Les 1a: Downloaden en instellen van software Software gebruik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 1a: Downloaden en instellen van software Software gebruik"

Transcriptie

1 Les 1a: Downloaden en instellen van software Software gebruik Eisen computer Deze e-cursus heb ik geschreven voor gebruikers van een Windows computer. Zelf gebruik ik voor deze cursus Windows 7. Mocht je niet in het bezit zijn van Windows, maar heb je bijvoorbeeld Mac, dan houdt het in dat sommige stukken wat ingewikkelder zijn. Voor Mac gebruikers zal ik zoveel mogelijk alternatieve software geven. Echter geef ik je geen aanvullende ondersteuning voor de software zelf. Gebruik van software Er zijn veel verschillende programma s op de markt om je website mee te maken. Zo zijn er veel programma s waarin al het werk voor je gedaan wordt. De meest populaire in deze categorie zijn Microsoft Frontpage en Adobe Dreamweaver. Prima software voor mensen die geen websites kunnen bouwen, maar niet wat een webontwikkelaar gebruikt. Het grote voordeel en tevens nadeel van programma's als Adobe Dreamweaver en Microsoft Frontpage, is dat de code door het programma wordt gegenereerd. Aangezien we in deze e-cursus leren om een website te bouwen is dat niet verstandig. Software die codes voor je genereren doen het nooit volledig naar wens, bovendien zul je er uiteindelijk niks van snappen. Wat dan wel? In principe is het mogelijk om je website te bouwen vanuit kladblok (aanwezig op elke computer). Aangezien kladblok maar weinig snufjes voor webontwikkelaars bevat, zou je jezelf tekort doen met Kladblok. In plaats van Kladblok, kiezen we voor een iets uitgebreidere versie van Kladblok, namelijk Notepad++ (voor Mac gebruikers raad ik Abtana Studio aan). Notepad++ Notepad++, vertaald "Kladblok++" is een ideale tekstverwerker voor onder anderen webontwikkelaars. De software bevat ondermeer regelnummeraanduiding, codemarkering en referenties voor de desbetreffende programmeertaal. Ook zijn er tal van plug-ins voor Notepad++, die het nog handiger maken om je website te bouwen in Notepad++. Downloaden van Notepad++ In dit hoofdstuk laat ik je uitgebreid zien hoe je Notepad++ kunt downloaden en installeren. 1. Ga naar

2 2. Klik aan de linkerkant op download. 3. Vervolgens klik je op "Notepad++ Installer" (onder de download knop). 4. Sla het op een plek op waar je het bestand terug kunt vinden of open het direct. 5. Eventueel kun je het programma ook rechtstreeks downloaden via de volgende link: Notepad++ installeren 1. Open het bestand dat je gedownload hebt. 2. Selecteer "Nederlands" als taal en klik op OK.

3 3. Klik op volgende. 4. Ga akkoord met de voorwaarden.

4 5. Behoud de standaard installatiemap en klik vervolgens op volgende. 6. Behoud de standaard instellingen en klik op volgende.

5 7. Klik op "Create Shortcut on Desktop" en klik op installeren. 8. Wacht tot het programma is geïnstalleerd.

6 9. Klik op Voltooien. Notepad++ gebruiken en plug-ins installeren Notepad++ staat nu op je computer en het scherm staat (als het goed is) nu voor je neus. Is dit niet het geval? Klik dan op het icoontje van Notepad++ op je bureaublad.

7 Je zou het volgende scherm in beeld moeten hebben: Zoals je ziet lijkt Notepad++ veel op kladblok, maar is het net iets uitgebreider. Voordat we gebruik gaan maken van Notepad++, gaan we eerst een aantal plug-ins installeren. Voor Notepad++ zijn veel plug-ins beschikbaar die diverse functionaliteit bevatten. De plug-ins die we nu gaan installeren zijn: Light Explorer NPP-FTP

8 Dit doen we als volgt: 1. Klik op Plugins -> Plugin manager -> Show Plugin Manager 2. Ga naar het tabblad "Available". 3. Vink "Explorer" en "NppFTP" aan. Mochten deze er niet bij staan, dan zijn ze bij de installatie al geïnstalleerd. Vink dan alleen aan wat je wel kunt vinden.

9 4. Klik op "Install". De plug-ins worden nu gedownload en geïnstalleerd. 5. Om de installatie van de plugins af te ronden, moet Notepad++ herstart worden, klik op "Ja" bij het volgende scherm: 6. Notepad++ is opnieuw opgestart en je hebt nu de juiste plug-ins op je computer. Klik op Plugins -> Explorer -> Explorer, om de Explorer plug-in te activeren. 7. Op de volgende afbeelding zie je nu de "Explorer" plug-in aan de linkerkant:

10 Je werkomgeving In een aantal lessen van deze e-cursus zit een onderdeel "Probeer het zelf". Hierin vraag ik je om de stof die je geleerd hebt direct in de praktijk te brengen. Omdat je niet alles meteen kunt onthouden, vraag ik je om elke opdracht apart op te slaan in een map. De plek waar je websites wordt opgeslagen noemen we de werkomgeving. In dit onderdeel gaan we de werkomgeving opzetten voor je opdrachten. 1. Ga naar Start -> (Deze) Computer

11 2. Kies de C: Schrijf 3. Maak een nieuwe map aan (Rechtermuisknop > Nieuw > Map) 4. Noem de map "Lessen websites bouwen" 5. Open de map "Lessen websites bouwen" 6. Maak hierin 7 mappen "Opdracht 1", "Opdracht 2", "Opdracht 3" enzovoorts. 7. Ga naar Notepad++ en open de map "Opdracht 1" in de Explorer plug-in (aan de linkerkant van Notepad++).

12 Voilá! Je werkomgeving is klaar. De map "Opdracht 1" heb je nodig in les 1b, hierin maak je de eerste opdracht.

13 Les 1b: Maken van je eerste webpagina Internetbrowsers Een browser is het programma op je computer waarmee je websites kunt bezoeken en bekijken. Enkele populaire browsers zijn: Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari en Opera. De browser zet een bewerkbare code om in een webpagina, de bewerkbare code bevat instructies. De instructies die je aan de browser geeft zijn geschreven in HTML. HTML staat voor Hyper Text Markup Language. De opbouw Hoe ziet de opbouw van een webpagina er uit? In deze les ga ik in op de opbouw en de structuur van een webpagina, deze is voor elke webpagina hetzelfde is. Met opbouw bedoel ik de code die achter een webpagina schuilt. Achter iedere pagina schuilt namelijk een broncode die instructies aan je browser geeft. In deze instructies staat wat het gedrag is van de pagina en hoe de pagina er uit moet gaan zien. Wist je dat je in elke browser de broncode kunt bekijken van de huidige pagina? Bij de meeste browsers doe je dit door met je rechtermuisknop op de pagina te klikken en vervolgens op "(Pagina)bron weergeven" te klikken. Hieronder zie je de basis opbouw van een webpagina: 01. <html>

14 02. <head> 03. <title>dit is de pagina titel</title> 04. </head> 05. <body> 06. <p>dit is de zichtbare inhoud van de pagina.</p> 07. </body> 08. </html> De code die je hierboven ziet is een HTML (HyperText Markup Language) code. Tags HTML code bestaat uit verschillende tags in een boomstructuur. Elke tag begint met het "kleiner-dan" (<) teken en eindigt met "groter-dan" (>) teken. Tussen het "kleiner-dan"- en "groter-dan" (< en >) teken staat de naam van de tag, bijvoorbeeld <strong>. Binnen de tags kun je tekst typen of weer nieuwe tags openen en sluiten. Dit kan oneindige niveaus diep. Tags openen en sluiten Een tag wordt gesloten met een "slash" teken na het "kleiner-dan" (<) teken. Zo zie je in het bovenstaande voorbeeld de tag title die geopend wordt met <title> en gesloten wordt met </title>. De opbouw Elke pagina wordt geopend met <html> en gesloten met </html>. Binnen de html-tag worden alle elementen opgenomen. Met uitzondering van <!DOCTYPE>. Wat <!DOCTYPE> is leg ik je in deze e-cursus niet uit, dit is niet van belang. Zoals ik eerder vertelde kun je binnen tags weer nieuwe tags openen. Binnen de <html> tag kunnen er echter maar 2 verschillende nieuwe tags geopend worden, namelijk head en body. Head De tag <head> bestaat vooral uit onzichtbare dingen zoals META code voor zoekmachines, de titel, stylesheets en javascriptbestanden en -codes. Om het niet te ingewikkeld voor je te maken, heb ik alleen de titel opgenomen (<title>). De tekst binnen het title-tag verschijnt in het tabblad of venster die je hebt geopend. Body De <body> tag is de tag die alles op je pagina projecteert. In de body-tag vind je alle verschillende vormen van elementen (tags) die mogelijk zijn om je pagina alles te geven wat hij moet bevatten. Als voorbeeld heb ik binnen de body-tag een alinea gezet met een stukje tekst. Zou je de pagina openen, dan ziet je pagina er ongeveer zo uit:

15 Probeer het zelf Om een beetje feeling met de code te krijgen, typ je de code over. Van overtypen leer je namelijk het snelst. Voer de volgende opdracht uit: 1. Open Notepad++ (voor Mac gebruikers Abtana Studio) 2. Klik op bestand Nieuw bestand 3. Sla het bestand op, op de locatie Computer C: (Lokale schrijf) HoeBouwikEenWebsite Klik rechterknop en vervolgens "Nieuw" Map. Noem de map " Oefening 1" Sla het bestand op als: "index.html" 4. Typ de code over 5. Klik in de menubalk op Uitvoeren -> Launch in, afhankelijk van welke browser je hebt. Ik gebruik zelf Chrome ("Launch in Chrome"), maar als je Internet Explorer gebruikt, klik je "Launch in IE". 6. Experimenteer met de code door bijvoorbeeld de titel of de voorbeeld tekst aan te passen. Als alles goed is ziet je pagina er ongeveer hetzelfde uit als de afbeelding hierboven. Snap je het bovenstaande en ziet het er allemaal netjes uit, dan kun je verder met de volgende les. Klopt het niet? Lees deze les dan nog eens door totdat je resultaat goed is. Succes met deze opdracht!

16 Les 2a: Hoe tags werken Over tags Wat is een tag? Een tag is een bepaald element dat eigenschappen geeft over de code of tekst die tussen het open- en sluit tag staat. Zo is met <strong> alle tekst die tussen het open- en sluit tag staat vetgedrukt. <strong> De tekst die hier staat is vetgedrukt </strong> Tags kun je door middel van attributen extra eigenschappen toekennen, waardoor het gedrag verandert. Hoe zat dat ook al weer? Elke tag begint met het "kleiner-dan" teken (<) en eindigt met "groter-dan" teken (>). Tussen het "kleinerdan"- en "groter-dan" teken (< en >) staat de naam van de tag. Bijvoorbeeld <p>. Binnen de tags kun je tekst typen en/of weer nieuwe tags openen en sluiten. Tags openen en sluiten Het sluiten van een tag is bijna hetzelfde als het openen van een tag. Om de tag te sluiten gebruik je een "slash" teken na het "kleiner-dan" teken (</). Als we de <p> tag als voorbeeld nemen gebruik je <p> om de tag te openen en </p> om de tag te sluiten. Moeten alle tags gesloten worden? Voor bijna alle tags geldt dat je ze ook weer moet sluiten. Er zijn echter ook een aantal tags die een uitzondering hebben op de bovenstaande open- en sluitregel. Dit zijn tags waar je geen tekst tussen kunt typen, of de opmaak van de tekst niet mee kan veranderen. Enkele voorbeelden zijn: Zelfsluitende tags <br /> <hr /> <input /> <img /> Uitleg Een enter, ook wel "break rule" Horizontale lijn, ook wel "horizontal rule" Invoerveld, ook wel "input field" Afbeelding, ook wel "image". Bij de bovenstaande tags is het onmogelijk om een tekst tussen de open- en sluittag te typen. Dit is ook niet raar, want tekst tussen een afbeelding zou een beetje vreemd zijn. Ook voor een "enter" zou het raar zijn om er tekst tussen te typen, want een enter is gewoon een nieuwe regel. De bovenstaande tags worden niet op een normale manier gesloten, ze maken gebruik van een zelfsluitende tag. Een zelfsluitende tag schrijf je bijna hetzelfde als een opentag, alleen voor het "groterdan" teken (>) komt nog een "slash" teken (/), bijvoorbeeld <br />.

17 Normale tag: <p> Dit is een alinea </p> Zelfsluitende tag: <br /> Attributen Vrijwel elke tag die je gebruikt kun je voorzien van een aantal extra optie. Dit noem je attributen. Stel dat je de tekst binnen een <p> tag (alinea) rechts zou willen uitlijnen, dan gebruik je het attribuut "align". Omdat we de tekst rechts uit willen lijnen, moeten we "align" een waarde geven. De waarde in dit geval is het Engelse woord "right" (wat voor rechts staat). De attributen die je wilt gebruiken moet je in het opentag plaatsen. Dit gebeurt na de naam van de tag, gevolgd door een spatie, waarna de attribuut met waarde volgt. Een voorbeeld van een rechts uitgelijnde alinea: <p align="right">dit is een rechts uitgelijnde alinea</p> De opbouw van een attribuut is vrij eenvoudig. Je gebruikt de attribuutnaam bijvoorbeeld "align" gevolgd door een is-teken (=), dubbele aanhalingsteken (") openen, de waarde van het attribuut (in dit geval "right") en als laatste dubbele aanhalingsteken (") sluiten. Bijvoorbeeld align="right" of href=" LET OP: In sommige broncodes zul je nog wel eens attributen zonder aanhalingstekens tegenkomen, of worden er enkele aanhalingstekens ( ) gebruikt. Ik raad je aan om dit niet te doen, dit is een verouderde stijl en kan in de toekomst in browsers verdwijnen. Het zou jammer zijn als je de website die je gemaakt hebt totaal moet verbouwen, omdat je geen zin had om dubbele aanhalingstekens te gebruiken. Tot zover de uitleg over tags, in het volgende hoofdstuk zal ik meer in gaan op de verschillende tags die er zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Probeer het zelf Voer de volgende opdracht uit: 1. Maak net als in je eerste opdracht een bestand aan met de naam "index.html" maar sla deze dit keer op in de map "Opdracht 2". 2. Gebruik de basis structuur uit les 1b. 3. Maak 3 verschillende alinea"s door middel van de <p> tag. 4. Zorg ervoor dat elke alinea anders uitgelijnd wordt, met het "align" attribuut. Gebruik dewaarden

18 "left", "center" en "right". 5. Bekijk het in je browser door de preview functie in Notepad++ te gebruiken: Klik in de menubalk op Uitvoeren -> Launch in, afhankelijk van welke browser je hebt. Ik gebruik zelf Chrome ("Launch in Chrome"), maar als je Internet Explorer gebruikt, klik je "Launch in IE".

19 Les 2b: Verschillende soorten tags Alinea s en breaks Alle teksten die we in HTML code typen worden achter elkaar geplakt. Of we nou spaties, enters of tabs in de code zetten, je zult merken dat het niets uit maakt. Zo kunnen we de code overzichtelijk houden. Als alternatief van de de enter-toets (om nieuwe regels te kunnen zien), maken we gebruik van de <br /> tag (break rule, ook wel nieuwe regel) en de <p> (paragraph tag) om een nieuwe alinea te creëren. Hieronder een voorbeeld: 01. <p><strong>wat is Lorem Ipsum?</strong><br /> 02. Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en 03. zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze 04. bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een 05. zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een 06. font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen 07. overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in 08. elektronische letterzetting. Het is in de jaren "60 populair 09. geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem 10. Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing 11. software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum 12. bevatten. </p> <p><strong>waarom gebruiken we het </strong><br />Het is al 15. geruime tijd een bekend gegeven dat een lezer, tijdens het 16. bekijken van de layout van een pagina, afgeleid wordt door 17. de tekstuele inhoud. Het belangrijke punt van het gebruik 18. van Lorem Ipsum is dat het uit een min of meer normale 19. verdeling van letters bestaat, in tegenstelling tot 20. "Hier uw tekst, hier uw tekst" wat het tot min of meer 21. leesbaar Nederlands maakt. Veel desktop publishing pakketten 22. en web pagina editors gebruiken tegenwoordig Lorem Ipsum als 23. hun standaard model tekst, en een zoekopdracht naar "lorem ipsum" 24. ontsluit veel websites die nog in aanbouw zijn. Verscheidene

20 25. versies hebben zich ontwikkeld in de loop van de jaren, soms per 26. ongeluk soms expres (ingevoegde humor en dergelijke).</p> Als je de bovenstaande code in een webpagina zou plaatsen zou het er al volgt uit zien: Spaties Zoals eerder aangegeven worden alle teksten in HTML netjes achter elkaar geplakt, totdat er een volgende tag volgt. Voor spaties geldt dus ook dat als je 10 spaties achter elkaar zet, je er maar een ziet. Wil je toch meer dan één spatie achter elkaar? Gebruik dan de non-bracking-space code, namelijk:. Zorg ervoor dat je dit altijd opent met het "en"-teken (&) en sluit met een puntkomma (;). Deze tekst heeft heel veel spaties. Dit geeft het volgende resultaat:

21 Kopteksten Kopteksten zoals je ze in Microsoft Word kent, mogen niet in je website ontbreken. Hiervoor gebruiken we de heading tags: <h1>heading 1</h1> <h2>heading 2</h2> <h3>heading 3</h3> <h4>heading 4</h4> <h5>heading 5</h5> <h6>heading 6</h5> De bovenstaande code geeft het volgende resultaat: Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, is <h1> de grootste koptekst en <h6> de kleinste koptekst. Ik raad je aan om zo min mogelijk niveaus over te slaan. Hiermee bedoel ik dat je van <h1> naar <h2> gaat en niet in eens naar <h4>. Dit heeft te maken met de vindbaarheid in zoekmachines. Zoekmachines zoals Google hechten veel

22 waarde aan een geldige code. Bovendien vinden ze een <h1> belangrijker dan een <h6> koptekst. Ben je niet tevreden met de grootte van je kop dan kun je de grootte wijzigen. Hoe dit werkt, leg ik je uit in les 4. Basis opmaak tags Graag wil ik je kennis laten maken met de basis opmaaktags. Deze opmaaktags zijn relatief makkelijk om te onthouden. TAGNAAM CODE UITKOMST strong <strong>deze tekst is dikgedrukt</strong> Deze tekst is dikgedrukt em <em>deze tekst is cursief</em> Deze tekst is cursief u <u>deze tekst is onderstreept</u> Deze tekst is onderstreept strike <strike>deze tekst is doorgestreept</strike> Deze tekst is doorgestreept sub <sub>deze tekst is in subscript</sub> Deze tekst is in subscript sup <sup>deze tekst is in superscript</sup> Deze tekst is in superscript Het wordt afgeraden om de <u> tag te gebruiken voor het onderscheiden van stukken tekst. Dit komt omdat links ook vrijwel altijd zijn onderstreept. Hierdoor raken jouw bezoekers snel verward. Daarom raad ik je aan om alleen <strong> of <em> te gebruiken om stukken tekst te onderscheiden. In les 5 zal ik je meer uitleg geven over de werking van links. Natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere tags in elkaar te gebruiken, dit noem je nestelen (in het Engels "nested tags"). Gebruik bijvoorbeeld de volgende code: <strong><em><u>deze tekst is vet, cursief en onderstreep</u></em> </strong> Dit geeft het volgende resultaat: Bij het gebruiken van meerdere tags in elkaar moet je opletten dat je de tags op de juiste volgorde weer afsluit. Dit doe je door de sluit tag met de open tag te spiegelen. Je opent hierboven <strong> als eerst, dan sluit je die als laatst, vervolgens open je het <em> tag, deze sluit je als een na laatste. Als laatste open je de <u> tag, dus sluit je die als eerst, enzovoorts.

23 Als laatste voorbeeld geef ik je een zin die gedeeltelijk meerdere tags in elkaar heeft. Dit geeft je iets meer duidelijkheid over de volgorde van openen en sluiten: <p>de <strong>vette <em>italiaan</em></strong>, werd in een tekst <u>onderstreept</u>.</p> De bovenstaande code geeft het volgende resultaat: Probeer het zelf Voer de volgende opdracht uit: 1. Maak een nieuwe pagina, gebruik hiervoor de basisstructuur uit les 1b. 2. Maak in deze pagina een tekst met de <h1> koptekst "Alles over tags". 3. Typ een aantal alinea s door middel van de <p> tag. Gebruik boven elke alinea een koptekst met <h2>. 4. Markeer gedeeltes in de tekst vet, schuin gedrukt en/of onderstreept. Gebruik in stukken tekst meerdere tags in elkaar. 5. Scheid een aantal zinnen in de tekst met <br /> en gebruik de om in sommige stukken meerder spaties naast elkaar te zetten.

24 Les 3: Tabellen Wat is een tabel? Voordat ik laat zien hoe je een tabel kan maken moet je eerst begrijpen hoe een tabel in elkaar zit. Een tabel heeft rijen en elke rij heeft kolommen. Als je de tabel wat geavanceerder wilt maken kun je deze rijen met kolommen plaatsen in een header, body of footer. De header is de kop van de tabel, de body is het lichaam (de inhoud) en de footer is de voet van het tabel. Klinkt best logisch, toch? Tags met betekenis Omdat een tabel best lastig is als beginner geef ik je graag nog wat betekenissen: TAG BETEKENIS OMSCHRIJVING <thead> Table header Het hoofd van de tabel, ook wel kolomnaam. <tbody> Table body Het lichaam of de inhoud van de tabel. <tfoot> Table footer De voet van de tabel. <tr> Table Row De rij in de tabel. <td> Table Data De kolom of cel in de rij (de data). <th> Table Head Bijna hetzelfde als een kolom alleen deze gebruik je binnen thead. De tags <tr> en <td> zijn de lastigste tags om te onthouden. Het is iets wat je in het begin misschien vaak zal verwarren. Probeer deze 2 tags goed te onthouden door de bovenstaande betekenissen op je in te laten werken. Als je het bovenstaande helemaal begrijpt, gaan we hier stap voor stap op doorborduren. Allereerst moet je weten dat een tabel dient te beginnen met <table> en te eindigen met</table>. Simpele tabel, met een rij Stel dat je een simpele tabel wilt maken (zonder heading, body en footer) waarin vier kolommen/cellen in een rij zitten, dan zou je deze code gebruiken voor je tabel: 01. <table border="1"> 02. <tr> 03. <td>kolom 1, Rij 1</td> 04. <td>kolom 2, Rij 1</td> 05. <td>kolom 3, Rij 1</td> 06. <td>kolom 4, Rij 1</td> 07. </tr> 08. </table>

25 Deze code geeft het volgende weer: Simpele tabel, met meer rijen De volgende code is een tabel met 3 rijen, waarin elke rij 3 kolommen bevat: 01. <table border="1" width="100%"> 02. <tr> 03. <td>kolom 1, Rij 1</td> 04. <td>kolom 2, Rij 1</td> 05. <td>kolom 3, Rij 1</td> 06. <td>kolom 4, Rij 1</td> 07. </tr> 08. <tr> 09. <td>kolom 1, Rij 2</td> 10. <td>kolom 2, Rij 2</td> 11. <td>kolom 3, Rij 2</td> 12. <td>kolom 4, Rij 2</td> 13. </tr> 14. <tr> 15. <td>kolom 1, Rij 3</td> 16. <td>kolom 2, Rij 3</td> 17. <td>kolom 3, Rij 3</td> 18. <td>kolom 4, Rij 3</td> 19. </tr> 20. </table> Deze code geeft het volgende weer:

26 Het bovenstaande is slechts een herhaling van de vorige tabel, alleen met meer rijen. Zo zie je dat de <tr> tag vaker langs komt, maar de inhoud vrijwel steeds hetzelfde blijft. Uitgebreide tabel De volgende tabel code is een wat realistischer voorbeeld. Hierin maken we gebruik van de tags <thead>, <tbody> en <tfoot>, om een duidelijke kop en voet weer te geven. Dit doe je met de volgende code 01. <h1>verkoopcijfers Top 5 auto"s 2012:</h1> 02. <table width="100%" cellspacing="0" cellpadding="1" border="1" 03. bordercolor="blue"> 04. <thead> 05. <tr> 06. <th align="left">positie</th> 07. <th align="left">merk</th> 08. <th align="right">marktaandeel</th> 09. <th align="right">aantal verkopen</th> 10. </tr> 11. </thead> 12. <tbody> 13. <tr> 14. <td>1</td> 15. <td>volkswagen</td> 16. <td align="right">12,11%</td> 17. <td align="right">62.055</td> 18. </tr> 19. <tr> 20. <td>2</td> 21. <td>renault</td> 22. <td align="right">8,74%</td>

27 23. <td align="right">44.629</td> 24. </tr> 25. <tr> 26. <td>3</td> 27. <td>peugot</td> 28. <td align="right">8,01%</td> 29. <td align="right">46.306</td> 30. </tr> 31. <tr> 32. <td>4</td> 33. <td>ford</td> 34. <td align="right">7,14%</td> 35. <td align="right">41.372</td> 36. </tr> 37. <tr> 38. <td>5</td> 39. <td>opel</td> 40. <td align="right">7,07%</td> 41. <td align="right">41.355</td> 42. </tr> 43. </tbody> 44. <tfoot> 45. <tr> 46. <td colspan="3" align="right"> <strong>totaal</strong></td> 47. <td align="right"> <strong> </strong></td> 48. </tr> 49. </tfoot> 50. </table> De bovenstaande code geeft het volgende resultaat:

28 Nieuwe attributen Nieuw in het bovenstaande voorbeeld zijn de volgende attributen binnen de <table> tag: width="100%" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0" Attribuut Width Uitleg Geeft de breedte van de tabel aan. Dit kan in percentages (van de pagina), maar ook in aantal pixels. Als je de breedte in percentages wilt opgeven, dan gebruik je achter het aantal een procentteken (%). Cellspacing De ruimte (in pixels) tussen elke cel of kolom. Cellpadding De ruimte (in pixels) vanaf de kant in de cel of kolom. Border Bordercolor De omlijning van de tabel (in pixels). 0 is onzichtbaar. De naam van de kleur in het Engels of een hexadecimale code voor kleur van de omlijning in de tabel. Verder kom je vaak het attribuut "align" in de <td> tag tegen. Dit regelt hoe de cel of kolom moet worden uitgelijnd. Het attribuut "align" kan zijn: left, center, right, justify of char. Align left right center justify char Uitleg Tekst links uitlijnen Tekst rechts uitlijnen Tekst centreren Tekst uitgevuld uitlijnen Uitlijnen op basis van een teken (laten we in deze e-cursus achterwegen) Als laatste kom je een belangrijk attribuut "colspan" in de <td> tag met de tekst "Totaal" tegen. Het "colspan" attribuut zorgt ervoor dat je kolom gefuseerd wordt met het aantal kolommen. De code colspan="3" wil zeggen: Laat deze kolom de lengte hebben van 3 kolommen. Dit zie je duidelijk terug in het voorbeeld bij "Totaal".

29 Verder heb je ook nog het attribuut "rowspan", dit is bijna hetzelfde als "colspan" behalve dat "rowspan" de cel laat fuseren met een aantal rijen in plaats van kolommen. Deze kom je verder niet tegen in dit voorbeeld. Probeer het zelf Voer de volgende opdracht uit: 1. Maak de onderstaande tabel 2. Hou rekening met de koptekst, de kop en de voet van de tabel. 3. Zorg ervoor dat alle data goed wordt uitgelijnd, zoals op de afbeelding. 4. Let op de ruimte vanaf de kant van de cel en de ruimte tussen de cellen.

30 Les 4: Lettertypes Over lettertypen In deze les ga ik het hebben over lettertypen (ook wel fonts genoemd). Je leert hoe je een andere lettertype kunt gebruiken en hoe je de grootte en de kleur kunt aanpassen. Het lettertype wijzigen gebeurde in een oude versie van HTML met de <font> tag. Echter is deze methode is verouderd en gebruiken we deze daarom niet meer. Vanaf HTML 4.0 worden lettertypen gewijzigd met het "style" attribuut. Het "style" attribuut kun je in bijna ieder willekeurige tag gebruiken (waaronder headings, tables enzovoorts). In deze les zullen we voor het aanpassen van fonts de <span> tag gebruiken. Voel je vrij om met andere tags te experimenteren. Span tag De <span> tag is een tag die eigenlijk niet veel doet, behalve zich als "inline" (in lijn met tekst) te gedragen. De eigenschappen van een "span" tag kun je eigenlijk volledig aanpassen door middel van het "style" attribuut. Het "style" attribuut zegt het eigenlijk al, namelijk stijlen. Een <span> tag wordt dus over het algemeen alleen gebruikt om te stijlen. Zoals ik al eerder zei: <span> tag "inline" is, dit is ideaal te gebruiken voor het aanpassen van teksten. Aanpassen van het lettertype Hieronder een voorbeeld om de tekst aan te passen naar het lettertype "Arial": <span style="font-family: Arial;"> Deze zin is in Arial </span> In de bovenstaande code zie je in de stijleigenschap "font-family" staan. De naam "font-family" is niet met toeval gekozen. Het is namelijk mogelijk om een gehele familie op te geven. In het volgende voorbeeld maken we gebruik van een familie: <span style="font-family: Georgia, Arial,"Times New Roman";"> Font familie met Georgia als eerste voorkeur </span> In het bovenstaande voorbeeld zie je de familie "Georgia, Arial, "Times New Roman"". Dit wil zeggen: Wanneer Georgia niet aanwezig is, dat Arial de eerst volgende voorkeur heeft. Mocht die ook niet bestaan dan wordt "Time New Roman" gebruikt. Valt het je op dat "Times New Roman" is voorzien van enkele aanhalingstekens? Dit komt omdat "Times New Roman" een lettertype is dat spaties bevat. Fontnamen die spaties bevatten worden voorzien van enkele aanhalingstekens. Aangepaste fonts Bij het aanpassen van fonts moet je er rekening mee houden dat het gekozen font aanwezig is op de computer van de bezoeker. Het downloaden van een aangepaste font is dus niet echt bepaald verstandig. Omdat fonts aanwezig moet zijn op de computer van de bezoekers, wordt er meestal een uitgebreide "font-family" opgegeven. Echter zal het zelden voorkomen dat standaard fonts als Arial, Verdana of Times New Roman niet op de computer van de bezoeker voorkomt, deze zijn tegenwoordig op vrijwel elke computer aanwezig.

31 Gezien de beschikbaarheid van fonts, raad ik je aan om alleen standaard fonts te gebruiken. In een andere cursus zal ik je de mogelijkheid geven om een aangepaste font in je pagina "in te sluiten" in je pagina, zodat het font niet aanwezig hoeft te zijn op de computer van je bezoeker. Tekstkleur Het aanpassen van de tekstkleur is vergelijkbaar met het aanpassen van het lettertype. We gebruiken net als bij het lettertype het attribuut "style" binnen een <span> tag. Om de tekstkleur aan te passen in de kleur rood, gebruiken we de volgende code: <span style="color: red;"> Deze tekst is rood </span> Het resultaat hier van is: Wil je de tekst blauw hebben in combinatie met een Verdana lettertype, dan gebruik je de volgende code: <span style="font-family: Verdana; color: blue;"> Deze tekst is blauw, met lettertype Verdana. </span> Zoals je ziet, worden meerdere stijleigenschappen gescheiden door een puntkomma (;). Het resultaat hier van is: Om een tekstkleur op te geven gebruik je de Engelse naam van de kleur. Ook is het mogelijk om een Hexadecimale RGB kleuren code op te geven. Bijvoorbeeld "color: #00FF00" wat voor groen staat. Hoe de hexadecimale RGB code precies werkt, leg ik je uit in een andere cursus. Tot die tijd kun je gebruik maken van onder andere de volgende kleuren: red yellow blue darkblue lightblue purple pink orange

32 black white grey green darkgreen Tekstgrote Ook de tekstgrootte kun je aanpassen door middel van het style attribuut. De grootte kun je wijzigen met de stijleigenschap: "font-size". Om je tekst 36 pixels groot te maken, gebruik je de volgende code: <span style="font-size: 36px;"> Deze tekst is 36 pixels groot. </span> Dit geeft het volgende resultaat: Uiteraard kun je ook deze opmaak combineren met kleur en lettertype. Belangrijk is dat je elk stijleigenschap met een puntkomma (;) scheidt. Bijvoorbeeld: "color: green; font-family: Arial; font-size: 12px;". Probeer het zelf Voer de volgende opdracht uit: 1. Experimenteer met verschillende lettertypen en lettergrootte. 2. Bij gebrek aan inspiratie gebruik je mijn onderstaande voorbeeld. 3. Gebruik verschillende kleuren. 4. Probeer de opmaak door middel van het "style" attribuut ook toe te passen op tags zoals <h1> en <p>.

33

34 Les 5: Links Over links Om tussen verschillende pagina s te kunnen switchen gebruik je hyperlinks, ook wel links genoemd. Een link kun je herkennen aan een onderstreept stukje tekst, maar ook afbeeldingen en andere elementen kunnen gelinkt worden. Hoe je verschillende pagina s aan elkaar kunt linken, ontdek je in deze les. In deze les maken we onderscheid tussen de volgende links: Interne Links Externe Links Anchor Links Interne Links Een interne link is een link die verwijst naar een pagina binnen dezelfde website. Bijvoorbeeld van de "Over ons" pagina naar de "Contact" pagina. Hieronder een voorbeeld van een eenvoudige link: <a href="contact.html">contact</a> In het bovenstaande voorbeeld is het "href" attribuut de linkverwijzing, in dit geval "contact.html". Tussen de <a> tag (Contact) vind je de tekst van de link. Als je de bovenstaande tekst in een simpele webpagina zou gebruiken, zou dit het resultaat zijn: In het bovenstaande voorbeeld dient contact.html in dezelfde map te staan als de pagina waarop de link zich bevindt. Het pad naar de link is in dit geval een relatief pad. De naam "relatief pad" heeft zich te danken aan het feit dat we uitgaan van de locatie van het bestand waarin de link staat. Een voorbeeld van het gebruik van relatieve paden: Het bestand waarin een link is opgenomen heet "relatievelink.html". In de map waar het bestand "relatievelink.html" staat, staat nog een map die heet "anderemap". In "anderemap" staat het bestand "contact.html". We willen linken naar dit bestand door middel van een relatief pad.

35 Een relatief pad vanuit relatievelink.html is dan: "anderemap/contact.html" De code is als volgt: <a href="anderemap/contact.html"> Deze link verwijst naar contact.html die in anderemap staat </a> Zoals je ziet is het slash-teken een scheidingsteken om mappen en/of bestanden te scheiden. Wil je vanuit "contact.html" die in "anderemap" zit weer terug willen linken naar de "relatievelink.html" die een map terug staat? Gebruik dan je onderstaande code: <a href="../relatievelink.html"> Deze link gaat weer terug naar relatievelink.html </a> In het bovenstaande voorbeeld worden 2 punten achter elkaar gebruikt om aan te geven dat we graag een map terug willen. Stel dat we 3 mappen terug willen, dan zou de code er zo uitzien: <a href="../../../pagina.html"> Deze link gaat naar pagina.html (drie mappen terug) </a> Tot slot kun je ook nog een enkele punt gebruiken om aan te geven dat dit over de huidige map gaat. Aangezien de browser er standaard vanuit gaat dat het over de huidige map gaat, is het gebruik van de enkele punt (.) niet nodig. Een voorbeeld code:

36 <a href="./contact.html"> Deze link verwijst naar contact.html in de huidige map </a> Deze code kun je ook op de volgende manier schrijven: <a href="contact.html"> Deze link verwijst naar contact.html in de huidige map </a> Beide codes linken naar contact.html die in de huidige map staat. Om het jezelf in het begin niet te moeilijk te maken, raad ik je aan om in het begin alle.html bestanden in dezelfde map te plaatsen. Externe Links In sommige gevallen wil je in je sites ook links opnemen naar andere websites. Bijvoorbeeld om interessante content aan je bezoekers te tonen. Links naar andere websites noemen we externe links. Om een link te plaatsen naar een bepaalde website, surf je naar de gewenste site en kopieer je het adres dat boven in de adresbalk staat. Vervolgens plak je het adres in de "href" attribuut van de link die je wilt plaatsen.

37 Hieronder zie je een voorbeeld van een externe link die naar de contact pagina van Stichting Aap verwijst: <a href=" Neem contact op met Stichting Aap </a> Zoals je ziet is een externe link relatief snel gepiept. Linkdoel Links worden standaard in hetzelfde tabblad geopend waarin de huidige pagina staat. Voor een interne link is dat prima, maar voor een externe link is dat een kwalijke zaak. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de bezoekers van je eigen site kwijt raakt doordat je linkt naar een andere site, er is namelijk geen manier om terug te keren. Om te voorkomen dat je bezoekers kwijt raakt door te linken naar een externe website, kun je het attribuut "target" gebruiken. Het target attribuut geeft aan hoe de link geopend moet worden. De volgende code opent stichting Aap in een nieuw tabblad: <a href=" target="_blank"> Stichting Aap in een

38 nieuw tabblad </a> Zoals je hierboven kunt zien hebben we de link voorzien van een "target" attribuut. De volgende opties zijn mogelijk bij het "target" attribuut: Target _blank _self _parent _top Framenaam Uitleg Opent de link in een nieuw tabblad. Opent de link in het huidige frame. Opent de link in het frame die dit frame heeft geopend. Opent de link in het huidige tabblad. De naam van het frame waarin de link geopend moet worden. Het target attribuut wordt oorspronkelijk gebruikt voor frames. Frames zijn echter achterhaald, waardoor je tegenwoordig alleen nog maar target="_blank" gebruikt. Bij het niet opgeven van het target attribuut wordt de link in hetzelfde tabblad geopend. Het is daarom niet nodig om alle target opties te onthouden. Anchors Een anchor (anker) is een verwijzing naar een bepaalde plek in de pagina. Met een link naar een anchor kun je snel inspringen naar een stuk tekst zonder dat de bezoeker hiervoor hoeft te scrollen. Stel dat je een pagina hebt die uit een grote lap tekst bestaat, gevolgd door contactgegevens. Omdat je bezoeker niet altijd interesse heeft om deze lange tekst te lezen, plaats je een anchor bij de contactgegevens. Vervolgens plaats je bovenaan de pagina een link die naar de "anchor" verwijst. Plaats je meerdere anchors? Zorg er dan voor dat je alle anchors een unieke naam geeft. Om te linken naar een anchor plaats je een link met een hekje (#) gevolgd door de naam van de "anchor". Gebruik in namen van anchors geen spaties. Wil je woorden scheiden, gebruik dan een liggend streepje (_) of een gewoon streepje (-). Om een anchor te plaatsen met de naam "info" gebruik je de volgende code: <a name="info"></a> De bovenstaande code zou je in het volgende voorbeeld kunnen gebruiken: <a name="info"></a> <h3> Contactinformatie </h3> <p>voor meer informatie neemt u contact op met:<br /> <br /> @hotmail.com </p>

39 Plaats vervolgens bovenaan de pagina de volgende link: <a href="#info"> Contact informatie</a> Soms kan het voorkomen dat je wilt verwijzen naar een specifieke alinea op een bepaalde pagina. Dit kun je doen door achter de link van de pagina een hekje (#) te plaatsen, gevolgd door de naam van de "anchor" die zich op de desbetreffende pagina bevindt. De volgende link verwijst naar de anchor "Geschiedenis" (artikel HTML) op Wikipedia: <a href=" Geschiedenis van HTML </a> Probeer het zelf Voer de volgende opdracht uit: 1. Maak gebruik van interne links door HTML bestanden in verschillende mappen te zetten en deze naar elkaar te linken zoals bij het onderdeel "Interne links". 2. Maak een externe link naar Google die in een nieuw tabblad opent. 3. Maak een pagina waarin anchors worden gebruikt. Het is belangrijk dat je hiervoor wat meer tekst op je pagina plaatst, zodat de pagina zichtbaar verspringt. Tekst kun je genereren met Lorem Ipsum: 4. Probeer eens te linken naar een willekeurige site (gevonden op Google) door het adres uit je adresbalk te kopiëren.

40 Les 6: Opsommingen Verschillende soorten opsommingen en lijsten In HTML zijn verschillende soorten opsommingen en lijsten mogenlijk, namelijk: Unordered list (ongeordende lijst) Ordered list (geordende lijst) Definition list (definitie lijst) In deze les zal ik in gaan op de unordered- en de ordered list. De definition list wordt in deze cursus niet behandeld, omdat deze in de praktijk niet vaak gebruikt wordt. Unordered list De unordered list is een ongeordende lijst. De unordered list wordt opgemaakt met bijvoorbeeld bolletjes of blokjes, terwijl de ordered list wordt opgesomd met letters of cijfers. De unordered list kent 2 verschillende tags, namelijk: Tag <ul> <li> Uitleg Deze tag geeft aan dat de unordered list begint. Deze tag geeft aan dat een item (list item) begint Ik heb voor het gemak de begin letters dik gedrukt gemaakt, deze corresponderen met de tagnaam. Zo kun je makkelijk onthouden dat <ul> voor "unordered list" staat. Een simpele "unordered list" (ongeordende opsomming) typ je met de volgende code: <ul> <li>appels</li> <li>peren</li> <li>bananen</li> <li>kiwi's</li> </ul> De bovenstaande code geeft het volgende weer:

41 Zoals je kunt zien is het vrij eenvoudig om een ongeordende lijst te maken. Wil je eventueel blokjes in plaats van bolletjes, dan maak je gebruik van het "style" attribuut. De volgende code geeft de opsomming blokjes in plaats van bolletjes: <ul style="list-style-type: square;"> <li>appels</li> <li>peren</li> <li>bananen</li> <li>kiwi's</li> </ul> Dit resulteert in het volgende: Met de stijleigenschap "list-style-type" in het "style" attribuut kun je eenvoudig de vormpjes van de opsomming veranderen. Enkele opties die je kunt gebruiken zijn: list-style-type: none; list-style-type: disc; list-style-type: circle; list-style-type: square; Let op dat je "list-style-type" maar één keer kunt gebruiken. Het is dus niet mogelijk om 2 verschillende

42 vormpjes naast elkaar te zetten. Ordered list De "ordered list" is een geordende lijst, die niet met vormpjes begint maar met letters of cijfers. Ook de "ordered list" kent 2 verschillende tags, namelijk: Tag Uitleg <ul> Deze tag geeft aan dat de ordered list begint. <li> Deze tag wordt net als bij de unordered variant gebruikt en geeft aan dat een item (list item) begint Een voorbeeld van een geordende opsomming: <ol> <li>stofzuigen</li> <li>strijken</li> <li>ramen lappen</li> <li>kattenbak verschonen</li> </ol> Dit geeft het volgende weer: Het is je vast al opgevallen: Er zit maar weinig verschil tussen de code van een geordende- en een ongeordende lijst. Ook bij een geordende lijst kun je de tekens voor het item veranderen door "list-styletype" te plaatsen in de "style" attribuut. Zie het volgende voorbeeld: <ol style="list-style-type: upper-roman;">

43 <li> Stofzuigen </li> <li> Strijken </li> <li> Ramen lappen </li> <li> Kattenbak verschonen </li> </ol> De bovenstaande code geeft het volgende weer: Voor de geordende lijst geldt een ruime keuze uit verschillende soorten tekens: list-style-type: decimal; list-style-type: decimal-leading-zero; list-style-type: lower-roman; list-style-type: upper-roman; list-style-type: lower-greek; list-style-type: lower-alpha; list-style-type: lower-latin; list-style-type: upper-alpha; list-style-type: upper-latin; list-style-type: hebrew; list-style-type: armenian; list-style-type: georgian; list-style-type: cjk-ideographic; list-style-type: hiragana; list-style-type: katakana; list-style-type: hiragana-iroha; list-style-type: katakana-iroha; Subopsommingen Voor zowel de ordered- als de unordered list is het mogelijk om een subopsomming te maken. Dit doe je door een nieuwe opsomming in een listitem te zetten. Hieronder een voorbeeld:

44 01. <ol> 02. <li> Bier <ol style="list-style-type: lower-alpha;"> 03. <li> Pils </li> 04. <li>bruinbier</li> 05. <li>blondbier</li> 06. </ol> 07. </li> 08. <li> Whiskey <ol style="list-style-type: lower-alpha;"> 09. <li>single malt</li> 10. <li>blended</li> 11. </ol> 12. </li> 13. <li>wijnen <ol style="list-style-type: lower-alpha;"> 14. <li>rode wijn</li> 15. <li>witte wijn</li> 16. <li>rose</li> 17. </ol> 18. </li> 19. </ol> De bovenstaande code geeft de volgende opsomming: Het bovenstaand voorbeeld kan zowel met een ordered- als met een unordered list. In het voorbeeld hierboven zie je dat er een nieuwe <ol> tag wordt geopend binnen een <li> van de bovenliggende <ol>. Dit kan oneindig niveaus diep.

45 Tot zover de uitleg over opsommingen. Probeer het gewoon eens uit en kijk wat je allemaal kan met de verschillende varianten lijsten. Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag. Probeer het zelf Voer de volgende opdracht uit: 1. Maak een boodschappenlijstje, door middel van een ongeordende lijst. Gebruik "disc" als list-styletype. 2. Maak een Top 5 van je vrienden en kennissen, doe dit door middel van een geordende lijst. 3. Maak een geordende lijst met een subopsomming. Zorg ervoor dat je voor de subopsomming een andere list-style-type gebruikt.

46 Les 7: Afbeeldingen Over afbeeldingen Tot nu toe heb ik in deze e-cursus alleen saaie teksten behandeld. Elke aantrekkelijke pagina bevat achtergronden, logo's en afbeeldingen. Het is immers de bedoeling dat je uiteindelijk een mooie pagina krijgt. In deze les ga ik behandelen hoe we voorgrond- en achtergrondafbeeldingen kunnen gebruiken. Voorgrond afbeeldingen De eenvoudigste variant is de voorgrond afbeelding. De voorgrond afbeelding wordt getypt doormiddel van het <img /> tag. Opmerkelijk aan het <img /> tag is dat deze net als de <br /> (break rule) tag zelfsluitend is, aangezien je geen teksten kunt opmaken met het <img /> tag. De basis van de IMG tag is als volgt: <img /> Met alleen de bovenstaande code krijg je nog geen afbeelding. De <img> tag vereist 2 attributen namelijk "src" en "alt". Een simpel voorbeeldcode van het Google logo op "Children's Day" : <img src=" hp.jpg" alt="dit is het Google logo op Children's day 2013" /> Het "src" attribuut hierboven is de verwijzing naar de afbeelding. Het "alt" attribuut is een alternatieve tekst die verklaart wat de afbeelding in houdt. Daarnaast lezen zoekmachines over het algemeen de

47 alternatieve teksten om je zo beter vindbaar te maken. Absoluut een belangrijk attribuut, dat vaak wordt onderschat. Naast deze 2 attributen is het mogelijk om de "width" (breedte) en "height" (hoogte) attributen op te geven. Persoonlijk stel ik deze nooit in, omdat de browser automatisch weet hoe groot de afbeelding is. Wil je de afbeelding verkleinen, dan raad ik je aan om de afbeelding zelf te verkleinen en niet met de "width" en "height" attributen. De kwaliteit van de afbeelding gaat hierdoor omlaag in sommige browsers. Mocht je dit toch willen, zorg er dan voor dat je de afmetingen in verhouding schaalt. De afbeelding is momenteel 507 (width) x 175 (height). Stel dat je de afbeelding 50% kleiner wil hebben, dan deel je dus beide waarden door 2. Dat is: 253,5 en 87,5. Aangezien halve getallen niet kunnen dien je deze af te ronden in dit geval. Dit wordt dan 254 en 88. Een voorbeeld code is dan: <img src=" width="254" height="88" alt="dit is het Google logo op Children's day 2013" /> Hieronder een voorbeeld van een afbeelding die links wordt uitgelijnd: In de bovenstaande voorbeeldcodes wordt gebruik gemaakt van een absoluut pad. Dit is echter niet aan te raden, omdat we nu afhankelijk zijn van de site van Google. Mocht Google deze in de toekomst verwijderen, dan hebben we dus een probleem. Mocht je van plan zijn om deze afbeelding te gebruiken, maak dan een nieuwe map aan met de naam "images", waar je vervolgens de afbeelding in opslaat. Zorg er wel voor dat je de map aan maakt in dezelfde map als de map waar de HTML bestanden staan. Ook bij afbeeldingen kun je gebruik maken van relatieve paden:

48 <img src="img/google_childrens_day.jpg" width="254" height="88" alt="dit is het Google logo op Children's day 2013" /> Weet je niet meer precies hoe het zat met relatieve paden? Bekijk dan nog een keer het onderdeel "Interne links" uit les 5, waarin ik uitleg geef over interne links. Uitlijnen Het plaatsen van een afbeelding is hartstikke leuk, maar als deze niet goed wordt uitgelijnd, ziet het er nog niet uit. Voor het uitlijnen van de afbeelding maken we net als bij andere opmaak gebruik van het "style" attribuut. Om een afbeelding aan de linker kant uit te lijnen en de tekst er mooi om heen te laten lopen gebruik je de stijleigenschap "float" (wat staat voor drijven). Float kent twee opties namelijk "left" (links) en "right" (rechts). Hieronder een voorbeeld van een afbeelding die links wordt uitgelijnd: 01. <img src=" le ece/binary/i/BMW+3+Serie+GT+Officieel+007.jpg" 03. style="float:left;" alt="eerste beelden BMW 3 Serie GT" /> <p><em>door redactie Autovisie</em><br /> 06. AMSTERDAM - De allereerste foto's van de BMW 3 Serie GT zijn inmiddels 07. opgedoken. De beelden tonen niet alleen de reguliere versie, maar ook 08. een variant met sportief M-bumperwerk.</p> <h2>m Sports Package</h2> 11. <p>de BMW 3 Serie GT vormt de derde carrosserievariant van de huidige Serie. Op het model valt een optioneel M Sports Package te 13. bestellen. Daarmee krijgt de auto naast agressiever bumperwerk ook 14. een subtiel M-logo, een aangepast onderstel en grotere wielen. Leuke

49 15. details van de 3 Serie GT zijn dat het model een boomerangvormige 16. uitsparing heeft in de voorste zijschermen en een subtiele 17. achterspoiler die in- en uitklapbaar is. Overeenkomstig met de 3 Serie 18. Sedan en de Touring zijn de twee nieren die in verbinding staan met de 19. voorste lichtunits.</p> <p>de 3 Serie GT, die onder de 5 Serie GT wordt gepositioneerd, 22. krijgt het motorenpalet van de huidige 3 Serie en wordt daarmee 23. onder meer leverbaar als 320i en de 335i zoals hier te zien op 24. de foto's. Meer informatie over de 3 Serie GT volgt spoedig. </p> De bovenstaande code geeft het volgende resultaat: Zoals je ziet heb ik het volgende toegevoegd aan de <img> tag: style="float: left;" Wil je dat de afbeelding rechts wordt uitgelijnd? Verander "left" dan in right". Dit geeft het volgende resultaat:

50 Wil je de afbeelding centreren? Dan wordt het een ander verhaal. Met de volgende code kun je de afbeelding centreren: <div style="text-align: center;"> <h1> De volgende afbeelding is gecentreerd. </h1> <img src=" ece/binary/i/BMW+3+Serie+GT+Officieel+007.jpg" alt="eerste beelden BMW 3 Serie GT" /> <p> Hieronder is net als in het vorige voorbeeld ruimte voor tekst. </p> </div> Dit geeft het volgende resultaat:

51 De bovenstaande code is net een stukje anders. Er komt geen "style" attribuut voor in de <img> tag en bovendien zien we voor het eerst een <div> tag. Div staat voor division (divisie, sectie of blok). Een <div> tag is vergelijkbaar met een <span> tag. Het grootste verschil is dat deze zich gedraagt als een blok in plaats van inline. <span> Tags kun je naast elkaar typen in één lijn, terwijl <div> tags onder elkaar verschijnen. <div> tags kun je daarom ook voorzien van bijvoorbeeld een achtergrond. Achtergrond afbeeldingen Het grootste verschil tussen een voorgrond afbeelding en een achtergrond afbeelding, is dat je bij een achtergrond afbeelding tekst over de afbeelding kunt plaatsen. Bij een voorgrond afbeelding is dat namelijk niet zomaar mogelijk. In deze les geef ik (met uitzondering van alle andere voorbeelden) een keer de volledige broncode. Om je pagina een achtergrond te geven, dient de "body" tag te zijn voorzien van een "style" attribuut. Weet je niet meer wat de body is? Lees dan les 1b nog een keer opnieuw door. De volgende code geeft de pagina een achtergrond: 01. <html>

52 02. <head> 03. <title>deze pagina heeft een achtergrond. </title> 04. </head> 05. <body style="background-image: url( 06. dna-cdn.com/45875kli90/204.jpg);"> 07. <p>dit is de zichtbare inhoud van de pagina.</p> 08. </body> 09. </html> Zoals je in de bovenstaande code kunt zien staat er in het "style" attribuut (dat zich bevindt in de body) een stijleigenschap "background-image". De opbouw is als volgt: background-image, dubbelepunt, gevolgd door het keyword url, vervolgens haakje openen, waarna de link van de afbeelding volgt en tot slot haakje sluiten. background-image: url( In het bovenstaande voorbeeld maak ik weer gebruik van een absoluut pad. Het is ook hierin weer weer mogelijk om een relatief pad te gebruiken. Hiervoor dien je de afbeelding op te slaan in je "image" map. De body tag zou met een relatief pad (als achtergrond) er ongeveer zo uit zien: <body style="background-image: url(image/achtergrond.jpg);"> Probeer het zelf

53 Voer de volgende opdracht uit: 1. Maak een nieuwe HTML pagina en stel een achtergrond in. Je kunt verschillende achtergronden downloaden op Sla de achtergrond op in je image map en stel de achtergrond in door middel van een relatief pad. 2. Plaats op dezelfde pagina een foto van je favoriete artiest, lijn deze links uit en zet naast de foto een aantal kenmerken van je artiest. 3. Zorg ervoor dat het contrast van je tekst goed is en geef deze zo nodig een andere kleur. 4. Zorg ervoor dat de afbeelding van je artiest naar een pagina op Wikipedia linkt. De link moet geopend worden in een nieuw tabblad. Mijn pagina ziet er het als volgt uit: Einde cursus! Ruben, we zijn helaas al weer aan het einde van de e-cursus gekomen. Hopelijk ben je met de basis technieken van deze cursus een stuk wijzer geworden. Vond je deze e-cursus interessant? Dan vind je dit nog interessanter» Klik hier

Internet_html.doc 1/6

Internet_html.doc 1/6 Internet_html.doc 1/6 Internet html. HTML syntax en regels Een HTML-element is opgebouwd uit een startmarkering en een eindemarkering (behalve enkele speciale markeringen zoals bvb. , , ).

Nadere informatie

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09 Web building basis: HTML Karel Nijs 2008/09 Webbuilding basis vorige les HTML intro Browsers HTML elementen HTML basis tags HTML attributen HTML kleuren HTML formattering Extra: HTML entities Webbuilding

Nadere informatie

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren HTML is een afkorting van Hyper Text Markup Language. Zoals de term al zegt is het een "opmaak taal", dat wil zeggen het vertelt de browser door middel

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans Les W-01: HTML 1.0 HTML Websites zijn opgebouwd uit afzonderlijke webpagina s. Deze webpagina s zijn geschreven in een aparte taal, HTML. De afkorting HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Vrij vertaald

Nadere informatie

Programmeren in MyShop

Programmeren in MyShop Programmeren in MyShop Wat leer je in dit hoofdstuk: - Wat HTML en CSS is - (Een heel klein beetje) HTML - (Een heel klein beetje) CSS - Een aangepaste footer maken ( deurmat ) Eindresultaat Je gaat je

Nadere informatie

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

HTML 5 en CSS 3. Truus de Bont. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/65505

HTML 5 en CSS 3. Truus de Bont. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/65505 HTML 5 en CSS 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Truus de Bont 14 september 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/65505 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Snel online. Informatie pakket 06-03-2014

Snel online. Informatie pakket 06-03-2014 Snel online Informatie pakket 06-03-2014 Bedankt voor uw aanvraag voor een website bij YourHosting In deze brochure vind u alle informatie die u nodig heeft om samen met ons uw eigen plek op het web te

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Hier komt alle informatie over je webpagina, welke niet zichtbaar is op de webpagina zelf.

Hier komt alle informatie over je webpagina, welke niet zichtbaar is op de webpagina zelf. Elke website begint met een basisstructuur. Deze basisstructuur is opgebouwd uit drie tags. Je gebruikt eerst de - tag welke aangeeft wat voor type document het is. Dan de - tag. Hier komt

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

HTML Editor: de eerste stappen

HTML Editor: de eerste stappen LES 18 HTML Editor: de eerste stappen In deze les leert u werken met HTML Editor. Daarbij geven we tevens een inleiding tot HTML. Hoewel op dit moment HTML versie 4.01 in gebruik is, maakt de HTML Editor

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 6) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Werken met afbeeldingen in webpagina's

Werken met afbeeldingen in webpagina's Werken met afbeeldingen in webpagina's In webpagina's komen heel vaak afbeeldingen voor. Toch gaan webpagina's helemaal anders om met afbeeldingen dan bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie of een Word-document.

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt?

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Inleiding Emark Mail biedt u de mogelijkheid om kant en klare HTML nieuwsbrieven in te laden en te versturen.

Nadere informatie

HTML. Tabellen. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Tabellen. Hans Roeyen V 3.0 Tabellen Hans Roeyen V 3.0 12 februari 2015 Inhoud 1. Tabellen... 3 1.1. De Tabel tags... 3 1.1.1. Het border attribuut... 4 1.2. De Tabel cellen... 4 1.3. Alignering en spanning... 8 1.1.2. De align attributen...

Nadere informatie

2. KENNISMAKEN MET DE PROGRAMMA'S

2. KENNISMAKEN MET DE PROGRAMMA'S Deze cursus is geschreven ter vervanging van de eerste twee les-stencils over HTML die we sinds 1997 op de PCW gebruikten. 'HTML voor beginners' helpt je een eind op weg met het maken van je eigen website.

Nadere informatie

HTML richtlijnen e-mail marketing. part of the valley

HTML richtlijnen e-mail marketing. part of the valley e-mail marketing pagina 2/9 geschreven door Maarten van Benthem, front-end developer datum 1 oktober 2009 versie 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. De inhoud van dit document blijft eigendom van

Nadere informatie

Wat is een child-theme?

Wat is een child-theme? Child theme Waarschuwing 1. Het maken van een child theme is relatief eenvoudig, u hebt er wel FTP toegang voor nodig bij uw provider. 2. Het is soms lastig om precies uit te vinden welke css codes u moet

Nadere informatie

Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?

Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud? Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud? We gaan in deze stap eens bestuderen wat we zoal voor mogelijkheden hebben om tekst op te maken en links in te voegen. Kompozer heeft voor de meest voorkomende zaken

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

Websitecursus deel 1 HTML

Websitecursus deel 1 HTML Websitecursus deel 1 HTML WebCie A Eskwadraat www@a-eskwadraat.nl 8 april 2015 Inleiding Website cursus in drie delen: HTML CSS Javascript We gaan uit van geen voorkennis. Als je vragen hebt, stel ze!

Nadere informatie

HTML-EDITOR GEBRUIKEN

HTML-EDITOR GEBRUIKEN HTML-EDITOR GEBRUIKEN Over TinyMCE TinyMCE is een kleine What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) editor voor teksten. De bediening vindt plaats in de web browsers, zoals MSIE of Mozilla. Het werken met

Nadere informatie

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word 1. Code. Toon HTML code van de tekst 2. Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. 3. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor 4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als

Nadere informatie

Introductie. Wat is HTML?

Introductie. Wat is HTML? Introductie Wat is HTML? Hypertext Markup Language (HTML) is de taal van het World Wide Web. Elk document op het web is geschreven in HTML en alle onderdelen - zoals de opmaak van documenten, koppelingen,

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Basis-theme. Manage Wiki > Look and Feel > Themes > Change or make a new theme > Make a New Theme >

Basis-theme. Manage Wiki > Look and Feel > Themes > Change or make a new theme > Make a New Theme > Basis-theme Manage Wiki > Look and Feel > Themes > Change or make a new theme > Make a New Theme > Naam invullen en de code van basis-theme kopiëren en erin plakken

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Frontend ontwikkeling

Frontend ontwikkeling Frontend ontwikkeling Mark Jansen Edwin Vlieg PHPFreakz ledendag 10 november 2007 Frontend ontwikkeling De interface is je product richting de eindgebruiker Goede PHP code met een slechte interface geeft

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module

Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module Live-edit 1. Inleiding De nieuwe versie van WIS tm beschikt over een aantal nieuwe functionaliteiten, waarvan vooral liveediting als nieuwe

Nadere informatie

Whitepaper. E-mail design best practices

Whitepaper. E-mail design best practices Whitepaper E-mail design best practices 14 tips voor het design van je e-mail Versterk de boodschap van je uiting Best practices voor je e-mail design Het design speelt een grote rol in de eerste indruk

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE. DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren. Naar daar.

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE. DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren. Naar daar. MIJN EERSTE WEBSITE Sushi DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Van hier Naar daar 1 2 3 Doe het stap voor stap om te zien hoe CSS werkt! Voeg een rand toe van 1 punt in de breedte om

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

WEBDESIGN. html tags. Neem de grondbeginselen van html door via de online cursus op de informaticasite of via instruct-online

WEBDESIGN. html tags. Neem de grondbeginselen van html door via de online cursus op de informaticasite of via instruct-online WEBDESIGN html tags HTML is de taal waarop internetsites gebaseerd zijn. Bij het onderdeel webdesign maken we gebruik van een van de bovenstaande webeditors die ons helpen bij het (automatisch) creëren

Nadere informatie

Website met Wordpress

Website met Wordpress Website met Wordpress 5. Tabellen Onderwerpen van deze les: Editor Tiny MCE toevoegen Tabellen maken met TinyMCE WP-Table reloaded installeren en gebruiken Excel importeren in WP-Table reloaded Content

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2)

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

LIFE & LIVING magazine

LIFE & LIVING magazine LIFE & LIVING magazine clay decorations with te clay company LIFE & GARDENING TIPS AND TRICS TYPICAL DUTCH RECIPE CUPCAKE SUMMER FASHION TRENDS HIGH TEA LIFE & LIVING magazine LIFE & LIVING EDITION 1 WINTER

Nadere informatie

Frames. Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in 1TIN Internettechnologie les 06

Frames. Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in   1TIN Internettechnologie les 06 Frames Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in http://www.handleidinghtml.nl/html/frames.htm 1 Frames - doel? Browservenster kan opgedeeld worden in meerdere views (= schermen, subvensters) Laten toe

Nadere informatie

Pagina-inhoud maken. Voor het plaatsen van een afbeelding in een pagina wordt gebruik gemaakt van het <img>-tag.

Pagina-inhoud maken. Voor het plaatsen van een afbeelding in een pagina wordt gebruik gemaakt van het <img>-tag. Afbeeldingen Voor het plaatsen van een afbeelding in een pagina wordt gebruik gemaakt van het -tag. De parameters:

Nadere informatie

Agenda. Wat is HTML? Meer over HTML... Waarom HTML leren? Aniel Bhulai. Inleiding Computergebruik - HTML 1. Waarin maak je een HTML-bestand?

Agenda. Wat is HTML? Meer over HTML... Waarom HTML leren? Aniel Bhulai. Inleiding Computergebruik - HTML 1. Waarin maak je een HTML-bestand? Agenda HTML algemeen Wat is HTML? Korte historie Opbouw HTML document Aantal tags + voorbeelden Vragen 2 3 Opmaaktaal Letter Kleur Plaatjes Tabellen Formulieren Links Wat is HTML? Waarin maak je een HTML-bestand?

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren MIJN EERSTE WEBSITE Sushi EEN WEBPAGINA BEWERKEN Kaart 1 van 10 We gaan een nieuwe website bouwen! We gaan hem over boeken maken maar je kan hem ook zo maken zoals jij zelf wilt! Download de HTML code

Nadere informatie

FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40

FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40 FFOUCHIER 01/11/2018 FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40 De meeste juiste antwoorden: #22 Minste Juiste antwoorden: #30 1. Selecteer de juiste HTML-code voor het maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Luna 3.0 Basishandleiding

Luna 3.0 Basishandleiding Basishandleiding Basishandleiding U logt in met de gegevens die u van ons heeft ontvangen. In deze handleiding gebruiken we als voorbeeld de website www.bijbaantjegroningen.nl. U komt dan in het volgende

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl Pro templates Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: 1. PRO templates; voor wie geschikt? 2. Aan de slag met een PRO template 3. Template Designer 4. Template Editor 5. Sliders aanpassen

Nadere informatie

Zelf een webpagina maken met HTML-code

Zelf een webpagina maken met HTML-code Zelf een webpagina maken met HTML-cde Stappenplan: 1. De brncde maken met Kladblk 2. Het resultaat bekijken met Internet Explrer 3. Een tweede webpagina maken en beide pagina s linken 4. De webpagina s

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

Descendant selectors toepassen

Descendant selectors toepassen HTML EN CSS de basis Oefening 13.4 Descendant selectors toepassen Maak een lijst binnen een definitielijstlijst en geef de binnenste lijst een totaal andere vormgeving. 13.7 Verticaal navigatieblok Een

Nadere informatie

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Inleiding Met behulp van een script kun je automatisch een handtekening plaatsen onder al je emailberichten. Je bericht komt er dan zo uit te zien:

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011 1 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?... 4 Eerst wat uitleg:... 4 Wat is HTML:... 4 Wat is CSS:... 4 Wat is het resultaat

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

1click updatemodule. Hoe bereiken? U kunt uw CMS eenvoudig bereiken door vlak achter uw domeinnaam /cms te plaatsen. Bv. www.uwsite.be/cms.

1click updatemodule. Hoe bereiken? U kunt uw CMS eenvoudig bereiken door vlak achter uw domeinnaam /cms te plaatsen. Bv. www.uwsite.be/cms. 1click updatemodule Introductie 1Click Light is wat men in de termen van het vak noemt een CMS of Content Management System. Wanneer we dit letterlijk vertalen betekent dit Inhoud Beheer Systeem. Kort

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Hier vind je de cursus op het internet: www.acc.dds.nl/acconline/ Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Een bestaande website met kompozer www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/website/ Bestanden

Nadere informatie

Homepagina - Logo en favicon plaatsen

Homepagina - Logo en favicon plaatsen Homepagina - Logo en favicon plaatsen Wat leer je in dit hoofdstuk: - Hoe je een logo kunt plaatsen - Hoe je een favicon kunt plaatsen - Hoe je tekst kunt aanpassen in de tabbladen van je browser Inleiding

Nadere informatie

Handleiding website FMS-spaarnwoude.nl

Handleiding website FMS-spaarnwoude.nl Handleiding website FMS-spaarnwoude.nl Alfred Houdijk Webmaster 27-12-2012 Inhoud Inleiding... 2 Wie kan wat op de website... 3 Foto s en filmpjes plaatsen... 4 Copyright... 4 Schrijf een artikel... 5

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

INDEX Frontpage Handleiding:

INDEX Frontpage Handleiding: 1 INDEX Frontpage Handleiding: Pagina Onderdeel 1 Index 2 Eerste stappen 3 Website aanpassen: opstarten: Nieuwe pagina maken Wijzigingen 4 Opslaan Tekst opties instellen Modus ontwerpen/splitsen/code/voorbeeld

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

Checklist websiteonderhoud divosa.nl

Checklist websiteonderhoud divosa.nl Checklist websiteonderhoud divosa.nl 1. Tekst opschonen Zorg altijd dat je gekopieerde tekst vanuit Word of e-mailberichten is opgeschoond voordat je deze in de editor van Drupal zet. Plak je tekst eerst

Nadere informatie

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011 Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Inhoud 1 Inleiding... 3 2 WYSIWYG editor... 4 2.1 Iconen toegelicht... 5 2.2 Maximaliseren...

Nadere informatie

Font betekent lettertype, de vele font eigenschappen wijzigen dan ook de opmaak van je lettertype. Hiermee bepaal je het lettertype.

Font betekent lettertype, de vele font eigenschappen wijzigen dan ook de opmaak van je lettertype. Hiermee bepaal je het lettertype. Stijlregels I Nu je de verschillende soorten CSS kent kan je deze ook gaan toepassen. Onthoudt dat alle opmaak in xhtml met CSS gemaakt moet worden. Tegenwoordig zijn er meer dan 200 CSS properties, deze

Nadere informatie

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Software 1 Basis HTML bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Alain Simons alain.simons@artesis.be Basis HTML 1. Introductie 2.

Nadere informatie

Handleiding CMS-systeem website

Handleiding CMS-systeem website Handleiding CMS-systeem website Algemeen!Belangrijk! Wijzigingen die gedaan worden in het systeem kunnen niet zomaar ongedaan worden gemaakt. Eenmaal een pagina of iets anders verwijderd, zal deze niet

Nadere informatie

Tekst Opmaken Module 3

Tekst Opmaken Module 3 3. Tekst Opmaken Standaard staat alle tekst die u in een dia invoegt in het lettertype Arial, met een puntgrootte van 44 voor titels en 32 voor opsommingen. Uiteraard kunt u de opmaak van een specifiek

Nadere informatie

Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5. Handleiding Beheer Standaard Website

Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5. Handleiding Beheer Standaard Website Auteur : MM-Pro Datum : 09-02-09 Versie : 0.1.5 Handleiding Beheer Standaard Versie Datum Opmerkingen 0.1.2 29-01-09 Note opgenomen op pagina 7 over subpagina's en weergave in menu structuur. 0.1.3 02-02-09

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie