Eindexamenbespreking Duits. Havo, 20 mei Locatie: Het Erasmus, vestiging havo/vwo te Almelo. Aanwezig: Havo Examen bespreking 20 mei

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindexamenbespreking Duits. Havo, 20 mei 2014. Locatie: Het Erasmus, vestiging havo/vwo te Almelo. Aanwezig: Havo Examen bespreking 20 mei"

Transcriptie

1 Eindexamenbespreking Duits Havo, 20 mei 2014 Locatie: Het Erasmus, vestiging havo/vwo te Almelo Aanwezig: Havo Examen bespreking 20 mei Marijke Bakker de Wilde (CSG Noordik Almelo )x Rob Wegdam (Canisius Almelo) x Erik Haandrikman (CSG Noordik Almelo) x Emmy van Brussel (Gerrit-Komrij-College Winterswijk) x Charlotte Schouten Hoogendijk (OSG Hengelo) x Karel Tijhuis (Het Erasmus Almelo) x Marja Ritterfeld (bestuurslid Levende Talen) x Henriëtte Wegter (Pius X, Almelo) x Stefan de Nijs (Reggesteijn Nijverdal) x Freddy Walhof (Bataafs Lyceum, Hengelo)x X is aanwezig Algemene indruk havo-examen (voor vwo zie onderaan deze notulen) Interessante teksten, over de tekst 10 over de Neandertaler viel wat niveau, belevingswereld en vraagstelling wat te moeilijk. De tekst wordt ervaren als een puzzel en niet als een leestekst. Als docent moest je de tekst meerdere keren lezen om hem te begrijpen. Veel te moeilijk voor havo-5 leerlingen. Een aantal vragen had anders gesteld moeten worden en het antwoordmodel laat bij enkele antwoorden te veel ruimte en interpretaties toe. Overige teksten goed opgebouwd, onderwerpen modern, leerlingen vonden het examen aanzienlijk pittiger dan in voorgaande jaren, er zijn er heel wat onderuit gegaan, cursus uit Leiden kon nauwelijks worden toegepast, opzoekvraag 4 aan het begin bracht leerlingen in de stress, amper een leerling was voor de tijd klaar, verbaasd dat het niet goed was gemaakt, hadden het beter verwacht, was wel te doen. Indruk algemeen duidelijk wisselend. Landekunde ontbrak in dit examen. Waarom ook dit jaar weer geen aanduidingen welk ERK-niveau? Verder wordt het landelijk gemiddelde, dat voor Duits altijd rond de 6,0 ligt opnieuw aan de orde gesteld. Dit wekt frustratie en irritatie op bij de aanwezige docenten. Engels en Frans hebben hogere normen, dat staat in geen enkele verhouding!

2 Er wordt geconcludeerd, dat het examen voor een aantal vragen (te) pittig was. Als een aantal vragen door vrijwel alle leerlingen fout wordt beantwoord en andere vragen door alle goed vragen wij ons af of het examen wel discriminerend is. Verder: hoe moet Duits hip worden als er teksten worden genomen, die bijna 10 jaar oud zijn? Vraag 1 Vraag 4 Vraag 8 - Geen bijzonderheden, bijna iedereen had deze vraag goed. - Kostte veel tijd, verder geen bijzonderheden. Als je alleen op de verwijswoorden lette, was de slimme leerling er snel uit, anders veel leeswerk aan het begin van het examen voor slechts een punt. Meer een vraag voor aan het eind. Mogelijke verklaringen is breed geformuleerd. Je mag niet interpreteren op basis van wat je gelezen hebt, alleen wat de tekst zegt. Surfbegeisterte Eltern betekent niet, dat ze daarom op een Canarisch eiland zijn beland. - Hij woont dichtbij het strand (geen punt) - Het is hem vroeg bijgebracht (punt toekennen, ook als ouders niet genoemd worden) - Hij heeft het van zijn vader geleerd (passabel, zeker gezien het feit, dat veel kinderen in eenoudergezinnen wonen) - Ouders surften ook / deden het vroeger (goed) - Hij had in de Canarische eilanden geen elektriciteit voor dingen zoals TV kijken. (wel punt toekennen) - Er is weinig elektriciteit voor tv enz. (wel punt toekennen) - De stroom is slecht en daardoor kunnen ze geen tv kijken (goed) - Ze keken geen tv (fout) - TV-aansluiting is niet goed (fout) - De plaats waar zij wonen is ideaal voor surfen / perfecte omstandigheden (geen punt) - Zijn vader beoefent die sport ook (punt) - Philipp deed het al toen hij klein was / hij stond al vroeg op de plank (passabel) Ik vind dat het 2 e deel van de alinea er een beetje los aan hangt. Het is niet logisch om daar het antwoord te zoeken. Het blijft een beetje interpreteren, lijkt me. Vraag is daarom moeilijk en niet helemaal eenduidig. Overstijgt het havo-5 niveau, zeker door de vraagstelling. Vraag 12 - Lastige vraag, die zelfs door veel collegae fout werd beantwoord. Vraag 13 Moeilijke vraag!

3 - Veel antwoorden met Autodiebe, kwam uit de 2 e brief. - Ganove staat niet in een zakwoordenboek of het wordt vertaald met een begrip dat leerlingen uit het Nederlands ook niet kennen. Uit de context had je het kunnen halen. Vraag 14 Hele oude tekst, die voor moderne leerlingen ouderwets aandoet. - Auto s hebben de meeste leerlingen wel, maar geld komt vaak niet voor. - Wel bankgegevens (fout) - Geld bij een geldinstituut (passabel) - Geld van een geldinstituut (passabel) - Eigendom (fout) - Je ziet hoe rijk mensen zijn: auto s voor de deur (passabel) - Geld van de bankrekeningen (passabel) - Banken (geld) niet goed rekenen Vraag 16 Erg moeilijke vraag. Ook docenten moesten de vraag enkele keren lezen om de vraag goed te begrijpen. Geen vraag voor havo-examen. Opbouw erg verwarrend voor leerlingen. Hoort eigenlijk niet in dit examen thuis. Heel veel foute antwoorden bij deze vraag. Vraag 17 Niet iedereen is het eens met het antwoordmodel. Er staat Ist die Widerspruchsfrist verstrichen, tauchen die Abbildungen beim Start von Google Street View im Netz auf und müssen nachträglich unkenntlich gemacht werden. Of dat feitelijk ook gebeurd (het unkenntlich machen ) staat niet in de tekst. Het lijkt wel logisch, maar het is een vorm van interpreteren, die er niet direct uit af te leiden is. Je zou deze vraag dus ook met nee kunnen beantwoorden. Wij raden aan om deze vraag daarom uit de beoordeling te halen. Antwoord: Nee, denn diesen kan namelijk ook. Vraag 18 Lastige vraag Vraag 19 Geen bijzonderheden, wel veel fout.

4 Vraag 20 Geen bijzonderheden, veel fouten. - Een moment van stilte of alleen het woord stilte is goed - Het gebruik van muziek (passabel) Antwoordmodel schiet tekort, omdat stopt tussen haakjes staat. Daardoor zijn er veel uitingen van leerlingen met het woord muziek mogelijk! Vraag 25 Geen bijzonderheden. Vraag 27 Voor omschrijvingen van niet lekker smaken (punt toekennen). Als het woord smaak erin voorkomt punt toekennen. Vraag 32 en 33 worden als moeilijk beschouwd. Vraag 37 Hevige discussie over deze vraag. De aanwezigen zijn in meerderheid van mening dat het antwoord nee moet zijn, maar gezien de laatste regel is ook antwoord ja inhoudelijk verdedigbaar. Ook dit antwoord moet volgens ons niet meetellen in de beoordeling.

5 Vraag 39 Het antwoordmodel laat te veel toe. Hier raken wij de kluts van kwijt. Veel mogelijkheden dus daarom ook veel ruimte voor antwoorden. De kluts kwijt raken betekent volgens Van Dale: niet meer weten wat te doen of te denken, in de war zijn/raken, geheel van zijn stuk gebracht zijn. Op basis daarvan komen we tot de volgende beoordeling: - Voor formuleringen als soms ziet ze de mogelijkheden niet meer (punt toekennen). - Voor formuleringen als ze geeft de winst weg (punt toekennen) - Dat ze de goede zet niet ziet (geen punt toekennen, omdat niet meer ontbreekt) - Ze verliest haar concentratie/ kan zich niet meer concentreren (passabel) - Ze houdt haar concentratie, discipline en zenuwen niet meer onder controle (passabel) - Dat ze de serieusheid, discipline, nervositeit of de fysieke constitutie voelt (geen punt toekennen) - Ze heeft titels behaald, juniorprijzen gewonnen, maar komt niet hoger op (geen punt toekennen) - Ze heeft last van veel zenuwen (passabel) - Ze ziet de mogelijke Zugvarianten niet meer op het bord (vooralsnog geen punt toegekend, omdat ik niet weet of de leerling weet wat Zugvarianten zijn.) - Dat ze sommige zetten over het hoofd ziet (punt toekennen) - Ze onderschat de wedstrijden, ze heeft moeite met discipline, de concentratie en de zenuwen. (geen punt toekennen) - Ze breekt (passabel) - Ze maakt de verkeerde keuzes (geen punt) Vraag 41 - Geen bijzonderheden Opmerkingen vwo: Leerlingen en docenten vonden de teksten goed te lezen en passen bij hun belevingswereld. Toch werden er veel fouten gemaakt. Vraagstelling was duidelijk bij enkele vragen te moeilijk. Aantal fouten viel tegen! Te veel vragen waarbij je de antwoorden weg moeten strepen en er blijft dan een antwoord over waarvan je denkt: Die zal het dan wel zijn. Je kunt het antwoord niet onmiddellijk herkennen. Wij stellen vast dat de vragen niet overal de goede kwaliteit hadden bij de op zich goede teksten.

6

Examenbesprekingen Duits 2015

Examenbesprekingen Duits 2015 Examenbesprekingen Duits 2015 havo eindexamen bespreking 18 mei 2015 Marjorie Aalderink (OBS Helen Parkhurst, Almere) Erik Haandrikman (CSG Noordik Almelo) Emmy van Brussel (Gerrit Komrij College, Winterswijk)

Nadere informatie

Regionale examenbesprekingen centraal schriftelijk eindexamen Duits havo Cumulatief verslag Almelo, Drachten

Regionale examenbesprekingen centraal schriftelijk eindexamen Duits havo Cumulatief verslag Almelo, Drachten 160524 Levende Talen sectie Duits Regionale examenbesprekingen centraal schriftelijk eindexamen Duits havo Cumulatief verslag Almelo, Drachten Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten gaan

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2014

Correctievoorschrift HAVO 2014 Correctievoorschrift HAVO 2014 tijdvak 1 Duits Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2017 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2017 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek 170518 Levende Talen sectie Duits Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2017 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Pop- formulier. ( 2 jaar Havo 2 jaar Vmbo ) thuiswonend. Ja, soort van. Werkervaring Bedrijf Functie Taken. Bediening, serveren

Pop- formulier. ( 2 jaar Havo 2 jaar Vmbo ) thuiswonend. Ja, soort van. Werkervaring Bedrijf Functie Taken. Bediening, serveren Pop- formulier Naam Geboortedatum Studentnummer Vorige/laatste opleiding Ben je uit- of thuiswonend Heb je een eigen werkruimte Wat is je reistijd (van deur tot deur) Persoonlijke gegevens Robin Janssen

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten gaan aan dit verslag:

Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten gaan aan dit verslag: 160527 Levende Talen sectie Duits Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2016 Cumulatief verslag Almelo, Drachten, Zwolle Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten gaan

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2015-2016

Bevorderingsnormen 2015-2016 Visser t Hooft Lyceum Bevorderingsnormen 2015-2016 Leiden, Leiderdorp, Rijnsburg september 2015 INHOUD BEVORDERINGSNORMEN 2015-2016...3 Termen en begrippen...3 Rapportcijfers en bevordering...3 BEVORDERING

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen)

Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen) Enquête (uitgewerkt in procenten en aantallen) schooljaar 2013-2014 aantal enquêtes verstuurd 15 / 100% aantal enquêtes retour 12 / 80 % Naam oude basisschool Theresia VMBO basis VMBO kader VMBO gemengd

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op het gebied van vmbo-b/k, tl en havo. Op onze school staat Leren met uitzicht centraal. We geven onze leerlingen uitzicht op een goede

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

EXAMENBESPREKING HAVO 2010 Duits

EXAMENBESPREKING HAVO 2010 Duits EXAMENBESPREKING HAVO 2010 Duits Aanwezig: OSG Sevenwolden (R.Hartoungh, K.v.Woerkom) Dr. Aletta Jacobscollege (E.Verhoef) CSG Liudger (J.Stienstra) CS Vincent van Gogh (H.Gaasbeek) H.N. Werkman College

Nadere informatie

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo

M&O - een nieuw vak. Management & Organisatie. Management. Organisatie. Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo Management & Organisatie Een nieuw vak in de bovenbouw van havo/vwo M&O - een nieuw vak Management en Organisatie (M&O) komt als vak niet voor in de basisvorming. In de Tweede Fase kan je M&O kiezen in

Nadere informatie

Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB.

Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB. Examenbespreking vmbo maatschappijleer 2 Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. Engels (nieuwe stijl en oude stijl)

Correctievoorschrift VWO. Engels (nieuwe stijl en oude stijl) Engels (nieuwe stijl en oude stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 20 02 Tijdvak 1 Inzenden scores Uiterlijk op 29 mei de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Duits 1,2

Correctievoorschrift HAVO. Duits 1,2 Duits 1,2 Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 04 Tijdvak 2 inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma Wolf of vul

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I Naam docent: Naam school: Adres School: Hebt u dit formulier voor havo of vwo ingevuld? havo vwo (wij verzoeken u dit formulier apart

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D 2004

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D 2004 Correctievoorschrift VBO-MAVO-D 2004 tijdvak 2 ENGELS D inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken. 400030-2-516c Het correctievoorschrift bestaat uit:

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 DUITS CSE GL EN TL DUITS VBO-MAVO-D inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma Wolf of vul

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: Duits 1,2 Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 06 Tijdvak 1 Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt moet steeds zijn dat

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 2012 tijdvak 1 Duits Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs 1. Naam: 25 2. School: 25 3. Welk(e) vak(ken) doceert u momenteel? Engels 60,0% 15 Frans 24,0% 6 Duits 12,0% 3 Spaans 4,0% 1 1 of 14 4. Welke graad

Nadere informatie

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep?

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Welke schrijfster bezocht jullie? Hebben jullie alle informatie tijdig ontvangen? Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Wat vonden

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

Getal en Ruimte wi 1 havo/vwo deel 1 hoofdstuk 4 Didactische analyse door Lennaert van den Brink (1310429)

Getal en Ruimte wi 1 havo/vwo deel 1 hoofdstuk 4 Didactische analyse door Lennaert van den Brink (1310429) Getal en Ruimte wi 1 havo/vwo deel 1 hoofdstuk 4 Didactische analyse door Lennaert van den Brink (1310429) - een lijst met operationele en concrete doelen van de lessenserie, indien mogelijk gerelateerd

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ENGELS VWO EERSTE TIJDVAK 2014 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal examen

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Vraag 6 Het feit of de kleding moet zijn 'gekregen' wordt in stemming gebracht en voor een kleine

Vraag 6 Het feit of de kleding moet zijn 'gekregen' wordt in stemming gebracht en voor een kleine Examenbespreking havo 4 juni 2009 Drachten Aanwezig E. Hooijenga, Dockingacollege, Dokkum H. Gaasbeek, Vincent van Gogh, Assen G. Hermans, Drachtster Lyceum, Drachten K. Nederhoed, RSG Magister Alvinus,

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Schrijven: formulieren 2

Schrijven: formulieren 2 OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

op Het Streek tel ik mee!

op Het Streek tel ik mee! op Het Streek tel ik mee! CSG Het Streek Bovenbuurtweg voor mavo, havo, vwo, gymnasium en technasium Yes, dat vind ik leuk! Daar ben ik goed in! Leuk om dat bij jezelf te ontdekken. Op onze school aan

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Topmavo volgens Mick Hart voor jouw talent! Meer dan leren Meer dan leren Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies.

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Begrijpend luisteren WWW.CPS.NL Contactgegevens Annemarieke Kool a.kool@cps.nl 06 55 81 87 65 Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Theorie strategieën

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Duits 1,2 (nieuwe stijl) en Duits (oude stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Duits 1,2 (nieuwe stijl) en Duits (oude stijl) Duits 1,2 (nieuwe stijl) en Duits (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 03 Tijdvak 1 Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2014

Correctievoorschrift VWO 2014 Correctievoorschrift VWO 2014 tijdvak 1 Duits Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Spaans oude en nieuwe stijl

Correctievoorschrift HAVO. Spaans oude en nieuwe stijl Spaans oude en nieuwe stijl Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 2 Tijdvak 1 Inzenden scores Uiterlijk op 6 juni op de daartoe verstrekte optisch leesbare formulieren naar het

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 2008 tijdvak 2 Duits 1,2 Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten.

Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten. Bedankt dat je mee wilt doen aan dit onderzoek! Deze vragenlijst bestaat uit 17 vragen. Het invullen daarvan duurt ongeveer twintig minuten. Het zou mij erg helpen als je zo veel mogelijk van de open vragen

Nadere informatie

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen

1Help: faalangst! 1.1 Verkenningen 11 1Help: faalangst! Karel heeft moeite met leren. Dat zal wel faalangst zijn! zegt iemand. Een gemakkelijk excuus, want Karel is wel erg snel klaar met zijn huiswerk. Ellen, die ook moeite heeft met leren,

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

opstappen doe je niet zomaar......wij nodigen daarom graag je ouders uit voor onze voorlichtingsavonden Voortgezet Onderwijs Almelo

opstappen doe je niet zomaar......wij nodigen daarom graag je ouders uit voor onze voorlichtingsavonden Voortgezet Onderwijs Almelo opstappen doe je niet zomaar......wij nodigen daarom graag je ouders uit voor onze voorlichtingsavonden Voortgezet Onderwijs Almelo opstappen doe je niet zomaar...... Een andere school kiezen. Dat is een

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2004

Correctievoorschrift VMBO-BB 2004 Correctievoorschrift VMBO-BB 2004 tijdvak 1 FRANS inzenden scores Verwerk de scores van alle kandidaten per school in het programma Wolf of vul de scores in op de optisch leesbare formulieren. Zend de

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN ECONOMIE HAVO EERSTE TIJDVAK 2013 Inleiding Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst

ALLES DUBBEL. Survivalgids. voor startende tweelingmama s. Denise Hilhorst Voorproefje ALLES DUBBEL Survivalgids voor startende tweelingmama s Denise Hilhorst Inhoud Dubbel van start 7 Dubbel ervaren 8 Dubbel zwanger 10 Dubbel voorbereiden 19 Dubbel bevallen 25 Dubbel voeden

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

maart 2014 nr 120 www.maks.be PROTEST

maart 2014 nr 120 www.maks.be PROTEST maart 2014 nr 120 www.maks.be PROTEST Jens Mollenvanger 6 PROTEST Jonathan deelt GAS-beloningen uit 11 LEERLINGENKAART Ontwerp ze zelf 18 BETERE PUNTEN Scoren met google 20 BRUSSEL Rappen over probleemwijken

Nadere informatie

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2018 Cumulatief verslag Almelo, Drachten, Grootebroek en Zwolle

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2018 Cumulatief verslag Almelo, Drachten, Grootebroek en Zwolle 180529 Levende Talen sectie Duits Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2018 Cumulatief verslag Almelo, Drachten, Grootebroek en Zwolle Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Engels (nieuwe stijl en oude stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Engels (nieuwe stijl en oude stijl) Engels (nieuwe stijl en oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 1 Inzenden scores Uiterlijk op 5 juni de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten

Nadere informatie

Aldo en Giuliano Corradi, vader en zoon. Italianen in Amsterdam. Terrazzowerkers omdat het nu eenmaal zo is gelopen. En omdat terrazzo zo

Aldo en Giuliano Corradi, vader en zoon. Italianen in Amsterdam. Terrazzowerkers omdat het nu eenmaal zo is gelopen. En omdat terrazzo zo Aldo en Giuliano Corradi, vader en zoon. Italianen in Amsterdam. Terrazzowerkers omdat het nu eenmaal zo is gelopen. En omdat terrazzo zo verschrikkelijk mooi is. t e k st ja n willem k o m m e r f o t

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Russisch 1,2 (nieuwe stijl) en Russisch (oude stijl) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2

Correctievoorschrift HAVO. Russisch 1,2 (nieuwe stijl) en Russisch (oude stijl) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 2 Russisch,2 (nieuwe stijl) en Russisch (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 2 200028 CV9 Begin Regels voor de beoordeling Het werk van de kandidaten wordt

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid: Een uitdaging! Clarinda de Jonge en Marjo Oosterbaan

Hoogbegaafdheid: Een uitdaging! Clarinda de Jonge en Marjo Oosterbaan Hoogbegaafdheid: Een uitdaging! Clarinda de Jonge en Marjo Oosterbaan Hoogbegaafdheid, pff, dat bestaat niet. Hoezo hoogbegaafd, hij moet eerst maar eens een voldoende halen voor de wiskunde repetitie.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2019 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2019 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek 190518 Levende Talen sectie Duits Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits vwo 2019 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Eerlijk gezegd vond ik het eerst doodeng en spannend om naar een andere school te gaan. Ik wou mijn oude klas van de Ekke de Haan gewoon niet kwijt. We hadden het daar zo

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 2011 tijdvak 1 Duits Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: Duits 1,2 Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 20 05 Tijdvak 2 Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een 2 Juf Kol Tijdens de pauze kwamen we samen in de fietsenstalling. Meester Rob naar z n opoe? Helemaal naar de andere kant van de wereld? Op z n oude fiets? Zonder muts! Alsof we hem zouden vergeten! Onzin!

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO. Duits 1,2 (nieuwe stijl) en Duits (oude stijl)

Correctievoorschrift HAVO. Duits 1,2 (nieuwe stijl) en Duits (oude stijl) Duits 1,2 (nieuwe stijl) en Duits (oude stijl) Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs 2 1 Tijdvak 2 Inzenden scores Uiterlijk op 22 juni de scores van de alfabetisch eerste vijf

Nadere informatie

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits havo 2017 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek

Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits havo 2017 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek 170522 Levende Talen sectie Duits Regionale examenbesprekingen centraal eindexamen Duits havo 2017 Cumulatief verslag Almelo, Drachten en Grootebroek Het CvTE verzoekt ons de volgende tekst vooraf te laten

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Rijnwoude volgens Domino Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Leren met uitzicht Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 tijdvak 2 DUITS CSE KB DUITS VBO-MAVO-C inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken. 400030-2-627-512c Het correctievoorschrift

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2008 tijdvak 2 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hard tegen hard Vechten voor je leven Lees hoofdstuk 1: Capuchon (blz. 5) In de 3de alinea staat: De chauffeur knikt naar hem. Wie is hem? De volgende zin is: Ze kent

Nadere informatie