MIDTERMREVIEW Terugblik en vooruitblik Statenfractie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MIDTERMREVIEW Terugblik en vooruitblik Statenfractie"

Transcriptie

1 MIDTERMREVIEW Terugblik en vooruitblik Statenfractie

2 Het werk gaat verder, de zaak duurt voort, de hoop leeft nog en De dromen zullen nooit sterven. Edward Kennedy

3 Voorwoord De toekomst van onze kinderen Heeft u dat ook, dat u zo twijfelt aan de overheid? De vraag of politici wel de juiste dingen doen namens u als kiezer? Veel beloven, maar weinig waarmaken. We hebben in Nederland niet alleen een economische crisis, maar ook een politieke crisis. Ieder groot project lijkt een debacle te worden, bezuinigingen zijn ondoordacht en rieken naar willekeur. Hoe zit dat in Overijssel? In Overijssel slaan we gelukkig de handen ineen als het gaat om ecologie en economie. Een zwaar gekoesterde samenwerking. Het is nog broos, maar de wil is er om samen de schouders eronder te zetten. Ook de gebiedsontwikkeling vliegveld Twente gaat de goed kant op. We doen het voor de werkgelegenheid en het verbeteren van onze economie in Overijssel. We werken aan de digitale snelweg (breedband), zodat bijvoorbeeld zorg dichter bij de mensen komt. Niet opgelegd vanuit de provincie, maar we kiezen bewust voor coöperaties die de inzet breedband lokaal kunnen oppakken. Het is aan burgers, wijkverenigingen, dorpsraden en gemeenten om dit op te pakken. Het CDA wil de investeringsagenda van Overijssel uitvoeren; ook al worden er beperkingen opgelegd vanuit de wet Houdbare Overheidsfinanciën (HOF). Wij zien het nog niet gebeuren dat een minister of kabinet ons gaat verbieden te investeren met onze spaarcenten. Martin Reesink, Fractievoorzitter CDA-Statenfractie Overijssel De komende weken worden de uitgewerkte thema s en onderwerpen van de Statenfractie toegevoegd op de website

4 Duurzame ruimtelijke ordening (inclusief water) Duurzame ruimtelijke ordening gaat om het inrichten van de ruimte in Overijssel, op een manier dat alles zoveel mogelijk in balans is en alle betrokken partijen er maximaal voordeel uit kunnen halen. Maar het algemeen belang gaat uiteindelijk wel voor het individueel belang. De thema s binnen ruimtelijke ordening lijken ver van het bed van de burger, maar indirect heeft men er vaak wel degelijk mee te maken. Want het gaat ook om werkgelegenheid, bijvoorbeeld als het gaat om het bouwen van woningen, viaducten en bedrijventerreinen. Actualisatie Omgevingsvisie De Omgevingsvisie wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast. Bij de actualisatie in juni 2013 zijn 5000 reacties ingediend. Het akkoord Samen werkt beter in het kader van de EHS is hier een uitwerking van. Belangrijke en herkenbare CDA-punten zijn het creëren van ruimte voor lokaal gebonden bedrijven en ook de wegencategorisering, waarin het CDA tegen het afwaarderen van provinciale wegen (naar minder dan 80 KM/u) is. Plaatsing van windmolens gebeurt wat betreft het CDA onder voorwaarde dat inwoners/omwonenden niet mogen worden blootgesteld aan onaanvaardbare gezondheids en veiligheidsrisico s. En het CDA is voor maximaal 80MW in enkel kansrijke gebieden.

5 Energie en milieu Om energiebesparing en de ontwikkeling van hernieuwbare energie te stimuleren is een Energiefonds van 250 miljoen euro ingesteld. Bestaande projecten worden ondersteund, zoals de ontwikkeling en opwaardering van biogas in Salland en het aardwarmteproject in de Koekoekspolder. Dit initiatief van het CDA past precies bij de ideeën over rentmeesterschap. Naast groene energie wordt ingezet op energiebesparing van huurwoningen, waardoor wordt bijgedragen aan een beter milieu en lagere woonlasten. Volksgezondheid In het kader van de volksgezondheid, houdt het CDA vinger aan de pols om de risico s voor de Overijsselse inwoners te beperken tot een minimum. Een voorbeeld is de bodemsanering in Overijssel. Voor 2015 zullen alle humane spoedlocaties, ofwel verontreinigde locaties waar sprake is van risico s voor de volksgezondheid, worden gesaneerd. Maar ook de ontwikkelingen omtrent de teerput in Vasse blijven gevolgd worden. De teerput is een voormalige stortplaats van chemisch afval en voor inwoners van Vasse een verontrustend onderwerp.

6 Inrichting landelijk gebied Wellicht het meest besproken thema binnen de Staten de afgelopen tijd, is de inrichting van het landelijk gebied en alle bijbehorende onderwerpen. Het is een thema dat ook voor de inwoners van Overijssel, en dan vooral voor de ondernemers in de agrarische, recreatieve en toeristische sector en andere belanghebbenden, een hot item is. Natura2000 en de aanleg van bufferzones en de herijking van de EHS, zoals bij Wierdenseveld, Engbertsdijkvenen en Boetelerveld, roept frustratie op omtrent het proces en de informatievoorziening. Het CDA blijft roepen om duidelijkheid en de wens de EHS in 2018 afgerond te hebben. Uiteindelijk is het belangrijkste dat er zekerheid komt voor mensen die wonen en werken in het landelijk gebied. Ondernemers die in onzekerheid leven, zullen niet investeren, wat ten koste gaat van de plattelands economie en op den duur ook negatieve invloed heeft op de leefbaarheid. Het manifest Leefbaar platteland roept Den Haag op het platteland niet uit het oog te verliezen. Het akkoord Samen werkt beter, voor een vitaal Overijssel is een goede stap in de richting die het CDA voor ogen heeft voor een economisch en ecologische vitale toekomst van Overijssel. Haalbaar en betaalbaar

7 Regionale bereikbaarheid en openbaar vervoer Vervoer en bereikbaarheid over water, over de weg en per spoor is Rijks, provinciaal en gemeentelijke verantwoordelijkheid. Het CDA in Overijssel trekt vooral aan de bel en onderneemt actie wanneer bijvoorbeeld inwoners direct of indirect hinder ondervinden van uit te voeren plannen, gestokte ontwikkelingen of actuele situaties. Vlot en veilig Door het juist inrichten van wegen, kan er een hoop worden verbetert wat betreft verkeersveiligheid en leefbaarheid in dorpen en steden. Maar het kan ook een essentiële impuls zijn voor de regionale economie. A1: verzorgingsplaatsen N35: schop in de grond Het openbaar vervoer staat onder druk, omdat de kosten stijgen en de inkomsten dalen. Dat heeft consequenties voor investeringsbesluiten van de Vechtdallijnen, de lijn Zwolle-Enschede en de Kamperlijn. Het CDA blijft zich verzetten tegen PHS; extra goederentreinen in Overijssel. het CDA heeft zich ingezet voor verbetering van bestaande vaarwegen. Meer containervervoer vraagt om betere en diepere vaarwegen. Dit heeft voor de economische positie van Overijssel prioriteit.

8 Regionale economie In tijden van economische crisis wordt het woord regionale economie nog wel eens genoemd. Bepaalde investeringen zijn er goed voor of specifieke ontwikkelingen hebben er juist negatieve invloed op. Investeren in breedband is bijvoorbeeld belangrijk voor werkgelegenheid en draagt bij aan de sociale ontwikkeling van het buitengebied. Het CDA wil dat dit zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Anderzijds zullen er arbeidsplaatsen verloren gaan door de huurdersheffing bij woningcorporaties, doordat er minder huizen worden gebouwd. Human capital In het Nederlands gaat het gewoon om menselijk kapitaal, ofwel datgene wat we als mens waard zijn en hoe waardevol onze inzet vanuit werk en opleiding zijn voor de economie. Het CDA maakt zich hard voor het MBO onderwijs voor een steviger aansluiting op de arbeidsmarkt en ook voor goede ondernemersstartpunten. Samen met anderen Vooral de bouwsector heeft het erg zwaar in Overijssel. Op initiatief van het CDA is een succesvolle rondetafel bijeenkomst georganiseerd met ondernemers en belangenbehartigers uit de sector. Gesproken is over de problemen en mogelijke oplossingen. Een Grondfonds zou kunnen bijdragen aan de financiele positie van Overijsselse gemeenten en tevens een impuls kunnen geven aan de bouwsector. Om tot oplossingen voor de leegstand in de detailhandel te komen, heeft het CDA een workshop met betrokkenen georganiseerd, waaruit een 10-puntenactieplan is gekomen met pilots voor gemeenten om hun binnenstad weer aantrekkelijk en leefbaar te maken.

9 Culturele infrastructuur en monumentenzorg In Overijssel is het cultuurbeleid vastgesteld, met op initiatief van het CDA, een paragraaf voor cultuurparticipatie. Het wordt steeds belangrijker dat organisaties meer eigen initiatief nemen en op eigen benen leren staan, in plaats van afhankelijk te zijn van subsidies. Een aantal organisaties heeft dankzij het CDA een extra steun in de rug gekregen om deze andere manier van denken en organiseren te kunnen realiseren. Zo is bijvoorbeeld het voortbestaan van Kunsten op Straat gewaarborgd. Dit is een laagdrempelig, provinciebreed en kwalitatief goed festival en daarom belangrijk voor de provincie. Belangrijk is wel dat er verbindingen gelegd worden met lokale ondernemers in onder andere recreatie en toerisme en lokale vrijwilligersorganisaties. Bij de harde rijksbezuinigingen op cultuur, heeft het CDA met succes gepleit voor een eerlijker verdeling, aangezien Overijssel en Gelderland onevenredig veel zouden moeten bezuinigen. Nederlands Symfonie Orkest Orkest van het Oosten Nationale reisopera Historische waardenkaart De cultuurhistorische waardenkaart is brede analyse van monumenten in Overijssel. Door ook met mensen in gesprek te gaan, wordt duidelijk welke elementen van waarde zijn en wat bewaard moet blijven.

10 Kwaliteit openbaar bestuur Heel cliché, maar in deze tijd van economische crisis, is het belangrijk goed op de inkomsten en uitgaven te letten. Een provincie moet financieel betrouwbaar zijn en alleen geld uitgeven dat er is. Dat betekent niet dat er geen investeringen gedaan kunnen worden, dat is juist heel erg belangrijk om de boel aan het draaien te houden. Het CDA heeft zorgen over de overdracht van taken aan gemeenten, omdat de nieuwe taken vragen om een passend budget en vangnet. Volgens gemeenten is dat er niet, volgens de gemeenten. Een overdracht moet zorgvuldig verlopen en dat in ieder geval de direct betrokkenen geen hinder ondervinden van de transitie. Burgerinitiatief Het burgerinitiatief is een waardevol instrument, waarmee inwoners direct bij de politieke besluitvorming worden betrokken.

11 Sociale kwaliteit en jeugdzorg Het lijkt soms een ondergeschoven kindje, omdat het minder tastbaar is, maar de sociale aspecten van het Statenwerk komen juist eigenlijk bij elk thema aan de orde. Doordat er steeds minder geld is, wordt er van burgers steeds meer gevraagd zelf actie te ondernemen. Burgers nemen samen verantwoordelijkheid voor hun eigen leefomgeving en dragen op die manier bij aan sociale cohesie, participatie, eigen kracht en leefbaarheid. Het CDA heeft gezorgd dat er extra geld wordt ingezet om deze initiatieven van onderop te stimuleren en te realiseren. De LEADERprojecten, gericht op de leefbaarheid op het platteland, zijn hier een succesvol voorbeeld van. Ook wil het CDA dat belangenorganisaties kunnen beschikken over een basisbudget om te kunnen voortbestaan. Zij ondersteunen lokale organisaties die zich bezig houden met mantelzorg en vrijwilligers, mensen met een beperking, jeugd, senioren en leefbaarheid kleine kernen en vitaal platteland. Vooral als we meer verantwoordelijkheid bij de burger willen neerleggen, zijn deze organisaties van groot belang. Behoud kleine scholen Sociaal flankerend beleid Sport Kulturhusen Jeugdzorg Het CDA wil 75% van de inwoners van Overijssel in 2016 actief laten sporten en bewegen. Dit heeft een enorme maatschappelijke waarde, maar heeft ook een positief effect op de economie. In 2013 en 2014 wordt via gemeenten jaarlijks 1 euro per inwoner voor breedtesport beschikbaar gesteld. Op initiatief van het CDA wordt er gewerkt aan een zachte landing wat betreft de transitie van Jeugdzorg naar de gemeenten, die volop de ruimte krijgen om te experimenteren. De Eigen Kracht Conferenties zijn een goed instrument om mensen te helpen weer in hun eigen kracht te komen.

