TETRA: HTML5 als Sleuteltechnologie?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TETRA: HTML5 als Sleuteltechnologie?"

Transcriptie

1 TETRA: HTML5 als Sleuteltechnologie? Een vergelijkende studie en demonstratie van de mogelijkheden en beperkingen van de HTML5-standaard t.o.v. native toepassingen op pc s en mobiele toestellen. Eindverslag Pieter Simoens - Projectleider Karel Van Achte - Onderzoeker web- en mobiele technologieën Steven Palmaers Co-projectleider / onderzoeker Frederik Smolders - Onderzoeker 1 oktober september 2014

2 Onderzoek De globale doelstelling van dit onderzoek was de opbouw en overdracht van kennis over de HTML5-standaard, die ondernemingen moet toelaten om de functionaliteit en performantie van deze technologie correct in te schatten bij het maken van strategische en architecturale keuzes voor webgebaseerde toepassingen. Het onderzoek naar de mogelijkheden van HTML5 werd uitgevoerd rond de vraagstelling HTML5 als Sleuteltechnologie?. Is HTML5 nu echt de heilige graal die een allesomvattende oplossing levert voor het ontwikkelen van webgebaseerde applicaties én die compatibel is met alle platformen? Het antwoord op deze cruciale vraag is op het einde van het project nog niet te beantwoorden met een duidelijke ja of nee. De evolutie van de technologie is nog volop aan de gang en HTML5 is momenteel nog steeds niet gestandaardiseerd. Voor het opmaken en structureren van webpagina s kan reeds gebruik gemaakt worden van de hiervoor specifieke HTML5 technologie zoals de nieuwe semantische structuurtags en CSS3. Om (mobiele) webapplicaties te ontwikkelen die we bijvoorbeeld kunnen toevoegen aan het homescreen van het apparaat om hierbij een Native ervaring te benaderen zijn er echter minder stabiele en nieuwe HTML5 API s nodig. Een eerste finale HTML5 specificatie wordt eind 2014 verwacht maar de minder stabiele en nieuwe functionaliteiten worden ondergebracht in HTML 5.1, een nieuwe standaard met eind 2016 als vooropgestelde datum. Het zijn echter de nieuwe en minder stabiele functionaliteiten die HTML5 tot een lopertechnologie kunnen maken en een volwaardig alternatief kunnen bieden voor bepaalde Native functionaliteit. Desalniettemin blijkt uit onze contacten met de gebruikersgroep dat bepaalde aspecten van HTML5 reeds volop in productie gebruikt en meer wereldwijd - bepaalde onderdelen van de technologie reeds een officieuze de facto standaard uitmaken. HTML5 video is hiervan een goed voorbeeld. Voor HTML5 was er geen gestandaardiseerde manier om video s af te spelen op een webpagina en konden video s enkel afgespeeld worden met een plug-in (vb. flash). Het HTML5 <video> element biedt nu de mogelijkheid om video te integreren in een webpagina en wordt ondersteund door alle moderne browsers. Anderzijds is er de veelbelovende maar nog steeds experimentele WebRTC API (realtime peer to peer communicatie tussen browsers) die ook een onderdeel van de HTML5 standaard zou worden maar op dit moment onbruikbaar is in productie door de gebrekkige ondersteuning van de verschillende browsers.

3 Proof-of-Concepts In het eerste projectjaar richtte het onderzoek zich voornamelijk op het uittesten van verschillende aspecten van de HTML5 standaard. - Er werden testen uitgevoerd rond de scrolling-performantie van webapplicaties t.o.v. native ervaringen. - Er werd een prototype gebouwd om de voordelen en valkuilen van de Appcache API in kaart te brengen. - Er werd een CityGame concept uitgewerkt, waaruit o.a. een aantal inzichten omtrent het gebruik van locatievoorzieningen werden opgedaan. - Er werd een prototype gebouw rond een 3D CMS. - Er werd een HTML5-gebaseerde video player uitgewerkt. De gebruikersgroep liet verstaan dat zij sneller wouden overschakelen naar meer volwaardige prototypes dan voorzien in het oorspronkelijke werkplan. Het werkplan werd overeenkomstig bijgestuurd, en reeds na 9 maanden werd gestart met de definitie van drie pilootprojecten. Pilootprojecten Tijdens het onderzoek werden naast verschillende proof of concepts twee pilootprojecten uitgewerkt. De ontwikkeling van de pilootprojecten verliep in nauwe samenwerking met de bedrijven uit de gebruikersgroep en had als doel op een concrete manier de mogelijkheden, beperkingen en moeilijkheden van de technologie in kaart te brengen Pilootproject 1: Second Opinion Webapp In dit pilootproject bestond de opdracht uit het voorzien van een webgebaseerde interface waarbij artsen in realtime medische MRI beelden (in DICOM standaard) synchroon kunnen uitwisselen, bekijken, bewerken en annoteren. Op die manier kunnen verschillende artsen elkaar in realtime feedback geven over een onderzoek ongeacht waar men zich bevindt.

4 Voor dit project lag de focus op het Canvas element, Websockets en WebRTC. Het Canvas element bleek zeer bruikbaar voor complexe pixel bewerkingen en wordt ondersteund in alle moderne browsers. Voor de realtime communicatie tussen de browsers werd gebruik gemaakt van HTML5 websockets. Hierbij werd snel duidelijk dat het versturen en verwerken van grote hoeveelheden data (beeldinformatie) over websockets de performantie drastisch beïnvloed. Websockets blijken dan weer uitermate geschikt om kleine hoeveelheden data door te sturen, waardoor we in deze applicatie gekozen hebben om enkel de events binnen de UI te synchroniseren. Door middel van de socket.io library zijn websockets bruikbaar in alle recente browsers. Ook werd er bekeken om de experimentele WebRTC technologie in te zetten om de beeldinformatie te synchroniseren maar hier was de performantie ook problematisch. De technologie is echter wel bruikbaar voor het opzetten van peer-to-peer audio, video en bestandsdeling maar op dit moment is dit enkel mogelijk met recente versies van Firefox en Chrome. Pilootproject 2: Mobile Festival Webapp Hier was de opdracht een mobiele webapplicatie te bouwen met als insteek het festival concept waarbij werd getracht een Native gebruikerservaring te evenaren en dit met enkel beschikbare HTML5 technologie.

5 Voor het bouwen van een mobiele webapp dient men zelf de UI te voorzien waarmee een consistente look and feel voor alle browsers en apparaten gecreëerd kan worden en dit in tegenstelling tot Native waarbij UI elementen vast omlijnt en beschikbaar zijn. Dankzij de HTML5 file input velden konden we toegang krijgen tot de Native camera en microfoon app. Ook het gebruik van geolocatie wordt goed ondersteund al is de nauwkeurigheid niet optimaal en verbruikt deze functionaliteit veel energie. Een ander belangrijk punt van aandacht is dat geolocatie enkel actief is als de browser(engine) wordt gebruikt, het bepalen van geolocatie in een achtergrondproces is niet mogelijk. Ook bestaat er geen mogelijkheid om notificaties te voorzien om de gebruiker te informeren, men dient deze functionaliteit zelf in te bouwen en net zoals bij geolocatie moet hiervoor de browser actief zijn. Ook het toevoegen aan het homescreen om de webapp full-screen te tonen werkt zoals het hoort, en in het algemeen kunnen we besluiten dat men vrij ver kan gaan om enkel met de beschikbare HTML5 technologie een mobiele webapp te bouwen. Pilootproject 3: Product Locator In dit pilootproject was de vraag op welke manier HTML5 gebruikt kan worden voor een (product)catalogus in combinatie met (indoor) locatiebepaling. Initieel kwam de vraag vanuit Yappa, dat bij een project voor een van hun klanten hiermee geconfronteerd werd. Vanuit Stad Lommel kwam er een voorstel met gelijkaardige kenmerken, waardoor twee vliegen in een klap konden worden geslaan. Hierbij ging het over een toepassing voor het vinden van een bepaald graf op een van de begraafplaatsen, eventueel met navigatie op de begraafplaats tot aan het graf in kwestie. Er werd zowel een back-end als een front-end gedeelte gemaakt in het kader van dit pilootproject. Via de back-end kan een beheerder items toevoegen aan de catalogus, een plattegrond uploaden, items koppelen aan een bepaalde locatie op de plattegrond, media toevoegen,... De front-end bestaat uit een HTML5-gebaseerde responsive website, zichtbaar op zowel computer, tablet als smartphone. Hierbij werd gebruik gemaakt van het Laravel framework. Er werd ook een Android laag geschreven bovenop het HTML5-gedeelte om locatiebepaling en het scannen van QR-codes toe te voegen.

6

7

8 3D CMS Een nevenproject waar binnen de PXL aan gewerkt werd, is een beperkt 3D CMS. Hiermee kan men in de browser, via een laagdrempelige interface objecten toevoegen aan een 3D-wereld, items vergroten / verkleinen, verplaatsen, textures aanpassen,... Ook collision detection werd geïmplementeerd, zodat de gebruiker niet door objecten kan wandelen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een combinatie van JavaScript, HTML5 en WebGL. Een dergelijk systeem zou ingezet kunnen worden om een 3D omgeving aan te maken, zonder dat 3D kennis vereist is. Zo zou men bijvoorbeeld het interieur van een winkel, shopping center, kantoorgebouw of de indeling van een campus, bedrijventerrein of begraafplaats visueel kunnen modelleren.

9

10 Evolutie HTML5 tijdens het onderzoek Toen het onderzoek in 2012 werd opgestart was er een ware hype rond HTML5. Door de opkomst van het mobile web ten gevolge van de explosieve groei van de tablet- en smartphone markt werd HTML5 gezien als de oplossing voor de toenemende fragmentatie. De verwachtingen waren hoog en de hype werd gevoed doordat grote software bedrijven HTML5 effectief reeds gingen gebruiken. De euforie was echter van korte duur want de technologie bleek nog lang niet volwassen genoeg om voor een breed publiek ingezet te worden, laat staan om de ervaring van een native toepassingen te evenaren. 1 Facebook noemde de strategie om HTML5 voor mobile te gebruiken hun grootste vergissing en andere grote bedrijven zoals 2 LinkedIn kozen na experimenten met HTML5 opnieuw voor een pure native aanpak. Het onderzoek bevestigde de problemen rond cross-browser compatibiliteit en ook bleek dat er naast de verschillende browser inconsistenties ook significante performantie problemen kunnen optreden waardoor het bouwen van applicaties met enkel HTML5 technologie toch geen evidentie is. Daarnaast blijft Native aan snel tempo innoveren en progressie maken, HTML5 probeert bij te benen maar is eigenlijk gedoemd om steeds achterop te hinken door de lage snelheid waarmee de standaard tot stand komt. HTML5 vandaag De hybride aanpak waarbij men een native schil rond HTML5 content in een webview voorziet won tijdens de duur van het onderzoek echter steeds meer aan populariteit en kende ook een sterke evolutie. Doordat de Native Android browser stilaan plaatsmaakt voor het veel krachtigere Chrome vormen de eerdere performantie problemen met eerder genoemde browser geen barrière meer om te kiezen voor een hybride strategie. Men kan er nu van uitgaan dat elk recent mobiel apparaat over een moderne en krachtige browser engine beschikt. Door de hybride aanpak kan er ook gebruik gemaakt worden van Native features en hardware die niet beschikbaar zijn of niet ondersteund worden in HTML5. Een belangrijk punt is hierbij is dat het gebruik van notifications dan ook mogelijk is, en alle sensoren en hardware van het toestel aangesproken kunnen worden via de Native wrapper. Deze conclusie werd ook bevestigd door alle relevante bedrijven waarmee de onderzoekers in contact mee kwamen. 1 thenextweb.com/facebook/2012/09/11/zuckerberg-the-performance-stock-obviously-disappointing/ 2 venturebeat.com/2013/04/17/linkedin-mobile-web-breakup/

11 De toekomst van HTML5 HTML5 is nog steeds in ontwikkeling, en dus blijft de functionaliteit inconsistent en gelimiteerd wegens de interpretatie van HTML5 door de verschillende browsers. Door de uiteindelijke standaardisering zal het mogelijk worden om met HTML5 krachtige applicaties te bouwen voor een breed scala aan apparaten met één codebase maar wel op voorwaarde dat de gebruiker een moderne browser ter beschikking heeft. 3 HTML5 zal wellicht Flash en andere plug-ins volledig vervangen en verschillende grote software giganten maar ook kleinere bedrijven zijn reeds geleidelijk hun applicaties deels en waar mogelijk aan het 4 migreren naar HTML5 om klaar te zijn voor de toekomstige standaard. Alle apparaten beschikken tegenwoordig over een browser, in een ideale wereld is HTML5 standaard wel nog steeds de allesomvattende oplossing i.v.m fragmentatie. Er is echter nog meer fragmentatie aan de gang door de opkomst van nieuwe mobiele operating systemen die momenteel een sterke opmars kennen op de Aziatische markt. Hierbij zorgen Chrome OS, Firefox OS, Tizen (Intel, Samsung, NEC, Panasonic, ) nog voor meer fragmentatie doordat die opnieuw elk hun eigen interpretatie hebben van HTML5 zolang de technologie nog niet gestandaardiseerd is. Wat ook zeker vermeld dient te worden is dat Javascript geëvolueerd is van een scripting taal naar een volwaardige programmeertaal. HTML5 is zeer nauw verbonden met Javascript en ook serverside bestaat nu de mogelijkheid om Javascript te gebruiken. Hierdoor is een Full Javascript stack mogelijk en kan code client- en serverside uitgewisseld worden. HTML5 gebruiken Om HTML5 te gebruiken dient men te kijken naar de context van het project. Op dit moment is HTML5 ideaal voor presentatie en web-content. M.a.w men gebruikt HTML best voor wat het bedoeld is: HyperText Markup Language of opmaaktaal. Bij de ontwikkeling van een applicatie kan men zich de vraag te stellen: is Native functionaliteit echt nodig voor de presentatie en content van de applicatie en biedt dit een meerwaarde? Indien toegankelijkheid en beschikbaarheid van Native device features, push berichten en performantie vereist zijn kiest men beter voor een pure Native oplossing. Voor mobiele apps is het gebruik van HTML5 binnen een Hybride Applicatie momenteel de beste oplossing. De webview in de Native app biedt het beste van de 2 werelden. De HTML5 3 blogs.adobe.com/conversations/2011/11/flash-focus.html 4 html5report.com/topics/html5/articles/ google-migrates-youtube-html5-its-own-4kcompression.htm

12 code is dan cross-platform en uitwisselbaar en de ontwikkelaar kan tevens gebruik maken van features en hardware die enkel Native beschikbaar zijn.

13 Overdracht resultaten naar de gebruikersgroep Naar het einde van het project groeide een duidelijke consensus binnen de gebruikersgroep dat hybride applicaties de beste manier zijn, gegeven de huidige stand der techniek. Alle broncode en presentaties werden ter beschikking gesteld van de gebruikersgroep. Verschillende leden gaven aan met deze codebase verder aan de slag te gaan : - Er werd een specifieke workshop bij Wijs Digital Agency georganiseerd, waarbij het developers team samen een tutorial doorliep. Na afloop gaven de aanwezigen te kennen dat ze nieuwe mogelijkheden van HTML5, in het bijzonder rond AppCache, eindelijk beter hadden kunnen doorgronden. - Voor Dobco Medical Systems is duidelijk geworden dat de HTML5 standaard op dit moment nog niet voldoende geevolueerd is om mobiele applicaties met grafisch intensieve beelden te ondersteunen. Het is hier wachten op een verdere uitbouw van technologieen zoals WebRTC. - Yappa gaf aan in de toekomst zeker verder aan de slag te gaan met HTML5, aangezien in deze context regelmatig vragen binnenkomen. Zo is er o.a. in het kader van het pilootproject gewerkt aan een product locator voor een van hun klanten. Men gaf aan om hier na in de loop van 2015 zeker verder mee aan de slag te gaan. - Ook binnen Stad Lommel zijn er plannen om de ontwikkelingen verder uit te werken en om na te gaan hoe een afgewerkt product kan aangeboden worden aan burgers / bezoekers van de begraafplaatsen. - Andere leden waren meer geinteresseerd in specifieke aspecten, zoals het gebruik van de <video>-tag, of de ervaringen met verschillende ontwikkelplatformen. Algemeen kan gesteld worden dat dit project een zeer nuttige aanvulling vormde voor de vele bedrijven die reeds aan de slag waren met HTML5. Het project bood een uniek overlegplatform om ervaringen en inzichten uit te wisselen. De inzichten uit het project werden in het laatste halfjaar ook breder verspreid: Er werd een sessie georganiseerd op AppsCity (15/05/14), specifiek rond HTML5 Er werd een lunchsessie georganiseerd bij het InnovatieCentrum Oost-Vlaanderen (03/09/14), waar ook een aantal bedrijven aanwezig was die zich niet direct richten op webontwikkeling, maar wel geinteresseerd zijn in de uitbouw van mobiele applicaties (bv. voor e-boeken). Via het Innovatiecentrum Limburg kwam een concrete vraag rond HTML5 (specifiek rond animaties) binnen. Er werd een intakegesprek gedaan met de partij in kwestie en er werd een beperkt prototype gebouwd. Er werd in het kader van de Cegeka Knowledge Sharing Meeting een sessie gegeven. Er werd een toelichting gegeven rond het project op de interne onderzoeksdag van de Hogeschool PXL. HTML5 werd geïntegreerd binnen het curriculum van de Hogeschool PXL (opleidingsonderdeel Special Topics in IT 2 ).

14 We menen dan ook te kunnen stellen dat de begrote mensmaanden op een adequate manier werden ingezet bij beide projectpartners. Conclusie De vraag is niet langer HTML5 al dan niet te kunnen gebruiken maar wanneer. Vandaag is vrijwel elk bedrijf afhankelijk van het internet voor marketing, sales, klanten service, human recources en zelfs voor kritische bedrijfsapplicaties. Daarnaast gebruiken meer en meer bedrijven de cloud en worden meer en meer applicaties browser-based. Tegelijkertijd stijgt het aantal apparaten dat over een moderne browser beschikken spectaculair. De toekomstige HTML5 standaarden worden hierbij essentieel. Zonder deze standaarden zou het onmogelijk zijn om om te gaan met de virtuele lawine van nieuwe en vaak gepatenteerde browser technologie. Vandaag worden alle moderne browsers regelmatig automatisch geüpdatet, en uitzonderlijk zal een internetgebruiker geen toegang hebben tot de nieuwere HTML5 features. Dankzij deze automatische updates wordt het dure en arbeidsintensieve omgaan met backward en crossbrowser compatibility vrijwel geëlimineerd. Ook al is de standaard nog lang niet perfect en is het standaardiseren een aanslepend work in progress.. het loont voor bedrijven toch al de moeite om nu al HTML5 technologie te gebruiken waar dit relevant kan zijn waarbij op dit moment een hybride aanpak de voorkeur geniet voor het ontwikkelen van mobiele applicaties. Meer info over het onderzoek en alle broncode van de proof of concepts en pilootprojecten is terug te vinden op de projectwebsite

TETRA HTML5. 3de gebruikersgroepvergadering 3 juni 2013, Gent

TETRA HTML5. 3de gebruikersgroepvergadering 3 juni 2013, Gent TETRA HTML5 3de gebruikersgroepvergadering 3 juni 2013, Gent Agenda WP1: Administratie WP6: Valorisatie WP3 & WP4: Proof-of-Concept en performantietesten Voorstelling online-offline POC HTML5 vandaag,

Nadere informatie

TETRA HTML5. 4de gebruikersgroepvergadering 4 oktober 2013, Hasselt

TETRA HTML5. 4de gebruikersgroepvergadering 4 oktober 2013, Hasselt TETRA HTML5 4de gebruikersgroepvergadering 4 oktober 2013, Hasselt Agenda WP1: Administratie WP3 & WP4: Proof-of-Concept en performantietesten WP5 & WP6: Valorisatie en pilootprojecten Varia & broodjeslunch

Nadere informatie

TETRA HTML5. Gebruikersgroepvergadering 15 mei 2014, Gent

TETRA HTML5. Gebruikersgroepvergadering 15 mei 2014, Gent TETRA HTML5 Gebruikersgroepvergadering 15 mei 2014, Gent Agenda Pilootcase Yappa - Showroomr 3D CMS Verspreiding technologie Varia Planning Pilootcase Yappa - probleemstelling Initieel: visualisatie grondplan

Nadere informatie

TETRA HTML5. Gebruikersgroepvergadering 25 februari 2014, Hasselt

TETRA HTML5. Gebruikersgroepvergadering 25 februari 2014, Hasselt TETRA HTML5 Gebruikersgroepvergadering 25 februari 2014, Hasselt Agenda Pilootcase Yappa - Showroomr 3D CMS Phonegap / JQM ervaringen Verspreiding technologie Varia Planning Pilootcase Yappa - probleemstelling

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

Technische data. Versie dec

Technische data. Versie dec Technische data Versie dec.2016 www.mobilea.nl Mobiléa Infrastructuur: Pagina 1 Pagina 2 Specificaties: Het platform van Mobiléa valt op te splitsen in een aantal technische componenten, te weten: De webapplicatie

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

React en React Native voor websites en apps

React en React Native voor websites en apps React en React Native voor websites en apps H A N S-PE T E R H ARMSEN HEEFT DI T GE SCH R E V EN IN APRI L 2017 Deze whitepaper is bedoeld voor product owners en beslissers. Hij gaat over React, een JavaScript

Nadere informatie

PRESTATIESITE WEBPAKKET

PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE Wij hebben al onze ervaring gebruikt om een gestandaardiseerd webpakket te ontwikkelen met een lay-out welke de focus heeft op leads en new business. Op deze wijze

Nadere informatie

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0 Media Hans Roeyen V 3.0 12 maart 2015 Inhoud 1. (Multi)Media op websites... 3 2. Flash en Websites... 4 3. Video op je website... 4 3.1. YouTube insluiten op de pagina... 4 3.2. Video zonder YouTube...

Nadere informatie

Tales en Markomo heten u van harte. Welkom. Wegwijs op het mobiel internet

Tales en Markomo heten u van harte. Welkom. Wegwijs op het mobiel internet Tales en Markomo heten u van harte Welkom Wegwijs op het mobiel internet Besluit Een hype? Infrastructuur en toestellen: mainframes internet personal computers connectiviteit netwerken laptop, pda, smartphone,

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

App creation made simple!

App creation made simple! App creation made simple! VAN PRINT NAAR APPS Pieter van der Kruijf Accountmanager @ LayerGloss In m n functie als Accountmanager binnen LayerGloss spreek ik veel klanten, waaronder veel uitgevers, die

Nadere informatie

Webuniversum. www.vlaanderen.be

Webuniversum. www.vlaanderen.be Webuniversum www.vlaanderen.be 1 Webuniversum doelstelling Onze primaire focus is de Vlaamse overheid en lokale besturen. Federale diensten worden maximaal meegenomen Burger kijkt naar de overheid, los

Nadere informatie

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E )

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) Datum: 29-09-2010 Auteur: Dairo Bosschart Versie: 1.0 Document: Functioneel_ontwerp (vision versie).docx

Nadere informatie

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

WESTPOINTDIGITAL MOBILE APPS DEVELOPMENT

WESTPOINTDIGITAL MOBILE APPS DEVELOPMENT WESTPOINTDIGITAL MOBILE APPS DEVELOPMENT MOBILE APPS TEAM Ons team bestaat uit slimme, samenwerkende innovatieve mensen die geïnspireerd zijn uw business op verschillende manieren te verbeteren. Onze ontwikkelaars

Nadere informatie

LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting. Tijd: 5 minuten

LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting. Tijd: 5 minuten LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting Tijd: 5 minuten Doel: Aan het einde van deze les weet je wat WordPress is en kun je benoemen

Nadere informatie

Voordat er optimaal gebruik gemaakt kan worden gemaakt van Magister 5 via het web, kan deze FAQ mogelijk van pas komen.

Voordat er optimaal gebruik gemaakt kan worden gemaakt van Magister 5 via het web, kan deze FAQ mogelijk van pas komen. Silverlight FAQ t.b.v. Magister 5 Voordat er optimaal gebruik gemaakt kan worden gemaakt van Magister 5 via het web, kan deze FAQ mogelijk van pas komen. Zie de algemene Microsoft Silverlight FAQ op: http://www.microsoft.com/silverlight/faq/

Nadere informatie

Design for Mobile. Projectplan CMD jaar 2. Remco Dekker Daan van Klinken Sybren Wartna CMD3A UXD

Design for Mobile. Projectplan CMD jaar 2. Remco Dekker Daan van Klinken Sybren Wartna CMD3A UXD I C I Projectplan CMD jaar 2 Remco Dekker Daan van Klinken Sybren Wartna CMD3A UXD INHOUDSOPGAVE IPHONE PLATFORM 3 DE IPHONE 4 APPS 5 AAN DE SLAG MET APPS 6 BRIEFING 7 KONGINNEDAG 8 LOWLANDS 9 BUSINESS

Nadere informatie

STUDIEWIJZER MOBILE WEB APPS AND SECURITY BACHELOR IN DE TOEGEPASTE INFORM ATICA SEMESTER 4 ACADEMIEJAAR LECTOR: FRÉDÉRIC VLUMMENS

STUDIEWIJZER MOBILE WEB APPS AND SECURITY BACHELOR IN DE TOEGEPASTE INFORM ATICA SEMESTER 4 ACADEMIEJAAR LECTOR: FRÉDÉRIC VLUMMENS Mobile Web Apps & Security BACHELOR IN DE TOEGEPASTE INFORM ATICA SEMESTER 4 ACADEMIEJAAR 2016-2017 LECTOR: FRÉDÉRIC VLUMMENS STUDIEWIJZER MOBILE WEB APPS AND SECURITY Onderdeel van de module @home Mobile

Nadere informatie

Factsheet Enterprise Mobility

Factsheet Enterprise Mobility Factsheet Enterprise Mobility www.vxcompany.com Informatie willen we overal, altijd en op elk device beschikbaar hebben. Privé, maar zeker ook zakelijk. Met het gebruik van mobile devices zoals smartphones

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Internet

De Geschiedenis van het Internet De Geschiedenis van het Internet Hoe is het internet ontstaan? https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=r3dnhjhxmm g Het internet zag er eerst nog zo uit: Wie van jullie zou dit kunnen gebruiken?

Nadere informatie

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap Titel Nationale project, Vakdag 10 maart Dialogue 2010 &/ Klantnaam Digital Marketing 2010 Titel The Mobile projectmindmap Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569 Best of Mobile Best

Nadere informatie

Publishing & Printing Company B.V.

Publishing & Printing Company B.V. STAPPENPLAN WEBSITE Versie 1.3 Publishing & Printing Company B.V. Weth. Sangersstraat 38 (0)46-437 73 11 KVK 140.41959 6191 NA Beek web@pp-company.nl BTW NL 0085.52.861.B01 Algemene voorwaarden www.pp-company.nl

Nadere informatie

Summerschool Mobiele Apps 15-17 augustus 2012 Herman van Dompseler. HTML 5 App

Summerschool Mobiele Apps 15-17 augustus 2012 Herman van Dompseler. HTML 5 App Summerschool Mobiele Apps 15-17 augustus 2012 Herman van Dompseler HTML 5 App 1. Wat is HTML 5 2. HTML 5 Apps 3. Hybride App Architectuur 4. Een App maken Overzicht Deel 1: HTML5 HTML 5 gebruikt als verzamelnaam

Nadere informatie

IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK

IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK Eenvoudig informatie beheren en vinden Er is veel informatie over een onderwerp of klant. Het blijft echter lastig om de informatie te bundelen en gemakkelijk terug te vinden.

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT

Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Slimmer samenwerken met SharePoint Workflows voor SharePoint met forms en data K2 VOOR SHAREPOINT Workflows, forms, reports en data WAAROM KIEZEN VOOR K2? Of u nu workflows moet maken voor items in SharePoint

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl Uw cliënt verdient toch maatwerk zorg? Waarom Webfysio? Uw eigen online en blended maatwerk educatie- & zorgpakketten aanbieden Online communicatie via cliënt specifieke agenda, notificaties en email Direct

Nadere informatie

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 Workspace 365 Creëer uw eigen online werkplek Tegenwoordig werken veel medewerkers via verschillende devices. Hierdoor is er steeds meer behoefte aan een

Nadere informatie

Technologie en Interactie 3.2: software architectuur

Technologie en Interactie 3.2: software architectuur Technologie en Interactie 3.2: software architectuur Manual IAM-TDI-V2-Technologie en Interactie. Jaar 0809 blok 2 Oktober 2008 Fons van Kesteren 1/8 Inhoud Technologie en Interactie 3.2: software architectuur...

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 2 Inleiding Lancom biedt haar klanten reeds sinds 2007 de mogelijkheid om te gaan werken van uit een Cloud model waarbij de servers in een datacenter van Lancom

Nadere informatie

Prowise Pro Connect 2.0 Technische documentatie

Prowise Pro Connect 2.0 Technische documentatie Prowise Pro Connect 2.0 Technische documentatie 2012 Prowise Inhoudsopgave 3 Over Pro Connect 4 Gebruikte techniek voor Pro Connect 4 Pro Connect poorten 5 Automatische poort detectie 5 Flash Fallback

Nadere informatie

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Th!nk mobile Op Zig logisch Menno Ouweneel Marketingmanager Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Mobiele telefoons zullen de desktop computer passeren als het meestgebruikte apparaat voor internettoegang,

Nadere informatie

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous 2006-2007 Inhoudsopgave 1 2 1.1 Programmeertaal PHP5..................... 2 1.2 MySQL database......................... 3 1.3 Adobe Flash...........................

Nadere informatie

ipad integratie in het onderhoud

ipad integratie in het onderhoud Maximo Comes To You ipad integratie in het onderhoud Door: Marcel Staring 2013 IBM Corporation Agenda 1. Waarom Mobiel Werken? 2. Wat houdt Mobiel Werken in? Praktisch Technisch 3. MAXIMO Mobiel vs. MAXIMO

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

De abonnementsduur van het contract is afhankelijk van uw bundelkeuze (camera en abonnement).

De abonnementsduur van het contract is afhankelijk van uw bundelkeuze (camera en abonnement). Panasonic Cameramanager Go! Cloud videobeveiliging per direct beschikbaar! Panasonic Cameramanager biedt ondernemers de mogelijkheid op afstand een oogje in het zeil te houden. Met de alles in 1 oplossing

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

Handreiking Mobiele App Ontwikkeling en Beheer voor de Rijksoverheid

Handreiking Mobiele App Ontwikkeling en Beheer voor de Rijksoverheid Handreiking Mobiele App Ontwikkeling en Beheer voor de Rijksoverheid Ronald Heukers Architect Dictu w.j.r.heukers@dictu.nl Margreet van der Krans Architect SSC- I m.van.der.krans@dji.minjus.nl Leendert

Nadere informatie

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

Your view on business On your favorite device

Your view on business On your favorite device ANY2INFO OVER ONS Your view on business On your favorite device Any2info is een ICT-onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling van standaard software waarmee mobiele bedrijfsapps kunnen worden gebouwd

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Your View on Business

Your View on Business ANY2INFO PRESENTER Your View on Business On your favorite device Any2info ontwerpt en configureert, met een standaard applicatie, maatwerk datasets, appformulieren en dashboards voor jouw kijk op zaken.

Nadere informatie

Frontend performance meting

Frontend performance meting Frontend performance meting als aanvulling op de traditionele manier van performancetesten René Meijboom rene@performancearchitecten.nl Introductie Uitdaging bij huidige klant Succesvolle performancetest

Nadere informatie

Responsive web applicaties op Oracle

Responsive web applicaties op Oracle APEX Responsive web applicaties op Oracle Spreker(s) : Datum : E-mail : Arian Macleane & Jacob Beeuwkes 06-06-2013 info@transfer-solutions.com WWW.TRANSFER-SOLUTIONS.COM Outline Trends APEX intro APEX

Nadere informatie

Flexibiliteit en mobiliteit in één totaalpakket Panasonic UC Pro. Ultieme bereikbaarheid, waar u ook bent

Flexibiliteit en mobiliteit in één totaalpakket Panasonic UC Pro. Ultieme bereikbaarheid, waar u ook bent Flexibiliteit en mobiliteit in één totaalpakket Panasonic UC Pro Ultieme bereikbaarheid, waar u ook bent UC Pro biedt u een schat aan mogelijkheden Bellen Bel snel en nauwkeurig rechtstreeks vanaf uw pc

Nadere informatie

Feature checklist NeMO 5 Android

Feature checklist NeMO 5 Android Feature checklist NeMO 5 Android PCA Mobile 2014 Feature Omschrijving Opmerkingen Algemene kenmerken Mobile Only NeMO5 voor Android is een Native Android Applicatie (app) Cloud Vereist geen lokale of gehoste

Nadere informatie

Cegeka Mobile Event. to itedit Master subtitle style 5/3/12 30/11/2011

Cegeka Mobile Event. to itedit Master subtitle style 5/3/12 30/11/2011 Cegeka Mobile Event Clickdo Just to itedit Master subtitle style 5/3/12 30/11/2011 Agenda Welkom Geert Nollet Trends & Visie op de Mobile Markt Steven Palmaers Cegeka & Mobile Jos Ruijten Mobile Application

Nadere informatie

THE BIG CHALLENGE VAN DE KLANT DIE OP UW WEBSITE ZIT

THE BIG CHALLENGE VAN DE KLANT DIE OP UW WEBSITE ZIT THE BIG CHALLENGE VAN DE KLANT DIE OP UW WEBSITE ZIT Whitepaper the next best thing in customer communication: Skype for Business. Patrick Kusseneers, Product manager Voxtron Communication Center Ons Voxtron

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

Hoeveel budget moet ik uittrekken voor een Field Service Automation project?

Hoeveel budget moet ik uittrekken voor een Field Service Automation project? Hoeveel budget moet ik uittrekken voor een Field Service Automation project? Slechts 10 per maand per gebruiker, geen verborgen kosten, onmiddellijk ROI eenmaal u online een aantal field force automation

Nadere informatie

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl

Waarom Webfysio? www.webfysio.nl - team@webfysio.nl Uw cliënt verdient toch maatwerk zorg? Waarom Webfysio? Uw eigen online en blended maatwerk zorgpakketten aanbieden Uw cliënten ondersteunen met online agenda, notificaties en herinneringen Direct online

Nadere informatie

Gestart als demo/research voor cloud-oplossing. Een Afslagveiling

Gestart als demo/research voor cloud-oplossing. Een Afslagveiling WAZUG BCC Veiling Concept Gestart als demo/research voor cloud-oplossing Een Afslagveiling Afslag variant Prijsdump variant Windows Azure CMS: Orchard Admin app: dynamic data Auction Manager Proces: worker

Nadere informatie

T-Mobile zet social media in voor klantcontact.

T-Mobile zet social media in voor klantcontact. T-Mobile zet social media in voor klantcontact. Henny van der Heiden, Directeur Corporate Communications, 9 april 2010. Social media & T-Mobile 9 april 2010Social Media & T-Mobile 1 Agenda. Waarom zet

Nadere informatie

APPS. Presentatie

APPS. Presentatie APPS Presentatie 2010-10-18 1 INLEIDING In principe heeft het vrij weinig uitleg nodig, want we de meeste onder ons zijn er wel mee bekend. Een applicatie is een klein stukje software dat draait op een

Nadere informatie

11 Redenen om te investeren in een nieuwe website

11 Redenen om te investeren in een nieuwe website 11 Redenen om te investeren in een nieuwe website Als je al een website hebt, dan is het handig als je beschikt over een overzicht van redenen wanneer een investering in een nieuwe website gerechtvaardigd

Nadere informatie

De strijd van de mobiele formulieren apps

De strijd van de mobiele formulieren apps ONDERZOEK: De strijd van de mobiele formulieren apps Door Kristina Meelind De strijd van de mobiele formulieren apps 9 april 2015 - Tegenwoordig is iedereen vooral bezig met duurzaam wonen en afval recycling.

Nadere informatie

Beacons. Dichterbij de consument

Beacons. Dichterbij de consument Beacons Dichterbij de consument Inhoud Beacons: waarom? 3 Wat is het? Hoe werkt het? Toepassingen 5 Pushberichten op locatie Indoor navigatie De toekomst 7 www.qanda.nl 2 Beacons: waarom? www.qanda.nl

Nadere informatie

Factsheet APPS Mirabeau

Factsheet APPS Mirabeau Factsheet APPS Mirabeau APPS Mirabeau We ontwikkelen native apps die ontworpen zijn vanuit de behoefte van de consument. De consument van vandaag en morgen brengt meer en meer tijd door op mobiele devices.

Nadere informatie

We zijn alweer beland in sprint 3 de een en laatste sprint van deze cel periode weer.

We zijn alweer beland in sprint 3 de een en laatste sprint van deze cel periode weer. Mijn Uitgebreide feedback voor Rasheed: Tijdens het proces heb jij laten zien hoe de app er uit zag, dus je hebt zeker wel iets laten zien. Voor de rest heb je niet echt iets laten zien code wijs over

Nadere informatie

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting

iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting iprova Suite Systeemeisen iprova 5 Hosting Let op Dit document bevat de systeemeisen voor versie 5.0 van de iprova Suite. Door nieuwe ontwikkelingen kunnen de systeemeisen voor iprova wijzigen. Controleer

Nadere informatie

INHOUD VAN SERVICE CALLS

INHOUD VAN SERVICE CALLS INHOUD VAN SERVICE CALLS door Welke service zit wel/niet in het Swiftpage abonnement? De technische support door Swiftpage als onderdeel van een actief abonnement of supportplan is onderhevig aan de systeemgebonden

Nadere informatie

Meer winst uit WordPress. (en online marketing)

Meer winst uit WordPress. (en online marketing) Meer winst uit WordPress (en online marketing) Introductie Martijn Duker 26 jaar Online marketing Pronamic Waarom WordPress? 1. Eenvoudig in beheer 2. Open source community 3. Talloze uitbreidingsmogelijkheden

Nadere informatie

Hoewel veel mobiele sites zijn ontworpen met het oog op weergave op mobiele apparaten, zijn ze vaak niet goed toegankelijk via een zoekmachine.

Hoewel veel mobiele sites zijn ontworpen met het oog op weergave op mobiele apparaten, zijn ze vaak niet goed toegankelijk via een zoekmachine. Mobiele websites Een mobiele site is een website die geoptimaliseerd is voor gebruik op een klein scherm en wordt getoond via de browser van een smartphone of tablet. Een mobiele site is niet afhankelijk

Nadere informatie

Android Professioneel Gebruiken

Android Professioneel Gebruiken Android Professioneel Gebruiken Praktische Gids Dit document is toegespitst op een praktische implementatie van Android toestellen in een bedrijfsomgeving. Juni 2014 Ulrik Van Schepdael Mobco bvba Voorwoord

Nadere informatie

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365

HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 HANDLEIDING ONEDRIVE IN OFFICE365 1 van 13 OGD ict-diensten Inhoud Wat is onedrive for Business?... 3 Werken met onedrive for Business... 4 Inloggen:... 4 Nieuwe bestanden aanmaken:... 4 Bestanden openen

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 De functie van de cursus 7 2 De inhoud van de cursus 7 2.1 Voorkennis 7 2.2 Leerdoelen van de cursus 8 2.3 Opbouw van de cursus 8 3 Leermiddelen en wijze van studeren

Nadere informatie

Dienstbeschrijving. New Day at Work Online workspace of the future! Page 1

Dienstbeschrijving. New Day at Work Online workspace of the future! Page 1 Dienstbeschrijving New Day at Work Online workspace of the future! Page 1 Contents 1.0 Inleiding... 3 2.0 Workspace 365... 4 2.1 Drie type gebruikers van Workspace 365... 4 1. Office Medewerker... 4 2.

Nadere informatie

Showtime! Theater. Mobiel Reserveringssysteem voor de Entertainment en Theaterwereld

Showtime! Theater. Mobiel Reserveringssysteem voor de Entertainment en Theaterwereld Showtime! Theater Mobiel Reserveringssysteem voor de Entertainment en Theaterwereld De App: Target en Strategie Opbouwen en begeleiden van een gevoelige community Communiceren van voordelen en voorstellingen

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST Inhoudsopgave Inloggen... 3 Layout... 5 Interactie... 6 Benodigdheden... 8 Praktische tips... 8 Bijlage I : HELP... 9 2 Inloggen Om deel te nemen aan de webcast, moet

Nadere informatie

IP TELEPHONY & UNIFIED COMMUNICATIONS

IP TELEPHONY & UNIFIED COMMUNICATIONS IP TELEPHONY & UNIFIED COMMUNICATIONS Nederlands GET IN TOUCH innovaphone AG Böblinger Str. 76 D-71065 Sindelfingen Tel. +49 7031 73009-0 Fax +49 7031 73009-9 info@innovaphone.com www.innovaphone.com UW

Nadere informatie

Managed UC. De buitengewone Unified Communications oplossing maakt iedereen bereikbaar

Managed UC. De buitengewone Unified Communications oplossing maakt iedereen bereikbaar Managed UC De buitengewone Unified Communications oplossing maakt iedereen bereikbaar Optimale bereikbaarheid, uw sleutel tot succes Tegenwoordig zijn er legio communicatiemiddelen voorhanden. Want iedereen

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Beschrijving 4G voor Business Partners

Beschrijving 4G voor Business Partners Beschrijving 4G voor Business Partners September 2013 Inhoud 1. 4G; Wat is het?... 3 2. Waarom 4G van Yes Telecom... 3 3. Wat kunt u met 4G?... 3 4. Wat heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van 4G?...

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 21, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Office 365. Overstappen of niet?

Office 365. Overstappen of niet? Office 365 Overstappen of niet? Moet je als bedrijf ook overstappen naar de cloud? Office 365 Introductie Moet ik met mijn bedrijf ook overstappen naar de cloud? Veel MKB bedrijven worstelen nogal met

Nadere informatie

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure Asset 1 van 7 Over het bouwen van cloudoplossingen Gepubliceerd op 24 february 2015 Praktische handleiding voor ontwikkelaars die aan de slag willen met het maken van applicaties voor de cloud. Zij vinden

Nadere informatie

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0 HTML Graphics Hans Roeyen V 3.0 19 maart 2015 Inhoud 1. HTML5 Canvas... 3 1.1. Het Canvas element... 3 2. SVG Element... 9 2.1. SVG vergeleken met Canvas... 9 2.2. Een cirkel tekenen met SVG... 10 2.2.1.

Nadere informatie

Responsive & Adaptive

Responsive & Adaptive Responsive & Adaptive webdesign door online regisseur Snakeware versie 1.0 woensdag, 17 oktober 2012 Uitgebracht door: Auteurs: Snakeware Martiniplein 15e 8601 EG Sneek Dhr. Gerben Kuipers gerben@snakeware.nl

Nadere informatie

Nieuwe mogelijkheden Campus Solutions SIS-Congres HvA/UvA 2014. SaNS-Expertisecentrum Hans Janssen

Nieuwe mogelijkheden Campus Solutions SIS-Congres HvA/UvA 2014. SaNS-Expertisecentrum Hans Janssen Nieuwe mogelijkheden Campus Solutions SIS-Congres HvA/UvA 2014 SaNS-Expertisecentrum Hans Janssen Agenda Bredere inzet bestaande mogelijkheden Campus Solutions Modules Campus Solutions Functionaliteit

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

cloudoplossingen 105 mm 105 mm 90 mm 97 mm 97 mm Spreedbox Whitepaper security sendin.nl/spreedbox

cloudoplossingen 105 mm 105 mm 90 mm 97 mm 97 mm Spreedbox Whitepaper security sendin.nl/spreedbox cloudoplossingen 105 mm 105 mm 90 mm 97 mm 97 mm Spreedbox Whitepaper security sendin.nl/spreedbox Spreedbox De Spreedbox is een device waarmee u met collega s en cliënten kunt samenwerken en communiceren.

Nadere informatie

Yes InTouch. Handleiding. Business Solutions Provider

Yes InTouch. Handleiding. Business Solutions Provider Handleiding Business Solutions Provider Totaalcommunicatie Get InTouch met uw collega s Met de app kunt u vanuit één interface de beschikbaarheid van uw collega s zien, chatten, bellen, vergaderen en samenwerken.

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady.

pagina 1 van 5 Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady. pagina 1 van 5 Algemene Voorwaarden Website The Fat Lady 6 maart 2017 Algemene Voorwaarden Deze voorwaarden zijn toepasbaar op alle websites gemaakt door The Fat Lady. Wireframes Na de briefing door de

Nadere informatie

MED-APP uw eigen congres app

MED-APP uw eigen congres app MED-APP uw eigen congres app HTML5 website Compatibel met: Smartphone Tablets PC Apple Computer ios Compatibel met ipod iphone ipad Android Compatibel met Android smartphone Android tablet A Waarom een

Nadere informatie

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE GOOGLE ZOEKMACHINES WIJ LEVEREN Complete Website Bouw en

Nadere informatie

Cloud Telefonie. TSG Cloud Solutions. Al uw communicatie behoeften in één oplossing

Cloud Telefonie. TSG Cloud Solutions. Al uw communicatie behoeften in één oplossing Cloud Telefonie Solutions Al uw communicatie behoeften in één oplossing Cloud Telefonie Solutions is dé Cloud telefonie oplossing van Telecom Service Groep. Het unieke communicatieplatform bevat alle mogelijke

Nadere informatie

Vergelijkend overzicht beeldbelapplicaties voor welzijnswerk en zorg

Vergelijkend overzicht beeldbelapplicaties voor welzijnswerk en zorg Vergelijkend overzicht beeldbelapplicaties voor welzijnswerk en zorg Maakt deel uit van een (hulpverlenings) platform Facetalk (Qconferencing) Mextal Mobilea Mobiléa is een platform en koppelt met ECD,

Nadere informatie