Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij. - Ondanks de ondertekening van het convenant behoudt de INFOBLAD SPONSORING OP SCHOOL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij. - Ondanks de ondertekening van het convenant behoudt de INFOBLAD SPONSORING OP SCHOOL"

Transcriptie

1 FS01 SCHORSING EN UITSLUITING VAN LEDEN VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Informatieblad SPONSORING OP SCHOOL Informatieblad SPONSORING OP SCHOOL Inhoudsopgave De belangrijkste punten op een rij p. 1 De belangrijkste punten p. 2 Wat gaat het over? p. 3 Stand van zaken p. 4 Welke wetten en regels p. 5 Wat vindt de Vereniging Openbaar Onderwijs? p. 6 Meer informatie - Er is sprake van sponsoring als een school geld of andere materiële bijdragen ontvangt (bijvoorbeeld computers of lesmateriaal), waarbij een tegenprestatie wordt verlangd van de school. - In 2009 is er een nieuw Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring, opgesteld door het ministerie van OCW en vijftien organisaties (besturenorganisaties, organisaties van schoolleiders, ouderorganisaties, het LAKS, VNO-NCW, MKB- Nederland, Groep Educatieve Uitgeverijen en de Consumentenbond). De bedoeling van het convenant is om schoolbesturen, personeel, ouders, verzorgers en leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs een kader te bieden waaraan zij overeenkomsten In de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) zijn de bevoegdheden m.b.t. sponsoring vastgelegd met sponsors kunnen toetsen. - Alle betrokkenen op school hebben formele inspraak als het gaat over sponsoring op school. In de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) zijn de bevoegdheden van personeel, ouders en (in het voortgezet onderwijs) leerlingen geregeld. - Ondanks de ondertekening van het convenant behoudt de Vereniging Openbaar Onderwijs de voorkeur voor een wettelijke regeling. Dat geeft de meeste duidelijkheid en is de beste manier om de toenemende vercommercialisering van het onderwijs een halt toe te roepen.

2 PAGINA 2 Waar gaat het over? Volgens het Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring, mag sponsoring niet leiden tot het eenzijdig of gekleurd informeren van leerlingen Er is sprake van sponsoring als een school geld of andere materiële bijdragen ontvangt (bijvoorbeeld computers of lesmateriaal), waarbij een tegenprestatie wordt verlangd van de school. Leerlingen, ouders, leraren en andere medewerkers op de school kunnen daarmee worden geconfronteerd. Dat zal tot weinig problemen leiden als de tegenprestatie bescheiden is. Van oudsher komen reclame-uitingen voor op school. De plaatselijke slager bijvoorbeeld orbeeld sponsort de sportdag door een advertentie in de schoolkrant. De boekwinkel geeft prijsjes weg voor de fancy fair. Deze vormen van reclame nemen een bescheiden plek in: het gaat vaak om kleine zaken, die eenmalig worden aangeboden. Als er een structurele urele of grote tegenprestatie wordt gevraagd van de school kan sponsoring wel tot problemen leiden. Zo wilde een schoolbestuur in de jaren negentig van de vorige eeuw extra lokalen laten bouwen gesponsord door een hamburgergigant. Als tegenprestatie moest de naam van de sponsor permanent zichtbaar zijn in de school. Een recenter voorbeeld betreft een farmaceutisch communicatiebureau, dat gesponsorde gastlessen verzorgde op school. Daarbij werden logo s zichtbaar in de gastlessen en op proefproducten, die in een tas aan de leerlingen werd meegegeven. Dit is in tegenspraak met het uitgangspunt in het Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring, (zie hieronder) dat sponsoring niet mag leiden tot het eenzijdig of gekleurd informeren van leerlingen. Waarom sponsoring? Scholen zijn vaak op zoek naar een extra geldstroom om extra leermiddelen aan te schaffen, zoals extra boeken en computers, of om het schoolgebouw te verfraaien. Voor sponsors zijn scholen interessant. Jongeren hebben veel geld te besteden. Naast het zakgeld dat zij ontvangen hebben zij vaak een bijbaantje. Zij zijn daarmee een kapitaalkrachtig marktsegment, die miljarden te besteden heeft aan kleding, computers, games, mobiele telefoons, muziek, snoep en uitgaan. Jongeren zijn over het algemeen goed beïnvloedbaar. Die interessante doelgroep is in één keer te bereiken in de school. De sponsor krijgt ze aangeboden in handzame soorten : in verschillende typen onderwijs (bijvoorbeeld vmbo, havo, vwo et cetera) en in herkenbare groepen of klassen. De school zit elk jaar weer vol.

3 PAGINA 3 Stand van zaken m.b.t. sponsoring Sponsoring mag niet de onderwijsinhoud en continuïteit van het onderwijs beïnvloeden Met betrekking tot sponsoring heeft de politiek tot nog toe niet gekozen voor wetgeving. In plaats daarvan is door verschillende kabinetten ingezet op zelfcontrole e binnen de sector. Dat gebeurde door middel van convenanten. In 2009 is er een nieuw Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring, opgesteld. De bedoeling daarvan is om schoolbesturen, personeel, ouders, verzorgers en leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs een kader te bieden waaraan zij overeenkomsten met sponsors kunnen toetsen. Het convenant is ondertekend door bewindslieden van het ministerie van Onderwijs samen met vijftien besturenorganisaties, organisaties ies van schoolleiders, ouderorganisaties, het LAKS, VNO- NCW, MKB- Nederland, Groep Educatieve Uitgeverijen en de Consumentenbond. De Vereniging Openbaar Onderwijs is mede- ondertekenaar. Alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hebben in 2009 een nieuwe brochure ontvangen over sponsoring op school, waarin ook informatie over de gedragscode. Zo staat onder andere in het convenant dat sponsoring verenigbaar zal moeten zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstelling van de school. Er mag geen schade worden berokkend aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid en ontwikkeling van kinderen. In lesmaterialen en leermiddelen mag geen (impliciete) reclame voorkomen en mag er geen sprake zijn van onvolledige of subjectieve informatie. ie. Sponsoring mag niet de onderwijsinhoud en continuïteit van het onderwijs beïnvloeden. Het primaire onderwijsproces mag niet afhankelijk zijn van sponsormiddelen. En de sponsoring mag niet de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de betrokkenen in gevaar brengen. Bovendien moet sponsoring een gezonde levensstijl bevorderen. Op de vraag waar de grens tussen gewenst en ongewenste sponsoring nu exact ligt, zal op iedere school een ander antwoord worden gegeven. Dat zal nader moeten worden uitgewerkt op schoolniveau. Daarbij is de formele inspraak van betrokkenen geregeld in wetten en regels. De Inspectie van het Onderwijs zal regelmatig controleren hoe het staat met de naleving van het convenant. Als wordt geconstateerd dat het convenant niet wordt nageleefd kan het bevoegd gezag hierop worden aangesproken.

4 PAGINA 4 Welke wetten en regels gelden er? Scholen moeten in het financieel jaarverslag informatie verstrekken over de omvang van de financiële middelen die door sponsoring en donaties worden verkregen Alle betrokkenen op school hebben formele inspraak als het gaat over sponsoring op school. In de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) zijn de bevoegdheden van personeel, ouders en (in het voortgezet onderwijs) leerlingen geregeld. Op grond van artikel 10 van de WMS heeft de gehele medezeggenschapsraad (MR) instemmingsbevoegdheid over de aanvaarding van sponsorgelden als het bevoegd gezag (bestuur) van een school daarbij verplichtingen op zich neemt waarmee de leerlingen binnen de schooltijden (en in de pauze) worden geconfronteerd. Op grond van artikel 11 van de WMS heeft de gehele medezeggenschapsraad een adviesbevoegdheid over een voorgenomen besluit van het schoolbestuur over het aangaan, verbreken of belangrijk wijzigen van een duurzame samenwerking met een andere instelling, zoals bijvoorbeeld met een sponsor. Het bestuur is wettelijk verplicht om in het schoolplan beleid op te nemen ten aanzien van de aanvaarding van sponsoring (artikel 12 WPO, artikel 21 WEC, artikel 24 WVO). Op grond van wederom artikel 10 van de WMS heeft de medezeggenschapsraad instemmingsbevoegdheid met betrekking tot het vaststellen of wijzigen van het schoolplan. Het bestuur moet ouders, verzorgers en leerlingen in de schoolgids informeren over de wijze waarop het bevoegd gezag omgaat met bijdragen die door middel van sponsoring zijn verkregen (artikel 13 WPO, artikel 22 WEC, artikel 24a WVO). Het ouders- en leerlingendeel van de medezeggenschapsraad heeft op grond van artikel 13 (basisonderwijs en speciaal onderwijs) en artikel 14 (voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs) van de WMS een instemmingsbevoegdheid waar het gaat om het vaststellen of wijzigen van de schoolgids. Het voorstel over de schoolgids wordt op grond van artikel 8 lid 6 WMS tegelijkertijd ter kennisneming gestuurd aan de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad. Scholen moeten in het financieel jaarverslag informatie verstrekken over de omvang van de financiële middelen die door sponsoring en donaties worden verkregen (post van de regeling Jaarverslaggeving Onderwijs). Besturen van scholen moeten op basis van de WPO, WEC en de WVO een klachtenregeling treffen. Een betrokkene kan een klacht indienen over de beslissing gebruik te maken van sponsoring, de uitingsvormen ervan, de tegenprestatie van de school, de aard van de sponsor, dan wel de wijze waarop sponsorgelden in de school worden ingezet..

5 PAGINA 5 Wat vindt de Vereniging Openbaar Onderwijs? Donatie Geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving en niet zijnde de ouder- of leerlingbijdragen, waarvoor het bevoegd gezag geen tegenprestatie levert. In het geval van een donatie kan het bevoegd gezag uit eigen beweging overgaan tot het leveren van een tegenprestatie. In dat geval is er sprake van sponsoring in de zin van de definitie op de volgende pagina. De Vereniging Openbaar Onderwijs is van mening dat de school een gemeenschap is waar ar de overdracht van waarden en normen een belangrijk cultuuraspect is. Sponsoring kan, maar vercommercialisering past daar niet bij. Leerlingen, ouders en/of personeelsleden kunnen op grond van politieke of religieuze motieven grote moeite hebben met (de producten van) een sponsor. Daarnaast kan er valse concurrentie ontstaan tussen scholen. Sponsors zoeken de beste school uit voor hun activiteiten. Dat zullen vaak scholen zijn met een kapitaalkrachtige schoolbevolking. Een tweedeling in het onderwijs tussen rijke en arme scholen kan het gevolg zijn. Voorstanders van sponsoring zeggen dat de samenleving vol zit met reclame en sponsoring en dat school nu eenmaal een onderdeel is van die samenleving. Zij stellen dat het zonde is om de school af te sluiten van extra inkomsten. Die redenatie houdt volgens de Vereniging Openbaar Onderwijs geen stand. Niet alles wat maatschappelijk gebeurt, moet ook wenselijk worden geacht op school. De overheid is belast met de zorg voor voldoende financiële middelen voor het onderwijs. De Vereniging Openbaar Onderwijs heeft het convenant sponsoring uit 2009 ondertekend. Dat deed de vereniging ook met de vorige versies. Uit onderzoek in 2007 (Regioplan) blijkt dat er op scholen veelal zorgvuldig wordt omgegaan met sponsoring. Tegelijkertijd blijkt dat bestaande regels niet voldoende worden nageleefd. Ondanks de ondertekening behoudt de Vereniging Openbaar Onderwijs de voorkeur voor een wettelijke regeling. Dat geeft de meeste duidelijkheid om een toenemende vercommercialisering van het onderwijs een halt toe te roepen. Bij convenanten kunnen betrokkenen elkaar wel aanspreken op het niet naleven. Bij wetgeving zijn er meer mogelijkheden door de overheid om scholen en bedrijven die zich niet aan de regels houden te sanctioneren. Een convenant op dit thema wordt door de Vereniging Openbaar Onderwijs dan ook gezien als een second best oplossing.

6 PAGINA 6 Meer informatie De nieuwe brochure over sponsoring is te downloaden via: Sponsoring: Geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving, niet zijnde de ouder- of leerlingbijdragen, niet zijnde subsidies van charitatieve instellingen of de overheid, indien het bevoegd gezag daarbij, al dan niet uit eigen beweging, in welke vorm dan ook verplichtingen op zich neemt waarmee de leerlingen in schoolverband (bijvoorbeeld binnen de schooltijden, het overblijven daaronder begrepen of naschoolse activiteiten die onder verantwoordelijkheid van de school worden georganiseerd) worden geconfronteerd. Colofon Vereniging Openbaar Onderwijs Bezoekadres: Louis Armstrongweg 120, 1311 RL ALMERE Postadres: Postbus 60182, 1320 AE ALMERE Tel.: Fax: voo@voo.nl Internet:

Convenant Sponsoring Scholen voor Primair en Voortgezet Onderwijs

Convenant Sponsoring Scholen voor Primair en Voortgezet Onderwijs Convenant Sponsoring Scholen voor Primair en Voortgezet Onderwijs 2015-2018 Contactgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld tel. 0342-478243 info@dedrieslag.nl

Nadere informatie

Basisdocument Sponsoring.

Basisdocument Sponsoring. Basisdocument Sponsoring www.avs.nl Januari 2003 www.avs.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding, doel en reden van het basisdocument, p.1 2. Inhoud wetgeving en convenant, p.1 3. Rechten en plichten per doelgroep,

Nadere informatie

Protocol Sponsoring. April 2018

Protocol Sponsoring. April 2018 Protocol Sponsoring April 2018 Inhoud Sponsoring... 3 Hoofdstuk 1 Sponsoring... 4 Artikel 1 Definities... 4 Artikel 3 Taak en doelstelling... 4 Artikel 4 Positie IKC s... 5 Artikel 5 Educatieve inhoud...

Nadere informatie

Spelregels sponsoring op scholen

Spelregels sponsoring op scholen Spelregels sponsoring op scholen Stemt iedereen in met de sponsoring? 2 Spelregels sponsoring op scholen Sponsoring op school Bedrijven kunnen bijdragen aan goed onderwijs. Bijvoorbeeld door het bieden

Nadere informatie

Regeling Sponsoring op de Openbare. Basisschool Annie M.G. Schmidtschool

Regeling Sponsoring op de Openbare. Basisschool Annie M.G. Schmidtschool Regeling Sponsoring op de Openbare Basisschool Annie M.G. Schmidtschool Den Haag, december 2006 Inleiding Sponsoring is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt in het primair onderwijs. Voor het bedrijfsleven

Nadere informatie

SPONSORBELEID DE RIETLANDEN Voor u ligt het sponsorbeleidsplan van SG De Rietlanden.

SPONSORBELEID DE RIETLANDEN Voor u ligt het sponsorbeleidsplan van SG De Rietlanden. SPONSORBELEID DE RIETLANDEN Voor u ligt het sponsorbeleidsplan van SG De Rietlanden. 1.1. Begrip sponsoring Onder sponsoring wordt verstaan: geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving,

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Organisatie Kiem Onderwijs en Opvang Paraaf CvB Bestuursnummer 32177

Sponsorbeleid. Organisatie Kiem Onderwijs en Opvang Paraaf CvB Bestuursnummer 32177 Sponsorbeleid Organisatie Kiem Onderwijs en Opvang Paraaf CvB Bestuursnummer 32177 Document Sponsorbeleid Versie 2016-2019 Paraaf RvT College van bestuur Dhr. B. Schoemaker Goedkeuring RvT (n.v.t.) n.v.t.

Nadere informatie

Sponsorregeling Achterhoek VO December 2012

Sponsorregeling Achterhoek VO December 2012 Sponsorregeling Achterhoek VO December 2012 Definitie In deze regeling wordt verstaan onder sponsoring: Sponsoring Geldelijke en/of materiële bijdragen, niet gebaseerd op de onderwijswetgeving, niet zijnde

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015-2018

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015-2018 Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015-2018 Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Nadere informatie

Versie november PROfijt. van sponsoring en vriendenstichting. Sponsoring stichting PRO8

Versie november PROfijt. van sponsoring en vriendenstichting. Sponsoring stichting PRO8 PROfijt van sponsoring en vriendenstichting 1 A. SPONSORING 1. Inleiding Scholen in het primair en voortgezet onderwijs krijgen steeds vaker te maken met sponsoring. Sponsoring is een mooie gelegenheid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11634 30 april 2015 Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2015 2018 (20 april 2015, kenmerk

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Partijen * : 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2019

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2019 Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring 2019 Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Partijen * : 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen,

Nadere informatie

Inleiding. Voorbeelden van sponsoring

Inleiding. Voorbeelden van sponsoring Inleiding Scholen kunnen te maken krijgen met bedrijven die hen willen sponsoren. Dat kan een uitkomst zijn om extraatjes van te betalen. Maar er zijn ook risico s aan verbonden. Leerlingen zijn een kwetsbare

Nadere informatie

NOTITIE SPONSORBELEID

NOTITIE SPONSORBELEID NOTITIE SPONSORBELEID Besproken in MR 11 juli 2017 Instemming MR 11 juli 2017 Versie definitief 31 augustus 2017 Waalwijk mr. J. van Pelt rector OMO Scholengroep De Langstraat Bijlagen: 2 1. Overzicht

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over sponsoring op school

Alles wat u moet weten over sponsoring op school Alles wat u moet weten over sponsoring op school Het Convenant onderwijs en sponsoring bepaalt de speelruimte en de spelregels voor sponsoring in het primair en het voortgezet onderwijs. Binnen dit speelveld

Nadere informatie

Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus. Sponsorbeleid

Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus. Sponsorbeleid Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus Sponsorbeleid Versie: juni 2005 1 SPONSORBELEID Vereniging Christelijk Onderwijs Quercus VCO Quercus conformeert zich aan het Convenant scholen voor primair en

Nadere informatie

Sponsorbeleid Driestar College

Sponsorbeleid Driestar College Sponsorbeleid Driestar College Inleiding Het Driestar College maakt momenteel op bescheiden schaal gebruik van sponsoring binnen de school. Het gaat dan vooral om advertenties in schoolkranten en het fotojaarboek.

Nadere informatie

SPONSORBELEID. Goedgekeurd in MR 28 november Versie definitief februari Waalwijk. J. van Pelt algemeen directeur

SPONSORBELEID. Goedgekeurd in MR 28 november Versie definitief februari Waalwijk. J. van Pelt algemeen directeur SPONSORBELEID Goedgekeurd in MR 28 november 2011 Versie definitief februari 2012 Waalwijk J. van Pelt algemeen directeur Pagina 1 van 7 Sponsorbeleid 1. Inleiding Voor u ligt het sponsorbeleid van OMO

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid Bornego College 1

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid Bornego College 1 Sponsorbeleid Inleiding Voor u ligt het sponsorbeleid van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in de regio Heerenveen en Joure. Het bevoegd gezag van het Bornego College. Dit beleid is na

Nadere informatie

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring

Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Convenant Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring Partijen: 1. De Staat der Nederlanden, te dezen vertegenwoordigd door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Stichting Willem van Oranje

Sponsorbeleid. Stichting Willem van Oranje Stichting Willem van Oranje Datum : 27 januari 1999 Herzien : 15 oktober 2009 Status : Definitief CvB : - KD-VO : 02/11/2009 KD-PO : - PMR : 03/12/2009 MR : 06/01/2010 GMR : 17/11/2009 RvT : - Door : L.

Nadere informatie

Convenant sponsoring in het primair - en voortgezet onderwijs

Convenant sponsoring in het primair - en voortgezet onderwijs Mededelingen OCenW Convenant sponsoring in Bestemd voor: WPO; WEC; V(S)O; WVO Voorlichting Datum: 15 maart 2002 Kenmerk: PO/PJ-2002/8894 Datum inwerkingtreding: 24 januari 2002 Geldigheidsduur beleidsregel:

Nadere informatie

SPOVenray nota Sponsoring

SPOVenray nota Sponsoring SPOVenray nota Sponsoring Naam van de school : Adres : Plaats : Nota sponsoring 10 mei 2005 1 Inleiding De Stichting Primair Onderwijs Venray en ook individuele scholen kunnen te maken krijgen met sponsoring.

Nadere informatie

Februari Notitie Sponsoring op basisschool Open Hof

Februari Notitie Sponsoring op basisschool Open Hof Februari 2014 Notitie Sponsoring op basisschool Open Hof Sponsoring. Inleiding Directie, team en MR van basisschool Open Hof zijn van mening dat projectbijdragen welkom zijn als die ten goede komen aan

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS = instemming = advies MR = gehele raad P = personeelsgeleding O/L = ouder- en leerlinggeleding O = oudergeleding L = leerlinggeleding

Nadere informatie

Januari 2003. Communicatiestrategie Convenant Sponsoring

Januari 2003. Communicatiestrategie Convenant Sponsoring Januari 2003 Communicatiestrategie Convenant Sponsoring Communicatiestrategie Convenant sponsoring 1. Algemeen Scholen die met sponsoring te maken hebben, gaan hier in het algemeen op een verantwoorde

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden medezeggenschapsraad onder de WMS P O = instemming = advies = personeelsgeleding = oudergeleding rtikel 10. nstemmingsbevoegdheid medezeggenschapsraad a. verandering van

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS = instemming = advies P = personeelsgeleding O = oudergeleding rtikel 10. nstemmingsbevoegdheid

Nadere informatie

MODEL SPONSOROVEREENKOMST

MODEL SPONSOROVEREENKOMST MODEL SPONSOROVEREENKOMST ONDERGETEKENDEN: 1...., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door... -hierna te noemen: de school - 2...., gevestigd te..., en ingeschreven bij de Kamer van

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS P O/L O L = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding = oudergeleding

Nadere informatie

Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij INFOBLAD TUSSENSCHOOLSE OPVANG (OVERBLIJVEN) Inhoudsopgave

Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij INFOBLAD TUSSENSCHOOLSE OPVANG (OVERBLIJVEN) Inhoudsopgave FS01 SCHORSING EN UITSLUITING VAN LEDEN VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Informatieblad TUSSENSCHOOLSE OPVANG Informatieblad TUSSENSCHOOLSE OPVANG (OVERBLIJVEN) Inhoudsopgave p. 1 De belangrijkste punten p.

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de WMS P O/L O L OPR = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding

Nadere informatie

2015D Inbreng verslag van een schriftelijk overleg

2015D Inbreng verslag van een schriftelijk overleg 2015D18883 Inbreng verslag van een schriftelijk overleg Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de Wms

Instemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de Wms nstemmings- en adviesbevoegdheden (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad en ondersteuningsplanraad onder de Wms P O/L O L = instemming = advies = personeelsgeleding = ouders- en leerlinggeleding = oudergeleding

Nadere informatie

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid en overeenkomst Axia College

Sponsorbeleid. Sponsorbeleid en overeenkomst Axia College Sponsorbeleid De school acht sponsoring van belang wegens de wenselijke relatie van de school met de maatschappij, als ook vanwege de wenselijkheid en noodzaak om voor het bekostigen van het onderwijsproces

Nadere informatie

SPONSOROVEREENKOMST. (naar model Ministerie 2005) 1..., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door...

SPONSOROVEREENKOMST. (naar model Ministerie 2005) 1..., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door... SPONSOROVEREENKOMST (naar model Ministerie 2005) ONDERGETEKENDEN: 1..., gevestigd te..., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door... -hierna te noemen: de school - 2..., gevestigd te..., en ingeschreven

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR

BIJLAGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR 119 BJLGE 1. Overzicht van alle wettelijke bevoegdheden van de MR WETTELJKE BEVOEGDHEDEN VN DE MR Op de volgende pagina vind je een overzicht van over welke onderwerpen de geledingen instemmingsrecht

Nadere informatie

Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij INFOBLAD AANSPRAKELIJKHEID OP SCHOOL. Inhoudsopgave

Informatieblad. De belangrijkste punten op een rij INFOBLAD AANSPRAKELIJKHEID OP SCHOOL. Inhoudsopgave FS01 SCHORSING EN UITSLUITING VAN LEDEN VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Informatieblad AANSPRAKELIJKHEID OP SCHOOL Informatieblad AANSPRAKELIJKHEID OP SCHOOL Inhoudsopgave De belangrijkste punten op een rij

Nadere informatie

SPONSORING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS HET SPONSORBELEID IN DE SCHOOLGIDS EN HET SCHOOLPLAN

SPONSORING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS HET SPONSORBELEID IN DE SCHOOLGIDS EN HET SCHOOLPLAN SPONSORING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS HET SPONSORBELEID IN DE SCHOOLGIDS EN HET SCHOOLPLAN Utrecht, april 2010 Voorwoord Het onderwijs aan Nederlandse basisscholen wordt bekostigd door de overheid. Daarnaast

Nadere informatie

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem

Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Sponsoring en fondsenwerving Openbaar primair onderwijs Lochem Maart 2007 Sponsoring en fondsenwerving in het Lochemse openbaar basisonderwijs Inleiding Sponsoring en fondswerving zijn veelbesproken onderwerpen.

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSBEVOEGDHEDEN volgens de WMS 2007

OVERZICHT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSBEVOEGDHEDEN volgens de WMS 2007 OVERZCHT VN DE MEDEZEGGENSCHPSBEVOEGDHEDEN volgens de WMS 2007 OPMERKNGEN = instemming = advies rtikel 10: NSTEMMNGSBEVOEGDHED MEDEZEGGENSCHPSRD wms-10.a Verandering van de onderwijskundige doelstellingen

Nadere informatie

WMS ONDERWERP EN TOELICHTING VMBO entiteit VMBO school

WMS ONDERWERP EN TOELICHTING VMBO entiteit VMBO school INSTEMMING WMS ONDERWERP EN TOELICHTING VMBO entiteit VMBO school Art. 10 sub c Schoolreglement Vaststelling of wijziging van een mogelijk schoolreglement Hieronder wordt verstaan: Het leerlingenstatuut

Nadere informatie

Maar dat is niet het enige wat de ouderraad doet. Zij bemiddelt indien nodig tussen ouders en de school en kan de medezeggenschapsraad adviseren.

Maar dat is niet het enige wat de ouderraad doet. Zij bemiddelt indien nodig tussen ouders en de school en kan de medezeggenschapsraad adviseren. In het kort De ouderraad bestaat uit een door de ouders gekozen groep die allerlei activiteiten organiseert voor de leerlingen en hun ouders. De ouderraad helpt bijvoorbeeld bij het (mede) organiseren

Nadere informatie

Medezeggenschapsbevoegdheden MR en GMR

Medezeggenschapsbevoegdheden MR en GMR Medezeggenschapsbevoegdheden MR en GMR DocOMO 23377 versie 2 MEDEZEGGENSCHAPSBEVOEGDHEDEN MR EN GMR 2010. Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, Tilburg Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Model sponsorovereenkomst

Model sponsorovereenkomst Model sponsorovereenkomst Stichting De Groeiling De Groeiling, stichting voor katholiek en interconfessioneel primair onderwijs Gouda en omstreken Bestuurskantoor De Groeiling Aalberseplein 5 Postbus 95

Nadere informatie

Sponsorbeleid Stichting Jenaplanscholen Bollenstreek 27 april 2011

Sponsorbeleid Stichting Jenaplanscholen Bollenstreek 27 april 2011 Sponsorbeleid Stichting Jenaplanscholen Bollenstreek 27 april 2011 Inleiding Schoolkring, MT en bestuur van de SJB zijn van mening dat private financiering en projectbijdragen welkom zijn als die ten goede

Nadere informatie

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017

MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 MEMO: BEVOEGDHEDEN VAN DE MR Van: Edwin van Anraad Aan: mede-mr-leden en schoolleiding Utrecht, 19 januari 2017 Hieronder staan de bevoegdheden die wij als MR hebben op grond van ons eigen reglement. Dit

Nadere informatie

Het schoolplan verandert

Het schoolplan verandert Onze visie op onderwijskwaliteit staat in ons schoolplan Het schoolplan verandert Wanneer stelt u een nieuw schoolplan op? Wat moet erin? Hoe ziet het toezicht op het schoolplan eruit? Daarover leest u

Nadere informatie

Agenda Schoolcommissie 7 september 2016

Agenda Schoolcommissie 7 september 2016 Datum: Woensdag 9 september 2016 anvang: 20.15 uur Plaats: Freinetschool de Bothoven anwezig: hmed, nja, Betsy, Caroline, Jan, Maaike, Marjan, Mirjam, Robert, Simon, Theo fwezig: Dimitri, Tom, Cynthia,

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAP OUDERS - DECEMBER 2011 D = Decentraal C = Centraal. verandering van de onderwijskundige doelstellingen van de school;

MEDEZEGGENSCHAP OUDERS - DECEMBER 2011 D = Decentraal C = Centraal. verandering van de onderwijskundige doelstellingen van de school; definitief MEEZEGGENSHAP OUERS - EEMBER 2011 = ecentraal = entraal INSTEMMING VMBO MBO onderwijskundige doelstelling verandering van de onderwijskundige doelstellingen van de school; schoolplan vaststelling

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Sponsoring bij Dynamiek Scholengroep. Inleiding

Sponsoring bij Dynamiek Scholengroep. Inleiding Sponsoring bij Dynamiek Scholengroep Inleiding Sponsoring is een zakelijke transactie. Het gaat om een commerciële activiteit waarbij een bedrijf geld of goederen geeft in ruil voor bepaalde diensten.

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Tweede kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Tien tips over de ouderbijdrage

Tien tips over de ouderbijdrage Tien tips over de ouderbijdrage Scholen mogen ouders vragen mee te betalen aan bepaalde activiteiten of voorzieningen. Zij vragen dan de zogenaamde ouderbijdrage. Deze is bedoeld voor zaken die niet door

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo)

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) februari 2018 Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad te Lelystad. Preambule De bestuurder van

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. De huidige situatie

1. Aanleiding. 2. De huidige situatie logoocw Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 19 oktober 2004 PO/OO/2004/48937 Onderwerp tussenschoolse opvang Bijlage(n) Eindrapport en tabellenrapport Evaluatie

Nadere informatie

Ontwerp Kindcentrum Raad (KCR) voor Mondomijn. Ontwerp Kindcentrum Raad (KCR) voor Mondomijn

Ontwerp Kindcentrum Raad (KCR) voor Mondomijn. Ontwerp Kindcentrum Raad (KCR) voor Mondomijn Ontwerp Kindcentrum Raad (KCR) voor Mondomijn December 2013 1 Context Mondomijn is een Integraal Kindcentrum waar onderwijs, opvang, opvoeding en ontspanning "natuurlijk in één" voor kinderen van 0-13

Nadere informatie

De ouderbijdrage: verplicht vrijwillig

De ouderbijdrage: verplicht vrijwillig De ouderbijdrage: verplicht vrijwillig I NLEIDING Niet alle ouders/verzorgers en leerlingen weten precies hoe het zit met de vrijwillige ouderbijdrage die scholen mogen vragen. Deze brochure geeft antwoord

Nadere informatie

STAP IN - PRAAT MEE - DOE MEE

STAP IN - PRAAT MEE - DOE MEE STAP IN - PRAAT MEE - DOE MEE DE OUDERORGANISATIE VOOR OUDERS, OUDERRADEN EN MEDEZEGGEN- SCHAPSRADEN IN HET PROTESTANTS- EN KATHOLIEK ONDERWIJS EN DE KINDEROPVANG BESCHERM WAT VAN WAARDE IS Thuisenschool.nl

Nadere informatie

Schoolplan: handvat voor kwaliteitsbeleid

Schoolplan: handvat voor kwaliteitsbeleid Schoolplan: handvat voor kwaliteitsbeleid Inhoud 1 Wat is een schoolplan en wat is het doel? 3 2 Hoe kan het schoolplan een effectief en bruikbaar ontwikkelplan zijn? 3 3 Voor wie is het schoolplan? 3

Nadere informatie

Jaarplan MR

Jaarplan MR Ja en Nee zijn de kortste woorden om te zeggen, maar behoeven het meeste overleg Jaarplan MR 2017 2018 Jaarplan MR De Vliet 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie en Visie 3. Wie heeft er zitting in de MR 4.

Nadere informatie

Schoolbestuur en medezeggenschap vorming samenwerkingsverband

Schoolbestuur en medezeggenschap vorming samenwerkingsverband Handreiking steunpunt Schoolbestuur en vorming samenwerkingsverband Rein van Dijk, Jan de Vos Augustus 2013 Inhoud 1. Waar gaat het om? 2 2. Goede 2 3. Het wettelijk kader 3 4. Arbitrage en geschillenprocedures

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2608 Vragen van het lid

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Lijn 83

KLACHTENREGELING Lijn 83 KLACHTENREGELING Lijn 83 Het bevoegd gezag van Stichting Lijn 83 primair onderwijs, gehoord hebbende de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, stelt de volgende Klachtenregeling vast. Algemene toelichting

Nadere informatie

Uw bijdrage aan de schoolkosten

Uw bijdrage aan de schoolkosten Uw bijdrage aan de schoolkosten INFORMATIE VOOR DE OUDERGELEDING IN DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. WAAROVER HEBT U IETS TE ZEGGEN EN WAAROVER NIET? Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) Landelijke Oudervereniging

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011

Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011 1 Diro Besproken 2010-2011 MR Instemming 20-06-2011 Bestuur Vastgesteld 21-06-2011 Medezeggenschapsstatuut van de Samenwerkingsstichting voor Voortgezet Onderwijs Uden te Uden 2011 2 Inhoud Preambule 3

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting MONTON te Amersfoort

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting MONTON te Amersfoort Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen primair onderwijs (po) Medezeggenschapsstatuut van Stichting MONTON te Amersfoort Vastgesteld 28 juni 2016 1 Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen

Nadere informatie

Managementstatuut Versie 07-06-2012

Managementstatuut  Versie 07-06-2012 Managementstatuut Versie 07-06-2012 1 Basis Wet en regelgeving WVO art. 32c / Statuten art. 6 lid 3 Archief CvB CA 1.0 Van toepassing op/voor Gehele scholengroep Over- en Midden-Betuwe Status Data Opmerkingen

Nadere informatie

WMO: bijzondere bevoegdheden

WMO: bijzondere bevoegdheden WMO: bijzondere bevoegdheden Hieronder zijn opgenomen de letterlijke teksten van de belangrijkste artikelen uit de WMO. Het betreft: samenstelling raad (3), bevoegdheden raad (4 t/m 10), besluitvorming

Nadere informatie

REGLEMENT VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE. Vaststelling CvB: mei 2014. Instemming oudergeleding MR: mei 2014. Ingangsdatum: 1 juni 2014

REGLEMENT VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE. Vaststelling CvB: mei 2014. Instemming oudergeleding MR: mei 2014. Ingangsdatum: 1 juni 2014 REGLEMENT VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE Vaststelling CvB: mei 2014 Instemming oudergeleding MR: mei 2014 Ingangsdatum: 1 juni 2014 1 INHOUDSOPGAVE I Inleiding 3 II Algemene bepalingen 4 1. Begrippen III Vrijwillige

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad. Basisschool de cocon.

Communicatieplan Medezeggenschapsraad. Basisschool de cocon. Communicatieplan Medezeggenschapsraad Basisschool de cocon. September 2018 1 De missie van de medezeggenschapsraad van basisschool de Cocon is het behartigen van de belangen van ouders, personeel en leerlingen

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN OVER OUDERBIJDRAGEN AAN SCHOOLKOSTEN IN HET VO

VEELGESTELDE VRAGEN OVER OUDERBIJDRAGEN AAN SCHOOLKOSTEN IN HET VO VEELGESTELDE VRAGEN OVER OUDERBIJDRAGEN AAN SCHOOLKOSTEN IN HET VO Scholen in het voortgezet onderwijs vragen ouders op verschillende manieren bijdragen voor schoolkosten. Dit maakt het voor ouders en

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VAN STICHTING ISLAMITISCHE SCHOOL AMSTERDAM

KLACHTENREGELING VAN STICHTING ISLAMITISCHE SCHOOL AMSTERDAM KLACHTENREGELING VAN STICHTING ISLAMITISCHE SCHOOL AMSTERDAM Het bevoegd gezag van stichting Islamitische School Amsterdam gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad; stelt de volgende Klachtenregeling

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

BIJLAGE 1: KLACHTENREGELING

BIJLAGE 1: KLACHTENREGELING BIJLAGE 1: KLACHTENREGELING KLACHTENREGELING VAN STICHTING ISLAMITISCHE SCHOOL AMSTERDAM Het bevoegd gezag van stichting As-Siddieq gehoord de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad; stelt de volgende

Nadere informatie

Wisselen van school 1. Toelating

Wisselen van school 1. Toelating Wisselen van school Er kunnen verschillende redenen zijn om met uw kind van school te veranderen: een verhuizing, een andere visie op het beleid of de gang van zaken op school of zelfs een conflict. Waar

Nadere informatie

Trainingen, cursussen en advisering

Trainingen, cursussen en advisering De VOO is de grootste opleider in medezeggenschap en toonaangevend op het gebied van medezeggenschap in het onderwijs: grondlegger van de WMS en initiatiefnemer van de Landelijke Commissie voor Geschillen.

Nadere informatie

VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009

VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 Utrecht, april 2010 INHOUD Inleiding 5 1 Resultaten 7 1.1 Wettelijke vereisten

Nadere informatie

Statuut Medezeggenschap. van. Stichting Gewoon Speciaal te Maarssen

Statuut Medezeggenschap. van. Stichting Gewoon Speciaal te Maarssen van Stichting Gewoon Speciaal te Maarssen waaronder begrepen: De Brug (brinnummer 02GQ) De Driehoek (09OE) Het Klaverblad (brinnummer 01JW) De Stuifheuvel (brinnummer 19RT) De Vijverhof (brinnummer 02WE)

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN Bevoegd gezag: Stichting Islamitische Basisscholen Eindhoven School: Tarieq Ibnoe Ziyad Plaats: Eindhoven BRIN-nummer: 22NM nummer AD/RS/42744

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad De Breede Hei Jaarplan schooljaar Oktober 2016

Medezeggenschapsraad De Breede Hei Jaarplan schooljaar Oktober 2016 Medezeggenschapsraad De Breede Hei Jaarplan schooljaar 2016 2017 Oktober 2016 nleiding Voor u ligt het jaarplan van de medezeggenschapsraad (MR) van basisschool De Breede Hei voor het schooljaar 2016 2017.

Nadere informatie

Leerlingenstatuut. Inhoud. Algemeen. 1. Betekenis 2. Doel 3. Begrippen 4. Procedure 5. Geldigheidsduur 6. Geldigheid 7. Publicatie

Leerlingenstatuut. Inhoud. Algemeen. 1. Betekenis 2. Doel 3. Begrippen 4. Procedure 5. Geldigheidsduur 6. Geldigheid 7. Publicatie Leerlingenstatuut nhoud Algemeen 1. Betekenis 2. Doel 3. Begrippen 4. Procedure 5. Geldigheidsduur 6. Geldigheid 7. Publicatie Regels binnen de schoolinstelling 8. Regels over het onderwijs 9. Het volgen

Nadere informatie

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen Zorgplicht In de wetgeving m.b.t. passend onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. Deze zorgplicht geldt voor de leerlingen waarvan is vastgesteld

Nadere informatie

Wet medezeggenschap op scholen Geldend van t/m heden

Wet medezeggenschap op scholen Geldend van t/m heden Wet medezeggenschap op scholen Geldend van 01-01-2018 t/m heden Wet van 30 november 2006, houdende nieuwe bepalingen met betrekking tot medezeggenschap op scholen als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement MR

Huishoudelijk reglement MR Huishoudelijk reglement R inkema College Bijlage als bedoel in artikel 16, tweede lid van de Wet medezeggenschap onderwijs 1992. Nadere regeling optreden namens het bevoegd gezag. Artikel 1. Commissie

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Nieuwe bepalingen met betrekking tot medezeggenschap op scholen als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs (Wet medezeggenschap op

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Informatie

Medezeggenschapsraad Informatie Medezeggenschapsraad Informatie INHOUDSOPGAVE Wat doet de MR?... 3 Overleg... 3 rechten... 3 wet... 3 budget... 3 scholing... 3 Statuut... 4 organogram... 4 Verplichtingen... 4 Instemmen... 4 Reglement...

Nadere informatie

Wettekst. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wettekst. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wettekst Tekst Wms met ingang van 1 augustus 2013 Wet medezeggenschap op scholen (Wms) (Tekst geldend op: 01-08-2013) Wet van 30 november 2006, houdende nieuwe bepalingen met betrekking tot medezeggenschap

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014

Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker. Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad Josephschool Pijnacker Jaarverslag 2013-2014 Januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De medezeggenschapsraad...4 2.1 Doel en bevoegdheden medezeggenschapsraad...4 2.2 Samenstelling

Nadere informatie

Richtlijn fondsenwerving NME-Centrum De Klyster

Richtlijn fondsenwerving NME-Centrum De Klyster Richtlijn fondsenwerving NME-Centrum De Klyster In de afgelopen jaren heeft De Klyster regelmatig samengewerkt en/ of donaties, sponsorbijdragen en subsidies ontvangen van stichtingen, bedrijven en overheden.

Nadere informatie

Voorbeeld Reglement Voorbeeld Medezeggenschapsreglement MR. Voorbeeld Medezeggenschapsreglement 1

Voorbeeld Reglement Voorbeeld Medezeggenschapsreglement MR. Voorbeeld Medezeggenschapsreglement 1 Voorbeeld Reglement 01-01-2017 Voorbeeld Medezeggenschapsreglement MR Voorbeeld Medezeggenschapsreglement 1 Inhoud PARAGRAAF 1 ALGEMEEN... 3 PARAGRAAF 2 DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD... 3 Artikel 4 Onverenigbaarheden...

Nadere informatie

Openbaar Onderwijs Zwolle en regio. Statuut Medezeggenschap

Openbaar Onderwijs Zwolle en regio. Statuut Medezeggenschap Statuut Medezeggenschap Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemeen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Paragraaf 2 Organisatie Medezeggenschap... 4 Artikel 2 Medezeggenschapsorganen... 4 Artikel 3a Omvang en

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPS- STATUUT. 1 januari 2015 1 januari 2017

MEDEZEGGENSCHAPS- STATUUT. 1 januari 2015 1 januari 2017 MEDEZEGGENSCHAPS- STATUUT 1 januari 2015 1 januari 2017 05.10.33 16 maart 2015 Preambule Het doel van een medezeggenschapsstatuut is om voor elke betrokkene inzichtelijk te maken hoe medezeggenschap is

Nadere informatie

Leidt de wet versterking bestuurskracht tot versterking van de medezeggenschap? Ede, 29 november 2017 Rein van Dijk

Leidt de wet versterking bestuurskracht tot versterking van de medezeggenschap? Ede, 29 november 2017 Rein van Dijk Leidt de wet versterking bestuurskracht tot versterking van de medezeggenschap? Ede, 29 november 2017 Rein van Dijk Programma Voorstellen en toelichten programma Casus 1 toepassing bevoegdheden Casus 2

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Stichting Acis openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Medezeggenschapsstatuut voor MR en GMR Gewijzigd en opnieuw vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 24 maart 2017 na instemming van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Kaders Ouderbijdrage het Bouwens per 1-8-2014

Kaders Ouderbijdrage het Bouwens per 1-8-2014 Kaders Ouderbijdrage het Bouwens per 1-8-2014 Vastgesteld door: het ouderdeel van de Medezeggenschapsraad Vastgesteld in de vergadering van 24 april 2014 Kernpunten van de wet 1. Toelating tot het onderwijs

Nadere informatie

Vereniging Openbaar Onderwijs T.a.v. de heer R. van Dijk Postbus AE ALMERE..

Vereniging Openbaar Onderwijs T.a.v. de heer R. van Dijk Postbus AE ALMERE.. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Vereniging Openbaar Onderwijs T.a.v. de heer R. van Dijk Postbus 60182 1320 AE ALMERE.. Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Openbaar Onderwijs aan de Amstel Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van de Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel Stichting Openbaar Onderwijs a/d Amstel 1 van de Stichting openbaar basisonderwijs

Nadere informatie