Aan de heer Willem Debeuckelaere. Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer Hoogstraat BRUSSEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de heer Willem Debeuckelaere. Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer Hoogstraat 139 1000 BRUSSEL"

Transcriptie

1 Aan de heer Willem Debeuckelaere Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer Hoogstraat BRUSSEL ons kenmerk TDS d379 uw kenmerk contact Tom De Schepper (T. 02/ ) datum 10 november 2010 bijlage(n) VVSG-nota reactie aanbeveling nr.04/2010 onderwerp Aanbeveling nr. 04/2010 van 19 mei 2010 inzake de GAS-wet en de Privacywet 1/10 Geachte heer voorzitter, Wij namen kennis van uw brief van 24 augustus 2010 waarin verwezen wordt naar uw voorlopige aanbeveling nr.04/2010 van 19 mei 2010 inzake de verenigbaarheid Privacywetgeving en Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Wij houden er aan u te danken voor deze uitgebreide analyse. Wij hebben uw aanbeveling bestudeerd en voorgelegd aan onze collegagroep sanctionerende ambtenaren GAS op vrijdag 24 september jongstleden. We hebben immers kunnen vaststellen dat een aantal standpunten uit uw voorlopige aanbeveling voor interpretatie vatbaar kunnen zijn. In de bijgevoegde nota kunt u onze voornaamste bedenkingen in volgorde van de aanbevelingen uit uw nota terugvinden. We zijn steeds bereid om u daarbij verdere toelichting te geven en desgewenst verder met u in overleg te gaan over toekomstige acties om uw aanbeveling verder te verspreiden. Met de meeste hoogachting, Luc Martens Voorzitter Directiecomité VVSG

2 2/10 VVSG-nota inzake GAS-wet en Privacywet Reactie op aanbeveling nr.04/2010 van de Privacycommissie inzake GAS-wet en Privacywet 1 GAS veronderstelt een gebruik van persoonsgegevens Bepaalde dossiers die opgesteld worden in het kader van inbreuken op de gemeentelijke politiereglementen hebben geen geïdentificeerde of identificeerbare persoon als voorwerp. De sanctionerend ambtenaren geven aan dat zij regelmatig geconfronteerd met gebrekkige persoonsgegevens of gebrekkige processen-verbaal. Hierdoor wordt de overtreder plots niet meer identificeerbaar. De Privacycommissie geeft dit trouwens zelf ook aan in haar aanbeveling onder randnummers 49 en In de meeste gevallen bij de vaststelling van een inbreuk zullen de persoonsgegevens betreffende betrokkene bij hemzelf worden verkregen. In dat kader kan ook verwezen worden naar hetgeen uiteen gezet is in artikel 9, 1 van de WVP. In een aantal gevallen zal evenwel niet uitgesloten kunnen worden dat de informatieverstrekking niet rechtstreeks bij de betrokkene gebeurt, bv. indien bij vaststelling van sluikstort de nummerplaat wordt genoteerd en er nadien pas contact met de betrokkene kan opgenomen worden. In dat geval is de verwijzing naar artikel 9, 2 van de WVP van belang. 65. Aangezien niet alle categorieën van vaststellende ambtenaren iemand staande mogen houden en deze ambtenaren de betrokkene niet altijd achter zijn identiteitspapieren mogen vragen, zullen verschillende overtredingen geverbaliseerd worden via het noteren van de nummerplaat (bv. sluikstorten, lawaai, ). Het is dan aan de sanctionerende ambtenaar om het PV/verslag verder aan te vullen en op zoek te gaan naar de identiteit van de overtreder. Hier stelt zich momenteel het probleem van de toegang tot de databank van de DIV. We geven, louter ter illustratie, een aantal veelvoorkomende problemen: Het is voor de sanctionerend ambtenaar niet steeds mogelijk om kentekengegevens van buitenlandse overtreders te identificeren, met uitzondering van voertuigen uit Frankrijk en een aantal individuele overeenkomsten van gemeenten of politiezones met andere landen. Pas tegen 2012 kunnen de initiatieven uit het Verdrag van Prüm van 27/05/2005 (omzetting in intern recht op 28/12/2006) ten volle uitwerking krijgen. In geval van wildplakken of geluidsoverlast kan de vraag gesteld worden wie concreet verantwoordelijk is voor de veroorzaakte overlast. Ook blijkt het in praktijk niet altijd eenvoudig te zijn om briefwisseling te richten aan overtreders met onbekende verblijfsgegevens. De Privacycommissie geeft zelf in randnummer 65 aan dat niet alle categorieën van vaststellers over kunnen gaan tot identiteitscontrole. Pas wanneer in de registers van de burgerlijke stand of het rijksregister de adresgegevens van een overtreder teruggevonden en geverifieerd zijn, kan men naar onze mening spreken over een geïdentificeerde of identificeerbare persoon.

3 3/10 Algemeen kan men zich afvragen vanaf welk moment in de GAS-procedure de overtreder als geïdentificeerd of identificeerbaar beschouwd kan worden. Geldt dit bij aanvang van de procedure en ongeacht de verificatie van deze gegevens in het Rijksregister of geldt dit van zodra effectief een GAS-dossier in gang wordt gezet en de mogelijkheid tot seponering uitgesloten werd? Net als de Privacycommissie in randnummer 44 van haar aanbeveling stelt, is de VVSG in dit kader vragende partij voor een expliciete opname van de onderzoeksbevoegdheden van de sanctionerend ambtenaar en de inhoud van het proces-verbaal en bestuurlijk verslag in de GAS-wet. Dit kan deel uitmaken van een eerstkomende grondige evaluatie van de GAS-wet. 2 GAS veronderstelt een verwerking van gevoelige gegevens De Privacycommissie stelt in randnummer 36 van haar aanbeveling dat de GAS-wet een verwerking van gevoelige gegevens inhoudt waarop artikel 8, 1 van de WVP van toepassing is. De Privacycommissie spreekt van gerechtelijke gegevens. 36. Gelet op de definitie van artikel 8 van de WVP hebben we te maken met zogenaamde gerechtelijke gegevens en is een strenger regime van toepassing. In het kader van de GAS-wet kan betwist worden of de gevoelige gegevens gerechtelijke gegevens betreffen. De rechtsleer 1 begrijpt hieronder: De gerechtelijke politie is het geheel van handelingen die de vaststellingen van inbreuken en opsporingen en de aanhouding van daders nastreeft, met het oogmerk ze voor de rechter of een andere bevoegde overheid te brengen. De VVSG kan zich aansluiten bij het feit dat gegevens in het kader van de GAS-wet gevoelige gegevens betreffen, maar niet dat ze noodzakelijk gerechtelijke gegevens betreffen. Dit onderscheid gaat, voor wat de politiediensten betreft, duidelijk samen met het onderscheid in bevoegdheden uit artikel 14 en 15,1 van de Wet op het Politieambt. Art. 14. Bij het vervullen van hun opdrachten van bestuurlijke politie, zien (de politiediensten) toe op de handhaving van de openbare orde met inbegrip van de naleving van de politiewetten en -verordeningen, de voorkoming van misdrijven en de bescherming van personen en goederen. Art. 15. Bij het vervullen van hun opdrachten van gerechtelijke politie, hebben (de politiediensten) als taak : 1 de misdaden, de wanbedrijven en de overtredingen op te sporen, de bewijzen ervan te verzamelen, daarvan kennis te geven aan de bevoegde overheden, de daders ervan te vatten, aan te houden en ter beschikking te stellen van de bevoegde overheid, op de wijze en in de vormen bepaald door de wet; Wij menen dat de Privacycommissie in haar aanbeveling beter melding kan maken van gevoelige gegevens die betrekking hebben op bestuurlijke gegevens, in relatie tot het 1 BOURDOUX, G.L., De wet op het politieambt. Handboek van de politiefunctie, Politeia, 2009, p. 225.

4 4/10 onderscheid in bevoegdheden tussen gerechtelijke politie en bestuurlijke politie. Dit impliceert dat artikel 3, 5,1 van de WVP niet van toepassing is, maar wel artikel 3, 5,3 WVP. De openbare overheden die in een door de Ministerraad overlegd KB aangewezen zijn, na advies van de Privacycommissie, kunnen dan overgaan tot de verwerking persoonsgegevens in het kader van hun opdrachten van bestuurlijke politie. 5. De artikelen 9, 10, 1, en 12 zijn niet van toepassing : 1 op de verwerkingen van persoonsgegevens beheerd door openbare overheden met het oog op de uitoefening van hun opdrachten van gerechtelijke politie; 5. De artikelen 9, 10, 1, en 12 zijn niet van toepassing : 3 op de verwerkingen van persoonsgegevens beheerd, met het oog op de uitoefening van hun opdrachten van bestuurlijke politie, door andere openbare overheden die aangewezen zijn bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit, na advies van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; In ieder geval impliceert de toepassing van artikel 3, 5 van de WVP dat de uitzonderingsregels inzake de verwerking van persoonsgegevens van toepassing zijn bij GAS en dus zijn artikel 9 (informatieverstrekking betrokkene), artikel 10, 1 (identiteitsbewijs voorleggen) en artikel 12 (recht verbetering gegevens) WVP niet automatisch van toepassing bij GAS. In dit verband lijken de aanbevelingen onder randnummer 48, 49 en 50 de aanbeveling onder randnummer 36 tegen te spreken. 50. In de praktijk blijkt dat in een aantal gevallen gemeenten zich beroepen op artikel 3, 5 van de WVP21 om een vrijstelling in te roepen voor de kennisgeving aan de betrokkenen. Nochtans kan een gemeente, als verantwoordelijke voor de verwerking en in het kader van de GAS-wetgeving zich niet beroepen op een dergelijke vrijstelling. In dit verband lijken de aanbevelingen onder randnummer 51 en 52 de aanbeveling onder randnummer 36 eveneens tegen te spreken: 52. Gelet op de bewoordingen van artikel 13 van de WVP en de verwijzing naar artikel 3, 4, 5 en 6 van de WVP behoort een dergelijke onrechtstreekse toegang niet tot de mogelijkheden en dient de verantwoordelijke voor de verwerking de betrokkene een rechtstreekse toegang te verlenen. In de praktijk is ook dit gegeven niet altijd vanzelfsprekend (dit hangt immers samen met hetgeen in randnummer 50 werd geschreven). Concreet kan een aanpassing van de aanbeveling volgende gevolgen teweegbrengen: Indien de Privacycommissie meent dat de GAS-wet een verwerking van gevoelige gegevens impliceert die een gerechtelijke verwerking (gerechtelijke politie) inhouden, is artikel 3, 5,1 van toepassing. Dit sluit de toepassing van artikel 9, artikel 10, 1 en artikel 12 WVP. Indien de Privacycommissie meent dat de GAS-wet een verwerking van gevoelige gegevens impliceert die een bestuurlijke verwerking (bestuurlijke politie) inhouden, is artikel 3, 5,3 van toepassing, indien er een in de Ministerraad overlegd KB ingesteld werd, na advies van de

5 5/10 Privacycommissie. Dit sluit de toepassing van artikel 9, artikel 10, 1 en artikel 12 WVP. De redactie van een dergelijk KB is wenselijk, gezien het KB van 7 januari 2001 ter uitvoering van de GAS-wet niet aan het advies van de Privacy-commissie voorgelegd werd. Bij absentie aan dit KB is artikel 3, 5,3 WVP niet van toepassing en dus zijn artikel 9, artikel 10, 1 en artikel 12 WVP wel van toepassing. Indien de Privacycommissie meent dat de GAS-wet geen verwerking van gevoelige gegevens impliceert, zijn artikel 9, artikel 10, 1 en artikel 12 WVP wel van toepassing op de GAS-wet. In het kader van de GAS-wet is het niet voor alle dossiers bij aanvang duidelijk of zij een gerechtelijke (gemengde inbreuken) dan wel een bestuurlijke (zuiver administratieve inbreuken) afhandeling zullen genieten. De Privacycommissie maakt hieromtrent overigens geen onderscheid in haar aanbeveling. Indien er sprake is van een verwerking van gevoelige gegevens, kan dus niet onomwonden gesteld worden dat de gegevens bij aanvang van de procedure hetzij onder gerechtelijke gegevens, hetzij onder bestuurlijke gegevens zullen vallen. De daaraan gekoppelde voorwaarden uit de WVP blijven dan onzeker. De Privacycommissie geeft onder randnummers 50 en 52 zelf aan dat niet alle gemeenten de aard van de gegevensverwerking correct interpreteren. Wij menen dat zij zelf in de eerste plaats duidelijk dient aan te geven onder welke vorm van gegevensverwerking deze gegevens kunnen ressorteren. 3 Verantwoordelijke voor de verwerking In het kader van de WVP wordt de gemeentelijke overheid beschouwd als verantwoordelijke voor de verwerking. Deze stelling wordt ook verdedigd in randnummer 45, 46 en 47 van de aanbeveling. Zij stelt onder randnummer 47 van haar aanbeveling dat de gemeente steeds verantwoordelijke voor de verwerking blijft, ongeacht het feit of zij het beheer van de GASdossiers uitbesteed aan een andere instantie. 45. Artikel 1, 4 van de WVP omschrijft de verantwoordelijke voor de verwerking als volgt: Onder " verantwoordelijke voor de verwerking " wordt de natuurlijke persoon of de rechtspersoon, de feitelijke vereniging of het openbaar bestuur verstaan die alleen of samen met anderen het doel en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens bepaalt. In het kader van de GAS-wet kiest de gemeenteraad expliciet voor de invoering van het systeem in haar gemeentelijke politieverordening. Zij bepaalt dus wel degelijk het doel van de verwerking en of zij het beheer ervan al dan niet zal uitbesteden. De instantie die de middelen bepaalt die hiertegenover staan kan ofwel de gemeente zelf, ofwel de instantie aan wie het systeem uitbesteed werd, zijn. Uit randnummers 59 en 60 van de aanbeveling blijkt bovendien dat ook een aantal provincies zich als verantwoordelijke voor de verwerking beschouwen. We vragen de Privacycommissie dan ook expliciet te verwijzen naar de mogelijkheid voor de gemeenten om verdere bepalingen inzake de verantwoordelijkheden over de verwerking van

6 6/10 de persoonsgegevens bij de uitbesteding van het systeem op te nemen in haar samenwerkingsovereenkomst. 4 Informatieverstrekking aan de betrokkene We verwijzen wederom naar hetgeen vermeld werd onder titel 2 van deze nota voor wat betreft de aard van de gegevens die verwerkt worden. Indien vaststaat dat artikel 9, 1 WVP alsnog van toepassing is op de gegevensverwerking in het kader van de GAS-wet, zal de verantwoordelijke voor de verwerking uiteraard moeten instaan voor een transparante en eerlijke verwerking. In randnummer 49 van haar aanbeveling erkent de Privacycommissie dat het niet evident is om de informatieverstrekking steeds rechtstreeks bij de overtreder te laten gebeuren en dat dit pas na opstart van het dossier kan gebeuren. In het kader van een GAS-dossier dat gerechtelijk afgehandeld zal worden (gemengde inbreuk) is het principe van geheimhouding van het strafrechtelijk (voor)onderzoek van toepassing. In het kader van een burgemeestersbesluit in uitvoering van artikels 133 en 134 Nieuwe Gemeentewet is een algemene openbaarheid niet altijd evident. De aanbeveling van de Privacycommissie kan in dit verband beter afgestemd worden met het Decreet Openbaarheid van Bestuur van 26 maart Ook is het maar de vraag of een dergelijke informatieverplichting haalbaar is voor elk document in de procedure, bijvoorbeeld parkeertickets die bij niet-betaling kunnen ressorteren in een GAS-boete. Overigens werd niet bepaald op welke wijze dit recht op informatieverstrekking kenbaar gemaakt moet worden. In antwoord op een schriftelijke vraag van 20/05/2010 van Vlaams Volksvertegenwoordiger J. Durnez door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur betreffende het inzagerecht van raadsleden in GAS-dossiers bevestigt de minister het principiële inzagerecht van gemeenteraadsleden in het register van in- en uitgaande briefwisseling conform artikel 189 van het Gemeentedecreet. Volgens de minister heeft het daarbij overigens geen belang of de briefwisseling betrekking heeft op materies van gemeentelijk, gemengd of algemeen belang. Ook in antwoord op de vraag of een gemeenteraadslid inzage heeft in de dossierstukken zelf maakt de minister geen voorbehoud conform artikel 30 van het Gemeentedecreet. Raadsleden blijven wel zelf verantwoordelijk voor het gebruik de gegevens die zij uit deze dossiers halen. Het lijkt ons raadzaam dat de Privacycommissie dit recht op informatieverstrekking aan de overtreder verder afweegt tegenover het doel van de verwerking. 5 Bewaren en archiveren van persoonsgegevens De Privacycommissie komt in randnummer 55 terug op de aard van de persoonsgegevens die verwerkt worden. In dit verband kan wederom verwezen worden naar onze opmerkingen onder titel 2 van deze nota. Volgens het artikel 4,5 WVP en randnummer 54 van de aanbeveling mogen de persoonsgegevens in het kader van de GAS-wet niet langer bewaard worden dan voor de verwezenlijking van de doelstellingen waarvoor zij worden verkregen of verder worden verwerkt noodzakelijk is.

7 7/ Archiveren van de dossierstukken Het ontwerp van aanbeveling lijkt in strijd te zijn met hetgeen bepaald werd in het Decreet op de bestuurlijk-administratieve archiefwerking van 9 juli Dit Decreet kan van toepassing zijn op het bewaren van dossierstukken in het kader van de GAS-wet, tenzij men de uitvoering van de GAS-wet kan beschouwen als een medebewindstaak. In dat laatste geval blijven de bepalingen van de federale Archiefwet onverminderd van toepassing. In uitvoering van het Vlaamse Decreet wordt evenwel nog gewacht op een vaste archiveringstermijn voor GASdossiers, die mogelijks later nog opgenomen zal worden in de te publiceren selectielijsten. 5.2 Bewaren van de dossierstukken De bewaring van dossierstukken dient gezien te worden in het licht van de wettelijke verjaringstermijnen. Vraag is welke verjaringstermijn in het kader van de GAS-wet gehanteerd dient te worden. Indien in het kader van de GAS-wet geen sprake is van bestuurlijke gegevens maar wel van gerechtelijke gegevens dient rekening gehouden te worden met de algemene verjaringstermijn uit het Gerechtelijk Wetboek. Conform de verjaringstermijn bij overtredingen, zoals voorzien in het Strafwetboek, dient minimaal rekening gehouden te worden met een bewaartermijn van 3 jaar. Verder dient men in het kader van de GAS-wet rekening te houden met de wettelijke recidive. De wettelijke recidivetermijn in het kader van de Voetbalwet werd vastgelegd op 5 jaar, de recidive in het kader van de GAS-wet lijkt ons dan ook minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar te bedragen, onverminderd de mogelijkheid tot beroep bij de politierechtbank of jeugdrechtbank. De VVSG pleit daarom net als de Privacycommissie voor een wettelijke verankering van het begrip herhaling in de GAS-wet bij een eerstvolgende evaluatie van deze wet. 6 Aangifteverplichting verwerking We verwijzen naar onze opmerkingen die vermeld werden onder titel 7 van deze nota. Indien onomwonden vaststaat wie als verantwoordelijke voor de verwerking aanzien kan worden, kan ook onomwonden vastgesteld worden wie tot de aangifte van de gegevensverwerking dient over te gaan. Het kan bovendien aangewezen zijn dat de Privacycommissie een handleiding opstelt voor het gebruik van het centrale register in het kader van de GAS-wet, net zoals zij dit deed in het kader van het gebruik van het centrale register bij de aangiften tot plaatsing en gebruik van bewakingscamera s. Aangezien een aangifte in het kader van de WVP niet per dossier of per persoon dient te gebeuren, maar voor het geheel van de verwerkingen kan gebeuren, kan de vraag gesteld worden in welke mate alle verwerkingen gedurende de GAS-procedure in deze aangifte vervat zitten. Gezien het uiteindelijke doel van de GAS-procedure het opleggen van een administratieve geldboete is, menen wij dat een éénmalige aangifte per bestuur volstaat om alle huidige en toekomstige gegevensverwerkingen te omvatten. Een gezamenlijke aangifte voor alle lokale besturen wordt hierbij overwogen door de VVSG.

8 8/10 7 Toegang tot het Rijksregister Zoals we reeds vermeldden onder titel 2 van deze nota vraagt de VVSG meer duidelijkheid omtrent het moment waarop de overtreder in de GAS-procedure als geïdentificeerd of identificeerbaar beschouwd kan worden. De Privacycommissie haalt deze problematiek expliciet aan in randnummer 62 van haar aanbeveling. Ongeacht de toepasselijkheid van de bestaande uitvoeringsbesluiten, kan gesteld worden dat de sanctionerend ambtenaar, als orgaan van actief bestuur, ook in de toekomst toegang moet kunnen krijgen tot de gegevens van het Rijksregister voor wat betreft haar eigen inwoners. Nu zijn gemeenten, meergemeentepolitiezones en provincies verplicht om per finaliteit van de gegevensverwerking telkens een afzonderlijke aanvraag in te dienen, behalve in het kader van het KB van 27 februari 1985 voor wat de provincies betreft en het KB van 30 augustus 1985 voor wat de gemeenten betreft. Daarom neemt de VVSG het initiatief om voor haar leden een globale machtigingsaanvraag in te dienen, die een aanvraag per finaliteit uitsluit. Zie hiervoor ook onze brief nr /hc01 van 4 mei 2010 aan de Privacycommissie. De vraag die de VVSG aan de Privacycommissie richt, heeft ook betrekking op de toegang tot het rijksregister in het kader van de GAS-procedure. Wij citeren hieronder uit onze brief. We vragen onder meer een uitbreiding van de toegang tot het rijksregister voor wat betreft het innen van belastingen, retributies, en andere schuldvorderingen, het opleggen van gemeentelijke administratieve sancties en het opleggen van maatregelen in het kader van de handhavingbevoegdheid door een lokaal bestuur bij inwoners en niet-inwoners (doeleinde 2). Een gemeentelijke administratieve sanctie aan een niet-inwoner (voorbeeld sluikstorten) kan onmiddellijk op het juiste adres worden bezorgd na raadpleging van het rijksregister vanuit de applicatie die de gemeentelijke administratieve sancties beheert. De gemeente haalt de bevoegdheid om inbreuken op de gemeentelijke politieverordeningen te bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties uit de art. 119 en 119bis van de nieuwe gemeentewet. De melding over een onbewoonbaar verklaard pand kan via het kadasternummer en het rijksregisternummer horend bij de kadastrale legger onmiddellijk aan de eigenaar op het juiste adres bezorgd worden. Het kan aldus eigenaars betreffen die niet zelf in de gemeente wonen. Verder lijkt de Privacycommissie geen rekening te houden met artikel 5/2 van de Wet op het Politieambt artikel 42 van de Wet op de Geïntegreerde Politie. De burgemeester put als officier van bestuurlijke politie uit deze regelgevende bronnen immers het recht om geïnformeerd te worden over de uitvoering van de taken door de politiediensten en de gemeentelijke administratie. In het kader van uitvoering van de GAS-wet wordt ook de sanctionerende ambtenaar beschouwd als orgaan van actief bestuur in opdracht van de bestuurlijke overheid. Het lijkt aangewezen dat de Privacycommissie deze opmerking in haar aanbeveling opneemt. Art. 42. Voor het uitvoeren van haar opdrachten van bestuurlijke politie, staat de lokale politie onder het gezag van de burgemeester die haar, wat de uitvoering betreft van deze opdrachten op het grondgebied van zijn gemeente, de bevelen, onderrichten en richtlijnen geeft die dienaangaande noodzakelijk zijn.

9 9/10 Art. 5/2. De politiediensten moeten bij bijzonder verslag de betrokken bestuurlijke overheden informeren over de buitengewone gebeurtenissen betreffende de openbare orde waarvan zij kennis hebben. Om de burgemeester in staat te stellen zijn verantwoordelijkheden van bestuurlijke politie uit te oefenen, informeren de korpschef van de lokale politie, de bestuurlijke directeur-coördinator en de gerechtelijke directeur van de federale politie hem onverwijld over de gewichtige feiten die de openbare rust, veiligheid of gezondheid in de gemeente kunnen verstoren. Belangrijk in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties is bovendien dat de aanvraag van een dergelijke machtiging geen bijkomende last mag leggen op het naleven van de bij wet voorziene proceduretermijnen. 8 Toegang tot de databank DIV De problematiek betreffende de toegang tot de databank met voertuiggegevens van het DIV lijkt met de goedkeuring van het wetsontwerp op 6 mei 2010 zonder voorwerp te zijn. Dit wetsontwerp werd ondertussen getekend door de Koning en verscheen op 28 juni 2010 in het Belgisch Staatsblad. De artikels 5,11 en 5,23 bieden een antwoord op de aanbevelingen onder randnummers 65, 66 en 67. Art. 5. De Kruispuntbank heeft tot doel om enerzijds de opspoorbaarheid van voertuigen te waarborgen vanaf de dag van hun constructie of van hun invoer, intracommunautaire verwerving of intracommunautaire overbrenging op het Belgisch grondgebied tot op de dag van hun vernietiging, of van hun uitvoer of intracommunautaire levering; en anderzijds om op elk ogenblik de eigenaar ervan, de aanvrager en de titularis van hun inschrijving te identificeren, alsook de gegevens betreffende hun goedkeuring te achterhalen teneinde : [ ] 11 het opleggen van administratieve sancties mogelijk te maken; 23 de uitvoering door de politiediensten van hun opdracht van administratieve politie te vergemakkelijken; Zowel de sanctionerend ambtenaar (artikel 5,11 ) als de politiediensten (artikel 5,23 ) lijken dus ook geen bijzondere en voorafgaande machtiging meer nodig te hebben van het Sectoraal Comité van de Privacycommissie voor het opzoeken van voertuiggegevens conform artikel 18, 1,2 van deze Wet houdende de oprichting van de Kruispuntbank van de Voertuigen. Art De toegang tot de andere gegevens van de Kruispuntbank vereist een voorafgaande machtiging van het sectoraal comité. 2 aan de instellingen en natuurlijke of rechtspersonen voor de informatie die zij nodig hebben voor het vervullen van de opdrachten van algemeen belang die hen zijn toevertrouwd door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, of voor de opdrachten die door het sectoraal comité uitdrukkelijk als zodanig werden erkend; 9 Eindbeschouwing Uit naam van de collegagroep sanctionerende ambtenaren GAS, die het merendeel van de sanctionerende ambtenaren GAS in Vlaanderen verenigt, houden wij er aan de

10 10/10 Privacycommissie te danken voor het uitgebreide ontwerp van aanbeveling inzake GAS en de Privacywet. Wij hopen dat onze voorliggende nota een bijdrage mag leveren bij de redactie van de definitieve aanbeveling. Uit het bovenstaande mag blijken dat een aantal elementen uit het ontwerp van aanbeveling nog verdere uitwerking of verdere verklaring vereisen. De VVSG is steeds bereid hieraan mee te werken.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 56/2013 van 6 november 2013 Betreft: Advies inzake het ontwerp van Koninklijk besluit tot vaststelling van de bijzondere voorwaarden betreffende het register van de gemeentelijke administratieve

Nadere informatie

Betreft: voorontwerp van wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de bestrijding van de overlast ( CO-A-2012-047)

Betreft: voorontwerp van wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de bestrijding van de overlast ( CO-A-2012-047) 1/13 Advies nr 04/2013 van 30 januari 2013 Betreft: voorontwerp van wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de bestrijding van de overlast ( CO-A-2012-047) De Commissie

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/043 1 BERAADSLAGING NR. 07/015 VAN 27 MAART 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE GEDETACHEERDE WERKNEMERS, ZELFSTANDIGEN EN STAGIAIRS AAN DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 09/2010 van 17 maart 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 06/2015 van 19 maart 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van De Lijn om toegang te krijgen tot persoonsgegevens die in databanken van de

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de gemeente Vorst (hierna de aanvrager) ontvangen op 05/12/2014;

Gelet op de aanvraag van de gemeente Vorst (hierna de aanvrager) ontvangen op 05/12/2014; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 13/2015 van 23 april 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van de gemeente Vorst om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen (hierna de

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/11 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 30/2014 van 2 oktober 2014 Betreft: Machtigingsaanvraag van de gemeente Schaarbeek om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen (hierna

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de gemeente Evere (hierna de aanvrager), ontvangen op 02/02/2015; Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 16/03/2015

Gelet op de aanvraag van de gemeente Evere (hierna de aanvrager), ontvangen op 02/02/2015; Gelet op de bijkomende informatie ontvangen op 16/03/2015 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 14/2015 van 23 april 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van de gemeente Evere om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen (hierna de

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 26/2012 van 20 september 2012 Betreft: Beraadslaging houdende het verlenen van een machtiging aan de MIVB om bij de DIV de identificatiegegevens

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 32/2014 van 30 oktober 2014 Betreft: Machtigingsaanvraag van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de gemeente Sint-Agatha-Berchem ontvangen op 20/05/2014;

Gelet op de aanvraag van de gemeente Sint-Agatha-Berchem ontvangen op 20/05/2014; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 18/2014 van 10 juli 2014 Betreft: aanvraag tot machtiging van de gemeente Sint-Agatha-Berchem om via elektronische weg de persoonsgegevens

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/5 Advies nr. 111/2018 van 7 november 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: "het Comité"); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017;

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna: het Comité); Gelet op de aanvraag van Saris Aanhangers BV ontvangen op 22/03/2017; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 05/2017 van 3 april 2017 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege het bedrijf Saris Aanhangers BV om bepaalde gegevens te kunnen raadplegen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid SCSZ/09/149 BERAADSLAGING NR 09/081 VAN 15 DECEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de FOD Justitie van 26 april 2005; Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005;

Gelet op de aanvraag van de FOD Justitie van 26 april 2005; Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; SCSZ/05/70 1 BERAADSLAGING NR. 05/027 VAN 10 OKTOBER 2005 M.B.T. DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE DIENST VAN HET STRAFREGISTER VAN DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/085 BERAADSLAGING NR. 18/048 VAN 8 MEI 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE FEDERALE

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 17/2012 van 10 mei 2012 Betreft: Adviesaanvraag inzake het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera

Nadere informatie

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ Betreft: Gegevensuitwisseling in het

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de stad Herstal (hierna de aanvrager), ontvangen op 16/03/2015;

Gelet op de aanvraag van de stad Herstal (hierna de aanvrager), ontvangen op 16/03/2015; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 17/2015 van 28 mei 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van de stad Herstal om vanwege de Directie Inschrijving Voertuigen (hierna de "DIV")

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 72/2017 van 13 december 2017 Betreft: Aanvraag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) ten behoeve van de Vlaamse steden

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Algemene Directie Civiele veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken ontvangen op 13/08/2012;

Gelet op de aanvraag van de Algemene Directie Civiele veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken ontvangen op 13/08/2012; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 22/2012 van 20 september 2012 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege de Brandweerdiensten en de Civiele Bescherming om bepaalde gegevens

Nadere informatie

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 GAS = nieuw? GAS in Vlaanderen Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 Waarom? Ongepast gedrag blijft ongestraft:

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 23/2017 van 26 juli 2017 Betreft: machtigingsaanvraag van de onderneming Schouwingscentrum voor Auto's n.v. om bepaalde gegevens te kunnen

Nadere informatie

Wet van 2 oktober 2017 vergunning voor het exploiteren van een onderneming voor camerasystemen.

Wet van 2 oktober 2017 vergunning voor het exploiteren van een onderneming voor camerasystemen. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Private Veiligheid Aan de ondernemingen voor camerasystemen Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen 02

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Gemeente Geer (hierna de aanvrager ) ontvangen op 04/09/2014;

Gelet op de aanvraag van de Gemeente Geer (hierna de aanvrager ) ontvangen op 04/09/2014; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 09/2015 van 19 maart 2015 Betreft: machtigingsaanvraag van de Gemeente Geer om elektronisch persoonsgegevens te ontvangen van de Directie

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/046 BERAADSLAGING NR. 18/027 VAN 6 MAART 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE DIRECTIE-GENERAAL

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr. 08/2008 van 27 februari 2008 Betreft: Advies betreffende het wetsontwerp houdende diverse bepalingen wijzigingen aan de wet op het politieambt en aan de wet tot regeling van de plaatsing

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

2. De straffen die de gemeenteraad bepaalt, mogen de politiestraffen niet te boven gaan.

2. De straffen die de gemeenteraad bepaalt, mogen de politiestraffen niet te boven gaan. Gecoördineerde regelgeving Nieuwe Gemeentewet Artikel 119bis, Nieuwe Gemeenwet 1. De gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor overtredingen van zijn reglementen of verordeningen,

Nadere informatie

bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit en tot de hypothecaire openbaarmaking (CO-A-2014-005)

bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit en tot de hypothecaire openbaarmaking (CO-A-2014-005) 1/6 Advies nr 05/2014 van 5 februari 2014 Betreft: advies m.b.t. het koninklijk besluit houdende regeling van de aanbieding van akten van bepaalde instrumenterende ambtenaren tot de registratieformaliteit

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies nr. 71/2017 van 13 december 2017 Betreft: Voorontwerp van wet tot wijziging van het wetboek van de btw wat de automatisering van de uitvoerbare titel inzake de btw betreft (CO-A-2017-074) De

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 1/6 Advies nr 34/2016 van 29 juni 2016 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 11 maart 2015 ter uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: "WVP"), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 35/2014 van 30 oktober 2014 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege de Stad Gent voor de verwerking van persoonsgegevens die in gegevensbanken

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008;

Gelet op de aanvraag van de Federale Overheidsdienst Financiën (hierna de FOD Finanaciën) ontvangen op 17/11/2008; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 03/2010 van 21 januari 2010 Betreft: Beraadslaging betreffende de aanvraag van de FOD Financiën om aan de opdrachtgever of de aannemer

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/8 Advies nr 52/2014 van 3 september 2014 Betreft: Advies over het ontwerp van Koninklijk Besluit tot wijziging van het Koninklijk besluit van 14 maart 2006 tot uitvoering van artikel 44/1, lid 5, van

Nadere informatie

Gecoördineerde versie van de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera s

Gecoördineerde versie van de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera s Gecoördineerde versie van de wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera s Versie januari 2013 Wet van 21 maart 2007, B.S., 31 mei 2007. Gewijzigd door de Wet van 12 november 2009,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Gezondheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Gezondheid" SCSZG/17/070 BERAADSLAGING NR. 17/037 VAN 18 APRIL 2017 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN EN DOOR HET

Nadere informatie

Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 07/08/2014 en 08/08/2014;

Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 07/08/2014 en 08/08/2014; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 72/2014 van 10 september 2014 Betreft: aanvraag van RENTA vzw ten behoeve van zichzelf en haar leden om het identificatienummer van het Rijksregister

Nadere informatie

GAS-beleid in Gent. PersSalonStad Gent 28 maart 2014

GAS-beleid in Gent. PersSalonStad Gent 28 maart 2014 GAS-beleid in Gent PersSalonStad Gent 28 maart 2014 1 Nieuwe bepalingen in de wetgeving Minderjarigen: - Verlaging leeftijdsgrens naar 14 jaar - Naast bemiddeling ook gemeenschapsdienst mogelijk - Advies

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

Algemene privacyverklaring

Algemene privacyverklaring Algemene privacyverklaring 1. Inleiding 1.1. Respect voor privacy De bescherming van uw persoonlijke levenssfeer is voor de Federale overheid van het hoogste belang. Alle persoonsgegevens die in het kader

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/13/061 BERAADSLAGING NR. 13/016 VAN 22 FEBRUARI 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

personnes (SPW DTP) (Waalse overheidsdienst -Directie personenvervoer) om toegang te hebben

personnes (SPW DTP) (Waalse overheidsdienst -Directie personenvervoer) om toegang te hebben 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 12/2013 van 29 maart 2013 Betreft: machtigingsaanvraag van de Service Public de Wallonie, Direction du Transport de personnes (SPW DTP)

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna "de Commissie");

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (hierna de Commissie); 1/6 Advies nr. 67/2017 van 22 november 2017 Betreft: advies over het voorontwerp van wet tot invoering van een belastingvermindering voor uitgaven met betrekking tot de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Aangifte bij de privacycommissie (CBPL) - WAT

Aangifte bij de privacycommissie (CBPL) - WAT (CBPL) - WAT > De aangifte is een handeling waarmee de verantwoordelijke voor de verwerking de CBPL op de hoogte stelt dat hij een verwerking van persoonsgegevens zal uitvoeren. > De aangifte bestaat vooral

Nadere informatie

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft:

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft: 1/6 Adviess nr 18/2015 van 10 juni 2015 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot Titel II, Hoofdstuk 2, afdeling 2 van hett ontwerp van programmawet betreffende de aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Nadere informatie

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties REGLEMENT Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

De raad zendt hiervan binnen achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad.

De raad zendt hiervan binnen achtenveertig uren een afschrift aan de bestendige deputatie van de provincieraad. DE NIEUWE GEMEENTEWET ( Laatste aanpassing : Wet van 25 april 2007 - B.S. 11 mei 2007 ) Titel II - Bevoegdheden Hoofdstuk I - Bevoegdheden van de gemeenteraad Art. 117. [ ] (Art. 117 gewijzigd bij W. 27.5.1989

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/7 Advies nr. 24/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de identificatie en registratie van

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Gezondheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Gezondheid" SCSZG/17/093 AANBEVELING NR. 17/01 VAN 16 MEI 2017 BETREFFENDE DE ONVERENIGBAARHEID TUSSEN DE ROL VAN ZORGVERLENER MET

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES Zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Hamme van 18 juni 2014. HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED... 2 HOOFDSTUK 2: SANCTIES... 2 AFDELING 1:

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/11 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 37/2013 van 14 november 2013 Betreft: Machtigingsaanvraag voor toegang tot de Kruispuntbank van de voertuigen van de FOD Mobiliteit en

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/206 BERAADSLAGING NR. 16/092 VAN 4 OKTOBER 2016 INZAKE DE TOEGANG TOT DE PERSOONSGEGEVENSBANK E-PV DOOR

Nadere informatie

Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor minderjarigen vanaf 16 jaar? (max. 125 euro)

Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor minderjarigen vanaf 16 jaar? (max. 125 euro) Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor meerderjarigen? (max. 250 euro) 1. Wie kan inbreuken vaststellen? De vaststelling van een inbreuk op het gemeentelijk politiereglement

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid SCSZG/13/147 BERAADSLAGING NR 13/065 VAN 18 JUNI 2013 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DIE DE GEZONDHEID

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister, (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 53/2016 van 27/07/2016 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank voor de Uitwisseling van Gegevens om toegang te krijgen tot diverse

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 16 maart 2006;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 16 maart 2006; SCSZ/06/058 1 BERAADSLAGING NR. 06/023 VAN 18 APRIL 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN BUITENLANDSE INSPECTIEDIENSTEN, MET HET

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/063 BERAADSLAGING NR 11/041 VAN 7 JUNI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/17/122 BERAADSLAGING NR. 17/054 VAN 4 JULI 2017 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT DE PERSOONSGEGEVENSBANK

Nadere informatie

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ;

ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid art. 29 ; 1 Advies nr 07/2016 van 24 februari 2016 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van besluit van de Waalse regering betreffende de identificatie en registratie van katten (CO-A-2016-004) De Commissie

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 1/5 Advies nr. 120/2019 van 19 juni 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit met betrekking tot de attesten voor de belastingvermindering voor premies voor een rechtsbijstandsverzekering (CO-A-2019-120)

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Algemene Directie Civiele veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken ontvangen op 27/09/2013;

Gelet op de aanvraag van de Algemene Directie Civiele veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken ontvangen op 27/09/2013; 1/10 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 36/2013 van 14 november 2013 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege de Brandweerdiensten en de Civiele Bescherming om bepaalde gegevens

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/11/134 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011 MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE BEWIJSMIDDELEN

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 12/2014 van 26 februari 2014 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van koninklijk besluit en het ontwerp van ministerieel besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de heer Dirk De Smet, Directeur-generaal van Bruggen en Wegen ontvangen op 29/07/2011;

Gelet op de aanvraag van de heer Dirk De Smet, Directeur-generaal van Bruggen en Wegen ontvangen op 29/07/2011; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 03/2012 van 15 maart 2012 Betreft: doorgifte van persoonsgegevens vanuit de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) naar de Directie Coördinatie

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/001 BERAADSLAGING NR 09/001 VAN 13 JANUARI 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN DIMONA-PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Aanbeveling nr 04/2010 van 19 mei 2010

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 30; Aanbeveling nr 04/2010 van 19 mei 2010 1/19 Aanbeveling nr 04/2010 van 19 mei 2010 Betreft: Aanbeveling uit eigen beweging inzake de wetgeving betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en de bescherming van persoonsgegevens (SE-2009-042)

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn tot uitbreiding van de beraadslaging RR nr. 39/2007 (RN-MA )

Betreft: aanvraag van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn tot uitbreiding van de beraadslaging RR nr. 39/2007 (RN-MA ) 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 70/2015 van 9 december 2015 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn tot uitbreiding van de beraadslaging RR nr. 39/2007

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Provincie Waals-Brabant, ontvangen op 10 maart 2016;

Gelet op de aanvraag van de Provincie Waals-Brabant, ontvangen op 10 maart 2016; 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 44/2016 van 22 juni 2016 Betreft: Aanvraag van de Provincie Waals-Brabant om de provinciale sanctionerende ambtenaren toegang te verlenen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/178 BERAADSLAGING NR. 07/068 VAN 4 DECEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING DOOR SOCIALE INSPECTIEDIENSTEN

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Departement Onderwijs van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van 23 mei 2005;

Gelet op de aanvraag van het Departement Onderwijs van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van 23 mei 2005; SCSZ/05/90 1 BERAADSLAGING NR. 05/031 VAN 10 OKTOBER 2005 M.B.T. HET DEPARTEMENT ONDERWIJS VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS BEHEERD DOOR DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 29/2014 van 2 april 2014 Betreft: adviesaanvraag over het wetsontwerp houdende instemming met het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België over de grensoverschrijdende

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op overtredingen op het stilstaan en parkeren en op de overtredingen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 147/2018 van 19 december 2018 Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming in de kosten bij de renovatie of verbetering van een bestaande woning of bij

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: "WVP"), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna: WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/8 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 13/2014 van 24 april 2014 Betreft: machtigingsaanvraag vanwege de Stad Antwerpen voor de verwerking van persoonsgegevens die in gegevensbanken

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de provincie Luik ontvangen op 11/02/2013;

Gelet op de aanvraag van de provincie Luik ontvangen op 11/02/2013; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 30/2013 van 17 april 2013 Betreft: vraag van de provincie Luik voor een uitbreiding van de machtiging die werd verleend bij Koninklijk besluit

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG ); Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 1/6 Advies nr. 146/2018 van 19 december 2018 Betreft: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van titel X van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Nadere informatie

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012

Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer. Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Advies VTC nr. 02/2012 van 10 juli 2012 Betreft: Advies inzake het ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende uitvoering

Nadere informatie

8.50 Privacyreglement

8.50 Privacyreglement 1.0 Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect betrekking hebben

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/035 BERAADSLAGING NR 11/026 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Betreft: wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (CO-A )

Betreft: wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (CO-A ) 1/8 Advies nr. 17/2016 van 27 april 2016 Betreft: wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke (CO-A-2016-012) De Commissie voor

Nadere informatie

BERAADSLAGING RR Nr 32 / 2005 VAN 15 JUNI 2005

BERAADSLAGING RR Nr 32 / 2005 VAN 15 JUNI 2005 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel. : +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacy.f gov.be Fax. : +32(0)2/213.85.65 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/070 BERAADSLAGING NR 09/048 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

1/9. opdrachten die ) persoonlijke. Gelet op de 30/04/2015;

1/9. opdrachten die ) persoonlijke. Gelet op de 30/04/2015; 1/9 Sectoraal comité voor de d Federalee Overheid Beraadslaging FO nr 21/2015 van 9 juli 2015 Betreft: Machtigingsaanvraag van het Vast Comité van Toezicht opp de politiediensten om elektronisch mededeling

Nadere informatie

1. Daar kiest u voor Nieuwe thematische aangifte aanmaken (dus NIET Nieuwe aangifte maken )

1. Daar kiest u voor Nieuwe thematische aangifte aanmaken (dus NIET Nieuwe aangifte maken ) 1. EEN NIEUWE THEMATISCHE AANGIFTE INDIENEN VOOR a) CAMERABEWAKING IN EEN NIET BESLOTEN GEBOUW OF PLAATS b) CAMERABEWAKING IN EEN BESLOTEN GEBOUW OF PLAATS (al dan niet publiek toegankelijk) Aangezien

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/133 BERAADSLAGING NR. 08/039 VAN 1 JULI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/339 BERAADSLAGING NR. 12/112 VAN 4 DECEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 31bis; 1/8 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 98/2014 van 19 november 2014 Betreft: Aanvraag van de Nationale Bank van België (NBB) om toegang te krijgen tot het Rijksregister en het Rijksregisternummer

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit Vlaamse Codex Fiscaliteit

Nadere informatie

Voorgestelde aanpassingen aan het gecoördineerde politiereglement van Assenede van (politiezone Assenede Evergem)

Voorgestelde aanpassingen aan het gecoördineerde politiereglement van Assenede van (politiezone Assenede Evergem) Voorgestelde aanpassingen aan het gecoördineerde politiereglement van Assenede van 22.02.2018 (politiezone Assenede Evergem) Huidig reglement Aanpassing Verantwoording Benaming College van Burgemeester

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 25 juni 2007;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 25 juni 2007; SCSZ/07/122 1 BERAADSLAGING NR. 07/036 VAN 2 OKTOBER 2007 MET BETREKKING TOT MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE, ARMOEDEBESTRIJDING

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 01/2012 van 9 februari 2012 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie, KMO, Middenstand

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling gezondheid SCSZG/12/047 BERAADSLAGING NR 12/024 VAN 20 MAART 2012 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DIE DE GEZONDHEID

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/12/272 AANBEVELING NR. 12/02 VAN 4 SEPTEMBER 2012 MET BETREKKING TOT DE ELEKTRONISCHE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie