INDEX Frontpage Handleiding:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INDEX Frontpage Handleiding:"

Transcriptie

1 1 INDEX Frontpage Handleiding: Pagina Onderdeel 1 Index 2 Eerste stappen 3 Website aanpassen: opstarten: Nieuwe pagina maken Wijzigingen 4 Opslaan Tekst opties instellen Modus ontwerpen/splitsen/code/voorbeeld 5 (hyper) links uitleg Hoe maak ik een (hyper) link? Images foto s toevoegen 6 Uiterlijk pagina aanpassen Andere kleur kiezen dan de getoonde 7 Hoe maak je een tabel? Tabel eigenschappen instellen/aanpassen. 8 Alinea s instellen 1 Alinea s instellen 2 9 Cellen bewerken 10 Randen maken/wijzigen 11 Inline frames 12 Inline frames eigenschappen instellen 13 Maken van buttons (interactiever knoppen) 1 14 Maken van buttons (interactiever knoppen) 2 Adobe Reader PDF bestanden importeren. 15 Word Art gebruiken in Frontpage LAATSTE STAP 16 Meer uitleg over Frontpage mappen Begrippen van uw website: Twee begrippen spelen daarin een belangrijke rol. 1. Het begrip Site. Frontpage gebruikt dit woord voor een complete website. Het begrip Pagina. Dit is 1 losse bladzijde in uw website. 1 (web)site bestaat meestal uit meerdere pagina s.

2 2 Eerste stappen om uw website gemaakt met Frontpage 2003, te beheren. 1. De eerste keer kost ca. 1 uur, afhankelijk van uw kennis. Daarna is het onderhoud/wijzigen met veel minder tijd te doen. 2. Bij mijn Dokumenten een map maken met de naam van uw site. B.v. Mijn website. Hierin komen straks alle onderdelen van uw site te staan. 3. Installeer Frontpage 2003 op uw PC. Bij de vraag of dit uw standaard moet worden, ja aanklikken. 4. Installeer Coreftp. 5. Maak de instellingen van Coreftp aan de hand van de handleiding. (éenmalig) 6. Open daarna Coreftp. En download alle gegevens vanaf uw provider en sluit Coreftp. Na afloop af. 7. Installeren Frontpage: 8. Nadat FP is geïnstalleerd kan je het volgende doen: Ga naar alle programma s en zoek Microsoft office en dan nog: office11 op. Daarin staat o.a. FRONTPG. Ga op het icoontje staan, klik met rechtermuisknop en kies: vastmaken aan taakbalk. Nu komt op het bureaublad onderaan het logo te staan. Handig als je Frontpage veel gaat gebruiken! 9. Open Frontpage Klik op bestand. Site openen en navigeer naar de map Mijn Dokumenten/ Mijn website. Klik op openen. 11. U ziet nu alle gedownloade onderdelen in beeld. 12. U kunt nu een pagina openen, wijzigingen aanbrengen en opslaan ALS 13. Sluit Frontpage af. 14. Open weer Coreftp. En maak verbinding (connect) 15. Links staan de gegevens van Mijn Dokumenten/ Mijn website en rechts die bij de provider. 16. Om de gewijzigde onderdelen te uploaden: selecteer de gewijzigde pagina( s) of map(pen) en klik op blauwe pijltje. (Zie ook handleiding Coreftp). 17. TIP: maak een backup van uw sitegegevens op CR-RW, extern geheugen of memorystick.

3 3 Website aanpassen. Opstarten: Eenmalig instellen: coderingstaal: 1. Start FrontPage op. (Bij de eerste opstart, krijgt u waarschijnlijk een melding, met de vraag of u FrontPage de standaard HTML-editor op uw computer wilt maken. Klik op Ja ) Beginscherm van FrontPage opent. (Er wordt bij het opstarten altijd een lege pagina aangemaakt. U kunt deze pagina wegklikken. Klik in werkbalk op Bestand Dit scherm verschijnt: Klik op site openen (zie pijl) Ga naar Mijn Documenten / Mijn website. Dan verschijnt dit menu in beeld: Klik op openen Dan ziet U dit scherm in Frontpage: Het kan ook zo zijn dat er andere mappen in staan met namen als: vti_pvt; vti_cnf; private; (zie pagina 15 voor meer uitleg) Bij U is het mogelijk dat er ander nog benamingen bij staan. De Startpagina moet altijd INDEX heten. (Anders wordt deze op internet niet gevonden) Klik op de pagina die u wilt aanpassen om die te openen.

4 4 NIEUWE PAGINA MAKEN: Gebruik daarvoor een basispagina. Deze kunt U naar eigen idee invullen en opslaan als: LET OP nieuwe naam geven en uploaden. (ook de bijbehorende afbeeldingen, foto s en/of knoppen uploaden) uit de mappen: images; foto s; buttons, enz. WIJZIGINGEN OPSLAAN: Om te voorkomen dat Uw wijzigingen kwijtraakt: Voordat U een pagina afsluit: klik op Bestand en daarna op Opslaan als Er wordt gevraagd om de pagina een naam te geven. Bestaat die pagina/naam al? (In dit voorbeeld contact ) en wilt u diezelfde naam behouden? Klik op opslaan en daarna in het nieuwe venster op JA Wilt U een andere naam geven? LET OP: maak er dan ook een button van die hiernaar verwijst. Deze button op iedere pagina kopiëren. Typ die in het venster achter bestandsnaam.en klik op opslaan WIJZIGINGEN/AANVULLINGEN: 1. Tekst wijzigingen: typ tekst en volg aanwijzingen onder OPSLAAN 2. Afbeeldingen: volg aanwijzingen onder IMAGES Tekst opties instellen Standaard lettertype wijzigen: Extra - paginaopties standaardlettertypes Times Roman 10 of 12 pt. U kunt tekst op een pagina zetten, door te typen in uw pagina. De uitlijning staat automatisch op links, dus de regel begint tegen de linkerkant. Het typen werkt hetzelfde als in uw tekstverwerker zoals WORD. Met één verschil: als u op Enter klikt, slaat FrontPage een hele regel over. Dit omzeilt u door Shift vast te houden als u op Enter klikt. In de werkbalk ziet u de verschillende tekst opties. Hiermee kunt u de tekst op uw website aanpassen op dezelfde manier als in Word. 1. U kunt van tevoren vastgestelde tekstgroottes gebruiken, zoals koptekst, welke veel groter is dan normale tekst. 2. U kunt het lettertype selecteren. Het beste lettertype voor een website is Verdana gebleken. Het is goed te lezen en heeft toch een iets minder formeel uiterlijk dan Arial, wat het prettiger te lezen maakt 3. U kunt de lettergrootte kiezen. Standaard is dit bij mij 10 of 12 pt 4. U kunt u uw lettertype VET (bold) maken. 5. Cursief 6. Onderstreept. 7. Uitlijnen links gecentreerd of rechts 8. Letterkleur

5 5 MODUS ONTWERPEN/SPLITSEN/CODE/VOORBEELD. Onderaan in uw beeldscherm ziet u de volgende afbeelding: Tabbladen Splitsen en code hoeft U niet te gebruiken, werk altijd in de ontwerpen modus. In voorbeeld kunt u de pagina bekijken zoals die er in werkelijkheid uitziet of klik op Bestand - voorbeeld in browser dan werken de links ook nog. U kunt ook een eigen browser toevoegen. (Hyper)links uitleg Een hyperlink (of kortweg link) - met een Nederlands woord verbinding of koppeling. Betkent: een verbinding maken B.v. naar een andere website, pagina, afbeelding en/of PDF formaat, adres, enz. TIP: Als u een link maakt naar een andere website, klik dan in bovenstaand menu op doelframe en kies openen in nieuw venster. Zo voorkomt u dat de bezoeker uit uw site verdwijnt en deze opnieuw moet openen. HOE MAAK IK EEN (hyper)link? Dit kan op 3 manieren: Manier I. Figuur 1 1. Klik in de werkbalk op op (zie figuur 1-1):U ziet dit menu Selecteer de pagina of afbeelding waar de link naar moet verwijzen. Klik op OK er verschijnt een menu met achter Adres de naam van de pagina waar naar verwezen wordt. Beter is het om zelf een naam in te geven; in dit voorbeeld index of home Voorbeeld: u verwijst naar de pagina index.htm dan komt er op uw pagina het woord index.htm en als u daar op klikt in browsermodus, komt u op deze pagina. Manier II. Klik op rechtermuistoets. U ziet hetzelfde menu als bij manier I Manier III. Invoegen hyperlink gebruiken: klik in werkbalk op Invoegen hyperlink ( zie figuur 1-2)

6 6 IMAGES: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: Om uw site aantrekkelijker te maken, kunt u gebruik maken van plaatjes/foto s/images. Wel moet u ervoor zorgen dat deze niet te groot zijn, omdat het laden van de pagina niet te lang moet duren. Dit kan namelijk irritatie opwekken bij de bezoekers (zie handleiding Pixelresizer en Welk formaat moet mijn afbeelding hebben? op deze pagina) Om een image te voegen doet u het volgende: Eerst zorgt u ervoor dat u het image het juiste formaat heeft via pixelresizer. b.v. en in de juiste map op uw computer heeft gezet. (images, foto s, enz.) Klikt in werkbalk op Invoegen, Afbeelding en kies Uit bestand. Hier klikt u op het bestand wat u wilt gebruiken. Klik op Ok Het uiterlijk van de pagina aanpassen ( dus niet van de tabel!!!) Om bijvoorbeeld een achtergrond in te stellen, zet cursor ergens op de pagina, klik op de rechtermuisknop en kies Eigenschappen van pagina. Daar ziet u 5 tabbladen. Onder Algemeen kunt u de Titel van de pagina veranderen. Ook kunt u de pagina een achtergrondgeluid geven Bij Achtergrond kunt u een achtergrondkleur of -afbeelding instellen. Die afbeelding moet wel minimaal de afmetingen breedte 1400 en hoogte 1000 ;pixels hebben. Erg moeilijk om dat goed te krijgen: kies liever voor een achtergrondkleur. De tabbladen Aangepast en Taal heeft u niet nodig

7 7 Andere kleur kiezen dan de getoonde: Klik in werkbalk bij 8 op zwarte dan ziet U dit menu: Klik op Meer kleuren Dan ziet U dit menu: Klik op aangepast Dan ziet U dit menu: Klik op Aangepast kleur toevoegen ; kies selecteren; kies met de pipet de gewenste kleur; noteer ergens het nummer b.v. Hex={FF,CC,FF} dan kunt U later dit terugvinden om dezelfde pagina achtergrond te maken. Hoe maak ie een tabel? Open de basispagina. Zet de cursor in de middelste cel. Kies in de werkbalk bij "Tabel: tabel invoegen" Dan zie je dit menu: Wijzig/vul in bij de rode punten Advies: rijen en kolommen naar eigen idee. Kan later worden aangepast op de pagina zelf. Wil je randen? Alleen de kleur en de punten (dikte) aan te geven. Geen randen: Kies kleur "automatisch" - Onder "Randen - punten" nul invoeren. Klik dan op OK Op de pagina wordt een tabel zichtbaar met stippellijnen, die alleen als hulplijnen dienen: onzichtbaar online! Breedte: ik doe meestal breedte 1000 of 1200 pixels en hoogte 100%. (past zich aan aan elk beeldscherm) Doet U dat ook bij de breedte dan ziet u de site over de volle breedte van het beeldscherm. Allleen opassen geblazen: Afbeeldingen over de volle breetde van de tabel moeten dan ook op 100% breedte worden in gesteld. Moeilijk!! Beter laten!

8 8 Tabel eigenschappen instellen: Wil je nog iets wijzigen? Klik in werkbalk op Tabeleigenschappen (of via rechtermuisklik) Dan zie je bovenstaand menu weer in beeld. Dan kan er gewijzigd worden.. Figuur 2 Alinea s instellen 1: Soms zie je dat tekst zich niet gedraagt zoals je dat zou willen. B.v. veel ruimte tussen de tekstregels e.d. Klik op opmaak : dan zie je figuur 2: Figuur 3 Figuur 4 Klik op alinea : dan zie je figuur 4: dit is de standaard instelling. Moet telkens worden aangepast bij het maken van een nieuwe tabel. Let op: bij afstand staan normaal geen cijfers in, vul daar 2 keer een nul in.

9 9 Alinea s instellen 2: Wilt U niet dat de tekst tegen de linkerrand staat, dat kan op 2 manieren worden aangepast: 1. Nummering/ opsommingstekens gebruiken. Gebruik geen symbolen, want die worden niet door tablets herkend. 2. Onderstaande instelling aanpassen: in dit voorbeeld (figuur 5) springt de tekst 50 pixels vanaf links in. Na tekst: op nul staan laten. Figuur 5 Cellen bewerken: Zet cursor in een cel dan klik op rechtermuisknop kies eigenschappen van cel : Wijzig verticaal uitlijnen in: boven Klik op OK

10 10 Randen maken/wijzigen. Begin zoals beschreven bij cellen bewerken (pagina 9): Klik op opmaakprofiel (links onder in beeld), dan zie je dit menu: >>>>> Klik op `OPMAAK`Dan zie je dit menu: Klik op rand Dan zie je dit menu: Hier kunnen kleur en randdikte worden ingesteld. Klik op OK en een cel heeft rondom een rand (lijn) In het omcirkelde gedeelte is het ook mogelijk om niet alle randen weer te laten geven, maar alleen boven, onder, links en of rechts. Bijvoorbeeld: U wilt alleen een onderrand. Klik de andere 3 uit.

11 11 Inline frames. Worden gebruikt als er veel informatie op één pagina moet komen. Dit om teveel scrollen te voorkomen. Een inline frame is een pagina die is ingesloten binnen een webpagina. Op een inline pagina alleen de tekst en afbeeldingen zetten, die nodig zijn. Dus geen opmaak zoals buttons en afbeeldingen zoals header (koptekst), footer (voettekst), enz. Voorbeeld: U kunt in line frames op dezelfde wijze aanpassen als standaardframes en ook schuifbalken instellen. Eén van de voordelen men hoeft niet de hele pagina te scrollen maar alleen het inline frame. Een in line frame aan een pagina toevoegen. Klik (terwijl u in de paginaweergave bent onderaan in het documentvenster) op Ontwerpen U wilt een inline frame maken op de pagina produkten.htm U mag zelf kiezen of u eerst de blanco inline pagina invoegt en daar later tekst en/of afbeeldingen in zet of u kunt deze pagina eerst helemaal invullen voordat u de het inline frame gaat plaatsen. 1. Klik op Bestand Nieuw en kies in de rechterkolom Leeg document 2. Geef deze pagina dezelfde naam met toevoeging van _inline 3. Dit wordt dus produkten_inline.htm 4. Zet de cursor op de plaats in de pagina produkten.htm waar u dit frame wilt invoegen. 5. Klik op de werkbalk op Invoegen en op In line frame. 6. Dit komt in de pagina te staan: 7. Klik op Beginpagina instellen en kies produkten.htm 8. Allebei de pagina s opslaan en uploaden met Coreftp.

12 12 De eigenschappen van een in line frame instellen: Klik terwijl u in de paginaweergave bent (onderaan in het documentvenster) op ontwerpen. Selecteer het gewenste in line frame door de cursor naar de bovenrand van het in line frame te verplaatsen tot deze verandert in een naar links wijzende pijl Klik in het menu Opmaak op Eigenschappen. en klik er vervolgens op. Stel in het dialoogvenster Eigenschappen van in line frame een of meer van de volgende opties in (als u de standaardwaarden niet wilt gebruiken): Naam: Beginpagina: Titel: Framegrootte Marges Uitlijning Schuifbalken Alternatieve tekst Rand weergeven tekenen. Typ de naam van het in line frame. Stel de beginpagina van het in line frame in of wijzig deze. Typ de titel van het in line frame. Stel de breedte of lengte van het frame in pixels of als percentage in. Stel de marges van het frame in pixels in. Stel de positie van het in line frame op de pagina in. Geef uw voorkeursinstellingen voor de weergave van schuifbalken op. Typ de tekst die u in de browser wilt weergeven als de browser geen frames ondersteunt. Schakel dit selectievakje in als u een rand om het in line frame heen wilt LET OP: Links op een inline pagina moeten als doelframe krijgen: bovenliggend frame i.p.v. standaard of nieuwe venster.

13 13 Maken van buttons (interactieve knoppen) 1 De simpelste manier is een button kopiëren en een andere naam en linkverwijzing geven. LET OP: die button moet op alle pagina s gekopiëerd worden.en opgelsagen in de map BUTTONS!!! Alle pagina s moeten dan ook opgeslagen en geupload worden met Coreftp.. Ook map buttons uploaden. Originele manier: open pagina waarop die buttons moet komen. Klik op invoegen Interactieve knoppen maken - kies tabblad knop : X = invullen/bladeren Kies tabblad lettertype : kies lettertype en kleuren.

14 14 Maken van buttons (interactieve knoppen) 2 Kies tabblad Afbeelding Vink aan: Een GIF-afbeelding maken. Wijzig zonodig de afmetingen. Klik op OK. Acrobat PDF-bestanden importeren. De laatste stap 1. Start FrontPage en open de pagina waarin u PDF wilt importeren. Aan te bevelen is een inline frame gebruiken. (Zie pagina 11). 2. Klik in het menu Bestand op Importeren. 3. Klik in het dialoogvenster Importeren op Bestand toevoegen. 4. Selecteer in het dialoogvenster Bestand toevoegen aan lijst met te importeren bestanden het PDF-bestand dat u wilt importeren, klik op Openen en klik op OK. Als u klaar bent, kunt u uw site gaan uploaden naar uw webruimte van de provider. Hoe u dit doet vindt u in de handleiding Coreftp.

15 15 WORDART GEBRUIKEN IN FRONTPAGE. 1. Als je een mooie koptekst wilt maken of zomaar een opvallende tekst kan je gebruikmaken van WORDART. Voorbeeld: 2. Dat kan in Office Word maar het zit ook in Frontpage ingebouwd. 3. LET OP: bij het maken van tekst in Wordart maakt Frontpage en extra mapje aan met dezelfde naam als die van de pagina. DUS: als je die tekst maakt in bv. de indexpagina, dan wordt bij het opslaan een mapje gemaakt ook met de naam index. 4. Vergeet dat mapje niet me te nemen bij het uploaden via Coreftp. Ga als volgt te werk: a) Open de pagina waarin je de tekst wilt zetten Figuur 6 b) Kijk of in de werkbalk: (zie figuur 1) het icoontje van wordart staat c) Is dat het geval: klik er op en maak een tekst d) Is dat niet het geval? Klik dan op de werkbalk op en kies knoppen toevoegen of verwijderen standaard e) Zet een vinkje voor tekenen : nu staat het Wordart icoontje in de werkbalk. Veel succes.

16 16 MEER UITLEG: Frontpage-gegevens worden opgeslagen in mappen en bestanden Bij Coreftp. en ook in Windows Verkenner (ALS verborgen bestanden en mappen worden weergegeven) zijn de extra Frontpage-mappen met gegevens wel zichtbaar. Het betreft hier de mappen zoals de mappen Private dereived vti_cnf en/of vti_pvt Deze mappen moet U wel uploaden, maar verder hoeft U er niets mee te doen. HULPMIDDEL: WEERGEVEN/VERBERGEN

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft)

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft) 1. Welke stappen moeten er precies worden uitgevoerd om een sjabloon te maken? U opent een nieuwe, lege presentatie (knop Nieuw, werkbalk Standaard). Ga eerst naar de modelweergave via het menu Beeld.

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Opdracht 1 : Een eerste werkblad De map Mijn documenten Elke Windows-computer is uitgerust met een map Mijn documenten. Deze map is er speciaal om al ons materiaal (tekstbestanden, afbeeldingen, muziekbestanden) in te bewaren zodat we

Nadere informatie

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina?

Handleiding in stappen. Hoe bewerk ik een groepspagina? Handleiding in stappen Hoe bewerk ik een groepspagina? versie 1.1 - februari 2015 Stap A - Naar alle pagina s Stap B - Uw groepspagina zoeken Stap C - Titel en werkbalk Stap D - Schrijven Stap E - Woorden

Nadere informatie

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word

4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als pure tekst. 5. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor vanuit Word 1. Code. Toon HTML code van de tekst 2. Verwijder de opmaak van de geselecteerde tekst. 3. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor 4. Plak de gekopieerde tekst op de plaats van de cursor als

Nadere informatie

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Hier vind je de cursus op het internet: www.acc.dds.nl/acconline/ Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Een bestaande website met kompozer www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/website/ Bestanden

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen

Leerlingdossier & handelingsplannen FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Handleiding website AZSV 2014

Handleiding website AZSV 2014 2014 voor (o.a.) de webmaster van een team http://www.azsv-aalten.nl Auteurs: Peter van Asselt, Leo Postma Project: AZSV website 2014 internet commissie AZSV pagina: 2 van 15 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Lettertype. Lettertype

Lettertype. Lettertype Lettertype Door goed gebruik te maken van vet, cursief, onderstreept of verschillende lettertypen kunt u uw tekst een aantrekkelijk uiterlijk geven. Overdrijf echter niet, anders kan het kinderachtig overkomen.

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/ Inleiding Dit document is bedoelt voor leerlingen die snel een aantal basishandelingen met word willen leren zonder veel tekst door te lezen. Dit document is gebaseerd op materiaal van de website: http://www.gratiscursus.be/

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Mei 2007, versie 0.9 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden... 4 De werkbalk... 5 Het context menu... 6 Navigeren binnen je website... 7 Tekst toevoegen en bewerken... 8 Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Handleiding NotFound CMS

Handleiding NotFound CMS Handleiding NotFound CMS 1 Inleiding Met het CMS kan je jouw website beheren en wijzigingen aanbrengen. De meeste inhoud van de pagina kan je via het CMS wijzigen Het adres van het CMS is: www.naamvanjouwwebsite.nl/admin

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

5) Accepteer de licentievoorwaarden. Volgende. Handleiding HotPotatoes (downloaden)

5) Accepteer de licentievoorwaarden. Volgende. Handleiding HotPotatoes (downloaden) Handleiding HotPotatoes (downloaden) 5) Accepteer de licentievoorwaarden. Volgende. 1) Ga naar de website http://hotpot.uvic.ca 2) Downloads: klik de gewenste versie aan. 3) Selecteer de gewenste taal.

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS

Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS Handleiding voor het gebruik van uw nieuwe CMS Inhoud (klik op een van onderstaande titels) 1. Toegang tot het CMS 2. Inhoud toevoegen 3. Afbeelding toevoegen 4. Bestand toevoegen 5. Instructie & Vragen

Nadere informatie

Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module

Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module Handleiding WIS TM Live-editing Live editing is een WIS TM module Live-edit 1. Inleiding De nieuwe versie van WIS tm beschikt over een aantal nieuwe functionaliteiten, waarvan vooral liveediting als nieuwe

Nadere informatie

SWOA cursus Webdesign. Les 1

SWOA cursus Webdesign. Les 1 SWOA cursus Webdesign Les 1 Inhoud Start het programma... 3 Een nieuwe website opzetten... 4 De stramienpagina instellen... 4 Achtergrondkleur stramienpagina wijzigen... 5 Koptekst toevoegen... 6 Navigatiebalk

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress blog ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19 P 20

Nadere informatie

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9 Inhoud: Inloggen blz 3 Artikel invoeren blz 4 Werkbalk Tekst blz 6 Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu Externe link invoeren blz 9 Afbeelding invoeren blz 10 - uit de map Mijn afbeeldingen

Nadere informatie

HANDLEIDING CMS Versie 2.4 januari 2013

HANDLEIDING CMS Versie 2.4 januari 2013 Het CMS dat bij deze site geleverd wordt heeft hoofdzakelijk tot doel om goed door Google gevonden te worden. De hiërarchie van het CMS geeft aan hoe google per pagina naar uw website kijkt. De mate van

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer.

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer. :(%6,7(69(5.(11(1 Naam Nr Klas Datum :25/':,'(:(%::: Het World Wide Web is een gigantisch web van met elkaar verbonden pagina s. Een geheel van pagina s die bij elkaar horen, noemt men een website. De

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 193 9 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Nieuwe website maken en opslaan Open een lege webpagina Open het venster Document Eigenschappen Typ

Nadere informatie

OneDrive voor bedrijven en scholen

OneDrive voor bedrijven en scholen OneDrive voor bedrijven en scholen V1.0 26 juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Eerste aanmelding... 3 Aanmaken van een nieuwe folder... 4 Toevoegen van een document.... 5 1. Het documenten aanmaken

Nadere informatie

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door "/beheer".

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door /beheer. Handleiding Fluitje van een Klik Snel aan de slag Popelt u om met het beheersysteem (CMS) aan de slag te gaan en wilt u vlug resultaat zien, kijkt u dan hieronder. U krijgt een korte uitleg in 12 stappen.

Nadere informatie

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website.

Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Handleiding bij de onderhoudsmodule van de Hermes CMS website. Voor wie? U wilt uw bedrijf professioneel voor stellen? U wenst uw website graag zelf te onderhouden? U wenst het budget laag te houden? Wat?

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie