Informatie voor patiënten die worden geopereerd aan een kanaalstenose

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie voor patiënten die worden geopereerd aan een kanaalstenose"

Transcriptie

1 Informatie voor patiënten die worden geopereerd aan een kanaalstenose

2 De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede

3 NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen met rugklachten. De kliniek is gespecialiseerd in de operatieve behandeling van aandoeningen zoals hernia, kanaalstenose en spondylolisthesis. NedSpine is officieel erkend als Instelling voor Medisch Specialistische Zorg. Alle Nederlandse zorgverzekeraars respecteren deze erkenning en vergoeden de behandelingen die door NedSpine worden uitgevoerd. Inleiding De rug bestaat uit een dynamische keten van wervels van bot met daartussen tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf, ook wel discus genaamd, bestaat uit een kraakbeenachtige kern die omgeven is door een band van vezels. Doordat de discus vervormbaar is, kan de rug door de werking van de spieren bewegen. Achter de wervels vormen de wervelbogen het wervelkanaal. Hierin bevindt zich de ruggenmergzak gevuld met vocht en zenuwbanen. Op ieder wervelniveau komt zowel links als rechts een zenuw naar buiten die voor het gevoel en de bewegingen van de benen zorgen.

4 Wat is een kanaalstenose? Naarmate we ouder worden verliezen de tussenwervelschijven vocht waardoor ze minder flexibel worden en soms stuk gaan. Hierdoor zakken ze enigszins in en als gevolg daarvan ontstaat er slijtage (artrose) in de facetgewrichten. Deze worden breder, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Dit noemt men wervelkanaalstenose. Door deze stenose kan er druk ontstaan op de passerende zenuwen en kan rugpijn, uitstralende pijn naar de benen en krachtsverlies optreden. Pijn in de rug met uitstraling naar een of beide benen komt vooral bij oudere mensen vaak voor. De pijn verergert door staan en lopen en gaat weer over als de patiënt voorover buigt of gaat zitten. Met behulp van een röntgenfoto van de wervelkolom kan slijtage en eventuele instabiliteit worden vastgesteld. Met een MRI-scan kan de diagnose kanaalstenose worden gesteld.

5 De operatie Op de opnamedag wordt u geopereerd. Voor de operatie is er nog gelegenheid om de anesthesioloog en de chirurg te spreken. De operatie duurt gemiddeld een uur en wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de zenuw vrij gelegd door het bot, dat de vernauwing of beklemming veroorzaakt, te verwijderen. Endoscopie De operatie van kanaalstenose wordt bij NedSpine endoscopisch, via buisjestechniek uitgevoerd. Dit is een minimaal invasieve methode, waarbij een zeer kleine huidsnede wordt gemaakt en minder spierschade optreedt.

6 Resultaten en mogelijke complicaties Voor deze operatie gelden beperkte risico s, zoals infectie, nabloeding en trombose. Uit klinische studies blijkt dat de beenpijn na de operatie in 90% van de gevallen (vrijwel) weg is. Gemiddeld zal de rugpijn na de operatie ook minder zijn, maar dat geldt niet altijd. Deze voorspellingen zijn ontleend aan grote groepen patiënten. Schade aan de zenuwbanen kan voorkomen, maar dit is uiterst zeldzaam. Een enkele keer kan er tijdens de operatie een scheurtje ontstaan in de ruggenmergzak, waardoor er na de operatie enige tijd hoofdpijn kan optreden. Daarnaast blijven er de standaardrisico s die bij een algehele narcose horen. De kans dat de operatie geen effect heeft of dat de klachten toch terugkomen, is ongeveer 20%. Denk goed na voor u beslist of u geopereerd wilt worden. Betrek hierin altijd de ernst en de duur van de klachten, de kans op een goed resultaat en het risico van complicaties. Na de operatie Na de operatie komt de chirurg bij u langs om de operatie te bespreken. De dag daarna mag u alweer naar huis. Fysiotherapie Voordat u naar huis gaat, komt onze fysiotherapeut bij u langs voor het geven van instructies en oefeningen. Thuis zult u met uw eigen fysiotherapeut de revalidatie voortzetten. Het is daarom verstandig uw eigen fysiotherapeut te benaderen zodra u de operatiedatum weet. U kunt dan alvast afspraken maken voor de revalidatie binnen 1 week na de operatie.

7 De fysiotherapeut van NedSpine geeft een overdracht mee voor uw eigen fysiotherapeut. De eerste keer moet de fysiotherapeut aan huis komen, daarna kunt u in overleg met uw fysiotherapeut naar de praktijk gaan. Pijnstillers U krijgt een recept voor pijnstillers mee voor na de operatie en soms ook een middel ter voorkoming van maagklachten. Neemt u de pijnstillers de eerste 24 uur volgens voorschrift in, daarna kunt u eventueel voor een andere verspreiding over de dag kiezen. Het is belangrijk dat u er iets bij eet. Mocht u last van uw maag krijgen, ga dan zo nodig alleen door met paracetamol. Neem contact op met uw arts als de maagpijn niet over gaat. Gebruik andere pijnstillers of combinaties van geneesmiddelen alleen na overleg met uw arts. Vervoer naar huis U mag met eigen auto naar huis op de bijrijdersstoel. Er loopt een verpleegkundige met u mee naar de auto, deze geeft u verdere instructie. Neem een klein kussentje mee voor het hoofd, zodat u comfortabel ligt. Trap lopen en een bed in de woonkamer Trap lopen mag, maar als uw slaapkamer op een verdieping is, is een bed in de woonkamer zeer aan te raden. Bij het rusten overdag is het fijn om een bed beneden te hebben; u hoeft dan niet steeds de trap op om u terug trekken in de slaapkamer. Als u een kanaalstenose heeft ondergaan is een bed in de woonkamer niet noodzakelijk. Gebruik van een waterbed is niet toegestaan.

8 Verband en wondbehandeling Direct na de operatie wordt de huidwond vrijwel altijd met hechtstripjes dichtgeplakt. Daar komt een witte pleister overheen. Op de ochtend dat u naar huis gaat wordt deze pleister verschoond. Na 3 dagen mag u ook weer douchen. Daarna mag u de witte pleister er zelf af halen. Er hoeft dan geen nieuwe pleister op. De hechtstripjes laten van zelf los of u kunt ze er na 10 dagen zelf af halen. Baden mag weer als de hechtstripjes eraf zijn en de wond(jes) droog is/zijn. Het kan gebeuren dat u hechtingen heeft gekregen in plaats van hechtstrips. U hoort dat als u met ontslag gaat. Uw huisarts kan de hechtingen na 10 dagen verwijderen. Rondom de wond kan wat zwelling en/of roodheid ontstaan. Komt er vocht uit de wond of voelt u zich koortsig, neem dan meteen contact op met de behandelend arts. Houding Wissel liggen, zitten, staan en lopen af voor zover de pijn dat toelaat. Als alles goed gaat, mag u geleidelijk aan steeds meer bewegen. Belangrijk is om bij alle activiteiten de rug recht te houden, niet te bukken en niet te zwaar te tillen. Als het zitten na vier weken geen probleem meer is, mag u ook buiten fietsen en autorijden. Genezen gaat vanzelf, maar niet in een paar dagen. Het genezen van de inwendige wond heeft tijd nodig. Daar komt bij dat de genezing niet bij iedereen op dezelfde wijze verloopt. Pas uw activiteiten daarom aan op de reactie die uw lichaam geeft. Probeer wel actief te zijn voor zover uw lichaam het toelaat. Neem nog regelmatig uw rust, maar blijf in beweging en

9 probeer iedere dag iets meer te doen. Dagelijks lopen is een goede activiteit, bijvoorbeeld 3 maal per dag en dan steeds wat langer. Huishoudelijke taken als stofzuigen, bed opmaken en schrobben zijn niet toegestaan. Niet fietsen of rijden op een bromfiets, ook niet achterop. Niet de hond aangelijnd uitlaten en niet sporten of tuinieren. Er is geen bezwaar tegen seksuele gemeenschap. Wat kunt u de eerste periode na de operatie verwachten? De herstelperiode van de operatie duurt gemiddeld 4 weken. Na de operatie kan nog enige tijd pijn optreden in de rug of het been. Bij de een is dat meer dan bij de ander. Dit kan ook gebeuren nadat de pijn eerst helemaal weg is geweest. Vaak treden er krampen op, een gevolg van spiertrekkingen. Thuiszorg of zorghotel U kunt thuiszorg aanvragen via uw eigen huisarts of via Zorgsam. Zie hiervoor de aparte folder. Overnachten begeleiders Begeleiders kunnen overnachten bij Hotel de Reehorst. Er is een speciaal arrangement. Vraag om de folder. Neem contact op met de kliniek als er sprake is van: Een bloeding die niet stopt nadat u er 10 minuten stevig tegenaan heeft gedrukt. Heftige pijn, die niet goed reageert op de pijnmedicatie. Een infectie van de wond die zich uit in roodheid, zwelling, pijn en eventueel pus. Een abnormale zwelling of koorts. Ongerustheid of vragen.

10 Bij toenemende uitval van gevoel en functie in zitvlak, heupen, dijen en schaamstreek en problemen bij het urineren. Belangrijke telefoonnummers NedSpine is bereikbaar op het telefoonnummer , van maandag 8.00 tot zaterdag uur (voor dringende gevallen ook s nachts). Verpleging is bereikbaar op werkdagen tussen en uur op telefoonnummer In spoedgevallen in het weekend en op nationale feestdagen: Belangrijke tips Vóór de operatie: Zorg voor een zo goed mogelijke conditie. Schrijf uw eventuele vragen op en stel ze vooraf aan de chirurg en/of anesthesioloog. Maak tijdig afspraken met uw fysiotherapeut voor de nazorg. Ná de operatie: Zorg voor goed passend schoeisel na de operatie, geen slippers, wel dichte pantoffels. Zorg voor een kussentje in de auto naar huis. Voorlopig niet langdurig zitten en niet bukken of tillen! Neem uw rust en luister naar uw lichaam. Bouw uw conditie langzaam op. Zorg voor voldoende hulp thuis. Privacy Uw gegevens worden door ons met de grootste zorgvuldigheid behandeld. Als wordt samengewerkt

11 met derden, zoals uw huisarts, zal NedSpine uitsluitend noodzakelijke gegevens doorgeven. NedSpine ziet er op toe dat mensen en organisaties waarmee wordt samengewerkt zorgvuldig met persoonsgebonden gegevens omgaan. Het Privacyreglement dat conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens door NedSpine wordt gehanteerd, kunt u aanvragen bij de receptie. Patiëntveiligheid Wij willen graag dat uw verblijf als patiënt veilig verloopt. Maar er gebeurt veel tegelijk in onze kliniek en daardoor lopen dingen wel eens anders dan gepland. We vragen u dan ook nadrukkelijk om het ons te melden als er zaken zijn waarvan u denkt dat ze niet goed gaan. Klachtenregeling NedSpine is u graag zo goed mogelijk van dienst. Mocht het toch voorkomen dat u niet tevreden bent, dan horen wij dat graag van u. We kunnen dan samen met u een oplossing vinden en onze dienstverlening verbeteren. U kunt uw klacht direct ter sprake brengen bij uw behandelend specialist of bij één van onze medewerkers. Wij zoeken samen met u naar een oplossing. Ook kunt u uw klacht schriftelijk bij ons indienen. Dat kan desgewenst met behulp van het klachtenformulier dat u bij onze receptie kunt opvragen en dat ook te vinden is op Nedspine beschikt over een klachtenregeling zoals in de Wet WKKGZ is voorgeschreven. Deze regeling zorgt ervoor dat op professionele wijze aandacht wordt besteed aan uw klacht. De oorzaken van de klachten worden geïnventariseerd en geregistreerd. Dit kan bijdragen aan verbetering van de zorg van Nedspine.

12 zkn ZELFSTANDIGE KLINIEKEN NEDERLAND KEURMERK Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon website

zkn Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon website KEURMERK

zkn Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon website   KEURMERK zkn ZELFSTANDIGE KLINIEKEN NEDERLAND KEURMERK Pascalstraat 21, 6716 AZ Ede postadres Postbus 525, 6710 BM Ede telefoon 0318 439280 website www.nedspine.nl 2016 05 Informatie voor patiënten die een herniaoperatie

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die een spondylodese ondergaan

Informatie voor patiënten die een spondylodese ondergaan Informatie voor patiënten die een spondylodese ondergaan De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen met rugklachten.

Nadere informatie

Hernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hernia Ziekenhuis Gelderse Vallei De rug bestaat uit een dynamische keten van wervels, die bestaan uit bot met tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf, ook wel discus genaamd, bestaat uit een kraakbeenachtige

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia

Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen met

Nadere informatie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Rugoperatie Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 De operatie Benige decompressie/laminectomie 3 Herniotomie 3 Resultaten 4 Risico's van de operatie 4 Algemene risico

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Spondylodese (achterste benadering)

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Spondylodese (achterste benadering) PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Spondylodese (achterste benadering) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw rug. U wordt hiervoor twee a drie dagen opgenomen in het ziekenhuis. Deze folder geeft

Nadere informatie

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia

Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia Operatie bij cervicale kanaalstenose of hernia In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een cervicale kanaalstenose of een cervicale hernia een operatie zult ondergaan.

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug Informatie voor patiënten F0757-1193 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Spondylodese van de rug

Spondylodese van de rug Spondylodese van de rug De neurochirurg heeft voorgesteld om een aantal wervels in uw rug vast te zetten door middel van een operatie. Deze operatie wordt spondylodese genoemd: spondyl betekent wervel

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Spondylodese (voorste benadering) Het vastzetten van rugwervels

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Spondylodese (voorste benadering) Het vastzetten van rugwervels PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Spondylodese (voorste benadering) Het vastzetten van rugwervels Inleiding Binnenkort wordt u verwacht bij ACIBADEM International Medical Center voor een operatie aan

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0849-3510 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel lumbale stenose genoemd. In

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Orthopedie Lumbale decompressie Operatie bij een vernauwing van het lendenwervelkanaal Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een operatie

Nadere informatie

Informatie voor thuis na een longoperatie

Informatie voor thuis na een longoperatie Informatie voor thuis na een longoperatie Wanneer naar huis? U bent opgenomen (geweest) voor een longoperatie op afdeling C1. Als alles voorspoedig verloopt kunt u bij een kijkoperatie meestal tussen

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal 00 Vernauwing van het wervelkanaal (Kanaalstenose) Poli Neurologie De kanaalstenose Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken één of meerdere zenuwwortels bekneld: stenose betekent

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie

Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie Kijkoperatie van de knie: artroscopie van de knie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een kijkoperatie (artroscopie) aan uw knie. Bij de artroscopie bekijkt de orthopedisch chirurg de knie en kan aldus

Nadere informatie

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal

Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal Fysiotherapie Nazorg en leefregels na een operatie aan het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS018 / Nazorg en leefregels na

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Kyfoplastiek Rugwervelfracturen/inzakkingen

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Kyfoplastiek Rugwervelfracturen/inzakkingen PATIËNTENFOLDER Orthopedie Kyfoplastiek Rugwervelfracturen/inzakkingen Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw rug vanwege een ingezakte/gebroken ruggenwervel. Deze operatie heet kyfoplastiek.

Nadere informatie

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling

Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Lage rughernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een hernia in de onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel een lage rughernia genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de

Nadere informatie

Operatie van een lage rughernia of rugstenose

Operatie van een lage rughernia of rugstenose U wordt binnenkort opgenomen in het MCL voor een operatie aan de rug vanwege een lage rughernia of stenose (= vernauwing). Om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden geven wij u in deze brochure informatie

Nadere informatie

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal

Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een vernauwing van het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU020 / Operatie bij een vernauwing

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Een operatie bij uitzaaiingen in de wervelkolom Informatie voor patiënten F1087-3510 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Spondylodese van de nek

Spondylodese van de nek Spondylodese van de nek Informatie voor patiënten F0756-1193 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Rugoperatie. Meer informatie of vragen. Uitgave van de afdeling Communicatie, i.s.m. het orthopediecentrum. Colofon. Maart 2012

Rugoperatie. Meer informatie of vragen. Uitgave van de afdeling Communicatie, i.s.m. het orthopediecentrum. Colofon. Maart 2012 Meer informatie of vragen Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulenten: telefoonnummer (024) 365 96 60 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl Colofon

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling

Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Vernauwing van het wervelkanaal in de nek Neurochirurgische behandeling Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in de nek geconstateerd. Dit wordt ook wel cervicale stenose genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Behandeling van vernauwing in de onderrug

NEUROLOGIE. Behandeling van vernauwing in de onderrug NEUROLOGIE Wervelkanaalstenose Behandeling van vernauwing in de onderrug De arts heeft bij u een wervelkanaalstenose vastgesteld. In deze folder leest u wat een wervelkanaalstenose inhoudt, hoe deze wordt

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A2 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE 1. Wat is lumbale kanaal stenose? De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een

Nadere informatie

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder

Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een operatie aan arm, hand of schouder i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname Liesbreukoperatie Hernia Inguinalis In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een liesbreukoperatie te ondergaan in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk,

Nadere informatie

Decompressie / Herniotomie

Decompressie / Herniotomie Decompressie / Herniotomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 Noodzaak van een benige decompressie 3 Benige decompressie: de operatie 3 Noodzaak van een herniotomie 4 Herniotomie: de operatie 4 Risico's

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie

Correctie van de stand van de rug. Lumbale columnotomie Correctie van de stand van de rug Lumbale columnotomie Inhoud Inleiding 3 De operatie 3 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 4 Eerste dagen na de operatie 4 Fysiotherapie 4 Eten en drinken 4 Uit bed

Nadere informatie

Targeted Disc Decompression (TDD)

Targeted Disc Decompression (TDD) Targeted Disc Decompression (TDD) Behandeling van de tussenwervelschijf bij het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis Augustus 2012 pavo 0786 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

Micro-invasieve operatie van een hernia in de onderrug in dagbehandeling

Micro-invasieve operatie van een hernia in de onderrug in dagbehandeling Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder

Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Ontslagadviezen na een gynaecologische operatie herstel van een verzakking verwijdering van de baarmoeder Afdeling gynaecologie en verloskunde Ontslagadviezen In overleg met uw gynaecoloog heeft u een

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

Wervelkanaal stenose

Wervelkanaal stenose Wervelkanaal stenose Informatie over de gang van zaken rondom operaties voor een wervelkanaalstenose Bestandsnaam 5.2.BI 025 Wervelkanaal stenose Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave AVE Orthopedische Klinieken

Nadere informatie

Leefregels en houdingsadviezen

Leefregels en houdingsadviezen Leefregels en houdingsadviezen wervelkolom U heeft een operatie gehad aan uw wervelkolom. Deze folder geeft informatie over de leefregels en houdingsadviezen. Uw verpleegkundige en fysiotherapeut zullen

Nadere informatie

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING

VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING VERNAUWING VAN HET WERVELKANAAL IN DE ONDERRUG NEUROCHIRURGISCHE BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is bij u een vernauwing van het wervelkanaal in uw onderrug geconstateerd. Dit wordt ook wel

Nadere informatie

Neurochirurgie Een operatie aan de rug

Neurochirurgie Een operatie aan de rug Neurochirurgie Een operatie aan de rug Lumbale hernia en lumbale stenose Neurochirurgie Inleiding U wordt binnenkort opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waar u een operatie

Nadere informatie

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE WAT IS EEN HERNIA? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

Herniaoperatie en/of Laminectomie

Herniaoperatie en/of Laminectomie Herniaoperatie en/of Laminectomie Inleiding Binnenkort wordt u in het Jeroen Bosch ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de onderrug. In deze folder vindt u informatie over een hernia en laminectomie

Nadere informatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie Orthopedie Lumbale HNP-operatie Wat is een hernia? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Uitzaaiingen in de wervelkolom Uitzaaiingen in de wervelkolom Deze folder geeft algemene informatie over de operatieve behandeling van uitzaaiingen in de wervelkolom. De neurochirurg of assistent zal de behandeling uitgebreid met u

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose)

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) Patiënteninformatie Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) rkz.nl In deze folder vindt u informatie over wervelkanaalstenose. Welke klachten passen bij deze aandoening, hoe wordt de diagnose

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Instabiele schouder. Orthopedie

Instabiele schouder. Orthopedie Instabiele schouder Orthopedie Inhoudsopgave Oorzaak...5 Klachten...5 Diagnose en onderzoek...5 De behandeling...6 Fysiotherapie...6 De operatie...6 Na de operatie...8 Complicaties...9 Contact... 10 3

Nadere informatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie Nazorg bij een hartkatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartkatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Wenkbrauwlift Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Rotator cuff scheur. Orthopedie

Rotator cuff scheur. Orthopedie Rotator cuff scheur Orthopedie Inhoudsopgave Rotator cuff scheur...4 Oorzaken...4 Klachten...5 Diagnose en onderzoek...5 De behandeling...6 De operatie...6 Na de operatie...7 Complicaties...8 Contact...9

Nadere informatie

Na een keizersnede naar huis

Na een keizersnede naar huis Na een keizersnede naar huis Algemeen U bent twee tot vijf dagen geleden bevallen per keizersnede. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en kunt u de adviezen nalezen. Om

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dogear correctie. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Dogear correctie Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u

Nadere informatie

1 De wervelkolom Een hernia Het stellen van de diagnose Wanneer opereren? Een herniaoperatie... 5

1 De wervelkolom Een hernia Het stellen van de diagnose Wanneer opereren? Een herniaoperatie... 5 Lumbale Hernia Inhoudsopgave 1 De wervelkolom... 1 2 Een hernia... 2 3 Het stellen van de diagnose... 4 4 Wanneer opereren?... 4 5 Een herniaoperatie... 5 6 Na de operatie... 5 7 Operatierisico s... 6

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpale tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Voor

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

Spondylodese van de nek

Spondylodese van de nek Spondylodese van de nek De neurochirurg heeft voorgesteld om een aantal wervels in uw nek vast te zetten met een operatie. Deze operatie wordt spondylodese ( spondyl betekent wervel en dese betekent vastzetten)

Nadere informatie

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup

Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Kijkoperatie (artroscopie) van de heup Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een kijkoperatie aan uw heupgewricht uit te laten voeren. Bij deze operatie worden afwijkingen van het

Nadere informatie

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken

Heupoperatie. Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Heupoperatie Peri-acetabulaire osteotomie en triple osteotomie van het bekken Inhoud Inleiding 3 Reden van de operatie 3 Onderzoeksresultaten 3 De operatie 4 Risico s van de operatie 4 Na de operatie 5

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom kijkoperatie

Carpale tunnelsyndroom kijkoperatie Carpale tunnelsyndroom kijkoperatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is het carpale tunnelsyndroom 3 Oorzaken 3 Onderzoek 4 Wat gebeurt er bij de operatie 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties en risico

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie

Patiënteninformatie. Fysiotherapie na uw rugoperatie Fysiotherapie na uw rugoperatie In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de rugoperatie en het herstel erna. Ook treft u een oefenprogramma aan, ontwikkeld door de fysiotherapeut(e). U kunt

Nadere informatie

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel

H Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel H.218380.0715 Arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel 2 Inleiding Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Met deze operatie kan de arts verschillende gewrichtsaandoeningen vaststellen, zoals

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie 6078p ORT.043/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom.

Nadere informatie

Operatie impingement. Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort. Postadres: Postbus 1502 3800 BM Amersfoort

Operatie impingement. Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort. Postadres: Postbus 1502 3800 BM Amersfoort Operatie impingement U bent op de polikliniek geweest in verband met een schouderklacht. De orthopeed heeft met u besproken dat uw probleem behandeld kan worden door middel van een operatie. Uw specialist

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

Spondylodese Informatie over de gang van zaken rondom het vastzetten van wervels in de lage rug

Spondylodese Informatie over de gang van zaken rondom het vastzetten van wervels in de lage rug Spondylodese Informatie over de gang van zaken rondom het vastzetten van wervels in de lage rug Belangrijk: neem deze folder mee op de dag van de operatie zodat eventuele onduidelijkheden met u besproken

Nadere informatie

Operatie van een liesbreuk (open techniek)

Operatie van een liesbreuk (open techniek) Operatie van een liesbreuk (open techniek) operatie van een liesbreuk (open techniek) Een liesbreuk ontstaat door een opening of zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de lies. Een dergelijke opening

Nadere informatie

IntraDiscal Electrothermal

IntraDiscal Electrothermal IntraDiscal Electrothermal Therapy (IDET) Behandeling van de tussenwervelschijf bij het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2015 pavo 0787 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE

WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE WERVELKANAALSTENOSE LAMINECTOMIE 17732 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een wervelkanaalstenose is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Lumbale hernia-operatie

Lumbale hernia-operatie Lumbale hernia-operatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hernia nuclei pulposi? 1 De operatie 2 Fysiotherapie 2 Voor de operatie 2 Algemene richtlijnen voor de revalidatie

Nadere informatie

Kanaalstenose-operatie bij vernauwing van het lendenwervelkanaal

Kanaalstenose-operatie bij vernauwing van het lendenwervelkanaal Kanaalstenose-operatie bij vernauwing van het lendenwervelkanaal In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u wordt geopereerd in verband met een vernauwing van uw lendenwervelkanaal (= kanaalstenose).

Nadere informatie

Correctie van de stand van de rug

Correctie van de stand van de rug Meer informatie of vragen Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedieconsulenten: telefoonnummer (024) 365 96 60 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl Colofon

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Operaties aan de lage rug

Operaties aan de lage rug Operaties aan de lage rug HNP en Kanaalstenose Het onderste deel van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels (L1 t/m L5) en het heiligbeen (S1). Tussen de wervels zit steeds een tussenwervelschijf

Nadere informatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie Rapid recovery Heup Samen met uw behandelend orthopedisch chirurg bent u tot het besluit gekomen dat een heupprothese een oplossing is voor de artrose klachten van uw heup. ZorgSaam Ziekenhuis heeft voor

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Nazorg behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stentplaatsing

Nazorg behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stentplaatsing Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing Inleiding In deze folder kunt u lezen welke instructies belangrijk zijn nadat u een dotterbehandeling en/of stent plaatsing heeft ondergaan.

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Ulnaropathie Ulnaris neuropathie bij de elleboog

Ulnaropathie Ulnaris neuropathie bij de elleboog Ulnaris neuropathie is een storing in de functie van één van de drie zenuwen van de onderarm, de ulnariszenuw (of nervus ulnaris). De ulnariszenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Decompressie/ laminectomie

Decompressie/ laminectomie 6076p ORT.041/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Decompressie/ laminectomie Wervelkolom Orthopedie Inleiding Bij u is sprake van een vernauwing van de lumbale wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal

Nadere informatie

Weer naar huis na een gynaecologische operatie

Weer naar huis na een gynaecologische operatie Verpleegafdeling B2 Verpleegafdeling F2 Weer naar huis na een gynaecologische operatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen

Nadere informatie

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi)

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi) Rughernia (Hernia nuclei pulposi) Wat is een hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant van

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Haglundse exostose. Een goedaardige zwelling van het bot

Haglundse exostose. Een goedaardige zwelling van het bot Haglundse exostose Een goedaardige zwelling van het bot U heeft een Haglundse exostose. In deze informatie leest u wat dit is en welke behandelingen mogelijk zijn. Wat is een Haglundse exostose Een exostose

Nadere informatie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie

Schouderprothese wegens artrose. Poli Orthopedie 00 Schouderprothese wegens artrose Poli Orthopedie 1 Binnenkort wordt bij u een schouderprothese geïmplanteerd in verband met slijtage (artrose). Deze folder kan u helpen zich goed op de operatie voor

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE

GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE GEBROKEN HEUP BIJ EEN VOLWASSENE Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van de heupbreuk. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Operatie bij rughernia of kanaalstenose

Operatie bij rughernia of kanaalstenose Operatie bij rughernia of kanaalstenose In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u in verband met een rughernia of een lumbale kanaalstenose een operatie zult ondergaan. In deze brochure

Nadere informatie

Informatie omtrent een longoperatie

Informatie omtrent een longoperatie Informatie omtrent een longoperatie Met deze folder informeren wij u over de operatie die u binnenkort ondergaat. Naast deze folder heeft u al informatie gekregen over de operatie zelf. In deze folder

Nadere informatie