THE 8 t h HABIT. Stephen R. Covey. Simon & Schuster ISBN Samenvatting: Jan Drenth 0505

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "THE 8 t h HABIT. Stephen R. Covey. Simon & Schuster ISBN 0-7432-0682-7. Samenvatting: Jan Drenth 0505"

Transcriptie

1 THE 8 t h HABIT Stephen R. Covey Simon & Schuster ISBN Samenvatting: Jan Drenth 0505

2 THE 8 TH HABIT Stephen R. Covey Simon & Schuster ISBN De pijn De Harris Poll in de USA in 2004 ondervroeg werknemers. Enkele resultaten: Slechts 37% zei te weten waar hun organisatie naar streefde en waarom. Slechts 20% was enthousiast over de doelstellingen van hun organisatie. Slechts 50% was tevreden met het resultaat van hun werk. Slechts 15% vond dat hun organisatie hen volledig in staat stelde hun doelen te halen. Slechts 15% vond dat ze werkten in een vertrouwde omgeving. Slechts 17% vond dat hun organisatie echt open communicatie bevorderde. Vertaald in termen van een voetbalelftal zou dat het volgende betekenen: Slechts 4 van de 11 spelers zouden weten op welk doel ze speelden. Slechts 2 van de 11 spelers zou dat iets kunnen schelen. Slechts 2 van de 11 spelers zouden precies hun eigen positie weten. Slechts 2 van de 11 spelers zouden niet tegen hun eigen team spelen Dat komt overeen met de dagelijkse ervaring. Mensen zijn meestal niet geïnspireerd, maar gefrustreerd. Men heeft niet het gevoel echt deel te nemen. Men heeft daarbij het gevoel niets te kunnen veranderen. Dit is het geval bij mensen op elk niveau in iedere organisatie. De kosten hiervan zijn enorm. In 1989 kwam De 7 eigenschappen van Covey uit. Sindsdien is er veel veranderd. Er is een 8 ste eigenschap nodig. Niet als toevoeging op die 7 andere. Maar als een derde dimensie van die 7 andere. Die 8 ste eigenschap luidt: Wat is Voice? Find Your Voice and Inspire Others to Find Theirs Dat is het snijpunt van: Passie; (wat motiveert u, wat geeft u energie) Talent; (uw natuurlijke gaven, waar bent u goed in)

3 Behoefte; (van u én van uw omgeving, waar wil men u voor betalen) Geweten ( uw eigen innerlijke kompas van wat goed is) Het probleem Fasen in de geschiedenis: De jager. De boer. Industriële tijdperk. Kennis tijdperk. Nu. Elke fase leidde tot een vermindering van de werkgelegenheid van de voorgaande fase van 90%. Het probleem is nu, dat we feitelijk leven in het Kennis tijdperk, maar dat we onze organisaties nog steeds besturen vanuit de paradigma s van het industriële tijdperk. In het Industriële tijdperk waren dingen het belangrijkst: machines en kapitaal, en ook de mensen waren dingen. Mensen moesten worden gecontroleerd en gemanaged. Het tijdperk bracht ons centrale budgetten, hiërarchie, bureaucratie, targets, politiek. En de managers van vandaag passen nog steeds het controlemodel van het Industriële tijdperk toe. En dat doen ze op de kenniswerkers. Deze mensen worden als dingen behandeld. Gevolg: frustratie, depersonalisatie, wantrouwen, rebellie. Mensen gaan leiderschap zien als een positie. Niet als een keuze. Men wacht op bevelen van hogerhand. De leiders krijgen de schuld als het mis gaat én de beloning als het goed gaat. Dat heeft geleid tot een gebrek aan initiatief, een gebrek aan onafhankelijkheid, een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. De meeste mensen herkennen dit alles wel, maar denken dat het vooral de andere mensen betreft. Dit probleem doet zich op verschillende niveaus voor: organisatie, relatie én individu. Organisatie: Het management controleert vooral. Dat doet ze d.m.v. allerlei systemen: beloning, communicatie, targets, training, informatievoorziening, etc. Al deze systemen werken voornamelijk onderdrukkend. Ze onderdrukken de menselijke talenten, ze onderdrukken de voice. Relaties: Mensen zijn onderling afhankelijk. Zo worden ze opgevoed. Men wordt steeds vergeleken met anderen. Dat cultiveert een mentaliteit van schaarste (WAT JIJ HEBT, HEB IK NIET). Mensen vinden het daardoor lastig om echt gelukkig te zijn met het succes van anderen. Individueel: Het wemelt in iedere organisatie van mensen die zich gefrustreerd, ondergewaardeerd en ongeïnspireerd voelen. Hoe verander je dat nu? Door een ander paradigma te kiezen. Een paradigma is een referentiekader, een manier van kijken. Voorbeeld: In de Middeleeuwen dacht men mensen te genezen door aderlating. Dit vanwege het paradigma: de slechte stoffen zitten in het bloed. Als je dat paradigma handhaaft, kun je verbeteren wat je wilt. Je blijft aderlaten! TQM, Six Sigma, statistisch onderzoek leiden tot sneller

4 en beter aderlaten. In teams de hei op leidt tot positievere gevoelens bij het.aderlaten. Allerlei trainingen leiden tot beter. aderlaten! En dat nieuwe paradigma is: Mensen zijn géén dingen, die moeten worden gecontroleerd en gemotiveerd. Mensen bestaan uit 4 dimensies: Lichaam Verstand Gevoel Ziel En mensen maken altijd keuzes. Bewust of onbewust. Die keuze kan zijn: Rebelleren of vertrekken. Onwillig gehoorzamen. Meedoen. Positief samenwerken. Grote betrokkenheid. Creatieve opwinding. Wanneer wordt nu welke keuze gemaakt? Stel: U wordt oneerlijk behandeld; er woren steeds spelletjes met u gespeeld; er is veel politiek gekonkel; u wordt niet eerlijk beloond. Wat kiest u dan? U wordt wel eerlijk beloond, maar u wordt niet goed behandeld; u wordt niet gerespecteerd; u bent afhankelijk van de stemming van uw baas. Wat kiest u dan? U wordt eerlijk beloond en respectvol behandeld, maar uw mening wordt nooit gevraagd. Uw lichaam en gevoel worden dus wel aangesproken, maar uw verstand niet. Wat kiest u dan? U wordt eerlijk beloond (lichaam), goed behandeld (gevoel), goed ingeschakeld (verstand), maar u moet zinloos werk doen (de ziel). Wat kiest u dan? U wordt eerlijk beloond, goed behandeld, goed ingeschakeld, u doet zinvol werk, maar om u heen ziet u allerlei bedrog en geschipper (met klanten en leveranciers, of met collega s). Wat kiest u dan?

5 Conclusie: Als men één of meer delen van de mens negeert, dan maakt men van de mens een ding. En wat doe je met dingen? Die moet je managen, controleren, belonen en straffen om ze te motiveren. En we zien overal de meeste mensen de eerste 3 keuzes uit het bovenstaande rijtje maken! Dat komt dus allemaal door ons referentiekader waarmee we de mens bekijken. De oplossing De meeste echt belangrijke veranderingen zijn begonnen met de keuze van één persoon. Soms de CEO, maar vaak begon het ook met gewoon iemand anders. Ongeacht hun positie, begonnen deze mensen met het veranderen van zichzélf, van bínnenuit! Ze gingen niet zitten wachten op hun baas Dat waren altijd mensen die twee dingen deden: Find their voice. Inspired others to find theirs. En dat is in feite het hele verhaal. Dit is de boodschap voor IEDER individu op ELK niveau in een organisatie. Find Your Voice Bij de geboorte krijgt ieder (!) mens een drietal gaven mee. De balangrijkste is: De vrijheid om te kiezen. Wij zijn uiteindelijk een product van onze keuzes. Niet van nature of nurture! Genen en opvoeding hebben zker invloed, maar ze bepalen niet! Wij zijn géén product van ons verleden. Tussen stimulus en response zit bij de mens een ruimte. Die ruimte bepaalt onze keuzevrijheid. De grootte van die ruimte wordt sterk bepaald door onze genen, onze opvoeding, onze omstandigheden. Maar het is er altijd, en we kunnen het zelf vergroten. Sommige mensen schrikken van dat besef. Want het maakt ons verantwoordelijk. Er zijn geen excuses meer Natuurlijk overkomen ons zaken, waar we geen keuze in hebben. Maar we hebben altijd een keuze in onze reactie daarop! De tweede gave: Natuurwetten of Principes. Bij het maken van onze keuzes moeten we ons laten leiden door principes. Principes zijn universeel, tijdloos, onomstreden. Het zijn principes als: eerlijkheid, vriendelijkheid, respect, dienstbaarheid, natuurwetten. We hebben allemaal waarden. Waarden zijn subjectief, individueel, emotioneel, bediscussieerbaar. De vraag is: zijn je waarden gebaseerd op principes? Gedrag wordt bepaald door waarden, de consequenties ervan worden bepaald door principes. Daarom: stem je waarden af op principes!

6 Als je je leven laat bepalen door allerlei sociale waarden (statusgevoeligheid, mode, grillen) ben je in feite stuurloos. De kunst is, te bepalen waar het echte noorden is. Dát geeft je referentiekader, oriëntatiepunten. De derde gave: Onze 4 soorten intelligentie Corresponderend met de 4 delen van de mens: Verstandelijke intelligentie (IQ) Fysieke intelligentie (PQ) Emotionele intelligentie (EQ) Spirituele intelligentie (SQ) Alle 4 delen moeten continu aandacht hebben. De uitingen van deze 4 intelligenties zijn: Visie (verstandelijk) Discipline (fysiek) Passie (emotioneel) Geweten (spiritueel) Dit alles is samen te vatten in het volgende schema: De hele mens 4 behoeften 4 capaciteiten 4 eigenschappen VOICE Lichaam Leven PQ Discipline Behoefte ( Waar heeft de wereld behoefte aan ) Verstand Leren IQ Visie Talent ( Wat kan ik echt goed ) Hart Liefhebben EQ Passie Passie ( Wat motiveert en inspireert mij ) Ziel Een erfenis nalaten SQ Geweten Geweten ( Wat is het goede om te doen ) Je Voice ligt dus op het snijpunt van je talent, je passie, je geweten, en datgene waar de wereld behoefte aan heeft.

7 Inspire Others to Find Their Voice Dat is leiderschap : andere mensen hun waarde en hun potentie laten ontdekken. Organisaties hebben vaak 4 chronische problemen, corresponderend met de 4 gebieden. Lichaam: Geen aansluiting. Gevolg: Geen discipline, onvolledige systemen. Verstand: Geen gedeelde visie. Gevolg: Onduidelijkheid, verborgen agenda s, politieke spelletjes, chaos. Gevoel: Geen kracht. Gevolg: Apathie, verveling, dagdromen, angst, woede. Ziel: Geen vertrouwen. Gevolg: defensief gedrag. De antwoorden op deze chronische problemen in het industriële tijdperk: Geen aansluiting: efficiency vergroten. Geen gedeelde visie: meer regels maken. Geen kracht: controle vergroten. Geen vertrouwen: de baas centraal stellen. Die werken niet in het kennis tijdperk. Daar is nodig: Geen aansluiting: Aligning. Doelen, structuren, processen en systemen in lijn brengen met elkaar en met de andere 4 gebieden. ( Structuur ) Geen gedeelde visie: Pathfinding. Een gedeelde visie en gedeelde waarden bouwen. ( Strategie ) Geen kracht: Empowering. Mensen en teams krachtiger maken. Focus op het wat, niet het hoe. En loop dan elkaar niet in de weg; help alleen desgevraagd. ( Uitvoering ) Geen vertrouwen: Modelling. Betrouwbaarheid voorleven. ( Cultuur ) Dit zijn de 4 rollen van Leiderschap. En dan niet als een functie of positie. Die gelden voor iedereen! Daar zit een zekere volgorde in: Eerst het lichaam, de spieren, dan de vaardigheden, dan de teams en systemen. Dus: Eerst FOCUS: Modelling en Pathfinding. Dan EXECUTION: Aligning en Empowering.

8 Modelling Modelling brengt vertrouwen zonder het te vragen; het produceert persoonlijke morele autoriteit. Wees zelf het voorbeeld. Dat begint met eerst je eigen voice te vinden. En dan een voorbeeld zijn tijdens de uitvoering van de andere 3 rollen. Dan krijg je invloed. Je cirkel van invloed wordt groter. Wees integer. Vertrouwen houdt alles bij elkaar. Doe beloftes en hou je eraan. Bouw vertrouwen. De emotionele bankrekening. Stortingen Opnamen Opofferingen Principe Probeer eerst te begrijpen Probeer eerst begrepen te worden Ongeduld, ego, uw agenda Wederzijds begrip Houdt beloftes Breek beloftes Stemming, gevoel, Integriteit emoties, tijd Eerlijkheid, openheid Manipuleren Ego, controle Integriteit, wederzijds begrip Vriendelijk zijn Onvriendelijk zijn Zelf, tijd, vooroordeel Waarden, integriteit Win-win of no deal Win-verlies of verlieswin Competitie Wederzijds respect Verwachtingen duidelijk maken Verwachtingen beschamen Winnaar spelen Wederzijds respect en begrip, creatieve samenwerking

9 Loyaal t.o.v. de Disloyaal, praten over Sociale acceptatie Visie, integriteit afwezige Verontschuldig Trots, arrogant Ego, trots, tijd Visie, integriteit Feedback ontvangen en ik boodschappen uitzenden Geen feedback accepteren en jij boodschappen uitzenden Ego, trots, reactief communiceren Wederzijds begrip Vergeven Verwijten Trots, egocentrisme Visie, integriteit Al die stortingen hebben 2 dingen gemeen: Initiatief (u kunt het gewoon doen) en Nederigheid (u moet er altijd iets voor opgeven). Bij conflicten gaat het er altijd om de derde weg te vinden. Geen compromis, geen mijn zin, geen jouw zin, maar iets dat beter is dan de eerste twee wegen. En wat daarvoor nodig is, is win-win denken. Voorbeeld: een wedstrijd arm-drukken. Iedere deelnemer krijgt 1 voor een gewonnen rondje. Geef je eerst gewonnen, en stel dan voor samen te werken zodat je samen nog veel meer kunt winnen. Werkt altijd. De meeste mensen denken dat beïde partijen win-win moeten denken. Is niet waar. Het is voldoende als één partij dat doet. Begin met het tonen van empathie en het constant zoeken naar het voordeel voor de ánder. Pas dan ontstaat vertrouwen. Begin dus met je kwetsbaar op te stellen. Communicatie is: lezen, schrijven, praten, luisteren. En daarvan neemt luisteren in het dagelijks leven 40 á 50% in. En luisteren is een vaardigheid. Echt luisteren betekent luisteren binnen het referentiekader van de ánder, empathisch luisteren. Bij het vinden van de derde weg worden steeds afwisselend twee stappen gezet: Bent u bereid te zoeken naar een oplossing die beter is dan de beide andere? Bent u bereid te communiceren volgens de volgende regel: Niemand geeft zijn/haar mening voor de mening van de ander te hebben weergegeven, zodanig dat de ander het daarmee eens is. Dit is toepasbaar in alle mogelijke situaties, waar meningsverschillen aan de orde zijn. Pathfinding Mythe: Mission Statements en strategieën worden gemaakt door de mensen aan de top. Werkelijkheid: Mission statements en strategieën die bedacht worden in de top worden vergeten. Zonder betrokkenheid en identificatie zal er geen commitment zijn. Modelling leidt tot vertrouwen, pathfinding leidt tot orde zonder er om te vragen. Om die gedeelde missie, visie en strategie te vinden, moet er rekening worden gehouden met vier realiteiten:

10 De markt. Hoe beschouwen de mensen in uw organisatie de markt? Wat zijn volgens hen de concurrenten? Wat zijn de belangrijkste trends? De kerncompetenties. Wat zijn de unieke competenties van de organisatie? Hiervoor kan weer het model worden gebruikt voor het vinden van de individuele voice : het is het snijpunt tussen: Talent. Waar bent u het best in? (Het verstand) Passie. Wat wilt u? Wat passioneert u? (Het hart) Behoefte. Waar kunt u van bestaan? Waar heeft de wereld behoefte aan? (Het lichaam) Geweten. Wat zegt uw geweten? (De ziel) Het snijpunt daarvan is de voice van de organisatie. De behoeften van de stakeholders. De klanten, eigenaars, medewerkers, partners, leveranciers, distributeurs, dealers, maatschappij. Waarden. Wat zijn de waarden van alle betrokkenen? Dit moet allemaal duidelijk zijn om te kunnen focussen. Mission statements moeten: Voldoende mensen inschakelen, Die volledig geïnformeerd moeten zijn, In een vrije interactie tot stand komen, In een sfeer van volledig vertrouwen. Pathfinding resulteert dan in het volgende: Waarom/Wie Wat Hoe/Wanneer MISSIE (doel, visie, waarden) KERN (gepassioneerde focus) STRATEGIE (verantwoording) Aligning Mythe: Je kunt onafhankelijkheid trainen en belonen en tegelijkertijd verwachten dat mensen samenwerken en zich onderling afhankelijk gedragen. Werkelijkheid: Systemen die onafhankelijkheid en competitie belonen en aanmoedigen produceren een onafhankelijke cultuur. Als je samenwerking en onderlinge afhankelijkheid wilt bereiken, moet je dat trainen en belonen.

11 Aligning betekent dan: Uw morele (!) en formele autoriteit gebruiken om systemen te maken die uw uw shared vision en de strategie formaliseren en institutionaliseren. Door de hele organisatie doelen (laten) vaststellen die in lijn zijn met de shared vision en de strategie. Regelmatige feedback organiseren van álle stakeholders over hoe goed dat lukt. De moeilijkheid hier is: hoe doe je dat zonder weer terug te vallen op het aloude model van de formele leider, die moet zorgen voor controle. Het antwoord: laat de systemen en structuren dat doen! Ontwerp die zo, dat de centrale waarden en doelen van de organisatie automatisch ondersteund worden. Sterker nog: dat móet wel! Als de structuren en systemen niet in lijn zijn met de officiële waarden, is er geen vertrouwen meer In de meeste organisatie is er wat dit betreft sprake van een vertrouwensbreuk. Slechts 48% van de mensen vindt, dat hun organisatie echt de officiële waarden waarmaakt in de structuren en systemen. Zo benadrukken de meeste organisaties officieel samenwerking, maar in hun systemen belonen ze competitie. Cruciaal in aligning is: feedback! Modeling, pathfinding en empowering is te vergelijken met het maken van een vliegplan. Aligning is te vergelijken met het constant bijsturen op basis van feedback. Aligning begint altijd met het vaststellen van de resultaten. Zijn de resultaten bij alle stakeholders zoals verwacht? Hiervoor zijn allerlei instrumenten: Multi Feedback, de Balanced Scorecard. Het gaat erom, een scorebord te maken waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. Maak een lijst van de meest belangrijke resultaten, zet daarachter de huidige stand, de stand die bereikt moet worden en wannéér die bereikt moet worden. Bespreek dat continu. Het belangrijkste is, dat de structuren en systemen in lijn worden gebracht met de waarden en de strategie. Hieronder een overzicht van de systemen en structuren in het oude industriële tijdperk versus het nieuwe kennistijdperk: ISSUE INDUSTRIEEL TIJDPERK KENNISTIJDPERK Leiderschap Een positie; formeel leiderschap Een keuze; morele autoriteit Management Controleren van mensen en dingen Controleren van dingen, ontwikkelen van mensen Structuur Hiërarchisch, bureaucratisch Platter, geen grenzen, flexibel Motivatie Extern, straf en beloning Intern, gehele mens Beoordeling Extern, sandwich Zelf evaluatie door multi feedback Informatie Korte termijn en financieel Balanced scorecard Communicatie Top down Open

12 Cultuur Sociale regels, de werkplek centraal Waarden gebaseerd op principes, de markt centraal Budgetteren Top down Open Training en ontwikkeling Bijzaak, gericht op vaardigheden Onderhoud, strategie, waarden, gehele mens Mensen Uitgaven Investeringen Voice Onbelangrijk voor de meesten Strategisch belang Empowering Mythe: Straffen en belonen is de beste manier om te motiveren. Werkelijkheid: Mensen kunnen kiezen. Je kunt iemands handen kopen, maar niet zijn hart en ziel. De motiverende rol van leiderschap kan het best worden uitgeoefend door: Gerichte autonomie door win-win overeenkomsten rond doelen die met elkaar in lijn zijn, verantwoordelijk gesteld voor resultaten. De meeste organisaties worden te veel gemanaged en te weinig geleid. Modelling levert vertrouwen op (zonder erover te praten), pathfinding levert visie op (zonder het op te leggen ), aligning levert orde op (zonder het te eisen). Empowerment is het resultaat van deze drie. We leven nu in een kenniseconomie. En empowering is in deze omstandigheden het resultáát van modelling, pathfinding en aligning. Niet de basis. Zo werd dat wel vaak verkocht in de jaren 90, met veel weerstand en cynisme als resultaat. Aan managers werd gevraagd, waarom empowerment niet lukte. De antwoorden: Managers durven niet los te laten 97% Systemen kloppen niet 93% Managers kunnen dat niet 92% Werknemers kunnen dat niet 80% Werknemers willen geen verantwoordelijkheid 74% Managers hebben het te druk 70% Management controleert teveel 67% Geen bedrijfsvisie 64% Werknemers vertrouwen de manager niet 49% Werknemers zijn niet integer 12% Logisch dat mensen gefrustreerd raken door allerlei empowerment -activiteiten zonder de onderliggende voorwaarden van modelling, pathfinding en aligning. Als daar wél aan is voldaan,

13 hoeft de manager niet bang te zijn de controle te verliezen. Controle wordt dan vervangen door zelf controle. Dat is geleide autonomie. De manager wordt dan van controller een begeleider. Empowering gebeurt d.m.v. win-win overeenkomsten. Dat betekent dat er expliciet een overlap is tussen de 4 behoeften van een organisatie met de 4 behoeften van het individu. Als dat niet het geval is: no deal. Dan vertrekken mensen. Het beoordelen van mensen zou moeten gebeuren door die mensen zélf. En dan m.b.v. multi feedback. Wat moet een chef dan nog doen? De voorwaarden voor empowerment scheppen en vervolgens uit de weg gaan. Een bron van hulp en advies worden. Mensen kiezen. En dat kiezen gebeurt vanuit een dieper motief. Deze motieven kunnen uiteenlopen van woede, angst, via beloning, plichtsgevoel, tot liefde en betekenis. Management is het regelen van de eerste 3 motieven, leiderschap is het regelen van de laatste 3. In schema: Motief Betekenis Liefde Plicht Beloning Angst Woede Keuze Creatieve opwinding Echte betrokkenheid Medewerking Meedoen Gehoorzamen Rebelleren of Vertrekken Leiderschap Management En de overtuigingen en stijl van de manager bepalen of iemand een kenniswerker is of niet! Het grote probleem met dit soort theorieën is: Ze worden niet toegepast! En: Iets weten en het niet doen, is eigenlijk iets niet weten. Waarom gebeurt het dan niet? Omdat er iets mis gaat in één of meer van de volgende zaken: Duidelijkheid. Mensen weten niet duidelijk wat de doelen zijn. Commitment. Mensen zijn niet betrokken bij de doelen. Vertaling. Mensen weten niet wat dat in hún situatie betekent. Voorzieningen. Mensen hebben niet de juiste structuren, systemen of vrijheid om het te doen. Synergie. Mensen kunnen niet samenwerken. Verantwoording. Mensen houden elkaar niet verantwoordelijk. Hoe is dat op te lossen? Onderstaand de antwoorden van het Industriële tijdperk en van het Kennis tijdperk:

14 UITVOERINGSPROBLEEM INDUSTRIEEL TIJPERK KENNIS TIJDPERK Duidelijkheid Aankondigen Identificatie, betrokkenheid Commitment Verkopen Hele mens in hele taak Vertaling Taakbeschrijvingen Aligning van doelen Voozieningen Straf en beloning Aligning structuren en systemen Synergie Werk samen! Win-win communicatie Verantwoording Beoordelingen Scorebord Heel praktisch: Invoering doe je door 4 dingen: Focus alleen op de zeer belangrijke zaken Maak daarvoor een tabel met daarop de belangrijkste criteria vanuit de stakeholders (alle!), vanuit de strategie en vanuit economisch oogpunt. Haal daar vervolgens al je doelstellingen doorheen. Dan blijven er hooguit 2 of 3 top prioriteiten over. Maak een goed scorebord Mensen spelen anders als ze de score bijhouden! Mensen moeten een duidelijke maat voor succes hebben. Zonder scorebord blijven de strategieën en plannen vage abstracties. Vertaal vage doelen in concrete actie De officiële strategie hangt op de borden, de échte strategie is wat mensen iedere dag doen. En die vertaling moet gebeuren door de mensen zelf. De activieiten die nodig ijn om de doelen te bereiken, moeten worden geformuleerd in maandelijkse, wekelijkse, dagelijkse taken op ieder niveau in de organisatie. Houdt elkaar verantwoordelijk, continu Als dat niet gebeurt, sterft het proces een snelle dood. Doe dat via zeer frequente vergaderingen. Géén typische traditionele stafvergaderingen! Maar: Snelle rapportages; het Scorebord; Follow up; Iedereen verantwoording schuldig; Open houding; Successen vieren. Veel brainstorming. Elkaar helpen.

15 Leiderschap als een positie (formele autoriteit) Macht geeft gelijk Loyaliteit boven integriteit Om te slagen: conformeer je Fout is betrapt worden De top wil het niet De top leeft het niet voor Image is alles Niemand heeft me iets verteld Ik deed wat je wilde. Het werkte niet. Wat nu? Er is maar een beperkte hoeveelheid Leiderschap als een keuze (morele autoriteit) Gelijk geeft macht Integriteit is loyaliteit Koppigheid is een deugd Fout is fout doen Ethos, pathos, logos Wees een model, geen criticus Zijn is beter dan schijnen Vraag, adviseer Ik ben van plan Er is meer dan genoeg Organisatie, privaat en publiek, leren dat ze alleen maar kunnen bestaan als zij voldoen aan menselijke behoeften. Dat is het echte DNA van succes. Het is niet hoe word ik er beter van maar wat kan ik bijdragen.

7 eigenschappen effectief leiderschap

7 eigenschappen effectief leiderschap 7 eigenschappen effectief leiderschap Onderwerpen Achtergrond Doel van de training 7 eigenschappen effectief leiderschap Kennis aanreiken eigenschap 1-7 Samenvatting Opdracht persoonlijk leiderschap Algemeen

Nadere informatie

DE 7 EIGENSCHAPPEN VAN EFFECTIEF LEIDERSCHAP

DE 7 EIGENSCHAPPEN VAN EFFECTIEF LEIDERSCHAP DE 7 EIGENSCHAPPEN VAN EFFECTIEF LEIDERSCHAP Stephen R. Covey Contact Amsterdam ISBN 90-254-0314-X Samenvatting: Jan Drenth 1103 Ubbo Emmiussingel 1a 9711 BA Groningen DE ZEVEN EIGENSCHAPPEN VAN EFFECTIEF

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 7 Over dit boek 9

Inhoud. Voorwoord 7 Over dit boek 9 Inhoud Voorwoord 7 Over dit boek 9 1 Het uitgangspunt 11 2 Een overzicht van de zeven eigenschappen 18 3 Wat is een persoonlijke missie? 25 4 Vier criteria voor een goede missie 33 5 Ontwerp je persoonlijke

Nadere informatie

WEES PRO-ACTIEF; DE GEWOONTE VAN KEUZEVRIJHEID

WEES PRO-ACTIEF; DE GEWOONTE VAN KEUZEVRIJHEID HABIT 1 WEES PRO-ACTIEF; DE GEWOONTE VAN KEUZEVRIJHEID Paradigma: Ineffectief: ik ben een product van mijn omgeving Effectief: Ik ben een product van mijn keuzes Ik ben vrij om te kiezen en ben verantwoordelijk

Nadere informatie

The Seven Habits of Highly Effective People -- Stephen Covey - in relatie tot coaching & counselling

The Seven Habits of Highly Effective People -- Stephen Covey - in relatie tot coaching & counselling The Seven Habits of Highly Effective People -- Stephen Covey - in relatie tot coaching & counselling De mens is een gewoontedier Wij maken eerst onze gewoonten, daarna maken onze gewoonten ons Als je doet

Nadere informatie

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap De zeven eigenschappen van effectief leiderschap Mensen kunnen niet veranderen als er van binnen niet iets onveranderlijks aanwezig is. De sleutel tot de mogelijkheid om te veranderen, is een onveranderlijk

Nadere informatie

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider?

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? LEVENDAAL 11, 6715 KJ EDE - TELEFOON 06 21 24 22 55 leidjew@xs4all.nl - www.leidjewitte.nl SPIRITUALITEIT De aangeboren menselijke behoefte

Nadere informatie

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid.

Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Even voorstellen Maria, 4 kids. 14 jaar zelfstandig. Emotionele Intelligentie. Medische wereld, Bedrijfsleven, Overheid. Hardlopen roeien, motorrijden, zwemmen. Parapente Foto: Schotland,cairngorms.co.uk/

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Strategisch netwerken. 02 september 2015

Strategisch netwerken. 02 september 2015 Strategisch netwerken 02 september 2015 Strategisch netwerken ## augustus 2015 Onderwerpen Diverse strategieën. Opdrachten. Zet aan tot actie om een keuze te maken. Focus. Doe het constant. 3 Inleiding

Nadere informatie

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever?

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever? Dat is de vraag! Natuurlijk is werk nog steeds vanzelfsprekend voor mensen maar het is niet meer zo vanzelfsprekend om voor de duur van het leven die ene baas te kiezen. Mensen maken enorm veel keuzes.

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Wat doe jij met je talent? EduTalent - Wijbe Douma

Wat doe jij met je talent? EduTalent - Wijbe Douma Wat doe jij met je talent? EduTalent - Wijbe Douma 1 WiebenIK? ACRONIEM van WIJBE Wilskracht Ijver Betrokkenheid Empathie DOUMA Doorzetter Open Uniek Maatschappelijk betrokken Ambitieus 4-79-64-3985-3-329873977-291050

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Covey. Introductie Covey. TRAINING: LEIDINGGEVEN IN DE 21ste EEUW

Covey. Introductie Covey. TRAINING: LEIDINGGEVEN IN DE 21ste EEUW Covey Onze training persoonlijk leiderschap is gebaseerd op de bestseller van Stephen Covey The 7 habits of highly effective people. In het Nederlands is dit boek vertaald onder de titel De 7 eigenschappen

Nadere informatie

DE NO BLAME-METHODE VOORAF

DE NO BLAME-METHODE VOORAF DE NO BLAME-METHODE VOORAF Omdat mijn school probeert te werken met de No Blame-Methode heb ik deze hier in kaart gebracht. Het is een manier om met kinderen in gesprek te gaan en zo ook de waarheid te

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER Inleiding Kennis over het tot stand komen van gedrag Bewustwording van de invloed van ons eigen gedrag op onze omgeving? Ervaren wat JIJ kan doen om je eigen gedrag en dat van anderen te verbeteren Drijfveren

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van interne communicatie in het sociale tijdperk

De toegevoegde waarde van interne communicatie in het sociale tijdperk EMPLOYEE COMMUNICATION & ORGANIZATIONAL DIALOGUE DIALOOG De toegevoegde waarde van interne communicatie in het sociale tijdperk Stel je eens voor wat openheid en vertrouwen voor jouw team of organisatie

Nadere informatie

Overtuigend (om)praten VVJ Jan De Boeck

Overtuigend (om)praten VVJ Jan De Boeck Overtuigend (om)praten Jan De Boeck Jan De Boeck Overtuigend en constructief gesprekken voeren. De carrière van een doorsnee jeugddienstmedewerker is doorspekt met professionele gesprekken. Met je secretaris,

Nadere informatie

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum)

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) In het kader van uw sollicitatie willen we graag een zicht krijgen op de kerncompetenties die VDAB van haar leidinggevenden verwacht.

Nadere informatie

De ontgijzeling. de markt verandert, hoe verandert u mee? Arjan Erkel Karel Luttikholt 17 november 2009

De ontgijzeling. de markt verandert, hoe verandert u mee? Arjan Erkel Karel Luttikholt 17 november 2009 De ontgijzeling de markt verandert, hoe verandert u mee? Arjan Erkel Karel Luttikholt 17 november 2009 Vraag? ANALYSE Wat is de belangrijkste verandering & welke impact heeft dit op uw organisatie en uzelf?

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

NATIONALE VEERKRACHTTEST

NATIONALE VEERKRACHTTEST NATIONALE VEERKRACHTTEST VEERKRACHT OPTIMISME PSYCHOLOGISCH KAPITAAL ZELF- VERTROUWEN HOOP Rapport Persoonlijke Veerkracht 1-10-2012 uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing

Nadere informatie

Waar hebben we het over? 18-12-2015. Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? Doelen. 18 December 2015. Programma.

Waar hebben we het over? 18-12-2015. Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? Doelen. 18 December 2015. Programma. Doelen Workshop tennisouders Hoe spreek ik ouders aan op hun gedrag? 18 December 2015 Weten welk oudergedrag goed is voor de mentale ontwikkeling van een kind Weten hoe je ouders kunt aanspreken op ineffectief

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

Accuraat communiceren

Accuraat communiceren Accuraat communiceren Erna Pluym Senior Trainer Consultant/ Business Development Manager erna.pluym@acerta.be 0472 92 11 66 Communicatie, waarom zo belangrijk? Communicatie, waarom zo belangrijk? Had ik

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Verbonden in Vrijheid Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 1 IS HET MOGELIJK? 04-11-2009 Leonie Linssen, Verander je Wereld 2 DE MYTHE 04-11-2009 Leonie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen!

Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen! Ken jezelf, dan leer je de ander beter kennen! Workshop NEVI Inkoopdag, 25 juni 2015 Joost van Eijk Remco Kramers Agenda Even voorstellen Wat is Het NIC? Wat zijn jullie verwachtingen? Jouw grondhouding

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Mediation. werkwijze. VLCounseling

Mediation. werkwijze. VLCounseling werkwijze VLCounseling Werkwijze VLCounseling Conflicten kosten geld, energie en stress. Niemand zit daar op te wachten en toch ontstaan ze ieder moment van de dag. Je hebt conflicten ook nodig om te groeien

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

De emotionele bankrekening

De emotionele bankrekening De emotionele bankrekening Een uiterst praktische, nuttige manier om dit hele idee van proactiviteit en de cirkel van invloed te begrijpen en toe te passen is via de metafoor van de emotionele bankrekening.

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht!

Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! Thales HR-dag 24 september 2015 Het verschíl maken vanuit Inzicht & Systemisch overzicht! De oplossing vind je nooit op het niveau van het probleem zelf Waar of Niet Waar? De kracht van systemische (organisatie)

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Welkom. De 7 eigenschappen van effectieve ZZP ers

Welkom. De 7 eigenschappen van effectieve ZZP ers Welkom Programma Voorstellen Inleiding Eigenschap 1 t/m 3 Pauze Eigenschap 4 t/m 7 Afsluiting Voorstellen Erwin Damhuis, 52 jaar. 30 jaar ervaring in de wereld van verzekeringen. Trainer, coach. Eigenaar

Nadere informatie

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen Een sterk team Maatwerk van vakvrouwen Een echte topkok kookt niet uit een boekje. Natuurlijk kan hij er een openslaan, maar uiteindelijk draait het om gevoel en talent. Bij teamontwikkeling is dat eigenlijk

Nadere informatie

2 Training of therapie/hulpverlening?

2 Training of therapie/hulpverlening? Bewustwording wordt de sleutel voor veranderen Peter is een zeer opvallende leerling die voortdurend conflicten heeft met medeleerlingen en de schoolleiding. Bij een leerlingbespreking wordt opgemerkt

Nadere informatie

Wie heeft er straks nog echt verstand van gras? Klaas Jan van der Veen IPC Groene Ruimte

Wie heeft er straks nog echt verstand van gras? Klaas Jan van der Veen IPC Groene Ruimte Wie heeft er straks nog echt verstand van gras? Klaas Jan van der Veen IPC Groene Ruimte IPC en de Nationale Grasdag Droom van de Grasdag : Waarde van grassportvelden op de kaart zetten en versterken.

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Van de macht van management naar de kracht van leiderschap

Van de macht van management naar de kracht van leiderschap Van de macht van management naar de kracht van leiderschap Inez Sales Juni 2011 INHOUDSOPGAVE Leiderschap... 3 1. Leiderschap en management... 4 2. Leiderschapstijl ten behoeve van de klant... 5 3. Leiderschapstijl

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

Les 1. Inleiding effectief leiderschap

Les 1. Inleiding effectief leiderschap Inleiding Leiderschap is de goede dingen doen, management is de dingen goed doen. P. Drucker Hartelijk welkom bij het 1op1 programma Effectief Leiderschap. Zoals de titel van het programma al suggereert,

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke

WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke WAT BEPAALT DE MAXIMALE PRESTATIE? HET HOOFD? Bert Van Poucke Analyse 4 pijlers belangrijk om optimale prestaties te leveren: 1) de fysieke pijler (incl. technisch en tactisch) 2) de mentale pijler 3)

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI)

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het zelfbeoordelingsformulier Het doel van deze evaluatie is om u te helpen bij het bepalen van de belangrijkste aandachtsvelden van uw leidinggevende

Nadere informatie

Ondernemend leiderschap. Based on Stephan R. Covey

Ondernemend leiderschap. Based on Stephan R. Covey Ondernemend leiderschap Based on Stephan R. Covey Hello! Ik ben Ann Simons Entrepreneurial Athlete & Founder of Wingmen 2 Entrepreneurial Athlete Athlete [ath-leet] Noun: athlete; plural noun: athletes

Nadere informatie

Sessie: Goede medewerkers vasthouden.

Sessie: Goede medewerkers vasthouden. welkom Sessie: Goede medewerkers vasthouden. Wie ben ik? Noteer eens kort voor jezelf: Wat maakt een medewerker voor jou tot een goede medewerker? Wat betekent het hebben van goede medewerkers voor het

Nadere informatie

B².DNA Strategische GedragsVerbetering. Visie op Leiderschap. www.b2dna.nl

B².DNA Strategische GedragsVerbetering. Visie op Leiderschap. www.b2dna.nl Visie op Leiderschap Leiderschapsvisie? Kortweg: een visie is wat er over 1 tot twee jaar moet staan, hoe dat functioneert en voelt. En: jouw visie op leiderschap is de toetssteen en de leidraad voor de

Nadere informatie

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg

Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Zingeving, spiritualiteit en verpleegkundige zorg Annemieke Kuin humanistisch geestelijk verzorger Westfriesgasthuis, Hoorn Spiritualiteit / Zingeving Aandacht voor eigen spiritualiteit In gesprek gaan

Nadere informatie

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014 woensdag 8 januari 2014 Rapportage Een competentie is een samenspel van wat je weet, kunt, wilt en wat je durft. Het gaat dus om dit klavertje-vier dat een verkoper in staat stelt in concrete situaties

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

UITKOMSTEN WORKSHOP BORGING LEAN CVISION / LSSN 01-11-2012

UITKOMSTEN WORKSHOP BORGING LEAN CVISION / LSSN 01-11-2012 UITKOMSTEN WORKSHOP BORGING LEAN CVISION / LSSN 01-11-2012 KLEUR KIEZEN / GEEL Borgen kan alleen als er een mindset is bij iedereen. Bij ons lukt de startup van Lean nog niet. Dus moeten we een cultuurverandering

Nadere informatie

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG geef haar gelijk dat zij het zwaar heeft en dat de crechemedewerkers zodat ze alles op tijd af kan krijgen. Collega zal in de slachtofferrol terecht komen en wellicht in tranen uitbarsten. voel dat ik

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Zijn teams in toenemende mate de bouwstenen van de OGGz? Frits Bovenberg en Rokus Loopik februari 2009

Zijn teams in toenemende mate de bouwstenen van de OGGz? Frits Bovenberg en Rokus Loopik februari 2009 Zijn teams in toenemende mate de bouwstenen van de OGGz? Frits Bovenberg en Rokus Loopik februari 2009 Psychiatrie was ooit... Werken in de duinen en bossen Rondhangen in verpleegposten Geitenharen sokken

Nadere informatie

CONCEPT.. ( datum) Versie:. ( nummer )

CONCEPT.. ( datum) Versie:. ( nummer ) Persoonlijke Balanced Scorecard van.( naam ) Pagina 1 2. Inhoud Titel Pagina 1. Voorblad 1 2. Inhoud 2 3. Aanleiding 3 4. Missie 4 5. Doelstellingen 5 6. Kritieke succesfactoren 6 7. Overzicht prestatie-indicatoren

Nadere informatie

NASLEEP VAN EEN RUZIE OF EEN BETREURENSWAARDIG

NASLEEP VAN EEN RUZIE OF EEN BETREURENSWAARDIG NASLEEP VAN EEN RUZIE OF EEN BETREURENSWAARDIG INCIDENT Toelichting Deze brochure is een vertaling van de handleiding van Gottman (www.gottman.com) voor het verwerken van ruzies uit het verleden en betreurenswaardige

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Wat je zaait is wat je oogst

Wat je zaait is wat je oogst opvoeden & persoonlijke ontwikkeling Wat je zaait is wat je oogst In de vorige Spiegelbeeld stond een artikel over een nieuwe, integrale visie op kinderen, opvoeden en persoonlijke ontwikkeling. U hebt

Nadere informatie

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan.

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. merkpaspoort Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. Dit paspoort is voor iedereen die op een of andere

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Leidinggeven aan kwaliteitszorg

Leidinggeven aan kwaliteitszorg Leidinggeven aan kwaliteitszorg Van kwaliteitsbewustwording naar continue kwaliteitsverbetering Drs Jan Polderman Utrecht, 24 januari 2007 1 2 Kwaliteitszorg; een instrument kiezen? Aanbevelingen schoolleiders

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS

FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS FEED BACK COMMENTAAR GEVEN EN ONTVANGEN MARIETA KOOPMANS INHOUD Inleiding 7 1 Zelfonderzoek feedback geven en ontvangen 9 Checklist feedback geven en ontvangen 11 2 Communicatie en feedback 15 Waarnemen,

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

The speed of Trust. MasterClass - Seminarie

The speed of Trust. MasterClass - Seminarie MasterClass - Seminarie Na vader Stephen R. Covey was het in juni 2008 de beurt aan de Zoon Covey (ook een Stephen maar dan M.R. Covey). Stephen M.R. Covey (zoon van Stephen R. Covey, auteur van De zeven

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Contact met het gekwetste kind

Contact met het gekwetste kind Contact met het gekwetste kind De emoties van het gekwetste kind Ermee werken in het nu, wat er zich NU afspeelt in de kamer, als reactie op iets wat gebeurt, verteld wordt, Ze zijn authentiek, als th.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN

MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN MINISTERIE VAN DEFENSIE WERKGROEP STAAL EERSTE DRUK, NOVEMBER 2007 VISIE LEIDINGGEVEN INLEIDING Voorwoord Commandant der Strijdkrachten CONTEXT De complexe omgeving waarin bij Defensie leiding wordt gegeven

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) LEIDERSCHAP

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) LEIDERSCHAP KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) 1.3.2. LEIDERSCHAP LEIDERSCHAPSSTIJLEN U bent als teambegeleider/sportleider één van de centrale aanspreekpunten van het team.

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Werken met vrijwilligers

Werken met vrijwilligers 25 november 2015 Werken met vrijwilligers Ronald Hetem 11/30/2015 Feiten en cijfers leeftijd 49% 46% 56% 52% 47% 47% 31% 15-25 25-35 35-45 45-55 55-65 65-75 vanaf 75 Feiten en cijfers 11% Wat doen vrijwilligers?

Nadere informatie

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken.

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. The Orange Code Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. De Orange Code is ons manifest waarin we hebben vastgelegd hoe we

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten

BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN. Tegenbewegende stijlen. Meebewegende stijlen. = duwen = trekken. evalueren aansporen en onder druk zetten BEÏNVLOEDINGSSTIJLEN Er zijn verschillende beïnvloedingsstijlen te onderscheiden. De stijlen kunnen worden onderverdeeld in: TEGENBEWEGENDE STIJLEN MEEBEWEGENDE STIJLEN = duwen = trekken Tegenbewegende

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Over Performance Dialogue

Over Performance Dialogue Over Performance Dialogue Wij ondersteunen organisaties bij het versterken van de dialoog tussen de organisatie en haar medewerkers over functioneren en presteren. Dit doen wij door middel van training

Nadere informatie