Parallels Plesk Panel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parallels Plesk Panel"

Transcriptie

1 Parallels Plesk Panel

2 Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Holdings, Ltd. per adres Parallels International GMbH Vordergasse 49 CH8200 Schaffhausen Switzerland Telefoon: Fax: s Copyright Parallels Holdings, Ltd. en aangesloten bedrijven. Alle rechten voorbehouden. Dit product wordt beschermd door Amerikaanse en internationale auteurswetten. De onderliggende technologie, patenten en handelsmerken van dit product zijn te vinden op Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. Alle andere merken en namen die in dit document worden genoemd zijn mogelijkerwijs handelsnamen en alszodanig eigendom van hun respectievelijke houders..

3 Inhoud Voorwoord 4 Termen, acroniemen en afkortingen... 4 Over dit document... 5 Voor wie is dit document bestemd?... 6 Voordat u verder gaan met de configuratie... 6 Typografische Conventies... 7 Reacties... 7 Introductie tot Business Manager 8 Automatisch instellen van hostingdiensten 11 Business Manager stap voor stap instellen 15 Een betalingsgateway toevoegen De betalingsgateway aan een webwinkel koppelen Een dienstenpakket toevoegen en configureren Belastingen instellen die u abonnementhouders in rekening moet brengen De instellingen van Business Manager verifiëren 23 Appendix A. De vormgeving van webwinkels wijzigen 25 Appendix B. Een webwinkel integreren in uw website 26

4 4 Voorwoord Voorwoord In deze sectie: Termen, acroniemen en afkortingen... 4 Over dit document... 5 Voor wie is dit document bestemd?... 6 Voordat u verder gaan met de configuratie... 6 Typografische Conventies... 7 Reacties... 7 Termen, acroniemen en afkortingen In deze handleiding maken we gebruik van de volgende termen, acroniemen en afkortingen: Dienstenpakket is een set van diensten en middelen dat wordt aangeboden aan hostingcliënten. Normaal gesproken gaat het bij middelen om de schijfruimte op de server en het toegestane dataverkeer (bandbreedte) voor het hosten van websites; de diensten omvatten webhostingdiensten, mailhostingdiensten, enzovoorts. Er wordt van uitgegaan dat een dienstenpakket dat u in Plesk Panel aanmaakt deel uitmaakt van het aanbod van uw bedrijf. Abonnement is een instantie van het dienstenpakket dat aan een klant is toegewezen. Om aan een specifieke cliënt diensten en middelen toe te wijzen die u met uw dienstenpakket aanbiedt, geeft u de cliënt een abonnement op het dienstenpakket, of - in andere woorden, de klant wordt abonnementhouder. Plesk Panel is kort voor Parallels Plesk Panel. Business Manager is een korte naam voor Customer & Business Manager. Webwinkel is een automatisch genereerde website met een winkelwagentje die uw dienstenpakketten weergeeft en die u helpt deze toe te wijzen aan klanten.

5 Voorwoord 5 Over dit document Dit document bevat een inleiding tot Customer & Business Manager en aanwijzingen over hoe u deze kunt configureren en hoe u uw klanten kunt voorzien van webhostingdiensten die door Parallels Plesk Panel worden beheerd. In het kort: het document legt u uit hoe u een hostingpakket kunt aanmaken in Business Manager, hoe u deze in Plesk Panel kunt importeren en hoe u het proces van het toewijzen van abonnementen kunt automatiseren. Met Customer & Business Manager kunt u eenvoudig domeinnamen en SSL-certificaten toewijzen, maar aangezien het hiervoor nodig is dat u een account aanmaakt bij een bedrijf dat domeinnamen registreert (een zogenoemde registrar) of bij een SSL-leverancier, zullen we - om het eenvoudig te houden - de mogelijkheden van de toepassing in deze handleiding beperken tot webhostingdiensten. Deze handleiding bevat ook twee bijlagen die vanuit het gezichtspunt van de configuratie optioneel zijn, maar die handig zijn wanneer u van plan bent uw webwinkel zelf aan te passen. Het gaat om de volgende bijlagen: De opmaak van een webwinkel aanpassen (header en footer) in de stijl van uw branding Een webwinkel binnen uw website integreren

6 6 Voorwoord Voor wie is dit document bestemd? Deze handleiding is bestemd voor hostingbedrijven die van plan zijn Business Manager te gebruiken als automatiseringssoftware voor Plesk Panel. Voordat u verder gaan met de configuratie Voordat u verder gaat met de configuratiestappen die in deze handleiding worden beschreven, moet u ervoor zorgen dat aan de volgende vereisten is voldaan: Business Manager is geïnstalleerd als component van Plesk Panel. Business Manager is geïntegreerd in het installatiebestand van Plesk Panel, dus u beschikt na een geslaagde installatie over een combinatie van Plesk Panel en Business Manager die goed met elkaar samenwerken. Als Business Manager is geïnstalleerd, dan kunt u hier andere hostingpanelen aan koppelen. De installatie behelst een enkele Plesk Panel installatie met Business Manager. We beperken de initiële configuratie tot een enkele bundel van Plesk Panel en Business Manager, om zo de uitleg over het opzetten van een complete oplossing met behulp van Business Manager en Plesk Panel te vereenvoudigen. Er is een gedeelde IP-voorziening ingesteld in Plesk Panel. De beschikbare gedeelde IP-adressen zijn nodig om op de juiste manier de noodzakelijke middelen voor webhosting te kunnen toewijzen. Om deze in te stellen, meldt u zich als beheerder aan bij Plesk Panel en voert u de initiële configuratie uit. U bevindt zich in het scherm van Plesk Panel. Voor het instellen van Business Manager meldt u zich als beheerder aan bij Plesk Panel. Als u niet bij Plesk Panel bent aangemeld, ga dan naar het volgende webadres en voer de gebruikersnaam en het wachtwoord van de beheerder in. De initiële installatiewizard voor Business Manager zal worden overgeslagen. Business Manager biedt u een wizard voor het instellen van de initiële configuratie wanneer u zich voor de eerste keer bij de toepassing aanmeldt. Om u kennis te laten maken met de beheerderinterface en om de basale concepten uit te leggen, gaan wij er vanuit dat u de wizard overslaat. Op deze manier kunt u later teruggaan naar een specifieke stap om de instellingen daarvan aan te passen aan uw wensen, zonder dat u steeds opnieuw de wizard hoeft te doorlopen..

