Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia"

Transcriptie

1 Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia

2 De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede

3 NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen met klachten aan de wervelkolom. De kliniek is gespecialiseerd in de operatieve behandeling van aandoeningen zoals hernia, kanaalstenose en spondylolisthesis. NedSpine is officieel erkend als Instelling voor Medisch Specialistische Zorg. Alle Nederlandse zorgverzekeraars respecteren deze erkenning en vergoeden de behandelingen die door NedSpine worden uitgevoerd. Inleiding Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten ontstaan. De aandoening komt veelvuldig voor. Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan tienduizend herniaoperaties uitgevoerd. Meestal gaat het om hernia s onder in de rug. Maar ook de nekhernia komt geregeld voor. Zeven wervels De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheid bestaan tussen de eerste en de tweede nekwervel, de zogeheten atlas en draaier. Tussen twee wervellichamen ligt telkens een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. In het wervelkanaal verloopt het ruggenmerg. Vanuit het wervelkanaal verlaten telkens tussen twee wervels, links en rechts twee zenuwwortels het wervelkanaal. De meest voorkomende nekhernia s liggen tussen de zesde en de zevende wervel, maar ze kunnen ook op de andere niveaus voorkomen.

4 Een model van de nekwervels. Klachten Slijtage of degeneratie van een tussenwervelschijf is een normaal proces dat bij iedereen in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Daarbij kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen. Ook kan een scheur in de vezelring optreden. Hier doorheen kunnen stukken uit de kern naar achteren gedrukt worden in de richting van het wervelkanaal. Meestal scheurt de ring op de zwakste plek, en dat is precies waar de zenuwwortel het wervelkanaal verlaat. Vaak gaan nekklachten aan het optreden van een hernia vooraf. De verschijnselen van de hernia bestaan uit pijn die in de arm uitstraalt, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. Deze pijn treedt min of meer op in het verzorgingsgebied van de zenuw waarop de druk wordt uitgeoefend, al is dit niet zo typisch als bij de hernia onderin de rug. Druk op de zenuw kan veroorzaken dat de zenuw niet goed meer werkt. De zenuw De zenuw verzorgt de spieren, maar ook een huidgebied. Iedere zenuw heeft zijn eigen spier en huidgebied. De stoornissen die kunnen optreden kunnen bestaan uit verlammingsverschijnselen van een of meer spieren, of een prikkelend dan wel doof gevoel

5 van de huid. Omdat bij hoesten, niezen en persen de druk in het wervelkanaal wordt verhoogd, komt de zenuwwortel in de knel en kan de pijnuitstraling toenemen. Als er sprake is van een grote, meer in het midden gelegen hernia, al dan niet in combinatie met een vernauwd wervelkanaal, kan het zijn dat er vooral druk wordt uitgeoefend op het ruggenmerg. Dit geeft dan verschijnselen aan de benen, zoals loopstoornissen. Diagnose Om te zien of de pijn in de arm inderdaad veroorzaakt wordt door het uitstulpen van de tussenwervelschijf wordt onderzoek gedaan. Meestal zijn er al foto s van de nek gemaakt. Hierop is de positie van de wervels te zien, maar om de hernia zelf goed zichtbaar te maken, is ook een MRI-scan nodig. De operatie Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Met rust en fysiotherapie gaan 70 tot 80% van alle hernia s vanzelf weer over. Het besluit om te opereren moet dus niet te vroeg genomen worden, maar aan de andere kant is het ook zo, dat bij te lang wachten het herstel na een ingreep moeizamer verloopt. Een MRI van een hernia. De afbeelding toont een overlangse doorsnede door de wervelkolom. De grijze structuur is het ruggenmerg, omgeven door het hersenvocht, herkenbaar aan de witte kleur. Duidelijk is te zien hoe de uitstulping drukt op het ruggenmerg.

6 Als er géén spoedindicatie is, hanteert men daarom de vuistregel dat op zijn vroegst wordt geopereerd na zes weken, maar eerder dan na zes maanden. Dat laatste uiteraard alleen wanneer de klachten dan nog bestaan. Indicaties Er zijn twee soorten van operatie-indicaties: Absoluut. Wanneer uitval bestaat van de zenuw die zo ernstig is dat bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen ontstaan. Ook is druk op het ruggenmerg meestal een aanleiding om tot een operatie te adviseren. Relatief. Wanneer pijn bestaat waar de patiënt zo veel last van heeft dat goed functioneren niet meer mogelijk is. Het subjectieve klachtenpatroon speelt hier dus een doorslaggevende rol. De patiënt zal daardoor vooral zelf moet beslissen of een operatie al dan niet moet doorgaan. Uiteraard alleen wanneer hiervoor een medische indicatie bestaat. Methode Aan de linker- of rechterzijde van de hals wordt een kleine incisie gemaakt, van waaruit de voorkant van de wervelkolom goed bereikbaar is. De tussenwervelschijf kan vanuit deze positie goed worden verwijderd. De tussenwervelruimte wordt vervolgens opgevuld. Dat gebeurt bij NedSpine met een kooitje van kunststof. Tot slot van de operatie wordt een wonddrain ingebracht, die de volgende ochtend wordt verwijderd. Na de operatie Wanneer u aan uw nekhernia bent geopereerd, gaat u naar de uitslaapkamer. Als u weer wakker bent, kunt u last hebben van wat slikklachten en eventueel enige heesheid. Deze klachten duren hooguit een paar dagen.

7 De dag na uw operatie mag u alweer opstaan en in veel gevallen ook weer naar huis. Een specifieke nabehandeling is er niet. Het is voldoende het twee of drie weken kalm aan te doen, waarna de oude activiteiten weer mogen worden hervat. Het is niet ongebruikelijk dat de eerste paar weken na de operatie nog nekklachten of pijn tussen de schouderbladen optreedt. Ook kan er nog sprake zijn van uitstralende pijn in de arm. Het beste is om dan wat meer rust te nemen, eventueel met pijnstilling. Na zes weken kan worden bekeken of er wellicht nog fysiotherapie nodig is voor bijvoorbeeld gespannen nekspieren. De operatie wordt primair gedaan voor de armpijn. Het effect op de nekpijn is niet goed te voorspellen. Risico s Zoals bij iedere operatie zijn er ook bij de nekherniaoperatie bepaalde risico s. De kans dat ze optreden is echter gering. Een zeldzame complicatie is beschadiging van een stembandzenuw. Al dan niet voorbijgaande heesheid kan hiervan het gevolg zijn. Wel beschreven, maar aanzienlijk zeldzamer is beschadiging van de slokdarm. Deze ernstige complicatie komt gelukkig nauwelijks voor. Een nabloeding kan een zwelling geven in de wond en kan een spoedoperatie noodzakelijk maken. Recidief In het algemeen is 80 tot 90% van de patiënten na een nekherniaoperatie met het resultaat tevreden. Recidieven komen zelden voor. Een recidief is het opnieuw optreden van een hernia op dezelfde plaats en aan dezelfde kant. Bij een nekhernia gebeurt dit bijna nooit, maar er kan wél op een ander niveau weer een hernia optreden.

8 De reden hiervan zou kunnen zijn dat de aangrenzende niveaus een wat hogere belasting te verduren krijgen. Dit zou het ontstaan van een aangrenzend probleem kunnen bevorderen. Maar in de praktijk komt dit gelukkig maar zelden voor. Veel gebruikelijker is de combinatie van een nek- en een rughernia. Het gaat immers om dezelfde wervelkolom en hetzelfde slijtageproces. Verband en wondbehandeling Direct na de operatie wordt de huidwond vrijwel altijd met hechtstripjes dichtgeplakt. Over de hechtstrips komt een witte pleister. Na 3 dagen mag u ook weer douchen. Daarna mag u de witte pleister er zelf af halen. Er hoeft dan geen nieuwe pleister op. Soms gaan de hechtstripjes er vanzelf af, anders kunt u ze er na 10 dagen zelf afhalen. Baden mag weer als de hechtstripjes eraf zijn en de wondjes droog zijn. Pijnstillers U krijgt na de operatie een recept voor pijnstillers mee, soms ook een middel ter voorkoming van maagklachten. Neemt u de eerste 24 uur de pijnstillers volgens voorschrift in. Het is belangrijk dat u daar iets bij eet. Mocht u last van uw maag krijgen, ga dan zo nodig alleen door met paracetamol. Gaat de maagpijn niet over, neem dan contact op met uw arts. Andere pijnstillers of combinaties van geneesmiddelen alleen na overleg met de arts gebruiken. Neem de pijnstillers verspreid over de dag in. Neem contact op met de kliniek als er sprake is van: Een bloeding die niet stopt nadat u er 10 minuten stevig tegenaan heeft gedrukt.

9 Heftige pijn, die niet goed reageert op de pijnmedicatie. Een infectie van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus. Een abnormale zwelling of koorts. Ongerustheid of vragen. Bij plotselinge benauwdheidsklachten overleg direct met de huisartsenpost of bel 112. Belangrijke telefoonnummers NedSpine is bereikbaar op het telefoonnummer , van maandag 8.00 tot zaterdag uur (voor dringende gevallen ook s nachts). Belangrijke tips Vóór de operatie: Zorg voor een zo goed mogelijke conditie. Schrijf uw eventuele vragen op en stel ze vooraf aan de chirurg en/of anesthesioloog. Ná de operatie: Neem uw rust en luister naar uw lichaam. Bouw uw conditie langzaam op.

10 Privacy Uw gegevens worden door ons met de grootste zorgvuldigheid behandeld. Als wordt samengewerkt met derden, zoals uw huisarts, zal NedSpine uitsluitend noodzakelijke gegevens doorgeven. NedSpine ziet er op toe dat mensen en organisaties waarmee wordt samengewerkt zorgvuldig met persoonsgebonden gegevens omgaan. Het Privacyreglement dat conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens door NedSpine wordt gehanteerd, kunt u aanvragen bij de receptie. Klachten NedSpine is u graag zo goed mogelijk van dienst. Mocht het toch voorkomen dat u niet tevreden bent, dan horen wij dat graag van u. We kunnen dan samen met u een oplossing vinden en onze dienstverlening verbeteren. U kunt uw klacht direct ter sprake brengen bij uw behandelend specialist of bij één van onze medewerkers. Wij noteren uw klacht en zoeken samen met u naar een oplossing. Ook kunt u uw klacht schriftelijk bij ons indienen. Dat kan desgewenst met behulp van het klachtenformulier dat u bij onze receptie kunt opvragen en dat ook te vinden is op Nedspine beschikt over een klachtenregeling zoals in de Wet WKKGZ is voorgeschreven. Deze regeling zorgt ervoor dat op professionele wijze aandacht wordt besteed aan uw klacht. De oorzaken van de klachten worden geïnventariseerd en geregistreerd. Dit kan bijdragen aan verbetering van de zorg van Nedspine.

11

12 zkn ZELFSTANDIGE KLINIEKEN NEDERLAND KEURMERK Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon website

Informatie voor patiënten die worden geopereerd aan een kanaalstenose

Informatie voor patiënten die worden geopereerd aan een kanaalstenose Informatie voor patiënten die worden geopereerd aan een kanaalstenose De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen

Nadere informatie

HNP hernia nuclei pulposi

HNP hernia nuclei pulposi HNP hernia nuclei pulposi INLEIDING Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan,

Nadere informatie

zkn Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon website KEURMERK

zkn Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon website   KEURMERK zkn ZELFSTANDIGE KLINIEKEN NEDERLAND KEURMERK Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon 0318 439280 website www.nedspine.nl 2016 05 Informatie voor patiënten die een herniaoperatie

Nadere informatie

Cervicale Spondylodese

Cervicale Spondylodese 6073p ORT.038/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Cervicale Spondylodese Halswervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de halswervelkolom.

Nadere informatie

Nekhernia. Neurochirurgie. mca.nl

Nekhernia. Neurochirurgie. mca.nl Nekhernia Neurochirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een hernia 3 Hoe is de wervelkolom gebouwd? 4 Hoe ontstaat een hernia? 5 Hoe weet de arts dat u een hernia heeft? 5 De behandeling van een hernia en

Nadere informatie

Nekhernia. Poli Neurochirurgie

Nekhernia. Poli Neurochirurgie Nekhernia Poli Neurochirurgie Uw specialist heeft bij u een hernia van de nek vastgesteld. In deze brochure wordt u uitgelegd wat een hernia is en hoe de arts tot deze diagnose komt. Verder geven wij u

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een spondylodese ondergaan

Informatie voor patiënten die een spondylodese ondergaan Informatie voor patiënten die een spondylodese ondergaan De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen met rugklachten.

Nadere informatie

Hernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hernia Ziekenhuis Gelderse Vallei De rug bestaat uit een dynamische keten van wervels, die bestaan uit bot met tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf, ook wel discus genaamd, bestaat uit een kraakbeenachtige

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie 6078p ORT.043/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom.

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal deze operatie verrichten.

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

1 De wervelkolom Een hernia Het stellen van de diagnose Wanneer opereren? Een herniaoperatie... 5

1 De wervelkolom Een hernia Het stellen van de diagnose Wanneer opereren? Een herniaoperatie... 5 Lumbale Hernia Inhoudsopgave 1 De wervelkolom... 1 2 Een hernia... 2 3 Het stellen van de diagnose... 4 4 Wanneer opereren?... 4 5 Een herniaoperatie... 5 6 Na de operatie... 5 7 Operatierisico s... 6

Nadere informatie

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie. Locatie Purmerend/Volendam

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie. Locatie Purmerend/Volendam Lage rug hernia Poli Neurochirurgie Locatie Purmerend/Volendam De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een hernia vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze diagnose en over de mogelijke

Nadere informatie

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie Lage rug hernia Poli Neurochirurgie De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een hernia vastgesteld. In dit informatieboekje leest u meer over deze diagnose en over de mogelijke chirurgische behandeling.

Nadere informatie

De nekhernia. Pagina 1 van 5

De nekhernia. Pagina 1 van 5 De nekhernia INLEIDING Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw

Nadere informatie

Hernia cervicaal. De nekhernia

Hernia cervicaal. De nekhernia Hernia cervicaal De nekhernia In de hieronder volgende tekst vindt u een algemene beschrijving over de neurochirurgische behandeling van de hernia van de nek. Deze tekst biedt een globaal overzicht. In

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug Hernia in de onderrug Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt, bij de lumbale wervels,

Nadere informatie

hernia cervicaal de nekhernia Anatomie van de halswervelkolom Inleiding

hernia cervicaal de nekhernia Anatomie van de halswervelkolom Inleiding Inleiding hernia cervicaal de nekhernia In de hieronder volgende tekst vindt u een algemene beschrijving over de neurochirurgische behandeling van de hernia van de nek. Deze tekst biedt een globaal overzicht.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek PATIËNTEN INFORMATIE Hernia-operatie nek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiebrochure wil het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg geven over dit ziektebeeld en behandeling. Wij adviseren

Nadere informatie

Nekhernia (neurologische behandeling)

Nekhernia (neurologische behandeling) Nekhernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog. Er is

Nadere informatie

Nekhernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nekhernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Nekhernia Neurologische behandeling Informatie voor patiënten F0998-3111 maart 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

De nekhernia. Neurochirurgie polikliniek

De nekhernia. Neurochirurgie polikliniek De nekhernia Neurochirurgie polikliniek 020 512 5114 INLEIDING In de hieronder volgende tekst vindt u een algemene beschrijving over de neurochirurgische behandeling van de hernia van de nek. Deze tekst

Nadere informatie

Hernia operaties van de lage rug worden veel vaker uitgevoerd dan operaties voor hernias van de nek. De verhouding rug : nek is ongeveer 5 op 1.

Hernia operaties van de lage rug worden veel vaker uitgevoerd dan operaties voor hernias van de nek. De verhouding rug : nek is ongeveer 5 op 1. Nekhernia Inleiding In de hieronder volgende tekst vindt u een algemene beschrijving over de behandeling van de hernia van de nek. Deze tekst biedt een globaal overzicht. In de praktijk spelen allerlei

Nadere informatie

Neurologie Rughernia (HNP)

Neurologie Rughernia (HNP) Neurologie Rughernia (HNP) 2 Inleiding Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Bij een HNP van de

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een hernia-operatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een hernia-operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een hernia-operatie z 1 In deze brochure leest u wat een hernia is en wat u kunt verwachten van een operatie. Wervelkolom Wervelkolom

Nadere informatie

Cervikale discus hernia (nekhernia) en cervikale discarthrose (nekarthrose) Pagina 1 van 5

Cervikale discus hernia (nekhernia) en cervikale discarthrose (nekarthrose) Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Pagina 2 van 5 Overzicht cervikale discus hernia/discarthrose. uitstulping van de discus die op een zenuw drukt (discus hernia) slijtage van één of meerdere discussen (discarthrose) veroorzaakt

Nadere informatie

Cervicale hernia-operatie. Neurochirurgie

Cervicale hernia-operatie. Neurochirurgie Cervicale hernia-operatie Neurochirurgie Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een hernia-operatie. De arts heeft u al informatie gegeven over hernia

Nadere informatie

Cervicale hernia (nekhernia)

Cervicale hernia (nekhernia) Operatie aan de nek De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels (C1 tot en met C7). Tussen de wervels zit vanaf de tweede nekwervel (C2) steeds een tussenwervelschijf (discus). Cervicale hernia (nekhernia)

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname Liesbreukoperatie Hernia Inguinalis In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een liesbreukoperatie te ondergaan in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk,

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Lage rughernia (neurologische behandeling)

Lage rughernia (neurologische behandeling) Lage rughernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog.

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

Lage rughernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Lage rughernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Lage rughernia Neurologische behandeling Informatie voor patiënten F0984-1051 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Operatie bij een nekhernia

Operatie bij een nekhernia Operatie bij een nekhernia Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan een nekhernia. Een nekhernia wordt ook wel

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

Nucleoplasty. Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum

Nucleoplasty. Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Nucleoplasty Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis april 2012 pavo 0789 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA 17962

CERVICALE HERNIA 17962 CERVICALE HERNIA 17962 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom (zie afbeelding)

Nadere informatie

Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek

Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Reden voor de behandeling 1 Belangrijk voor opname 1 Nuchter zijn voor de operatie 1

Nadere informatie

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi)

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi) Rughernia (Hernia nuclei pulposi) Wat is een hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant van

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal Inleiding Een vernauwing van het wervelkanaal is een veel voorkomende aandoening, die zich meestal pas op oudere leeftijd manifesteert. In principe kan een vernauwing overal

Nadere informatie

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Rughernia U heeft klachten die mogelijk duiden op een rughernia. Daarom bent u naar de neuroloog verwezen. In deze folder kunt u meer lezen over een hernia, de mogelijke behandeling, het behandelteam en

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie. 3954i CHI.010/0510

Liesbreukoperatie. Chirurgie. 3954i CHI.010/0510 Liesbreukoperatie Chirurgie Inleiding Deze brochure geeft u informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op uw operatie en uw herstel. In een telefonisch gesprek heeft de assistente u het volgende

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis CERVICALE HERNIA Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom

Nadere informatie

Nucleoplasty. Cervicaal, thoracaal of lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum

Nucleoplasty. Cervicaal, thoracaal of lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Nucleoplasty Cervicaal, thoracaal of lumbaal Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor nucleoplasty. In deze

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi (lumbaal) (Uitstulping van de tussenwervelschijf)

Hernia Nuclei Pulposi (lumbaal) (Uitstulping van de tussenwervelschijf) Hernia Nuclei Pulposi (lumbaal) (Uitstulping van de tussenwervelschijf) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Anatomie van de wervelkolom... 1 De hernia... 3 Het stellen van de diagnose... 4 De operatie... 5 Operatierisico's...

Nadere informatie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Laminectomie / lumbale kanaalstenose Poli Neurochirurgie De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een stenose (vernauwing) vastgesteld. In dit informatieboekje leest u meer over deze diagnose en

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug 00 Hernia in de onderrug (HNP) Poli Neurologie / Neurochirurgie 1 Inleiding Hernia nuclei pulposi of hernia van de tussenwervelschijf, is een aandoening van de rug (rughernia) of de nek (nekhernia) waarbij

Nadere informatie

Cervicale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Cervicale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Cervicale kanaalstenose Poli Neurochirurgie Uw specialist heeft bij u een cervicale kanaalstenose vastgesteld. Wij vertellen u in deze brochure meer over deze diagnose en geven uitleg over de mogelijke

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl Patiënteninformatie Hernia in de onderrug rkz.nl Wat is het? Een hernia nuclei pulposi (HNP, kortweg hernia) is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been loopt.

Nadere informatie

hernia in de rug Patiënteninformatie

hernia in de rug Patiënteninformatie Patiënteninformatie hernia in de rug Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan

Nadere informatie

Hernia in de borstwervelkolom

Hernia in de borstwervelkolom Hernia in de borstwervelkolom Informatie voor patiënten F0846-3510 juli 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Neurochirurgie polikliniek 512 5114 Algemene informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Neurochirurgie Een hernia aan de onderrug

Neurochirurgie polikliniek 512 5114 Algemene informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Neurochirurgie Een hernia aan de onderrug Neurochirurgie polikliniek 512 5114 Algemene informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Neurochirurgie Een hernia aan de onderrug INLEIDING In de hierna volgende tekst vindt u een algemene beschrijving

Nadere informatie

Neurochirurgie. Rughernia (HNP)

Neurochirurgie. Rughernia (HNP) Neurochirurgie Rughernia (HNP) Inleiding Een hernia is een ander woord voor breuk. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Bij een HNP van de lendewervelkolom

Nadere informatie

Neurologie en Neurochirurgie. Rughernia.

Neurologie en Neurochirurgie. Rughernia. Neurologie en Neurochirurgie Rughernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU030 / Rughernia / 17-09-2018 2 Rughernia U bent doorverwezen naar

Nadere informatie

OPERATIE VAN EEN LIESBREUK (HERNIA INGUINALIS)

OPERATIE VAN EEN LIESBREUK (HERNIA INGUINALIS) OPERATIE VAN EEN LIESBREUK (HERNIA INGUINALIS) Inleiding In deze folder leest u over de klachten en oorzaak van een liesbreuk en de meest gebruikte behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Cervicale spondylodese

Cervicale spondylodese Cervicale spondylodese Het vastzetten van wervels in de nek Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Reden voor de behandeling 1 Belangrijk voor opname 1 Nuchter zijn voor de operatie 1

Nadere informatie

LIESBREUKOPERATIE. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over en heeft de neiging verder te groeien. Een operatieve ingreep is noodzakelijk.

LIESBREUKOPERATIE. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over en heeft de neiging verder te groeien. Een operatieve ingreep is noodzakelijk. LIESBREUKOPERATIE In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de behandelmethoden van een liesbreuk. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien voor

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU020 / Operatie bij een vernauwing

Nadere informatie

Operatie aan het wervelkanaal

Operatie aan het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie aan het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU026 / Operatie aan het wervelkanaal / 31-10-2016

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Chirurgie Liesbreuk Acibadem Amsterdam

PATIËNTENFOLDER Chirurgie Liesbreuk Acibadem Amsterdam PATIËNTENFOLDER Chirurgie Liesbreuk Acibadem Amsterdam Buikspieren Huid Darm Buikwandbreuk Onderhuids vetweefsel Buikvlies Figuur: 1 Figuur: 2 Buikvlies Deze folder geeft u informatie over de operatie

Nadere informatie

Operatie bij een wervelkanaalstenose in de nek

Operatie bij een wervelkanaalstenose in de nek Operatie bij een wervelkanaalstenose in de nek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan een wervelkanaalstenose

Nadere informatie

Hernia-operatie in de nek

Hernia-operatie in de nek Patiënteninformatie Hernia-operatie in de nek Informatie voor patiënten met een hernia over de operatie in de nek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Hernia 4 Wat is een hernia? 4 Gevolgen van een

Nadere informatie

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom.

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. 3692 3693 3694 3695 3696 3697 3698 3699 3700 3701 3702 3703 3704 3705 3706 3707 3708 3709 3710 3711 3712 APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. Inleiding Kwaadaardige gezwellen

Nadere informatie

Lage rugklachten en de hernia

Lage rugklachten en de hernia Lage rugklachten en de hernia Inhoudsopgave De hernia... 1 Wat is een hernia?... 1 Een hernia verdwijnt vaak vanzelf... 1 Specialistisch onderzoek... 2 Behandeling van de hernia... 2 Wat kan de patiënt

Nadere informatie

Chirurgie. Liesbreukoperatie. Hernia inguinalis

Chirurgie. Liesbreukoperatie. Hernia inguinalis Chirurgie Liesbreukoperatie Hernia inguinalis Inleiding Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk,

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een liesbreukoperatie EEN LIESBREUKOPERATIE INLEIDING Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u

Nadere informatie

Liesbreukoperatie bij volwassenen

Liesbreukoperatie bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten veroorzaakt door een liesbreuk. Ook worden de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden besproken.

Nadere informatie

Liesbreukoperatie (hernia inguinalis)

Liesbreukoperatie (hernia inguinalis) Liesbreukoperatie (hernia inguinalis) Wat is een liesbreuk Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0849-3510 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Patiënteninformatie. (hernia inguinalis) Operatie voor een liesbreuk. Operatie voor een liesbreuk

Patiënteninformatie. (hernia inguinalis) Operatie voor een liesbreuk. Operatie voor een liesbreuk Patiënteninformatie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Operatie voor een liesbreuk 1 Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon (050) 524 5810

Nadere informatie

DE OPERATIE VAN EEN LIESBREUK HERNIA INGUINALIS FRANCISCUS VLIETLAND

DE OPERATIE VAN EEN LIESBREUK HERNIA INGUINALIS FRANCISCUS VLIETLAND DE OPERATIE VAN EEN LIESBREUK HERNIA INGUINALIS FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de klachten en de oorzaak van een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

Hernia borstwervelkolom (thoracaal)

Hernia borstwervelkolom (thoracaal) Hernia borstwervelkolom (thoracaal) Inleiding Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping

Nadere informatie

Hernia. Neurologie. alle aandacht

Hernia. Neurologie. alle aandacht Hernia Neurologie alle aandacht Hernia Een hernia is een ander woord voor een uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. De tussenwervelschijf

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Orthopedie Lumbale decompressie Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een operatie

Nadere informatie

Hernia van de onderrug

Hernia van de onderrug Hernia van de onderrug INLEIDING Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Hernia. Neurologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Hernia. Neurologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Hernia Neurologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Hernia Een hernia is een ander woord voor een uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. De

Nadere informatie

Chirurgie Navelbreuk

Chirurgie Navelbreuk Chirurgie Navelbreuk 2 Inleiding Bij u is een navelbreuk geconstateerd en heeft uw dokter afgesproken dat u daaraan geopereerd zult worden. Wat is een navelbreuk De ingewanden in de buikholte worden omsloten

Nadere informatie

Operatie bij een hernia

Operatie bij een hernia Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een hernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU019 / Operatie bij een hernia / 14-01-2015 2 Operatie

Nadere informatie

Cervicale (nek) hernia operatie

Cervicale (nek) hernia operatie Cervicale (nek) hernia operatie Uw persoonlijke folder Inhoudsopgave Inleiding Hoe ziet de nek er uit? Wat is een nek hernia? Doel van de operatie Voorbereiding op de operatie Opname Zuyderland is een

Nadere informatie

Operaties aan de lage rug

Operaties aan de lage rug Operaties aan de lage rug HNP en Kanaalstenose Het onderste deel van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels (L1 t/m L5) en het heiligbeen (S1). Tussen de wervels zit steeds een tussenwervelschijf

Nadere informatie

Een operatie aan de nek

Een operatie aan de nek Een operatie aan de nek Cervicale hernia en cervicale kanaalstenose Patiënteninformatie vlc 285/0712 Inleiding U wordt binnenkort opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waar u

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel lumbale stenose genoemd. In

Nadere informatie

Cervicale (nek) herniaoperatie

Cervicale (nek) herniaoperatie Cervicale (nek) herniaoperatie U wordt binnenkort geopereerd aan een nekhernia. In deze brochure leest u informatie over de nekhernia, de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling.

Nadere informatie

Cervicaal Radiculair Syndroom (Nekklachten)

Cervicaal Radiculair Syndroom (Nekklachten) Cervicaal Radiculair Syndroom (Nekklachten) U wordt binnenkort onderzocht/behandeld in Meander Medisch Centrum. Uw arts of specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven. In deze brochure

Nadere informatie

15 Rugklachten. 1 Inleiding

15 Rugklachten. 1 Inleiding DC 15 Rugklachten 1 Inleiding Rugklachten komen veel voor. Men schat dat meer dan 3 miljoen mensen van 25 jaar of ouder langdurige klachten aan rug of nek hebben. 80 tot 90% van alle mensen heeft in zijn

Nadere informatie

Liesbreukoperatie bij volwassenen

Liesbreukoperatie bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten veroorzaakt door een liesbreuk. Ook worden de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden besproken.

Nadere informatie

Informatie voor thuis na een mediastinoscopie

Informatie voor thuis na een mediastinoscopie Informatie voor thuis na een mediastinoscopie Wanneer naar huis? U bent opgenomen (geweest) voor een kijkoperatie rondom de slokdarm, ook wel mediastinoscopie genoemd. Als alles voorspoedig verloopt kunt

Nadere informatie

Herniaspreekuur. Inleiding. Wat is een HNP?

Herniaspreekuur. Inleiding. Wat is een HNP? Herniaspreekuur Inleiding In overleg met uw huisarts is er een afspraak gemaakt op de polikliniek Neurologie van Bernhoven, omdat uw huisarts denkt dat u een hernia in de rug heeft. In medische taal heet

Nadere informatie

Voorbereiding Voor de operatie De operatie Na de operatie

Voorbereiding Voor de operatie De operatie Na de operatie Buikwandbreuk Uw behandelend arts heeft een buikwandbreuk bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is een breuk? Een buikwandbreuk

Nadere informatie

Herniastraat Een versneld onderzoeks- en behandeltraject bij verdenking op een rughernia

Herniastraat Een versneld onderzoeks- en behandeltraject bij verdenking op een rughernia Het MCL biedt patiënten met rugklachten en uitstralende pijn een verkort onderzoeks- en behandeltraject: de herniastraat. Dit houdt in dat er binnen één dag een diagnose gesteld wordt en u een behandeling

Nadere informatie

Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Een vernauwing (stenose) van het lendenwervelkanaal is een aandoening

Nadere informatie

Chirurgie Liesbreuk operatie TEP

Chirurgie Liesbreuk operatie TEP Chirurgie Liesbreuk operatie TEP 2 Inleiding Bij u is een liesbreuk geconstateerd en u heeft met uw behandelend chirurg afgesproken dat u daaraan geopereerd zal worden. In deze folder willen we u informatie

Nadere informatie

Operatie van een navel- of littekenbreuk

Operatie van een navel- of littekenbreuk Operatie van een navel- of littekenbreuk Afdeling algemene chirurgie U heeft met uw specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het herstellen van een breuk in de buikwand. In deze brochure

Nadere informatie

Liesbreuk (hernia inguinalis)

Liesbreuk (hernia inguinalis) Liesbreuk (hernia inguinalis) Chirurgie Beter voor elkaar Liesbreuk (Hernia inguinalis) Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan een liesbreuk. In deze folder willen wij u informeren over de klachten

Nadere informatie

Liesbreukbehandeling

Liesbreukbehandeling Liesbreukbehandeling 1 Uw huisarts heeft vastgesteld dat u een liesbreuk heeft. In deze folder leest u wat een liesbreuk is en hoe de liesbreukbehandeling verloopt. Wat is een liesbreuk? Een liesbreuk

Nadere informatie