Descendant selectors toepassen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Descendant selectors toepassen"

Transcriptie

1 HTML EN CSS de basis Oefening 13.4 Descendant selectors toepassen Maak een lijst binnen een definitielijstlijst en geef de binnenste lijst een totaal andere vormgeving Verticaal navigatieblok Een veelgebruikte toepassing van een niet-genummerde lijst is een navigatiekolom met hyperlinks. Het uiterlijk van zo n lijst is op vele manieren aan te passen. Uitgangspunt voor de navigatiebalk voor de rest van dit hoofdstuk is het volgende stukje html: C <ul id= navigatie > <li><a href= home.html >Home</a></li> <li id= huidig ><a href= docenten.html >Docenten</a></li> <li><a href= leerlingen.html >Leerlingen</a></li> <li><a href= oefeningen.html >Oefeningen</a></li> <li><a href= contact.html >Contact</a></li> </ul> Vijf hyperlinks zijn opgenomen in een niet-genummerde lijst. Het ul-element heeft een identificatie (navigatie) zodat we ernaar kunnen verwijzen in een stijlblad. Een van de vijf li-elementen heeft de identificatie huidig. Daarmee zullen we later aangeven op welke pagina de bezoeker momenteel is. WAAROM EEN ONGEORDENDE LIJST? Voor een rijtje hyperlinks is een ongeordende lijst (ul) de beste oplossing. Het is immers een ongenummerde opsomming van gelijksoortige onderdelen. Een link vormt in zijn eentje geen alinea, dus een p-element ligt minder voor de hand. Afbeelding laat zien hoe een browser het ul-element weergeeft met zijn interne stijlblad. Met andere woorden: zonder dat wij een stijlblad hebben opgegeven. Afbeelding Een ul-element met vijf list items weergegeven zonder stijlblad.

2 13 Lijsten HET KAN OOK ANDERS Er zijn verschillende manieren waarop een navigatiebalk vormgegeven kan worden. In deze paragraaf wordt een mogelijke oplossing getoond, maar er zijn andere oplossingen denkbaar Aanpassing van de lijst De meeste aandacht zal uitgaan naar de list items (li) en de ankers (a) binnen de lijst, maar we beginnen met de lijst als geheel. Voor een navigatiebalk zijn de bullets voor elk item niet nodig, dus die halen we weg. Margin en padding zullen we later toekennen aan de li-elementen, voor de lijst als geheel zetten we ze op nul. Dat levert een eerste stijlblad op met de volgende inhoud: C #navigatie { list-style : none; /* bullets weg */ margin : 0; padding : 0; /* komt bij li s */ Met het hekje verwijzen we naar een id (zie hoofdstuk 12 over de attributen class en id), in dit geval naar het element met de identificatie navigatie. In afbeelding ziet u dat deze eerste opruiming er meteen voor zorgt dat de links minder lijken op een opsommingslijst. Afbeelding De bullets voor de list-items zijn verdwenen List items We richten de aandacht nu op de list items en proberen ze meer op een soort knoppen te laten lijken. Daartoe geven we de li-elementen een achtergrondkleur, voegen we een border toe en geven we de tekst wat ruimte met verticale padding. Horizontale padding is niet nodig omdat we de tekst van de links centreren met de eigenschap textalign. Aan het stijlblad voegen we het volgende toe (wat er al stond blijft staan):

3 HTML EN CSS de basis C #navigatie li { background border-style border-width border-color padding text-align : orange; : solid none solid none; : 1px; : maroon; : 5px 0px 3px 0px; : center; Na het aanpassen van de li-elementen, ziet het verticale navigatieblok eruit als in afbeelding Afbeelding De lijstonderdelen krijgen een kleur en een rand Breedte instellen Een ul-element is een block-element (aan het eind van dit hoofdstuk leest u meer over block-elementen) en dat betekent dat het in principe de gehele breedte van de pagina beslaat. Voor onze verticale navigatiebalk is het de bedoeling dat hij wat smaller is. Vandaar dat we het ul-element een breedte geven. We voegen width : 10em toe aan de navigatie. De nieuwe versie is dan als volgt: C #navigatie { list-style : none; /* bullets weg */ margin : 0; padding : 0; /* komt bij li s */ width : 10em; BREEDTE IN EM Omdat de lijst met links is opgebouwd uit tekst, ligt het voor de hand de breedte ervan op te geven in de eenheid em. Op die manier schaalt de navigatiebalk automatisch mee met verandering van de grootte van de letters.

4 13 Lijsten Afbeelding toont het effect van het aanpassen van de breedte tot 10 em. Welke breedte geschikt is, hangt af van de lengte van de trefwoorden. In het algemeen is het beter de breedte ruim te nemen om te voorkomen dat een onderdeel van de navigatiebalk twee regels in beslag neemt. Zo n uitzondering is meestal geen mooi gezicht. Afbeelding Breedte van het ul-element aangepast tot 10 em. BREEDTE AAN JUISTE ELEMENT Als we niet de breedte van het ul-element (de lijst als geheel) zouden aanpassen, maar alleen de breedte van de afzonderlijke list items (li) dan lijkt het alsof we hetzelfde resultaat bereikt hebben. Dat is echter schijn, zoals we kunnen zien als we het ul-element een achtergrondkleur zouden geven. De li-elementen zijn dan wel smaller, maar het ul-element beslaat nog steeds de volledige breedte van het scherm Links Na het aanpassen van de lijst als geheel (ul), en de list items (li) is het nu de beurt aan de werkelijke links (a). Als eerste zullen we de onderstreping verwijderen. Bij een navigatiebalk heeft de bezoeker van de website niet de gewoonlijk gewenste aanwijzing van onderstreping nodig om te zien dat het hier om links gaat. We gebruiken de methode van overerving uit hoofdstuk 11 en kennen text-decoration: none toe aan het element a in het algemeen. Automatisch geldt die waarde dan ook voor de situaties die we met de pseudo-classes aangeven. Het verschil tussen een niet-bezochte link en een bezochte link geven we aan door een subtiele kleurverandering van de link-tekst (twee verschillende soorten grijs). Als hover-effect heb ik hier gekozen voor gekleurde balkjes aan boven- en onderzijde van de link. C #navigatie a { text-decoration: none;

5 HTML EN CSS de basis #navigatie a:link { color : #222; #navigatie a:visited { color : #555; #navigatie a:hover { border-style border-width : solid none solid none; : 5px 0px 3px 0px; border-color : #c60; /* donker oranje */ Afbeelding laat zien hoe de simpele niet-genummerde lijst van afbeelding onherkenbaar is getransformeerd in een verticale navigatiebalk met hover-effect. Afbeelding De verticale navigatiebalk is gereed. Oefening 13.5 Verticaal navigatieblok Maak op een webpagina een navigatieblok, maar kies daarbij een andere manier om het hover-effect aan te geven dan in deze paragraaf wordt gedemonstreerd. EXPERIMENTEER Om bij een navigatiebalk een resultaat te bereiken dat bevalt, zal het vaak nodig zijn veel te experimenteren. U kunt van alles en nog wat variëren bij een knoppenbalk: de achtergrondkleur, de hoeveelheid padding, de weergave van de tekst (uitlijning, vet enzovoort), alle aspecten van de border (dikte, plaats, stijl en kleur) en het effect dat optreedt bij hover.

6 13 Lijsten 13.8 Horizontale navigatiebalk De verticale knoppenbalk die we in de vorige paragraaf hebben gemaakt, is met een paar kleine ingrepen om te werken tot een horizontale balk. Als eerste moeten we de breedte van de lijst (nu 10 em) veranderen in 100%. Omdat er vijf links zijn, geven we elk li-element een breedte van 20%. Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is de li-elementen naast elkaar te plaatsen. Dat kunnen we doen door een float:left toe te voegen aan de stijl van de li-elementen. De aangepaste versies zien er dan als volgt uit. De wijzigingen zijn aangegeven in vet: C #navigatie { list-style : none; /* bullets weg */ margin : 0; padding : 0; /* komt bij li s */ width : 100%; #navigatie li { background : orange; border-style : solid none solid none; border-width : 1px; border-color : maroon; padding : 5px 0px 3px 0px; text-align : center; width : 20%; float : left; De rest van het stijlblad blijft ongewijzigd. De horizontale versie van de navigatiebalk is te zien in afbeelding Afbeelding Met enkele kleine aanpassingen is de verticale navigatiebalk omgewerkt tot een horizontale navigatiebalk. Oefening 13.6 Horizontale navigatiebalk Werk het navigatieblok uit oefening 13.5 naar een horizontale versie.

7 HTML EN CSS de basis 13.9 Huidige pagina Bezoekers van een webpagina stellen het op prijs als ze kunnen zien op welke pagina ze zich bevinden. We hebben daar vanaf het begin rekening mee gehouden door in de html-tekst een id toe te kennen aan de li van de huidige pagina: C <li id= huidig ><a href= docenten.html >Docenten</a></li> De pagina waarover we het hebben is kennelijk docenten.html. We kunnen ervoor zorgen dat er bij het woord docenten in de knoppenbalk geen hover-effect zichtbaar is als we dat hover-effect al bij voorbaat toekennen. We voegen aan het stijlblad de volgende css-rule toe: C #huidig a { border-style : solid none solid none; border-width : 5px 0px 3px 0px; border-color : #c60; /* donker oranje */ De selector betekent: de volgende declaraties gelden voor elk a-element binnen het li-element met de id huidig. Als de bezoeker de muisaanwijzer boven de verschillende links beweegt, verschijnt er boven en onder het woord een balkje. Maar bij het woord docenten staan die balkjes er al en er lijkt dus niets te gebeuren. Afbeelding probeert een indruk te geven. Het aanwijshandje bevindt zich op het onderdeel Oefeningen en daar is het hover-effect zichtbaar. De huidige pagina is Docenten, wat wordt aangeduid met statische balkjes boven en onder. Afbeelding Huidige pagina aangegeven, zodat er op dat onderdeel geen hover-effect te zien is. Oefening 13.7 Huidige pagina Het resultaat van een hover-effect en een blijvend effect bij het onderdeel dat de huidige pagina aangeeft is eigenlijk alleen goed te demonstreren op een echte webpagina. Maak die webpagina Display Er is een bezwaar aan te voeren tegen de navigatiebalk, vooral tegen de verticale versie. De links werken alleen als er geklikt wordt op het linkwoord. Het zou mooier zijn

8 13 Lijsten GEEN LINK De bezoeker van de webpagina ziet geen hover-effect meer bij het woord dat de huidige pagina aanduidt. Maar het is nog steeds een link. De bezoeker kan erop klikken en krijgt dan dezelfde pagina in beeld die er al staat. Dat kan verwarrend zijn. Als u het helemaal goed zou willen doen, dan hoort de vermelding van de huidige pagina geen link te zijn. als er op de hele rechthoek geklikt kan worden, ook naast het woord. Dat is mogelijk in css, maar daarvoor is het nodig eerst wat technische achtergrond te geven. Als u dat te ingewikkeld lijkt, dan kunt u de rest van dit hoofdstuk overslaan en verdergaan met het volgende hoofdstuk. Binnen css onderscheidt men onder meer deze twee typen elementen: block; inline Block Elementen van het type block vormen een rechthoek die in principe de volledige breedte vult van het omliggende element. De blocks worden bij het opbouwen van de webpagina onder elkaar gelegd (tenzij een stijlblad daarop ingrijpt, bijvoorbeeld via een float, zie hiervoor hoofdstuk 14). Voorbeelden van elementen van het type block zijn: p, h1 t/m h6, ul, ol en table Inline Elementen van het type inline kunnen een deel van een regel beslaan en over verschillende regels verdeeld zijn. Voorbeelden van dit type zijn: a, img, em (voor benadrukte tekst) en strong. Binnen html geldt dat een inline-element altijd binnen een block moet zijn beschreven. Andersom kan een inline-element geen block bevatten (een p- element binnen een a-element is niet correct) Weergave als block Met cascading style sheets kunnen we de weergave van een element veranderen met de eigenschap display. Deze eigenschap kan een hele reeks waarden hebben. De belangrijkste waarden van de eigenschap display zijn: FLOAT WORDT BLOCK Een inline-element dat wordt gefloat wordt daarna behandeld als een element op block-niveau.

9 HTML EN CSS de basis none inline block Een element met de waarde none wordt niet weergegeven. Een element dat de waarde inline krijgt, gedraagt zich als een inline-element; een element dat de waarde block krijgt, gedraagt zich als een block-element. Om de a-elementen die inline zijn zich te laten gedragen als block kunnen we het volgende toevoegen aan de stijlbeschrijvingen voor het a-element: C display : block; Deze aanpassing heeft een aantal gevolgen. De horizontale balkjes strekken zich nu uit over de gehele breedte. Dat is volgens verwachting. Maar doordat de a-elementen nu ook de hele hoogte van een li-element innemen, worden ze groter als er een border bij komt. In afbeelding is te zien dat de a-elementen niet meer passen binnen de padding van de li-elementen. Afbeelding Weergave van de a-elementen als block heeft als gevolg dat ze niet meer passen op de balk. We kunnen dit probleem op verschillende manieren oplossen. We zouden een ander hover-effect kunnen kiezen, bijvoorbeeld een verandering van de achtergrondkleur. Wat we hier zullen doen is de padding van de li-elementen uitschakelen en in plaats daarvan bij de a-elementen een border maken in dezelfde kleur als de achtergrond (orange). Het hover-effect wordt daarmee teruggebracht tot het aanpassen van de kleur van de border. Hetzelfde geldt voor het aanduiden van de link die de huidige pagina aangeeft. Het volledige stijlblad voor de verticale navigatiebalk luidt dan als volgt: C #navigatie { list-style : none; /* bullets weg */ margin : 0; padding : 0; /* komt bij li s */ width : 10em; VAN HET EEN KOMT HET ANDER Een wijziging binnen een stijlblad zal heel vaak een onverwacht neveneffect hebben. Dat maakt het nodig om goed te testen en niet meer dan één ding tegelijk te veranderen. #navigatie li {

10 13 Lijsten background : orange; border-style : solid none solid none; border-width : 1px; border-color : maroon; /*padding : 5px 0px 3px 0px;*/ padding : 0; text-align : center; #navigatie a { display : block; text-decoration: none; border-style : solid none solid none; border-width : 5px 0px 3px 0px; border-color : orange; /* achtergrondkleur */ #navigatie a:link { color : #222; #navigatie a:visited { color : #555; #navigatie a:hover, #huidig a { border-color : #c60; /* donker oranje */ Het eindresultaat is te zien in afbeelding Oefening 13.8 Block maken bij horizontale balk Pas de horizontale navigatiebalk die u in oefening 13.6 maakte zodanig aan dat het hele vlak geldt als klikgebied en niet meer alleen het linkwoord. Afbeelding Verticale navigatiebalk met display als block.

Min-height en min-width

Min-height en min-width Oefening 15.5 Min-height en min-width Maak op van uw een webpagina s een div die u voorziet van een geschikte waarde voor min-height en min-width. Laat zien wat er gebeurt als u het lettertype verkleint

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE. DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren. Naar daar.

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE. DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren. Naar daar. MIJN EERSTE WEBSITE Sushi DE STIJL VAN HET BOVENSTE MENU AANPASSEN Kaart 6 van 10 Van hier Naar daar 1 2 3 Doe het stap voor stap om te zien hoe CSS werkt! Voeg een rand toe van 1 punt in de breedte om

Nadere informatie

Cascading Style Sheets

Cascading Style Sheets Cascading Style Sheets Dit gedeelte wordt uitgebreid besproken in http://www.handleidinghtml.nl/css/index.html 1TIN Internettechnologie 2003-2004 les 07 1 Onderwerpen Cascading model Syntax Toevoegen van

Nadere informatie

Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code

Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code Boxmodel, weergavemodel en positionering 9 Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code een toonbare pagina te maken, meer dan u misschien op het eerste gezicht denkt. Als de HTML-code is

Nadere informatie

Internet Standaarden HC4

Internet Standaarden HC4 Internet Standaarden HC4 Hogeschool van Amsterdam - Instituut voor Interactieve Media 1 Invloed van Games Laatste ontwikkelingen Gebruik van Games 11 oktober 2007 Hogeschool van Amsterdam - Instituut voor

Nadere informatie

FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40

FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40 FFOUCHIER 01/11/2018 FFO Webdesign 1e jaar theorietoets NL niveau4... Totaal aantal vragen: 40 De meeste juiste antwoorden: #22 Minste Juiste antwoorden: #30 1. Selecteer de juiste HTML-code voor het maken

Nadere informatie

Stelt de voorgrondkleur van de tekst van een element in. Stelt in hoe de achtergrondfiguur moet worden herhaald, standaard: repeat.

Stelt de voorgrondkleur van de tekst van een element in. Stelt in hoe de achtergrondfiguur moet worden herhaald, standaard: repeat. OVERZICHT CSS - EIGENSCHAPPEN Eigenschap Beschrijving Mogelijke waarden KLEUR EN ACHTERGROND color Stelt de voorgrondkleur van de tekst van een element in. background-color Stelt de achtergrondkleur van

Nadere informatie

Websitecursus deel 2 CSS

Websitecursus deel 2 CSS Websitecursus deel 2 CSS A Eskwadraat WebCie www@a-eskwadraat.nl 5 oktober 2015 Introductie Vorige week HTML Deze week CSS Volgende week Javascript CSS CSS (Cascading Style Sheets) bepalen hoe een website

Nadere informatie

Wat is een child-theme?

Wat is een child-theme? Child theme Waarschuwing 1. Het maken van een child theme is relatief eenvoudig, u hebt er wel FTP toegang voor nodig bij uw provider. 2. Het is soms lastig om precies uit te vinden welke css codes u moet

Nadere informatie

Frontend ontwikkeling

Frontend ontwikkeling Frontend ontwikkeling Mark Jansen Edwin Vlieg PHPFreakz ledendag 10 november 2007 Frontend ontwikkeling De interface is je product richting de eindgebruiker Goede PHP code met een slechte interface geeft

Nadere informatie

Hand-out Web Technologies, werkcollege 5 Alex Reuneker 2012

Hand-out Web Technologies, werkcollege 5 Alex Reuneker 2012 Hand-out Web Technologies, werkcollege 5 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 1. Groeperen (div- en span-elementen) : Het HTML-element div is een block-level element (zie hand-out bij het

Nadere informatie

WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B

WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B WEBSITE-DESIGN INHOUD COLLEGE Stappenplan: stap 4 HTML, Stylesheets vervolg slides @ vanslooten.com/websitedesign Website-design 1-12-2014

Nadere informatie

Met CSS kan je je webpagina's vormgeven. Je kan elementen een plaats geven en hun uitzicht bepalen.

Met CSS kan je je webpagina's vormgeven. Je kan elementen een plaats geven en hun uitzicht bepalen. CSS Met CSS kan je je webpagina's vormgeven. Je kan elementen een plaats geven en hun uitzicht bepalen. In CSS maken we een onderscheid tussen 2 soorten elementen in een webpagina: 1. Sommige elementen

Nadere informatie

Om te beginnen heb je een geraamte van je website nodig. Maak een nieuwe map met de naam gevorderden_website aan om je website in te zetten.

Om te beginnen heb je een geraamte van je website nodig. Maak een nieuwe map met de naam gevorderden_website aan om je website in te zetten. 1 2 Als je de Beginner en Midden HTML & CSS Sushi Kaarten hebt afgerond, dan weet je al veel over het programmeren met deze twee talen. Deze kaarten leren je hoe je al die onderdelen samenvoegt om een

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 5) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011

Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-1-2011 1 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?... 4 Eerst wat uitleg:... 4 Wat is HTML:... 4 Wat is CSS:... 4 Wat is het resultaat

Nadere informatie

Uitleg invoegen en bewerken van tabellen

Uitleg invoegen en bewerken van tabellen Uitleg invoegen en bewerken van tabellen De werking van de nieuwe teksteditor is op hoofdlijnen vergelijkbaar met die van de oude teksteditor, maar wat betreft het invoegen en bewerken van tabellen is

Nadere informatie

XHTML en CSS. Deel 3. januari 2008 4-9-2008. Lyceum Sancta Maria. Ruud Koortens Frans Peeters

XHTML en CSS. Deel 3. januari 2008 4-9-2008. Lyceum Sancta Maria. Ruud Koortens Frans Peeters XHTML en CSS Deel 3 Ruud Koortens Frans Peeters januari 2008 4-9-2008 Lyceum Sancta Maria 1 2 Inhoudsopgave 1.1.1. Het opmaken van hyperlinks... 1 1.1.2. Kleur... 1 1.1.3. Het gebruik van kleuren bij het

Nadere informatie

Hier komt alle informatie over je webpagina, welke niet zichtbaar is op de webpagina zelf.

Hier komt alle informatie over je webpagina, welke niet zichtbaar is op de webpagina zelf. Elke website begint met een basisstructuur. Deze basisstructuur is opgebouwd uit drie tags. Je gebruikt eerst de - tag welke aangeeft wat voor type document het is. Dan de - tag. Hier komt

Nadere informatie

HTML krijgt een standaard opmaak van de browser

HTML krijgt een standaard opmaak van de browser 1 HTML krijgt een standaard opmaak van de browser Een link in HTML In HTML maakt u een link met de HTML-markering (HTML-tag) . Een a-tag (anchor, anker) heeft een attribuutwaarde nodig om de link te

Nadere informatie

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren

Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren Extra: Hoe u uw website met HTML kunt verbeteren HTML is een afkorting van Hyper Text Markup Language. Zoals de term al zegt is het een "opmaak taal", dat wil zeggen het vertelt de browser door middel

Nadere informatie

HTML-EDITOR GEBRUIKEN

HTML-EDITOR GEBRUIKEN HTML-EDITOR GEBRUIKEN Over TinyMCE TinyMCE is een kleine What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) editor voor teksten. De bediening vindt plaats in de web browsers, zoals MSIE of Mozilla. Het werken met

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren MIJN EERSTE WEBSITE Sushi EEN WEBPAGINA BEWERKEN Kaart 1 van 10 We gaan een nieuwe website bouwen! We gaan hem over boeken maken maar je kan hem ook zo maken zoals jij zelf wilt! Download de HTML code

Nadere informatie

Programmeren in MyShop

Programmeren in MyShop Programmeren in MyShop Wat leer je in dit hoofdstuk: - Wat HTML en CSS is - (Een heel klein beetje) HTML - (Een heel klein beetje) CSS - Een aangepaste footer maken ( deurmat ) Eindresultaat Je gaat je

Nadere informatie

Tutorial HTML CSS met Adobe Dreamweaver CSx

Tutorial HTML CSS met Adobe Dreamweaver CSx Tutorial HTML CSS met Adobe Dreamweaver CSx Johan Smits, Saxion, Minor Internetmarketing, WCM1, week 4 Introductie Bij het werken met content op een website is het van groot belang om tekst en vormgeving

Nadere informatie

Basis-theme. Manage Wiki > Look and Feel > Themes > Change or make a new theme > Make a New Theme >

Basis-theme. Manage Wiki > Look and Feel > Themes > Change or make a new theme > Make a New Theme > Basis-theme Manage Wiki > Look and Feel > Themes > Change or make a new theme > Make a New Theme > Naam invullen en de code van basis-theme kopiëren en erin plakken

Nadere informatie

LES 8: CSS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is CSS Kleuren Tekst Blokken Lijsten en tabellen Responsive website W3chools Samenvatting.

LES 8: CSS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is CSS Kleuren Tekst Blokken Lijsten en tabellen Responsive website W3chools Samenvatting. LES 8: CSS Lesoverzicht: Aan de slag Wat is CSS Kleuren Tekst Blokken Lijsten en tabellen Responsive website W3chools Samenvatting Tijd: 5 minuten Doel: Aan het einde van deze les kun je CSS in de WordPress

Nadere informatie

Toetsmatrijs Web Markup

Toetsmatrijs Web Markup Toetsmatrijs Web Markup Deze toetsmatrijs verstrekt de leerdoelen en toetscriteria voor het vak Web Markup competentienummers of C 1.1 Een eenvoudige webpagina bouwen, testen en publiceren op het web HTML,

Nadere informatie

Heeft hetzelfde effect als <b> </b> maar is belangrijker voor SEO. Underline: de tekst wordt onderlijnd. Italic: de tekst wordt schuingedrukt

Heeft hetzelfde effect als <b> </b> maar is belangrijker voor SEO. Underline: de tekst wordt onderlijnd. Italic: de tekst wordt schuingedrukt Hoofdstuk 1 : HTML 1.1 Structuur van het HTML bestand hier komt de titel van de pagina hier komt alles wat we op de pagina willen zien 1.2 HTML- TAGs De BREAK tag wordt gebruikt om

Nadere informatie

HTML richtlijnen e-mail marketing. part of the valley

HTML richtlijnen e-mail marketing. part of the valley e-mail marketing pagina 2/9 geschreven door Maarten van Benthem, front-end developer datum 1 oktober 2009 versie 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. De inhoud van dit document blijft eigendom van

Nadere informatie

Hand-out Web Technologies, werkcollege 4 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012

Hand-out Web Technologies, werkcollege 4 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 Hand-out Web Technologies, werkcollege 4 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 1. Id s en klassen (id- en class-attributen) id-attribuut: Elk HTML-element kan gespecificeerd worden door middel van een

Nadere informatie

HTML & CSS DEEL 1. webdesign. Programmeren met CodeAcademy

HTML & CSS DEEL 1. webdesign. Programmeren met CodeAcademy Programmeren met CodeAcademy HTML is de taal die gebruikt wordt om webpagina s te maken die jij elke dag bezoekt. Het is een logische manier om een website te structureren. Laten we kijken wat de term

Nadere informatie

Inhalen les 7 (versie B)

Inhalen les 7 (versie B) Inhalen les 7 (versie B) Stap 1: Open de startmap van les 6 De map heet Startmap Les 6. Als je de map hebt geöpend zie je verschillende bestanden en een map Website. Wij gebruiken nu alleen de map Website.

Nadere informatie

HTML/CSS GEVORDERDEN 1

HTML/CSS GEVORDERDEN 1 Inhoudsopgave 5 6 7 8 9 Configuratie Alle kleuren! Organiseren van je pagina Thema's ontwerpen Jouw individuele stijl Inspector Gadget Groter Maken Animatie Leer Klara om om te rollen!.....5.6.7.8.9 Configuratie

Nadere informatie

Informatietechnologie 1. Inleiding tot CSS. Richtlijnen voor opmaak. Kristof Michiels

Informatietechnologie 1. Inleiding tot CSS. Richtlijnen voor opmaak. Kristof Michiels Informatietechnologie 1 Inleiding tot CSS Richtlijnen voor opmaak Kristof Michiels In deze presentatie Voordelen en kracht van CSS Hoe schrijf je CSS stijlregels? Toevoegen aan HTML documenten Basisconcepten:

Nadere informatie

Handleiding tabel binnen Tridion

Handleiding tabel binnen Tridion Handleiding tabel binnen Tridion 1. Tabel maken... 2 2. Tabblad Table... 4 3. Tabblad Row... 5 4. Tabblad Column... 5 5. Tabblad Cell... 6 6. Tabel bewerken... 8 7. Achtergrondkleur, tabelrand, header...

Nadere informatie

HTML&CSS OEFENBOEKJE. van:

HTML&CSS OEFENBOEKJE. van: HTML&CSS OEFENBOEKJE van: HTML SYNTAX De meeste HTML tags zien eruit zoals hierboven. Een tag om te openen , en een tag om te sluiten . De letters die tussen de staan, geven aan wat voor

Nadere informatie

Cluster 1 Realiseert. 4 Beschrijving van de beroepssituatie behorende bij deze leereenheid

Cluster 1 Realiseert. 4 Beschrijving van de beroepssituatie behorende bij deze leereenheid LEEREENHEID HTML/CSS Dit document bestaat uit twee onderdelen - Onderdeel Leereenheid - Onderdeel Onderwijsproduct 1 Naam leereenheid In deze tabel staat de naam en het type van de leereenheid Leereenheid

Nadere informatie

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren

Sushi MIJN EERSTE WEBSITE EEN WEBPAGINA BEWERKEN. Kaart 1 van 10 Ik ben HTML/CSS aan het leren MIJN EERSTE WEBSITE Sushi EEN WEBPAGINA BEWERKEN Kaart 1 van 10 We gaan een nieuwe website bouwen! We gaan hem over boeken maken maar je kan hem ook zo maken zoals jij zelf wilt! Download de HTML code

Nadere informatie

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is.

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. Les 7 Instap Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. CSS en views: schilderijen Ons eerste overzicht in de vorige les bestond uit het tonen van

Nadere informatie

Van Dreamweaver CS4 naar CS5

Van Dreamweaver CS4 naar CS5 Danny Devriendt Van Dreamweaver CS4 naar CS5 Beknopte overstapgids www.wwwsoft.be Bijlage gratis te downloaden bij Basiscursus webdesign Dreamweaver CS4 WWW-Soft GCV 2010 www.wwwsoft.be CS5 Nieuw in Dreamweaver

Nadere informatie

Een verticale vormgeving is makkelijker en sneller te realiseren dan een horizontale.

Een verticale vormgeving is makkelijker en sneller te realiseren dan een horizontale. Een HTML-sjabloon Denk goed na hoe je webpagina er moet uitzien. Wil je een webpagina met een horizontale vormgeving (zoals bij een schermpresentatie)? Wil je een webpagina met een verticale vormgeving

Nadere informatie

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09

Web building basis: HTML. Karel Nijs 2008/09 Web building basis: HTML Karel Nijs 2008/09 Webbuilding basis vorige les HTML intro Browsers HTML elementen HTML basis tags HTML attributen HTML kleuren HTML formattering Extra: HTML entities Webbuilding

Nadere informatie

Luna 3.0 Basishandleiding

Luna 3.0 Basishandleiding Basishandleiding Basishandleiding U logt in met de gegevens die u van ons heeft ontvangen. In deze handleiding gebruiken we als voorbeeld de website www.bijbaantjegroningen.nl. U komt dan in het volgende

Nadere informatie

Foutoplossing FotoSpecial Blok

Foutoplossing FotoSpecial Blok Les 9 Foutoplossing FotoSpecial Blok In een vorige les maakten we een blok op de front die de verschillende fotocategoriën weergeeft. Dat doet een beetje raar bij het hoveren. In onderstaande bijlage kan

Nadere informatie

Les 11. Hovereffect Bis. 1. Maak eerst een nieuwe afbeeldingsstijl

Les 11. Hovereffect Bis. 1. Maak eerst een nieuwe afbeeldingsstijl Les 11 Hovereffect Bis 1. Maak eerst een nieuwe afbeeldingsstijl 2. Maak een nieuw overzicht aan met de volgende kenmerken: 1. Naam: Fotospecial Hover I 2. Blok maken, geen pagina 3. Inhoud van het type

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 3) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

joomladagen 2017 fl ex box niels

joomladagen 2017 fl ex box niels joomladagen 2017 fl ex box niels leenheer @html5test joomla? wat is flexbox? assen main axis cross axis start end start end containers en kinderen

Nadere informatie

Font betekent lettertype, de vele font eigenschappen wijzigen dan ook de opmaak van je lettertype. Hiermee bepaal je het lettertype.

Font betekent lettertype, de vele font eigenschappen wijzigen dan ook de opmaak van je lettertype. Hiermee bepaal je het lettertype. Stijlregels I Nu je de verschillende soorten CSS kent kan je deze ook gaan toepassen. Onthoudt dat alle opmaak in xhtml met CSS gemaakt moet worden. Tegenwoordig zijn er meer dan 200 CSS properties, deze

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Les 8 (Drupalversie: 7) Display Suite

Les 8 (Drupalversie: 7) Display Suite Les 8 (Drupalversie: 7) Display Suite Display Suite (DS) is de tegenhanger van Panels. Eigenlijk is dat een verkeerde uitspraak want in deze les gaan we beiden combineren. Step 1: Voorbereiding Download

Nadere informatie

6. De sitemap of stamboom van uw website

6. De sitemap of stamboom van uw website 6. De sitemap of stamboom van uw website Dynamisch of statisch? CMS of Dreamweaver? Een databankgestuurde website en CMS Grotere websites hebben nood aan een eenvoudiger manier om informatie toe te voegen,

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

Internet_html.doc 1/6

Internet_html.doc 1/6 Internet_html.doc 1/6 Internet html. HTML syntax en regels Een HTML-element is opgebouwd uit een startmarkering en een eindemarkering (behalve enkele speciale markeringen zoals bvb. , , ).

Nadere informatie

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl Pro templates Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: 1. PRO templates; voor wie geschikt? 2. Aan de slag met een PRO template 3. Template Designer 4. Template Editor 5. Sliders aanpassen

Nadere informatie

HTML BEGINNER Inhoudsopgave

HTML BEGINNER Inhoudsopgave Inhoudsopgave 6 7 8 9 0 Configuratie Een webpagina maken Een stijlbestand toevoegen Een lijst maken Afbeeldingen toevoegen Meer pagina's toevoegen Links maken Navigeren op je website Een menu maken Het

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!!

PAGINA BEHEER. Heel belangrijk is dat u niet vergeet op te slaan anders gaan al uw wijzigingen verloren, deze knop vind u bovenin de pagina!!! HANDLEIDING DIGIMANAGER PAGINA BEHEER In het pagina beheer heeft u de mogelijkheid om de content van uw website in te vullen en aan te passen. om invullingen en wijzigingen uit te voeren gaat u naar het

Nadere informatie

CSS. Departement VHTI. Studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde Industriële wetenschappen en technologie opleiding van één cyclus

CSS. Departement VHTI. Studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde Industriële wetenschappen en technologie opleiding van één cyclus Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen Studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde Industriële wetenschappen en technologie opleiding van één cyclus Departement VHTI VRIJ HOGER INSTITUUT VOOR

Nadere informatie

HTML. Tabellen. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Tabellen. Hans Roeyen V 3.0 Tabellen Hans Roeyen V 3.0 12 februari 2015 Inhoud 1. Tabellen... 3 1.1. De Tabel tags... 3 1.1.1. Het border attribuut... 4 1.2. De Tabel cellen... 4 1.3. Alignering en spanning... 8 1.1.2. De align attributen...

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012

Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 1. Positie en flow Boxes, block-level en inline elements: Ieder HTML-element wordt, als het ware, als een omkaderd block-

Nadere informatie

Website Inhoud Beheerder

Website Inhoud Beheerder Beknopte handleiding: Website Inhoud Beheerder Hieronder treft u de handleiding aan van de Website Inhoud Beheerder gebaseerd op Plone. Pagina 1 van 21 Inhoudsopgave Basis Pagina 3 Nieuwe pagina Pagina

Nadere informatie

HTML/CSS GEVORDERDEN 2

HTML/CSS GEVORDERDEN 2 Inhoudsopgave 5 6 7 Configuratie Klikbare kaarten Alles op een rijtje Opmerkingen en bijschriften Ontwerp een gave pagina opmaak Fotocollage Speciale effecten.....5.6.7 Configuratie We gebruiken Thimble

Nadere informatie

Interactief blok 2 code opdracht 6 - wireframe

Interactief blok 2 code opdracht 6 - wireframe Interactief blok 2 code opdracht 6 - wireframe 1. Klaarzetten bestanden Dit is een best practice voorbeeld. Maak een map aan voor je site. Hier komen alle bestanden in te staan (HTML, CSS en al je afbeeldingen).

Nadere informatie

Verbeterpunten voor eigenhuis.nl

Verbeterpunten voor eigenhuis.nl Verbeterpunten voor eigenhuis.nl februari 2016 Algemeen advies: - Headings aanpassen en met name de ruimte tussen de headings en de alinea s. - De interlinie van de alinea s iets vergroten, waardoor de

Nadere informatie

Werken met afbeeldingen in webpagina's

Werken met afbeeldingen in webpagina's Werken met afbeeldingen in webpagina's In webpagina's komen heel vaak afbeeldingen voor. Toch gaan webpagina's helemaal anders om met afbeeldingen dan bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie of een Word-document.

Nadere informatie

AutoTrack.nl. Handleiding Implementatie Voorraadlijst

AutoTrack.nl. Handleiding Implementatie Voorraadlijst AutoTrack.nl Handleiding Implementatie Voorraadlijst Basis Implementatie De nieuwe AutoTrack.nl Voorraadlijst kunt u (of uw webbouwer) implementeren door op uw website de URL die u van AutoTrack.nl heeft

Nadere informatie

Nederlandse Divi Handleiding

Nederlandse Divi Handleiding Nederlandse Divi Handleiding Hartelijk dank dat je deze handleiding gaat gebruiken. Ik hoop van harte dat het je werk aan je website zal vereenvoudigen. Mocht je op en of aanmerkingen hebben op deze handleiding

Nadere informatie

Les 13. Voorbereiding

Les 13. Voorbereiding Les 13 Voorbereiding 1. Plaats DEZE TWEE PLUGINS op de server in de map libraries. Deze is nodig voor de werking van Masonry Views en Masonry API 2. Schakel de modules Masonry Views en Masonry API in.

Nadere informatie

Agenda HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand?

Agenda HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand? HTML HyperText Markup Language Aniel Bhulai E-mail: abhulai@cs.vu.nl Agenda HTML algemeen Aantal tags HTML met stijl (CSS, DHTML) Demo Vragen vrije Univers iteit amsterdam 1 2 Opmaaktaal Letter Kleur Plaatjes

Nadere informatie

Eindopdracht webdesign

Eindopdracht webdesign Eindopdracht webdesign Opdracht 1: html Maak html-pagina jouwnaam-formulier.html met een webformulier volgens het voorbeeld: Geef in de form tag attribuut action de waarde../cgi-bin/formmail.pl en geef

Nadere informatie

Highpotech IT. Nieuwsbrief. Een webpagina maken. heeft een zekere es- verhouding van 4:3

Highpotech IT. Nieuwsbrief. Een webpagina maken. heeft een zekere es- verhouding van 4:3 Uitgave 6 versie 2 Augustus 2010 Highpotech IT Nieuwsbrief Een webpagina maken Eerdere uitgaven Een website wordt weergegeven op een hoek waarvan de verhoudingen dicht in de Werken met Excel beeldscherm

Nadere informatie

Views, de finesse. Voorbereiding. Inhoudstypes

Views, de finesse. Voorbereiding. Inhoudstypes Les 15 Opdrachten 1. Het bestaande Hoovereffect I-blok verschijnt enkel op de frontpage in de linker zijbalk. 2. Er is een background image aanwezig op de frontpage. Dit is een patroon naar keuze of gebruik

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen

Herhalingsoefeningen Herhalingsoefeningen bij Websites maken met WEB! Pro ISBN 90 5905 193 9 2 Oefeningen hoofdstuk 2 2.1 Nieuwe website maken en opslaan Open een lege webpagina Open het venster Document Eigenschappen Typ

Nadere informatie

Bsc5 bk5100 - TOI. Proces- en presentatieportfolio Inleiding websites maken met Macromedia Dreamweaver. Technisch Ontwerp en Informatica

Bsc5 bk5100 - TOI. Proces- en presentatieportfolio Inleiding websites maken met Macromedia Dreamweaver. Technisch Ontwerp en Informatica Proces- en presentatieportfolio Technisch Ontwerp en Informatica http://toi.bk.tudelft.nl/bsc5 toi@bk.tudelft.nl Procesportfolio [week 2 t/m 17] voortgang en verloop van het ontwerpproces GEEN productpresentatie

Nadere informatie

Technische werking whitelabel reviewmodule

Technische werking whitelabel reviewmodule Na integratie van de whitelabel reviewmodule van Kieskeurig.nl kunnen bezoekers via jouw website reviews op Kieskeurig.nl en je eigen website achterlaten. In dit document vind je meer informatie over de

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

I'VE GOT EM FRONTEND DEVELOPMENT LES 3

I'VE GOT EM FRONTEND DEVELOPMENT LES 3 I'VE GOT EM FRONTEND DEVELOPMENT LES 3 VORIGE WEEK CSS bling Selectors deel 1 Even heel kort samenvatten waar we het ook al weer over hebben gehad vorige week. Niet te lang bij stilstaan want er is heel

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Markup: CSS en HTML5. Hoorcollege Webdesign 5 16 mei 2014 Christof van Nimwegen

Markup: CSS en HTML5. Hoorcollege Webdesign 5 16 mei 2014 Christof van Nimwegen Markup: CSS en HTML5 Hoorcollege Webdesign 5 16 mei 2014 Christof van Nimwegen 1 CSS: Waarom ook alweer. HTML was bedoeld voor documentstructuur (text met verschillende levels in headings en body text)

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

12.1 Frames als structuur voor je website

12.1 Frames als structuur voor je website BOUWSTEEN 12 Het gebruik van frames 12.1 Frames als structuur voor je website Naast gebruik van inline frames kan je de structuur van je website helemaal via frames opzetten i.p.v. via tabellen. Bij tabellen

Nadere informatie

HANDLEIDINGEN Tips en tricks ETZ Leerplein

HANDLEIDINGEN Tips en tricks ETZ Leerplein HANDLEIDINGEN Tips en tricks ETZ Leerplein IMAGE SLIDER OVER DE IMAGE SLIDER De imageslider (lees: slider), zoals deze ontwikkelt is binnen de editor van Pulseweb maakt het mogelijk om meerdere afbeeldingen

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

We passen eerst ons bestaand inhoudstype Fotospecial een beetje aan:

We passen eerst ons bestaand inhoudstype Fotospecial een beetje aan: Les 12 Paragraph + Bootstrap Met deze module kan je de inhoud van een node beter rangschikken op het scherm. Denk hier aan Display Suite en/of Panels. Ook die modules laten u toe om inhoud anders te schikken

Nadere informatie

Een LOI-opleiding is méér dan leerstof alleen

Een LOI-opleiding is méér dan leerstof alleen Een LOI-opleiding is méér dan leerstof alleen Bedankt voor het aanvragen van deze proefles. Hierin laten we een stukje van de leerstof zien, om een indruk te geven van de opzet en het niveau. Maar een

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website

Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website Wat we gaan doen 1. Wie ben ik? 2. Voor- en nadelen bestaande templates en eigen templates 3. Eigen template op basis

Nadere informatie

CSS: clip-path, shapes, variabelen, multiple columns layout. Variabele webfonts en de nieuwe Firefox developertools

CSS: clip-path, shapes, variabelen, multiple columns layout. Variabele webfonts en de nieuwe Firefox developertools 1 Presentatie Nieuwe CSS3-features en Firefox CSS-editors Presentatie thema-avond HCC Joomla! Heerenveen 4 december 2018 CSS: clip-path, shapes, variabelen, multiple columns layout. Variabele webfonts

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Een webpagina bouwen. Piet Mondriaan. Highpotech IT

Nieuwsbrief. Een webpagina bouwen. Piet Mondriaan. Highpotech IT September 2009 Highpotech IT Nieuwsbrief Een webpagina bouwen Indit nummer Maak een webpagina met Gebruik CSS om deze op te maken Volg een proefles en zie hoe het werkt. Een website wordt weergegeven op

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Op heel brede monitoren kan een dergelijke site er snel ongemakkelijk worden doordat de tekst op heel lange regels komt te staan.

Op heel brede monitoren kan een dergelijke site er snel ongemakkelijk worden doordat de tekst op heel lange regels komt te staan. Layout met CSS Naast het opmaken van tekst, navigatie menu s en foto s komt de echte kracht van CSS tot uiting voor de layout van de webpagina. Het is geen eenvoudig onderwerp, daarom eerst een beetje

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Agenda (X)HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand?

Agenda (X)HTML. Wat is HTML? Hoe ziet een HTML-file eruit? Waarom HTML leren? Waarin maak je een HTML-bestand? (X)HTML HyperText Markup Language Aniel Bhulai E-mail: abhulai@few.vu.nl vrije Universiteit amsterdam Agenda HTML algemeen Aantal tags HTML met stijl (CSS, DHTML) XHTML Vragen Demo 1 vrije Universiteit

Nadere informatie

4. De homepagina maken

4. De homepagina maken 95 4. De homepagina maken Als u een thema heeft geïnstalleerd, is al een aantal onderdelen ingevuld als voorbeeld. Naast de header staan er ook voorbeeldteksten, afbeeldingen, hyperlinks en soms nog andere

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

De frameset uit de afbeelding wordt op de volgende manier gedefinieerd:

De frameset uit de afbeelding wordt op de volgende manier gedefinieerd: FRAMES GEBRUIKEN Met frames kan het venster van een browser zo worden ingedeeld, dat er meerdere webpagina's tegelijk getoond kunnen worden. In de afbeelding hieronder staat een webpagina met frames. We

Nadere informatie

Stap voor stap door je studie

Stap voor stap door je studie Groei door. Stap voor stap door je studie Welkom, Bedankt voor het aanvragen van deze proefles. Hiermee krijg je een goede indruk van studeren bij de LOI en de opleiding van je keuze. Je maakt kennis met

Nadere informatie