7 Voorwoord 7 Typografische Conventies De volgende soorten opmaak in de tekst geven aan dat het om speciale informatie gaat. Opmaakconventie Soort informatie Voorbeeld Speciaal Vet Elementen die u moet selecteren, zoals opties in een menu, knoppen of onderdelen in een lijst. Titels van hoofdstukken, secties en subsecties. Ga naar het tabblad QoS. Lees het hoofdstuk Beginselen van systeembeheer. Cursief Monospace Preformatted Preformatted Vet Wordt gebruikt om het belang van een bepaald punt te benadrukken, om een nieuwe term te introduceren of om aan te geven dat het om een voorbeeldtekst gaat die moet worden vervangen door een echte naam of waarde. De namen van style sheets selectors, bestanden, mappen en CSS-fragmenten. Schermuitvoer van de computer in een opdrachtregelsessie; broncode in XML, C++ of een andere programmeertaal. Om wat u invoert te onderscheiden van de computeruitvoer op het scherm. Het systeem ondersteunt het zoeken met zogenaamde jokers. Het licentiebestand bevindt zich in de map httpdocs/common/license. # ls al /files totaal # cd /root/rpms/php Reacties Treft u een fout aan in deze handleiding of hebt u suggesties of ideeën over hoe wij deze kunnen verbeteren? Stuur ons dan uw feedback via het webformulier op Neem in uw verslag alstublieft de titel van deze handleiding op, de titel van het hoofdstuk en van de betreffende sectie, als ook van het tekstfragment waarin u de fout hebt aangetroffen.

8 H O O F D S T U K 1 Introductie tot Business Manager De filosofie achter Plesk Panel gaat er vanuit dat u beschikbare hostingdiensten en middelen in pakketten onderverdeelt en deze aan uw klanten aanbiedt, zodat zij abonnementen op de pakketten kunnen afnemen. Als u tijd wilt uitsparen, overweeg dan een constructie waarin uw klanten pakketten automatisch krijgen toegewezen zonder dat de beheerder hier verdere actie voor hoeft te ondernemen. Naast deze automatisering is het belangrijk dat u uw hostingpakketten aan uw klanten aanbiedt en up-to-date houdt, zodat uw klanten uit verschillende opties kunnen kiezen. Tenslotte moet u de geldstroom van uw betalende klanten beheren. Om u met deze drie aspecten te ondersteunen, bieden wij Customer & Business Manager (Business Manager) - een Plesk Panel-component voor het beheren van uw klanten en hostingpakketten. De twee belangrijkste voordelen van Business Manager zijn de volgende: Het component automatiseert het aanmaken van nieuwe abonnementen door deze aan te nemen vanuit automatisch gegenereerde webwinkels. In plaats van dat u steeds handmatig accounts aanmaakt, bezoeken klanten uw winkel, zoeken zij het pakket uit dat het beste aansluit op hun behoefte en sluiten zij een abonnement af. Elke wijziging in uw pakketten wordt automatisch in al uw webwinkels doorgevoerd. Het component is verantwoordelijk voor de financiële afhandeling van de distributie van abonnementen. Er worden facturen aangemaakt, betalingen ontvangen, administratieve handelingen rond accounts verricht: allerlei financiële routines worden uitgevoerd. De belangrijkste verantwoordelijkheden van Business Manager vindt u terug in de architectuur van de toepassing. Het component kent zijn eigen hostingpakketten, abonnementen en cliëntaccounts die zijn gekoppeld aan objecten in Plesk Panel. Daarmee is het mogelijk om financiële en technische informatie uit te wisselen tussen Plesk Panel en Business Manager. Als u bijvoorbeeld de financiële details van een bepaald abonnement nodig hebt, dan kunt u deze vinden in Business Manager. Als u hostingmiddelen wilt beheren, dan vindt u deze bij het abonnement in Plesk Panel. De abonnementen in Plesk Panel en in Business Manager zijn verschillende maar aan elkaar gekoppelde objecten. Dezelfde benadering geldt voor hostingpakketten en cliëntaccounts.

9 Introductie tot Business Manager 9 Figuur 1: Relaties tussen Business Manager en Plesk Panel-objecten. Business Manager houdt de hostingpakketten, abonnementen en cliëntaccounts up-to-date door deze te synchroniseren met de betreffende objecten in Plesk Panel. Dit betekent dat het component op gezette tijden vraagt om objecten in Plesk Panel aan te maken, te wijzigen of te verwijderen. Aan de andere kant is Business Manager niet op de hoogte van de status van objecten in Plesk Panel. Als u dus bijvoorbeeld een abonnement aanmaakt in Business Manager, dan wordt deze aangemaakt in Plesk Panel. Als u echter hetzelfde doet in Plesk Panel, dan wordt er geen object aangemaakt in Business Manager. Met andere woorden: synchronisatie tussen de toepassing is eenrichtingsverkeer. Dit eenrichtingsverkeer betekent dat als u wilt dat zowel Business Manager als Plesk Panel een bepaald hostingpakket herkennen en beheren, dit pakket per se moet worden aangemaakt in Business Manager, dat met Plesk Panel wordt gesynchroniseerd. Het delen van de pakketgegevens is noodzakelijk om de toepassingen in een normale opstelling goed te laten werken. Deze opstelling ziet er als volgt uit: 1. Klanten nemen een abonnement op een pakket via een webwinkel aangemaakt door Business Manager. Op dat moment maakt Business Manager een nieuw cliëntaccount en abonnement aan. 2. Business Manager synchroniseert de informatie over het cliëntaccount, dienstenpakket en abonnement met Plesk Panel. 3. Plesk Panel ontvangt deze informatie en stelt het abonnement in. 4. Wanneer de klant voor het abonnement betaalt, zal Business Manager Plesk Panel hiervan op de hoogte stellen. 5. Plesk Panel geeft de klant het recht zich bij het systeem aan te melden en de diensten te gebruiken die bij het abonnement horen. In deze handleiding zullen we uiteenzetten hoe u Business Manager kunt instellen om dit scenario mogelijk te maken.

10 10 Introductie tot Business Manager De configuratie van Business Manager en de andere bewerkingen worden uitgevoerd vanuit Plesk Panel. Nadat u zich als beheerder bij Plesk Panel hebt aangemeld en de initiële configuratie hebt voltooid, ziet u de opties die Business Manager u biedt in het menu aan de linkerkant: Bewerkingen, Bewaking en Instellingen. De bewerkingen zijn gerangschikt naar hoe vaak ze worden gebruikt. De eerste groep bevat de dagelijkse bewerkingen voor cliëntaccounts en abonnementen (of het nu gaat om een webhostingabonnement, domeinnaam of SSL-certificaat). Gebruik deze om een abonnement of contactgegevens bij te werken, facturen aan te maken, het uitstaande saldo van een cliënt te bekijken, enzovoorts. De tweede groep - bewaking - bevat bewerkingen die normaal gesproken eens per week worden uitgevoerd: het aanmaken van financiële en statistische verslagen, het controleren en beheren van facturen en transacties en het verifiëren van de resultaten van ingeroosterde taken. De derde groep - instellingen - bevat uw dienstenpakketten en de algemene systeemconfiguratie. We gebruiken de opties in de groep vooral voor het instellen van Business Manager, om deze geschikt te maken voor het van het begin tot het einde realiseren van hostingoplossingen. Zie het volgende hoofdstuk als u meer wilt weten over deze bewerkingen en de stappen die we moeten zetten om Business Manager in te stellen.

11 H O O F D S T U K 2 Automatisch instellen van hostingdiensten In dit hoofdstuk wordt uiteengezet hoe Business Manager kan worden ingesteld voor de normale manier van het aanmaken van hostingconfiguraties. Dit is het meer conceptuele deel van de handleiding. De stap-voor-stap-instructies vindt u onder Business Manager stap voor stap instellen (op pagina 15). Kort gezegd wordt in dit hoofdstuk uitgelegd hoe u de volgende bewerkingen kunt uitvoeren: Een betalingsgateway toevoegen zodat u betalingen van klanten kunt ontvangen De gateway aan een webwinkel koppelen Een hostingpakket dat u aan uw klanten wilt aanbieden aanmaken en configureren De belastingen instellen die u abonnementhouders in rekening moet brengen Hieronder vindt u de details van deze taken. Een betalingsgateway toevoegen De eerste stap is het toevoegen van een betalingsgateway. Als u van plan bent om zelf creditcards te verwerken, voeg dan een primaire gateway toe. Als u liever vertrouwt op de diensten van een tussenpersoon voor het verwerken van creditcards, voeg dan een gateway van een derde partij toe. Dit is de lijst met ondersteunde primaire gateways: Authorize.Net BluePay Echo, Inc. eway InternetSecure LinkPoint Moneris PayFlowPro ProTX PSiGate Quantum Velocity Pay

12 12 Automatisch instellen van hostingdiensten Om een van deze gateways toe te voegen, moet u beschikken over een merchantaccount bij de juiste betalingsverwerker. Als u van plan bent om creditcardgegevens in uw eigen database op te slaan, dan is het bovendien noodzakelijk om uw systeem te voorzien van encryptie (versleuteling). Voor meer informatie over het instellen van encryptie, zie de sectie Beveiligingsinstellingen beheren > Encryptie instellen of Parallels Plesk Billing 6.0 Handleiding voor beheerders, die u kunt vinden op de website van Parallels. Dit is de lijst met de ondersteunde gateways van derde partijen: PayPal WorldPay U moet ook beschikken over een merchantaccount bij een van deze betalingsverwerkers. Snelle link: stap-voor-stap aanwijzingen (op pagina 16). De betalingsgateway aan een webwinkel koppelen Nadat u een betalingsgateway hebt toegevoegd, moet u de instellingen van uw webwinkel aanpassen om betalingen vanaf deze gateway te accepteren. Een webwinkel is een winkelwagentje met betalingsmogelijkheid waar uw klanten abonnementen op uw pakketten kunnen afsluiten. Betalingen van klanten worden verwerkt door een betalingsgateway die aan de winkel is gekoppeld. Snelle link: stap-voor-stap aanwijzingen (op pagina 17). Een hostingpakket toevoegen en configureren Kan uw winkel eenmaal betalingen ontvangen, voeg hier dan een hostingpakket aan toe. Een hostingpakket bevat hostingdiensten en middelen die u aan uw klanten wilt aanbieden. U kunt zelf kiezen of u nieuwe pakketten wilt toevoegen of de vooraf ingestelde pakketten wilt bewerken. De nieuwe pakketten zullen via uw webwinkels beschikbaar zijn nadat u deze hebt ingesteld. Het instellen omvat de volgende stappen: 1. Voeg uw pakket toe aan één van de beschikbare webwinkels. 2. Voeg betalingscyclussen aan het pakket toe. Een betalingscyclus is de periode tussen twee vervaldatums van het abonnement, of, met andere woorden: de duur van het abonnement. Door verschillende betalingscyclussen toe te voegen geeft u uw klanten de mogelijkheid de abonnementsduur te kiezen die het beste bij hen past. 3. Koppel het pakket aan servergroepen. Elke servergroep bevat de optie Hostingbeheer van hetzelfde type als is gekoppeld aan Business Manager. De groepen voor Plesk Panel voor Linux en voor Windows worden tijdens de installatie aangemaakt. Aanvankelijk zal de lokale instantie van Plesk Panel onder een van deze twee groepen vallen.

13 Automatisch instellen van hostingdiensten 13 Als u een pakket aan een groep koppelt, dan krijgt het systeem hiermee toegang tot de informatie over alle mogelijke diensten en middelen die door Plesk Panel worden beheerd. Bovendien wordt hiermee load balancing mogelijk gemaakt. Als uw pakket aan een bepaalde servergroep is gekoppeld, dan zal het volgende abonnement worden aangemaakt op de machine met het kleinste aantal abonnementen binnen die groep. 4. De eigenschappen van het pakket instellen. Pakketeigenschappen bepalen de privileges die aan een abonnementhouder worden verleend binnen zijn of haar Hostingbeheer. Dit kan bijvoorbeeld gaan om beperkingen van het dataverkeer (bandbreedte), ruimte op de harde schijf, ondersteuning voor scriptingtalen, enzovoorts. Opmerking: bepaalde functies van Plesk Panel zijn soms (deels) niet beschikbaar vanwege licentiebeperkingen of vanwege andere redenen. Controleer of een bepaalde dienst beschikbaar is voordat u deze aan uw pakket toevoegt. 5. Stel de prijs van het abonnement voor elke betalingscyclus in, zoals u wilt dat deze wordt getoond in de webwinkels. Als u klaar bent met het instellen, dan kunt u controleren of het pakket samen met de andere pakketten worden aangeboden in uw webwinkel. Snelle link: stap-voor-stap aanwijzingen (op pagina 18). Belastingen instellen die u abonnementhouders in rekening moet brengen De webwinkel is nu klaar om bestellingen te ontvangen. Het enige dat u nog moet doen is de belastingen instellen die uw abonnementhouders moeten betalen. Aangezien u werkt met internationale klanten, is het noodzakelijk dat u de belastingen instelt om aan de van toepassing zijnde wettelijke vereisten van verschillende landen te voldoen. In Business Manager kunt u dit doen door middel van belastingzones en belastingzonegroepen. Een belastingzone stelt de belasting in voor een specifiek land of een regionale eenheid waar u uw pakketten wilt aanbieden. Als u bijvoorbeeld pakketten aanbiedt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, dan maakt u twee belastingzones aan, afhankelijk van de locatie van uw klanten. Als uw bedrijf echter uitgaat van dezelfde belasting voor alle klanten, dan kunt u simpelweg de standaardbelastingzone aanpassen naar behoefte. Een belastingzonegroep koppelt belastingzones aan een pakket. Als uw pakket aan een belastingzonegroep is gekoppeld, dan zal het systeem zoeken naar overeenkomsten tussen de locatie van een abonnementhouder en een belastingzone in de groep. Als er een overeenkomst is gevonden, dan zal het systeem de totale belastingheffing berekenen aan de hand van de juiste belastingzones.

14 14 Automatisch instellen van hostingdiensten Een belastingzone kan ofwel een stapelbare of een niet-stapelbare belasting bevatten. Stapelbare belastingen worden geheven over de prijs van het abonnement, terwijl niet-stapelbare belastingen worden geheven over het totaal van de prijs en eventuele stapelbare belastingen. Om de totale belastingheffing te berekenen, gebruikt het systeem het volgende algoritme: 1. Lijst aanmaken van de belastingzones die van toepassing zijn. 2. Stapelbare belastingen een voor een toevoegen aan de prijs van het abonnement. Som van alle belastingen berekenen. 3. Alle niet-stapelbare belastingen worden een voor een toegepast op het totaal van de prijs en het resultaat van stap twee. Som van alle belastingen berekenen. 4. Het resultaat van stap twee en drie wordt bij elkaar opgeteld. Bijvoorbeeld: de prijs van een abonnement is 100 en de van toepassing zijnde belastingzones zijn als volgt samengesteld: Zone 1: 10% stapelbaar Zone 2: 20% stapelbaar Zone 3: 5% niet-stapelbaar Zone 4: 10% niet-stapelbaar In dit geval wordt de belasting op de volgende wijze berekend: 100 * 0,10 = 10 (voor zone 1) ( 100 * 0,20 = 20 (voor zone 2) = 30 (subtotaal voor stapelbare belastingen) ( ) * 0,05 = 6,50 (voor zone 3) ( ) * 0,10 = 13 (voor zone 4) 6, = 19,50 (subtotaal voor niet-stapelbare belastingen) ,50 = 49,50 (totaal te heffen belastingen) Snelle link: stap-voor-stap aanwijzingen (op pagina 21). Nadat u de belastingen hebt ingesteld, kunt u het beste controleren of Business Manager werkt zoals de bedoeling is. Zie De configuratie van Business Manager controleren (op pagina 23) voor meer informatie.

15 H O O F D S T U K 3 Business Manager stap voor stap instellen In dit hoofdstuk vindt u stap-voor-stap aanwijzingen voor het instellen van Customer & Business Manager om het automatisch uitrollen van hostingdiensten mogelijk te maken. In dit hoofdstuk: Een betalingsgateway toevoegen De betalingsgateway aan een webwinkel koppelen Een dienstenpakket toevoegen en configureren Belastingen instellen die u abonnementhouders in rekening moet brengen... 21

16 16 Business Manager stap voor stap instellen Een betalingsgateway toevoegen In deze sectie zullen we de voorbeeldversie van een primaire gateway toevoegen, waarvoor geen merchantaccount vereist is en die alleen maar bedoeld is voor tests en presentaties; u kunt deze dus niet in een productieomgeving gebruiken. Om de voorbeeldversie van de primaire gateway toe te voegen: 1. Ga naar Instellingen > Alle instellingen. Business Manager zal worden geopend. 2. Ga naar Systeem > Systeeminstellingen. 3. Klik op Betalingsgateways (in de groep Betalingsinstellingen). 4. Klik op Nieuwe betalingsgateway toevoegen. Nu zal er een wizard worden gestart waarmee u een betalingsgateway kunt aanmaken. 5. Selecteer Primaire gateway. 6. Selecteer de optie Voorbeeldgateway (stabiel) naast Gatewaymodule. 7. Geef de naam van de gateway op. Deze naam is alleen voor uw eigen referentie, uw klanten krijgen deze niet te zien. 8. Klik op Volgende. Hiermee komt u op de pagina met instellingen van de betalingsgateway. 9. Selecteer de optie Altijd goedkeuren naast Testen van gateway en klik OK. Hiermee zal de lijst met betalingsgateways worden geopend waarin de nieuwe gateway is opgenomen.

17 Business Manager stap voor stap instellen 17 De betalingsgateway aan een webwinkel koppelen In deze sectie zullen we de standaardinstellingen van de webwinkel wijzingen om betalingen te accepteren van de gateway die we in de vorige stap hebben aangemaakt. Om uw primaire gateway te koppelen aan uw standaard webwinkel: 1. Ga naar lijst met webwinkels. Vanuit Business Manager gaat u naar Pakketten > Webwinkels. Vanuit Plesk Panel gaat u naar Alle instellingen > Pakketten > Webwinkels. 2. Klik Standaard winkel. Hiermee worden de instellingen van de webwinkel geopend. 3. Selecteer het selectievakje naast Primaire betalingsgateway en seleteer de naam van de gateway. 4. Klik op Verzenden. De lijst met webwinkels zal worden geopend.

18 18 Business Manager stap voor stap instellen Een dienstenpakket toevoegen en configureren In deze sectie zullen we een nieuw hostingpakket toevoegen en instellen. Een nieuw pakket toevoegen: 1. Ga naar lijst met pakketten. Vanuit Plesk Panel gaat u naar Bewerkingen > Dienstenpakketten. Vanuit Business Manager gaat u naar Pakketten > Pakketten. 2. Klik op Nieuw pakket aanmaken. Nu zal er een wizard voor het aanmaken van pakketten worden gestart. 3. Selecteer Dienstenpakket naast Type en klik OK. Hiermee komt u op de pagina met de details van het pakket. 4. Vervang Dienstenpakket door de naam van een pakket naast Weergegeven naam. Deze naam zal worden weergegeven in de webwinkels. Vanaf nu zullen we de naam Voorbeeldpakket gebruiken als we het over dit pakket hebben. 5. Selecteer Vereist naast Domeinoptie. Nu kunnen klanten geen abonnement op dit pakket afsluiten zonder een domeinnaam op te geven. Plesk Panel heeft deze naam nodig om de hostingmiddelen op de juiste manier in te stellen. 6. Selecteer Actief naast Is actief. 7. Klik op Opslaan. Hiermee zal de pagina met de details van het pakket worden geopend. De volgende stap is het toevoegen van dit pakket aan een van de webwinkels. In dit voorbeeld zullen we het pakket aan de standaard webwinkel toevoegen. We gaan er vanuit dat u zich momenteel bevindt op de pagina met de details van het voorbeeldpakket. Het voorbeeldpakket toevoegen aan de standaard webwinkel: 1. Kies Webwinkels uit het bovenste menu. Hiermee zal het menu worden geopend voor het toevoegen van het pakket aan de webwinkels. 2. Dubbelklik op Standaard winkel om deze te verplaatsen naar de groep Geselecteerd. 3. Klik op Wijzigingen opslaan. Dit maakt de optie Cyclussen in het bovenste menu beschikbaar. De volgende stap is het toevoegen van betalingscyclussen aan dit pakket.

19 Business Manager stap voor stap instellen 19 Om betalingscyclussen aan het Voorbeeldpakket toe te voegen: 1. Kies de optie Cyclussen uit het bovenste menu. Hiermee zal het menu voor de betalingscyclussen worden geopend. 2. Selecteer de betalingscyclussen die u aan dit pakket wilt toevoegen door op de juiste termijnen te dubbelklikken. Voor ons Voorbeeldpakket voegen we de cyclussen 1 maand en 1 jaar toe. Dit betekent dat de klant voor dit pakket kan kiezen uit een abonnement van een maand of een jaar. 3. Klik op Wijzigingen opslaan. Hiermee zullen de overige opties van het bovenste menu beschikbaar worden. De volgende stap is het instellen van de pakketeigenschappen. De eigenschappen van het pakket instellen: 1. Kies Servergroepen uit het bovenste menu. Hiermee zal het menu worden geopend voor het toevoegen van het pakket aan de servergroepen. 2. Dubbelklik op PleskUnix om deze te verplaatsen naar de groep Geselecteerd. 3. Klik op Wijzigingen opslaan. Hiermee wordt dit pakket gekoppeld aan de beschikbare diensten en middelen van Plesk Panel voor Linux/Unix. 4. Klik op de optie Eigenschappen in het bovenste menu. 5. Klik op het tabblad Geavanceerd. Nu ziet u de lijst met diensten en middelen. 6. Geef aan welke diensten en middelen met dit pakket worden aangeboden. Voor ons Voorbeeldpakket stellen we de Toegestane schijfruimte (in de kolom Cliëntbeperkingen) in op 10 GB. 7. Klik op Wijzigingen opslaan. Hiermee zal de pagina met de details van het pakket opnieuw worden geladen. De laatste stap is het instellen van de prijs voor uw pakket. Om de prijzen voor het Voorbeeldpakket op te geven: 1. Kies de optie Prijzen uit het bovenste menu. Hiermee zal de prijstabel worden geopend. Merk op dat u aparte prijzen kunt instellen voor elke betalingscyclus die u aan het pakket hebt toegevoegd. 2. Geef de prijzen op voor de cyclussen 1 maand en 1 jaar. De prijs van het abonnement is de som van de Prijs en de Opstartkosten (eenmalige bijdrage). 3. Klik op Wijzigingen opslaan. Als het goed is ziet u nu een melding dat de bewerking is geslaagd. Om te controleren dat het pakket wordt weergegeven tussen de andere pakketten in de standaard webwinkel, volgt u deze link:

20 20 Business Manager stap voor stap instellen

21 Business Manager stap voor stap instellen 21 Belastingen instellen die u abonnementhouders in rekening moet brengen In dit hoofdstuk gaan we een belastingzonegroep aanmaken. We maken ook een belastingzone aan die 10% stapelbare belasting toevoegt voor alle klanten uit Canada, we voegen de zone aan de groep toe en koppelen de groep aan ons Voorbeeldpakket. De belastingzonegroep aanmaken: 1. Ga naar de instellingen van Business Manager. Vanuit Plesk Panel gaat u naar Instellingen > Alle instellingen. Vanuit Business Manager gaat u naar Systeem > Systeeminstellingen. 2. Klik op belastingzonegroepen (in de groep Factuur- en betalingsinstellingen). Hiermee zal de lijst met groepen worden geopend. 3. Klik op de knop Belastingzonegroep toevoegen in de rechter bovenhoek van de pagina Belastingzonegroepen beheren. 4. Geef Voorbeeld BZ-groep in naast Omschrijving belastingzonegroep. 5. Klik op Opslaan. Hiermee zal de lijst met belastingzonegroepen worden geopend met daarin de nieuwe groep. Om de belastingzone aan te maken en deze toe te voegen aan de Voorbeeld BZ-groep: 1. Ga naar de instellingen van Business Manager. Vanuit Plesk Panel gaat u naar Instellingen > Alle instellingen. Vanuit Business Manager gaat u naar Systeem > Systeeminstellingen. 2. Klik op belastingzones (in de groep Factuur- en betalingsinstellingen). Hiermee zal de lijst met belastingzones worden geopend. 3. Klik op de knop Belastingzone toevoegen in de rechter bovenhoek van de pagina Belastingzone beheren. 4. Selecteer CA - Canada naast Land. 5. Geef een asterisk ("*") op naast Type om alle staten en provincies te selecteren. 6. Geef op naast belastingbedrag.

22 22 Business Manager stap voor stap instellen 7. Geef de omschrijving van de belasting op naast Omschrijving. Het systeem zal de omschrijving in de factuur opnemen. 8. Selecteer Actief naast Belastingzone actief. 9. Selecteer het selectievakje naast stapelbaar. 10. Dubbelklik op Voorbeeld BZ-groep om deze te verplaatsen naar de groep Geselecteerd. 11. Klik op Opslaan. Hiermee zal de lijst met belastingzones worden geopend met daarin de nieuwe zone. Om ons Voorbeeldpakket te koppelen aan de Voorbeeld BZ-groep: 1. Ga naar lijst met pakketten. Vanuit Plesk Panel gaat u naar Bewerkingen > Dienstenpakketten. Vanuit Business Manager gaat u naar Pakketten > Pakketten. 2. Klik op Voorbeeldpakket. 3. Klik op Prijzen in het bovenste menu. 4. Selecteer Voorbeeld BZ-groep naast Gekoppelde belastingzonegroep. 5. Klik op Wijzigingen opslaan. Als het goed is ziet u nu een melding dat de bewerking is geslaagd. Als de configuratie is afgerond kunnen we controleren of onze oplossing werkt.

23 H O O F D S T U K 4 De instellingen van Business Manager verifiëren We gaan er vanuit dat u de alle voorgaande stappen hebt uitgevoerd en nu wilt controleren of uw oplossing werkt zoals u zich had voorgesteld. In dit hoofdstuk zullen we gedrag van een normale klant nadoen wanneer deze onze standaard webwinkel bezoekt, een abonnement neemt op ons Voorbeeldpakket, het abonnement afrekent en zich uiteindelijk aanmeldt bij Plesk Panel om de diensten en middelen te gebruiken die bij het pakket horen. Om dit scenario volledig te automatiseren moet u beschikken over een account bij FraudGuardian - de module van Business Manager die de bestelling controleert en cliëntaccounts activeert als deze niet verdacht zijn. U kunt de accounts natuurlijk ook handmatig activeren vanuit de beheerderinterface. In dit hoofdstuk zetten we uiteen hoe u de handmatige activering kunt uitvoeren. Zie voor meer informatie over FraudGuardian de sectie Bestel-instellingen configureren > FraudGuardian instellen of Parallels Plesk Billing 6.0 Handleiding voor beheerders. Om een abonnement te nemen op het Voorbeeldpakket: 1. Ga naar de standaard webwinkel op eid=1 2. Klik op de knop Nu kopen in de groep Voorbeeldpakket. 3. Klik op Continue. 4. Klik op mijn eigen domein gebruiken en geef een beschikbare domeinnaam op. Als u een domeinnaam opgeeft die al in gebruik is, dan zal het abonnement niet worden ingesteld in Plesk Panel. In dit voorbeeld gebruiken we de domeinnaam voorbeeld cn. 5. Klik op verder met dit domein. Nu zal een pagina worden geopend met informatie over het abonnement en de gekoppelde domeinnaam. 6. Controleer de waarde bij Aangemeld als in de linker bovenhoek van het scherm. Als u bent aangemeld met een beheerderaccount, klik dan op Afmelden. 7. Klik op doorgaan met aankoop. 8. Geef geldige contactgegevens, gebruikersnaam en wachtwoord op voor toegang tot uw Plesk Panel-account. In dit voorbeeld maken we gebruik van de volgende gegevens: Gebruikersnaam: janjanssen Wachtwoord: w8w00rd

24 24 De instellingen van Business Manager verifiëren 9. Selecteer de betaalwijze Creditcard met de volgende details. Naam op creditcard: Jan Janssen Creditcardnummer: Verloopdatum: een willekeurige datum in de toekomst 10. Klik op Doorgaan. 11. Selecteer Ik heb de gebruiksvoorwaarden gelezen en ga hiermee akkoord en klik op bestelling plaatsen. Hiermee zal een pagina worden geopend waarop u de status van de betaling ziet en informatie over de factuur. Het account van de cliënt is aangemaakt en de status van het account is automatisch ingesteld op In behandeling. Om het account van de cliënt te activeren vanuit de beheerderinterface: 1. Ga naar de startpagina van Business Manager. Vanuit Business Manager gaat u naar Cliënten> Startpagina. Anders kunt u ook naar Business Manager gaan door te klikken op elk willekeurig bedieningselement in het scherm waarmee u vooruit gaat. 2. Als u de uitnodiging krijgt om de configuratiewizard uit te voeren, klikt u op Dit bericht niet meer weergeven. 3. Zoek de nieuw toegevoegde cliënt op in de groep Nieuwe cliënten, select Activeren en klik op Versturen. Tenslotte zal Business Manager de informatie over het abonnement en de cliënt in de wachtrij plaatsen. De ingangen in de wachtrij worden op gezette tijden naar Plesk Panel verstuurd om load balancing mogelijk te maken. Om dit proces te verstellen en de informatie meteen naar Plesk Panel te versturen, kunt u de events vanuit Business Manager handmatig uitvoeren door te klikken op Events > Events > Events uitvoeren. Als de bewerking is afgerond kunt u zich afmelden als beheerder en u bij Plesk Panel aanmelden met het account van de cliënt. Volg de volgende link voor toegang tot Plesk Panel: Als deze aanmelding is gelukt, dan is Business Manager ingesteld voor het aanbieden van de door Plesk Panel beheerde hostingdiensten.

25 H O O F D S T U K 5 Appendix A. De vormgeving van webwinkels wijzigen U kunt de 'look en feel' van uw webwinkel eenvoudig aanpassen als u basale kennis heeft van HTML en CSS. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe u de presentatie van de standaard webwinkel kunt aanpassen. U kunt deze stap nu ook overslaan en hier later op terugkomen als Business Manager is ingesteld. Om de webwinkel aan uw bedrijfsvoorkeuren aan te passen, meldt u zich aan bij de shell van de server via SSH (met gebruikeraccount "root") en gaat u naar de map <BM_dir>/lib-themes/default/order/templates/shopping. <BM_dir> staat hier voor de naam van de map waarin Business Manager is geïnstalleerd. Dit is normaal gesproken /usr/local/plesk-billing op FreeBSD en RPM-gebaseerde Linux-systemen en /opt/plesk-billing op deb-based Linux-systems. Pas de volgende twee bestanden aan om de header en footer van de webwinkel te bewerken: header.tpl footer.tpl Om de stijl van uw webwinkel te bewerken, wijzigt u het bestand shoppingstyle.css dat u vindt in de map <BM_dir>/lib-themes/default/lib-billing/css/. Als u klaar bent met uw wijzigen slaat u de bestanden op. Om de resultaten te bekijken gaat u naar de webwinkel en klikt u op een van de Nu bestellen-knoppen.

26 H O O F D S T U K 6 Appendix B. Een webwinkel integreren in uw website Met Business Manager kunt u een webwinkel toevoegen aan een willekeurige webpagina met behulp van websitewidgets - stukjes PHP-code die de interface van de webwinkel generen wanneer u ze aan uw pagina toevoegt. In dit hoofdstuk leggen we uit waar u deze websitewidgets kunt vinden en hoe u ze kunt gebruiken. U kunt deze stap nu ook overslaan en hier later op terugkomen als Business Manager is ingesteld. In dit hoofdstuk zullen we een websitewidget die standaard wordt aangeboden toevoegen aan de pagina test.php. Om de websitewidget op te halen: 1. Ga naar Instellingen > Alle instellingen. Het CBM-paneel zal worden geopend. 2. Ga naar Systeem > Systeeminstellingen. 3. Klik op Websitewidgets (in de groep Bestel-instellingen). 4. Klik op PHP-code zelfde website naast Normale widget. 5. Kopieer de code. In ons geval ziet de uiteindelijke code er als volgt uit: <?php $websitewidgetargs = array( 'widgetid' => 1, 'method' => 'local', 'whoiswidget' => 0, 'urlorpath' => '/opt/plesk-billing/order' ); include("/opt/plesk-billing/order/website_widget_creator.php" ); chdir(dirname( FILE ));?> Opmerking: aangezien de zoekpaden afhankelijk zijn van uw besturingssyteem beschikt u wellicht over een andere code. Nu u beschikt over de code kunt u het bestand test.php aanmaken in <BM_dir>/lib-billing/order/ en de code hierin plakken. De widget zal alleen juist functioneren als de tekenset (encoding) van de pagina is ingesteld op utf-8. Om de tekenset van de pagina aan te passen, voegt u de volgende PHP-code toe aan het eerste begin van de van de pagina (direct na de <?php declaratie).

27 Appendix B. Een webwinkel integreren in uw website 27 header("content-type: text/html; charset=utf-8"); Om te controleren of de webwinkel goed wordt weergegeven kunt u de nieuw aangemaakte pagina bezoeken op:

Parallels Plesk Panel. Aan de slag met de Customer & Business Manager. Parallels Plesk Panel 10.4

Parallels Plesk Panel. Aan de slag met de Customer & Business Manager. Parallels Plesk Panel 10.4 Parallels Plesk Panel Aan de slag met de Customer & Business Manager Parallels Plesk Panel 10.4 Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Holdings, Ltd. per adres Parallels International

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding Plesk. Eddy De Bock

Handleiding Plesk. Eddy De Bock Handleiding Plesk Eddy De Bock 1 1 STARTPAGINA Hier krijgt u een samenvattend overzicht van de functies die Plesk u biedt. 2 GEBRUIKERS Hier kan u gebruikers aanmaken, verwijderen en beheren. Onder Gebruikersrollen

Nadere informatie

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0

Handleiding Simon. 5 juni Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal. Versienummer 1.0 Handleiding Simon 5 juni 2015 Schouw Informatisering B.V. Danny Cevaal Versienummer 1.0 2 Schouw Informatisering BV. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren.

Nadere informatie

Handleiding RealHosting Controle Paneel

Handleiding RealHosting Controle Paneel Handleiding RealHosting Controle Paneel Inloggen. Om in te loggen in het Controle Paneel kunt u de gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken welke u van ons heeft ontvangen. Nieuw is dat u ook met uw social

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Handleiding Reseller Controle Paneel

Handleiding Reseller Controle Paneel Handleiding Reseller Controle Paneel Inloggen Om in te loggen in het Controle Paneel kunt u de gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken welke u van ons heeft ontvangen. Nieuw is dat u ook met uw social media

Nadere informatie

Hosting. Aan de slag. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl

Hosting. Aan de slag. WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland. w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl Hosting Aan de slag WeFact B.V. Kuiper 7a 5521 DG Eersel Nederland w: www.wefact.nl e: helpdesk@wefact.nl 1. Installatie WeFact Hosting installeren In ons e-mail bericht heeft u inloggegevens ontvangen

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom Windows NT 4.x In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Voorbereidende stappen" op pagina 3-24 "Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom" op pagina 3-24 "Andere installatiemethoden" op pagina

Nadere informatie

VMware Identity Manager Desktop gebruiken. VMware Identity Manager 2.8 VMware Identity Manager 2.9.1

VMware Identity Manager Desktop gebruiken. VMware Identity Manager 2.8 VMware Identity Manager 2.9.1 VMware Identity Manager Desktop gebruiken VMware Identity Manager 2.8 VMware Identity Manager 2.9.1 VMware Identity Manager Desktop gebruiken U vindt de recentste technische documentatie op de website

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39 th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425) 282

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEHEER 5 2.1 Site structuur 6 2.2 Afdelingen 7 2.3 Beheerders 8 2.3.1 Rechten 9 2.3.1.1 Rechten Beheer 9 3. INSTELLINGEN

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Installatiehandleiding Wordpress binnen Parallels Panel

Installatiehandleiding Wordpress binnen Parallels Panel Installatiehandleiding Wordpress binnen Parallels Panel Wordpress handleiding In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe u Wordpress kunt installeren. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk,

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor trainers

Gebruikershandleiding voor trainers Gebruikershandleiding voor trainers Inhoudsopgave INLEIDING... 3 DEEL 1 BASISFUNCTIONALITEIT... 4 HOOFDSTUK 1 AANMELDEN... 4 HOOFDSTUK 2 HET TRAINERSPROFIEL... 4 Help! Ik ben mijn wachtwoord vergeten!...

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

bla bla Guard Gebruikershandleiding

bla bla Guard Gebruikershandleiding bla bla Guard Gebruikershandleiding Guard Guard: Gebruikershandleiding publicatie datum woensdag, 03. september 2014 Version 1.0 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel eigendom

Nadere informatie

1. Startpagina 1. 2. Gebruikers 1. 3. Mail 2

1. Startpagina 1. 2. Gebruikers 1. 3. Mail 2 Inhoudsopgave 1. Startpagina 1 2. Gebruikers 1 3. Mail 2 3.1 Een nieuwe e-mailbox aanmaken 2 3.2 Een e-mailalias aanmaken 2 3.3 Een e-mailbox/e-mailalias verwijderen 2 3.4 E-mail doorsturen en naar een

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Handleiding SEOshop - Asperion

Handleiding SEOshop - Asperion Handleiding SEOshop - Asperion www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van SEOshop naar Asperion. De koppeling zorgt dat voor bestellingen in SEOshop automatisch een

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Zakelijk Exchange Online

Zakelijk Exchange Online Zakelijk Exchange Online Installatie handleiding Versie 1.0 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Licenties selecteren en gebruikers aanmaken... 4 Stap 1 Inloggen in Zelfservice ICT-diensten... 4 Stap 2 Abonnement

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Cash Software B.V. 2518 AD Den Haag (T) 070-3560570 (E) info@cash.nl 1

Cash Software B.V. 2518 AD Den Haag (T) 070-3560570 (E) info@cash.nl 1 Dit volledige document is eigendom van Cash Software B.V. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd, openbaar gemaakt, vertaald in enige taal, in enige vorm of met enig middel zonder voorafgaande

Nadere informatie

Detron ServicePortal Handleiding

Detron ServicePortal Handleiding Detron ServicePortal Handleiding Detron Alle rechten voorbehouden De gebruiker ontvangt dit document onder de voorwaarde dat de gebruiker dit document vertrouwelijk zal behandelen en dat de gebruiker,

Nadere informatie

Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0

Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0 Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0 I Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 ESS... Iconen selecteren 1 1.2 ESS... Inlog scherm tekst

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

Aanmelden op het Office 365 portaal

Aanmelden op het Office 365 portaal Aanmelden op het Office 365 portaal Met bovenstaande accountgegevens kan je je aanmelden op het Office 365 portaal op http://portal.office.com In het bovenste tekstveld vul je jouw gebruikersnaam in. Vergeet

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel

Parallels Plesk Panel Parallels Plesk Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Holdings, Ltd. per adres Parallels International GMbH Vordergasse 49 CH8200 Schaffhausen Switzerland Telefoon: +41-526-722-030

Nadere informatie

Installatiehandleiding Business Assistent

Installatiehandleiding Business Assistent Installatiehandleiding Business Assistent Wijzigingsgeschiedenis Versie Datum Omschrijving Status 0.1 25-09-2014 Eerste opzet van het installatie Concept document. 1.0 04-11-2014 Geen: Commercieel maken

Nadere informatie

HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL

HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL SCHOUW INFORMATISERING B.V. 11-10-2018 HANDLEIDING SERVICEDESKPORTAL Schouw Informatisering B.V. behoudt zich het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

WebHare Professional en Enterprise

WebHare Professional en Enterprise WebHare Professional en Enterprise Publicatie module Site inrichting handleiding Datum 19 november 2002 Aantal pagina s: 31 Versie: 2.01 Doelgroep Sysops Gebruikers met site aanmaak rechten Gebruikers

Nadere informatie

HANDLEIDING. Augustus 2012. Pagina 1 van 5

HANDLEIDING. Augustus 2012. Pagina 1 van 5 HANDLEIDING Augustus 2012 Pagina 1 van 5 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft hoe u op eenvoudige wijze online een advertentie kunt samenstellen voor in de campinggids. U ontvangt een email met een

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0.

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0. Handleiding Documentbeheer Handleiding Declareren Versie 3.0.0.3 PlanCare 2 elektronisch cliënten dossier G2 Paramedici het EPD voor paramedici INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 2 2 Gebruik van de module...

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING

INSTALLATIEHANDLEIDING INSTALLATIEHANDLEIDING Update van uw Mamut programma EEN GEDETAILLEERDE STAP-VOOR-STAP BESCHRIJVING VAN HOE U EEN UPDATE KUNT MAKEN VAN UW MAMUT BUSINESS SOFTWARE PROGRAMMA (VAN VERSIE 9.0 OF NIEUWER).

Nadere informatie

Uw Ogone Test Account aanmaken en configureren

Uw Ogone Test Account aanmaken en configureren Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Uw nieuwe account registreren 3. Uw testaccount configureren 3.1 Uw accountgegevens configureren 3.2 Uw betaalmethoden configureren 3.3 Uw technische instellingen configureren

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

Cloud handleiding Versie: 1.0 Datum: 23-7-2014

Cloud handleiding Versie: 1.0 Datum: 23-7-2014 Cloud handleiding Versie: 1.0 Datum: 23-7-2014 2 Inhoud Inleiding... 5 Inrichting SequreBox Cloud... 5 1. Inloggen... 6 2. Abonnementen voeg camera toe... 8 3. Controleer beelden... 9 4. Camera Stel Alarm

Nadere informatie

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig:

Om de gegevens aan te bieden aan de NBC benchmark heeft u de volgende gegevens nodig: NBC Benchmark Verkoop informatie naar NBC Benchmark Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 20 februari 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 29 juni 2012 Definitief Carol Esmeijer Taakplanner

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013

Handleiding. Act! SnelStart Connect. handleiding. Act! SnelStart Connect. Versie 1.0 12-12-2013 Act! SnelStart Connect Handleiding Versie 1.0 12-12-2013 Inleiding Met SnelStart Connect kunt uw Act! database koppelen met uw SnelStart boekhouding. SnelStart Connect biedt u de mogelijkheid om de gegevens

Nadere informatie

Handleiding Controlepaneel Parallels

Handleiding Controlepaneel Parallels Handleiding Controlepaneel Parallels Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 2 Domeinbeheer... 4 2.1 Beheer van domeinen die via InterNLnet geregistreerd zijn... 4 2.2 Beheer van domeinen die via een andere provider

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Van document naar website Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1

Nadere informatie

Handleiding Magento - Asperion

Handleiding Magento - Asperion Handleiding Magento - Asperion www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Asperion. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 1. Account aanmaken 3 2. Gateway aanmelden 5 3. infraroodpanelen aanmelden 11 4. Thermostaten aanmelden 17 5. infraroodpanelen koppelen aan thermostaat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

OneDrive voor bedrijven en scholen

OneDrive voor bedrijven en scholen OneDrive voor bedrijven en scholen V1.0 26 juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Eerste aanmelding... 3 Aanmaken van een nieuwe folder... 4 Toevoegen van een document.... 5 1. Het documenten aanmaken

Nadere informatie

Windows 98 en Windows ME

Windows 98 en Windows ME Windows 98 en Windows ME In dit onderwerp wordt het volgende besproken: Voorbereidende stappen op pagina 3-29 Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom op pagina 3-30 Andere installatiemethoden op pagina

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht

Mededeling met betrekking tot het auteursrecht Parallels Panel Mededeling met betrekking tot het auteursrecht ISBN: Niet beschikbaar Parallels 660 SW 39th Street Suite 205 Renton, Washington 98057 USA Telefoon: +1 (425) 282 6400 Fax: +1 (425) 282 6444

Nadere informatie

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS

PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS PRINTERS EN GEGEVENS DELEN TUSSEN COMPUTERS Inleiding. Het komt vaak voor dat iemand thuis meer dan 1 computer heeft, bijvoorbeeld een desktop computer en een laptop. Denk maar eens aan de situatie dat

Nadere informatie

E-mails. Een e-mail aanmaken

E-mails. Een e-mail aanmaken E-mails E-mails kunnen volledig in Kleos worden beheerd. U kunt in Kleos een e-mail opstellen en versturen, ook kunt u e-mails importeren vanuit uw externe e-mailprogramma (bijvoorbeeld Outlook). Als u

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing webwinkel januari 2013

Gebruiksaanwijzing webwinkel januari 2013 Gebruiksaanwijzing webwinkel januari 2013 Inhoudstafel Inleiding 3 1. Aanmelden op westdecor.be 4 2. Uw webwinkel personaliseren 6 2.1 Uw wachtwoord instellen 6 2.2 Uw logo instellen 7 2.3 Uw verkoopprijzen

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang

Inrichting Systeem: Locaties & Toegang Inrichting Systeem: Locaties & Toegang EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

Zakelijk Office 365. Installatie handleiding. Versie 2.0

Zakelijk Office 365. Installatie handleiding. Versie 2.0 Zakelijk Office 365 Installatie handleiding Versie 2.0 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Licenties selecteren en gebruikers aanmaken... 4 Stap 1 Inloggen in Zelfservice ICT diensten... 4 Stap 2 Abonnement

Nadere informatie

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla

Handleiding FTP. Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Handleiding FTP Uitleg over het aanpassen van de website uit het basispakket, met het programma FileZilla Inhoud Downloaden van FileZilla...2 Installatie en eerste gebruik van FileZilla...3 Installatie...3

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Installatiehandleiding Wordpress binnen Parallels Panel

Installatiehandleiding Wordpress binnen Parallels Panel Installatiehandleiding Wordpress binnen Parallels Panel 1 Wordpress handleiding In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe u Wordpress kunt installeren. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk,

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 2-6-2016 Versie: 0.2 Auteur: Stefan de Vries en Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Navigeren

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken op de Fiery-server en de printer beheren vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken

Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Afschrift Paraaf Koningskade 4 Postbus 91503 2509 EC Den Haag IPC 652 www.emissieautoriteit.nl Handleiding: ECAS account en URID aanmaken Inhoudsopgave Introductie... 3 Maak een ECAS account aan... 4 Mobiel

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

Adobe -volumelicenties

Adobe -volumelicenties Adobe -volumelicenties Admin Console voor VIP-klanten Gebruikershandleiding voor het Value Incentive Plan (VIP) Versie 2.5 19 november 2013 Inhoud Wat is de Admin Console voor VIP-klanten?... 4 Aan de

Nadere informatie

BASIS HANDLEIDING CLOUD ASSISTENT

BASIS HANDLEIDING CLOUD ASSISTENT BASIS HANDLEIDING CLOUD ASSISTENT 2018 web2work Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Instellingen... 5 3. Problemen/oplossingen... 7 2018 web2work Pagina 2 van 8 1. Installatie In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Handleiding Faxdiensten

Handleiding Faxdiensten Handleiding Faxdiensten Auteur: Marketing Datum: 01-10-2014 Versie: 2.0 Aantal bladen: 12 Nummer: 1018 2 P a g i n a Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beheer E-Fax IN- en E-Fax OUT-diensten... 4 3. E-Fax-overzicht...

Nadere informatie

Handleiding Voor Bedrijven

Handleiding Voor Bedrijven Handleiding Voor Bedrijven Versie 1-2017 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1. account 3 - Nieuw account aanmaken 2. Inloggen 5 - Op het beheersysteem 3. project 8 - Het aanmaken van een project 3b. project 14 - Biedingen

Nadere informatie

Kijk voor meer informatie op de website van CEO-Ergo: https://ceo.ergotherapie.nl.

Kijk voor meer informatie op de website van CEO-Ergo: https://ceo.ergotherapie.nl. CEOErgo instellen en gebruiken v2 Hoofdstuk 1 CEO instellen en gebruiken Vanaf 2015 levert CEOErgo in samenwerking met Ergotherapie Nederland een digitaal cliëntervaringsonderzoek voor ergotherapeuten.

Nadere informatie

Handleiding Zakelijk Exchange Online. Versie maart 2014

Handleiding Zakelijk Exchange Online. Versie maart 2014 Handleiding Zakelijk Exchange Online Versie maart 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Inloggen in Zelfservice Cloud 4 2.2 Abonnement selecteren 4 2.3 Eerste gebruiker

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project vertel ik wat Open Source is en wat ik daarover heb gevonden. Ik laat zien hoe ik een Virtuele machine geschikt maak voor Dual Boot. Dan laat ik zien hoe je 2 besturingssystemen

Nadere informatie