VLUCHTELINGENSPEL. voor jeugdbewegingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLUCHTELINGENSPEL. voor jeugdbewegingen"

Transcriptie

1 VLUCHTELINGENSPEL voor jeugdbewegingen Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 2008

2 Spel Vluchtelingenwerk Vlaanderen Methodiek: Vluchtelingenspel voor tieners en jongeren in jeugdbeweging Doelgroep: jaar Aantal deelnemers: Minimum 6 max 36 Duur: Minimum 1 uur Accommodatie: Buitenspel of een groot lokaal Doel: De deelnemers moeten proberen te vluchten naar België en daar asiel te krijgen. Aan de hand van de vluchtredenen van de personage schatten de deelnemers in wie het meeste kans heeft om erkend te worden als vluchteling. Verloop: Werkvorm Duur Proces Inleiding 5 Inleiding over vluchtelingen Verdeling van de groepjes Voorbereiding 15 Speluitleg: doel en verloop Keuze van de identiteit Het spel 30 De deelnemers proberen zo snel mogelijk asiel te krijgen in België. De begeleider leest de vluchtredenen voor van de verschillende personages. Ieder groepje kiest een personage aan de hand van de voorgelezen persoonsbeschrijving en ontvangt de betreffende identiteitskaart. Het kan best zijn dat twee groepjes hetzelfde personage kiezen. Deel 1: De vlucht Om tot in België te geraken leggen de deelnemers een vluchtroute af. Elke speler heeft 2 mogelijke vluchtroutes waaraan een opdracht is verbonden. De spelers kiezen per groep voor: een gemakkelijke route met met groter risico op aanhouding. een moeilijke route met minder risico op aanhouding. Daarna leest de begeleider de gekozen opdracht voor. Als een speler wordt aangehouden krijgt hij een volgende opdracht die bepaalt of hij mag blijven.

3 Deel 2: De aankomst in België Bij aankomst in België doorlopen de spelers de asielprocedure met als doel erkend te worden als vluchteling. De spelers vertellen hun vluchtverhaal Hierbij krijgen ze de de keuze uit 3 vormen: De jury zal beslissen of de speler/groep asiel krijgt of niet.: Zo nee: dan geeft de jury hem een bevel om het grondgebied te verlaten Hij mag een ander personage kiezen en opnieuw proberen. Zo ja, dan krijgt hij een UNO-vluchtelingenkaart Tip: Om het spel spannender te maken kan de jury de spelers strenger beoordelen. Nabespreking 15 Stoom aflaten: spelers geven hun eerste indruk De leiders overlopen van het spel: gebeurtenissen-vragen en kadert alles in een grotere realiteit. ze lezen het hele vluchtverhaal van de personages ze leggen uit waarom iemand al of niet asiel krijgt DE PERSONAGES : overzicht Nationaliteit Tsjetsjeen Ethiopiër Soedanees Irakees Cubaan Slowaak Asiel Ja Nee (economische redenen) Ja Tijdelijk Ja Nee (EU burger)

4 PROFIELEN VLUCHTELINGENSPEL

5 Materiaal lijst Deel 1 Aslan, Tsjetsjeen 36 jaar Wereldkaart Computer 2 dobbelstenen Camera of gsm met camera - functie Verkleedkledij Papier en pen Abebe, Ethiopische, 14 jaar Waterballonnen Voetbal Tafels, stoelen, fietsbanen, voor het parcours Vogelpikpijltjes Touw Papier Lijm Oude kranten Stiften of kleurpotloden Achor, Soedanees, 31 jaar Kosteloos knutselmateriaal (wc rolletjes, plastic fles, kurken, ) Lijm + touw Haardroger Bassin of zwembadje gevuld met water 8 Playmobile mannetjes Fijn hout 1 tube contactlijm per ploeg Allerlei licht werkmateriaal (piepschuim, karton, plastiekfolie, plastiek, ) 10 ballonnen (per ploeg) Magneten Blikjes Elastiekjes Kaart 1 De mensensmokkelaars zagen de kustwacht en dwongen je het laatste stuk te zwemmen. Je hebt dit nooit geleerd en je verdrinkt in de koude zee.

6 Kaart 2 Bij de aankomst op de Spaanse kust wordt je opgewacht en aangehouden door de politie. Binnen de 24u wordt je het land terug uitgezet. Kaart 3 Je wordt opgepakt door de Egyptische grenspolitie aan de grens met Israël en teruggestuurd naar Soedan. Kaart 4 Je wordt opgepakt door de Griekse grenspolitie en teruggestuurd naar Egypte. Makisha, Irakees, 11 jaar Een touw per deelnemer Een vork per deelnemer Munt Spel kaarten

7 Juan Carlos, Cubaan, 52 jaar Ballonnen Scheerschuim Scheermesjes 2 dobbelstenen Bloemen Zeeslag Zeeslagraster: A B C D E F G H I J Musafir, Slowaak, 26 jaar Digitaal fototoestel of GSM met foto-functie Skateboard Kaartspel Fiets Sleutels voor de fiets

8 Deel 2: Toelating in België Inkleding voor de jurytafel Verkleedmateriaal Papier Kleurpotloden Kleurstiften Muziekinstrumenten (kan ook olieton, flesjes met water om op te blazen, blikjes gevuld met rijst, ) Kaart erkenning als vluchteling Indien de deelnemer erkend wordt als vluchteling krijgt hij een Bewijs van Inschrijving in het Vreemdelingenregister voor onbeperkte duur.

9 DEEL 1: Personages, vluchtroutes en opdrachten Aslan, Tsjetsjeen, 36 jaar Gevlucht uit Tsjetsjenië voor arrestaties en martelingen. Aslan werkt als politieman in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Russische soldaten vermoeden dat hij belangrijke informatie doorspeelt aan Tsjetsjeense rebellen. Aslan word hiervoor drie keer na elkaar opgepakt en zwaar mishandeld. De Russen plunderen zijn huis en verkrachtten zijn vrouw en 12-jarig dochtertje. In 2002 besluit Aslan met zijn familie weg te vluchten. (De Tsjetsjeense republiek ligt in de Kaukasus en behoort tot de Russische Federatie. Sinds 1999 strijden Tsjetsjenen voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië. In de strijd met het Russische leger vielen haal wat burgerslachtoffers. Recent is de veiligheidssituatie lichtjes verbeterd.) Makkelijke route Aslan vlucht met zijn familie via Oost Europa met de auto naar België, maar loopt hierdoor meer risico om onderweg of aan de grens aangehouden te worden. Opdracht Zoek uit hoe lang je onderweg bent met de auto van Moskou naar Brussel (antwoord = 28u op viamichelin.be) Tip: is er geen computer in de buurt? Laat de spelers gokken hoe lang de reisroute duur per auto van Moskou naar Brussel. Bepaal zelf, afhankelijk van hun leeftijd, de foutmarge en het aantal gok kansen ze krijgen. Ter info de afstand bedraagt 2564 km. Aanhouding? Russisch gokspel. Gooi met twee dobbelstenen in één worp getal 7. Moeilijke route Aslan verstopt zich met zijn familie in een vrachtwagen via een mensensmokkelaar, het is een moeilijke weg en levensgevaarlijke onderneming, maar het risico op aanhouding is beduidend kleiner. Opdracht Maak een smokkelfilmpje van 3 min. waarop 2 mensen zich verstoppen in een voertuig (vrachtwagen, bestelwagen) en de douane hen op een originele manier ontdekt. Denk aan: verkleedkleren, locatie, verhaal, Tip: Geen camera? Speel het smokkelfilmpje voor iemand uit een andere groep. Aanhouding? Russisch gokspel. Gooi met twee dobbelstenen, heb je een 7 dan word je aangehouden.

10 Abebe, EthiopiSCHE, 14 jaar Gevlucht voor de honger in Ethiopië. Abebe woont in de streek van Ogaden in Ethiopië aan de grens met buurland Eritrea. Ze is zwanger van haar eerste kind. Ethiopië wordt al jaren geteisterd door droogte en overbevolking. Abebe s ouders zijn afhankelijk van voedselhulp uit het buitenland. Abebe en haar familie besluiten om deze uitzichtloze situatie te ontvluchten. Makkelijke route Via Soedan en Egypte over de Middellandse Zee met een boot naar Italië met veel kans op verdrinking of aanhouding. Opdracht Leg een parcours af met een waterballon tussen de buiken van twee spelers van wie de handen op de rug zijn gebonden. Tip: Voor het parcours kan je tafels, stoelen, fietsbanden, gebruiken. Tip: koud weer? Doe het met een voetbal. Aanhouding? Een reiziger komt aan bij een splitsing van de weg Die naar twee verschillende dorpen leidt. In het ene dorp vertellen de bewoners altijd leugens. In het andere spreken ze steeds de waarheid. De reiziger is op weg naar het dorp waar iedereen de waarheid spreekt. Een man uit één van die twee dorpen staat precies op het midden van de splitsing. De reiziger spreekt de man aan en stelt hem slechts één vraag. Uit het antwoord maakt hij op welke weg hij moet gaan. Wat vroeg de reiziger? Oplossing: Hij vraagt: In welke richting ligt uw dorp? Houd in gedachten dat hij naar de waarheidsprekers wil. Als de man aan de splitsing de waarheid zegt, zal hij hem in de juiste richting wijzen. Als de man een leugenaar is, zal hij hem niet naar het dorp van de leugenaars verwijzen, maar naar het dorp van de waarheidsprekers. Hij krijgt dus hoe dan ook het goede antwoord! Moeilijke route Via Soedan en Egypte rechtstreeks met de boot naar de haven van Antwerpen. Weinig kans op aanhouding. Opdracht: Je bent zwanger, maar hebt weinig middelen. Maak een geboortekaartje met krantenknipsels met alles wat op een geboortekaartje staat. Wees origineel. Aanhouding? Waterballon ophangen in een boom en met een vogelpikpijltje de ballon kapot schieten in 3 pogingen.

11 Achor, Soedanees, 31 jaar Achor is geboren in Darfoer in Soedan, een regio die geteisterd wordt door gewapende conflicten en geweld. Tientallen jaren voeren rebellenbewegingen een gewapende strijd tegen de Soedanese regering. De oorlog in Darfoer joeg meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht en kostte aan zeker mensen het leven. Achor zag hoe zijn vrouw en kinderen vermoord werden. Zelf kon hij aan de rebellen ontsnappen en besluit te vluchten. Makkelijke route Via mensensmokkelaars belandde Achor in Libië. Daar vluchtte hij samen met 25 andere vluchtelingen in een gammel rubberboot naar Zuid-Sicilië, om zo fort Europa binnen te geraken. Opdracht Maak met het kosteloze knutselmateriaal een bootje dat blijft drijven in een bassin, Het bootje kan 4 à 8 playmobile mannetjes aan boord hebben. Tip: Storm op zee: de begeleiding probeert het bootje met een haardroger te doen kapseizen. Lukt dat niet, is de opdracht geslaagd. Aanhouding? Trek een kaart waarop je ziet of je de overkant bereikt: De mensensmokkelaars zagen de kustwacht en dwongen je het laatste stuk te zwemmen. Je hebt dit nooit geleerd en je verdrinkt in de koude zee. Bij de aankomst op de Spaanse kust wordt je opgewacht en aangehouden door de politie. Binnen de 24u wordt je het land terug uitgezet. Moeilijke route Achor probeert over land via Egypte, Israël, Turkije, naar Griekenland te vluchten om zo fort Europa binnen te geraken. Opdracht Maak een mobieltje dat kan vliegen of rijden op eigen kracht, zodat Achor op eigen kracht tot in Griekenland geraakt. Tip: voorzie een hoopje fijn hout, 1 tube per ploegje contactlijm, best licht werkmateriaal, 10 tal balonnen per ploegje, magneten, blikjes, rekkers Aanhouding? Trek een kaart om te zien of je de overkant bereikt: Op de kaart staat: OF Je wordt opgepakt door de Egyptische grenspolitie aan de grens met Israël en teruggestuurd naar Soedan. Je wordt opgepakt door de Griekse grenspolitie en teruggestuurd naar Egypte

12 Nakisha, Irakees, 11 jaar De zesjarige Nakisha woont met haar ouders en broertje in de Iraakse hoofdstad Bagdad als Amerikaanse troepen haar geboorteland binnenvallen. Nakisha is getuige van bloedige bomaanslagen met tientallen doden en gewonden. Zelf verliest ze bij een bomaanslag haar linkerarm. Als Nakisha s oom bij een aanslag om het leven komt, besluiten haar ouders Irak te ontvluchten. Moeilijke route Via mensensmokkelaars kunnen Nakisha en haar ouders zich verstoppen in de laadbak van een vrachtwagen en vluchten ze over land. Opdracht Probeer per deelnemer twee knopen te leggen in één touw waarbij je maar één arm en een vork mag gebruiken. Hierbij mogen ze elkaar niet helpen. Aanhouding onderweg? Speel kop of munt. Heb je kop dan mag je door, munt = aanhouding Makkelijke route Nakisha vlucht met haar ouders per vliegtuig naar Turkije om via Griekenland in Europa te geraken. Opdracht Verstop een spel kaarten onder je kleren. Een speler van een ander team krijgt twee minuten tijd die kaart te vinden. Tip: Zeg hen dat ze de kaart niet onder hun ondergoed mogen vertoppen en dat tegenstribbelen verboden is. Wil je het spel actiever spelen, kan je een zone afbakenen waarin ze zich mogen bewegen.

13 Juan Carlos, Cubaan, 52 jaar Juan Carlos behoort tot de intellectuele elite in Cuba. Als wetenschapper ontwikkelt hij doorheen de jaren meer en meer kritiek op het Cubaanse regime en hun schendingen tegen de mensenrechten. Overtuigd van de noodzaak voor hervorming van Cuba sluit hij zich aan bij een democratische oppositiepartij. Nadat enkele partijgenoten verdwenen besluit hij te vluchten naar België. Makkelijke route Juan Carlos vlucht met het vliegtuig naar Europa met tussenstop in Amerika. Opdracht De spelers moeten scheerschuim wegscheren van een opgeblazen ballon. Aanhouding onderweg? Gooi 2 gelijke getallen met 2 dobbelstenen. Moeilijke route Juan Carlos vaart mee met een vrachtschip over de Atlantische Oceaan tot in een Europese haven. Opdracht Zeeslag. Het is de bedoeling de vijandige schepen van de tegenspeler te ontwijken. Plaats drie vluchtelingenboten op een veld. De begeleiding is de tegenspeler met 3 vijandige vloten. Je mag je vloten horizontaal/ vertikaal en diagonaal plaatsen, zolang ze elkaar maar niet raken. De partijen schieten elk om beurt een schot af. Dat doen ze door de coördinaten te raadplegen (b.v. A10). Ligt er een deel van een schip op dit coördinaat, dan kleur je dat rood en heb je een deel ontlopen/vernietigd. Ligt er geen schip, kleur je het groen. Degene die schepen overheeft, is gewonnen. Aanhouding onderweg Pak een bloem en trek één voor één de blaadjes weg: aanhouding, geen aanhouding, aanhouding,

14 Musafir, Slowaak, 26 jaar Musafir behoort tot een Romaminderheid in Slowakije. Romazigeuners worden zwaar gediscrimineerd. Roma-kinderen kunnen enkel terecht in de Roma gettoscholen. Voor Roma s is het moeilijk om werk te vinden; Daarom beslist Musafir om met zijn kinderen naar België te vluchten. Hij zoekt een betere toekomst en meer kansen. Makkelijke route Musafir probeert al liftend met zijn kinderen België te bereiken. Opdracht Doe een auto stoppen en kruip er met de hele groep door. Bewijs op camera (GSM, digitaal fototoestel) Tip: leg een afstand af op een skateboard waarbij je met de hele groep op het skateboard zit zonder de grond te raken. Laat de groep deze opdracht filmen. Aanhouding onderweg? Zeer klein risico: trek een kaart uit een kaartspel, is het een figuurtje hang je eraan! Moeilijke route Musafir fiets naar Hongarije en neemt de trein naar Brussel. Opdracht Je bent met de fiets onderweg: vervang de binnenband van het voorwiel met die van het achterwiel. Tip: alternatieve opdracht: pak de fiets in voor het vervoer op de trein. Het kader mag niet meer zichtbaar zijn. Aanhouding onderweg? Zeer klein risico: trek een kaart uit een kaartspel, is het een figuurtje hang je eraan!

15 DEEL 2: Toelating in België De spelers kunnen kiezen onder welke vorm ze hun levensverhaal vertellen. 1. Ze beelden hun levensverhaal, vluchtreden en de tocht uit (zonder woorden) 2. Ze maken een stripverhaal over het leven, de vlucht en de tocht (minstens 12 prentjes) 3. Ze maken een lied (tekst op bestaand nummer) over het leven, de vlucht en de tocht en begeleiden het met een instrument naar keuze. Tip: een olieton kan dienen als drum, flesjes gevuld met water geven ook mooie tonen als je er op blaast, De jury beslist of de asielaanvraag geloofwaardig is en verleent of weigert de erkenning als vluchteling.

16 Deel 3 : Nabespreking Aslan, Tsjetsjeen, 36 jaar Gevlucht uit Tsjetsjenië voor arrestaties en martelingen. Aslan werkt als politieman in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Russische soldaten vermoeden dat hij belangrijke informatie doorspeelt aan Tsjetsjeense rebellen. Aslan word hiervoor drie keer na elkaar opgepakt en zwaar mishandeld. De Russen plunderen zijn huis en verkrachtten zijn vrouw en 12-jarig dochtertje. In 2002 besluit Aslan met zijn familie weg te vluchten. De Tsjetsjeense republiek ligt in de Kaukasus en behoort tot de Russische Federatie. Sinds 1999 strijden Tsjetsjenen voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië. In de strijd met het Russische leger vielen heel wat burgerslachtoffers. Recent is de veiligheidssituatie lichtjes verbeterd. Het Tsjetsjeense conflict bracht in totaal vluchtelingen voort die tot 2004 vooral in kampen in buurrepublieken verbleven. Velen keerden daarna noodgedwongen terug naar Tsjetsjenië, waar de veiligheidssituatie nog altijd slecht is en waar er nauwelijks voorzieningen zijn. Het Vluchtelingenverdrag bepaalt dat iedereen die vreest voor persoonlijke vervolging wordt omwille van zijn ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of sociale groep waartoe hij behoort, als vluchteling wordt erkend. Een erkende vluchteling mag definitief in België blijven en geniet quasi dezelfde rechten als Belgen. Op basis van het Vluchtelingenverdrag kunnen Aslan en zijn familie als vluchteling erkend worden. Reden is dat Aslan terecht vreest voor zijn leven want hij wordt persoonlijk vervolgd door het Russische leger. Als Aslan zijn verhaal geloofwaardig vertelt en eventueel bewijzen aanlevert (medische documenten, arrestatiebevel,..) wordt hij als vluchteling erkend.

17 Juan Carlos, Cubaan, 52 jaar Juan Carlos behoort tot de intellectuele elite in Cuba. Als wetenschapper ontwikkelt hij doorheen de jaren meer en meer kritiek op het Cubaanse regime en hun schendingen tegen de mensenrechten. Overtuigd van de noodzaak voor hervorming van Cuba sluit hij zich aan bij een democratische oppositiepartij. Nadat enkele partijgenoten verdwenen besluit hij te vluchten naar België. In Cuba worden er jaarlijks mensen opgesloten wegens hun politieke overtuigingen of activiteiten. Dissidenten worden in Cuba beschouwd als verrader. Dissidenten die zich in het buitenland bevinden mogen het land niet meer in of belanden achter de tralies. Als Juan Carlos zijn verhaal geloofwaardig brengt en eventueel bewijsmiddelen voorlegt, zal ons land hem op basis van het Vluchtelingenverdrag als vluchteling erkennen. Hij wordt immers persoonlijk vervolgd omwille van zijn politieke overtuiging. Het Vluchtelingenverdrag bepaalt dat iedereen die vreest voor persoonlijke vervolging omwille van zijn ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of sociale groep waartoe hij behoort, als vluchteling wordt erkend. Een erkende vluchteling mag definitief in België blijven en geniet quasi dezelfde rechten als Belgen.

18 Abebe, EthiopiSCHE, 14 jaar Gevlucht voor de honger in Ethiopië. Abebe woont in de streek van Ogaden in Ethiopië aan de grens met buurland Eritrea. Ze is zwanger van haar eerste kind. Ethiopië wordt al jaren geteisterd door droogte en overbevolking. Abebe s ouders zijn afhankelijk van voedselhulp uit het buitenland. Abebe en haar familie besluiten om deze uitzichtloze situatie te ontvluchten. Abebe vlucht omwille van droogte en voedselschaarste. Deze vluchtreden komt niet voor in het Vluchtelingenverdrag. Zij vreest geen persoonlijke vervolging omwille van ras, nationaliteit, behoren tot een sociale groep, godsdienst of politieke overtuiging. Abebe en har familie zullen niet als vluchteling erkend worden. Ze krijgt een bevel om het grondgebied te verlaten. Als ze hier toch blijft verblijft ze hier illegaal. In België leeft een grote groep mensen in de illegaliteit. Sommigen kunnen of willen niet terug naar hun thuisland. Zij hopen dan op een regularisatie van hun verblijf. Regularisatie van verblijf is iets helemaal anders dan erkend worden als vluchteling. Dat laatste gebeurt maar als je kan aantonen dat je vreest persoonlijk vervolgd te worden door de overheid bijvoorbeeld of door iemand anders. Hongersnood geeft geen recht op een vluchtelingenstatus. Een regularisatie van verblijf vraag je via een brief aan de burgemeester van de plaats waar je verblijft. Deze stuurt de brief door naar de vreemdelingendienst. Die beslist of je mag blijven of niet.

19 Achor, Soedanees, 31 jaar Achor is geboren in Darfoer in Soedan, een regio die geteisterd wordt door gewapende conflicten en geweld. Decennialang voeren rebellenbewegingen een gewapende strijd tegen de Soedanese regering. De oorlog in Darfoer joeg meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht en kostte aan zeker mensen het leven. Achor zag hoe zijn vrouw en kinderen vermoord werden. Zelf kon hij aan de rebellen ontsnappen en besluit hij te vluchten. Elk jaar verdrinken honderden vluchtelingen terwijl ze vanuit het noorden van Afrika de Middellandse Zee proberen over te steken. In 2007 kwamen er naar schatting 500 tot 1000 bootvluchtelingen om het leven. Achor belandt via mensensmokkelaars in Libië. Daar vlucht hij samen met 25 andere vluchtelingen in een rubberboot naar Zuid-Sicilië. Maar het bootje kapseist en alle inzittenden komen om. Achor zal nooit bescherming krijgen in België omdat hij hier niet is geraakt. Als hij op een veiligere manier had kunnen vluchten, had Achor in ons land allicht een beschermingsstatuut gekregen. Veilig vluchten Strenge controles op luchthavens en patrouilles op zee leiden er toe dat vluchtelingen verplicht zijn om in wankele bootjes op zoek te gaan naar bescherming. Toch kan een vluchtreis ook veilig. Zo kan een land beslissen om vluchtelingen uit een land als Soedan op veilige manier over te brengen en te beschermen. Landen als de VS, Canada, Zweden en Nederland nodigen zo al jaren vluchtelingen uit.

20 Nakisha, Irakees, 11 jaar Gevlucht voor de oorlog in Irak De zesjarige Nakisha woont met haar ouders en broertje in de Iraakse hoofdstad Bagdad als Amerikaanse troepen haar geboorteland binnenvallen. Nakisha is getuige van bloedige bomaanslagen met tientallen doden en gewonden. Zelf verliest ze bij een bomaanslag haar linkerarm. Als Nakisha s oom bij een aanslag om het leven komt, besluiten haar ouders Irak te ontvluchten. De oorlog in heeft Irak heeft het leven gekost aan zeker één miljoen Irakezen. Meer dan vier miljoen Irakezen zijn op de loop voor het geweld. De helft zoekt een onderkomen in eigen land. Twee miljoen vluchtelingen zijn gestrand in de buurlanden Syrië en Jordanië. Amper 4 procent geraakt in Europa. De familie belandt in 2007 in ons land en vroeg om asiel. Zij behoort tot de ruim 800 Irakezen die hier vorig jaar om bescherming vroegen. Maar Irakezen worden niet automatisch erkend als vluchtelingen. Als ze, zoals Nakisha niet persoonlijk vervolgd worden maar alleen maar vluchten voor de oorlog, krijgen ze geen vluchtelingenstatus en ook geen definitief verblijfsrecht. Wel krijgen Nakisha en haar familie tijdelijke bescherming. Ze mogen hier alvast één jaar blijven. Als de oorlog na een jaar niet afgelopen is, krijgen ze opnieuw bescherming voor een jaar. Van zodra de situatie in Irak verbetert, moeten Nakisha en haar familie terug naar Irak. Pas na vijf jaar verblijf in België mag de familie hier voor altijd blijven.

21 Musafir, Slowaak, 26 jaar Musafir behoort tot een Romaminderheid in Slowakije. Romazigeuners worden zwaar gediscrimineerd. Roma-kinderen kunnen enkel terecht in de Roma gettoscholen. Voor Roma s is het moeilijk om werk te vinden; Daarom beslist Musafir om met zijn kinderen naar België te vluchten. Hij zoekt een betere toekomst en meer kansen. Sinds 1997 beschouwen een aantal Europese landen elkaar als veilig land. Dit betekent dat ze de inwoners van die landen nooit als vluchteling erkennen. België ondertekende deze verklaring niet en besloot de aanvragen geval per geval te onderzoeken. Maar de kans op erkenning is heel klein. Tot nu toe heeft België nog niemand uit die Europese landen als vluchteling erkend, ook Roma s niet.

22 Deel 4: Achtergrond: Waarom Vluchten? Vluchteling wordt je niet, het overkomt je. Met deze woorden vatte de Somalische Ibrahim zijn situatie treffend samen. Niemand staat op met het idee om die dag vluchteling te worden. Vluchten doe je simpelweg uit angst. Angst voor vervolging, voor foltering of executie, angst voor oorlogsgeweld, verminking, onrechtvaardige vrijheidsberoving, voor de droogte en honger, Meer dan de helft van de wereldbevolking dat zijn bijna 3.5 miljard mensen kent dit soort angsten. Wereldwijd zijn er 31.5 miljoen mensen op de vlucht en ontheemd. Cijfers Azië: bijna 14 miljoen Afrika: ruim 10 miljoen Latijns Amerika en de Caraïben: 3.5 miljoen Europa: 3 miljoen Noord Amerika: bijna Oceanië: Jaarlijks vragen zo n en mensen België asiel aan. Hiervan krijgt ongeveer 2000 à 3000 mensen het statuut van vluchteling of krijgt bijkomende bescherming. Voor een goed begrip Asiel? Asiel aanvragen is vragen om als vluchteling erkend te worden of minstens bijkomende bescherming krijgen. Het Vluchtelingenverdrag België is één van de 150 landen die in 1951 het verdrag van Genève, kortweg het Vluchtelingenverdrag, ondertekende en daarmee de belofte aanging om onderdanen van een ander land in bepaalde situaties te beschermen. Het gaat hier om elke persoon die uit gegronde vrees voor vervolging wegens zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging, zich bevindt buiten het land waarvan hij de nationaliteit bezit en die de bescherming van dat land niet kan of, uit vrees voor vervolging, niet wil inroepen. Bijkomende bescherming Doorheen de jaren gingen de ondertekenaars van het Vluchtelingenverdrag de criteria almaar strenger interpreteren en toepassen. Daardoor kreeg een grote groep vluchtelingen in de praktijk onvoldoende bescherming. Veel oorlogsvluchtelingen bijvoorbeeld werden officieel niet als vluchteling erkent maar werden ook niet teruggestuurd naar het oorlogsgebied. Europa begreep dat er nood was aan een bijkomend beschermingsstatuut, als aanvulling op de bestaande bescherming van het Vluchtelingenverdrag en spoorde via een richtlijn de lidstaten aan om werk te maken van die bijkomende bescherming. België paste intussen zijn wetgeving aan en kent sinds 10 oktober 2006 het bijkomende beschermingsstatuut toe.

23 De asielprocedure Via interviews onderzoekt België welke vreemdelingen het moet beschermen. Dit onderzoek heet asielprocedure. Vreemdelingen die om asiel vragen, vragen om bescherming. Tijdens de asielprocedure toetsen de ondervragers het vluchtverhaal van de asielzoeker aan de criteria van het Vluchtelingenverdrag. Als blijkt dat de asielzoeker bescherming nodig heeft wordt hij als vluchteling erkend. Asielzoeker Iemand die de asielinstanties om asiel (= bescherming) vraagt. Hij krijgt opvang in een asielcentrum en verblijft hier geldig zolang zijn asielaanvraag onderzocht wordt. Erkende vluchteling Een asielzoeker die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen. Een vluchteling is iemand die buiten zijn land verblijft en niet kan terugkeren wegens een gegronde angst voor vervolging op grond van ras, religie, nationaliteit, politieke opinies of lidmaatschap van een bepaalde sociale groep. Omdat hij in het herkomstland vrees voor zijn leven of vrijheid, krijgt hij bescherming van België. Hij krijgt een speciale verblijfskaart als vluchteling en kan niet teruggestuurd worden naar zijn thuisland. Uitgeprocedeerde asielzoeker Iemand die om asiel heeft gevraagd maar het niet heeft gekregen omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij zijn land niet ontvlucht is wegens een gegronde angst voor vervolging. Een uitgeprocedeerde asielzoeker verblijft niet langer regelmatig in het land en krijgt een bevel om het grondgebied te verlaten. Illegaal Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft. Dit kan een uitgeprocedeerde asielzoeker zijn, maar evengoed een toerist of een buitenlandse student die langer dan toegelaten in België verblijft. Geregulariseerde vreemdeling Een vreemdeling die van de minister van Migratie- en asielbeleid uitzonderlijk een verblijfsdocument krijgt omdat hij gegronde redenen heeft om niet terug te keren naar het thuisland. Voorbeelden: de vader van een Belgisch kind, een asielzoeker die onredelijk lang wacht op zijn asielbeslissing, Naturalisatie Een manier om na drie jaar (twee jaar voor erkende vluchtelingen) onbeperkt en geldig verblijf, de Belgische nationaliteit te verwerven. Ontheemde Iemand die op de vlucht is, maar die binnen zijn eigen land blijft en bijgevolg voor bescherming afhankelijk blijft van zijn eigen staat.

Achor, 31 jaar. Nakisha, 11 jaar

Achor, 31 jaar. Nakisha, 11 jaar Achor, 31 jaar Achor is gevlucht voor de gevechten tussen regerings- en rebellengroepen. Achor is geboren in Darfoer in Soedan, een regio die geteisterd wordt door gewapende conflicten en geweld. Decennialang

Nadere informatie

Basisvorming. Wat is een vluchteling?

Basisvorming. Wat is een vluchteling? Basisvorming Wat is een vluchteling? Voorstellingsronde Stel je kort voor en vertel aan de groep hoe je zelf in contact bent gekomen met vluchtelingen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN BASISVORMING - WAT IS

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

THUISSITUATIE LEVEL 1 VRAAG 1 VRAAG 2 VRAAG 3. Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan.

THUISSITUATIE LEVEL 1 VRAAG 1 VRAAG 2 VRAAG 3. Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan. VRAAG 1 THUISSITUATIE LEVEL 1 Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan. LEVEL 1 VRAAG 2 VRAAG 3 Een persoon die zijn/haar land verlaat om ergens

Nadere informatie

[ASIELBELEID IN BELGIË]

[ASIELBELEID IN BELGIË] PAV [ASIELBELEID IN BELGIË] Inleiding Vluchtelingen zijn overal, in alle delen van de wereld. Ze zijn er ook altijd geweest. Ook in België hebben we het niet zolang geleden meegemaakt. Bij het begin van

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Vluchtig Nieuws vluchtelingenkrant Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Niet meer veilig Van Ruben en Rick Mensen zijn niet meer veilig in hun eigen land, zoals

Nadere informatie

Het Belgische asielbeleid

Het Belgische asielbeleid Het Belgische asielbeleid Waarom vluchten mensen?! Politieke vervolging! Religieuze problemen! Etnische problemen! Problemen met nationaliteit! Problemen met sociale groep! Gewapend conflict, gevaar! Economische

Nadere informatie

member states member states member states member states Measure of EU member states

member states member states member states member states Measure of EU member states EU measure facts EU measure EU measure EU measure THROUGH DE BRIL VAN DE EU (LIDSTATEN EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel 1. Vluchtelingen komen

Nadere informatie

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep.

Bevolkingsgroepen DOE KAART 1. Naam van het project. Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. DOE KAART 1 Bevolkingsgroepen Als je voor deze opdracht kiest leer je meer over een bepaalde bevolkingsgroep. Zoek 6 verschillende bevolkingsgroepen op. Kies 1 bevolkingsgroep uit waar je meer over wilt

Nadere informatie

Waarom zou jij migreren? Antwoord eerst zelf en stel daarna de vraag aan 2 andere spelers. Jullie gaan dan 1 vakje vooruit.

Waarom zou jij migreren? Antwoord eerst zelf en stel daarna de vraag aan 2 andere spelers. Jullie gaan dan 1 vakje vooruit. DOE-KAARTEN EEN MIGRANT Mensen verlaten hun land om verschillende redenen: om werk te zoeken, omdat ze honger lijden, uit liefde Een migrant kiest ervoor om zijn of haar thuis vrijwillig te verlaten. Hij

Nadere informatie

Het OCMW en de vluchtelingencrisis

Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen Het OCMW en de vluchtelingencrisis Overzicht Inleiding: situatie 2015-2016 Asielzoeker of (erkend) vluchteling? Waarom vluchten mensen? Wat bepaalt of iemand asiel kan aanvragen?

Nadere informatie

Ter informatie voor de leerkracht:

Ter informatie voor de leerkracht: Ter informatie voor de leerkracht: Dit is een beperkte verklarende woordenlijst. Voor meer praktische vragen verwijzen wij graag door naar het Infodossier Leerlingen zonder wettig verblijf van het Vlaams

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

De vluchtelingencrisis: oplossingen en inzichten van kinderen

De vluchtelingencrisis: oplossingen en inzichten van kinderen Door rechtopmigratie op 8 oktober, 2015-00:00 foto, school in Nederland uit 1937 De aanslepende vluchtelingencrisis en de daar bijhorende verklaringen van bepaalde politici heeft niemand onberoerd gelaten.

Nadere informatie

Wat is een vluchteling?

Wat is een vluchteling? Basisvorming Wat is een vluchteling? Vormingspakket Wat is een vluchteling Dit document is het vormingsmateriaal waarmee je aan een breed publiek een basisvorming kan geven over asiel en vluchtelingen.

Nadere informatie

Onderbouwing van de keuze van de vluchtelingengemeenschappen binnen het project

Onderbouwing van de keuze van de vluchtelingengemeenschappen binnen het project Februari 2014 Onderbouwing van de keuze van de vluchtelingengemeenschappen binnen het project Vooraf In het project Ongekend bijzonder, de bijdragen van vluchtelingen aan de stad worden in het totaal 200

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Vluchtelingen: traject, statuut, sociale rechten..? in samenwerking met:

Vluchtelingen: traject, statuut, sociale rechten..? in samenwerking met: Vluchtelingen: traject, statuut, sociale rechten..? in samenwerking met: 1. Overzicht wettelijke verblijfsmotieven Burgers van de unie Gezinshereniging, gezinsvorming reguliere migratie Arbeid Studies

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

B. Geef aan om welke soort vluchtelingen het gaat: 1) Zij zijn een bedreiging voor de macht van politieke leiders en worden daarom gestraft.

B. Geef aan om welke soort vluchtelingen het gaat: 1) Zij zijn een bedreiging voor de macht van politieke leiders en worden daarom gestraft. Vluchtelingen Inleiding: De afgelopen weken was de zeventienjarige Angolese asielzoeker Mauro Manuel veel in het nieuws. Als negenjarig jongetje werd hij door zijn ouders in 2002 naar Europa gestuurd.

Nadere informatie

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK WERKEN MET DE KAART KAART VAN EUROPA Bemachtig een zo groot mogelijke kaart van Europa VOORBEREIDEND KNUTSELWERK Maak knutselmateriaal om de verschillen tussen de landen te duiden. Hieronder staan de benodigde

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE

ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT 2 ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK

Nadere informatie

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland Centrum voor Migratierecht De asielprocedure in Nederland Begrippen Migrant: iemand die voor langere tijd naar een ander land verhuist Asielzoeker: iemand die een aanvraag om bescherming heeft ingediend

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische-opdracht door een scholier 2035 woorden 28 januari 2002 7,1 133 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Analyse-schema Asielbeleid Wat is het probleem?

Nadere informatie

Inleiding. Vragen. Doelgroep. Tijdsduur. Materiaal

Inleiding. Vragen. Doelgroep. Tijdsduur. Materiaal Silent Stories Dit pakket kwam tot stand door samenwerking van Çavaria vzw / Kammerstraat 22 / 9000 Gent / www.cavaria.be Vluchtelingenwerk Vlaanderen / Kruidtuinstraat 75/ 1210 Brussel / www.vluchtelingenwerk.be

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 21 oktober

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 21 oktober Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 21 oktober ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III. De opvang IV. Profiel asielzoekers in

Nadere informatie

10 VOOROORDELEN OVER VLUCHTELINGEN ONTKRACHT

10 VOOROORDELEN OVER VLUCHTELINGEN ONTKRACHT 10 VOOROORDELEN OVER VLUCHTELINGEN ONTKRACHT 1 Korte Woordenlijst Een migrant Een migrant is iemand die om verschillende redenen zijn land verlaat om elders te gaan wonen, tijdelijk of permanent. Sommige

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te worden van

Nadere informatie

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2 VREEMDELINGEN IN NEDERLAND ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS VREEMDELINGEN Waaraan denken we bij het woord vreemdeling? We beginnen deze les direct met een opdracht. 1. We schrijven op het bord in een grote

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 16 juni 2017

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 16 juni 2017 Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 16 juni 2017 ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III.De opvang IV.Profiel asielzoekers in

Nadere informatie

V."/0!.$#!$/1 $ E"134

V./0!.$#!$/1 $ E134 Sinds 2013 is het aantal vluchtelingen dat in Europa bescherming zoekt, sterk gestegen. Ze vluchten vooral voor burgeroorlogen, terreur en onrust in het Midden-Oosten en Afrika. De grote toestroom zet

Nadere informatie

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen.

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen. INHOUDSTAFEL VOORWOORD DEEL I : ASIEL EN SUBSIDIAIRE BESCHERMING. 1. HET BEGRIP «VLUCHTELING». 1.1. Zich buiten het land van herkomst bevinden. 1.2. Een gegronde vrees voor vervolging hebben. 1.2.1. Het

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017 Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017 ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III.De opvang IV.Profiel asielzoekers

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

WERKBLAD 1 Niet meer veilig

WERKBLAD 1 Niet meer veilig WERKBLAD 1 Niet meer veilig Je gaat straks een kort toneelstukje bedenken en spelen. Lees eerst het informatieblad. Lees daarna de speelopdracht hieronder goed door. Praat samen over de sleutelvragen en

Nadere informatie

VLUCHTELINGEN- KINDEREN

VLUCHTELINGEN- KINDEREN informatieblad voor jongeren KINDERRECHTEN VLUCHTELINGEN- KINDEREN Voor wie? Dit informatieblad is bedoeld voor jongeren van de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs die meer willen weten over

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 De Olympische Spelen http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 leeftijd: 6-12 jaar terrein: buiten Het Spel De kinderen worden opgedeeld in kleine groepjes met elk een vaste begeleider, of bij elk spel wordt

Nadere informatie

U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest?

U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest? asiel nederlands 22-03-2001 15:15 Pagina 1 U vraagt asiel aan in Nederland U heeft in Nederland een asielaanvraag ingediend. Met uw asielaanvraag verzoekt u de Nederlandse regering om een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE

WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT 2 WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT CGVS Het Commissariaat voor Vluchtelingen

Nadere informatie

Vluchtverhaal Shewit

Vluchtverhaal Shewit Tekst > Reporter: Margot Van Wauwe april 2018 Margot Ik ben 26 jaar oud. Eigenlijk heb ik nog niet zoveel van de wereld gezien, op een paar verre reizen en ervaringen na. Zo zat ik ooit wel eens in een

Nadere informatie

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem?

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem? Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart 2002 7,7 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is het probleem? We hebben dit onderwerp gekozen omdat dit ons het meest aansprak en omdat niemand

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

CHECKPOINT 1 Uitleg aan de deelnemers door spelleider Instructie voor spelleider Benodigdheden: Instructie:

CHECKPOINT 1 Uitleg aan de deelnemers door spelleider Instructie voor spelleider Benodigdheden: Instructie: CHECKPOINT 1 Water is van levensbelang! Dat geldt zeker voor een migrant, die een lange en zware tocht voor de boeg heeft. Hij of zij moet zorgen voor voldoende drinkwater onderweg. In veel ontwikkelingslanden

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Het onderzoek van de IND richt zich op de vraag of de asielzoeker inderdaad gegronde(serieuze) redenen heeft.

Het onderzoek van de IND richt zich op de vraag of de asielzoeker inderdaad gegronde(serieuze) redenen heeft. Sociale kaart en sociale zekerheid Samenvatting door Sharon.D 20-10-16 Lesstof samengevat uit 24Boost.nl H5 Asielzoekers Asielzoekers/vluchtelingen zijn vreemdelingen die toelating tot ons land vragen

Nadere informatie

De Oorzaken van Migratie onder de Loep

De Oorzaken van Migratie onder de Loep De Oorzaken van Migratie onder de Loep: Verblijfsrecht in België? De Oorzaken van Migratie onder de Loep Studiedag Vreemd Verleden VVN & VVLG 18 oktober 2010 Nicole de Moor VVN & VVLG Studiedag Vreemd

Nadere informatie

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan?

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? Q&A Migratie Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? In de hoofdstad van Malta, Valletta, hebben de Europese Unie en een groot aantal Afrikaanse landen in november 2015

Nadere informatie

Activiteitenblad Piratenstrijd

Activiteitenblad Piratenstrijd Activiteitenblad Piratenstrijd Doelgroep: 1, 2, 3 100 min. Inhoud Om uit te maken wie over de beste piraten beschikt, nemen verschillende piratengroepen het tegen elkaar op. Elke groep kan een andere groep

Nadere informatie

Over de grens gaan. Thema 10 Migreren. Les 10.1 Aan de grens.

Over de grens gaan. Thema 10 Migreren. Les 10.1 Aan de grens. Les 10.1 Aan de grens. 1.De grensovergang: van het ene land naar het andere land gaan; je passeert hierbij de grens, je gaat over de grens heen. 2. De grenspaal : De paal die precies op de grens tussen

Nadere informatie

Achter gesloten ogen: Spencer

Achter gesloten ogen: Spencer Achter gesloten ogen: Spencer Opdrachtenblad Regie: Dulco Tellegen Jaar: 2000 Duur: 25 minuten 1 Filmbeschrijving Spencer (18) woont in een opvangcentrum voor voormalig kindsoldaten in Liberia (West-Afrika).

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In 2015, bereikten meer dan 1

Nadere informatie

Vreemdelingen in België

Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Voor kinderen die meer willen weten over vreemdelingen die in België verblijven. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met een andere huidskleur?

Nadere informatie

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchtelingen van alle tijden

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchtelingen van alle tijden Werkbundel van. BEZOEK AAN Vluchtelingen van alle tijden 2 Antwoorden bundel Telefooncellen Beluister de verhalen in de telefooncellen en verbind daarna de juiste personages met de overeenkomstige reden

Nadere informatie

Mag ik binnen? (Uit: Kompas)

Mag ik binnen? (Uit: Kompas) Mag ik binnen? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel over een groep vluchtelingen die naar een ander land proberen te vluchten. Het behandelt: de situatie van de vluchtelingen, sociale en economische argumenten

Nadere informatie

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchten is van alle tijden

Werkbundel van BEZOEK AAN. Vluchten is van alle tijden Werkbundel van. BEZOEK AAN Vluchten is van alle tijden 2 Antwoorden bundel Red Star Line Zijn er mensen met jouw familienaam of de naam van iemand de je goed kent die met de Red Star Line naar Ellis Island

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? 4 HAVO/VWO DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te

Nadere informatie

WERKBLAD 1 Niet meer veilig

WERKBLAD 1 Niet meer veilig WERKBLAD 1 Niet meer veilig E-mail van de hoofdredacteur van de vluchtelingenkrant Vluchtig Nieuws : Ik wil graag een speciale editie maken van de vluchtelingenkrant. Wil jij helpen? Elk groepje moet twee

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

Ja, NBMV mogen reizen mits ze beschikken over de nodige documenten:

Ja, NBMV mogen reizen mits ze beschikken over de nodige documenten: NBMV en reizen Jawad is een NBMV van 17 jaar. Op zijn 14 e vluchtte hij vanuit Afghanistan richting Europa. Hij kwam uiteindelijk in België terecht. Qua documenten had hij enkel zijn Taskara (Afghaans

Nadere informatie

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Inleiding Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van een terrorist? > NEE, maar praktijk

Nadere informatie

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden!

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! Op de vlucht 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! 2) Waar komen de vluchtelingen vandaan? Syrië Sinds in

Nadere informatie

Solidariteitsactie. voor. vluchtelingen. in Syrië. Zondag 22 februari 2015. GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent. Koerdische Maaltijd

Solidariteitsactie. voor. vluchtelingen. in Syrië. Zondag 22 februari 2015. GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent. Koerdische Maaltijd Solidariteitsactie voor vluchtelingen in Syrië Zondag 22 februari 2015 GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent Koerdische Maaltijd korte film en getuigenissen van Syrische vluchtelingen optreden Koerdische

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD VLUCHTELING. Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. naar het boek van Alan Gratz, ISBN

ANTWOORDBLAD VLUCHTELING. Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. naar het boek van Alan Gratz, ISBN ANTWOORDBLAD VLUCHTELING Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. naar het boek van Alan Gratz, ISBN 978 90 206 5458 5 1 DE HOOFDPERSONEN A. Uit welke landen komen Josef, Isabel en Mahmoud? In welke jaren spelen

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

AHHA-Project. Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers

AHHA-Project. Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers AHHA-Project Aangepaste Hulpverlening voor Holebi-Asielzoekers Wat is een holebi-asielzoeker? Iemand die asiel aanvraagt omdat hij/zij in het land van herkomst gediscrimineerd en/of vervolgd wordt op basis

Nadere informatie

The Good Lie. Doel/Samenvatting activiteit. onrecht, vluchteling, levenskeuzes, integratie, film. 4 spelers of groepen (per set spelkaarten)

The Good Lie. Doel/Samenvatting activiteit. onrecht, vluchteling, levenskeuzes, integratie, film. 4 spelers of groepen (per set spelkaarten) The Good Lie Soort activiteit Thema( s) Aantal deelnemers Leeftijd Locatie Duur Intensiteit Materiaal filmverwerking, bordspel onrecht, vluchteling, levenskeuzes, integratie, film 4 spelers of groepen

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In de eerste acht maanden van 2015, bereikten

Nadere informatie

Access and Return in the EU 11 April 2014

Access and Return in the EU 11 April 2014 Access and Return in the EU 11 April 2014 ECRL, Tineke Strik Centre for Migration Law Utrecht, 15 oktober 2015 Vluchtelingencrisis of bestuurscrisis? Tineke Strik Radboud Universiteit, Raad van Europa,

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Vluchtelingen in getallen

Vluchtelingen in getallen Vluchtelingen in getallen 2002-2003 Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd? Krijgt Nederland echt veel meer asielzoekers dan andere Europese landen? Waar komen ze eigenlijk vandaan? Veel gestelde vragen,

Nadere informatie

Ganzenbord kindsoldaten (Uit: Recht in de roos) (Uit: Kindsoldaten en mensenrechtn) Doel. Benodigdheden. Werkwijze. Spelregels

Ganzenbord kindsoldaten (Uit: Recht in de roos) (Uit: Kindsoldaten en mensenrechtn) Doel. Benodigdheden. Werkwijze. Spelregels Ganzenbord kindsoldaten (Uit: Recht in de roos) (Uit: Kindsoldaten en mensenrechtn) Doel Spelend leren over kindsoldaten. Benodigdheden Eén dobbelsteen. Evenveel pionnen als het aantal groepjes: gebruik

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

ABN AMRO Risicoverzekering

ABN AMRO Risicoverzekering Voorwaarden 1304 ABN AMRO Risicoverzekering Wat staat er in deze voorwaarden? Blad 1: Algemene afspraken Blad 3: Wat mag u van ons verwachten? Blad 5: Wat verwachten wij van u? Blad 6: Wat mag u veranderen

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie kinderen op de vlucht 1. Vluchten doe je niet zomaar 3 2. Check de cijfers over kinderen op de

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang Kennismaking Elise Schutte Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel Den Haag Samaan Samaan Syrische vluchteling Verblijft op dit moment in de noodopvang Wat zouden jullie graag willen

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Asielzoekers en vluchtelingen

Werkstuk Aardrijkskunde Asielzoekers en vluchtelingen Werkstuk Aardrijkskunde Asielzoekers en vlucht Werkstuk door een scholier 2346 woorden 10 december 2002 6,7 229 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding In dit werkstuk ga ik onderzoeken: Welke asielzoekers

Nadere informatie

Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig)

Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) Maak je keuze (Uit: RECHT-vaardig, menswaardig) De deelnemers beslissen in kleine groepjes of ze akkoord gaan met stellingen over armoede in het Noorden. Onenigheid over bepaalde stellingen moet opgelost

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie