Workshop 3, De Postkamer, U. Inbreng van weggebruikers bij beheer van wegen Jurgen van der Heijden (AT Osborne / UvA)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop 3, De Postkamer, 12.00 12.50 U. Inbreng van weggebruikers bij beheer van wegen Jurgen van der Heijden (AT Osborne / UvA)"

Transcriptie

1 Workshop 3, De Postkamer, U. Inbreng van weggebruikers bij beheer van wegen Jurgen van der Heijden (AT Osborne / UvA)

2 Stellingen Stellingen: 1. Inbreng van weggebruikers bij beheer van wegen betekent een democratisering van infrastructuur. 2. Deze democratisering komt tot stand door een democratisering van innovatie. 3. Dus, een verdere opening van innovatie voor de gebruiker betekent een grotere inbreng. Deze stellingen zal ik gedurende deze workshop verdedigen en ter discussie voorleggen. Wat is de opzet van de workshop?

3 Opzet van de workshop; 4 vragen 1. Wat is democratisering van infrastructuur? 2. Wat is democratisering van innovatie? 3. Hoe leidt democratisering van innovatie tot democratisering van infrastructuur? 4. Komt de inbreng van gebruikers bij het beheer van wegen tot stand door een democratisering van innovatie?

4 Vraag 1: Wat is democratisering van infrastructuur? Democratisering wil zeggen dat de gebruiker een stevige vinger in de pap heeft. Hoe zit dat met infrastructuur in vergelijking met andere sectoren?

5 Vergelijking van sectoren Vergelijk de volgende beleidsectoren: Natuur en milieu Gezondheidszorg Onderwijs Infrastructuur Ga na wat de verhouding binnen elk van deze sectoren is tussen overheid, bedrijfsleven, gebruikers en hun maatschappelijke organisaties.

6 Hoe komt infrastructuur uit de vergelijking? Hoe komt infrastructuur uit de vergelijking met andere sectoren? M.a.w. wat is de mate van democratisering van infrastructuur?

7 Vraag 2: Wat is democratisering van innovatie? (eerst geen antwoord op de vraag) Hippel, Eric von (2005), Democratizing Innovation, Cambridge: MIT Press. (gratis downloaden, gewoon google n) Von Hippel bespreekt het verschijnsel User Innovation Dit verschijnsel is toegepast op infrastructuur en Rijkswaterstaat in het essay dat tijdens de workshop wordt uitgedeeld.., maar wat is nu het antwoord op de vraag?

8 Nogmaals, wat is democratisering van innovatie? Democratisering van innovatie wil zeggen dat de gebruiker delen, soms gehelen overneemt van de productie van goederen en diensten. Denk aan open source software, of de film- en muziekindustrie die wordt ge-youtube d. Denk ook aan burgerinitiatieven die een deel van de productie van collectieve goederen overnemen, bv. kleine zorginstellingen, particulier groenonderhoud.

9 Innovatie een ruim begrip Innovatie is bij Von Hippel vrij strikt een technologische vernieuwing, maar kan ook een sociale vernieuwing zijn, zoals burgers die gaan ondernemen in zorg en groen. Vaak gaan technologische en sociale innovatie hand in hand, voorbeeld van SWINGH. Dit proces van sociaal-fysieke co-evolutie verloopt steeds soepeler en dus innovatie ook.

10 Soepele innovatie Bijvoorbeeld de aanwezigheid van mobiele telefoons en internet vereenvoudigen het contact tussen mensen waardoor sociale vernieuwing sneller gaat. Zeker ICT is zo eenvoudig te vernieuwen geworden door velen dat innovatie daarvan steeds sneller gaat. Dit gaat hand in hand waardoor zelfs individuele gebruikers steeds sneller innoveren in alle maatschappelijke sectoren.

11 Voorbeelden Telemedicine en domotica zijn twee voorbeelden van snel opkomende technologische innovaties met én een hoge inbreng van gebruikers, én een sterke relatie met sociale vernieuwing, namelijk de opkomst van woonzorgcentra. Het energieweb koppelt uiteenlopende bronnen van energie, geeft gebruikers de mogelijkheid tot leveren, en bouwt voort op technologische en sociale innovaties waarin gebruikers een rol spelen (o.a. tuinders).

12 Voorbeelden, infrastructuur Spitsspreiden Checklist goederenvervoer bij aanleg en onderhoudswerkzaamheden, EVO Filter voor Uitvoegend Vrachtverkeer, EVO (o800, Fileproof, PIM, Innovatie Test Centrum)

13 Simpelheid Het eenvoudiger worden van innovatie wil niet zeggen dat nu ook gebruikers in staat zijn tot het soort hoogtechnologische en organisatorische innovaties waarin grote instituten uitblinken. Heel verfrissend zijn de vaak zeer simpele innovaties waarmee gebruikers komen, juist omdat hun middelen beperkt zijn. Overigens komen ook grote organisaties daarmee steeds vaker.

14 Voorbeelden van simpelheid Telemedicine en domotica zijn op zichzelf geen verdiepingen van technologie, maar vrij simpel. DHL rijdt in Amsterdam rond met bakfietsen en vaart rond met een boot, net als de bierboot en denk ook aan de vrachttram. Mooiste voorbeeld is misschien wel de terp.

15 Vraag 3: Hoe leidt democratisering van innovatie tot democratisering van infrastructuur? Krijgen gebruikers, en ook hun maatschappelijke organisaties en bedrijven meer greep op de innovatie van infrastructuur, dan krijgen zij ook meer greep op de infrastructuur zelf. Het beheer en wellicht ook de aanleg van infrastructuur komen door innovatie meer en meer in handen van anderen dan enkel de overheid. Dat is democratisering van infrastructuur.

16 Vraag 4: Komt de inbreng van gebruikers bij het beheer van wegen tot stand door een democratisering van innovatie? De inbreng van gebruikers bij het beheer van wegen komt tot stand door democratisering van innovatie, als zij door die innovatie een directe invloed krijgen op de wijze van beheer. Het steeds soepeler worden van innovatie zal deze inbreng enkel nog gaan vergroten. Wat betekent dit tot slot voor Rijkswaterstaat?

17 Tot slot, 2 nieuwe stellingen 1. Rijkswaterstaat heeft een lange traditie in het zich openstellen voor de buitenwereld, en moedigt gebruikers ook nu al aan, dus zal met hen gaan samenwerken. 2. Grote aannemers willen contracten voor het leveren van onderhoud en bereikbaarheid. Informatie-boeren willen maximale vrijheid om bereikbaarheid te leveren. Dat bijt elkaar. Winnen de aannemers de gunst van RWS, dan krijgt de gebruiker veel minder inbreng dan hij zal krijgen wanneer de I-boeren winnen.

18 Thank you! Gratis downloaden: Help! een burgerinitiatief, via < Recombinatie van overheid en samenleving, via < Contact:

Integraal werken en het recht

Integraal werken en het recht AT Osborne Integraal werken en het recht Startbijeenkomst Slimme en gezonde stad Utrecht, 18 juni 2015 Jurgen van der Heijden Deze presentatie 1. Integraal werken 2. Integraal werken en handhaving van

Nadere informatie

Proeftuin Rijswijk experimenteren en innoveren in Rijswijk

Proeftuin Rijswijk experimenteren en innoveren in Rijswijk Proeftuin experimenteren en innoveren in Door Mark Storm, D66 is een doorsnee gemeente. Heel gewoon. Dat klinkt misschien onaardig, maar wat ik bedoel is dat we eigenlijk alles hebben. Klein en dorps maar

Nadere informatie

(Bijdrage aan a.s. Jubileumboek Centrum voor Milieurecht/UvA) Duurzaamheid door recombinatie van wat we doen 1 Jurgen van der Heijden

(Bijdrage aan a.s. Jubileumboek Centrum voor Milieurecht/UvA) Duurzaamheid door recombinatie van wat we doen 1 Jurgen van der Heijden (Bijdrage aan a.s. Jubileumboek Centrum voor Milieurecht/UvA) Duurzaamheid door recombinatie van wat we doen 1 Jurgen van der Heijden Inleiding Cliënten van een psychiatrisch ziekenhuis die met studenten

Nadere informatie

Elementen communicatieplan OGH

Elementen communicatieplan OGH Twitteren op je werk Elementen communicatieplan OGH empowerment van medewerkers Jan Jelle van Hasselt Roosmarijn Busch Apeldoorn, 3 februari 2011 2 3 Programma Twitteren op je werk - over empowerment van

Nadere informatie

Partners in Public Business

Partners in Public Business Partners in Public Business Richard van Breukelen CFO Rijkswaterstaat 12 juni 2008 Wat doet Rijkswaterstaat? Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van Verkeer en Waterstaat en werkt aan: - Vlot

Nadere informatie

Nelly Oudshoorn: Geef gebruikers een grotere plaats in het innovatiebeleid.

Nelly Oudshoorn: Geef gebruikers een grotere plaats in het innovatiebeleid. Nelly Oudshoorn: Geef gebruikers een grotere plaats in het innovatiebeleid. 1 Passieve consument passé de gebruiker als actieve ontwikkelaar Het gangbare beeld van gebruikers heeft een update nodig. Gebruikers

Nadere informatie

Versnelling van de energietransitie met de lokale energiecoöperatie Jurgen van der Heijden, april 2014

Versnelling van de energietransitie met de lokale energiecoöperatie Jurgen van der Heijden, april 2014 (verschenen in nr. 3, september 2014 Magazine Energie+) Versnelling van de energietransitie met de lokale energiecoöperatie Jurgen van der Heijden, april 2014 Alle gemeenten zien in meer of mindere mate

Nadere informatie

Zorg voor innovatie! Sneller Beter - Innovatie en ICT in de curatieve zorg

Zorg voor innovatie! Sneller Beter - Innovatie en ICT in de curatieve zorg Zorg voor innovatie! Bijlage Sneller Beter - Innovatie en ICT in de curatieve zorg Bijlage eindrapportage KPN juni 2006 Dit is een bijlage bij het rapport Zorg voor innovatie! Innovatie en ICT in de curatieve

Nadere informatie

De bodem beschermt belangen

De bodem beschermt belangen AT Osborne De bodem beschermt belangen Bijdrage aan VVM-symposium De Omgevingswet; kansen voor een gezonde bodem Utrecht, 4 september 2014 Jurgen van der Heijden, Inhoudsopgave 1. Probleemstelling

Nadere informatie

ZORGCAMPUS DE PEEL. Peter Martens Karien Mescher 20 februari 2017

ZORGCAMPUS DE PEEL. Peter Martens Karien Mescher 20 februari 2017 ZORGCAMPUS DE PEEL Peter Martens Karien Mescher 20 februari 2017 WELKOM ZORGCAMPUS DE PEEL Om in de regio de Peel te kunnen blijven beschikken over voldoende en goed opgeleid personeel, slaan de regionale

Nadere informatie

Burgerinitiatieven rond recycling, afval en grondstoffen

Burgerinitiatieven rond recycling, afval en grondstoffen Burgerinitiatieven rond recycling, afval en grondstoffen AT Osborne, Kracht in NL, Groene Brein en Kennislab voor Urbanisme Utrecht, 9 december 2016 INHOUD Context maatschappelijk initiatief Introductie

Nadere informatie

DIGITAL HEALTH Nederlands Instituut van Schaderegelaars 10-09-2015

DIGITAL HEALTH Nederlands Instituut van Schaderegelaars 10-09-2015 DIGITAL HEALTH Nederlands Instituut van Schaderegelaars 10-09-2015 2 The only thing we know! Verandering Verandering 3 De snelheid van verandering neemt toe! Verandering Hij wist het niet Wie weet er wat

Nadere informatie

het digitale landschap van de zorg in 2016

het digitale landschap van de zorg in 2016 het digitale landschap van de zorg in 2016 zorg & ict 6 april 2016 Presentatoren Erik van Laar CEO Multrix Peter Vermeulen Pb7 Research het digitale landschap van de zorg in 2016 / Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Lelie 63 m 2 Roos 87 m 2. 3 e verdieping nr. 120 t/m 130. Woningtype

Lelie 63 m 2 Roos 87 m 2. 3 e verdieping nr. 120 t/m 130. Woningtype 63 m 2 87 m 2 3 e verdieping nr. 120 t/m 130 agnerplein 126 128 130 124 122 120 63 m 2 87 m 2 4 e verdieping nr. 132 t/m 142 agnerplein 138 140 142 136 134 132 63 m 2 87 m 2 5 e verdieping nr. 144 t/m

Nadere informatie

Prestatiegericht Meerjarig Onderhoud

Prestatiegericht Meerjarig Onderhoud Prestatiegericht Meerjarig Onderhoud Herma Zijlmans Projectmanager/Leveranciersmanager m.m.v. Wilhelm van Eeken - PM Variabel Onderhoud Erwin Kommeren PM Vast Onderhoud PPO Introductie Herma Zijlmans -

Nadere informatie

De Businesscase Light

De Businesscase Light De Businesscase Light Instrument om de kansen voor verbeteringen en innovatie in de dagelijkse zorg thuis in te schatten en in te voeren De Businesscase Light is een instrument om de kansen en de sterke

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken, een haalbaar doel voor uw organisatie. Congres Over Het Nieuwe Werken, 18 november 2009

Het Nieuwe Werken, een haalbaar doel voor uw organisatie. Congres Over Het Nieuwe Werken, 18 november 2009 Het Nieuwe Werken, een haalbaar doel voor uw organisatie Congres Over Het Nieuwe Werken, 18 november 2009 even voorstellen Experts Jeroen Freijser MBA (manager Facility Management KPN) Anneke de Graaf

Nadere informatie

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl

Beurs Domotica. Slim Wonen CONNECTING WORLDS. 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven. www.beursdomoticaenslimwonen.nl Beurs Domotica & Slim Wonen 18 en 19 november 2015 Evoluon Eindhoven CONNECTING WORLDS www.beursdomoticaenslimwonen.nl Connecting Worlds Alles is met elkaar te verbinden. Steeds meer apparaten zijn te

Nadere informatie

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Simone Vermeulen Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Syntens Innovatiecentrum Nieuwe verbindingen, nieuwe business 12-10-2012 > Onafhankelijke sparringpartner voor MKB-ondernemers

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt De impact van Cloud Computing op de Nederlandse zakelijke markt De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is en bedrijven informatietechnologie

Nadere informatie

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker

e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker e-health Wat Waarom Hoe Ilse Swinkels Senior onderzoeker Wat is e-health? Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (2002) Het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, in het bijzonder

Nadere informatie

Digitale Agenda september 2017

Digitale Agenda september 2017 Digitale Agenda 2020 26 september 2017 Even voorstellen Ellen Koster Accountmanager Implementatieondersteuning Digitale Agenda 2020 06 52 28 28 90 Ellen.Koster@kinggemeenten.nl www.kinggemeenten.nl 2 Even

Nadere informatie

Open innovatie. ..STBY... pagina 1/5

Open innovatie. ..STBY... pagina 1/5 Open innovatie Inleiding (±250 woorden) Open Innovatie is een benadering van innovatie die het openstaan voor ideeën en suggesties van buiten de eigen organisatie centraal stelt. Open Innovatie is een

Nadere informatie

Diensteninnovatie: wat is dat?

Diensteninnovatie: wat is dat? Over de AWT De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert regering en parlement over beleid voor wetenschap, technologie en innovatie De AWT adviseert gevraagd en ongevraagd.

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie

HR deep dive into Enterprise IT. HR bouwt aan de Enterprise IT functie voor de 21 e eeuw

HR deep dive into Enterprise IT. HR bouwt aan de Enterprise IT functie voor de 21 e eeuw HR deep dive into Enterprise IT HR bouwt aan de Enterprise IT functie voor de 21 e eeuw 1 HR deep dive into Enterprise IT De HR voor IT opgave. Nieuwe informatietechnologie heeft enorme impact op organisaties.

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Wegen, water, spoor en luchtruim worden drukker.

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Duurzaamheid. Ervaringen van een Rijkswaterstaat medewerker. Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Duurzaamheid. Ervaringen van een Rijkswaterstaat medewerker. Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam Duurzaamheid Ervaringen van een Rijkswaterstaat medewerker Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam Duurzaamheid maatschapelijke meerwaarde leveren PPP samenhang (met alle maatschappelijke doelen)

Nadere informatie

E-learning ontwikkelingen onderzocht

E-learning ontwikkelingen onderzocht E-learning ontwikkelingen onderzocht Uitslagen van online enquete op e-learning.nl Wilfred Rubens E-learning land is volop in beweging. De redactie van e-learning.nl vroeg zich af hoe haar bezoekers die

Nadere informatie

Software als Service *

Software als Service * Software als Service * Een nieuw tijdperk voor testen? Wijnand Derks Telematica Instituut wijnand.derks@telin.nl * Deze presentatie is gebaseerd op het rapport: Roadmap Software als Service, i.s.m. TNO

Nadere informatie

Hoe word je van vrijwilligersorganisatie een bedrijf?

Hoe word je van vrijwilligersorganisatie een bedrijf? Hoe word je van vrijwilligersorganisatie een bedrijf? Workshop 6.4, Evenement Hier Opgewekt Den Haag, 21 november 2014 Arien Scholtens, dea Jurgen van der Heijden, CALorie Hoe word je van vrijwilligersorganisatie

Nadere informatie

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen

Motivaction ConceptScore. Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Motivaction ConceptScore Onderzoek nieuwe methoden boodschappen doen Thuisbezorging en Pick Up Points winnen aan populariteit Hoe vaak laat jij de dagelijkse boodschappen thuisbezorgen of haal je deze

Nadere informatie

Workshop Wonen, huisvesting & vastgoed. Werkconferentie Noordelijke Maasvallei Hub Hamers & Masi Mohammadi, Cuijck, 26 september 2013

Workshop Wonen, huisvesting & vastgoed. Werkconferentie Noordelijke Maasvallei Hub Hamers & Masi Mohammadi, Cuijck, 26 september 2013 Workshop Wonen, huisvesting & vastgoed Werkconferentie Noordelijke Maasvallei Hub Hamers & Masi Mohammadi, Cuijck, 26 september 2013 Doel, resultaat & uitgangspunten Inhoudelijke visie m.b.t. zorg(leefbaarheid)

Nadere informatie

Nederland heeft meer profijt van innovaties als deze zich makkelijk verspreiden

Nederland heeft meer profijt van innovaties als deze zich makkelijk verspreiden Nederland heeft meer profijt van innovaties als deze zich makkelijk verspreiden Impressies AWTI-symposium Verspreiding de onderbelichte kant van innovatie, 7 september 2018 september 2018 Nederland scoort

Nadere informatie

Wie is leidend of lijdend?

Wie is leidend of lijdend? Organisatie Medische Technologie en ICT Wie is leidend of lijdend? Martijn Schasfoort Manager Zorg en Informatie Technologie Deze presentatie. Het betreft ervaringen uit Máxima Medisch Centrum Cultuur

Nadere informatie

E-health in mijn zorginstelling: waar kijkt de inspectie naar?

E-health in mijn zorginstelling: waar kijkt de inspectie naar? E-health in mijn zorginstelling: waar kijkt de inspectie naar? Johan Krijgsman coördinerend inspecteur e-health 8 november 2018 1 Toezichthouders vandaag op Mobile Healthcare Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk, thema van de toekomst AT Osborne organiseert op 29 oktober 2009 het symposium:

Nadere informatie

TENCompetence: infrastructuur

TENCompetence: infrastructuur TENCompetence: infrastructuur voor de competentieontwikkeling van individu, team en organisatie in Europa. Presentatie Dr. Marlies Bitter-Rijpkema, Open Universiteit Nederland. Horeca Branche Instituut,

Nadere informatie

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken.

Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. ICT Monitor 2014 Introductie: Gesprek voeren met degene in de vestiging die verantwoordelijk is voor ICT zaken. Goede morgen/middag, U spreekt met van 24Interactive Smart Services. We zijn momenteel bezig

Nadere informatie

Duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat. Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam. Wat doen we zelf. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat. Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam. Wat doen we zelf. Ministerie van Infrastructuur en Milieu Duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat Harald Versteeg Programmamanager RWS Duurzaam Wat doen we zelf 2 1 Doel Duurzaam Inkopen: Gebruik maken van inkoopproces om opdrachtnemers aan te zetten tot leveren

Nadere informatie

Logistieke top-100: bouwsteen in waarde logistieke sector voor Nederland

Logistieke top-100: bouwsteen in waarde logistieke sector voor Nederland Logistieke top-100: bouwsteen in waarde logistieke sector voor Nederland TNO, Kees Verweij, Teamleider Logistiek TLN Top-100 bijeenkomst, 8 april 2010 Logistieke kosten stijgen als % omzet bedrijfsleven

Nadere informatie

E-book: over het selecteren van winnende ideeën

E-book: over het selecteren van winnende ideeën E-book: over het selecteren van winnende ideeën Iets voor jou, dit e-book? Op zoek naar vernieuwing & onderscheid van diensten? Vraag jij je ook af hoe je uit een berg ideeën de beste selecteert? Lees

Nadere informatie

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk J.F. Kennedylaan 100 3741 EH Baarn Postbus 168 3740 AD Baarn T 31 (0)35 543 43 43 F 31 (0)35 543 43 44 E info@atosborne.nl Kijk op onze website voor meer informatie: www.atosborne.nl Samenspel

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bestuurslid NCSI

Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bestuurslid NCSI Prof.dr. Henk W. Volberda Rotterdam School of Management, Erasmus University Wetenschappelijk directeur INSCOPE Bestuurslid NCSI Erasmus Concurrentie & Innovatie Monitor 2008 Bedrijven presteren beter

Nadere informatie

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010 Nieuwe verbindingen Inspiratie voor innovatie Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie Peter Koudstaal 3 juni 2010 2 Inhoud 1. Hoe behoeften leiden tot nieuwe verbindingen 2. Aan de slag met nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. ehealth dimensies Voorbeelden. Digitalisering van de zorg Verschillende vormen. into.care

Inhoudsopgave. ehealth dimensies Voorbeelden. Digitalisering van de zorg Verschillende vormen. into.care Inhoudsopgave ehealth dimensies Voorbeelden Digitalisering van de zorg Verschillende vormen into.care ehealth helpt de zorg vooruit Om een efficientieslag in de zorg te bewerkstellingen, wordt veel verwacht

Nadere informatie

Kantoor- en laboratoriumruimten

Kantoor- en laboratoriumruimten Kantoor- en laboratoriumruimten TE HUUR Bèta, Diverse kantoorunits in gevarieerde metrages gelegen op de High Tech Locatie van Nederland met de focus op High Tech R&D. OMGEVINGSFACTOREN High Tech Campus

Nadere informatie

Simac healthcare. Alles-in-één ICT-oplossingen voor zorg op maat

Simac healthcare. Alles-in-één ICT-oplossingen voor zorg op maat Simac healthcare Alles-in-één ICT-oplossingen voor zorg op maat Simac Healthcare De Run 1101 5503 LB Veldhoven telefoon +31 (0)40 258 28 00 www.simac.com/nl/healthcare ZORG PROFESSIONAL CLIËNT MANTEL-

Nadere informatie

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

MAC Midden-Brabant platform voor zorginnovaties markt/stakeholder onderzoek

MAC Midden-Brabant platform voor zorginnovaties markt/stakeholder onderzoek platform voor zorginnovaties markt/stakeholder onderzoek Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van De Ideale Connectie (REAP) Pagina: 2 Medtechpartners 6 september 2010. Barbara Schooneveldt

Nadere informatie

WELKOM. Openbare verlichting in Doel: Gemeentes en beheerders de mogelijkheid geven om te anticiperen op hun rol in de toekomst:

WELKOM. Openbare verlichting in Doel: Gemeentes en beheerders de mogelijkheid geven om te anticiperen op hun rol in de toekomst: WELKOM Openbare verlichting in 2030 Doel: Gemeentes en beheerders de mogelijkheid geven om te anticiperen op hun rol in de toekomst: welke functie(s) heeft Openbare Verlichting in de toekomst,? wie zijn

Nadere informatie

Projectgroep Gemeentesupport

Projectgroep Gemeentesupport Projectgroep Gemeentesupport Samenwerking tussen Stedenlink en het esociety Platform Nederland Dick van Schooneveld, voorzitter Slimme Steden, verhalen uit de praktijk Amsterdam, 6 februari 2013 Waar loopt

Nadere informatie

Boekpresentatie De Nederlandse Mainports Onder Druk: Speuren naar Ontwikkelkracht

Boekpresentatie De Nederlandse Mainports Onder Druk: Speuren naar Ontwikkelkracht Transumo Kennismiddag Bestuurlijke Processen Boekpresentatie De Nederlandse Mainports Onder Druk: Speuren naar Ontwikkelkracht LEF, Utrecht, 16 juni 2009 Marcel Hertogh, Themaleider Bestuurlijke Processen

Nadere informatie

Voorop lopen door vrije data

Voorop lopen door vrije data Voorop lopen door vrije data OpenStreetMap Nederland Conclusie * Vroege beschikbaarheid van vrije data levert een voorsprong ("first mover") voor Nederlandse bedrijven op, het is belangrijk dat de overheid

Nadere informatie

Tijdbesparing in de zorg met apps

Tijdbesparing in de zorg met apps De alles-in-1 Zorgapp Efficiënt en veilig Tijdbesparing in de zorg met apps Zorgapps maken al het coördinerende en administratieve werk eenvoudiger en efficiënter zodat tijd overblijft Moderne technologie

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg HealthValley where health & innovation meet Succesvol innoveren in de zorg 1 Succesvol innoveren in de zorg Health Valley Health Valley is een netwerk van bedrijven, overheden, kennis- en zorginstellingen

Nadere informatie

Lokale sociale innovatie: een kijk vanuit de marges van overheid en markt

Lokale sociale innovatie: een kijk vanuit de marges van overheid en markt Lokale sociale innovatie: een kijk vanuit de marges van overheid en markt Stijn Oosterlynck Centrum OASeS Departement Sociologie Universiteit Antwerpen Observatie #1: lokale sociale innovatie sinds 1970s

Nadere informatie

De menselijke kant van innovatie

De menselijke kant van innovatie π ag. CGôŒ. º MG QÓ«é«J øh º H π ag. CGôŒ. º MG QÓ«é«J øh º H The Core of the Matter Haalbaarheideneffectiviteit vangedragsgerichtedualsystem-interventies bijveranderinginorganisaties BenTiggelaar BenTiggelaar

Nadere informatie

Van kiem tot cash innovatieparadoxen in perspectief. joost krebbekx marcel van assen wilma schreiber

Van kiem tot cash innovatieparadoxen in perspectief. joost krebbekx marcel van assen wilma schreiber innovatieparadoxen in perspectief joost krebbekx marcel van assen wilma schreiber innovatieparadoxen in perspectief joost krebbekx marcel van assen wilma schreiber 7 Inhoudsopgave Ten geleide 3 Voorwoord

Nadere informatie

Bezoek Zorgnetwerk Limburg aan de High Tech Campus op initiatief van Lensen. 1 April 10, 2015 Philips Innovation Services

Bezoek Zorgnetwerk Limburg aan de High Tech Campus op initiatief van Lensen. 1 April 10, 2015 Philips Innovation Services Bezoek Zorgnetwerk Limburg aan de High Tech Campus op initiatief van Lensen 1 April 10, 2015 Philips Innovation Services Wat is innovatie? Innovatie is vernieuwing van iets concreets Dat kan zijn: Van

Nadere informatie

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules Dienstverlening en de Omgevingswet Aan de slag met Serviceformules 2018 Inhoud Wat verandert er aan de dienstverlening onder de Omgevingswet? Wat betekent het voor inwoners en ondernemers? Maak kennis

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II Opgave 2 De digitale stedeling Bij deze opgave horen de teksten 2 en 3. Inleiding Gebruik van sociale media vormt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Sociale media zijn toepassingen

Nadere informatie

Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor bovengrondse of ondergrondse verankering:

Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor bovengrondse of ondergrondse verankering: De grond in het plantgat stevig opvullen met grond en nogmaals goed De grond in het plantgat stevig opvullen met grond en nogmaals goed De grond in het plantgat stevig opvullen met grond en nogmaals goed

Nadere informatie

TENCompetence: naar een integraal persoonlijk competentiemanagement voor een leven lang leren. Jocelyn Manderveld SURF Foundation

TENCompetence: naar een integraal persoonlijk competentiemanagement voor een leven lang leren. Jocelyn Manderveld SURF Foundation TENCompetence: naar een integraal persoonlijk competentiemanagement voor een leven lang leren. Jocelyn Manderveld SURF Foundation TENCompetence The European Network for Lifelong Competence Development

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

Rapport DE ANTIFILE-APP

Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 19 augustus 2015 Rapportnummer: 2015/125 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een

Nadere informatie

Philips Innovations labs helpt u met het verbeteren van uw producten, prototypen en processen. - Eindhoven

Philips Innovations labs helpt u met het verbeteren van uw producten, prototypen en processen. - Eindhoven Philips Innovations labs helpt u met het verbeteren van uw producten, prototypen en processen. - Eindhoven Contactpersoon Ben Broers 0402748883 b.m.f.broers@philips.com Adresgegevens High Tech Campus 7

Nadere informatie

Interreg V 2 zeeën Vlaanderen Nederland Grensoverschrijdend samenwerken voor groei

Interreg V 2 zeeën Vlaanderen Nederland Grensoverschrijdend samenwerken voor groei Interreg V 2 zeeën Vlaanderen Nederland 2014 2020 Grensoverschrijdend samenwerken voor groei Algemene informatie - Officiële lancering: 20 en 21 november in Rijsel; - 256 miljoen euro EFRO steun; - Samenwerkingsprojecten

Nadere informatie

Gijs de Man 12 oktober 2010

Gijs de Man 12 oktober 2010 Gijs de Man 12 oktober 2010 We werken aan een beter klimaat Doel Stichting Warmtenetwerk: Bevorderen van gebruik van duurzame warmte en koude en hergebruik van restwarmte t via collectieve netten. Aanpak:

Nadere informatie

Verdiepings-RI&E Technologie (kantoorautomatisering)

Verdiepings-RI&E Technologie (kantoorautomatisering) Verdiepings-RI&E Technologie (kantoorautomatisering) Werkdruk is een arbeidsrisico waaraan (als onderdeel van een PSA beleid) in de RI&E aandacht moet worden besteed. Een bron van werkdruk kan het gebruik

Nadere informatie

Keynote. Innovatiedag. November Opleidingen Consultancy Detachering Remote Services

Keynote. Innovatiedag. November Opleidingen Consultancy Detachering Remote Services Keynote Innovatiedag November 2018 Wat is de Innovatiedag? Iedere eerste vrijdag van de maand organiseert AT Computing een Innovatiedag. Deze dag staat in het teken van het opdoen en delen van kennis en

Nadere informatie

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017 Bijeenkomst Lang zult u wonen 31 januari 2017 Programma 15.20 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter, Jan Bart Wilschut 15.30 uur Opening door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid

Nadere informatie

NDERE KIJK OP ICT CONSULTANCY

NDERE KIJK OP ICT CONSULTANCY DE a NDERE KIJK OP ICT CONSULTANCY Innervate is al ruim 13 jaar succesvol in het adviseren van vele organisaties op het gebied van ICT vraagstukken. Naast onze dienstverlening op het gebied van ICT Beleid

Nadere informatie

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur

VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur Van: VNG Aan: OW-Info Onderwerp: Lbr. 17/054 Regeling zorginfrastructuur Datum: vrijdag 29 september 2017 14:51:46 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser VNG Ledenbrief Regeling zorginfrastructuur 29 september

Nadere informatie

Nieuw samenspel met burgerinitiatieven en right to challenge Langer Thuis 27 mei 2015

Nieuw samenspel met burgerinitiatieven en right to challenge Langer Thuis 27 mei 2015 Nieuw samenspel met burgerinitiatieven en right to challenge Langer Thuis 27 mei 2015 6/3/2015 In deze workshop 1. Burgerinitiatieven in wonen-welzijn-zorg 2. Stellingen; waar staat u voor? 3. Condities

Nadere informatie

Data Governance van visie naar implementatie

Data Governance van visie naar implementatie make connections share ideas be inspired Data Governance van visie naar implementatie Frank Dietvorst (PW Consulting) deelprogrammamanager Caesar - Vernieuwing Applicatie Landschap Leendert Paape (SAS

Nadere informatie

Overlegorganen Verkeer en Waterstaat. Verslag - TLN - VERN. - Secretariaat OVW

Overlegorganen Verkeer en Waterstaat. Verslag - TLN - VERN. - Secretariaat OVW Verslag Deelnemers - Plv. voorzitter OVW - ANWB - BOVAG - EVO - KNMV - RAI Vereniging - SKVV (vervolg deelnemers) - TLN - VERN - Projectteam Anders Organiseren Wegbeheer - Projectleider PIM (Partnerprogramma

Nadere informatie

De standaard voor de digitale vrachtbrief

De standaard voor de digitale vrachtbrief De standaard voor de digitale vrachtbrief Onjuiste en onvolledige informatie in de logistieke keten leidt tot vertraging, extra werk en niet-afgeleverde goederen. Bij 5% van alle zendingen gaat bij de

Nadere informatie

Mens en Techniek Houd je van techniek en innovatie, maar wil je ook graag mensen helpen? Op een concrete en tastbare manier? De opleiding Mens en Techniek wordt op vijf verschillende hogescholen aangeboden

Nadere informatie

De kracht van platformen

De kracht van platformen De kracht van platformen Maurits Kreijveld Boek & Festival OOA, 19 mei 2015 Maurits Kreijveld, 2015 Over mij wisdomofthecrowd.nl @wisdomofcrowd 2 Apple App Store 3 Airbnb, Uber 4 Platformen in opkomst

Nadere informatie

Van pilot naar grootschalige toepassing

Van pilot naar grootschalige toepassing Van pilot naar grootschalige toepassing de meerwaarde van een collectief wegingskader Infra Innovatie netwerk Kwartaalbijeenkomst 8 maart 2018 Van pilot naar grootschalige toepassing de meerwaarde van

Nadere informatie

Filter uitvoegend vrachtverkeer

Filter uitvoegend vrachtverkeer Filter uitvoegend vrachtverkeer Aanpak van files op korte termijn Nota Mobiliteit Een moderne samenleving en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met de Nota Mobiliteit ligt er een gedegen

Nadere informatie

Welke toekomst heeft de slimme stad?

Welke toekomst heeft de slimme stad? Welke toekomst heeft de slimme stad? Matthijs Kouw, PhD 04-06-2015 matthijs@matthijskouw.nl www.matthijskouw.nl @mvkouw 1 HET PROBLEEM 2 04-06-2015 Matthijs Kouw Klimaatverandering: CO 2 emissies (1) 3

Nadere informatie

Eureka Challenge Seminarie 3: Samen sneller kennis opbouwen en gebruiken

Eureka Challenge Seminarie 3: Samen sneller kennis opbouwen en gebruiken Eureka Challenge Seminarie 3: Samen sneller kennis opbouwen en gebruiken Terugblik seminarie 1 Nieuwe technologie: kans of bedreiging Tech grid groep 1 Tech grid groep 2 Terugblik seminarie 2 Hoe nieuwe

Nadere informatie

Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur

Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur Wereldwijde veranderingen vereisen nieuwe manieren van denken en doen op het gebied van wereldwijde megatrends Demografische veranderingen Globale

Nadere informatie

Kwaliteitsbewaking en testen in ICT beheerorganisaties

Kwaliteitsbewaking en testen in ICT beheerorganisaties DKTP Informatie Technologie Veembroederhof 1 1019 HD Amsterdam Telefoon 020 427 52 21 Kwaliteitsbewaking en testen in ICT beheerorganisaties Voor de meeste projectgroepen die software ontwikkelen vormt

Nadere informatie

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen Checklist verantwoord e-health inzetten op basis van proefbezoeken Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Auteurs: Maartje van Hees (ExceptionAll) en Foppe Rauwerda (Beeldzorgadvies) Versie 1.0, 3 juli 2018

Nadere informatie

Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills. Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl

Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills. Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills Film over de kennissamenleving

Nadere informatie

Samen zorgen dat dingen echt anders kunnen

Samen zorgen dat dingen echt anders kunnen INNOVATIE IN DE ZORG Samen zorgen dat dingen echt anders kunnen Dit artikel verscheen ook in De kracht van innovatie - The full story II. Een luchtig boek waarmee managers, ondernemers en professionals

Nadere informatie

Je voorbereiden op een toekomst die er nu al is. Digitalisering

Je voorbereiden op een toekomst die er nu al is. Digitalisering Je voorbereiden op een toekomst die er nu al is Digitalisering Wat is digitalisering? Inzet van informatie- en communicatietechnologie (ICT) die andere technologieën mogelijk maakt Automatisering Open

Nadere informatie

Hét tipping point van e-facturatie. Exclusive 2016

Hét tipping point van e-facturatie. Exclusive 2016 Hét tipping point van e-facturatie Exclusive 2016 exclusive 2016 Hét tipping point van e-facturatie Sprekers exclusive 2016 Henk Overbosch Consultant Verandermanagement bij DOCCO IT Mohamed Amri Manager

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

MOBILITEIT 3.0 Nieuwe organisatievormen voor mobiliteit

MOBILITEIT 3.0 Nieuwe organisatievormen voor mobiliteit MOBILITEIT 3.0 Nieuwe organisatievormen voor mobiliteit Ron Bos Goudappel Coffeng Innovaties zorgen voor nieuwe vormen van mobiliteit maar oude vormen kunnen soms niet meer Tijd om andere vragen te gaan

Nadere informatie

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Inleiding Energiesprong is een programma dat de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Innovation is the change in thinking But the process kills the thinking and innovation dies

Innovation is the change in thinking But the process kills the thinking and innovation dies Gerrit-Jan van de Pol Donderdag, 10 februari 2011 Innovation is the change in thinking But the process kills the thinking and innovation dies De BV Nederland Monopolie S T R U C T U U R C U L T U U R 1960

Nadere informatie

Slimmer managen en organiseren kan productiviteit en innovatie in zorg verbeteren

Slimmer managen en organiseren kan productiviteit en innovatie in zorg verbeteren Slimmer managen en organiseren kan productiviteit en innovatie in zorg verbeteren Zorgorganisaties zijn innovatiever dan het bedrijfsleven; Zorgorganisaties investeren gemiddeld 25% meer in sociale innovatie,

Nadere informatie

Inleiding. Plan Van Aanpak

Inleiding. Plan Van Aanpak Inleiding. Er zijn verschillende mensen en bedrijven betrokken bij dit project. Het bedrijf Chess heeft een grote rol bij dit project. Het geeft de opdracht direct aan de studenten en verzorgt workshops

Nadere informatie