Alleen rekenen, ahja ok. Euh, en zijn er dan dagen dat je wel thuis iets schrijft?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alleen rekenen, ahja ok. Euh, en zijn er dan dagen dat je wel thuis iets schrijft?"

Transcriptie

1 Bijlagen Interview met Seppe Heb je gisteren moeten schrijven in de klas? Euh, nee, gisteren niet. Gisteren niet. En heb je thuis geschreven dan? Gisteren heb ik ook niet thuis geschreven. Dus je hebt een hele dag niks geschreven? Nee, niet over verhalen. We hebben, euh, alleen rekenen gehad. Alleen rekenen, ahja ok. Euh, en zijn er dan dagen dat je wel thuis iets schrijft? Euh, op sommige dagen schrijf ik thuis. Vooral gewoon op de computer. Ahja dus typen? Dus niet gewoon met een pen? Euhm... Bijvoorbeeld een brief ofzo. Vaak is dat eerst in het klad en dan, euhm, je meteen typen op de computer. En dan afprinten. Ahja ok, en waar gaat dat dan over? Wat schrijf je dan? Euh, het zijn vooral griezelverhalen. We hadden onlangs, euh, moesten we een griezelverhaal schrijven en, euhm, dat was dan als proef voor uw creatief schrijven. En heb je daar punten op gekregen? Euh nee de meester is nog volop aan 't verbeteren. Je moet zinsbouw, een begin, een einde,... En waar ging uw verhaal over? Mijn verhaal ging over, euh, een vampier die wakker werd en hij ging een moord plegen maar de politie zat er al meteen achter. Ah. En moest je dan bepaalde woorden gebruiken of mocht je volledig zelf kiezen? Je mocht volledig zelf kiezen. Ah ja da 's wel leuk. Alleen, het moest wel een griezelverhaal zijn.

2 Ok, euhm, zijn er soms mensen die jou helpen bij het schrijven thuis? Nee ik doe dat vaak helemaal zelf. Bij het verzinnen, dat doe ik helemaal zelf, maar af en toe bij het typen helpt mijn mama als ik iets niet goed snap hoe dat gaat, of een achtergrond ofzo. Ahja, maar woorden enzo doe je volledig zelf? Dat doe ik helemaal zelf, ja. Dat vind je makkelijk om te doen? Ja da's wel gemakkelijk. En gebruik je dan enkel Nederlandse woorden? Euh, alleen Nederlandse woorden, ja, volledig Nederlands. En ik pak een paar schrijftechnieken van verschillende schrijvers want ik lees veel boeken en die plak ik dan allemaal aan elkaar. Ah da's wel leuk, euhm, en verbetert er iemand uw huiswerk soms thuis? Mijn huiswerk, nee dat wordt niet meer verbeterd. Vroeger wel nog, en dan haalden we de fouten er samen uit, mijn mama en ik, maar nu niet meer. Nu doe je dat volledig alleen. Ja, volledig alleen. Heb je deze week nog gedichten of een opstel nog moeten schrijven naast dat griezelverhaal? Euh, naast het griezelverhaal niet meer voor school. En een spreekbeurt? Spreekbeurt ook niet. Alleen het griezelverhaal dus? Alleen het griezelverhaal. En bij andere vakken? Moest je daar iets voor schrijven? Euh, het is vaak voor Taal of Spelling dat we iets moeten schrijven, maar voor de rest. Heb je ook al Frans? Frans hebben we ook al gehad, maar daar moeten we nog geen opstellen voor schrijven. Ahja, euhm, is er iets wat je moeilijk vond toen je het griezelverhaal aan het schrijven was? Het was vooral, bij bepaalde namen, de computer kon die niet snappen. Ah, dat er zo'n rood lijntje onder komt. Ja maar die hebben we dan toch wel kunnen wegwerken, die lijntjes, maar voor de rest niks.

3 En vond je dat leuk om te doen? Het was heel leuk om dat echt voor school ook is te schrijven, we hebben dat nog maar één keer eerder moeten doen, dus... Dat was wel heel leuk. En heb je er iets uit geleerd nog? Euhm, het was gewoon een verhaal zoals alle anderen, die ik al wel vaak heb geschreven. Ja, als je je inspiratie uit boeken haalt zal je al wel heel veel kennen he? En heb je samen moeten werken met andere leerlingen? Het was helemaal alleen, dus het moest ieder voor zich. En heeft de leraar meegedaan? De leraar heeft geen informatie gegeven ofzo. Dus je hebt het volledig thuis gemaakt, niet in de klas? Nee. En als je nu in het vervolg nog eens een verhaaltje over moet schrijven, waar zou je dan het liefste over schrijven? Het liefste, euhm... Als je alles mag kiezen. Alles... liefst iets met fantasie. Dus iets wat niet echt kan. Ja, en wat zou je nog willen leren rond het schrijven van teksten? Rond het schrijven van teksten vooral spellingfouten, schrijffouten is nog een beetje een probleem. Want als je van uw 11 jaar al echt zo probeert om zo van die boeken te schrijven, hier en daar gaat er wel een fout tussen zitten, dus... Heb je al boeken geschreven? Nog niet echt een boek maar wel een stuk aparte verhalen. Zou je later schrijver willen worden? Misschien, dat is het enige idee dat ik maar heb, want vroeger wist ik echt totaal niet wat ik wou worden ofzo. Euh, iets met elektriciteit dat kon sowieso al niet... En rekenen, saai! Maar toen begon ik ook al zo van die kleine verhaaltjes te schrijven. Dus je bent eigenlijk altijd al wel geïnteresseerd geweest in schrijven? Ja, ja.

4 En kon je dat al snel? Euh ja mijn mama heeft mij daar toen mee geholpen. En waarom denk je dat het belangrijk is dat kinderen leren schrijven? Euhm, zodat ze hun eigen verhalen kunnen bedenken en brieven aan elkaar kunnen schrijven. En misschien dan ook op de computer? Ja, zeker, zeker. Ja dat heeft er ook allemaal mee te maken hé, dingen opzoeken enzo. Ok dan zijn we rond, denk ik, heel erg bedankt. Interview met Sanne Het zal gaan over het schrijven. Kun je mij eens geschreven? Bijvoorbeeld op school of na schooltijd? vertellen wat je gisteren allemaal hebt Gisteren op school uhm.. hebben we heel veel geschreven. We hebben wiskunde en taal gedaan. Na school heb ik niet meer geschreven omdat ik ging kunstschaatsen. Wat heb je gedaan met taal? Weet je dat nog? Uhm, nee dat weet ik niet meer precies. Met wiskunde zijn het wel meer getalletjes dan letters. Zijn er ook dagen dat je thuis schrijft? Bijvoorbeeld in een dagboek of verhaaltjes. Dagboek nog niet, maar voor onze toetsen te oefenen schrijf ik veel. Dan maak ik korte stukjes tekst om bijvoorbeeld WO beter te begrijpen zodat het minder leerstof is dan wanneer ik de hele cursus bekijk. Je schrijft nu al best wel lang. Wat vind je het moeilijkste aan schrijven? Met dt maak ik soms nog fouten. Vroeger maakte ik ook veel fouten met lange woorden, maar dat begint nu te beteren. Moet je soms ook opstelletjes schrijven met school? Vind je dat leuk? Ik vind dat wel leuk ja, en niet zo moeilijk.

5 Helpen je ouders soms wanneer je iets moet schrijven? Helpen soms, heel soms. Met een paar woorden ofzo, als ik iets niet begrijp ofzo dat ik dan moet doen, dan vraag ik dat. Soms verbetert mijn mama ook mijn huiswerk. Meestal kijk ik het alleen na of neem ik een woordenboek. Gebruik je soms ook het internet wanneer je iets moet schrijven? Uhm, ja. Om dingen op te zoeken. Nu werkt meester Rolf met Kweesis. Dit is een nieuwe website die we gebruiken. De meester zet er dan oefeningen op en dan kunnen we oefenen voor de toetsen. Wat voor een oefeningen zijn dit dan? Om te leren typen. Maar er worden ook vragen over WO op gezet. Heb jij vorige week nog grote opstellen of spreekbeurten of gedichten gekregen? Nee. Kun je je nog iets herinneren dat je heel leuk vond om te schrijven? Uhm, ja want we hebben een paar weken geleden een S-verhaal moeten schrijven en dat vond ik wel heel leuk. En wat is een S-verhaal dan eigenlijk? Dan moesten we een titel verzinnen en elk woord moest beginnen met een S. Hier moesten we een verhaal over verzinnen zo. Weet je nog wat jouw titel was? Ja; Sluwe Slak, Snelle Schildpad. Dit zijn twee beste vrienden en gingen naar school en deden sport enzo. Het was één voorkant en ik vond het heel leuk om te doen. Weet je nog hoelang je ongeveer gewerkt hebt aan je S-verhaal? We zijn er in de klas aan begonnen maar ik had niet zoveel tijd. Dus ik ben er thuis verder aan gaan werken en dan duurde het ongeveer een halfuurtje. Dat ging redelijk goed! Moest je het schrijven of mocht het ook met de computer? Ik heb het eerst geschreven en dan met de computer getypt. Dat typen moest niet echt, maar dat deed ik omdat ik dat wel tof vind om eens te doen en dan leer ik beter hoe ik snel kan typen. Als jij zou mogen kiezen van alles om te schrijven, wat zou je dan het liefste willen schrijven? Als ik zo iets zou schrijven, zou ik het over kunstschaatsen doen. Dat is mijn hobby. Heb je ooit al eens een spreekbeurt of een werkstuk moeten maken? Uhm, nee. Maar we zijn nu bezig met iets waar we artikels uit de krant moeten halen en dan moeten we die voorstellen. Dit vind ik leuk om te doen. Als we die artikels moeten voorstellen, is het tof

6 omdat de helft van de klas naar de computerles is en dan zit je met een kleinere groep en dan is er minder stress. Denk je dat het belangrijk is om te kunnen schrijven? Ja, want als de meester je geschrift niet kan lezen, heb je slechte punten ook al is het voor je juist. Het is dus belangrijk dat je duidelijk schrijft. Ik vind het ook belangrijk voor het middelbaar. Mag je soms in de klas ook samenwerken met andere leerlingen en wat moet je dan doen? Uhm, ja. Meestal als we taal of spelling doen en als je iets gemaakt hebt, laat de meester het op bord zien wat juist is en dan moeten we met de buur wisselen van schrift om het te verbeteren. Dat vind ik zeker tof. Soms moeten we ook samen met de buur praten over een verhaal. En heb je nog veel taalles of niet? Uhm ja. Dat is afwisselend. Soms doen we wiskunde en geen taal en soms andersom. Ik vind het gelukkig allebei leuk! Dankjewel voor het interview. Interview met Lotte Wat heb je gisteren allemaal geschreven op school, na school of op een ander moment op de dag? weet ik niet goed meer. Wel hebben we les gekregen over schrijven En wat moest je dan schrijven? We hebben juist een test gehad. Dat ging over creatief schrijven. Dat ging bijvoorbeeld zo over een meisje en dan moesten we zeggen wat voor kleren ze aanhad enzo Had je gisteren huiswerk na school? Neen, enkel de test van vandaag maar dat konden we niet voorbereiden Als je thuis bent zijn er dan dagen of moment dat je veel schrijft? Heb je bijvoorbeeld een dagboek waar je elke dag in schrijft. Nee ik heb wel geen dagboek, maar schrijven doe ik wel graag Maak je veel fouten? Zijn er bijvoorbeeld zaken dat je heel moeilijk vindt? Nee ik kan niet direct op iets komen wel maak ik veel dt fouten. Weet je van jezelf dat je goed bent in schrijven? Ja we moesten van de leerkracht een ES verhaal schrijven en toen zei de meester dat ik dat wel goed gedaan had. Wat vind je het moeilijkst?

7 Dt-fouten. Als je thuis bent en je hebt moeilijkheden met spellingsfouten,wie heltp je dan? Is dat mama of papa? Of beide ouders? Ja eerst moet ik hetz zelf gaan opzoeken en als ik het dan nog niet weet dan helpen mama en papa. Ga je vaak op internet of lees je tijdschriften? Ja de joepie lees ik wel af en toe.. En zoek je vaak zaken op op het internet? Ja als ik iets niet begrijp wel. Ik maak wel veel taken op internet Schrijf je vaak een opstel of een gedicht? Een spreekbeurt bijvoorbeeld? Ja we moeten nu ook een boek lezen en daar moeten we dan een boekbespreking over geven. Weet je al welk boek? Nee we gaan deze week naar de bib. Heb je al vaak een opstel geschreven? Ja in het begin van het jaar heb ik bij het S verhaal geschreven dat ik van school ben verandert dit jaar en hoe het komt enzo. En vind je dat er dit jaar meer op het schrijven wordt gefocust? Ja vorig jaar hebben we niet zoveel geschreven. Heb je bij anderen vakken grote zaken geschreven? Ja bij zedenleer moeten we schrijven over dieren. Als je een tekst geschreven hebt lees je deze dan na om te zien of je schrijffouten hebt? Ja dat doe ik wel vaak. vaak kan ik er dan wel wat fouten uithalen Wat zou je zelf graag schrijven? Liedjes schrijven.. wel ik zing wel graag. Liever dat schrijven dan gedichten en opstellen? Ja toch wel Dank u voor het interview Interview met meester Sven: Het gaat over schrijven. De leerlingen hebben een taak gekregen bij u in de klas. Namelijk een S opdracht schrijven. Wat is het doel van de taak? Wij kregen als voorbeeld dat de kinderen een S verhaal moesten schrijven en dat dit een voorbeeld was van creatief schrijven. Kan je hier verder op ingaan? Euhm, ja juist, de kinderen kregen inderdaad de opdracht om een S verhaal te schrijven. Deze opdracht laat toe henzelf de kans te geven te schrijven waar zij in opkomen. Door mezelf worden er

8 dus geen onderwerpen gegeven, maar de leerlingen krijgen de vrijheid een verhaal te schrijven dat helemaal zelf verzonnen werd. Als doel heeft deze taak dus de creativiteit van de jongeren te bevorderen en hen zelf te laten nadenken. En waaruit bestaat jouw rol als leerkracht dan juist? Zoals ik juist vermeldde is bij het creatief schrijven is het voornaamste doel de zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Zo neem ik tijdens het verloop van deze opdracht de rol van begeleider in en kunnen zij zelf nadenken over het verhaal dat ze zullen schrijven wat houdt dit creatief schrijven juist in? Wat kunnen we hier dus eigenlijk onder verstaan. Eigenlijk is het creatief schrijven dus een andere naam voor het schrijven van opstellen, waar jullie vroeger veel opdrachten rond kregen. Ja, opstellen hebben wij inderdaad vaak moeten schrijven enzo,.. maar wat hielden deze opstellen dan juist in? Dus bijvoorbeeld vroeger werd er de kinderen dus een onderwerp gegeven zoals waar op vakantie gaan of beschrijf je familie eens waar de leerlingen dan meestal een waar gebeurd verhaal over schreven, maar tegenwoordig worden deze onderwerpen eerder aangepakt onder de naam creatief schrijven. Zijn er misschien nog andere opdrachten die dit jaar werden uitgevoerd in je klas, zoals bijvoorbeeld opdrachten die tot de S opdracht geleid hebben ofzo? Euhm, Ja ik ga hier even ingaan op het S verhaal. Want deze kunnen eigenlijk veel meerdere vormen aannemen. Ik heb eens gewerkt met postkaarten, hier was het dan de bedoeling dat de leerlingen dan creatief opschrijven wat in hen opkwam, alles was dus mogelijk. Het was niet nodig dat ze een vakantieplek beschreven waar ze al waren geweest, maar de bedoeling was hen juist zelf te laten nadenken naar waar ze misschien liefst zouden gaan. Welke vorm nam ons S verhaal dan juist in? De opdracht die zij beschreven bij jullie was het schrijven van een verhaal aan de hand van een tekening dat ze zelf gemaakt hebben. Deze tekening mocht,kan over eender wat gaan en hier werd dan een verhaal bij besproken. Ja en een verdere vraag dan; kregen de kregen de leerlinge hulp bij deze taak? Was er bijvoorbeeld spraken van computergebruik ofzo? Samenwerking tussen de leerlingen? Ghoh, samenwerking niet echt want de bedoeling is dat de kinderen hier individueel op worden aangezet. Deze taak vergroot dus de zelfstandigheid van de leerlingen. Wel kregen de kinderen een les de tijd aan deze opdracht te werken, als deze nog niet af is mocht deze thuis afgemaakt worden. En dan nog over dat computergebruik he,

9 Deze taak werd op een blad geschreven en niet op de computer uitgewerkt. Maar Het gebruik van pc s motiveer ik zeker in mijn klas. Zo zijn er een aantal pc s in de klas en verder is er ook een pclokaal ter beschikking in onze school Oké, en verder hoe werd deze taak geëvalueerd? Stond deze bijvoorbeeld op punten of hoe heb je dit aangepakt? Deze taak stond op zo n 10 punten, deze worden door mij verbeterd. Er stonden 3 punten op spelling,3 op woordenschat en 4 op inhoud En hoe heb je het dan aangepakt? Euhm, ik liep vooral rond. Dus tijdens de les dat ze deze taak konden uitschrijven liep ik rond in de les en de leerlingen die bijvoorbeeld vragen hadden konden deze dus stellen: op deze manier kon ik tussentijdse feedback voorzien. Dus je evalueert de leerlingen al tijdens de opdracht als ik het goed versta? Evalueren niet echt nee, wel als ik even stil bleef staan bij een verhaal van een leerlinge en zag hier veel voorkomende spellingsfouten/ schrijffouten wijs ik de leerlinge er altijd op. Wel zeg ik niet wat juist fout is, maar dat de desbetreffende leerling het verhaal nog eens moet nalezen en zien of er zelf inzicht verworven wordt in de gemaakte fouten. Naar de inhoud kijk ik op dat moment niet, aangezien iedereen mag schrijven wat in hen opkomt. Oke dat is duidelijk. Wat gebeurde er na de evaluatie? Toen ik de S-opdracht verbeterd had, liet ik een paar verhalen voorlezen door de leerlingen. Hier gaan we dan als klas verder op in. Oke, Waarom juist deze aanpak? Zo heb ik de kans om dan veel voorkomende schrijf of spellingfouten eruit te halen en behandel ik nog eens extra in de les. Ik lees de punten van de leerlingen niet luidop voor omdat ik hier al slechte ervaringen mee heb ondervonden. Dit kan bijvoorbeeld inwerken op het gemoed van de leerlingen. Wordt er een verdere ondersteuning geboden aan de leerlingen die niet goed scoren? Ja zeker wel, als ik zie dat een leerling slecht gescoord heeft, kan er verdere ondersteuning geboden worden. Omdat zo n opdrachten vaak gebeuren in mijn klas, kan ik makkelijk een evolutie vaststellen in het creatief schrijven. Onze school beschikt over een zorgleerkracht die deze ondersteuning kan bieden. Zijn er misschien veel voorkomende sterke punten bij de leerlingen die je even kan vermelden? Bij deze opdracht heb ik verhalen uit verschillende invalshoeken kunnen bestuderen. Ik kon vaststellen dat er een groot aantal leerlingen een goed inlevingsniveau behalen. Wel zijn er een aantal veel voorkomende spellingfouten zoals de DT-fout en ei/ij door elkaar halen. Hier heb ik mij de volgende lessen op gefocust. Oke, dat was allemaal heel duidelijk. Dank u voor mee te willen werken

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Uitgeschreven interviews van groep tien

Uitgeschreven interviews van groep tien Uitgeschreven interviews van groep tien Dejonghe Lisa Lannoye Eva Van Damme Sieglinde Interview voor leerling Marie : Schrijfleven van een leerling Ben jij iemand die graag schrijft? Zoja, wat schrijf

Nadere informatie

Interviews. 3 de Bachelor Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde Taaldidactiek

Interviews. 3 de Bachelor Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde Taaldidactiek Interviews 3 de Bachelor Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde Taaldidactiek Prof. Hilde Van Keer Assistent Fien De Smedt Academiejaar 2014-2015 Groep 12 Laure Eeckhout 01204321 Paulien

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Perspectief leerlingen. Het schrijfleven van de leerling. Schrijven tijdens het lesgebeuren

Perspectief leerlingen. Het schrijfleven van de leerling. Schrijven tijdens het lesgebeuren 8.1 Interviews 8.1.1 Interviewleidraad Perspectief leerlingen Het schrijfleven van de leerling Wat is jouw lievelingsvak op school? Moet je dan veel schrijven? Schrijf je graag? Vind je dat je mooi kan

Nadere informatie

DEEL 5: BIJLAGEN BIJLAGE 1: INTERVIEW 1

DEEL 5: BIJLAGEN BIJLAGE 1: INTERVIEW 1 Inhoudsopgave Deel 5: Bijlagen... 2 Bijlage 1: Interview 1... 2 Bijlage 2: Interview 2... 5 Bijlage 3: Interview 3... 7 Bijlage 4: Interview juf Mara... 10 1 DEEL 5: BIJLAGEN BIJLAGE 1: INTERVIEW 1 Hallo,

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Uitgetypte interviews Taaldidactiek

Uitgetypte interviews Taaldidactiek Universiteit Gent: Academiejaar 2014-2015 Uitgetypte interviews Taaldidactiek Groep 16 Van Den Bussche Thiana, Vande Velde Kathleen & Reene van de Wall Pedagogische Wetenschappen pedagogiek en onderwijskunde

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

Bijlage. Uitgetypte interviews opdracht schrijven. Groep 2

Bijlage. Uitgetypte interviews opdracht schrijven. Groep 2 Bijlage Uitgetypte interviews opdracht schrijven Groep 2 Vragen interview leerkracht : schrijfopdracht 1 1. Wat was de opdracht? Ze moesten proeven uit het taalboek uitschrijven, ze moesten de proeven

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Stina en Catho 29-05-09 jaargang 3 nr. 22 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Stina en Catho 29-05-09 jaargang 3 nr. 22 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: en 29-05-09 jaargang 3 nr. 22 http:zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com!" # % ' () * " ' )+, # - + #, # %, #. + ' ) + 00. + 1, Saai Ik ben verjaard

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

Een verhaal van Femke

Een verhaal van Femke Wordt u geprikkeld door deze afbeelding en wilt u graag te weten komen wat er achter schuilt? Lees dan... Een verhaal van Femke Ik ben Jasmien en vertel u een verhaal. Het is geen verhaal over, maar een

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk Deze papieren geven informatie over: A. De verzorging : Hoe hoort een werkstuk er uit te zien? B. De indeling : Hoe wordt een werkstuk ingedeeld? C. Het onderwerp : Waarover

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Een 'Acta Diurna ' voor de klas Wat ga je leren? Je leert hoe je een muurkrant kunt maken die interessant is voor kinderen.

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak.

De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. De Huiswerkgids beschrijft de doorgaande lijn van het huiswerk dat we geven en de aanbevolen aanpak. 2 juli 2014 KBS De Hoeksteen 11QH Olmendreef 100 3137 CR Vlaardingen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Hoe maak

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012

HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 HUISWERKGIDS SCHOOLJAAR 2011-2012 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding De huiswerkgids 3 2. Hoe maak en leer je huiswerk? 4 3. Het leren van woorden (spelling/engels) 5 4. Het leren van topografie

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

REFLECTIE VANUIT HET PERSPECTIEF VAN KINDEREN EN JONGEREN

REFLECTIE VANUIT HET PERSPECTIEF VAN KINDEREN EN JONGEREN GEZIN EN SCHOOL-SAMEN OPVOEDEN IN VERSCHIL-Vlor-16 mei 2012 Workshop 1 Een gedeelde en gedragen visie over de relatie gezin-school REFLECTIE VANUIT HET PERSPECTIEF VAN KINDEREN EN JONGEREN door Hilde Lauwers

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

UITDAGING 5: Justine helpt de buren

UITDAGING 5: Justine helpt de buren Dit werkblaadje is van... UITDAGING 5: Justine helpt de buren Solidariteit in je eigen omgeving Individuele oefening Heb jij al eens iemand geholpen? Schrijf op wat je deed om die persoon te helpen. Voorbeeld:

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP

Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP Werkboek LEVEL BLOK NAAM GROEP Dit leerlingwerkboek is een onderdeel van Levelwerk, een uitgave van Eduforce. Auteur: Jan Kuipers Vormgeving: Eduforce Druk: Cedin Eduforce 2014 Uitgeverij Eduforce Lavendelheide

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:...

Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo. Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal. Naam:... Excellent Rekenen Goede tot zeer goede rekenaars in het vmbo Bijlage 2 Statistiekbrochure Materiaal Naam:... Inleiding Als onderdeel van het onderzoek Excellent rekenen in het vmbo zijn er twee opdrachten

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

GROWTH EN FIXED MINDSET?

GROWTH EN FIXED MINDSET? GROWTH EN FIXED MINDSET? DOEL Stimuleren van zelfvertrouwen bij leerlingen door het gebruik van groeigerichte feedback en het bieden van kansen op succeservaringen. WERKWIJZE 1) Bekijk onderstaande TED-talk

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie