angiografie) dit is een onderzoek van de kransslagaders of de grote lichaamsslagader.

Nadere informatie

Hartrevalidatie op maat

Hartrevalidatie op maat FYSIOTHERAPIE Hartrevalidatie op maat BEHANDELING Hartrevalidatie op maat Het St. Antonius Ziekenhuis biedt hartpatiënten een revalidatieprogramma aan. Dit geldt alleen voor patiënten die een hart-infarct

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hartrevalidatie U heeft een hartinfarct doorgemaakt, u bent gedotterd, u heeft een CRT-D/ ICD gekregen of u bent aan uw hart geopereerd. Hiervoor bent u enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en

Nadere informatie

Pijn op de borstpolikliniek

Pijn op de borstpolikliniek Pijn op de borstpolikliniek U heeft binnenkort een afspraak op de Pijn op de borstpolikliniek. Hier zult u enkele onderzoeken ondergaan. Na afloop van de onderzoeken krijgt u direct de uitslagen van de

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie 00 Hartrevalidatie Poli Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie? Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in uw eigen lichaam

Nadere informatie

Na een infarct enkele leefregels en richtlijnen

Na een infarct enkele leefregels en richtlijnen Na een infarct enkele leefregels en richtlijnen Inleiding Zo snel uit het ziekenhuis ontslagen te worden na een infarct geeft veel onzekerheid. Een langer verblijf in de kliniek is echter niet nodig. Beschouw

Nadere informatie

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten

Nadere informatie

Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Hartrevalidatie poliklinische patiënten Hartrevalidatie poliklinische patiënten In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. Het leefstijlprogramma

Afdeling revalidatie. Het leefstijlprogramma Afdeling revalidatie Het leefstijlprogramma Inleiding Voor u ligt de folder over het leefstijlprogramma, een onderdeel van het hartrevalidatieprogramma (leefstijl module) en uitgevoerd door de revalidatieafdeling

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartinfarct

Hartrevalidatie na een hartinfarct Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartinfarct z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartinfarct.

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Afdeling Cardiologie

Afdeling Cardiologie Afdeling Cardiologie Wat gebeurt er bij een opname? U bent opgenomen op de verpleegafdeling Cardiologie. In deze folder leest u wat er op deze afdeling gebeurt. Zowel de artsen als de verpleging proberen

Nadere informatie

Leefregels na een operatie

Leefregels na een operatie Leefregels na een operatie Onlangs heeft u een operatie ondergaan op de verpleegafdeling Heelkunde van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over uw herstel en de periode na de operatie. Ook

Nadere informatie

Cardiologie Na een drukmeting (FFR)

Cardiologie Na een drukmeting (FFR) Cardiologie Na een drukmeting (FFR) Inleiding U heeft een drukmeting van de kransslagader(s) (FFR = Fractional Flow Reserve) ondergaan. Dit is een onderzoek van de kransslagader(s). Het is dus geen behandeling

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT U heeft vandaag een onderzoek of behandeling aan uw kransslagaders ondergaan. In deze folder vindt u instructies voor thuis. Volg

Nadere informatie

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten

Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis Handleiding voor patiënten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te gaan. Waarom deze informatie? 2 Gebruiksaanwijzing 3 Cartoon 1 bereid uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl Hartrevalidatie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Hartrevalidatie 3 Het voorlichtingsprogramma 3 Het trainingsprogramma 4 De leefstijlcursus 5 Na de hartrevalidatie 6 Verhindering 6 Vergoeding 7 Uw vragen

Nadere informatie

Doel van het onderzoek Een MIBI-scan is bedoeld om de doorbloeding van uw hartspier te beoordelen.

Doel van het onderzoek Een MIBI-scan is bedoeld om de doorbloeding van uw hartspier te beoordelen. MIBI-scan U hebt van uw cardioloog een verwijzing gekregen voor een MIBI-scan van het hart in het Erasmus MC. In deze folder staat de informatie over dit onderzoek. Inschrijving Wij verzoeken u om u tenminste

Nadere informatie

Dobutamine Stress echocardiografie

Dobutamine Stress echocardiografie Dobutamine Stress echocardiografie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding... 1 Melden... 1 Het onderzoek... 1 Na het onderzoek... 2 Wanneer kan

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Trechterborst Inleiding In deze brochure vindt u informatie over de klachten en verschijnselen van een trechterborst. Ook de gang van zaken rondom een hersteloperatie van een trechterborst wordt beschreven.

Nadere informatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie Rapid recovery Heup Samen met uw behandelend orthopedisch chirurg bent u tot het besluit gekomen dat een heupprothese een oplossing is voor de artrose klachten van uw heup. ZorgSaam Ziekenhuis heeft voor

Nadere informatie

Cardiologische leefregels

Cardiologische leefregels Cardiologische leefregels Na een open hartoperatie Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen U heeft een open hartoperatie ondergaan. Dit is een grote operatie. U moet zich er van bewust zijn dat u tijd nodig

Nadere informatie

POLIKLINIEK PIJN OP DE BORST

POLIKLINIEK PIJN OP DE BORST POLIKLINIEK PIJN OP DE BORST (POB) In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de procedure op de polikliniek Pijn op de Borst van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hartrevalidatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hartrevalidatie U heeft een hartinfarct doorgemaakt, u bent gedotterd, u heeft een CRT-D/ ICD gekregen of u bent aan uw hart geopereerd. Hiervoor bent u enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en

Nadere informatie