Vreemdelingen in België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vreemdelingen in België"

Transcriptie

1 Vreemdelingen in België

2 Vreemdelingen in België Voor kinderen die meer willen weten over vreemdelingen die in België verblijven. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met een andere huidskleur? Of misschien woont er in jouw straat een gezin met een vreemde familienaam? Het maakt niet uit in welk land je geboren bent. Iedereen is een mens en iedereen heeft recht op een menselijk bestaan. Toch mag je niet zomaar in een ander land dan je geboorteland verblijven. Of je in je eigen land woont of niet, heeft immers invloed op je rechten en plichten. De meeste inwoners van ons land zijn Belgen, maar er wonen ook vreemdelingen. Wat het verschil is en waarom er een verschil is, kom je in deze brochure te weten.

3 1 Wie is wat? Wanneer is iemand een vreemdeling? Wanneer je over vreemdelingen hoort spreken, dan bedoelt men alle personen die niet de Belgische nationaliteit hebben. Meestal gaat het zelfs over mensen die niet eens uit Europa afkomstig zijn. Want Europeanen kunnen gemakkelijker in een ander Europees land verblijven dan niet-europeanen. Daardoor zijn de meeste mensen in België die een andere nationaliteit hebben, afkomstig uit Europa.

4 Verenigd Koninkrijk Nederland Polen Duitsland Frankrijk Italië Turkije Portugal Spanje Marokko De meest voorkomende vreemde nationaliteiten in België (op 1 januari 2008)

5 Wist je dat? Je nationaliteit bepaalt van welk land je een onderdaan of burger bent. Dat kan het land zijn waarin je geboren bent, maar ook een ander land. Kinderen van Marokkaanse ouders die hier geboren zijn, kunnen bijvoorbeeld ook de Marokkaanse nationaliteit hebben. Zij nemen dan de nationaliteit van hun ouders over. Onderdanen van een land hebben tal van speciale rechten en plichten in dat land die vreemdelingen niet automatisch krijgen. Wil je dezelfde rechten en plichten, dan moet je de nationaliteit van dat land aannemen. Daarvoor moet je aan strikte voorwaarden voldoen. Je moet ook bepaalde stappen doorlopen. Toch ben je niet verplicht om een bepaalde nationaliteit te hebben om in een land te verblijven. In dat geval ben je een vreemdeling met verblijfsrecht. Als ouders voor een internationale organisatie werken, kunnen zij bijvoorbeeld met hun hele gezin tijdelijk in België komen wonen. Dat gezin krijgt dan verblijfsrecht, maar houdt zijn eigen nationaliteit.

6 Wat als je geen verblijfsrecht hebt? Als iemand geen verblijfsrecht aanvraagt of de aanvraag wordt geweigerd, dan is hij of zij een vreemdeling zonder verblijfsrecht. Die woont dan illegaal in dat land. Hij heeft dan minder rechten dan legale inwoners. Toch betekent dat niet dat hij geen rechten heeft. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat immers dat elke mens recht heeft op onderdak, dringende medische verzorging, een eigen mening, Wist je dat? Zolang je geen achttien jaar bent, ben je volgens de Belgische wet minderjarig. Vanaf je achttiende ben je meerderjarig of volwassen. Kunnen minderjarige vreemdelingen ook zonder hun ouders naar België komen? Soms kan het dat kinderen gescheiden raken van hun ouders en is het beter dat ze hun geboorteland verlaten. Als er oorlog is bijvoorbeeld, kunnen kinderen hun ouders in de chaos verliezen. Dan vluchten ze beter naar een veilige plek. We spreken dan over niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Dat zijn kinderen van buiten Europa die alleen, in België verblijven. Ze zijn hier illegaal en vroegen ook geen asiel aan. Dat wil zeggen dat ze geen toestemming vroegen om hier te mogen verblijven. Kinderen die wel met hun ouders of een andere volwassene naar hier komen, noemen we begeleide minderjarige vreemdelingen.

7 2 Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen Wist je dat? Tot je meerderjarig bent, zijn je ouders verantwoordelijk voor jou. Zij nemen ook alle beslissingen voor en over jou. Dat heet het ouderlijke gezag. Als je ouders niet meer leven of je weet niet waar ze zijn, mag een andere persoon dat gezag uitoefenen. Die persoon is dan je wettelijke vertegenwoordiger. Dat kan bijvoorbeeld een oom, tante of vriend van je familie zijn. De enige voorwaarde is dat die persoon volwassen is. Wie is verantwoordelijk voor kinderen die alleen naar België komen? De Belgische overheid zal elke minderjarige vreemdeling zonder begeleider een voogd toewijzen. Die voogd zoekt samen met de minderjarige naar een oplossing voor zijn of haar probleem. De voogd zal hem of haar ook vertegenwoordigen bij de rechtbank. De voogd neemt op dat moment dus het ouderlijke gezag over.

8 Wat moet een voogd doen? Kinderen die als vreemdeling in België verblijven, mogen alles aan hun voogd vertellen of vragen. Die voogd mag niets doorvertellen zonder zijn of haar toestemming. Zoiets heet beroepsgeheim. De voogd van de overheid zal de vreemdeling begeleiden tot zijn achttiende verjaardag of tot die verblijfsrecht krijgt.

9 3 Verblijfsrecht Hoe kan een minderjarige verblijfsrecht in België krijgen? Er zijn verschillende manieren waarop iemand verblijfsrecht in België kan krijgen. Maar een minderjarige is volgens de wet handelingsonbekwaam. Hij mag dus niets doen wat rechtsgevolgen kan hebben zonder toestemming van zijn ouders, voogd of een rechter. Als een minderjarige vreemdeling verblijfsrecht wil krijgen, moeten zijn ouders of voogd die procedure in zijn plaats voeren. Welke procedures bestaan er? Er bestaan meerdere manieren voor vreemdelingen om verblijfsrecht te krijgen. Welke procedure iemand volgt, is afhankelijk van zijn of haar situatie. 1. Kort verblijf Soms wil iemand maar voor maximum drie maanden in België verblijven. Dat kan bijvoorbeeld als sporters willen deelnemen aan wedstrijden of als artiesten willen optreden in België.

10 2. Asiel aanvragen Wie uit zijn land wegvlucht omdat hij of zij bang is voor vervolging, bijvoorbeeld omwille van zijn geloof of mening kan asiel aanvragen aan de Belgische grens. Dat kan onder andere op de luchthaven. 3. Gezinshereniging Als de ouders van de minderjarige verblijfsrecht in België hebben, mag die minderjarige hier meestal ook verblijven. Op die manier kan hij bij zijn mama en papa opgroeien.

11 4. Humanitaire redenen Vreemdelingen kunnen een verblijf om humanitaire redenen of regularisatie aanvragen. Dat betekent dat ze vinden dat ze onmenselijk behandeld worden. Als de procedure om hun gezin opnieuw samen te brengen te lang duurt bijvoorbeeld, kunnen ze op die procedure een beroep doen. 5. Medische redenen Als je ziek bent kan je in bepaalde gevallen langdurig verblijfsrecht krijgen. Er bestaat bijvoorbeeld geen geschikte behandeling in je geboorteland, maar wel in België. Meestal echter zal je toestemming krijgen voor een kort verblijf. Wist je dat? Wie mensen naar België lokt, vervoert of opvangt om hen te gebruiken, is schuldig aan mensenhandel. Ben je schuldig aan mensensmokkel dan werk je op de een of andere manier mee om mensen tegen betaling het land binnen te krijgen. Zowel mensenhandel als mensensmokkel zijn misdrijven en dus strafbaar.

12 6. Slachtoffer van mensenhandel of mensensmokkel Slachtoffers van mensenhandel of mensensmokkel kunnen verblijfsrecht in België krijgen. Ze moeten dan wel meehelpen om de daders te bestraffen. Dat kan door bijvoorbeeld te getuigen op hun proces. 7. Erkenning als staatsloze Soms erkent geen enkel land je als zijn onderdaan. Dan ben je staatsloos. Als een rechtbank jou dat statuut toekent, kan je verblijfsrecht aanvragen. 8. Belg worden Vreemdelingen kunnen verblijfsrecht krijgen door Belg te worden. Ze nemen dan de Belgische nationaliteit aan. Daardoor krijgen ze dezelfde rechten en plichten als alle andere Belgen. Ze moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

13 Krijg je altijd verblijfsrecht als je dat aanvraagt? Een aanvraag tot verblijfsrecht is niet voldoende om je hier legaal te mogen vestigen. Een aanvraag kan immers ook geweigerd worden. 1. Erkenning Als de aanvraag van een minderjarige vreemdeling wordt goedgekeurd, dan mag hij in België blijven wonen. Vanaf dan moet hij dezelfde regels en wetten volgen als Belgen. Een niet-begeleide minderjarige vreemdeling met verblijfsrecht krijgt vanaf dan een andere, burgerlijke voogd toegewezen. Dat is een voogd die niet voor de overheid werkt. 2. Weigering Kreeg een begeleide minderjarige een negatieve beslissing, dan krijgt hij samen met zijn begeleider een Bevel om het grondgebied te verlaten. Als zij dat niet vrijwillig doen, verblijven ze hier illegaal. Ze kunnen dan gedwongen gerepatrieerd worden. Dat betekent dat de Belgische overheid hen gedwongen kan terugbrengen naar hun land van herkomst. Niet-begeleide minderjarigen kunnen normaal geen Bevel om het grondgebied te verlaten krijgen. Maar hun voogd kan wel een Bevel tot terugbrenging krijgen. Dat betekent dat hij alles moet regelen om de minderjarige binnen dertig dagen veilig te laten terugkeren naar zijn geboorteland.

14 Kunnen wij ervoor zorgen dat een vreemdeling hier kan blijven? Sommige kinderen waren nog heel klein toen ze in België aankwamen. Zij gaan hier naar school en hebben hier veel vriendjes. In hun geboorteland kennen zij niemand. Soms spreken ze zelfs de taal niet. Als zij geen verblijfsrecht krijgen, lijkt dat onlogisch en niet eerlijk. Het gebeurt dat de school waar die kinderen les volgen, dan actie voert. De school wil daarmee voorkomen dat ze terug moeten naar hun thuisland. Leerkrachten hangen bijvoorbeeld spandoeken aan de schoolpoort of houden een petitie. Dan verzamelen ze zoveel mogelijk handtekeningen van mensen die ook vinden dat die kinderen in België mogen blijven. Die overhandigen ze dan aan de minister. In sommige gevallen helpt dat, maar jammer genoeg meestal niet.

15 4 Rechten en plichten Hebben vreemdelingen dezelfde rechten en plichten als Belgen? Welke rechten en plichten je hebt, hangt af van de nationaliteit die je hebt en het land waarin je verblijft. Als iemand als vreemdeling of illegaal in België verblijft, heeft die minder rechten dan Belgen. Maar alle mensen hebben een aantal basisrechten. Die moeten altijd gerespecteerd worden. Wist je dat? De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Verdrag van de Rechten van het Kind zorgen ervoor dat elke mens en ieder kind een aantal basisrechten heeft. Op die manier wil men iedereen een menswaardig leven garanderen. Een aantal van die basisrechten zijn recht op onderdak, recht op ontspanning en recht op medische verzorging. Waar mogen minderjarige vreemdelingen wonen? Meestal verblijven vreemdelingen eerst een paar maanden in een collectief opvangcentrum. Daar wonen ze samen met anderen die ook verblijfsrecht willen. Daarna kunnen zij een individuele opvangplaats krijgen. Dan hebben ze een plek voor zich alleen. Er bestaan ook gesloten opvangcentra. Daar worden vreemdelingen opgesloten. Maar minderjarigen mogen daar in principe niet verblijven.

16 Moeten minderjarige vreemdelingen ook naar school gaan? Het Kinderrechtenverdrag zegt dat elk kind het recht heeft om onderwijs te volgen en naar school te gaan. Ook in de Belgische grondwet staat dat geschreven. Meer nog, in België is er leerplicht. Dat wil zeggen dat minderjarigen verplicht moeten leren. Daardoor geldt die plicht ook voor minderjarige vreemdelingen. Enkel wie illegaal in België verblijft, hoeft geen les te volgen. Maar als die dat wil, mag en kan het wel. Veel vreemdelingen kennen onze taal echter niet of niet goed genoeg. Zij krijgen dan les in een onthaalklas. Een deel van de lessen volgen ze dan samen met hun klasgenootjes. Maar ze krijgen soms ook alleen les. Zo wil de school hen zo snel mogelijk onze taal leren. Dan kunnen ze altijd met hun klasgenootjes les volgen. Wat als vreemdelingen ziek worden? Naast het recht op onderwijs bepaalt het Verdrag van de Rechten van het Kind ook dat elke minderjarige het recht heeft om gezond te zijn en recht heeft op geneeskundige verzorging en herstel. Ook als vreemdelingen illegaal in België verblijven hebben zij dat recht, al wordt dat recht dan vaak heel minimaal ingevuld. In praktijk komt het erop neer dat zij alleen kunnen rekenen op dringende medische hulp als zij die nodig hebben.

17 5 Terug naar huis? Wanneer kunnen vreemdelingen terugkeren naar hun geboorteland? Of zij nu legaal of illegaal in België verblijven, sommige vreemdelingen willen op een dag terug naar hun land van herkomst. In dat geval spreken we van een vrijwillige terugkeer. Het kan ook dat de Belgische overheid hun aanvraag tot verblijfsrecht afkeurt. Dan krijgen vreemdelingen een bevel om het grondgebied te verlaten, of dan krijgt de voogd van een minderjarige vreemdeling zonder begeleider een bevel tot terugbrenging. Die vreemdelingen zijn dan verplicht België te verlaten en moeten gedwongen terugkeren. Hoe verloopt een gedwongen terugkeer? Als een vreemdeling een aanvraag tot verblijfsrecht heeft ingediend, maar die wordt afgekeurd, krijgt hij of zij een bevel om het grondgebied te verlaten. Ofwel krijgt de voogd een bevel tot terugbrenging. Die vreemdeling is dan verplicht ons land binnen een bepaalde termijn te verlaten. Als de dienst Vreemdelingenzaken denkt dat die vreemdeling dat bevel niet zal opvolgen, kan die dienst de vreemdeling gedwongen naar de grens brengen. Dat is repatriëren. In afwachting van die repatriëring mag de dienst Vreemdelingenzaken minderjarige vreemdelingen onderbrengen in een terugkeerwoning. Dat zijn huizen die speciaal bedoeld zijn voor vreemdelingen die moeten terugkeren naar hun geboorteland.

18 6 Nog vragen? Ken je minderjarige vreemdelingen die, samen met hun ouders het land moeten verlaten en wil je hen helpen? Dan kan je ze doorverwijzen naar de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren. Die zal hen helpen en ondersteunen. Beweging voor Kinderen Zonder Papieren Je vindt ook heel wat informatie op de website van Unicef.

19 Heb je nog vragen over wat vreemdelingen wel en niet mogen of kunnen in België? Of wil je meer informatie over hoe iemand Belg kan worden? Dan kan de Kinderrechtswinkel je helpen. Ook met andere vragen over kinderrechten en mensenrechten kan je bij ons terecht. Je kan ons mailen of bellen, of je kan eens langskomen. De Kinderrechtswinkel is elke woensdagnamiddag open van twee tot vijf uur. Wil je liever op een andere dag langskomen? Dan maken we een afspraak. Je kan de Kinderrechtswinkel bereiken via U info@kinderrechtswinkel.be Surf ook eens naar onze website!

20 september

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en Met je familie Met je familie Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en heb je hen niet zelf gekozen,

Nadere informatie

uitgave april 2013...als je vreemdeling bent in België

uitgave april 2013...als je vreemdeling bent in België uitgave april 2013...als je vreemdeling bent in België ...als je vreemdeling bent in België Mensen verplaatsen zich steeds meer en gemakkelijker over de wereldbol. Ze maken reizen, moeten naar het buitenland

Nadere informatie

7Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Terugkeer naar je land van herkomst (of een derde veilig land).

7Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Terugkeer naar je land van herkomst (of een derde veilig land). 7Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Terugkeer naar je land van herkomst (of een derde veilig land). Of je nu alleen bent in België of niet, of je legaal of illegaal in

Nadere informatie

3Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Procedures die je kan volgen om een verblijfsrecht in België te krijgen.

3Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Procedures die je kan volgen om een verblijfsrecht in België te krijgen. 3Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Procedures die je kan volgen om een verblijfsrecht in België te krijgen. Wanneer vreemdelingen legaal in België willen verblijven,

Nadere informatie

4Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Opvang van minderjarige vreemdelingen.

4Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Opvang van minderjarige vreemdelingen. 4Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Opvang van minderjarige vreemdelingen. Of je nu illegaal (zonder recht op verblijf) in België verblijft, in een procedure caat wanneer

Nadere informatie

www.kinderrechtswinkel.be juni 2008 Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Hebben kinderen

Nadere informatie

Met het Kinderrechtenverdrag

Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten Wat is het Kinderrechtenverdrag? Welke rechten heb ik? Zijn Kinderrechten er voor alle kinderen?

Nadere informatie

5Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op onderwijs van minderjarige vreemdelingen.

5Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op onderwijs van minderjarige vreemdelingen. 5Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Recht op onderwijs van minderjarige vreemdelingen. I. RECHT OP ONDERWIJS Volgens art. 28 van het Kinderrechtenverdrag heeft elk kind

Nadere informatie

6Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op medische verzorging van minderjarige vreemdelingen.

6Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Recht op medische verzorging van minderjarige vreemdelingen. 6Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Recht op medische verzorging van minderjarige vreemdelingen. Of je nu illegaal of legaal in België verblijft, wanneer je feitelijk

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

je rechten in een aantal nuttige adviezen en contacten om JE te helpen Je bent een minderjarige als je onder de 18 jaar bent

je rechten in een aantal nuttige adviezen en contacten om JE te helpen Je bent een minderjarige als je onder de 18 jaar bent Je bent een minderjarige als je onder de 18 jaar bent MogelijkE MINDERJARIGE slachtoffers van mensenhandel je rechten in Nederland een aantal nuttige adviezen en contacten om JE te helpen Medegefinancierd

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen.

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen. INHOUDSTAFEL VOORWOORD DEEL I : ASIEL EN SUBSIDIAIRE BESCHERMING. 1. HET BEGRIP «VLUCHTELING». 1.1. Zich buiten het land van herkomst bevinden. 1.2. Een gegronde vrees voor vervolging hebben. 1.2.1. Het

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk door een scholier 1811 woorden 2 februari 2010 5,5 48 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is een recht? Een recht is een geheel van regels die bepalen

Nadere informatie

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de POSTION PAPER OVER DE POSITIE VAN BEGELEIDE MINDERJARIGEN 1 IN ASIEL- EN ANDERE VERBLIJFSPROCEDURES Migratie is een realiteit waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten. Zowel meerder- als minderjarigen

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11 INHOUD DEEL 1: ALGEMEEN Inhoud 1 Inleiding 5 1.1. Wat u mag verwachten 5 1.2. Wat u in de toekomst nog mag verwachten 6 1.3. Hoe kwam deze publicatie tot stand? 6 Lijst van gebruikte afkortingen 9 DEEL

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis.

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Dan gaan ze soms beter een tijdje in een ander gezin wonen: een pleeggezin. INFORMATIE Voor pleegkinderen

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet.

Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Voor kinderen die willen weten wat mag en wat moet. Hoe oud moet ik zijn om met een brommer te mogen rijden? Zijn mijn ouders over alles de baas? Waarover mag ik zelf beslissen? In dit boekje lees je er

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 9 INHOUD

INHOUD. Inleiding 9 INHOUD Inleiding 9 1 Kort verblijf, lang verblijf en vestiging 11 1. Kort verblijf 13 1.1. Meldingsplicht tijdens een kort verblijf 13 1.2. De aankomstverklaring bijlage 3 14 1.3. De melding van aanwezigheid

Nadere informatie

WEGWIJZER VOOR NIET-BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARIGEN IN BELGIË

WEGWIJZER VOOR NIET-BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARIGEN IN BELGIË WEGWIJZER VOOR NIET-BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARIGEN IN BELGIË Een niet-begeleide buitenlandse minderjarige Je bent een niet-begeleide buitenlandse minderjarige als: je jonger bent dan 18 jaar je in

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Als u tijdelijk voogd wordt over een jongere. uit het Caribische deel van het Nederlandse Koninkrijk

Als u tijdelijk voogd wordt over een jongere. uit het Caribische deel van het Nederlandse Koninkrijk Als u tijdelijk voogd wordt over een jongere uit het Caribische deel van het Nederlandse Koninkrijk Inhoud 4 > Gezag en voogdij 5 > Voogdijregeling 5 > Tijdelijke voogdij 7 > Vereisten voorafgaand aan

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2014 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2014 1. Inkomende aanvragen 1.1. inschrijvingen van asielzoekers voor 2014 Maand

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Medische Kosten betaalt. betaalt. te zijn Asielaanvraag ingediend voor 01/06/ 2007 die niet ontvankelijk verklaard is.

Medische Kosten betaalt. betaalt. te zijn Asielaanvraag ingediend voor 01/06/ 2007 die niet ontvankelijk verklaard is. Verblijfsstatuten en gezondheidszorg voor en samenvatting [ 09/2010 actualiseringen verschijnen op onze websites ] de meest voorkomende regeling is in donkere kleuren aangegeven 1. Asielzoekers (Uitgezonderd

Nadere informatie

Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN. maatschappelijke dienstverlening

Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN. maatschappelijke dienstverlening Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN maatschappelijke dienstverlening MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING in zeven stappen... Wat is maatschappelijke dienstverlening? Ben ik een vreemdeling?

Nadere informatie

Asielzoekers in Nederland

Asielzoekers in Nederland Asielzoekers in Nederland Hanneke Schuurman 5 6 Asielzoekers in Nederland Hanneke Schuurman Uitgeverij Heijink, Hardenberg 7 Auteur: Hanneke Schuurman ISBN: 9789463184496 Coverontwerp: Bertina Schuurman

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan

Als je ouders uit elkaar gaan Scheiding Als je ouders uit elkaar gaan Alles over scheiden Als je ouders apart gaan wonen www.tweehuizen.be De Kinderrechtswinkel, voor informatie over jouw rechten tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

uitgave januari 2015

uitgave januari 2015 uitgave januari 2015 Veel kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkel over wat er met hen gebeurt als hun ouders uit elkaar gaan. Bijvoorbeeld of zij kunnen beslissen bij welke ouder ze willen wonen

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN 19 FEBRUARI 2003. - Omzendbrief over de toepassing van artikel 9, derde lid, van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het

Nadere informatie

De Europese Economische Ruimte

De Europese Economische Ruimte De Europese Economische Ruimte 1 Schengen zone Verblijf < 3 maanden 2 Koninkrijk België Provincie: Arrondissement: Gemeente: Ref.: BIJLAGE 3TER (bijgewerkt 14/05/2008) MELDING VAN AANWEZIGHEID Afgeleverd

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen 1.1. Aantal inschrijvingen van asielzoekers voor 2015

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 16 juni 2017

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 16 juni 2017 Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 16 juni 2017 ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III.De opvang IV.Profiel asielzoekers in

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

De Oorzaken van Migratie onder de Loep

De Oorzaken van Migratie onder de Loep De Oorzaken van Migratie onder de Loep: Verblijfsrecht in België? De Oorzaken van Migratie onder de Loep Studiedag Vreemd Verleden VVN & VVLG 18 oktober 2010 Nicole de Moor VVN & VVLG Studiedag Vreemd

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT VRIJLATING (Artikels 71 e.v. van de Wet van 15 december 1980)

VERZOEKSCHRIFT TOT VRIJLATING (Artikels 71 e.v. van de Wet van 15 december 1980) VERZOEKSCHRIFT TOT VRIJLATING (Artikels 71 e.v. van de Wet van 15 december 1980) Aan Mevrouw/Mijnheer de Voorzitter van de Raadkamer van de Correctionele Rechtbank te Brussel Justitiepaleis Poelaertplein

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 21 oktober

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 21 oktober Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 21 oktober ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III. De opvang IV. Profiel asielzoekers in

Nadere informatie

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken NL België en migratie Dienst Vreemdelingenzaken Inhoudstafel Voorwoord 1 Opdracht en waarden 2 Structuur en organisatie 3 Bevoegdheden 4 Toegang en verblijf 4 Asiel 6 Terugkeer 7 Geschillen en beroepen

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Het OCMW en de vluchtelingencrisis

Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen Het OCMW en de vluchtelingencrisis Overzicht Inleiding: situatie 2015-2016 Asielzoeker of (erkend) vluchteling? Waarom vluchten mensen? Wat bepaalt of iemand asiel kan aanvragen?

Nadere informatie

belg worden Nationaliteitsverklaring

belg worden Nationaliteitsverklaring Belg worden Elk jaar krijgen enkele tienduizenden niet-belgen de Belgische nationaliteit. Wie Belg kan worden en welke procedure je daarvoor moet volgen, is vastgelegd in de wet. De plaats van geboorte,

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Ter informatie voor de leerkracht:

Ter informatie voor de leerkracht: Ter informatie voor de leerkracht: Dit is een beperkte verklarende woordenlijst. Voor meer praktische vragen verwijzen wij graag door naar het Infodossier Leerlingen zonder wettig verblijf van het Vlaams

Nadere informatie

Ongedocumenteerde kinderen

Ongedocumenteerde kinderen 1 Ongedocumenteerde kinderen Dit hoofdstuk geeft een korte toelichting op wat het betekent om ongedocumenteerd te zijn, hoeveel ongedocumenteerden er in Nederland leven, hoe iemand ongedocumenteerd kan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

GIDS VOOR BEGELEIDE KINDEREN IN DE ASIELPROCEDURE IN BELGIË

GIDS VOOR BEGELEIDE KINDEREN IN DE ASIELPROCEDURE IN BELGIË NL Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen GIDS VOOR BEGELEIDE KINDEREN IN DE ASIELPROCEDURE IN BELGIË Deze brochure is van: ---------------------- Naar een meer geïntegreerd migratiebeleid,

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Jaarlijkse statistieken 28-216 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken asiel, 28-216 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag, 28-216 Jaar Eerste

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 925 815 921 884 1.354 1.886 2.630 Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Jaarlijkse statistieken 29-217 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken asiel, 29-217 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag, 29-217 Jaar Eerste

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE ACADEMISCHE MIGRATIE elijkse statistieken Jaar 2019 1. Binnenkomende visumaanvragen 1 Tabel 1. Aantal aanvragen visa D, door de diplomatieke en consulaire posten ontvangen in het kader van academische

Nadere informatie

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt

Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt Afstamming heeft alles te maken met welke bloedband je hebt met je voorouders (je ouders, grootouders, overgrootouders,...). Je afstamming bepaalt dus bij welke familie je hoort. Ouders Met je ouders heb

Nadere informatie

Het recht gehoord te worden

Het recht gehoord te worden NL Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Het recht gehoord te worden Voor ouders of voogd vergezeld door minderjarige kinderen Verantwoordelijke uitgever: Dirk Van den Bulck, Commissaris-generaal

Nadere informatie

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4.

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4. Voogdijmaatregel Informatie voor jeugdigen over voogdij Kinderen moeten altijd iemand hebben die het gezag over hen heeft. Dit gezag ligt meestal bij je ouder(s). Maar wat als je ouder(s) overlijden of

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE ACADEMISCHE MIGRATIE elijkse statistieken Jaar 2019 1. Binnenkomende visumaanvragen 1 Tabel 1. Aantal aanvragen visa D, door de diplomatieke en consulaire posten ontvangen in het kader van academische

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE ACADEMISCHE MIGRATIE elijkse statistieken Jaar 2018 1. Binnenkomende visumaanvragen 1 Tabel 1. Aantal aanvragen visa D, door de diplomatieke en consulaire posten ontvangen in het kader van academische

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017 Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017 ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III.De opvang IV.Profiel asielzoekers

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Kinderrechten algemeen Tekeningen over kinderrechten

Kinderrechten algemeen Tekeningen over kinderrechten Kinderrechten algemeen Tekeningen over kinderrechten Doelstelling Aan de hand van de tekeningen kunnen de kinderen achterhalen over welk recht de tekening handelt. De kinderen kunnen enkele rechten uit

Nadere informatie

Voortgezet verblijf secundaire migranten

Voortgezet verblijf secundaire migranten Voortgezet verblijf secundaire migranten B2 Voortgezet verblijf secundaire migranten 1 Inleiding 2 Wettelijke bepalingen 2.1 Afhankelijke verblijfstitels 2.1.1 De afhankelijke vergunning tot verblijf

Nadere informatie

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken NL België en migratie Inhoudstafel Voorwoord 1 Opdracht en waarden 2 Structuur en organisatie 3 Bevoegdheid: toegang en verblijf 4 Bevoegdheid: asiel 6 Bevoegdheid: terugkeer 7 Bevoegdheid: geschillen

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de nieuwe asielprocedure en zijn gevolgen voor de maatschappelijke dienstverlening.

Omzendbrief betreffende de nieuwe asielprocedure en zijn gevolgen voor de maatschappelijke dienstverlening. Url : www.mi-is.be Aan de Dames en Heren voorzitters van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn Onze referentie : 6212 Datum : 22 augustus 2007 Mevrouw de Voorzitter, Mijnheer de Voorzitter, Omzendbrief

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE ACADEMISCHE MIGRATIE elijkse statistieken Jaar 2017 1. Binnenkomende visumaanvragen 1 Tabel 1. Aantal aanvragen visa D, door de diplomatieke en consulaire posten ontvangen in het kader van academische

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE ACADEMISCHE MIGRATIE elijkse statistieken Jaar 2016 1. Binnenkomende visumaanvragen 1 Tabel 1. Aantal aanvragen visa D, door de diplomatieke en consulaire posten ontvangen in het kader van academische

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 6.8.2004 L 261/19 RICHTLIJN 2004/81/EG VAN DE RAAD van 29 april 2004 betreffende de verblijfstitel die in ruil voor samenwerking met de bevoegde autoriteiten wordt afgegeven aan onderdanen van derde landen

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH)

Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH) Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH) Jaarlijkse statistieken - Jaar 2018 1 Woord vooraf Het doel van dit rapport is het bijeenbrengen, voorstellen en vormgeven van de gegevens gegenereerd

Nadere informatie

AANVRAGEN OM MACHTIGING TOT VERBLIJF VOOR HUMANITAIRE REDENEN STATISTISCHE GEGEVENS DIENSTJAAR saldo

AANVRAGEN OM MACHTIGING TOT VERBLIJF VOOR HUMANITAIRE REDENEN STATISTISCHE GEGEVENS DIENSTJAAR saldo AANVRAGEN OM MACHTIGING TOT VERBLIJF VOOR HUMANITAIRE REDENEN STATISTISCHE GEGEVENS DIENSTJAAR 2011 2005 2011 : BESLISSINGSSALDO, GEREGULARISEERDE PERSONEN EN AANVRAGEN IN ONDERZOEK Nieuw Binnengekomen

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Maandelijkse statistieken voor het 2019 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken internationale bescherming 2019 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1.

Nadere informatie

HET VREEMDELINGENRECHT IN 101 ANTWOORDEN

HET VREEMDELINGENRECHT IN 101 ANTWOORDEN HET VREEMDELINGENRECHT IN 101 ANTWOORDEN HET VREEMDELINGENRECHT IN 101 ANTWOORDEN Kati Verstrepen Benoit Dhondt Bobber Loos Katrin Verhaegen Wout Van Doren Jana Schellemans Elsy Byuma Julie Goedhuys Antwerpen

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ACADEMISCHE MIGRATIE ACADEMISCHE MIGRATIE elijkse statistieken Jaar 2019 1. Binnenkomende visumaanvragen 1 Tabel 1. Aantal aanvragen visa D, door de diplomatieke en consulaire posten ontvangen in het kader van academische

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie