Hoe werkt. zeep. spreekbeurt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe werkt. zeep. spreekbeurt"

Transcriptie

1 Hoe werkt zeep? spreekbeurt

2 Ben je d r klaar voor? Melvin Hoi Seepje Fan! Geweldig dat jij wat meer wilt weten over zeep. Wij, Melvin en Jasper, vroegen ons toen we met Seepje begonnen ook af Hoe werkt zeep eigenlijk? Met deze Seepje spreekbeurt gaan we samen jouw klasgenootjes helemaal onderdompelen in de wereld van zeep! Jasper Het Seepje-spreekbeurt pakket Om jouw spreekbeurt te gek te maken, kun je op onze website een spreekbeurtpakket aanvragen met daarin een aantal zeepschilletjes en wasdiploma s. Om de werking van de schillen te tonen, kun je zelf een schudpot meenemen naar de klas. Vul de schudpot voor de helft met water, gooi er vier superschillen bij, en schudden maar! Na je spreekbeurt krijgen al je klasgenoten een Wasdiploma. Want als ze alles over zeep weten, zijn het allemaal Waskampioenen, toch?' Vul dit formulier in op en we sturen jou binnen een week een paar van onze schillen en 30 wasdiploma's toe. Vraag je wel even toestemming aan je ouders voordat je dit invult? En leg ze dan meteen even uit waarom ze met Seepje moeten wassen en poetsen... Groetjes, Jasper en Melvin

3 wist je dat het natuurlijk zeep in de schillen van Seepje, saponine heet?

4 Lang, lang geleden voor Christus Het oudste stuk zeep dat ooit is gevonden komt uit 2800 voor Christus, meer dan 4000 oud! Dit stuk zeep kwam uit Babylon of Babel, een stad in het Midden-Oosten. Mensen ontdekten dat wanneer je dierlijk vet (die witte stukjes op vlees), en as van bomen mengde met water, zeep ontstond. Het werd vooral gebruikt voor huidziekten. In het oude Egypte bleken mensen ook al zeep te gebruiken, maar voornamelijk met een combinatie van dierlijk en plantaardig vet. Voor hygiëne werd vooral olijfolie gebruikt. Olijfolie is volgens velen ook nog eens enorm geschikt voor het jong houden van de huid. Cleopatra, koningin van het oude Egypte, baadde zelfs elke dag in een bad olijfolie, zeggen ze... Kan je t aan haar zien? Ze staat rechts afgebeeld jaar voor Christus 40 jaar voor Christus De Romeinen gebruikten oorspronkelijk geen zeep maar oliën. Het verhaal gaat dat de Romeinen zeep uitvonden doordat er aan de oevers van de Tiber, een rivier in Italië, werd gewassen. Het rivierwater bevatte klei, vet en as afkomstig van de berg Sapo. Dit mengsel zorgde voor zeepvorming. Veel mensen denken dat dit verhaal een mythe is omdat de berg Sapo nooit is gevonden. De Tiber bestaat wel, en loopt dwars door Rome, de hoofdstad van Italië.

5 Lange tijd werd zeep geproduceerd op kleine schaal, als luxeartikel.in 1790 ontdekte de Franse Nicolas LeBlanc een manier om uit keukenzout de stof alkali te ontwikkelen, wat fungeerde als de vervanger van het as dat oorspronkelijk werd gebruikt als bindmiddel. Door deze ontdekking kon op grote schaal zeep worden gemaakt. Dit werd de basis van het recept van traditioneel zeep In de Tweede Wereldoorlog werd ontdekt hoe je petroleum (een type aardolie) kon kraken. Via dit kraakproces kon petroluem dezelfde reinigings- en schoonmaakkrachten krijgen als natuurlijk zeep. Deze manier van zeepproductie was veel goedkoper dan de traditionele manier en in de Tweede Wereldoorlog was er veel behoefte aan zeep. Deze vorm van zeep heet synthetisch en kan in tegenstelling tot natuurlijk of traditioneel zeep vervuild zijn en langzamer afbreken in het milieu De nadelen van het gebruik van aardolie voor mens en milieu als basis voor schoonmaak- en reinigingsmiddelen worden steeds duidelijker, en meer mensen willen terug naar natuurlijk zeep. Twee daarvan zijn Jasper en Melvin, die zeep herontdekten in Nepal. Hier groeien superschillen aan de Sapindus mukorossi boom die zeep produceren wanneer ze in contact komen met water. Laat de natuur je was doen!

6 wist je dat het maken van zeep verzeping heet?

7 Hoe werkt zeep? Hoe zeep is ontstaan, dat weet je nu wel Maar waarom maakt zeep vuile was weer schoon? Hoe kan het dat die vieze vlekken uit je kleding verdwijnen in de wasmachine? Vette vlek Vuil en vet komt vaak op kleding terecht. Dat moet natuurlijk schoon! Vlekken zijn meestal een beetje vettig. Vet werkt waterafstotend, met een moeilijk woord hydrofoob. Een vette vlek wilt dus zo min mogelijk met water te maken hebben! wateraf - stotend of hydrofoob Zeep waterafstotend of hydrofoob waterlievend of hydrofiel Zeep bestaat, net als al het andere op deze aarde, uit hele kleine deeltjes, ook wel moleculen genoemd. Deze moleculen zijn bij zeep heel lang. Een kant van dit lange zeepmolecuul is waterafstotend of hydrofoob, net zoals een vette vlek. De andere kant is waterlievend of hydrofiel, het tegenovergestelde van hydrofoob: deze kant is dus gek op water.

8 Door deze eigenschap kan de hydrofobe kant van zeep de vette vlek, die ook hydrofoob is, vastpakken. De andere kant van het zeep, hydrofiel, steekt uit in het water. Eigenlijk heel logisch: de hydrofobe, vette kant van zeep zoekt de vette vlek op, en de hydrofiele, waterlievende kant zoekt dus water op. Op deze manier omringen zeepmoleculen een vette vlek en vormen een brug tussen water en vet. Zo kan de vlek uit het wasgoed losweken. Wat is zeep toch eigenlijk een superheld! Zeep Vette vlek 1 De hydrofobe zeepdeeltjes zoeken naar de vette vlek, om het water te ontwijken. 2 Als de zeepdeeltjes de vlek hebben gevonden, wordt de vlek verwijderd uit je kleding!

9 wist je dat Rode wijn één van de lastigste vlekken is om uit je kleding te halen? De truc: Dep de vlek lichtjes, strooi er zout op en wassen maar!

10 Schoner én mooier Wat is Seepje? Seepje maakt schoonmaak producten en gebruikt daarvoor de schoonste ingrediënten. Zoals de schil van de Sapindus mukorossi vrucht, die in overvloed aan bomen in Nepal groeit. Wanneer deze superschillen water zien maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan die je kleding heerlijk schoon en zacht maakt. Ook maken we er een vloeibaar extract van, dat de basis is voor de vloeibare wasmiddelen en allesreinigers Seepje en t milieu We wonen met z n allen op de aarde, daarom moeten we er goed voor zorgen. Seepje is mooi voor t milieu, want door onze vraag naar de schillen blijven de Sapindus bomen behouden. Bomen maken zuurstof en dat hebben mensen en dieren nodig om te leven. Naast zuurstof, hebben we ook water nodig om te drinken! Door te wassen met Seepje is het afvalwater veel schoner dan wanneer je gebruik maakt van een synthetisch wasmiddel. Seepje en de Nepalese werkplaats Ook creëren we samen betere leef- en werkomstandigheden voor de Nepalese mensen in de oogst en verwerking. Deze schillenhelden werken namelijk voor een eerlijk loon wat hoger ligt dan het gemiddelde loon in Nepal. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld vaker hun kinderen naar school laten gaan en medicijnen betalen. Daarom hebben onze producten het FairTrade certificaat (een certificaat voor producten met eerlijke handelsrelaties). Seepje en de sociale werkplaats In Nederland werken de kanjers van onze sociale werkplaats met veel plezier voor Seepje. Op de sociale werkplaats werken mensen met een sociale of fysieke handicap. Zij zorgen voor het inpakken van Seepjes en de bestellingen via het internet! Op deze manier creëren we werk voor mensen die moeilijker aan een baan kunnen komen.

11 wist je dat we het schillenextract voor de Allesreiniger en Seepje vloeibaar zelf maken in t Washok?

12 Superschillen Waar komt die superschil vandaan? Onze superschillen groeien in Nepal. Dit is een land in Azië, tussen India en China in. Nepal heeft bijna 30 miljoen inwoners en is drie keer zo groot als Nederland. Nepal is ook nog eens enorm bergachtig. Wel eens van de Mount Everest gehoord? Die ligt in Nepal, met een hoogte van 8850 meter. Dat staat gelijk aan wasmachines op elkaar... Nederland Nepal Onze superschillen groeien in de hoge gebergtes van de Himalaya aan de Sapindus mukorossi boom. Deze boom kan wel 20 meter hoog worden, en 90 jaar oud! De vruchten van deze boom bevatten schilletjes die vol met zeep zitten. Waar iedereen vervolgens mee kan wassen en schoonmaken! Dat doen ze in Nepal al decennia...

13 De oogst van de superschil In juli en augustus staat de boom vol in bloei. Daarna duurt het een maand en ontstaan de vruchten, die 1 tot 3 zaadjes bevatten voor nieuwe bomen. Deze vruchten beginnen groen maar de schillen worden bruin in november. De schil werkt als bescherming voor de vrucht, die zaadjes bevat voor nieuwe bomen. Het zeep wat in de bruine schil zit vinden insecten en andere vijanden heel vies, waardoor deze beestjes de schil niet opeten en de zaadjes veilig blijven! Slim hè? juli en augustus september oktober november Zonnen, persen en poederen De schillen worden geoogst in november en december. Na de oogst worden de schilletjes vanuit de afgelegen gebieden naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu gebracht, waar de schilletjes worden verwerkt. Deze verwerking bestaat uit het drogen, inpakken en het verpoederen van de schillen voor het vloeibaar wasmiddel en de allesreiniger. Dit werk wordt gedaan door onze Nepalese schillenhelden, zoals we ze noemen. Met goede, veilige arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon voor hun harde werk willen wij de werk- en leefomstandigheden van deze mensen verbeteren. december

14 wist je dat Seepje ook een wereldse wasmand heeft, gemaakt van van oude KLM kostuums? Je kunt m vinden in de webshop

15 Gefeliciteerd, je bent nu Seepje was- en poetskampioen! Seepje s 5 spreekbeurt tips: Een spreekbeurt geven kan best wel een beetje spannend zijn, zo weten wij, Jasper en Melvin, uit ervaring. Als je zenuwachtig bent, kun je dit gewoon zeggen tegen je klas. Probeer rustig te praten en in de klas te kijken. Je kan t! Bereid je goed voor! Door veel te lezen over zeep, kom je steeds meer te weten en ben jij de echte expert. Neem ook ns een kijkje bij de wasmachine die je thuis hebt. Oefen je spreekbeurt van te voren voor je ouders, zusjes of broertjes. Zij kunnen je helpen met je presentatie, of bijvoorbeeld wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Als je een spiekbriefje mag gebruiken, schrijf daar dan alleen steekwoorden op. Zo kun je niet vergeten wat je wilde zeggen, maar blijf je wel de klas inkijken. Deel de wasdiploma s pas aan t einde van jouw spreekbeurt uit, anders raken je klasgenootjes misschien afgeleid. Vergeet je niet je spreekbeurtpakket met superschillen en wasdiploma s aan te vragen? Die vind je op: Veel succes!

Hydrofobe staart. Leerlingopdracht

Hydrofobe staart. Leerlingopdracht Vak: Scheikunde Niveau: havo/vwo Denkwijze: Structuur en functie/eigenschap Onderwerp: Zeep Aansluitend op: reinigingsmiddelen paragraaf 2.6 uit Chemie overal 3havo Leerlingopdracht Mensen gebruiken al

Nadere informatie

Een schoonheidsspecialist houdt zich bezig met het verfraaien en het verzorgen van het uiterlijk.

Een schoonheidsspecialist houdt zich bezig met het verfraaien en het verzorgen van het uiterlijk. Samenvatting door een scholier 1125 woorden 25 januari 2005 6,3 98 keer beoordeeld Vak Scheikunde Hoofdstuk 4; Schoonmaken; 4.1 a; Vuil Reinigende cosmetica; om jezelf schoon te maken Versierende cosmetica;

Nadere informatie

Klok, een bewuste keuze!

Klok, een bewuste keuze! Klok, een bewuste keuze! Klok is hét ecologische merk als het gaat om was- en reinigingsmiddelen. In de recepturen zijn geen parfum en kleurstoffen toegevoegd en hierdoor is de kans op een allergische

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal

25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal 25 april 2015: aardbeving verwoest Nepal Land Inwoners: 30.430.267 (België: 10.449.361) Oppervlakte: 147.181 km² (België: 30 528 km²) BNP/capita: $ 2 400 (België: $41 700) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon

Tips voor een super spreekbeurt! In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? Leren via je mobiele telefoon Spreekbeurtpakket Inhoudsopgave Wat vind je waar? Tips voor een super spreekbeurt! Wat is Amref Flying Doctors? In welke landen werkt Amref Flying Doctors? Wat doet Amref Flying Doctors in Afrika? voorbeelden

Nadere informatie

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zou het profiel Zorg & Welzijn bij jou passen? Een onderdeel

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Schone kleding zonder palmolie

Schone kleding zonder palmolie SCHNE KLEDING ZNDER PALMLIE Klas Subdomein Vaardigheid Specificaties Trefwoorden Vaardigheidsvraag 5 hv Duurzaamheid Informatie Uitspraken duurzaamheid( waarderen en becommentariëren) Wasmiddel, oppervlakte-actieve

Nadere informatie

ALLES OVER KLEDING & WASSEN

ALLES OVER KLEDING & WASSEN ALLES OVER KLEDING & WASSEN WAS-LABEL INSTRUCTIES De getallen geven de maximum wastemperatuur aan, was nooit heter dan deze temperatuur! E-, spaar- en halve-wasprogramma s behoren ook tot de gewone wasprogramma

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING BIJ DEZE SPECIALE EDTIE Je herkent het vast:

Nadere informatie

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Schoonmaken Welke stoffen zitten er in schoonmaakmiddelen? De meest gebruikte

Nadere informatie

Sodakristallen (natriumbicarbonaat) lijken op ijs en zijn een echt wondermiddel: ze lossen vuil op als sneeuw voor de zon.

Sodakristallen (natriumbicarbonaat) lijken op ijs en zijn een echt wondermiddel: ze lossen vuil op als sneeuw voor de zon. Toptips voor een groene schoonmaak Lente! Green & clean De voorjaarsschoonmaak: goed voor ons huis, goed voor ons hoofd en óók goed voor de natuur? Dat bepaal jij. Want sommige (chemische) producten zijn

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Wassen en de wasmachine bedienen.

Wassen en de wasmachine bedienen. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Wassen en de wasmachine bedienen. Stap 1. Leg wat er gewassen moet worden bij elkaar. Dat wil zeggen: zoek het wasgoed uit. Daarvoor moet

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Duurzame microben. vmbo

Duurzame microben. vmbo Duurzame microben vmbo Om te leven heeft de mens de natuur nodig. Maar de mens zorgt niet altijd goed voor de natuur. Denk maar aan milieuvervuiling, klimaatverandering en fossiele brandstoffen die opraken.

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Scheikunde Verslag Zeep Jelle Bakker A3

Scheikunde Verslag Zeep Jelle Bakker A3 Scheikunde Verslag Zeep Jelle Bakker A3 31 mei 2018 Inhoudsopgave Paginanummer Onderwerp 1 Op welke manieren kan je vlekken verwijderen? 1 Wat is zeep? 2 Soorten zeep 2 Geschiedenis van zeep 3 ph en zeep

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: is erg belangrijk. We weten dat als je in de puberteit komt er allerlei dingen aan je lijf gaan veranderen. We hebben in een eerdere bijeenkomst al een aantal van

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

Bijlage bij: Persoonlijke hygiëne bespreekbaar maken

Bijlage bij: Persoonlijke hygiëne bespreekbaar maken Bijlage bij: Persoonlijke hygiëne bespreekbaar maken Vooraf: Als Werkleiding/begeleider is het van belang vooraf de vraag te stellen: waarom en voor wie wil ik het onderwerp bespreekbaar maken? - Is er

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

8 5 Aarde en heelal. Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars

8 5 Aarde en heelal. Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars Lees de vragen over de planeten in de tabel hieronder. Vragen over de planeten. Aarde Maan Mars Is er water? ja beetje ja (vooral ijs!) Kunnen er planten groeien? ja nee nee Kunnen er dieren leven? ja

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier!

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier! Inhoud Inleiding... 1 1. Wat is Kokosolie?... 2 2. Hoe gezond is kokosolie?... 2 3. Waarvoor kan ik kokosolie gebruiken?... 4 Beauty... 4 Voeding... 5 Huishoudelijk... 6 4. Waar kan ik kokosolie het beste

Nadere informatie

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder Lees het verhaal van de aardbeving. Stel je voor: de aarde beweegt. De lampen schudden heen en weer. Je hele huis schudt heen en weer. Het huis stort in! Alles is kapot. Dat kan gebeuren bij een aardbeving.

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Instructieboek: de was doen

Instructieboek: de was doen Instructieboek: de was doen Voor de Mpower - coach Mpower - coach Instructieboek Versie 0.5-2014 Pagina 1 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.5-2014 Pagina 2 Inhoud: Inhoud blz. 3 Mpower-coach blz.

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Weet wat je kan. Een goede toekomst

Weet wat je kan. Een goede toekomst Weet wat je kan Een goede toekomst Hoog genoeg Hoofdstuk 8 gaat over je plannen voor de toekomst. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Hoog genoeg. blz 2 Wat wil je in de toekomst? blz 3 Leg de lat niet

Nadere informatie

AQUAPAS. Mijn gids voor de watervoetafdruk

AQUAPAS.  Mijn gids voor de watervoetafdruk AQUAPAS www.aquapath-project.eu Mijn gids voor de watervoetafdruk Dit project is gefinancierd met steun van de Europese Commissie. Deze publicatie geeft alleen de visie van de auteur weer en de Commissie

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld Retourtje Water Uitgave: Amsterdams NME Centrum Retourtje Water Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum Auteur Mirella Vierveijzer Lay-out Agnes

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Doe1 van het onderzoek

1. Doe1 van het onderzoek Samenvauing voor de Leek Samenvatting voor de Leek 1. Doe1 van het onderzoek Tot nu toe worden de meeste zepen gemaakt uit olie. Olie is een eindige bron, op een bepaald moment zal olie opgebruikt zijn.

Nadere informatie

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water?

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? Drinkwater Quiz?? Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? a) 25 tot 35% b) 35 tot 45 % c) 45 tot 55% d) 55 tot 75% Antwoord vraag 1 Jouw lichaam

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Nepal Inleiding Nepal ligt in het werelddeel Azie, en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Nepal is 4 keer groter dan Nederland. Nepal is aan de ene kant

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Gaat jouw liefde door de maag?

Gaat jouw liefde door de maag? Gaat jouw liefde door de maag? Valentijnsdag; commerciële onzin, of een mooi moment om extra lief voor elkaar te zijn? Jij mag het zeggen, maar wij geven je in ieder geval recepten voor een heerlijke brunch,

Nadere informatie

AMREF Flying Doctors. Spreekbeurtpakket

AMREF Flying Doctors. Spreekbeurtpakket AMREF Flying Doctors Spreekbeurtpakket Wat vind je waar Tips voor een super-spreekbeurt 2 Wat is AMREF 3 Wat doet AMREF precies in Afrika 5 Hogere cijfers voor Daudi 7 Een dokter die niet kan lezen 8 Schoon

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Wat weet je van water?

Wat weet je van water? Vragenset Wat weet je van water? Genoeg schoon water voor iedereen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Wat weet jij van (schoon) water? Het waterschap zorgt voor

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Wat doet een haar met een glas water?

Wat doet een haar met een glas water? Simavi werkt in kwetsbare gemeenschappen aan schoon drinkwater, wc s en hygiëne en aan geplande, gezonde zwangerschappen. Gezondheid is namelijk een voorwaarde om uit armoede te komen. Dit doen wij niet

Nadere informatie

INTROductie ZIZA. Hoi,

INTROductie ZIZA. Hoi, SPREEKBEURTPAKKET INTROductie Hoi, Mijn naam is Ziza en wat leuk dat je de Euromast als onderwerp hebt gekozen voor je spreekbeurt! Een spreekbeurt houden is erg spannend en daarom help ik je graag op

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

UNICEF en schoon water

UNICEF en schoon water UNICEF en schoon water Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Sujata uit Nepal Hoi, ik ben Sujata en ik ben 11 jaar oud. Ik woon in Nepal, dat is een land in Azië, tussen China en India in. Mijn neefje

Nadere informatie

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Alternatieve brandstoffen

Afsluitende les. Leerlingenhandleiding. Alternatieve brandstoffen Afsluitende les Leerlingenhandleiding Alternatieve brandstoffen Inleiding Deze chemie-verdiepingsmodule over alternatieve brandstoffen sluit aan op het Reizende DNA-lab Racen met wc-papier. Doel Het Reizende

Nadere informatie

Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels.

Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels. Spinde Next http://www.spindenext.nl Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels. Afwerking en onderhoud met zeep Zeep als onderhoudsmiddel voor houten meubels werkt op twee manieren. In de eerste plaats

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

Water? Hoezo water? Water! Hoezo water? Donderdag 24 mei 2018 WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Water? Hoezo water? Water! Hoezo water? Donderdag 24 mei 2018 WILDLANDS Adventure Zoo Emmen Hoezo water? Disclosure Relatie Organisatie Financiële bijdrage : Geen Raden van Advies : Geen Overige : Geen 2 Inhoud Water? Algemene eigenschappen Chemische eigenschappen Fysische eigenschappen Water?

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Over een tijd ga je van school af. Wat ga je dan doen? Werken, verder leren of iets anders? Een moeilijke keus, want er is zo veel!

Over een tijd ga je van school af. Wat ga je dan doen? Werken, verder leren of iets anders? Een moeilijke keus, want er is zo veel! JOUW LOGBOEK Over een tijd ga je van school af. Wat ga je dan doen? Werken, verder leren of iets anders? Een moeilijke keus, want er is zo veel! Om je te helpen met je keuzes ga je eigenlijk op een soort

Nadere informatie

Spreekbeurt pakket. Gewoon goed voor je hond en kat. En, voor je spreekbeurt.

Spreekbeurt pakket. Gewoon goed voor je hond en kat. En, voor je spreekbeurt. Spreekbeurt pakket Gewoon goed voor je hond en kat. En, voor je spreekbeurt. Hallo dierenvriend, Jij wilt een werkstuk schrijven of een spreekbeurt houden over CaroCroc? Dat is een goed idee! Met dit informatie

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Mijn moeder en vader hebben ook nog wat meegenomen voor de Kerstmarkt.

Mijn moeder en vader hebben ook nog wat meegenomen voor de Kerstmarkt. Hallo allemaal, Namaste! Hoe gaan de voorbereidingen voor de kerstmarkt? Hebben jullie al wat foto's/verhalen binnengekregen van de Nepal gangers? Hopelijk hebben ze genoeg materiaal om te gebruiken...

Nadere informatie

b Dikke shampoo komt moeilijk uit het flesje en verspreidt zich niet goed in je haar.

b Dikke shampoo komt moeilijk uit het flesje en verspreidt zich niet goed in je haar. 2 Voor de spiegel Activiteiten 2A 1 a Als het zout oplost, verdwijnt de vaste stof en ontstaat een (heldere) oplossing. b Dikke shampoo komt moeilijk uit het flesje en verspreidt zich niet goed in je haar.

Nadere informatie

6. Hoeveel mensen ter wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig water? A. 560 miljoen B. 1,1 miljard C. 2,4 miljard

6. Hoeveel mensen ter wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig water? A. 560 miljoen B. 1,1 miljard C. 2,4 miljard Het waterboekje Belang van water Water is van levensbelang. Mensen, dieren en planten kunnen niet overleven zonder water. In dit boekje leer je van alles over water. Maar wat weet je er eigenlijk al van?

Nadere informatie

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR

Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Multifunctioneel Milieuvriendelijk Zachtvoorhetlichaam Goedvooruwportemonnee Ruimtebesparend NUOOKINNEDERLANDVOORDELIGVERKRIJGBAAR Meer informatie - Een lijst met enkele schadelijke chemicaliën: Engels:

Nadere informatie

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting.

5. Doe je sieraden af en was je handen. Dit voorkomt kruisbesmetting. Protocol Wassen van een zorgvrager op bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke kleding je

Nadere informatie

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval?

c. Waarom is het slecht voor het milieu om textiel weg te gooien bij het restafval? Overal textiel! We zijn inmiddels een week verder. Hoe gaat het met het inzamelen van textiel? Zitten de bak en container van jullie school al helemaal vol? Kun je thuis bijna niet meer door de voordeur,

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Hoe wordt een t-shirt gemaakt?

Hoe wordt een t-shirt gemaakt? Hoe wordt een t-shirt gemaakt? Ben jij op zoek naar een leuk onderwerp voor je spreekbeurt? Wij hebben een spreekbeurtpakket voor je gemaakt waarmee je de kinderen uit jouw klas precies kunt vertellen

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken!

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Bij elke Werken in-stagegids ontvangt u een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Lespakket Water. Instructieblad groep 5-8. Inhoud pakket: Lessuggesties: Achtergrondinformatie Instructieblad groep 5-8

Lespakket Water. Instructieblad groep 5-8. Inhoud pakket: Lessuggesties: Achtergrondinformatie Instructieblad groep 5-8 Lespakket Water Instructieblad groep 5-8 Inhoud pakket: Achtergrondinformatie Instructieblad groep 5-8 Materialen van het pakket: * 2 plastic potten * 1 potje melk * 1 potje met thee * 1 potje met broodkorstjes/

Nadere informatie

PURRFECTE SCHOONMAAKTIPS

PURRFECTE SCHOONMAAKTIPS 1 PURRFECTE SCHOONMAAKTIPS DOOR ADA VAN DER MOLEN Oh, die heerlijke vroege voorjaarszon! Mensen genieten op de terrasjes, gaan tuinieren, klussen of halen emmers sop tevoorschijn en beginnen aan de grote

Nadere informatie

Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus

Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus PG Sexbierum-Pietersbierum 27 jan. 2013 ds. Anneke Wouda Lieve mensen, Doopouders, familie en vrienden, mensen die vandaag gast bij ons zijn, Allemaal samen: gemeente van Christus Jezus woonde, toen hij

Nadere informatie

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk

Waterrijk. 1. Aanzetten. 1.a Waterrijk 1. Aanzetten Waterrijk 1.a Waterrijk Jij gaat aan de slag met het dossier Waterrijk. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN STAP ONDERDEEL TIJD BESCHRIJVING 2

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

4.4 Opdracht: de boer

4.4 Opdracht: de boer 4.4 Opdracht: de boer Deze opdracht is verdeeld in vier delen. Namelijk de volgende: opdracht 1: milieubelasting opdracht 2: de appel opdracht 3: ziektes bij de appel opdracht 4: Beleid, boeren, bedrijven

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

Menu 1 juni 2013 FINALE. illettes lettes van tonijn met kappers Koekjes met tijm gevuld met Roquefortcrème. Risotto met asperges, erwten en Parmezaan

Menu 1 juni 2013 FINALE. illettes lettes van tonijn met kappers Koekjes met tijm gevuld met Roquefortcrème. Risotto met asperges, erwten en Parmezaan Ril illettes lettes van tonijn met kappers Koekjes met tijm gevuld met Roquefortcrème Cava-Lindemans Risotto met asperges, erwten en Parmezaan Roomsoep van kropsla met zalmeieren Varkenshaasje op Ardeense

Nadere informatie

GEEN water bij de wijn!

GEEN water bij de wijn! GEEN water bij de wijn! Water! Je gebruikt het dagelijks. Het begint al meteen s ochtends bij het wassen en het toilet doorspoelen. Daarna drink je water (puur water of in je kopje thee, ranja of in elke

Nadere informatie

Recept wasmiddel witte was 50 gram zeep 50 gram schoonmaak soda 2,5 liter Paar druppels etherische olie zoals citroen of lavendel (optioneel)

Recept wasmiddel witte was 50 gram zeep 50 gram schoonmaak soda 2,5 liter Paar druppels etherische olie zoals citroen of lavendel (optioneel) sopje. Hierdoor denken veel mensen dat deze middelen onmisbaar zijn in het huishouden. Niets in Recept wasmiddel witte was 50 gram schoonmaak soda 2,5 liter Paar druppels etherische olie zoals citroen

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

Good practice: samenwerken en verbinden

Good practice: samenwerken en verbinden Good practice: samenwerken en verbinden Ontschotting binnen de GGD Project handhygiëne De Aanleiding Zorginstelling vraagt om scholing handhygiëne Hoe is het eigenlijk gesteld met de hygiëne op onze GGD!?

Nadere informatie