Inleiding. Voorbeelden van sponsoring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. Voorbeelden van sponsoring"

Transcriptie

1

2 Inleiding Scholen kunnen te maken krijgen met bedrijven die hen willen sponsoren. Dat kan een uitkomst zijn om extraatjes van te betalen. Maar er zijn ook risico s aan verbonden. Leerlingen zijn een kwetsbare groep. Ze zijn makkelijk te beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat sponsoring zorgvuldig gebeurt. Het ministerie van Onderwijs heeft samen met achttien organisaties een convenant gesloten waarin afspraken voor sponsoring in het primair en voortgezet onderwijs zijn vastgelegd. Het convenant is niet bedoeld om sponsoring te bevorderen of te bestrijden. Het bevat gedragsregels die scholen als richtlijnen kunnen gebruiken bij hun sponsorbeleid. Die regels geven aan waar scholen op moeten letten, waar sponsors aan gebonden zijn, waar valkuilen zijn en hoe scholen inspraak van ouders en leerlingen over sponsoring moeten organiseren. Deze brochure geeft onder andere de richtlijnen uit dit sponsorconvenant weer. Ook wordt beschreven aan welke wettelijke voorwaarden sponsoring op school moet voldoen. Daarnaast bevat de brochure een checklist met praktische tips die kan worden gebruikt bij het afsluiten van een sponsorovereenkomst. Voorbeelden van sponsoring Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan een bevoegd gezag, directie, leraren, niet-onderwijzend personeel of leerlingen, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het noemen van de sponsor in de schoolkrant of een opdruk op t-shirts. Voorbeelden van sponsoring zijn: gesponsorde materialen zoals boekjes, video s, folders, posters en spellen; gratis producten die winkels of bedrijven uitdelen aan leerlingen of ouders; gesponsorde activiteiten zoals schoolfeesten, sportdagen, schoolzwemmen en schoolreisjes; sponsoring van het schoolgebouw, bijvoorbeeld een leslokaal, de inrichting, computerapparatuur of cateringactiviteiten. Schenkingen, - waar geen tegenprestatie tegenover staat -, vallen dus niet onder het begrip sponsoring.

3 Gedragsregels In het convenant sponsoring zijn gedragsregels voor sponsoring vastgelegd. Bij het sluiten van een sponsorovereenkomst is het handig om deze regels als uitgangspunt te gebruiken. sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen. sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school. sponsoring mag niet in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die een school aan het onderwijs stelt. sponsoring mag de onderwijsinhoud en/of de continuïteit van het onderwijs niet beïnvloeden. sponsoring mag geen aantasting betekenen van de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de daarbij betrokkenen. sponsoring mag geen schade berokkenen aan de geestelijke en/ of lichamelijke gesteldheid van leerlingen. Sponsorovereenkomst Hoewel het niet verplicht is, is het aan te raden om afspraken tussen de sponsor en de school schriftelijk vast te leggen in een overeenkomst. Dit voorkomt dat er meningsverschillen ontstaan over de wederzijdse afspraken. In de overeenkomst wordt vastgelegd wat de sponsoring inhoudt: welke goederen, diensten of geldbedrag de sponsor aan de school beschikbaar stelt en welke tegenprestatie van de school daar tegenover staat. In zo n schriftelijke overeenkomst kan worden opgenomen dat de regels uit het convenant sponsoring worden nageleefd. Of de gedragsregels uit het convenant kunnen letterlijk in de overeenkomst worden opgenomen. Dan is duidelijk wat er van iedereen wordt verwacht. Op de website van het ministerie (minocw.nl/sponsoringpovo) staat een voorbeeld van een dergelijke overeenkomst.

4 Verantwoordelijkheid Het bevoegd gezag is altijd verantwoordelijk voor wat er in schoolverband plaatsvindt. Dat geldt ook voor sponsoring. Zelfs als het gaat om bijvoorbeeld de oudervereniging die een sponsorovereenkomst aangaat waarbij een tegenprestatie wordt gevraagd waarmee ouders of leerlingen in schoolverband worden geconfronteerd. Omdat de tegenprestatie plaatsvindt in schoolverband, heeft het bevoegd gezag dan een afgeleide verplichting tegenover de sponsor. Dat betekent dat het bevoegd gezag ook in zulke gevallen moet beoordelen of de sponsorovereenkomst verantwoord is. Het bevoegd gezag moet er bovendien voor zorgen dat het voor leerlingen, leraren en ouders duidelijk is wanneer er sprake is van sponsoring. En in de boekhouding van de school moet een duidelijke scheiding worden aangebracht tussen sponsorgelden en andere middelen. Inspraak Als de school een sponsorovereenkomst aangaat, is zij verplicht deze overeenkomst eerst voor te leggen aan de oudergeleding van de medezeggenschapsraad. In het voortgezet onderwijs geldt dat ook voor de leerlinggeleding. Wanneer het sponsorbeleid gevolgen heeft voor het personeel, moet ook het personeelsdeel van de medezeggenschapsraad ermee instemmen. De medezeggenschapsraad kan op twee manieren instemmen met sponsoring. Het is mogelijk om elke sponsorovereenkomst apart aan de raad voor te leggen. Maar het bevoegd gezag kan ook een algemeen sponsorbeleid vaststellen, waar de medezeggenschapsraad over stemt. Dat beleid is een kader waarbinnen het bevoegd gezag of de schoolleiding kan handelen bij het aangaan van sponsorovereenkomsten. In dat geval hoeft niet elk afzonderlijk sponsorcontract aan de raad te worden voorgelegd. Het bevoegd gezag beslist op welke manier de medezeggenschapsraad over sponsoring moet beslissen. De medezeggenschapsraad heeft daarnaast het recht om advies uit te brengen over de manier waarop de sponsorgelden worden besteed. De uiteindelijke beslissing over de besteding maakt de schoolleiding of het bevoegd gezag.

5 Informatieplicht Het is belangrijk dat er draagvlak voor sponsoring is binnen de school. Niet alleen bij ouders en leerlingen, maar ook bij leraren. Dat kan door alle betrokkenen goed te informeren over sponsoring. Het moet duidelijk zijn wanneer sprake is van sponsoring. Als bijvoorbeeld sponsorproducten worden uitgereikt als prijs of beloning na een sportwedstrijd, moet iedereen weten dat het om gesponsorde producten gaat. De school is daarnaast verplicht informatie over zijn sponsorbeleid in de schoolgids op te nemen. In de schoolgids moet worden beschreven welke normen de school hanteert bij het eventueel aangaan van sponsorovereenkomsten. Ook in het schoolplan moet de school informatie over sponsorbeleid opnemen. Daarin moet worden uitgelegd hoe de school handelt bij sponsoring waarmee leerlingen worden geconfronteerd. Dit is niet alleen verplicht als de school een algemeen sponsorbeleid heeft vastgesteld, maar ook als de school over elk individueel geval van sponsoring apart beslist. Klachten Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school over sponsoring, kunnen zij daarover een klacht indienen bij de klachtencommissie van de school. In het voortgezet onderwijs geldt dit ook voor leerlingen. Ouders en leerlingen kunnen naar de klachtencommissie stappen als ze vinden dat bij de sponsoring geen rekening wordt gehouden met de uitgangspunten van het convenant sponsoring. Bijvoorbeeld als ze vinden dat de pedagogische en onderwijskundige taak van de school door de sponsoring wordt aangetast, of als de sponsoring schade berokkent aan de lichamelijke of geestelijke gesteldheid van leerlingen. Sponsoring gaat vaak gepaard met reclame-uitingen. Als een ouder, leerling of leraar een klacht heeft over de inhoud van de reclame of over de manier waarop de reclameboodschap wordt gebracht, kan hij of zij daarover een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code in Amsterdam. (adres: achter in deze brochure) Deze stichting heeft als doel ervoor te zorgen dat reclame in Nederland op een verantwoorde manier wordt gemaakt. De Stichting Reclame Code behandelt alleen klachten over de reclame zelf, niet over de beslissing van de school de reclame toe te laten. Als er bijvoorbeeld een reclamebord op school is geplaatst, kan een ouder een klacht over wat er op het bord staat, indienen bij de stichting. Als hij of zij een klacht wil indienen over de beslissing van de school om het bord te plaatsen, moet dat bij de klachtencommissie van de school.

6 Stroomschema Bestuur overweegt een materiële/geldelijke bijdrage te aanvaarden Is er een tegenprestatie? nee ja Is er beleid t.a.v. sponsoring en is dit vastgelegd in het schoolplan? nee ja Voorstel beleid naar medezeggenschapsraad (is wijziging schoolplan) Personeelsgeleding heeft instemmingsrecht inzake aanvaarding sponsoring indien dit gevolgen heeft voor het personeel en adviesrecht over de bestemming van sponsormiddelen Oudergeleding heeft instemmingsrecht inzake aanvaarding en adviesrecht over de bestemming van sponsormiddelen Bij VO Leerlinggeleding heeft instemmingsrecht inzake aanvaarding en adviesrecht over de bestemming van sponsormiddelen. De totale medezeggenschapsraad heeft instemmingsbevoegdheid bij vaststelling wijziging schoolplan en schoolgids Definitief besluit en bekendmaking aan ouders, leerlingen en personeel via: a. de schoolgids, b. of tussentijds op een andere wijze Vaststelling beleid, publicatie en bekendmaking aan de ouders, leerlingen en personeel via: a. de schoolgids en het schoolplan b. of tussentijds op een andere wijze Optioneel voor individuele ouders, leerkrachten of leerlingen Klachtencommissie

7 Checklist Hieronder een checklist van wat wel en wat niet kan bij het aangaan van een sponsorovereenkomst: Wel de opbrengsten van sponsoring besteedt de school aan extra s. het moet voor iedereen duidelijk zijn wanneer er sprake is van sponsoring. de medezeggenschapsraad moet instemmen met beslissingen over sponsoring: de ouders (en in het voortgezet onderwijs de leerlingen) moeten instemmen met een sponsorovereenkomst waar leerlingen of ouders mee worden geconfronteerd. Het personeelsdeel van de medezeggenschapsraad moet instemmen met sponsorovereenkomsten die gevolgen hebben voor het personeel. het sponsorbeleid moet worden omschreven in de schoolgids en in het schoolplan. Niet: sponsoring mag geen invloed hebben op het onderwijsaanbod, de onderwijsinhoud of de continuïteit van het onderwijs. sponsoring mag niet appelleren aan gevoelens van angst of bijgelovigheid. De sponsor mag geen misbruik maken van onkunde of goedgelovigheid van leerlingen. bij de aanschaf van computerapparatuur mag geen sprake zijn van verplichte afname van software bij de sponsor of een verbod op gebruik van software van een ander bedrijf dan dat van de sponsor. in lesmaterialen mag geen reclame voorkomen, ook niet impliciet. Lesmateriaal mag geen onvolledige of onjuiste informatie bevatten. sponsoring mag leerlingen niet stimuleren tot gevaarlijke of ongezonde activiteiten. sponsoring mag leerlingen niet aanmoedigen hun ouders te vragen bepaalde producten van de sponsor te kopen. bij sponsoring van gebouw, inrichting of exploitatie mag de sponsor geen invloed uitoefenen op de inhoud of organisatie van het onderwijs. sponsoring van cateringactiviteiten mag geen invloed hebben op de tijdsindeling van de school.

8 Adressenlijst/meer informatie: Convenantpartners Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) Vereniging voor Openbaar Onderwijs Nederlandse Katholieke vereniging van Ouders Algemene Vereniging Schoolleiders Verenigde Bijzondere Scholen VNO/NCW Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs op algemene grondslag Laks VOS/ABB Groep Educatieve Uitgeverijen Vereniging Besturenorganisaties Katholiek Onderwijs Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs Consumentenbond Concent/Landelijke Vereniging voor Gereformeerde Schoolverenigingen Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs Ouders&COO Vereniging voor het Management in het Voortgezet Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Postbus 640, 3430 AP, Nieuwegein Voor klachten over reclame: Stichting Reclame Code Postbus AJ Amsterdam Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen product-advies directie Voorlichting Leo Wijnhoven vormgeving en productie Mainstream, Dordrecht druk SDU Grafisch bedrijf bv, Den Haag uitgave mei 2003 Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51 Infolijn, onder vermelding van het OCenWnummer Postbus 51-Infolijn Telefoon (0800) 8051 gratis, Elke werkdag van uur of via internet onder [kies brochures] (dit is uitsluitend bedoeld voor bestellingen). Wilt u meer informatie over sponsoring? Kijk dan op: OCenW /35.000/08BR2003G155

Basisdocument Sponsoring.

Basisdocument Sponsoring. Basisdocument Sponsoring www.avs.nl Januari 2003 www.avs.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding, doel en reden van het basisdocument, p.1 2. Inhoud wetgeving en convenant, p.1 3. Rechten en plichten per doelgroep,

Nadere informatie

Spelregels sponsoring op scholen

Spelregels sponsoring op scholen Spelregels sponsoring op scholen Stemt iedereen in met de sponsoring? 2 Spelregels sponsoring op scholen Sponsoring op school Bedrijven kunnen bijdragen aan goed onderwijs. Bijvoorbeeld door het bieden

Nadere informatie

SPOVenray nota Sponsoring

SPOVenray nota Sponsoring SPOVenray nota Sponsoring Naam van de school : Adres : Plaats : Nota sponsoring 10 mei 2005 1 Inleiding De Stichting Primair Onderwijs Venray en ook individuele scholen kunnen te maken krijgen met sponsoring.

Nadere informatie

Regeling Sponsoring op de Openbare. Basisschool Annie M.G. Schmidtschool

Regeling Sponsoring op de Openbare. Basisschool Annie M.G. Schmidtschool Regeling Sponsoring op de Openbare Basisschool Annie M.G. Schmidtschool Den Haag, december 2006 Inleiding Sponsoring is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in het primair onderwijs. Voor het bedrijfsleven

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over sponsoring op school

Alles wat u moet weten over sponsoring op school Alles wat u moet weten over sponsoring op school Het Convenant onderwijs en sponsoring bepaalt de speelruimte en de spelregels voor sponsoring in het primair en het voortgezet onderwijs. Binnen dit speelveld

Nadere informatie

Protocol Sponsoring. April 2018

Protocol Sponsoring. April 2018 Protocol Sponsoring April 2018 Inhoud Sponsoring... 3 Hoofdstuk 1 Sponsoring... 4 Artikel 1 Definities... 4 Artikel 3 Taak en doelstelling... 4 Artikel 4 Positie IKC s... 5 Artikel 5 Educatieve inhoud...

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Stichting Willem van Oranje

Sponsorbeleid. Stichting Willem van Oranje Stichting Willem van Oranje Datum : 27 januari 1999 Herzien : 15 oktober 2009 Status : Definitief CvB : - KD-VO : 02/11/2009 KD-PO : - PMR : 03/12/2009 MR : 06/01/2010 GMR : 17/11/2009 RvT : - Door : L.

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid en overeenkomst Axia College

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid en overeenkomst Axia College Sponsorbeleid De school acht sponsoring van belang wegens de wenselijke relatie van de school met de maatschappij, als ook vanwege de wenselijkheid en noodzaak om voor het bekostigen van het onderwijsproces

Nadere informatie

Convenant Sponsoring Scholen voor Primair en Voortgezet Onderwijs

Convenant Sponsoring Scholen voor Primair en Voortgezet Onderwijs Convenant Sponsoring Scholen voor Primair en Voortgezet Onderwijs 2015-2018 Contactgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld tel. 0342-478243 info@dedrieslag.nl

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Partijen * : 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Partijen * : 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

Nadere informatie

Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus. Sponsorbeleid

Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus. Sponsorbeleid Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus Sponsorbeleid Versie: juni 2005 1 SPONSORBELEID Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus VCO Quercus conformeert zich aan het Convenant scholen voor primair en

Nadere informatie

SPONSORBELEID DE RIETLANDEN Voor u ligt het sponsorbeleidsplan van SG De Rietlanden.

SPONSORBELEID DE RIETLANDEN Voor u ligt het sponsorbeleidsplan van SG De Rietlanden. SPONSORBELEID DE RIETLANDEN Voor u ligt het sponsorbeleidsplan van SG De Rietlanden. 1.1. Begrip sponsoring Onder sponsoring wordt verstaan: geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving,

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2019

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2019 Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2019 Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Nadere informatie

NOTITIE SPONSORBELEID

NOTITIE SPONSORBELEID NOTITIE SPONSORBELEID Besproken in MR 11 juli 2017 Instemming MR 11 juli 2017 Versie definitief 31 augustus 2017 Waalwijk mr. J. van Pelt rector OMO Scholengroep De Langstraat Bijlagen: 2 1. Overzicht

Nadere informatie

Convenant sponsoring in het primair - en voortgezet onderwijs

Convenant sponsoring in het primair - en voortgezet onderwijs Mededelingen OCenW Convenant sponsoring in Bestemd voor: WPO; WEC; V(S)O; WVO Voorlichting Datum: 15 maart 2002 Kenmerk: PO/PJ-2002/8894 Datum inwerkingtreding: 24 januari 2002 Geldigheidsduur beleidsregel:

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Organisatie Kiem Onderwijs en Opvang Paraaf CvB Bestuursnummer 32177

Sponsorbeleid. Organisatie Kiem Onderwijs en Opvang Paraaf CvB Bestuursnummer 32177 Sponsorbeleid Organisatie Kiem Onderwijs en Opvang Paraaf CvB Bestuursnummer 32177 Document Sponsorbeleid Versie 2016-2019 Paraaf RvT College van bestuur Dhr. B. Schoemaker Goedkeuring RvT (n.v.t.) n.v.t.

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015-2018

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015-2018 Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015-2018 Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Nadere informatie

De ouderbijdrage: verplicht vrijwillig

De ouderbijdrage: verplicht vrijwillig De ouderbijdrage: verplicht vrijwillig I NLEIDING Niet alle ouders/verzorgers en leerlingen weten precies hoe het zit met de vrijwillige ouderbijdrage die scholen mogen vragen. Deze brochure geeft antwoord

Nadere informatie

SPONSORBELEID. Goedgekeurd in MR 28 november Versie definitief februari Waalwijk. J. van Pelt algemeen directeur

SPONSORBELEID. Goedgekeurd in MR 28 november Versie definitief februari Waalwijk. J. van Pelt algemeen directeur SPONSORBELEID Goedgekeurd in MR 28 november 2011 Versie definitief februari 2012 Waalwijk J. van Pelt algemeen directeur Pagina 1 van 7 Sponsorbeleid 1. Inleiding Voor u ligt het sponsorbeleid van OMO

Nadere informatie

Januari 2003. Communicatiestrategie Convenant Sponsoring

Januari 2003. Communicatiestrategie Convenant Sponsoring Januari 2003 Communicatiestrategie Convenant Sponsoring Communicatiestrategie Convenant sponsoring 1. Algemeen Scholen die met sponsoring te maken hebben, gaan hier in het algemeen op een verantwoorde

Nadere informatie

Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij. - Ondanks de ondertekening van het convenant behoudt de INFOBLAD SPONSORING OP SCHOOL

Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij. - Ondanks de ondertekening van het convenant behoudt de INFOBLAD SPONSORING OP SCHOOL FS01 SCHORSING EN UITSLUITING VAN LEDEN VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Informatieblad SPONSORING OP SCHOOL Informatieblad SPONSORING OP SCHOOL Inhoudsopgave De belangrijkste punten op een rij p. 1 De belangrijkste

Nadere informatie

Sponsorbeleid Driestar College

Sponsorbeleid Driestar College Sponsorbeleid Driestar College Inleiding Het Driestar College maakt momenteel op bescheiden schaal gebruik van sponsoring binnen de school. Het gaat dan vooral om advertenties in schoolkranten en het fotojaarboek.

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid Bornego College 1

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid Bornego College 1 Sponsorbeleid Inleiding Voor u ligt het sponsorbeleid van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in de regio Heerenveen en Joure. Het bevoegd gezag van het Bornego College. Dit beleid is na

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11634 30 april 2015 Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015 2018 (20 april 2015, kenmerk

Nadere informatie

Sponsorregeling Achterhoek VO December 2012

Sponsorregeling Achterhoek VO December 2012 Sponsorregeling Achterhoek VO December 2012 Definitie In deze regeling wordt verstaan onder sponsoring: Sponsoring Geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving, niet zijnde

Nadere informatie

MODEL SPONSOROVEREENKOMST

MODEL SPONSOROVEREENKOMST MODEL SPONSOROVEREENKOMST ONDERGETEKENDEN: 1...., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door... -hierna te noemen: de school - 2...., gevestigd te..., en ingeschreven bij de Kamer van

Nadere informatie

Februari Notitie Sponsoring op basisschool Open Hof

Februari Notitie Sponsoring op basisschool Open Hof Februari 2014 Notitie Sponsoring op basisschool Open Hof Sponsoring. Inleiding Directie, team en MR van basisschool Open Hof zijn van mening dat projectbijdragen welkom zijn als die ten goede komen aan

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw

Nadere informatie

SPONSOROVEREENKOMST. (naar model Ministerie 2005) 1..., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door...

SPONSOROVEREENKOMST. (naar model Ministerie 2005) 1..., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door... SPONSOROVEREENKOMST (naar model Ministerie 2005) ONDERGETEKENDEN: 1..., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door... -hierna te noemen: de school - 2..., gevestigd te..., en ingeschreven

Nadere informatie

Model sponsorovereenkomst

Model sponsorovereenkomst Model sponsorovereenkomst Stichting De Groeiling De Groeiling, stichting voor katholiek en interconfessioneel primair onderwijs Gouda en omstreken Bestuurskantoor De Groeiling Aalberseplein 5 Postbus 95

Nadere informatie

2015D Inbreng verslag van een schriftelijk overleg

2015D Inbreng verslag van een schriftelijk overleg 2015D18883 Inbreng verslag van een schriftelijk overleg Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Sponsoring bij Dynamiek Scholengroep. Inleiding

Sponsoring bij Dynamiek Scholengroep. Inleiding Sponsoring bij Dynamiek Scholengroep Inleiding Sponsoring is een zakelijke transactie. Het gaat om een commerciële activiteit waarbij een bedrijf geld of goederen geeft in ruil voor bepaalde diensten.

Nadere informatie

Sponsorbeleid Stichting Jenaplanscholen Bollenstreek 27 april 2011

Sponsorbeleid Stichting Jenaplanscholen Bollenstreek 27 april 2011 Sponsorbeleid Stichting Jenaplanscholen Bollenstreek 27 april 2011 Inleiding Schoolkring, MT en bestuur van de SJB zijn van mening dat private financiering en projectbijdragen welkom zijn als die ten goede

Nadere informatie

Met de rugzak naar school

Met de rugzak naar school leerlinggebonden F I N A N C I E R I N G Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven Vormgeving Maarten Balyon, grafische vormgeving,

Nadere informatie

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer.

Gratis exemplaren van deze publicatie zijn telefonisch te bestellen bij Postbus 51-Infolijn, onder vermelding van het AOCenW-nummer. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen productie directie Voorlichting, Leo Wijnhoven vormgeving Wim Zaat, Moerkapelle fotografie Bart Versteeg, Den Haag Mood Factory, Amsterdam

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Stichting Vrienden van De Loopplank

Huishoudelijk reglement Stichting Vrienden van De Loopplank Huishoudelijk reglement Stichting Vrienden van De Loopplank Overwegende: Dit huishoudelijk reglement ziet op alle activiteiten die verricht worden via/vanuit Stichting Vrienden van De Loopplank. Deze activiteiten

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2013-2014 Januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De medezeggenschapsraad...4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad...4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Maart 2007 Sponsoring en fondsenwerving in het Lochemse openbaar basisonderwijs Inleiding Sponsoring en fondswerving zijn veelbesproken onderwerpen.

Nadere informatie

Maar dat is niet het enige wat de ouderraad doet. Zij bemiddelt indien nodig tussen ouders en de school en kan de medezeggenschapsraad adviseren.

Maar dat is niet het enige wat de ouderraad doet. Zij bemiddelt indien nodig tussen ouders en de school en kan de medezeggenschapsraad adviseren. In het kort De ouderraad bestaat uit een door de ouders gekozen groep die allerlei activiteiten organiseert voor de leerlingen en hun ouders. De ouderraad helpt bijvoorbeeld bij het (mede) organiseren

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN OVER OUDERBIJDRAGEN AAN SCHOOLKOSTEN IN HET VO

VEELGESTELDE VRAGEN OVER OUDERBIJDRAGEN AAN SCHOOLKOSTEN IN HET VO VEELGESTELDE VRAGEN OVER OUDERBIJDRAGEN AAN SCHOOLKOSTEN IN HET VO Scholen in het voortgezet onderwijs vragen ouders op verschillende manieren bijdragen voor schoolkosten. Dit maakt het voor ouders en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

STAP IN - PRAAT MEE - DOE MEE

STAP IN - PRAAT MEE - DOE MEE STAP IN - PRAAT MEE - DOE MEE DE OUDERORGANISATIE VOOR OUDERS, OUDERRADEN EN MEDEZEGGEN- SCHAPSRADEN IN HET PROTESTANTS- EN KATHOLIEK ONDERWIJS EN DE KINDEROPVANG BESCHERM WAT VAN WAARDE IS Thuisenschool.nl

Nadere informatie

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 Hieronder staan de bevoegdheden die wij als MR hebben op grond van ons eigen reglement. Dit

Nadere informatie

Activiteitenplan 2014-2015

Activiteitenplan 2014-2015 Activiteitenplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Samenstelling MR 2014-2015 Oudergeleding: Ankie Eleveld, voorzitter Machteld de Wit / Angelina Sinnige Personeelsgeleding: Annemarie Roemer Hilma Groot Pauline

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR

BIJLAGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR 119 BJLGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR WETTELJKE BEVOEGDHEDEN VN DE MR Op de volgende pagina vind je een overzicht van over welke onderwerpen de geledingen instemmingsrecht

Nadere informatie

Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt

Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt schooljaar 2013-2014 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2013-2014 van de medezeggenschapsraad van CBS Het Lichtpunt te Rhoon. In dit verslag legt de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

9. De betrokkenheid van ouders.

9. De betrokkenheid van ouders. 9. De betrokkenheid van ouders. 9.1 Contacten ouders-school Er zijn verschillende manieren waarop ouders bij de school betrokken kunnen zijn. Die zetten we hieronder nog eens op een rij. Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool STERREBOS & Openbare school de TELESCOOP SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie en doel... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Waarom is medezeggenschap

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS = instemming = advies MR = gehele raad P = personeelsgeleding O/L = ouder- en leerlinggeleding O = oudergeleding L = leerlinggeleding

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2017-2018 1 november 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De medezeggenschapsraad... 4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad... 4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

Jaarverslag MR CBS de Regenboog Boekjaar 2015

Jaarverslag MR CBS de Regenboog Boekjaar 2015 Jaarverslag MR CBS de Regenboog Boekjaar 2015 17 mei 2016 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de medezeggenschapsraad (MR) van CBS de Regenboog. In dit verslag legt de medezeggenschapsraad verantwoording

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

IKC de triviant heeft een medezeggenschapsraad (hierna te noemen: "MR").

IKC de triviant heeft een medezeggenschapsraad (hierna te noemen: MR). Medezeggenschapsreglement van IKC de triviant te Stein. Medezeggenschapsraad. IKC de triviant heeft een medezeggenschapsraad (hierna te noemen: "MR"). Op grond van de voorgeschreven wet, is de MR aangewezen

Nadere informatie

Colofon. Meer handen in de school. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Colofon. Meer handen in de school. Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Colofon Publicatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Productie Directie Voorlichting, Leo Wijnhoven Meer handen in de school Vormgeving Handelskade, Rotterdam Druk Sdu grafisch

Nadere informatie

Integriteitscode Elde College

Integriteitscode Elde College Integriteitscode Elde College 1 1. Inleiding... 3 2. Wie vallen er onder de code?... 3 3. Algemene uitgangspunten... 4 4. De omgang met leerlingen, ouders, collega s en externe partners... 4 5. Scheiding

Nadere informatie

in het geschil tussen: de medezeggenschapsraad van het A College te B, verzoeker, hierna te noemen de MR gemachtigde: mr. E.J.M.

in het geschil tussen: de medezeggenschapsraad van het A College te B, verzoeker, hierna te noemen de MR gemachtigde: mr. E.J.M. S AMENV ATTING 08.023 / 104010 Interpretatiegeschil VO - artikel 4 lid 3, artikel 21 lid 2 en artikel 2 jo 11 onder h WMS m.b.t. de medezeggenschapsstructuur, de procedure van vaststelling van medezeggenschapsdocumenten,

Nadere informatie

SPONSORING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS HET SPONSORBELEID IN DE SCHOOLGIDS EN HET SCHOOLPLAN

SPONSORING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS HET SPONSORBELEID IN DE SCHOOLGIDS EN HET SCHOOLPLAN SPONSORING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS HET SPONSORBELEID IN DE SCHOOLGIDS EN HET SCHOOLPLAN Utrecht, april 2010 Voorwoord Het onderwijs aan Nederlandse basisscholen wordt bekostigd door de overheid. Daarnaast

Nadere informatie

Uw bijdrage aan de schoolkosten

Uw bijdrage aan de schoolkosten Uw bijdrage aan de schoolkosten INFORMATIE VOOR DE OUDERGELEDING IN DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. WAAROVER HEBT U IETS TE ZEGGEN EN WAAROVER NIET? Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) Landelijke Oudervereniging

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Ons Middelbaar Onderwijs

Medezeggenschapsstatuut Ons Middelbaar Onderwijs Medezeggenschapsstatuut Ons Middelbaar Onderwijs DocOMO 23377 versie 2 MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS 2010. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, Tilburg Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van De Vereniging tot het verstrekken van Basisonderwijs op Gereformeerde Grondslag te Scherpenzeel.

Nadere informatie

Gedragscode Fondsenwerving

Gedragscode Fondsenwerving Gedragscode Fondsenwerving Inleiding Financiering van de Vereniging VGnetwerken vindt plaats langs vier hoofdstromen: 1. structurele financiering (subsidiëring) vanuit de overheid, bedoeld voor de instandhouding

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2015-2016 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Raad&Daad E-nieuws. OUDERS VAN WAARDE

Raad&Daad E-nieuws. OUDERS VAN WAARDE Raad&Daad E-nieuws December 2016 Regelmatig verschijnt Raad&Daad E-nieuws met actualiteiten, tips en praktijkvoorbeelden voor de ouderraad (OR) en medezeggenschapsraad (MR). Deze nieuwsbrief houdt u op

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS P O = instemming = advies = personeelsgeleding = oudergeleding rtikel 10. nstemmingsbevoegdheid medezeggenschapsraad a. verandering van

Nadere informatie

Gratis schoolboeken: welke rol heeft de MR?

Gratis schoolboeken: welke rol heeft de MR? Gratis schoolboeken: welke rol heeft de MR? Bij 5010, de informatie- en adviesdienst voor ouders met vragen over het onderwijs worden regelmatig vragen gesteld over gratis schoolboeken en de schoolkosten

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Het medezeggenschapsstatuut van Stichting V.O. Amsterdam-Zuid, zoals bedoeld in artikel 21 van de Wet medezeggenschap op scholen, vastgesteld door

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 485 Vragen van de leden

Nadere informatie

Beleid Externe Sponsoring. GGD Rotterdam-Rijnmond

Beleid Externe Sponsoring. GGD Rotterdam-Rijnmond Beleid Externe Sponsoring GGD Rotterdam-Rijnmond Inleiding Sponsoring is één van de instrumenten die door de GGD Rotterdam-Rijnmond wordt gehanteerd om de realisatie van de communicatiedoelstellingen te

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn. Augustus 2018

Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn. Augustus 2018 Medezeggenschapsstatuut stichting Katholiek Primair Onderwijs Oost-Veluwe te Apeldoorn Augustus 2018 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Aard en werkingsduur

Nadere informatie

Communicatieplan MR Triangel

Communicatieplan MR Triangel Communicatieplan MR Triangel Voorwoord In de MR wordt gediscussieerd over onderwerpen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor leerlingen en ouders. Om adviezen te formuleren en instemming te verlenen,

Nadere informatie

Tien tips over de ouderbijdrage

Tien tips over de ouderbijdrage Tien tips over de ouderbijdrage Scholen mogen ouders vragen mee te betalen aan bepaalde activiteiten of voorzieningen. Zij vragen dan de zogenaamde ouderbijdrage. Deze is bedoeld voor zaken die niet door

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad De Bouwsteen. Jaarplan MR De Bouwsteen 8

Jaarplan Medezeggenschapsraad De Bouwsteen. Jaarplan MR De Bouwsteen 8 Jaarplan 2013-2014 Medezeggenschapsraad De Bouwsteen Christelijke basisschool De Bouwsteen Vlasakker 3 Postbus 5256 3295 ZK s-gravendeel 078 673 3260 Jaarplan MR De Bouwsteen 8 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie

Nadere informatie

Klachtenformulier Spectrum-SPCO

Klachtenformulier Spectrum-SPCO Klachtenformulier Klachtenformulier Spectrum-SPCO REGIE Aangezien niemand bij het hele traject is betrokken vanuit de school wordt het formulier door de contactpersoon doorgegeven aan de directeur. Naam

Nadere informatie

Basisschool De Sprankel

Basisschool De Sprankel Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Basisschool De Sprankel Activiteitenplan MR 2017/2018 1 / 6 Inhoudsopgave 1. Visie en uitgangspunten van de MR 2. Kern issues MR 3. MR-activiteiten 4. Planning MR

Nadere informatie

Jaarprogramma Medezeggenschapsraad (MR) 2015-2016

Jaarprogramma Medezeggenschapsraad (MR) 2015-2016 Jaarprogramma Medezeggenschapsraad (MR) 2015-2016 Sint-Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Telefoon: 0521-512820 www.clemensschool.nl mrstclemensschool@catent.nl Jaarprogramma MR Pagina 1 Inhoud

Nadere informatie

Klachten over het onderwijs?

Klachten over het onderwijs? Klachten over het onderwijs? Waar kun je terecht Inspectie van het Onderwijs Onderwerpen in deze brochure: Wat te doen bij klachten over het onderwijs? Wat te doen bij klachten over seksuele intimidatie

Nadere informatie

Datum 5 november 2014 Betreft Antwoorden op schriftelijke vragen van de leden Van Dijk en Siderius (beiden SP) over schoolkosten

Datum 5 november 2014 Betreft Antwoorden op schriftelijke vragen van de leden Van Dijk en Siderius (beiden SP) over schoolkosten >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam

Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam Bestand : lmcr/cvb/12/660 Voorgenomen besluit CvB : 18 juni 2012 Instemming GMR : 21 juni 2012 Definitief besluit CvB : 21 juni 2012 Medezeggenschapsstatuut van LMC-VO te Rotterdam Dit statuut betreft

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS P O/L O L = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding = oudergeleding

Nadere informatie

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer Handreiking steunpunt Scholieren en Thomas Slooijer September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Schoolondersteuningsprofiel en 4 2.1 De raad 4 2.2 Hoe kan ik als scholier meepraten over het ondersteuningsprofiel?

Nadere informatie

Voor u ligt het jaarverslag over 2013 van de medezeggenschapsraad (MR) van de brede school De Archipel.

Voor u ligt het jaarverslag over 2013 van de medezeggenschapsraad (MR) van de brede school De Archipel. MR Jaarverslag 2013 Voor u ligt het jaarverslag over 2013 van de medezeggenschapsraad (MR) van de brede school De Archipel. De MR bestaat uit een goed op elkaar ingespeeld team dat in goed overleg met

Nadere informatie

Aan de school is een ouderraad verbonden als bedoeld in artikel 10, sub d., van de wet.

Aan de school is een ouderraad verbonden als bedoeld in artikel 10, sub d., van de wet. REGLEMENT OUDERRAAD BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: Ouders: ouders, voogden en verzorgers van bij de school ingeschreven leerlingen. Ouderraad: de geledingenraad van ouders als

Nadere informatie

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs

Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs mei 2013 Statuut medezeggenschap bestuur met meerdere scholen in het primair onderwijs Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Cambium te Heerde Preambule Het bestuur van Stichting Cambium en de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Basisschool Matthias 2014/2015

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Basisschool Matthias 2014/2015 Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Basisschool Matthias 2014/2015 Naam en functie In MR Aftredend voor start schooljaar: Marjelle Hendriks, voorzitter Schooljaar 2011/2012 2017/2018 (school) Femke Meijer,

Nadere informatie

IEDEREEN NAAR SCHOOL

IEDEREEN NAAR SCHOOL IEDEREEN NAAR SCHOOL Leerplicht en aanpak van schoolverzuim Bestemd voor ouders, verzorgers en leerlingen in het voortgezet onderwijs 1. Woord vooraf Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak

Nadere informatie

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken.

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken. Voorwoord In het kader van de WMS (wet op medezeggenschapsraden) artikel 7 is de MR verplicht om aan het begin van een nieuw schooljaar een jaarverslag te schrijven over het afgelopen schooljaar. Hierin

Nadere informatie

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud Jaarplan MR OBS Gieten 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Visie... 2 3. Missie... 2 4. Verkiezingen... 4 5. Overleg... 4 6. Taakverdeling... 5 7. Communicatie... 5 8. Activiteitenplanning 2014-2015...

Nadere informatie

Het bevoegd gezag van de VCOG wordt vertegenwoordigd door de directeur-bestuurder, dhr. E. Vredeveld.

Het bevoegd gezag van de VCOG wordt vertegenwoordigd door de directeur-bestuurder, dhr. E. Vredeveld. Een klacht? We doen ons uiterste best om de belangen van kinderen en ouders zo goed mogelijk te dienen. Dit lukt echter niet altijd. Als u een vraag, een opmerking of een klacht heeft dan willen we dat

Nadere informatie

SAMENVATTING Klacht over onzorgvuldig handelen directie en MR bij invoering continue rooster; PO

SAMENVATTING Klacht over onzorgvuldig handelen directie en MR bij invoering continue rooster; PO SAMENVATTING 104849 - Klacht over onzorgvuldig handelen directie en MR bij invoering continue rooster; PO Een aantal ouders klaagt erover dat de directeur onzorgvuldig heeft gehandeld door aan de MR een

Nadere informatie

Formele vaststelling Vastgesteld door het bestuur van VPCO De Viermaster op: 16-03 - 2009

Formele vaststelling Vastgesteld door het bestuur van VPCO De Viermaster op: 16-03 - 2009 Algemeen Overblijfreglement of reglement tussenschoolse opvang VPCO De Viermaster Naam school: School met de Bijbel Het Visnet Formele vaststelling Vastgesteld door het bestuur van VPCO De Viermaster op:

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Stichting Acis openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Medezeggenschapsstatuut voor MR en GMR Gewijzigd en opnieuw vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 24 maart 2017 na instemming van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS P O/L O L OPR = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding

Nadere informatie

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Activiteitenplan Medezeggenschapsraad Schooljaar 2015 / 2016 Jan van Cuijkstraat 64, Cuijk Sietske van der Locht Ricardo Soekhoe Adrie Fransen Pieter ten Haaf Daphne van Rijnsoever Pleun de Groot Activiteitenplan

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/V/GZ/2003/27 BETREFT: Reclame bij leermiddelen. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangstdatum: 15/09/2003 1.2 Vraag - Educatieve Uitgevers betreffende het ontwikkelen van leerboeken

Nadere informatie

Vereniging Openbaar Onderwijs T.a.v. de heer R. van Dijk Postbus AE ALMERE..

Vereniging Openbaar Onderwijs T.a.v. de heer R. van Dijk Postbus AE ALMERE.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Vereniging Openbaar Onderwijs T.a.v. de heer R. van Dijk Postbus 60182 1320 AE ALMERE.. Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Klachtenregeling (juli 2016)

Klachtenregeling (juli 2016) 2016 Klachtenregeling (juli 2016) Inhoud 1. Begripsbepalingen... 2 2. Indienen van een klacht... 3 2.1. Indienen van een Klacht... 3 3. De procedure bij een ingediende Klacht... 3 3.1 Behandeling van uw

Nadere informatie