12 Financiën Er ligt een grote uitdaging, nu de uitvoering en dekking van de investeringsprogramma s worden tegengewerkt door wet HOF (houdbare overheidsfinanciën) en schatkistbankieren. Er moeten creatieve oplossingen komen om projecten te kunnen financieren in relatie tot houdbare overheidsfinanciën. Succesvolle voorbeelden zijn de initiatieven op het gebied van het Energiefonds en het Innovatiefonds. Deze bieden weer perspectief voor de regionale economie en werkgelegenheid in Overijssel. Deze vernieuwende vormen van aanbesteden en denken in coöperaties passen in het beeld van eigen verantwoordelijkheid vanuit burgers, ondernemers en organisaties. Het CDA zoekt enerzijds actief naar mogelijkheden, maar laat de wetgeving niet zonder slag of stoot doorgang vinden. Rijksknooppunten Zwolle en Twente Investeren Met Gemeenten Perspectiefnota

13 Gebiedsontwikkelingen Luchthaven Twente Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de exploitatie voor Twente Airport is rond. Er is een concessieovereenkomst met Reggeborgh Invest BV/Aviapartner en financiële bijdragen van het Rijk, gemeente Enschede en provincie Overijssel. De provincie investeert zo in de werkgelegenheid voor de regio. Het CDA blijft inzetten op de groenste (meest duurzame) luchthaven in Europa. Innovatiedriehoek Nationaal Landschap IJsseldelta Door de financiële impuls van de provincie, pakken bewoners in de omgeving zelf projecten op. Aansprekende voorbeelden zijn de ommetjes aan de Kamperzeedijk, het opknappen van erven in het landschap en de kanoroute in de polder Mastenbroek. De werkgelegenheid in Twente krijgt een flinke boost door de verplaatsing van Stork in Hengelo en de vestiging van het hoofdkantoor van Siemens. Zwolle-Kampen Netwerkstad De provincie investeert fors in de ontwikkeling van de spoorzone in Zwolle. Het gebied heeft voorrang gekregen, omdat het een belangrijk openbaar vervoersknooppunt is en economische potentie heeft. Europa/Euregio Er komt meer samenwerking binnen het Euregiogebied en tweerichtingsverkeer tussen de provincies Overijssel, Gelderland en Brussel. Dit is essentieel voor de provinciale infrastructuur en arbeidsmarkt.

14 CDA-Statenfractie Alida Renkema Christiaan Schrijver Gerda ter Denge Henk Kerkdijk Henk Meulink Jack Blom Laura Antuma Marco van der Vegte Martin Reesink Pieter van der Vinne Rob Engbers Yvonne Nijhof

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Actualisering bestedingen ten laste van de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel 1 Leefbaarheid kleine kernen 1 1.1 Zorgvuldige afweging van de ruimtelijke belangen 1.1.2 I - programmakosten 300-300

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: aan het werk. Inhoud. Verkiezingsbelofte landelijke inrichting. Ledenkamer. CDA tv. Ledenservice

De kracht van Overijssel: aan het werk. Inhoud. Verkiezingsbelofte landelijke inrichting. Ledenkamer. CDA tv. Ledenservice Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: aan het werk De Statenfractie is volop aan het werk. Of het nu gaat om de aanbesteding voor de

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: komt op stoom. Inhoud. CDA positief over 107 miljoen voor Overijsselse economie. Ledenkamer

De kracht van Overijssel: komt op stoom. Inhoud. CDA positief over 107 miljoen voor Overijsselse economie. Ledenkamer De kracht van Overijssel: komt op stoom Afgelopen maand zijn er drie woensdagen achter elkaar statenvergaderingen geweest. De politiek is aan zet geweest en het CDA is positief over het resultaat. De investeringsagenda

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: samen sterk. Inhoud. Ledenkamer. CDA verontrust over stopzetten subsidie. CDA tv. rietteelt

De kracht van Overijssel: samen sterk. Inhoud. Ledenkamer. CDA verontrust over stopzetten subsidie. CDA tv. rietteelt Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: samen sterk Samen sterk in de reconstructie. Als provinciaal belang geven wij aan dat er ruimte

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: aan de slag en vinger aan de pols. Inhoud. Ledenkamer. CDA gaat voor zichtbaar sociaal flankerend beleid.

De kracht van Overijssel: aan de slag en vinger aan de pols. Inhoud. Ledenkamer. CDA gaat voor zichtbaar sociaal flankerend beleid. Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: aan de slag en vinger aan de pols Ons motto voor de behandeling van de begroting. De begroting

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: aan de slag en vinger aan de pols. Inhoud. Ledenkamer. Landbouwstructuurversterking was, is en blijft nodig.

De kracht van Overijssel: aan de slag en vinger aan de pols. Inhoud. Ledenkamer. Landbouwstructuurversterking was, is en blijft nodig. Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: aan de slag en vinger aan de pols De begroting voor 2012 ligt op ons buro; staat op de I-pad. Het

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Luchthaven Twente: geen provinciale bijdrage in de exploitatie. Inhoud. Ledenkamer. CDA en werkgevers voeren actie voor. aanpak N35.

Luchthaven Twente: geen provinciale bijdrage in de exploitatie. Inhoud. Ledenkamer. CDA en werkgevers voeren actie voor. aanpak N35. Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie Luchthaven Twente: geen provinciale bijdrage in de exploitatie Hoever zijn we nu? Partijen kunnen op dit moment een bieding

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: lente en verkiezingen. Inhoud. Kandidaatlijsttrekker Sybrand Buma in Overijssel. Ledenkamer. CDA tv.

De kracht van Overijssel: lente en verkiezingen. Inhoud. Kandidaatlijsttrekker Sybrand Buma in Overijssel. Ledenkamer. CDA tv. Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: lente en verkiezingen Het lenteakkoord laat zien dat volksvertegenwoordigers de moed hebben een

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen.

Voor het evenementenbeleid stellen wij voor ,-- beschikbaar te stellen. Staten voorstel nr. PS/2016/380 Investeringsvoorstel Evenementenbeleid 2017-2019 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 31.05.2016 2016/0180465 mw. H.AJ. Meelissen, telefoon 038 499 74 88 e-mail H.Meelissen@overijssel.nl

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: vooruitgang geboekt! Inhoud. Ledenkamer. CDA tv

De kracht van Overijssel: vooruitgang geboekt! Inhoud. Ledenkamer. CDA tv De kracht van Overijssel: vooruitgang geboekt! Mag je met voldoening terug kijken op 2011 als CDA-Statenfractie? Kan dat in deze tijd van crises? Wat ik kan zeggen is dat we in onze verkiezingscampagne

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Startconferentie Regionale Praktijkgroep Omgevingswet

Startconferentie Regionale Praktijkgroep Omgevingswet Startconferentie Regionale Praktijkgroep Omgevingswet Overijsselse Omgevingsvisie Door: Willemijne Moes, Patricia Pechini, Floor Broshuis 3 december 2015 2015 1. Omgevingsvisie Overijssel nu 2. Omgevingsvisie

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

AGENDA uur (plenair)welkom en introductie door Aat de Jonge en Marc Witteman

AGENDA uur (plenair)welkom en introductie door Aat de Jonge en Marc Witteman AGENDA startbijeenkomst portefeuillehoudersoverleggen 2 11 2012 stadhuis Lelystad 9.30 uur (plenair)welkom en introductie door Aat de Jonge en Marc Witteman 10.00 uur 11.45 uur 8 afzonderlijke portefeuillehoudersoverleggen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Samen naar cultuur voor iedereen

Samen naar cultuur voor iedereen Ministerie van OCW VNG IPO t.a.v. de minister t.a.v. de voorzitter t.a.v. de voorzitter Mevrouw Ingrid van Engelshoven de heer Jan van Zanen de heer Th.J.F.M. Bovens Postbus 16375 Postbus 30435 Postbus

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Bijlage a rapportage e W-vraag 6

Bijlage a rapportage e W-vraag 6 Bijlage a rapportage e W-vraag 6 2.1 Ruimtelijke ordening Uitvoeren vertalingsslag provinciale Omgevingsvisie O G G Op 9 juli 2014 is door Provinciale Staten de Omgevingsvisie Gelderland vastgesteld. De

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: tegen politieregio Landsdeel Oost. Inhoud. Ledenkamer. Energiefonds. CDA tv. Ledenservice

De kracht van Overijssel: tegen politieregio Landsdeel Oost. Inhoud. Ledenkamer. Energiefonds. CDA tv. Ledenservice Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: tegen politieregio Landsdeel Oost CDA is tegen de politieregio Landsdeel Oost. Minder politieregio's

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

22 december 2015 Jaargang 12 Nummer 3

22 december 2015 Jaargang 12 Nummer 3 Fractiebulletin 22 december 2015 Jaargang 12 Nummer 3 INHOUD Kerstgroet 1. Oostvaardersplassen 2. Algemene Beschouwingen 2015: Lang zullen we leren! 3. Nieuw watersportstrand Lelystad 4. Werkbezoek Luttelgeest

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

Overzicht incidenteel / structureel

Overzicht incidenteel / structureel 1. Zorgvuldig ruimtegebruik, borgen en bevorderen van ruimtelijke kwaliteit voor steden en platteland. Overzicht incidenteel / structureel 2017 Inleiding Het overzicht van incidentele & structurele baten

Nadere informatie

Prestatie I/S Omschrijving

Prestatie I/S Omschrijving 1. Voorstellen reguliere resultaatbestemmingen ten gunste van de exploitatie 2017 (en verder) 1 Decentralisatie-uitkering Green Deal 2 2.1 Realiseren van energie-infrastructuur en van projecten voor energiebesparing,

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015

Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015 Bijlage 1) Was-wordt tabellen t.b.v. herinrichting begroting 2015 Conform de toelichting in het hoofdstuk beleidsmatige actualisatie is hieronder de was/wordt tabel weergegeven waarin de bestaande plandoelen

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE

AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT PUBLIEKSVERSIE ZUIDOOST-DRENTHE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE LOKALE ONTWIKKELINGSSTRATEGIE ZUIDOOST-DRENTHE 2015-2022 PUBLIEKSVERSIE AANPAKKEN BOUWEN OP LOKALE KRACHT LEADER ZUIDOOST-DRENTHE Het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e

AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e AB- vergadering 9 december 2015 Bijlage bij agendapunt 7e Stand van zaken Regiocontract (1november 2015) Subsidieverlening De provincie heeft besloten voor 2 programma's in het Regiocontract: Aantrekkelijk

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

DNA van Molenhoek. Wie zijn wij & waar ligt onze kracht. Samenvatting DNA Molenhoek

DNA van Molenhoek. Wie zijn wij & waar ligt onze kracht. Samenvatting DNA Molenhoek DNA van Molenhoek Wie zijn wij & waar ligt onze kracht Samenvatting DNA Molenhoek Molenhoek is een rijk dorp qua voorzieningen, natuur, cultuur en infrastructuur en bereikbaarheid. Het is een dorp met

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam VNG 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam Kerntaken provincies Duurzame ruimtelijke ontwikkeling (o.a. waterbeheer) Milieu, energie en klimaat Vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden Regionale

Nadere informatie

5. Provinciale organisatie

5. Provinciale organisatie 5. Provinciale organisatie 212 Het bestuur van de provincie wordt gevormd door een algemeen bestuur (Provinciale Staten) en een dagelijks bestuur (College van Gedeputeerde Staten). 5.1 Provinciale Staten

Nadere informatie

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND

SAMENWERKING CULTUUR OOST-NEDERLAND SAMENWERKING CULTUUR 1 SAMENWERKING CULTUUR 2 SAMENWERKING CULTUUR Met ROUTE OOST ontwikkelen we een perspectief voor de Oost- Nederlandse culturele infrastructuur en een routekaart met en tussen de stedelijke

Nadere informatie

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Berry Roelofs Millingen aan de Rijn, 5 oktober 2016 Inhoudsopgave 1 Economische foto 2 Missie en doelen 3

Nadere informatie

Voortzetting van de subsidieregeling

Voortzetting van de subsidieregeling Voortzetting van de subsidieregeling De huidige regeling Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen is zo succesvol dat deze recht doet aan continuering. De 60 aanvragen bij de laatste tranche van deze

Nadere informatie

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011

Verkort verkiezingsprogramma. Provinciale Statenverkiezingen 2011 Verkort verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen 2011 2 maart 2011 Inhoud 1 Fryslân blijft een zelfstandige provincie Pagina 3 2 De Friese Cultuurpas Pagina 3 3 Agrarisch ondernemen pagina 4

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Ons kenmerk 2007/ Inlichtingen bij hr. JJ. Schiphorst

Ons kenmerk 2007/ Inlichtingen bij hr. JJ. Schiphorst , t v*)veri ssel www.overi ssel.nl Aan de leden van Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 48 60 Uw kenmerk Uw brief 2401

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Besluitenlijst Van 25 juni 2007

Besluitenlijst Van 25 juni 2007 Besluitenlijst Van 25 juni 2007 Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel Onderwerp: Kenmerk: 2007/0314747 Subsidieaanvragen VAB Maatschap Busger op Vollenbroek (Enter) en C. Niemeijer (Oele). GS

Nadere informatie

College van gedeputeerde Staten. Provincie Overijssel. Postbus 10078, 8000 GB Zwolle. Geachte gedeputeerde,

College van gedeputeerde Staten. Provincie Overijssel. Postbus 10078, 8000 GB Zwolle. Geachte gedeputeerde, College van gedeputeerde Staten Provincie Overijssel Postbus 10078, 8000 GB Zwolle Geachte gedeputeerde, Graag willen wij als inwoners en belangenorganisaties van Giethoorn middels deze brief reageren

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen?

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Presentatie Ruimtelijke plannen voormalig Stadsregio Omgevingsvisie Gelderland Huidige situatie na opheffen stadsregio Doelstellingen Omgevingswet

Nadere informatie

Gerard Meijers Provincie Drenthe Strategie LEADER

Gerard Meijers Provincie Drenthe Strategie LEADER Welkom in Drenthe Gerard Meijers Provincie Drenthe Strategie LEADER Plattelandsontwikkeling in Zuidoost Drenthe 12 maart 2015 Westhoek Inhoud presentatie LEADER Zuidoost-Drenthe Toekomst: Omgevingsvisie

Nadere informatie

Dorpsportret Beuningen Dorpsplan Beuningen 2025 gemeente Losser

Dorpsportret Beuningen Dorpsplan Beuningen 2025 gemeente Losser Dorpsplan Beuningen 2025 gemeente Losser Beuningen 23 september 2013 1 Introductie Onder de titel Dorpsplan Beuningen 2025 geven we een overzicht van de gewenste activiteiten voor de komende 10 jaar. Dit

Nadere informatie

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013

nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 nummer 46 van 2012 Vaststelling subsidieplafonds 2013 Besluit namens gedeputeerde staten van Drenthe van 20 december 2012, kenmerk 51/MO/2012008753, afdeling Management Ondersteuning 1 Nummer 46 van 2012

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Nieuwe verdeelmodel provinciefonds

Nieuwe verdeelmodel provinciefonds Nieuwe verdeelmodel provinciefonds vertaling ijkpunten naar inclusief actualisering Eindrapport Cebeon, 24 mei 2011 I Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Bestuur... 4 3 Verkeer en vervoer... 6 4 Water en

Nadere informatie

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen

Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen Petitie voor Provinciale Staten Overijssel inzake N340 Zwolle - Ommen De onderhavige petitie wordt u aangeboden door een overgrote meerderheid van de bedrijven, organisaties en inwoners die direct betrokken

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie