Minisymposium 4 juni

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minisymposium 4 juni 2013. www.keurmerk.nl"

Transcriptie

1 Minisymposium 4 juni 2013

2 Keurmerkinstituut Het Keurmerkinstituut is een onafhankelijke organisatie gericht op verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en accommodaties voor consumenten.

3 Keuringen van producten, diensten o.a. certificering speeltoestellen Audits van organisaties Diensten o.a. HKZ (kinderopvang, zorg en welzijn), incassobureaus Inspecties producten, accommodaties o.a. speeltoestellen en waterglijbanen Opleidingen in kwaliteit en veiligheid

4

5 Certificatie Certificeren: verklaren dat iemand of iets heeft bewezen aan de eisen te voldoen. Keuren: (deskundig) beoordelen op geschiktheid of kwaliteit. Inspecteren: nauwkeurig kijken ter beoordeling of keuring.

6 Inspecteren certificeren Certificatie

7 WAS Art. 1 c. speeltoestel: een inrichting bestemd voor vermaak of ontspanning waarbij uitsluitend van zwaartekracht of van fysieke kracht van de mens gebruik wordt gemaakt. d. aangewezen instelling: een krachtens artikel 7a van de wet met betrekking tot de keuring van attractie- en speeltoestellen aangewezen instelling.

8 WAS Art. 3a 1. Het is verboden attractie- en speeltoestellen die niet voldoen aan de vervaardigingvoorschriften gesteld bij of krachtens dit besluit te vervaardigen, te verhandelen of te gebruiken. 2. Het is verboden attractie- en speeltoestellen te verhandelen of te gebruiken anders dan met inachtneming van de voorschriften bij of krachtens dit besluit gesteld met betrekking tot de aanduiding en het bezigen van vermeldingen. 3. Het is verboden attractie- en speeltoestellen te verhandelen of te gebruiken, indien de bij of krachtens dit besluit voorgeschreven keuringsprocedures niet in acht zijn genomen. 4. Het is verboden attractie- en speeltoestellen te gebruiken anders dan met inachtneming van de voorschriften bij of krachtens dit besluit gesteld met betrekking tot het voorhanden zijn van documenten.

9 WAS Art. 4 Attractie- en speeltoestellen zijn zodanig ontworpen en vervaardigd, hebben zodanige eigenschappen en zijn van zodanige opschriften voorzien, dat zij bij redelijkerwijs te verwachten gebruik geen gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid van de mens. Zij voldoen daartoe aan de in bijlage I genoemde voorschriften.

10 WAS Prioriteitenlijst van gevaren inzake attractie- en speeltoestellen (Bijlage 1, par. 2 van het Besluit) Gevaren ten gevolge van: onvoldoende draagkracht verlies van evenwicht het gebruik van het toestel, waaronder vallen, snijden, beklemming, afklemming, verstikking, botsen en overbelasting van het lichaam toegankelijkheid en bereikbaarheid mogelijke interacties met de omgeving, waaronder omstanders het binnenklimaat van omsloten ruimtes gebrekkige onderhoudsmogelijkheden brand, straling, chemische stoffen, biologische verontreiniging Opmerking: Niet alle gevaren zullen zich in ieder attractie- of speeltoestel manifesteren. Opmerking Keurmerkinstituut: Niet overgenomen zijn de gevaren die specifiek alleen van toepassing zijn op attractietoestellen.

11 WAS Art Bij ministeriële regeling kunnen normen worden aangewezen en nadere voorschriften worden gesteld voor attractie- en speeltoestellen. 2. Attractie- en speeltoestellen welke voldoen aan de normen, bedoeld in het eerste lid, worden in zoverre vermoed te voldoen aan artikel 4.

12 WAS Art. 6 Attractie- en speeltoestellen zijn voorzien van de volgende, onlosmakelijk op of in het toestel aangebrachte, onuitwisbare opschriften of aanduidingen: a. de naam en het adres van de fabrikant of importeur b. het bouwjaar c. de serie- of typeaanduiding d. het serienummer, voor zover van toepassing

13 WAS Art Speeltoestellen worden eenmalig gekeurd door een aangewezen instelling. 2. Bij de keuring van speeltoestellen kan worden volstaan met de keuring van het type kenmerkend monster.

14 WAS Art De aangewezen instelling die het speeltoestel of een type kenmerkend monster daarvan heeft gekeurd, wordt onverwijld in kennis gesteld van elke ingrijpende wijziging of reparatie van een toestel. 2. Indien naar het oordeel van de in het eerste lid bedoelde aangewezen instelling de wijziging of reparatie van het toestel de veiligheid of gezondheid van personen beïnvloedt, wordt het toestel opnieuw gekeurd.

15 WAS Art Speeltoestellen gaan vergezeld van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing met aanwijzingen, veiligheidsinstructies, waarschuwingen en andere relevante informatie, die degene die het toestel voorhanden heeft, in staat stelt het toestel zodanig te installeren, te monteren, te doen gebruiken, te demonteren, te inspecteren en te onderhouden dat het toestel geen gevaar oplevert voor de veiligheid of gezondheid van personen. 2. Speeltoestellen gaan vergezeld van een logboek volgens het model in bijlage III.

16 WAS Art Degene die een speeltoestel voorhanden heeft, zorgt ervoor dat het toestel zodanig is geïnstalleerd, gemonteerd en zodanig is beproefd, geïnspecteerd en onderhouden en zodanig van opschriften is voorzien, dat er bij gebruik geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid van personen bestaat. 2. Het eerste lid is niet van toepassing op degene die een speeltoestel voorhanden heeft, dat hetzij is afgekeurd, hetzij onklaar gemaakt, hetzij anderszins kennelijk niet meer voor gebruik bestemd is.

17 WAS Art. 16 Degene die een speeltoestel voorhanden heeft, houdt het in artikel 14, tweede lid, bedoelde logboek bij en bewaart dit logboek.

18 WAS Bijlage III Deze bijlage omvat een model logboek met o.a.: naam/adres van de eigenaar en degene die het speeltoestel voorhanden heeft een beschrijving van het speeltoestel bouwjaar, serie- of typeaanduiding en eventueel serienummer aantekeningen betreffende inspecties en onderhoud gegevens over opgetreden ongevallen indien van toepassing

19 Technisch constructiedossier 1. Overzichtstekening van type toestel/moduleschaal 1:10 of 1:20 (afhankelijk van grootte toestel, belangrijk is dat het goed lees- en herkenbaar is). 2. Tekeningen van onderdelen en specificaties die voor de veiligheid van belang zijn op schaal 1:10 of 1: Beschikbare berekeningen, technische verslagen, testresultaten en (materiaal) certificaten. 4. Een lijst met gevaren die aan de toepassing van het speeltoestel verbonden zijn. 5. Een lijst met toegepaste normen en voorschriften (bijvoorbeeld het handboek of EN1176) en eventueel overige specificaties. 6. Een beschrijving van de preventieve voorzieningen met het oog op de aan het speeltoestel verbonden gevaren (hekken e.d.). 7. Een gebruiksaanwijzing (montagevoorschriften/installatievoorschriften/inspectie en onderhoudsvoorschriften en een logboek). Informatie die bestemd is voor klanten (folders, catalogus e.d.). Specificatie van aanbevolen bodemmaterialen in relatie tot valhoogte (aard en afmetingen). 8. Informatie over het systeem voor bewaking van de productiekwaliteit, dat ervoor moet zorgen dat in serie geproduceerde toestellen in overeenstemming zijn met het te keuren monster.

20 Technisch constructiedossier Betreft het een eenmalig te produceren en te plaatsen speeltoestel dan hoeft onderdeel 8 niet ingediend te worden. De keurder kan na ontvangst van het ontwerp besluiten dat ook andere onderdelen onnodig zijn.

21 Criteria EN t/m 11: 2008 en EN 1177: 2008 EN 14960: 2006 Opblaasbare speeltoestellen EN 14974: 2006 Skatevoorzieningen EN en -2: 2010 Waterglijbanen Bijblad bij NEN-EN 1176-Toelichting voor normgebruikers Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen Risicoanalyses AKI-besluiten

22 (On)waarheden Certificeren is een langdurig complex proces Certificaten zijn niet in EU geldig Boomstammen moeten gecertificeerd worden Kunstwerken moeten gecertificeerd worden Varianten van een gecertificeerd toestel zijn automatisch ook gecertificeerd Ongecertificeerde toestellen plaatsen is verboden

23 Tips Betrek montageploeg bij keuringsproces Schakel AKI vroegtijdig in Standaardiseer onderhouds- en inspectieplannen Standaardiseer informatie over valhoogte en bodemmateriaal Checklist plaatsingsploeg Standaard (blanco) typeplaatjes Maak foto s plaatsing (vanaf de fundering)

24 Dank voor uw aandacht

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 3 september 1996 tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen (Besluit veiligheid attractie- en speeltoestellen) Wij Beatrix,

Nadere informatie

Waterglijbanen. Zie voor meer informatie over speeltoestellen ook naar de informatie over Speeltoestellen.

Waterglijbanen. Zie voor meer informatie over speeltoestellen ook naar de informatie over Speeltoestellen. Waterglijbanen informatieblad 38 / 4 september 2006 WAS: Warenwetbesluit attractie-en speeltoestellen Iedereen die in Nederland waterglijbanen fabriceert, importeert, verhandelt of beheert heeft te maken

Nadere informatie

INHOUD TECHNISCH CONSTRUCTIE DOSSIER ATTRACTIE / SPEELTOESTEL

INHOUD TECHNISCH CONSTRUCTIE DOSSIER ATTRACTIE / SPEELTOESTEL INHOUD TECHNISCH CONSTRUCTIE DOSSIER ATTRACTIE / SPEELTOESTEL WWW.AMUSEMENTPROF.NL Inhoudsopgave Inleiding... 2 Keuringsinstanties... 2 Technisch constructie dossier... 2 Toegepaste normen en voorschriften...

Nadere informatie

Uitbating van speelterreinen

Uitbating van speelterreinen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Uitbating van speelterreinen Versie 19/12/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen

Veiligheid van speeltoestellen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Veiligheid van speeltoestellen Versie 06/02/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL

1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL 1 Logboek speeltoestel LOGBOEK SPEELTOESTEL 3Logboek speeltoestel Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 5 2 Eigenaar en beheerder 7 3 Identificatie speeltoestel 9 4 Fabrikant, importeur en installateur 11

Nadere informatie

Speeltoestellenbesluit

Speeltoestellenbesluit Wet- en regelgeving Speeltoestellenbesluit Veiligheid bij spelactiviteiten vinden we allemaal erg belangrijk. Een aantal randvoorwaarden voor die veiligheid zijn wettelijk geregeld. Rond speeltoestellen

Nadere informatie

Aantal Toelichting. 2 Toetsterm verder gedetailleerd; met voorbeelden zodat het duidelijk moet zijn dat het hier ook om de 'bijzondere' gevallen gaat.

Aantal Toelichting. 2 Toetsterm verder gedetailleerd; met voorbeelden zodat het duidelijk moet zijn dat het hier ook om de 'bijzondere' gevallen gaat. Certificaat: Inspecteur speeltoestellen Niveau: ster Toetsvorm: Gesloten vragen Toetsduur: 0 minuten Cesuur: 60% met correctie voor de gokkans Hulpmiddelen: WAS, Normenbundels Onderwerp Code Toetsterm

Nadere informatie

Certificering (natuur) speelplaatsen VAK

Certificering (natuur) speelplaatsen VAK Certificering (natuur) speelplaatsen VAK TÜV NORD Group Organisatie voor certificatie en keuringen van systemen, producten, processen en kwalificaties van personen Vertegenwoordiging in meer dan 70 landen

Nadere informatie

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) Nr. Naam van het speeltoestel poel 1 Artikelnummer S 053.02 Bouwjaar Locatie van het speeltoestel Ordernummer Plaatsingsdatum Beschrijving

Nadere informatie

Reglement Certificatie Attractie- en Speeltoestellen

Reglement Certificatie Attractie- en Speeltoestellen Reglement Certificatie Attractie- en Speeltoestellen Inhoud 1. Strekking... 1 2. Definities en afkortingen... 1 3. Algemene regels... 2 4. Kenmerken van het certificaat... 2 5. Toegang tot certificatie...

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 388 Besluit van 28 augustus 2008, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) teneinde regels te stellen over

Nadere informatie

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)

LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) LOGBOEK Conform WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) Nr. Naam van het speeltoestel robinia paalspeelhuis Artikelnummer Bouwjaar Locatie van het speeltoestel Ordernummer Plaatsingsdatum Beschrijving

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 134 Besluit van 14 maart 2016, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen inzake het uitvoeren van aanbevelingen

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.MO., MIDDENSTAND EN ENERGIE. Koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.MO., MIDDENSTAND EN ENERGIE. Koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.MO., MIDDENSTAND EN ENERGIE Koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen

Nadere informatie

speelterrein zonder (aanvaardbare) risico s = speelterrein zonder spel

speelterrein zonder (aanvaardbare) risico s = speelterrein zonder spel PRAKTISCHE INVULLING SPEELPLAATSDOSSIER Kristel Vanorbeek Speelterreinen Kinderen leren al spelend risico s inschatten, risico s die er altijd zullen zijn. speelterrein zonder (aanvaardbare) risico s =

Nadere informatie

1 x 1 landelijke wetgeving

1 x 1 landelijke wetgeving Certificaat: Inspecteur speeltoestellen Niveau: 2 sterren Toetsvorm: Gesloten vragen Toetsduur: 120 minuten Cesuur: 60% met correctie voor de gokkans Hulpmiddelen: WAS, Normenbundels TOETSMATRIJS SVS 2

Nadere informatie

TYPE GOEDKEURINGSCERTIFICAAT Dit certificaat bestaat uit 3 pagina's. Afgekeurd. Hiermede wordt verklaard dat het toestel

TYPE GOEDKEURINGSCERTIFICAAT Dit certificaat bestaat uit 3 pagina's. Afgekeurd. Hiermede wordt verklaard dat het toestel Dit certificaat bestaat uit 3 pagina's Spijlendoel met 2 balgaten Hiermede wordt verklaard dat het toestel met de type aanduidingen 6.71140 Plaats en datum : Baal, 19/03/2012 geleverd door Spereco Nederland

Nadere informatie

Spelen in de bossen. Van natuurlijke materialen tot veilige speeltoestellen. Factsheet. Voedsel en Waren Autoriteit Regio Zuidwest

Spelen in de bossen. Van natuurlijke materialen tot veilige speeltoestellen. Factsheet. Voedsel en Waren Autoriteit Regio Zuidwest Spelen in de bossen Van natuurlijke materialen tot veilige speeltoestellen Factsheet Voedsel en Waren Autoriteit Regio Zuidwest 1 2 1. INLEIDING Achtergrond Spelen en lekker bewegen in het groen, in een

Nadere informatie

2015 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2015 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2015 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA MINISTERIЁLE REGELING van 2 december 2015 ter uitvoering van artikel 2, tweede lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. GT 31) (Regeling keuring liften) Uitgegeven,

Nadere informatie

Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines

Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines (Tekst geldend op: 16-03-2005) Besluit van 30 juni 1992 houdende regelen betreffende de veiligheid van machines Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz.

Nadere informatie

Speeltoestellen in de Kinderopvang

Speeltoestellen in de Kinderopvang Speeltoestellen in de Kinderopvang Een onderzoek naar het veiligheidsniveau van speeltoestellen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Auteur: ir. L. Lammers Senior Veiligheids- en trendonderzoeker

Nadere informatie

SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN

SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN SPEELTOESTELLEN: BEHEER & ONDERHOUD OVER INSPECTIES, BEHEER EN ONDERHOUD VAN HET PLEIN PAGINA 2 INLEIDING Slecht onderhouden speelplekken zijn niet alleen onveilig, maar meestal ook onaantrekkelijk. Wie

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Logboek IJ2050R - Robinia evenwichtsbalk

Logboek IJ2050R - Robinia evenwichtsbalk Logboek IJ2050R - Robinia evenwichtsbalk PRODUCTSPECIFIEKE OMSCHRIJVING Ronde evenwichtsbalk robinia (op paaltjes). Lengte kan varieren tussen de 2,0 en 6,0 meter, diameter ca. 20 cm. Opvangzone 1,5 meter

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 772 Vragen van het lid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 84. Nr. 9088 5 april 06 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van maart 06, 94408-486-VGP, tot wijziging

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 315 Besluit van 3 juli 2003 tot wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit en enkele op de Wet op de gevaarlijke werktuigen en de Warenwet

Nadere informatie

VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN

VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN VEILIG SPELEN EN HET WAS OVER HET WAS EN HET KEUREN VAN SPEELTOESTELLEN PAGINA 2 VALLEN EN OPSTAAN... Voor speeltoetsellen geldt dat een risico onaanvaardbaar is als het risico... Op een schoolplein voelen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 01,

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 01, IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 01, 2017-05-11 1 Warenwet, Warenweting algemene WW art. 21b lid 1, jo. WW-ing apv, art. 2 Alle s Plicht voor handelaren

Nadere informatie

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 02,

IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 02, IB02-SPEC45: Bijlage 2 Klasseindeling bewakingssystemen voor productie en beheer; versie 02, 2017-07-03 Bron 1 Warenwet, Warenweting algemene WW art. 21b lid 1, jo. WW-ing apv, art. 2 Alle s Plicht voor

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING

MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING * MONTAGEHANDLEIDING Algemene voorschriften: A. Ondergrond Het toestel dient op een valdempende ondergrond geplaatst te worden, welke minimaal

Nadere informatie

Risico en speelwaarde

Risico en speelwaarde Risico en speelwaarde Wetgeving uitbating speelterreinen bewegingsvriendelijke en gedeelde schoolspeelplaatsen Sessiegever: PETER DEKEYSER december 2018 Wie is Kind & Samenleving? Lange Ridderstraat 22

Nadere informatie

WET OP DE MEDISCHE HULPMIDDELEN

WET OP DE MEDISCHE HULPMIDDELEN WET OP DE MEDISCHE HULPMIDDELEN Tekst zoals deze geldt op 22 januari 2010 WET van 15 januari 1970, houdende regelen met betrekking tot medische hulpmiddelen WIJ JULIANA, bij de gratie Gods, Koningin der

Nadere informatie

Toezicht kermisattracties

Toezicht kermisattracties Toezicht kermisattracties Inspectieresultaten van 2016 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de veiligheidsregels door kermisexploitanten. Deze controles zijn

Nadere informatie

1. Rondom binnenspeeltoestellen in de kinderopvang hoeft geen valdempende vloer te liggen.

1. Rondom binnenspeeltoestellen in de kinderopvang hoeft geen valdempende vloer te liggen. SVS terugkomdag Stellingen 1. Rondom binnenspeeltoestellen in de kinderopvang hoeft geen valdempende vloer te liggen. Reactie panel: De AKI s hebben afgesproken dat er rondom binnentoestellen die staan

Nadere informatie

Veiligheid van speelterreinen. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst

Veiligheid van speelterreinen. Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst Veiligheid van speelterreinen Guy Linten preventieadviseur-coördinator Gemeenschappelijke preventiedienst http://pro.g-o.be/gezondheid-enpreventie/preventie Wetgeving KB van 28 maart 2001 betreffende de

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein inspectieresultaten 2009 Factsheet 28 mei 2010 Speeltoestellen op scholen - inspectieresultaten 2009 28 mei 2010 Colofon Projectnaam Projectnummer Versienummer

Nadere informatie

Factsheet Toezicht kermisattracties

Factsheet Toezicht kermisattracties Factsheet Toezicht kermisattracties 2012-2013 Datum: 17 juli 2014 1 Colofon Projectnaam Toezicht Kermisattracties 2012-2013 Projectnummer P3NT12 (2012) en PDNT0000 (2013) Versienummer 8 juli 2014 Projectleiders

Nadere informatie

Besluitenlijst AKI-Overleg

Besluitenlijst AKI-Overleg enlijst AKI-Overleg en van deze besluitenlijst zijn bindend en dienen door een AKI bij een keuring te worden toegepast. Als echter aantoonbaar is dat een afwijkende situatie ook veilig is en voldoet aan

Nadere informatie

Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen

Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen Beleidskader speeltuinen gemeente Harlingen, mei 2009 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wet... 3 3. Inspectie... 4 4. Aansprakelijkheid bij ongevallen...

Nadere informatie

Eisenpakket Kinderbedden en boxen

Eisenpakket Kinderbedden en boxen Eisenpakket Kinderbedden en boxen geldig per: 31-10-2007 geldig tot en met: 30-3-2011 code: EP 149 volgnummer: 3 Inhoud 1. Inleiding 2. Definities 3. Producteisen 3.1 Productinformatie 3.2 Product 3.3

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectiebevindingen 2007 en 2008 Fact sheet Voedsel en Waren Autoriteit Afdeling Signalering en Ontwikkeling Regio Zuidwest Maart 2009 (Deel)projectnummer:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 229 Besluit van 15 juni 2016, houdende vaststelling van het Warenwetbesluit drukapparatuur 2016 en wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit,

Nadere informatie

Handboek Veiligheid van speelterreinen 2 e editie

Handboek Veiligheid van speelterreinen 2 e editie Handboek Veiligheid van speelterreinen 2 e editie Colofon Auteurs (1 e editie): Jeroen Bos, Jan Deconinck, Peter Dekeyser, Jos De Wael, Frans Everaerts, Filip Michiels, Benoît Miclotte, Antoinette Timmermans,

Nadere informatie

Het WAS gewogen Beleidsevaluatie Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen

Het WAS gewogen Beleidsevaluatie Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen Het WAS gewogen Beleidsevaluatie Warenwetbesluit attractie en speeltoestellen André Oostdijk Maarten van Noort Annick van Kollenburg Martine Hoofwijk (Consument en Veiligheid) 21 december 2011 Het WAS

Nadere informatie

gegevens Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van (voldoende ruimte voor datum), kenmerk (kenmerk invullen);

gegevens Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van (voldoende ruimte voor datum), kenmerk (kenmerk invullen); Besluit van, houdende wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen inzake het uitvoeren van aanbevelingen uit de evaluatie en rapportages over het besluit gegevens Op de voordracht van

Nadere informatie

Workshop speelterreinen en speeltoestellen

Workshop speelterreinen en speeltoestellen Workshop speelterreinen en speeltoestellen Genk Karen Brems Sint-Andries Erwin De Buck Denderleeuw Luc Janssens 1 Inhoud workshop 1. Kort overzicht regelgeving 2. A.d.h.v. foto s de aandachtspunten betreffende

Nadere informatie

Besluit van 1 augustus 1995, tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen

Besluit van 1 augustus 1995, tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen (Tekst geldend op: 11-03-2015) Besluit van 1 augustus 1995, tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet op de gevaarlijke werktuigen Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Logboek IJ Robinia Klimpaal, klimhoogte 2000mm

Logboek IJ Robinia Klimpaal, klimhoogte 2000mm Logboek IJ2027-200 - Robinia Klimpaal, klimhoogte 2000mm PRODUCTINFORMATIE Type / Serienummer IJ2027-200 / 0000 Fabrikant / leverancier IJreka BV Bouwjaar 01 / 0000 Dalmsholterweg 5 Lengte 22 cm 7722 KJ

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 38 Besluit van 21 december 1995 regelende de deponering van informatie betreffende preparaten (Warenwetbesluit deponering informatie preparaten)

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

Besluitenlijst AKI-Overleg

Besluitenlijst AKI-Overleg enlijst AKI-Overleg en van deze besluitenlijst zijn bindend en moeten door een AKI bij een keuring worden toegepast. Als echter aantoonbaar is dat een afwijkende situatie ook veilig is en voldoet aan het

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K24174/02 Vervangt K24174/01 Uitgegeven 2006-09-01 d.d. 2004-01-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 Betonwarenindustrie Dautzenberg B.V. VERKLARING VAN KIWA

Nadere informatie

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella

Samenvoegen van grond op eigen terrein. Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven. 1 december 2010. Michiel Gadella Samenvoegen van grond op eigen terrein Voorlichting Cumela 30 november 2010 Eindhoven 1 december 2010 Michiel Gadella MENU Kwalibo achtergrond en doelstelling Erkenningsregeling wat betekent dat Werkzaamheid

Nadere informatie

Het nieuwe stelsel van wettelijke arbo-certificaten

Het nieuwe stelsel van wettelijke arbo-certificaten Het nieuwe stelsel van wettelijke arbo-certificaten Certificatie bij arbeidsomstandigheden valt of staat bij heldere eisen en controle Liften, drukvaten, houtbewerkingmachines en drukvaten zijn gevaarlijke

Nadere informatie

Wat moet je weten over veiligheid op groene, avontuurlijke speelplaatsen?

Wat moet je weten over veiligheid op groene, avontuurlijke speelplaatsen? Keuzesessie: Veiligheid en risico's Interactieve workshop Wat moet je weten over veiligheid op groene, avontuurlijke speelplaatsen? Wat zegt de wet en hoe bieden we kinderen op een verstandige manier toch

Nadere informatie

Speelplaatsenbeleid Scherpenzeel

Speelplaatsenbeleid Scherpenzeel Speelplaatsenbeleid Scherpenzeel 2016 2018 Buiten spelen, ja natuurlijk! Speelplaatsenbeleid Scherpenzeel 2016 2018 Buiten spelen, ja natuurlijk! Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel Afdeling Samenleving

Nadere informatie

Algemene Inkoopvoorwaarden van Dishman Netherlands B.V./Uitgave 2012/Nederlands*

Algemene Inkoopvoorwaarden van Dishman Netherlands B.V./Uitgave 2012/Nederlands* Algemene Inkoopvoorwaarden van /Uitgave 2012/Nederlands* 1. Toepasselijkheid 1.1 Tenzij partijen schriftelijk anders overeenkomen zijn deze Algemene Inkoopvoorwaarden van toepassing op alle overeenkomsten

Nadere informatie

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2010, 2011, 2012 en 2013. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2010, 2011, 2012 en 2013. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2010, 2011, 2012 en 2013 Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Opgesteld door : ir. C.J.T.M. Postma-Koolen. Datum : 6 december 2013 Toezicht

Nadere informatie

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme

FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep. industriële trucks. Een leidraad voor identificatie van nietconforme FEM-IT-T/N863 FEDERATION EUROPEENNE DE LA MANUTENTION Productgroep Industriële trucks FEM Een leidraad voor identificatie van nietconforme industriële trucks 05.2012 (NL) - markering van machines, documenten,

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten BRIEF AAN DE LEDEN 1996607609 tav burgemeester en wethouders, met name de wethouders van volkshuisvesting en welzijn nummer ons kenmerk datum Lbr. 96/251 VHB/607609

Nadere informatie

I. Technische bepalingen

I. Technische bepalingen I. Technische bepalingen ALGEMENE EISEN Alle speeltuigen dienen te beantwoorden aan de meest recente Europese veiligheidsnorm NEN-EN 1176 en bijhorende uitbreidingen/aanvullingen. De conformiteit wordt

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/UJB/BES No. 2003/94538 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Speelterreinen - speeltoestellen Workshop 3.1 Risicoanalyse speeltoestellen basisschool

Speelterreinen - speeltoestellen Workshop 3.1 Risicoanalyse speeltoestellen basisschool Speelterreinen - speeltoestellen Workshop 3.1 Risicoanalyse speeltoestellen basisschool Inhoud: Speelterreinen speeltoestellen. Regelgeving Normen Aankoop Praktische aanpak 2 Kinderen moeten leren met

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (Tekst geldend op: 01-06-2011) Besluit van 16 januari 1998, houdende regels over de veiligheid en de deugdelijkheid van draagbare blustoestellen (Besluit draagbare blustoestellen 1997) Wij Beatrix, bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 200 XVI Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2004 Nr. 267 BRIEF

Nadere informatie

feitenwijzer voor ouders en MR

feitenwijzer voor ouders en MR fysieke veiligheid op school feitenwijzer voor ouders en MR versie BO-FW.2011.01 Veiligheidsbeleid: de feiten In deze Feitenwijzer kunt u voor een aantal specifieke veiligheidsthema s lezen welke wettelijke

Nadere informatie

Een veilig (kermis-)evenement in uw gemeente. Geachte mevrouw / heer,

Een veilig (kermis-)evenement in uw gemeente. Geachte mevrouw / heer, Een veilig (kermis-)evenement in uw gemeente. Geachte mevrouw / heer, Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. In uw gemeente vinden waarschijnlijk evenementen plaats waarbij attractietoestellen 1

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11459 24 april 2014 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 april 2014, kenmerk 356349-119274-WJZ,

Nadere informatie

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2014. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA

Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2014. Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Toezicht attractieparken Inspectieresultaten 2014 Productveiligheid Divisie Consument & Veiligheid NVWA Opgesteld door : ir. C.J.T.M. Postma-Koolen. Datum : mei 2015 Toezicht attractieparken inspectieresultaten

Nadere informatie

I. Technische bepalingen

I. Technische bepalingen I. Technische bepalingen ALGEMEEN De opdracht omvat het leveren en plaatsen van speeltuigen en is opgesplitst in volgende percelen: - perceel 1 Leveren en plaatsen van een dubbele schommel met vogelnestschommel

Nadere informatie

REGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN EN TOEZICHT OP HET COLLECTIEVE EI-KEURMERK IKB

REGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN EN TOEZICHT OP HET COLLECTIEVE EI-KEURMERK IKB REGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN EN TOEZICHT OP HET COLLECTIEVE EI-KEURMERK IKB Het bestuur van de Stichting IKB EI, hierna te noemen: de Stichting, in aanmerking nemende dat, het Productschap Pluimvee en

Nadere informatie

Informatie weegverplichting aan boord

Informatie weegverplichting aan boord Informatie weegverplichting aan boord Vanuit de verordening EG nr. 1224/2009 is het verplicht om visserijproducten te wegen bij de aanlanding voordat de visserijproducten worden opgeslagen, vervoerd of

Nadere informatie

NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374. 760260 www.altrex.com. Relax. Het is een Altrex.

NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374. 760260 www.altrex.com. Relax. Het is een Altrex. NL Handleiding opbouw en gebruik Dakrandbeveiliging EN 13374 760260 www.altrex.com Relax. Het is een Altrex. NL Handleiding opbouw en gebruik art. nr. 760260 versie 01/09 Copyright Altrex B.V. 09 Alle

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit R. Nieuwenhuijs Divisie Consument & Veiligheid inspecteur-generaal & plv. inspecteur-generaal Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 2 1 Wat valt daar allemaal onder? 3 Zwijndrecht Laboratorium mechanische

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2010/1571-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Gezien de aanvraag d.d. 20 juli 2010 van Philips Stralingsbeschermingsdienst

Nadere informatie

Overgang EN 1176:2008 naar EN 1176:2017.

Overgang EN 1176:2008 naar EN 1176:2017. Overgang EN 1176:2008 naar EN 1176:2017 l.rijnders@boerplay.com Inhoud Wijziging WAS d.d. 01-02-2017 Reductie aantal AKI s Wijziging norm Gevolgen voor typekeuringen Proces bij Boerplay Daadwerkelijke

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32570 24 juni 2016 Advies Raad van State inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur houdende vaststelling

Nadere informatie

Grondverzetmachines en hijsen

Grondverzetmachines en hijsen Grondverzetmachines en hijsen Inleiding Grondverzetmachines (graafmachines) kunnen naast graven ook andere werkzaamheden uitvoeren. Genoemd wordt heffen, hijsen en activiteiten met verwisselbare uitrustingstukken

Nadere informatie

Veilig werken met apparaten en machines

Veilig werken met apparaten en machines Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig werken met apparaten en machines Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie SZW Een machine is een arbeidsmiddel,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2001 2002 Nr. 397 27 844 Regels inzake de veiligheid en kwaliteit van lichaamsmateriaal dat kan worden gebruikt bij een geneeskundige behandeling (Wet veiligheid

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk CI TRIPLEX VOOR BOUWKUNDIGE (CONSTRUCTIEVE) (NIET-CONSTRUCTIEVE) EN NIET-BOUWKUNDIGE TOEPASSINGEN Producent Fabriek te Impoteur Nummer: Uitgegeven: Vervangt: «nummercertificaat»

Nadere informatie

Speeltuin zonder gevaar? 'preventief ontwerpen met het oog op gedrag van kinderen' Dr Johan FM Molenbroek Industrieel Ontwerpen TU Delft

Speeltuin zonder gevaar? 'preventief ontwerpen met het oog op gedrag van kinderen' Dr Johan FM Molenbroek Industrieel Ontwerpen TU Delft Speeltuin zonder gevaar? 'preventief ontwerpen met het oog op gedrag van kinderen' Dr Johan FM Molenbroek Industrieel Ontwerpen TU Delft Overzicht Om te beginnen dit kunstwerk Ongevallen in het algemeen

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Trampolines voor huishoudelijk gebruik 2016

Onderzoeksopzet. Trampolines voor huishoudelijk gebruik 2016 Onderzoeksopzet Trampolines voor huishoudelijk gebruik 2016 Tijdens het marktonderzoek naar trampolines in 2016 onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna NVWA) trampolines voor gebruik

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen

Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen Veiligheid van speeltoestellen bij speeltuinverenigingen Inspectieresultaten 2009 Factsheet 26 augustus 2010 Speeltoestellen bij speeltuinverenigingen - inspectieresultaten 2009 26 augustus 2010 Colofon

Nadere informatie

Keurmerkreglement IKB Ei

Keurmerkreglement IKB Ei Definities Artikel 1 1. Dit reglement is een bijlage bij de AV IKB Ei. in dit reglement zijn de definities van de AV IKB Ei overgenomen, in aanvulling hierop wordt verstaan onder: 1. Aangewezen rechtspersoon:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

WET PLEZIERVAARTUIGEN

WET PLEZIERVAARTUIGEN WET PLEZIERVAARTUIGEN pagina 1 van 7 (Tekst zoals deze geldt op 17 juli 2007) Wet van 29 november 1996, houdende regels met betrekking tot de veiligheid van pleziervaartuigen () WIJ BEATRIX, bij de gratie

Nadere informatie

Veiligheid van Speelterreinen

Veiligheid van Speelterreinen Veiligheid van Speelterreinen Een praktische leidraad voor uitbaters van speelterreinen Veiligheid van Speelterreinen Voorwoord door de Minister van consumentenzaken O mdat de veiligheid van de speeltoestellen

Nadere informatie

Veiligheid van speelterreinen. Sylvie Thenard - Fotolia.com

Veiligheid van speelterreinen. Sylvie Thenard - Fotolia.com Veiligheid van speelterreinen Sylvie Thenard - Fotolia.com Veiligheid van speelterreinen Een praktische leidraad voor uitbaters 3 e uitgave 1 Colofon Auteurs (1e editie): Jeroen Bos, Jan Deconinck, Peter

Nadere informatie

Periodieke keuring van liften. Informatie voor lifteigenaren

Periodieke keuring van liften. Informatie voor lifteigenaren Periodieke keuring van liften Informatie voor lifteigenaren De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat een lift

Nadere informatie