Handleiding bij ECG apparaat F12

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding bij ECG apparaat F12"

Transcriptie

1 Handleiding bij ECG apparaat F12 MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgie web:

2 2 Inhoudsopgave 1 Technische specificaties 2 Installatie 2.1 Software installatie 2.2 Hardware installatie 2.3 Draadloos werken 2.4 Herladen 3 Hoofdmenu p4 p7 p7 p 8 p 10 p 11 p 12 4 Setup p 15 ( eenmaal uitvoeren voor het eerste gebruik ) 5 ECG opname p 20 Personalia invoeren Ecg 10 sec of monitoring Tips voor een kwaliteitsvolle ECG opname Plaatsen van de elektroden 6 Bekijken opname en protocol p 24 7 Referentiepunten Conclusies Hints p 29 8 Protocol p 32 9 PDF p Afdrukken p Image aanmaak p Veel gestelde vragen p 39

3 3 Woord vooraf De afgelopen decennia werden gekenmerkt door een enorme computerrevolutie: Steeds sneller, krachtiger, gebruikersvriendelijker en toch steeds relatief goedkoper. Medische instrumenten hebben deze evolutie niet gevolgd. Wij gebruiken echter de computer om de ECG signalen op te nemen. Dit geeft talrijke voordelen.. Bedrijfszeker, door het ontbreken van mechanische onderdelen.. Het gebruik is zeer eenvoudig.. De computer filtert en schikt de signalen waardoor een optimale kwaliteit ontstaat.. Hoogwaardige A4 output van tracé en protocol, op de meest diverse printers.. Geen kostbaar speciaal thermografisch Ecg papier nodig.. Aanmaak van een PDF bestand is mogelijk. Dit kan u beveiligen met een paswoord en via verzenden.. Het signaal kan worden bewaard en later terug worden opgeroepen of afgedrukt.. Op het scherm vergelijken met een vorige opname.. Langdurige opname.. Automatisch protocol.. Mogelijkheid om zelf uw besluit toe te voegen aan het protocol.. Eenvoudige integratie met andere medische software is mogelijk. De F12+ heeft het voordeel dat hij draadloos werkt. Er zijn immers al tien verbindingen tussen de patient en de kabel. Iedere extra kabel is er een teveel. De huidige software is ontstaan door vele jaren interactie met de gebruikers. De meeste gebruikers zijn geen informatici en daarom hebben we steeds getracht om de software eenvoudig en gebruiksvriendelijk te maken. Toch zit er heel wat functionaliteit in. Nieuwe software vraagt altijd een gewenningsperiode, maar deze zal kort zijn. Deze handleiding kan niet alles bevatten over Ecg en ook niet over het werken met een Windows PC. Als je er niet in terugvindt wat je zoekt, stuur ons gerust een met verdere vragen. Wij hopen van harte dat u veel genoegen zult beleven aan uw aankoop en gebruik van dit ECG apparaat.

4 4 1. Technische specificaties 1.1 Minimale PC configuratie Iedere PC die werkt met Windows XP, Vista,7 of 8 en sneller dan 1200 MHZ is voldoende. Service Pack 2 of hoger moet geïnstalleerd zijn. De software werkt onder 32 bits en onder 64 bits. Minimale scherm resolutie is 800*600 Voor de verbinding met het ontvangertje heeft de PC een USB poort nodig. 1.2 Hardware kenmerken Uitwendig aan het toestel bevinden zich: 0: Connector 15 polig voor verbinding met de patiënt kabel 1: Een aan- en uit schakelaar 2: Een lichtgevende diode die groen oplicht wanneer het toestel aanstaat. De diode blijft rood gedurende 1.5 seconden na het aanschakelen tot het toestel klaar is voor gebruik. Ze blijft rood als het toestel herladen moet worden of knippert bij het uitzenden van een simulatorsignaal, zie verder. Bovenaanzicht van het Ecg toestel met bovenaan het zendertje 3: Rood drukknopje, om simulatorsignaal uit te zenden. Zie blz 9 onderaan. 4: Connector met 9 polen voor eventuele draadverbinding met de PC. 5: Connector voor verbinding naar het zendertje bij draadloze verbinding. Onder deze connector bevindt zich een aansluiting voor de batterijlader. 6: Aan en uitschakelaar voor het zendertje. Wanneer dit knopje ingedrukt is, staat het zendertje aan. Laat het best aanstaan. Dan hoef je alleen de knop 1 te bedienen bij het aanschakelen. 7: In het zendertje zit een diode die blauw wordt wanneer het aanstaat. Onderaan het toestel zit ook nog een schuifknopje, zie verder blz 11 Dit moet op ON staan bij normaal gebruik! Bij verzending staat het niet op ON ivm het transport, opdat de batterijen niet zouden leeg zijn bij de levering. DUS EERST EN VOORAL HET SCHUIFKNOPJE ONDERAAN HET ECG TOESTEL OP ON ZETTEN!!!

5 5 Transport en bewaring Het toestel (1) is ontworpen om bewaard en gebruikt te worden bij alle omstandigheden die binnenhuis kunnen voorkomen: Temperatuur : -10. tot +60. Luchtvochtigheid : 20% tot 90% ( er mag geen vocht condensatie zijn ) Luchtdruk: ieder normale luchtdruk die kan voorkomen tot 8000 meter hoogte. Het toestel dient gebruikt te worden in afwezigheid van corrosieve en ontplofbare gassen. Toebehoren Tien aderig kabel voor ECG opname.(2) en (3) Elektroden voor ECG opname.( 4 en 5 ) Verschillende types electroden zijn mogelijk. Deze moeten apart besteld worden. Verlengkabel 5 meter, tussen Ecg toestel en volgende.(6) Deze kabel heeft u niet nodig bij draadloos gebruik. USB-serieel omzetter (9) Deze wordt enerzijds met een USB poort verbonden en anderzijds met de verbindingskabel (6) bij draadverbinding of het ontvangertje (8) bij draadloos gebruik. CD-ROM met Software. Handleiding Gel (10) Herlader (11) voor de herlaadbare batterijen van het toestel. Zendertje (7) dat met het ecg toestel verbonden wordt. Ontvangertje (8) dat via USB serieel omzetter (9) met USB verbonden wordt.

6 6 Technische specificaties Het toestel voldoet aan de strengste veiligheidsnormen, is zgn. KLASSE II a apparatuur conform de medische richtlijn. Dit houdt o.a. in:.vlottend patiëntencircuit. Isolatiebarrière tussen patiënt en computer van meer dan V. Patient leakage current minder dan 10 microampère onder fout conditie.. Ingangsweerstand 50 megaohm.. Frequentiekarakteristiek: 0.05 Hertz tot 105 Hertz -3 db. Tijdconstante meer dan 3.2 seconden.. 12 bits verticale resolutie.. Sampling rate: 600 per seconde horizontaal.. Voeding: stroomverbruik zonder zendertje slechts 32 ma, met zendertje 95 ma. Het toestel mag niet gebruikt worden bij direct cardial applications zoals bij open hartchirurgie. Het toestel is ook niet inwendig beschermd tegen defibrillatie. Zo dit nodig is kunnen wij als optie een kabel leveren die het toestel beschermt tegen defibrillatie. Veiligheidsvoorschriften Het ECG apparaat draagt een CE label. Ook uw PC moet een CE label hebben. Hij moet isolatieclasse I hebben en een aarding hebben die gekeurd is door een erkende controle organisatie (aardingweerstand < 30 ohm ). De PC en andere geaarde apparatuur moet op minstens 1.5 meter afstand van de patient opgesteld worden. De onderzoeker mag niet tegelijkertijd de PC en de patient aanraken. Voorzie een veilige afstand tussen patient en PC Gebruiker: Een minimale PC en Ecg kennis is aanbevolen.

7 7 2 Installatie 2.1 Software installatie Het programma 'Install.exe' start spontaan op wanneer u de CD invoert. Negeer eventuele waarschuwingen van Windows over onbekende auteur. Volg de aanwijzingen op het scherm en kies de gewenste taal voor de installatie. Dutch = Nederlands. Klik dan op 'Installeer Ecg' De software wordt geïnstalleerd in C:\EcgF12. Indien u een andere directory kiest dan C:\EcgF12 dan moet u deze na de installatie in de setup van het ecg programma ook invoeren en selecteren als directory. Het volstaat om een paar maal 'Volgende' te kiezen om alles te installeren. De bibliotheek van de meegeleverde ECG tracés wordt in C:\Ecgbibnew geïnstalleerd. Er zijn actueel 350 tracés waarvan meer dan 250 pathologische. Bewaar de meegeleverde Cd-rom als back-up. De software werd bewust zo functioneel en eenvoudig mogelijk gehouden. Voor de meeste gebruikers is een korte gewenningsperiode al voldoende. Onze ECG software en de pathologische ECG bibliotheek mag ook vrij verspreid worden. Bezoek regelmatig onze website U kunt er steeds de laatste versie gratis downloaden onder de rubriek 'Download Software'. Op de download na unzippen 'SetupEcg.exe' uitvoeren. Opstarten Er zijn verschillende mogelijkheden in Windows om het programma C:\EcgF12\Ecg.exe op te starten. Via Start EcgF12 - Ecg.exe Vanuit de Windows verkenner dubbelklikken op C:\EcgF12\Ecg.exe. Vanuit de Windows kan u ook een snelkoppeling naar het bureaublad kopieren. Een sneltoets combinatie maken: zie uw Windows handleiding. Wanneer u bijv. Ctrl-Alt-E toekent aan Ecg.exe dan kunt u vanuit eender welk programma dadelijk het programma opstarten door deze toetscombinatie te drukken.

8 8 Verwijderen Via het menu Start-EcgF12-Uninstall kan u het volledige ecg programma verwijderen. Opgelet: u verwijdert ook de ecg bibliotheek en eventueel reeds opgenomen ecg's Zorg dat u steeds een backup heeft van C:\EcgBibNew en C:\EcgF Hardware installatie Bij de installatie kunt u zich moeilijk vergissen. Het is niet nodig om de PC uit te schakelen. De patiënten kabel (15 pins) heeft als unieke eigenschap dat u zijn verbinding op het toestel kunt aanlaten, maar de verbinding ter hoogte van het verdeelkastje verbreken. Dit heeft als voordeel dat de kabel veel minder kluwen vormt. Bij vele apparaten duurt het ontwarren van de patiënten kabel vaak langer dan de ecg opname. Om minder last van kluwen vorming te hebben kunt u de ECG kabel over het hoofd uiteinde van het onderzoek bed leggen of zoals hieronder afgebeeld aan een muur met 2 haakjes bevestigen, Een patientenkabel die geen kluwen vormt. Laat de klemmen en elektroden gerust aan de kabel. Om hem aan te leggen neemt u met de rechterhand de rode en gele kabel en met de linkerhand de zwarte en groene en leg het geheel langs de linkerkant op de patiënt. Maak dan pas de verbinding met de 15-polige kabel van het ECG toestel. De kabel steeds recht uittrekken. Nooit schuin uitwringen.

9 9 Installatie USB-serieel omzetter of De ECG software moet eerst geïnstalleerd zijn! Het volstaat om de USB stekker in een vrije USB poort te steken en even geduld uit te oefenen. Schijnbaar dezelfde procedure wordt tweemaal doorlopen. Windows meldt u wanneer de installatie klaar is. Na de installatie kunt u in het apparaatbeheer met Start - Instellingen - Configuratiescherm - Systeem - Hardware - Apparaatbeheer- Poorten zien welk comportnummer aan de USB-serieel converter toegekend werd. Zie verder blz 15 voor de comportkeuze in het ecg programma. Uitzenden van een simulatorsignaal Na een nieuwe installatie wil men dadelijk een opname doen. Indien er op dat ogenblik geen patiënt ter beschikking is, kan u het volgende doen : Druk met de ene hand op het rode drukknopje achteraan en schakel met de andere hand het toestel aan. Laat het drukknopje los na het aanschakelen. Het ecg toestel zendt dan een gesimuleerde ECG opname uit. De LED vooraan knippert. Om het simulatiesignaal te stoppen moet u het ecg toestel uitschakelen. Verbinden met vaste verbinding : Samen met het toestel leveren wij ook een verbindingskabel van 5 meter. Bij draadloos gebruik heeft u deze niet nodig. Bij het aansluiten tussen het ecg toestel en de usb-serieel omzetter kan u zich niet vergissen. Deze kabel kan ook voor draadloze gebruikers nuttig zijn bij - mobiel gebruik. Zendertje en ontvangertje moeten dan niet verplaatst worden. - wanneer u vergeten bent het ECG toestel tijdig te herladen. Zonder zendertje verbruikt het toestel minder stroom en kan u allicht nog een aantal tracés opnemen. - bij storingen. Indien de storingen weg zijn bij gebruik van de kabel dan zijn de storingen aan onvoldoende draadloze overdracht te wijten. - In een omgeving waar draadloze golven verboden zijn.

10 Draadloos werken : Er moet aan de setup van de ecg software niets gewijzigd worden. Bij de verbindingen kan u zich niet vergissen. Het zendertje wordt verbonden aan de achterzijde van het ecg apparaat, zie blz 4. Het ontvangertje wordt via de USB-serieel omzetter met USB verbonden. Ontvangertje verbonden met USB-serieel omzetter. Het zendertje en ontvangertje kunnen zonder enige storing zelfs door een dikke muur gaan. Wanneer er storing is, die bij het bekijken niet weggefilterd is, dan kan dit komen van een ander apparaat op 2.4 GHZ. Dit kan een microgolfoven zijn of een draadloos netwerk. Bij storingen van een draadloos netwerk kunt u het ontvangertje voor ECG op enkele dm afstand van de zender-ontvanger van het draadloos netwerk plaatsen. Zo niet ok, moet u op op zender en ontvanger een ander kanaal 1..4 te kiezen. Op de onderkant staat een keuzeschakelaar. Zendertje en ontvangertje moet op hetzelfde kanaal 1,2,3 of 4 staan. Indien u het ECG toestel aanschakelt voor het aanleggen van de patient kabel, schakelt het draadloos netwerk zich na enkele ogenblikken spontaan uit. Na het uitzetten van het ECG apparaat schakelt het draadloos netwerk zichzelf weer in. 2.4 Herladen van het toestel Het toestel wordt geleverd met herlaadbare Ni-Mh batterijen met een capaciteit van 1800 mah. Vooraleer te herladen, eerst aan de onderkant van het toestel de schuifknop op de stand CH TR zetten ( CH = charge of TR = transport). Tijdens het herladen is een ecg opname niet mogelijk.

11 11 Onderkant van het ecg F12+ toestel: Nadat de schuifknop op de stand CH-TR staat, de F12 verbinden met de lader. De Led (1) op de lader brandt dan rood. Volledig herladen duurt 14 uur. De lader is een zogenaamde druppel lader. Overladen is niet mogelijk. Als de LED niet rood wordt tijdens het herladen: de schuifknop onderaan op de stand CH-TR ( charge- transport) schuiven! Hoe lang is de autonomie? Bij draadloos gebruik is dit tot 16 uur. Bij gebruik met draadverbinding meer dan 60 uur. Dit is genoeg voor zeer veel ecg's. Veronderstel dat het toestel 3 minuten blijft aanstaan voor een ecg opname van 10 seconden. De autonomie is dan draadloos 20*16= 320 opnames. Wanneer herladen? Tijdens de opname ziet men de batterij spanning bovenaan op het opname scherm. Wanneer de batterij spanning onder 6.9 Volt daalt, wordt de LED op het frontpaneel rood nadat het aangeschakeld is. Op het opname scherm wordt de batterij spanning dan rood. Pas opgeladen NiMh batterijen hebben een spanning van ongeveer 8.4 Volt. Na enkele opnames zakt de spanning tot rond 7.5 Volt en blijft dan lang stabiel. Het toestel blijft normaal werken tot 6 Volt. Men kan er ook een gewoonte van maken om het toestel bvb per 2 maanden eens een nacht op te laden. Belangrijke opmerking: Vergeet je gemakkelijk iets af te schakelen, dan is het zinvol om een set met 6 alkaline AA batterijtjes bij de hand te hebben. Het batterij huis kan gemakkelijk geopend worden. Als je niet oplaadbare batterijen gebruikt, dan mag je het toestel NIET herladen! Na het herladen niet vergeten om de schuifregelaar aan de onderkant opnieuw op ON te zetten!

12 12 3 Hoofdmenu Na het starten van C:\EcgF12\Ecg.exe ziet men deze menubalk: De meeste iconen zijn dadelijk te begrijpen. 1. Nieuwe opname. 2. Tracé + protocol bekijken. 3. Referentie punten. 4 Print. 5 PDF aanmaak 6. Image aanmaak. 7. Setup. Dit dient u eerst eenmaal uit te voeren.! 8 Help. 9 Vectocardiogram. 10 Meer : 4 andere opties die verder uitgelegd worden. 11. Stop. Deurtje sluiten. Dit deurtje wordt nog op verschillende plaatsen gebruikt. Onder de menubalk en van links naar rechts : Patiënt oproepen: in het vak onder 1 een gedeelte van achternaam, voornaam, geboortedatum of dossiernummer invoeren. Bibliotheek: aanvinken om de tracés uit de bibliotheek te bekijken. Wanneer men in de bibliotheek is kan men de tracés uit een bepaalde rubriek kiezen. Teller voor het aantal *.F12 opnames dat zich in een werkdirectorie bevinden. Dan volgt het raster waarin men van links naar rechts ziet : Achternaam Voornaam Geboortedatum, weergegeven met eerst geboortejaar, dan maand, dan dag. Op die wijze kunnen patiënten volgens hun leeftijd gerangschikt worden! Dossiernummer Pad en naam van het bestand.

13 13 Rangschikken volgens opname tijdstip is mogelijk. Frequentie van de hartslag. PQ tijd. QRS complex. QT tijd. QRS tijd. QT tijd. Qtc tijd. = QT / vierkantswortel uit RR interval. Sec : de tijdsduur van de opnameduur. Voor Ecg is dit 10 seconden. Voor langdurige opnames steeds een veelvoud van 10 seconden. Zeer belangrijk: Al de data in het rooster kunnen gerangschikt worden door er eenvoudig bovenaan op te klikken. Dus gewoon klikken in de balk bovenaan van de lijst op het item dat u wilt sorteren. De opnames worden dan gerangschikt opstijgend. Nogmaals erop klikken rangschikt de gegevens afdalend. Vandaar dat het belangrijk is dat de geboortedatum weergegeven wordt, met eerst het geboortejaar, dan maand, dan dag. Rangschikken volgens leeftijd is dan mogelijk. Als dezelfde patiënt verschillende opnames heeft en men klikt bovenaan op bestand dan worden de data gerangschikt volgens het opname tijdstip. Hieronder een voorbeeld nadat men geklikt heeft op «Fr» van frequentie. De tracés met het snelste ritme worden bovenaan weergegeven. Nogmaals klikken toont de tracés met de traagste frequenties. Hetzelfde kan men doen voor PQ, QRS,QT,QTc en opnameduur. *** Patiënt selecteren Onder de icoon balk ziet men een invoervak (***) om een patiënt te selecteren. Voer hier een gedeelte van de achternaam, voornaam, geboortedatum of dossiernummer in. Hoofdletters of kleine letters hebben geen belang. Nadien Enter en eventueel de pijltjestoetsen up en down. Eventueel nogmaals Enter om het tracé te zien. Het tracé dat in het rooster geselecteerd is kan men dus op 3 manieren bekijken : klikken op icon 2 van het hoofdmenu. dubbelklikken op het tracé of Enter toets Rechter muistoets, snelmenu, bekijken.

14 14 Hoe een opname verwijderen? Eerst selecteren, eenmaal erop klikken,dan op de Del toets drukken en bevestigen. Ofwel rechter muis toets op het tracé - verwijderen Snelmenu. Klikken met de rechter muis toets op het raster met de opnames toont een snelmenu, met de voornaamste opties. Ook kan u de besluiten van een tracé bekijken zonder dit te openen. Gewoon kiezen rechter muis toets -> persoonlijk besluit. Belangrijke opmerking voor gebruikers van een vorige versie Omzetten van oude opnames naar het nieuw formaat: Neem een backup van uw oude *.ecg bestanden. Kopieer alle *.ecg bestanden die u wenst over te zetten naar de nieuwe installatiedir. Standaard is dit C:\EcgF12. Na opstarten van C:\EcgF12\Ecg.exe, klik de knop 10 Meer en kies Convert. Kies na afloop om de oude *.ecg bestanden in deze dir te verwijderen. 'Convert' wordt dan opnieuw onzichtbaar worden en u komt niet in de verleiding om er meermaals op te klikken waardoor er multipele kopies van hetzelfde tracé zouden ontstaan.

15 15 4 Setup Als men de eerste keer C:\EcgF12\Ecg.exe start moet men eerst de Setup uitvoeren, klikken op het icon met het sleuteltje. U verkrijgt het onderstaande scherm Taal(1) Maak uw keuze. U kan achteraf nog wijzigen. Setup - Comport Seriele poort (2) Er kan meer dan een serieel toestel met een USB poort verbonden zijn. Daarom kent Windows er een nummer eraan toe. Dit wordt een comportnummer of serieel nummer genoemd. Dit nummer is minstens 3 en maximum 255. Wie een PC met Bluetooth gebruikt en waarop reeds andere toestellen geinstalleerd werden, kan al dadelijk bvb op nummer 21 zitten. De gebruiker mag dit nummer niet vrij kiezen maar moet het door Windows toegekende nummer kiezen. Bij verkeerde keuze kan er geen opname verricht worden! Hoe het correcte comportnummer kiezen? Zorg dat het ecg toestel of ontvangertje verbonden is met de pc. Het hoeft niet aangeschakeld te zijn. Klik aan de rechterkant van het vakje in de rode cirkel hierboven, op het pijltje naar beneden om de mogelijkheden te zien. Meestal is het hoogst aanwezige comport nummer het correcte. Het hoogste nummer is meestal het apparaat dat er het laatst bijgekomen is. In het voorbeeld hierboven is Com18 het correcte nummer. Het hoogste nummer is niet altijd het correcte : Er kan vroeger een apparaat geinstallleerd geweest zijn op een lager nummer dat verwijderd werd. Dan kiest Windows dit vrije nummer.

16 16 Tweemaal testen, met en zonder dat er iets van het toestel met de PC verbonden is : Als je niet zeker bent dat ComX, de correcte keuze is, verbreek dan de verbinding tussen de USB poort en het toestel. Verlaat de setup met 'ok' of gebruik de knop 'Refresh'. ComX is er dan niet meer bij. Na opnieuw verbinden van het toestel met de PC is ComX in dit geval dus de correcte keuze. Nadien mag u het comport nummer nooit meer wijzigen, tenzij u het programma installeert op een nieuwe PC. Een verkeerde keuze kan geen kwaad, maar een ECG opname is niet mogelijk. Wanneer de ecg opname plots niet meer schijnt te werken, dan is dit meestal aan een accidenteel verkeerde comportkeuze te wijten. Wat te doen als er bij het klikken op het pijltje naar beneden geen comportnummer of alleen 'Com1' en 'Com2' te zien is? Eerst het ontvangertje verbinden met de PC. Dan wachten! Pas nadien de ecg software opstarten! Windows kan een nieuw Comportnummer toedienen in enkele seconden, maar indien Windows geconfigureerd is om naar de meest recente driver opzoek te gaan, dan kan dit wel 10 lange minuten duren! Com1 en Com2 kunnen het nooit zijn. Deze zijn gereserveerd voor vaste poorten, poorten met een 9 polige male connector, die vooral vroeger op een PC te vinden waren. Com3 is bij een portable vaak maar niet altijd gereserveerd voor een infrarood poort, zelfs als er geen infrarood poort is. Noteer best het correcte comportnummer! Wanneer een ecg opname niet meer mogelijk is, dan is dit meestal het gevolg van een accidenteel verkeerde comport keuze. Een verkeerde keuze kan het toestel of de PC niet beschadigen. Een opname lukt echter niet. Wanneer het toestel op een bepaalde PC werkt, verander dan nooit de seriële poort op die PC! Net zoals de andere instellingen wordt het correcte comportnummer bewaard bij het verlaten van de setup met 'Ok' en stoppen van het ecg programma met de knop 'Stop' van het hoofdmenu. De knoppen 'Refresh' en 'Detect' Met 'Refresh' wordt een nieuw geinstalleerde comport toegevoegd aan de lijst zonder de setup te verlaten en weer te openen. 'Detect' laat toe om het comportnummer automatisch te kiezen, tenminste als het reeds aanwezig is, de beide drivers ervoor reeds geinstalleerd zijn. De usb-serieel omzetter resetten zonder de PC uit te schakelen: Gewoon uit de PC verwijderen. Na enkele seconden weer inpluggen en dan wachten. Configuratiescherm Apparaatbeheer Bij klikken op de + voor poorten kan u daar het door Windows toegekende comportnummer rechtstreeks zien. Dan heeft u gans deze uitleg niet nodig. Minder geoefende gebruikers openen het apparaatbeheer echter liever niet. Nogmaals en tot vervelens toe : Denk eraan wanneer er geen opname mogelijk is, dat dit meestal het gevolg van een accidenteel verkeerde comport keuze.

17 17 Setup Dir (3) Werkdirectory, directory waarin het programma werkt, nieuwe opnames bewaart. Dit mag een andere directory zijn dan de installatiedirectory. Ook een gedeelde directory op een server is mogelijk, bvb //Servernaam/Ecg2011 Met de knoppen '+' en '-' aan de rechterkant kan een lijstje van directories aangemaakt worden. De gebruiker kan gemakkelijk schakelen tussen de verschillende directories door het pijltje naar beneden aan de rechterkant van de combobox te gebruiken. De knop '+' aan de rechterkant: Deze laat toe om een nieuwe dir aan de lijst toe te voegen. Tot 12 verschillende directories kunnen toegevoegd worden. Wanneer de naam van een nog niet bestaande directory toegevoegd wordt aan de lijst, dan wordt deze ook aangemaakt. De knop '-' uiterst rechts Deze laat toe om een directory uit de lijst te verwijderen. De directory en haar inhoud wordt erdoor niet verwijderd. Ze kan later opnieuw toegevoegd worden met de '+' knop. De meeste gebruikers hebben met de installatiedirectory alleen, C:\EcgF12 genoeg om al hun opnames te bewaren. Een extra directorie is alleen nodig wanneer er vele duizenden opnames in zitten en het opstarten van ecg.exe trager zou worden. Setup - Hints van het Ecg protocol (4). Hints zijn tips, alle mogelijke afwijkingen die uw aandacht vergen. Voorbeeld : Een geïsoleerde negatieve T golf in D3 is vaak niet pathologisch, maar moet toch vermeld worden.

18 18 Setup Protocol, conclusies voor het Ecg protocol.(5) De gebruiker heeft de mogelijkheid om zelf de voorwaarden voor de conclusies van het protocol te wijzigen, eigen pathologie toe te voegen. Setup Comparator.(6) De setup van de Hints, het Protocol en de comparator staan uitgebreid beschreven in het bestand op de CD \Handleiding\Nederlands Ecg\AddendaNl.pdf of op onze site. Setup Gebruikers (7) Verschillende gebruikers: Indien er verschillende gebruikers zijn, vervang dan User1, User2 en de volgende lijnen door hun naam. Men kan tot 10 verschillende gebruikers invoeren. Bij het opstarten van Ecg.exe krijgt men dan een extra scherm te zien. Men moet de naam van de gebruiker aanstippen. Later kan men dan nog steeds zien welk tracé door wie opgenomen werd. Solo gebruiker : Wanneer je 'User1' niet vervangt door uw naam, dan verschijnt 'User1' steeds bij afdruk en bekijken. Alleen User1 door uw naam vervangen. User2 laten staan! Anders krijg je bij het opstarten steeds het scherm te zien met de keuze van de gebruiker.

19 19 Setup Scherm (8) PC's kunnen verschillen in resolutie. De laatste jaren verschijnen er veel breedbeeld monitoren. Wanneer op het scherm het raster niet mooi vierkantig wordt weergegeven dan kan men dit bijstellen (rode cirkel hieronder). Doe dit pas toe nadat je met de scheiding tussen signaal en protocol naargelang uw voorkeur hebt bepaald. ( rode verticale lijn ) Setup Extra (9) Instellen om het scherm met de referentiepunten al of niet na iedere opname te tonen! Belangrijk erin is ook de keuze tussen 50 of 60 Hertz als frequentie van het lichtnet. Nederlandstalige landen hebben allen 50 Hertz. Dit is belangrijk voor de goede werking van de digitale filters. Setup Interface (10 ) Er zijn 3 mogelijkheden om onze software vanuit andere software, zoals uw programma voor patient data beheer op te starten. None of Geen betekent dat de software op zichzelf wordt opgestart. Arguments : het merendeel van de software werkt hiermee. XML: is alleen voor Medidoc. Data.txt dmv aanmaken van een bestandje Data.txt Meer uitleg over integratie staat beschreven in het bestand \Handleiding\Nederlands Ecg\AddendaNl.pdf 11 Setup - Ok De instellingen van de setup bewaren. Pas bij het verlaten van het programma worden de instellingen definitief bewaard. 12 Setup - Cancel Stoppen zonder de instellingen van de setup te bewaren.

20 20 5 Opname Schakel het toestel aan. Positioneer en relaxeer uw patiënt comfortabel op het onderzoeksbed en leg deskundig de patiëntkabel aan. Scheer zo nodig wat haar op de thorax. Gebruik gel, crème of kleefelektroden. Zet de klemmen op de bovenarmen van de patiënt en niet de onderarmen! Klik dan pas in het opname menu op het icon links bovenaan. Eerst ziet u het scherm met de personalia van de patiënt: - naam - voornaam - geboortedatum. Het geboortejaar met 4 cijfers moet verplicht ingevoerd worden. Anders kunnen de patiënten niet volgens leeftijd gerangschikt worden. Rechts kunt u kiezen om de notatie maand dag jaar te gebruiken. - dossiernummer. Een patiënt kan verschillende opnames hebben op dezelfde datum. Best is dan om een dossiernummer 1, in te voeren. - Geslacht: Man of Vrouw. Vorige : de gegevens van de vorige patiënt invoeren. Dit is nuttig bij een tweede opname van dezelfde patiënt Wissen : al de personalia wissen. Ok: een opname van deze patiënt beginnen: Het toestel eerst aanschakelen! Cancel: De opname afbreken Plaatsen van de elektroden Rood rechter arm - Geel linker arm - Groen linker been - Zwart rechter been V1 Vierde intercostaalruimte rechts V2 Vierde intercostaalruimte links V3 Tussen V2 en V4 V4 Medioclaviculaire lijn V5 Voorste axillaire lijn V6 Middelste axillaire lijn Bij de precordialen is de kleur volgorde van de stekkers rood, geel en groen (zoals bij de perifere afleidingen). V1 en V4: rood, V2 en V5: geel en V3 en V6 groen. De plaatsing van V1 en V2 gebeurdt vaak niet correct. Indien ze te hoog geplaatst worden, dan ziet men een pseudo onvollledig rechter bundeltakblok. Indien ze te laag geplaatst worden, ziet men vaak een early repolarisation syndroom met gestegen ST segment. Dadelijk na het klikken op Ok begint de opname.

21 21 Ecg 10 sec opname Ecg (2) staat standaard gekozen. Onder 1 wordt een stukje van I,II en de 6 precordialen getoond. Indien er ondertussen bijv. een precordiale elektrode afgevallen is kunt u ze weer bevestigen. Zodra de afleidingen stabiel zijn, klik op START ( 1 ) om een Ecg opname te maken. Monitoring - langdurige opname. Na de start op de knop 'Monitor' (3) kiezen. Verschillende extra opties worden dan zichbaar. I II III IV V VI VII VIII I de gewenste afleidingen kiezen. De 12 afleidingen worden steeds opgenomen. Zelfs indien u slechts kiest voor bvb afleidingen 1,2 en 3 II Tijdconstante kiezen. Hoe korter de tijdconstante, hoe sneller het trace naar de basislijn terugkeert. Standaard is als tijdconstante 3.2 seconden gekozen en wordt het trace realtime weergegeven. III is dan niet zichtbaar. Men kan kiezen tussen en 0.2 seconden. Wanneer je in II een korter tijdconstante kiest, dan wordt het origineel trace nog steeds real time weergegeven, maar kan je met III kiezen met hoeveel seconden vertraging het gestabiliseerde signaal wordt weergegeven. Met het kiezen van een lagere tijdconstante keert het signaal sneller terug naar de basislijn. Dit is vooral nuttig bij inspanningsproeven. IV De weergave van het signaal vergroten of verkleinen. V Pause. Wanneer er bvb een electrode losgeraakt is, dan kan u de opname tijdelijk onderbreken.

22 22 VI Bip al of niet bij ieder QRS complex. VII Benaderende batterijspanning. In 'Setup-Extra' moet ingesteld zijn om ze weer te geven. Wanneer lager dan 6,9 volt, wordt de spanning rood weergegeven. VIII Stoppen van een langdurige opname.( bij sommige pc's moet je 2 maal klikken ) Onder de knop 'Stop' ziet men het aantal seconden dat een opname reeds bezig is Bij langdurige opname worden in het rechterveld de average signalen, gemiddelde complexen getoond. Indien de opname onrustig is, kan men hierop toch nog goed een ST deviatie volgen. Zo nodig kan de scheidingsgrens tussen het opnamescherm en de gemiddelde signalen verplaats worden, vooraleer men op 'Start' klikt. Opmerkingen : Vergeet uw toestel niet uit te schakelen na een opname! Met Setup Extra kan u instellen om een boodschap te geven wanneer u het programma verlaat en het toestel is nog aangeschakeld. Het signaal dat in de pc bewaard wordt is steeds het ongefilterde signaal met een tijdconstante van 3.2 seconden en met alle afleidingen erin. Bij een langdurige opname zijn er 360 kb geheugenruimte nodig per minuut. Daarom hebben we als betaalbare optie een programma Monitor.exe en een kabeltje met slechts 4 verbindingen. Dan zijn er slechts 90 kb per minuut nodig. Info op onze site. Meer uitleg over langdurige opname en inspanningsproeven staat in directorie \Handleiding\Nederlands Ecg\Addenda_Ecg.pdf en op onze site onder Software Addenda_Ecg.pdf,

23 23 Enkele tips voor een kwaliteitsvolle opname Verwijder het onderzoek bed van elektromagnetische storingsbronnen, zoals o.a. uw PC, elektriciteitsleidingen, TL lampen. Indien uw met een laptop werkt, trek dan tijdens een ecg opname de voeding even uit Een elektrische onderzoekstafel moet soms uitgeschakeld worden, stekker uittrekken. Zorg voor een goed verwarmde onderzoeksruimte en een comfortabel (breed) onderzoek bed om tremor te vermijden. Indien de bovenarmen van uw patiënt niet te dik zijn, bevestig de klemmen daar en schik de leidingen van de patiënt kabel zoveel mogelijk langs het lichaam van de patiënt. Als de bovenarmen te dik zijn, kan u ze nog altijd ter hoogte van de ellebogen plaatsen. Liever niet ter hoogte van de polsen plaatsen.(tremor, slechter contact) Bij de electrodes naar de onderste ledematen, zorg ervoor dat het metalen contactvlak niet mediaal op de tibia, maar lateraal geplaatst wordt. Zorg voor een goed contact tussen elektroden en patiënt. Gebruik gel of spray. Zo nodig wat haar op de borstkas wegscheren. Bij sterk behaarde patienten is gel beter dan spray opdat de electroden er niet zouden afvallen.voel even of de schroefjes van de precordialen nog goed vast zitten. Het duurt ongeveer 1 minuut vooraleer de weerstand en spanningsverschil tussen huid en elektroden volledig stabiel is. Indien een eerste opname minder geslaagd is, herbegin dan eens. Dit duurt slechts 10 seconden en er is nog geen kostbaar papier verspild! Kleefelektroden kunnen gebruikt worden. Vaak geven ze toch minder goede resulaten. Vergeet niet dat het bij sommige soorten verschillende minuten duurt vooraleer de weerstand tussen huid en electrode stabiel wordt. Zorg dat alle kleefelectroden van hetzelfde type zijn. Gebruik in dat geval ook kleefelektroden voor de ledematen. Kleefelectroden mogen niet bewegen tov de huid. Extra fixatie met Hypafix Mefix kan helpen. Stel de patiënt gerust en vraag hem om even niet te spreken tijdens de opname. Dit is niet altijd eenvoudig! Wees zelf ook kalm: nerveuze dokters maken slechte tracés! Draai zo mogelijk uw monitorscherm zodanig dat de patiënt ook iets te zien krijgt. Bij vele patiënten helpt dit hen te ontspannen. Vergeet niet uw elektroden na iedere opname te reinigen. Is er toch nog teveel 50 Hertz storing, voer dan een langdurige opname uit en tracht ondertussen de storingsbron uit te schakelen, zoals een elektrische onderzoekstafel met onvoldoende aarding uittrekken, een TL of halogeen licht uitschakelen, het scherm van de PC wat verwijderen. Als u niet weet of u met 50 Hertz te doen heeft, kan u ons altijd een opname doorsturen als bijlage. Stuur geen PDF bestand: dit kan niet geanaliseerd worden maar een *.F12 bestand. ( De naam van het F12 bestand is de opnamedatum_tijdstip.f12 )

24 24 6 Trace en protocol bekijken. Op het overzicht scherm bevindt zich na het opstarten 5 seconden van iedere afleiding. De plaats waar u zich bevindt kunt u zien in de menubalk bovenaan links. De totale opnameduur ziet u als hint wanneer u de muiscursor over de schuifbalk beweegt. Na de ecg opname komt u in dit scherm terecht en van hieruit kan u nagenoeg al de rest uitvoeren. We bespreken daarom het scherm in detail. Eerst en vooral moet u de scheidingsgrens tussen trace en protocol, de rode lijn in het fragment hieronder zo nodig verplaatsen, met de linker muistoets verslepen, zodat het protocol leesbaar is. Linkerkant van de menubalk: A B C A: Men kan met de schuifbar - scrollbar vooruit of achteruit schuiven. De periode die men verschuift hangt af van de wijze van bekijken - bekijken van een detail van een afleiding 2.5 seconden mee verschuiven, - bekijken van de 12 afleidingen: 5 seconden - bekijken van de 6 perifere of precordiale afleidingen: 10 seconden De locatie wordt aangeduid in de titelbar en in de hinttext van de scrollbar. B: Afleidingen I..V6 I.. AVF V1.V6 5 seconden van iedere afleiding zoals hierboven wordt getoond. 10 seconden van I tem AVF 10 seconden van V1 tem V6. D

25 25 Klikken met de linker muistoets op een bepaalde afleiding laat u een detail hiervan zien. Rechter muistoets brengt u opnieuw naar het overzicht. Test Ijk signaal Average complexen, gemiddelde complexen. Het gemiddelde van de vier beste complexen van 10 seconden wordt getoond. ST segments Het verloop van het ST segment Average en ST segments zijn vooral nuttig bij langdurige opnames en inspanning proeven. C Vorige: u ziet het tracé samen met het vorige dat opgeroepen werd. U kan ook een detail vergelijken. D Filter. Er zijn 4 mogelijkheden - Filter af : het volledige spectrum 0, Hertz -3dB wordt weergegeven Hertz -3dB SRL. Dit filter toont nog steeds het volledige spectrum. SRL staat voor software driven right leg, waar bij er vooral voor 50 en 60 Hertz een goede filtering is ZONDER enige verzwakking of vervorming van het signaal Hertz -3dB SRL. Idem als vorige maar snellere basisllijn stabilisatie Hertz -3dB Er is verzwakking van puntige QRS complexen. Meer info over de filters in 'Addenda_Ecg.pdf' De gekozen filter wordt ook gebruikt bij afdruk, PDF en image aanmaak. Steeds wordt het ongefilterde signaal bewaard. U kan altijd achteraf kiezen. Op het scherm wordt het gebruikte filter steeds weergegeven links onderaan.

26 26 Rechterkant van de menubalk: E F G H I J K L E F G H I J De referentiepunten secundair wijzigen, zie volgend hoofdstuk Printen PDF aanmaak. Image aanmaak Meer Motivatie van de conclusies van de PC. Dit is een belangrijke mogelijkheid. 'Motivatie' is alleen zichtbaar wanneer de tab (*) Conc (conclusie ) gekozen is. Met Motivatie kan u zien waarom een bepaalde diagnose al of niet door de pc voorgesteld wordt. K Dit scherm verlaten zonder eventuele wijzigingen aan personalia van de patient en of uw persoonlijk besluit te bewaren. L Stoppen en eventuele wijzigingen aan de personalia van de patient en aan uw persoonlijk besluit te bewaren. De knop 'Meer' - vergelijk het trace met de tracés uit de bibliotheek. - plaats van het trace tov de tracés uit de bibliotheek - vectocardiografie. - de berekende waarden van de 12 afleidingen, - geavanceerde ritme analyse. Heel wat meer uitleg is te vinden in Addenda_Ecg.pdf Contrastkleur is de kleur van het stuk signaal dat in de hints met een pijl aageduid wordt. Dikte van het signaal bij bekijken.

27 27 Bij opnames die langer duren dan 10 seconden, heeft de knop 'Meer' nog een extra item : Extract. Een langdurige opname neemt veel geheugen in beslag. ( 360 kb / minuut ) Met Extract kan men fragmenten van 10 seconden extraheren uit een langdurige opname. Nadien kan de langdurige opname dan eventueel verwijderd worden. Rechts van de afbeelding ziet men ook - Personalia van de patient. Foute invoer kan hier nog secundairgewijzigd worden. - Frequentie, As van P golf, QRS complex en T golf. PQ, QRS, QT en QTc tijd. Wanneer deze waarden buiten het normale vallen, worden ze in het rood getoond wanneer ze hoger zijn en in het blauw wanneer ze lager zijn. - CONC-HINT-PERS conclusies, tips of een persoonlijk bestand. Klik op een van de drie mogelijkheden Conc: Conclusies van de PC: voorstel of voorstellen voor de einddiagnose, zie verder Hints tips Alles wat afwijkend is in verband met Q golven, ST segment afwijkingen of T golf afwijkingen. Klikken met de linker muis toets op een van deze afwijkingen toont waarover het gaat. Bij de hints staan ook zaken die moeten vernoemd worden, maar daarom niet pathologisch zijn, bvb een negatieve T golf in afleiding III. Pers : in de installatie directory bevindt zich een bestand, Personal.txt Dit is een gewoon tekstbestand dat je bvb met Windows Notepad kan bewerken. Je kan er zelf uw eigen persoonlijke besluiten aan toevoegen. Zonder te klikken op de rode pijl blijft uw eigen besluit leeg! Om een ECG aan te rekenen is het voor de gebruiker immers verplicht om zelf zijn eigen besluit toe te voegen. Het selecteren van een van de bronnen, CONC, HINT, PERS en het klikken van de rode pijl zijn echter het bewijs dat u zelf geprotocolleerd heeft.

28 28 Onderaan staat uw persoonlijk besluit. U kan hier eigen tekst aan toevoegen. Alles wat hier staat wordt samen met het tracé bewaard en verschijnt ook samen met de afdruk en PDF output. Naam van de onderzoeker. Indien hij deze met setup users ingevoerd heeft. Door te klikken op het label Persoonlijk Besluit kan je de inhoud van het persoonlijk besluit aan het Windows clipboard toevoegen en dan nadien eventueel in het dossier van de patient plakken met Ctrl-V Frequentiecorrectie - belangrijk : Met Afleidingen en keuze I..AVF kies je om de volledige 10 seconden te bekijken. Bij het bekijken van de volledige 10 seconden wordt ieder Ecg complex gemarkeerd met een blauw verticaal streepje. Indien de automatische frequentie bepaling niet correct gebeurde, ziet u het dadelijk. Om het aantal blauwe streepjes te vermeerderen of te verminderen op de schuifbalk links onder naar boven of onder klikken! => * Wanneer het aantal blauwe streepjes, het aantal vastgestelde QRS complexen wijzigt, dan moet moet je Windows soms dwingen om het scherm te verversen door op de Tab ConcHINT-Conc te klikken en te zorgen dat de frequentie op scherm, bij afdruk en pdf aanmaak correct wordt weergegeven. Waarom gebeurt de automatische frequentie bepaling niet altijd correct? Bij hoge frequenties boven de 175 / minuut faalt automatische frequentie bepaling vaak omdat het onderscheid tussen QRS complexen en spitse T golven automatisch niet kan gemaakt worden. Met behulp van het schuif balkje links onder werkt de frequentie bepaling ook bij zeer hoge frequenties wel correct. Opmerking In uitzonderlijke gevallen, bij zeer grote complexen kunnen deze elkaar op het scherm overlappen. Onderaan het vakje ½ aankruisen (boven *) toont de complexen op halve hoogte.

29 29 7 Referentie punten. Een belangrijk deel van de verkeerde interpretatie van klassieke ECG toestellen is het gevolg van het feit dat de computer door storingen de referentie punten niet goed bepaalt. Dit kan ook bij ons gebeuren, u ziet het dan echter dadelijk en kunt de computer even helpen om bijv. het begin van een laag gevolteerde of zelfs retrograde P top aan te duiden. Bij alle klassieke toestellen is dit onmogelijk. U heeft bij hen geen enkel inzicht in de reden van het falen van hun protocol! Er is een P golf. De 6 referentiepunten zijn: Begin en einde van de P golf worden door een gele of roze lijn aangeduid. Begin en einde van het QRS complex door een groene lijn. Begin en einde van de T golf door een blauwe lijn. A B C Akkoord met de automatische plaatsing: kies dan dadelijk rechtsboven Cancel. Niet akkoord: 1/ Eerst de afleidingen kiezen om de referenties te plaatsen. U ziet op het scherm afleidingen I en II. Meestal zijn deze ok, maar soms kan een P-golf bvb beter zichtbaar zijn in V1 en V2. Met C kunt u twee andere afleidingen kiezen. 2/ Al of niet P golf: op A klikken om te wijzigen. 3/ Zo nodig met de scrollbar onderaan naar een ander (P)QRST complex scrollen. Meestal vragen 1/ 2/ en 3/ geen actie van de gebruiker : de meeste opnames hebben een P golf, afleidingen I en II zijn ok en in het eerste deel is er een geschikt PQRST complex. Het volstaat om 6 maal met de linker muistoets op het scherm te klikken om de referentiepunten te plaatsen en nadien re boven op de knop Bewaar

30 30 Er is geen P golf A B C D E F Klik bovenaan eerst eenmaal op A zodat er staat Geen P golf. Dan 4 maal op het scherm klikken en nadien op F. Indien u deze uitleg vergeten bent, kan u nog altijd op de knop D Help klikken. Lees ook de uitleg die verschijnt onder A en klik met de linker muis toets achtereenvolgens op begin P golf ( indien er een is), einde P golf ( indien er een is), begin QRS complex,,einde QRS complex,,begin T golf en einde T golf Klik dan op F om te bewaren. Opmerkingen Nogmaals: bij voorkamerfibrillatie hoeven er slechts 4 referentie punten geplaatst te worden en kiest u dus links boven eerst 'Geen P golf' Bij een retrograde P golf, begint men ook met begin en einde van de P golf aan te duiden. De PQ afstand zal dan negatief berekend worden. Indien men slecht een van de punten wenst te corrigeren of men heeft een fout gemaakt het plaatsen van een van de punten, dan kan alleen dit gecorrigeerd worden met B. Om bvb het einde van het QRS complex alleen te wijzigen, klik op End S,vervolgens op het einde van het QRS complex en dan op bewaren om alleen dit te wijzigen.

31 31 Onderaan ziet u een zogenaamde differentiaal curve Deze is samengesteld uit alle 12 de afleidingen. Deze curve is volledig vrij van drift en kan u helpen om de referentie punten correct te plaatsen. Let er op dat men bij deze curve eerder op de flanken moet klikken dan op het begin van de deviatie. Links onderaan kan men de differentiaal constante wijzigen. Hieronder twee voorbeelden bij dezelfde patient. Links met een kleine differentiaal constante van 15 msec. Rechts met een grotere van 55 msec ( ongeveer de helft van de breedte van het QRS complex..) Rechts valt begin en einde van het QRS complex samen met de toppen van de curve en zijn aldus gemakkelijk te plaatsen. Analoog kan men voor het einde van de T golf een constante van 100 msec gebruiken. Voor de P golf zijn grote differentiaal constanten niet bruikbaar.

32 32 8 Protocol Inleiding Om het automatisch protocol zinvol te gebruiken is het onontbeerlijk om enig inzicht te verwerven in het ontstaan ervan, de mogelijkheden en de beperkingen. De meeste producenten leggen de nadruk op het grote aantal diagnoses dat hun software kan geven. Hoe meer afwijkingen software tracht te diagnosticeren, hoe groter echter ook de kans dat deze ongewenst getoond worden. De meest beperkingen ontstaan doordat de kwaliteit van een opname vaak minder is dan automatische analyse verwacht. Dit is de reden dat vele cardiologen ook thans nog afkerig zijn van automatische ECG analyse. Wij leggen de nadruk op volgende voordelen, die mogelijk zijn doordat men met een PC werkt : Referentiepunten. Dit geeft een reusachtig voordeel. Klassieke analyse loopt vaak fout doordat deze punten automatisch niet correct kunnen geplaatst worden. Geen enkel automatisch protocol is tot nu toe in staat om bvb een laag gevolteerde retrograde P golf aan te duiden. Het menselijk oog blijft superieur voor dergelijke afwijkingen, die men wil zien. Nauwkeurigheid Alle afstanden worden steeds correct bepaald tot op een miljoenste nauwkeurig, in functie van de referentiepunten. ( vergelijk even met de loopsnelheid van papier op een klassiek apparaat die gemakkelijk 5% of meer afwijkend is ) Hints Dit zijn tips van de PC, alles wat moet vernoemd worden, maar daarom niet pathologisch is. Alle segmenten die mogelijk pathologisch zijn worden in een lijst getoond. Erop klikken volstaat om ze te tonen. Men ziet dadelijk of de PC correct is. Inbreng gebruiker De lijst met eind diagnoses is eerder beperkt. Men kan steeds kiezen om een besluit van de PC al of niet aan zijn eigen persoonlijk besluit toe te voegen. Bovendien kunnen de meeste parameters door de gebruiker gewijzigd worden in Setup-protocol. Een andere bron van eigen inbreng is het bestand personal.txt in de installatiedirectory. Dit bestand kunt u met een gewone tekstverwerker wijzigen en aanvullen. Vergelijkingsmachine Vanuit het scherm om te bekijken kan u eveneens de vergelijkingsmachine opstarten. (met de knop Meer ) Na afloop kan u rechts van Conc-Hint-Pers klikken op en eventueel het protocol overnemen van een van de best gelijkende opnames. Om een ECG te tarificeren is het voor de gebruiker verplicht om zelf zijn eigen besluit toe te voegen. Het selecteren van een van de vier bronnen, CONC, HINT, PERS of COMP1..10 en het klikken van de rode pijl zijn echter het bewijs dat u zelf het protocol gemaakt heeft.

33 33 Conclusies (CONC) van de PC Onder Persoonlijk besluit ziet u uw eigen besluit zoals het zal bewaard worden en afgedrukt worden. De voornaamste afwijkingen die actueel gemeld worden onder de TAB CONC zijn onder andere: Hypertrofie: Rechter atrium hypertrofie, Linker atrium hypertrofie, Rechter ventrikelhypertrofie, Linker ventrikelhypertrofie. Bundeltakblokken: Volledig rechterbundeltakblok, Volledig linker bundeltakblok, Linker anterior hemiblok. Preexcitatie: WPW type I, WPW type II. Infarcten Anterior infarct: Pathologische Q golf in 2 precordialen. Lateraal infarct: Pathologische Q golf in I en AVL. Inferior infarct: minstens 2 pathologische Q golven in II, III en of AVF Posterior infarct. Ritmestoornissen: Onregelmatig ritme, Voorkamerfibrillatie, Regelmatige tachycardie. Ventrikeltachycardie, Atrioventriculaire reentry tachycardie AV blok graad I ( PQ > 200 milliseconden) Microvoltage perifeer. Geen enkele perifere R top is hoger dan 5 mm Microvoltage precordiaal. Geen enkele precordiale R golf is hoger dan 10 mm. Verlengde QT tijd - hypocalcemie wanneer gecorrigeerde QTc tijd > 420 ms. Verkorte QT tijd - hypercalcemie wanneer QT tijd < 320 ms. Met setup protocol kan de gebruiker zelf de formules wijzigen. Meer uitleg hierover staat op de CD\Handleiding\Nederlands Ecg\Addenda_Ecg.pdf

34 34 Hint tips Onder deze noemer zijn alle afwijkingen te vinden die hoeven gemeld te worden, zonder dat ze daarom pathologisch zijn, zie ook blz 27 Comparator - Ecg interpretatie door vergelijking Met de knop Meer Comparator kiezen. Het actuele Ecg wordt vergeleken met alle tracés uit de bibliotheek. Na afloop ziet u naast de TABS CONC,HINT en PERS, de getallen 1 t.e.m. 10 als TAB staan. Klik bijv op 2. U ziet nu uw trace en het best gelijkende uit de bibliotheek samen op het scherm. Met de rode pijl naar beneden kunt u ook dan het protocol van dit tracé eventueel aan uw eigen besluit toevoegen. Opmerking: Indien u vertrekt met een tracé uit de ecg bibliotheek, dan is het best gelijkende trace, dus nummer 1, hetzelfde trace.

35 35 9 PDF A B C D E F A De PDF bestandsnaam, kies de naam zodanig dat je in een dir de pdf nog kan terugvinden. B Helpt bij het kiezen van de PDF bestandsnaam. Datum + tijdstip van de aanmaak. Naam en voornaam van de patient. Beiden C Eventueel een paswoord invoeren. Als je geen paswoord wil meegeven, laat dit vakje dan leeg. Als je PDF wil versturen als bijlage bij een , dan moet je een paswoord meegeven. D Kleur en dikte van signaal en raster. Best geen wit kiezen(! ) E Stijl van het raster. A : geen raster, voor afdruk op mm papier. B : raster met lijnen om de mm ( pdf bestand ongeveer 250 kb ) C D en E mooier raster, maar pdf bestand is groter, rond 650 kb F 5 sec: voor standaard Ecg afdruk wordt dit het meest gebruikt. Men kan kiezen om de eerste vijf seconden af te drukken of de laatste vijf. 2.7 sec: Van iedere afleiding wordt 2.7 seconden afgedrukt + een ritme strook van 10 seconden. Dit wordt best gebruikt bij Ecg opnames met zeer grote complexen, die anders elkaar bij de afdruk overlappen. Klassiek voorbeeld : linker ventrikel hypertrofie. 2*10 sec De volledige 10 seconden afdruk. Men heeft dan 2 A4 bladzijden nodig.

36 36 Bij langdurige opnames kunnen ook de volgende drie opties gebruikt worden : Average gemiddelde complexen Men kan rechts instellen om de hoeveel seconden deze moeten afgedrukt worden. Condens Een gecondenseerde afdruk maken, 10 minuten per pagina. Men kan rechts instellen welke afleiding moet afgedrukt wordt. ST. Het verloop van het ST segment in de 12 afleidingen bij langdurige opnames START De PDF afdruk starten. STOP Dit scherm verlaten. Eventuele wijzigigen van kleuren, raster en signaal worden bewaard. Het PDF formaat is een standaard voor uitwisseling van gegevens die zowel tekst als grafieken bevatten. PDF bestanden kan men lezen met Acrobat reader. Deze kan men gratis downloaden op In vele medische dossiers kan men een PDF bestand integreren. en is mogelijk. Afdruk is ook van hieruit mogelijk. Soms duurt de afdruk lang. Dit hangt af van de snelheid van uw PC en zijn geheugen en vooral van de ingestelde resolutie van uw printer. 300 DPI is genoeg DPI duurt bv 16 maal langer dan 300 DPI. Indien u de hoge resolutie voor andere programma's nodig heeft, dan kan u onder Windows dezelfde printer tweemaal installeren.

37 37 10 Afdrukken Indien er verschillende printers met de PC verbonden zijn, dan kan u kiezen met welke printer de afdruk gemaakt moet worden. De overige opties zijn dezelfde als bij PDF aanmaak. Een kleurenprinter zelfs een zeer goedkope geeft altijd een zeer goede afdrukkwaliteit. Voor afdruk kan men andere kleuren kiezen dan om te bekijken. Op een laserprinter, door een snelle PC gestuurd, krijgt u reeds na minder dan 15 seconden een afdruk van 300 DPI resolutie. De resolutie instellen op meer dan 300 DPI maakt de kwaliteit van het ECG signaal niet beter, maar het duurt langer vooraleer het afdrukken begint. (1200 DPI = 16 * langer dan 300 DPI enz.) Indien u voor andere programma's deze hoge resolutie nodig heeft, dan kan u dezelfde printer onder Windows tweemaal installeren, eenmaal met hoge resolutie en eenmaal met 300 DPI voor ECG. Wenst u alleen een bepaald scherm af te drukken druk dan op PRINT SCREEN en werk via clipboard. U kunt dan in een ander Windows programma ( bijv. in Word) Ctrl V (Bewerken-Plakken) uitvoeren en hiermee afdrukken. Waarom is er nog een aparte afdrukmodule als men ook vanuit de pdf kan afdrukken? Vaak, maar niet altijd is directe afdruk sneller.

38 38 11 Image aanmaak A: Type afbeelding. Al de vijf mogelijkheden werken evengoed zonder resolutie verlies. Laat uw keuze dus vooral bepalen door de grootte van het aangemaakte bestand, en de viewers waarmee u Windows uitgerust is. Bij een foto is JPG vaak compacter dan de andere formaten, bij een ecg is dit niet het geval. Vermits ecg vooral uit lijnstukken bestaat zijn PNG en TIFF veel compacter. B Al of niet het bestand na aanmaak bekijken. Klikken op? leert hoe u een andere viewer te kiezen. C Omvang van het aangemaakte bestand, na aanmaak ervan. De overige opties zijn dezelfde als bij PDF aanmaak of Print. A B C Wat is het nut van image aanmaak vermits men reeds de Pdf mogelijkheid heeft? De afmetingen van het aangemaakte bestand zijn minder dan de helft van een Pdf bestand. Nog belangrijker is dat het aanmaken en bekijken van een png of tiff bestand veel sneller gaat dan van pdf. Ook afdruk is vaak sneller. Een paswoord eraan toekennen gaat vlot met bvb 7-zip: in de Windows verkenner rechtsklikken op het bestand en dan Toevoegen aan archief kiezen.

PC versie. Handleiding bij ECG apparaat L12. MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman.

PC versie. Handleiding bij ECG apparaat L12. MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman. PC versie Handleiding bij ECG apparaat L12 MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman.com 2 Inhoudsopgave 1 Technische specificaties p4 2 Installatie

Nadere informatie

Handleiding bij ECG apparaat F12 bluetooth

Handleiding bij ECG apparaat F12 bluetooth Handleiding bij ECG apparaat F12 bluetooth MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman.com Deze handleiding mag vrij gekopieerd worden. 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding bij ECG apparaat L12

Handleiding bij ECG apparaat L12 PC versie Handleiding bij ECG apparaat L12 MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman.com Deze handleiding mag vrij gekopieerd worden. 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding van audiometer PC-Audio

Handleiding van audiometer PC-Audio Handleiding van audiometer PC-Audio MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgium info@ganseman.com www.ganseman.com Mag vrij verspreid worden. 2 Inhoudsopgave Woord vooraf.................. p 3 I

Nadere informatie

Addenda bij de handleidingen voor de ecg apparaten

Addenda bij de handleidingen voor de ecg apparaten 1 Addenda bij de handleidingen voor de ecg apparaten F12 en Hoofdstuk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 L12 De berekende waarden van PQRST Setup van de hints Setup van het ecg protocol Motivatie van

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden.

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. 884.467-00 Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. Intergas Verwarming BV Europark Allee 2 Postbus 6 7740 AA Coevorden t (0524) 512 345 f (0524) 516 868 e info@intergasverwarming.nl i

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

12.1 Stapsgewijs uw Bluetooth monitoring systeem installeren.

12.1 Stapsgewijs uw Bluetooth monitoring systeem installeren. Handleiding Monitoring bluetooth De monitoring voor de KLNE Solartec omvormers kan op diverse manieren worden gerealiseerd. De navolgende systemen zijn ter beschikking: 1. Bluetooth draadloos systeem.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Draadloze USB video-ontvanger. Model BRD10

Gebruikershandleiding. Draadloze USB video-ontvanger. Model BRD10 Gebruikershandleiding Draadloze USB video-ontvanger Model BRD10 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop van de Extech BRD10 Draadloze USB video-ontvanger voor gebruik met het assortiment van Extech Boroscopen.

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Switch. Handleiding 200.106.110117

Switch. Handleiding 200.106.110117 Switch Handleiding 200.106.110117 Hartelijk dank voor uw aanschaf van deze uitbreiding van uw Plugwise systeem. Met de Switch kunt u draadloos de elektrische stroom naar de apparaten in uw Plugwise netwerk

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE Versie 2.14 / oktober 2006 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... pag. 3 2. SYSTEEM VEREISTEN... pag. 3 3. INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE... pag. 4 4. OPSTARTEN VAN DE SOFTWARE... pag.

Nadere informatie

Opladen Opmerkingen Vragen?... 11

Opladen Opmerkingen Vragen?... 11 Aanwezigheidsregistratie Release 1 2018 1 e kwartaal Model: X-9200B Inhoudsopgave Activiteiten aanmaken... 2 Hoe werkt het registratieproces?... 4 Aan de slag: Draadloos scannen met een smartphone, tablet

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1. Note 2. Inhoud van de verpakking 3. Product aanzichten 4. Opstarten en aflsuiten 5. Desktop 6. Knoppen 7. Systeem instellingen 7.1 WIFI draadloze connectie 8. HDMI 9. Installeren,

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

VISU-Schéma Online help juni HELP VISU-Schéma

VISU-Schéma Online help juni HELP VISU-Schéma HELP VISU-Schéma Een VISU-schéma CD-ROM komt overeen met een papieren Service Mededeling Elektrisch Schema en dus met een nummer SMxxxx. Net als bij de papieren boeken met elektrische schema's, bevat een

Nadere informatie

TPC-200. Draadloos schakelen via de PC. Handleiding voor de KlikAan-KlikUit TPC-200 PC gestuurde zender en timer

TPC-200. Draadloos schakelen via de PC. Handleiding voor de KlikAan-KlikUit TPC-200 PC gestuurde zender en timer TPC-200 Draadloos schakelen via de PC Handleiding voor de KlikAan-KlikUit TPC-200 PC gestuurde zender en timer Inleiding De TPC-200 is een computergestuurde zender en timer voor het KlikAan-KlikUit systeem

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17 Veroval Medi.connect Beknopte handleiding SH 7/6/17 Inhoudstafel 1. Veroval -medi.connect installeren 2. Uw bloeddrukmeter installeren 3. Uw ECG installeren 4. Uw personenweegschaal installeren 5. Uw gegevens

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

ThoRiTemp. Installatie Handleiding. Versie 1.00 NL

ThoRiTemp. Installatie Handleiding. Versie 1.00 NL ThoRiTemp Installatie Handleiding Versie 1.00 NL Inhoud 1. INLEIDING...3 2. OPZETTEN VAN EEN TEMPERATUURMEETSYSTEEM...4 3. AANLEGGEN SYSTEEM ( CHECKLIST 3 )...5 4. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE ( CHECKLIST

Nadere informatie

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen - De gegevens opgeslagen in de tachograaf moeten minstens

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. www. cardiosaver.nl

Gebruikshandleiding. www. cardiosaver.nl Gebruikshandleiding www. cardiosaver.nl Inhoudsopgave Pag. 1. Beoogd gebruik 3 2. Licentie 3 3. Beperkte aansprakelijkheid 3 4. Beperkte garantie 3 5. Installatie 3 6. Opstarten 4 7. Bestand laden 5 8.

Nadere informatie

MR-TEMPERATUURLOGGER HANDLEIDING VERSIE 4.40.04

MR-TEMPERATUURLOGGER HANDLEIDING VERSIE 4.40.04 MR-TEMPERATUURLOGGER HANDLEIDING VERSIE 4.40.04 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van software 2 2. Communicatie tussen de PC en de logger 3 3. Programmeren van de logger 3 3.1 Algemene instellingen 3 3.2

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Addenda handleidingen voor ecg F12 en L12.

Addenda handleidingen voor ecg F12 en L12. 1 Addenda handleidingen voor ecg F12 en L12. 1 2 3 4 5 6 De berekende waarden van PQRST Setup van de hints Setup van het ecg protocol Motivatie van de conclusies van de PC Netwerk, delen en security Structuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken...

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken... TV Menu Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids. 11 Programma informatie oproepen. 20 Kiezen en Kijken... 22 Bedienen van Kiezen en Kijken.. 24 Eredivisie

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. DIGI-C de Digitale Consumptiekaart

GEBRUIKERSHANDLEIDING. DIGI-C de Digitale Consumptiekaart GEBRUIKERSHANDLEIDING DIGI-C de Digitale Consumptiekaart auteur: Maggen Ken 10 mei 2012 Versie 2.1 Copyright c 2008-2012 Maggen Ken 1 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 De hardware 4 2.1 De Pocket PC.............................

Nadere informatie

Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding

Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding Inleiding Deze handleiding geeft een beschrijving van de Aqua-Max Palmtop en de Terminal software die nodig is om software op de Aqua-Max en de Palmtop te installeren.

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Datalogger type: MS47 MS47 Mini Squirrel datalogger is een datalogger voor het controleren van het binnenklimaat op de volgende parameters: Relatieve vochtigheid,

Nadere informatie

Handleiding Management Drives

Handleiding Management Drives Handleiding Management Drives Viewer Download de Management Drives viewer op: www.managementdrives.com/md-viewer-update Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual ProTab 2XXL

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual ProTab 2XXL Inhoud 1. Note... 2 2. Inhoud van de verpakking... 2 3. Product Aanzicht... 3 4. Opstarten en afsluiten... 4 5. Desktop... 5 6. Knoppen... 5 7. Het APK Scherm... 6 8. Systeem instellingen... 6 9. Installeren,

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual PlayTab Pro

Point of View Android 2.3 Tablet - User s Manual PlayTab Pro Inhoud 1. Note... 2 2. Inhoud van de verpakking... 2 3. Product aanzichten... 3 4. Opstarten en afsluiten... 4 5. Desktop... 4 6. Knoppen... 4 7. Systeem instellingen... 5 8. HDMI... 7 9. Installeren,

Nadere informatie

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING OPTAC - DigiSave Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEKNOPTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen De gegevens opgeslagen in de tachograaf en in de chauffeurskaart

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

Rechts ECG: V3 t/m V6 uitpolen naar rechts om rechter ventrikel te bekijken op ischaemie. Belangrijk voor behandeling ( Vullen? ja/nee?

Rechts ECG: V3 t/m V6 uitpolen naar rechts om rechter ventrikel te bekijken op ischaemie. Belangrijk voor behandeling ( Vullen? ja/nee? ECG diagnostiek Aansluiten Electrode tbv Electro Cardio Gram Rood Geel :Rechter arm / Schouder : Linker arm /schouder Groen : Linker been/ onderbuik/heup links Zwart : Rechter been/ onderbuik/heup rechts

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

AudioTest. Handleiding van audiometer. MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium

AudioTest. Handleiding van audiometer. MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium Handleiding van audiometer AudioTest MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgium info@ganseman.com www.ganseman.com No copyrights mag vrij verspreid worden. 2 Inhoudsopgave page I Woord vooraf 3

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Handleiding De Sociale Monitor

Handleiding De Sociale Monitor Handleiding De Sociale Monitor Inhoudsopgave Gebruikershandleiding: De Sociale Monitor 2 Bestaande rapportages 7 Een nieuw rapportage aanmaken 9 Het menu 10 Handleiding lokaal beheerders: De Sociale Monitor

Nadere informatie

Foto's op de computer

Foto's op de computer Foto's op de computer 1. hardware het fototoestel is het belangrijkste hardwareapparaat. Waar let je op bij de aankoop: de resolutie (aantal pixels): hoe hoger de resolutie, hoe beter de foto's. Vooral

Nadere informatie

Handleiding VirtualBox

Handleiding VirtualBox Pagina 1 van 18 Handleiding VirtualBox Inhoud 1) Wat is VirtualBox?... 2 2) Installatie... 2 3) Schermopbouw VirtualBox... 6 4) Downloaden van Linux ISO... 7 5) Virtuele Machine aanmaken... 7 6) Besturingssysteem

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing voor de DS150E. Dangerfield March. 2009V3.0 Delphi PSS

Gebruiksaanwijzing voor de DS150E. Dangerfield March. 2009V3.0 Delphi PSS Gebruiksaanwijzing voor de DS150E 1 INHOUD Hoofdonderdelen...3 Installatie....5 Configuratie Bluetooth...26 Diagnostisch programma...39 Schrijven naar ECU (OBD)...86 Scannen...89 Onderhoudsgeschiedenis...94

Nadere informatie

HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx

HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx Kassanet Leza Atoomweg 7 1627 LE Hoorn Tel 0229-562110 Fax 0229-271611 Info@leza.nl 1 Uitlezen programmering van de kassa Menu communicatie Lees kassaprogramma Kies kassa

Nadere informatie

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172)

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 1 Inhoud Tips voor u begint... 3 Beginnen met WordPress... 4 Login... 4 Dashboard... 4 Back-up maken van uw website... 5 Bloggen en Pagina s... 6 Tekst editor... 6 Nieuwsbericht maken (Bloggen)... 6 Pagina

Nadere informatie

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv Print Manager USB Handleiding NL BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Index : 1. Installatie

Nadere informatie

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden:

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: Summa Cutter Tools 1 Cutter tools Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: 1. Plug-in voor Corel (vanaf versie 11) en Adobe Illustrator (vanaf versie CS). De plug-in voor Corel installeert

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x )

Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) Windows 10 W017 Zelf een Afsluitknop maken in Windows 10 ( of 7 of 8.x ) ( De snelste manier om een computer netjes af te sluiten via de software! ) In dit document wordt uitgelegd hoe U zelf eenvoudig

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Windoc Lists. Versie november CompuGroup Medical Belgium bvba Boerestraat 11 A, Nevele - Belgium.

Windoc Lists. Versie november CompuGroup Medical Belgium bvba Boerestraat 11 A, Nevele - Belgium. Versie 8.8. 28 november 2011 1 Doel. Dit tool programma stelt u in de mogelijkheid een lijst te produceren van deze patiënte(s)n voor wie een preventieve planning verlopen is tussen 2 datums. Tevens kunt

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Versie 1.0. Gebruikshandleiding. van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl. Software voor de configuratie 06/08-01 PC

Versie 1.0. Gebruikshandleiding. van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl. Software voor de configuratie 06/08-01 PC Versie 1.0 06/08-01 PC Gebruikshandleiding TiStereoControl Software voor de configuratie van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl 2 3 INHOUD 1. Vereisten Hardware en Software 4 2. Installatie

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S.

Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S. Gebruikershandleiding invoerprogramma B.O.S. Gebruikershandleiding B.O.S./Polaris invoerprogramma Drs ing. G. Schurer 1999-2008 Giant-Soft Emmakade 50 8933 AT Leeuwarden Gebruikershandleiding B.O.S./Polaris

Nadere informatie

DE MODULE FOTOGALERIJ

DE MODULE FOTOGALERIJ DE MODULE FOTOGALERIJ Inhoudsopgave Inhoud Pagina 1. INLEIDING... 2 2. PROCEDURE... 3 2.1. De module Fotogalerij openen... 3 2.2. Een galerij creëren.....4 2.2.1 Een galerij openen....4 2.2.2 Een galerij

Nadere informatie

Snelgids DVR : DIXE Serie

Snelgids DVR : DIXE Serie Snelgids DVR : DIXE Serie Inhoud Taalkeuze :... 2 Opname configuratie... 3 Netwerk configuratie :... 6 Configuratie van het paswoord en klantgegevens... 9 Alvorens te beginnen : Deze gids is bedoeld om

Nadere informatie

XEMIO-654/664 Gebruikershandleiding. Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu

XEMIO-654/664 Gebruikershandleiding. Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu XEMIO-654/664 Gebruikershandleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu Wat zit er in de doos: Het apparaat Gebruikershandleiding USB Kabel Hoofdtelefoon Installatie CD 2 Locatie en gebruik

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie