Introductie. Wat is HTML?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie. Wat is HTML?"

Transcriptie

1 Introductie Wat is HTML? Hypertext Markup Language (HTML) is de taal van het World Wide Web. Elk document op het web is geschreven in HTML en alle onderdelen - zoals de opmaak van documenten, koppelingen, grafische afbeeldingen, Java-applets, multimediatoepassingen, invulformulieren en andere toeters en bellen op het web - zijn gebaseerd op HTML. Veel mensen denken dat HTML een programmeertaal is, maar dat is niet juist. HTML is een eenvoudige, makkelijk te leren opmaaktaal. Door het maken van deze mini-cursus HTML leer je de basistechnieken voor het schrijven van HTML. Veel Plezier! Hoofdstuk 1 Een eenvoudig HTML document maken Een HTML document bestaat uit zogenaamde "platte text" (ASCII). Elk HTML document kan in textverwerkers geopend en bekeken worden. Om een HTML pagina te maken heb je dus in principe alleen een "simpele" textverwerker (bijvoorbeeld in windows: kladblok) nodig. Het eerste wat opvalt als je een HTML document in een textverwerker opent in plaats van een browser zijn de vele opmaakcodes. Opmaakcodes worden direct in een document getypt en bepalen de opmaak en indeling van het uiteindelijke document. <HTML> <HEAD> <TITLE>Introductie</TITLE> </HEAD> <BODY> <IMG SRC="HTML.gif" width="200"height="60"> <P>Deze minicusus HTML bestaat uit de volgende hoofdstukken:</p> <UL> <LI> <a href="introductie.htm"> Introductie</A> - Wat is HTML?</LI> </UL> </BODY> </HTML> Dit is een voorbeeld van hoe een HTML document eruit kan zien. De opmaakcodes zijn hier in hoofdletters geschreven. Deze codes worden HTML-tags genoemt. De HTML-tags worden omgeven door speciale tekens om ze te onderscheiden van de gewone text in het document. Deze tekens zijn de haakjes < (kleiner-dan) en > (groter-dan). Veel HTML-tags gebruiken een begin- en eindcode; de afsluitende code heeft dan altijd een schuine streep(/) bijvoorbeeld: <HTML> </HTML>De HTML-tags zijn niet hoofdlettergevoelig, dat betekend dat <HTML>, <HtMl> of <html> precies hetzelfde zijn.

2 Verplichte HTML-tags De volgende HTML-tags moeten in alle HTML documenten opgenomen worden: Een code die aangeeft dat het document een HTML document is. Een titel. Codes die het document splitsen in twee delen (een informaitiegedeelte en een inhoudgedeelte). Elk HTML document moet beginnen met de <HTML> tag aan het begin en de </HTML> tag aan het eind. Bijvoorbeeld: <HTML> Mijn eerste HTML document. </HTML> Alle HTML documenten worden verdeeld in twee delen: het kopgedeelte (head) en het inhoudgedeelte (body). In het algemeen bevat de head informatie over het document en de body de eigenlijke inhoud. <HTML> <HEAD> </HEAD> <BODY> Mijn eerste HTML document. </BODY> </HTML> De laatste verplichte tag is de <TITLE> tag. Zoals je misschien al wel hebt gemerkt bij het surfen op het Internet, toont de browser de titel van de webpagina in de bovenste balk van het browservenster. Deze titel word in een HTML document tussen de begin- en eindtag, <TITLE> en </TITLE> gezet. De <TITLE> tag staat in het head gedeelte. <HTML> <HEAD> <TITLE>Proefpagina</TITLE> </HEAD> <BODY> Mijn eerste HTML document. </BODY> </HTML> Hierboven is de basis van elk HTML document weergegeven. Oefen opdracht Open notepad. Typ de bovenstaande HTML code. Sla het document op onder de naam: eerste.htm Bekijk het opgeslagen document in een browser.

3 Hoofdstuk 2 Tekst opmaken Om tekst goed weer te geven en mooi op te maken zijn er verschillende tags waarmee de tekstopmaak bepaald wordt. Alinea's en tekenopmaak instellen. Hieronder staat een lijst met HTML tags die de tekenopmaak bepalen. Voor de eerste twee tags moet je zowel een begin- als eindtag gebruiken. Betekenis Vet/benadrukt Cursief Onderstreept Alinea Regel afbreken Tag <B> <I> <U> <P> <BR>... <BODY> <B>Deze regel tekst wordt vet gedrukt.</b> <I>Deze regel tekst wordt cursief gedrukt.</i> Deze regel tekst begint op een nieuwe regel.<br> Deze regel tekst begint op een nieuwe regel met een lege regel daartussen.<p> <STRONG><EM>Deze regel tekst is vet en cusief en begint op een nieuwe regel met een lege regel daartussen.</strong></em> </BODY> <P>... Bovenstaande HTML code wordt in een browser als volgt weergegeven: Deze regel tekst wordt vet gedrukt. Deze regel tekst wordt cursief gedrukt. Deze regel tekst begint op een nieuwe regel. Deze regel tekst begint op een nieuwe regel met een lege regel daartussen. Deze regel tekst is vet en cusief en begint op een nieuwe regel met een lege regel daartussen. Let erop dat als je geen <BR> of <P> tags in de HTML code zet alle tekst gewoon achterelkaar gezet wordt.

4 Koppen maken Je kunt koppen van verschillende grootte maken met behulp van de tags <H1> t/m <H6>. Zet de tekst gewoon tussen begin- en eindtag en klaar is kees. <html> <head> <title>lettergroottes</title> </head> <BODY> <H1>Dit is een kop op niveau 1: zeer groot</h1> <H2>Dit is een kop op niveau 2: groot</h2> <H3>Dit is een kop op niveau 3: iets groter dan normaal</h3> <H4>Dit is een kop op niveau 4: normaal</h4> <H5>Dit is een kop op niveau 5: klein</h5> <H6>Dit is een kop op niveau 6: zeer klein</h6> </BODY> </html> Bovenstaande HTML code wordt in een browser als volgt weergegeven: Dit is een kop op niveau 1: zeer groot Dit is een kop op niveau 2: groot Dit is een kop op niveau 3: iets groter dan normaal Dit is een kop op niveau 4: normaal Dit is een kop op niveau 5: klein Dit is een kop op niveau 6: zeer klein Let erop dat achter een <H1></H1> tag regel geen <BR> of <P> tag hoeft te staan, nieuwe tekst komt automatisch op een nieuwe regel (met een lege regel daartussen) te staan. We kunnen de lettergrootte ook veranderen met: <font size=72> Aan het einde van de zin moet je de font sluiten met </font> Achter font kun je nog meer informatie zetten, bijvoorbeeld: <font size=72 face=arial color=red> Bewegende teksten Met MARQUEE kun je teksten of plaatjes laten bewegen. Bijvoorbeeld:

5 <marquee>deze tekst beweegt</marquee> Je kunt het volgende samen met marquee gebruiken: Direction = left (of right, up, down) Behavior = scroll (of slide, alternate) Scollamount = 100 (hoe hoger het getal, hoe sneller de beweging) Bijvoorbeeld: <marquee direction=up behavior=alternate scrollamount=75>deze tekst beweegt</marquee> Hoofdstuk 3 Ankers en koppelingen Wat is een Uniform Resource Locator? Een Uniform Resource Locator is een standaardmethode voor het beschrijven van de locatie van een bepaalde website. Een voorbeeld van een URL is bijvoorbeeld de locatie van de Turing site: Er bestaan verschillende soorten URL's. Hier worden alleen de http-url en het mailto-url behandeld. Een http url geeft aan dat de locatie een htmldocument of ander bestand is. Met een mailto URL kunnen gebruikers een e- mailbericht sturen door enkel op een koppeling te drukken. Een mailto-url ziet er bijvoorbeeld zo uit: mailto:pietjepuk@thiememeulenhoff.nl Koppelingen Door op een koppeling te klikken kunnen gebruikers van het ene html document naar een andere springen. De locatie van dat andere document moet natuurlijk aangegeven worden. Een koppeling kan zowel een stuk text zijn of een plaatje. Het gebruikte stukje tekst of plaatje wordt dan aanklikbaar. Bij tekst is de html-tag als volgt: <A HREF=" die een koppeling moet zijn</a> Deze tag bestaat uit twee delen: een deel dat het doel aangeeft en een deel dat aangeeft wat de koppeling moet zijn. Je kan deze tag gewoon midden in een text gebruiken. Bij afbeeldingen is de tag alsvolgd: <A HREF=" SRC="plaatje.gif"></A> In plaats van tekst zet je nu de IMG-tag. De IMG-tag wordt in het volgende hoofdstuk uitvoeriger uitgelegd. Je kunt ook van een afbeelding én tekst een koppeling maken, dat gaat zo: <A HREF=" SRC="plaatje.gif">Text die een koppeling moet zij</a> Ankers

6 Met koppelingen kun je enkel verwijzen naar andere documenten, maar als je een groot document hebt is het ook handig dat je binnen een document kunt verwijzen. Je kunt dan bijvoorbeeld een koppeling maken waarmee de gebruiker naar het bovenste gedeelte van een pagina springt. Dat doe je met ankers. Om ankers te gebruiken moet je niet alleen naar een plek verwijzen, maar je moet ook die plek markeren. Om een plek te markeren gebruik je de volgende code: <A NAME="bovenaan"> De gemarkeerde plek heeft een naam, gebruik voor elke plek een andere naam. Naar de gemarkeerde plek verwijzen doe je zo: <A HREF=" die een koppeling moet zijn</a> Je gebruikt, zoals je misschien wel ziet, een verwijzing naar het betreffende document (dit kan de huidige pagina zijn, maar ook een andere) en een # met daarachter de naam van het gemakeerde gedeelte. Hoofdstuk 4 Afbeeldingen toevoegen De meeste web-browsers kunnen slechts enkele afbeeldingstypen weergeven, de meest gebruite formaten zijn: GIF-afbeeldingen (bestanden met een.gif uitgang) JPEG-afbeeldingen (bestanden met een.jpg of.jpeg uitgang) Zorg dat je altijd een ondersteund formaat gebruikt als afbeelding in een html document. Een afbeelding invoegen Een afbeelding invoegen doe je doormiddel van de IMG tag, met deze tag kun je de afbeelding ook positioneren. De meest simpele manier om deze tag te gebruiken is als volgt: <IMG SRC="plaatje.gif"> Je kunt zorgen dat de afbeelding links, midden of rechts op het beeldscherm geplaatst wordt. Dat gaat zo: <IMG ALIGN="LEFT" SRC="plaatje.gif"> <IMG ALIGN="CENTER" SRC="plaatje.gif"> <IMG ALIGN="RIGHT" SRC="plaatje.gif"> Hoofdstuk 5 Lijsten en tabellen Het is soms nuttig om naast gewone alniea's ook lijsten van items op te nemen. HTML ondersteunt verschillende soorten lijsten: Ongenummerde lijsten, met bijvoorbeeld ronde stippen als opsommingsteken.

7 Genummerde lijsten, met opeenvolgende genummerde items. Woordenlijsten In HTML zijn voor elk van deze lijsten tags opgenomen.

8 Ongenummerde lijsten Om een ongenummerde lijst te maken moet je de tag voor ongenummerde lijsten gebruiken : <UL> in combinatie met de tag <LI> voor lijsten. Beide hebben een begin- en eindtag. <UL><LI>Eerte item</li> <LI>Tweede item</li> <LI>Derde item</li></ul> Als je een ander tekentje als het standaard rondje gebruiken wilt kun je dat in de <UL> tag aangeven: <UL TYPE=SQUARE> - een zwart vierkantje <UL TYPE=CIRCLE> - een open rondje <UL TYPE=DISC> - een zwart rondje Het DISC tekentje wordt al standaard gebruikt, deze hoef je dus niet extra aan te geven. Genummerde lijsten Om genummerde lijsten te maken gebruik je de <OL> tag. Dat ziet er vrijwel hetzelfde uit: <OL><LI>Eerte genummerde item</li> <LI>Tweede genummerde item</li> <LI>Derde genummerde item</li></ol> Ook van deze lijst kun je het type opsomming aangeven, dat gaat weer door het toevoegen van TYPE= aan de tag. De volgende opties zijn beschikbaar: Type Definitie 1 a A i I Arabische cijfers (standaard, niet verplicht) Kleine letters Hoofdletters Kleine Romeinse cijfers Grote Romeinse cijfers <OL TYPE="i"> geeft bijvoorbeeld een genummerde lijst met kleine romeinse cijfers

9 Tabellen Met <table> maak je een tabel. Met <tr> maak je een tabelrij. Met <td> maak je een tabelkolom. Hieronder staat een voorbeeld van een tabel: <table border=1 cellspacing=1> <tr> <td width=24 valign=top> <p>1</p> <td width=142 valign=top> <p>eerste generatie:</p> <td width=359 valign=top> <p> , gebaseerd op radiobuizen</p> </tr> <tr> <td width=24 valign=top> <p>2</p> <td width=142 valign=top> <p>tweede generatie: </p> <td width=359 valign=top> <p> , introductie van transistoren</p> </tr> <tr> <td width=24 valign=top> <p>3</p> <td width=142 valign=top> <p>derde generatie:</p> <td width=359 valign=top> <p> , gebruik van IC s (Integrated Circuits)</p> </tr> <tr> <td width=24 valign=top> <p>4</p> <td width=142 valign=top> <p>vierde generatie: </p> <td width=359 valign=top> <p> heden, ontelbare schakelingen op één chip</p> </tr> </table>

10 Background Verder moet de de background kunnen veranderen. Dit doe door bgcolor in de body te zetten. Bijvoorbeeld: <body bgcolor=yellow> Dit geeft een gele achtergrond. De font kunnen wij ook veranderen met: <font size=24 family=arial> Voor meer informatie raadpleeg jouw CD hoofdstuk V, klik op verdieping daarna op html. Hoofdstuk 6 Frames Met frames kun je jouw webpagina in verschillende secties onderverdelen. Hieronder vind je de code om jouw webpagina in twee secties (links en rechts) te verdelen: <html> <head> <title>voorbeeld met left and mainframes</title> </head> <frameset cols="110,*"> <frame name="main" src="left.html"> <frame name="main" src="main.html"> <body> </body> </frameset> </html>

11 Hieronder vind je de code om jouw webpagina in drie secties (boven, links en rechts) te verdelen: <html> <head> <title>voorbeeld met top, left en mainframes</title> </head> <frameset rows = "80,*"> <frame name="top" src="top.html"> <frameset cols="150,*"> <frame name="main" src="left.html"> <frame name="main" src="main.html"> <body> </frameset> </frameset> </body> </html>

HTML 5 en CSS 3. Truus de Bont. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/65505

HTML 5 en CSS 3. Truus de Bont. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/65505 HTML 5 en CSS 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Truus de Bont 14 september 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/65505 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09 Web building basis: HTML Karel Nijs 2008/09 Webbuilding basis vorige les HTML intro Browsers HTML elementen HTML basis tags HTML attributen HTML kleuren HTML formattering Extra: HTML entities Webbuilding

Nadere informatie

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren HTML is een afkorting van Hyper Text Markup Language. Zoals de term al zegt is het een "opmaak taal", dat wil zeggen het vertelt de browser door middel

Nadere informatie

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans Les W-01: HTML 1.0 HTML Websites zijn opgebouwd uit afzonderlijke webpagina s. Deze webpagina s zijn geschreven in een aparte taal, HTML. De afkorting HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Vrij vertaald

Nadere informatie

Internet en website. Voorwaarden voor een goede website:

Internet en website. Voorwaarden voor een goede website: Internet en website Inleiding Zoals reeds aangehaald is internet een belangrijk onderdeel geworden ter info en activiteiten van een visclub. Vele visclubs en ook andere verenigingen communiceren met elkaar

Nadere informatie

Websitecursus deel 1 HTML

Websitecursus deel 1 HTML Websitecursus deel 1 HTML WebCie A Eskwadraat www@a-eskwadraat.nl 8 april 2015 Inleiding Website cursus in drie delen: HTML CSS Javascript We gaan uit van geen voorkennis. Als je vragen hebt, stel ze!

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen. OPDRACHTKAART MM-05-03-01 Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft

Nadere informatie

Hier komt alle informatie over je webpagina, welke niet zichtbaar is op de webpagina zelf.

Hier komt alle informatie over je webpagina, welke niet zichtbaar is op de webpagina zelf. Elke website begint met een basisstructuur. Deze basisstructuur is opgebouwd uit drie tags. Je gebruikt eerst de - tag welke aangeeft wat voor type document het is. Dan de - tag. Hier komt

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Schrijven voor het web. 1TIN Internettechonologie 2003-2004 les 02 1

Schrijven voor het web. 1TIN Internettechonologie 2003-2004 les 02 1 Schrijven voor het web 1TIN Internettechonologie 2003-2004 les 02 1 Verschillen met gewone teksten niet noodzakelijk sequentieel lezen webpagina globaal lezen (geen details) beantwoorden aan doel van bezoek?

Nadere informatie

De frameset uit de afbeelding wordt op de volgende manier gedefinieerd:

De frameset uit de afbeelding wordt op de volgende manier gedefinieerd: FRAMES GEBRUIKEN Met frames kan het venster van een browser zo worden ingedeeld, dat er meerdere webpagina's tegelijk getoond kunnen worden. In de afbeelding hieronder staat een webpagina met frames. We

Nadere informatie

Gildebroeders/ gildezusters. Domeinnaam. Webhosting.

Gildebroeders/ gildezusters. Domeinnaam. Webhosting. Gildebroeders/ gildezusters Graag willen wij enkele aspecten belichten voor het opzetten van een Website. De volgende aandachtspunten komen ter sprake: - Domeinnaam, moet u een domeinnaam claimen ja of

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Internet_html.doc 1/6

Internet_html.doc 1/6 Internet_html.doc 1/6 Internet html. HTML syntax en regels Een HTML-element is opgebouwd uit een startmarkering en een eindemarkering (behalve enkele speciale markeringen zoals bvb. , , ).

Nadere informatie

Rob's Domein. theorie van html met de beschrijving van alle tag. Een html pagina moet altijd minstens uit de volgende tags bestaan:

Rob's Domein. theorie van html met de beschrijving van alle tag. Een html pagina moet altijd minstens uit de volgende tags bestaan: pagina 1 van 6 Rob's Domein kamp, 's Lands grootste webwinkel! Opleiding Webdesign Verdien aan je site met Tradedou SCRIPTS GIF PLAATJES ACHTERGRONDEN GENERATOREN DIVERSEN OPLEIDINGEN CONTA N Binnen 1

Nadere informatie

Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes!

Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes! 8 Opdrachtenkrant 38 Technika 10 Nederland Verstuur een eigen Kerst e-mail! Mét muziek en bewegende plaatjes! E-mails zijn vaak heel saai! Witte achtergrond met zwarte letters. Of heb je al ontdekt dat

Nadere informatie

Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kunt een eenvoudige webpagina maken met behulp van HTML.

Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kunt een eenvoudige webpagina maken met behulp van HTML. OPDRACHTKAART MM-05-04-01 HTML Voorkennis: Geen. Intro: De opmaaktaal voor het WWW heet HTML (Hyper Text Markup Language). Met HTML kan een webpagina worden gemaakt, inclusief hyperlinks. Tijdens deze

Nadere informatie

Agenda. Wat is HTML? Meer over HTML... Waarom HTML leren? Aniel Bhulai. Inleiding Computergebruik - HTML 1. Waarin maak je een HTML-bestand?

Agenda. Wat is HTML? Meer over HTML... Waarom HTML leren? Aniel Bhulai. Inleiding Computergebruik - HTML 1. Waarin maak je een HTML-bestand? Agenda HTML algemeen Wat is HTML? Korte historie Opbouw HTML document Aantal tags + voorbeelden Vragen 2 3 Opmaaktaal Letter Kleur Plaatjes Tabellen Formulieren Links Wat is HTML? Waarin maak je een HTML-bestand?

Nadere informatie

FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40

FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40 FFOUCHIER 01/11/2018 FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40 De meeste juiste antwoorden: #22 Minste Juiste antwoorden: #30 1. Selecteer de juiste HTML-code voor het maken

Nadere informatie

WEBDESIGN. html tags. Neem de grondbeginselen van html door via de online cursus op de informaticasite of via instruct-online

WEBDESIGN. html tags. Neem de grondbeginselen van html door via de online cursus op de informaticasite of via instruct-online WEBDESIGN html tags HTML is de taal waarop internetsites gebaseerd zijn. Bij het onderdeel webdesign maken we gebruik van een van de bovenstaande webeditors die ons helpen bij het (automatisch) creëren

Nadere informatie

Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College. Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler

Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College. Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler 1 Start het programma kladblok: (Start à Programma s à Bureau-accessoires à

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

HTML Editor: de eerste stappen

HTML Editor: de eerste stappen LES 18 HTML Editor: de eerste stappen In deze les leert u werken met HTML Editor. Daarbij geven we tevens een inleiding tot HTML. Hoewel op dit moment HTML versie 4.01 in gebruik is, maakt de HTML Editor

Nadere informatie

Programmeren in MyShop

Programmeren in MyShop Programmeren in MyShop Wat leer je in dit hoofdstuk: - Wat HTML en CSS is - (Een heel klein beetje) HTML - (Een heel klein beetje) CSS - Een aangepaste footer maken ( deurmat ) Eindresultaat Je gaat je

Nadere informatie

HTML & CSS DEEL 1. webdesign. Programmeren met CodeAcademy

HTML & CSS DEEL 1. webdesign. Programmeren met CodeAcademy Programmeren met CodeAcademy HTML is de taal die gebruikt wordt om webpagina s te maken die jij elke dag bezoekt. Het is een logische manier om een website te structureren. Laten we kijken wat de term

Nadere informatie

Handleiding Tridion voor authors en editors

Handleiding Tridion voor authors en editors Handleiding Tridion voor authors en editors Wijzigen van items van vóór de herimplementatie (mei 2009) Telefoon helpdesk: 7500 E-mail: helpdesktridion@gmail.com. Juli 2009 Een bestaand item wijzigen Het

Nadere informatie

2. KENNISMAKEN MET DE PROGRAMMA'S

2. KENNISMAKEN MET DE PROGRAMMA'S Deze cursus is geschreven ter vervanging van de eerste twee les-stencils over HTML die we sinds 1997 op de PCW gebruikten. 'HTML voor beginners' helpt je een eind op weg met het maken van je eigen website.

Nadere informatie

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

Frames. Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in 1TIN Internettechnologie les 06

Frames. Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in   1TIN Internettechnologie les 06 Frames Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in http://www.handleidinghtml.nl/html/frames.htm 1 Frames - doel? Browservenster kan opgedeeld worden in meerdere views (= schermen, subvensters) Laten toe

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09 Web building basis: HTML Karel Nijs 2008/09 Web building basis eerste les HTML intro Browsers HTML elementen HTML basis tags HTML attributen HTML kleuren HTML formattering Extra: HTML entities Web building

Nadere informatie

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt?

HTML in Outlook 2007. Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Hoe zorgt u ervoor dat uw email goed in beeld komt? HTML in Outlook 2007 Inleiding Emark Mail biedt u de mogelijkheid om kant en klare HTML nieuwsbrieven in te laden en te versturen.

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE. DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren. Naar daar.

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE. DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren. Naar daar. MIJN EERSTE WEBSITE Sushi DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Van hier Naar daar 1 2 3 Doe het stap voor stap om te zien hoe CSS werkt! Voeg een rand toe van 1 punt in de breedte om

Nadere informatie

HTML. Links. Hyperlinks. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Links. Hyperlinks. Hans Roeyen V 3.0 Links En Hyperlinks Hans Roeyen V 3.0 5 februari 2015 Inhoud 1. Werken met (Hyper)links... 3 1.1. De anchor tag... 3 1.1.1. Het ID attribuut... 3 1.1.2. Oefeningen op linken... 4 1.1.3. Absoluut en relatief

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Met het element <table> kan je een tabel invoegen, met </table> sluit je de tabel terug af.

Met het element <table> kan je een tabel invoegen, met </table> sluit je de tabel terug af. Les 7: Tabellen. Tabellen is iets dat veel en graag gebruikt wordt, met tabellen kun je immers een heleboel zaken overzichtelijker weergeven. Een tabel aanmaken in Html vergt wat inspanning omdat je met

Nadere informatie

Startpagina. Inloggen

Startpagina. Inloggen Handleiding gebruik Mira website Startpagina Als je naar de Mira website gaat (http://www.mira.be/) zal je nergens een login-functie zien. Deze is bewust verborgen gehouden om geen inbrekers aan te lokken.

Nadere informatie

De tag aan het begin van het PHPscript is "<?php" aan het einde van het PHPscript gebruik je "?>".

De tag aan het begin van het PHPscript is <?php aan het einde van het PHPscript gebruik je ?>. PHP Les 3 Commando ECHO Interessante links: o http://www.donboscozwijnaarde.be/~moermant/ o http://php.net/manual/en/function.echo.php o http://www.w3schools.com/php/default.asp Wat is PHP? PHP is een

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Wat is een child-theme?

Wat is een child-theme? Child theme Waarschuwing 1. Het maken van een child theme is relatief eenvoudig, u hebt er wel FTP toegang voor nodig bij uw provider. 2. Het is soms lastig om precies uit te vinden welke css codes u moet

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

Agenda HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand?

Agenda HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand? HTML HyperText Markup Language Aniel Bhulai E-mail: abhulai@cs.vu.nl Agenda HTML algemeen Aantal tags HTML met stijl (CSS, DHTML) Demo Vragen vrije Univers iteit amsterdam 1 2 Opmaaktaal Letter Kleur Plaatjes

Nadere informatie

HTML-EDITOR GEBRUIKEN

HTML-EDITOR GEBRUIKEN HTML-EDITOR GEBRUIKEN Over TinyMCE TinyMCE is een kleine What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) editor voor teksten. De bediening vindt plaats in de web browsers, zoals MSIE of Mozilla. Het werken met

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 2. 1. Inleiding... 3. 2. Het begin... 4. 3. Opmaak... 6. 5. Formulieren... 16. 6. Editors... 23. 7. Webbrowsers...

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... 2. 1. Inleiding... 3. 2. Het begin... 4. 3. Opmaak... 6. 5. Formulieren... 16. 6. Editors... 23. 7. Webbrowsers... 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Het begin.... 4 3. Opmaak... 6 5. Formulieren... 16 6. Editors... 23 7. Webbrowsers... 24 8. Webhosting... 25 9. Website uploaden... 27 10. Website

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Informatica 4H/V. Les 4 HTML. Periode 1 HTML en Netwerken bzmr - Da Vinci College Purmerend 1

Informatica 4H/V. Les 4 HTML. Periode 1 HTML en Netwerken bzmr - Da Vinci College Purmerend 1 Informatica 4H/V Periode 1 HTML en Netwerken Les 4 HTML 18-9-2017 bzmr - Da Vinci College Purmerend 1 De lessen deze week We onderzoeken hoe een tekst wordt opgeslagen We maken een nieuw tekstbestand We

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Agenda (X)HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand?

Agenda (X)HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand? (X)HTML HyperText Markup Language Aniel Bhulai E-mail: abhulai@few.vu.nl vrije Universiteit amsterdam Agenda HTML algemeen Aantal tags HTML met stijl (CSS, DHTML) XHTML Vragen Demo 1 vrije Universiteit

Nadere informatie

Handleiding website AZSV 2014

Handleiding website AZSV 2014 2014 voor (o.a.) de webmaster van een team http://www.azsv-aalten.nl Auteurs: Peter van Asselt, Leo Postma Project: AZSV website 2014 internet commissie AZSV pagina: 2 van 15 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3

Nadere informatie

Als je het uiterlijk van deze elementen snel wilt wijzigen, kun je een ander thema instellen.

Als je het uiterlijk van deze elementen snel wilt wijzigen, kun je een ander thema instellen. Een thema gebruiken Wanneer je een thema toepast op een document, worden o.a. de volgende elementen in een Word-document aangepast: de achtergrondkleur van de pagina of het achtergrondobject, de opmaak

Nadere informatie

Checklist websiteonderhoud divosa.nl

Checklist websiteonderhoud divosa.nl Checklist websiteonderhoud divosa.nl 1. Tekst opschonen Zorg altijd dat je gekopieerde tekst vanuit Word of e-mailberichten is opgeschoond voordat je deze in de editor van Drupal zet. Plak je tekst eerst

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Handleiding FrontPage 2000

Handleiding FrontPage 2000 Handleiding FrontPage 2000 Anne-Martine Gielis Versie 1.1 maart 2001 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Instituut voor de lerarenopleiding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Website maken... 2 Gebruik maken van een

Nadere informatie

HTML krijgt een standaard opmaak van de browser

HTML krijgt een standaard opmaak van de browser 1 HTML krijgt een standaard opmaak van de browser Een link in HTML In HTML maakt u een link met de HTML-markering (HTML-tag) . Een a-tag (anchor, anker) heeft een attribuutwaarde nodig om de link te

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Syllabus Zelf een website bouwen. Artheos

Syllabus Zelf een website bouwen. Artheos Syllabus Zelf een website bouwen Artheos Helma de Boer Artheos Webdiensten & Office Support www.artheos.nl 2012 Inhoud Syllabus Zelf een website bouwen H1 De techniek van een website... 3 1.1 Browser en

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

JavaLogo-programma s op het web plaatsen

JavaLogo-programma s op het web plaatsen Bijlage JavaLogo-programma s op het web plaatsen In deze bijlage laten we u zien hoe u JavaLogo-programma s op het web kunt plaatsen, met als voorbeeld het programma Cirkels uit opgave 2.16. We gaan er

Nadere informatie

Handleiding OpenOrg.nl

Handleiding OpenOrg.nl Handleiding OpenOrg.nl 1. Inleiding OpenOrg.nl is een wiki, een webtoepassing waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Meerdere personen kunnen elkaars documenten en bijdragen aanvullen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl

Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl IVVU Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl datum 15 februari 2011 IVVU opdrachtgever projectnummer 8374 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Basishandelingen 4 1.1 Ik wil mijn pagina s op ouderenzorgutrecht.nl

Nadere informatie

Eén framesetpagina Een xhtml pagina per deel van het frame.

Eén framesetpagina Een xhtml pagina per deel van het frame. Frames xhtml heeft van zijn broertje HTML een manier geërfd om een pagina in verschillende delen te splitsen. Dit maakt het mogelijk van in ieder deel een andere xhtml pagina te laden en deze apart van

Nadere informatie

Handleiding Aansluiting beeldbank

Handleiding Aansluiting beeldbank Handleiding Aansluiting beeldbank Copyright 2014 FotoCadeau.nl Versie 1.0 Overzicht veranderen Versie Datum Verandering 1.0 22-07-2014 Oplevering eerste versie handleiding Copyright 2014 FotoCadeau.nl

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0

Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0 Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0 I Handleiding ESS na de upgrade People Inc. versie 3.5.0 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 1 1.1 ESS... Iconen selecteren 1 1.2 ESS... Inlog scherm tekst

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1

Software 1. Basis HTML. bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Software 1 Basis HTML bachelor grafische en digitale media cross-media ontwerp & grafimediatechnologie academiejaar 2009-2010 semester 1 Alain Simons alain.simons@artesis.be Basis HTML 1. Introductie 2.

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

HTML 4.01. Hans Roeyen V 3.0

HTML 4.01. Hans Roeyen V 3.0 4.01 Hans Roeyen V 3.0 29 januari 2015 1. Inleiding... 3 1.1. Een HTML bestand aanmaken.... 3 1.2. Een verklaring van de gebruikte elementen... 4 1.3. HTML Tags... 5 1.3.1. Tag attributen... 5 1.4. Basis

Nadere informatie

Informatica. 2 e graad 2 e jaar

Informatica. 2 e graad 2 e jaar Informatica 2 e graad 2 e jaar Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 1. Wat is XHTML en hoe werkt het?... 3 2. Tags... 6 2.1. Wat zijn Tags?... 6 2.2. Basisstructuur van een webpagina... 7 3. Soorten Tags...

Nadere informatie

HTML. Tabellen. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Tabellen. Hans Roeyen V 3.0 Tabellen Hans Roeyen V 3.0 12 februari 2015 Inhoud 1. Tabellen... 3 1.1. De Tabel tags... 3 1.1.1. Het border attribuut... 4 1.2. De Tabel cellen... 4 1.3. Alignering en spanning... 8 1.1.2. De align attributen...

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Internet

De Geschiedenis van het Internet De Geschiedenis van het Internet Hoe is het internet ontstaan? https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=r3dnhjhxmm g Het internet zag er eerst nog zo uit: Wie van jullie zou dit kunnen gebruiken?

Nadere informatie

LES 2 INDERDAAD, JE MOET DE WEBBROWSER AANWIJZINGEN GEVEN, MAAR DAN WEL VOLGENS DE AFGESPROKEN REGELS

LES 2 INDERDAAD, JE MOET DE WEBBROWSER AANWIJZINGEN GEVEN, MAAR DAN WEL VOLGENS DE AFGESPROKEN REGELS LES 2 INDERDAAD, JE MOET DE WEBBROWSER AANWIJZINGEN GEVEN, MAAR DAN WEL VOLGENS DE AFGESPROKEN REGELS In les 1 hebben we op een webpagina aan een gedicht de beoogde vorm gegeven. We deden dit met het html-code-element

Nadere informatie

Zelf een eenvoudige website opzetten. Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013

Zelf een eenvoudige website opzetten. Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013 Zelf een eenvoudige website opzetten Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013 1 Inleiding/Doel Een onmisbaar onderdeel van het starten van een bedrijf is het opzetten van een website. Een onderneming

Nadere informatie

Editie 2010. Handleiding Tiny MCE. Tiny MCE Uitgebreide handleiding Sanmax bvba Mieënbroekstraat 33 3600 Genk T 070.250.236 E info@sanmax.

Editie 2010. Handleiding Tiny MCE. Tiny MCE Uitgebreide handleiding Sanmax bvba Mieënbroekstraat 33 3600 Genk T 070.250.236 E info@sanmax. Editie 2010 Handleiding Tiny Tiny Uitgebreide handleiding Sanmax bvba Mieënbroekstraat 33 3600 Genk T 070.250.236 E info@sanmax.be Sanmax Tiny handleiding Inhoudsopgave Deel 1: Inleiding... 3 Deel 2: icoontjes

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Html: stramien en tekst

Html: stramien en tekst 1 Html: stramien en tekst De belangrijkste punten van hoofdstuk 1 X X Laat de bestandsnaam van een webpagina eindigen op.html. XX Begin een webpagina met de juiste document type declaration (doctype).

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 193 9 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Nieuwe website maken en opslaan Open een lege webpagina Open het venster Document Eigenschappen Typ

Nadere informatie

Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?

Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud? Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud? We gaan in deze stap eens bestuderen wat we zoal voor mogelijkheden hebben om tekst op te maken en links in te voegen. Kompozer heeft voor de meest voorkomende zaken

Nadere informatie

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op.

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Kathleenferrier.nl: het KF centrum online Handleiding voor de Blog & Nieuwssectie Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Het is de plek waarvandaan mensen

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1 Een webpagina maken De komende periode wordt in 8 practica een aantal technieken behandeld, die je nodig hebt om een (eenvoudige) website te kunnen bouwen. Nadat je deze 8 practica hebt doorgewerkt, moet

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Zelf een webpagina maken met HTML-code

Zelf een webpagina maken met HTML-code Zelf een webpagina maken met HTML-cde Stappenplan: 1. De brncde maken met Kladblk 2. Het resultaat bekijken met Internet Explrer 3. Een tweede webpagina maken en beide pagina s linken 4. De webpagina s

Nadere informatie

Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt.

Frontpage 2003. Een web aanmaken in Frontpage doe je zo: 1 Start Frontpage op. Het openingsvenster van Frontpage verschijnt. opmerking In deze instructie wordt een web gemaakt met frames. Het voorbeeld behandelt een digitaal portfolio, maar natuurlijk kun je de instructies gebruiken voor elk web met frames, ongeacht het onderwerp.

Nadere informatie

Informatietechnologie 1. HTML: DOM, Links en Afbeeldingen. Links en afbeeldingen. Kristof Michiels

Informatietechnologie 1. HTML: DOM, Links en Afbeeldingen. Links en afbeeldingen. Kristof Michiels Informatietechnologie 1 HTML: DOM, Links en Afbeeldingen Links en afbeeldingen Kristof Michiels In deze presentatie DOM of Document Object Model Links (a element) Naar externe pagina's Naar documenten

Nadere informatie

Handleiding BVBZ site voor Leden

Handleiding BVBZ site voor Leden Fred Maaskant Blad1 van 7 Inleiding De BVBZ site maakt gebruik van Joomla. Deze software maakt het mogelijk voor een ieder die daarvoor in aanmerking komt een artikel aan te leveren voor haar/zijn gedeelte

Nadere informatie

HANDLEIDING I-MATE. Inhoud. I-Mate handleiding

HANDLEIDING I-MATE. Inhoud. I-Mate handleiding HANDLEIDING I-MATE Inhoud I-Mate handleiding 1. Opstarten van I-Mate 2. Opbouw van I-Mate 3. Een pagina in de editor openen 4. Tekst invoeren en aanpassen 5. Tekst opmaken 6. Lijsten aanmaken 7. Een horizontale

Nadere informatie

Kris Merckx - 16/10/ Agnes.js - creative commons license

Kris Merckx - 16/10/ Agnes.js - creative commons license Agnes.js - alpha 2.5 => www.ardeco.be/agnes (testsite) Fase 1: Opzetten van de frameworkbasis (afgerond) TOETSTYPES: - meerkeuze (één of meerdere correcte antwoorden) - invuloefening - ja-neen-vragen -

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie