ACTUEEL. In deze nieuwsbrief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACTUEEL. In deze nieuwsbrief"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief van Intergo 2005, JAARGANG 3 nummer 1 In deze nieuwsbrief Voorwoord Answina Zwaagstra Thema: ergonomie en opleiding Wat vindt de ergonoom ervan? Colofon Voorwoord door Answina Zwaagstra, Intergo 2004 is inmiddels afgerond, leve het nieuwe jaar! Het afsluiten van een jaar heeft altijd wel iets melancholisch.. je reflecteert; er gebeurt veel in een jaar. Persoonlijk, zakelijk, maatschappelijk en mondiaal Veel om te koesteren en, veel om bij stil te staan, en veel om maar snel te vergeten. We gaan het nieuwe jaar in. 2005, een nieuwe start, een schone kalender aan de muur. Ik wens alle lezers namens mijn collega s een voorspoedig 2005 toe. Ik hoop dat we elkaar weer tegenkomen in het nieuwe jaar en onze samenwerking op dezelfde plezierige wijze kunnen voortzetten zoals we dat al jaren doen. Deze 7 e Informail heeft als thema ergonomie & opleiding. Intergo is al jaren in verschillende onderwijsvormen betrokken waarin wij onze kennis delen. Deze nieuwsbrief geeft een beeld van de wijze waarop Intergo bij opleiding aanwezig is. ACTUEEL Intergo helpt een PUMA temmen NS werkt aan een verbetering van de punctualiteit. Bij NS Reizigers Materieel & Infra loopt daarom het project Punctualiteit Materieel (PUMA). Doel van dit project is het aantal treinvertragingen t.g.v. storingen aan het materieel te verminderen. Intergo heeft onderzoek gedaan naar de zgn. menselijke factor. Wetgeving voor blootstelling aan lichaamstrillingen Al dit jaar zullen grenswaarden voor trillingsbelasting vanuit de Europese Richtlijn 2002/44/EG worden opgenomen in de Nederlandse wetgeving! De expertise van Intergo kunt u benutten om lichaamstrillingen te meten en de trillingsbelasting waar nodig effectief te verlagen. Meer hierover kunt u lezen in deze nieuwsbrief. Recycling van autowrakken In opdracht van Auto Recycling Nederland (ARN) heeft Intergo de recycling van autowrakken in Nederland onderzocht en geëvalueerd. Er is een veilige en efficiënte werkwijze voor de ingangscontrole bij shredders ontworpen. Uit de evaluatie blijkt dat die nieuwe werkwijze in de praktijk haalbaar is, maar door uiteenlopende belangen weinig toegepast wordt. Intergo en de Safety Case Infraspeed ontwerpt en bouwt de bovenbouw van de HSL-Zuid. Middels een Safety Case dient Infraspeed aan te tonen dat de geleverde systemen veilig zijn. Human Factors spelen een belangrijke rol in de veiligheid. Intergo beoordeelt en adviseert voor Infraspeed de integratie van ergonomie in deze Safety Case.

2 Thema: Ergonomie en opleiding Intergo voor de klas Voorwoord Ergonomen (van Intergo) zijn per definitie geen voorstanders van het opleiden. In opleidingen worden mensen geleerd met bepaald systeem of in een bepaalde omgeving te werken, een bepaald product te gebruiken. Het idee achter ergonomie is echter de leef- en werkomgeving van de mens optimaal aan te passen aan de capaciteiten en beperkingen van de mens en niet andersom. Een cursus computergebruik bijvoorbeeld is noodzakelijk omdat een computer voor beginnende gebruikers zo complex is dat men er zelf niet zomaar achter komt. De mens wordt dus als het ware aangepast aan het product. Vaak is het ook een kwestie van te weinig tijd en geld. Wanneer er bijvoorbeeld een product wordt ontwikkeld, wordt er weinig tijd gestoken in een optimale aanpassing van het product aan de mens. Dan blijkt later, als het product eenmaal op de markt is, dat het gebruik fysiek of mentaal te belastend is. Of men kiest bijvoorbeeld niet voor goede tilhulpmiddelen maar na hoog ziekteverzuim besluit men werknemers te leren hoe men moet tillen met minimale belasting voor de rug. Er is een aantal omstandigheden waarin een opleiding wel degelijk een goede - vanuit het oogpunt van de ergonoom - rol kan spelen. Het overdragen van een deel van onze kennis van de ergonomie is gunstig omdat anderen daardoor een beter product of dienst kunnen leveren. Of, in sommige gevallen kan een situatie echt niet aan de mens worden aangepast en is scholing noodzakelijk om fysieke of mentale belasting te voorkomen. Bedrijfsartsenopleiding In de postacademische opleiding tot bedrijfsarts aan het UMC St. Radboud in Nijmegen, is in de vier jaar durende opleiding een blok ergonomie opgenomen. Intergo geeft invulling aan dit blok. Aan bedrijfsartsen wordt middels lesstof, voorbeelden en opdrachten inzicht gegeven hoe klachten die zij dagelijks tegenkomen hun oorsprong kunnen hebben in bijvoorbeeld mentale of fysieke overbelasting, of middelen die niet aansluiten bij de taak van een werknemer waardoor men het werk niet aankan. Daarmee wordt ook duidelijk dat de oplossingsrichtingen gezocht dienen te worden in de ergonomie. Uiteraard kan van een bedrijfsarts niet worden verwacht dat hij/zij in een aantal lessen het vak van ergonoom verstaat. Waar wel naar gestreefd wordt is een alertheid te ontwikkelen waardoor de bedrijfsarts vroegtijdig onderkent welke deskundigheid moeten worden ingeschakeld voor ontstane problemen. In deze nieuwsbrief passeert een aantal artikelen over projecten waar Intergo zijn ergonomische kennis heeft verwerkt in een opleiding, eigenstandig of op verzoek. Naast genoemde opleidingen is Intergo ook actief bij EON (Ergonomie Opleidingen Nederland) en de Hogeschool van Utrecht.

3 Behalve een aantal dagen in de klas is er een praktijkdag waarbij de groep bedrijfsartsen in een bedrijf aan het werk gaat om de missers op het gebied van arbeidsomstandigheden te ontdekken en te analyseren. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Answina Zwaagstra (telefoon: ) of naar zwaagstra@intergo.nl) Nieuwe wetgeving Lichaamstrillingen vraagt om meer kennis en vaardigheid Een eerste stap: Het Practicum Lichaamstrillingen We verwachten de komende tijd een flinke toename in de meting en beoordeling van lichaamstrillingen. Aanleiding is de 16 e Bijzondere Richtlijn van de Europese Unie die letselpreventie als gevolg van lichaamstrillingen centraal stelt. Deze Richtlijn zal op korte termijn in de arbowetgeving opgenomen worden. En de meetapparatuur zal aan veel hogere eisen moeten voldoen. Hoog tijd dus voor meer kennisoverdracht op dit gebied. Als eerste concrete stap heeft Intergo bijgedragen aan de opzet van het practicum Lichaamstrillingen. Deze eendaagse cursus wordt verzorgt door Vibrations@work en Intergo speelt ook een rol in de uitvoering. De deelnemers gaan zelf rijden op trillende voertuigen. Ze krijgen hierbij de waarden van de trillingsbelasting in beeld. Zo ontstaat een gevoel bij waarden die genoemd staan in de normen. En omgekeerd krijgen deelnemers inzicht welke getallen horen bij een ervaren trillingsbelasting. Daarnaast staat het berekenen van de trillingsdosis op het programma, nuttig voor de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RIE). Uiteraard komen ook preventie gerichte maatregelen aan de orde. We zullen u op de hoogte houden van deze en andere stappen die we zetten om te komen tot een goede beoordeling van lichaamstrillingen. Wilt u meer weten over het practicum? Of wilt u andere informatie over lichaamstrillingen, bijvoorbeeld over de meting, beoordeling en verlaging van trillingsbelasting? Neem dan contact op met Igor Sijpkens (telefoon: of naar sijpkens@intergo.nl) De werkgever zal dan moeten aantonen dat de trillingsbelasting onder de vermelde limieten blijft. Ter ondersteuning zal in de nieuwe normen worden aangegeven hoe grenswaarden te berekenen zijn en welke maatregelen werkgevers dienen te treffen bij overschrijding van deze waarden. De theorie, de meting en de beoordeling van trillingsbelasting is complex.

4 Hou je vast! Bewegen op het werk voor hoofdconducteurs In opdracht van NS Opleidingen heeft Intergo meegewerkt aan de ontwikkeling van een computerondersteund programma voor hoofdconducteurs van NS Reizigers. Het leert ze omgaan met de onvermijdelijke risico's die er in hun werk bestaan op het gebied van lichamelijke belasting. Het multimedia programma gaat in op het ontstaan van veel voorkomende klachten en achtergronden van het menselijk lichaam. Het geeft vervolgens tips om het werk gezond uit te voeren en het eigen lichaam goed te verzorgen. Dit onderdeel wordt aangevuld met groepsgewijze praktijkoefeningen en houding- en bewegingsanalyse onder leiding van een fysiotherapeut. Er wordt daarbij echt in de trein geoefend. Inmiddels is de training ruim 250 keer uitgevoerd bij nieuwe en ervaren conducteurs. De waardering is hoog: het eindoordeel is 4,5 op een vijfpunts schaal. Meer doen met minder NS Stations Concern Huisvesting is een omvangrijk project gestart om de huisvesting voor het hele NS-concern efficienter te benutten. Intergo participeert in dit project om zeker te stellen dat de medewerkers in de vernieuwde huisvesting een werkplek krijgen die aan alle ergonomische en arbo-technische richtlijnen voldoet. In dit kader heeft Intergo ontwerprichtlijnen opgesteld die uitgaan van de voor de medewerkers benodigde functionaliteit. Gezien de omvang van het project zijn er meerdere ontwerpers verantwoordelijk voor het ontwerp van de vernieuwde huisvesting. Gedurende het project werd duidelijk dat men de ontwerprichtlijnen niet op de juiste manier gebruikte. Daarom heeft Intergo een master class gegeven aan de ontwerpers. In de master class zijn achtergronden van de richtlijnen aan de orde gekomen en zijn ontwerpdilemma s besproken. De opzet van de training is zo gekozen (modulair, database) dat de training ook voor andere beroepen geschikt is te maken. Neem hiervoor contact op met Richard van der Weide (telefoon: of vanderweide@intergo.nl)

5 Doel van de master class is dat de ontwerpers hun werk in 1 keer goed doen. Ook kunnen de ontwerpers in het overleg met de gebruikers nu beter beargumenteren waarom bepaalde wensen wel of niet gerealiseerd kunnen worden. De ontwerpen, die na het geven van de master class zijn voorgelegd aan Intergo, bevestigen dat de doelen van de masterclass bereikt zijn. Indien u uw ontwerpers ook wilt voeden op het gebied van ergonomie, dan kan dat natuurlijk. Intergo kan op meerdere terreinen vergelijkbare masterclasses of workshops geven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Melcher Zeilstra (telefoon: ) of zeilstra@intergo.nl De Heinz Easy Squeeze! TM is ergonomie in een ketchupdop, met aandacht voor de wijze waarop het product wordt gebruikt en vervolgens vertaling naar de vormgeving. Hierdoor is er een nieuw product ontstaan dat een stuk prettiger in gebruik is, de echte ongemakken van ketchupflessen heeft opgelost. Hier is over nagedacht. Een betrekkelijk simpele oplossing, maar kom er maar eens op. Gericht ergonomisch nadenken kan veel tijd schelen, soms wel meer dan een eeuw! Wat vindt de ergonoom ervan? De wereld op z n kop?!? Er is iets nieuws op de markt, flessen die op hun kop kunnen staan. Sanex heeft het toegepast in de deodorant rollers, en ketchup gigant Heinz ook. De Heinz Easy Squeeze! TM. Heinz heeft bedacht dat er aan de inhoud niets veranderd hoeft te worden maar aan de verpakking des te meer. Want die lekkere ketchup blijft onderin de fles. In menig ijskast komt de op z n kop staande fles spontaan de ijskast uit, zodra je de deur opendoet. Daar is die fles immers niet voor gemaakt. Gelukkig behoort dit nu tot het verleden. Een andere vormgeving, een brede dop, zelfs het etiket omgedraaid en we zijn van het probleem verlost. Alsof dat niet genoeg is, heeft Heinz ook nog iets aan de dop veranderd zodat morsen tot het verleden behoort. Heinz ketchup bestaat al sinds Een ruime eeuw later is er pas een productverpakking die echt functioneel is. Colofon Intergo Postbus DE Utrecht Tel info@intergo.nl

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers.

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers. Veel mensen krijgen in hun leven met rugklachten te maken. Rugpijn wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beweging en langdurig zitten. Vooral tijdens zittend werk kan rugpijn hinderlijk zijn. Soms

Nadere informatie

De Arbeidsinspectie in het kort. Blootstelling aan trillingen heftrucks

De Arbeidsinspectie in het kort. Blootstelling aan trillingen heftrucks De Arbeidsinspectie in het kort Blootstelling aan trillingen heftrucks Blootstelling aan trillingen bij het werk op de heftruck Heftruckchauffeurs kunnen worden blootgesteld aan schadelijke lichaamstrillingen.

Nadere informatie

Dental Experience Special

Dental Experience Special Dental Experience Special ERGONOMIE ACADEMy Maak van gezond werken een routine Marleen Diemel, ergonomisch adviseur voor Dental Union en bedrijfsfysiotherapeut bij Ergo Exam www.dentalunion.nl Beleef het

Nadere informatie

Voorwoord Henk Frieling Thema: Veranderende taken Wat vindt de ergonoom van Digitale TV? Colofon

Voorwoord Henk Frieling Thema: Veranderende taken Wat vindt de ergonoom van Digitale TV? Colofon Nieuwsbrief van Intergo 2006, JAARGANG 4 nummer 2 In deze nieuwsbrief Voorwoord Henk Frieling Thema: Veranderende taken Wat vindt de ergonoom van Digitale TV? Colofon Voorwoord door Henk Frieling, Intergo

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Selectie-instrument HARRIE

Selectie-instrument HARRIE Selectie-instrument HARRIE 1 Inleiding Voor u ligt het selectie-instrument HARRIE ; een vragenlijst die u als collega van een medewerker met autisme kan invullen om voor uzelf inzichtelijk te maken of

Nadere informatie

Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten

Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u die dan aan de ergotherapeut

Nadere informatie

Dental Experience Special

Dental Experience Special Dental Experience Special ERGONOMIE academy Maak van gezond werken een routine Marleen Diemel, ergonomisch adviseur voor Dental Union en bedrijfsfysiotherapeut bij Ergo Exam www.dentalunion.nl Beleef het

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuincentra

Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Voorwoord Voor u ligt de Arbocatalogus Tuincentra, het oplossingenboek voor arborisico s in tuincentra. In de tuincentra denken we bij veiligheid automatisch

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapie. Samen werken aan gezond werk!

Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapie. Samen werken aan gezond werk! Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapie Samen werken aan gezond werk! Samen werken aan gezond werk De vitaliteit van een bedrijf of organisatie is voor een groot deel afhankelijk van de werknemers. Gezonde werknemers

Nadere informatie

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Lichaamstrillingen

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Lichaamstrillingen Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Lichaamstrillingen Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW.

Nadere informatie

Arbeidsdeskundige Zorg. Module

Arbeidsdeskundige Zorg. Module Arbeidsdeskundige Zorg Module Arbeidsdeskundige zorg, module GGz In deze folder wordt een beeld gegeven van wat u kunt verwachten als u ondersteuning krijgt van de Arbeidsdeskundige Zorg van Zuyderland

Nadere informatie

Cursus Preventieassistent

Cursus Preventieassistent In deze uitgave: In onze nieuwsbrief DentalFlash een korte terugblik op de eerste lesdag van onze nieuwe cursus Praktijkmanagement en op de afgeronde Basiscursus Tandartsassistent. Verder een viertal praktische

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden Begeleiden - Werkbladen 133 Werkblad 14 Daar ben jij goed in!!! Doel: benoemen van de gaven die vrijwilligers inbrengen en het waarderen van hun inzet, bijvoorbeeld op een vrijwilligersavond. Benodigdheden:

Nadere informatie

Wij zijn Kantoor in beweging.

Wij zijn Kantoor in beweging. Wij zijn Kantoor in beweging. Wij maken iets los in ieder kantoor. WAT ONS BEWEEGT Kantoor in beweging, een familiebedrijf, creëert een gezonde werkomgeving voor zowel werknemer als werkgever. Afwisseling

Nadere informatie

meer dan re-integratie

meer dan re-integratie meer dan re-integratie is een goed re-integratiebureau? wij werken ONS ANTWOORD HIEROP IS: Een re-integratiebureau dat dagelijks met toewijding, zorg en passie werknemers en werkgevers begeleidt en ondersteunt,

Nadere informatie

Van. inzicht. naar. uitzicht. Loopbaanbegeleiding & coaching

Van. inzicht. naar. uitzicht. Loopbaanbegeleiding & coaching Van inzicht naar uitzicht Loopbaanbegeleiding & coaching La Vuelta is Spaans voor keerpunt. Een loopbaanbegeleidings- of coaching s- traject is vaak een keerpunt in je leven, door stil te staan bij jezelf,

Nadere informatie

Evaluatie en modernisering van de Ergocoach. Edwin Hagelen. Arbeidshygiënist UMC Utrecht

Evaluatie en modernisering van de Ergocoach. Edwin Hagelen. Arbeidshygiënist UMC Utrecht Evaluatie en modernisering van de Ergocoach Edwin Hagelen Arbeidshygiënist UMC Utrecht 1 Structuur lezing Historie Inzet ergocoaches patiënt-gebonden (zorg)afdelingen Evaluatie-onderzoek Aanpassingen opleiding

Nadere informatie

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis.

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven WOLTRING & OPPELAAR Kennis-in-huis Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties Woltring & Oppelaar Reïntegratietrajecten Training & coaching bedrijfsmentoren info@kennis-in-huis.nl

Nadere informatie

Gezond werken met. de handpallettruck

Gezond werken met. de handpallettruck Gezond werken met de handpallettruck Op de juiste manier inzetten Veel bedrijven gebruiken handpallettrucks voor het verplaatsen van goederen, ondanks de groeiende populariteit van de elektrische pallettruck.

Nadere informatie

Adviezen bij KANS/rsi

Adviezen bij KANS/rsi Adviezen bij KANS/rsi U bent momenteel in behandeling wegens klachten aan arm, nek en schouders. Dit wordt ook wel KANS/rsi genoemd. Het begrip RSI (Repetitive Strain Injury) heeft in de praktijk een groot

Nadere informatie

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger!

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger! Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak Zo werk je prettiger! Vooraf Schoonmakers werken dagelijks met allerlei schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach startdatum 10 januari 2019 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach gaan volgen verzorgd

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

De arbeidsdeskundige en PSA. Patrick Ox - arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundige en PSA. Patrick Ox - arbeidsdeskundige De arbeidsdeskundige en PSA Patrick Ox - arbeidsdeskundige Expereans: even voorstellen Expertisecentrum voor verzuim-, re-integratievraagstukken en Arboconcepten Nieuwe Stijl. Onafhankelijk, landelijk,

Nadere informatie

Preventie en verzuimkosten

Preventie en verzuimkosten Preventie en verzuimkosten Risico ontstaat door het niet weten wat je aan het doen bent (Warren Buffet) Pascalle Smit Strategisch adviseur duurzame inzetbaarheid Ervaring Goede hulp bij ontslag scheelt

Nadere informatie

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018

Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 Welkom bij de Gezond & Zeker Innovatiedag 2018 ESF Project Ergocoaching de ergocoach van de toekomst in de academische ziekenhuizen Elly Waaijer Ellen Bos Stijl Ergocoach Nieuwe Stijl UMC s Februari 2018

Nadere informatie

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Naast de huidige in-house trainingen is er ook op individuele basis een aanbod van trainingen waaraan oio-medewerkers kunnen deelnemen. Deze trainingen zijn gericht op

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Gezond werken met. de handpallettruck. dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Gezond werken met. de handpallettruck. dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Gezond werken met de handpallettruck dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Op de juiste manier inzetten Gezond(er) werken Veel bedrijven gebruiken handpallettrucks voor het verplaatsen

Nadere informatie

Hulpmiddelen voor werknemers 1

Hulpmiddelen voor werknemers 1 Hulpmiddelen voor werknemers 1 Oriënterende vragenlijsten Vragenlijst Inzetbaarheid algemeen Mini-scan Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid Index Performance Beschrijving De korte versie van de

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Leren Leren en ExcelLeren

Leren Leren en ExcelLeren Leren Leren en ExcelLeren www.mindsetlearnandgrow.nl Wat is MindSet? MindSet is een groep studenten die leerlingen leert effectief te leren. Wij helpen leerlingen betere schoolresultaten te behalen door

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

Programma Tijd Onderdeel Ontvangst Opening en ontwikkelingen bij Pensioenfonds Bakkers Veilig en gezond werken Pauze Pen

Programma Tijd Onderdeel Ontvangst Opening en ontwikkelingen bij Pensioenfonds Bakkers Veilig en gezond werken Pauze Pen Veilig en gezond naar pensioen 2 oktober 2018 Programma Tijd Onderdeel 13.00 Ontvangst 13.30 Opening en ontwikkelingen bij Pensioenfonds Bakkers 13.50 Veilig en gezond werken 15.30 Pauze 15.45 Pensioenkeuzes

Nadere informatie

Hoe pak je sedentair zitgedrag aan?

Hoe pak je sedentair zitgedrag aan? Hoe pak je sedentair zitgedrag aan? Inleiding Teveel of te lang zitten, ofwel sedentair zitgedrag, neemt in Nederland en de Westerse wereld enorm toe. Vroeger was werken een belangrijke bron van beweging

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorgpakket Optimaal

VGZ Bedrijfszorgpakket Optimaal VGZ Bedrijfszorgpakket Optimaal U kunt nu gebruikmaken van VGZ Bedrijfszorg, om gezond en plezierig te blijven werken! Uw werkgever maakt gebruik van VGZ Bedrijfszorg van Zorgverzekeraar VGZ. VGZ Bedrijfszorg

Nadere informatie

Opleiding tot Ergocoach Zorg

Opleiding tot Ergocoach Zorg Opleiding tot Ergocoach Zorg In de 6-daagse (=12 dagdelen) opleiding tot Ergocoach Zorg worden de kennis en vaardigheden aangereikt om teams op de werkplek te kunnen coachen op een ergonomische én haptonomische

Nadere informatie

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit & Business NLP Basics Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit hovelingsjanse is de interdisciplinaire organisatie die meerwaarde biedt op het gebied van veranderen: door van dichtbij die verandering

Nadere informatie

arbocare arboadviescentrum

arbocare arboadviescentrum arbocare arboadviescentrum Het Arboadviescentrum Hoe gezonder uw werknemers, hoe gezonder uw bedrijf. En dus uw winst. Helaas hebben we die gezondheid niet altijd in de hand. Eén hevige weersomslag en

Nadere informatie

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen mensenkennis Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker Kinderen en jeugdigen De docente geeft duidelijk en methodisch les, vertaalt vanuit eigen ervaring complexe theorie naar praktijk. Nu zet ik

Nadere informatie

Rugrevalidatieprogramma

Rugrevalidatieprogramma FYSIOTHERAPIE Rugrevalidatieprogramma BEHANDELING Rugrevalidatieprogramma U hebt het advies gekregen deel te nemen aan het rugrevalidatieprogramma op de afdeling Fysiotherapie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Nadere informatie

Gandhitraining. Ongekende effecten in de praktijk

Gandhitraining. Ongekende effecten in de praktijk Gandhitraining Ongekende effecten in de praktijk Van persoonlijk naar inspirerend leiderschap Wil je jouw persoonlijke leiderschap verdiepen tot inspirerend leiderschap; je ambities vormgeven en anderen

Nadere informatie

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent In deze uitgave: In deze nieuwsbrief DentalFlash de nieuwe cursus Paro-preventieassistent, zorg goed voor je lichaam, de veiligheid op de werkvloer in het geding, Sandra Schrijft en veel geslaagde cursisten.

Nadere informatie

Exclusief voor uw mensen

Exclusief voor uw mensen Exclusief voor uw mensen Uw mensen zijn exclusief En wij zijn er exclusief voor uw mensen Mensen zijn uniek. In hun doen en laten, maar ook in hun werk. Ieder mens heeft andere prikkels nodig om te kunnen

Nadere informatie

Present. Gezond en vitaal aan het werk

Present. Gezond en vitaal aan het werk Present Gezond en vitaal aan het werk Uw werkgever heeft naast de collectieve zorgverzekering ook Present afgesloten bij Zilveren Kruis Achmea. Present biedt een compleet pakket aan diensten en maatregelen

Nadere informatie

Succesvol herstel en duurzame inzetbaarheid

Succesvol herstel en duurzame inzetbaarheid Ketenpartners Succesvol herstel en duurzame inzetbaarheid Behandelcentrum voor bewegen en functioneren Samen resultaten boeken met eigen verantwoordelijkheid Effectieve behandelprogramma bij langdurige

Nadere informatie

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee!

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Leer/werktrajecten voor jongeren uit het speciaal en praktijkonderwijs Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Werk is belangrijk voor een mens. Het is een goede

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers November 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers We wensen jullie allebei een fijne tijd op onze school. Afsluiting Kinderboekenweek Op vrijdag

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers RSI Informatie voor werknemers en werkgevers RSI RSI (Repetitive Strain Injury) is de veelgebruikte verzamelnaam voor klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Deze klachten komen

Nadere informatie

Zonder afscherming is machine moordwapen. Nog geen rookverbod op horecaterras. 5 tips voor top veiligheidsschoenen. Risicogestuurd risico s te lijf

Zonder afscherming is machine moordwapen. Nog geen rookverbod op horecaterras. 5 tips voor top veiligheidsschoenen. Risicogestuurd risico s te lijf Jaargang 2015 / nieuwsbrief 29 / september en oktober 2015 Zonder afscherming is machine moordwapen Ongevallen met machines komen veel voor. Jaarlijks gebeuren er ongeveer 425 ernstige ongevallen in Nederland.

Nadere informatie

Voorkomen is nog altijd beter dan.

Voorkomen is nog altijd beter dan. Voorkomen is nog altijd beter dan. Colofon Auteur Erwin Napjus Human-Invest B.V. Loosdrecht/ Oktober 2012 Inleiding Een gezonde en veilige werkomgeving is belangrijk. Voor uw medewerkers, maar ook voor

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorg werkt altijd!

VGZ Bedrijfszorg werkt altijd! VGZ Bedrijfszorg werkt altijd! De beste aanpak van preventie en verzuimbeheersing VGZ Bedrijfszorg Verzuim en vitaliteit van medewerkers blijft voor werk gevers een belangrijk aandachtspunt. Klachten en

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI Opleidingsinstituut DJI Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI 14 april 2015 Nieuwsbrief voor Ketenpartners Inhoud Voorwoord Overleg over oprichting opleidingscentrum met de NCTV Mentale veerkracht; meer

Nadere informatie

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Case study Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Debiteurenbeheer is één van de grootste zorgen van managers in het bedrijfsleven. De moeilijke economische tijden van nu zien we terug

Nadere informatie

Fiche 6 (Analyse): Réglementering

Fiche 6 (Analyse): Réglementering Fiche 6 (Analyse): Réglementering De Belgische reglementering In België, is er momenteel een Koninklijk Besluit (december 2003) in voorbereiding teneinde de Europese Richtlijn 2002/44/CE in Belgisch recht

Nadere informatie

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim

Brochure. Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag. HR en de aanpak van ziekteverzuim Brochure Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag HR en de aanpak van ziekteverzuim Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus ziekteverzuim en re-integratie in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

2. Lessen... 2.1 Onderwerpen... 2.2 Lesmateriaal... 2.3 Discussie... 2.4 Naslagwerk... 3. Programma... 6

2. Lessen... 2.1 Onderwerpen... 2.2 Lesmateriaal... 2.3 Discussie... 2.4 Naslagwerk... 3. Programma... 6 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Human Factor Management IntroductieTraining... 4 1.1 Doel HFM... 4 1.2 Doel introductietraining... 4 1.3 Doelgroep... 4 1.4 Duur... 4 1.5 Inhoud... 4 2. Lessen... 2.1 Onderwerpen...

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Laat uw medewerkers excelleren

Laat uw medewerkers excelleren Laat uw medewerkers excelleren LivingFacility realiseert en regisseert integraal facilitair management in grote kantooromgevingen en voor organisaties die actief zijn op meerdere locaties. Wij combineren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gastouderbureau Kinderopvang Barendrecht WINTER 2012

Nieuwsbrief Gastouderbureau Kinderopvang Barendrecht WINTER 2012 BESTE VRAAG- EN GASTOUDERS Hierbij ontvangt u de winter editie van de nieuwsbrief van het gastouderbureau SKB. We wensen u veel plezier met lezen. DESKUNDIGHEIDSAVONDEN Tijdens de deskundigheidsavonden

Nadere informatie

Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP)

Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP) Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP) Vergrijzing personeelsbestand 2012: aandeel > 50 jaar 50% of meer Actie noodzakelijk Stijgende leeftijd leidt tot meer verzuim Nadelig voor werknemer:

Nadere informatie

10/2/2014. Infosessie ergonomiebeleid op kantoor 2014 Team ergonomie

10/2/2014. Infosessie ergonomiebeleid op kantoor 2014 Team ergonomie Infosessie ergonomiebeleid op kantoor 2014 Team ergonomie Wij zitten gemiddeld 55 tot 70% van de dag 9 tot 11 uur zitten op dagbasis per uur dat men zittend doorbrengt, stijgt het risico op vroegtijdig

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

=Vitaal voor bedrijven Sterke werknemers voor sterke bedrijven

=Vitaal voor bedrijven Sterke werknemers voor sterke bedrijven Sterke werknemers voor sterke bedrijven IJsselwijs Wie zijn wij Verleden Heden Toekomst 2 IJsselwijs Kernwoorden Gericht op resultaat Ontwikkeling vakmanschap Standaard op maat Het Werkt! 3 Vraagt u zich

Nadere informatie

Trainingen najaar 2016. Zorg & Welzijn. Normen op de juiste manier toepassen. www.nen.nl/trainingenz&w

Trainingen najaar 2016. Zorg & Welzijn. Normen op de juiste manier toepassen. www.nen.nl/trainingenz&w Trainingen najaar 2016 Zorg & Welzijn Normen op de juiste manier toepassen www.nen.nl/trainingenz&w Meer maatwerk met een bedrijfstraining Wist u dat we in 2015 ruim 2000 deelnemers met een bedrijfstraining

Nadere informatie

Project B3 ENCARE Arbozorg Balans Belasting Belastbaarheid. Ron Verhaegh, Arbeidshygiënist RAH

Project B3 ENCARE Arbozorg Balans Belasting Belastbaarheid. Ron Verhaegh, Arbeidshygiënist RAH Project B3 ENCARE Arbozorg Balans Belasting Belastbaarheid Ron Verhaegh, Arbeidshygiënist RAH 1 Inhoud Aanleiding Belastbaarheid: FML-methodiek Belasting: in kaart brengen functie Belasting: scoren functie

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorgpakket Basis

VGZ Bedrijfszorgpakket Basis VGZ Bedrijfszorgpakket Basis U kunt nu gebruikmaken van VGZ Bedrijfszorg, om gezond en plezierig te blijven werken! Uw werkgever maakt gebruik van VGZ Bedrijfszorg van Zorgverzekeraar VGZ. VGZ Bedrijfszorg

Nadere informatie

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers

Arbodienstverlening. Informatie voor werkgevers Arbodienstverlening Informatie voor werkgevers Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Dit is

Nadere informatie

GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE

GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE ZORG DAT JE BIJ BLIJFT Als vakman weet u hoe belangrijk het is om de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken. Ook FNV Bouw vindt het belangrijk dat u bij blijft.

Nadere informatie

evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent!

evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent! evc ervaringscertificaat laat zien wat je waard bent! wat is evc? iedereen leert in verschillende situaties elke dag bij; op het werk, op school of gewoon thuis. het is voor werkgevers hierdoor vaak niet

Nadere informatie

Doelgroep: Iedereen die nieuwsgierig is naar wat Lean inhoudt en wat continu verbeteren voor uw dagelijks werk en uw organisatie kan betekenen.

Doelgroep: Iedereen die nieuwsgierig is naar wat Lean inhoudt en wat continu verbeteren voor uw dagelijks werk en uw organisatie kan betekenen. Overzicht Workshops Om het continu verbeteren in uw eigen werkomgeving te kunnen toepassen, biedt Y47 een aantal praktijkgerichte workshops aan. Tijdens deze workshops wordt inzicht geboden in de verschillende

Nadere informatie

VOORKOM RUGSPANNING VERMIJD DRUK OP DE POLSEN GEZONDE OMGEVING VERLICHT NEKSPANNING. Fellowes. Laat het hele land gezond werken!

VOORKOM RUGSPANNING VERMIJD DRUK OP DE POLSEN GEZONDE OMGEVING VERLICHT NEKSPANNING. Fellowes. Laat het hele land gezond werken! VOORKOM RUGSPANNING VERMIJD DRUK OP DE POLSEN VERLICHT NEKSPANNING GEZONDE OMGEVING Fellowes. Laat het hele land gezond werken! Ergonomie is essentieel voor uw werknemers... vanwege veranderende gewoontes

Nadere informatie

Effectief Communiceren (1- Daags)

Effectief Communiceren (1- Daags) Effectief Communiceren (1- Daags) Om meer uit uw gesprekken te halen wilt u uw communicatievaardigheden verbeteren. U wilt werk maken van uw communicatieve vaardigheden en aan de hand van praktische oefeningen

Nadere informatie

Nieuwe workshops/trainingen en data worden regelmatig toegevoegd Datum Tijd Locatie

Nieuwe workshops/trainingen en data worden regelmatig toegevoegd Datum Tijd Locatie Trainingen NWO Academy Wil je je richten op de competenties die we overal in de organisatie willen ontwikkelen, op wat belangrijk is voor je functie en het werken in projecten, of op het versterken van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017

Nieuwsbrief. jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017 Nieuwsbrief jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017 In deze nieuwsbrief: - Voorstellen nieuwe leerkrachten - Voorstellen klachtcontactpersonen - Omgangsprotocol - Kanjertrainingen - Agenda oktober - Agenda

Nadere informatie

22 maart 2006, NVVA-Symposium Ingrid Oirbons, Arbeidshygiënist RAH

22 maart 2006, NVVA-Symposium Ingrid Oirbons, Arbeidshygiënist RAH Workshop Belasting Belastbaarheid 22 maart 2006, NVVA-Symposium Ingrid Oirbons, Arbeidshygiënist RAH Wie is Encare Arbozorg? Historie 1988: interne BGD Sphinx Maastricht 1992: externe arbodienst: ARBOdienst

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Hulpverlening en coaching

Hulpverlening en coaching Hulpverlening en coaching Geurts & Van der Loo is een bureau voor training, coaching en advies met een uitgebreide expertise op het terrein van hulpverlening aan en begeleiding van. Ons aanbod voor eigen

Nadere informatie

PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies

PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies PEP voor secretaresses secretariaten en andere ondersteunende functies Er komt zo veel op me af dat ik vaak niet weet waar ik moet beginnen" Meestal eet ik een boterhammetje snel tussendoor, geen tijd

Nadere informatie

Het Fonds voor de Beroepsziekten financiert ergonomische interventies voor medewerkers met rugklachten

Het Fonds voor de Beroepsziekten financiert ergonomische interventies voor medewerkers met rugklachten Het Fonds voor de Beroepsziekten financiert ergonomische interventies voor medewerkers met rugklachten Problematiek MSA en rugklachten Belangrijke oorzaak van verzuim en daarmee gepaard gaande kosten Bijna

Nadere informatie

risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Uitvoeren en beheren van uw Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie

risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Uitvoeren en beheren van uw Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie in het voortgezet onderwijs Uitvoeren en beheren van uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) VOION, KENNIS EN ADVIES 4

Nadere informatie

Inschrijfformulier. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Geboortedatum. Telefoonnummer. E-mail

Inschrijfformulier. Naam. Adres. Postcode en woonplaats. Geboortedatum. Telefoonnummer. E-mail Inschrijfformulier Naam Adres Postcode en woonplaats Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Ik schrijf me in voor de volgende cursus(sen): o Computergebruik voor beginners (COM001) o Digitale foto s bewerken

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

VGZ Bedrijfszorg werkt altijd!

VGZ Bedrijfszorg werkt altijd! VGZ Bedrijfszorg werkt altijd! De beste aanpak van preventie en verzuimbeheersing VGZ Bedrijfszorg Verzuim en vitaliteit van medewerkers blijft voor werk gevers een belangrijk aandachtspunt. Klachten en

Nadere informatie

Gaat u elke ochtend fluitend aan de slag?

Gaat u elke ochtend fluitend aan de slag? Gaat u elke ochtend fluitend aan de slag? CONSULT COACHING TRAINING Voorbij je grenzen: stuur je kracht training persoonlijke kracht Gaat u elke ochtend fluitend aan de slag? Waarschijnlijk niet. En u

Nadere informatie