Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek"

Transcriptie

1 Inhoud: Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de SCOL Omschrijving en aanwijzingen voor het scoren van de nieuwe categorieën en vragen in de LeerlingSCOL Toelichting op het SCOL normeringsonderzoek Vernieuwing van de SCOL Om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen en veranderd toezicht in het sociale domein van het onderwijs, heeft Rovict in het afgelopen jaar aan de CED-Groep de opdracht gegeven om: de SCOL uit te breiden met nieuwe schalen voor sociale veiligheid en welbevinden; een nieuw normeringsonderzoek uit te voeren om de normen nog ruim voor de vervaldatum te actualiseren; Dit onderzoek is in het najaar van 2014 van start gegaan. Inmiddels is een pilot-onderzoek uitgevoerd. In de pilot zijn de vragen voor de nieuwe schalen en kleine verbeteringen in de huidige vragen getest. Deze pilot is uitgevoerd onder een beperkt aantal scholen. Nu zijn we toe aan het normeringsonderzoek. De nieuwe vragen zijn bekend, maar de normen moeten nog worden bepaald. Ook willen we de bestaande vragen en schalen opnieuw normeren. Daarvoor is een representatieve steekproef van 400 scholen in Nederland nodig. Uw school doet mee aan het onderzoek. Wij zijn u daarvoor zeer erkentelijk. Wat vraagt deelname aan het normeringsonderzoek van u? U vult voor deze voorjaarsafname van de SCOL in voor alle leerlingen van alle leerjaren, dus ook voor die van de leerjaren 1 en 2. Dit is van belang, omdat we de resultaten van de leerlingen van de verschillende leerjaren met elkaar moeten kunnen vergelijken. Daarnaast vult u negen nieuwe vragen in. Deze vragen hebben we in het programma ingebouwd. U ziet deze vragen onderaan het SCOL Scoreformulier onder een apart kopje. Uw leerlingen van de leerjaren 6 t/m 8 vullen de LeerlingSCOL in. Ook de LeerlingSCOL is voor deze afname uitgebreid met 9 nieuwe vragen. Als u normaal gesproken de LeerlingSCOL niet gebruikt, is de LeerlingSCOL nu voor u geactiveerd voor de voorjaarsafname van Hieraan zijn voor u uiteraard geen kosten verbonden. U kunt alle functionaliteit die daarbij hoort gebruiken gedurende deze periode. Mocht u de SCOL al hebben ingevuld voor de voorjaarsafname als het onderzoek van start gaat, dan is de afname automatisch ontgrendeld als deze vergrendeld was. Eerder ingevulde gegevens blijven bewaard. U hoeft dan alleen nog de toegevoegde onderzoeksvragen onderaan het SCOL

2 Scoreformulier in te vullen. De leerlingen kunnen de negen onderzoeksvragen ook alsnog invullen, zonder dat zij alle vragen opnieuw te hoeven maken. Leerlingen kunnen inloggen met de eerder verstrekte accounts of u kunt nieuwe accounts voor hen aanmaken. Wat levert deelname aan het normeringsonderzoek u op? U kunt als eerste kennismaken met de vragen waarmee de SCOL vermoedelijk wordt uitgebreid. Als dank krijgt u na afloop van het onderzoek (in de herfst van het nieuwe schooljaar) een overzicht waarin de resultaten van uw school op de nieuwe vragen worden gerapporteerd, afgezet tegen de nieuwe normen. Hoe gaat het verder na het onderzoek? Als het onderzoek is afgerond, zetten we de onderzoeksvragen weer uit. U ziet dan weer de SCOL zoals u die gewend was. De vragen die betrekking hadden op het onderzoek zijn niet meer zichtbaar. De vernieuwde SCOL wordt aan de COTAN ter beoordeling voorgelegd. Zij beoordeelt de kwaliteit van de nieuwe SCOL. Zodra we een positieve beoordeling hebben ontvangen, zullen we de nieuwe SCOL definitief opnemen in de software.

3 De nieuwe categorieën en vragen in de SCOL U kunt de SCOL gewoon invullen zoals u gewend bent. Er zijn twee nieuwe categorieën: Welbevinden en Sociale veiligheid met daarbij nieuwe vragen. Hieronder geven we daarvan een korte omschrijving. Ook bij deze vragen baseert u uw score op de mate waarin de leerling het sociaal competente gedrag in verschillende situaties laat zien. Welbevinden Als een leerling zich op school prettig voelt, is hij op school ontspannen. Hij maakt plezier, toont interesse en is betrokken bij de activiteiten. Hij doet actief mee en gaat ontspannen om met andere leerlingen en met de leerkracht. Welbevinden wordt zichtbaar in het volgende concrete gedrag: 1. Maakt plezier op school Heeft de leerling het naar zijn zin met anderen? Bijvoorbeeld samen lol maken of gedreven ergens aan werken? Maar een leerling kan ook in zijn eentje plezier hebben. Luistert de leerling bijvoorbeeld intens naar een verhaal van de leerkracht of geniet hij van een werkje (denk aan flow )? 2. Gaat leuk met andere kinderen om Heeft de leerling contact met andere leerlingen? Kan hij op een positieve en ontspannen manier contact aangaan en ook contact onderhouden gedurende een activiteit? Leerlingen mogen verschillen in hun behoefte aan contact met anderen. Het gaat erom dat ze een prettig contact hebben als ze het willen of als het nodig is. 3. Speelt/werkt actief mee Toont de leerling interesse en is hij betrokken bij de lesgebonden en andere activiteiten? Heeft hij inbreng en initiatief bij opdrachten en in vrije situaties? Doet hij zijn best bij spreekbeurten en werkstukken? Luistert hij met belangstelling naar anderen en stelt hij wel eens een vraag naar aanleiding van wat iemand vertelt? 4. Praat leuk met de leerkracht Heeft de leerling een goede relatie met de leerkracht? De relatie wordt zichtbaar in de vanzelfsprekendheid van het contact tussen leerling en leerkracht. Maakt de leerling wel eens een grapje met de leerkracht of heeft hij af en toe een onderonsje? Laat de leerling uit eigen beweging iets aan de leerkracht zien dat hij gedaan of gemaakt heeft? Vraagt of vertelt hij de leerkracht iets, ook als het niet positief is? Sociale veiligheid Het vergroot de sociale veiligheid op school als leerlingen elkaars fysieke en psychische grenzen respecteren en actief bijdragen aan een sfeer in de groep waarin alle leerlingen voelen dat ze erbij horen met al hun eigenschappen en verschillen. Daarbij hoort ook zorgvuldigheid in het gebruik van spullen van anderen. Sociale veiligheid wordt zichtbaar in het volgende concrete gedrag: 1. Stopt als een ander nee zegt Houdt de leerling op met het gedrag dat - bedoeld of onbedoeld- niet prettig is voor de ander, zodra hij door heeft dat de ander dit niet wil? Hij drijft bijvoorbeeld zijn zin door, raakt een medeleerling aan tegen diens zin, of noemt hem bij een spotnaam, maar stopt hiermee als de ander aangeeft of laat merken dat hij dat niet wil of niet prettig vindt.

4 2. Gaat zorgvuldig om met de spullen van een ander Is de leerling zuinig op de spullen van een medeleerling of van de school? Geeft de leerling bijvoorbeeld een geleend potlood of gum terug in plaats van te gooien? Legt het een tas die in de weg ligt, op zijn plek in plaats van er tegen te schoppen? Pakt hij niet meer verf of papier pakken dan nodig, zodat er geen materiaal weggegooid hoeft te worden? 3. Betrekt anderen bij de groep Draagt de leerling bij aan een klimaat waarin leerlingen voelen dat ze erbij horen? Betrekt hij anderen naar vermogen en behoefte bij wat er in de groep gebeurt? Vraagt de leerling bijvoorbeeld een medeleerling die aan de kant staat, om mee te doen of vraagt hij naar de mening van een klasgenoot die niets zegt, maar wel luistert? Komt hij op voor een leerling die onaardig benaderd of buitengesloten wordt? Extra item een keuze maken Legt uit waarom hij/zij een bepaalde keuze maakt, als iemand ernaar vraagt Is de leerling zich bewust van het feit dat hij een keuze gemaakt heeft en welke redenen hij daarvoor had? Kan hij daarover vertellen en overziet hij de consequenties van zijn keuze? Bijvoorbeeld: de leerling legt uit waarom hij kiest voor buiten- in plaats van binnenspelen, waarom hij iets niet wil laten zien aan de groep of welke rol in het toneelstuk zijn voorkeur heeft.

5 De nieuwe categorieën en vragen in de LeerlingSCOL Voor dit onderzoek is het van belang dat ook de leerlingen van leerjaar 6 t/m 8 de LeerlingSCOL invullen. Hieronder staat een korte omschrijving van de nieuwe categorieën en vragen van de LeerlingSCOL. U hoeft deze alleen te gebruiken als een leerling een vraag niet begrijpt. Dan kunt u de omschrijving voorlezen. Verder vullen de leerlingen de LeerlingSCOL gewoon in zoals ze gewend zijn. Als uw school de LeerlingSCOL nu voor het eerst gebruikt, kunt u de handleiding downloaden vanaf de startpagina als u bent ingelogd in SCOL. Op pagina 22 staat de instructie Uitleg door de leraar. Die kunt u gebruiken om de leerlingen te vertellen hoe ze de LeerlingSCOL moeten invullen. Welbevinden Als je je op school prettig voelt, ben je ontspannen. Je maakt plezier en je vindt het belangrijk wat er gebeurt. Je doet goed mee en gaat gemakkelijk en leuk met andere kinderen en met de juf of meester om. Bij welbevinden hoort: 1. Ik maak plezier op school Heb je het naar je zin met andere kinderen? Maak je bijvoorbeeld samen lol of werk je fijn samen? Je kunt ook in je eentje plezier hebben. Luister je bijvoorbeeld goed naar een mooi verhaal van de juf of meester of geniet je van een werkje? 2. Ik ga leuk met andere kinderen om Heb je het leuk met andere kinderen? Vraag je gemakkelijk een ander kind om samen te werken of om iets samen te doen als je daar zin in hebt? En ga je ook leuk om met de andere kinderen terwijl jullie met iets bezig zijn? 3. Ik speel/werk actief mee Vind je het belangrijk wat er op school gebeurt? Doe je mee in de groep met wat jullie doen in de klas, op het plein of in de gymzaal? Laat je weten wat jij vindt of graag wil? Doe je je best als je bijvoorbeeld een spreekbeurt houdt of een werkstuk maakt? Luister je goed als iemand iets vertelt en vraag je wel eens iets aan diegene? 4. Ik praat leuk met de juf of meester Kun je het goed vinden met je juf of meester? Ga je makkelijk naar je juf of meester toe om iets te vragen? Laat je zien wat je gedaan of gemaakt hebt? Maken jullie weleens samen een grapje? Vertel je uit jezelf iets aan je juf of meester, bijvoorbeeld als er iets leuks of juist iets verdrietigs gebeurd is? Sociale veiligheid Samen kun je zorgen dat iedereen zich veilig voelt op school. Je let goed op dat je stopt als je merkt dat iemand iets niet wil. Samen zorg je voor een goede sfeer in de groep waarin alle kinderen voelen dat ze erbij horen, ook als ze een beetje anders zijn. Ook ga je netjes om met de spullen van anderen. Bij sociale veiligheid hoort: 1. Ik stop als een ander iets niet wil en nee zegt Als je iets doet, per ongeluk of expres, en je merkt dat de ander het niet wil, houd je er dan mee op? Bijvoorbeeld: je drijft je zin door, je raakt een ander kind aan of je plaagt een beetje. Het andere kind zegt of laat merken dat hij of zij dat niet wil of niet prettig vindt, stop je er dan mee?

6 2. Ik ben zuinig op de spullen van de school en van de andere kinderen Ben je zuinig op de spullen van andere kinderen of van de school? Als je bijvoorbeeld een potlood of gum hebt geleend, geef je hem dan weer netjes terug? Leg je een tas die in de weg ligt, weer op zijn plek? Pak je niet meer verf of papier dan je nodig hebt, zodat er geen spullen onnodig weggegooid hoeven te worden? 3. Ik laat kinderen die alleen staan ook meespelen met de groep Zorg jij samen met andere kinderen dat alle kinderen voelen dat ze erbij horen? Vraag je bijvoorbeeld een ander kind dat aan de kant staat, om mee te doen? Of vraag je bijvoorbeeld Wat vind jij? aan een kind dat niets zegt, maar wel kijkt en luistert? Als er onaardig gedaan wordt tegen een ander kind of als een ander kind buitengesloten wordt, kom je dan wel eens op voor dit kind? Extra item een keuze maken Ik leg uit waarom ik een bepaalde keuze maak, als iemand ernaar vraagt Weet jij als je een keuze gemaakt hebt, waarom je dit gekozen hebt? En kan je hierover vertellen? Weet je wat de gevolgen van je keuzes zijn? Kun je bijvoorbeeld uitleggen waarom je kiest voor buiten- in plaats van binnenspelen, waarom je iets niet wil laten zien aan de groep of welke rol in het toneelstuk je zou willen hebben?

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

RAPPORTAGE LEERLINGEN SOCIALE VEILIGHEID EN WELBEVINDEN

RAPPORTAGE LEERLINGEN SOCIALE VEILIGHEID EN WELBEVINDEN RAPPORTAGE LEERLINGEN SOCIALE VEILIGHEID EN WELBEVINDEN Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Datum: 24-7-2019 Deze rapportage

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

Stellingen leerlingvragenlijst

Stellingen leerlingvragenlijst Stellingen leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 1.0 sept 2011 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst Stellingen en toelichtingen

Nadere informatie

Vragenlijst naar effect van geluidsapparatuur

Vragenlijst naar effect van geluidsapparatuur Vragenlijst naar effect van geluidsapparatuur Leerlingversie Datum: - - Naam leerling: Geb. datum: Leerkracht: Groep: Ingevuld door: leerkracht / leerling / samen* Leerling draagt: 1 hoortoestel / 2 hoortoestellen

Nadere informatie

Leerling- tevredenheidspeiling. Basisschool Pius X februari 2015

Leerling- tevredenheidspeiling. Basisschool Pius X februari 2015 Leerling- tevredenheidspeiling Basisschool Pius X februari 2015 1. Onderwijsleerproces 2. Schoolcultuur 3. Organisatiemanagement 4. Imago Aantal respondenten: 37/40 1. Onderwijsleerproces 1.1 Leefklimaat

Nadere informatie

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4

Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Leerlijn/ontwikkelingslijn Leren leren cluster 4 Kerndoel 4: De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld om hen heen, ze leren deze gemotiveerd onderzoeken en daarin taken uitvoeren, waarbij

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Vragenlijstresultaat

Vragenlijstresultaat 17/04/2017 18:24 Organisatiemanagement Huisvesting en voorzieningen Kinderen vinden hun lokaal gezellig. Kinderen vinden dat de school er gezellig uit ziet. Kinderen vinden dat de gangen en de wc s netjes

Nadere informatie

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep

- Leerlijn Leren leren - CED groep. Leerlijn Leren leren CED groep Leerlijn Leren leren CED groep 1 1. Taakaanpak Leerlijn leren leren CED groep Groep 1 a. Luistert en kijkt naar de uitleg van een opdracht in een één op één situatie b. Wijst aan waar hij moet beginnen

Nadere informatie

MentorMix Stop pesten met elkaar Datum

MentorMix Stop pesten met elkaar Datum MentorMix Stop pesten met elkaar Datum Een grapje op zijn tijd is leuk en af en toe een beetje plagen is helemaal niet erg. Maar iemand iedere dag pesten kan enorme gevolgen hebben. De gepeste persoon

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1.

Nadere informatie

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording.

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording. Kerkrade, maart 2015 Geachte ouder/verzorger, Wij willen voor onze school nieuwe beleidslijnen uitstippelen. Hieraan liggen onze gedachtes m.b.t. de ontwikkeling van de Doorkijk in de loop van de jaren

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE. Scholen met Succes Postbus DJ Haarlem tel:

Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE. Scholen met Succes Postbus DJ Haarlem   tel: Voorbeeldschool OUDER RAPPORTAGE Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 Datum: 26-7-2019 LEESWIJZER Hartelijk dank voor uw deelname

Nadere informatie

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar ARRANGEMENTKAART maart 2013 leren leren Dagbesteding VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5

Nadere informatie

Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Dit kan ik al goed... Dit kan ik al goed... Hier moet ik nog aan werken...

Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Samenwerken. Dit kan ik al goed... Dit kan ik al goed... Hier moet ik nog aan werken... Kiezen: wanneer wil ik samenwerken? Soms kom je echt verder door samen te werken maar soms heb je de rust nodig iets juist alleen voor jezelf te doen. Ik kan uitleggen waarom ik kies voor samenwerken.

Nadere informatie

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd Naam:. Datum:. ZIEN!leerlingvragenlijst Dit klopt (bijna)nooit Dit klopt soms Dit klopt vaak Dit klopt (bijna) altijd BT BETROKKENHEID VH Volharding 1. Als mijn juf of meester iets uitlegt, let ik op.

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend

Leerlijn leren leren. Vakoverstijgend PO Leerlijn leren leren Vakoverstijgend PI-7 LEERLIJN LEREN LEREN - VERSIE MAART 2009* Voor leerlingen die niet vanzelfsprekend aan het leren gaan. De leerlingen leren belangstelling hebben voor de wereld

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Vriendschap. Voortgezet onderwijs

Vriendschap. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd doen wetenschappers onderzoek naar vriendschappen. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar onderzoeken wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel.

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. stimu stimu aanbieden en Lees meer in ons beleid Hygiëne en voeding stimu stimu aanbieden en Reageer op de emotie van het kind, benoem

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1. Taakaanpak

Nadere informatie

Observatiekladblok ZIEN!

Observatiekladblok ZIEN! Het observeren/ waarnemen Het observatiekladblok is een hulpmiddel in de fase van het waarnemen. Door de ZIEN! begrippen te kennen, gedrag te herkennen kun je scherper observeren. Wanneer je weet waar

Nadere informatie

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind SCOL Sociale Competentie Observatielijst Analyse doelen Jonge kind Maart 2013 Verantwoording 2013 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Verantwoording. ZIEN! als monitor voor sociale veiligheid op school. 6 juni 2017

Verantwoording. ZIEN! als monitor voor sociale veiligheid op school. 6 juni 2017 Verantwoording ZIEN! als monitor voor sociale veiligheid op school 6 juni 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wet Veiligheid op school... 3 Toezicht inspectie op de zorgplicht... 3 Definities... 3 Betrouwbaarheid

Nadere informatie

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media Protocol veilig gebruik internet en sociale media OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Protocol veilig gebruik internet en sociale media In dit document is het protocol met betrekking tot

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

B Instructiekaart voor leerkrachten

B Instructiekaart voor leerkrachten B Instructiekaart voor leerkrachten Wanneer leerlingen zelf een vragenlijst invullen is uw instructie belangrijk. U kunt ervoor zorgen dat de leerlingvragenlijst goed en serieus wordt ingevuld en dat u

Nadere informatie

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar ARRANGEMENTKAART maart 2013 Sociaal-emotioneel VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Schooldiagnose najaar 2014

Schooldiagnose najaar 2014 Schooldiagnose najaar 2014 In het najaar van 2014 hebben we de medewerkers, ouders, leerlingen en oud-leerlingen van De Springplank gevraagd onze school en ons onderwijs te beoordelen. Op een schaal van

Nadere informatie

HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET

HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET HANDLEIDING PROEFACCOUNT SNAPPET Het proefaccount van Snappet Met het proefaccount kun je kennismaken met Snappet. Je krijgt toegang tot het leerkracht-dashboard en de leerlingen krijgen toegang tot de

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster

Verwijderingsprotocol. Basisschool: PCBS de Driemaster Verwijderingsprotocol Basisschool: PCBS de Driemaster Inhoudsopgave: Gedragsverwachting Gewenst gedrag PBS: Positive Behavior Supprt Verwijderingsprotocol in stappen Oeps-formulier groep 1-2 Oeps-formulier

Nadere informatie

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Het doel van deze vragenlijst is om de leerlingen over verschillende leersituaties heen te laten oordelen in welke mate ze zelfregulerend gedrag vertonen. Het

Nadere informatie

Algemene tevredenheid Uit de vragenlijst blijkt dat de leerlingen hun school school op een schaal van 0-10 waarderen met een 8.

Algemene tevredenheid Uit de vragenlijst blijkt dat de leerlingen hun school school op een schaal van 0-10 waarderen met een 8. Openbare Daltonbasisschool De Apollo 11 Ten Veldestraat 98 3454 EN De Meern 030 6662577 www.apollo11.nl info@apollo11.nl Mei 2016 Resultaten tevredenheidsonderzoek leerlingen op De Apollo 11 In de afgelopen

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

H4. Het internetprotocol

H4. Het internetprotocol H4. Het internetprotocol Internet De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van internet. Wij hebben ervoor gekozen de kinderen vanaf groep 3 die mogelijkheid te bieden. We hebben een eigen Nederlandstalige

Nadere informatie

Tevredenheid (kinderen)

Tevredenheid (kinderen) Tevredenheid (kinderen) Uitslagen Vragenlijst Basisschool De Bakelgeert Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding De vragenlijst Gegevens Schoolgegevens Periode van afname Aantal respondenten Waardering van

Nadere informatie

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de ARRANGEMENTKAART maart 2013 leren leren arbeid VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG - LEERLINGEN -

EVALUATIEVERSLAG - LEERLINGEN - EVALUATIEVERSLAG - LEERLINGEN - Amsterdam 216 Inleiding Day a Week School (DWS) Amsterdam biedt sinds 21 onderwijs aan cognitief talentvolle leerlingen; kinderen met een talent op analytisch en creatief

Nadere informatie

BURG. DE RUITERSCHOOL

BURG. DE RUITERSCHOOL BURG. DE RUITERSCHOOL Pestprotocol Een samenvatting van dit protocol hangt zichtbaar in de school. Dit protocol is vastgesteld op 14 maart 2013 Vastgesteld door team Burg. De Ruiterschool: 4 maart 2013

Nadere informatie

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS Reina Bos en Henk Versteeg 0 Inhoudsopgave: 1. Pesten op school: Hoe gaan wij er mee om? 2. Algemene voorwaarden 3. Hoe willen wij daar op De Balans mee omgaan? 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

De Vragenlijst welbevinden voor kinderen 8+ bestaat uit de volgende onderdelen: vragenlijst overzicht van de categorieën per vraag notatieformulier.

De Vragenlijst welbevinden voor kinderen 8+ bestaat uit de volgende onderdelen: vragenlijst overzicht van de categorieën per vraag notatieformulier. Vragenlijst voor kinderen 8+ De vragenlijst voor kinderen van 8 jaar en ouder kan worden gebruikt voor en door alle kinderen in deze leeftijdsgroep. In zes vragen wordt de kinderen naar hun mening over

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Sociale Veiligheid en Welbevinden leerlingen 2018

Sociale Veiligheid en Welbevinden leerlingen 2018 Sociale Veiligheid en Welbevinden leerlingen 2018 Uitslagen Vragenlijst Benedictusschool Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding De vragenlijst Gegevens Schoolgegevens Periode van afname Aantal respondenten

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

Aanpassingen Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind SEO

Aanpassingen Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind SEO Aanpassingen Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind SEO Juni 2018 verdeling in basisdoelen en extra doelen In onderstaande tabel zijn de basisdoelen groen gekleurd. Voor Betrokkenheid en Welbevinden is

Nadere informatie

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie Proeve... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties en beoordelingscriteria... 4 De beoordeling

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

In te vullen door medewerker of onderzoeker: Datum van vandaag: - - Instelling: Groep: Code (meting-unieke code):

In te vullen door medewerker of onderzoeker: Datum van vandaag: - - Instelling: Groep: Code (meting-unieke code): In te vullen door medewerker of onderzoeker: Datum van vandaag: - - Instelling: Groep: Code (meting-unieke code): Onderzoek: Residentiële opvang jongeren, Leefklimaat op de Groep Contactpersoon: Peer van

Nadere informatie

boos, gekwetst, opgelucht, spijt, teleurgesteld, verdrietig, vrolijk

boos, gekwetst, opgelucht, spijt, teleurgesteld, verdrietig, vrolijk groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Ik weet wat ruzie is. - Velletjes papier in verschillende kleuren (bij Oriëntatie) - Downloads: De Grote Kink met de

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Leesboekje de school

Leesboekje de school Leesboekje de school Leesboekje De School Pagina 1 Dit is de juf. Dit is de meester. Dit is de leerling. Dit is de groep. Dit is de pen. Dit is het potlood. Dit is het boek. Dit is de map. Dit is het papier.

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * website * voorlezen Antoniusschool Groep 7/8 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding:

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid Klantgerichtheid Bedrijfskleding Is het jou weleens opgevallen dat medewerkers in winkels speciale kleding dragen? Deze kleding krijgen ze van de winkel en moeten ze dragen. Weet jij waarom de medewerkers

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

OBS De Moolhoek Kapelle. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs Haarlem, mei 2017

OBS De Moolhoek Kapelle. Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs Haarlem, mei 2017 OBS De Moolhoek Kapelle Leerlingtevredenheidspeiling Basisonderwijs 2017 Haarlem, mei 2017 Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen Pedagogisch klimaat Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen De vragenlijsten zijn opgebouwd uit verschillende rubrieken. De vragen binnen de rubrieken worden items genoemd. Per

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Leerlijnen jonge kind (MET extra doelen) - versie juli 2015. Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leerlijnen jonge kind (MET extra doelen) - versie juli 2015. Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leerlijnen jonge kind (MET extra doelen) - versie juli 2015 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 Heeft plezier in het leren van nieuwe dingen Zet door, blijft het een tijdje proberen

Nadere informatie

Lekker belangrijk. Handleiding voor leerkrachten en ouders. - Samen in de klas -

Lekker belangrijk. Handleiding voor leerkrachten en ouders. - Samen in de klas - Lekker belangrijk Lekker belangrijk, samen in de klas is een initiatief van de Kleine Ambassade. Met het boek en lesmateriaal willen wij kinderen (en volwassenen) meer kennis geven over zichzelf en elkaar.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 7-1-2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Releasenotes SCOL release September 2012

Releasenotes SCOL release September 2012 Releasenotes SCOL release 3.4.8 September 2012 Release 3.4.8 Dit zijn de releasenotes van SCOL-release 3.4.8. Deze release is het vervolg op de 3.4.7 release. Het keuzemenu achter Rol in scherm Beheer

Nadere informatie