Mijn visie; mijn manier van handelen en

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn visie; mijn manier van handelen en"

Transcriptie

1 Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg

2 Visie onderwijs Mijn visie op het onderwijs is tot stand gekomen door ervaring uit mijn eigen schoolperiode als leerling en mijn stageperiodes als docent. Als ik terug kijk op mijn eigen schoolperiode, dan heb ik die als zeer positief ervaren en ben ik altijd met veel plezier naar school gegaan. Zelf ben ik heel vrij opgevoed. Mijn ouders zijn ook heel creatief. Mede daardoor heb ik van kleins af aan veel geknutseld en getekend. Hier kijk ik erg positief op terug. Ik ben blij dat ik altijd mijn creativiteit heb kunnen ontwikkelen. Ik wens dit mijn leerlingen zeker ook toe. Ik vind het heel jammer als mensen er het geduld en de concentratie niet voor op kunnen brengen. Dat zie ik als een uitdaging om de rust in henzelf weer terug te kunnen vinden om hun creativiteit alsnog te kunnen uiten. Ook die leerlingen die niet zo vaardig zijn met hun creativiteit moeten vooruitgang kunnen boeken. Ook al is dit dan misschien in kleine stapjes. Door een succeservaring kun je elke keer een stukje verder komen in je ontwikkeling. Mijn doel is een leerling zo te motiveren zodat zij het maximale uit zichzelf kunnen halen. Om dit succes te bereiken moet een leerling actief zijn, initiatieven nemen, zelfstandig kunnen werken en steeds meer verantwoordelijkheid kunnen nemen. De belangrijkste eigenschappen die een docent moet bezitten zijn volgens mijn beleving: enthousiast zijn over je vak, geduld en een positieve instelling hebben. Het doel van CKV- lessen is uiteraard de leerlingen motorieke vaardigheden bij te brengen, maar dit is zeker niet het enige doel: als docent help je leerlingen in hun zoektocht naar zichzelf en plaats in de maatschappij. Dit zorgt er ook voor dat ze sociaal een stuk vaardiger worden. Dit is weer te versterken door ze bijvoorbeeld in een groepje aan een tekening te laten werken, want dan moeten ze afspraken maken zoals wie wat doet. Zo leren ze taken verdelen. Het is fijn om een band te hebben met de leerlingen. Dit bereik je door een praatje met de leerlingen te maken en ze ook eens te vragen naar hun interesse. Ik vind dat ook erg leuk om te doen. Zo krijgen ze meer het gevoel dat je met ze begaan bent en ze er bij horen. En zo weten ze ook dat je er voor ze bent als ze hulp nodig hebben. Aristoteles was van mening dat alle menselijke handelingen, gericht zijn op een doel. Het hoogste doel noemt hij het geluk. Uiteindelijk doen we de dingen voor ons eigen geluk. Aristoteles omschrijft geluk op drie manieren: 1 Veel plezier hebben en zo weinig mogelijk pijn. 2 Gekend of geëerd worden door anderen. 3 Geluk begrijpen. Dit doel kun je volgens hem bereiken door twee vormen van handelingen: het poëtisch doel en de praxis. Een poëtisch doel is bijvoorbeeld een sjaal breien. Zodra je klaar bent met je breipennen is het doel bereikt en houdt de handeling op. Bij praxis ligt het doel in de handeling zelf.

3 Dit verschil merk ik ook bij de leerlingen. Sommige leerlingen vinden het kneden en voelen van de klei leuker dan het uiteindelijke resultaat. Het uiteindelijke resultaat hoeft dus niet altijd het doel te zijn. Ik vind het belangrijk dat ze plezier hebben in het creatief bezig zijn. Als docent probeer je de lessen zo leuk mogelijk te maken voor de leerlingen. Maar andersom moet het niet zo zijn dat er van de docenten verwacht wordt dat de lessen altijd leuk zijn. De lessen handvaardigheid zijn niet het chill-uurtje van de dag! Er moet wel gewerkt en geleerd worden. Niemand is perfect ook de docent niet. Als docent mag je dus wel eens een foutje maken. Deze zal ik niet verbergen door bijvoorbeeld te zeggen: Ik wilde kijken of jullie het in de gaten hadden. Als je jouw eigen fouten verbergt, kun je het idee wekken dat je nooit fouten mag maken en kinderen met faalangst hierin hun gevoel versterken. Als docent moet je ook eerlijk hierin zijn. Ik vind dat je als docent ook aan de regels moet houden. Je geeft tenslotte het goede voorbeeld. Regels voor de leerlingen gelden ook voor de docenten. Vloeken bijvoorbeeld lijkt misschien niet direct een probleem als je een puber bent. Maar de kans zit er in dat het op latere leeftijd een gewoonte wordt. Om dit af te leren is erg moeilijk omdat het dan zo automatisch gaat dat je er zelf niet meer bewust van bent. Als ik in de les scheldwoorden opvang, wijs ik de leerlingen hierop om ze meer besef te geven van wat ze zeggen en waarom. Hoogstwaarschijnlijk dat ik het ze niet direct afleer, maar ik hoop dat het voorkomt dat ze later een mooie baan mislopen omdat ze verkeerd taalgebruik gebruiken wat bij mij anders was toegestaan. Gedragsproblemen zijn nooit van de ene op de andere dag ontstaan. Daar is meer aan de hand. Achter elk gedragsprobleem zit een verhaal. Het volledige verhaal zorgt ervoor dat je het gedrag van de leerling beter begrijpt. Daarom vind ik dat hele verhaal erg interessant en belangrijk. Doordat je als docent ook een vertrouwenspersoon probeert te zijn, hoop ik achter deze verhalen te komen. Door je open op te stellen en regelmatig een praatje met ze te maken, zul je dit vertrouwen kunnen winnen. Rust en kalmte uitstralen is iets waar van ik denk dat veel mensen de invloed onderschatten. Dieren reageren hier heel heftig op omdat ze onze taal niet begrijpen maar zeker ook de leerlingen voelen onbewust eventuele spanning en onrust goed aan. Als je zelf rust uitstraalt, is de kans dat je leerlingen minder druk zijn een stuk groter. Belangrijke kernwoorden in het onderwijs zijn voor mij: Positief zelfbeeld, betrokkenheid, eerlijkheid, jezelf zijn en wilskracht. Toelichting op deze kernwoorden: Een heel belangrijk punt vind ik het positief zelfbeeld van de leerling bevorderen door middel van succeservaring. Dit kan voor iedereen wat anders betekenen. Je krijgt hierdoor een positief gevoel. Na een succeservaring, kun je telkens een stukje verder komen in je ontwikkeling.

4 Een positieve mentaliteit werkt aanstekelijk en dit straal je uit als docent. Bij leerlingen zorgt een positieve instelling ervoor dat zij met plezier in het leven staan, open en vol vertrouwen kunnen zijn. Een positief zelfbeeld zorgt ook voor een positieve houding en een positieve kijk in het leven. Succeservaringen dragen bij aan een positief zelfbeeld. Je betrokken voelen geeft een gevoel van erbij horen en er toe doen. Eerlijkheid heeft vooral te maken met respect. Eerlijkheid geldt niet alleen tegenover de docent maar ook tegenover elkaar. Het enige dat je met liegen bereikt is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt zei Aristoteles, Grieks filosoof (384 v. C. 322 v. C.). Jezelf zijn zorgt ervoor dat je jezelf leert kennen, jezelf kunt verbeteren en ontwikkelen. Wilskracht heb je nodig om datgene te kunnen bereiken dat je graag wilt. Een mooi citaat dat hierbij aansluit: Het ongeduld heeft vleugels en vliegt zijn doel voorbij, het voornemen pakt zijn koffer en mist de reiskoets, de wilskracht vertrekt te voet en komt waar zij wezen wil. Een citaat van de Franse schrijfster Comtesse Diane de Beausacq ( ). Creativiteit bij een leerling wil je niet blokkeren door negatieve invloed. Vaak hebben we de neiging om ons te focussen op negatieve emoties. Onze overlevingsdrang komt dan in actie en heeft als gevolg dat we direct op zoek gaan naar de snelste oplossing. Dit terwijl voor het begin van een creatief proces, er openheid van de leerling nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat er minstens drie keer zoveel oprechte positiviteit nodig is als negativiteit. Dit is iets waar ik zeker naar handel in mijn lessen. Figuur 1 Luc Stevens, autonomie, competentie en relatie in balans. Luc Stevens heeft onderzoek gedaan naar de behoefte aan relatie, competentie en autonomie. Als deze drie in balans zijn dan is er welbevinden, motivatie, inzet en zin in leren. Als dit niet in balans is ontstaan er taakhoudings- en motivatieproblemen. Het is belangrijk dat de leerlingen leren. Maar ik ben er van overtuigd dat als de relatie en sfeer in de klas goed is, dat dit het leren versterkt. De lessen moeten nuttig en doelgericht zijn. Ik ben voorstander van beroepsgerichte kennis zodat deze beter toepasbaar is door de leerling. Hierdoor zal de interesse hoger zijn. Dit bevordert weer het leerproces. Het is goed om open te staan voor initiatieven van leerlingen. Zo betrek ik ze meer bij de opdrachten met een actievere instelling. Het bevordert ook nog eens de band met je leerlingen. Verder wil je ze kennis overbrengen. Kennis over materialen en gereedschap bijvoorbeeld. Het zou leuk zijn als ze later nog eens aan je lessen terug denken tijdens bijvoorbeeld het klussen in hun nieuwe huis. Ik ben er van overtuigd dat ze door een positieve ervaring met hun houten werkstuk later eerder klusjes met hout aan durven pakken. Ik ben van mening dat iedereen een spijker in een stuk hout moet kunnen slaan en dat ooit eens moet hebben gedaan.

5 Leerlingen moeten eerst iets zelf proberen voor ze hulp inschakelen. Lukt het niet, vraag het een medeleerling. Zo creëer je een stukje zelfstandigheid. Als je er dan nog niet uit komt, raadpleeg je de docent. Hierdoor creëer je ook meer tijd om de leerlingen die echt je hulp nodig hebben, goed te kunnen assisteren. De meeste kinderen (en vooral ouders) gaan direct met een lekke band naar de fietsenmaker of naar de kleermaker om een knoop aan te zetten! Tegenwoordig heerst er een soort afschuifcultuur. Als je iets niet goed kan of nog nooit hebt gedaan, probeer je dit ook niet. Je gaat gewoon naar de specialist om het te laten doen. Dat dit dan ook nog eens geld kost terwijl je het gemakkelijk zelf kunt doen, maakt niet uit. We zijn verleerd om een fietsband te plakken of een knoop aan te zetten. Onze opa s en oma s weten dit soort dingen vaak wel. Zijn we lui geworden? Hebben we het financieel veel te goed? Of komt het omdat we niet weten hoe het moet? Als het komt omdat we niet weten hoe het moet, dan kunnen we daar iets aan doen. Ik denk dat dit binnen de vakken van handvaardigheid of techniek wel mogelijk is. Als leerlingen dit soort kleine maar handige dingen kunnen, dan zullen ze dat in het dagelijks leven ook toe passen. Ze zijn meer zelfredzaam en zullen minder snel hulp in hoeven te schakelen. Ze zullen trots zijn dat ze weer kunnen fietsen op de fiets die ze zelf gemaakt hebben. Of de kleding weer aan kunnen waar ze die losgelaten knoop zelf weer aan hebben gezet. In bijvoorbeeld Iran is de lesmethode voor kunsteducatie verplicht gesteld door de overheid. In Nederland is dit niet verplicht en is er voor de docenten veel vrijheid om deze lessen in te vullen. Ik vind het erg belangrijk dat kinderen op school ook praktische dingen leren. Onderwijs moet doelgericht zijn, zodat leerlingen meteen zien waarom ze de dingen leren. Tijdens mijn lessen aan de brugklas en derde jaars VMBO-t, zie ik regelmatig werkstukken in de container eindigen. Dat zijn dan vaak werkstukken die ze puur gemaakt hebben omdat het moest. Ze zijn zo ontstaan door de middelen die ze gemakkelijk voor handen hadden. Er zit weinig gedachtegang in. Ze zijn met hun handen bezig geweest en hebben hun punt binnen. De eerste vraag die daarna bij ze op komt is: Waar is de container?. Jammer, een gemiste kans naar mijn idee. Ik vind dat een opdracht zo moet zijn dat er meer in zit dan alleen dat wat ze leren. Handvaardigheid is niet alleen maar gewoon met je handen bezig zijn. Je kunt in een opdracht een nieuwe techniek of nieuw materiaal verwerken. Of als je ze laat kleien, kun je een mens of gezicht laten kleien. Zo kun je ze tevens wat leren over de anatomie van de mens. Op welke hoogte de ogen en oren horen te zitten bijvoorbeeld. Of een ander voorbeeld: een los naadje van een kledingstuk repareren. Dit is praktisch. Een leuke opdracht kan dan zijn om bijvoorbeeld een kledingstuk mee te nemen dat je niet meer aan trekt en hier iets creatiefs mee te doen. Ik motiveer leerlingen om elkaar te helpen. Hiervoor kan ik leerlingen die ergens heel goed in zijn inzetten. Ik vertel ze waar ze zo goed in zijn en of ze dat aan de andere leerling willen uitleggen. Zo heb je twee vliegen in een klap: de goede leerling is trots

6 op zijn kunnen en de andere leerling wordt geholpen. Terwijl ik ondertussen weer verder kan met andere taken. Mijn streven is dat de werkstukken die in mijn lessen worden gemaakt, meerwaarde krijgen doordat je er trots op bent. Trots omdat het zo mooi gelukt is om die nieuwe techniek onder de knie te krijgen met dat moeilijke materiaal bijvoorbeeld. Het mooie werkje is de beloning van je arbeid. Ik ben niet iemand die zo enorm stilstaat bij de emoties die je er in stopt. Geen emotiekleien in mijn lessen. Vroeger leerde je ambachten. Onze oma s hebben nog breilessen op school gehad in de jaren 70. Meisjes leerden sokken breien en stoppen. Jongens kregen extra gym om zo hun energie kwijt te kunnen. Deze lessen waren op het schoolplein, een gymzaal hadden ze toen nog niet. Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes. De meiden kunnen zich bijvoorbeeld beter en langer concentreren. Een vaardigheid die toch wel behoorlijk handig is tijdens de les. Toch krijgen ze hetzelfde onderwijs. In Zweden gebeurt dat heel anders. Daar zijn de leraren op crèches verplicht om rolpatronen te doorbreken. Rollenbevestigend speelgoed als auto s en keukentjes zijn er niet. Ze worden gestimuleerd om seksneutraal te spelen. Jongens mogen net zo goed in een prinsessenbed slapen. Het is al gebleken dat mannen die hiermee opgevoed zijn, zich later niet schamen om thuis te blijven bij de kinderen. Zelf denk ik dat we niet terug moeten naar breilessen terwijl de jongens gymles hebben maar dat je binnen dezelfde les wel keuzeopdrachten kunt aanbieden. De ene opdracht kan meer gericht zijn op de meiden en de andere op jongens. Zo kun je tegelijkertijd een handwerkopdracht en een houtopdracht geven. Natuurlijk mogen de jongens ook kiezen voor de handwerkopdracht. Ik merk in mijn lessen dat de meiden vooraf mooie ingekleurde schetsen maken en dat de jongens hier een hekel aan hebben. Dit zou ik gebruiken bij het maken van de opdrachten. Figuur 2 Kuiperij, een zo goed als verdwenen ambacht. Het ambacht wordt gezien als oubollig en saai. Gelukkig is het breien op dit moment weer hip door de hype van het wildbreien. Hopelijk geldt dit ook voor de vele andere ambachten. De meeste ideeën over onderwijs zijn niet nieuw, maar niet iedereen kent de oude ideeën (Euclides, Grieks wiskundige en filosoof 360 v. C v. C.). Vroeger werden de ambachten van vader op zoon over gebracht of kwam er iemand in de leer bij bijvoorbeeld de hoefsmid of schoenmaker. Als je een meesterproef goed had afgerond dan kreeg je de titel Meester. Een mooi citaat van Simon Carmiggelt hierop is: Het aardige van het ambacht schrijven is dat je het nooit leert. ( ). Of Wat men moet leren doen, leert men door het te doen. van Aristoteles, Grieks filosoof (384 v. C. 322 v. C.)

7 Op dit moment zijn ze in het onderwijs hard bezig om de ambachten niet te laten uitsterven. Daarvoor moet het hipper en moderner gemaakt worden om te zorgen dat het jongeren weer aantrekt. Het grotendeel van de jeugd verkiest de kenniseconomie boven de ambachtseconomie, als je jongeren in het voortgezet onderwijs al op een leuke manier kunt laten kennismaken met ambachten. Onderwijs moet up-to-date zijn. Je moet met de tijd mee gaan en voorzien zijn van moderne middelen. Leerlingen die niet geïnteresseerd zijn, nemen geen informatie op. Suffe lesstof die jaar na jaar wordt herhaald zal weinig enthousiasme op wekken. Het moet genoeg uitdaging bieden voor de leerlingen en dit met voldoende variatie, passend bij de juiste doelgroep. Ik begrijp wel dat niet alle opdrachten alleen maar praktisch of extra leerzaam kunnen zijn. Het is ook leuk om eens extra los te kunnen gaan en je creativiteit de vrije loop te kunnen geven. Het is daarom ook belangrijk dat ze af en toe een opdracht hebben met veel vrijheid. Hoewel ik daar eigenlijk ook weer iets leerzaams in zie. Om te kijken hoe de leerling met deze vrijheid om gaat. Dit zal waarschijnlijk door de vele aangeleerde technieken, mooie werkstukken opleveren. Doordat niet alle opdrachten deze vrijheid bezitten zullen ze het meer waarderen en hoop ik dat zulke werkstukken niet direct in de container belanden. Leerfabrieken is een mooi voorbeeld. Hier wordt je diploma behaald door het werken in het vak, begeleid door echte leermeesters. Leren door te doen, werken in de praktijk. Ideaal voor leerlingen die problemen hebben met het normale onderwijs. De leerfabriek wil de kloof tussen de geleerde theorie op school en de praktijkervaring op stageadressen dichter bij elkaar brengen. Aandacht voor vakmanschap. Ook hier worden de producten echt op de markt gebracht en verkocht tegen een redelijke prijs. Zo hebben ze al een fietsfabriek, een e-scooterfabriek en een sapfabriek gestart. Ouders pushen hun kind vaak om naar het hoger onderwijs te gaan om later een goed salaris te kunnen hebben. Maar de kans op een baan met het werken met je handen is groter dan een chique baan op kantoor. Hogescholen en universiteiten zouden zich ook meer moeten richten op gespecialiseerd vakwerk. Zo beweert ook Amerikaanse schrijfster en sociaal criticus Camille Paglia. We gaan een tekort krijgen aan ambachtslieden. Hoe gaan we dit oplossen? Al het handwerk laten uitvoeren door de lage loonlanden? Figuur 3 Camille Paglia, Amerikaanse schrijfster en sociaal criticus.

8 Ouders pushen hun kind vaak om naar het hoger onderwijs te gaan om later een goed salaris te kunnen hebben. Maar de kans op een baan met het werken met je handen is groter dan een chique baan op kantoor. Hogescholen en universiteiten zouden zich ook meer moeten richten op gespecialiseerd vakwerk. De aansluiting van opleidingen en het bedrijfsleven kan volgens mij veel beter. Veel Mbo-opleidingen zijn te theoretisch, met alleen stage los je dat niet op. De schoolopdrachten kunnen veel realistischer. Op het Sint Lucas in Boxtel hadden ze hier goed over nagedacht. Ik heb hier een jaar stage gelopen. Op het einde van het vierde leerjaar moet je de meesterproef voldoen om je diploma te kunnen behalen. Op het Sint Lucas hebben ze zelfs echte opdrachten van bedrijven, die dan ook echt uitgevoerd worden. Daar kun je al student en als school echt super trots op zijn. Mijn leerlingen zullen het ambacht weten te waarderen, dat is een belangrijk onderdeel van mijn visie. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg

9 Bronvermelding: Back2school. (2011). Leerlingen verdienen goede leerkrachten en uitdagend onderwijs. 7 november 2013, FHKN. (2013). Ambachten: werken met je handen, hoofd, hart en passie. 3 november 2013, Het kind. (2012). Promotieonderzoek: Aristoteles helpt leraren bij moreel kompas. 27 november 2013, Kunstzone. (2013). Blokkeren of inspireren. 7 november 2013, Maas Leerfabrieken. (2013). De Leerfabriek. 3 november 2013, Nrc. (2010). Stel in hoger onderwijs het ambacht in ere. 15 november 2013, Pierre van Meeuwen. (2012). Op zoek naar motiverend onderwijs voor het VMBO. 2 november 2013, Ralfi lezen. (2010). De school van vroeger. 28 november 2013, de-school-van-vroeger Telegraaf. (2013). Onderwijs Houdt te weinig rekening met jongens. 2 november 2013, Volkskrant. (2011). Wie wil er nog een ambacht leren. 2 november 2013, Youngworks. (2011). Lang leve het ambacht? 2 november 2013, Wikipedia. (2013). Kuiperij. 6 november 2013,

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

WIJ WETEN DAT JE HET KAN

WIJ WETEN DAT JE HET KAN WIJ WETEN DAT JE HET KAN WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school Het Praktijkcollege Zuidwijk, ook wel HPC Zuidwijk. Onze school zal hier nog maar 2 jaar staan.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd Naam:. Datum:. ZIEN!leerlingvragenlijst Dit klopt (bijna)nooit Dit klopt soms Dit klopt vaak Dit klopt (bijna) altijd BT BETROKKENHEID VH Volharding 1. Als mijn juf of meester iets uitlegt, let ik op.

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Meisjes en jongens, dames en heren,

Meisjes en jongens, dames en heren, Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2011-2012, Noorderpoort VMBO Groningen-Zuid/Zernike College, 15 september 2011 Meisjes en jongens, dames en heren, Het woord

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD Gegevens Student: Naam student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 E-mailadres: mariska_gerritsen@hotmail.com Studiejaar+ Klas: 2013 Deeltijd

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

Maak de test INTRODUCTIE. Waar ben je uit jezelf gemotiveerd voor? MOTIVATIE. Noem hier de namen van de leerlingen YOUNGWORKS

Maak de test INTRODUCTIE. Waar ben je uit jezelf gemotiveerd voor? MOTIVATIE. Noem hier de namen van de leerlingen YOUNGWORKS YOUNGWORKS OVER ONS YOUNGWORKS OVER ONS BINNENSTEBUITEN YOUNGWORKS MARK VAN RIJN @markvrijn 3 NOVEMBER 2016 - KSE - ETTEN LEUR YOUNGWORKS OVER ONS Het geheim achter gemotiveerde pubers, enthousiaste leerlingen

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld.

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. De visie van de trainer/coach over de speelwijze en de te behalen doelen is duidelijk 4 35 25 15 5

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

aanbied, maakt de leerling dat niet. Hij komt verveeld over en heeft nergens zin in.

aanbied, maakt de leerling dat niet. Hij komt verveeld over en heeft nergens zin in. 1. Motivatie Deze leerling heeft er geen zin in Ik zie een leerling die vervelend is, het niet naar zijn zin heeft, niet blij is Hij bezorgt regelmatig overlast voor mij en de klas. De leerling hangt lusteloos

Nadere informatie

1 Aanbevolen artikel

1 Aanbevolen artikel Aanbevolen artikel: 25 november 2013 1 Aanbevolen artikel Ik kan het, ik kan het zélf, ik hoor erbij Over de basisingrediënten voor het (psychologisch) welzijn Een klassieke motivatietheorie toegelicht

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

leerlingen voor Over de school Capellenborg jou! benieuwd naar In Wijhe ben je zó! School in cijfers

leerlingen voor Over de school Capellenborg jou! benieuwd naar In Wijhe ben je zó! School in cijfers voor leerlingen Capellenborg is jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers 4 Over de school 6 ARTmedia inhoud 8 Theater 10 Dagje Capellenborg 12 Sport 14 Wat vinden leerlingen?

Nadere informatie

leerlingen voor Capellenborg jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers

leerlingen voor Capellenborg jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers Capellenborg is jou! benieuwd naar voor leerlingen Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers 4 Over de school inhoud 6 Artitec 8 Theater 12 Sport 10 Muziek 00 16 School in cijfers 16 In Wijhe

Nadere informatie

Hier staan we voor! www. lentiz.nl/floracollege

Hier staan we voor! www. lentiz.nl/floracollege Dit is wie we zijn. Het Lentiz Floracollege wil werken aan een duidelijke uitstraling in onze regio., waarvan we de betekenis gezamenlijk hebben bepaald, helpen daarbij. Hier staan we voor! Met ondernemen,

Nadere informatie

Stellingen leerlingvragenlijst

Stellingen leerlingvragenlijst Stellingen leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 1.0 sept 2011 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst Stellingen en toelichtingen

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks.

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. (TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. INLEIDING Veel mensen in Nederland kunnen niet goed lezen

Nadere informatie

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S

L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S 3 L O O P B A A N L E R E N & C O M P E T E N T I E S i n h o u d 2 Loopbaanleren Wat zijn competenties? Waarom competenties? De competenties De werkwijze Wat is de winst? 4 Zelfstandig werken competentie

Nadere informatie

Het slagingspercentage. het Marecollege ligt boven het landelijk gemiddelde.

Het slagingspercentage. het Marecollege ligt boven het landelijk gemiddelde. Het slagingspercentage van het Marecollege ligt boven het landelijk gemiddelde. Welkom op het Marecollege! Wij zijn een vrijeschool voor vwo, havo en vmbo-tl. Je hebt bij ons de keuze uit alle vakken en

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

MOTIVATIE INTRODUCTIE

MOTIVATIE INTRODUCTIE BINNENSTEBUITEN 12 MAART 2015, BÈTAPARTNERS Al meer dan 16 jaar een autoriteit op het gebied van jongerencultuur Jaarlijks contact met duizenden jongeren Research, trends, campagnes, lezingen, trainingen

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan de docenten.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan de docenten. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 3 Dt Stageschool: Sint Lucas Stagebegeleider: H. van Gogh B. Vermogen

Nadere informatie

leerlingen open Dag 18 februari Open lesmiddag 15 februari Aanmelden Open Lesmiddag kan vanaf januari via onze website

leerlingen open Dag 18 februari Open lesmiddag 15 februari Aanmelden Open Lesmiddag kan vanaf januari via onze website leerlingen open Dag 18 februari Open lesmiddag 15 februari Aanmelden Open Lesmiddag kan vanaf januari via onze website Welkomstwoord Gerwald: Ik heb het gevoel dat ik serieus word genomen. Docenten helpen

Nadere informatie

Praktijkonderwijs. Elke Leerling Doet Ertoe

Praktijkonderwijs. Elke Leerling Doet Ertoe Praktijkonderwijs Elke Leerling Doet Ertoe Op het Praktijkonderwijs van het Elde College leer je door te doen. Je leert vaardigheden die nodig zijn om later te gaan werken en zelfstandig te kunnen wonen

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen).

Alle uitspraken/ antwoorden van ouders op onderwijscafé OPONOA, 26/10. Per vraag in volgorde van belangrijkheid (antwoorden zijn gewogen). Bijlage bij verslag oudercafé OPONOA 26 oktober 2016 Aan : CvB, klankbordgroep (verspreiding bepalen in klankbordgroep) Betreft : Impressie en uitkomsten oudercafé 26 oktober 2016 Datum: : 28 oktober 2016

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

Jaargang 34, nummer 8, 10 januari Agenda

Jaargang 34, nummer 8, 10 januari Agenda Jaargang 34, nummer 8, 10 januari 2019 Agenda Vrijdag 18 januari Creamiddag groep 1/2 Woensdag 23 januari Voorleesontbijt peuter/kleuter Vrijdag 25 januari Studiedag kinderen hele dag vrij Woensdag 6 februari

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Samen bouwen aan jouw toekomst

Samen bouwen aan jouw toekomst Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Samen bouwen aan jouw toekomst i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Dit is mijn school. Ik heb moeite met schoolwerk maken. Maar op

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Interview Han van der Maas

Interview Han van der Maas Interview Han van der Maas Voor mij is programmeren een essentiële tool, zoals hamer en spijkers voor een timmerman 272 Interview Hoe ben je zelf geïnteresseerd geraakt in programmeren? Pas op de universiteit,

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch.

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch. JIJ MAAKT HET OP EMMA Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch. Ga je naar het vmbo, basis, kader of wil je liever naar de theoretische leerweg? Dan

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag

Verhogen van leerlingmotivatie. bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Astrid van den Hurk & Kris Verbeeck Verhogen van leerlingmotivatie bij wereldoriëntatie / kernconcepten door motivatie-ondersteunend leerkrachtengedrag Najaar 2013 Programma Opening en welkom Deelname

Nadere informatie

januari uitgave over 10 jaar? my branding swot wie is Chantal van westerop? chantal van westerop 1

januari uitgave over 10 jaar? my branding swot wie is Chantal van westerop? chantal van westerop 1 Chantal januari uitgave over 10 jaar? my branding swot wie is Chantal van westerop? chantal van westerop 1 Editors note inhoud Beste Lezer, Super leuk dat ik jouw interesse heb weten te wekken en je nu

Nadere informatie

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015!

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015! Als je niet naar een gewone mavo wilt, maar naar een SUPER-MAVO moet je op Penta Hoogvliet zijn. De mavo van en de havo-top van Penta Hoogvliet noemen we samen de BUSINESS SCHOOL. Wat is er zo bijzonder

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ WERELD- STAPPEN Mijn naam is Iris. Ik ben 16 jaar. Als ik in de spiegel kijk zie ik een jongedame die er mag zijn. Maar zo dacht ik twee jaar geleden

Nadere informatie

Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Maart 2014

Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Maart 2014 Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Maart 2014 www.mediaenmaatschappij.nl De Social Media Professional opleiding wordt als goed en zelfs uitstekend beoordeeld, door enthousiasme en deskundigheid

Nadere informatie

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek

Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Inhoud: Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de SCOL Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Werken op de Arenberg

Werken op de Arenberg RKBS DE ARENBERG Februari 2017 Werken op de Arenberg Schooljaar 2016-2017 startten er 7 nieuwe collega s en 2 lio stagiaires op de Arenberg. Heel spannend zo n nieuw begin en helemaal als de dan ook nog

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2010-2011, Grootegast, 31 augustus 2010 Er was eens een boerin die twee emmers verse, romige melk buiten zette. Vlakbij

Nadere informatie

info MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN

info MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN info 2017 2018 MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN HOI! WIJ ZITTEN OP DE HEEMGAARD. EEN SUPERLEUKE SCHOOL IN APELDOORN. KOM JE OP ONZE OPEN DAG? OF OP EEN VOORLICHTINGSAVOND? DAN ZIEN WE JE DAAR! open dag 20

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Schoolkrant. We geven les:

Schoolkrant. We geven les: Schoolkrant algemeen christelijke school: dat zie je aan de aandacht die we hebben voor 'het omgaan met elkaar taalgebruik pesten we doen er iets aan we vinden het belangrijk dat leerlingen ouders en personeel

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Resultaten eduscrum 2012

Resultaten eduscrum 2012 Resultaten eduscrum 0 www.ashram.nl www.eduscrum.nl Resultaten kwantitatief toets cijfers (0) Leerjaar vak Cijfergemiddelde met eduscrum Cijfergemiddelde parallelklassen zonder eduscrum vwo Scheikunde

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten Gratis E-book Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten Weerbaar Sterk In Balans Een kind met zelfvertrouwen vindt zichzelf de moeite waard! THE GOOD TABLE 33 Welkom Welkom bij mijn mini e-book

Nadere informatie

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: MAVO, KADER, BASIS

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: MAVO, KADER, BASIS JIJ MAAKT HET OP EMMA Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: MAVO, KADER, BASIS Ga je naar het vmbo, mavo, kader of basis? Dan moet je op het Emmacollege zijn; daar ontdek je

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Film première 29 juni!

Film première 29 juni! Nieuwsbrief 10 Jaargang 5 01-05- 2015 www.aventurijn.almere-speciaal.nl De 10e editie van de nieuwsbrief schooljaar 2014-2015 BELANGRIJKE DATA: 15-19 juni oudergesprekken 19 juni sport en vrije tijd 26

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Uw fotografie en moderne beeldvorming Iedereen die communiceert over techniek draagt bij aan de beeldvorming

Nadere informatie

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO.

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In de eerste klas krijgen alle leerlingen tijdens de LO lessen een Rots en Water

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas!

Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Hoogbegaafde leerlingen gelukkig in mijn klas! Een training voor leerkrachten Leer in drie dagen hoogbegaafde kinderen herkennen, begeleiden en onderwijzen Data: 12 oktober, 2 november en 9 november 2016

Nadere informatie

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Leerlingfolder Groen moet je doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Eindhoven 10x vraag en antwoord: dat is makkelijk kiezen! 1 2 Een dag op school Hoe ziet mijn schooldag eruit? De

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard.

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. KLANTTEST Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Onderzoeksvraag 3. Vraagstuk 4. Doelstelling 5. Hypothese 6. Functieomschrijving

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit.

Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit. Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit. Goed, duidelijke manier van les geven Goed en zinvol. Goed

Nadere informatie