Hartrevalidatie na een dotterbehandeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hartrevalidatie na een dotterbehandeling"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een dotterbehandeling z

2 Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met de gevolgen van kransslagaderverkalking en hebt u een dotterbehandeling moeten ondergaan. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat patiënten die deelnemen aan een hartrevalidatieprogramma beter af zijn dan patiënten die dit niet doen. Zo is de kans op vroegtijdig overlijden ruim 30% kleiner. Daarom wil de maatschap Cardiologie van het WZA het hartrevalidatieprogramma van het WZA van harte bij u aanbevelen! Wat u kunt verwachten van het hartrevalidatieprogramma, kunt u lezen in deze brochure. Door u ons hartrevalidatieprogramma aan te bieden, werken wij graag met u samen aan een nieuwe start en een goede toekomst! Cardiologen WZA

3 Een nieuw begin 1 Een dotterbehandeling kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u erin slaagt een nieuw evenwicht te vinden, lichamelijk én geestelijk. Hartrevalidatie kan u daarbij helpen. Tijdens de revalidatieperiode leert u uw eigen grenzen (her)ontdekken. U leert inzien wat uw beperkingen zijn, maar vooral ook welke mogelijkheden u hebt. Op die manier krijgt u meer zelfvertrouwen en kunt u langzaamaan weer een normaal leven gaan leiden. Het hartrevalidatieprogramma wordt zoveel mogelijk afgestemd op uw individuele behoeften. Hoe lang de revalidatieperiode duurt, is per persoon verschillend. Omdat een dotterbehandeling veel invloed kan hebben op het dagelijks leven, wordt uw partner of familie zo veel mogelijk bij het revalidatieprogramma betrokken. De kosten van het hartrevalidatieprogramma worden vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Een dotterbehandeling vindt plaats in een ander ziekenhuis dan het WZA. Meestal gaat u na de ingreep terug naar het WZA. De coördinator hartrevalidatie probeert dan voor uw vertrek bij u langs te komen. Als u na de ingreep direct naar huis gaat en u hebt behoefte aan begeleiding, dan wordt u verzocht binnen een week na thuiskomst zelf contact op te nemen met de coördinator hartrevalidatie.

4 Revalidatieteam 2 De hartrevalidatiebehandeling valt onder verantwoordelijkheid van een zgn. multidisciplinair team. Dit bestaat uit cardiologen, coördinatoren hartrevalidatie, fysiotherapeuten, een medisch maatschappelijk werker en een psycholoog. De verschillende leden van het team hebben elk hun eigen aandachtsgebied en verantwoordelijkheid: De cardiologen zijn verantwoordelijk voor het medische deel van uw behandeling en is tevens eindverantwoordelijk voor het hartrevalidatieprogramma. De coördinatoren hartrevalidatie bekijken samen met u hoe het revalidatieproces er in grote lijnen voor u komt uit te zien, houdt de voortgang van de behandeling in de gaten en kan u desgewenst doorverwijzen naar andere disciplines. De fysiotherapeuten zijn verantwoordelijk voor het bewegingsprogramma pag. 5) en het ontspanningsprogramma (pag.8) gedurende de revalidatieperiode. De medisch maatschappelijk werker kan u advies geven over de manier waarop u met de praktische en emotionele gevolgen van uw hartoperatie kunt omgaan. Zo kunt u bijvoorbeeld ondersteuning krijgen als u moeite hebt om uw werk weer op te pakken. Ook als u veel last hebt van stress, kan dit in het gesprek met de medisch maatschappelijk werker aan de orde komen. De psycholoog kan u helpen als u vanwege uw dotterbehandeling te maken krijgt met angstgevoelens, depressieve klachten of andere verwerkingsproblemen. Ook verzorgt de psycholoog een leefstijlcursus, waarin u leert om te gaan met de stress-factoren in uw leven (zie pag. 8). De verschillende leden van het hartrevalidatieteam hebben regelmatig overleg over de voortgang van uw behandeling. Daarbij is het steeds de bedoeling om gezamenlijk tot een plan van aanpak te komen waar u als patiënt zoveel mogelijk aan hebt. Uw eigen wensen spelen daarbij een belangrijke rol.

5 Hartrevalidatie tijdens uw opname 3 Deze informatie geldt niet voor patiënten die vanuit het ziekenhuis waar ze gedotterd zijn, rechtstreeks naar huis gaan. Fysiotherapie Met hartrevalidatie wordt begonnen terwijl u nog opgenomen bent in het ziekenhuis. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leert u om zich geleidelijk steeds meer lichamelijk in te spannen. Voordat u weer naar huis gaat, bespreekt de fysiotherapeut met u of het voor u zinvol is om na uw ontslag uit het ziekenhuis mee te doen aan een bewegingsprogramma. Als dat het geval is, wordt een afspraak met u gemaakt voor een intakegesprek bij de fysiotherapeut. Kennismaking coördinator hartrevalidatie Tijdens uw opname komt de coördinator hartrevalidatie bij u langs om kennis te maken. Ook wordt dan een afspraak met u gemaakt voor een intakegesprek ongeveer twee weken na uw ontslag. U krijgt een vragenlijst met het verzoek deze één dag voor het intakegesprek thuis in te vullen en vervolgens ingevuld mee te nemen naar het gesprek. Soms is een opname van korte duur en lukt het de coördinator hartrevalidatie niet om voor uw vertrek bij u langs te komen. In dat geval neemt zij in principe binnen één week na uw ontslag contact met u op. Afspraak cardioloog Voordat u met ontslag gaat, krijgt u een afspraak mee voor een controlebezoek bij de cardioloog.

6 Intakegesprek met coördinator hartrevalidatie 4 Gesprek Ongeveer twee weken na uw ontslag uit het ziekenhuis hebt u een gesprek met de coördinator hartrevalidatie. Deze gaat samen met u na aan welke onderdelen van het hartrevalidatieprogramma u het meest behoefte hebt. Dit gebeurt mede aan de hand van uw antwoorden op de vragen van de vragenlijst. Voor welk programma u in aanmerking komt is met name afhankelijk van uw algehele conditie, uw privé-situatie en de doelen die u zichzelf stelt. Afspraken Het is aan te bevelen dat u in ieder geval de informatiebijeenkomsten bijwoont die het ziekenhuis organiseert voor patiënten die hartklachten hebben gehad. Er wordt bekeken of fysiotherapie zinvol voor u is. Waarschijnlijk heeft de fysiotherapeut dit tijdens uw opname al met u besproken. Als dat wenselijk is, kan de coördinator hartrevalidatie een afspraak voor u maken met een medisch maatschappelijk werker. Als er bij u behoefte is aan begeleiding door een psycholoog, kan de coördinator hartrevalidatie dit verzoek bespreken binnen het hartrevalidatieteam. Voorlichting Naast informatie over het hartrevalidatieprogramma geeft de coördinator hartrevalidatie u voorlichting over risicofactoren bij hart- en vaatziekten, tips voor een gezonde leefstijl en adviezen om goed met uw hartziekte om te gaan.

7 Fysiotherapie 5 Intakegesprek Als u tijdens uw opname met de fysiotherapeut hebt afgesproken om mee te doen aan een bewegingsprogramma, hebt u ongeveer twee weken na uw ontslag uit het ziekenhuis een intakegesprek met de fysiotherapeut. Er zijn verschillende bewegingsprogramma s. Tijdens uw gesprek met de fysiotherapeut wordt bekeken welk bewegingsprogramma geschikt voor u is. Bewegingsprogramma Bij alle bewegingsprogramma s gaat het erom dat u: plezier krijgt in bewegen uw angst voor bewegen overwint en meer zelfvertrouwen krijgt leert leven met eventuele beperkingen uw grenzen leert kennen uw conditie verbetert De fysiotherapeut overlegt met u op welke aspecten de nadruk moet komen te liggen. In groepen Deelnemers aan het bewegingsprogramma worden in groepen ingedeeld. U oefent dus samen met andere patiënten die ook hartproblemen hebben. Bij de groepsindeling wordt rekening gehouden met uw conditie en uw persoonlijke doelen. Kleding Tijdens de trainingsuren kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen, zoals een T-shirt, een korte broek of trainingsbroek en sportschoenen. Aanwezigheid van uw partner Uw partner of een familielid is van harte welkom om de trainingen bij te wonen.

8 Groepsvoorlichting 6 Informatiebijeenkomsten Tijdens het revalidatieprogramma kunt u een serie informatiebijeenkomsten bijwonen over de gevolgen van een hartaandoening en de risicofactoren die een rol spelen bij een hartaandoening. De bijeenkomsten worden afwisselend verzorgd door een cardioloog, een diëtist, een psycholoog en een medisch maatschappelijk werker. De coördinator hartrevalidatie is bij iedere bijeenkomst aanwezig als algemene vraagbaak. De bijeenkomsten vinden plaats in vier achtereenvolgende weken en duren per keer anderhalf uur. Het is aan te raden om naar de bijeenkomsten te gaan samen met uw partner, een familielid of iemand anders uit uw naaste omgeving. Wie doet wat? 1 De cardioloog geeft onder andere uitleg over de medische achtergronden, de risicofactoren en de behandelmethoden van een kransslagaderafwijking. 2 De diëtist geeft informatie over gezonde eet- en drinkgewoonten. 3 De psycholoog gaat in op problemen die u kunt hebben bij het verwerken van uw ziekte, stressklachten en gevoelens van angst en neerslachtigheid. Er wordt verteld hoe u problemen kunt herkennen en u krijgt tips om er zo goed mogelijk mee om te gaan. 4 De medisch maatschappelijk werker besteedt aandacht aan praktische, emotionele en psychosociale problemen die u kunt tegenkomen ten gevolge van uw hartklachten (op uw werk, financieel of in de relatie met uw partner of gezin). Er is speciaal aandacht voor klachten die verband houden met stress.

9 Ontspanning 7 Stress Hartklachten worden voor een deel veroorzaakt door onze leefstijl. Een belangrijk onderdeel van onze leefstijl is de hoeveelheid stress die we ervaren. Als u veel stress hebt, is de kans op hartklachten groter. Iedereen ervaart wel eens spanningen in zijn leven. Het wordt een risicofactor, zodra spanningen langdurig aanwezig zijn. Stress kan makkelijk ontstaan, bijvoorbeeld door hoge eisen die u aan uzelf stelt. U wilt graag alles goed doen en kunt moeilijk uw grenzen aangeven. Ook kunt u in een situatie zijn beland die veel stress geeft en waar u niet zomaar uit kunt komen. Wanneer u hartklachten hebt, kan dit de stress nog verergeren. U kunt dan angstig en somber worden, wat extra spanning geeft. Het hartrevalidatieprogramma biedt u de mogelijkheid om meer ontspanning te krijgen in uw leven. Dit kan door deel te nemen aan een ontspanningsprogramma of een leefstijlcursus. Ontspanningsprogramma Onder begeleiding van een ontspanningstherapeut (een fysiotherapeut gespecialiseerd in ontspanningstechnieken) kunt u, na een intakegesprek, oefenen met ontspanningstechnieken en leren hoe deze zijn in te passen in uw dagelijks leven. Ook wordt bekeken hoe u uw dagelijkse activiteiten het beste over de dag kunt verdelen. Ontspanningstherapie wordt individueel gegeven of in een groep. Leefstijlcursus De leefstijlcursus wordt gegeven door een psycholoog. De cursus is gericht op het herkennen en leren omgaan met stress. Ook is er aandacht voor de emotionele verwerking van uw ziekte. De leefstijlcursus wordt gegeven in groepjes van vijf tot acht personen. Partners zijn van harte welkom. Als u belangstelling hebt voor de ontspanningstherapie of de leefstijlcursus, kunt u dit bespreken met de coördinator hartrevalidatie of de fysiotherapeut.

10 Leefregels 8 Eenmaal thuis vraagt u zich waarschijnlijk af wat u beter wel en niet kunt doen. In het algemeen geldt dat u steeds zelf moet bekijken hoe ver u kunt gaan. Wees niet te angstig en probeer uw activiteiten steeds wat verder uit te breiden. Laat u niet alles uit handen nemen, maar probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Persoonlijke hygiëne: U kunt gewoon douchen. In verband met de genezing van de wond mag u de eerste week niet in bad. Wilt u naar de sauna gaan, dan is het belangrijk dat u dit van tevoren bespreekt met uw cardioloog. Begin altijd voorzichtig, bouw het langzaam op en vermijd grote temperatuurverschillen. Wandelen: U mag meteen weer wandelen. Probeer elke dag in ieder geval één keer een stukje te lopen. U kunt het beste beginnen met een klein blokje om en dit steeds wat uitbreiden. Houd rekening met kou en harde wind. Zolang u zich nog onzeker voelt, is het verstandig om iemand mee te vragen. Fietsen: De eerste week na de ingreep mag u niet fietsen. Bouw het daarna rustig op. Zwemmen: U mag pas na ongeveer een week zwemmen, als de wond genezen is. Probeer eerst één baantje te zwemmen. Daarna kunt u het aantal baantjes geleidelijk uitbreiden. Vermijd plotselinge temperatuurverschillen. (Pas op met duiken!) Sporten: Tijdens uw revalidatieperiode kunt u niet sporten in wedstrijdverband. Aan het eind van de revalidatieperiode kunt u overleggen met uw fysiotherapeut of cardioloog wanneer dat eventueel wel (weer) mogelijk is. Huishoudelijk werk, tuinieren, tillen: De eerste week mag u alleen lichte werkjes doen en niet zwaar tillen. Autorijden: U mag de eerste week niet autorijden. Seks: U kunt het beste zelf inschatten wanneer u weer seks kunt hebben. Een leidraad is dat u seks kunt hebben als u twee trappen op kunt lopen.

11 Afspraken 9 Afspraak met de fysiotherapeut (zo nodig) U wordt verwacht voor een intakegesprek bij: (naam fysiotherapeut) op (dag/datum/tijd) op de polikliniek Fysiotherapie (nr. 20) Deze afspraak geldt ook voor uw partner (of familielid)! Wilt u zich bij aankomst melden bij de receptie? Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven? U kunt de polikliniek fysiotherapie telefonisch bereiken op (0592) Afspraak met de coördinator hartrevalidatie U wordt verwacht voor een intakegesprek bij: (naam coördinator hartrevalidatie) op (dag/datum/tijd) op de polikliniek Cardiologie (nr. 6) Deze afspraak geldt ook voor uw partner (of familielid)! U wordt verzocht uw medicatie-overzicht mee te nemen. Dit kunt u krijgen via uw apotheek. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven? U kunt de coördinator hartrevalidatie telefonisch bereiken op (0592)

12 reval10 mei 2014 Vragen? Als u na het lezen van deze brochure of in de loop van de revalidatieperiode vragen hebt over het hartrevalidatieprogramma, kunt u bellen met de coördinator hartrevalidatie. Zij is telefonisch bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot uur op nummer (0592) Mocht u na de revalidatieperiode nog vragen of twijfels hebben in verband met uw herstel, dan wordt u verzocht ook contact op te nemen met de coördinator hartrevalidatie. Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie z 1 Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartaandoening. Het is wetenschappelijk

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartinfarct

Hartrevalidatie na een hartinfarct Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartinfarct z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartinfarct.

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartinfarct

Hartrevalidatie na een hartinfarct Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartinfarct z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartinfarct.

Nadere informatie

Hartrevalidatie na een hartoperatie

Hartrevalidatie na een hartoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie na een hartoperatie z Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u een hartoperatie moeten ondergaan

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een hartinfarct Hartrevalidatie na een hartinfarct HARTREVALIDATIE NA EEN HARTINFARCT INLEIDING Een hartinfarct kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u erin slaagt

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een bypass-operatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Hartrevalidatie na een bypass-operatie Hartrevalidatie na een bypass-operatie HARTREVALIDATIE NA EEN BYPASS-OPERATIE INLEIDING Een bypass-operatie kan grote gevolgen hebben, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie 2 Inleiding U bent in het Ommelander Ziekenhuis behandeld voor een hartaandoening, operatie of behandeling. Voor velen is het een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Cardiologie. Hartrevalidatie.

Cardiologie. Hartrevalidatie. Cardiologie Hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hartrevalidatie, voor wie?... 3 Wat kan het hartrevalidatieprogramma voor u betekenen... 3 Intakegesprek... 4 Informatiebijeenkomsten... 4

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Hartrevalidatie. Uw afspraak. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Hartrevalidatie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in

Nadere informatie

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1

Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hartrevalidatie Inhoudsopgave Hartrevalidatie... 1 Waarom hartrevalidatie... 1 De belangrijkste doelen van hartrevalidatie zijn:... 1 Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie... 2 Hartrevalidatie

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl Patiënteninformatie Hartrevalidatie rkz.nl Inleiding U heeft hartklachten en wordt hiervoor behandeld in het Rode Kruis Ziekenhuis. U bent hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen geweest en tijdens

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

Wat kunt u verwachten?

Wat kunt u verwachten? Hartrevalidatie In de tijd die achter u ligt is er veel gebeurd. U bent in het ziekenhuis voor hartklachten behandeld. Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Problemen met het hart kunnen angst

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie? Hartrevalidatie op maat Het intakegesprek

Hoe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie? Hartrevalidatie op maat Het intakegesprek Hartrevalidatie Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in het functioneren van het eigen lichaam is niet meer vanzelfsprekend. Misschien kent u uw eigen mogelijkheden

Nadere informatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie z Als u vanwege kanker

Nadere informatie

Hartrevalidatie CARDIOLOGIE. Het vinden van de juiste balans

Hartrevalidatie CARDIOLOGIE. Het vinden van de juiste balans CARDIOLOGIE Hartrevalidatie Het vinden van de juiste balans In verband met hartklachten wordt u behandeld in het Laurentius ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben.

Nadere informatie

Hartrevalidatie (poliklinisch)

Hartrevalidatie (poliklinisch) Hartrevalidatie (poliklinisch) Inleiding U bent in het Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) behandeld voor een hartaandoening, operatie of behandeling. Voor velen is dit een ingrijpende gebeurtenis. Niet

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie 00 Hartrevalidatie Poli Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie? Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in uw eigen lichaam

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt)

Nadere informatie

Hartrevalidatie (poliklinisch)

Hartrevalidatie (poliklinisch) Hartrevalidatie (poliklinisch) Informatie over het hartrevalidatieprogramma in het ETZ voor patiënten en partners Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hartrevalidatie? 1 Voor

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda 1. Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda Poliklinische hartrevalidatie Doelgroep Poliklinische hartrevalidatie is bedoeld voor mensen die een hartinfarct, hartoperatie of dotterbehandeling

Nadere informatie

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl Hartrevalidatie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Hartrevalidatie 3 Het voorlichtingsprogramma 3 Het trainingsprogramma 4 De leefstijlcursus 5 Na de hartrevalidatie 6 Verhindering 6 Vergoeding 7 Uw vragen

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartrevalidatie. rkz.nl Patiënteninformatie Hartrevalidatie rkz.nl Waarom hartrevalidatie U heeft hartklachten en wordt hiervoor behandeld in het Rode Kruis Ziekenhuis. Mogelijk bent u hiervoor enige tijd in het ziekenhuis opgenomen

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma De behandeling Bent u onlangs behandeld voor een hartaandoening? Dan is er ongetwijfeld veel op u afgekomen. Nu breekt de tijd van herstel aan. Hartrevalidatie helpt hierbij. Rivas

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Informatie

Hartrevalidatie. Informatie Hartrevalidatie Informatie Hartrevalidatie Cardiologie U wordt in Zuyderland Medisch Centrum behandeld voor uw hartklachten. Met deze folder willen wij u informeren over het hartrevalidatieprogramma waaraan

Nadere informatie

Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie

Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie via de hamstringmethode 1 Revalidatie na een voorste kruisbandoperatie U heeft een

Nadere informatie

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor

Nadere informatie

Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Hartrevalidatie poliklinische patiënten Hartrevalidatie poliklinische patiënten In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie Hartrevalidatie is bedoeld voor patiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis na: een acuut coronair syndroom (hartinfarct); een dotterbehandeling;

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren

Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Arm- en schouderoefeningen na een borstoperatie en/of het verwijderen van okselklieren z 1 In deze brochure vindt u adviezen

Nadere informatie

Uw verblijf op de PCU

Uw verblijf op de PCU Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw verblijf op de PCU z Welkom op de Psychiatrische Comorbiditeitsunit (PCU). De PCU vormt samen met de interne verpleegafdeling

Nadere informatie

REVALIDATIE. Poliklinische hartrevalidatie

REVALIDATIE. Poliklinische hartrevalidatie REVALIDATIE Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie U bent door uw cardioloog of hartchirurg aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van het St. Antonius Ziekenhuis. Dit programma

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Inleiding Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma in het Hartrevalidatiecentrum Eindhoven, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1 Hartrevalidatie HARTREVALIDATIE Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen met hartproblemen, zoals bijvoorbeeld een (dreigend) hartinfarct, een hartoperatie, na een dotterbehandeling, met hartfalen of een

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli Informatie voor patiënten Obesitaspoli De obesitaspoli maakt deel uit van het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW), Borgstee 17 te Assen. Het MCW is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. 1 Obesitaspoli

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Revalidatie / Cardiologie. Informatie / Adviezen voor thuis

Hartrevalidatie. Revalidatie / Cardiologie. Informatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor dit programma

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie AMC

Poliklinische hartrevalidatie AMC Poliklinische hartrevalidatie AMC In deze folder leest u meer over het hartrevalidatieprogramma in het Academisch Medisch Centrum en het eerste gesprek dat u krijgt (intakegesprek). Waarom is er hartrevalidatie?

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

Injecties met Avastin

Injecties met Avastin Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oogheelkunde Injecties met Avastin 1 Injecties met Avastin Met uw oogarts hebt u afgesproken om uw oogklachten te laten behandelen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Werken aan herstel. Poliklinische Hartrevalidatie

Werken aan herstel. Poliklinische Hartrevalidatie Werken aan herstel Poliklinische Hartrevalidatie De poliklinische Hartrevalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen is bedoeld als nazorg voor patiënten die een hartinfarct, een dotterbehandeling,

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Decubitus behandeling op de wondenpolikliniek 1 Vanwege decubitus bent u door uw arts doorverwezen naar de wondenpolikliniek

Nadere informatie

Poliklinische Hartrevalidatie

Poliklinische Hartrevalidatie Poliklinische Hartrevalidatie Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie in het Westfriesgasthuis Uw cardioloog heeft, in overleg met u, een aanmelding

Nadere informatie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie Hartinfarct gehad? Hoe nu verder Cardiologie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over een hartinfarct 3 2. Diagnose en behandeling 4 3. Naar huis 6 4. Instructies en adviezen voor thuis 7 3 Uitleg

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE (IPZ)

HARTREVALIDATIE (IPZ) HARTREVALIDATIE (IPZ) 17721 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch hartrevalidatieprogramma IPZ (Intensieve Poliklinische Zorg). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten zijn

Nadere informatie

Hartrevalidatie. FIT-module

Hartrevalidatie. FIT-module Hartrevalidatie FIT-module Inleiding U bent in ons ziekenhuis opgenomen in verband met de behandeling van uw hartklachten. Via deze folder informeren wij u over de FIT-module. De FIT-module is fysiotherapie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie

Als u een stoma krijgt

Als u een stoma krijgt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Als u een stoma krijgt 1 Als u een stoma krijgt Binnenkort krijgt u een stoma. In deze brochure vindt u informatie

Nadere informatie

Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Hartrevalidatie poliklinische patiënten Hartrevalidatie poliklinische patiënten In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het

Nadere informatie

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Geachte heer of mevrouw, Onlangs heeft u een hartinfarct, een dotterbehandeling of een hartoperatie gehad. Misschien waren er voordien al voortekenen

Nadere informatie

Hartrevalidatie De PEP-module.

Hartrevalidatie De PEP-module. Hartrevalidatie De PEP-module www.nwz.nl Inhoud Herstel 3 Wat houdt de PEP-module in? 3 De cursus 4 Terugkombijeenkomst 5 Aanmelden 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U gaat starten met hartrevalidatie bij Noordwest

Nadere informatie

hartrevalidatie spreekuur

hartrevalidatie spreekuur Cardiologie hartrevalidatie spreekuur 1 2 Deze folder bestaat uit de volgende onderdelen: Wat is hartrevalidatie? Klinisch revalidatieprogramma Poliklinische revalidatieprogramma s Wat is hartrevalidatie?

Nadere informatie

Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis

Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis Afdeling revalidatie Hartrevalidatie Lievensberg ziekenhuis Intakegesprek hartrevalidatie Coördinator hartrevalidatie, Revalidatieafdeling 2 e verdieping Datum: Tijdstip:.. De aanwezigheid van uw partner

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl Hartrevalidatie Persoonlijke doelen mca.nl Inhoudsopgave Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 3 Psychosociale steun 4 Een gezonde leefstijl 5 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een Leefregels na PCI U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt. Hartrevalidatie. Laat zien wat je kunt

Informatie voor de patiënt. Hartrevalidatie. Laat zien wat je kunt Informatie voor de patiënt Hartrevalidatie Laat zien wat je kunt Hartrevalidatie In verband met hartklachten bent u onder behandeling van een cardioloog. Uw cardioloog heeft u geadviseerd het programma

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat z 1 Binnenkort komt uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis. In

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorg na uw ziekenhuisopname z 1 Als u na uw opname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf

Nadere informatie

PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ)

PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ) PACEMAKERREVALIDATIE (IPZ) 17863 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch pacemaker revalidatieprogramma, Intensieve Poliklinische Zorg (IPZ). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat vanwege een operatieve ingreep z Binnenkort komt uw kind voor een dagopname

Nadere informatie

Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie

Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie Cardiologie Fysiotherapie Adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie i Patiënteninformatie Onderdeel van het hartrevalidatieprogramma Slingeland Ziekenhuis Algemeen Adem- en ontspanningstherapie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een pacemaker z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een pacemakerimplantatie. In deze brochure krijgt u informatie over

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie In deze folder vindt u informatie voor de eerste weken na uw ontslag

Nadere informatie

Hartrevalidatie op maat

Hartrevalidatie op maat FYSIOTHERAPIE Hartrevalidatie op maat BEHANDELING Hartrevalidatie op maat Het St. Antonius Ziekenhuis biedt hartpatiënten een revalidatieprogramma aan. Dit geldt alleen voor patiënten die een hart-infarct

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? www.meanmdermc.nl mijn.meandermc.nl Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Cursus Stressmanagement (PEP-module)

Cursus Stressmanagement (PEP-module) Cursus Stressmanagement (PEP-module) Cardioprogramma Deze cursus Stressmanagement is bedoeld voor (ex-)hartpatiënten en wordt verzorgd door medewerkers van de afdeling medische psychologie van dit ziekenhuis.

Nadere informatie

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) z Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) 1 Als u diabetes mellitus

Nadere informatie

Hartrevalidatie Persoonlijke doelen.

Hartrevalidatie Persoonlijke doelen. Hartrevalidatie Persoonlijke doelen www.nwz.nl Inhoud Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 3 Psychosociale steun 4 Een gezonde leefstijl 5 Meer informatie 6

Nadere informatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie

Poliklinische hartfalenrevalidatie Poliklinische hartfalenrevalidatie Bij elke afspraak in het ziekenhuis uw medicijnlijst meenemen! Deze brochure behoort toe aan: naam:... 2 Inleiding De cardioloog heeft u verwezen naar de poliklinische

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Operatie van de onderoogleden

Operatie van de onderoogleden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie van de onderoogleden entropion en ectropion z Afwijkingen van de oogleden 1 Afwijkingen van de oogleden Het functioneren

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen z U bent ongeveer twaalf weken zwanger en bent voor de eerste keer voor controle

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling FYSIOTHERAPIE Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling BEHANDELING Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling Als u te maken krijgt met kanker is dit zeer ingrijpend. Tijdens en na

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie van hartpatiënten

Poliklinische revalidatie van hartpatiënten Patiënteninformatie Poliklinische revalidatie van hartpatiënten Poliklinische revalidatie van hartpatiënten 762151 revalidatie hartpatient.indd 1 1 01-11-13 11:21 Poliklinische revalidatie van hartpatiënten

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl

Hartrevalidatie. Persoonlijke doelen. mca.nl Hartrevalidatie Persoonlijke doelen mca.nl Inhoudsopgave Persoonlijke doelstellingen 3 Wat mag u verwachten van hartrevalidatie? 3 Bewegen 4 Psychosociale steun 5 Een gezonde leefstijl 6 Uw vragen 7 Colofon

Nadere informatie

Hartrevalidatie Tergooi

Hartrevalidatie Tergooi Patiënteninformatie Hartrevalidatie Tergooi 1234567890-terTER_ Hartrevalidatie Tergooi Binnen Tergooi verzorgen we de hartrevalidatie, middels deze folder informeren wij u over het programma dat wij aanbieden.

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie Optimaal herstel na uw operatie en regie over eigen leven UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord U ondergaat

Nadere informatie