Jaarverslag 2010 ( 3 )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2010 ( 3 )"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2010

2

3 Jaarverslag 2010 ( 3 )

4 ( 4 )

5 Inhoudstafel Brief van de voorzitter Zuidwerking Projecten Adviesverlening Beleidsinstrumenten Vorming Noordwerking Communicatie Activiteiten Fondsenwerving Financieel Balans Resultatenrekening Toelichting Organisatie BRS Raad van Bestuur BRS-Instituut BRS-Adviesraad BRS-team Partnerschappen Colofon ( 5 )

6 ( 6 )

7 Brief van de voorzitter 2010 gaat de geschiedenis in als het jaar dat de euro bijna verdronk. Een jaar ook van een ecologische nachtmerrie door de BP-explosie in de Golf van Mexico en de Ijslandse aswolk. In eigen land kenden wij de moeizame formatie. De groei van de wereldeconomie, die aan het einde van 2008 en begin 2009 bruusk stokte, trok in 2010 echter opnieuw aan. KBC Groep, samen met Cera, een belangrijke partner van BRS, knoopte na twee verliesjaren opnieuw met winst aan. Een trendbreuk en een opsteker voor al wie van dichtbij of veraf met het wel en wee van deze bankverzekeringsgroep is betrokken. Dit geldt in het bijzonder ook voor BRS dat in 2010 zijn activiteiten inzake microfinanciering en microverzekeren opnieuw gestaag zag groeien. BRS kan tevreden terugblikken op een boeiend en bruisend werkjaar. Vanuit onze agrarische wortels weten wij zeer goed dat vette en magere jaren elkaar afwisselen. Vanuit onze coöperatieve achtergrond zijn wij bovendien van nature geïnspireerd door de lange termijn en weten wij dat de basiswaarden van de coöperatie - samenwerking, solidariteit en respect voor het individu - stevige fundamenten vormen om moeilijke tijden te trotseren. Deze basiswaarden van de coöperatie vormen tevens de hoekstenen van de werking van BRS. Het doet ons deugd vast te stellen dat in moeilijke tijden solidariteit klaarblijkelijk groeit. Hierdoor heeft BRS in 2010 opnieuw haar belangrijke rol op het vlak van solidair bankieren en verzekeren volwaardig invulling gegeven. Hierbij concentreert BRS zich op haar vijf troeven: de kennis van bankverzekeren, de factsheet voor microfinanciering en microverzekeren, haar stabiele basisfinanciering, vorming en netwerking. Voor elk van deze troeven werden in het afgelopen jaar succesvolle initiatieven opgestart of verder gezet. Naast financiële steun bood BRS voornamelijk steun op het vlak van adviesverlening en vorming aan haar projectpartners en financierde ze opleidingsprogramma s. Het is bemoedigend vast te stellen dat de BRS-adviesverlening een steeds grotere rol speelt en een belangrijke meerwaarde betekent. De actieve groep KBC-personeelsleden die zich als vrijwilliger inzetten met hun ervaring en kennis vormen samen met het BRS-Instituut een unieke bron van knowhow in bankieren en verzekeren. ( 7 )

8 Jaar na jaar groeien de activiteiten en de interesse en betrokkenheid. KBC4BRS, KBC steunt BRS, de acties van CBC, de BRS-Club en de BRS-Adviesraad vormen hiervan het levende bewijs. De talrijke activiteiten die in het kader van BRS worden georganiseerd, vormen een sterke stimulans en worden door iedereen die erbij betrokken is als een verrijking ervaren. In 2010 namen wij afscheid van Paul Peeters als lid en ondervoorzitter van de raad van bestuur. Een afscheid met veel dankbaarheid voor zijn jarenlange inzet en enthousiasme. Wij heten Ghislaine Van Kerckhove van harte welkom als nieuwe bestuurder en ondervoorzitter. Namens de Raad van Bestuur en in mijn persoonlijke naam dank ik u allemaal voor uw solidariteit, steun en medewerking en ben ik ervan overtuigd te kunnen rekenen op eenzelfde dynamiek en inzet voor de toekomst. Ik wens u alvast veel leesgenot. Franky Depickere voorzitter ( 8 )

9 Zuidwerking ( 9 )

10 1. Zuidwerking BRS ondersteunt microfinancierings- en microverzekeringsinstellingen in Afrika en Latijns-Amerika. Belangrijke criteria voor BRS zijn het coöperatieve karakter van de organisaties en het bereiken van mensen die geen toegang hebben tot gewone bank- en verzekeringsinstellingen. BRS biedt financiële steun. Maar de grootste meerwaarde ligt in de expertise en de ervaring op het terrein die BRS gebruikt om vorming en advies te geven aan microfinancieringsinstellingen en microverzekeraars. ( 10 )

11 1.1. Projecten BRS besteedde in 2010 een totaal bedrag van euro als financiële steun aan 18 microfinancierings- en microverzekeringsprojecten in Afrika en Latijns-Amerika euro hiervan werd via de partner-ngo s (niet-gouvernementele organisaties) rechtstreeks geïnvesteerd in het opzetten en versterken van coöperatieve microfinancieringssystemen, het verbeteren van de financiële dienstverlening van de lokale microfinancieringsorganisaties en het toegankelijk maken van de gezondheidszorg voor de lokale bevolking. Naast financiële steun bood BRS voornamelijk steun op vlak van adviesverlening en vorming aan haar projectpartners en financierde ze opleidingsprogramma s in samenwerking met ADA. In West-Afrika hielp BRS verder bij de oprichting van een regionale coöperatieve microverzekeringsmaatschappij in samenwerking met CIF (Confédération des Institutions Financières). ( 11 )

12 Projecten financieel gesteund in 2010 Benin Verbetering van de toegang tot de gezondheidszorg voor de rurale bevolking van de Mono-provincie i.s.m. Louvain Coopération au Développement. Versterking van de spaar- en kredietactiviteiten van de coöperaties in de Mono-provincie i.s.m. Louvain Coopération au Développement euro euro Brazilië Versterking van de coöperatieve microfinancieringssystemen van Cresol Ancosol i.s.m. Trias euro Congo Verbetering van de toegang tot gezondheidszorgen via mutualiteiten in Ubangi i.s.m. C.D.I. Bwamanda. Ondersteuning van de mutualiteiten in Kinshasa, Neder-Congo en Bandundu i.s.m. Christelijke Mutualiteiten euro euro Ecuador Ondersteuning van Ucaccentro: een samenwerkingsverband tussen zeven spaar- en kredietcoöperaties i.s.m. Trias euro Guatemala Verhoging van de toegang tot financiële dienstencoöperaties voor familiale micro-ondernemers via Acredicom i.s.m. Disop. Uitbreiding van de financiële diensten van Salcajá naar solidariteitsgroepen i.s.m. Disop euro euro Honduras Uitbreiding van de financiële dienstverlening van de spaar- en kredietorganisatie Pilarh i.s.m. Trias euro Kameroen Professionalisering van de spaar- en kredietactiviteiten van Mudef i.s.m. het coöperatieve netwerk CamCCUL euro ( 12 )

13 Kenia Implementeren van performantie-indicatoren bij microverzekeraars i.s.m. ADA en Cordaid euro Latijns-Amerika Co-financiering van de vorming microverzekeringen i.s.m. Folade euro Oeganda Decentralisatie en landbouwfinanciering van de microfinancieringsinstelling Hofokam i.s.m. Trias euro Peru Ontwikkeling van een overkoepelende spaar- en kredietcoöperatie Ciderural in de Andesregio i.s.m. SOS Faim. Rwanda Capaciteitsversterking en informatisering van de microfinancieringsinstellingen i.s.m. Aquadev euro euro Senegal Ondersteuning van de spaar- en kredietwerking voor vrouwengroepen van GRAIDE i.s.m. VECO-Senegal euro Togo Versterking van de spaar- en kredietwerking van UCMECS voor boerengroepen in Noord-Togo i.s.m. Louvain Coopération au Développement. Verbetering van de toegang tot gezondheidszorgen via mutualiteiten in Noord-Togo via 3ASC i.s.m. Louvain Coopération au Développement euro euro Daarnaast verstrekt BRS garanties aan microfinancieringsinstellingen in Ethiopië (Wasasa) en Marokko (INMAA). ( 13 )

14 ( 14 )

15 ( 15 )

16 1.2. Adviesverlening Door de nauwe link met de KBC-groep beschikt BRS over een unieke bron van knowhow in bankieren en verzekeren. Deze expertise is een belangrijke toegevoegde waarde voor het slagen van een project. Sinds enkele jaren wordt het BRS-Instituut aangevuld en ondersteund door een actieve groep KBC-personeelsleden die zich vrijwillig inzetten om BRS met hun ervaring en kennis terzake te ondersteunen. Onder de vlag van KBC4BRS ondersteunen zij BRS zowel in België, waar zij meehelpen bij het uitwerken van praktische meetinstrumenten zoals de factsheets, als in het buitenland waar zij ter plaatse en samen met de lokale verantwoordelijken zoeken naar oplossingen voor een betere werking van de organisatie. Lieven Keppens en Philippe Marlier in Kameroen ( 16 )

17 Adviesverlening in 2010 Honduras (Paul Quintiens, Jacques De Raeymaeker, Kurt Van den Neste) In het arme westen van Honduras biedt Pilarh diverse ondersteunende diensten, markttoegang en microfinanciering aan kleinschalige ondernemers (voornamelijk arme koffieboeren). Naast financiële steun heeft BRS (in samenwerking met Cera en KBC) intussen ook een aanbod voor jongeren uitgewerkt, gaande van studiebeurzen en schoolpremies tot spaarproducten voor jongeren en steun voor jonge starters. Kameroen (Lieven Keppens) KBC vernieuwt geregeld haar computerpark. Sinds 2006 krijgen deze afgeschreven computers via BRS en Close the Gap een nieuw leven in de kantoren van microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden. De organisatie CamCCUL in Kameroen ontving ondertussen al 500 KBC-computers met daarbij de nodige kwaliteitsgaranties. Lieven Keppens volgde de pc s naar hun eindbestemming en bestudeerde het hele proces vanaf de verscheping tot het ingebruiknemen van de apparatuur. Ghana (Paul Steppe) In het noorden van Ghana zijn de Rural Banks een belangrijke schakel om de lokale economische ontwikkeling te stimuleren. In 2011 start een ambitieus programma dat niet alleen de rurale banken maar ook landbouworganisaties en lokale ngo s samenbrengt. Als voormalig manager van Centea Bank zorgde Paul Steppe in het verleden al voor financiële steun. Sinds zijn pensionering kan dit project ook rekenen op zijn adviezen. Samen met de collega s van de vzw Felixfonds en de ngo Trias bezocht Paul de Ghaneese partnerorganisaties. Togo (Albert Kessler, Ivo Stevens) Samen met Louvain Coopération au Développement steunt BRS de uitbouw van gezondheidsmutualiteiten in Benin en Togo. BRS-consultants Albert Kessler en Ivo Stevens organiseerden in maart 2010 werksessies over marketing en businessplanning met de beleidsmakers van de mutualiteiten. Dit vormde de start van een strategische oefening om de verdere toename van het ledenaantal te bestendigen. ( 17 )

18 Kenia (Frans Rymenams, Matthieu Janssen) KBC-directieleden Frans Rymenams en Matthieu Janssen waren in april 2010 op bezoek bij CIC, de coöperatieve verzekeraar van Kenia. Samen met microverzekeringsexperts en boekhouders werden de performantie-indicatoren voor microverzekeringen toegepast in de organisatie. Op die manier beschikt CIC over betere beleidsinformatie om haar microverzekeringsprogramma te beheren. Rwanda (Wim Moens) Het beleid van de Rwandese overheid verwacht meer inspanningen van microfinancieringsinstellingen (MFI s) om de landbouwproductie van kleine boeren te financieren. Voor vele MFI s is dit een interessante uitdaging die perfect past in hun doelstellingen. Samen met de ngo Aquadev evalueert en adviseert Wim Moens voor BRS de concrete acties die MFI s opzetten om aangepaste landbouwkredieten voor hun cliënten te ontwikkelen. Pilarh Honduras, spaarproducten voor jongeren ( 18 )

19 1.3. Beleidsinstrumenten Wanneer is een microfinancieringsinstelling succesvol of niet? Kunnen MFI s in Afrika worden vergeleken met MFI s in Latijns-Amerika? In de wereld van microfinanciering is er behoefte aan een uniforme manier om de financiële gegevens van microfinancieringsorganisaties te kunnen registreren en evalueren. ( 19 )

20 Beleidsinstrumenten in 2010 Factsheet De factsheet is een praktisch instrument voor het meten en opvolgen van de financiële performantie van MFI s. Het geeft het management een duidelijk zicht op de belangrijkste financiële indicatoren en ratio s van hun organisatie. Ondertussen wordt deze factsheet wereldwijd gebruikt door ongeveer 300 MFI s om hun werking te evalueren en bij te sturen. In 2010 startte BRS samen met KBC4BRS een online helpdesk voor de bezoekers van deze website. Sociale indicatoren Ook op vlak van microverzekeringen verzette BRS in samenwerking met ADA en het Microinsurance Network belangrijk werk. Tijdens een atelier met vijftien microverzekeraars werden een set van elf sociale indicatoren ontwikkeld, die een duidelijk beeld geven over de sociale performantie van MFI s. Op het jaarlijkse congres van de sector in november 2010 kon dit initiatief alvast op veel bijval rekenen. BRS trok in 2010 een bedrag van euro uit om dit initiatief verder uit te werken. Dit is de website waar iedereen terecht kan om de beleidsinstrumenten te downloaden of informatie over de vormingsmodules van BRS en ADA te vinden. In 2010 registreerde deze gespecialiseerde site meer dan bezoeken. De 5500 bezoekers kunnen sinds 2010 voor hun vragen terecht bij de online helpdesk die BRS in samenwerking met KBC4BRS aanbiedt. ( 20 )

21 1.4. Vorming Meetinstrumenten zoals de factsheets en de factsheet compiler berekenen de financiële indicatoren van een MFI automatisch. Wil een MFI deze cijfers correct kunnen gebruiken om een beter inzicht te krijgen in de financiële prestaties van hun organisatie, is het belangrijk dat deze indicatoren op een correcte en uniforme manier worden geïnterpreteerd. Daarom biedt BRS in samenwerking met ADA een praktische workshop aan over performatie-indicatoren. Vorming door Kurt Moors in Kameroen ( 21 )

22 Vorming in 2010 Vorming in Kameroen: AMT-forum The African Microfinance Transparency Forum ( organiseerde in Kameroen haar jaarlijkse congres. BRS organiseerde daar voor de Engelstalige leden-mfi s een workshop over financiële indicatoren. Tijdens de aansluitende investeringsbeurs was er veel interesse voor de diensten van BRS. Het AMT-forum besliste tijdens haar Algemene Vergadering om de MFI-Factsheet voortaan als opvolgingsinstrument voor al haar leden te gebruiken. Vorming in Ethiopië Aemfi (Association of Ethiopian Microfinance Institutions) is een dynamische koepel die jaarlijks een uitgebreid vormingspakket voor haar leden aanbiedt. In 2010 stond ook de vormingsmodule over de financiële indicatoren op het programma. Vorming India In juli organiseerde BRS samen met ADA en GTZ een vorming over performantieindicatoren voor microverzekeringen in Bangalore, India. Voor het eerst werden ook lokale trainers gevormd om deze opleiding voortaan zelf te organiseren. Vorming Manila De introductie tot de microinsurance performance indicators vormt sinds 2009 een vast onderdeel van de jaarlijkse International Microinsurance Conference. In de Filipijnen werden vijftig microverzekeraars ingeleid in de beleidsinstrumenten die BRS mee hielp ontwikkelen. Meer informatie over de workshops vindt u op ( 22 )

23 Vorming in België in 2010 Vorming Kameroen in Belgie In oktober 2010 brachten informatici van CamCCUL, de partnerorganisatie van BRS in Kameroen, een werkbezoek aan KBC met het oog op een betere organisatie van hun IT-ondersteuning. Voor een koepelorganisatie als CamCCUL met meer dan tweehonderd coöperatieve spaar- en kredietcoöperaties, is een efficiënt informatiebeheer uitermate belangrijk. De uitwisseling met de KBC-collega s was voor iedereen een interessante ervaring. In de volgende jaren kan CamCCUL blijven rekenen op deze praktische ondersteuning. Vorming microfinanciering De Belgische Technische Coöperatie (BTC) organiseert jaarlijks tien vormingscycli over ontwikkelingssamenwerking voor aspirant-coöperanten of geïnteresseerden. BRS staat in voor de module microfinanciering en bereikt hiermee bijna vijfhonderd jongeren per jaar. Op 18 februari 2010 organiseerde BRS deze cursus eveneens voor zeventig BRS-leden en KBC-personeelsleden. European Microfinance Program Sinds 2005 biedt de Solvay Business School in Brussel een opleiding Master in Microfinance aan. BRS verzorgt hierin de module over financiële indicatoren. ( 23 )

24 ( 24 )

25 Noordwerking BRS-avond 2010 Kameroen op drie verschillende wijzen ( 25 )

26 2. Noordwerking BRS focust haar activiteiten in België voornamelijk rond sensibilisatie en communicatie over microfinanciering als vorm van ontwikkelingssamenwerking. Via tal van publicaties en activiteiten probeert BRS microfinanciering een gezicht te geven voor het grote publiek. Einde 2010 bevatte de BRS-databank ongeveer 3000 adressen van mensen die op de hoogte willen blijven van de BRS-activiteiten. De personeelskring KBC steunt BRS telt ondertussen 475 leden die de BRS-werking volgen en deelnemen aan activiteiten. ( 26 )

27 2.1. Communicatie BRS houdt haar leden op de hoogte via de traditionele kanalen zoals de website en BRS-Flash. Inmiddels bereikt BRS meer dan de helft van haar contacten via elektronische kanalen. BRS maakt ook dankbaar gebruik van de communicatiekanalen van Cera en KBC om BRS bekend te maken bij de ruim KBC-personeelsleden en vennoten van Cera. Fototentoonstelling Het gezicht van microfinanciering ( 27 )

28 Communicatie in 2010 Website Meer en meer mensen vinden de weg naar de BRS-website. Op kunt u terecht voor meer informatie over microfinanciering en -verzekering en leest u hoe BRS ondersteuning biedt aan microfinancieringsprojecten. Daarnaast vindt u op de site de meest recente informatie over de BRS-activiteiten. Nieuwsbrief BRS Flash Het hoofdthema van 2010 was BRS-adviesverlening. Dit thema werd in één uitgebreidere BRS-Flash gebundeld, die met een oplage van ongeveer exemplaren werd verspreid onder de BRS-contacten en het personeel van KBC en CBC. Brochure Het gezicht van microfinanciering Naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling, zorgde BRS voor een aangepaste Nederlandse vertaling van de bijhorende tentoonstellingsgids. Bezoekers van de tentoonstelling kregen meteen een mooi naslagwerkje mee naar huis. Adviesverlening op maat Voor dit filmpje volgde het KBC-camerateam in februari het evaluatiebezoek van BRS en Close the Gap in Kameroen. De contacten en gesprekken van de BRS-consultants Lieven Keppens en Philippe Marlier werden in een boeiende reportage gegoten. De kijker krijgt een duidelijk beeld van de respectvolle wijze waarop BRS haar adviserende rol invult. Deze film kunt u via de BRS-website bekijken. KBC Computers voor Kameroen Dankzij de goede samenwerking tussen BRS, Close the Gap en KBC kregen 500 KBCcomputers een tweede leven bij spaar- en kredietcoöperaties in Kameroen. We volgden deze computers tot aan hun eindbestemming en goten hun reisverslag in een filmpje dat u kunt bekijken op de BRS-website. ( 28 )

29 2.2. Activiteiten Via tal van activiteiten brengt BRS de wereld van microfinanciering en -verzekering dichter bij het publiek in België. Via een zeer gevulde kalender met tal van nieuwe, originele initiatieven slaagde BRS er in 2010 in om naast het trouwe publiek heel wat nieuwe mensen te interesseren voor deze boeiende sector. Dhr. Ekué Microfinance Lunch Break februari 2010 ( 29 )

30 Activiteiten in 2010 Inleefreis Rwanda In januari 2010 beleefden dertien gemotiveerde BRS-clubleden een onvergetelijke inleefreis naar Rwanda. Ze ervaarden wat microfinancieren is in de praktijk, kwamen in aanraking met diverse vormen van ontwikkelingssamenwerking en maakten kennis met de cultuur en natuur van dit prachtige land. Geert Debeerst verzamelde alle indrukken op zijn webstek Rwanda.debeerst.be. Microfinance Lunch Break februari 2010: Reglementering in de microfinancieringssector Dhr. Ekué, consultant en gewezen directeur van de BCEAO (Banque Centrale des États de l Afrique de l Ouest), deelde zijn ervaring op vlak van reglementering in de sector van de microfinanciering met een hondertal deelnemers tijdens de tweede Microfinance Lunch Break op 25 februari. Tentoonstelling Het gezicht van Microfinanciering Twee maanden lang trok de tentoonstelling Het gezicht van Microfinanciering langs vier hoofdkantoren van KBC Bank en Verzekeringen. Vijftig prachtige foto s en een begeleidend boekje met achtergrondinformatie gaven de honderden bezoekers een originele kijk op microfinanciering. Met dank aan CIF (Confédération des Institutions Financières) uit Burkina Faso en ADA die deze mooie collectie realiseerden en ter beschikking stelden. Pilarh roadshow Samen met de tentoonstelling Het gezicht van Microfinanciering werden op de vier KBC-locaties infoavonden gehouden over het project in samenwerking met de organisatie Pilarh in Honduras. Kurt Van den Neste en Paul Quintiens, twee KBC-medewerkers, en Jacques De Raeymaeker, BRS-consultant, die het project ter plaatse bezochten, vertelden over hun ervaringen. ( 30 )

31 Inleefreis Peru BRS-filmavond Het Afrika Filmfestival vierde in 2010 zijn vijftiende verjaardag. BRS organiseerde op 28 april naar aanleiding van deze week van de Afrikaanse film haar eigen filmavond met de vertoning van Terra Sonambula. Ruim 180 filmliefhebbers genoten van deze film in het auditorium van KBC Bank in Leuven. BRS-lunches in KBC-Hoofkantoren In de week van Fairtrade zorgde BRS samen met Oxfam, de personeelskring KBC steunt BRS en de facilitaire diensten van KBC voor aandacht en animo rond BRS en Fairtrade. Op 30 september kon men in de KBCpersoneelsrestaurants van Brussel, Leuven, Antwerpen en Mechelen terecht voor een BRS-lunch met onder meer fairtraiderijst, -koffie en -chocolade. Wie het BRS-menu koos, maakte kans op een wereldwinkelmand met Kabouter Wesley -producten. ( 31 )

32 Theatervoorstelling Nooit meer arm? in Louvain-la-Neuve Een theaterstuk over microfinanciering geïnspireerd op de samenwerking met de spaaren coöperatie in Honhoué Benin. Dat was de droom van enkele studenten in Louvain-la- Neuve. Dankzij de financiële steun van BRS kon de ngo Louvain Coopération au Développement deze droom in realiteit omzetten. Het resultaat was Nooit meer arm?, een theaterstuk door studenten en professionele acteurs met onze film Een dag in Honhoué in een prominente rol. Dit toneelstuk ging op 23 november in première op de regionale BRS-avond in Louvain-la-Neuve. Voor hun laatste opvoering trok het gezelschap naar de Universiteit van Luik, waar het theaterstuk op grote interesse kon rekenen van de studenten Sociale Economie. Microfinance Lunch Break september 2010: Microverzekeringen in ontwikkelingslanden Op 28 september gaf Graig Churchill, hoofd van ILO Microinsurance Innovation Facility en bestuurder van Microinsurance Network, een uiteenzetting over hoe arme gezinnen in het Zuiden veel risico s lopen maar echter weinig toegang krijgen tot formele verzekeringen om zich hiertegen in te dekken. Er moeten op maat gemaakte verzekeringsproducten ontworpen worden voor deze mensen, zo besloot hij. Dit gaf voldoende gespreksstof voor de deelnemers tijdens de lunch. BRS-avond Op 27 oktober kregen ruim tweehonderd deelnemers Kameroen op drie verschillende wijzen voorgeschoteld tijdens de jaarlijkse BRS-avond. Het werd een leuke en informatieve mix, afgewisseld met een pittige interactie met het publiek. ( 32 )

33 2.3. Fondsenwerving De opbrengsten van de tombola s van KBC en Cera zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor BRS. Daarnaast kan BRS rekenen op de vrije giften van BRS-leden waarvoor BRS een fiscaal attest kan afleveren. En dan zijn er ook de speciale fondsenwervingsacties van personeelskringen of individuele initiatieven ten voordele van BRS. We danken deze vrijwilligers niet alleen voor de financiële middelen maar zeker voor hun warme solidariteit met de mensen in het Zuiden. ( 33 )

34 Fondsenwerving in 2010 Giften In totaal ontving BRS voor ,05 euro aan individuele giften en ,84 euro uit acties en activiteiten georganiseerd ten voordele van BRS. Tombola s De tombola s voor de vennoten van Cera en de spaarmaandtombola van de KBC zorgden in 2010 voor een netto-opbrengst van ,25 euro voor BRS. KBC steunt BRS De personeelskring KBC steunt BRS zette in 2010 opnieuw een indrukwekkende reeks initiatieven op het getouw om het KBC-personeel te informeren over BRS en microfinanciering. Tijdens hun acties verzamelden ze in totaal ,11 euro ten voordele van BRS. De fietstocht WAVA Classic georganiseerd door KBC regio Waasland-Vaartland Pilarhcito, de mascotte van de organisatie Pilarh in Honduras De collega s van de KBC regio Waasland-Vaartland (WAVA) en KBC Vrasene brachten met activiteiten (gaande van een pralineverkoop, de WAVA-Classic fietstocht, het trotseren van de Brugse wateren, mensen verwennen op de jaarmarkt in Vrasene tot ballonvaarten en Villa Pace in Sint-Niklaas om te eindigen in Hoboken met de jaarlijkse KaderQuiz niet minder dan 2697 euro bij mekaar voor het studiebeurzenproject van Pilarh dat BRS mee ondersteunt in Honduras. KBC Limburg bemande in 2010 tot driemaal toe de vestiaire op hun cliëntenevents en nieuwjaarsreceptie. Dit bracht een mooie som van 1834,11 euro op voor BRS. ( 34 )

35 Het KBC-directoraat Geld- en Kapitaalmarkten (GKM) organiseerde zijn jaarlijkse paasactie, sinterklaasactie en ontbijt en overtuigde daarnaast de Wereldwinkel van Zemst om het Pilarh-project van BRS een financiële duw in de rug te geven. In totaal bracht GKM 1797 euro bij mekaar. Bijna honderd teams, negen reeksen quizvragen waar de deelnemers zich in konden vastbijten, een sterke organisatie en een enthousiast team vrijwilligers om de zaken in goede banen te leiden: dat waren de ingrediënten van alweer een geslaagde KBC Quiz. KBC verdubbelde het inschrijvingsgeld van elk team en bracht de totale opbrengst van deze avond op 7440 euro. Nieuwe beweging kwam er vanuit de hoek van de directoraten Emerging Markets (BCB) en Buitenlandse Handel (BHP). Zij schaarden zich achter Bolgatanga, het BRS-project in Ghana. Individuele giften alleen brachten daar al 535 euro in het laatje. CBC Banque liep 595 euro bij mekaar tijdens de 20 kilometer van Brussel. ( 35 )

36 ( 36 )

37 Financieel ( 37 )

38 3. BRS financieel 3.1. Balans ACTIVA , ,01 VASTE ACTIVA , ,00 IV. Financiële vaste activa , ,00 VLOTTENDE ACTIVA , ,01 V. Vorderingen op meer dan één jaar... 0, ,00 B. Overige vorderingen... 0, ,00 VII. Vorderingen op ten hoogste één jaar ,73 880,50 A. Handelsvorderingen ,00 710,50 B. Overige vorderingen ,73 170,00 VIII. Geldbeleggingen , ,72 IX. Liquide middelen , ,79 PASSIVA , ,01 EIGEN VERMOGEN , ,56 I. Fondsen van de vereniging , ,00 IV. Bestemde fondsen , ,00 V. Perioderesultaat , ,56 SCHULDEN , ,45 IX. Schulden op ten hoogste één jaar , ,45 C. 1. Leveranciers , ,45 F. Overige schulden , ,00 ( 38 )

39 3.2. Resultatenrekening BEDRIJFSOPBRENGSTEN EN -KOSTEN , ,16 BEDRIJFSOPBRENGSTEN , ,56 A. Omzet , ,27 C. Lidgeld, schenkingen, legaten en subsidies , ,53 D. Andere bedrijfsopbrengsten , ,76 BEDRIJFSKOSTEN , ,53 B. Diensten en diverse goederen , ,06 G. Andere bedrijfskosten , ,55 FINANCIELE OPBRENGSTEN EN KOSTEN , ,06 FINANCIËLE OPBRENGSTEN , ,48 A. Opbrengsten uit financiële vaste activa ,16 116,62 B. Opbrengsten uit vlottende activa , ,86 C. Andere financiële opbrengsten , ,00 FINANCIËLE KOSTEN , ,42 A. Kosten van schulden... 0, ,82 C. Andere financiële kosten... 0,00 149,60 WINST/VERLIES VAN HET BOEKJAAR , ,09 ( 39 )

40 3.3. Toelichting Balans Op afsluitdatum bedraagt het balanstotaal ,95 euro. De activazijde komt nagenoeg volledig overeen met de vlottende activa ( ,95 euro). Deze activa omvatten: handelsvorderingen (390,00 euro), overige vorderingen (17.206,73 euro),.geldbeleggingen (308,5497 aandelen in een Sicav van KBC met een boekwaarde van ,94 euro), liquide middelen ( ,28 euro). De financiële vaste activa ( ,00 euro) omvatten de volgende deelnemingen: Cera Beheersmaatschappij (boekwaarde: 247,89 euro), Almancora Beheersmaatschappij (boekwaarde: 100,00 euro), Alterfin (boekwaarde: 2500,00 euro), Incofin (boekwaarde: 2604,00 euro), Rural Impulse Fonds (boekwaarde: ,11 euro). Het voornaamste bestanddeel aan de passivazijde is het eigen vermogen ( ,03 euro). Voor BRS bestaat dit eigen vermogen uit het patrimonium dat in 2010 afneemt met ,53 euro. De schulden op ten hoogste één jaar ( ,92 euro) omvatten:. nog niet betaalde en nog te ontvangen facturen ( ,55 euro) met betrekking tot geleverde prestaties in de voorbije boekjaren, toegezegde projectschulden (81.400,00 euro), overige schulden (36.201,37 euro). ( 40 )

41 Resultatenrekening De resultatenrekening sluit met een negatief resultaat van ,53 euro. De bedrijfsopbrengsten omvatten in hoofdzaak: bruto-opbrengsten tombola s (KBC en Cera) ( ,50 euro), giften (36.378,89 euro). De brutomarge bedraagt ,11 euro en is het negatieve saldo van de bedrijfsopbrengsten ( ,64 euro) en de diverse goederen en diensten ( ,75 euro). De diensten en diverse goederen kunnen aan de volgende kostenplaatsen worden toegewezen: communicatie (76.623,18 euro), werkingskosten (21.224,24 euro), projecten en financiële dienstverlening ( ,47 euro), consultancy (25.363,75 euro), vorming (52.645,56 euro), organisatie en prijzen tombola (88.866,55 euro). De andere bedrijfskosten (3520,52 euro) hebben betrekking op de betaalde patrimoniumtaks, kosten met betrekking tot de neerlegging van de jaarrekening en publicaties in het Belgisch Staatsblad. De financiële opbrengsten omvatten in hoofdzaak: opbrengsten uit vlottende activa (88.445,11 euro): nettorente (284,33 euro) op de zichtrekening en opbrengsten van de Sicav (88.160,78 euro), andere financiële opbrengsten (5179,42 euro). De financiële kosten (2176,59 euro) omvatten in hoofdzaak de kosten voor bankgaranties. ( 41 )

42 Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen Op afsluitdatum bedragen de verplichtingen met betrekking tot de gegeven garanties ( ,36 euro): Wasasa Microfinance S.C. ten gunste van Awash International Bank (49.952,00 euro), INMAA ten gunste van Credit Agricole du Maroc (46.221,00 euro), Wasasa Microfinance S.C. ten gunste van Awash International Bank (34.954,36 euro). ( 42 )

43 Organisatie ( 43 )

44 4. Organisatie 4.1. BRS Raad van Bestuur In 2010 kwam er een einde aan het mandaat van Paul Peeters als lid en ondervoorzitter van de Raad van Bestuur. Ghislaine Van Kerckhove nam zijn taak over sinds de Algemene Vergadering van mei Guido Van Elsen nam het mandaat van Wim Moens over als vertegenwoordiger van het BRS-Instituut. Leden op Franky Depickere (voorzitter)... Cera Ghislaine Van Kerckhove (ondervoorzitter)... Cera Matthieu Vanhove... Cera Danny De Raymaeker...KBC Bank Philippe Matthijs...KBC Verzekeringen Jean Masscheleyn...CBC Banque Peter Buelens...BRS-Club Micky De Pauw...BRS-Club Marc Peelaers...BRS-Club Johan Struyvelt...BRS-Club Paul Troch...BRS-Club Bart Verbeek...BRS-Club Guido Van Elsen... BRS-Instituut Sybille Mertens...Onafhankelijk expert Dirk Vyncke...Onafhankelijk expert ( 44 )

45 4.2. BRS-Instituut Het BRS-Instituut is een groep van directie- en kaderleden die na hun actieve carrière in de bank en verzekeringen als vrijwilliger met BRS samenwerken. In 2010 namen we definitief afscheid van Jozef Lambrechts, stichter en erevoorzitter van het BRS-Instituut. Hij overleed na een lange ziekte op 4 september Leden op Wim Moens (voorzitter)... Rwanda, Burundi William Brondeel...Oeganda Jacques De Raeymaeker...Honduras Guy Dumont... Togo Albert Kessler...Benin, Togo, Congo Ghunald Loyaerts... Peru Philippe Marlier... Kameroen, Tanzania Jacques Morjaen... Ecuador Paul Roukaerts...Tanzania Paul Steppe...Ghana, Tanzania Ivo Stevens...Benin, Togo, Burkina Faso Guido Van Elsen...ICT Francis Vansteenwinkel...Oeganda ( 45 )

46 4.3. BRS-Adviesraad De samenstelling van de BRS-Adviesraad bleef in 2010 nagenoeg ongewijzigd. We namen afscheid van Hilde Van Hooydonk en heetten Marie-Louise Van Craenenbroeck en Piet Haers welkom. Leden op Paul Troch (voorzitter) Micky De Pauw (ondervoorzitter) Luc Bosschem Peter Buelens Marc Daems Antoine De Caluwe Geert Debeerst Jan Decoene Arseen Goossens Piet Haers André Hellemans Herman Jacobs Olivier Lambin Frans Leempoels Virginie Marchal Jean Masscheleyn Frans Moortgat Monique Nijs Leo Nijsen Frans Parren Marc Peelaers François Peetermans Jos Peeters Louis Peeters Dagmar Schnieder Johan Struyvelt Bart Van Aken Marie-Louise Van Craenenbroeck Koen Van der Steen Jean Vanhulst Wim Vanwalleghem Bart Verbeek Annemie Verhaevert ( 46 )

47 4.4. BRS-team In 2010 kreeg het BRS-team versterking van Kurt Van den Neste die als coördinator microfinanciering de projecten in de regio Latijns-Amerika begeleidt. Het BRS-team Franky Depickere...voorzitter Kurt Moors...programmacoördinator BRS Bert Opdebeeck... programmacoördinator Microverzekeringen Kurt Van den Neste... programmacoördinator Microfinanciering Tine Delaplace... Communicatie Boekhouding: Ann Thoelen en Els Lefèvre. BRS doet eveneens een beroep op de logistieke, juridische, administratieve en communicatiediensten van Cera. ( 47 )

48 Cera en KBC 4.5. Partnerschappen Als maatschappelijk investeerder neemt Cera de personeelslast, boekhouding, juridische, logisitieke en administratieve ondersteuning van BRS voor haar rekening. Daarnaast vormen de vennoten van Cera een uniek doelpubliek voor de BRS-communicatie en -sensibilisatie. Dankzij de samenwerking met de KBC-groep heeft BRS toegang tot een waardevolle kennisbron in bankieren en verzekeren. Heel wat KBC-personeelsleden stellen hun ervaring en kennis vrijwillig ter beschikking van BRS. Via tal van activiteiten sensibiliseert en informeert de personeelskring KBC steunt BRS personeelsleden over de werking van BRS en microfinancieren en -verzekeren. ( 48 )

49 Niet-gouvernementele organisaties (ngo s) en andere organisaties De samenwerking van BRS met partnerorganisaties in het Zuiden gebeurt in nauwe samenwerking met Belgische en buitenlandse ngo s. Zij zijn meestal permanent op het terrein aanwezig voor de coördinatie van hun ontwikkelingsprogramma s. Voor hun activiteiten in microfinanciering en microverzekeringen kunnen zij rekenen op de financiële steun en adviezen van BRS. In 2010 ondersteunde BRS projecten in samenwerking met volgende organisaties: Aquadev C.D.I.-Bwamanda Christelijke Mutualiteiten Disop Louvain Coopération au Développement SOS-Faim Trias VECO Terrafina ( 49 )

50 Andere partners ADA - ADA is een Luxemburgse ngo gespecialiseerd in microfinanciering. BRS bouwde samen met ADA het online platform uit en biedt gezamenlijke vormingen aan over performantie-indicatoren voor microfinanciering en microverzekeringen. Alterfin - BRS is aandeelhouder van Alterfin, een coöperatieve vennootschap die haar maatschappelijk kapitaal investeert in MFI s en verenigingen van fairtradeproducenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Alterfin is een samenwerkingsverband tussen Noord-Zuid-organisaties, financiële instellingen, sociale organisaties, enkele bedrijven en meer dan duizend particulieren. BRS werkt nauw samen met Alterfin en haar Franse zusterorganisatie Sidi voor de spaar- en kredietcoöperaties in Noord- Togo. Incofin - BRS is aandeelhouder van de coöperatieve investeringsmaatschappij Incofin cvba en tevens aandeelhouder van RIF dat beheerd wordt door Incofin Investment Management. RIF is het Rural Impulse Fund dat investeert in MFI s in rurale gebieden met speciale aandacht voor Afrika. BRS is lid van het investeringscomité als vertegenwoordiger van BRS, Cera en MRBB. BTC - BTC (Belgisch Technische Coöperatie) organiseert jaarlijks een tiental vormingscycli voor aspirant-coöperanten of geïnteresseerden in het thema ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2005 geeft BRS-coördinator Kurt Moors de module Microfinanciering en ontwikkelingssamenwerking. ( 50 )

51 Close the Gap - De Belgische organisatie Close the Gap geeft afgeschreven computermateriaal een tweede leven in het Zuiden en wil op die manier bijdragen tot het dichten van de digitale kloof tussen het Westen en ontwikkelingslanden. Dankzij een overeenkomst met BRS kunnen ook MFI s computers van Close the Gap aanvragen. Kauri - BRS is lid van Kauri, een overlegplatform voor nietgouvernementele organisaties die streven naar een duurzame wereldeconomie en groepeert de ondernemingen actief rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Masmut Masmut, kort voor Micro Assurance Santé/Mutuelles de Santé, verenigt Belgische actoren die bezig zijn met de financiering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden: ziekenfondsen, niet-gouvernementele organisaties, academische instellingen en de bilaterale ontwikkelingssamenwerking. BRS is, als stichtend lid, betrokken bij Masmut sinds ICMIF - De International Cooperative and Mutual Insurance Federation (ICMIF) groepeert wereldwijd 195 coöperatieve verzekeraars en mutualiteiten. De federatie heeft zich recent als taak gesteld om haar leden te sensibiliseren over microverzekeringen en het coöperatieve verzekeringsmodel te promoten in de microverzekeringssector. Met een dergelijke agenda sluiten de doelstellingen van het netwerk nauw aan bij de activiteiten van BRS. BRS is sinds 2007 lid van ICMIF. ( 51 )

52 MIN European Microfinance Platform BRS is lid van het Europees Microfinancieringsplatform. Dit platform promoot de initiatieven van haar leden en organiseert activiteiten om de samenwerking tussen de Europese stakeholders te bevorderen. EMP - Sinds 2007 kunnen studenten een master in microfinance behalen aan de Solvay Business School in Brussel. Dit programma is een samenwerking tussen universiteiten uit Frankrijk, Nederland en België. BRS is sinds 2010 een officiële partner. BRS doceert over de evaluatie van financiële indicatoren en begeleidt jaarlijks een aantal thesisstudenten. ( 52 )

53 5. Colofon BRS vzw Philipssite 5 b10 B-3001 Leuven België Tel. Fax Mail Site +32 (0) (0) info@brs-vzw.be Redactie Tine Delaplace, Kurt Moors, Bert Opdebeeck, Kurt Van den Neste, Ann Thoelen Grafische vormgeving Raf Berckmans Foto s Eindredactie Coördinatie Verantwoordelijke uitgever Dirk Thiebaut, Raf Berckmans, Kurt Van den Neste Greet Leynen Tine Delaplace Hilde Talloen, Cera CVBA, Philipssite 5 b10, 3001 Leuven Ondernemingsnummer RPR Leuven BTW Sinds 1998 is BRS het internationale luik van Cera. ( 53 )

54 Steun BRS en stort uw bijdrage op rekeningnummer Sinds 1 januari 2011 moeten giften minimaal 40 euro bedragen om recht te geven op een fiscaal attest. De verhoging van het minimumbedrag is een gevolg van de indexering van het basisbedrag. BRS vzw onderschrijft de ethische code van de VEF. U beschikt over het recht op informatie. Dit houdt in dat schenkers, medewerkers en personeelsleden tenminste jaarlijks geïnformeerd worden over de besteding van de verworven fondsen. Meer informatie vindt u op en ( 54 )

55 ( 55 )

56 BRS vzw Philipssite 5 b10, 3001 Leuven, België tel. +32 (0) fax +32 (0) info@brs-vzw.be - KBC

Brief van de voorzitter... 7. Zuidwerking... 10 1. Projecten... 11 2. Adviesverlening... 16 3. Microfact: vorming en software...

Brief van de voorzitter... 7. Zuidwerking... 10 1. Projecten... 11 2. Adviesverlening... 16 3. Microfact: vorming en software... Jaarverslag 2011 Jaarverslag 2011 Inhoudstafel Brief van de voorzitter... 7 Zuidwerking... 10 1. Projecten... 11 2. Adviesverlening... 16 3. Microfact: vorming en software... 18 Noordwerking... 22 1.

Nadere informatie

De foto op de cover van dit jaarverslag is van Hofokam, een microfinancieringsinstelling die in Oeganda haar financiële diensten tot bij de

De foto op de cover van dit jaarverslag is van Hofokam, een microfinancieringsinstelling die in Oeganda haar financiële diensten tot bij de Jaarverslag 2014 De foto op de cover van dit jaarverslag is van Hofokam, een microfinancieringsinstelling die in Oeganda haar financiële diensten tot bij de landbouwers brengt. Zoals overal ter wereld

Nadere informatie

Een vrouw met J E Z U S in witte steekjes op haar hoofddoek zegt: We kunnen onze tomaten zelf op de markt brengen.

Een vrouw met J E Z U S in witte steekjes op haar hoofddoek zegt: We kunnen onze tomaten zelf op de markt brengen. Jaarverslag 2012 In het kleine lokettenzaaltje in Gitarama zitten zes mensen rustig op een rij: drie mannen en drie vrouwen. De bevallige vrouw in het midden is de voorzitster, een oudere man met laarzen

Nadere informatie

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165 Broederlijk Delen is een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be http://www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

De banaan is een basisvoedingsmiddel in Oeganda. Trias zorgt ervoor dat de familiale boeren van Mbadifa hun plaats kunnen opeisen in de

De banaan is een basisvoedingsmiddel in Oeganda. Trias zorgt ervoor dat de familiale boeren van Mbadifa hun plaats kunnen opeisen in de Jaarverslag 2013 De banaan is een basisvoedingsmiddel in Oeganda. Trias zorgt ervoor dat de familiale boeren van Mbadifa hun plaats kunnen opeisen in de productieketen. Jaarverslag 2013 Inhoudstafel Brief

Nadere informatie

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt / De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /11.11.11 www.4depijler.be Wie we zijn! Filmpje 1 https://www.youtube.com/watch?v=rlqs_bpnsic Belgische ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

INVESTEER IN EEN BETERE WERELD EN BELEG VERSTANDIG MET INCOFIN CVSO COMMITTED BEYOND INVESTMENT

INVESTEER IN EEN BETERE WERELD EN BELEG VERSTANDIG MET INCOFIN CVSO COMMITTED BEYOND INVESTMENT INVESTEER IN EEN BETERE WERELD EN BELEG VERSTANDIG MET INCOFIN CVSO COMMITTED BEYOND INVESTMENT STIMULEREN VAN ONDERNEMERSCHAP IN HET ZUIDEN I ncofin cvso investeert in duurzame microfinancieringsinstellingen

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2012

FINANCIEEL VERSLAG 2012 FINANCIEEL VERSLAG 2012 RESULTATENREKENING 2012 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België 23.262 b) Legaten in België 6.554 c) Giften van AZG partnersecties 115.764 d) Giften van de

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag

Halfjaarlijks financieel verslag In het eerste halfjaar van het boekjaar 2009/2010 realiseerde KBC Ancora een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro. Dit resultaat ligt in lijn met het resultaat over dezelfde periode van het vorige

Nadere informatie

Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden

Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 (+32) 02/614 81 60 info@close-the-gap.org http://www.close-the-gap.org

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag boekjaar 2014/2015

Halfjaarlijks financieel verslag boekjaar 2014/2015 , Leuven, boekjaar 2014/2015 In het eerste halfjaar van boekjaar 2014/2015 realiseerde KBC Ancora een negatief resultaat van 10,7 miljoen euro. Dit resultaat werd in hoofdzaak bepaald door gebruikelijke

Nadere informatie

Incompany trainingen voor coöperaties 2018

Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Ons aanbod voor coöperaties: 1. advisering en begeleiding 2. vorming, ontmoeting en sensibilisering 3. onderzoek

Nadere informatie

Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Financiële steun. Vrijwilligers in België

Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Financiële steun. Vrijwilligers in België Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 02/733 68 68 (NL) & 02/736 99 99 info@cancer.be & info@kanker.be

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 29 oktober 2010 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

PROJECTEN 2015 PER LAND

PROJECTEN 2015 PER LAND .Projectwerking Exchange realiseerde 282 projecten in 20. Onder deze 282 projecten vinden we ook 6 beheersreizen, 3 scopingreizen en een Zuid-Noordreis terug. Het totale aantal interventies op vraag van

Nadere informatie

Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding

Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 02/733 68 68 (NL) & 02/736 99 99 info@cancer.be & info@kanker.be

Nadere informatie

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten PP D r i e m a a n d e l i j k s t i j d s c h r i f t v a n O x f a m - S o l i d a r i t e i t a p r i l - m e i - j u n i 2 0 0 8 n u m m e r 1 1 Oxfam& Partners BC 10682 Brussel X P501325 - Afgiftekantoor

Nadere informatie

Viva Salud vzw. De missie van Viva Salud. Wat doet Viva Salud? Hoe kan je Viva Salud helpen? Filippijnen. Palestina. DR Congo. Cuba.

Viva Salud vzw. De missie van Viva Salud. Wat doet Viva Salud? Hoe kan je Viva Salud helpen? Filippijnen. Palestina. DR Congo. Cuba. Samen sterk voor gezondheid Gevolgd door Donorinfo sinds: 2009 (+32) 02 209 2365 info@vivasalud.be https://nl.vivasalud.be/ PDF versie Project info De missie van Viva Salud Viva Salud is een niet-gouvernementele

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 30 oktober 2009 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/7 Notulen van de Algemene Vergadering van 30 oktober 2015 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3000 Leuven, Mgr. Ladeuzeplein

Nadere informatie

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen met 36%

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen met 36% JAARLIJKS COMMUNIQUE 30 augustus 2006 Onder embargo tot woensdag 30 augustus 2006, na beurstijd (16.30 u) Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen

Nadere informatie

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen Internationale uitwisselingen tussen Aalsterse verenigingen en groepen/verenigingen in andere landen kunnen bij de betrokken

Nadere informatie

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013

Interne Balans Ope 2013 --> Afs 2013 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 35.169,27 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) B. Installaties; machines en uitrusting 22/27 35.169,27 23 1.000,43 230000 230009 INSTALLATIES, MACHINES EN UITRUSTING 2.776,11

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen

Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen SAMENVATTING Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen 4de Pijlersteunpunt/11.11.11 - Jacques Mevis - Januari 2016 Actuele en representatieve cijfers over de 4de Pijler in Vlaanderen zijn belangrijk.

Nadere informatie

Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties

Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Bent u bestuurder,

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 26 oktober 2012 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag 2018/2019

Halfjaarlijks financieel verslag 2018/2019 , Leuven, 2018/2019 In het eerste halfjaar van boekjaar 2018/2019 realiseerde KBC Ancora een winst van 68,7 miljoen euro. Dit resultaat is in lijn met de winst van 68,8 miljoen euro over dezelfde periode

Nadere informatie

REISBEURZEN 2014. Studenten reizen naar het Zuiden

REISBEURZEN 2014. Studenten reizen naar het Zuiden REISBEURZEN 2014 Studenten reizen naar het Zuiden Wat? Wie? Waarom? Hoe? Ik? Duurzaam beheer van land en water in Tanzania Duurzame landbouw in Ecuador Toepassingen met niet-metallische materialen in Ecuador

Nadere informatie

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718,

Interne Balans 2.776, ASCHRIJVINGEN (1.368,86) , AFSCHRIJVINGEN (39.930,00) 2.718, Pagina : 1 VASTE ACTIVA 20/28 13.995,38 17.106,62 III. Materiële vaste activa (toel. I; B) 22/27 13.995,38 17.106,62 B. Installaties; machines en uitrusting 23 1.407,25 1.814,07 230000 INSTALLATIES, MACHINES

Nadere informatie

Wat doet Ingenieurs zonder Grenzen? Hoe kan je Ingenieurs zonder Grenzen helpen?

Wat doet Ingenieurs zonder Grenzen? Hoe kan je Ingenieurs zonder Grenzen helpen? Technische know-how en managementkwaliteiten van ingenieurs inzetten voor humanitaire hulp in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/260 08 40 info@izg.be http://www.izg.be PDF versie

Nadere informatie

agrarische coöperaties

agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Bent u bestuurder,

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 26 oktober 2007 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2010

BALANS PER 31 DECEMBER 2010 BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA III. MATERIËLE VASTE ACTIVA 230000Installaties, machines en uitrusting 2,776.11 230009Afschrijvingen

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2011

FINANCIEEL VERSLAG 2011 FINANCIEEL VERSLAG 2011 RESULTATENREKENING 2011 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België 28.159 b) Legaten in België 4.654 c) Giften van AZG partnersecties 113.917 d) Giften van de

Nadere informatie

BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW MARKTPLEIN KUURNE RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: BALANS PER 31 DECEMBER 2011

BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW MARKTPLEIN KUURNE RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: BALANS PER 31 DECEMBER 2011 BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: 0840.158.273 BALANS PER 31 DECEMBER 2011 BOEKJAAR 01/01/2011 BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: 0840.158.273

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag 2016/2017

Halfjaarlijks financieel verslag 2016/2017 , Leuven, 2016/2017 In het eerste halfjaar van boekjaar 2016/2017 realiseerde KBC Ancora een winst van 67,2 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 10,5 miljoen euro over dezelfde periode in het

Nadere informatie

Gereglementeerde informatie, Leuven, 31 augustus 2017 (20.00 CEST)

Gereglementeerde informatie, Leuven, 31 augustus 2017 (20.00 CEST) , Leuven, KBC Ancora sluit boekjaar 2016/2017 af met een winst van 843,2 miljoen euro, in hoofdzaak bepaald door dividendinkomsten en de terugname van waardeverminderingen KBC Ancora boekte in het afgelopen

Nadere informatie

OPROEPINGSBERICHT VOOR GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

OPROEPINGSBERICHT VOOR GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING Burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen Zetel van de vennootschap: Philipssite 5 bus 10, 3001 Leuven RPR Leuven 0464.965.639 OPROEPINGSBERICHT VOOR GEWONE EN

Nadere informatie

Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor:

Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor: Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Oprichting van en steun aan sociale en educatieve projecten in de Derde Wereld Gevolgd door Donorinfo sinds: 2007 02/738 08 08 econ.secretariat@jesuites.be

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag 2017/2018

Halfjaarlijks financieel verslag 2017/2018 , Leuven, 2017/2018 In het eerste halfjaar van boekjaar 2017/2018 realiseerde KBC Ancora een winst van 68,8 miljoen euro ten opzichte van een winst van 67,2 miljoen euro over dezelfde periode in het vorige

Nadere informatie

Activiteiten in het Zuiden

Activiteiten in het Zuiden Kinderen Derde Wereld vzw - Enfance Tiers Monde asbl Werken met lokale partners om de levensomstandigheden van kinderen en jongeren in kansarme landen te verbeteren Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 Project

Nadere informatie

Financieel verslag 2010

Financieel verslag 2010 Financieel verslag 2010 Resultatenrekening 2010 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België b) Legaten in België 27.280 5.052 c) Giften van AZG partnersecties 109.397 d) Giften van de

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 28 oktober 2016 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3000 Leuven, Mgr. Ladeuzeplein

Nadere informatie

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli juni 2005) Toename van het resultaat met 69%

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli juni 2005) Toename van het resultaat met 69% JAARLIJKS COMMUNIQUE 1 september 2005 Onder embargo tot donderdag 1 september 2005, na beurstijd (16.30 u) Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2004-30 juni 2005) Toename van het resultaat met 69%

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 27 oktober 2006 van Almancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite 5

Nadere informatie

Rikolto België vzw. De missie van Rikolto. Oorsprong. Wat doet Rikolto in het Zuiden. Wat doet Rikolto in België? Hoe kan jij Rikolto helpen?

Rikolto België vzw. De missie van Rikolto. Oorsprong. Wat doet Rikolto in het Zuiden. Wat doet Rikolto in België? Hoe kan jij Rikolto helpen? Rikolto is een internationale organisatie voor duurzame ontwikkeling die werkt aan de toekomst van ons voedsel en betere leefomstandigheden voor boerenfamilies. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 016/31

Nadere informatie

Wat doet Amnesty International?

Wat doet Amnesty International? Onderzoek en acties om schendingen van mensenrechten te voorkomen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2013 +3225388177 amnesty@amnesty.be http://www.amnesty.be PDF versie Doe een gift Project info Sociale missie

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

OVERZICHT MANDATEN I. INTERNE MANDATEN

OVERZICHT MANDATEN I. INTERNE MANDATEN OVERZICHT MANDATEN I. INTERNE MANDATEN 1. Cera CVBA 2. Cera Beheersmaatschappij NV 3. Cera Ancora VZW 4. KBC Ancora Comm.VA 5. Almancora Beheersmaatschappij NV 6. Almancora VZW 7. Ancora VZW II. EXTERNE

Nadere informatie

Wat doet Child-Help?

Wat doet Child-Help? Hulp aan kinderen met Spina Bifida en Hydrocephalus in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 (+32) 0472 071 861 info@child-help.be http://www.child-help.be PDF versie Project info De missie

Nadere informatie

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde)

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde) 20 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0462.312.589 Blz. E. D. VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO NAAM: KAURI Rechtsvorm: VZW Adres: de Fiennestraat Nr.: 77 Postnummer: 1070 Gemeente: Brussel 7 Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 201 03/07/2014 BE 0419.261.219 14 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14277.00479 VKT-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Tafeltennisliga Vereniging zonder winstoogmerk Adres: Brogniezstraat

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/9 Notulen van de Algemene Vergadering van 26 oktober 2018 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3000 Leuven, Muntstraat 1,

Nadere informatie

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2017

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2017 STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2017 II. IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 212000 Donateur bestand kosten 152.018,81 212009 Afschrijvingen -75.039,11

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

SOLUTION MINDED IT BVBA (SMIT) Ondernemers Zonder Grenzen vzw Boekjaar : 2014

SOLUTION MINDED IT BVBA (SMIT) Ondernemers Zonder Grenzen vzw Boekjaar : 2014 1 III. Materiële vaste activa ACTIVA VASTE ACTIVA B. Installaties, machines en uitrusting 230100 PC/Laptop/Printer 1.039,39 1.039,39 > Totaal - B. Installaties, machines en uitrusting 1.039,39 0,00 1.039,39

Nadere informatie

Crelan: 100 % coöperatief verankerd

Crelan: 100 % coöperatief verankerd B R U S S E L, 1 8 j u n i 2015 Crelan: 100 % coöperatief verankerd Ruim een jaar geleden kondigde Crelan aan dat er een akkoord bereikt was tussen de Franse en de Belgische aandeelhouders van de bank,

Nadere informatie

Association Belgique-Madagascar (ABM) vzw. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor: Vrijwilligers in Belgïe:

Association Belgique-Madagascar (ABM) vzw. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor: Vrijwilligers in Belgïe: Plattelandsontwikkelingsprogramma's in westkust van Madagaskar Gevolgd door Donorinfo sinds: 2012 +32/02 219 18 55 a-b-m@skynet.be http://www.a-b-m.eu PDF versie Doe een gift Project info Doelstelling

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

BALANS 2012 : Van 01/01/2012 tot 31/12/2012

BALANS 2012 : Van 01/01/2012 tot 31/12/2012 ACTIVA BALANS Pagina: 1 VASTE ACTIVA 5.543,21 II. IMMATERIELE VASTE ACTIVA Aankoop Software 215000 635,10 Geboekte afschrijving software 215090-635,10 III. MATERIELE VASTE ACTIVA 5.543,21 B. INSTALLATIES

Nadere informatie

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2016

STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2016 STICHTING BRANDWONDEN Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2016 II. IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 212000 Donateur bestand kosten 73.098,52 212009 Afschrijvingen -24.366,17

Nadere informatie

Adviesverlening, vorming en netwerking voor. agrarische coöperaties

Adviesverlening, vorming en netwerking voor. agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2015 Adviesverlening,vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Ben je bestuurder, lid of werknemer van een agrarische coöperatie?

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Pelicano Stichting van openbaar nut Adres: Rue du Congrès Nr: 35 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628. LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Verslag van de raad van bestuur op de gewone algemene vergadering van

Nadere informatie

,12% materiaalvalorisatie. waarvan. actieve ophaalpunten. ton afvalbanden gevaloriseerd,

,12% materiaalvalorisatie. waarvan. actieve ophaalpunten. ton afvalbanden gevaloriseerd, Jaarverslag 2015 KERNCIJFERS 734 actieve leden brachten samen 70.403 ton nieuwe banden op de Belgische markt. 44 gespecialiseerde partners zamelden via 5.123 actieve ophaalpunten 34.301 ophalingen bij

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 201 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0822.880.197 Blz. E. D. VKT-VZW 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: Ecofest Rechtsvorm: VZW Adres: Ferdinand Coosemansstraat Nr.: 145 Postnummer: 2600 Gemeente:

Nadere informatie

Incofin cvso: investeren in microfinanciering

Incofin cvso: investeren in microfinanciering Incofin cvso: investeren in microfinanciering Presentatie Finance Avenue 2013 Loïc De Cannière CEO Incofin Investment Management 16 november 2013 Agenda Incofin Investment Management: wie zijn we en wat

Nadere informatie

HET GAAT NIET ALLEEN OM FINANCIERING, MAAR OM FINANCIERING, CAPACITEITSOPBOUW EN DUURZAAMHEID

HET GAAT NIET ALLEEN OM FINANCIERING, MAAR OM FINANCIERING, CAPACITEITSOPBOUW EN DUURZAAMHEID HET GAAT NIET ALLEEN OM FINANCIERING, MAAR OM FINANCIERING, CAPACITEITSOPBOUW EN DUURZAAMHEID Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen financieren = werkgelegenheid en inkomen creëren In ontwikkelingslanden

Nadere informatie

BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2015

BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, Wezembeek-Oppem BALANS PER 31 DECEMBER 2015 BELGISCHE BRANDWONDEN STICHTING Frans Landrainstraat, 43 1970 Wezembeek-Oppem ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2015 III. MATERIËLE VASTE ACTIVA 230000 Installaties, machines en uitrusting 2.776,11 230009

Nadere informatie

Rabo Foundation Klantenfonds

Rabo Foundation Klantenfonds Rabo Foundation Klantenfonds Jaarverslag 2014 Inhoud Samen met klanten Rabobank Foundation biedt klanten van de Rabobank de mogelijkheid om door middel van een schenking te participeren in haar projecten.

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Opgesteld te Halle op 7 september 2009. De Raad van bestuur, Bijlage: Staat van activa en passiva per 31/07/2009. Piet Colruyt), bestuurder

Opgesteld te Halle op 7 september 2009. De Raad van bestuur, Bijlage: Staat van activa en passiva per 31/07/2009. Piet Colruyt), bestuurder Verslag van de Raad van Bestuur van Etn. Fr. Colruyt NV aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de aandeelhouders van 16 oktober 2009 inzake doelwijziging De Raad van Bestuur verklaart te zijn samengekomen

Nadere informatie

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw B R U S S E L, 22 s e p t e m b e r 2014 Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw De coöperatieve bank Crelan steunt innovatie in de landbouw via leerstoel aan

Nadere informatie

Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden 2016-2017. Financiële steun voor: Vrijwilligers in België. Materiaal

Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden 2016-2017. Financiële steun voor: Vrijwilligers in België. Materiaal Gratte vzw Ontmoetingen tussen valide en mindervalide jongeren bevorderen via hobby's en vakanties Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 Project info Doelstelling Gratte vzw is een gemeenschapsproject waar

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Pelicano Stichting van openbaar nut Adres: Congresstraat Nr: 35 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Jaarrekening boekjaar 2013. Internationale Luchthaven Oostende-Brugge

Jaarrekening boekjaar 2013. Internationale Luchthaven Oostende-Brugge Jaarrekening boekjaar 2013 Internationale Luchthaven Oostende-Brugge Financiële resultaten Het financieel resultaat wordt geanalyseerd op basis van de jaarrekening van de luchthaven. Deze jaarrekening

Nadere informatie

VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2012-2013

VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2012-2013 VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2012-2013 1. HET DECREET In de artikels tot en met 60 van het decreet van 30 april 2004 betreffende de flexibilisering

Nadere informatie

Agenda van de sessie. Wat is een coöperatieve vennootschap? Waarom wordt SMart een coöperatieve vennootschap?

Agenda van de sessie. Wat is een coöperatieve vennootschap? Waarom wordt SMart een coöperatieve vennootschap? Agenda van de sessie Wat is een coöperatieve vennootschap? Waarom wordt SMart een coöperatieve vennootschap? De statuten van de coöperatieve vennootschap Sociaal Oogmerk De praktijk: hoe vennoot worden?

Nadere informatie

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut. De missie van ITG. Wat doet het ITG? Hoe kan je het ITG helpen?

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut. De missie van ITG. Wat doet het ITG? Hoe kan je het ITG helpen? Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut Wetenschappelijke vooruitgang in de tropische geneeskunde en volksgezondheid. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/247 66 66 info@itg.be

Nadere informatie

Bekijk het prachtige beeldverslag van pottenbakster Maria Cecilia Valentin Hernandez uit Honduras op pagina 20 en 21. Coverfoto: Isabel Corthier

Bekijk het prachtige beeldverslag van pottenbakster Maria Cecilia Valentin Hernandez uit Honduras op pagina 20 en 21. Coverfoto: Isabel Corthier Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2018 Bekijk het prachtige beeldverslag van pottenbakster Maria Cecilia Valentin Hernandez uit Honduras op pagina 20 en 21. Coverfoto: Isabel Corthier Jaarverslag 2018 Inhoudstafel

Nadere informatie

GAMS België vzw (Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminkingen)

GAMS België vzw (Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminkingen) GAMS België vzw (Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminkingen) Preventie van vrouwelijke genitale verminking en gedwongen huwelijken Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 02/219 4340 info@gams.be

Nadere informatie

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers.

Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financieel. Vrijwilligers. Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa vzw (AN-BN vzw) Samen op weg naar herstel bij eetstoornissen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2010 (+32) 016/89 89 89 info@anbn.be http://www.anbn.be PDF versie Doe een gift

Nadere informatie

Spaarbank. Est. 1956

Spaarbank. Est. 1956 Spaarbank Est. 1956 MAAK KENNIS MET CKV Uw betrouwbare bank voor sparen en lenen Uw bank voor Sparen en Hypothecaire leningen op maat CKV Spaarbank is een onafhankelijke, Belgische Spaarbank die sedert

Nadere informatie

Plan België in een notendop

Plan België in een notendop Plan België in een notendop Plan België 1 het Plan Foto: Plan / Sigrid Spinnox Verander de toekomst van kinderen in het Zuiden en hun gemeenschap Wie zijn we? Plan België is een onafhankelijke niet-gouvernementele

Nadere informatie

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut Wetenschappelijke vooruitgang in de tropische geneeskunde en volksgezondheid. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/247 66 66 info@itg.be http://www.itg.be PDF versie Project info De missie van ITG Versterken

Nadere informatie

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus 4de pijler What s in a name? Belgische ontwikkelingssamenwerking 1ste pijler = overheid (nationaal, Vlaanderen, provincie en gemeenten) 2de pijler = Internationaal

Nadere informatie

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW

Jaarrapport. Onderneming. Rapporteringsperiode. Bridgeboetiek VZW Jaarrapport Onderneming Bridgeboetiek VZW 0445.163.781 Rapporteringsperiode 1 JANUARI 2016-31 DECEMBER 2016 Inhoudstafel Balans 2 Resultatenrekening 5 Resultaatverwerking 7 afschrijvingstabel 2016 9 Toelichtingen

Nadere informatie

VZW Verkort schema. 1. Volle eigendom van de vereniging 2. Andere. waarvan niet rentedragende vorderingen of gekoppeld aan een abnormaal lage rente

VZW Verkort schema. 1. Volle eigendom van de vereniging 2. Andere. waarvan niet rentedragende vorderingen of gekoppeld aan een abnormaal lage rente 1 ACTIEF ACTIEF VASTE ACTIVA I. Oprichtingskosten II. Immateriële vaste activa (bijlage I, A) 215000 Website 215009 Af schrijving op website 20/28 20 21 21 21 30.500,00 30.500,00 (30.500,00) (30.500,00)

Nadere informatie

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 28 februari 2015 Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 1. Wettelijk kader boekhoudkundige Kleine verenigingen Grote en zeer grote verenigingen 2. Dubbel boekhouden versus vereenvoudigd

Nadere informatie