Steigers, ladders en trappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steigers, ladders en trappen"

Transcriptie

1 Managementdocument Pagina 1 van 11 Functie in managementsysteem Locatie actuele versie Beheerder van document Geldigheid document Borgen kwaliteits- en veiligheidsafspraken over steigers Intranet Chef INB 3 ar Goedkeuringbeheerder, naam, paraaf, datum Goedkeuring BC, naam, paraaf, datum Inhoudsopgave 1. Inleiding Beleid Ladders en trappen Inleiding Trappen Ladders Beoordeling keuze arbeidsmiddel Steigers Steigerbonnen Keuren van nieuw gebouwde steigers Keuren van nieuw gebouwde steigers buiten dag- en kantoordienst Wijzigingen aan steigers Herkeuren van steigers Gebruikersvoorschriften steigers Rolsteigers (ook wel zelfbouw of snelsteigers genoemd) Niet gebruikte steigers Audits door Aboma/ Keboma Wijzigingen in dit document... 6 Document in een notendop Een steiger is tijdelijke stellage bij het bouwen of verbouwen van een gebouw of installatie. Als we er goed mee om gaan is het ook een veilig hulpmiddel. Om dit te bereiken is in document beschreven hoe de verantwoordelijkheden liggen en hoe we praktisch omgaan met bouwen, gebruiken en verwijderen van steigers. Relevante documentatie RVM&E 3.07 Steigers en Steigerbouwwerkzaamheden V Veiligheidsvoorschrift Gebruiksvoorschriften steigers Wijzigingen t.o.v. de vorige versie Geen, periodieke heruitgave

2 Managementdocument Pagina 2 van Inleiding Bij de werkeenheid Hoogovens wordt voor het bouwen en gebruiken van steigers de steigerprocedure RVM&E 3.07 Steigers en Steigerbouwwerkzaamheden toegepast.deze regelingen zijn binnen Corus bindend. In deze procedure (62) zijn een aantal specifieke zaken uit RV&M 3.07 uitgewerkt voor de werkeenheid Hoogovens. 2. Beleid De bedrijfsleiding van de werkeenheid Hoogovens stelt het volgende met betrekking tot steigers: Steigers bij de afdeling Hoogovens dienen van: excellente kwaliteit te zijn en te blijven Onder de werkingssfeer van deze procedure vallen alle steigers binnen het Verantwoordelijkheidsgebied (VAG) van de werkeenheid Hoogovens. Ook steigers ten behoeve van afscherming, vorstvoorziening en technische doelstellingen vallen onder de werkingssfeer van deze procedure. Een uitzondering op deze procedure is de rolsteiger op de vormenvloer. Hiervoor geldt Veiligheidsinstructie V2-017 Rolsteiger vormenvloer. Standaard vallen rolsteigers onder het de voorwaarden genoemd in 12 Rolsteigers (ook wel zelfbouw of snelsteigers genoemd) van dit document. Ook ladders en trappen, zie 4 Ladders en trappen vallen onder de werkingssfeer van dit document. 3. Ladders en trappen 3.1 Inleiding Werken op hoogte heeft bij voorkeur plaats vanaf vaste bordessen of vloeren, indien dit niet haalbaar is moet gebruik worden gemaakt van arbeidshulpmiddelen. De keuze wordt mede bepaald door de ruimte en de stevigheid van de ondergrond. In veel gevallen kan gebruik worden gemaakt van een steiger of hoogwerker, indien dit niet haalbaar is kan het gebruik van een ladder of trap overwogen worden 3.2 Trappen Trappen bij gebruik voor werkzaamheden als vervangen T.L buizen en dergelijke. Trappen welke voorzien zijn van een platform en steunbeugel mogen gebruikt worden voor werkzaamheden in kantoren waarbij de hoogte het niet toelaat om een rolsteiger of vergelijkbaar arbeidsmiddel te plaatsen. 3.3 Ladders Het uitgangspunt moet zijn dat het gebruik van een ladder zoveel mogelijk moet worden beperkt. In beginsel dient een ladder gebruikt te worden om een hoger gelegen niveau te bereiken en niet voor het verrichten van werkzaamheden. Een ladder dient ten minste eenmaal per ar door een deskundige geïnspecteerd te worden. Een gebruiker moet voor gebruik instructie ontvangen over hoe de ladder te gebruiken. Bij een stahoogte van meer dan 7,5 meter is het gebruik van een ladder niet toegestaan.

3 Managementdocument Pagina 3 van Beoordeling keuze arbeidsmiddel In bijlage 2 is schematisch af te lezen of het gebruik van een ladder of ander arbeidsmiddel noodzakelijk is. Hierbij wordt rekening gehouden met zaken als stahoogte, effectieve statijd, krachtuitoefening en reikwijdte. Indien uit dit schema volgt dat het gebruik van een ladder toegestaan is wordt het schema in bijlage 3 doorlopen. Het uitgangspunt moet zijn dat het gebruik van een ladder zoveel mogelijk moet worden beperkt. In beginsel dient een ladder gebruikt te worden om een hoger gelegen niveau te bereiken en niet voor het verrichten van werkzaamheden. Gebruik van ladders is dus alleen toegestaan voor het bereiken van een hoger gelegen deel. Of voor het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden die je met één hand kunt uitvoeren omdat de andere hand de ladder moet vasthouden. Als men een ladder opklimt met een onderdeel in de hand is voortdurend vasthouden aan de ladder met één hand niet mogelijk. Daarmee is dit niet toegestaan. Het maakt hierbij geen verschil met voor soort ladder er gewerkt of beklommen wordt. Een steigerladder is voor dit voorschrift gelijk aan een losstaande ladder. 4. Steigers 4.1 Steigerbonnen Steigeropdrachten worden alleen schriftelijk gegeven d.m.v. de steigerbon. Deze steigerbon wordt uitgeschreven door een medewerker van INB voordat men met het plaatsen van de steiger aanvangt. Steigerbonnen worden uitgeschreven volgens het format van bijlage 2 van RVM&E 3.07 Steigers en Steigerbouwwerkzaamheden. Alle medewerkers van INB mogen steigerbonnen uitschrijven. Van elke steiger die in het werkgebied van de werkeenheid Hoogovens staat (dus ook steigers voor derden) behoort de volledig ingevulde steigerbon in het steigerlogboek te zitten dat zich bevindt bij één van de beheerteams van het betreffende installatiebeheer. De opdrachtgever is ervoor verantwoordelijk dat de steigerbon zo snel als mogelijk in het steigerlogboek terechtkomt. Indien er steigers voor derden worden geplaatst dient de steigerbon door een functionaris van INB HOO te worden uitgeschreven. Ook het bijhouden van deze steigerbon, qua status (keuren, afmelden etc.), gebeurt door een functionaris van INB HOO. 4.2 Keuren van nieuw gebouwde steigers Nieuw gebouwde steigers mogen alleen worden gekeurd door Steigerkeurders (firma). Aangewezen functionarissen van de werkeenheid Hoogovens zie Bijlage 1 blad 1: bevoegden voor steigercontroleurs fungeren als steigercontroleurs. Van alle in bijlage I genoemde personen is hun bevoegdheid in het persoonlijk dossier vastgelegd. Goedkeuring van een steiger dient schriftelijk te worden vastgelegd op de steigerbon. Hierbij dient de checklist steigers, volgens het format van bijlage 2 (blz 16 van 21) van procedurervm&e 3.07 Steigers en Steigerbouwwerkzaamheden. te worden ingevuld. Totdat de steiger is goedgekeurd mag deze niet betreden worden. Deze situatie is herkenbaar aan de tekst op de steigerlabelhouder die geplaatst is bij elke toegang tot de steiger.

4 Managementdocument Pagina 4 van 11 Na goedkeuring van een standaard stalen steiger tekent de functionaris van INB HOO één of meerdere groene steigerlabels en laat elke toegang tot de steiger van een dergelijk label voorzien. Voor niet standaard steigers dient een geel steigerlabel te worden gebruikt. Steigers ten behoeve van afscherming, vorstvoorziening en technische doelstellingen worden van een rode steigerlabel voorzien. De rode steigerlabel is voorzien van een tekst met daarop vermeld de doelstelling van de steigerconstructie en de mededeling dat de betreffende steiger niet door personen betreden mag worden!, Zie voor steigerlabels de groene knop 4.3 Keuren van nieuw gebouwde steigers buiten dag- en kantoordienst Buiten dag- en kantoordienst geldt volgende procedure ten aanzien van het keuren van steigers: de opdracht tot het bouwen van een steiger wordt middels een steigerbon gegeven door de geconsigneerde van INB. Deze is tevens de steigercontroleur. De steigerbon mag door de chef van de wacht (operationeel verantwoordelijke) in (telefonisch) overleg met de geconsigneerde van INB worden uitgeschreven; de geconsigneerde van INB blijft echter in dit geval opdrachtgever en steigercontroleur in het kader van dit document; indien na (telefonisch) overleg tussen steigerkeurder (steigerbouw) en steigercontroleur (Corus) wordt besloten om de steiger niet ter plaatse te controleren, geeft de steigercontroleur (telefonisch) toestemming aan de chef van de wacht om namens hem de steigerbon bij steigercontroleur te paraferen.; indien niet ter plaatse gecontroleerd wordt noteert de chef van de wacht de naam steigercontroleur en de datum + tijdstip van het telefonisch overleg aan op de steigerbon.. Zie voor namen welke personen mogen fungeren als steigercontroleur Bijlage Wijzigingen aan steigers Voordat er wijzigingen aan een bestaande steiger worden aangebracht dient een aantekening op de steigerbon te worden gemaakt en dienen de steigerlabels te worden verwijderd. Indien de steiger weer gereed is dient deze opnieuw te worden afgenomen volgens de voorgeschreven procedure. In voorkomende gevallen waarin een steiger in korte tijd vele malen dient te worden aangepast, kunnen middels een werkvergunning HOOG specifieke en afwijkende afspraken gemaakt te worden. 4.5 Herkeuren van steigers Alle steigers die langer dan 14 dagen staan, moeten elke 14 dagen worden herkeurd. Dit keuren gebeurt door de voorman van de firma namens de keurder van de steiger. Na goedkeuring tekent de voorman van de firma alle op de steiger aanwezige steigerlabels.

5 Managementdocument Pagina 5 van 11 De keurder van de steiger parafeert, nadat de steiger is goedgekeurd door voorman van de firma, op de steigerbon voor akkoord. De steigerkeurder controleert de steigers steekproefsgewijs. Bij twijfel aan de veiligheid dient een steiger onmiddellijk te worden herkeurd. De bij een herkeuring waargenomen tekortkomingen moeten direct worden hersteld. 4.6 Gebruikersvoorschriften steigers Werkvoorschriften met betrekking tot bouw, keuring en gebruik van steigers zijn opgenomen in V Veiligheidsvoorschrift Gebruiksvoorschriften steigers 4.7 Rolsteigers (ook wel zelfbouw of snelsteigers genoemd) Voor het gebruik van rolsteigers zijn een werkvergunning, een steigerbon en steigerlabel verplicht.; Rolsteiger worden voorzien van een geel steigerlabel; Voor rolsteigers dient in de onmiddellijke nabijheid een in het Nederlands gestelde gebruiksaanwijzing aanwezig te zijn. Deze dient tenminste informatie te geven over; o Aanwijzingen t.a.v de samenstelling; o o De toelaatbare belasting; De voorwaarden waaraan bij een opgestelde rolsteiger moet worden voldaan om de standzekerheid te waarborgen; Rolsteiger dienen volgens de gebruiksaanwijzing opgebouwd, opgeteld en gebruikt te worden; Op een rolsteiger moet het type en de fabrikant van de steiger op eenvoudige wijze herkenbaar zijn aangeduid; Tijdens het verrijden mogen zich geen personen op de rolsteiger bevinden; Voor rolsteigers die van standaard stalen steigermaterialen zijn samengesteld en opgeboued zijn door een steigerfirma met een contract met de VAG verantwoordelijke gelden de punten 2, 3, 4 en 5 niet. Deze steigers moeten dan wel voldoen aan de eisen voor een standaard stalen steiger en mogen voorzien worden van een groen steigerlabel. 4.8 Niet gebruikte steigers Steigers die niet gebruikt worden dienen bij de werkeenheid Hoogovens onmiddellijk afgebroken te worden. De uitschrijver van de steigerbon is ervoor verantwoordelijk dat dit gebeurt. 5. Audits door Aboma/ Keboma Auditors melden zich bij de chef van de wacht. De chef van de wacht is verantwoordelijk voor het verzorgen van begeleiding binnen de werkeenheid. Resultaten van audits worden schriftelijk ontvangen door de bedrijfschef. De chef installatiebeheer draagt ervoor zorg dat na afwijkingen een verbeterplan wordt opgesteld en is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Het verbeterplan bevat minimaal: de benaming van de afwijking, een plan tot verbetering, een toewijzing van middelen, een uiterste datum gereed.

6 Managementdocument Pagina 6 van Wijzigingen in dit document Tussentijdse wijzigingen in dit document worden aangebracht door de beheerder en vervolgens geautoriseerd door de bedrijfschef. In een aparte paragraaf worden de wijzigingen ten opzichte van de voorgaande versie beschreven

7 Managementdocument Pagina 7 van 11 Bijlage 1 blad 1: bevoegden voor steigercontroleurs Deze lijst wordt arlijks door de coördinator zorgsystemen ter actualisering aan de installatiebeheerders HO6, HO7 en BI toegezonden. Installatiebeheer werkeenheid Hoogovens Anker Bakker Beentjes Beers Belleman Berkhout Bierdrager Blok de Boogaard van den Botterman Brand Bruin de Buter Damme van Dekens Gragt van der Groot Haren Heese van Hof Hoogeboom Hoogeland Hoop Hylarides Ikelen Jansen Joode de Kamp Kieftenbeld

8 Managementdocument Pagina 8 van 11 Bijlage 1 blad 2: bevoegden voor steigercontroleurs Kolk Kooijman Koopman m Korhorn Kramer Krijger Krimp Lange Lint Lode Maasdam van Mantel Mennen Nazarali Noom Nugteren Obdam Offringa Oostmeijer Payens Pepping Reep van de Rijnswou van Scheur Smit a Somers Spijker Stratmann Voorma Wester Wit de Bevoegden (tijdens projecten) namens PTC/PRS Groot de Boer Koelen van der

9 Managementdocument Pagina 9 van 11 Plus personen die een bevoegdheidsverklaring van de chef installatiebeheer of plv chef installatiebeheer hebben. Deze chef stuurt een kopie van deze verklaring aan de coördinator zorgsystemen die op zijn beurt bij revisie de list aanpast.

10 Managementdocument Pagina 10 van 11 Schema 1: beoordeling keuze arbeidsmiddel in werkvoorbereiding bij werken op hoogte Uitgangspunt is het gebruik van een veiliger arbeidsmiddel dan een ladder. Als de gebruikelijke afwegingen bij de RI&E leiden tot de conclusie dat de keuze van een veiliger arbeidsmiddel op bezwaren stuit, moet getoetst worden op de onderstaande randvoorwaarden. Voor uitleg van de verwijzingen moet de tekst van de notitie worden geraadpleegd. redelijkerwijsprincipe start RI&E en project-ri&e: inzet van ander arbeidsmiddel zoals steiger of hoogwerker Beoordeling beter arbeidsmiddel zoals steiger of hoogwerker OPERATIONELE BEPERKINGEN Zie 5.1 organisatie VEILIGHEIDSTECHNISCHE BEPERKINGEN Zie 5.2 techniek ECONOMISCHE BEPERKINGEN Zie 5.3 economie STAHOOGTE (zie 6.1) voeten boven het vloerniveau EFFECTIEVE STATIJD (zie 6.2) optelsom per project KRACHTUITOEFENING (zie 6.3) fysiek zware arbeid ten gevolge van trekken en duwen vanaf de ladder 7,5 m 4 uur 100N REIKWIJDTE (zie 6.4) voor werken buiten ladder Bijlage 2 Beoordeling arbeidsmiddel en beoordeling werkplek 1 armlengte of minder gebruik ladder is onder bepaalde condities toegestaan; doorloop nu Schema 2 gebruik ladder is niet toegestaan; gebruik ander arbeidsmiddel

11 De geldigheid van deze afdruk vervalt één maand na ref.nr Schema 2: beoordeling werkplek ladder Als op grond van schema 1 is geconcludeerd dat het gebruik van de ladder onvermijdbaar en onder bepaalde condities mogelijk is, moet schema 2 worden doorlopen Managementsysteem werkeenheid Hoogovens Start vanuit Revisiedatum Managementdocument Schema 1 Pagina 11 van 11 STAHOOGTE (zie 6.1) tussen voeten boven vloerniveau 5 m 5 en 7,5 m groen oranje RI&E / overleg EFFECTIEVE STATIJD (zie 6.2) tussen optelsom per project 2 uur 2 en 4 uur groen oranje RI&E / overleg KRACHTUITOEFENING (zie 6.3) tussen fysiek zware arbeid ten gevolge van 50N 50 en 100N trekken en duwen vanaf de ladder groen oranje RI&E / overleg REIKWIJDTE (zie 6.4) voor werken buiten ladder 1 armlengte groen STOP werkzaamheden rood veilig groen

Toegangsbeleid WE Hoogovens. De geldigheid van deze afdruk vervalt één maand na ref.nr installaties

Toegangsbeleid WE Hoogovens. De geldigheid van deze afdruk vervalt één maand na ref.nr installaties Managementdocument Pagina 1 van 7 Functie in managementsysteem Locatie actuele versie Beheerder van document Geldigheid document Beheersen veiligheidsaspecten bij betreden van installaties Intranet Chef

Nadere informatie

Belangrijkste aspecten van. Werken binnen de draaicirkel van een dieplepel

Belangrijkste aspecten van. Werken binnen de draaicirkel van een dieplepel Veiligheidsinstructie Pagina 1 van 5 Locatie actuele versie Opsteller Beheerder Geldigheid document Intranet vlangen Chef PDB 3 jaar Goedkeuring opsteller datum, naam, paraaf Goedkeuring BC datum, naam,

Nadere informatie

Belangrijkste. aspecten van. Gebruik en bediening combinatie Hyster en werkbak. Gebruik en bediening combinatie Hyster en werkbak

Belangrijkste. aspecten van. Gebruik en bediening combinatie Hyster en werkbak. Gebruik en bediening combinatie Hyster en werkbak Veiligheidsinstructie Pagina 1 van 9 Locatie actuele versie Opsteller Beheerder Geldigheid document Intranet Deelstra Chef PDB 3 jaar Goedkeuring opsteller datum, naam, paraaf Goedkeuring BC datum, naam,

Nadere informatie

De ladder als werkplek?

De ladder als werkplek? De ladder als werkplek? Eerder uitzondering dan regel Informatie voor de werkgever De ladder is geen werkplek De Arbowet heeft als uitgangspunt dat de ladder als werkplek niet is toegestaan wanneer een

Nadere informatie

Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte

Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte Voorbereidingsblad Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte DIT IS SLECHTS EEN HULPMIDDEL, ALLEEN EEN DIGITAAL INGEVULDE VERBETERCHECK IS GELDIG. Dit voorbereidingsblad is bedoeld als hulpmiddel om het

Nadere informatie

Leidraad veilig werken met ladders

Leidraad veilig werken met ladders Leidraad veilig werken met ladders De ladder valt onder de richtlijn Arbeidsmiddelen. Deze richtlijn verplicht de werkgever de werknemers met zodanige arbeidsmiddelen (ladders, trappen en rolsteigers)

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP

REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE 2: CHECKLIST WERKEN MET ZELFBOUW STEIGERS / BORDESTRAP Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Voorwaarden 3.2 Werkwijze 4 RAPPORTAGE/UITKOMST 5 REFERENTIES BIJLAGE 1: OPBOUWINSTRUCTIE STAP 1 T/M 8 ZELFBOUW ROLSTEIGERS BIJLAGE

Nadere informatie

Belangrijkste aspecten van. Legen Briesbukers. Legen briesbunkers

Belangrijkste aspecten van. Legen Briesbukers. Legen briesbunkers Veiligheidsinstructie Pagina 1 van 6 Locatie actuele versie Opsteller Beheerder Geldigheid document Intranet Kerkhoven Chef PDB 3 jaar Goedkeuring opsteller datum, naam, paraaf Goedkeuring BC datum, naam,

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Ladders en Trappen Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is draagbaar klimmateriaal? Met draagbaar

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE

VEILIG WERKEN OP HOOGTE VEILIG WERKEN OP HOOGTE RICHTLIJN VAN DE ALGEMENE SCHOORSTEENVEGERS PATROONS BOND Voor wie is de richtlijn bedoeld? Deze richtlijn geldt voor alle werkenden (werkgevers, medewerkers, zelfstandig werkenden)

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE HSE guidelines Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Belangrijkste aspecten van

Belangrijkste aspecten van Veiligheidsinstructie Pagina 1 van 6 Locatie actuele versie Opsteller Beheerder Geldigheid document Intranet Belleman Chef INB 3 jaar Goedkeuring opsteller datum, naam, paraaf Goedkeuring BC datum, naam,

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten 3.16 Werken op hoogte

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten 3.16 Werken op hoogte 3.16 Werken op hoogte 3.16.1 Algemeen We hebben het over werken op hoogte bij werkzaamheden indien er sprake is van valgevaar. Er is in elk geval sprake van valgevaar bij: Aanwezigheid van risicoverhogende

Nadere informatie

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig.

Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Verreiker: Gebruik als multifunctioneel werktuig. Achtergrond Verreikers zijn bedoeld om lasten geleid te verplaatsen. Hierbij wordt een vorkenbord gebruikt met daaraan gekoppeld twee vorken om de last

Nadere informatie

Belangrijkste aspecten van. Doseren van natronloog in indikker 13. Doseren van natronloog in indikker 13

Belangrijkste aspecten van. Doseren van natronloog in indikker 13. Doseren van natronloog in indikker 13 Veiligheidsinstructie Pagina 1 van 7 Locatie actuele versie Opsteller Beheerder Geldigheid document Intranet Kieftenbeld Chef PDB 3 jaar Goedkeuring opsteller datum, naam, paraaf Goedkeuring BC datum,

Nadere informatie

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA Fax: +3 (0) 9 368.80.8 SPECIFICATIEBLAD OPLEIDING Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 DOELGROEP Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier

Nadere informatie

Veilig werken met de ladder. VSB Henry Dijksma, Altrex

Veilig werken met de ladder. VSB Henry Dijksma, Altrex Veilig werken met de ladder VSB Henry Dijksma, Altrex Inhoud presentatie Inleiding Regelgeving ladders Ladder als werkplek? Wanneer wel, wanneer niet? Veilig werken op een ladder: do s en don ts Regelgeving

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

Tijdelijk werken op hoogte

Tijdelijk werken op hoogte Tijdelijk werken op hoogte Inhoudsopgave 5xbeter 3 Waarom deze brochure? 5 1. Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte: opzet en achtergrond 7 1.1 Waarom een Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte?

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN

WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN WERKEN OP HOOGTE MET LADDERS EN TRAPPEN Een val van een ladder of trap geeft ernstige verwondingen. Daarom is het zaak dit te voorkomen. Onder een ladder verstaan we draagbaar klimmaterieel, bestaande

Nadere informatie

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15 Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 Doelgroep Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier op veiligheid kunnen controleren. De steigercontroleur

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Bij het uitvoeren van werken op hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar. Geïntegreerde veiligheid,

Nadere informatie

HSE guidelines november 2013 WERKEN OP HOOGTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines november 2013 WERKEN OP HOOGTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines november 2013 WERKEN OP HOOGTE HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016 Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2015/2016 Het bestuur heeft in zijn vergadering op 23 februari 2015 op basis van het Algemeen Wedstrijdreglement, Hoofdstuk II, artikel 4, lid 1 voor het seizoen

Nadere informatie

LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW

LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW LADDERS EN TRAPPEN BRON: ARBOUW Inleiding Gemiddeld overlijden 3-4 werknemers per jaar als gevolg van een val van ladder of trap, 20 werknemers per jaar houden permanent letsel hieraan over. Een trap of

Nadere informatie

5.12 Draagbaar klimmaterieel

5.12 Draagbaar klimmaterieel 5.12 Draagbaar klimmaterieel Onder draagbaar klimmaterieel wordt verstaan: fabrieksmatig gemaakte ladders en trappen. Ladders dienen in beginsel om werkplekken te bereiken en trappen worden gebruikt als

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht)

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening en is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Regelgeving keuring gasinstallatie Aanvulling 1 op versie

Inhoudsopgave. Regelgeving keuring gasinstallatie Aanvulling 1 op versie Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Raadplegen kentekenregister 2 3. Voertuigidentificatienummer 3 4. Kentekenplaten 3 5. Afmelden 3 6. Opnamekaart 4 7. Steekproef 5 8. Vrijgeven 5 9. Second opinion 5 10. Archiveren

Nadere informatie

Reglement Doorlopend Toezicht

Reglement Doorlopend Toezicht Reglement Doorlopend Toezicht Vastgesteld 21 juni 2018 Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-31 61 200 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/9 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Algemeen 3 3 Doorlopend toezicht per Kamer 5 4 Vormen

Nadere informatie

Werkvergunning Carbolim

Werkvergunning Carbolim Werkvergunning Werkvergunning Carbolim Algemeen Werkvergunningen worden aangemaakt voor alle werkzaamheden op Carbolim terrein waarbij bijzondere risico s en gevaren bestaan. Normale dagelijkse operationele

Nadere informatie

vervolg werken op een ladder of trap

vervolg werken op een ladder of trap Verstoring werk door derden bijvoorbeeld door gebouwgebruikers. Windkracht bij een windkracht groter dan 6 Beaufort is er sprake van verhoogd valgevaar. Gebruik materiaal en/of hulpmiddelen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140

Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140 Installatieverantwoordelijkheid NEN-3140 Installatieverantwoordelijkheid / NEN-3140 Inhoud presentatie: 1. Wie is installatieverantwoordelijke 2. Aanwijzing installatieverantwoordelijke 3. Toelichting

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aantonen kwaliteitsborging van de dienstverlening 4 3 Auditing 5 3.1 Wanneer toepassen

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2018/2019

Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2018/2019 Uitvoeringsregeling Toegestane Shuttles 2018/2019 Het bestuur heeft in zijn vergadering op juli 2018 op basis van het Algemeen Wedstrijdreglement, Hoofdstuk II, artikel 4, lid 1 voor het seizoen 2018/2019

Nadere informatie

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Voor wie is de richtlijn bedoeld? De richtlijn veilig werken op hoogte geldt voor alle leden binnen

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

augustus 2009 WERKEN OP HOOGTE VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

augustus 2009 WERKEN OP HOOGTE VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! WERKEN OP VGWM augustus 2009 HOOGTE A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Protocol BMX Baankeuringen 2017 versie 5.0. Commissie Jury en Reglementen T.Z.V. Official Team BMX (OTBMX)

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Protocol BMX Baankeuringen 2017 versie 5.0. Commissie Jury en Reglementen T.Z.V. Official Team BMX (OTBMX) PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Protocol BMX Baankeuringen 2017 versie 5.0 Commissie Jury en Reglementen T.Z.V. Official Team BMX (OTBMX) Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. 1. Algemeen 3 2. Inleiding

Nadere informatie

!"# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ =

!# $% % & $ $&& $ + ( & 7( 78 (9 : $ $'*( % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 % $$ $ $& $&& $ && ( &$ & $ = !"# $% % & $ $&& $ $'$ &#((!")"* '+ &*,-./01234-45115+145./0.46( + ( & )(( 7( 78 (9 : $ $'*( 078'*( 4 78 ;( + & + ')*( / < '*1&)(( + $ % & $ $ $ ( $ & $ = '*+ & ( % : && & & = ')*5$ (9 : & & & &= '*5 %

Nadere informatie

Richtlijn Steigers. Masterclass Veiligheid 9 december 2010

Richtlijn Steigers. Masterclass Veiligheid 9 december 2010 Richtlijn Steigers Stand van de techniek Remco van Noordenne Namens VSB Masterclass Veiligheid 9 december 2010 Achtergrond Richtlijn Steigers Achtergrond Richtlijn Steigers Veel normen, wetteksten, voorschriften,

Nadere informatie

Inspectiemodule. Veiligheid Arbeidsmiddel Dakwerk. Actualisatie Dakwerk 2011. Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel. OntwVersie 1

Inspectiemodule. Veiligheid Arbeidsmiddel Dakwerk. Actualisatie Dakwerk 2011. Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel. OntwVersie 1 Inspectiemodule Veiligheid Arbeidsmiddel Dakwerk Actualisatie Dakwerk 2011 Projectleider Bouw Frits Wolfswinkel OntwVersie 1 Inspectiemodule Veiligheid Arbeidsmiddel Dakwerk Blad 1 Inhoudsopgave Inspectiemodule

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Werken met CMR stoffen

Werken met CMR stoffen Werken met CMR stoffen Jasper Hersbach Hoofd Veiligheid 1 Werken met CMR stoffen in de praktijk In deze workshop zullen we vooral aandacht besteden aan twee aspecten: Hoe wordt de arbeidshygiënische strategie

Nadere informatie

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75 basic. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75 basic. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV Handleiding Opbouw en gebruik kamersteiger FS 75 basic Versie: 1.1 Datum: 30-12-2017 Deze handleiding is samengesteld door: BV Verrijdbare aluminium kamersteiger, volgens de nationale en internationale

Nadere informatie

Tool box. Veilig werken met ladders en trappen

Tool box. Veilig werken met ladders en trappen Tool box Veilig werken met ladders en trappen Commissie Ladders en Rolsteigers VSB Opleidingsbedrijf VSB Addo Kraan Inhoud presentatie Inleiding Regelgeving ladders Ladder als werkplek? Wanneer wel, wanneer

Nadere informatie

Chex Liftkeuringen B.V Reglement R.1.0. Keuringen van liftinstallaties tijdens de gebruiksfase van de liftinstallatie

Chex Liftkeuringen B.V Reglement R.1.0. Keuringen van liftinstallaties tijdens de gebruiksfase van de liftinstallatie Chex Liftkeuringen B.V Reglement R.1.0 Keuringen van liftinstallaties tijdens de gebruiksfase van de liftinstallatie 04 januari 2015 Pagina 1/6 Inhoud 0. Inleiding 3 1. Toepassingsgebied 3 2. Toegepaste

Nadere informatie

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht)

Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Basisinspectiemodule Arbozorg: VOeT (Voorlichting, Onderricht en Toezicht) Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening en is

Nadere informatie

Hans van Leeuwen Lid commissie Richtlijn Steigers. Wat iedereen moét weten: Richtlijn Steigers is een feit!

Hans van Leeuwen Lid commissie Richtlijn Steigers. Wat iedereen moét weten: Richtlijn Steigers is een feit! Hans van Leeuwen Lid commissie Richtlijn Steigers Wat iedereen moét weten: Richtlijn Steigers is een feit! Richtlijn Steigers stand van de techniek Achtergrond Richtlijn Steigers Achtergrond Richtlijn

Nadere informatie

STEIGER REGISTER PROCEDURE. Alhoewel NRMRcp steigers 1989 is vervallen handhaaft Harsco Infrastructure B.V. de steiger registerprocedure.

STEIGER REGISTER PROCEDURE. Alhoewel NRMRcp steigers 1989 is vervallen handhaaft Harsco Infrastructure B.V. de steiger registerprocedure. Pagina: 1 van 11 Inleiding Alhoewel NRMRcp steigers 1989 is vervallen handhaaft Harsco Infrastructure B.V. de steiger registerprocedure. Pagina: 2 van 11 Als er een opdracht komt voor het monteren van

Nadere informatie

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN

MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN MACHINEVEILIGHEID ALGEMEEN Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties (hierna te noemen: machines) kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of gevaarlijk worden

Nadere informatie

Weet u wie uw arbeidsmiddelen mag keuren?

Weet u wie uw arbeidsmiddelen mag keuren? Keuring en Inspectie Weet u wie uw arbeidsmiddelen mag keuren? TÜV TÜV NORD GROUP Weet u wie uw arbeidsmiddelen mag keuren? Vanuit het Arbobesluit wordt de werkgever verplicht bepaalde arbeidsmiddelen

Nadere informatie

Veilig werken op hoogte: keuze van het juiste arbeidsmiddel. Werken aan een gevel

Veilig werken op hoogte: keuze van het juiste arbeidsmiddel. Werken aan een gevel Veilig werken op hoogte: keuze van het juiste arbeidsmiddel Werken aan een gevel uneto-vni is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel Veilig werken op hoogte:

Nadere informatie

Altrex Technisch Advies Ladders & Trappen voor Arbocatalogi

Altrex Technisch Advies Ladders & Trappen voor Arbocatalogi Altrex Technisch Advies Ladders & Trappen voor Arbocatalogi 1 Waarom dit Technisch Advies voor Arbocatalogi? Waarom zoveel aandacht voor veilig werken op hoogte? Veilig werken op hoogte vereist invulling

Nadere informatie

Basis inspectiemodule Tijdelijke werkzaamheden op hoogte Rolsteigers en Draagbaar Klimmaterieel

Basis inspectiemodule Tijdelijke werkzaamheden op hoogte Rolsteigers en Draagbaar Klimmaterieel Basis inspectiemodule Tijdelijke werkzaamheden op hoogte Rolsteigers en Draagbaar Klimmaterieel Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de wetenschap en is geschreven

Nadere informatie

... Think safety! Werken op hoogte. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken op hoogte. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken op hoogte VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken op hoogte Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste

Nadere informatie

33.59P Niet destructief onderzoek d.m.v. straling

33.59P Niet destructief onderzoek d.m.v. straling Documenteigenaar Adviseur SHEQ evisie 09-09-15 Proceseigenaar Manager SHEQ Pagina: 1 van 8 0. Versiebeheer Onderstaand worden de wijzigingen t.o.v. de vorige goedgekeurde versie beschreven. Nr. Wijziging(en)

Nadere informatie

Periodieke keuring van liften. Informatie voor lifteigenaren

Periodieke keuring van liften. Informatie voor lifteigenaren Periodieke keuring van liften Informatie voor lifteigenaren De Inspectie SZW werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat een lift

Nadere informatie

Best Practice Site Werkvergunning

Best Practice Site Werkvergunning Pagina : 1 van 7 De bestaat uit een afloopschema plus toelichting. De nummers in de toelichting corresponderen met de nummers in het afloopschema. Pagina : 2 van 7 Afloopschema Pagina :3 van 7 Nr. stap

Nadere informatie

Inspectie-actie bouw april 2013. Veilig werken met ladders, trappen & rolsteigers 16-10-2013. Programma: > Inspectie SZW / sector bouw

Inspectie-actie bouw april 2013. Veilig werken met ladders, trappen & rolsteigers 16-10-2013. Programma: > Inspectie SZW / sector bouw Inspectie-actie bouw april 2013 Veilig werken met ladders, trappen & rolsteigers Jan Vermeiren p Programma: > Inspectie SZW / sector bouw > Wettelijke bepalingen > Bouwactie voorjaar 2013 / praktijk (foto

Nadere informatie

Toolboxfiche U011 09/2016

Toolboxfiche U011 09/2016 Toolboxfiche U011 09/2016 Gebruik van een rolsteiger Onjuist gebruik van rolsteigers ligt aan de basis van ernstige ongevallen! 1 Risico s Om rolsteigers gemakkelijk hanteerbaar te houden, worden deze

Nadere informatie

Veilig werken met apparaten en machines

Veilig werken met apparaten en machines Published on Arbocatalogus voor de vlakglasbranche (http://www.arbocatalogus-vlakglas.nl) Veilig werken met apparaten en machines Oplossing status: Goedgekeurd door Inspectie SZW Een machine is een arbeidsmiddel,

Nadere informatie

Imaatverhuur trapsteiger mogelijke oplossing voor werken in trapgat.

Imaatverhuur trapsteiger mogelijke oplossing voor werken in trapgat. Imaatverhuur trapsteiger mogelijke oplossing voor werken in trapgat. In bestaande situaties met een gemonteerde trap in het trapgat is veilig werken vaak een probleem. Ladders op treden en tegen muren

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

Het nieuwe stelsel van wettelijke arbo-certificaten

Het nieuwe stelsel van wettelijke arbo-certificaten Het nieuwe stelsel van wettelijke arbo-certificaten Certificatie bij arbeidsomstandigheden valt of staat bij heldere eisen en controle Liften, drukvaten, houtbewerkingmachines en drukvaten zijn gevaarlijke

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

A WAY OF LIVING HOOGTE WERKEN OP. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING HOOGTE WERKEN OP. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING WERKEN OP HOOGTE Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat bevindt

Nadere informatie

Safety Regulations. Werkvergunningen

Safety Regulations. Werkvergunningen Pagina: 1 van 5 Eigenaar: SSE 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen

Nadere informatie

De doelstelling van deze procedure is de veilige uitvoering van niet destructief onderzoek (NDO) met behulp van straling binnen het terrein van AEB.

De doelstelling van deze procedure is de veilige uitvoering van niet destructief onderzoek (NDO) met behulp van straling binnen het terrein van AEB. Opgesteld door Alfons Sprengers evisie 21-06-11 Pagina: 1 van 7 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is de veilige uitvoering van niet destructief onderzoek (NDO) met behulp van straling

Nadere informatie

Procedure Verstrekking en Gebruik van het Bewijs van Toegang

Procedure Verstrekking en Gebruik van het Bewijs van Toegang Procedure Verstrekking en Gebruik van het Bewijs van Toegang Auteur AKI/KO AKI/ACD00122-A Datum 15-12-2011 1 Kenmerk Status Definitief 1. Algemeen ProRail stelt dat een ieder die zich, voor het in opdracht

Nadere informatie

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER

WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER WERKEN OP HOOGTE MET DE ROLSTEIGER Een goede rolsteiger kan uiterst onveilig zijn als hij niet goed is opgebouwd, of goed wordt gebruikt. Door het opbouwen vakkundig uit te voeren en alle veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

KvINL. WB 9500-01 d.d. 1 augustus 2015 bij BRL 9500, deel 01 ENERGIEPRESTATIEADVISERING, BIJZONDER DEEL ENERGIE-INDEX, BESTAANDE WONINGEN

KvINL. WB 9500-01 d.d. 1 augustus 2015 bij BRL 9500, deel 01 ENERGIEPRESTATIEADVISERING, BIJZONDER DEEL ENERGIE-INDEX, BESTAANDE WONINGEN WB 9500-01 d.d. 1 augustus 2015 bij BRL 9500, deel 01 ENERGIEPRESTATIEADVISERING, BIJZONDER DEEL ENERGIE-INDEX, BESTAANDE WONINGEN Vastgesteld door het CCvD van de Stichting Kwaliteit voor Installaties

Nadere informatie

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Werkproces 1.1: Bereidt montagewerkzaamheden voor De steigerbouwer bespreekt samen met zijn direct leidinggevende de te maken standaard configuratie

Nadere informatie

Administratieve procedures

Administratieve procedures inhoudsopgave 1. Kentekenbewijs... 1 1.1 Algemeen... 1 1.2 Geldigheid... 1 2. Raadplegen kentekenregister... 2 3. Controle van gegevens op het kentekenbewijs met het voertuig en controle kentekenplaten...

Nadere informatie

Handleiding autorisatie Zaken Doen DUO.nl Versie voor beheerders

Handleiding autorisatie Zaken Doen DUO.nl Versie voor beheerders Handleiding autorisatie Zaken Doen DUO.nl Versie voor beheerders DUO Versie 1.1 13 januari 2016 Inhoud 1. AUTORISATIE 3 2. AANSTELLEN BEHEERDER 4 2.1 SCHEMATISCHE WEERGAVE 4 2.2 REGISTRATIEPROCES BIJ ENTREE

Nadere informatie

Altrex Technisch Advies Ladders & Trappen voor Arbocatalogi

Altrex Technisch Advies Ladders & Trappen voor Arbocatalogi Altrex Technisch Advies Ladders & Trappen voor Arbocatalogi 1 Waarom dit Technisch Advies voor Arbocatalogi? Waarom zoveel aandacht voor veilig werken op hoogte? Veilig werken op hoogte vereist invulling

Nadere informatie

Sluiskil. Hieronder vindt u de procedure met betrekking tot stellingen en steigers.

Sluiskil. Hieronder vindt u de procedure met betrekking tot stellingen en steigers. Document type: Procedure Valid for Organization: Sluiskil Valid for Location/Facility: Sluiskil (HAE-027419) STELLINGEN EN STEIGERS Maart 2017: toevoeging 1.8 prefab rolsteiger STELLINGEN EN STEIGERS Hieronder

Nadere informatie

Certificatieproces Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs

Certificatieproces Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs Certificatieproces Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs I. Inleiding De Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs is ontwikkeld door de Beheergroep KSO en intern getoetst op compatibiliteit met ISO 9001:2008. Echter,

Nadere informatie

Algemene informatie bij dit wijzigingsblad Dit wijzigingsblad (WB) geeft vervangende bepalingen bij BRL 9500, deel 01, d.d

Algemene informatie bij dit wijzigingsblad Dit wijzigingsblad (WB) geeft vervangende bepalingen bij BRL 9500, deel 01, d.d WB 9500-01, d.d. 5 juni 2014 bij BRL 9500, deel 01 ENERGIEPRESTATIEADVISERING, BIJZONDER DEEL ENERGIE-INDEX, BESTAANDE WONINGEN Vastgesteld door het CCvD van de Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland

Nadere informatie

Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte

Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte verkoop n.v. ladders maatwerk rolsteigers Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte Deze gebruikshandleiding is samen gesteld door : Altus

Nadere informatie

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies

Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Kerntaak 1: Monteert steigers en ondersteuningsconstructies Werkproces 1.1: Bereidt montagewerkzaamheden voor De allround steigerbouwer bespreekt samen met zijn direct leidinggevende de te maken standaard

Nadere informatie

5.13 De ladder als werkplek

5.13 De ladder als werkplek 5.13 De ladder als werkplek In de bouw en aanverwante sectoren is werken vanaf een ladder sinds jaar en dag gebruikelijk. Uit Europees onderzoek is gebleken dat hierbij veel ongevallen plaatsvinden. Daarom

Nadere informatie

5.15 Consoleconstructie met werkbruggen

5.15 Consoleconstructie met werkbruggen 5.15 Consoleconstructie met werkbruggen Consoleconstructies met geprefabriceerde werkbruggen worden veel gebruikt in de seriematige woningbouw om het maken van hellende daken voor te trekken op het gevelmetselwerk.

Nadere informatie

RAPPORTAGE AUDIT GEBRUIK SUWINET INKIJK. Onderzoeksperiode: de maanden augustus en oktober 2012. Inleiding

RAPPORTAGE AUDIT GEBRUIK SUWINET INKIJK. Onderzoeksperiode: de maanden augustus en oktober 2012. Inleiding RAPPORTAGE AUDIT GEBRUIK SUWINET INKIJK. Onderzoeksperiode: de maanden augustus en oktober 2012. Inleiding Medewerkers van Sociale Zaken beschikken over de mogelijkheid om gegevens van klanten te controleren

Nadere informatie

Certificeringschema V&G-coördinator Ontwerpfase

Certificeringschema V&G-coördinator Ontwerpfase Certificeringschema V&G-coördinator Nummer Datum Titel Goedgekeurd vz WK Persoonscertificering Pag. 1/14 Inhoud Inhoud 2 Versiebeheer 2 1 De taak 3 2 Het certificaat 5 2.1 Algemeen 5 2.2 De scope 5 2.3

Nadere informatie

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Team Lead J. Warmolts. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree

OPGESTELD: HSEW Advisor W. Workum. GECONTROLEERD: Area Team Lead J. Warmolts. GOEDGEKEURD: Execution Manager P. van der Ree Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 11 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Definitie 3.2 Voorwaarden 3.3 Voorbereiding 3.4 Uitvoering. 3.5 Gebruik 3.6 Demontage en afvoeren 4 REFERENTIES 5

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Hoe te handelen bij aantreffen VWAM- Blokkering

Hoe te handelen bij aantreffen VWAM- Blokkering Hoe te handelen bij aantreffen Vergeten VWAM- Blokkering Rijden van Treinen op Openbare Infra Wijzigingshistorie Versie datum Opmerking, beschrijving wijziging Auteur(s) 0.1 03-09- 2015 0.2 25-09- 2015

Nadere informatie

juni 2011 GEVAREN DOOR ELEKTRICITEIT VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

juni 2011 GEVAREN DOOR ELEKTRICITEIT VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! GEVAREN DOOR ELEKTRICITEIT VGWM juni 2011 A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Voorwoord HTZ DPK 800 HTZ DPK 800N Frequenties en periodieke keuringen & inspecties . Let er op dat de accumulatordruk minimaal 50 bar is.

Voorwoord HTZ DPK 800 HTZ DPK 800N Frequenties en periodieke keuringen & inspecties . Let er op dat de accumulatordruk minimaal 50 bar is. Voorwoord Met deze gebruiksaanwijzing willen wij proberen u een zo duidelijk mogelijk advies te geven betreffende het gebruik en onderhoud van de door u aangeschafte dakplatenklem. Deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

INFOBLAD 01. Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11

INFOBLAD 01. Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11 INFOBLAD 01 Toelichting op nieuw TCVT schema W3-11 INLEIDING 1.0 Algemeen De Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT) beheert alle certificatieschema s in het kader van Verticaal Transport.

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Werk op een dekreparatiewagen Fout!: Werk niet onveilig op een monorailwagen Let op! Werk met een goedgekeurde monorailwagen Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Let op! Werk op

Nadere informatie