195 Fotoalbum maken met Blokker

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "195 Fotoalbum maken met Blokker"

Transcriptie

1 195 Fotoalbum maken met Blokker laatst gewijzigd 13 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Blokker. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Blokker software downloaden en installeren Deel 2 Foto's voor uw fotoboek selecteren Deel 3 Blokker software leren kennen Deel 4 Daadwerkelijk een fotoboek maken en eventueel bestellen Deel 5 Blokker software kan nog veel meer Deel 1 Stap 1 en 2 Blokker software downloaden en direct installeren Blokker om de software te downloaden Wachten Verwijderen Begin nu rechts boven aan de pagina Uitvoeren, tenzij u het.exe programma wilt opslaan Wacht totdat het downloaden gereed is. Klik dan op: Uitvoeren en op Volgende en op rondje voor: Ik ga akkoord en op Volgende en op Volgende en op Volgende U krijgt nu de vraag of de software mag worden geïnstalleerd. Klik dan op Ja en tot slot op Afsluiten. alle inmiddels openstaande menu's op de X rechtsboven Er staat nu een (oranje met B)snelkoppeling op uw bureaublad, Deel 1 Stap 3 Het programma de eerste keer opstarten en updaten (bijwerken) De snelkoppeling om het programma te openen Er komt een klein menu met de vraag of het programma mag worden bijgewerkt. Klik dan op Ja en op OK Het programma is nu gereed om te gaan gebruiken en uw eerste fotoboek te maken. Doch we gaan eerst wat anders doen Annuleren en sluit daarna het programma af Deel 2 Stap 1 Foto's voorselecteren voor het fotoalbum U wordt geadviseerd om de foto's voor uw fotoalbum te selecteren, voordat u het fotoalbum gaat maken. Dit advies geven we omdat de afbeeldingen in het programma te klein zijn om een goede selectie mogelijk te maken Naamgeven Open de hoofdmap Afbeeldingen op uw computer Nieuwe map, om een nieuwe map te maken Type de naam van de nieuwe map: Selectie voor fotoalbum naam. De nieuwe map heeft nu deze naam De map met de te selecteren foto's met de rechtermuisknop.

2 Kopiëren Open nu de mp met de naam Selectie voor fotoalbum naam Plakken Alle foto's staan nu in deze map. De eerste foto in deze map De foto wordt nu vergroot weergegeven in het programma Windows Foto Viewer. Wilt u de foto verwijderen klik dan op het rode kruisje rechtsonder in het scherm. U krijgt nog de vraag of u de foto definitief wilt verwijderen. Klikt u op Ja, dan verschijnt de volgende foto. De andere foto is uit deze map verwijderd. Wilt u de foto behouden, klik dan op de pijl rechts en de volgende foto verschijnt. Loop zo de hele map met foto's door. Controleer dan nog een keer uw selectie. Indien u tevreden bent met de selectie, sluit dan de map. Deel 3 Blokker software leren kenen Deel 3 bestaat uit een aantal stappen om het programma te leren kennen en er mee te werken Deel 3 Stap 1 Het programma opnieuw opstarten en foto's opzoeken De snelkoppeling om het programma te starten Selecteren Het programma wordt opgestart De cirkel voor de tekst: Een nieuw project maken, zodat het rondje is geselecteerd en klik op OK U kunt bij de keuze uit een aantal verschillende fotoboeken. Bekijk de mogelijkheden en maak tot slot de volgende keuzes. Fotoboek echt fotopapier(32) en op Volgende en op Zijdeglans(16) en op Volgende. A-4 Liggend 24 (24 foto's) en op Volgende Lees de tip en klik op Volgende Selecteer in het menu links Mijn Afbeeldingen en open deze map. Klik dan op de map met de foto's voor het album. In beeld komen nu de foto's voor het album Deel 3 Stap 2 De omslag maken In vergelijking met andere fotoboekprogramma's heeft de Blokker software een afwijkend pagina indeling. Kennen andere programma's een linker- en een rechter paginanummer, bij deze software slaan de paginanummers steeds op de linker- èn de rechterpagina. U kunt dus bijvoorbeeld niet op één pagina wel een achtergrondkleur gebruiken en de naastliggende pagina niet. Controleer dit door door de pagina's te bladeren Omslag maken We beginnen met het maken van de omslag. Omslag, boven het grote lege pagina gedeelte. Onder Fotoboek enzovoorts staat nu links een 1 en daaronder ziet u enkele kaders met tekst. Daaronder staat links Pagina indelingen met daaronder weer verschillende kaders met tekst.

3 Omslagfoto meest linkse kader, houdt de muisknop ingedrukt en beweeg nu de muis naar het grote vlak. Laat dan de muisknop los. U ziet dat de indeling van de omslag wordt gewijzigd. Sleep nu een foto naar de omslag. Op een foto klikken, muisknop ingedrukt houden, foto naar omslag slepen en muisknop loslaten. U ziet nu, na even wachten een nieuw menu met 2x de gesleepte foto. In de bovenste foto ziet u een streepjeslijnen. Die geven aan hoe de foto, om de beeldverhoudingen te behouden, zal worden uitgesneden. OP de onderste foto ziet u de uitsnede. Door op de bovenste foto te klikken, kunt u, met de muisknop ingedrukt, de uitsnede aanpassen. Klik nu op Beeldverhouding behouden en OK. De foto uitsnede wordt nu weergegeven over de voor- en achterkant van de omslag. Stel vast, dat de rechterkant op uw scherm de voorkant van uw album wordt Rechts in de foto ziet u een wazige rechthoek. Hier komen we later op terug. Bestand en op Opslaan en uw werk tot nu toe wordt opgeslagen. Deel 3 stap 3 Uw werk tussentijds opslaan Het is verstandig om vanaf het begin uw werk tussentijds op te slaan. Klik daarom nu op Bestand en op Opslaan als. Controleer of het te maken album in de juiste map wordt opgeslagen, meestal Mijn afbeeldingen en geef een Bestandsnaam aan het album. Deze mag dezelfde zijn, als die u voor de selectie van de foto's gebruikte, Klik nu op Opslaan Sluit desgewenst het programma nu af om later verder te gaan, of ga direct door naar de volgende stap Werk in principe niet langer dan 1 uur aan dit soort opdrachten Deel 3 Stap 4 Een project heropenen We gaan er van uit dat u uw fotoalbum volgens stap 3 en 4 heeft aangemaakt en opgeslagen De snelkoppeling om het programma te starten Een bestaand bestand openen en klik op Annuleren. Tenzij u nu op OK kunt klikken. Het programma is nu op uw scherm. Bestand en op. het door u opgeslagen bestand. Uw eerder gemaakt bestand wordt nu geopend. Omslag en zie dat de omslag is voorzien van de eerder gemaakte foto. Ga nu verder met stap 5 Deel 3Stap 5 Pagina indelingen aanpassen en foto's invoegen Omslag en de omslag met foto verschijnt. Eerder hebben we de pagina indeling van de omslag veranderd, door vanaf pagina-indelingen onder de omslag, een pagina-indeling te slepen naar de omslag. Deze keuze is er nu niet. Om deze terug te krijgen klikt u op Beeld en op Indelingen. De keuze pagina-indelingen zijn nu weer zichtbaar.

4 Afsluiten Voor de omslag kunt u 4 verschillende pagina-indelingen selecteren. Probeer dit uit door de verschillende indelingen naar de omslag te slepen. Pagina's en u ziet nu de lege pagina's 1 t/m 4. Met een bepaalde,standaard aangemaakte, pagina-indelingen. Op pagina 1 ziet u, door de omkadering met bolletjes, dat deze pagina is geselecteerd en dat uitsluitend de rechterpagina kan worden gevuld met een foto. Door rechts in de pagina-indelingen te scrollen, ziet u dat u nu uit veel meer pagina-indelingen kunt kiezen. Experimenteer hier ook even mee. Pagina 2. Ook hier heeft u een vooraf, door de programmamakers pagina-indeling, die u naar eigen inzicht kunt aanpassen. Experimenteer hier ook mee Bestand en op Opslaan en sluit het programma af. Deel 4 Daadwerkelijk een fotoboek maken en eventueel bestellen We zijn nu zover dat u voldoende van het programma weet om daadwerkelijk een fotoboek te gaan maken. U wordt aangeraden om te beginnen met een minder dure versie voor uw eerste bestelling. U kunt natuurlijk wel oefenen met een duurdere versie. Open het programma en kies voor Een nieuw project openen en klik op OK. Het programma wordt geopend Foto's zoeken Zoek de foto's waarmee u een fotoboek wilt gaan maken op en voeg deze links in. Pagina-indeling Maak de door u gewenste pagins-indelingen voor de Omslag en een aantal pagina's. Foto's plaatsen Plaats op de verschillende pagina's foto's Afsluiten Controleren Bestellen Sluit zo nu en dan uw werk tussentijds op Controleer, als u gereed bent alle pagina's en beoordeel het resultaat, door te klikken op Voorbeeld. U kunt nu het album doorbladeren. Indien u tevreden bent kunt u nu een fotoalbum bestellen. Handel daarbij als in de instructie wordt aangegeven. Deel 5 Blokker software kan nog veel meer Het programma kan nog veel meer dan in deel 3 is behandeld. Hier volgen nog een aantal mogelijkheden. Ook de hierna gegeven mogelijkheden zijn nog lang niet alle. Zie de slotopmerking aan het einde van deze cursus. Deel 5 Stap 1 Tekst op een pagina plaatsen Het is wellicht goed om op sommige plaatsen in uw fotoboek teksten op te nemen. Dit gaat als volgt: Open een bestaand of nieuw project en plaats een foto op een pagina Helemaal rechts op de 3e balk van boven staat een symbooltje van een pagina. Als u met de muisaanwijzer op dit symbool gaat staat, verschijnt de tekst: Tekstvak toevoegen Een foto, waarop een tekst wilt plaatsen en klik dan op het symbool voor tekstvak invoegen. Nu verschijnt, boven aan op de foto een grijs vlak

5 Tekst maken Tekst verplaatsen met de tekst: Dubbelklik voor tekst. Nu moet u even wachten tot er een nieuw menu verschijnt. Dit heet Tekst bewerken het witte bovenste vlak, de cursor verschijnt hier. Pas het lettertype en de grootte aan op de gebruikelijke manier. Kies in eerste instantie een wat grotere letter dan normaal, dit voor de leesbaarheid op de fotopagina. Later kunt u hem altijd nog weer aanpassen. Type nu uw tekst. Onder de tekst ziet u, een deel van, de foto. U ziet de tekst hier ook verschijnen. Door de tekst te verplaatsen in het tekst vak, kunt u de plaats van de tekst op de foto aanpassen. Eventueel kunt u ook, door deze te selecteren het lettertype en de grote aanpassen. U ziet op de foto het resultaat. Ok als u tevreden bent met uw tekst. Deel 5 Stap 2 Tekst kleuren en achtergrond achter tekst Het kan zijn dat, een gekleurde tekst of een achtergrondkleur achter de tekst, deze beter zal doen uitkomen. Achtergrond Tekst(vak) verplaatsen Het tekst menu, dat u in stap 1 heeft gebruikt. U ziet rechts van de letterkeuze mogelijkheden: Twee zwarte vakjes. Met de bovenste bepaald u de tekstkleur, met de onderste de achtergrond kleur. Experimenteer hier mee. Ook zonder achtergrondkleur kunt u de tekstkleur aanpassen. Experimenteer hier ook mee Als u op Ok heeft geklikt met een achtergrond kleur, dan zult u het gehele tekstvlak in kleur zien. Om dit aan te passen handelt u als volgt: de tekstachtergrond en daarna op Vrije indeling, dit symbool staat rechts naast Voorbeeld. Er verschijnen nu groene bolletjes rondom het tekstvak. Nu kunt u de tekstachtergrond, gedeeltelijk, aanpassen. U kunt, met het tekstvak met groene bolletjes ook de gehele tekst verplaatsen. Experimenteer hier ook mee. Deel 5 Stap 3 Foto's vergroten of verkleinen Soms is het gewenst om een foto op een pagina te vergroten of de verkleinen. Een foto op een pagina. De foto wordt nu omkaderd door een aantal kleine bolletjes. Dit geeft aan dat de betreffende foto is geselecteerd. Een bolletje aan de zij- of onderkant van de foto. Houdt de muisknop ingedrukt en beweeg de muis zodat het bolletje naar binnen in de foto gaat. U ziet dat nu de foto wordt verkleind. Beweegt u de muis op dezelfde wijze, maar dan naar buiten de foto en de foto wordt groter. Constateer dat, zodra u de muisknop loslaat, de beeldverhoudingen gelijk blijven aan die van de originele foto. Dit is één van de bijzondere voordelen van dit programma. Bij lang niet alle programma's is dat het geval.

6 Deel 5 Stap 4 Foto's op een pagina verplaatsen Een foto op een pagina. Houdt de muisknop ingedrukt en beweeg de muis. De foto wordt verplaatst. U kunt een foto zo daar zetten waar u hem graag op de pagina heeft. Dit kan uiteraard alleen als de foto kleiner is dan de pagina-indeling aangeeft. Deel 5 Stap 5 Foto's over elkaar heen plaatsen. Dit is bij dit programma niet mogelijk, voor zover ik het heb kunnen uitzoeken Deel 5 Stap 6 Andere vorm aan foto's geven Selecteren Selecteer de foto Dubbeklik op De foto. In het menu links staat onder meer shapes en soft shapes. Klik op één van beiden en selecteer een vorm. U ziet nu hoe de foto er uit komt te zien. Indien akkoord klik op Ok De foto heeft nu de gekozen vorm. Deel 5 Stap 7 Rand of kader om foto's maken Handel als in stap 6, maar kies voor Sjablonen of Design kaders Deel 5 Stap 8 Achtergronden maken en kleinere foto's plaatsen Let er op dat, als u een achtergrondkleur voor een pagina kiest, dit ook van toepassing zal zijn op de naastliggende pagina. Open Selecteren Plaatsen Dubbelklik Selecteren Een nieuwe pagina Een sjabloon met meerdere foto's die niet de gehele pagina vullen Plaats de foto's Op de pagina. Het menu: Achtergrond afbeelding wordt geopend Selecteer een kleur en klik op OK De achtergrond van de pagina heeft nu de gekozen kleur. Indien u slechts 1 foto wilt plaatsen met een andere achtergrondkleur, dan moet u na het plaatsen van de foto, deze eerst verkleinen. Dan dubbelklikken op een leeg gedeelte en de achtergrondkleur aanmaken. Desgewenst kun tu de foto later nog weer aanpassen Deel 5 Stap 9 Rugtekst op omslag maken Dit is bij dit programma niet mogelijk, voor zover ik het heb kunnen uitzoeken Slotopmerking Het Blokker fotoboek software programma kan nog veel meer dan ik hier heb beschreven. U kunt zelf nu verder experimenteren met de diverse opties. Er kan echt weinig mis gaan, als u dit doet in een nog niet gereed project. Experimenteer wel steeds in een niet opgeslagen proefproject en pas een nieuwe ontdekking pas toe in een echt fotoboek, als u de nieuwe ontdekking beheerst. Laat mij weten wat voor bijzondere mogelijkheden u nog ontdekt.

7 Stap 10 Autoflow gebruiken Om alle foto's nu direct in te voegen kunt u gebruik maken van Autoflow. De knop om dit hulpmiddel te gebruiken staat in de rij van knoppen boven de grote pagina's. Ga met de muisaanwijzer over de knoppen om te zien wat de betekenis van de verschillende knoppen is. De knop Autoflow en alle foto's worden nu in het album opgenomen Beeld en op Voorvertoning U ziet nu hoe u album er uit zal gaan zien. Een van de dingen die op zullen vallen is dat op een aantal pagina's meerdere foto's staan. Op sommige pagina's staan 2 foto's over elkaar heen. U zult het resultaat, met mij waarschijnlijk, niet erg fraai vinden. Zo moet het dus kennelijk (nog) niet. Wat kunnen we hieraan doen? Wijzigen en op Autoflow ongedaan maken De autoflow selectie vervalt Stap 11 Indelingen (stijlen) van de pagina's aanpassen Boven de 2 grote pagina's ziet u de Omslag, pagina 2, pagina 3-4, enzovoorts. U ziet dat de pagina's allemaal een verschillende indeling (stijl) hebben.. Onder de 2 grote pagina's ziet u staan Cover, Cover en Cover. Ook hier ziet u dat de pagina's een verschillende indeling hebben. Klikt u op pagina 2, dan ziet u dat onderin de indelingen veranderen en staat er nu onder iedere indeling Basic. Klikt u op pagina 3-4 dan worden er weer andere indelingsmogelijkheden beschikbaar Klikt u op de schuifbalk onder deze indelingen, en houdt u de maisknop ingedrukt, dan kun u. door de muis naar rechts of links te bewegen, nog tal van indelingen zien, waaruit gekozen kan worden Pagina 2 boven. De linker pagina is grijs en kan niet worden verandert. U ziet pagina 2 nu ook in het groot De eerste Basic pagina linksonder. Sleep nu, met de muisknop ingedrukt, deze Basic indeling naar pagina 2 U ziet dat de indeling van pagina 2 is verandert in deze Basic indeling Wijzigen en op Ongedaan maken Pagina stijl toewijzen U ziet nu dat pagina 2 weer terug is in de eerdere indeling Stap 13 Paginastijlen van pagina 2 tot en met 9-10 wijzigen Pagina 2 en verander de stijl in de 1e Basic stijl Doe dit ook met de pagina's tot en met pagina 9-10 Merk op dat de 1e Basic stijl zich nu verderop in de onderste rij met stijlen staat Autoflow en bekijk het resultaat van uw wijzigingen, via Voorvertoning U ziet dat nu op de pagina's 2 tot en met 9-10 slechts 1 foto staat en dat deze geheel pagina vullend zijn.

8 Sluiten Sluit de Voorvertoning en ga terug naar de oorspronkelijke situatie, met behulp van de knop Wijzigen en door enkele malen Ongedaan maken. U heeft nu weer een leeg scherm voor u en alle foto's zijn weer verwijderd uit de bovenste rij. Stap 14 Grijstinten omzetten in kleur Autoflow en wacht tot alle foto's weer zijn ingevoegd Ga naar Pagina Ga naar Sluiten U ziet dat op pagina 11 de foto's in grijstinten zijn. Om dit te herstellen: De foto met de grijstinten. Er komt een omlijning om de foto, met blauwe bolletjes De rechterkant van de pagina en zoek naar Dichtheid Het bolletje en schuif dit, met de muisknop ingedrukt, naar rechts. U ziet dat de kleuren weer terug komen Door van pagina 11 de stijl te wijzigen in de 1e Basic stijl, wordt de foto bladvullend Sluit de Voorvertoning en ga terug naar de oorspronkelijke situatie, met behulp van de knop Wijzigen en door enkele malen te klikken op de knop: Ongedaan maken. Stap 15 Foto's omkaderen, met kleur In de vorige stappen hebben we de foto's bladvullend gemaakt. Er kan echter ook een kader om de foto's worden gemaakt. Dit kader kunnen we dan een kleur geven. Pagina 2 Open het programma en open het project Slepen Ga naar de 2e basic stijl en sleep deze naar grote pagina 2 Sluiten Achtergronden en kies een kleur Het kader rond de foto is nu gekleurd. Het fotovlak blijft echter wit. Doe dezelfde handeling net de pagina's 3-4 tot en met Autoflow en bekijk het resultaat. Sluit de Voorvertoning en ga terug naar de oorspronkelijke situatie, met behulp van de knop Wijzigen en door enkele malen op Ongedaan maken te klikken Stap 16 Tekstkader invoegen U kunt op elke gewenste plaats, al of niet onder, naast of op de foto een tekst aanbrengen. Open het programma en daarna een bestaand project Als u het project eerder in de oorspronkelijke toestand had afgesloten zijn er nog geen foto's ingevoegd. Pagina 3-4. Maak op pagina 3 de 1e Basic stijl aan. Invoegen en op Tekstkader

9 Verplaatsen Omvormen Tekst typen In het midden van de pagina verschijnt een rechthoek, met aan de kanten blauwe bolletjes. Plaats de muisaanwijzer in de rechthoek. Er verschijnt een ruitjesvel op de pagina. Met de muisknop ingedrukt, kunt u nu de rechthoek verplaatsen Plaats de muisaanwijzer op het rechter middelste bolletje. Met de musknop ingedrukt, kunt u nu het kader verbreden. Idem met het rechter bolletje. Met het middelste bolletje onder, kunt u de rechthoek breder of smaller maken Dubbelklik op het tekstvak. U kunt nu de letter naar keuze selecteren, alsmede de lettergrootte enzovoorts. Net zoals u dit doet in een tekstverwerkingsprogramma. Let op dat u niet een te kleine letter kiest Stap 17 Een Fotokader invoegen U kunt behalve te kiezen uit een bepaalde paginastijl. Ook een fotokader invoegen en de grootte naar wens aanpassen Foto invoegen Omvormen Bijsnijden Verplaatsen Open het programma en daarna een bestaand project Als u het project eerder in de oorspronkelijke toestand had afgesloten zijn er nog geen foto's ingevoegd. Pagina 3-4. Maak op pagina 3 de 1e Basic stijl aan. Invoegen en op Fotokader en op rechthoek, of een andere vorm naar keuze In het midden van de pagina verschijn een rechthoek, met aan de kanten blauwe bolletjes. U kunt nu direct, uit de linker kolom een foto naar keuze selecteren en deze naar de rechthoek slepen. U krijgt nu een tip hoe u de foto kunt bijsnijden en/of het formaat aanpassen Plaats de muisaanwijzer op het rechter middelste bolletje. Met de muisknop ingedrukt, kunt u nu het kader verbreden. Idem met het linker bolletje. Met het middelste bolletje onder, kunt u de rechthoek breder of smaller maken Dubbelklik op de foto en snijdt de foto bij naar wens. Lukt dit niet, pas dan de rechthoek aan U kunt de foto in zijn geheel op een andere plaats zetten, door de muisaanwijzer in het midden van de foto te plaatsen en met de muisknop ingedrukt de muis te bewegen. Stap 18 De omslag aanmaken We hebben tot nu toe nog geen aandacht besteed aan het maken van de omslag. Dit gaan we nu behandelen Open het programma weer en open een bestaand bestand Omslag, bovenaan de pagina. De omslag wordt nu in zijn geheel zichtbaar

10 Verwijderen Selecteren Slepen Teksten de achterkant, met de rechtermuisknop en klik op Verwijderen. De tekst van de achterkant verdwijnt. Doe hetzelfde met de voorkant Het ziet er vaak leuk uit als de foto aan de voor- en de achterkant doorloopt. Dit gaan we nu doen. U kunt dit overigens ook met iedere andere 2 willekeurige naast elkaar liggende pagina's doen Selecteer de 1e cover stijl en sleep deze naar de omslag. Over de gehele omslag staat nu een kruis Sleep een foto uit de linkerkolom naar de omslag. U krijgt nu direct een tip hoe u de foto kunt aanpassen. Let er op dat de foto tijdens het maken van het album wordt bijgesneden tot binnen de rode lijnen. Hier moet dus de foto zodanig staan dat alles wat u op de omslag wilt laten zien, hierbinnen valt. Zowel op de voorkant als de achterkant kunt u een tekst plaatsen, over de foto heen. Let er wel op dat de tekstkleur voldoende contrasteert met foto. Dit kunt u overigens bij alle foto's doen. Maak echter niet te veel teksten

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

193 Albelli/Hema Windows

193 Albelli/Hema Windows www.sencomp.nl 193 Albelli/Hema Windows laatst gewijzigd 25 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoalbum is Albelli of Hema. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Indien u gekozen heeft voor Hema

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Inhoud. 1 Starten 1. 2a Maken van een nieuw document 2. 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3. 3 Mogelijkheden 4

Inhoud. 1 Starten 1. 2a Maken van een nieuw document 2. 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3. 3 Mogelijkheden 4 Inhoud 1 Starten 1 2a Maken van een nieuw document 2 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3 3 Mogelijkheden 4 3a Autoflow of handmatig inslepen 6 Handleiding Wanneer je deze handige tips doorneemt

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

~ 1 ~ 1: ga naar: http://fotoalbum.hema.nl/

~ 1 ~ 1: ga naar: http://fotoalbum.hema.nl/ Workshop album maken Maart 2013 Leonie Groosman 1: ga naar: http://fotoalbum.hema.nl/ 2 : rechts staat: download de software in oranje: begin direct klik er komt een nieuw scherm met 3 mogelijkheden een

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Stap voor stap op weg naar jouw eigen fotoboek HANDLEIDING PICTOPRINT PROGRAMMA

Stap voor stap op weg naar jouw eigen fotoboek HANDLEIDING PICTOPRINT PROGRAMMA Stap voor stap op weg naar jouw eigen fotoboek HANDLEIDING PICTOPRINT PROGRAMMA Inhoud Dit is de handleiding van de Pictoprint programmatuur. Wanneer je deze handige tips doorneemt haal je alles uit het

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Het maken van kaarten in Word 2007

Het maken van kaarten in Word 2007 Het maken van kaarten in Word 2007 Voorbereidende werkzaamheden: pagina-indeling veranderen naar liggend en de marges wijzigen werkblad indelen in kolommen rasterlijnen zichtbaar maken 1. De pagina-indeling

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Inhoud. PROGRAMMA DOWNLOADEN www.albumcollectie.nl 3. PROJECTKEUZE Nieuw project / updates 4 Productgroepen 5 Projectkeuze 6

Inhoud. PROGRAMMA DOWNLOADEN www.albumcollectie.nl 3. PROJECTKEUZE Nieuw project / updates 4 Productgroepen 5 Projectkeuze 6 HANDLEIDING Inhoud PROGRAMMA DOWNLOADEN www.albumcollectie.nl 3 PROJECTKEUZE Nieuw project / updates 4 Productgroepen 5 Projectkeuze 6 HET ONTWERP PROGRAMMA Foto s uploaden 7 Paginastijlen / maskers /

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK WIN-SOFTWARE

GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK WIN-SOFTWARE GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK WIN-SOFTWARE Fotofabriek klantenservice@fotofabriek.nl GEBRUIKSAANWIJZING FOTOFABRIEK SOFTWARE 2016 1 INHOUDSOPGAVE Installatie Installatie Een project starten Project starten

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen simpele handleiding voor gratis albumsoftware voor Windows 1. welk thema heeft jouw fotoalbum? maak een goede selectie Zoek de foto s uit die je in het fotoalbum

Nadere informatie

Handleiding Fotoboeken.nl software (Desktop / laptop versie 2015.1.1)

Handleiding Fotoboeken.nl software (Desktop / laptop versie 2015.1.1) Handleiding Fotoboeken.nl software (Desktop / laptop versie 2015.1.1) 1 Inleiding Met de software van Fotoboeken.nl maakt u snel en gemakkelijk een prachtig fotoboek of ander fotoproduct. Om u een steuntje

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

PowerPoint LL. Heemscan

PowerPoint LL. Heemscan Beste leerling, Je hebt nu een handleiding voor je liggen om de Powerpointpresentatie te maken. Vóór je gaat beginnen, lees je eerst deze handleiding en de tips goed door. Veel succes en veel plezier!

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE WINDOWS SOFTWARE

GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE WINDOWS SOFTWARE GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE WINDOWS SOFTWARE ANWB Fotoservice klantenservice@anwbfotoservice.nl GEBRUIKSAANWIJZING ANWB FOTOSERVICE 2016 1 INHOUDSOPGAVE Installatie Installatie Een project starten

Nadere informatie

Tekenobjecten Module 12

Tekenobjecten Module 12 12. Tekenobjecten In dit hoofdstuk leert u werken met de Tekenobjecten van Writer. Met behulp van deze functie kunt u uw creatie (in dit geval de kalender) er nog beter uit laten zien. 12.1 Tekenobjecten

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x )

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) Windows 10 W017 Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) ( De snelste manier om een computer netjes af te sluiten via de software! ) In dit document wordt uitgelegd hoe U zelf eenvoudig

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Handleiding Fotoboeken.nl software

Handleiding Fotoboeken.nl software Handleiding Fotoboeken.nl software 1 Inleiding Met de software van Fotoboeken.nl maakt u snel en gemakkelijk een prachtig fotoboek of ander fotoproduct. Om u een steuntje in de rug te bieden voor als u

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint

Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint Microsoft Office Een uitleg over een presentatie maken met PowerPoint #01:Voor we een presentatie kunnen maken moeten we eerst materiaal hebben, een idee (maak een presentatie over Breskens), Foto's hier

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac 2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac Deze cursus bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten 3. Werkblad gebruiken voor een (eenvoudige) boekhouding

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Download en installeren software pag. 5. Hoofdstuk 2 Zelf uw fotoboek ontwerpen met assistent pag. 6

Hoofdstuk 1 Download en installeren software pag. 5. Hoofdstuk 2 Zelf uw fotoboek ontwerpen met assistent pag. 6 Inhoud Voorwoord Hoe maak ik een mapje met foto s? Hoofdstuk 1 Download en installeren software pag. 5 Hoofdstuk 2 Zelf uw fotoboek ontwerpen met assistent pag. 6 Hoofdstuk 3 Zelf uw fotoboek ontwerpen

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Lorem Ipsum School Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het

Nadere informatie

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2017 1 Inhouds opgave 1. Hoe log ik in? Inloggen in het CMS systeem is heel simpel! Hoe log ik in? Een pagina toevoegen. Een pagina vullen/aanpassen.

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Handleiding Paint

Inhoudsopgave: Handleiding Paint lesmateriaal Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 2 2. Verplichte vaardigheden... 2 3. Paint openen... 3 4. Uitleg:... 3 A. De belangrijkste menu-opties... 4 B. De Werkset gereedschappen... 4 C. Kleurenset...

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Fotoʼs beheren met iphoto

Fotoʼs beheren met iphoto Fotoʼs beheren met iphoto In dit Hoofdstuk: Verkennen van de werkomgeving Fotoʼs importeren vanuit een digitale camera Een album maken 10.1. Verkennen van de werkomgeving We starten iphoto door te (enkel)klikken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Handleiding Probook Editor Software

Handleiding Probook Editor Software Handleiding Probook Editor Software Inhoud 1. Downloaden en installeren 2 2. Foto s uitzoeken en in een map plaatsen 3 3. Een nieuw project maken 4 4. Foto s toevoegen en autoflow 6 5. Extra opties 8 6.

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net Fotogeniek - Creative photos Handleiding Inhoudsopgave FOTOGENIEK - CREATIVE PHOTOS HANDLEIDING...

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Programma downloaden en installeren

Programma downloaden en installeren 1 HANDLEIDING Inhoudsopgave 3 Programma downloaden en installeren 4 Een nieuw project starten 7 Lay-out van het werkgebied 8 Het Hoofdmenu 12 Het gekozen project maken 20 Bestellen 2 Programma downloaden

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

Handleiding Boekensoftware

Handleiding Boekensoftware Handleiding Boekensoftware Inhoud 1. Downloaden en installeren 2 2. Foto s uitzoeken en in een map plaatsen 3 3. Een nieuw project maken 4 4. Belangrijke Tips voor u begint 6 5. Foto s toevoegen en autoflow

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie