Brief van de voorzitter Zuidwerking Projecten Adviesverlening Microfact: vorming en software...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brief van de voorzitter... 7. Zuidwerking... 10 1. Projecten... 11 2. Adviesverlening... 16 3. Microfact: vorming en software..."

Transcriptie

1 Jaarverslag 2011

2

3 Jaarverslag 2011

4

5 Inhoudstafel Brief van de voorzitter... 7 Zuidwerking Projecten Adviesverlening Microfact: vorming en software Noordwerking BRS-Adviesraad Activiteiten Fondsenwerving Financieel Balans Resultatenrekening Toelichting Organisatie Raad van Bestuur BRS BRS-Instituut BRS-Adviesraad BRS-Team Partnerschappen Colofon ( 5 )

6

7 Brief van de voorzitter In een van de vele jaaroverzichten die ons traditioneel doen terugblikken op het voorbije jaar, las ik een merkwaardige uitspraak. Wanneer hoogmoed plaatsmaakt voor kwetsbaarheid, wanneer gevestigde waarden als sneeuw voor de zon verdwijnen, dan weet je: het is crisis. Op economisch en financieel gebied was 2011 opnieuw een bijzonder woelig jaar. De turbulenties met betrekking tot de overheidsschuldencrisis, de onzekerheid over de euro, de daling van de aandelenbeurzen en de verslechterde economische toestand hadden het voorbije jaar een grote invloed. Net in dergelijke moeilijke tijden vormen onze coöperatieve waarden, samenwerking, solidariteit en respect voor het individu, een enthousiasmerende kracht om meer dan ooit onze rol te vervullen inzake microfinancieren en microverzekeren. BRS kan opnieuw tevreden terugblikken op een boeiend werkjaar vol activiteiten zowel in het Zuiden als in het Noorden. Hierbij concentreert BRS zich op haar projectwerking, adviesverlening en vorming en software via Microfact. De kennis van het bankverzekeren, een stabiele basisfinanciering en uitgebreide netwerking en partnerschappen zijn hierbij essentieel. Voor elk van deze elementen werden in het afgelopen jaar opnieuw succesvolle initiatieven opgestart of verder gezet. Naast financiële steun bood BRS voornamelijk steun op het vlak van adviesverlening en vorming aan haar projectpartners en financierde ze opleidingsprogramma s. Het is bemoedigend vast te stellen dat de BRS-adviesverlening een steeds grotere rol speelt en een belangrijke meerwaarde betekent. De actieve groep KBC-personeelsleden die zich als vrijwilliger inzetten met hun ervaring en kennis vormen samen met het BRS-Instituut een unieke bron van knowhow in bankieren en verzekeren. Via tal van activiteiten brengt BRS de wereld van microfinanciering en verzekeringen dichter bij het publiek in België. Jaar na jaar groeien de activiteiten en de interesse en betrokkenheid. KBC4BRS, KBC steunt BRS, de acties van CBC, Omnia, de BRS-Club en de BRS-Adviesraad vormen hiervan het levende bewijs. ( 7 )

8 Het publiek vindt ook elk jaar gemakkelijker de weg naar de Microfinance Lunchbreak. De talrijke activiteiten die in het kader van BRS worden georganiseerd vormen een sterke stimulans en worden door iedereen die erbij betrokken is als een verrijking ervaren. In 2011 namen wij afscheid van Micky De Pauw en Sybille Mertens als lid van de Raad van Bestuur. Een afscheid met veel dankbaarheid voor hun inzet en enthousiasme. Wij heten Olivier Lambin van harte welkom als nieuwe bestuurder. Met veel enthousiasme en gepaste trots nam de coöperatieve wereld kennis van het feit dat 2012 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Coöperaties. Coöperaties bouwen aan een betere wereld en BRS doet dat in 2012 al 20 jaar. BRS bewijst hiermee in de praktijk wat Ban Ki-moon, Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, verkondigt: Coöperaties herinneren de internationale gemeenschap eraan dat het mogelijk is om tegelijk economische leefbaarheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid na te streven. Namens de Raad van Bestuur en in mijn persoonlijke naam dank ik u allemaal voor uw solidariteit, steun en medewerking en ben ik ervan overtuigd te kunnen rekenen op eenzelfde dynamiek en inzet in 2012, ons jubileumjaar. Met coöperatieve groet, Franky Depickere voorzitter ( 8 )

9 Zuidwerking

10 Zuidwerking BRS ondersteunt microfinancierings- en microverzekeringsinstellingen in Afrika en Latijns- Amerika. Belangrijke criteria voor BRS zijn het coöperatieve karakter van de organisaties en het bereiken van mensen die geen toegang hebben tot gewone bank-en verzekeringsinstellingen. BRS biedt financiële steun. Maar de grootste meerwaarde ligt in de expertise en de ervaring op het terrein, die BRS gebruikt om vorming en advies te geven aan microfinancieringsinstellingen (MFI s) en microverzekeraars. 1. Projecten Verdeling financiële steun 74% 26% Microfinanciering Microverzekeringen Het aantal projecten dat BRS in 2011 steunde, is evenwichtig verdeeld over Afrika en Latijns- Amerika. De financiële steun van ongeveer euro ging vooral naar de projecten in Afrika. Kredietportefeuille: euro 15% Latijns-Amerika 85% Afrika Via deze projecten steunde BRS in totaal 52 microfinancieringsinstellingen: 27 in Afrika en 25 in Latijns-Amerika. Deze organisaties beheerden gezamenlijk een kredietportefeuille van euro voor kredietnemers. ( 10 )

11 kredietnemers 41% Latijns-Amerika 59% Afrika Hoewel 59 % van het aantal kredietnemers in Afrika gevestigd is (t.o.v. 41 % in Latijns-Amerika), vertegenwoordigen zij slechts 15 % van het totale bedrag van de kredietportefeuille. M.a.w. de gemiddelde kredietbedragen in Latijns-Amerika liggen beduidend hoger. Verdeling kredietportefeuille volgens type MFI Coöperatie NBFI 83% 12% 4% 1% NGO Rural Community Bank De meerderheid van de MFI s waarmee BRS samenwerkte waren coöperaties (33), gevolgd door rural/community banks (16), non-banking financial institutions (2) en één niet-gouvernementele organisatie. De coöperaties nemen het grootste deel van de totale kredietportefeuille van euro voor hun rekening. ( 11 )

12 Brazilië Expansie van spaar- en kredietcoöperaties in het Z.O. van Brazilië i.s.m. Confesol ( ) euro RD-Congo Verbetering van de toegang tot gezondheidszorgen via mutualiteiten in Ubangi i.s.m. C.D.I. Bwamanda. Ondersteuning van de mutualiteiten in Kinshasa, Neder-Congo en Bandundu i.s.m. Christelijke Mutualiteiten euro euro Ecuador Capaciteitsversterking van Ucaccentro: een unie van tien spaar- en kredietcoöperaties en het netwerk Refich i.s.m. Trias euro Ghana Capaciteitsversterking van de rurale banken in het noorden van Ghana i.s.m. Northfin en Trias euro Honduras Uitbreiding van de financiële dienstverlening van de spaar- en kredietorganisatie Pilarh i.s.m. Trias euro Kameroen Financiering en begeleiding van het informatiseringsprogramma van het coöperatieve netwerk CamCCUL euro ( 12 )

13 Oeganda Decentralisatie en landbouwfinanciering van de microfinancieringsinstelling Hofokam i.s.m. Trias euro Peru Ontwikkeling van een overkoepelende spaar- en kredietcoöperatie Ciderural in de Andesregio i.s.m. SOS Faim euro Rwanda Capaciteitsversterking (spaarprogramma en landbouwkredieten) van microfinancieringsinstellingen i.s.m. Aquadev euro Tanzania Ondersteuning van de spaar- en kredietactiviteiten van de Mufindi Community Bank (Mucoba) i.s.m. Trias euro Togo Versterking van de spaar- en kredietwerking van UCMECS voor boerengroepen in Noord-Togo i.s.m. Louvain Coopération au Développement. Verbetering van de toegang tot gezondheidszorgen via mutualiteiten in Noord-Togo via 3ASC i.s.m. Louvain Coopération au Développement euro euro Microfact Onder de merknaam Microfact ontwikkelt BRS het gezamenlijke ondersteuningsprogramma van vorming en technische assistentie i.s.m. de ngo ADA uit Luxemburg euro Daarnaast verstrekte BRS garanties aan microfinancieringsinstellingen in Ethiopië (Wasasa) en Marokko (INMAA). ( 13 )

14 ( 14 )

15 ( 15 )

16 2. Adviesverlening Door de nauwe link met de KBC-groep beschikt BRS over een unieke bron van knowhow in bankieren en verzekeren. Deze expertise is een belangrijke toegevoegde waarde voor het slagen van een project. Sinds enkele jaren kan BRS niet enkel rekenen op gepensioneerde directieleden maar ook op actieve KBC-personeelsleden die zich vrijwillig inzetten om BRS met hun ervaring en kennis ter zake te ondersteunen. Onder de vlag van KBC4BRS ondersteunen ze BRS zowel in België, als in het buitenland waar ze ter plaatse en samen met de lokale verantwoordelijken zoeken naar oplossingen voor een betere werking van de organisatie. Honduras (Paul Quintiens, Jacques De Raeymaeker, Kurt Van den Neste) In het arme westen van Honduras biedt Pilarh diverse ondersteunende diensten, markttoegang en microfinanciering aan kleinschalige ondernemers (voornamelijk arme koffieboeren). Naast financiële steun heeft BRS (in samenwerking met Cera en KBC) intussen ook een aanbod voor jongeren uitgewerkt, gaande van studiebeurzen en schoolpremies tot spaarproducten voor jongeren en steun voor jonge starters. Kameroen (Lieven Keppens en Bart Troost) CamCCUL (Cameroun Credit Union League) is een unie van 208 spaar- en kredietcoöperaties met meer dan leden. Sinds 2011 financiert BRS het driejarige informatiseringsprogramma in 55 kantoren van CamCCUL. Het IT-team van CamCCUL kan rekenen op de adviezen van de KBC-collega s Lieven Keppens en Bart Troost die dit ganse proces van nabij opvolgen en hun collega s in Kameroen met raad en daad bijstaan. Togo (Guy Dumont) De leden van de U-CMECS, unie van spaar- en kredietcoöperaties, in het noorden van Togo, zijn vooral landbouwers. Na een aantal magere jaren (overstromingen in 2007, ineenstorting van de katoenhandel die door de staat werd georganiseerd, daarna de problemen met de handel in tomaten en in maïs, ), geraakten ook de spaar- en kredietcoöperaties in moeilijkheden. Om het management te steunen, bundelden BRS, Louvain Coopération, SIDI en Alterfin hun krachten. In maart 2011 trokken Guy Dumont en Kurt Moors naar Dapaong om met de U-CMECS en de partners de problemen gezamenlijk onder de loep te nemen en een herstelplan uit te werken. ( 16 )

17 Rwanda (Wim Moens, Paul Roukaerts en Jeroen Rottiers) Het beleid van de Rwandese overheid verwacht meer inspanningen van microfinancieringsinstellingen om de landbouwproductie van kleine boeren te financieren. Voor vele MFI s is dit een interessante uitdaging die perfect past in hun doelstellingen. Samen met de ngo Aquadev evalueert en adviseert Wim Moens voor BRS de concrete acties die MFI s opzetten om aangepaste landbouwkredieten voor hun cliënten te ontwikkelen. Jeroen Rottiers, verantwoordelijke voor de landbouwkredieten bij KBC, werkte in de loop van 2011 aan een geschikte methodiek om deze kredietproducten te ontwikkelen en op te volgen. In september 2011 waren zij te gast bij Aquadev en drie MFI s om dit verder uit te werken. Voor consultant Paul Roukaerts stond ook de opvolging van het spaarprogramma van de MFI Amasezerano op het programma. R.D. Congo (Albert Kessler) Een doktersbezoek is voor vele arme gezinnen in Kinshasa niet betaalbaar. Samen met de Christelijke Mutualiteit ondersteunt BRS de uitbouw van mutualiteiten in de deelgemeentes Lingwala en Kinshasa. In april 2011 zette consultant Albert Kessler samen met de lokale initiatiefnemers de krijtlijnen voor een marketingplan uit en becijferde de premie die de mutualisten moeten betalen. Malawi (Frans Rymenams, Lut Vettenburg) Muscco, de federatie van spaar- en kredietcoöperaties in Malawi, heeft grote ambities in zake microverzekeringen. De koepel wil haar levensverzekeringen, gekoppeld aan spaar- en kredietproducten, onderbrengen in een aparte verzekeringsmaatschappij en het productaanbod uitbreiden. Tijdens een bezoek in februari, namen Frans Rymenams en Lut Vettenburg de huidige verzekeringsprocessen en rapportering kritisch onder de loep en adviseerden Muscco over verdere stappen in haar strategie. Kameroen (Ivo Stevens) BRS-partner CamCCUL vroeg BRS om raad over de verdere ontwikkeling van haar microverzekeringsactiviteiten. In juli analyseerde Ivo Stevens met het verzekeringsteam van CamCCUL de cijfers van de afgelopen jaren en stelde een plan voor aan de organisatie over hoe ze nieuwe verzekeringsproducten kan ontwikkelen. ( 17 )

18 Luxemburg (Philippe Matthijs) CIF, een samenwerkingsverband van zes West-Afrikaanse microfinancieringscoöperaties, werkt aan het opstarten van de eerste microverzekeraar in Burkina Faso. Philippe Matthijs, als BRS-consultant al enkele jaren betrokken bij het project, nam in juli deel aan een stuurgroepvergadering in Luxemburg. Oeganda (William Brondeel en Francis Van Steenwinkel) De MFI Hofokam is actief in het rurale westen van Oeganda. Hofokam heeft de ambitie om haar financiële diensten naar landbouwers uit te breiden en de licentie te behalen om spaargelden te mobiliseren. De consultants William Brondeel en Francis Van Steenwinkel waren in maart ter plaatse om dit traject met het management te bespreken. 3. Microfact: vorming en software is een gespecialiseerde website van BRS en haar partnerorganisatie ADA. Via deze website kunnen microfinancierings- en microverzekeringsinstellingen gratis praktische software downloaden om hun activiteiten beter te beheren. De versie 3.5 van de MFI-Factsheet werd, samen met de MFI Factsheets Compiler, het databasemodel beschikbaar gesteld. Deze website kreeg in 2011 bijna bezoekers. Dit is een stijging van 60 % t.o.v Wereldwijd worden deze instrumenten door meer dan 450 MFI s gebruikt. Sociale indicatoren BRS is, samen met ADA, initiatiefnemer van de ontwikkeling van sociale indicatoren voor microverzekeringen. Een eerste set indicatoren werd in 2011 uitvoerig getest door microfinancieringsstudent Yann Gelister, die enkele maanden stage liep bij BRS. Naast een elektronische en telefonische bevraging bij microverzekeraars, werden twee bezoeken georganiseerd aan Uplift in India en NWTF in de Filipijnen om de indicatoren uitvoerig te testen. Dit moet in 2012 leiden tot een finale set aan sociale performantie-indicatoren voor microverzekeringen. ( 18 )

19 BRS-consulting bij Muscco in Malawi. ( 19 )

20 Vorming financiële indicatoren Ecuador: microfinanciering In Ecuador werkt BRS samen met de partnerorganisaties van Trias: de netwerken Ucaccentro en Refich. BRS en ADA vertaalden de vorming over de evaluatie van financiële indicatoren naar het Spaans. In april 2011 organiseerden het trio Kurt Van den Neste (BRS), Paul Surreaux (ADA) en Manuel Salgado deze opleiding. Kameroen: microverzekeringen In juli 2011 organiseerde BRS, samen met ADA en GIZ, een vorming over performantieindicatoren voor microverzekeringen in Limbe, Kameroen. Er werden ook lokale trainers gevormd om deze opleiding voortaan zelf te organiseren. Burundi: microfinanciering Op vraag van RIM-Burundi (Réseau des Institutions de Microfinance) organiseerde BRS in december 2011 een driedaagse intensieve training voor de tien voornaamste MFI s in Burundi. Tijdens deze interactieve vorming kregen de managers een inzicht in de financiële situatie van hun eigen MFI en hun positie t.o.v. de anderen. De twee trainers van RIM namen eveneens deel aan deze cursus om dit voortaan voor de andere leden-mfi s te organiseren. European Microfinance Program Sinds 2005 biedt de Solvay Business School in Brussel een opleiding Master in Microfinance aan. BRS verzorgt hierin de module over financiële indicatoren. Meer informatie over de workshops vindt u op ( 20 )

21 ( 21 ) Noordwerking

22 Noordwerking In België zet BRS zich in om mensen te sensibiliseren voor microfinanciering en microverzekeren. Door middel van communicatie en aangepaste vorming geeft BRS een eerlijk beeld van deze vorm van internationale samenwerking. BRS richt zich voornamelijk tot de vennoten van Cera en het KBC-personeel. In 2011 had BRS leden. Bij deze leden horen ook de 800 leden van de personeelskring KBC steunt BRS. BRS houdt haar leden op de hoogte via haar eigen kanalen zoals de website en de BRS-Flash. Sinds 2011 maakt BRS intensiever gebruik van de communicatiekanalen van Cera en KBC om haar activiteiten bekend te maken. BRS kan rekenen op een enthousiaste groep van vrijwilligers die zich inzetten bij activiteiten die BRS organiseert. Deze BRS-Adviesraad is ook nauw betrokken bij het beleid van de Noordwerking van BRS. 1. BRS-Adviesraad In 2011 kreeg BRS niet alleen praktische hulp bij de organisatie van haar activiteiten zoals de BRS-Avond of acties te velde van KBC (zie verder). De BRS-Adviesraad was ook nauw betrokken bij de uitwerking van de communicatiestrategie In de volgende jaren zullen deze vrijwilligers zich extra engageren om de activiteiten in het Zuiden op een correcte manier toegankelijk te maken voor het publiek in België. 2. Activiteiten Via tal van activiteiten brengt BRS de wereld van microfinanciering en verzekeringen dichter bij het publiek in België. Microfinance Lunchbreak Tweemaal per jaar organiseert BRS deze microfinance lunchbreak in samenwerking met ADA, KBC, Cera, Febelfin en Assuralia. Het publiek vindt elk jaar gemakkelijker de weg naar dit event. BRS nodigt telkens een vooraanstaande spreker uit om een actueel thema uit de sector ( 22 )

23 Clusters Noord-Limburg in beweging voor BRS. ( 23 )

24 te presenteren en met het publiek hierover te debatteren. Deze activiteit is tegelijkertijd een interessant netwerkevent aangezien de deelnemers vanuit hun specifieke professionele interesse met microfinanciering en microverzekeren bezig zijn: EU-commissie, ngo, bank, consultant, student, De integrale versie van deze lunchbreak en het thematische dossier blijven beschikbaar via de website Februari 2011: Portfolios of the poor - Jonathan Morduch Hoe ziet het financiële leven eruit van iemand die met minder dan 2 USD per dag moet leven? De verrassende conclusies van de studie van professor Jonathan Morduch geven aan de sector van microfinanciering interessante stof tot nadenken. Deze uitmuntende spreker deelde op een intrigerende wijze zijn inzichten. Hij schreef het baanbrekende boek Portfolios of the poor: How the World s Poor Live on $2 a Day over het financiële huishouden van bijna 300 van de armste families in de wereld. Het resultaat is een menselijk beeld van het economische leven van de armen en een waardevolle bron aan informatie die kan gebruikt worden om vooral via microfinancieringsinstellingen het leven van deze mensen te verbeteren. In de maandelijkse column op de Cera-website ( publiceerde prof. Jonathan Morduch zijn visie op de vraag: Krediet, een recht voor iedereen?. Oktober 2011: Investment and subsidies - Malcolm Harper In de afgelopen twee jaar werd microfinanciering tot op zekere hoogte het slachtoffer van haar eigen succes. Is dit het gevolg van verkeerde of van te veel financiering? Is er een verband tussen het overaanbod aan financiering en de slechte microfinancieringspraktijken die onlangs opdoken, zoals in India? Is er een onevenwicht tussen de hoeveelheid investeringen en de donorgelden binnen de sector? Hoe kunnen investeringen en donorfinanciering een betere rol spelen in de versterking van de sector? ( 24 )

25 Malcom Harper tijdens de Microfinance Lunch Break. ( 25 )

26 Wie beter dan professor Malcolm Harper kon op een onnavolgbare, uitdagende wijze dit thema aansnijden. Zijn presentatie is eveneens integraal te bekijken via www. microfinancelunchbreak.be. KBC Steunt BRS meets Circulo Latino. Op 23 maart 2011 sloegen twee personeelskringen de handen in elkaar om de BRSvrijwilligers van KBC en de verschillende acties in de kijker te zetten. Het werd een gezellige informatieve avond voor de honderd aanwezigen. Zij konden genieten van een filmavond met de film Altiplano die zich afspeelt in Peru en een pisco sour cocktail. Week van de Fair Trade: de BRS-Lunch Tijdens de week van Fair Trade zorgde BRS samen met Oxfam, de personeelskring KBC steunt BRS en de facilitaire diensten van KBC voor aandacht en animo rond BRS en fair trade. Op 13 oktober kon men in de personeelsrestaurants van Brussel, Leuven, Antwerpen en Mechelen terecht voor een BRS-Lunch met onder meer fairtraderijst, -koffie en -chocolade. Wie het BRS-menu koos, maakte kans op een van de vijf wereldwinkelmanden. Voor de Cera-vennoten stonden 10 manden met fairtradeproducten klaar. De lezers van het magazine konden immers deelnemen aan een wedstrijd. wijdde een volledige pagina aan het hoe en waarom van eerlijke handel. Vorming microfinanciering en microverzekeren Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC) organiseert jaarlijks een Algemene Informatiecyclus voor aspirant-coöperanten of geïnteresseerden over ontwikkelingssamenwerking. BRS staat in voor de module microfinanciering en bereikt hiermee bijna vijfhonderd jongeren per jaar. BRS organiseert deze vorming eveneens voor haar leden en KBC-personeel. In 2011 werd het aanbod uitgebreid met een specifieke vorming over microverzekeringen. BRS verwelkomde meer dan 130 deelnemers aan deze avondvorming. ( 26 )

27 BRS en microfinanciering op de Nationale Adviesraad van Cera De Nationale Adviesraad van Cera stond op 27 mei in het teken van microfinanciering en BRS. Onder de titel Een klare kijk gaf BRS een genuanceerde visie op een sector die in 2011 in de pers op kritiek botste. BRS ging het debat niet uit de weg en bracht aan de hand van concrete verhalen de sterktes maar ook de valkuilen in beeld. BRS-Avond Naar jaarlijkse gewoonte sluit BRS het jaar af met haar BRS-Avond voor alle BRSleden. Het centrale thema was de sociale rol van microfinanciering met Dina Pons als gastspreekster. Zij werkt als investment officer bij de investeringsmaatschappij Incofin. Incofin cvso investeert wereldwijd in microfinancieringsinstellingen. Dina Pons was nauw betrokken bij de ontwikkeling van een instrument om de sociale prestaties van de microfinancieringsinstellingen te meten. Aan de hand van haar praktische ervaringen in China en de Filipijnen gaf zij voor het aandachtige publiek een duidelijk beeld over de rol van een sociale investeerder. 3. Fondsenwerving De opbrengsten van de tombola s van KBC en Cera zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor BRS. Daarnaast kan BRS rekenen op de vrije giften van BRSleden waarvoor BRS een fiscaal attest kan afleveren. En dan zijn er ook de speciale fondsenwervingsacties van personeelskringen of individuele initiatieven ten voordele van BRS. We danken deze vrijwilligers niet alleen voor de financiële middelen, maar zeker voor hun warme solidariteit met de mensen in het Zuiden. In totaal ontving BRS ,03 euro aan individuele giften. Daarnaast ontving BRS ,69 euro uit acties en activiteiten georganiseerd ten voordele van BRS. De tombola s voor de vennoten van Cera en de spaarmaandtombola van KBC zorgden in 2011 voor een netto-opbrengst van ,25 euro voor BRS. ( 27 )

28 De personeelskring KBC steunt BRS zette in 2011 opnieuw een indrukwekkende reeks initiatieven op het getouw om BRS te steunen en bekend te maken bij het KBC-personeel. De collega s van KBC Regio Noord-Limburg staken na de actie BRS-vestiaire een extra tandje bij en organiseerden een heuse sponsorjogging. Onder de titel Clusters Noord-Limburg in beweging voor BRS namen zij op 25 september 2011 deel aan de activiteitendag Park in Beweging in het Nationaal Park Hoge Kempen. Sport blijft inspireren want ook de collega s van KBC Asset Management liepen warm voor BRS in Mechelen. Deze sponsorloop bracht meer dan euro in het laatje. En in de KBC Regio Waasland-Vaartland is de jaarlijkse WAVA-Classic tot een ware klassieker aan het uitgroeien voor de wielerliefhebber. Het is nog geen olympische discipline maar ook de denksporten blijven publiekstrekkers. In Antwerpen kon men denksporten tijdens de Grote Kaderquiz. In Leuven was er de jaarlijkse BRS-quiz die met de hulp van bijna 70 vrijwilligers elk jaar meer dan 400 quizzers op de been brengt. En het hoeft niet altijd sport te zijn, bij KBC AM zorgen acties als een ontbijt, pralines voor Valentijn, voor de nodige aandacht en financiële middelen. De KBC-collega s van de groep Trade Finance en Financial Institutions zetten hun schouders onder de Bolgatanga acties ten voordele van het project van de rurale banken in Ghana. De dienst Facilitair bedacht in 2011 een succesvolle manier om BRS te steunen. Met de actie Droom je bureau ging de opbrengst van de verkoop van tweedehands kantoormeubilair integraal naar BRS. Tot slot toch nog een sportieve actie vanwege BMW. Dit jaar schonken de BMW-rijders de opbrengst van hun golftornooi voor BMW-cliënten aan BRS. ( 28 )

29 Financieel

30 Financieel 1. Balans ACTIVA , ,95 VASTE ACTIVA , ,00 Financiële vaste activa , ,00 VLOTTENDE ACTIVA , ,95 Vorderingen op ten hoogste één jaar , ,73 Handelsvorderingen ,00 390,00 Overige vorderingen , ,73 Geldbeleggingen , ,94 Liquide middelen , ,28 PASSIVA , ,95 EIGEN VERMOGEN , ,03 Fondsen van de vereniging , ,00 Bestemde fondsen , ,00 Overgedragen winst/verlies , ,03 SCHULDEN , ,92 Schulden op ten hoogste één jaar , ,92 Leveranciers , ,55 Overige schulden , ,37 ( 30 )

31 2. Resultatenrekening BEDRIJFSRESULTAAT , ,63 BEDRIJFSOPBRENGSTEN , ,64 Omzet , ,75 Lidgeld, schenkingen, legaten en subsidies , ,89 BEDRIJFSKOSTEN , ,27 Diensten en diverse goederen , ,75 Andere bedrijfskosten , ,52 FINANCIEEL RESULTAAT , ,10 FINANCIËLE OPBRENGSTEN , ,69 Opbrengsten uit financiële vaste activa ,08 127,16 Opbrengsten uit vlottende activa , ,11 Andere financiële opbrengsten , ,42 FINANCIËLE KOSTEN , ,59 Kosten van schulden , ,03 Andere financiële kosten ,14 131,56 VERLIES VAN HET BOEKJAAR , ,53 ( 31 )

32 3. Toelichting Balans Op afsluitdatum bedraagt het balanstotaal ,77 euro. De activazijde komt nagenoeg volledig overeen met de vlottende activa ( ,77 euro). Deze activa omvatten: handelsvorderingen (4.500 euro), overige vorderingen (16.132,65 euro),.geldbeleggingen (329,5497 aandelen in een Sicav van KBC met een boekwaarde van ,09 euro), liquide middelen ( ,03 euro). De financiële vaste activa ( euro) omvatten de volgende deelnemingen: Cera Beheersmaatschappij (boekwaarde: 247,89 euro), Almancora Beheersmaatschappij (boekwaarde: 100 euro), Alterfin (boekwaarde: 2500 euro), Incofin (boekwaarde: 2604 euro), Rural Impulse Fonds (boekwaarde: ,11 euro). Het voornaamste bestanddeel aan de passivazijde is het eigen vermogen ( ,54 euro). Voor BRS bestaat dit eigen vermogen uit het patrimonium dat in 2011 afneemt met ,49 euro. De schulden op ten hoogste één jaar ( ,23 euro) omvatten:. nog niet betaalde en nog te ontvangen facturen ( ,88 euro) met betrekking tot geleverde prestaties in de voorbije boekjaren, toegezegde projectschulden ( euro), overige schulden (16.176,35 euro). ( 32 )

33 Resultatenrekening De resultatenrekening sluit met een negatief resultaat van ,49 euro. De bedrijfsopbrengsten omvatten in hoofdzaak: bruto-opbrengsten tombola s (KBC en Cera): ,54 euro giften (74.406,72 euro). De brutomarge bedraagt ,24 euro en is het negatieve saldo van de bedrijfsopbrengsten ( ,76 euro) en de diverse goederen en diensten ( euro). De diensten en diverse goederen kunnen aan de volgende kostenplaatsen worden toegewezen: communicatie: ,50 euro werkingskosten: ,58 euro projecten en financiële dienstverlening: ,30 euro consultancy: ,26 euro vorming ,77 euro organisatie en prijzen tombola ,59 euro. De andere bedrijfskosten (2.516,49 euro) hebben betrekking op de betaalde patrimoniumtaks, kosten met betrekking tot de neerlegging van de jaarrekening. De financiële opbrengsten omvatten in hoofdzaak de opbrengsten van de Sicav (18.463,95 euro). De financiële kosten (1.314,16 euro) omvatten in hoofdzaak de kosten voor bankgaranties, kredietdossierkosten en kosten van niet-europese overschrijvingen. ( 33 )

34 Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen.op afsluitdatum bedragen de verplichtingen met betrekking tot de gegeven garanties ,60 euro: INMAA ten gunste van Credit Agricole du Maroc: euro. Wasasa Microfinance S.C. ten gunste van Awash international bank: ,60 euro..de verplichtingen met betrekking tot reeds goedgekeurde projecten, waarvan de uitvoering en de uitbetaling in de volgende boekjaren zal plaatsvinden, bedragen op euro..in het kader van het programma Microfact is een overeenkomst afgesloten voor een maximumbudget van euro voor de volgende twee boekjaren. ( 34 )

35 ( 35 ) Organisatie

36 Organisatie 1. Raad van Bestuur BRS In 2011 kwam er een einde aan het mandaat van Micky De Pauw als lid van de Raad van Bestuur. Olivier Lambin volgt hem op sinds de Algemene Vergadering van mei Ook het mandaat van Sybille Mertens nam een einde in Leden op Franky Depickere (voorzitter)... Cera Ghislaine Van Kerckhove (ondervoorzitter)... Cera Matthieu Vanhove... Cera Danny De Raymaeker...KBC Bank Philippe Matthijs...KBC Verzekeringen Jean Masscheleyn...CBC Banque Peter Buelens...BRS-Club Olivier Lambin...BRS-Club Marc Peelaers...BRS-Club Johan Struyvelt...BRS-Club Paul Troch...BRS-Club Bart Verbeek...BRS-Club Guido Van Elsen... BRS-Instituut Dirk Vyncke...Onafhankelijk expert ( 36 )

37 2. BRS-Instituut Het BRS-Instituut is een groep van directieen kaderleden die na hun actieve carrière in de bank en verzekeringen als vrijwilliger met BRS samenwerken. In 2011 namen we afscheid van Ghunald Loyaerts. Een nieuw lid vervoegt het BRS-Instituut: Eric De Vos. Leden op Wim Moens (voorzitter)... Rwanda, Burundi William Brondeel...Oeganda Jacques De Raeymaeker...Honduras Eric De Vos...Tanzania Guy Dumont... Togo Albert Kessler...Benin, Togo, Congo Philippe Marlier... Kameroen, Tanzania Jacques Morjaen... Ecuador Paul Roukaerts... Rwanda Paul Steppe...Ghana, Tanzania Ivo Stevens...Benin, Togo, Burkina Faso Guido Van Elsen...ICT Francis Vansteenwinkel...Oeganda ( 37 )

38 3. BRS-Adviesraad Leden op Paul Troch (voorzitter) Lieven Boone Luc Bosschem Peter Buelens Marc Daems Antoine De Caluwe Geert Debeerst Jan Decoene Arseen Goossens Piet Haers André Hellemans Herman Jacobs Olivier Lambin Frans Leempoels Virginie Marchal Frans Moortgat Monique Nijs Leo Nijsen Frans Parren Marc Peelaers François Peetermans Jos Peeters Louis Peeters Dagmar Schnieder Johan Struyvelt Bart Van Aken Marie-Louise Van Craenenbroeck Koen Van der Steen Jean Vanhulst Wim Vanwalleghem Bart Verbeek Annemie Verhaevert ( 38 )

39 4. BRS-Team Het BRS-team Franky Depickere...voorzitter Kurt Moors... programmacoördinator BRS Bert Opdebeeck... programmacoördinator Microverzekeringen Kurt Van den Neste...programmacoördinator Microfinanciering Boekhouding: Ann Thoelen en Els Lefèvre. BRS doet eveneens een beroep op de logistieke, juridische, administratieve en communicatiediensten van Cera. ( 39 )

40 5. Partnerschappen Cera en KBC Als maatschappelijk investeerder neemt Cera de personeelslast, boekhouding, juridische, logisitieke en administratieve ondersteuning van BRS voor haar rekening. Daarnaast vormen de vennoten van Cera een uniek doelpubliek voor de BRS-communicatie en sensibilisatie. Dankzij de samenwerking met de KBC-groep heeft BRS toegang tot een waardevolle kennisbron in bankieren en verzekeren. Heel wat KBC-personeelsleden stellen hun ervaring en kennis vrijwillig ter beschikking van BRS. Via tal van activiteiten sensibiliseert en informeert de personeelskring KBC steunt BRS personeelsleden over de werking van BRS en microfinancieren en verzekeren. ( 40 )

41 Niet-gouvernementele organisaties (ngo s) en andere organisaties De samenwerking van BRS met partnerorganisaties in het Zuiden gebeurt meestal in nauwe samenwerking met Belgische en buitenlandse ngo s. Zij zijn meestal permanent op het terrein aanwezig voor de coördinatie van hun ontwikkelingsprogramma s. Voor hun activiteiten in microfinanciering en microverzekeringen kunnen zij rekenen op de financiële steun en adviezen van BRS. In 2011 ondersteunde BRS projecten in samenwerking met volgende organisaties: Aquadev C.D.I.-Bwamanda Christelijke Mutualiteiten Disop Louvain Coopération au Développement SOS-Faim Trias VECO Terrafina ( 41 )

42 Andere partners ADA - ADA is een Luxemburgse ngo, gespecialiseerd in microfinanciering. BRS bouwde samen met ADA het online platform uit en biedt gezamenlijke vormingen aan over performantie-indicatoren voor microfinanciering en microverzekeringen. Alterfin - BRS is aandeelhouder van Alterfin, een coöperatieve vennootschap die haar maatschappelijk kapitaal investeert in microkredietinstellingen en verenigingen van fairtradeproducenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Alterfin is een samenwerkingsverband tussen Noord-Zuid-organisaties, financiële instellingen, sociale organisaties, enkele bedrijven en meer dan duizend particulieren. BRS werkt nauw samen met Alterfin en haar Franse zusterorganisatie Sidi voor de spaar- en kredietcoöperaties in Noord-Togo. Incofin - BRS is aandeelhouder van de coöperatieve investeringsmaatschappij Incofin cvso en tevens aandeelhouder van RIF I, dat beheerd wordt door Incofin Investment Management. RIF I is het Rural Impulse Fund dat investeert in microfinancieringsinstellingen in rurale gebieden met speciale aandacht voor Afrika. BRS is lid van het investeringscomité als vertegenwoordiger van BRS, Cera en MRBB. BTC - BTC (Belgisch Ontwikkelingsagentschap) organiseert jaarlijks een Algemene Informatiecyclus voor aspirant-coöperanten of geïnteresseerden in het thema ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2005 geeft BRS-coördinator Kurt Moors de module Microfinanciering en ontwikkelingssamenwerking. ( 42 )

43 Close the Gap - De Belgische organisatie Close the Gap geeft afgeschreven computermateriaal een tweede leven in het Zuiden en wil op die manier bijdragen tot het dichten van de digitale kloof tussen het Westen en ontwikkelingslanden. Dankzij een overeenkomst met BRS kunnen ook microfinancieringsorganisaties computers van Close the Gap aanvragen. Kauri - BRS is lid van Kauri, een overlegplatform voor niet-gouvernementele organisaties die streven naar een duurzame wereldeconomie en de ondernemingen actief rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Masmut Masmut, kort voor Micro Assurance Santé/Mutuelles de Santé, verenigt Belgische actoren die bezig zijn met de financiering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden: ziekenfondsen, nietgouvernementele organisaties, academische instellingen en de bilaterale ontwikkelingssamenwerking. BRS is, als stichtend lid, betrokken bij MASMUT sinds De International ICMIF - De International Cooperative and Mutual Insurance Federation (ICMIF) groepeert wereldwijd 195 coöperatieve verzekeraars en mutualiteiten. De federatie heeft zich recent als taak gesteld om haar leden te sensibiliseren over microverzekeringen, en het coöperatieve verzekeringsmodel te promoten in de microverzekeringssector. Met een dergelijke agenda sluiten de doelstellingen van het netwerk nauw aan bij de activiteiten van BRS. BRS is stuurlid van het Development Committee. ( 43 )

44 MIN Het Microinsurance Netwerk groepeert wereldwijd 217 leden van 63 organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling en promotie van microverzekeringssytemen. BRS is als trekker van de Microinsurance performance werkgroep actief lid van het Microinsurance Network. European Microfinance Platform BRS is lid van het Europees Microfinancieringsplatform. Dit platform promoot de initiatieven van zijn leden en organiseert activiteiten om de samenwerking tussen de Europese stakeholders te bevorderen. EMP - Sinds 2007 kunnen studenten een master in microfinance behalen aan de Solvay Business School in Brussel. Dit programma is een samenwerking tussen universiteiten in Frankrijk, Nederland en België. BRS is sinds 2010 een officiële partner. BRS doceert over de evaluatie van financiële indicatoren en begeleidt jaarlijks een aantal thesisstudenten. ( 44 )

45 Colofon BRS vzw Philipssite 5 bus 10 B-3001 Leuven België Tel. Fax Mail Site +32 (0) (0) info@brs-vzw.be Redactie Kurt Moors, Bert Opdebeeck, Kurt Van den Neste, Ann Thoelen Grafische vormgeving Raf Berckmans Foto s Eindredactie Coördinatie Verantwoordelijke uitgever BRS Raf Berckmans Johan Stockmann Rébécca. Op weg naar autonomie. Greet Leynen Kristien Martens Hilde Talloen, Cera CVBA, Philipssite 5 bus 10, 3001 Leuven Ondernemingsnummer RPR Leuven BTW Sinds 1998 is BRS het internationale luik van Cera. ( 45 )

46 Steun BRS en stort uw bijdrage op rekeningnummer Sinds 1 januari 2011 moeten giften minimaal 40 euro bedragen om recht te geven op een fiscaal attest. De verhoging van het minimumbedrag is een gevolg van de indexering van het basisbedrag. BRS vzw onderschrijft de ethische code van de VEF. U beschikt over het recht op informatie. Dit houdt in dat schenkers, medewerkers en personeelsleden tenminste jaarlijks geïnformeerd worden over de besteding van de verworven fondsen. Meer informatie vindt u op en ( 46 )

47 ( 47 )

48 BRS vzw Philipssite 5 bus 10, 3001 Leuven, België tel. +32 (0) fax +32 (0) info@brs-vzw.be - KBC

Jaarverslag 2010 ( 3 )

Jaarverslag 2010 ( 3 ) Jaarverslag 2010 Jaarverslag 2010 ( 3 ) ( 4 ) Inhoudstafel Brief van de voorzitter... 7 1. Zuidwerking... 9 1.1. Projecten... 11 1.2. Adviesverlening... 16 1.3. Beleidsinstrumenten... 19 1.4. Vorming...

Nadere informatie

Een vrouw met J E Z U S in witte steekjes op haar hoofddoek zegt: We kunnen onze tomaten zelf op de markt brengen.

Een vrouw met J E Z U S in witte steekjes op haar hoofddoek zegt: We kunnen onze tomaten zelf op de markt brengen. Jaarverslag 2012 In het kleine lokettenzaaltje in Gitarama zitten zes mensen rustig op een rij: drie mannen en drie vrouwen. De bevallige vrouw in het midden is de voorzitster, een oudere man met laarzen

Nadere informatie

De foto op de cover van dit jaarverslag is van Hofokam, een microfinancieringsinstelling die in Oeganda haar financiële diensten tot bij de

De foto op de cover van dit jaarverslag is van Hofokam, een microfinancieringsinstelling die in Oeganda haar financiële diensten tot bij de Jaarverslag 2014 De foto op de cover van dit jaarverslag is van Hofokam, een microfinancieringsinstelling die in Oeganda haar financiële diensten tot bij de landbouwers brengt. Zoals overal ter wereld

Nadere informatie

De banaan is een basisvoedingsmiddel in Oeganda. Trias zorgt ervoor dat de familiale boeren van Mbadifa hun plaats kunnen opeisen in de

De banaan is een basisvoedingsmiddel in Oeganda. Trias zorgt ervoor dat de familiale boeren van Mbadifa hun plaats kunnen opeisen in de Jaarverslag 2013 De banaan is een basisvoedingsmiddel in Oeganda. Trias zorgt ervoor dat de familiale boeren van Mbadifa hun plaats kunnen opeisen in de productieketen. Jaarverslag 2013 Inhoudstafel Brief

Nadere informatie

INVESTEER IN EEN BETERE WERELD EN BELEG VERSTANDIG MET INCOFIN CVSO COMMITTED BEYOND INVESTMENT

INVESTEER IN EEN BETERE WERELD EN BELEG VERSTANDIG MET INCOFIN CVSO COMMITTED BEYOND INVESTMENT INVESTEER IN EEN BETERE WERELD EN BELEG VERSTANDIG MET INCOFIN CVSO COMMITTED BEYOND INVESTMENT STIMULEREN VAN ONDERNEMERSCHAP IN HET ZUIDEN I ncofin cvso investeert in duurzame microfinancieringsinstellingen

Nadere informatie

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165

Broederlijk Delen vzw. Doelstelling. Activiteiten. In het Zuiden. In Vlaanderen. Thema's. Huidevettersstraat 165 Broederlijk Delen is een niet-gouvernementele organisatie gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede

Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Broederlijk Delen komt op voor het recht op voedsel, duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen en vrede Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/502 57 00 info@broederlijkdelen.be http://www.broederlijkdelen.be

Nadere informatie

Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden

Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 (+32) 02/614 81 60 info@close-the-gap.org http://www.close-the-gap.org

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2012

FINANCIEEL VERSLAG 2012 FINANCIEEL VERSLAG 2012 RESULTATENREKENING 2012 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België 23.262 b) Legaten in België 6.554 c) Giften van AZG partnersecties 115.764 d) Giften van de

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Financiële steun. Vrijwilligers in België

Stichting tegen Kanker, stichting van openbaar nut. Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden. Financiële steun. Vrijwilligers in België Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 02/733 68 68 (NL) & 02/736 99 99 info@cancer.be & info@kanker.be

Nadere informatie

Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding

Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Steun aan wetenschappelijk kankeronderzoek, sociale dienstverlening, informatiecampagnes en gezondheidsopvoeding Gevolgd door Donorinfo sinds: 2006 02/733 68 68 (NL) & 02/736 99 99 info@cancer.be & info@kanker.be

Nadere informatie

PROJECTEN 2015 PER LAND

PROJECTEN 2015 PER LAND .Projectwerking Exchange realiseerde 282 projecten in 20. Onder deze 282 projecten vinden we ook 6 beheersreizen, 3 scopingreizen en een Zuid-Noordreis terug. Het totale aantal interventies op vraag van

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten

Oxfam& Partners. Jaarrapport 2007. é Het Zuiden roert zich é Financiële gegevens é Overzicht resultaten PP D r i e m a a n d e l i j k s t i j d s c h r i f t v a n O x f a m - S o l i d a r i t e i t a p r i l - m e i - j u n i 2 0 0 8 n u m m e r 1 1 Oxfam& Partners BC 10682 Brussel X P501325 - Afgiftekantoor

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag

Halfjaarlijks financieel verslag In het eerste halfjaar van het boekjaar 2009/2010 realiseerde KBC Ancora een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro. Dit resultaat ligt in lijn met het resultaat over dezelfde periode van het vorige

Nadere informatie

Incompany trainingen voor coöperaties 2018

Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Incompany trainingen voor coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Ons aanbod voor coöperaties: 1. advisering en begeleiding 2. vorming, ontmoeting en sensibilisering 3. onderzoek

Nadere informatie

Viva Salud vzw. De missie van Viva Salud. Wat doet Viva Salud? Hoe kan je Viva Salud helpen? Filippijnen. Palestina. DR Congo. Cuba.

Viva Salud vzw. De missie van Viva Salud. Wat doet Viva Salud? Hoe kan je Viva Salud helpen? Filippijnen. Palestina. DR Congo. Cuba. Samen sterk voor gezondheid Gevolgd door Donorinfo sinds: 2009 (+32) 02 209 2365 info@vivasalud.be https://nl.vivasalud.be/ PDF versie Project info De missie van Viva Salud Viva Salud is een niet-gouvernementele

Nadere informatie

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /

De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus. Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt / De 4 de Pijler onder de loep BTC-Infocyclus Jacques Mevis/Luc Callaerts 4 de Pijlersteunpunt /11.11.11 www.4depijler.be Wie we zijn! Filmpje 1 https://www.youtube.com/watch?v=rlqs_bpnsic Belgische ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 29 oktober 2010 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen met 36%

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen met 36% JAARLIJKS COMMUNIQUE 30 augustus 2006 Onder embargo tot woensdag 30 augustus 2006, na beurstijd (16.30 u) Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2005-30 juni 2006) Toename van het resultaat na belastingen

Nadere informatie

Incofin cvso: investeren in microfinanciering

Incofin cvso: investeren in microfinanciering Incofin cvso: investeren in microfinanciering Presentatie Finance Avenue 2013 Loïc De Cannière CEO Incofin Investment Management 16 november 2013 Agenda Incofin Investment Management: wie zijn we en wat

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag boekjaar 2014/2015

Halfjaarlijks financieel verslag boekjaar 2014/2015 , Leuven, boekjaar 2014/2015 In het eerste halfjaar van boekjaar 2014/2015 realiseerde KBC Ancora een negatief resultaat van 10,7 miljoen euro. Dit resultaat werd in hoofdzaak bepaald door gebruikelijke

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 201 03/07/2014 BE 0419.261.219 14 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14277.00479 VKT-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Tafeltennisliga Vereniging zonder winstoogmerk Adres: Brogniezstraat

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde)

Nr. 0462.312.589. LIJST VAN DE BESTUURDERS, ZAAKVOERDERS EN COMMISSARISSEN (vervolg van de vorige bladzijde) 20 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0462.312.589 Blz. E. D. VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO NAAM: KAURI Rechtsvorm: VZW Adres: de Fiennestraat Nr.: 77 Postnummer: 1070 Gemeente: Brussel 7 Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2011

FINANCIEEL VERSLAG 2011 FINANCIEEL VERSLAG 2011 RESULTATENREKENING 2011 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België 28.159 b) Legaten in België 4.654 c) Giften van AZG partnersecties 113.917 d) Giften van de

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 30 oktober 2009 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Pelicano Stichting van openbaar nut Adres: Rue du Congrès Nr: 35 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Rikolto België vzw. De missie van Rikolto. Oorsprong. Wat doet Rikolto in het Zuiden. Wat doet Rikolto in België? Hoe kan jij Rikolto helpen?

Rikolto België vzw. De missie van Rikolto. Oorsprong. Wat doet Rikolto in het Zuiden. Wat doet Rikolto in België? Hoe kan jij Rikolto helpen? Rikolto is een internationale organisatie voor duurzame ontwikkeling die werkt aan de toekomst van ons voedsel en betere leefomstandigheden voor boerenfamilies. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 016/31

Nadere informatie

Financieel verslag 2010

Financieel verslag 2010 Financieel verslag 2010 Resultatenrekening 2010 (in duizend euro) INKOMSTEN Privé-middelen a) Giften in België b) Legaten in België 27.280 5.052 c) Giften van AZG partnersecties 109.397 d) Giften van de

Nadere informatie

Wat doet Ingenieurs zonder Grenzen? Hoe kan je Ingenieurs zonder Grenzen helpen?

Wat doet Ingenieurs zonder Grenzen? Hoe kan je Ingenieurs zonder Grenzen helpen? Technische know-how en managementkwaliteiten van ingenieurs inzetten voor humanitaire hulp in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/260 08 40 info@izg.be http://www.izg.be PDF versie

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Pelicano Stichting van openbaar nut Adres: Congresstraat Nr: 35 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

Wat doet Amnesty International?

Wat doet Amnesty International? Onderzoek en acties om schendingen van mensenrechten te voorkomen Gevolgd door Donorinfo sinds: 2013 +3225388177 amnesty@amnesty.be http://www.amnesty.be PDF versie Doe een gift Project info Sociale missie

Nadere informatie

3FINANCIEEL UITGAVEN EN INKOMSTEN OVERZICHT 17% 42% 19% 6% 11%

3FINANCIEEL UITGAVEN EN INKOMSTEN OVERZICHT 17% 42% 19% 6% 11% UITGAVEN EN INKOMSTEN 3FINANCIEEL OVERZICHT Op de volgende pagina s vindt u een samenvatting van de uitgaven en inkomsten van het boekhoudkundig jaar 2016. Belangrijke opmerking vooraf is dat dit het eerste

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 26 oktober 2012 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli juni 2005) Toename van het resultaat met 69%

Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli juni 2005) Toename van het resultaat met 69% JAARLIJKS COMMUNIQUE 1 september 2005 Onder embargo tot donderdag 1 september 2005, na beurstijd (16.30 u) Jaarcijfers van Almancora Comm.VA (1 juli 2004-30 juni 2005) Toename van het resultaat met 69%

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/6 Notulen van de Algemene Vergadering van 26 oktober 2007 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite

Nadere informatie

Gereglementeerde informatie, Leuven, 31 augustus 2017 (20.00 CEST)

Gereglementeerde informatie, Leuven, 31 augustus 2017 (20.00 CEST) , Leuven, KBC Ancora sluit boekjaar 2016/2017 af met een winst van 843,2 miljoen euro, in hoofdzaak bepaald door dividendinkomsten en de terugname van waardeverminderingen KBC Ancora boekte in het afgelopen

Nadere informatie

Wat doet Child-Help?

Wat doet Child-Help? Hulp aan kinderen met Spina Bifida en Hydrocephalus in ontwikkelingslanden Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 (+32) 0472 071 861 info@child-help.be http://www.child-help.be PDF versie Project info De missie

Nadere informatie

BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW MARKTPLEIN KUURNE RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: BALANS PER 31 DECEMBER 2011

BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW MARKTPLEIN KUURNE RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: BALANS PER 31 DECEMBER 2011 BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: 0840.158.273 BALANS PER 31 DECEMBER 2011 BOEKJAAR 01/01/2011 BEDRIJVENPARK KORTRIJK-NOORD VZW RPR Kortrijk Ondernemingsnummer: 0840.158.273

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag 2018/2019

Halfjaarlijks financieel verslag 2018/2019 , Leuven, 2018/2019 In het eerste halfjaar van boekjaar 2018/2019 realiseerde KBC Ancora een winst van 68,7 miljoen euro. Dit resultaat is in lijn met de winst van 68,8 miljoen euro over dezelfde periode

Nadere informatie

OVERZICHT MANDATEN I. INTERNE MANDATEN

OVERZICHT MANDATEN I. INTERNE MANDATEN OVERZICHT MANDATEN I. INTERNE MANDATEN 1. Cera CVBA 2. Cera Beheersmaatschappij NV 3. Cera Ancora VZW 4. KBC Ancora Comm.VA 5. Almancora Beheersmaatschappij NV 6. Almancora VZW 7. Ancora VZW II. EXTERNE

Nadere informatie

Adviesverlening, vorming en netwerking voor. agrarische coöperaties

Adviesverlening, vorming en netwerking voor. agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2015 Adviesverlening,vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Ben je bestuurder, lid of werknemer van een agrarische coöperatie?

Nadere informatie

Incofin cvso: verstandig investeren in microfinanciering

Incofin cvso: verstandig investeren in microfinanciering Incofin cvso: verstandig investeren in microfinanciering Loïc De Cannière CEO Incofin Investment Management 15 november 2014 Agenda Microfinanciering: weg naar zelfredzaamheid Incofin Investment Management:

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag 2016/2017

Halfjaarlijks financieel verslag 2016/2017 , Leuven, 2016/2017 In het eerste halfjaar van boekjaar 2016/2017 realiseerde KBC Ancora een winst van 67,2 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 10,5 miljoen euro over dezelfde periode in het

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 201 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0822.880.197 Blz. E. D. VKT-VZW 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: Ecofest Rechtsvorm: VZW Adres: Ferdinand Coosemansstraat Nr.: 145 Postnummer: 2600 Gemeente:

Nadere informatie

Inzicht in uw cijfers

Inzicht in uw cijfers Welkom! Inzicht in uw cijfers Opbouw van uw boekhouding Balans Overzicht van de bezittingen en schulden Toont vermogen van de vennootschap Resultatenrekening Overzicht van kosten en opbrengsten Steeds

Nadere informatie

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE Financieel verslag 2018 2600 Berchem BE 0443.590.205 Boekhoudkantoor Q-bus cvba Grotesteenweg 110 2600 Berchem BE 0475.875.347 Balans ACTIEF 31-dec-18 31-dec-17 PASSIEF 31-dec-18 31-dec-17 VASTE ACTIVA

Nadere informatie

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Persbericht Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Zeist, 26 augustus 2011 Ondanks het moeilijke klimaat voor beleggen is het volume

Nadere informatie

Activiteiten in het Zuiden

Activiteiten in het Zuiden Kinderen Derde Wereld vzw - Enfance Tiers Monde asbl Werken met lokale partners om de levensomstandigheden van kinderen en jongeren in kansarme landen te verbeteren Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 Project

Nadere informatie

WELKOM BIENVENUE WELCOME

WELKOM BIENVENUE WELCOME WELKOM BIENVENUE WELCOME Bruno Venanzi Gedelegeerd Bestuurder Lampiris Coop Algemene Vergadering Lampiris Coop 24 juni 2014 1 Overzicht Algemene Vergadering Lampiris Coop 24 juni 2014 2 De windturbine

Nadere informatie

Plan België in een notendop

Plan België in een notendop Plan België in een notendop Plan België 1 het Plan Foto: Plan / Sigrid Spinnox Verander de toekomst van kinderen in het Zuiden en hun gemeenschap Wie zijn we? Plan België is een onafhankelijke niet-gouvernementele

Nadere informatie

Finance Avenue 19/11/2016

Finance Avenue 19/11/2016 18/11/2016 1 Finance Avenue 19/11/2016 Kurt Moors Alain Baeck 2 3 Coöperatieve aandelen van Cera geven drie keer kleur aan je geld 1. Je krijgt een aantrekkelijk, jaarlijks dividend* 4 * Dividenden uit

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/7 Notulen van de Algemene Vergadering van 30 oktober 2015 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3000 Leuven, Mgr. Ladeuzeplein

Nadere informatie

Dossier erkenning NGO

Dossier erkenning NGO Dossier erkenning NGO A)Voorstelling van de organisatie : - Naam, afkorting, juridisch statuut, ondernemingsnr., adres van maatschappelijke zetel en indien verschillend van de administratieve diensten

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628. LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Verslag van de raad van bestuur op de gewone algemene vergadering van

Nadere informatie

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut. De missie van ITG. Wat doet het ITG? Hoe kan je het ITG helpen?

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut. De missie van ITG. Wat doet het ITG? Hoe kan je het ITG helpen? Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut Wetenschappelijke vooruitgang in de tropische geneeskunde en volksgezondheid. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/247 66 66 info@itg.be

Nadere informatie

Vergadering van Aandeelhouders Triodos Multi Impact Fund 12 mei 2017

Vergadering van Aandeelhouders Triodos Multi Impact Fund 12 mei 2017 Vergadering van Aandeelhouders Triodos Multi Impact Fund 12 mei 2017 0 Aandeelhoudersvergadering Triodos Multi Impact Fund Agenda 1. Opening 2. Verslag van het bestuur over het verlengde boekjaar 2016

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FONDS VOOR SCHEEPSJONGENS ANDERE Adres: Vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land: België Rechtspersonenregister (RPR) - Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut

Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), stichting van openbaar nut Wetenschappelijke vooruitgang in de tropische geneeskunde en volksgezondheid. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/247 66 66 info@itg.be http://www.itg.be PDF versie Project info De missie van ITG Versterken

Nadere informatie

Le Grenier d'awoudenine vzw. Sociale missie. rue d'almez, 12

Le Grenier d'awoudenine vzw. Sociale missie. rue d'almez, 12 Vereniging voor de autonomie van een Tuareg gemeenschap in het noorden van Niger Gevolgd door Donorinfo sinds: 2011 +32 (0)10 650 733 colardgenin@skynet.be http://www.legrenierdawoudenine.be PDF versie

Nadere informatie

Bekijk het prachtige beeldverslag van pottenbakster Maria Cecilia Valentin Hernandez uit Honduras op pagina 20 en 21. Coverfoto: Isabel Corthier

Bekijk het prachtige beeldverslag van pottenbakster Maria Cecilia Valentin Hernandez uit Honduras op pagina 20 en 21. Coverfoto: Isabel Corthier Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2018 Bekijk het prachtige beeldverslag van pottenbakster Maria Cecilia Valentin Hernandez uit Honduras op pagina 20 en 21. Coverfoto: Isabel Corthier Jaarverslag 2018 Inhoudstafel

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 27 oktober 2006 van Almancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3001 Leuven, Philipssite 5

Nadere informatie

REISBEURZEN 2014. Studenten reizen naar het Zuiden

REISBEURZEN 2014. Studenten reizen naar het Zuiden REISBEURZEN 2014 Studenten reizen naar het Zuiden Wat? Wie? Waarom? Hoe? Ik? Duurzaam beheer van land en water in Tanzania Duurzame landbouw in Ecuador Toepassingen met niet-metallische materialen in Ecuador

Nadere informatie

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87 VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.353.141,98 5.284.478,87 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 21.635,19 3.414,00 Materiële vaste activa 5.3 22/27 5.318.337,90

Nadere informatie

Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties

Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2018 Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Bent u bestuurder,

Nadere informatie

Een aandeel in het succes van ondernemers zoals Josephine!

Een aandeel in het succes van ondernemers zoals Josephine! Jaarverslag 2016 Een aandeel in het succes van ondernemers zoals Josephine! Josephine uit RD Congo is 52 jaar en moeder van zes. Achter haar stralende glimlach gaat een verleden schuil van ontvoering,

Nadere informatie

Rabo Foundation Klantenfonds

Rabo Foundation Klantenfonds Rabo Foundation Klantenfonds Jaarverslag 2014 Inhoud Samen met klanten Rabobank Foundation biedt klanten van de Rabobank de mogelijkheid om door middel van een schenking te participeren in haar projecten.

Nadere informatie

LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker

LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker Stichting tegen Kanker en het lokale Levensloop vrijwilligerscomité organiseren LEVENSLOOP 24 uur in actie tegen kanker VIEREN HERINNEREN STRIJDEN STK008_Levensloop_Broch_NL_03.indd 1 26/04/13 12:14 Levensloop,

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag 2017/2018

Halfjaarlijks financieel verslag 2017/2018 , Leuven, 2017/2018 In het eerste halfjaar van boekjaar 2017/2018 realiseerde KBC Ancora een winst van 68,8 miljoen euro ten opzichte van een winst van 67,2 miljoen euro over dezelfde periode in het vorige

Nadere informatie

Ziekenhuis Zonder Grenzen België & Luxemburg vzw (ZZG) Sociale missie. Wat doet ZZG? Hoe kan jij helpen? Financiële steun voor: Materiaal:

Ziekenhuis Zonder Grenzen België & Luxemburg vzw (ZZG) Sociale missie. Wat doet ZZG? Hoe kan jij helpen? Financiële steun voor: Materiaal: Renovatie en betere uitrusting van de armste gezondheidscentra ter wereld Gevolgd door Donorinfo sinds: 2007 081/51 11 11 infot@hsf.be http://www.zzg-hsf.be PDF versie Doe een gift Project info Sociale

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr 1 0454423323 VOL-VZW 21 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20128 47390603 42179615 Oprichtingskosten 20 Irnrnateriele vaste activa 21 11 143122 1 1228793 Materiele vaste activa Terreinen en

Nadere informatie

agrarische coöperaties

agrarische coöperaties Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Adviesverlening, vorming en netwerking voor agrarische coöperaties Bent u bestuurder,

Nadere informatie

Trias vzw. De missie van Trias. Wat doet Trias. Hoe kan je helpen? Concrete projecten in het Zuiden. Noordwerking. Financieel.

Trias vzw. De missie van Trias. Wat doet Trias. Hoe kan je helpen? Concrete projecten in het Zuiden. Noordwerking. Financieel. Trias vzw steunt wereldwijd ondernemende mensen met een droom. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2008 02/513 7534 info@trias.ngo https://donorinfo.be/nl/www.trias.ngo PDF versie Doe een gift Project info De

Nadere informatie

Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor:

Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Doelstelling. Activiteiten. Concrete noden Financiële steun voor: Oeuvres Sociales et Educatives des Jésuites au Tiers-Monde vzw (OSEJTM) Oprichting van en steun aan sociale en educatieve projecten in de Derde Wereld Gevolgd door Donorinfo sinds: 2007 02/738 08 08 econ.secretariat@jesuites.be

Nadere informatie

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU

OPENING VAN DE VERGADERING SAMENSTELLING VAN HET BUREAU p. 1/8 Notulen van de Algemene Vergadering van 28 oktober 2016 van KBC Ancora, burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen met zetel te 3000 Leuven, Mgr. Ladeuzeplein

Nadere informatie

Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening

Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening Gevolgd door Donorinfo sinds: 2012 (+32) 0476/20.06.19 info@reumanet.be http://www.reumanet.be PDF versie Doe

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap) vrijdag 3 april 2015 09:20 Bedrijf: 1 - VIA VENETO VZW Pagina 1 van 6 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 1.081,00 1.067,87 Oprichtingskosten 20 Immateriële vaste activa (toelichting 5.1.1)

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

DRAFT na input 4Q17 voor audit Boekjaar 2017

DRAFT na input 4Q17 voor audit Boekjaar 2017 VASTE ACTIVA Pagina : 1 20/28 105.657,61 Immateriële vaste activa 21 38.275,72 21100000 21100009 CONCESSIES, LICENTIES, SOFTWARE 117.987,10 AFSCHRIJVINGEN LICENTIES, SOFTWARE (79.711,38) Materiële vaste

Nadere informatie

Boekhouding OFP / IBP

Boekhouding OFP / IBP Boekhouding OFP / IBP 27 maart 2014 Harold François Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 2 Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 3 Boekhoudkundige verplichtingen Wet dd. 17/07/1975

Nadere informatie

SOLUTION MINDED IT BVBA (SMIT) Ondernemers Zonder Grenzen vzw Boekjaar : 2014

SOLUTION MINDED IT BVBA (SMIT) Ondernemers Zonder Grenzen vzw Boekjaar : 2014 1 III. Materiële vaste activa ACTIVA VASTE ACTIVA B. Installaties, machines en uitrusting 230100 PC/Laptop/Printer 1.039,39 1.039,39 > Totaal - B. Installaties, machines en uitrusting 1.039,39 0,00 1.039,39

Nadere informatie

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 28 februari 2015 Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 1. Wettelijk kader boekhoudkundige Kleine verenigingen Grote en zeer grote verenigingen 2. Dubbel boekhouden versus vereenvoudigd

Nadere informatie

Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen

Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen SAMENVATTING Een snapshot van de 4de Pijler in Vlaanderen 4de Pijlersteunpunt/11.11.11 - Jacques Mevis - Januari 2016 Actuele en representatieve cijfers over de 4de Pijler in Vlaanderen zijn belangrijk.

Nadere informatie

HET GAAT NIET ALLEEN OM FINANCIERING, MAAR OM FINANCIERING, CAPACITEITSOPBOUW EN DUURZAAMHEID

HET GAAT NIET ALLEEN OM FINANCIERING, MAAR OM FINANCIERING, CAPACITEITSOPBOUW EN DUURZAAMHEID HET GAAT NIET ALLEEN OM FINANCIERING, MAAR OM FINANCIERING, CAPACITEITSOPBOUW EN DUURZAAMHEID Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen financieren = werkgelegenheid en inkomen creëren In ontwikkelingslanden

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag boekjaar 2013/2014

Halfjaarlijks financieel verslag boekjaar 2013/2014 , Leuven, 31 januari 2014 (17.40 CET) boekjaar 2013/2014 In het eerste halfjaar van boekjaar 2013/2014 realiseerde KBC Ancora een positief resultaat van 37,0 miljoen euro, ten opzichte van een negatief

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING OP 31 december 2010 ACTIEF. TOTAAL Financiële vaste activa 125,00

BALANS NA WINSTVERDELING OP 31 december 2010 ACTIEF. TOTAAL Financiële vaste activa 125,00 BALANS NA WINSTVERDELING OP 31 december 2010 ACTIEF Oprichtingskosten vaste activa en vorderingen op meer dans één jaar Financiële vaste activa Borgtochten betaald in contanten 288.000 Waarborg «Saint

Nadere informatie

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE

Financieel verslag. Coopkracht vzw Posthoflei Berchem BE Financieel verslag 2017 2600 Berchem BE 0443.590.205 Boekhoudkantoor Q-bus cvba Grotesteenweg 110 2600 Berchem BE 0475.875.347 Balans ACTIEF 31-dec-17 31-dec-16 PASSIEF 31-dec-17 31-dec-16 VASTE ACTIVA

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie