Zaltbommel. De fractie van de ChristenUnie houdt de Algemene Beschouwingen over de aangeboden programmabegroting 2015.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zaltbommel. De fractie van de ChristenUnie houdt de Algemene Beschouwingen over de aangeboden programmabegroting 2015."

Transcriptie

1 De fractie van de ChristenUnie houdt de Algemene Beschouwingen over de aangeboden programmabegroting [DANKUWEL VOORZITTER,] Algemeen Met de programmabegroting 2015 ontvangt de gemeenteraad weer een sluitende begroting. Een begroting waar de inwoners van onze gemeente ook in het jaar 2015 niet geconfronteerd worden met een algehele lastenverhoging bovenop de inflatiecorrectie. Zelfs in deze financieel opzicht zorgelijke tijden, en met de nodige grote veranderingen is de begroting sluitend. De begroting is overzichtelijk met een duidelijke tekst en een heldere opbouw bij de diverse programma s. Ook de nieuwe opzet, zoals in de bijlage gepresenteerd, lijkt ons vooralsnog een goede opzet voor de toekomst. Wel zijn er zaken in het gemeentelijk beleid die zich niet in cijfers uit laten drukken qua resultaten, en de fractie van de ChristenUnie is benieuwd hoe die hier hun plaats in zullen vinden. De fractie van de ChristenUnie complimenteert het college en de medewerkers van de ambtelijke organisatie met deze begroting die de gemeentelijke financiën op orde houden zonder de burger extra te belasten. Zeker ook in verband met de grote transities die dit jaar vormgegeven dienden te worden. Ook de meerjarenbegroting laat een positief beeld zien. Wij willen er wel op wijzen hier voorzichtig mee om te gaan. Met name door de transities, en de afhankelijkheid van landelijke bijdragen hierin, en de onbekendheid met de uiteindelijke financiële uitwerking van de plannen en beleidsstukken ( omdat het nog nieuw is) zijn er grote onzekerheden in de begroting. En het gaat dan ook meteen om grote bedragen! Naar aanleiding van de diverse onderwerpen in de begroting wil de ChristenUnie de volgende zaken onder de aandacht brengen: Wonen en leefomgeving a) De ChristenUnie wil aandacht vragen voor huisvesting van statushouders: Zoals het er nu naar uitziet zal de vluchtelingenstroom en de opvang daarvan, met name uit Syrie, volgend jaar de nodige capaciteit vragen. Daar wordt een verdubbeling van de aantallen verwacht. In termen van wonen en huisvesting: is de gemeente daarop voorbereid, samen met bijvoorbeeld de woningstichting? Zijn er voldoende huurwoningen beschikbaar? Ook in het kader van de opvang en begeleiding vragen wij of de gemeente in samenwerking met partners daar klaar voor is. Het lijkt erop of die mensen hier gedropt worden, zonder inrichting, kleding en begeleiding. Is het misschien een optie voor het college om juist hier ook de kerken in onze gemeente bij te betrekken naast professionele organisaties als vluchtelingenzorg? Nu springen scholen en kerken op eigen initiatief in, wat op zich natuurlijk niet verkeerd is, maar inschakeling, en dus samenwerking, werkt beter dan achteraf puinruimen. Hier ligt een uitdaging, ook als we de link leggen naar armoedebeleid.

2 b) Bouwen naar behoefte: De ChristenUnie wil er alles aan doen om de woningmarkt te stimuleren, zodat starters een steuntje in de rug krijgen en er voldoende (geschikte) huurwoningen zijn en er tevens ruimte is voor nieuwbouw. De jeugd heeft de toekomst en het is belangrijk dat betaalbaar bouwen mogelijk wordt gemaakt. De woningmarkt heeft het nog steeds moeilijk alhoewel, volgens de landelijke cijfers, het iets beter gaat. We zien dat projecten met relatief dure woningen stagneren, maar dat er vraag is bij starters, bij jongeren. Wat doet het college in dit opzicht? Kan het college aangeven welke plannen er in deze richting zijn? c) Op het punt van wegen en mobiliteit De ChristenUnie vraagt aandacht voor het fietspad van Zaltbommel naar Gameren. We zijn blij dat het er nu ligt. Toch hebben we moeite met het laatste stuk wat aangelegd is. Fietsers moeten daar nu de weg oversteken en dat gaat ten koste van de veiligheid. Waarom heeft het college hiervoor gekozen en is het fietspad niet doorgetrokken naar de Middelkampseweg? Is het college tevens bereid naar een veiliger oplossing te zoeken? Overigens vinden we de verkeerstechnische oplossing op de locatie kruising Prins Willem Alexanderstraat en Middelkampseweg (bij de Jumbo) ook niet bepaald veilig. Er is voor veel verkeersdeelnemers een onduidelijke situatie gecreëerd. De verwachting is dat na de omlegging van de N322 (de Van Heemstraweg) de verkeerstechnische belasting daar nog hoger komt te liggen. Kan het college toezeggen deze situatie opnieuw te beoordelen en er ook daadwerkelijk iets aan gaat doen? Datzelfde geldt voor de Nieuwe Tijningen. Wordt de Nieuwe Tijningen geen vrachtverkeersbaan? De ChristenUnie is blij dat de 4e poot aan de rotonde bij de watertoren nu ontsloten wordt. Hier is al vaak aandacht voor gevraagd, dit zal de verkeersbelasting in de Vergt aanzienlijk verbeteren! d) Binnenstad Zaltbommel Er leven allerlei plannen als visie binnenstad, van Waal tot Waal, waarvoor de nodige aandacht is. Prima, een visie is nodig om de stip op de horizon te zien. Maar tijdens het nadenken over deze plannen, maar ook na gesprekken met onder andere de Ondernemers vereniging, zien we achteruitgang in de kwaliteit van de binnenstad. Achterstallig onderhoud aan bestrating. Kan vooruitlopend op allerlei plannen de inrichting niet aangepakt worden? De ChristenUnie denkt dan onder andere aan het upgraden van de stoepen, straatmeubilair en het creëren van sfeerverlichting om de binnenstad wat aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Er is sprake van toegenomen criminaliteit. Er zijn camera s geplaatst om situaties van afstand te kunnen bekijken. Het manco van deze camera s is dat ze geen kentekens van auto s kunnen lezen. Juist dit is belangrijk om te kunnen achterhalen wie de overlast gevenden zijn. Is het mogelijk op korte termijn deze camera s dusdanig te upgraden dat ook kentekens leesbaar zijn op beelden?

3 Er is een hele tijd terug een motie aangenomen over plaatsen van een goede fietsenstalling in de binnenstad. Kan het college aangeven wanneer deze geplaatst wordt? En over het parkeren bij de haven: na gereedkomen van de parkeerplaats bij de Beersteeg zou het bij de haven betaald parkeren worden. Waarom is dat nog niet gerealiseerd? De fractie van de ChristenUnie zou het waarderen wanneer bij de herinrichting van de binnenstad de onlangs ontdekte delen van de oude Bossche poort zichtbaar gemaakt worden in de inrichting. Ziet het college hier mogelijkheden voor en welke dan? e) Openbaar groen De openbare ruimte is van ons allemaal. De gemeente beheert deze ruimte en draagt daar zorg voor. De raad heeft weliswaar gekozen voor een basiskwaliteit vanuit het beeldkwaliteitsplan maar dan moet hier ook wel aan voldaan worden. De ChristenUnie weet niet of het aan deze norm (niveau basis) of aan de uitvoering ligt, maar we horen de laatste behoorlijk wat opmerkingen over de kwaliteit van dit groenonderhoud, en die mening delen we ook vanuit eigen constateringen. Een groot deel van deze uitvoering ligt overigens ook bij de woningbouwcorporaties. Kan het college aangeven waar dit aan ligt en wat zij eraan zullen doen om dit weer op een acceptabel niveau te krijgen? Wil het college daarnaast in overleg gaan met de woningbouwcorporaties om dit punt aan de orde te stellen? f) Handhaving (reclame)borden Er is een motie van de ChristenUnie aangenomen over de reclameborden in de gemeente die te pas en te onpas verschijnen zonder vergunning. En dit op borden, op spandoeken, op oude aanhangwagens etc. Deze vormen van reclamemaken leidt tot een verrommeling van het landschap en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en uitstraling van de gemeente. Bovendien kan de verkeersveiligheid in het geding komen. Het blijkt echter nogal te schorten aan de handhaving hiervan. Wat gaat het college doen aan de handhaving van deze regels? Kan het college tevens met een voorstel komen waarin wordt ingegaan op een alternatief voor met name verenigingen, om uiting te geven aan evenementen in hun dorp/omgeving? Wanneer er een spanningsveld is tussen regels en het handhaven daarvan zullen we moeten overwegen of we regels die we niet kunnen en/of willen handhaven niet beter kunnen schrappen. Kan het college de raad inzicht geven in waar al de handhavingsuren nu in gaan zitten? De fractie van de ChristenUnie stelt het college voor om mogelijkheden te onderzoeken tot het aanstellen van vrijwillige (hulp) BOA s. Deze vrijwilligers kunnen na een korte opleiding op een aantal punten ingeschakeld worden. En zeker ook bij bijzondere evenementen in onze gemeente.

4 Werk en zorg a) WMO en jeugdzorg De ChristenUnie benut de kracht van de samenleving en wil deze versterken. De ChristenUnie wil hierbij graag aandacht vragen voor de mantelzorgers. Zij zullen zeker in de komende periode meer en meer betrokken worden. En juist daarom verdienen zij de aandacht en steun van de gemeente. De ChristenUnie heeft daarom een puntenplan opgesteld, ter ondersteuning van de mantelzorgers, en wil dit graag bij het college ( en de raad) onder de aandacht brengen. Graag ontvangen we daar dan ook een reactie op en wel binnen een redelijke termijn. b) Armoedebeleid Hoe ver is het college met het armoedebeleid? Graag zouden we op korte termijn hierover geïnformeerd worden door de wethouder. Kan hij ons hierover toezeggingen doen? c) Digitalisering overheid en gemeente Analfabetisme en laaggeletterdheid is een onderschat probleem in onze samenleving. Niet alleen op zichzelf, maar zeker ook in het traject van digitalisering van de overheid en de gemeente. En ook in de WMO! Er zijn nog behoorlijk wat mensen zonder PC, of zonder internetaansluiting. Het zijn met name de ouderen die hierop geen kennis of aansluiting vinden. Die mogen we niet aan de rand gaan parkeren: zij hebben er niet om gevraagd. Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken gaat het hier om 15-20% van de gebruikers! Welke acties onderneemt het college op korte termijn op dit gebied om te zorgen dat bepaalde groepen (als zogenaamde functioneel digibeten) niet uitgesloten worden en daarbij geen gebruik kunnen maken van de gemeentelijke voorzieningen en informatie? Verschillende gemeenten hebben hier cursussen (Digisterker) en loketten voor, hoe is dat in Zaltbommel? Welk vangnet wordt er ingezet? Voorzieningen Ook op dit gebied heeft de ChristenUnie een aantal vragen: a. Hoe ver is het college met de zwemvoorziening en de samenwerking hierbij met Maasdriel? b. Voor wat betreft de realisatie van de nieuwe sporthal: het college heeft aangegeven dat er uitstel is vanwege veranderende omstandigheden. Kan het college ons informeren over het standpunt van het Cambium hierin, en welke plannen of alternatieven er nu voorliggen? c. Huis Brakel staat nu leeg: is er zicht op wat er verder gaat gebeuren? Kan er een dorpshuisfunctie gerealiseerd worden? Kortom: hoe denkt het college hier verder mee te gaan?

5 Milieu en economie De ChristenUnie vindt het ongewenst dat de weekmarkt ook in deze begroting financieel door de gemeente wordt ondersteund. De aangenomen motie door de raad hierover is nog steeds niet gerealiseerd: Waarom is dit zo, en wanneer is dit nu definitief voorbij? Bestuur en organisatie Er ligt een bestuursopdracht t.a.v. de bezuinigingsdoelstelling voor de organisatie. We zien daar nog niet dat de taakstelling gehaald wordt. Waarom niet, en wanneer wel? Welke acties zijn er ondernomen? Let op: door deze achterstand werken we, zeker in de toekomst met een niet sluitende begroting. En dat vind de ChristenUnie onacceptabel! Tenslotte wil de ChristenUnie het college, de ambtenaren en de mederaadsleden Gods zegen toewensen in het nieuwe begrotingsjaar, in het besef dat we van Hem afhankelijk zijn in onze plannen. [Dankuwel.] Bijlage: puntenplan mantelzorgers

6 De fractie van de ChristenUnie vraagt aandacht voor de mantelzorgers. Zij spelen een cruciale rol in de zorg, juist in hun nabije omgeving. We moeten ervoor waken dat ze niet overbelast worden met allerlei zorgtaken, en zelfs mogelijk afhaken.. Om te voorkomen dat het zover komt hebben we nagedacht over hoe de gemeente de mantelzorger op de juiste manier hierin kan faciliteren. We hebben een acht-puntenplan opgesteld. 1. Benader mantelzorgers en bied ondersteuning Mantelzorgers hebben behoefte aan informatie en advies, emotionele ondersteuning, respijtzorg en praktische ondersteuning, maar blijken hier niet actief naar op zoek te gaan. De gemeente moet actief op zoek naar mantelzorgers en actief ondersteunen. 2. Strategisch werven Zorg voor een goede folder om nieuwe vrijwilligers te werven. Voeg dit ook bij het welkomstpakket van de gemeente. 3. Respijtzorg Zorg ervoor dat mantelzorgers er ook eens tussenuit kunnen zodat ze even op adem kunnen komen. Zonder hoge drempels in bureaucratie en wachtlijsten. 4. Investeer in vrijwilligers-coördinatoren Mantelzorgers moeten wel op de juiste plekken terecht komen. Een goede match kan een levenslange zorgrelatie opleveren! 5. Houd een oogje in het zeil Blijf als gemeente betrokken bij de mantelzorger en de zorgvrager. Professionele hulp ontbreekt en daarom is het noodzakelijk om vragen en problemen op tijd te signaleren. 6. Help mantelzorgers de zorgtaken te verdelen Laat mantelzorgers gebruik maken van een netwerk door o.a. digitale platforms voor mantelzorg, waarin afstemming en samenwerking online gedaan kan worden. 7. Scholing en ondersteuning Train de zorg- en welzijnsmedewerkers om mantelzorgers op een juiste manier te kunnen ondersteunen. Geef ze voldoende tijd om aandacht aan mantelzorgers te besteden. 8. School en werk Uit het onderzoek blijkt dat scholen nog geen visie hebben aangaande leerlingen die mantelzorgtaken op zich nemen. Sommige scholen hebben begrip als een leerling een uur mist, andere leerlingen moeten keer op een keer een te-laat-briefje halen. Terwijl deze jongeren al belast worden met zorg, moeten zij ook nog een uur nakomen. Ook werkgevers kunnen gestimuleerd worden om flexibel met mantelzorgers om te gaan, bijvoorbeeld in de werktijden. De gemeente zelf kan ook hierin het voortouw nemen!

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn HET KOMPAS ChristenUnie Hellendoorn Algemene beschouwingen programmabegroting 2015 Algemene beschouwingen programmabegroting 2015. Inleiding: Voorzitter, in deze tijd hebben we een duidelijk kompas nodig,

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van wethouder mw. A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo 2015-2018 Weesp,

Nadere informatie

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016.

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. 1 2 3 a Omschrijving van het voorstel Opening en mededelingen. Vaststelling van de agenda Programmabegroting 2017 Algemene beschouwingen Besluit Mevr. Rachak,

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE MEERJARENBEGROTING 2018-2021 SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE Speerpunten voor het begrotingsjaar 2018 Algemeen: Blijven werken aan een aantrekkelijke gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Op weg naar een inclusief Tynaarlo

Op weg naar een inclusief Tynaarlo Op weg naar een inclusief Tynaarlo visienotitie Tynaarlo is een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen, waarin iedereen telt en wordt gerespecteerd. Een samenleving waarin ook mensen met een

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2016

Algemene Beschouwingen 2016 Algemene Beschouwingen 2016 Fractievoorzitter Hans Rutten 28 oktober 2016 Inleiding Voorzitter, de wereld om ons heen is snel aan het veranderen. Gelukkig zien we dat de economie in Europa en in Nederland

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

A L G E M E N E B E S C H O U W I N G E N 2012 over de programmabegroting 2013

A L G E M E N E B E S C H O U W I N G E N 2012 over de programmabegroting 2013 A L G E M E N E B E S C H O U W I N G E N 2012 over de programmabegroting 2013 Inleiding De fractie van de ChristenUnie houdt de Algemene Beschouwingen over de aangeboden programmabegroting 2013. Algemeen

Nadere informatie

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen

Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Notitie Mantelzorgbeleid 2017 gemeente Harlingen Inleiding De gemeente Harlingen wil passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Inzicht in de belasting en ondersteuningsbehoeften van deze doelgroep

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Lokaal Alternatief Programmabegroting Dank u wel voorzitter.

Algemene Beschouwingen Lokaal Alternatief Programmabegroting Dank u wel voorzitter. Algemene Beschouwingen Lokaal Alternatief Programmabegroting 2017-2020 Dank u wel voorzitter. Lokaal Alternatief ziet een Duurzaam Financieel beleid als een fundament dat noodzakelijk is voor een sociaal

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Doen in 2019 en Actuele en correcte registratie van vrijwilligers (jaarlijkse controle).

Doen in 2019 en Actuele en correcte registratie van vrijwilligers (jaarlijkse controle). VERZAMELDOCUMENT SUBSIDIEVOORWAARDEN INFORMELE ZORG 2019 en Opleidingsaanbod. I Algemeen (voor alle organisaties) Opmerking: Als onderlegger hebben we het document waarop de discussie over de voorgestelde

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst

Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Samenvatting Notitie Vrijwillige Inzet met Toekomst Werkgroep Vrijwilige Inzet met Toekomst, 28 september 2015 Aanleiding In Nieuwegein zetten vele inwoners zich vrijwillig in. Dit is goud waard! Het eigen

Nadere informatie

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst?

Kunt u ons een opsomming geven van de argumenten waarom de gemeente Boekel afscheid heeft genomen van een eigen sociale dienst? Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Onlangs hebben wij de Programma- en Productbegroting 2016 ontvangen. Dank hiervoor. Uiteraard danken wij ook de ambtenaren voor het samenstellen van deze

Nadere informatie

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde Wmo adviesraad Boxtel p/a Boxtelseweg 31 5298 VA Liempde Gemeente Boxtel t.a.v. het College van Burgermeesters en Wethouders Postbus 1000 5280 DA Boxtel Betreft: Reactie van de Wmo adviesraad Boxtel op

Nadere informatie

E:

E: College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van mevrouw A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: inzake de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Weesp 2018, Beleidsregels

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 PENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 Aanwezig: burgemeester Van der Meijden, wethouders Buter, Meulensteen, Slaets en Van der Zanden (wethouder Briels wel aanwezig bij agendapunten 1.6 en 1.7)

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Algemene beschouwingen van de fractie van de ChristenUnie over de programmabegroting 2019

Algemene beschouwingen van de fractie van de ChristenUnie over de programmabegroting 2019 Algemene beschouwingen van de fractie van de ChristenUnie over de programmabegroting 2019 Ik zou graag weer beginnen met het college, en daarmee ook de ambtelijke organisatie, te bedanken voor opnieuw

Nadere informatie

wanneer deze maatregelen worden uitgevoerd? Het gaat hier om concrete antwoorden wat en wanneer?

wanneer deze maatregelen worden uitgevoerd? Het gaat hier om concrete antwoorden wat en wanneer? Afdeling Haren Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haren Postbus 21 9750 AA HAREN Datum: 7 juni 2013. Onderwerp: Verkeersdrempels in Glimmen De afgelopen week werden de inwoners in Glimmen opgeschrikt

Nadere informatie

Wmo en subsidiemogelijkheden

Wmo en subsidiemogelijkheden Wmo en subsidiemogelijkheden Veranderingen in de Wmo anno 2012 en aansluiting op het missionair-diaconale werkveld Ermen Consult, Pieternel Ermen Programma workshop Wmo en subsidies De Wmo tweede fase:

Nadere informatie

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie>

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie> Vragenlijst voor mantelzorgers - Algemene gegevens Deze vragenlijst is anoniem 1. Hoe oud bent u? jaar 2. Wat is uw geslacht? man / vrouw 3. Wat is uw postcode? (het gaat hier om de

Nadere informatie

Memo. Plan van aanpak verbeteren verkeersveiligheid scholencomplex De Burgthof. Gemeenteraad. College van B&W

Memo. Plan van aanpak verbeteren verkeersveiligheid scholencomplex De Burgthof. Gemeenteraad. College van B&W Memo Datum: 6 maart 2014 Onderwerp: Plan van aanpak verbeteren verkeersveiligheid scholencomplex De Burgthof Ter attentie van: Gemeenteraad Afzender: College van B&W In 2010 is in woonwijk De Burgt scholencomplex

Nadere informatie

Geachte voorzitter, De motie luidt als volgt:

Geachte voorzitter, De motie luidt als volgt: Typ teksttyp teksttyp tekst 114 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Gemeenteraad Datum 20 december 2016 RIS295658 Contactpersoon M. van der Vos Dienst Stadsbeheer Afdeling Markten Telefoonnummer

Nadere informatie

Kansen zien voor een #MooiDongen

Kansen zien voor een #MooiDongen 1-5 Kansen zien voor een #MooiDongen Voorzitter, Voor ons ligt de begroting 2017 van de Gemeente Dongen. Goed samenspel, betere toekomst, de titel van deze begroting is voor het CDA bijzonder aansprekend.

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

VERKEERSVISIE WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK VERSLAG 1 E SESSIE KLANKBORDGROEP: KNELPUNTEN, TRENDS EN ONTWIKKELINGEN OP 24 MAART 2016 IN KULTURHUS DE

VERKEERSVISIE WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK VERSLAG 1 E SESSIE KLANKBORDGROEP: KNELPUNTEN, TRENDS EN ONTWIKKELINGEN OP 24 MAART 2016 IN KULTURHUS DE VERKEERSVISIE WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK VERSLAG 1 E SESSIE KLANKBORDGROEP: KNELPUNTEN, TRENDS EN ONTWIKKELINGEN OP 24 MAART 2016 IN KULTURHUS DE KLAAMPE TE WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK -1- DOEL EERSTE

Nadere informatie

CDA Oostzaan programma

CDA Oostzaan programma Programma 2018-2022 Inleiding Door zijn omvang en historische ontwikkeling heeft Oostzaan op verschillende gebieden een sterk samenhangende gemeenschap. Er zijn veel verenigingen waar mensen samenkomen

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 30 januari Uitvoeringsprogramma integrale veiligheid De burgemeester 139126 1 Controller Directie Paraaf Datum

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2016 en begroting 2017

Algemene beschouwingen 2016 en begroting 2017 Algemene beschouwingen 2016 en begroting 2017 Raad 10 november 2016 Inleiding Voor ons ligt de programma begroting voor 2017. Bij de voorbereidingen leek de begroting af te stevenen op een broos evenwicht

Nadere informatie

Voorzitter, leden van de raad, college, inwoners van onze stad en dorpen,

Voorzitter, leden van de raad, college, inwoners van onze stad en dorpen, Voorzitter, leden van de raad, college, inwoners van onze stad en dorpen, Ik wil het vandaag met u hebben over dichter bij de burger. Dat is zoals u weet de titel van ons coalitieakkoord. Maar wat betekent

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Verkeersveiligheid in Hilversum

Verkeersveiligheid in Hilversum Verkeersveiligheid in Hilversum Inventarisatie onder inwoners van de plekken waar zij zich onveilig voelen in het verkeer Kruising Diependaalselaan/Bosdrift CDA Hilversum Februari 2017 De gemeente heeft

Nadere informatie

B. Lijst van openstaande moties

B. Lijst van openstaande moties B. Lijst van openstaande moties Openstaande moties waarvan duidelijk is dat de termijn van afdoening langer dan 6 maanden betreft, zijn niet in deze lijst opgenomen. Die moties staan op de schaduwlijst

Nadere informatie

Datum: 13 januari 2015 Kenmerk: /AW/HKT Onderwerp: Reactie op de evaluatie wijkzorg 2014

Datum: 13 januari 2015 Kenmerk: /AW/HKT Onderwerp: Reactie op de evaluatie wijkzorg 2014 Gemeente Amsterdam T.a.v. de wethouder Zorg de heer E. van der Burg Postbus 202 1000 AE Amsterdam Achmea divisie Zorg en gezondheid T.a.v. de directeur Zorginkoop Care de heer E.J. Wilhelm Storkstraat

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Initiatiefgroep VSCO 61 (voetbal) Dorpshuis De Heerdt (culturele activiteiten) Stichting Dorpsbelang Oosterwolde Stichting Sportvoorziening

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Fractievoorzitter aan het woord

Fractievoorzitter aan het woord In dit nummer: Fractievoorzitter aan het woord CDA maakt het verschil voor Weerter verenigingen Moties en amendementen Fractievoorzitter aan het woord Beste lezer, De begrotingsbehandeling van de gemeente

Nadere informatie

Opmerkingen. Duurzaamheid (Apeldoorn energieneutraal)

Opmerkingen. Duurzaamheid (Apeldoorn energieneutraal) Duurzaamheid (Apeln energieneutraal) VVD De duurzaamheidsambitie die Apeln stelt te hebben is nog niet onderbouwd. Dit ondermijnt de geloofwaardigheid van de ambitie en geeft het risico dat kansen voor

Nadere informatie

Parkeren in centrum Stiens

Parkeren in centrum Stiens Parkeren in centrum Stiens Hoe, wat en waarom = Definitief = Oktober 2011 INHOUDSOPGAVE blz 1 AANLEIDING 2 2 INVENTARISATIE 3 3 UITWERKING 5 3.1 Verkeersregulerende parkeermaatregelen 5 3.2 Aanleg parkeerplaatsen

Nadere informatie

U schrijft in uw aanbiedingsbrief dat het economisch en financieel beter gaat, gelukkig wel maar houd er rekening mee dat het lijntje heel dun is.

U schrijft in uw aanbiedingsbrief dat het economisch en financieel beter gaat, gelukkig wel maar houd er rekening mee dat het lijntje heel dun is. Politieke Vereniging Gemeentebelangen Coevorden Aan : Het College van B en W Van de gemeente Coevorden Coevorden, 8 november 2016. Geacht College, Gemeentbelangen wil allereerst het college bedanken voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Kennismaking organisatie Borsele Programma

Kennismaking organisatie Borsele Programma Kennismaking organisatie Borsele Programma Organisatie structuur Jack Jansen Afd. Ruimtelijke Ontwikkeling Jack Jansen Afd. Grond & Economie Bas v.dendries Afd. Samenleving Yvonne Otte Afd. Woonomgeving

Nadere informatie

Voorzitter: Mattheus 5:1 12.

Voorzitter: Mattheus 5:1 12. Voorzitter: Rond Hervormingsdag is het goed naar onze inspiratiebronnen te kijken. Hoeveel welvaart, techniek en wetenschap we ook hebben de woorden van Jezus in de Bergrede 1, heb je vijanden lief, zegen

Nadere informatie

*ZE9D31A5A7D* Raadsvergadering d.d. 27 januari 2015

*ZE9D31A5A7D* Raadsvergadering d.d. 27 januari 2015 *ZE9D31A5A7D* Raadsvergadering d.d. 27 januari 2015 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.13-25984/DV.14-417, afdeling Ruimte. Sellingen, 15 januari 2015 Onderwerp: Herinrichting schoolomgeving OBS De Plaggenborg

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Begroting 2012

Algemene beschouwingen Begroting 2012 Algemene beschouwingen Begroting 2012 1 van 5 Voorzitter, in december 2010 heeft u een brief gestuurd aan alle raadsleden, waarin u in gaat op de onderlinge verhoudingen binnen de raad. U sluit uw brief

Nadere informatie

HENDRIK-IDO-AMBACHT. Algemene Beschouwingen Eerste termijn 6 november 2017

HENDRIK-IDO-AMBACHT. Algemene Beschouwingen Eerste termijn 6 november 2017 HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Eerste termijn 6 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar startte ik onze bijdrage, na een korte introductie, met de volgende tekst: We beseffen steeds meer dat we

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Omgevingsvisie Maastricht 2040

Omgevingsvisie Maastricht 2040 Omgevingsvisie Maastricht 2040 Samenvatting 2e open dialoogbijeenkomsten (Centre Ceramique) maandag 5 en woensdag 7 november 2018 www.gemeentemaastricht.nl/omgevingsvisie Agenda van 5 en 7 november 2018

Nadere informatie

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM

Doel. Inleiding. De mantelzorger als samenwerkingspartner MANTELZORGBELEID VIERSTROOM MANTELZORGBELEID VIERSTROOM Doel Het doel van deze tekst is een kader beschrijven waarbinnen doelstellingen en randvoorwaarden zijn vastgelegd die de samenwerking met mantelzorgers en ondersteuning van

Nadere informatie

Versterken van de vitale Bergeijkse samenleving.

Versterken van de vitale Bergeijkse samenleving. Versterken van de vitale Bergeijkse samenleving. De zin boven onze beschouwingen zegt eigenlijk alles over het verschil tussen de visie op de toekomst van Bergeijk van het college, en die van de PvdA-fractie.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten Raadsstuk Onderwerp Beschikbaar stellen krediet voor realisatie van het Definitief Ontwerp (DO) voor uitbreiding van de Autoluwe Binnenstad. Nummer 2018/389960 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Opiniërende nota voor de raad

Opiniërende nota voor de raad Opiniërende nota voor de raad Onderwerp : Fietsvoorzieningen Molenkampsweg Datum collegebesluit : Datum raadsvergadering : 2 juli 2009 Agendapunt : 9. Portefeuillehouder : Wethouder Krähe Nummer postregistratie

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Deze notitie geeft u inzicht en overzicht. Uw uitdaging is het maken van de definitieve keuzes.

Deze notitie geeft u inzicht en overzicht. Uw uitdaging is het maken van de definitieve keuzes. 1. Inleiding In de loop van het afgelopen jaar hebben wij u via de bestuursrapportages, de Voorjaarsnota 2009 en recentelijk nog bij het voorstel met betrekking tot Hergebruik historisch deel stadhuis,

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen

Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen Collegereactie begroting 2015 moties en amendementen Versie: 10 november 2014 t.b.v. raad Amendementen Wie Onderwerp Advies A1 CDA Schrappen precariomaatregel begroting 2015-2018 Met het schrappen van

Nadere informatie

Onderzoek woonservicegebieden

Onderzoek woonservicegebieden Gemeente Dalfsen Onderzoek woonservicegebieden Kern: Lemelerveld Onderzoek uitgevoerd en opgesteld: - Lemelerveld: Stichting Welzijn Ouderen Lemelerveld - Dalfsen: Landstede Welzijn Ouderen Dalfsen - Nieuwleusen:

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 18 november 2014 Agendanummer : 8 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : Eveline Plomp Voorstel

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

BESLUITENLIJST (13) OPENBAAR. Van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaltbommel d.d. 9 april 2019

BESLUITENLIJST (13) OPENBAAR. Van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaltbommel d.d. 9 april 2019 BESLUITENLIJST (13) Van de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zaltbommel d.d. 9 april 2019 OPENBAAR AANWEZIG: Burgemeester : J.P. Rehwinkel Wethouder : G. van Leeuwen Wethouder

Nadere informatie

Hierna wil ik voor het overzicht kort de inhoud van mijn memo van 23 september 2016 weergeven.

Hierna wil ik voor het overzicht kort de inhoud van mijn memo van 23 september 2016 weergeven. M E M O Aan : Commissie Samenleving Van : Harry Rotgans, wethouder Datum : 21 april 2017 Onderwerp : Prioritering voor het nieuwe wmo-beleid In mijn memo van 6 maart jl. heb ik u bericht, dat ik mijn eerdere

Nadere informatie

Vastgoed, Sport en Accommodaties Ingekomen stuk D9 (PA 26 februari 2014) Welzijn en Jeugd Accommodaties. Ons kenmerk VA30/

Vastgoed, Sport en Accommodaties Ingekomen stuk D9 (PA 26 februari 2014) Welzijn en Jeugd Accommodaties. Ons kenmerk VA30/ Vastgoed, Sport en Accommodaties Ingekomen stuk D9 (PA 26 februari 2014) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Nieuwe Dukenburgseweg 21 6534 AD Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Reactie en advies op uitwerking regionale woonagenda Gemeente Aalten Gemeente Aalten geeft je de ruimte. dd.

Reactie en advies op uitwerking regionale woonagenda Gemeente Aalten Gemeente Aalten geeft je de ruimte. dd. Reactie en advies op uitwerking regionale woonagenda Gemeente Aalten 2016-2025 Gemeente Aalten geeft je de ruimte dd. 12 januari 2016 Adviesraad voor sociaal domein Februari 2016 1 Inhoudsopgave Paragraaf

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp:

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp: aangenomen / verworpen / ingetrokken In te vullen door de griffier AMENDEMENT NR Voor het amendement stemmen. Tegen het amendement stemmen. AMENDEMENT De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering

Nadere informatie

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016

Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 Enquête herinrichting Botenbuurt 2016 December 2016 Kenniscentrum MVS Gemeente Schiedam E n q u ê t e h e r i n r i c h t i n g B o t e n b u u r t P a g i n a 1 Inleiding De gemeente Schiedam voert in

Nadere informatie

Het is goed toeven in Midden Delfland.

Het is goed toeven in Midden Delfland. Het is goed toeven in Midden Delfland. Algemene beschouwingen 2017 van het CDA Midden-Delfland Het is prettig (samen)leven in Midden Delfland. Onze gemeente scoort hoog op vele lijstjes en in de monitoring,

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie