Help-file voor de installatie, registratie, ontgrendeling en volledige werking van Digital Soccer Draw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Help-file voor de installatie, registratie, ontgrendeling en volledige werking van Digital Soccer Draw"

Transcriptie

1 Help-file voor de installatie, registratie, ontgrendeling en volledige werking van Digital Soccer Draw Algemeen De taalkeuze van de vensters wordt bepaald door de versie van Windows die u heeft geïnstalleerd (Nederlands, Frans, Engels). In onze voorbeelden is dit Engels. (Yes, No) Downloaden en installeren van de software. Download de software op of op en kies het pad waar u het installatieprogramma (setupdsdraw) wil opslaan. Dubbelklik op het setup icoontje. Setup vraagt of u de software wil installeren ja of neen? Indien u kiest voor neen, dan sluit het setupprogramma van Digital Soccer Draw gewoon vanzelf af. Indien u kiest voor ja, dan heeft u een keuze tussen 3 verschillende talen. Namelijk Engels, Frans of Nederlands. Kies uw taal en druk op OK.

2 Nadat u de taal heeft gekozen en op OK heeft geklikt, krijgt u het volgende venster. Klik op Volgende om verder te gaan of Annuleren om de setup af te sluiten. Klikt u op Annuleren, dan krijgt u volgend keuzevenster: Indien u het setupprogramma wil afsluiten, klik dan op ja. Indien u gewoon verder wil met het installeren van de software, klik op neen en op volgende in het vorige venster. U krijgt nu onderstaand venster te zien.

3 U heeft de mogelijkheid om met knop Vorige terug te keren naar vorig venster of na het accepteren van de licentieovereenkomst met de knop Volgende het pad te kiezen waar u de software wenst te installeren. (zie onderstaand venster). Het wordt aanbevolen aan niet gevorderde pc-gebruikers om het programma zelf zijn map te laten kiezen, maar u kan dit ook zelf kiezen indien u dit wenst. Tik dan zelf de map in waar u het programma wenst te installeren of klik op Bladeren om uw mappen te doorbladeren. (zie onderstaand venster). Indien u de gewenste map heeft gevonden klik op OK. De gekozen map wordt aangegeven in het venster Kies de doelmap (zie venster hierboven).

4 Na het klikken op Volgende krijgt u het venster van de startmap te zien. Het is aangewezen om deze niet te veranderen en op Volgende te klikken. Klik op Volgende. Men krijgt een laatste venster met een overzicht van de gekozen doelmap en start map. Klik nu op Installeren om de software op uw PC te installeren. Vergeet niet al uw openstaande versies van Digital Soccer Draw af te sluiten.

5 Na installatie verschijnt er een Digital Soccer Draw-icoontje op uw desktop/bureaublad. Door het dubbelklikken op dit icoontje op uw desktop, wordt Digital Soccer Draw opgestart. Eerst krijgt u een splash-screen te zien (zie venster onderaan). D.w.z dat de software wordt geladen. Indien u nog in de proefperiode zit zal een venster tevoorschijn komen met het aantal dagen dat de proefperiode nog loopt. Dit vanaf de eerste dag en de eerste maal dat u Digital Soccer Draw installeert. Indien de proefperiode van 21 dagen is verstreken krijgt u onderstaand venster te zien.

6 Klik op OK en u krijgt de hoofdpagina te zien van de software waarbij sommige knoppen niet meer actief zijn. (zie onderstaand venster). Meer uitleg hoe u de software moet aankopen om alle functies terug actief te plaatsen, vindt u verder in deze help-file.

7 Hoe deze software registreren en aankopen? Klik in het hoofdmenu op REGISTREREN, vul het registratieformulier volledig in en druk op de knop Electronisch bestellen en sluit vervolgens uw programma af. De registratiecode is uniek voor elke PC en mag niet gewijzigd worden. Nadat wij uw registratieformulier hebben ontvangen, zal u een factuur worden toegestuurd. Na betaling van deze factuur zal u een ontgrendelingscode ontvangen (en meer info wat u ermee moet doen). OPGELET! Hotmail-klanten kunnen hun registratieformulier enkel faxen. Meer uitleg zie hoofdmenu HELP/BESTELLEN. Registratie formulier.

8 Hoe moet u de software ontgrendelen? Klik in het hoofdmenu op ONTGRENDELEN U krijgt het ontgrendel formulier te zien (zie onderstaand venster). Klik op de afbeelding (bal). Indien het programma reeds is geregistreerd krijgt u onderstaand venster te zien. Dit betekent dat u gewoon kan werken met Digital Soccer Draw. Zoniet krijgt u het ontgrendelformulier te zien. Knip en plak uw ontgrendelingscode die u van ons heeft ontvangen en klik op Ontgrendelingsbestand aanmaken. Het wordt sterk afgeraden om de code zelf over te tikken; de kans op fouten bij het overtikken is zeer groot! Het programma zal dan niet functioneren.

9 Sluit het venster met OK. Indien de code correct werd ingevoerd krijgt u de volgende melding: Sluit het programma volledig af en start het opnieuw door op het icoontje op uw desktop/bureaublad te klikken. Alle knoppen moeten nu actief zijn en uw software is nu levenslang ontgrendeld (zie onderstaand venster). Indien u de code foutief hebt ingeplakt krijgt u onderstaande melding. Probeer het opnieuw.

10 Dit scherm geeft aan dat er een fout in de code zit (onvolledig gecopieerd of foutief overgetikt), maar kan ook aangeven dat er meerdere versies van Digital Soccer Draw aanwezig zijn op uw PC. De software werkt NIET als er meerdere versies op dezelfde PC aanwezig zijn. Verwijder in dit geval de overtollige versies. Deze foutmelding krijgt u ook als de registratie en de ontgrendeling op verschillende PC s gebeurd zou zijn. Dan verwijdert u de software van uw PC, downloadt hem opnieuw, installeert en registreert opnieuw en verzendt het registratieformulier zoals hierboven beschreven. Wij checken dan na of u reeds betaald heeft en u krijgt tot 3 jaar na uw aankoop gratis een nieuwe ontgrendelingscode bezorgd. Na deze 3 jaar kunnen we u helaas deze garantie niet meer bieden. U zal dan desgewenst een nieuw abonnement moeten betalen.

11 Hoe werkt deze software? HOOFD menu Overzicht Bestand Bewerken Afbeelding Pagina Help Registreren Ontgrendelen Auteur Geen submenu Geen submenu Geen submenu Bestanden BESTAND/OPENEN Hier kunt u een bestaande tekening openen. Klik op BESTAND/OPENEN, kies de gewenste tekening en klik op Openen. Uw tekening wordt in Digital Soccer Draw geopend.

12 BESTAND/NIEUW Klik op BESTAND/NIEUW om een blanco blad te verkrijgen en om een nieuwe tekening te maken. Indien u reeds een tekening op uw blad heeft staan, vraagt het programma om deze tekening al dan niet eerst op te slaan. Maak uw keuze (zie onderstaand venster). Indien u kiest voor Ja (Yes) kunt u de filenaam wijzigen en Opslaan (Save) klikken om uw tekening op te slaan. Indien u op Annuleren klikt (Cancel) dan komt u terug in uw tekening terecht. BESTAND/OPSLAAN of via sneltoets Indien u een tekening heeft geopend en wijzigingen heeft aangebracht, kunt u via Opslaan uw tekening onder dezelfde naam terug opslaan.

13 BESTAND/OPSLAAN ALS Indien u een tekening heeft geopend en wijzigingen heeft aangebracht, kunt u via Opslaan uw tekening onder een andere naam opslaan. Dit is handig indien u een tekening heeft gemaakt en u kleine wijzigingen wil aanbrengen om dan terug op te slaan als een andere (nieuwe) tekening. BESTAND/AFDRUKVOORBEELD of via sneltoets Met deze functie kunt u het afdrukvoorbeeld bekijken zoals de tekening op uw A4-papier zal worden afgedrukt. Sluit het venster terug door op Sluiten of door op het kruisje te klikken. Print alle pagina s af door op het printer icoontje te klikken. Met de knopen kunt u de volgende en vorige pagina s bekijken. In het scherm ziet u eveneens op welke pagina u staat.

14 BESTAND/PAGINAINSTELLING of via sneltoets Hier kunt u de ligging van uw blad kiezen. Klik op Eigen formaat en pas de lengte en breedte aan van uw blad. Snap to grid : Indien dit wordt aangeklikt zullen uw figuren op uw blad steeds uitlijnen op uw grid. Printkwaliteit kan aangepast worden om uw toners te sparen. U hebt de keuze tussen hoog en laag. BESTAND/AFDRUKKEN of via sneltoets Met deze functie print u alle pagina s af. U kunt de kwaliteit eerst aanpassen in de paginainstelling.

15 BESTAND/AFDRUKKEN PAGINA Indien u maar 1 pagina wenst af te drukken kunt u deze functie gebruiken. Zoek de pagina die u wenst af te drukken en klik op Bestand/afdrukken pagina. Enkel de geselecteerde pagina wordt afgedrukt. BESTAND/VERZENDEN Open uw tekening en klik op Bestand/verzenden. Uw formulier opent en de file staat als bijlage klaar om te versturen. (zie onderstaand venster).

16 BESTAND/AFSLUITEN of via sneltoets Programma wordt afgesloten. Indien men reeds aan een tekening is begonnen krijgt u de melding of u al dan niet de tekening wenst op te slaan. Zie onderstaand venster. Indien u kiest voor Ja (Yes), dan kunt u de filenaam wijzigen en Opslaan (Save) klikken om uw tekening op te slaan. Indien u op annuleren klikt (cancel) dan komt u terug in uw tekening terecht.

17 Bewerken BEWERKEN/ONGEDAAN MAKEN of sneltoets Indien u wijzigingen heeft aangebracht aan uw tekening en u heeft deze nog niet opgeslagen, dan kunt u uw laatste wijzigingen nog ongedaan maken met de functie Ongedaan maken. Met de Opnieuw -toets kunt u de bewerking die u met de toets Ongedaan maken heeft uitgevoerd, opnieuw wijzigen. BEWERKEN/OPNIEUW of sneltoets Met de Opnieuw toets kunt u de bewerking die u met de toets Ongedaan maken heeft uitgevoerd, opnieuw wijzigen. BEWERKEN/KNIPPEN of sneltoets Nadat u een afbeelding op uw blad heeft geplaatst, kunt u deze selecteren, knippen en ergens anders plakken. Het verschil met kopiëren en plakken is dat met knippen de afbeelding verdwijnt. De toetsen CTRL-X op uw toetsenbord kunnen hiervoor eveneens gebruikt worden. Het knippen van meerdere geselecteerde afbeeldingen is eveneens mogelijk. BEWERKEN/KOPIEREN of sneltoets. Nadat u een afbeelding op uw blad heeft geplaatst, kunt u deze selecteren, kopiëren en ergens plakken. Het verschil met knippen en plakken is dat uw afbeelding niet verdwijnt. U kan deze zoveel plakken als u maar wilt. De toetsen CTRL-C op uw toetsenbord kunnen hiervoor eveneens gebruikt worden. U kunt meerdere items selecteren en kopiëren.

18 BEWERKEN/PLAKKEN of sneltoets Met deze functie kunt u de geknipte of gekopieerde afbeelding plakken. De toetsen CTRL-V op uw toetsenbord kunnen hiervoor eveneens gebruikt worden. BEWERKEN/VERWIJDEREN of sneltoets Nadat u een afbeelding heeft geselecteerd, kunt u deze verwijderen door deze functie te gebruiken. Meerdere objecten selecteren en verwijderen kan eveneens met deze functie. Met de toets Ongedaan maken kunt u deze bewerking ongedaan maken. U kunt eveneens uw DELETE toets op uw toetsenbord gebruiken.

19 Afbeelding AFBEELDING/VERWIJDEREN of sneltoets Zelfde functie als bewerken/verwijderen AFBEELDING/NAAR ACHTEREN NAAR VOREN of sneltoets Met de functie Naar achteren kunt u een geselecteerd vlak of object 1 voor 1 achter alle andere plaatsen. Met de functie Naar voren doet u net het omgekeerde. Selecteer de afbeelding die u naar achteren of naar voren wenst te plaatsen. Door meerdere malen te klikken zal het object volledig achter of volledig voor alle andere objecten komen te liggen.

20 AFBEELDING/NAAR ACHTERGROND NAAR VOORGROND of sneltoets Deze functies hebben als doel het geselecteerde object volledig achter alle andere of volledig voor alle andere objecten of figuren te plaatsen. AFBEELDING/GROEPEREN DEGROEPEREN of sneltoets Selecteer alle objecten die u wil groeperen. Onder Groeperen verstaat men dat deze objecten steeds bij elkaar blijven en wanneer u één van de gegroepeerde objecten selecteert u automatisch alle andere mee selecteert. U kunt deze tezamen verplaatsen, verwijderen, ronddraaien, enz. Indien u achteraf 1 van de gegroepeerde objecten wil verwijderen, veranderen van kleur of aanpassen, dan moet u eerst de gegroepeerde objecten Degroeperen. Objecten niet gegroepeerd. (gedegroepeerd) Objecten gegroepeerd

21 AFBEELDING/EXPORTEREN of sneltoets U wenst een tekening in een Worddocument te plaatsen of via Powerpoint te presenteren? U kunt met Exporteren een tekening opslaan als.jpg,.bmp,.gif. Maak uw tekening en klik op Exporteren. U komt in onderstaand scherm terecht. 1. Kies de map waarin u uw tekening wenst op te slaan. 2. Geef een naam aan uw tekening 3. Maak de keuze van het door u gewenste formaat (extensie): Jpg, Bmp, Gif en sla uw tekening op.

22 Pagina PAGINA/BIJVOEGEN U kunt meerdere pagina s voor 1 bestand maken. Klik op Pagina bijvoegen om meerdere pagina s toe te voegen. Pagina s komen automatisch achteraan de reeds gemaakte pagina s te staan. HELP Meerdere pagina s worden zo in balk aangegeven. PAGINA/PAGINA TUSSENVOEGEN U kunt met deze functie pagina s tussen uw andere pagina s plaatsen. Navigeer naar een pagina (bv. 4). Klik op Pagina tussenvoegen. Een nieuwe pagina wordt ingevoegd tussen pagina 4 en 3. PAGINA/PAGINA VERWIJDEREN Deze functie wordt gebruikt om pagina s uit uw bestand te verwijderen. Selecteer een pagina en klik op Pagina verwijderen. U krijgt onderstaand venster te zien. Indien u de pagina wenst te verwijderen klik op Ja (Yes). Indien u de pagina wenst te behouden klik op Neen (No).

23 PAGINA/VOLGENDE PAGINA VORIGE PAGINA of sneltoets. Indien u in uw bestand meerdere pagina s hebt aangemaakt kunt u met deze toetsen navigeren van de ene naar de andere pagina. PAGINA/ZOOM IN ZOOM UIT of sneltoets Met deze functie kunt u in verschillende stappen in en uitzomen. Uw pagina wordt dan kleiner of groter naargelang u meerdere malen op de functies klikt. PAGINA/ZOOM BREEDTE PAGINA WEERGAVE of sneltoets. Met de functie Zoom breedte past de paginabreedte zich aan het volledig scherm aan. Met de functie Pagina weergave wordt de volledige pagina weergegeven.

24 Help Klik in het hoofdmenu op HELP /INFO om onze websites te bezoeken.(zie onderstaand venster).

25 Klik in het hoofdmenu op HELP /BESTELLEN voor meer uitleg over hoe u dit softwarepakket kunt aankopen en bestellen.

26 Klik in het hoofdmenu op HELP /ONTGRENDELEN om meer uitleg over hoe u het pakket kunt ontgrendelen AUTEUR Met de functie Auteur kunt u uw naam steeds op dezelfde plaats op uw tekeningen invoegen. Deze kunt u nog wijzigen, verplaatsen of verwijderen. Voeg uw naam in en klik op OK. Bovenaan de tekening wordt uw naam ingevoegd.

27 Een terrein kiezen. Klik op icoontje terrein. 1. U krijgt de keuze om uw blad staand of liggend te plaatsen. 2. Navigeer met de cursor (pijl) over de keuze die u wenst. 3. Er opent zich een volgend menu. 4. Klik op het terrein dat u wenst. Terrein wordt op blad geplaatst. Voor aanpasbaar terrein kunt u navigeren naar aanpasbaar. Er opent zich een nieuw menu waar u het gewenste terrein kunt kiezen. Aanpasbaar terrein op uw blad plaatsten. Na het loslaten van de linkermuisknop, wordt het gekozen terrein op uw blad geplaatst. U kunt later nog steeds de grootte aanpassen, verplaatsen enz. Kies het aanpasbaar terrein. Hou uw linkermuisknop ingedrukt en sleep de stippellijn naar het gewenste formaat. Laat de linkermuisknop los.

28 Item op uw blad plaatsen. Indien u pijlen of vlakke figuren selecteert, moet u eerst de grootte instellen door de linkermuisknop in te houden en te verslepen. Selecteer het item dat u wenst. Wanneer u nu over uw blad navigeert, verandert de cursor naargelang het gekozen item. Klik nu met de linkermuisknop op uw blad. De afbeelding wordt op uw blad geplaatst omringd door een stippellijn. Deze stippellijn geeft aan dat de afbeelding nog geselecteerd is zodat u deze nog kan verplaatsen, kopiëren, verwijderen, draaien, enz. Item(s) selecteren die u op uw tekening reeds heeft geplaatst. Beweeg uw cursor over de afbeelding die u wenst te selecteren. Cursor verandert in een handje. Klik nu op de afbeelding. Als de afbeelding geselecteerd is kunt u een stippellijn rond het object zien. Meerdere items selecteren. U kunt meerdere items selecteren door met uw linkermuisknop een kader rond de items te trekken. Of een andere mogelijkheid is de SHIFT-toets in te drukken en op de gewenste objecten te klikken. Indien u de items niet meer wenst te selecteren, klik dan gewoon op uw blad naast de items.

29 Afbeeldingen, pijlen, vlakken, spelers wijzigen van kleur. Selecteer de gewenste afbeelding. Dit kan een pijl of vlakke figuur zijn. Indien juist geselecteerd (dat kan u zien aan de hand van stippellijn rond het item), kunt u de kleur wijzigen door op de dropdown kleurkiezer te klikken en de gepaste kleur te kiezen. Een vlakke figuur vergroten. Selecteer de afbeelding die u wenst te vergroten. Ga met de cursor naar de rand van de geselecteerde afbeelding totdat uw cursor in een dubbele pijl verandert. Klik op de linkermuisknop en hou deze ingedrukt. Sleep naar de gewenste grote en laat knop terug los. Een afbeelding verplaatsen. Selecteer de afbeelding die u wenst te verplaatsen. Klik met de linkermuisknop op de afbeelding en hou deze ingedrukt. Versleep naar de gewenste plaats. Laat uw linkermuisknop weer los.

30 Een pijl verplaatsen. Selecteer de pijl die u wenst te verplaatsen. Aan de uiteinden van de pijl komen 2 witte vierkantjes tevoorschijn. Neem 1 vierkantje met linkermuisknop ingedrukt vast en versleep. Indien u de volledige pijl wenst te verslepen, moet u de pijl in het midden met het handje verslepen tot op de gewenste positie. Ronddraaien van spelers, figuren enz. Selecteer de gewenste afbeelding, vlak, speler enz. Aan de zijkant van de stippellijn staat een cirkeltje. Beweeg met uw cursor over het cirkeltje totdat de pijl verandert in 2 pijlen. Hou de linkermuisknop ingedrukt en draai met uw muis rond totdat u de gewenste positie hebt gekozen. Laat knop terug los.

31 Titels invoegen Klik op icoontje A. U krijgt onderstaand venster te zien. Geef uw titel in, bv. Opmerkingen. Klik op OK. Uw cursor verandert in een kruisje met de letters ab. Plaats dit kruisje op de plaats waar u de titel wil en klik op de linkermuisknop. Titel wordt op blad geplaatst. Titels veranderen van kleur, formaat en lettertype. Selecteer de titel. Wijzig de kleur, onderlijn, plaats in het vet, cursief of vergroot met onderstaande balk. Lettertype wijzigen Titels wijzigen Dubbelklik op de tekst of selecteer en druk op functietoets F2 tot uw tekst verandert (zie vb. links). Beweeg met de pijltoetsen op uw klavier tot de plaats waar u de tekst wil wijzigen. Verwijder (Delete) de tekst of letters en verbeter.

32 Tekst bestaande uit meerdere regels. Klik op icoontje ab. U krijgt onderstaand venster te zien. Tik uw tekst in en klik op invoegen. U zult zien dat indien u in uw vorige tekening reeds tekst hebt ingevoegd, deze nog steeds in het witte vak te zien is. Wis met de knop tekst wissen of verbeter en voeg opnieuw in. Tik hier uw tekst in. Na invoegen verandert de cursor in een kruisje met er naast de letters ab die aangeeft dat het tekst is dat u zal invoegen. Klik op uw blad. Tekst wordt op uw blad geplaatst. Links ziet u wat er gebeurt als men het kader kleiner maakt.

33 Figuur of foto invoegen. Klik op icoontje Figuur. Er opent zich een nieuw venster (zie onder). Zoek in uw mappen de figuur of foto die u wenst in te voegen. Klik op de figuur en dan op Open. Uw cursor verandert in een kruisje met een figuurtje. Hou uw linkermuisknop ingedrukt en versleep tot de gewenste grootte en laat de muisknop los. De afbeelding wordt op uw blad geplaatst.

34 Aanpassen schermresolutie Indien u in een schermresolutie werkt van 1024x768 krijgt u alle icoontjes te zien. (zie onderstaande afbeelding). Het meest rechtse is de kleurkiezer. Indien uw schermresolutie echter is ingesteld op 800x600 dan moet u deze aanpassen want u mist een deel van de icoontjes op uw scherm. (zie onderstaande afbeelding). Hoe moet u tewerk gaan om uw schermresolutie te wijzigen? Ga naar uw desktop/bureaublad, plaats uw cursor op een lege plek en klik op de rechtermuisknop en selecteer vervolgens eigenschappen of properties (naargelang taal van uw Windowsversie).

35 Er opent zich een nieuw venster. (zie afbeelding hieronder links). Ga naar Settings, Instellingen en versleep de Schermresolutie, Screen resolution naar 1024 by 768 pixels (zie afbeelding hieronder rechts). Klik op Apply, Toepassen en dan op OK. Uw schermresolutie is aangepast en alle icoontjes zijn nu in uw tekenprogramma zichtbaar. Noot: In de volgende upgrade van Digital Soccer SDraw zal deze instelling automatisch gebeuren. Foutmelding bij het tekenen met freehand. Heel uitzonderlijk kan u deze foutmelding tegenkomen: Indien u bij het tekenen het freehand deze foutmelding krijgt, kunt u met de ESCape -toets op uw klavier deze verwijderen en gewoon verder werken. Gebruik dus niet de toetsen OK of sluit niet af via kruisje in de rechterbovenhoek. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van Homeware en F&G Partners bvba ( ).

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05

1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 1. Installatie DCElektro Studentversie 2008.05 DesignCAD versie 18 en Studentversie DCElektro downloaden. ------------------------------------------------------------------------------------- Volgende

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint verkennen POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 in het menu Start klikken. Typ anders in

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Brainpartner, februari 2015. Handleiding

Brainpartner, februari 2015. Handleiding Brainpartner, februari 2015 Handleiding Handleiding imindmap for Web Februari 2015 Auteur: Drs. Robert Pastoor, onderwijspsycholoog en Buzan s imindmap Licensed Instructor Brainpartner Zandsteeg 27 4255

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers)

Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Aan de slag Uren registreren met WorkTimer (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om WorkTimer te gebruiken voor tijdregistratie. WorkTimer is een programma waarmee u eenvoudig

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Fairword Inhoudsopgave:

Fairword Inhoudsopgave: Fairword Inhoudsopgave: Inleiding Fairword 2 Openen van Fairword 3 Optische functies in Fairword 4 Het openen van een extern document in Fairword 9 Het exporteren van een Fairword document 10 Het printen

Nadere informatie

193 Albelli/Hema Windows

193 Albelli/Hema Windows www.sencomp.nl 193 Albelli/Hema Windows laatst gewijzigd 25 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoalbum is Albelli of Hema. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Indien u gekozen heeft voor Hema

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net Fotogeniek - Creative photos Handleiding Inhoudsopgave FOTOGENIEK - CREATIVE PHOTOS HANDLEIDING...

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule Inhoudsopgave Voorwoord Stap 1 Onderwerpkeuze Stap 2 Aanmaken module Stap 3 Keuze soort module: les of toets Stap 4 Module bewerken 3 4 5 6 7 Stap 5 Gebruik module editor Toelichting editor toolbar functionaliteit

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

195 Fotoalbum maken met Blokker

195 Fotoalbum maken met Blokker www.sencomp.nl 195 Fotoalbum maken met Blokker laatst gewijzigd 13 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Blokker. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Blokker software

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE WINDOWS SOFTWARE

GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE WINDOWS SOFTWARE GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE WINDOWS SOFTWARE ANWB Fotoservice klantenservice@anwbfotoservice.nl GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE 2016 1 INHOUDSOPGAVE Installatie Installatie Een project starten

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers)

Aan de slag. Werken met OnsRooster. (voor medewerkers) Aan de slag Werken met OnsRooster (voor medewerkers) Over dit document Binnen uw organisatie is gekozen om OnsRooster te gebruiken voor roostering en tijdregistratie. OnsRooster is een programma waarmee

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS...

WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... Word 2 WORD STARTEN... 4 WORD STOPPEN... 4 OPENEN... 5 OPSLAAN... 6 AFDRUKKEN = PRINTEN... 8 FOUTJE ONGEDAAN MAKEN... 9 KIEZEN MET MUIS... 10 KIEZEN VAN 1 WOORD... 10 KIEZEN VAN 1 ZIN... 10 KIEZEN VAN

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

LINC vzw Maria-Theresiastraat 20 3000 Leuven Tel: 016/31.66.09 e-mail: info@linc-vzw.be www.linc-vzw.be. Ontwerp LINC logo: Colofon

LINC vzw Maria-Theresiastraat 20 3000 Leuven Tel: 016/31.66.09 e-mail: info@linc-vzw.be www.linc-vzw.be. Ontwerp LINC logo: Colofon STARTEN MET WORD Colofon De Leren is Leuk -pakketten zijn een product van LINC om de nieuwe geletterdheid te promoten. Een pakket bestaat uit een minibrochure en cd-rom waarbij het horen, zien en doen

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Stappenplan Infographic maken

Stappenplan Infographic maken WAT IS EASELLY? Er zijn verschillende mogelijkheden om een infographic te maken, zoals met behulp van de tool Easel.ly. Met Easel.ly kun je eenvoudig visueel aantrekkelijke infographics maken. Het systeem

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK WIN-SOFTWARE

GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK WIN-SOFTWARE GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK WIN-SOFTWARE Fotofabriek klantenservice@fotofabriek.nl GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK SOFTWARE 2016 1 INHOUDSOPGAVE Installatie Installatie Een project starten Project starten

Nadere informatie

Voornaam. Achternaam. adres

Voornaam. Achternaam.  adres Klik op: Voornaam Achternaam Vul de gegevens in en klik op: Email adres Geef een wachtwoord op. Herhaal het wachtwoord (niet knippen en plakken) blz.1 van 10 Hier volgt een aantal voorbeelden van de mogelijkheden

Nadere informatie

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie