Digitaal veldformulier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitaal veldformulier"

Transcriptie

1 Digitaal veldformulier SjabloonSWL Versie Datum uitgifte xlsm.SWL1.SWL2 Gebruikershandleiding WTW Multi 3430 COMPATIBLE

2 Versie : Pagina : 1 van 23 Gebruikershandleiding digitaal veldformulier Het digitaal veldformulier is door het Laboratorium van Aqualysis ontwikkeld voor opdrachtgevers van het laboratorium die hun veldgegevens digitaal willen aanleveren. In deze handleiding wordt de werking van en het werken met het digitaal veldformulier besproken. Deze gebruikershandleiding van het digitaal veldformulier (SjabloonSWL.docx) is te downloaden van de klantenservice pagina op de website van Aqualysis. ( Eisen software Om gegevens te kunnen aanleveren moet men beschikken over een pc/laptop met Microsoft Excel (met VBA). Het digitaal veldformulier maakt gebruik van zogenoemde macro's. De beveiliging van Excel, met betrekking tot het uitvoeren van macro's, moet hiervoor goed ingesteld staan. Instellen van de beveiliging: Microsoft Excel versie 2007 : Zie bijlage 2 Microsoft Excel versie 2010 : Zie bijlage 3 Landinstellingen kunnen een bron van fouten zijn, daarom wordt er een advies gegeven van de te gebruiken landinstellingen. Advies landinstellingen : Zie bijlage 4 Wanneer zich problemen voordoen met het veldformulier, check dan allereerst de landinstellingen en instellingen van Excel. Gebruik van een PDA is niet mogelijk, omdat hierop een versie van Excel draait dat geen macro s ondersteund. Om deze reden wordt in dit document alleen nog gesproken over een laptop. Om instellingen makkelijk na te zoeken is er een configuratiescherm ontwikkeld die automatisch een aantal cruciale gegevens ophaalt en weergeeft. Info configuratiescherm : Zie bijlage 5 Eisen koppeling veldmeter De veldmeter WTW Multi 3430 kan doormiddel van een usb-kabel gekoppeld worden aan de laptop. Het is dan mogelijk om de resultaten, gemeten met deze veldmeter, in te lezen in het digitaal veldformulier. Om de koppeling met de veldmeter te maken moet er, voordat de veldmeter wordt gekoppeld een virtuele com port driver worden geïnstalleerd op de laptop. Deze driver USB_VCP_driver is te vinden op de bij de meter geleverde cd-rom. Verstandiger is om de driver te downloaden van de site van WTW, zodat je de laatste versie hebt. ( Bij de eerste keer koppelen van de veldmeter aan de laptop zal de laptop de veldmeter herkennen en klaar maken voor gebruik. Dit kan enkele minuten duren. - Bij het installeren van de driver en bij het voor het eerst koppelen van de veldmeter kan het zijn dat hier administrator rechten voor nodig zijn. Dit zal met de eigen I&A afdeling overlegd moeten worden. - Het programma MultiLabUser dat geleverd is door WTW voor het uitlezen van gegevens wordt niet gebruikt en hoeft dus niet geïnstalleerd te worden. De veldmeter moet goed ingesteld staan om resultaten uit te kunnen lezen. Koppeling veldmeter : Zie bijlage 6 Alleen het gebruik van de veldmeter WTW Multi 3430 wordt ondersteund door het digitaal veldformulier.

3 Versie : Pagina : 2 van 23 Opvragen veldformulier monsterneming in QMA Om een veldformulier digitaal te kunnen verwerken is het noodzakelijk dat bij het opvragen van het veldformulier de juiste keuze gemaakt wordt. Vul op het tabblad "Attributen" het volgende in: Type Werklijst (=Type Veldformulier) Kies een type veldformulier met "Excel" in de omschrijving. Papier PDF Excel = papieren veldformulier = veldformulier in pdf formaat via = veldformulier als digitaal bestand via (voor digitale verwerking veldformulier) Vul hier het adres in van degene die het digitale veldformulier moet ontvangen. Let er op dat er geen tikfout in het adres wordt gemaakt. Navigatie bestand Zoek met behulp van de verrekijker het navigatiesysteem dat u wenst te gebruiken. Staat uw navigatiesysteem niet in de lijst, neem dan contact op met het laboratorium. Door het aanpassen van de status van "Submitted" naar "Accepted" wordt een gestuurd met daarin het digitaal veldformulier (met als extinctie.swl1). Wanneer bij navigatie bestand een navigatiesysteem is gekozen, dan wordt er tevens een gestuurd met het navigatie bestand dat u kunt inlezen in uw navigatiesysteem.

4 Versie : Pagina : 3 van 23 In de staat tevens een uitleg over het instellen van de route in uw navigatiesysteem. Mappenstructuur Sla het tekstbestand met de extinctie.swl1 vanuit de op in een map. Het verdient de voorkeur om samen met collega's een vaste mappenstructuur af te spreken. Maak een map voor nieuwe bestanden en een map voor verwerkte bestanden. Eventueel kan, in samenwerking met het laboratorium, een script geschreven worden dat automatisch digitale veldformulieren, vanuit de , in de betreffende map plaatst. Voorbereiding laptop voor in het veld Het sjabloon van het digitale veldformulier (SjabloonSWL.xlsm) is te downloaden van de klantenservice pagina op de website van Aqualysis. ( Plaats het sjabloon in een map op de laptop. Kopieer nu het digitale veldformulier (.swl1) naar dezelfde map op de laptop. U bent nu klaar om het veld in te gaan.

5 Versie : Pagina : 4 van 23 Verwerking veldgegevens Algemeen kleurcodes In het veldformulier wordt gebruik gemaakt van verschillende kleurcodes: Groen = knop uitvoerbaar Rood = verplicht veld / knop niet uitvoerbaar Grijs = veldgegeven niet gevraagd / geen referentiewaarde bekend Wit = in te voeren veld Oranje = waarde wijkt af van referentiewaarde beveiliging Ingevulde gegevens worden beveiligd met een slotje. Door op het slotje te klikken gaat deze open of dicht. De gegevens kunnen op deze manier aangepast worden. gegevens zijn beschermd gegevens zijn aan te passen extinctiebeheer Er worden verschillende type bestanden gebruikt:.xlsm sjabloon veldformulier / opgeslagen veldformulier.swl1.swl2 digitaal veldformulier uit QMA, verkregen via de digitaal veldformulier met ingevulde gegevens, welke verstuurd moet worden naar monsterontvangst@aqualysis.nl De extinctie van een navigatie bestand kan verschillen en is afhankelijk van het gekozen navigatiesysteem. printen Op de diverse tabbladen staat een printknop. Het printbereik wordt automatisch ingesteld en de desbetreffende gegevens worden afgedrukt naar de default printer van de pc waar je op werkt. Opslaan Op de diverse tabbladen staat een opslaan knop. te slaan. Deze knop is bedoeld om tussentijds het sjabloon op Het maximaal aantal monsters in een route is 30. Bevestig het invoeren van gegevens altijd met een Enter. Velden kunnen leeg gemaakt worden met de Delete knop. Gebruik hiervoor nooit een spatie. Via de configuratie knop op tabblad Meetpunt wordt een configuratiescherm getoond waar instellingen getoond en aangepast kunnen worden, zoals invoervelden apparaatnummers en afronding veldgegevens. Via de help knop in het configuratiescherm kan een kort overzicht van de knoppen en velden van het tabblad meetpunt ingezien worden (zie tevens bijlage 1). Via de help knop wordt een beschrijving voor het opzoeken van de luchtdruk gegeven.

6 Versie : Pagina : 5 van 23 Openen bestand Open het bestand SjabloonSWL.xlsm. Inlezen veldformulier Een standaard Openen scherm wordt getoond. Zoek nu het betreffende veldformulier (veldformuliercode.swl1) op en open deze. Invullen Naam/Code monsternemer Er wordt een invulscherm getoond waar uw naam ingevuld moet worden. Eerste voorletter en de achternaam is verplicht. Er kan eventueel de naam van een tweede monsternemer ingevuld worden. Bevestig de ingevoerde gegevens met het groene vinkje. Tabbladen Onder in het scherm worden nu vier tabbladen zichtbaar. Meetpunt Dit tabblad wordt gebruikt voor het invoeren van de gegevens per meetpunt. Veldformulier Dit tabblad geeft een totaaloverzicht van de gehele route. Flessenschema Hierin staat het flessenschema voor de benodigde verpakkingen. Navigatie Hier staan de coördinaten van de route. Indien tabblad Navigatie niet zichtbaar is, dan zijn er van de route geen navigatie gegevens bekend in QMA. Het sjabloon wordt automatisch opgeslagen in dezelfde map als waar het.swl1 bestand staat. Het wordt opgeslagen onder de naam: veldformuliercode_route_plandatum_inleestijd.xlsm (bijv. m _zonop24_ _100317_1551.xlsm) Het ingelezen veldformulier met de extinctie.swl1 wordt automatisch verwijderd. Kies tabblad Meetpunt Na het openen van het veldformulier worden een aantal gegevens ingevuld (Veldformulier, Route en Plandatum). Daarnaast worden alle, in de route voorkomende, veldparameters weergegeven. Instellen tijd monstername Stel nu eerst de optie monstername tijd in. Deze wordt ook automatisch ingesteld, afhankelijk van de bemonsteringstype. Indien automatisch gewijzigd, dan wordt de tekst in oranje weergegeven. Datum & Tijd Actueel: Bij het selecteren van een meetpunt wordt de tijd van de laptop ingevuld. Datum & Tijd Vast: De actie is afhankelijk gemaakt van het bemonsteringstype. - Type: Steekmonster (s)

7 Versie : Pagina : 6 van 23 Wanneer de velden leeg zijn, dan worden de datum en tijd ingevoerd die is aangeleverd via de planning. Indien geen tijd of de tijd 00:00 is vastgelegd, dan blijft de tijd leeg. Datum wordt wel gevuld. Wanneer de velden gevuld zijn, dan blijven de huidig ingevulde datum en tijd staan. - Overige typen: (v, t, m, e) De in de planning aangeleverde datum/tijd begin en datum/tijd monstername wordt vergeleken. * Verschil tussen de datum en tijd: De datum en tijd worden altijd overgenomen vanuit de planning. * Geen verschil tussen de datum en tijd: Wanneer de velden leeg zijn, dan worden de datum en tijd ingevoerd die is aangeleverd via de planning. Indien geen tijd of de tijd 00:00 is vastgelegd, dan blijft de tijd leeg. Datum wordt wel gevuld. Wanneer de velden gevuld zijn, dan blijven de huidig ingevulde datum en tijd staan. Selecteren meetpuntcode Selecteer nu bij meetpuntcode het in te voeren meetpunt (via weergegeven). worden alle nog niet ingevoerde meetpunten De reeds bekende gegevens, behorende bij het gekozen meetpunt, worden ingevuld. Monsternemer Naam monsternemer Omschrijving Omschrijving van het meetpunt Meetpuntcode Meetpuntcode uit het veldformulier Routevnr Route volgnummer Bemonsteringstype s = steek monster v = volume proportioneel monster t = tijd proportioneel monster m = meng monster e = etmaal monster Bij een steekmonster moet alleen de monstername datum en tijd worden ingevuld. Bij de overige bemonsteringstypen moet ook een begin datum en tijd worden ingevuld. Hoedanigheid nf = na filtratie, monster wordt in het veld gefiltreerd. leeg = geen filtratie (eventueel leeg te maken met "Delete"). Het bemonsteringstype en de hoedanigheid worden automatisch gevuld vanuit de planning. Door de beveiliging op te heffen is dit aan te passen. Wanneer een meetpunt uit twee deelmonsters bestaat komen deze naast elkaar in het scherm. De rechter meetpuntcode (tussen stippellijnen) wordt alleen weergegeven ter info.

8 Versie : Pagina : 7 van 23 Bemonstering De bemonstering staat standaard op "Ja". Wanneer een monster niet genomen kan worden zet deze dan op "Nee". Men is dan verplicht om hier een reden op te geven. Deze reden wordt op het rapport vermeld. Hulpmiddel invoeren veldgegevens bij klein beeldscherm Wanneer een meetpuntcode is gekozen, dan wordt boven in het scherm het teken van een keuzelijst zichtbaar. Door de keuze Verbergen te selecteren, dan wordt het bovenste gedeelte met gegevens van het meetpunt verborgen, waardoor de resultaatvelden boven aan het scherm komen. Door de keuze Tonen te selecteren worden de verborgen gegevens weer getoond. Invoer veldgegevens handmatig Voer bij resultaten de veldgegevens in. Wanneer een resultaatveld grijs is, dan wordt het bijbehorende veldgegeven niet gevraagd. Per veldgegeven staat, voor het resultaatveld, een eigenschap ingesteld. Er zijn 2 mogelijkheden, namelijk: Numeriek De laatste drie, indien aanwezig, ingevoerde resultaten in QMA worden weergegeven als referentie. Hierbij is de waarde in kolom Ref 1, de laatst ingevoerde waarde. Het ingevoerde resultaat wordt op basis van een berekening getoetst. Voldoet het resultaat niet aan deze toetsing, dan kleurt het resultaatveld oranje. Het resultaat wordt wel gewoon verwerkt. Alfanumeriek Alle uniek ingevoerde resultaten in QMA worden weergegeven in een keuzelijst. Het is niet verplicht om een resultaat uit deze lijst te kiezen. Een alfanumeriek veldgegeven is te herkennen aan het ontbreken van een kader in de kolommen Ref. Een niet ingevuld resultaat, bij een veldgegeven, wordt gerapporteerd als n.b. Invoer veldgegevens m.b.v. veldmeter Wanneer de veldmeter via een usb-kabel gekoppeld is aan de laptop, dan kunnen de gemeten resultaten automatisch worden ingevuld in het veldformulier. Welke gegevens worden ingevuld is afhankelijk van de

9 Versie : Pagina : 8 van 23 gekoppelde elektrodes en welke veldgegevens zijn gevraagd. Indien alle elektrodes zijn gekoppeld, dan kunnen de volgende veldgegevens in één keer worden uitgelezen: egvv (ms/m), o2v (mg/l), o2z (%), phv en temp ( C). Het uitlezen van de O 2 is een uitzondering. Zie hiervoor het volgende hoofdstuk.

10 Versie : Pagina : 9 van 23 Wanneer er een meetpuntcode is geselecteerd, dan verschijnt er, onder het versienummer, een afbeelding van een veldmeter op het scherm. Wanneer je een meting wil uitvoeren, klik dan eerst op deze afbeelding van de veldmeter. De afbeelding van de veldmeter veranderd in een afbeelding met elektrodes. Het veldformulier is nu klaar om de meetgegevens van de veldmeter te ontvangen. Met de knop PRT veldmeter, stuur je de resultaten van de veldmeter naar het veldformulier op de laptop. op de De gemeten resultaten worden nu ingevuld bij de desbetreffende veldgegevens. - Tijdens het wachten op de meetgegevens (herkenbaar aan de afbeelding van de elektrodes) is de laptop niet te gebruiken. Wil je de meting onderbreken, verwijder dan de usb-kabel. - Wanneer er op de meter een verkeerde eenheid is geselecteerd, dan wordt dit in een melding op de laptop aangegeven. Pas de eenheid op de meter aan met de knop M en voer de meting opnieuw uit. Invoer zuurstof resultaten m.b.v. veldmeter Voor het registreren van het zuurstof gehalte bestaan twee veldgegevens, namelijk: o2v (mg/l) en o2z (%). De veldmeter kan maar één O 2 -waarde versturen, alleen die in het scherm van de veldmeter wordt getoond. Het andere zuurstofgehalte kan door het veldformulier berekend worden. De O 2 -berekening kan uit -en aangezet worden met het vinkje (v). Wanneer de O 2 -berekening wordt aangezet, dan wordt er een invulveld voor de luchtdruk getoond. De luchtdruk is nodig voor de berekening. De luchtdruk kan van de veldmeter worden afgelezen. Hoe de luchtdruk opgezocht kan worden in de veldmeter staat beschreven in een helpformulier, die getoond kan worden met de help knop van de O 2 -berekening. Afronding resultaten De resultaten die ingevoerd worden met de veldmeter worden automatisch afgerond op een x aantal decimalen. De afronding wordt geregeld in het configuratiescherm, die getoond kan worden met de knop op tabblad Meetpunt. Per veldgegeven kan het aantal decimalen, waarop afgerond moet worden, ingesteld worden. Met de knop Bevestigen worden de gemaakte instellingen opgeslagen. De veldgegevens, die na de aanpassing worden ingelezen, worden volgens deze nieuwe instellingen afgerond.

11 Versie : Pagina : 10 van 23 Opslag meetgegevens veldmeter Wanneer er gegevens worden ingelezen m.b.v. de veldmeter, dan wordt het tabblad MeetData zichtbaar. Op tabblad MeetData worden de gegevens per meetpunt weergegeven. Via wordt een lijst met bemonsterde meetpuntcodes weergegeven. Wanneer een meetpunt is gekozen worden de bijbehorende gegevens getoond. Registratie gebruikte apparatuur In het configuratiescherm kunnen apparaatnummers, van de gebruikte apparatuur, worden ingevoerd. Via wordt een lijst met apparaten getoond die gekozen kunnen worden. Staat het apparaat niet in de lijst, dan kan in het veld links van de pijl de naam van het apparaat gewoon ingetikt worden. Onder de kop Nummer kan het interne apparaatnummer van het ingevoerde apparaat ingevuld worden. Met de knop Bevestigen worden de gegevens opgeslagen. De ingevoerde apparatuur gegevens worden toegevoegd op tabblad MeetData.

12 Versie : Pagina : 11 van 23

13 Versie : Pagina : 12 van 23 Opmerking monster Opmerkingen behorende bij het monster die gerapporteerd moeten worden kunnen hier worden geplaatst. Opmerking wel op rapport. Opmerking code Opmerkingen die bij een bepaald veldgegeven (=code) horen kunnen hier worden geplaatst. Via worden alle gevraagde veldgegevens weergegeven. Opmerking wel op rapport. Kies een veldgegeven en noteer daarachter de opmerking. Per veldgegeven is slechts één opmerking mogelijk. Extra info meetpunt Extra info welke niet op het rapport weergegeven moet worden kan hier worden genoteerd. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van extra veldgegevens/analyses. Opmerking niet op rapport. Bevestig resultaten Na invoer van alle gegevens kunnen deze worden verwerkt met de knop "Bevestig resultaten". Er wordt nu gecontroleerd of de gegevens correct zijn ingevoerd. Dit zijn een aantal van de controles: Verplichte (rode) velden moeten ingevuld zijn. Doorzicht moet kleiner zijn dan diepte (geld alleen indien beide worden gevraagd). Indien de spellingcontrole aanstaat wordt deze uitgevoerd. De spellingcontrole kan uit -en aangezet worden met het vinkje (v). Vervolgens worden de gegevens gekopieerd naar het tabblad veldformulier. Bij de veldgegevens waar geen resultaten zijn ingevoerd wordt n.b. ingevoerd als resultaat. Het tabblad meetpunt wordt leeggemaakt voor het volgende meetpunt. Het bestand wordt opgeslagen.

14 Versie : Pagina : 13 van 23 Opslaan bestand Het bestand kan altijd tussendoor worden opgeslagen met onderstaande knop. Wanneer het bestand is opgeslagen, dan is het veilig om eventueel de laptop te sluiten zonder kans op data verlies. Tabblad veldformulier Het tabblad veldformulier is het overzicht van alle meetpunten met de bijbehorende ingevoerde veldgegevens. Op het formulier is te zien welke meetpunten ingevoerd zijn en welke opmerkingen en resultaten daar bij horen. Eventueel zijn reeds ingevoerde gegevens nog aan te passen. Corrigeren veldgegevens Wanneer een meetpunt is bevestigd, zijn de resultaten ingevoerd en beveiligd met het slotje boven de meetpuntcode. Corrigeren van resultaten is mogelijk door op het slotje te klikken. Na correctie kunnen de resultaten weer worden beveiligd. Corrigeren opmerkingen Gemaakte opmerkingen kunnen gecorrigeerd worden door de beveiliging opmerkingen weer worden beveiligd. er af te halen. Na correctie kunnen de Mocht een opmerking ten onrechte zijn gemaakt, dan kan het veld Opmerking met "Delete" worden leeggemaakt. Er zal dan geen opmerking worden gemaakt.

15 Versie : Pagina : 14 van 23 Toevoegen opmerkingen Toevoegen van opmerkingen kan met de knop "Opmerking toevoegen". Het volgende scherm wordt getoond. Kies eerst de meetpuntcode (Alleen reeds ingevulde meetpuntcodes kunnen worden geselecteerd). Bij de selectie van meetpuntcode is er ook een keuze "Alle monsters". De gemaakte opmerking zal bij alle reeds ingevulde meetpuntcodes geplaatst worden. Kies daarna het opmerkingsniveau (info, monster of een veldgegeven). Alleen bij info komt de gemaakte opmerking niet op het rapport, bij alle overige opties komt de opmerking wel op het rapport. Vul daarna de opmerking in. Bevestig de opmerking via de knop "Bevestig opmerking". De opmerking wordt toegevoegd aan het veldformulier en het scherm wordt gesloten. Wil je meerdere opmerkingen na elkaar invoeren, vink dan het vakje "Herstart bij einde" aan. Het is te allen tijde mogelijk om te kiezen voor de knop "Annuleren". De actie wordt dan afgebroken en het scherm wordt afgesloten. Afwerken veldformulier Wanneer alle gegevens (of een deel er van) zijn ingevuld kunnen de gegevens worden verwerkt. Klik hiervoor op de knop "Veldformulier afgewerkt". Er wordt nu een digitaal bestand aangemaakt met de naam: veldformuliercode_route_verzenddatum_tijdstip.swl2 (bijv. m _zonop24_100317_0916.swl2) Deze wordt geplaatst in dezelfde map als waar het excel bestand staat, waarin gewerkt wordt. Het veldformulier wordt opgeslagen en afgesloten. Het is mogelijk om een half ingevuld veldformulier te verwerken en op te sturen. Dit kan op dezelfde manier. Om een route later weer te vervolgen kan het excel bestand (.xlsm) opnieuw worden geopend en verder worden ingevuld. Reeds verstuurde gegevens kunnen niet meer worden aangepast. Versturen veldformulier Het bestand met de extinctie.swl2 moet worden verstuurd naar monsterontvangst@aqualysis.nl

16 Versie : Pagina : 15 van 23 Het laboratorium verwerkt vervolgens de gegevens in QMA.

17 Versie : Pagina : 16 van 23 Bijlage 1: Overzicht knoppen en functies informatie ingelezen veldformulier 2. naam/code monsternemer 3. omschrijving meetpunt 4. lijst met meetpuntcodes 5. volgnummer van de route 6. bemonsteringstype meetpunt - s : steek monster - v : volume proportioneel monster - t : tijd proportioneel monster - m : meng monster - e : etmaal monster 7. hoedanigheid meetpunt - nf: na filtratie 8. datum en tijd van begin bemonstering 9. datum en tijd van monstername 10. monster genomen (ja/nee) 11. reden indien monster niet is genomen 12. gevraagde veldgegevens 13. invulvelden voor de gemeten resultaten 14. eenheden van veldgegevens 15. omschrijvingen van veldgegevens 16. opmerking meetpunt (op rapport) 17. selectieveld veldgeven voor opmerking 18. opmerking veldgegeven (op rapport) 19. invoerveld voor extra informatie meetpunt (niet op rapport) 20. referentiewaarden, waarbij Ref 1 het laatst gemeten resultaat is. 21. flessenschema meetpunt 22. vrijgeven/beveiligen gegevens 23. optie instellen datum en tijd monstername 24. knop helpformulier voor O2 berekening 25. invoerveld luchtdruk voor O2 berekening 26. aan/uit zetten O2 berekening 27. aan/uit zetten spellingcontrole 28. gegevens van deelmonster 29. meting veldgegevens is gestart 30. knop starten meting veldgegevens 31. knop opslaan sjabloon 32. knop tonen configuratiescherm 33. versienummer van het sjabloon 34. verbergen/tonen van gegevens 35. knop voor bevestiging ingevulde resultaten van geselecteerd meetpunt

18 Versie : Pagina : 17 van 23 Bijlage 2: Instellingen Excel versie 2007 Om het veldformulier te gebruiken moet de beveiliging van Excel goed ingesteld staan. Doorloop de onderstaande stappen. Stap1: Afhankelijk van de taalinstelling kunnen de onderstaande afbeeldingen afwijken. Na het instellen van de beveiliging moet Excel opnieuw worden opgestart. Controleer of deze extra balk in het scherm wordt getoond. Is deze balk niet zichtbaar ga dan naar Stap2. Klik op "Opties " en het volgende scherm wordt zichtbaar. Selecteer "Deze inhoud inschakelen" en bevestig met "OK". Het veldformulier is meteen te gebruiken en hoeft niet opnieuw opgestart te worden. De stappen 2 en 3 hoeven niet meer doorlopen te worden.

19 Versie : Pagina : 18 van 23 Stap2: Controleer of het tabblad "Ontwikkelaars" in de menubalk staat. Is dit tabblad al zichtbaar, ga dan naar Stap3. Klik op de Microsoft Office-knop en vervolgens op "Opties voor Excel". Klik in het linker menu op "Populair" en schakel het selectievakje "Tabblad Ontwikkelaars op het lint weergeven" in.

20 Versie : Pagina : 19 van 23 Stap3: Ga naar het tabblad "Ontwikkelaars" en klik op het item "Macrobeveiliging". Het volgende scherm wordt nu zichtbaar. Kies instelling "Alle macro s uitschakelen, met melding" of "Alle macro s inschakelen". Alle macro s uitschakelen, met melding Wanneer "Alle macro s uitschakelen, met melding" wordt gekozen, dan moet bij het opstarten van het veldformulier altijd Stap1 uitgevoerd worden. Alle macro s inschakelen Wanneer " Alle macro s inschakelen" wordt gekozen krijg je geen melding en staan de macro's automatisch ingeschakeld.

21 Versie : Pagina : 20 van 23 Bijlage 3: Instellingen Excel versie 2010 Om het veldformulier te gebruiken moet de beveiliging van Excel goed ingesteld staan. Doorloop de onderstaande stappen. Stap1: Afhankelijk van de taalinstelling kunnen de onderstaande afbeeldingen afwijken. Na het instellen van de beveiliging moet Excel opnieuw worden opgestart. Controleer of deze extra balk in het scherm wordt getoond. Is deze balk niet zichtbaar ga dan naar Stap2. Klik op "Inhoud inschakelen". Het veldformulier is meteen te gebruiken en hoeft niet opnieuw opgestart te worden. De stappen 2 en 3 hoeven niet meer doorlopen te worden.

22 Versie : Pagina : 21 van 23 Stap2: Controleer of het tabblad "Ontwikkelaars" in de menubalk staat. Is dit tabblad al zichtbaar, ga dan naar Stap3. Klik op de knop Bestand en vervolgens op "Opties". Klik in het linker menu op "Lint aanpassen" en schakel het selectievakje "Ontwikkelaars" in.

23 Versie : Pagina : 22 van 23 Stap3: Ga naar het tabblad "Ontwikkelaars" en klik op het item "Macrobeveiliging". Het volgende scherm wordt nu zichtbaar. Kies instelling "Alle macro s uitschakelen, met melding" of "Alle macro s inschakelen". Alle macro s uitschakelen, met melding Wanneer "Alle macro s uitschakelen, met melding" wordt gekozen, dan moet bij het opstarten van het veldformulier altijd Stap1 uitgevoerd worden. Alle macro s inschakelen Wanneer " Alle macro s inschakelen" wordt gekozen krijg je geen melding en staan de macro's automatisch ingeschakeld.

24 Versie : Pagina : 23 van 23 Bijlage 4: Advies landinstellingen Wanneer er problemen zijn met het veldformulier kan dit veroorzaakt worden door verschil tussen de landinstellingen. Hier wordt een advies gegeven voor de instelling van de landinstellingen. Doorloop de onderstaande stappen. Afhankelijk van de taalinstelling en windows versie kunnen de onderstaande afbeeldingen afwijken. Na het wijzigen van de landinstellingen moet Excel opnieuw worden opgestart. Open via het startmenu het Configuratiescherm. Open in het Configuratiescherm de Landinstellingen Het volgende scherm wordt nu zichtbaar. Klik op de knop Aanpassen

25 Versie : Pagina : 24 van 24 Het volgende scherm wordt nu zichtbaar. De volgende instellingen zijn voornamelijk belangrijk. Decimaalteken : punt Cijfergroeperingssymbool : komma Lijstscheidingsteken : punt komma

26 Versie : Pagina : 25 van 25 Bijlage 5: Info configuratiescherm Wanneer er problemen zijn met het veldformulier dan kan dit veroorzaakt worden door verschil tussen de landinstellingen, zoals besproken in bijlage 4, maar kan ook komen door algemene pc instellingen, zoals bijvoorbeeld het besturingssysteem. Om gemakkelijk te controleren van welke cruciale instellingen gebruikt gemaakt wordt is het configuratiescherm ontwikkeld. Hier wordt een overzicht gegeven van enkele cruciale instellingen. Open het Configuratiescherm door op de knop op tabblad Meetpunt te drukken. Selecteer nu de tab Info Een overzicht van de instellingen wordt weergegeven. Met de knop kan het Overzicht knoppen en functies getoond worden, zoals te zien is in bijlage 1

27 Versie : Pagina : 26 van 26 Bijlage 6: Koppeling veldmeter Wanneer er problemen zijn met de verbinding tussen de veldmeter en de laptop of het inlezen van de resultaten, dan kan dit veroorzaakt worden door verkeerde instellingen in de veldmeter. Hier worden de benodigde instellingen van de veldmeter besproken en uitgelegd hoe deze gevonden en eventueel aangepast kunnen worden. Doorloop de onderstaande stappen. Stap1: Afhankelijk van de taalinstelling van de meter kunnen onderstaande genoemde namen van menu s en instellingen afwijken. Houd de knop MENU/ENTER komt. Kies met de pijltjestoetsen een aantal seconden ingedrukt, totdat je in het menu Storage & config de optie System en druk op de knop MENU/ENTER. Kies met de pijltjestoetsen de optie Interface en druk op de knop MENU/ENTER. Controleer nu de instellingen die in dit menu staan. De instellingen moeten zijn: Baud rate : 9600 Output format : CSV Decimal separator : Dot (xx.x) Komen bovenstaande instellingen niet overeen met de instellingen die je ziet in de veldmeter, ga dan naar stap 2 om de gegevens aan te passen. Stap2: Selecteer met de pijltjestoetsen de instelling die aangepast moet worden en druk op de knop MENU/ENTER. Pas de instelling aan met de pijltjestoetsen, totdat de juiste waarde wordt weergegeven en bevestig de instelling met de knop MENU/ENTER. Wanneer alle instellingen overeen komen, dan kan het menu worden verlaten. Druk net zo vaak op ESC, totdat het meetscherm weer wordt getoond.

28

29

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel (2007) Tool Versie 1.2 (21 december 2010) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 6 2.2 HET INLEZEN VAN

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN Sportlink Services 28-3-2013 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 1.1 De handleiding... 2 1.2 Onvolkomenheden... 2 2. AAN DE SLAG MET DE FUNCTIONALITEIT DEELNEMERSLIJSTEN...

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Onderhoud en versiebeheer Dit document is eigendom van de projectleider Implementatie Osiris Volg. Wijzigingen aan het document worden geïnitieerd

Nadere informatie

Inleiding. Programma instelling voor gebruik EDP

Inleiding. Programma instelling voor gebruik EDP Inleiding Het is mogelijk om de declaraties elektronisch rechtstreeks vanuit Winmens in te dienen bij Vecozo. Zo kunt u als u een (verzamel)zip maakt bij declaratie inzien deze meteen indienen bij Vecozo.

Nadere informatie

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden.

Stap 5. Koppel vervolgens de Stages aan de AIOS op het blad AIOS Stageplaats (figuur 5). Nu kunnen de Stage specifieke afspraken aangemaakt worden. Met de Excelapplicatie Opleidingskalender kunt u afspraken in het kader van de opleiding met AIOS per Ziekenhuis/Opleiding per specialisme plannen en beheren. Introductie Deze Excelapplicatie is gemaakt

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.1 (13 februari 2007)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.1 (13 februari 2007) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.1 (13 februari 2007) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 5 2.2 HET INLEZEN VAN EEN GLF

Nadere informatie

Midi PDF Bladmuziek lezer

Midi PDF Bladmuziek lezer Inleiding. Ruim 20 ordners aan bladmuziek, meeste daarvan uitgeprint van een PDF. Even snel een nummer opzoeken wil dan ook niet, terwijl ik alles wel op alfabetische volgorde heb. Dat was het niet helemaal

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0 Handleiding registratiesysteem Kleuterplein versie 1.0 september 2012 1 Inhoudhoudsopgave 1. Het belang van registreren Pagina 3 2. Systeeminstellingen Pagina 4 3. De leerdoelenregistratie Pagina 5 4.

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Ftc Wenters GPS info 17 maart 2010

Ftc Wenters GPS info 17 maart 2010 Agenda 1. Installeren software 2. Beschrijving GPS 3. Aanmelden FTC Wenters site 3.1. Aanmelden niet geregistreerde bezoekers 3.2. Aanmelden en inloggen voor geregistreerde bezoekers 4. Het downloaden

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Outlook 2010 tips & trucs

Outlook 2010 tips & trucs Outlook 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Snelle stappen... 1 2 E-mail... 2 2.1 Regels... 2 2.2 CC mail onderscheiden... 2 2.3 Verwijderde

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Voorbereiding Excel versies eerder dan versie 2007: 2. Ga naar de menu-optie Extra - Macro s - Beveiliging. 3. Kies voor Beveiligingsniveau Gemiddeld. 4. Sluit Excel

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Handleiding ledenadministratie NVVH afdelingen

Handleiding ledenadministratie NVVH afdelingen Handleiding ledenadministratie NVVH afdelingen Inleiding U kunt via internet de gegevens van de leden van uw afdeling bijhouden. Hieronder staan de mogelijkheden beschreven. Inloggen Om te kunnen werken

Nadere informatie

d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank

d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank d-basics Creditline, nieuw bestandsformaat Deutsche Bank Vanaf 7 april 2015 moeten debiteurengegevens in een aangepast bestandsformaat naar Deutsche Bank ABF worden gestuurd. Deze instructie beschrijft

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

www.cadac.com Gebruikershandleiding CBZ Add-in Arkey

www.cadac.com Gebruikershandleiding CBZ Add-in Arkey www.cadac.com Gebruikershandleiding CBZ Add-in Arkey Versie: 2.0.0 Datum: 16-10-2007 www.cadac.com Inhoudsopgave 1 Methodiek... 3 2 Tekening openen... 3 3 Ruimteboek openen... 4 3.1 Nieuw ruimteboek aanmaken...

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

mijnnaktuinbouw - Keuringen

mijnnaktuinbouw - Keuringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Nieuwe update mijnnaktuinbouw - Keuringen... 2 Uw keuringendossier altijd beschikbaar... 2 Uw jaarlijkse teeltaangifte... 3 1 Voorlopige teeltaangiftes voor u klaargezet

Nadere informatie

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek.

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek. Les 14 Formulieren maken In deze les leert u een hoe u met velden een invulformulier voor een telefoonnotitie maakt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van velden, secties en beveiliging. Daarvoor moet wel een

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

ITware. Itware gebruikershandleiding

ITware. Itware gebruikershandleiding Itware gebruikershandleiding Werking ITware kort samengevat: ITware is een hulpprogramma voor uw webwinkel. Producten kunnen op éénvoudige wijze, al dan niet automatisch, worden geplaatst en onderhouden.

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010)

Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010) Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010) 1 Voor het melden van een transactie anders dan een girale overboeking of een money transfer, kunt u deze

Nadere informatie

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Heeft U een nieuwe laptop of pc gekocht/gekregen en wilt U Compustam overzetten van Uw oude laptop-pc naar Uw nieuwe laptop -pc Ik ga in

Nadere informatie

Evaluatie adviesgesprek

Evaluatie adviesgesprek Evaluatie adviesgesprek Het verkrijgen van de uitnodigingen. Opzet De enquêtes worden uitgevoerd m.b.v. de online mogelijkheden op tevreden.nl. Elke apotheek heeft hier zijn eigen account en kan ook zelf

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007)

Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) Handleiding voor het maken van XML-bestanden ten behoeve van DiginBFT (Excel 2007) 1. Inleiding DiginBFT, de digitale indiening van financiële verantwoordingsdocumenten van notarissen en gerechtsdeurwaarders

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010 4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4.1 Starten met MS Access Als je het programma Microsoft Access

Nadere informatie

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding

15 July 2014. Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding Betaalopdrachten web applicatie gebruikers handleiding 1 Overzicht Steeds vaker komen we de term web applicatie tegen bij software ontwikkeling. Een web applicatie is een programma dat online op een webserver

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv

ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk:

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk: Pagina 1 van 6 pagina s. Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Doelgroep van dit document De doelgroep van dit document zijn alle gebruikers van Centix die de Centix 3-serie

Nadere informatie

MediQuets instellen en gebruiken, bestand uploaden v4. Hoofdstuk 1 MediQuest instellen en gebruiken - bestand aanmaken en uploaden

MediQuets instellen en gebruiken, bestand uploaden v4. Hoofdstuk 1 MediQuest instellen en gebruiken - bestand aanmaken en uploaden Hoofdstuk 1 MediQuest instellen en gebruiken bestand aanmaken en uploaden MediQuest verzorgt de volledige meting van de CQIndex; van uitnodiging tot rapportage. De ervaringen van patiënten worden met de

Nadere informatie

Handleiding. Personeelskorting

Handleiding. Personeelskorting Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls Handleiding voor DBS Standaard 753 journalisering in Excel.xls DBS Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand DBS Standaard 753 journalisering

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud cd-rom Op de cd-rom treft u het volgende aan: - Programma 4: Voor het invoeren van de gemeentelijke

Nadere informatie

Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten

Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten 2014 Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten Gerben Teeler Staff Support B.V. 14-7-2014 Deze handleiding geeft een complete beschrijving van alle onderdelen inzake het roosteren

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Quick Reference Contact Manager SE

Quick Reference Contact Manager SE Eddon Software BV Rietveldenweg 82 5222 AS s-hertogenbosch The Netherlands T +31 (0)88-235 66 66 F +31 (0)88-235 66 77 E info@eddon.nl W www.eddon.nl Quick Reference Contact Manager SE Block: Contact Manager

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Handleiding Exposantenportal PROVADA 2015

Handleiding Exposantenportal PROVADA 2015 Handleiding Exposantenportal PROVADA 2015...Controleer uw gegevens Standmedewerkers 2014 registreren voor PROVADA 2015 Foto s uploaden en status PROVADA Afsprakenmodule aanpassen Nieuwe standmedewerkers

Nadere informatie

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011

Handleiding. Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Voedingsversie Evry Hanzehogeschool Groningen november 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie van Evry... 4 3 Algemene weetjes... 5 4 Voedingsberekening (Nevo2006)... 6 4.1 Voedingsberekening

Nadere informatie

Het Klantenportaal in detail

Het Klantenportaal in detail Het Klantenportaal in detail Deze gebruikershandleiding biedt een beschrijving van het klantenportaal welke toegankelijk is via de URL: https://portal.nutricontrol.nl/ Op het klantenportaal zijn uw certificaten,

Nadere informatie

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo

Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo Handleiding Resultaatmeetsysteem en Mezzedo voor aanbieders (Versie 26 augustus 2014) 1 Inhoud Wat is het Resultaatmeetsysteem?... 3 Cliënten stimuleren mee te doen... 4 Over de handleiding... 4 Deel I

Nadere informatie

Uursoortfinanciering importeren

Uursoortfinanciering importeren Vanaf 1 april 2018 is het mogelijk om voor de WLZ tijd te legitimeren onder Zorgprofielen (ook wel ZZP s). Omdat voorheen uursoorten niet door Zorgprofielen/ZZP s mochten worden gelegitimeerd, zal dit

Nadere informatie

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud

Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Xiris handleiding Onderhoudsmodule & database onderhoud Copyright 2011 FP-Ruys. FP-Ruys kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade die het gevolg is van enig fout in deze handleiding of verkeerd

Nadere informatie

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten)

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten) Handleiding importeren matrix, formules en factoren van de Schothorst Feed Research (SFR) Versie 3.0 2014 Door Niek Aasman Koerhuis automatisering b.v. Wilt u gebruik maken van de formules van 2014 dan

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.2 (1december 2009)

Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.2 (1december 2009) Gebruikershandleiding Green Leaf Excel Tool Versie 1.2 (1december 2009) Inhoudsopgave 1 HANDLEIDING EXCEL TOOL... 3 2 TOEGEVOEGDE MENU OPTIES... 4 2.1 KEUZEOPTIE NIEUW... 5 2.2 HET INLEZEN VAN EEN GLF

Nadere informatie

Snelle installatiegids voor Symbian

Snelle installatiegids voor Symbian Snelle installatiegids voor Symbian Versie 1.0 Inhoudsopgave 1. WELKOM BIJ MOBIDM... 2 2. INSTALLATIE VAN DE AFARIA VOOR SYMBIAN... 3 2.1. SOFTWARE INSTALLEREN... 3 3. BEVEILIGING... 6 4. NIEUWE APPLICATIES...

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

U moet eerst de betreffende verzamelstaat crediteren. Vervolgens kunt u van de creditdeclaratie een creditbestand maken.

U moet eerst de betreffende verzamelstaat crediteren. Vervolgens kunt u van de creditdeclaratie een creditbestand maken. Hoofdstuk 1 Creditbestand aanmaken en versturen Soms willen verzekeraars een creditbestand ontvangen, als u bijvoorbeeld met de verkeerde diagnose- of indicatiecode heeft gedeclareerd. Nadat u gecrediteerd

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Peridos Invulinstructie labaanvraagformulier NIPT

Peridos Invulinstructie labaanvraagformulier NIPT Peridos Invulinstructie labaanvraagformulier NIPT Plaats: Utrecht Datum: 15-03-2017 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 1.0 1. Inleiding Minister Edith Schippers heeft opdracht gegeven vanaf 1 april

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor Formulieren In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor de Functioneel beheerder. Ter verduidelijking zijn op relevante onderdelen eveneens schermvoorbeelden

Nadere informatie

INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE

INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE INLEZEN PAB BESTANDEN IN ENK SOFTWARE Om te beginnen neemt u contact met onze helpdesk op via 0251 318548 of via helpdesk@enk.nl om een nieuwe licentiecode te verkrijgen waardoor u PAB bestanden kunt inlezen.

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers

Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 6 3. De module HR Self Service... 7 4. De taakbalk aan de linkerzijde... 8 5. Het afhandelen van openstaande taken...

Nadere informatie

A Davilex Online Import Sjabloon downloaden

A Davilex Online Import Sjabloon downloaden Support Note Rekeningschema importeren in Davilex Online In deze Support Note leest u hoe u een rekeningschema importeert in Davilex Online en wordt toegelicht welke voorwaarden bij de import gelden. Davilex

Nadere informatie

Instructie. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. BICS Installatie. BICS Installatie

Instructie. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. BICS Installatie. BICS Installatie Instructie Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. 1 Instructie Voor BICS dient u te beschikken over een werkende internetverbinding en dient het TCP/IP Netwerkprotocol is geïnstalleerd te zijn. U dient

Nadere informatie

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls

Excel Controller. Handleiding voor Davilex Business Account journalisering in Excel.xls Handleiding voor Account journalisering in Excel.xls Account Memoriaal boekingen in Excel Auteur(s) G. Buurmans Date of creation 22-02-2011 Voorwoord Het Excel bestand Account journalisering in Excel.xls

Nadere informatie

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan]

Zorgverzekeraars Invoer [Invoer] [Opslaan] Bewerken [Bewerken] [Opslaan] Zorgverzekeraars In het programma onderdeel Extra, Zorgverzekeraars kunt u zorgverzekeraars via de Combobox bij Verzekeraar oproepen. Er rolt dan een lijst met namen naar beneden waarbij u een keuze kan

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Easy Template. Urenregistratie personeel. Gulperberg 63 3453 RW De Meern

Easy Template. Urenregistratie personeel. Gulperberg 63 3453 RW De Meern Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane Link (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Link?... 4 Inloggen in Taxis Pitane Link... 5 Wachtwoord vergeten... 6 Startscherm of hoofdmenu... 7 Helpvensters

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Inleiding. 1 Handleiding IRMA

Inleiding. 1 Handleiding IRMA 1 Handleiding IRMA Inleiding IRMA (ICT Resource Manager) is het registratieprogramma dat gebruikt wordt door ICT AmeRijck. Het staat op de computer in het virtuele kantoor van de Servicedesk. IRMA is niet

Nadere informatie

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding voor GWWkosten.nl Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

Tool Calculeren. Handleiding

Tool Calculeren. Handleiding Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten Hanzestraat 1,

Nadere informatie

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm.

We gaan een relatie toevoegen en bespreken alle velden die daarbij van toepassing zijn. De relaties zijn zichtbaar in uw rechter scherm. Relatie toevoegen Toepassingen binnen het relatiebestand 1. Relatie toevoegen 2. Relatie wijzigen 3. Relatie dupliceren 4. Relatie verwijderen 5. Relatiegroep bij relatie 6. Afdelingen 7. Contactpersonen

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Inventarisatie. december 2014 HANDLEIDING

Inventarisatie. december 2014 HANDLEIDING Inventarisatie december 2014 HANDLEIDING I Inhoud Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Over deze handleiding 1 Hoofdstuk 2 De inventarisatie 1 Hoofdstuk 3 Verschiltelling met datacollector 4 Hoofdstuk 4 Verschiltelling

Nadere informatie

Installatiehandleiding. MED Instaleren van MED programmeersoftware.

Installatiehandleiding. MED Instaleren van MED programmeersoftware. Installatiehandleiding MED 4.4.2 Instaleren van MED 4.4.2 programmeersoftware. MED 4.4.2 programmeersoftware. Om de toepassingsmogelijkheden en het montagegemak van de MED systemen te vergroten is de programmeer

Nadere informatie

Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Money Transfer(Excel2007 en 2010)

Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Money Transfer(Excel2007 en 2010) Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Money Transfer(Excel2007 en 2010) Inleiding Vanaf april 2011 werkt de FIU-Nederland met een nieuw systeem voor het verzamelen, verwerken en analyseren

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Met de Programma van Eisen add-on kan eenvoudig een programma van eisen worden ingelezen vanuit een excel bestand, waarbij snel zones

Nadere informatie

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken.

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk pinbetalingen direct te registreren. Instellingen Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek

Nadere informatie