PLANONTWIKKELING WASWEG s-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PLANONTWIKKELING WASWEG s-hertogenbosch"

Transcriptie

1 PLANONTWIKKELING WASWEG s-hertogenbosch Betreft : Geluidonderzoek in kader van milieuzonering Kenmerk : /47.570/MZ3 Datum : 2 februari 2010 Eerste blad van : 6 bladen (en 5 bijlagen: A-E) Aanleiding De gemeente s-hertogenbosch is voornemens aan de Wasweg te s-hertogenbosch een schietvereniging en een hondensportvereniging te huisvesten. In het kader van een goede ruimtelijke onderbouwing dient een akoestisch onderzoek uitgevoerd te worden naar de geluidemissie van de twee verenigingen. Inhoud In de rapportage zijn achtereenvolgens opgenomen: een beschrijving van de situatie het toetsingskader een beoordeling van de situatie het geluidonderzoek betreffende de hondensportvereniging o uitgangspunten o rekenresultaten o bevindingen en randvoorwaarden het geluidonderzoek betreffende de schietvereniging o uitgangspunten o rekenresultaten o bevindingen en randvoorwaarden conclusie en aanbevelingen In de bijlagen zijn opgenomen: een begrippenlijst het toetsingskader een toelichting op het rekenmodel van de hondensportvereniging een toelichting op het rekenmodel van de schietvereniging figuren

2 PROJECT BLAD 2 Situatie Het plangebied Wasweg is gelegen op een strook grond die momenteel onbebouwd is. De locatie grenst aan (het geluidscherm langs) de A2. Zowel circa 50 meter ten zuiden van de locatie aan de Wasweg, als aan de westzijde aan de Harmoniepolder (op circa 100 meter) liggen woningen. In figuur E1 in bijlage E is de huidige situatie met daarin de ligging van het plangebied weergegeven en in figuur E2 is de indeling van het plangebied Wasweg weergegeven.

3 PROJECT BLAD 3 Toetsingskader Ruimtelijke onderbouwing Milieuzonering zorgt voor voldoende afstand tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen) in ruimtelijke plannen. Het doel hiervan is om reeds in ruimtelijke plannen milieuhinder bij woningen te voorkomen, en tegelijkertijd aan bedrijven voldoende milieuruimte te bieden voor het uitoefenen van hun bedrijfsactiviteiten. Regels voor milieuzonering zijn opgenomen in de VNGpublicatie Bedrijven en Milieuzonering editie Hierin wordt, onderscheiden naar omgevingstypen waarvoor een bepaalde mate van milieuhinder aanvaardbaar wordt geacht, een richtafstand tot woningen per bedrijfstype aangegeven. Voor buitenplanse inpassing is een stappenplan opgenomen in bijlage 5.3 van de publicatie (zie bijlage B Toetsingskader van deze rapportage). Bedrijven en Milieuzonering - stappenplan bijlage 5.3 Stap 1 Indien de richtafstand voor het aspect geluid niet wordt overschreden, kan verdere toetsing van het aspect geluid in beginsel achterwege blijven. Stap 2 Indien stap 1 niet toereikend is, is een geluidonderzoek noodzakelijk. De middels dit onderzoek bepaalde geluidbelastingen worden getoetst aan grenswaarden die afhankelijk zijn van het types gebied (bijvoorbeeld rustige woonwijk of gemengd gebied). Indien de geluidbelastingen voldoen aan deze grenswaarden, is buitenplanse inpassing mogelijk. Stap 3 Indien stap 2 niet toereikend is, worden de middels het geluidonderzoek bepaalde geluidbelastingen getoetst aan minder strenge grenswaarden. Het bevoegd gezag dient echter te motiveren waarom het deze hogere geluidbelastingen in de concrete situatie acceptabel acht. Indien de geluidbelastingen voldoen aan deze grenswaarden, is buitenplanse inpassing mogelijk. Stap 4 Bij een hogere geluidbelasting dan aangegeven in stap 3 is buitenplanse inpassing doorgaans niet mogelijk.

4 PROJECT BLAD 4 Beoordeling situatie conform VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering Algemeen In de VNG-publicatie worden richtafstand tot woningen per bedrijfstype en omgevingstypen aangegeven. Onderscheid wordt gemaakt tussen omgevingstype rustige woonwijk, een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding, het qua aanvaarbare milieubelasting vergelijkbare omgevingstype rustig buitengebied en omgevingstype gemengd gebied, een gebied met een matige tot sterke functiemenging en gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen. Karakterisering omgeving Voor de eerste beschouwing van de mogelijke milieuhinder is uitgegaan van karakterisering van het plangebied als omgevingstype gemengd gebied. Het plangebied is gelegen nabij een aantal ontsluitingswegen (Rijksweg A2 ten oosten, de Sluisweg en De Saren ten zuiden en de Wasweg ten westen van het plangebied). Ook door de gemeente uitgevoerde referentiemetingen rechtvaardigen de keuze voor de hogere toelaatbare geluidbelasting behorende bij gebiedstype gemengd gebied. De richtafstand voor dit omgevingstype is weergegeven de 4 e kolom in tabel 1. Tabel 1. (Richt)afstanden bedrijven conform VNG-publicatie Inrichting SBI-code/nr Richtafstanden Afstand tot woningen 1 Hondensportvereniging / B 50 meter 30 meter > 100 meter Schietvereniging 931 / meter 100 meter 50 meter De richtafstanden gelden voor gebiedstype rustige woonwijk (3 e kolom) en gemengd gebied (4 e kolom). 1 : Afstand tot maatgevende woning. Stap 1. Toetsing richtafstanden Op basis van beoordeling volgens de stap 1 van de VNG-publicatie kunnen de volgende conclusies getrokken worden: Voor de hondensportvereniging is, op grond van hun activiteiten en bijbehorende richtafstand tot woningen in relatie de afstand tussen de beoogde locatie en de aanwezige woningen, geen milieu- cq geluidhinder te verwachten. Voor de schietvereniging is, op grond van hun activiteiten en bijbehorende richtafstand tot woningen in relatie de afstand tussen de beoogde locatie en de aanwezige woningen, mogelijke milieu- cq geluidhinder te verwachten. Ondanks het feit dat voor de hondensportvereniging de afstand tot maatgevende woningen voldoet aan de richtafstand uit de VNG-publicatie is op verzoek van de gemeente s-hertogenbosch toch nader onderzoek uitgevoerd.

5 PROJECT BLAD 5 Stap 2. Geluidonderzoek en bijbehorende grenswaarden De VNG-publicatie maakt zowel onderscheid tussen beoordeling van de gemiddelde en maximale geluidniveaus ten gevolge van activiteiten op het eigen terrein, als van de beoordeling van gemiddelde geluidniveaus ten gevolge van activiteiten buiten het eigen terrein cq de verkeersaantrekkende werking. Activiteiten op eigen terrein De geluidniveaus ter plaatse van woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen mogen niet meer bedragen dan: 50 db(a) etmaalwaarde voor (langtijd)gemiddelde beoordelingsniveaus o 50 db(a) in de periode tussen 7:00 en 19:00 uur o 45 db(a) in de periode tussen 19:00 en 23:00 uur o 40 db(a) in de periode tussen 23:00 en 7:00 uur 70 db(a) etmaalwaarde voor maximale geluidniveaus (piekgeluiden) o 70 db(a) in de periode tussen 7:00 en 19:00 uur o 65 db(a) in de periode tussen 19:00 en 23:00 uur o 60 db(a) in de periode tussen 23:00 en 7:00 uur Activiteiten buiten eigen terrein De geluidniveaus ter plaatse van woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen mogen niet meer bedragen dan: 50 db(a) etmaalwaarde ten gevolge van verkeersaantrekkende werking o 50 db(a) in de periode tussen 7:00 en 19:00 uur o 45 db(a) in de periode tussen 19:00 en 23:00 uur o 40 db(a) in de periode tussen 23:00 en 7:00 uur Methodiek Geluidniveaus in de omgeving als gevolg van beide verenigingen zijn bepaald middels een geluidonderzoek. Hiertoe is uitgegaan van de informatie zoals verkregen uit overleg met de opdrachtgever en de contactpersonen van de betreffende verenigingen. Aangezien het een nieuwe situatie betreft, zijn de geluidniveaus van de verenigingen nog niet bekend. Om de geluidniveaus ter plaatse van de woningen nabij het plangebied vast te stellen is van het plangebied, de bedrijven en de omliggende bebouwing een rekenmodel opgesteld. Hierin is de akoestische situatie van de bedrijven ingevoerd op basis van de beschreven beoogde bedrijfsvoering en aannames (zie blad 6-7 en bijlage C voor de hondensportvereniging, en blad 8-9 en bijlage D voor de schietvereniging).

6 PROJECT BLAD 6 Geluidonderzoek hondensportvereniging Uitgangspunten onderzoek Er vinden op doordeweekse dagen in de avondperiode cursussen plaats van 19:30 uur tot 20:30 uur en van 20:30 uur tot 21:30 uur. Tijdens deze cursustijden zijn er maximaal 11 honden tegelijkertijd aanwezig op het trainingsveld. In het weekend vinden er in de dagperiode cursussen plaats van 09:30 uur tot 10:30 uur en van 11:00 uur tot 12:00 uur. Tijdens deze cursustijden zijn er maximaal 16 honden tegelijkertijd aanwezig op het trainingveld Allerlei soorten honden, behalve de pitbulls en soortgelijke honden die niet zijn toegestaan als huisdier, mogen gebruik maken het terrein. Regulier zal het aantal honden gelijkmatig verdeeld zijn over grote en kleine honden. De beoogde afmetingen van het veld bedragen 41 bij 120 m 2 met daarbij een clubhuis van ongeveer 10 bij 20 m 2. Er is een percentage blaffen van 10% aangehouden ten aanzien van het blafgedrag van de honden. Dit komt neer op 6 blaffen per minuut per hond. Rekenresultaten Geluidbelasting t.g.v. hondensportvereniging De langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus ter plaatse van de maatgevende woningen bedragen: o 40 db(a) in de dagperiode o 44 db(a) in de avondperiode. De maximale geluidniveaus ter plaatse van de maatgevende woningen bedragen: o 58 db(a) in de dag- en avondperiode (honden op het trainingsveld) o 68 db(a) in de dag- en avondperiode (honden op het parkeerterrein 1 ). De maatgevende woningen zijn gelegen aan de Harmoniepolder, uitgezonderd betreffende de maximale geluidniveaus vanwege honden op het parkeerterrein (Wasweg 3). Geluidbelasting t.g.v. parkeerbewegingen Het gemiddeld geluidniveau ter plaatse van de maatgevende woning bedraagt: o 24 db(a) in de dagperiode o 23 db(a) in de avondperiode. De maatgevende woning is gelegen aan de Wasweg 3. De geluidbelastingen als gevolg van de hondensportvereniging in het plangebied aan de Wasweg op basis van de beschreven uitgangspunten en aannamen voldoen aan de gehanteerde grenswaarden, uitgezonderd het maximale geluidniveau in de avondperiode als gevolg van honden op het parkeerterrein. 1 Hoewel de honden niet regulier op het parkeerterrein verblijven bestaat de mogelijkheid dat honden blaffen tijdens het lopen bij aankomst en vertrek van het parkeerterrein naar het veld waarop de trainingen plaatsvinden en vice versa. De meest zuidelijke parkeergelegenheid is bepalend voor het maximale geluidniveau ter plaatse van de woning aan de Wasweg 3.

7 PROJECT BLAD 7 Bevindingen Op basis van het geluidonderzoek blijkt dat de vestiging van de hondensportvereniging niet direct planologisch mogelijk is. Om te kunnen voldoen aan de aangehouden grenswaarde van 65 db(a) voor het maximale geluidniveau in de avondperiode gelden onderstaande randvoorwaarden: 1. Het parkeren leden en bezoekers van de hondensportvereniging slechts toestaan op een afstand van maximaal 50 meter vanaf het trainingsveld cq minimaal 100 meter van de woning Wasweg 3.

8 PROJECT BLAD 8 Geluidonderzoek schietvereniging Uitgangspunten onderzoek Er vinden op doordeweekse avonden tot 24:00 uur schietactiviteiten plaats, waarbij geschoten wordt met diverse kaliber pistolen. De schietactiviteiten zullen plaatsvinden in een ondergrondse bunker voorzien van aarden grasdak. De schietverenigingen hebben ledenaantallen van 120 tot 150 personen. Er zijn drie verschillende verenigingen die van hetzelfde gebouw gebruik zullen gaan maken. Gemiddeld zullen 60 mensen per dag aanwezig zijn. De totale terrein (inclusief parkeerterrein) is ongeveer 90 bij 50 m 2 met daarop een clubhuis van ongeveer 10 bij 20 m 2 en een bunker van 26 bij 67 m 2. Aannamen ten aanzien van schietactiviteiten (bronsterkte, kaliber en aantal schoten (per uur en per baan)) zijn beschreven in bijlage D. Rekenresultaten Geluidbelasting t.g.v. schietvereniging De geluidniveaus (L r ) 2 ter plaatse van de maatgevende woning bedragen o 37 db(a) in de avondperiode o 37 db(a) in de nachtperiode. De maximale geluidniveaus ter plaatse van de maatgevende woning bedragen: o 49 db(a) in de avond- en nachtperiode. De maatgevende woning is gelegen aan de Wasweg 3. Geluidbelasting t.g.v. parkeerbewegingen Het gemiddeld geluidniveau ter plaatse van de maatgevende woning bedraagt: o 24 db(a) in de avondperiode o 21 db(a) in de nachtperiode. De maatgevende woning is gelegen aan de Wasweg 3. Bevindingen Op basis van het geluidonderzoek blijkt dat de vestiging van de schietvereniging planologisch mogelijk is, mits voldaan wordt aan de hieraan gestelde randvoorwaarden: 1. De gebouwschil (gevels en dak) schietbunker uitvoeren conform de aangenomen omschreven bouwkundige uitvoering: a. Gevels 120 mm kalkzandsteen of gelijkwaardig b. Dak 200 mm gasbeton of gelijkwaardig 2. Uitgaande van de aangenomen omschreven bouwkundige uitvoering zijn maximaal en 300 schoten per uur met een pistool (kaliber.22 ) in respectievelijk de avond- en nachtperiode mogelijk. 2 Bepaald conform de methodiek van de Circulaire Schietlawaai.

9 PROJECT BLAD 9 3. Het toepassen van geluidgedempte dakinstallaties (LBH-kasten en airco s met een totale bronsterkte van maximaal 83 db(a)). 4. Ramen en deuren van de ruimten waarin de schietactiviteiten plaatsvinden, alsmede daaraan gelegen ruimten die direct uitkomen op de buitenlucht, gesloten houden. Ad. 1 Door de geluidisolatie van de gebouwschil te verbeteren ten opzichte van de aangenomen omschreven bouwkundige uitvoering kan het maximaal aantal schoten per uur verhoogd en/of het kaliber vuurwapen verzwaard worden. Ad. 2 In tegenstelling tot de VNG-publicatie zijn in de Circulaire Schietlawaai geen grenswaarden opgegeven met betrekking tot het geluidniveau L r in de nachtperiode.

10 PROJECT BLAD 10 Conclusies In het kader van de ruimtelijke onderbouwing behorende bij een nieuw bestemmingsplan een terrein aan de Wasweg te s-hertogenbosch is onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke geluidhinder vanwege de mogelijke vestiging van een schietvereniging en een hondensportvereniging. Op basis van het geluidonderzoek blijkt dat de realisatie van de hondensportvereniging planologisch mogelijk is, mits voldaan wordt aan de gestelde randvoorwaarden, te weten: o Het parkeren leden en bezoekers van de hondensportvereniging slechts toestaan op een afstand van maximaal 50 meter vanaf het trainingsveld cq minimaal 100 meter van de woning Wasweg 3. Ook realisatie van de schietvereniging is planologisch mogelijk te zijn, mits voldaan wordt aan de gestelde randvoorwaarden, te weten: o De schietbunker opbouwen met gevels van 120 mm kalkzandsteen en een dak van 200 mm gasbeton of akoestisch gelijkwaardig. o Uitgaande van de omschreven bouwkundige uitvoering maximaal 300 schoten per uur met een pistool (kaliber.22 ) in de avond- en nachtperiode. o Het toepassen van geluidgedempte dakinstallaties. o Ramen en deuren van de ruimten waarin de schietactiviteiten plaatsvinden, alsmede daaraan gelegen ruimten die direct uitkomen op de buitenlucht, gesloten houden. In het kader van de toekomstige procedures ten behoeve van het ontwerp en de realisatie van de locatie (aanvragen om bouwvergunning en milieuvergunningen of meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit) dienen deze nader uitgewerkt te worden. Algemeen geldt dat bij nadere uitwerking van de plannen (indeling terreinen, opbouw schietbunker en daadwerkelijke representatieve schiet- en hondenactiviteiten) overleg met de akoestisch adviseur wenselijk is. ir. J.W.F. Schuddeboom ing. D. van der Moere

11 BIJLAGEN

12 Begrippenlijst Bijlage A A. Begrippenlijst Korte uiteenzetting van enkele akoestische begrippen: db(a) etmaalwaarde gevoelige gebouwen gevel decibel: de eenheid voor het geluidniveau, gemeten met een correctie, overeenkomend met de van de toonhoogte afhankelijk gevoeligheid van het menselijke oor hoogste waarde van de volgende drie equivalent geluidniveaus: a. de waarde van het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau over de dagperiode: L dag (=L Ar,LT ); dag: uur; b. met 5 db(a) verhoogde waarde van het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau over de avondperiode: L avond (=L Ar,LT ); avond: uur; c. met 10 db(a) verhoogde waarde van het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau over de nachtperiode: L nacht (=L Ar,LT ); nacht: uur. woningen en gebouwen die op grond van artikel 1 van de Wet geluidhinder worden aangemerkt als andere geluidsgevoelige gebouwen, met uitzondering van die gebouwen behorende bij de betreffende inrichting bouwkundige constructie die een ruimte in een woning of gebouw scheidt van de buitenlucht, daaronder begrepen het dak immissiemeting het meten van het geluidniveau ter plaatse van de ontvanger/ontvangpositie L Aeq,T L Amax L Ar,LT L knal L i L r L WR woning equivalent geluidniveau in db(a); energetisch gemiddelde van de fluctuerende niveaus van het ter plaatse, in de loop van een bepaalde periode optreden geluid A-gewogen maximale geluidniveau in de meterstand "Fast" gecorrigeerd met de meteocorrectieterm (C m ) beoordelingsgrootheid gebaseerd op het equivalent geluidniveau L Aeq,T waarbij tevens rekening gehouden wordt met de afzonderlijke bijdragen tijdens de verschillende bedrijfstoestanden van de inrichting, alsmede met het karakter van het geluid (impulsachtig, tonaal, muziek) en variaties van het immissieniveau als gevolg van verschillende weersomstandigheden (meteocorrectie) het geluidniveau van een enkelvoudige knal, gemeten in A;impuls, waarbij afhankelijk van het achtergrondniveau van het omgevingsgeluid L 95 ter plaatse schrikreacties kunnen optreden (= vergelijkbaar met L Amax ) het gestandaardiseerd immissieniveau het geluidniveau van een aantal knallen dat in een bepaalde periode wordt geproduceerd (= vergelijkbaar met L Ar,LT, echter over een periode van 1 uur) de immissierelevante bronsterkte een gebouw dat voor bewoning gebruikt wordt of daarin voorziet.

13 Toelichting rekenmodel hondensportvereniging Bijlage C B. Toetsingskader Milieuzonering Regels voor milieuzonering zijn opgenomen in de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering editie Voor buitenplanse inpassing is een stappenplan opgenomen in bijlage B5.3. Bedrijven en Milieuzonering - stappenplan bijlage 5.3 Stap 1 Indien de richtafstand 3 (zie de lijsten in bijlage 1) voor het aspect geluid niet wordt overschreden, kan verdere toetsing van het aspect geluid in beginsel achterwege blijven; buitenplanse inpassing is mogelijk. NB: voor de afstand tot gemengd gebied mag rekening gehouden worden met de vermindering van één afstandstap, zie paragraaf 2.1 onderdeel omgevingstypen (bijvoorbeeld: richtafstand tot gemengd gebied voor categorie 3.2 is 50 meter in plaats van 100 meter). Stap 2 Indien stap 1 niet toereikend is: - Bij een geluidbelasting op woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen in gebiedstype rustige woonwijk van maximaal: 45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; 65 db(a) maximaal (piekgeluiden); 50 db(a) ten gevolge van verkeersaantrekkende werking en; - Bij een geluidbelasting op woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen in gebiedstype gemengd gebied van maximaal: 50 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; 70 db(a) maximaal (piekgeluiden); 50 db(a) ten gevolge van verkeersaantrekkende werking; is buitenplanse inpassing mogelijk. Stap 3 Indien stap 2 niet toereikend is: - Bij een geluidbelasting op woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen in gebiedstype rustige woonwijk van maximaal: 50 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; 70 db(a) maximaal (piekgeluiden); 50 db(a) ten gevolge van verkeersaantrekkende werking en; - Bij een geluidbelasting op woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen in gebiedstype gemengd gebied van maximaal: 55 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; 70 db(a) maximaal (piekgeluiden) exclusief piekgeluiden door aan- en afrijdend verkeer; 65 db(a) ten gevolge van verkeersaantrekkende werking; is buitenplanse inpassing mogelijk. Het bevoegd gezag dient echter te motiveren waarom het deze geluidbelasting in de concrete situatie acceptabel acht, waarbij tevens de cumulatie met eventueel reeds aanwezige geluidbelasting moet worden betrokken. Het bevoegd gezag kan daarbij gebruik maken van gemeentelijke geluidbeleid, indien de te verwachten geluidbelasting voldoet aan de in dat gemeentelijk geluidbeleid vastgestelde grenswaarden voor het betreffende gebied. 3 De richtafstandenlijst vermelden de richtafstanden die bij voorkeur worden aangehouden tussen bedrijven en de omgevingstypen rustige woonwijk en rustig buitengebied. Bij het omgevingstype gemengd gebied kunnen de afstanden uit de richtafstandentabel met één afstandstap worden verminderd.

14 Toelichting rekenmodel hondensportvereniging Bijlage C C. Toelichting rekenmodel hondensportvereniging Representatieve bedrijfssituatie - uitgangspunten In het plangebied Wasweg te s-hertogenbosch zal een hondensportvereniging worden gevestigd. Hondengeblaf Allerlei soorten honden, behalve de pitbulls en soortgelijke honden die niet zijn toegestaan als huisdier, kunnen aanwezig zijn op het trainingsveld. Parkeerbewegingen Bezoekers komen lopend danwel met eigen vervoer (auto, scooter of de fiets). Er zijn parkeermogelijkheden aanwezig op het terrein tussen de schietbaan en de geluidwal van de A2. Rekenmodel Van de situatie aangaande plangebied Wasweg te s-hertogenbosch is een rekenmodel (Geonoise v5.43) opgesteld. Hierin is de gebouwde omgeving geschematiseerd. Het plangebied Wasweg inclusief de nieuwe locatie van de hondensportvereniging en de omliggende bebouwing zijn ingevoerd. Afmetingen volgden uit de ontvangende tekeningen. Bronsterkten Voor de bronsterkte van blaffende honden is gebruik gemaakt van het akoestisch dossier van. Ons bureau heeft in uitgebreid onderzoek gedaan naar het blafgedrag middels metingen. Deze metingen zijn uitgevoerd op diverse hondenpensions en kennels, aan diverse honden. De bronsterkte verschilt per hond, evenals de gemiddelde tijdsduur van een blaf. De verschillen in tijdsduur van een blaf zijn genormaliseerd door deze uit te drukken in een zogenaamde SEL-waarde. Hierdoor kan bij de berekening van bedrijfsduurcorrecties worden uitgegaan van een tijdsduur van 1 seconde per blaf. In onderstaande tabel zijn de bronsterkten van diverse typen honden weergegeven. Tabel C1. Hondenras Overzicht bronsterkten (L WR,SEL, en L WR,max ) van verschillende honden Grootte L WR,SEL [db(a)] Verdeling [%] L WR,SEL [db(a)] L WR,max [db(a)] Rottweiler Groot Duitse dog Groot gem. 114 Herder Groot Labrador Groot Tekkel Klein Westy Klein gem. 110 Collie Klein Mopshond Klein Maximale bronsterkte is onafhankelijk van het aantal honden en bedraagt 114 db(a) Bedrijfstijd blaffen Voor bronnen is de bedrijfstijd voor de dag- (D), avond- (A) en nacht (N) periode aangegeven. Gerekend is met bedrijfsduur-correctieterm C b, die voor puntbronnen als volgt berekend kan worden.

15 Toelichting rekenmodel hondensportvereniging Bijlage C C T b b = 10log (1) To met C b = bedrijfsduurcorrectieterm [db(a)] T b = bedrijfsduur [s] T o = beoordelingsperiode [s] Bij het hanteren van de L WR;SEL komt de bedrijfsduur (T b ) in secondes overeen met het aantal blaffen. Uit genoemd onderzoek blijkt dat het blafgedrag van honden sterk afhankelijk is van de situatie waarin de honden zich bevinden. Gebeurtenissen zoals het voeren van honden, het benaderen door vreemden, het passeren van verkeer of het ontbreken van een duidelijke roedelleider bij het uitlopen in groepen, leiden vaak tot een verhoogd blafgedrag. In het artikel Blaffende honden bijten niet van M. Tennekes (blad Geluid nr. 1 d.d. maart 1998) zijn de resultaten van een uitgebreide (dossier)studie naar het blafgedrag van honden binnen verschillende kennels en het daarbij behorende bronniveau gepresenteerd. Het onderzoek wordt veelvuldig aangehaald in ambtsberichten. Tennekes merkt in zijn artikel een aantal keer op dat zonder grondig onderzoek de te kiezen bedrijfsduurcorrectie een grote gok is. Uit de onderzochte akoestische rapporten blijkt dat de honden tussen de 3 en 5% van de dagperiode blaffen. In verschillende andere artikelen en onderzoeken wordt beschreven dat binnen een rustige kennel met gecontroleerd bezoek, waar mede tijdens voedertijden en bij buitenspelen in kleine groepen rekening wordt gehouden met eventuele agitatie van de honden, de blaftijdsduur effectief circa 1% of minder kan bedragen. Maximale geluidniveaus blaffen Voor de berekening van de maximale geluidniveaus in de dagperiode is uitgegaan van de bijdrage van enkele bronnen welke overeenkomen met de meest relevante posities van blaffende honden op de buitenspeelplaats. Deze bronnen hebben een bronsterkte van 114 db(a) en zijn in de uiterste hoeken van het terrein L Amax bronnen gemodelleerd Er kunnen weliswaar meerdere honden gelijktijdig blaffen, maar het maximale geluidniveau wordt bepaald door de honden die het hardste blaffen en zich op de kortste afstand danwel met de minste afscherming tot het beoordelingspunt bevinden. Gelijktijdigheid van de pieken (binnen de middelingtijd van de stand 'fast') zal nauwelijks voorkomen. Maximale geluidsniveaus worden bepaald door het hoogste L i te verminderen met de meteocorrectieterm C m. Vervolgens is de overdracht van deze geluidbronnen naar de omgeving berekend conform methode II.8 van genoemde handleiding. Rekenresultaten Initiële situatie In figuur C1 is voor beoogde toekomstige situatie de geluidbelastingen als gevolg van de initieel aangehouden representatieve bedrijfssituatie van de hondensportvereniging op een hoogte van 5 meter boven maaiveld weergegeven (aanname blafpercentage 10% 4 ). 4 Het aangehouden blafpercentage van 10% kan als maximum gesteld worden. Aangezien tijdens de cursus zowel een cursusleider als de eigenaar van de hond aanwezig zijn kan, aansluitend bij de resultaten uit diverse onderzoeken en in analogie met een rustige kennel met gecontroleerd bezoek waar rekening gehouden wordt met eventuele agitatie van de honden, de blaftijdsduur effectief mogelijk circa 1% of minder kan bedragen.

16 Toelichting rekenmodel hondensportvereniging Bijlage C Figuur C1. Geluidcontouren hondensportvereniging bij blafpercentage 10%

17 Toelichting rekenmodel schietvereniging Bijlage D D. Toelichting rekenmodel schietvereniging Representatieve bedrijfssituatie - uitgangspunten In het plangebied Wasweg te s-hertogenbosch zal een schietvereniging worden gevestigd. Schieten Er wordt geschoten met diverse kaliber pistolen. Parkeerbewegingen Bezoekers komen lopend danwel met eigen vervoer (auto, scooter of de fiets). Er zijn parkeermogelijkheden aanwezig op het terrein tussen de schietbaan en de geluidwal van de A2. Bouwkundige uitvoering Uitgegaan is van de volgende opbouw van schietbunker: o Gevels: halfsteens kalkzandsteenmetselwerk (d=120 mm, 240 kg/m 2 ) o Dak: gasbeton (d=200 mm, 200 kg/m 2 ). Installaties Uitgegaan is van een 2-tal airco s en/of luchtbehandelingsinstallaties met een bronvermogen van 80 db(a) op het gebouw. Rekenmodel Van de situatie aangaande plangebied Wasweg te s-hertogenbosch is een rekenmodel (Geonoise v5.43) opgesteld. Hierin is de gebouwde omgeving geschematiseerd. Het plangebied Wasweg inclusief de nieuwe locatie van de schietvereniging en de omliggende bebouwing zijn ingevoerd. Afmetingen volgden uit de ontvangende tekeningen. Bronsterkten Voor de geluidniveaus in de schietbaan tijdens het schieten is gebruik gemaakt van het akoestisch dossier van. Ons bureau heeft in diverse metingen uitgevoerd aan diverse typen en kaliber vuurwapens. Het geluidniveaus verschilt per type vuurwapen en kaliber, evenals het gemiddelde aantal schoten per uur per baan. Uitgegaan is van een geluidniveau L knal in de schietbunker van 108 db(a) op basis van een pistool (kaliber.22 ). Voor het schieten met groot kaliber hand- of vuistvuurwapen kan gebruik gemaakt worden van een vergelijking in de benodigde energie voor het uitdrijven van de kogel. De kogelmassa is evenredig met de derde macht van de diameter. Een kogel van een groot kaliber, te weten 9 mm, zal ten opzichte van een kogel van een klein kaliber, te weten.22" (5,6 mm) vier keer zo zwaar zijn. Hiervoor is dus vier keer zo veel energie nodig. Dit levert in decibel uitgedrukt een bronsterkte en een L n,knal is de ruimte op die 6 db(a) hoger is. In het rekenmodel zijn de relevante geluidbronnen ingevoerd. De immissierelevante bronsterkten van de bouwdelen zijn bepaald met behulp van methode II.7 van de Handleiding meten en rekenen industrielawaai, uitgave De oppervlakte en geluidisolatie van de maatgevende geveldelen zijn vastgesteld op basis van tekeningen en productinformatie. L W ; i = L + 10log S knal i R C i d met L W;i = immissierelevante bronsterkte van een bouwdeel [db(a)] L knal = geluidniveau in de ruimte tijdens een schot [db(a)] S i = (gevel)oppervlakte bouwdeel [m] R i = isolatie bouwdeel [db] C d = correctieterm voor diffusiteit van het veld in de ruimte [-] Vervolgens is de overdracht van deze geluidbronnen naar de omgeving berekend conform methode II.8 van genoemde handleiding. Uitgegaan is van 150 schoten per uur gedurende de gehele openingstijd van de schietbaan.

18 Toelichting rekenmodel schietvereniging Bijlage D Rekenresultaten In onderstaande tabel zijn voor beoogde toekomstige situatie de geluidniveaus als gevolg van de aangehouden representatieve bedrijfssituatie van de schietvereniging weergegeven. Tabel E1. Overzicht beoordelingsniveaus Schietvereniging Wasweg te s-hertogenbosch Beoordelingsplaats Rekenhoogte [+MV] L knal * [db(a)] n [#/uur] L r [db(a)] Harmoniepolder ,5 39, ,5 40,7 26 Harmoniepolder ,5 41,4 27 4,5 43,6 30 Harmoniepolder ,5 41,7 27 4,5 43,3 30 Harmoniepolder ,5 41,2 26 4,5 43,3 30 Harmoniepolder ,5 42,9 28 4,5 45,1 31 Wasweg 3 1,5 46,1 32 4,5 48,7 37 Wasweg 1 1,5 43,7 29 4,5 46,4 34 *: de in het rekenmodel vastgestelde immissieniveaus (L i ) komen (door invoer van L WRA;impuls ) overeen met L knal

19 Figuren Bijlage E E. Figuren Figuur E1 Omgeving plangebied Wasweg te s-hertogenbosch (rood; plangebied) Figuur E2. Indeling plangebied Wasweg

PLANONTWIKKELING WASWEG s-hertogenbosch

PLANONTWIKKELING WASWEG s-hertogenbosch PLANONTWIKKELING WASWEG s-hertogenbosch Betreft : Geluidonderzoek in kader van milieuzonering Kenmerk : 812.060/50.200/MZ1 Datum : 23 maart 2011 Eerste blad van : 8 bladen (en 4 bijlagen: A-D) Aanleiding

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 Stationsweg 2 Tel: 073-6133141 www.jri.nl 5201

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 www.jri.nl T: +31 (0)73 6133141 5201 GA s-hertogenbosch

Nadere informatie

PLANONTWIKKELING MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE TE MARGRATEN

PLANONTWIKKELING MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE TE MARGRATEN PLANONTWIKKELING MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE TE MARGRATEN Betreft : Geluidonderzoek in kader van milieuzonering Kenmerk : 811.590/46.830 Datum : 15 september 2009 Eerste blad van : 8 bladen (en 4 bijlagen:

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Industrielawaai Bestemmingsplan Voorofsche Zoom te Boskoop

Akoestisch onderzoek Industrielawaai Bestemmingsplan Voorofsche Zoom te Boskoop Akoestisch onderzoek Industrielawaai Bestemmingsplan Voorofsche Zoom te Boskoop Behandeld door: R. Bloemberg Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 www.jri.nl T: +31 (0)73 6133141 5201 GA s-hertogenbosch

Nadere informatie

datum 10 augustus 2018 project Bestemmingsplan Herveld, Tuyn van Limes vestiging Arnhem betreft Onderzoek bedrijven en milieuzonering uw kenmerk -

datum 10 augustus 2018 project Bestemmingsplan Herveld, Tuyn van Limes vestiging Arnhem betreft Onderzoek bedrijven en milieuzonering uw kenmerk - datum 10 augustus 2018 project Bestemmingsplan Herveld, Tuyn van Limes vestiging Arnhem betreft Onderzoek bedrijven en milieuzonering uw kenmerk - versie 001 ons kenmerk M.2016.0750.01.N001 auteur 2e lezer/secr.

Nadere informatie

Project : Basisschool De Twister te Horst (211x09475) Opdrachtgever : BRO. Projectnr : M Kenmerk : M Datum : 10 oktober 2017

Project : Basisschool De Twister te Horst (211x09475) Opdrachtgever : BRO. Projectnr : M Kenmerk : M Datum : 10 oktober 2017 Project : Basisschool De Twister te Horst (211x09475) Opdrachtgever : BRO Projectnr : M17 420 Kenmerk : M17 420.801 Datum : 10 oktober 2017 Onderwerp : Quick scan bedrijven en milieuzonering 1. Inleiding

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik. Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp

Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik. Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp Datum 18 dember 2014 Kenmerk 2014031928 Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik Uitwerkingsplan de Plantage

Nadere informatie

Hondenpension aan de Molenstraat 7 te Kuitaart

Hondenpension aan de Molenstraat 7 te Kuitaart Hondenpension aan de Molenstraat 7 te Kuitaart Akoestisch onderzoek in het kader van een aanvraag om milieuvergunning Definitief Opdrachtgever: De heer T. Bertram Molenstraat 7 4584 RV Kuitaart Grontmij

Nadere informatie

45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau;

45 db(a) langtijdgemiddeld beoordelingsniveau; Afdeling Expertise Contact M. Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl MEMO Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Aan Helen van den Heuvel CC Lilian Fassotte, gemeente Zuidplas Van Maarten Groen

Nadere informatie

In figuur 1 is een overzichtplattegrond van het bezoekerscentrum weergegeven.

In figuur 1 is een overzichtplattegrond van het bezoekerscentrum weergegeven. Notitie Datum: 17 oktober 2014 Project: Akoestisch onderzoek Bezoekerscentrum Fort aan de Buurststeeg Uw kenmerk: - Locatie: Renswoude Ons kenmerk: V030581aa.00002.eg Betreft: resultaten berekening naar

Nadere informatie

MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER

MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER Gemeente Emmen, dienst Publiek, afdeling Vergunningen. MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER betreffende Europaweg 17a te Nieuw Schoonebeek I. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Melding

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 januari 2013 20111675-13 - E. Philippens/LSC

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 januari 2013 20111675-13 - E. Philippens/LSC Notitie 20111675-13 Nieuwbouwplan Wijbosscheweg te Wijbosch; Basisschool De Regenboog Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 29 januari 2013 20111675-13 - E. Philippens/LSC 1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Rapport: 154314 01. Versie Datum Omschrijving 1 9 juli 2015 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis

Rapport: 154314 01. Versie Datum Omschrijving 1 9 juli 2015 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis Rapport: 154314 01 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis in de Wijk, gemeente Meppel Verantwoording Auteur(s) : Ing. U.K. Jonker Paraaf auteur(s) : Aantal pagina s : 10 (excl. figuren en bijlagen)

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI. Dakinstallaties Kloosterhof te Weurt Kapittelweg/Mariënweerd/Jonkerstraat te Weurt

AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI. Dakinstallaties Kloosterhof te Weurt Kapittelweg/Mariënweerd/Jonkerstraat te Weurt AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI Dakinstallaties Kloosterhof te Weurt Kapittelweg/Mariënweerd/Jonkerstraat te Weurt Opdrachtgever: Contactpersoon: Van Kessel Jansen BV de heer R. Hogenboom Documentnummer:

Nadere informatie

Bestemmingsplan Het Nieuwe Diep 2012 Akoestisch onderzoek bedrijven en milieuzonering. Datum 28 maart 2014 Referentie

Bestemmingsplan Het Nieuwe Diep 2012 Akoestisch onderzoek bedrijven en milieuzonering. Datum 28 maart 2014 Referentie Gatwickstraat 11 1043 GL AMSTERDAM Postbus 94204 1090 GE AMSTERDAM T +31 (0)20-6967181 F +31 (0)20-6634962 E Amsterdam@chri.nl www.chri.nl K.v.K 58792562 IBAN NL71 RABO 0112 075584 Bestemmingsplan Het

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek inrichtingslawaai

Akoestisch onderzoek inrichtingslawaai Bijlage 1 Akoestisch onderzoek inrichtingslawaai Rho adviseurs voor leefruimte 053100.19264.00 Hendrik-Ido-Ambacht Scholencluster Kruiswiel Akoestisch onderzoek inrichtingslawaai Rho Adviseurs bv Niets

Nadere informatie

memo Aan : De heer G. Veldhoen Park Weldam BN Hoevelaken Van : Lex Groenewold CC : Geluidaspecten BP Park Weldam Geachte heer Veldhoen,

memo Aan : De heer G. Veldhoen Park Weldam BN Hoevelaken Van : Lex Groenewold CC : Geluidaspecten BP Park Weldam Geachte heer Veldhoen, Aan : De heer G. Veldhoen Park Weldam 16 3871 BN Hoevelaken Van : Lex Groenewold CC : Datum : Betreft : 4 juni 2013 v3 Geluidaspecten BP Park Weldam Geachte heer Veldhoen, Voor de realisatie van een viertal

Nadere informatie

Geluidbelasting op woning. nabij tennisbanen, Warnerstraat te Gaanderen

Geluidbelasting op woning. nabij tennisbanen, Warnerstraat te Gaanderen Geluidbelasting op woning nabij tennisbanen, Warnerstraat te Gaanderen versie 20 maart 2008 datum 1 december 2009 opdrachtgever CiBa Vastgoed bv Postbus 20 7010 AA Gaanderen auteur Ad Postma INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 www.jri.nl T: +31 (0)73 6133141 5201 GA s-hertogenbosch

Nadere informatie

Milieuhygiënische toetsing herinrichting sportvelden Jekerdal te Maastricht ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing

Milieuhygiënische toetsing herinrichting sportvelden Jekerdal te Maastricht ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing Milieuhygiënische toetsing herinrichting sportvelden Jekerdal te Maastricht ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing Datum 12 december 2011 Referentie 20101867-06 Referentie 20101867-06 Rapporttitel

Nadere informatie

Zaaknummer: Vergunninghouder: S. van Dusschoten Projectomschrijving het oprichten van een hondenschool. Overwegingen ruimtelijke ordening

Zaaknummer: Vergunninghouder: S. van Dusschoten Projectomschrijving het oprichten van een hondenschool. Overwegingen ruimtelijke ordening Zaaknummer: 701520 Vergunninghouder: S. van Dusschoten Projectomschrijving het oprichten van een hondenschool Overwegingen ruimtelijke ordening Activiteit strijd gebruik gronden of bouwwerken (art. 2.1

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Roosendaalsebaan naast nr. 5 Te Schijf

Akoestisch onderzoek Roosendaalsebaan naast nr. 5 Te Schijf Akoestisch onderzoek Roosendaalsebaan naast nr. 5 Te Schijf Akoestisch onderzoek Roosendaalsebaan naast nr. 5 Te Schijf Projectnummer : BP.1803.R01 Revisie : 0 Rapportdatum : 23 februari 2018 Auteur :

Nadere informatie

Notitie Munselstraat 104; akoestisch onderzoek. 1 Inleiding

Notitie Munselstraat 104; akoestisch onderzoek. 1 Inleiding Notitie 02786-19421-02 Munselstraat 104; akoestisch onderzoek Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100 E eindhoven.ch@dpa.nl www.dpa.nl/cauberg-huygen K.v.K 58792562

Nadere informatie

De VNG-publicatie omschrijft voor de beoordeling van geluidhinder het volgende stappenplan:

De VNG-publicatie omschrijft voor de beoordeling van geluidhinder het volgende stappenplan: Memo Datum Documentnummer Uw kenmerk Onderwerp 16 juni 2016 M166156.001.002/JGO Z/021906005 Memo Oude Rijksweg Noord 2020a te Susteren (Geluidsonderzoek) Opdrachtgever, Cortenraad Beheer BV, wenst om op

Nadere informatie

Geluidbelasting ten gevolge van omliggende bedrijven. Project ''Churchilllaan te Rijswijk''. Datum 6 oktober 2011 Referentie

Geluidbelasting ten gevolge van omliggende bedrijven. Project ''Churchilllaan te Rijswijk''. Datum 6 oktober 2011 Referentie Geluidbelasting ten gevolge van omliggende bedrijven. Project ''Churchilllaan te Rijswijk''. Datum 6 oktober 2011 Referentie 20111307-17 Referentie 20111307-17 Rapporttitel Geluidbelasting ten gevolge

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Afbeelding 1. Kantoor Oranjewoud met voorgenomen uitbreiding (rood) en globale inrichtingsgrens (blauw) blad 1 van 6

Memo. Inleiding. Afbeelding 1. Kantoor Oranjewoud met voorgenomen uitbreiding (rood) en globale inrichtingsgrens (blauw) blad 1 van 6 Memo nummer 2012.01 aan Gemeente Heerenveen van Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. M.J. Reinders datum 9 maart 2012 project Akoestische gevolgen uitbreiding parkeerplaats Ingenieursbureau Oranjewoud B.V.

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Industrielawaai. 1 woning aan Den Heikop Elsendorp

Akoestisch onderzoek Industrielawaai. 1 woning aan Den Heikop Elsendorp Akoestisch onderzoek Industrielawaai 1 woning aan Den Heikop Elsendorp projectnummer: 1109/076/RV-03, versie 0 INHOUDSOPGAVE SAMENVATTING 4 1 INLEIDING 5 2 OPZET VAN HET ONDERZOEK 6 3 UITGANGSPUNTEN 7

Nadere informatie

memo Aanleiding Onderzoek Deen Supermarkten Akoestische berekening Parkeerterrein Obdam Datum:

memo Aanleiding Onderzoek Deen Supermarkten Akoestische berekening Parkeerterrein Obdam Datum: memo Postbus 81. 9062 ZJ Oenkerk Tel: 058-2562525 E-mail: oenkerk@rho.nl Aan: T.a.v.: Onderwerp: Deen Supermarkten Dhr. V. Entius Akoestische berekening Parkeerterrein Obdam Datum: 26-11-2015 Referte:

Nadere informatie

Daniël Hake Datum advies 6 mei 2013, v4.2 Guido Distelbrink, Adviseur milieukwaliteit (geluid)

Daniël Hake Datum advies 6 mei 2013, v4.2 Guido Distelbrink, Adviseur milieukwaliteit (geluid) Intern advies geluid Project Intratuin Sassenheim Gemeente Teylingen Aan Daniël Hake Datum advies 6 mei 2013, v4.2 Van Guido Distelbrink, Adviseur milieukwaliteit (geluid) Adviesvraag De adviesvraag luidt:

Nadere informatie

Notitie Agrarisch bedrijf Van der Burg aan het Rietveld 124 te Woerden Akoestisch onderzoek nieuwe toegangsweg

Notitie Agrarisch bedrijf Van der Burg aan het Rietveld 124 te Woerden Akoestisch onderzoek nieuwe toegangsweg Europalaan 18-18a 5232 BC s-hertogenbosch Postbus 638 5201 AP s-hertogenbosch T +31 (0)73-7517900 F +31 (0)73-7517901 E denbosch@chri.nl www.chri.nl Notitie 20131867-01 Agrarisch bedrijf Van der Burg aan

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Brede School Westkapelseweg te Zoutelande

Akoestisch onderzoek Brede School Westkapelseweg te Zoutelande Akoestisch onderzoek Brede School Westkapelseweg te Zoutelande Akoestisch onderzoek Brede School Westkapelseweg te Zoutelande Projectnummer : BP.1204.R01 Revisie : 0 Rapportdatum : 30 maart 2012 Auteur

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Geluid in de omgeving ten gevolge van sportactiviteiten op sportpark Kleine Vink te Nieuwerkerk aan den IJssel

Akoestisch onderzoek Geluid in de omgeving ten gevolge van sportactiviteiten op sportpark Kleine Vink te Nieuwerkerk aan den IJssel BIJLAGE 3 Akoestisch onderzoek Geluid in de omgeving ten gevolge van sportactiviteiten op sportpark Kleine Vink te Nieuwerkerk aan den IJssel Behandeld door: Gemeente: T.J.M. van Diepen Milieudienst Midden-Holland

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Kastanjelaan 4a te Staphorst

Akoestisch onderzoek Kastanjelaan 4a te Staphorst Akoestisch onderzoek Kastanjelaan 4a te Staphorst Opdrachtgever B+O Landschap en Stedenbouw B.V. De heer M. Klarus Postbus 264 7940 AG Meppel Opgesteld door Remco Bloemberg 13 oktober 2014 Projectnummer:

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK ZONNEPARK ZUIDPLAS TE WADDINXVEEN 17 JANUARI 2017

AKOESTISCH ONDERZOEK ZONNEPARK ZUIDPLAS TE WADDINXVEEN 17 JANUARI 2017 AKOESTISCH ONDERZOEK ZONNEPARK ZUIDPLAS TE 17 JANUARI 2017 Contactpersonen ERIK KOPPEN Senior adviseur geluid, luchtkwaliteit en windenergie T +31 (0)88 4261 551 M +31 (0)6 2706 2060 E erik.koppen@arcadis.com

Nadere informatie

Buro Waalbrug T.a.v. de heer Langbroek Schoenaker SZ BEUNINGEN. Boxmeer, 25 april 2014

Buro Waalbrug T.a.v. de heer Langbroek Schoenaker SZ BEUNINGEN. Boxmeer, 25 april 2014 Buro Waalbrug T.a.v. de heer Langbroek Schoenaker 10 6641 SZ BEUNINGEN Boxmeer, 25 april 2014 Betreft: Notitie bedrijven en milieuzonering Locatie: Jonkerstraat 30 Weurt Project: BEU.BWB.MZN 14033195 Geachte

Nadere informatie

NOTITIE BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING BOSSCHEBAAN 37 TE HEESCH GEMEENTE BERNHEZE

NOTITIE BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING BOSSCHEBAAN 37 TE HEESCH GEMEENTE BERNHEZE NOTITIE BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING BOSSCHEBAAN 37 TE HEESCH GEMEENTE BERNHEZE Notitie bedrijven en milieuzonering Bosschebaan 37 te Heesch in de gemeente Bernheze Opdrachtgever RO Connect Graafsebaan

Nadere informatie

Paardenmarkt - Herontwikkeling voormalig artilleriedepot te Delft

Paardenmarkt - Herontwikkeling voormalig artilleriedepot te Delft Paardenmarkt - Herontwikkeling voormalig artilleriedepot te Delft Akoestisch onderzoek geluidemissie restaurant Opdrachtgever Trojaanse Markt b.v. Contactpersoon Kenmerk R046141aa.00007.eg Versie 02_002

Nadere informatie

Geluidbelasting van ABUS kraansystemen BV in richting van Panoven 20, IJsselstein

Geluidbelasting van ABUS kraansystemen BV in richting van Panoven 20, IJsselstein Geluidelasting van ABUS kraansystemen BV in richting van Panoven 2, IJsselstein Akoestisch onderzoek ten ehoeve van ruimtelijke onderouwing Opdrachtgever : A.H. Molenaar Kenmerk : R52721aaA.tc Datum :

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk rsd.431.N001, revisie 2 3 april 2009 R. Cornelis/JBr

Referentienummer Datum Kenmerk rsd.431.N001, revisie 2 3 april 2009 R. Cornelis/JBr Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 263723.rsd.431.N001, revisie 2 3 april 2009 R. Cornelis/JBr Betreft Akoestisch onderzoek Boomkwekerij P. Versmissen te Eersel Inleiding De opdrachtgever is voornemens

Nadere informatie

150/20 kv-transformatorstation De Weel. Akoestisch onderzoek

150/20 kv-transformatorstation De Weel. Akoestisch onderzoek 150/20 kv-transformatorstation De Weel Akoestisch onderzoek Rapportnummer F 20469-2-RA-002 d.d. 20 december 2013 150/20 kv-transformatorstation De Weel Akoestisch onderzoek o p d r a c h t g e v e r Reddyn

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek ten behoeve van de geprojecteerde school aan de Lindonk te Zevenbergen

Akoestisch onderzoek ten behoeve van de geprojecteerde school aan de Lindonk te Zevenbergen Akoestisch onderzoek ten behoeve van de geprojecteerde school aan de Lindonk te Zevenbergen Akoestisch onderzoek ten behoeve van de geprojecteerde school aan de Lindonk te Zevenbergen Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Actualisering 2009 Opdrachtgever : Gemeente Hillegom Kenmerk : R067526adA0.ac Datum : 11 september 2009 Auteur : dhr. ir. A.H.M. Crone Inhoudsopgave

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Prinses Irenestraat

Woonzorgcentrum Prinses Irenestraat Akoestisch onderzoek industrielawaai Woonzorgcentrum Prinses Irenestraat Gemeente Overbetuwe Datum: 1 februari 2017 Projectnummer: 110426 SAB Postbus 479 6800 AL Arnhem tel: 026-357 69 11 fax: 026-357

Nadere informatie

Bijlagerapport Geluidhinderonderzoek. Capaciteitsonderzoek Sportpark Zuidhorn

Bijlagerapport Geluidhinderonderzoek. Capaciteitsonderzoek Sportpark Zuidhorn Bijlagerapport Geluidhinderonderzoek definitief revisie 0.0 15 februari 2016 Revisie 0.0 15 februari 2016 Auteurs M.J. (Maarten) Reinders Opdrachtgever Postbus 3 9800 AA Zuidhorn datum vrijgave beschrijving

Nadere informatie

BEDRIJVENCENTRUM DELTA

BEDRIJVENCENTRUM DELTA BEDRIJVENCENTRUM DELTA Betreft : Nadere beschouwing bedrijvencentrum Delta Kenmerk : 809.660/43.010 Datum : donderdag 3 juli 2008 Kopie voor : Dhr. S. Wedzinga (Gemeente Valkenswaard) Mevr. G. Swinkels

Nadere informatie

Notitie 20111675-14 Nieuwbouwplan Wijbosscheweg te Wijbosch; Facilitair dienstencentrum St. Verenigde Zorgcentra Schijndel

Notitie 20111675-14 Nieuwbouwplan Wijbosscheweg te Wijbosch; Facilitair dienstencentrum St. Verenigde Zorgcentra Schijndel Notitie 20111675-14 Nieuwbouwplan Wijbosscheweg te Wijbosch; Facilitair dienstencentrum St. Verenigde Zorgcentra Schijndel Datum Referentie Behandeld door 20 februari 2013 20111675-14 S. Achten/AAE 1 Inleiding

Nadere informatie

Geluidsbelasting zuidoostzijde Casteren GELUIDSBELASTING TEN GEVOLGE VAN DIERENPENSION EX-KUUS

Geluidsbelasting zuidoostzijde Casteren GELUIDSBELASTING TEN GEVOLGE VAN DIERENPENSION EX-KUUS Geluidsbelasting zuidoostzijde Casteren GELUIDSBELASTING TEN GEVOLGE VAN DIERENPENSION EX-KUUS Geluidsbelasting zuidoostzijde Casteren GELUIDSBELASTING TEN GEVOLGE VAN DIERENPENSION EX-KUUS In opdracht

Nadere informatie

Bedrijven en milieuzonering Horeca paviljoen, Mercuriusplein Berlicum

Bedrijven en milieuzonering Horeca paviljoen, Mercuriusplein Berlicum Bedrijven en milieuzonering Horeca paviljoen, Mercuriusplein Berlicum Rapportnummer: P16.570.01-02 Opdrachtgever: Contactpersoon: Aeres Milieu De heer T. Thijssen Onderzoek: Rapportnummer: Bedrijven en

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek milieuzonering. Meidoornlaan 50 te Oosterhout

Akoestisch onderzoek milieuzonering. Meidoornlaan 50 te Oosterhout Akoestisch onderzoek milieuzonering Meidoornlaan 50 te Oosterhout Akoestisch onderzoek milieuzonering Meidoornlaan 50 te Oosterhout Opdrachtgever : Heezen Verhuur B.V. Boven zijde 7 5626 EB EINDHOVEN Projectnummer

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK ZONNEPARK BEMMEL Kronos Solar Projects GmbH 4 APRIL 2017

AKOESTISCH ONDERZOEK ZONNEPARK BEMMEL Kronos Solar Projects GmbH 4 APRIL 2017 AKOESTISCH ONDERZOEK ZONNEPARK BEMMEL Kronos Solar Projects GmbH 4 APRIL 2017 Contactpersonen ING. A. (ABDU) BOUKICH Adviseur geluid en luchtkwaliteit T +31 (0)88 4261 551 M +31 (0)6 2706 0355 E abdu.boukich@arcadis.com

Nadere informatie

Project. Akoestisch rapport Ruimtelijke Onderbouwing deel geluid. 15 appartementen Dintelstraat DONGEN. Opdrachtgever

Project. Akoestisch rapport Ruimtelijke Onderbouwing deel geluid. 15 appartementen Dintelstraat DONGEN. Opdrachtgever Project Akoestisch rapport Ruimtelijke Onderbouwing deel geluid 15 appartementen Dintelstraat DONGEN Opdrachtgever Vieya Postbus 134 5100 AC DONGEN telefoon (0162) 31 39 95 fax (0162) 31 39 72 Architect

Nadere informatie

Laarseweg 24-1, 8171 PR Vaassen (T) KvK Notitie

Laarseweg 24-1, 8171 PR Vaassen (T) KvK Notitie Laarseweg 24-1, 8171 PR Vaassen (T) 0578-76 90 60 KvK 082 04 400 www.sainadvies.nl info@sainadvies.nl Notitie Project: Kerkhofweg 23, Emst (IL) Betreft: Geluidsbelasting t.g.v. Oranjeweg 43 Kenmerk: 2017-3037-0b2272/1679

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag. Resultaten van verificatiemetingen

Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag. Resultaten van verificatiemetingen Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag Resultaten van verificatiemetingen Rapportnummer FB 15648-2-RA d.d. 22 juli 2014 Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag Resultaten van verificatiemetingen

Nadere informatie

Akoestisch Onderzoek V1.1

Akoestisch Onderzoek V1.1 Akoestisch Onderzoek V1.1 naar de geluidbelasting vanwege de activiteiten van het bedrijf Tibra Tulips op de gevels van de nieuw te realiseren woningen op het perceel aan de De Kolk 2 1645 VB URSEM Akoestisch

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 Stationsweg 2 Tel: 073-6133141 www.jri.nl 5201

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK. Jeugdland Almere Haven

AKOESTISCH ONDERZOEK. Jeugdland Almere Haven AKOESTISCH ONDERZOEK Jeugdland Almere Haven Auteur: Opdrachtgever: A.J.M. Theunissen Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek Postbus 2341 8203 AH LELYSTAD Gemeente Almere E. Weijnen - DSO/College

Nadere informatie

Datum: 13 oktober 2016 Ons kenmerk: PC15255 Ontwikkelingsplan Hogeweg 239 te Amersfoort Wijziging kavelindeling

Datum: 13 oktober 2016 Ons kenmerk: PC15255 Ontwikkelingsplan Hogeweg 239 te Amersfoort Wijziging kavelindeling Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE T: (0548) 63 64 20 F: (0548) 63 64 30 E: info@alcedo.nl I: www.alcedo.nl KvK 08108022

Nadere informatie

Onderzoek geluidsuitstraling skatebaan aan De Drift in Borger

Onderzoek geluidsuitstraling skatebaan aan De Drift in Borger Onderzoek geluidsuitstraling skatebaan aan De Drift in Borger Opdrachtgever Uitgevoerd door Behandeld door BügelHajema Adviseurs B.V. Vaart Noordzijde 48-50 9401 GN Assen contactpersoon de heer A. Fransen

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek STRANDZUID bij de Amsterdam RAI

Akoestisch onderzoek STRANDZUID bij de Amsterdam RAI Akoestisch onderzoek STRANDZUID bij de Amsterdam RAI 8 december 2006 Akoestisch onderzoek STRANDZUID bij de Amsterdam RAI Verantwoording Titel Akoestisch onderzoek STRANDZUID bij de Amsterdam RAI Opdrachtgever

Nadere informatie

f1.1 Situering beoogd perceel Hospice De Orchidee (rood) en terrein tennisvereniging (geel) te Gennep.

f1.1 Situering beoogd perceel Hospice De Orchidee (rood) en terrein tennisvereniging (geel) te Gennep. Notitie Concept b e t r e f t : Hospice De Orchidee te Gennep - geluid vanwege tennisvereniging TV Gennep d a t u m : 23 januari 2014 r e f e r e n t i e : TKe/ TKe/ KS/ Z 1085-2-NO 1 I n l e i d i n g

Nadere informatie

MEMO. Van Werven, Dhr. Sybald Noordam. Milieuneutrale melding Scheidingsinstallatie Hal 1, locatie Biddinghuizen.

MEMO. Van Werven, Dhr. Sybald Noordam. Milieuneutrale melding Scheidingsinstallatie Hal 1, locatie Biddinghuizen. MEMO Aan: Van Werven, Dhr. Sybald Noordam Kenmerk: Titel: Milieuneutrale melding Scheidingsinstallatie Hal 1, locatie Biddinghuizen Opgesteld: Sietze Boonstra Datum: 02-10-2015 In opdracht van Van Werven

Nadere informatie

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU

JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU JANSEN RAADGEVEND INGENIEURSBUREAU INDUSTRIËLE LAWAAIBEHEERSING / PLANOLOGISCHE AKOESTIEK / BOUW- EN ZAALAKOESTIEK / BOUWFYSICA / VERGUNNINGEN Postbus 5047 www.jri.nl T: +31 (0)73 6133141 5201 GA s-hertogenbosch

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. parkeren bij bouwplan. Spoorstraat Winterswijk

Akoestisch onderzoek. parkeren bij bouwplan. Spoorstraat Winterswijk Akoestisch onderzoek parkeren bij bouwplan Spoorstraat Winterswijk Versie 16 december 2010 opdrachtnummer 10-257 datum 16 december 2010 opdrachtgever WAM&Van Duren Bouw Postbus 191 7100 AD WINTERSWIJK

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax Opdrachtgever: Aeres Milieu Contactpersoon: de heer G. Reuver Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. schildersbedrijf nabij locatie. Paalbergweg te Hoenderloo

Akoestisch onderzoek. schildersbedrijf nabij locatie. Paalbergweg te Hoenderloo Akoestisch onderzoek schildersbedrijf nabij locatie Paalbergweg te Hoenderloo Versie 15 juni 2011 opdrachtnummer 11-136 datum 17 juni 2011 opdrachtgever Saltos Tingietersdonk 105 7326 NE APELDOORN 06-20300562

Nadere informatie

AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI GROENKWARTIER NOORD

AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI GROENKWARTIER NOORD AKOESTISCH ONDERZOEK INDUSTRIELAWAAI GROENKWARTIER NOORD Onderwerp : Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Suytkade Groenkwartier Noord Behandeld door : G. Groot Dengerink Datum : 4 december 2009 Opdrachtgever

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Bestemmingsplan Bornsche Maten, derde fase (A)

Akoestisch onderzoek Bestemmingsplan Bornsche Maten, derde fase (A) Akoestisch onderzoek Bestemmingsplan Bornsche Maten, derde fase (A) Inhoud Inleiding... 1 Wegverkeerslawaai / Bornsche Beeklaan... 1 Beoordelingskader... 1 Uitgangspunten... 1 Rekenresultaten... 3 Toetsing

Nadere informatie

Bij de totstandkoming van de voorliggende notitie is gebruik gemaakt van de bouwkundige tekeningen van de architect d.d

Bij de totstandkoming van de voorliggende notitie is gebruik gemaakt van de bouwkundige tekeningen van de architect d.d Project Gran Partita, Amersfoort Onderwerp Akoestisch advies VO Projectnummer Datum 816153ab 10.08.2017 Opdrachtgever Plané Vastgoedontwikkeling Opbergcode N816153abA2 Architect Klunder architecten Adviseur

Nadere informatie

notitie Hindercontouren rondom het Integraal Kind Centrum, Gemert-Noord

notitie Hindercontouren rondom het Integraal Kind Centrum, Gemert-Noord notitie aan: van: Gemeente Gemert-Bakel Johan van der Burg, MSc c.c.: datum: 28 juni 2012 betreft: project: Hindercontouren rondom het Integraal Kind Centrum, Gemert-Noord 110792 INLEIDING Op de hoek van

Nadere informatie

Bestemmingsplan Centrum-Oss - 2013. Bijlage 6: Akoestisch onderzoek woningen Bram van den Berghstraat november 2012

Bestemmingsplan Centrum-Oss - 2013. Bijlage 6: Akoestisch onderzoek woningen Bram van den Berghstraat november 2012 Bestemmingsplan Centrum-Oss - 2013 Bijlage 6: Akoestisch onderzoek woningen Bram van den Berghstraat november 2012 Bestemmingsplan Centrum-Oss 2013 Bijlage 6: Akoestisch onderzoek woningen Bram van den

Nadere informatie

1562 AW K R O M M E N I E B O U W B E D R I J F C. N E L I S D E H E E R M. M U L D E R 1967 DD H E E M S K E R K

1562 AW K R O M M E N I E B O U W B E D R I J F C. N E L I S D E H E E R M. M U L D E R 1967 DD H E E M S K E R K D A T U M : 25 A P R I L 2016 K E N M E R K : 2016 100 / V 1.0 A S R A A D V I E S E R E P R I J S S T R A A T 2 1562 AW K R O M M E N I E T E L E F O O N : ( 0 7 5 ) 628 33 94 F AX: ( 0 8 4 ) 831 78 21

Nadere informatie

Skeelerbaan park Randenbroek Amersfoort

Skeelerbaan park Randenbroek Amersfoort Skeelerbaan park Randenbroek Amersfoort Akoestisch onderzoek Opdrachtgever Gemeente Amersfoort Contactpersoon de heer A. Goossens Kenmerk R034131aaA0.eg Datum 29 maart 2011 Auteur E. Goudriaan Kelvinbaan

Nadere informatie

Alle berekeningen zijn uitgevoerd volgens de Handleiding meten en rekenen industrielawaai (1999).

Alle berekeningen zijn uitgevoerd volgens de Handleiding meten en rekenen industrielawaai (1999). Notitie 20150477-06 Akoestisch onderzoek Bernhardkazerne te Amersfoort Gevolgen voorgenomen wijzigingen Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100 F +31 (0)40-3031101

Nadere informatie

Memo. Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen. Datum

Memo. Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen. Datum Memo Aan Van Team Betreft Afschrift Aan Jennie ten Cate Gerrie Eleveld Advies, RUD Drenthe akoestische onderzoek Vaart 151, Gasselternijveen Martin van den Berg Datum 02-01-2017 1.Inleiding In opdracht

Nadere informatie

BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING VELMOLEN OOST FASE 3 TE UDEN GEMEENTE UDEN

BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING VELMOLEN OOST FASE 3 TE UDEN GEMEENTE UDEN BEDRIJVEN EN MILIEUZONERING VELMOLEN OOST FASE 3 TE UDEN GEMEENTE UDEN Bedrijven en milieuzonering Velmolen Oost fase 3 te Uden in de gemeente Uden Opdrachtgever Tonnaer adviseurs in omgevingsrecht Vonderweg

Nadere informatie

Notitie SMG aan de Schaarweg 11 te Elspeet akoestische beoordeling voorgenomen wijziging. 1 Inleiding

Notitie SMG aan de Schaarweg 11 te Elspeet akoestische beoordeling voorgenomen wijziging. 1 Inleiding Notitie 20150710-01 SMG aan de Schaarweg 11 te Elspeet akoestische beoordeling voorgenomen wijziging Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100 F +31 (0)40-3031101

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER

ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER ONTWERPBESLUIT HOGERE WAARDE VOOR DE TEN HOOGSTE TOELAATBARE GELUIDSBELASTING WET GELUIDHINDER 1 Ambtshalve besluit Voor het plangebied Dorst-West (verder: plangebied) is gelijktijdig met dit ontwerpbesluit

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Technisch hulpbedrijf Grote Vliet 19 te Veldhoven

Akoestisch onderzoek Technisch hulpbedrijf Grote Vliet 19 te Veldhoven Akoestisch onderzoek Technisch hulpbedrijf Grote Vliet 19 te Veldhoven Gbs Milieuadvies M: (06) 160 457 48 Website: www.gbsmilieuadvies.nl A. van Bergenstraat 95 T: 076 888 13 56 kvk: 58542914 4811 SN

Nadere informatie

Oude Tempel Soesterberg Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering

Oude Tempel Soesterberg Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering Notitie Project: Oude Tempel Soesterberg Onderwerp: Milieukundige onderzoeken luchtkwaliteit en bedrijven en milieuzonering Referentie: 16M8024 Datum: 18 juli 2016 Auteur: Mevrouw ing. N.J.W. Pirovano

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek stemgeluid terras voormalige Watermeterfabriek in Haarlem

Akoestisch onderzoek stemgeluid terras voormalige Watermeterfabriek in Haarlem Notitie Contactpersoon Jean-Pierre van Mulken Datum 18 november 2016 Kenmerk N001-1245063JEA-rlk-V01-NL Akoestisch onderzoek stemgeluid terras voormalige Watermeterfabriek in Haarlem 1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing E. Moesbergen & Zn en het Bestemminsplan Hoevelaar fase 1 te Woudenberg

Ruimtelijke inpassing E. Moesbergen & Zn en het Bestemminsplan Hoevelaar fase 1 te Woudenberg MEMO Van : R. de Graaf (Geluid Plus Adviseurs) Project : Onderzoek inrichtingslawaai E. Moesbergen & Zn te Woudenberg Opdrachtgever : Gemeente Woudenberg Datum : 4 april 2017 Betreft : Ruimtelijke inpassing

Nadere informatie

Datum: 4 februari 2015

Datum: 4 februari 2015 Opdrachtgever: Plan ROS Contactpersoon: De heer S. Peters Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72 ing.

Nadere informatie

WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel

WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Opdrachtgever: EDOK-RO Contactpersoon: De heer E. Dokter Uitgevoerd door: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 www.adviesburowindmill.nl info@wmma.nl

Nadere informatie

Notitie bedrijven en milieuzonering Oranjebastion Oranjebastion, Koninginnedijk te Grave Datum: 7 oktober 2014

Notitie bedrijven en milieuzonering Oranjebastion Oranjebastion, Koninginnedijk te Grave Datum: 7 oktober 2014 Betreft: Notitie bedrijven en milieuzonering Oranjebastion Locatie: Oranjebastion, Koninginnedijk te Grave Datum: 7 oktober 2014 Auteur: C. Rodoe Projectnummer: 14021229 Projectcode: GRA.CGM.MIL Inleiding

Nadere informatie

Loon- en Grondverzetbedrijf Van Hal V.O.F. t.a.v. dhr. Erik Morssink Grensweg 6a 7083 AM VOORST (GEM. OUDE IJSSELSTREEK) Zutphen, 5 maart 2010

Loon- en Grondverzetbedrijf Van Hal V.O.F. t.a.v. dhr. Erik Morssink Grensweg 6a 7083 AM VOORST (GEM. OUDE IJSSELSTREEK) Zutphen, 5 maart 2010 Loon- en Grondverzetbedrijf Van Hal V.O.F. t.a.v. dhr. Erik Morssink Grensweg 6a 7083 AM VOORST (GEM. OUDE IJSSELSTREEK) Zutphen, 5 maart 2010 Geachte heer Morssink, Naar aanleiding van uw verzoek d.d.

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Datum 14 mei 2012 Referentie 20120487-04 Referentie 20120487-04 Rapporttitel Akoestisch

Nadere informatie

Dhr. mr. M.A. Koopman. Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax

Dhr. mr. M.A. Koopman. Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax Opdrachtgever: Pouderoyen Contactpersoon: Mevr. mr. B.P.E. van de Hoek Dhr. mr. M.A. Koopman Uitgevoerd door: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax.

Nadere informatie

Men is voornemens een aantal bedrijfswoningen en bedrijfshallen te projecten net ten zuiden van het bestaande bedrijventerrein Overrijke.

Men is voornemens een aantal bedrijfswoningen en bedrijfshallen te projecten net ten zuiden van het bestaande bedrijventerrein Overrijke. Notitie Project : Bedrijfswoningen van Noord Werknr./Ordernr : 11692-1 Orderomschrijving : Akoestisch onderzoek industrielawaai Datum : 25-04-2013 Onze referentie Opgemaakt door : 11692-Memo-02 : Dhr.

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax Datum: 12 maart Rapportnummer: P2011.

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Fax Datum: 12 maart Rapportnummer: P2011. Opdrachtgever: Kragten Contactpersoon: de heer P. Hamaekers Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport B.2006.0407.19.R002v2 Stadskantoor Deventer

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport B.2006.0407.19.R002v2 Stadskantoor Deventer Rapport B.2006.0407.19.R002v2 Akoestisch onderzoek t.b.v. ruimtelijke onderbouwing en Wabo-toets Status: DEFINITIEF (versie 2) Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat 5 Lavendelheide 2 Geerweg 11 info@dgmr.nl

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Opdrachtgever: EDOK Contactpersoon: De heer E. Dokter Uitgevoerd door: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 www.adviesburowindmill.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek industrielawaai bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse

Akoestisch onderzoek industrielawaai bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse Notitie Contactpersoon ing. Arjo van den Berg Datum 2 februari 2015 Kenmerk N001-1228073ARB-pws-V03-NL Akoestisch onderzoek industrielawaai bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse 1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. nieuwe parkeerplaats. Zwikkelaarsplein te Eibergen

Akoestisch onderzoek. nieuwe parkeerplaats. Zwikkelaarsplein te Eibergen Akoestisch onderzoek nieuwe parkeerplaats Zwikkelaarsplein te Eibergen Versie 9 mei 2011 opdrachtnummer 11-076 datum 9 mei 2011 opdrachtgever Becedo Vastgoed Groep b.v. Postbus 71 7000 AB DOETINCHEM 0316-229

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer   Tel Opdrachtgever: Aeres milieu Contactpersoon: Dhr. G. Reuver Uitgevoerd door: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer www.adviesburowindmill.com info@wmma.nl Tel. 043 407 09

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Toelichting op lijst van bedrijfsactiviteiten

BIJLAGE 1. Toelichting op lijst van bedrijfsactiviteiten BIJLAGE 1 Toelichting op lijst van bedrijfsactiviteiten Toelichting bij de lijst van bedrijfsactiviteiten Algemeen De lijst van bedrijfsactiviteiten is gebaseerd op de richtafstandenlijsten voor milieubelastende

Nadere informatie

MEMO. Van Werven, Dhr. Sybald Noordam. Milieuneutrale melding Tweede Sorteerunit, locatie Biddinghuizen. Datum:

MEMO. Van Werven, Dhr. Sybald Noordam. Milieuneutrale melding Tweede Sorteerunit, locatie Biddinghuizen. Datum: MEMO Aan: Van Werven, Dhr. Sybald Noordam Kenmerk: Titel: Milieuneutrale melding Tweede Sorteerunit, locatie Biddinghuizen Opgesteld: Sietze Boonstra Datum: 17-09-2015 In opdracht van Van Werven Infra

Nadere informatie

Milieuhinderonderzoek Jacob Poelsweg America Onderzoek naar milieuhinder tbv. ruimtelijke ontwikkeling

Milieuhinderonderzoek Jacob Poelsweg America Onderzoek naar milieuhinder tbv. ruimtelijke ontwikkeling Onderzoek naar milieuhinder tbv. ruimtelijke ontwikkeling projectnr. 200163 revisie 00 december 2011 auteur Frank Kriellaars Opdrachtgever Gemeente Horst aan de Maas Postbus 6005 5960 AA Horst datum vrijgave

Nadere informatie

Windpark Westenwind-Dalfsen te Dalfsen

Windpark Westenwind-Dalfsen te Dalfsen Windpark Westenwind-Dalfsen te Dalfsen Akoestisch onderzoek Opdrachtgever : Westenwind Dalfsen BV Kenmerk : R068292aaA0.dv Datum : 2 februari 2009 Auteur : ing. D. Vrolijk ir. M.T. Dijkstra Inhoudsopgave

Nadere informatie