I.R.I.S. is eigenaar van de auteursrechten op de Readrirs-software, het online helpsysteem en deze publicatie.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I.R.I.S. is eigenaar van de auteursrechten op de Readrirs-software, het online helpsysteem en deze publicatie."

Transcriptie

1 Copyrights Readiris-dgi Copyrights I.R.I.S. Alle rechten voorbehouden. I.R.I.S. is eigenaar van de auteursrechten op de Readrirs-software, het online helpsysteem en deze publicatie. De informatie in dit document is eigendom van I.R.I.S. De inhoud is onderhevig aan wijzigingen zonder kennisgeving en houdt geen verbintenis vanwege I.R.I.S. in. De software die in dit document is beschreven, wordt geleverd onder een licentieovereenkomst die de gebruiksvoorwaarden voor dit product vermeldt. De software mag alleen worden gebruikt of gekopieerd in overeenstemming met de voorwaarden van die overeenkomst. Geen enkel deel van deze publicatie mag worden gereproduceerd, verzonden, opgeslagen in een retrievalsysteem of vertaald in een andere taal zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van I.R.I.S. Deze handleiding maakt gebruik van fictieve namen voor demonstratiedoeleinden; verwijzingen naar echte personen, bedrijven of organisaties zijn louter toevallig. Handelsmerken Het Readiris-logo en Readiris zijn handelsmerken van Image Recognition Integrated Systems nv. OCR-technologie door I.R.I.S. AutoFormat en Linguïstische technologie door I.R.I.S. XML parser ontwikkeld door Apache. Dit product bevat software die werd ontwikkeld door de Apache Software Foundation. Alle andere producten die in deze handleiding worden vermeld, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars.

2 Readiris Bedankt om Readiris aan te schaffen! Met Readiris kunt u afbeeldingsbestanden en digitale camera-afbeeldingen converteren naar PDF- en tekstdocumenten, ze delen via , ze versturen naar andere apps voor verdere verwerking en ze in de Cloud bewaren met Google Drive, box en Dropbox. Hoe werkt het? Wanneer u afbeeldingen invoert in Readiris, herkent de app elke tekstzone, afbeelding en tabel en lokaliseert zij ze op de pagina. Daarna kunt u de zones selecteren die u wil opnemen in het nieuwe document dat u zal aanmaken en exporteren. U kunt ofwel een document aanmaken dat bestaat uit één enkele pagina, of meerdere afbeeldingen combineren en ze exporteren in één en hetzelfde bestand. De keuze is aan u. De Readiris-interface verkennen De lege Readiris-interface bestaat uit een menubalk met de volgende pictogrammen: Dit is het menu Instellingen. Hier kunt u de taal van het document en de analyse-opties selecteren. Dit menu verwijdert ofwel alle pagina's of de geselecteerde pagina's. Dit is de standaardnaam van documenten. Tik erop om hem aan te passen. Dit is het menu Afdrukken. Hier kunt u de afdrukopties selecteren. Dit is het menu Exporteren. Hier kunt u de uitvoerindeling en het doel selecteren. Tik op het helppictogram om toegang te krijgen tot het contextuele helpbestand. Tik op dit pictogram om afbeeldingen te importeren in Readiris.

3 Hoe afbeeldingen verwerken met Readiris? Stap 1: Selecteer de instellingen Tik op Selecteer de Taal van uw document. Stap 2: Importeer afbeeldingen of PDF-documenten U hebt verschillende mogelijkheden om afbeeldingen te importeren in Readiris: Vanuit uw Fotobibliotheek Maak een foto met de Camera van de ipad Importeer afbeeldingen die naar het Klembord werden gekopieerd Importeer volledige PDF-bestanden Importeer afbeeldingen vanuit uw Cloud-accounts (Dropbox, box en Google Drive.) Importeer afbeeldingen uit een I.R.I.S.-scanner Afbeeldingen importeren vanuit uw Foto's Tik op Tik op Van Fotobibliotheek. Selecteer het Album of Filmrol-album waaruit u afbeeldingen wil importeren. Selecteer dan de afbeelding.

4 Maak een foto met de Camera van de ipad Tik op Tik op Een foto nemen en maak dan een foto. Tik daarna op Gebruik Foto. Tip: documenten die werden gefotografeerd met de digitale camera van de ipad 2 leveren geen toereikende herkenningsresultaten op. Probeer uw documenten eerder te scannen met een mobiele scanner van I.R.I.S. Om afbeeldingen te importeren die met een I.R.I.S.-scanner werden gescand, raadpleeg eerst het bijhorende topic. Bezoek ook onze website voor meer informatie over handige mobiele scanners: Afbeeldingen importeren die naar het Klembord werden gekopieerd Tik op een afbeelding en kopieer ze naar het Klembord. In Readiris, tik op Selecteer Van Klembord om de afbeelding te selecteren. PDF-documenten importeren Open een PDF-bestand in een PDF-beheertoepassing (zoals idisk of Dropbox). Tik op het pictogram Open met of Verzend naar en selecteer Readiris als uitvoertoepassing. De pagina's zullen één voor één worden geïmporteerd in Readiris. Importeren vanuit de Cloud Tik op Selecteer één van de Cloud-toepassingen die in het menu worden getoond. Tik daarna op Aanmelden. Opmerking: indien u al bent aangemeld bij één of meerdere Cloud-accounts, dan zijn alleen die accounts beschikbaar in het menu. Voer uw gegevens in en tik op Aanmelden.

5 Sta Readiris toe om toegang te krijgen tot uw account. Selecteer het bestand dat u wil openen. Importeren uit een I.R.I.S.-scanner Activeer de Wi-Fi function op uw scanner. Indien nodig, raadpleeg de documentatie bij de scanner. Op uw ipad ga naar Instellingen > Wi-Fi en selecteer het netwerk dat bij uw scanner hoort. Het kan enkele momenten duren voor de verbinding tot stand is gebracht. Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, keer terug naar Readiris en tik op. Uw I.R.I.S.-scanner wordt nu getoond als bron. Selecteer de scanner en selecteer dan de afbeelding die u wil openen. Tip: voor meer informatie, raadpleeg het afzonderlijke topic: Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.- scanner. Stap 3: Pas uw documenten aan Perspectiefcorrectie Wanneer u een afbeelding vanuit de Fotobibliotheek opent of wanneer u een foto maakte, zoekt Readiris automatisch naar de randen van het blad. Indien er geen randen worden gevonden: Tik dan op Annuleer en versleep de randen en hoeken naar de vereiste positie. De inhoud binnen het kader zal worden verwerkt. Of tik op OK zodat Readiris een grondigere analyse uitvoert om te bepalen welke perspectiefcorrectie moet worden gedaan. Wanneer u klaar bent, tik op. Duid nu het type inhoud van de afbeelding aan. Tip: tik op in Voorvertoning voor meer informatie over de perspectiefcorrectie. Documentaanpassing Uw afbeelding opent nu in Weergave Enkele Pagina. Hier kunt u de herkenningszones wijzigen: u kunt meerdere zones uitsluiten of selecteren om te exporteren, ze kopiëren naar het Klembord en het type en de grootte van zones wijzigen. Tip: tik op in Weergave Enkele Pagina voor meer informatie over de aanpassingsmogelijkheden. Tik op om terug te keren naar Weergave Meerdere Pagina's. Hier kunt u de volgorde van de pagina's wijzigen: tik op de pagina die u wil verplaatsen en houd ze ingedrukt om ze te kunnen verplaatsen.

6 Stap 4: Exporteer uw documenten Tik op. Selecteer nu de uitvoerindeling, de inhoud en het doel. Tik daarna op het doel van uw keuze om de eigenlijke export uit te voeren. Tip: tik op wanneer u in het menu Exporteren bent voor meer informatie. Zie ook: Voorvertoning, Weergave Meerdere Pagina's, Weergave Enkele Pagina, Instellingen, Exporteren, Afdrukken en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner voor bijkomende informatie.

7 Voorvertoning Wanneer u een afbeelding importeert vanuit de Fotobibliotheek of een foto maakte met de Camera, dan opent Readiris een Voorvertoning van de afbeelding. Hier kunt u de perspectiefafwijking van de afbeelding corrigeren en ze bijsnijden indien nodig. Opmerking: een juiste perspectiefcorrectie is essentieel om goede herkenningsresultaten te verkrijgen. Readiris zoekt automatisch naar de paginaranden om te bepalen welke perspectiefcorrectie moet worden uitgevoerd. Indien er geen paginaranden worden gevonden: tik dan op Annuleren in het dialoogvenster om naar manuele perspectiefcorrectie over te schakelen, of tik op OK in het venster zodat Readiris een grondigere analyse uitvoert om te bepalen welke perspectiefcorrectie moet worden gedaan. Manuele Perspectiefcorrectie Tik op de cirkels bij de hoeken en sleep ze naar een nieuwe positie om het kader uit te lijnen met de paginaranden. De horizontale randen kunnen verticaal worden verplaatst. De verticale randen kunnen horizontaal worden verplaatst. Automatische Perspectiefcorrectie Indien u wil dat Readiris automatisch het perspectief bepaalt, tik op. Nu kunt u de randen of hoeken niet langer bewegen. Bijsnijden Tik op (1). Sleep de randen naar de vereiste positie. Het gebied tussen de binnenste lijnen zal worden verwerkt. Om de volledige afbeelding te behouden, tik op (2).

8 Wanneer u klaar bent in de Voorvertoning, tik op om verder te gaan. U wordt nu gevraagd om het type inhoud aan te duiden. Het is belangrijk dat u het juiste type aanduidt om een correcte resolutie te verkrijgen. Zie ook: Welkom bij Readiris, Weergave Meerdere Pagina's, Weergave Enkele Pagina, Instellingen, Exporteren, Afdrukken en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner voor bijkomende informatie.

9 Weergave Meerdere Pagina s In Weergave Meerdere Pagina's kunt u pagina's aan uw document toevoegen door op te tikken. Selecteer dan de bron waaruit u afbeeldingen wil importeren. Die geïmporteerde afbeeldingen worden weergegeven als miniaturen. Tip: u kunt de optie Open met/verzend naar in andere toepassingen gebruiken om pagina's rechtstreeks naar Readiris te versturen. Tip: documenten die werden gefotografeerd met de digitale camera van de ipad 2 leveren geen toereikende herkenningsresultaten op. Probeer uw documenten eerder te scannen met een mobiele scanner van I.R.I.S. Om afbeeldingen te importeren die met een I.R.I.S.-scanner werden gescand, raadpleeg eerst het bijhorende topic. Bezoek ook onze website voor meer informatie over handige mobiele scanners: Pagina's ordenen binnen een document De pagina's binnen een document kunnen opnieuw worden geordend. Tik op de pagina die u wil verplaatsen en houd ze ingedrukt tot er een balkje verschijnt. Dat balkje duidt de positie aan waarnaar u de pagina zal verplaatsen. Sleep de pagina nu naar de gewenste positie.

10 Pagina's verwijderen Om de geselecteerde pagina of alle pagina's te verwijderen, tik op gewenste optie. en selecteer de In- en uitzoomen Maak een knijpbeweging om uit te zoomen, indien er meerdere pagina's zijn die u allemaal wil weergeven. Of beweeg uw vingers uit elkaar om in te zoomen op kleine miniaturen. Om over te schakelen op de volledige weergave van de pagina, tik dan dubbel op de pagina. Ze zal worden getoond in Weergave Enkele Pagina en kan nu ook worden aangepast. Documenten hernoemen Readiris gebruikt de eerste woorden op een pagina als documentnaam. Om de naam te wijzigen, klik op de titelbalk. Typ dan de nieuwe naam via het toetsenbord. Opmerking: wanneer u uw document exporteert naar de Cloud-toepassingen zal u worden gevraagd de documentnaam te bevestigen. U hebt dan nog steeds de mogelijkheid om de naam te wijzigen. Zie ook: Welkom bij Readiris, Voorvertoning, Weergave Enkele Pagina, Instellingen, Exporteren, Afdrukken en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner voor bijkomende informatie.

11 Weergave Enkele Pagina In Weergave Enkele Pagina kunt u de resultaten van de pagina-analyse wijzigen en bepalen welke delen van de pagina u wil exporteren. De pagina draaien Tik op indien u de pagina wil draaien. De perspectiefcorrectie toepassen Tik op om een nieuwe perspectiefcorrectie te starten. Indien er geen paginaranden worden gevonden, tik dan op Annuleren in het dialoogvenster om naar manuele perspectiefcorrectie over te schakelen, of tik op OK in het venster zodat Readiris een grondigere analyse uitvoert om te bepalen welke perspectiefcorrectie moet worden gedaan. Manuele Perspectiefcorrectie Tik op de cirkels bij de hoeken en sleep ze naar een nieuwe positie om het kader uit te lijnen met de paginaranden. De horizontale randen kunnen verticaal worden verplaatst. De verticale randen kunnen horizontaal worden verplaatst. Automatische Perspectiefcorrectie Indien u wil dat Readiris automatisch het perspectief bepaalt, tik op. Nu kunt u de randen of hoeken niet langer bewegen. Bijsnijden Tik op. Sleep de randen naar de vereiste positie. Het gebied tussen de binnenste lijnen zal worden verwerkt. Wanneer u klaar bent, tik op OK om verder te gaan.

12 Zones bewerken Readiris analyseert standaard elke pagina die u importeert en verdeelt ze in verschillende zones: tekst, afbeeldingen en tabellen. Opmerking: indien u de optie Automatische analyse hebt uitgeschakeld in het menu Instellingen, dan worden uw afbeeldingen niet verdeeld in zones. Het type en de grootte van de zones kunnen handmatig worden gewijzigd: tik op de zone die u wil bewerken en houd ze ingedrukt tot de volgende taakbalk verschijnt. Tik op Kopieer om de tekst van een geselecteerde zone naar het Klembord te kopiëren. De tekst zal uit de zone worden geëxtraheerd, herkend en verstuurd naar het Klembord. Tik op Wis om de zone te verwijderen. De zone zal niet worden opgenomen in de herkenning. Tik op Wijzig formaat om het formaat van de zone te wijzigen. Wanneer u dat doet, verschijnt er een stippellijn bovenaan de zone. Die lijn duidt aan welke zijde van de zone kan worden uitgebreid. Tik binnen de zone om de stippellijn naar een andere zijde van de zone te verplaatsen. Om het formaat effectief te wijzigen, tik op de zone zodat de stippellijn een volle lijn wordt. Sleep daarna de lijn naar de gewenste positie. Tik op Als afbeelding instellen om het zonetype te wijzigen in afbeeldingen. Opmerking: u kunt meerdere zones van hetzelfde type samenvoegen door de rand van één zone uit te breiden tot ze de rand van een andere zone overlapt. Zo kunt u ook veelhoekige zones aanmaken, en niet alleen rechthoekige. Tik op Foto's om het beeld van een geselecteerde afbeeldingszone naar het Fotoalbum te exporteren. De afbeelding zal worden toegevoegd aan de Camera-rol of het album Bewaarde foto's.

13 Meerdere zones selecteren Tik met 1 vinger in de eerste zone en tik dan met 2 vingers in elke bijkomende zone die u wil selecteren. Readiris onthoudt de volgorde waarin u de zones hebt geselecteerd en behoudt die ook tijdens het exporteren. Om een zone te schrappen, tik dan net buiten de geselecteerde tekst. Resultaat: dankzij deze functie kunt u fragmenten uit uw pagina extraheren en exporteren. Zo kunt u nieuwe documenten aanmaken die alleen die secties bevatten die van belang zijn. De pagina opnieuw analyseren Indien u de wijzigingen die u heeft aangebracht ongedaan wil maken, tik dan op. Deze functie analyseert de pagina opnieuw en herstelt de oorspronkelijk pagina-indeling. Afdrukken Tik op Tik op om het menu Afdrukken te openen. wanneer u in het menu Afdrukken bent voor meer informatie. Zones exporteren Tik op om de Export-instellingen te kiezen en de geselecteerde zones naar het doel van uw keuze te versturen. Tik op waneer u in het menu Exporteren bent voor meer informatie. Terugkeren naar Weergave Meerdere Pagina's Tik op om terug te keren naar Weergave Meerdere Pagina's. Of maak een knijpbeweging op het scherm om Weergave Meerdere Pagina's weer te laten verschijnen. Zie ook: Welkom bij Readiris, Voorvertoning, Weergave Meerdere Pagina's, Instellingen, Exporteren, Afdrukken en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner voor bijkomende informatie.

14 Instellingen Analyse van afbeeldingen Taal Readiris herkent de tekst in uw afbeeldingen en stelt u in staat hem te exporteren. Om dat te kunnen doen, moet u de juiste taal van uw document selecteren uit de lijst. Readiris ondersteunt 122 talen. Tip: als u documenten exporteert zonder de juiste taal te hebben geselecteerd dan leidt dat tot povere herkenningsresultaten. Automatische analyse Deze optie verdeelt uw afbeeldingen in verschillende zones en draait de afbeelding ook indien nodig. Readiris gebruikt 3 types van zones: tekst, afbeeldingen en tabellen. Elke zone heeft een eigen kleur: tekstzones zijn oranje, afbeeldingen zijn blauw en tabellen zijn paars. Deze zones kunnen handmatig worden aangepast. Tik op voor meer informatie. in Weergave Enkele Pagina Alleen hoofdzones Deze optie detecteert en verwijdert automatisch alle randzones en kleine zones die geen tekst, afbeeldingen of tabellen bevatten. Deze functie is vooral handig wanneer u werkt met pagina's van slechte scankwaliteit. Importeren van afbeeldingen Toegevoegde pagina's openen Deze optie opent elke pagina die u toevoegt in Weergave Enkele Weergave, in plaats van de miniatuur ervan te tonen in Weergave Meerdere Pagina's. Op die manier kunt u meteen de pagina bewerken, zonder ze eerst te moeten openen.

15 Troubleshooter tip Weet dat u de Readiris-instellingen kunt herstellen tot de standaard fabrieksinstellingen. Indien Readiris crasht bijvoorbeeld. Ga naar Instellingen van uw ipad. Schakel dan de optie Fabrieksinstellingen herstellen bij opstarten in. Zie ook: Welkom bij Readiris, Voorvertoning, Weergave Meerdere Pagina's, Weergave Enkele Pagina, Exporteren, Afdrukken en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner voor bijkomende informatie.

16 Exporteren Indeling Selecteer de vereiste uitvoerindeling uit de lijst Indeling. Readiris converteert uw afbeeldingen in: PDF Beeld-Tekst Deze optie genereert doorzoekbare PDF-bestanden. Ze bevatten zowel de herkende tekst als de originele afbeelding. PDF Tekst Deze PDF-bestanden bevatten de herkende tekst. De afbeeldingszones zijn opgenomen als afbeeldingen. Docx volledige lay-out Deze docx-bestanden reproduceren de lay-out van de originele documenten, ze behouden de tekststijl en de afbeeldingen. Deze indeling is geschikt voor tekstverwerkingstoepassingen. Docx vereenvoudigde lay-out Deze docx-bestanden bevatten de herkende tekst en behouden de tekststijl en de afbeeldingen. Deze indeling is ook geschikt voor tekstverwerkingstoepassingen. Text Inhoud Tekstdocumenten bevatten alleen tekst zonder opmaak. Deze indeling is het meest geschikt voor notitietoepassingen. U kunt ervoor kiezen alle pagina's van uw document te exporteren, alleen de geselecteerde pagina of alleen de geselecteerde zones. Opmerking: de optie Geselecteerde zones is alleen beschikbaar indien u Docx of Tekst als uitvoerindeling selecteerde, en indien u één of meerdere zones op de pagina hebt geselecteerd natuurlijk. De documenten die u verwerkte met Readiris zijn opgeslagen als toepassingsdocumenten op de ipad. Om ze weer op te halen, tik op Verwerkte Documenten. Om ze te exporteren naar een ander doel, tik op. Om een document te wissen, tik op Wijzig links beneden. Selecteer dan het document, en tik op Wis.

17 Doel U kunt documenten exporteren via en naar een aantal Cloud-toepassingen. Merk echter op dat een internetverbinding vereist is om te exporteren via en naar de Cloud. De Cloud-toepassingen die standaard ondersteund worden in Readiris zijn Google Drive, box en Dropbox. Deze apps moeten niet op uw ipad geïnstalleerd zijn om ze als doel te kunnen gebruiken. U kunt ook documenten exporteren naar andere Cloud-apps die niet in de Doel-lijst vermeld zijn. U kunt dan doen via de optie Openen In. In dat geval moeten de apps - zoals Evernote bijvoorbeeld, wel geïnstalleerd zijn op de ipad. Tik op om een nieuw bericht te openen en uw document als bijlage te versturen. Openen in een andere applicatie Tik op Openen in een andere applicatie. Naargelang de Indeling die u selecteerde, stelt Readiris een lijst van apps voor die uw document kunnen openen. Selecteer de app van uw keuze uit de lijst. U kunt bijvoorbeeld uw documenten openen in Cloud-toepassingen zoals Evernote. Google Drive box Tik op Aanmelden naast Google Drive om in te loggen. o Voer uw gmail-account in als Gebruikersnaam. o Voer dan uw wachtwoord in en tik op Aanmelden. o Geef Readiris toegang tot uw account. Tik op om de map te selecteren waarnaar u de documenten wil versturen. Keer terug naar Exporteren en tik op het Google Drive-pictogram om uw document te exporteren. Tik op Aanmelden naast box om in te loggen. o Voer u Gebruikersnaam in. Bijvoorbeeld jan.jansens. o Voer dan uw wachtwoord in en tik op Aanmelden. o Geef Readiris toegang tot uw account. Tik op om de map te selecteren waarnaar u de documenten wil versturen. Keer terug naar Exporteren en tik op het box-pictogram om uw document te exporteren.

18 Dropbox Tik op Aanmelden naast Dropbox om in te loggen. Als de Dropbox-app geïnstalleerd is op de ipad, worden uw inloggegevens opgehaald van de app en moet u ze niet manueel invoeren. Als de app niet geïnstalleerd is, moet u uw inloggegevens wel invoeren: o Voer uw account in. o Voer dan uw wachtwoord in en tik op Aanmelden. o Geef Readiris toegang tot uw account. Tik op om de map te selecteren waarnaar u de documenten wil versturen. Keer terug naar Exporteren en tik op het Dropbox-pictogram om uw document te exporteren. Zie ook: Welkom bij Readiris, Voorvertoning, Weergave Meerdere Pagina's, Weergave Enkele Pagina, Instellingen, Afdrukken en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner voor bijkomende informatie.

19 Afdrukken Inhoud Selecteer de inhoud die u wil afdrukken: Alle Pagina's drukt alle pagina's af die u open hebt in Readiris. Geselecteerde Pagina drukt alleen de huidige pagina af. Geselecteerde Zones drukt alleen die zones af die u geselecteerd hebt op de huidige pagina. Afdrukkwaliteit Selecteer de afdrukkwaliteit: Originele Inhoud in Afbeeldingskwaliteit drukt de originele afbeelding af. Alle Zones in Afbeeldingskwaliteit drukt alleen de herkenningszones af. Tekst of afbeeldingen die niet deel uitmaken van een herkenningszone zullen niet worden afgedrukt. Alle Zones met Geoptimaliseerde Tekst drukt alleen de herkenningszones af. De tekst wordt getoond precies zoals hij werd herkend. Mogelijke OCR-fouten zullen zichtbaar zijn in de afdruk. Printer Tik op AirPrint om te verbinden met een AirPrint-printer. AirPrint is een technologie van Apple die het mogelijk maakt te printen zonder stuurprogramma's te moeten downloaden en installeren. Voor meer informatie over AirPrint tik hier. Tik op Canon Mobile Printing om te printen vie de gratis app Canon Mobile Printing. Voor meer informatie over Canon Mobile Printing tik hier. Zie ook: Welkom bij Readiris, Voorvertoning, Weergave Meerdere Pagina's, Weergave Enkele Pagina, Instellingen, Exporteren en Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.- scanner voor bijkomende informatie.

20 Afbeeldingen importeren uit een I.R.I.S.-scanner In Readiris kunt u ook afbeeldingen rechtstreeks importeren uit I.R.I.S.-scanner met Wi-Fi functie. U kunt ook afbeeldingen importeren uit I.R.I.S.-scanners zonder Wi-Fi functie maar daarvoor zijn een paar extra stappen vereist. Meer informatie vindt u hieronder. IRIScan Anywhere Wifi en IRIScan Pro 3 Wifi Activeer de Wi-Fi functie op uw scanner. Indien nodig, raadpleeg de documentatie bij de scanner. Op uw ipad ga naar Instellingen > Wi-Fi en selecteer het netwerk dat bij uw scanner hoort. Het kan enkele momenten duren voor de verbinding tot stand is gebracht. Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, keer terug naar Readiris en tik op. Uw I.R.I.S.-scanner wordt nu getoond als bron. Selecteer de scanner en selecteer dan de afbeelding die u wil openen.

21 IRIScan Anywhere 2 en later Voorvereisten: Een microsd-kaart is vereist om uw gescande afbeeldingen op te slaan. Een ipad Camera Connection Kit is vereist om de microsd-kaart aan te sluiten op uw ipad. Opgelet: probeer de IRIScan Anywhere niet op uw ipad aan te sluiten door middel van een USB-kabel. ipad ondersteunt deze manier van aansluiten niet aangezien de IRIScan Anywhere automatisch probeert zijn batterij op te laden via USB-aansluiting. Om afbeeldingen te importeren: Breng een microsd-kaart in in de kaartgleuf van uw IRIScan Anywhere. Opmerking: zorg ervoor dat de microsd-geheugenkaart het enige externe geheugenstation is. Verwijder alle USB-flashapparaten indien nodig. Scan uw documenten. De gescande afbeeldingen worden opgeslagen op de microsdkaart. Verwijder de microsd-geheugenkaart uit de kaartgleuf en steek ze in de Camera Connection Kit. Sluit de Camera Connection Kit aan op uw ipad. Voer uw afbeeldingen in in de Fotobibliotheek. Van daaruit kunt u afbeeldingen importeren in Readiris. Zie Stap 2 in de sectie Welkom bij Readiris. Tip: indien uw ipad geen afbeeldingen vindt op de microsd-kaart, dan moet de firmware van de scanner geüpdatet worden. Om dat te doen, raadpleeg de overeenkomstige sectie van de FAQpagina: "Is it possible to have the scanned saved to a DCIM folder?". IRIScan Book 2 en later* Voorvereiste: Een microsd-kaart is vereist om uw gescande afbeeldingen op te slaan. Opgelet: Gebruik geen USB-kabel om de IRIScan Book op uw ipad aan te sluiten. ipad ondersteunt deze manier van aansluiten niet aangezien de IRIScan Book automatisch probeert zijn batterij op te laden via USB-aansluiting.

22 Probeer niet om documenten van uw IRIScan Book 2 Executive over te dragen via Bluetooth. Deze functie wordt niet ondersteund. Om afbeeldingen te importeren: Breng de microsd-kaart die werd geleverd met uw IRIScan Book in in de kaartgleuf van uw scanner. Scan uw documenten. De gescande afbeeldingen worden opgeslagen op de microsdgeheugenkaart. Verwijder de microsd-geheugenkaart uit de kaartgleuf en steek ze in de Camera Connection Kit. Sluit de Camera Connection Kit aan op uw ipad. Importeer uw afbeeldingen in de Fotobibliotheek. Van daaruit kunt u afbeeldingen importeren in Readiris. Zie Stap 2 in de sectie Welkom bij Readiris. *Opmerking: het is niet mogelijk om Readiris te verbinden met de IRIScan Book Executive 3 via de Wi-Fi functie. Zie ook: Welkom bij Readiris, Voorvertoning, Weergave Meerdere Pagina's, Weergave Enkele Pagina, Instellingen, Exporteren en Afdrukken voor bijkomende informatie.

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13 Gebruikshandleiding Inhoud Introductie... 1 BELANGRIJKE OPMERKINGEN... 1 Juridische informatie... 3 Installatie en Setup... 5 Systeemvereisten... 5 Installatie... 5 Activering... 7 Automatische update...

Nadere informatie

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands

Van start gaan. Inhoudsopgave. Quick User Guide - Nederlands Van start gaan Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Anywhere Wifi. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende software in gebruik

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Inhoudsopgave Voordat u uw Brother-machine gebruikt... Definities van opmerkingen... Handelsmerken... Inleiding... Brother iprint&scan

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Voordat u uw Brother-machine gebruikt Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding worden de volgende symbolen en conventies

Nadere informatie

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13 Gebruikshandleiding Inhoud Introductie... 2 BELANGRIJKE OPMERKINGEN... 2 Juridische informatie... 3 Installatie en Setup... 5 Systeemvereisten... 5 Installatie... 5 Activering... 8 Automatische update...

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion.

Nadere informatie

INTRODUCTIE BELANGRIJKE OPMERKINGEN

INTRODUCTIE BELANGRIJKE OPMERKINGEN Gebruiksaanwijzing INTRODUCTIE IRISCompressor Pro is een handig compressiehulpmiddel waarmee u afbeeldings- en PDF-bestanden in slechts enkele muisklikken kan converteren in gecomprimeerde PDF-bestanden.

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Android )

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Android ) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Android ) Inhoudsopgave Voordat u uw Brother-machine gebruikt... Definities van opmerkingen... Handelsmerken... Inleiding... Brother iprint&scan

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Android )

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Android ) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Android ) Voordat u uw Brother-machine gebruikt Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding worden de volgende symbolen en conventies

Nadere informatie

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 11

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 11 Gebruikshandleiding Inhoud Introductie... 1 BELANGRIJKE OPMERKINGEN... 1 Juridische informatie... 3 Installatie en Setup... 5 Systeemvereisten... 5 Installatie... 5 Activering... 7 Automatische update...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2.

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion. Lees deze

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

IRISPen Air 7. Verkorte handleiding. (ios)

IRISPen Air 7. Verkorte handleiding. (ios) IRISPen Air 7 Verkorte handleiding (ios) Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Air 7. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende software

Nadere informatie

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac

IRIScan Anywhere 5. Scan anywhere, go paperless! PDF. Mobile scanner & OCR software. for Windows and Mac IRIScan Anywhere 5 PDF Scan anywhere, go paperless! for Windows and Mac Mobile scanner & OCR software Van start gaan Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Anywhere

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE Softwarevereisten Stap 1: Inloggen of een account aanmaken Stap 2: Etiketformaat kiezen Stap 3: Achtergrond kiezen of vanuit een onbedrukt etiket werken Stap 4: Uw gegevens importeren in de etiketten of

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Opmerking: het is aanbevolen de verschillende onderdelen te installeren in de volgorde waarin ze op het scherm verschijnen.

Inhoudsopgave. Opmerking: het is aanbevolen de verschillende onderdelen te installeren in de volgorde waarin ze op het scherm verschijnen. Deze Beknopte Gebruiksaanwijzing helpt u bij de installatie en het gebruik van IRIScan Express 3. De meegeleverde software is Readiris Pro 12. Voor gedetailleerde informatie over alle mogelijkheden van

Nadere informatie

Verkorte handleiding. 1. Installeren van Readiris TM. 2. Opstarten van Readiris TM

Verkorte handleiding. 1. Installeren van Readiris TM. 2. Opstarten van Readiris TM Verkorte handleiding Deze Verkorte handleiding helpt u bij de installatie en het gebruik van Readiris TM 15. Voor gedetailleerde informatie over alle mogelijkheden van Readiris TM, raadpleeg het hulpbestand

Nadere informatie

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n!

AppWriter NL. Handleiding. versie 3.4. I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! AppWriter NL Handleiding versie 3.4 I C T v o o r b e t e r l e z e n e n l e r e n! Colofon Handleiding AppWriter NL Aantal pagina s: 13 Versie: versie 3.4 Voor meer informatie over deze handleiding,

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

IRISPen Air 7. Verkorte handleiding. (Android)

IRISPen Air 7. Verkorte handleiding. (Android) IRISPen Air 7 Verkorte handleiding (Android) Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen Air TM 7. Lees deze handleiding aandachtig door voor u deze scanner en de bijbehorende

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan Versie G DUT Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding wordt het volgende pictogram gebruikt: Opmerkingen vertellen u hoe u op

Nadere informatie

Handleiding Brother Image Viewer voor Android

Handleiding Brother Image Viewer voor Android Handleiding Brother Image Viewer voor Android Versie 0 DUT Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding wordt het volgende pictogram gebruikt: OPMERKING Opmerkingen vertellen u hoe u op een

Nadere informatie

1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen

1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen MAIL 1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen Via het scherm 'Postbussen' in Mail hebt u snel toegang tot al uw postbussen 'Inkomend' en andere postbussen. Wanneer u een postbus

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Handleiding Brother ScanViewer voor ios/os X

Handleiding Brother ScanViewer voor ios/os X Handleiding Brother ScanViewer voor ios/os X Versie 0 DUT Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding wordt gebruikgemaakt van opmerkingen. OPMERKING Opmerkingen vertellen u hoe u op een bepaalde

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw Windows Phone

Office 365 gebruiken op uw Windows Phone Office 365 gebruiken op uw Windows Phone Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw Windows Phone instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw agenda,

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan Versie F DUT Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding wordt het volgende pictogram gebruikt: Opmerkingen vertellen u hoe u op

Nadere informatie

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Voor de iphone SHARP CORPORATION April 27, 2012 1 Inhoudsopgave 1 Overzicht... 3 2 Ondersteunde besturingssystemen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3 Installatie

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen.

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen. Handleiding Mobiel Printen via Xerox App 18-9-15 1. Voorwaarden - app vereist ios 7.0 of nieuwer - app vereist Android versie 4 of hoger. - er is momenteel nog geen app voor Windows Phone/MS Surface tablet.

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Welkom bij Foxit Mobile PDF

Welkom bij Foxit Mobile PDF Welkom bij Foxit Mobile PDF Instructies: Verschillende weergaven... 2 Bestandsbeheertools... 3 Openbare cloud-services... 4 Weergave en tools... 5 Tools voor aantekeningen... 7 Handtekening... 9 Tekstselectie...

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken op de Fiery-server en de printer beheren vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book 3 scanner.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book 3 scanner. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book 3 scanner. Deze scanner wordt geleverd met de softwaretoepassingen Readiris Pro 12 en IRIScan Direct (enkel Windows). De bijbehorende

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Windows Phone )

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Windows Phone ) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (Windows Phone ) Voordat u uw Brother-machine gebruikt Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding worden de volgende symbolen en

Nadere informatie

Mail. 1. Informatie over Mail. 2. E-mailaccounts instellen. Google-, Yahoo!- en AOL-accounts instellen

Mail. 1. Informatie over Mail. 2. E-mailaccounts instellen. Google-, Yahoo!- en AOL-accounts instellen Mail 1. Informatie over Mail U kunt de berichten van al uw e-mailaccounts in één venster weergeven. Mail geeft berichtenreeksen weer, zodat u eenvoudig ziet welke berichten bij elkaar horen. Met Mail kunt

Nadere informatie

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be Lut Ronsmans www.soweb.be Picasa Met het gratis fotoprogramma Picasa kan je o.a. Alle foto's op uw computer zoeken en sorteren, een diavoorstelling maken. Foto s bewerken, corrigeren, speciale effecten

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Verkorte handleiding. 1. Systeemvereisten. 2. Installeren en activeren. Installeren. Activering

Verkorte handleiding. 1. Systeemvereisten. 2. Installeren en activeren. Installeren. Activering Verkorte handleiding Deze Verkorte handleiding helpt u bij de installatie en het gebruik van Readiris TM 15. Voor gedetailleerde informatie over alle mogelijkheden van Readiris TM, raadpleeg het hulpbestand

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

Verbinding maken met whiteboard op afstand

Verbinding maken met whiteboard op afstand RICOH Interactive Whiteboard Client for ipad Snel aan de slag Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u dit product in gebruik neemt. Bewaar de handleiding op een handige plek voor eventueel toekomstig

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Webservices gebruiken om op het netwerk te scannen (Windows Vista SP2 of recenter, Windows 7 en Windows 8)

Webservices gebruiken om op het netwerk te scannen (Windows Vista SP2 of recenter, Windows 7 en Windows 8) Webservices gebruiken om op het netwerk te scannen (Windows Vista SP2 of recenter, Windows 7 en Windows 8) Met het Webservices-protocol kunnen gebruikers van Windows Vista (SP2 of recenter), Windows 7

Nadere informatie

Bedieningshandleiding Bijvoegsel

Bedieningshandleiding Bijvoegsel Bedieningshandleiding Bijvoegsel Snijmachine Product Code: 891-Z01 Lees dit document voordat u de machine gebruikt. Houd dit document bij de hand, zodat u het kunt raadplegen. Inleiding In deze handleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Handleiding. Maak gemakkelijk een fotoboek

Handleiding. Maak gemakkelijk een fotoboek Handleiding Maak gemakkelijk een fotoboek In deze handleiding voor de software van FotoboekShop.nl worden alle stukjes met behulp van afbeeldingen overzichtelijk uitgelegd, zodat je stap voor stap je fotoproduct

Nadere informatie

Qlik Sense Cloud. Qlik Sense 2.0.2 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Cloud. Qlik Sense 2.0.2 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Cloud Qlik Sense 2.0.2 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

Capture Pro Software. Handleiding. A-61640_nl

Capture Pro Software. Handleiding. A-61640_nl Capture Pro Software Handleiding A-61640_nl Aan de slag met Kodak Capture Pro Software Deze gids bevat simpele procedures waarmee u snel aan de slag kunt, onder meer voor het installeren en starten van

Nadere informatie

P-touch Transfer Manager gebruiken

P-touch Transfer Manager gebruiken P-touch Transfer Manager gebruiken Versie 0 DUT Inleiding Belangrijke mededeling De inhoud van dit document en de specificaties van het product kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Nadere informatie

bla bla Documenten Gebruikershandleiding

bla bla Documenten Gebruikershandleiding bla bla Documenten Gebruikershandleiding Documenten Documenten: Gebruikershandleiding publicatie datum vrijdag, 06. februari 2015 Version 7.6.2 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel

Nadere informatie

AirPrint handleiding DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW

AirPrint handleiding DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW AirPrint handleiding DCP-J562DW MFC-J480DW MFC-J680DW MFC-J880DW Voordat u uw Brother-machine gebruikt Definities van opmerkingen Handelsmerken Belangrijke opmerking Definities van opmerkingen In deze

Nadere informatie

Scannen. WorkCentre C2424-kopieerapparaat-printer

Scannen. WorkCentre C2424-kopieerapparaat-printer Scannen Dit hoofdstuk omvat: Eenvoudige scantaken op pagina 4-2 Het scannerstuurprogramma installeren op pagina 4-4 Scanopties aanpassen op pagina 4-5 Afbeeldingen ophalen op pagina 4-11 Bestanden en scanopties

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Ipad: hulp bij dyslexie

Ipad: hulp bij dyslexie Ipad: hulp bij dyslexie Sammenvatting na evaluatie verschillende hulpmiddelen Vooraf: Een annotatie is een aantekening die je maakt in een document op de computer. Je kan het het best vergelijken met een

Nadere informatie

Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010

Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010 Handleiding gebruik webmail Roundcube maart 2010 U opent de webmail door te klikken op het pictogram webmail in de webstek www.edugo.be: 1. Inleiding 1.1 Wat is er nieuw? De webmail van edugo draait vanaf

Nadere informatie

Handleiding Webviewer Radiologie

Handleiding Webviewer Radiologie Handleiding Webviewer Radiologie Versie 1.0 01/05/2013 Jan Yperman Ziekenhuis - Amaron bvba Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Aanmelden als arts met login... 3 Aanmelden als patiënt... 5 Functionaliteiten

Nadere informatie

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine

Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Hoofdstuk 1 Afbeeldingen scannen via Intramed OnLine Voortaan kunt u in Intramed OnLine gebruik maken van uw scanner U kunt van deze functionaliteit gebruik maken als u een Basic of Dynamisch account heeft,

Nadere informatie

Handleiding voor printersoftware

Handleiding voor printersoftware Handleiding voor printersoftware (Voor Canon Compact Photo Printer Solution Disk versie 6) Windows 1 Inhoud Veiligheidsvoorzorgsmaatregelen...3 Lees dit eerst...4 Handleidingen...4 Stappen van het afdrukken...5

Nadere informatie

Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile

Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile Snel aan de slag met Novell Vibe Mobile Maart 2015 Aan de slag Mobiele toegang tot de Novell Vibe-site kan door uw Vibe-beheerder worden gedeactiveerd. Raadpleeg uw Vibe-beheerder als u geen toegang kunt

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book Executive 3 scanner.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book Executive 3 scanner. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book Executive 3 scanner. Deze scanner wordt geleverd met de softwaretoepassingen Readiris Pro 14 en IRIScan Direct (enkel Windows).

Nadere informatie

1. De IRISCard scanner gebruiken

1. De IRISCard scanner gebruiken Deze Beknopte Gebruiksaanwijzing helpt u bij de installatie en het gebruik van IRISCard Anywhere 5 en IRISCard Corporate 5 scanners. De met deze scanners meegeleverde software is: - Cardiris Pro 5 en Cardiris

Nadere informatie

Verbinding maken met whiteboard op afstand

Verbinding maken met whiteboard op afstand RICOH Interactive Whiteboard Client for ipad Snel aan de slag Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u dit product in gebruik neemt. Bewaar de handleiding op een handige plek voor eventueel toekomstig

Nadere informatie

3. Scannen van foto s en dia s

3. Scannen van foto s en dia s 47 3. Scannen van foto s en dia s Door het scannen van afgedrukte foto s, dia s of negatieven worden de afbeeldingen gedigitaliseerd. Digitaliseren betekent dat de afbeelding wordt omgezet naar een formaat

Nadere informatie

Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead

Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead Vaardigheidstraining Scannen met ClaroRead Auteur training: Opdidakt Supplies, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining scannen met ClaroRead 2011, Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Executive 7.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Executive 7. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRISPen TM Executive 7. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op het besturingssysteem Windows 7. Lees deze handleiding aandachtig

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

bla bla Documenten Gebruikershandleiding

bla bla Documenten Gebruikershandleiding bla bla Documenten Gebruikershandleiding Documenten Documenten: Gebruikershandleiding publicatie datum vrijdag, 14. november 2014 Version 7.6.1 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren

LearnOSM. Onderzoek met behulp van veldformulieren. Overzicht van veldformulieren LearnOSM Onderzoek met behulp van veldformulieren Bijgewerkt op 2015-08-22 In dit hoofdstuk zullen we zien hoe we de coördinaten van plaatsen kunnen opnemen zonder een GPS. We zullen gereedschap gebruiken,

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Foto s importeren in Windows 10

Foto s importeren in Windows 10 Foto s importeren in Windows 10 Verbind de camera/tablet/telefoon met de computer d.m.v. een usb kabeltje of stop de geheugenkaart in de kaartlezer. U ziet het volgende venstertje (onderin of bovenaan

Nadere informatie

Handleiding Management Drives

Handleiding Management Drives Handleiding Management Drives Viewer Download de Management Drives viewer op: www.managementdrives.com/md-viewer-update Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan Versie I DUT Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding wordt voor opmerkingen de volgende stijl aangehouden: geeft de besturingsomgeving,

Nadere informatie

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager.

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager. Gebruik van Microsoft Office Picture Manager (MOPM) Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Als je Microsoft Office

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Scannen met ClaroRead Pro

Scannen met ClaroRead Pro Scannen met ClaroRead Pro Auteur training: Opdidakt Supplies, Mathieu van de Water Titel training: Vaardigheidstraining scannen met ClaroRead 2011, Opdidakt Supplies Schoonstraat 23 5384 AK Heesch Alle

Nadere informatie

voor het In gebruik nemen van je MacBook

voor het In gebruik nemen van je MacBook voor het In gebruik nemen van je MacBook 9-9-2016 Versie 3 Blz-1- Start Als je de MacBook aanzet moet je de hoofdtaal kiezen. Kies Gebruik Nederlands als hoofdtaal Klik pijl/ga door Daarna kies je het

Nadere informatie