Meer dan kwajongensstreek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meer dan kwajongensstreek"

Transcriptie

1 Datum: 9 juni 2017 Onderwerp: Notitie examenfraude Inleiding In de examenwereld onderscheiden wij examens en toetsen als onderdeel van het onderwijs of georganiseerd in private examenstelsels (veelal vanuit een sector, branche- of beroepsvereniging). Ondanks dat er examen technisch weinig verschillen zijn, kennen beide varianten een eigen dynamiek en problematiek. Maar duidelijk is dat beide varianten te maken hebben met examenfraude en de schadelijke gevolgen daarvan. Examenfraude wordt nog vaak gezien als kwajongensstreek en navraag bij buitenstaanders leert dat men hierbij veelal denkt aan het aloude spiekbriefje, al dan niet in een moderne variant. Maar examenfraude gaat in de huidige tijd veel verder dan dat. Met deze notitie wil de Werkgroep Fraude van de NVE (Nederlandse Vereniging voor Examens) aandacht vragen voor de ernst van examenfraude, de gevolgen die het teweeg brengt en de noodzaak om dit in gezamenlijkheid beter te kunnen aanpakken. NVE Nederlandse Vereniging voor Examens De NVE is een beroepsvereniging voor professionals die werkzaam zijn in de examenbranche. Haar leden vertegenwoordigen het formele onderwijs (VO, MBO, HBO en WO), private stelsels en toeleveranciers. De NVE heeft als doelstelling het verbeteren van de examenpraktijk in Nederland. Voor meer informatie over de NVE: Meer dan kwajongensstreek Belang voor de kandidaat Het slagen voor een examen kan voor de kandidaat van essentieel belang zijn. Vaak hangt er een baan van af, is het hebben van het diploma nodig om een functie te mogen blijven uitvoeren en/of hangt de verdere opbouw van het pensioen daarvan af. Het diploma heeft dan ook een civiel effect. Fraudeurs lukt het kennelijk niet om op een eerlijke manier te slagen omdat men de kennis of vaardigheden ontbeert, men de taal waarin het examen wordt afgenomen niet spreek. Een herexamen is daarbij financieel te kostbaar en/of kost het teveel tijd. De druk op veel kandidaten wordt daardoor erg groot, waarbij men geen risico wil lopen op het verlies van een baan, aanzien en/of geld. Hierdoor ontstaan overwegingen, dan wel voelt men de noodzaak om het examen te manipuleren. En een groeiend aantal kandidaten is bereid hiervoor veel geld te betalen.

2 Een voorbeeld uit de praktijk: Bij landelijke examens in het formele onderwijs zijn de examens bekend geworden door ze via het internet te koop aan te bieden, waarna de fraude aan het daglicht is gekomen. Op grond van het gelijkheidsbeginsel moest er vervolgens een nieuw examen ontwikkeld worden en op een nader tijdstip alsnog worden afgenomen. Niet betrokken kandidaten hebben hier schade aan ondervonden, maar ook de samenleving heeft dit veel geld gekost. Het is zelfs mogelijk dat kandidaten hulp inkopen in de vorm van oefentoetsen, maar niet weten dat dit middels examenfraude tot stand komt. Belangen voor organisaties Bedrijven, uitzendorganisaties en opleidingsorganisaties hebben niet zelden een direct belang bij het slagen van hun medewerkers/collegae. Denk hierbij aan aanbestedingen, waarin diplomaeisen worden gesteld. Of wettelijke verplichtingen die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van een vergunning. Voor deze organisaties is het van levensbelang dat de kandidaat slaagt, waardoor de behoefte dan wel noodzaak om te frauderen toeneemt. In een dergelijk verband zien we regelmatig slogans als diplomagarantie, altijd geslaagd e.d. Echter een goed examen moet kunnen discrimineren. Voorbeeld uit de praktijk: De wetgever heeft een beroepseis ingesteld, waarbij de professional gediplomeerd moet zijn. De (gerenommeerde) werkgever van deze professional heeft alle medewerkers gevraagd om vragen en antwoorden te onthouden zodat ook andere personeelsleden op die wijze geholpen kunnen worden. De vragen en antwoorden worden onderling gedeeld, waardoor de wetgever haar doel niet bereikt en er onterecht vertrouwd wordt op vakbekwaamheid van de professional. Ook hier is het afbreukrisico groot en wordt door de wekgever het belang van betrouwbare examinering aangetast. De vraag is zelfs of de werkgever zich realiseert dat deze serieus fraudeert. Professionele fraudepraktijken Voor manipulatie van een examen wordt al snel tussen 300 tot 700 betaald per kandidaat. Technische apparatuur waarmee gefraudeerd kan worden is publiekelijk te koop en de kosten zijn minimaal. Daar komt bij dat de apparatuur zelfs veelvuldig in te zetten is. Door de toenemende economisch waarde van diploma s, dan wel de arbeidsmarktrelevantie van examens, weten criminele organisaties veel geld te verdienen met het organiseren van examenfraude. Daarbij is inmiddels aangetoond dat er sprake is van groepen fraudeurs die elkaar beconcurreren. Verder is gebleken dat criminelen vaak diploma s nodig hebben om criminele activiteiten te kunnen uitoefenen.

3 Het is inmiddels duidelijk: het gaat hierbij om grote hoeveelheden geld, waardoor criminele organisaties op uiterst professionele wijze bij examens frauderen door: Vragendiefstal Inzet van beeld en/of geluidsdragers Inzet van stromannen Afleidingsmanoeuvres Omkoping / afpersing ID Fraude Ook is duidelijk dat de maatschappelijke gevolgen van fraude enorm zijn. Daarnaast zien we dat, binnen stelsels waar geen echtheidskenmerken toegepast worden bij diploma s, kwaadwillende eenvoudig diploma s en certificaten kunnen vervalsen (diplomafraude en certificaatfraude ). In dat verband is ook diplomafraude relevant, omdat de samenleving geschaad wordt indien mensen zonder de benodigde diploma s toch de indruk geven gediplomeerd te zijn. Voorbeeld uit de praktijk: Omdat niet bekend was welke diploma s er voor de industrie uitgegeven waren en er ook geen registratie van de uitgegeven diploma s centraal beschikbaar was, bleek het mogelijk dat er meer dan diploma s geantidateerd alsnog werden uitgegeven. Dit terwijl de kandidaten het daarvoor noodzakelijke examen niet hebben afgelegd. De omvang van deze fraude is uiteindelijk gekapitaliseerd op 6 miljoen. Een ander voorbeeld uit de praktijk: Mensenhandelaren verdienen aan geronselde mensen, door deze via obscure uitzendbureaus tot werken te verplichten. Vaak spreken deze mensen niet de taal, maar hebben wel een diploma nodig. Het is dan niet mogelijk om dat op reguliere wijze te behalen. Deze organisaties hebben veel geld over voor het manipuleren van de examinering en schuwen ook de inzet van geweld en intimidatie niet. Consequenties Met enige regelmaat komen er berichten in de media m.b.t. examenfraude. Zowel in het onderwijs als in private stelsels. Wanneer fraude heeft plaatsgevonden in het onderwijs of een van de grotere stelsels (CBR of VCA) krijgt dit brede interesse in de media, in de politiek en bij stakeholders (o.a. ministeries, vakbonden en werkgeversverenigingen). Maar ook kleinere stelsels en ogenschijnlijk onschuldige examenfraudes kunnen grote gevolgen hebben, die ernstig worden onderschat. Het betrouwbaar meten van kennis en bekwaamheden is essentieel ten behoeve van regulering, echter deze wordt ondermijnd als er sprake is van examenfraude (en diplomafraude).

4 Gevolgen voor de samenleving Examenfraude kan een direct gevolg hebben op de veiligheid in Nederland, maar ook op de geloofwaardigheid. Denk hierbij aan het rijexamen indien er onterecht een rijbewijs verstrekt wordt en de bestuurder onvoldoende voorbereid de weg op gaat. Maar denk hierbij ook aan andere examens zoals voor vliegtuigmonteurs, werken aan petrochemische installaties, asbestverwijdering, examens voor de financiële sector, examens in de gezondheidszorg e.a. Zoals aangegeven zijn er criminele organisaties en/of personen die geld verdienen aan examenfraude. Zij zullen hun omzet met man en macht verdedigen en waar nodig verder proberen uit te breiden. Hierbij schuwen zij het niet om over te gaan tot afpersing, omkoping, bedreiging en het gebruik maken van geweld. Voor de examenprofessional kan dit een confrontatie betekenen met figuren waar men normaliter ver vandaan wil blijven en in het ergste geval is de professional het doel. Het is dan ook bijzonder om vanuit de NVE te constateren dat examenfraude afgezien van fraude bij het rijexamen als zodanig en op zichzelf geen strafbaar feit is. Gevolgen voor de economie Hoewel de omvang van de financiële consequenties nooit is onderzocht (zowel de directe als de daarbij horende indirecte kosten van een examen zijn nauwelijks bekend), is het realistisch te veronderstellen dat de Nederlandse economie schade ondervindt van examenfraude. In de wetenschap dat de directe schade groot is (de examenfraude bij Ibn Ghaldoun heeft de staat en ons als samenleving ongetwijfeld meerdere miljoenen euro s gekost), kunnen we aannemen dat de indirecte schade vele malen groter is dan de directe schade. Denk aan de schade die personen louter vanuit onbekwaamheid aanrichten, maar ook extra beveiliging, toezicht, opsporing enz. Ook op een hoger abstractieniveau zal de Nederlandse economie door examenfraude blijvend schade ondervinden. Dit onder meer doordat de Nederlandse examens een minder betrouwbaar imago krijgen (diplomadevaluatie afname civiel effect). Wat meten we, en heeft dat wel op de juiste wijze plaatsgevonden? Gevolgen voor het opleidingsniveau Wanneer examenfraude blijft toenemen leidt dit tot een devaluatie van diploma s, maar ook van een daadwerkelijke devaluatie van het niveau van de beginnende beroepsbeoefenaar enerzijds of een devaluatie van de vakbekwame beroepsbeoefenaar anderzijds. Het is bekend dat wanneer studenten niet voor een examen hoeven te leren, zij dit ook niet zullen doen (uitzonderingen daargelaten). Dit betekent dat er geen borging is van het eindniveau van de student en daarmee het eindniveau ook logischerwijze zal dalen. Niet voor niets heeft demissionair Minister Bussemaker het probleem van examenfraude betiteld als buitengewoon zorgwekkend (zie: Maar ook in de bewoordingen van de Minister lijkt het, door de terminologie digitaal spieken, of zij de aard, de consequenties en zeker de ernst niet goed in beeld heeft. Zoals geschetst in deze notitie gaat examenfraude veel verder dan het spieken.

5 Overweging Examenfraude op zichzelf is niet opgenomen in het wetboek voor strafrecht. Dat is bijzonder omdat de gevolgen van examenfraude veelal ernstig zijn en het steeds duidelijker is dat er een directe link is tussen examenfraude en criminaliteit. Vanzelfsprekend zijn mogelijke delicten te koppelen aan mogelijk andere strafbare feiten zoals vervreemding van eigendommen, oplichting, medepleging e.d., maar voor de sector is dit onvoldoende en in feite niet dekkend. Het geeft onvoldoende gewicht aan het onderwerp en nauwelijks handvatten om in te grijpen. Doordat examenfraude nog niet als strafbaar feit wordt beschouwd heeft de sector onvoldoende mogelijkheden om hier op te anticiperen. Meldingen bij Politie en Justitie levert slechts in een zeer klein percentage van de gevallen inzet op. En dan nog is het ook voor politie en justitie moeilijk om er echt middelen voor beschikbaar te krijgen of om instrumenten erop in te kunnen zetten. De Werkgroep Fraude van de NVE, pleit voor het strafbaar stellen van examenfraude en de aanwijzing door de overheid van een expertise-instantie die hierop kan acteren en expertise verder kan ontwikkelen. Bovendien is onderzoek nodig naar de wijze waarop wederrechtelijk verkregen data kunnen leiden tot strafvervolging. Tot slot Examenfraude zal nooit uit te roeien zijn. Het is een wedloop tussen de fraudeurs, het onderwijs en de exameninstellingen. Het is een utopie om te denken dat examenfraude volledig te voorkomen is. Het is echter wel van belang dat examenfraude serieus genomen wordt. Door de economische waarde van diploma s en certificaten en toenemende technologieën is een groei van criminele activiteiten in relatie tot examenfraude waar te nemen. Met de huidige middelen kan de sector zich hier onvoldoende tegen wapenen en zijn de gevolgen niet te overzien. Nieuwe mogelijkheden en middelen voor het aanpakken van examenfraude zijn noodzakelijk. Daarbij is een realistische kijk op de ernst van het probleem een eerste stap. De Werkgroep Fraude van de NVE wil middels deze notitie de aandacht vestigen op de ernst van examenfraude. Wij vragen u dan ook om samen met ons dit groeiend probleem aan te pakken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Dhr. C.J.M. Boonman, voorzitter Werkgroep Fraude, k.boonman@explain.nl Mw. Dr. A. H. H. M Kempers-Warmerdam, Directeur St. Examenkamer, secretariaat@examenkamer.nl

Educational dataforensics

Educational dataforensics Educational dataforensics NVE congres 23 november 2017 Kees Boonman, Sebastiaan de Klerk, Sanette van Noord, Arnold Brouwer Wie zijn wij. Sebastiaan de Klerk (ex:plain) Sanette van Noord (Universiteit

Nadere informatie

Een onderzoek naar de handelwijze van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Een onderzoek naar de handelwijze van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Rapport Een onderzoek naar de handelwijze van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het CBR te Rijswijk niet gegrond. Datum: 7 december

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 43 Wet van 25 januari 2017 tot wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs inzake aanscherping van de eisen met betrekking tot

Nadere informatie

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan

Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Beroepsvereisten in kwalificatiedossiers, een stappenplan Aanleiding Bij de vaststelling van de herziene kwalificatiedossiers op 1 februari 2016 door de minister, was er bij een aantal kwalificatiedossiers

Nadere informatie

Statistieken Wft Examens in de periode april 2019 tot en met juni 2019

Statistieken Wft Examens in de periode april 2019 tot en met juni 2019 Statistieken Wft Examens in de periode april 2019 tot en met juni 2019 Inhoud: 1. Slagingspercentages per module per maand voor de Initiële examens 2. Aantal examens per module per maand voor de Initiële

Nadere informatie

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen

Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen 19 JUNI 2014 Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het veranderen van de bestaande situatie Flexibilisering

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4)

Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4) Besluit van houdende wijziging van de regels omtrent het generiek examenonderdeel Engels voor de middenkader- en specialistenopleiding (mbo-4) Op de voordracht van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO

SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO SERVICEDOCUMENT VRIJSTELLINGEN AVO Binnen de mbo-scholen van de Lentiz onderwijsgroep ontstaan vaak vragen over de voorwaarden waaraan vrijstellingen voor AVO-vakken

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB

Kwaliteitsbeleid in branche. Uitvoering door OTIB Kwaliteitsbeleid in branche Uitvoering door OTIB Inhoud De basis voor kwaliteitsbeleid Activiteiten OTIB BVS Vakpaspoort Rol m.b.t. eindtermen De basis voor kwaliteitsbeleid Waarom hoe - wat Waarom kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Reglement Examencommissie SVPB

Reglement Examencommissie SVPB Reglement Examencommissie SVPB Nederland kent een scala aan waardevolle branchediploma s en certificaten die kwalificeren voor de uitoefening van beroepen, functies en taken in particuliere beveiligingsorganisaties.

Nadere informatie

Notitie. Nadere invulling van de afspraken i.v.m. het bewaken van de kwaliteit en het in overeenstemming zijn en blijven van de schema s en examens

Notitie. Nadere invulling van de afspraken i.v.m. het bewaken van de kwaliteit en het in overeenstemming zijn en blijven van de schema s en examens Aan Examencentra in België Van Vzw CSM Datum 5 juni 2018 Onderwerp Bijlage bij 17-214 overeenkomst SSVV-CSM Kenmerk 18-114-SSVV Notitie Nadere invulling van de afspraken i.v.m. het bewaken van de kwaliteit

Nadere informatie

Verzekeraar rekent kosten bij bewezen fraude

Verzekeraar rekent kosten bij bewezen fraude Verzekeraar rekent kosten bij bewezen fraude Verzekeraar rekent kosten bij bewezen fraude Wie fraude pleegt met verzekeringen steelt van zijn medeverzekerde. De goede moet onder de kwade lijden. Verzekeraars

Nadere informatie

Datum 1 maart 2011 Betreft vragen van de leden Van der Ham (D66) en Jadnanansing (PvdA)

Datum 1 maart 2011 Betreft vragen van de leden Van der Ham (D66) en Jadnanansing (PvdA) a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 329 Wet van 23 augustus 2016 tot wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing

Nadere informatie

PERSOONSCERTIFICATIE DRAFT. DNV Adviseursdag. Aart den Boer 30 januari 2013 CLIENT LOGO. DNV Business Assurance. All rights reserved.

PERSOONSCERTIFICATIE DRAFT. DNV Adviseursdag. Aart den Boer 30 januari 2013 CLIENT LOGO. DNV Business Assurance. All rights reserved. DNV Adviseursdag Aart den Boer DRAFT CLIENT LOGO Consultant: Adviseur, Specialist & Business Partner Doel: - Kennis overdracht Persoonscertificatie - Onbekend instrument met ongekende mogelijkheden - Constatering

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 314 Wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing ter beperking van

Nadere informatie

Luisteren naar antwoorden die vragen opwekken. Voor een eerlijke overheid. De Rijksrecherche.

Luisteren naar antwoorden die vragen opwekken. Voor een eerlijke overheid. De Rijksrecherche. Luisteren naar antwoorden die vragen opwekken Voor een eerlijke overheid. De Rijksrecherche. Een integere overheid is een verantwoordelijkheid voor de hele samenleving Voor een goed functionerende samenleving

Nadere informatie

Toezicht en Onafhankelijkheid zoals door de Stichting Examenkamer gehanteerd voor examinerende instellingen en kwalificaties

Toezicht en Onafhankelijkheid zoals door de Stichting Examenkamer gehanteerd voor examinerende instellingen en kwalificaties Toezicht en Onafhankelijkheid zoals door de Stichting - De Stichting is een onafhankelijke toezichthoudende organisatie voor beroepskwalificerende en functiegerichte examens, maar ook voor examens, toetsen

Nadere informatie

WvSr De kandidaat kan aan de hand van een gegeven situatie vaststellen of het om een wet in materiële of formele zin gaat.

WvSr De kandidaat kan aan de hand van een gegeven situatie vaststellen of het om een wet in materiële of formele zin gaat. Kennisonderdeel Wettelijke Kaders Milieu Generiek oetsvorm Gesloten vragen Hulpmiddelen Geen Duur 70 minuten (1 uur en 10 minuten) Cesuur 67% Onderwerp Artikel/begrip oetsterm 1.1 Strafrecht algemeen WvSr

Nadere informatie

Audit: Beveiliging Digitale Examens

Audit: Beveiliging Digitale Examens Audit: Beveiliging Digitale Examens 1 Hoffmann Bedrijfsrecherche bv http://www.youtube.com/watch?v=wq-wn7lykxu 2 Regio met grote ambities Onze regio, Brainport regio Eindhoven, is een van de meest dynamische

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 oktober 2016 Antwoorden Kamervragen 2016Z15941

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 oktober 2016 Antwoorden Kamervragen 2016Z15941 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Antwoorden Kamervragen

Nadere informatie

Integriteitsrisico s

Integriteitsrisico s Integriteitsrisico s Inspelen op kwetsbaarheden voor bestuurders, organisaties en ambtenaren Samenwerking tussen publieke organisaties en marktpartijen Integritisme en media-aandacht Moderne ambtenaar

Nadere informatie

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen,

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, Examinering volgens Persoonscertificatie Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, op basis van de NEN-EN ISO-IEC 17024:2003. PERSOONS CERTIFICATIE 1. Persoonscertificatie Een persoonscertificaat

Nadere informatie

Datum 26 september 2011 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de bescherming van juweliers en andere middenstanders

Datum 26 september 2011 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de bescherming van juweliers en andere middenstanders 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Examenvoorlichting (in 10 stappen)

Examenvoorlichting (in 10 stappen) Examenvoorlichting (in 10 stappen) 2017 2018 1. Examenkandidaat Wil je toegang krijgen tot een examen, dan gelden daar voorwaarden voor. Je moet laten zien dat je klaar bent met het onderwijs. Voordat

Nadere informatie

Veiligheidscertificatenfraude

Veiligheidscertificatenfraude Veiligheidscertificatenfraude VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VGM Checklist Aannemers). Als aannemer A in aanmerking wil komen voor een VCA-certificaat, moeten zijn

Nadere informatie

Examenreglement MBO Utrecht

Examenreglement MBO Utrecht Examenreglement MBO Utrecht 2014-2016 Colofon Examenreglement Vastgesteld door het Management Team op : 30 maart 2015 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 22 april 2015 Instemming Ondernemingsraad

Nadere informatie

Rijksrecherche. Rijksrecherche. Voor een integere overheid

Rijksrecherche. Rijksrecherche. Voor een integere overheid Rijksrecherche Rijksrecherche Voor een integere overheid Waarheidsvinding is de rode draad in ons werk Een integere overheid is een verantwoordelijkheid voor de hele samenleving Om onze dynamische samenleving

Nadere informatie

Volksgezondheid beroepsgroepen, behalve artsen, De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid is een Artikel 1. Algemeen onafhankelijke

Volksgezondheid beroepsgroepen, behalve artsen, De Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid is een Artikel 1. Algemeen onafhankelijke Commissie Buitenslands Ministerie van, Welzijn en Sport Reglement algemene kennis en vaardig hedentoets voor alle BIG- beroepsgroepen, behalve artsen, 2500 BC Den Haag tandartsen en verpleegkundigen Kenmerk

Nadere informatie

Leerlingenstatuut AOC Terra

Leerlingenstatuut AOC Terra Leerlingenstatuut AOC Terra 1 Algemeen 1.1 Leerlingenstatuut 1.1.1 In dit leerlingenstatuut zijn de rechten en plichten van de leerlingen vastgelegd. 1.1.2 Het leerlingenstatuut is vastgesteld door het

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen

Actuele ontwikkelingen Actuele ontwikkelingen Op weg met de instellingsexamens taal Regiobijeenkomst op weg met de instellingsexamens taal Alet van Leeuwen Steunpunt taal en rekenen mbo Rol Steunpunt taal en rekenen mbo onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Programma Dag van de Examencentra 7 juni 2018

Programma Dag van de Examencentra 7 juni 2018 Programma Dag van de Examencentra 7 juni 2018 09.30 10.00 Inloop met koffie en thee / SOG 10.00 10.05 Welkom door dagvoorzitter (Jeannette Schuddeboom) 10.05 10.30 Presentatie SOG examencentrum (Nick Meijer)

Nadere informatie

Examenreglement RAS-Examenbureau

Examenreglement RAS-Examenbureau RAS-Examenbureau RAS-Examenbureau 2016.01 Pagina 1 van 5 1 ALGEMEEN... 3 2 UITVOERING VAN HET EXAMEN... 3 2.1 Wijze en duur van de examens... 3 2.2 Legitimatie... 3 2.3 Het examen... 3 2.4 Locatie... 3

Nadere informatie

Dit is een initiatief tot het doen van een wetsvoorstel ter toevoeging van de volgende wetsregels:

Dit is een initiatief tot het doen van een wetsvoorstel ter toevoeging van de volgende wetsregels: Initiatief Wetsvoorstel inzake examinering in groepsverband Dit is een initiatief tot het doen van een wetsvoorstel ter toevoeging van de volgende wetsregels: Wet tot regeling van het voortgezet onderwijs:

Nadere informatie

Reglement algemene kennis en vaardighedentoets voor alle BIGberoepsgroepen, tandartsen en verpleegkundigen. 1. Algemene Bepalingen. Artikel 1 Algemeen

Reglement algemene kennis en vaardighedentoets voor alle BIGberoepsgroepen, tandartsen en verpleegkundigen. 1. Algemene Bepalingen. Artikel 1 Algemeen Reglement algemene kennis en vaardighedentoets voor alle BIGberoepsgroepen, behalve artsen, tandartsen en verpleegkundigen Postbus 16114 2500 BC Den Haag Kenmerk CB41.03 Aantal pagina's 7 1. Algemene Bepalingen

Nadere informatie

opleiding BOA Besluit BOA

opleiding BOA Besluit BOA Deze reader geeft een overzicht van de die zijn genoemd, versie juni 2005. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 2 De buitengewoon opsporingsambtenaar die beschikt over: a. een titel van opsporingsbevoegdheid,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG a > Retouradres Postbus 6375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 6375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche Reglement incidenten- en klokkenluidersregeling Administrateur Centric Pension and Insurance Solutions B.V Versie 2.0 Ingangsdatum 19 april 2018 Pagina

Nadere informatie

Datum 10 januari 2014 Onderwerp Antwoorden kamervragen over het rapport van Amnesty International over etnisch profileren

Datum 10 januari 2014 Onderwerp Antwoorden kamervragen over het rapport van Amnesty International over etnisch profileren 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELINGEN

KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELINGEN KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELINGEN Vastgesteld College van Bestuur, na instemming OR dd. 16-05-2013 Klachtenregelingen ROC TOP onderwerp klacht concrete voorbeelden commissie reglement Ongewenst gedrag

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Beantwoording Kamervragen

Nadere informatie

Je rijbewijs halen, ook als je autisme of ADHD, hebt. Het Kan!

Je rijbewijs halen, ook als je autisme of ADHD, hebt. Het Kan! Uitgebreid Artikel Rijles, autisme, adhd Je rijbewijs halen, ook als je autisme of ADHD, hebt. Het Kan! Inleiding Tegenwoordig kun je al starten met lessen als je 16,5 jaar bent. Iedere jongere wil wel

Nadere informatie

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

Van Fraudepraktijk naar Fraudebeleid

Van Fraudepraktijk naar Fraudebeleid Van Fraudepraktijk naar Fraudebeleid Arie de Wild (Hogeschool Rotterdam) Ludo van Meeuwen (Technische Universiteit Eindhoven) Diplomawaarde Studenten Arbeidsmarkt Samenleving Zorgen - Borgen Borgen - Zorgen

Nadere informatie

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

Examenomschrijving NEN 3140 vakbekwaam persoon

Examenomschrijving NEN 3140 vakbekwaam persoon Examenomschrijving NEN 3140 vakbekwaam persoon Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. SABV, Gouda, Nederland Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CERTOPLAN

EXAMENREGLEMENT CERTOPLAN EXAMENREGLEMENT CERTOPLAN Voor deelname aan VCA examens en het verkrijgen van VCA diploma s CertoPlan B.V. Postbus 341 2800 AH GOUDA Groningenweg 10 2803 PV GOUDA Telefoon (0182) 82 04 80 Telefax (0182)

Nadere informatie

Directie Financiële Markten. 26 mei 2008 FM 2008-00913 M Stcrt. nr. 100. Erkenningsregeling permanente educatie Wft. De Minister van Financiën,

Directie Financiële Markten. 26 mei 2008 FM 2008-00913 M Stcrt. nr. 100. Erkenningsregeling permanente educatie Wft. De Minister van Financiën, Directie Financiële Markten Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 26 mei 2008 FM 2008-00913 M Stcrt. nr. 100 Onderwerp Erkenningsregeling permanente educatie Wft De Minister van Financiën, Gelet op artikel

Nadere informatie

Datum 10 juni 2014 Ons kenmerk EhBa Pagina 1 van 3. Betreft

Datum 10 juni 2014 Ons kenmerk EhBa Pagina 1 van 3. Betreft Archimedes Zekerheid B.V. t.a.v. de directie Postbus 156 5490AD SINT-OEDENRODE Datum 10 juni 2014 Pagina 1 van 3 Betreft Informatie over vakbekwaarnheid en nieuwsbrief bestuurdersmonitor Geachte directie,

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EH Den Haag. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

> Retouradres Postbus EH Den Haag. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG ; > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG JBOZ Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Invoering van BEI BS 2010 en VIAG 2010 13-10-2011

Invoering van BEI BS 2010 en VIAG 2010 13-10-2011 Invoering van BEI BS 2010 en VIAG 2010 13-10-2011 Op 1 juni 2011 is de nieuwe veiligheidsregelgeving (BEI BS 2010 en VIAG 2010 met de onderliggende veiligheidswerkinstructies) van kracht geworden. De nieuwe

Nadere informatie

************************* AB 1988 no. 65 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 18 september 2013 *************************

************************* AB 1988 no. 65 *CENTRAAL WETTENREGISTER* 18 september 2013 ************************* Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 11, onder c, van de Landsverordening politie (A.B. 1988, no. 18) Citeertitel: Landsbesluit opleiding buitengewoon agenten

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Studentenstatuut en examens

Veelgestelde vragen. Studentenstatuut en examens Veelgestelde vragen Studentenstatuut en examens Algemeen In dit document vind je vragen die vaak gesteld worden over het Studentenstatuut en over examens. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact

Nadere informatie

LVG en Criminaliteit: bejegenen, behandelen, beveiligen. Nico Overvest, manager Stichting De Borg

LVG en Criminaliteit: bejegenen, behandelen, beveiligen. Nico Overvest, manager Stichting De Borg LVG en Criminaliteit: bejegenen, behandelen, beveiligen Nico Overvest, manager Stichting De Borg Agenda Even voorstellen Bejegenen, behandelen, beveiligen o Welke experts zijn hier vandaag? o Waar zijn

Nadere informatie

OM-tips voor Bibob. Waar moet ik op letten?

OM-tips voor Bibob. Waar moet ik op letten? OM-tips voor Bibob Waar moet ik op letten? Wat is een OM-tip? Het Openbaar Ministerie (OM) is een belangrijke partner in de uitvoering van de Wet Bibob. Het OM beschikt over waardevolle informatie over

Nadere informatie

maak kennis met Het College voor examens

maak kennis met Het College voor examens maak kennis met Het College voor examens College voor Examens 030 28 40 700, info@cve.nl Postbus 315, 3500 AH Utrecht www.cve.nl Het is enorm belangrijk dat de focus altijd gericht blijft op de leerling

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 285 Wet van 23 juni 2017 tot wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met het toevoegen van het onderdeel participatieverklaring

Nadere informatie

2. Deelname aan het examen

2. Deelname aan het examen 1. Examenkandidaat Wil je toegang krijgen tot een examen, dan gelden daar voorwaarden voor. Je moet laten zien dat je klaar bent met het onderwijs. Voordat je wilt starten met je mbo-examens, beslis je

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Menso Alting te Groningen

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Menso Alting te Groningen ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Menso Alting te Groningen Opleidingen Pedagogisch Werk 4 (Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 4 kinderopvang) Maatschappelijke Zorg (Medewerker

Nadere informatie

Datum 4 juni 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over dat particulieren steeds vaker een privédetective inhuren

Datum 4 juni 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over dat particulieren steeds vaker een privédetective inhuren 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Gelders Opleidingsinstituut B.V.

Gelders Opleidingsinstituut B.V. Gelders Opleidingsinstituut B.V. Onderzoek bestuur en opleiding(en) Vierjaarlijks onderzoek Datum vaststelling: 28 november 2018 Samenvatting Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie

Nadere informatie

7 december Betreft: Reactie op ADR-rapport Het handelen van de Inspectie van het Onderwijs bij het toezicht op het VMBO Maastricht.

7 december Betreft: Reactie op ADR-rapport Het handelen van de Inspectie van het Onderwijs bij het toezicht op het VMBO Maastricht. > Retouradres Postbus 2730 3500 GS Utrecht Datum 7 december 2018 Locatie Utrecht Park Voorn 4 Postbus 2730 3500 GS Utrecht T 088 669 6000 F 088 669 6050 www.onderwijsinspectie.nl Onze referentie 5302842

Nadere informatie

R303.07 NIL/EWF OPLEIDINGS- EN EXAMENREGLEMENT INDUSTRIEEL LIJMEN

R303.07 NIL/EWF OPLEIDINGS- EN EXAMENREGLEMENT INDUSTRIEEL LIJMEN Pagina 1 van 5 R303.07 R303.07 NIL/EWF OPLEIDINGS- EN EXAMENREGLEMENT INDUSTRIEEL LIJMEN 1. ALGEMEEN Dit Opleidings- en Examenreglement is de uitwerking van het Algemeen Reglement voor Opleiding, Examinering

Nadere informatie

Certificatieschema. Examinatorcertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code

Certificatieschema. Examinatorcertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code Certificatieschema Examinatorcertificatie Start Veilig SWB S2 18-05-2011 18-05-2011 18-05-2011 1 van 8 INHOUD 1. Inleiding 1.1. Algemeen 1.2. 'Start Veilig' 2. Definities 3. Examenprotocol 3.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: Spectrum Benelux: CDFD: DUO: Website: Kandidaat: Examencommissie: Toezichthouder: Toetscentra:

Nadere informatie

Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. SABV,

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

De groene standaard T.a.v. mevrouw A. Van den Broek, voorzitter bestuur Postbus 601 6701 BP Ede

De groene standaard T.a.v. mevrouw A. Van den Broek, voorzitter bestuur Postbus 601 6701 BP Ede > Retouradres Postbus 2730 3500 GS Utrecht De groene standaard T.a.v. mevrouw A. Van den Broek, voorzitter bestuur Postbus 601 6701 BP Ede Locatie Utrecht Park Voorn 4 Postbus 2730 3500 GS Utrecht www.onderwijsinspectie.nl

Nadere informatie

2014D31516 LIJST VAN VRAGEN

2014D31516 LIJST VAN VRAGEN 2014D31516 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Minister en Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vragen ter beantwoording voorgelegd over

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING. Stichting Woningstichting Van Alckmaer voor Wonen

PRIVACYVERKLARING. Stichting Woningstichting Van Alckmaer voor Wonen PRIVACYVERKLARING Stichting Woningstichting Van Alckmaer voor Wonen VERSIE April 2018 Vastgesteld op :. 17 mei 2018 Directeur bestuurder Privacyverklaring 1 mei 2018 1 1. Inleiding Van Alckmaer verwerkt

Nadere informatie

Model-veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard

Model-veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Dit formulier graag volledig ingevuld sturen naar info@gemeentehw.nl. U kunt het formulier ook per post sturen naar Gemeente Hoeksche Waard, Postbus 2003, 3290 EA Oud-Beijerland. Voor meer informatie kunt

Nadere informatie

Vaktechnische opleidingen voor toelating tot BEI-examens

Vaktechnische opleidingen voor toelating tot BEI-examens Pagina 1 van 7 Uitvoeringsregels screening t.b.v. toelating tot BEI-examens 1 Aan de vaktechnische opleidingseisen is voldaan indien zowel voldaan is aan de basisopleiding als aan de aanvullende opleiding

Nadere informatie

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden 15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden Hoe trek je goede werknemers aan maar vooral ook: hoe behoud je ze? 15 tips INTRODUCTIE De arbeidsmarkt wordt krapper en krapper. Bedrijven ondervinden

Nadere informatie

Certificatieschema. Personeelscertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code

Certificatieschema. Personeelscertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code Certificatieschema Personeelscertificatie Start Veilig SWB S1 18-05-2011 18-05-2011 18-05-2011 1 van 12 INHOUD 1. Inleiding 1.1. Algemeen 1.2. 'Start Veilig' 2. Definities 3. Examenprotocol 3.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Een veranderende arbeidsmarkt, wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Stef Beek Ministerie van OCW 14 november 2014

Een veranderende arbeidsmarkt, wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Stef Beek Ministerie van OCW 14 november 2014 Een veranderende arbeidsmarkt, wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Stef Beek Ministerie van OCW 14 november 2014 Transities in de zorg De transities in de zorg vragen om een andere inzet van personeel.

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de uitzending van Kassa over de misstanden bij rijscholen? 1

Vraag 1 Bent u bekend met de uitzending van Kassa over de misstanden bij rijscholen? 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Datum 12 april 2012 Onderwerp Inspectie Openbare Orde en Veiligheid rapport "Follow the Money"

Datum 12 april 2012 Onderwerp Inspectie Openbare Orde en Veiligheid rapport Follow the Money 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Examenreglement SVCK

Examenreglement SVCK Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten (SVCK) Examenreglement Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten (SVCK) Postbus 9515 4801 LP Breda www.svck.nl info@svck.nl Copyright SVCK 2015 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Sanctiereglement. << [of] >>

Sanctiereglement. << [of] >> Sanctiereglement Het sanctiereglement geeft aan welke maatregelen het CBR kan opleggen indien een betrokkene de huisregels schendt, een gedraging vertoont zoals genoemd in het sanctiereglement, de aanwijzingen

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

PIJLERS VOOR VEILIGHEID

PIJLERS VOOR VEILIGHEID PIJLERS VOOR VEILIGHEID Een definitieve oplossing voor veiligheid op school is er niet. Wel is duidelijk dat er een nauwe samenhang is met het soort onderwijs dat een school biedt, de gemeenschap die zij

Nadere informatie

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan.

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan. 0672 EXAMENREGLEMENT WFT-EXAMENS 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Doel Dit examenreglement beschrijft de procedures met betrekking tot het afnemen van de Wftexamens door WFT Benelux. Dit examenreglement heeft

Nadere informatie

Examenreglement Stichting VVRV

Examenreglement Stichting VVRV Examenreglement Stichting VVRV Algemeen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: de minister: de minister van Infrastructuur en Milieu exameninstelling: de door de minister gemandateerde stichting

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Examenreglement MBO Utrecht

Examenreglement MBO Utrecht Colofon Examenreglement Vastgesteld door de Examencommissie op : 5 september 2016 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 21 december 2016 Instemming Ondernemingsraad op : 20 december

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008

Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008 Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008 Inleiding Ymere vindt openheid, fatsoen en integer handelen erg belangrijk. Ymere wil dat medewerkers bij hun handelen hoge normen hanteren op dit gebied. Dit

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep (Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties)

Nadere informatie

Notitie Aan. Doel en opzet. Totaalbeeld. Jan Kees Boon. Sectorcommissie Boomkwekerijproducten. Agendapunt 10, vergadering d.d.

Notitie Aan. Doel en opzet. Totaalbeeld. Jan Kees Boon. Sectorcommissie Boomkwekerijproducten. Agendapunt 10, vergadering d.d. Notitie Aan Sectorcommissie Boomkwekerijproducten Van Jan Kees Boon Kenmerk Behoort bij Agendapunt 10, vergadering d.d. 9-5-2007 Totaal aantal pagina s 7 27 april 2007 SAMENVATTING ARBEIDSMARKTMONITOR

Nadere informatie

Wet op de bijzondere opsporingsdiensten Geldend van t/m heden

Wet op de bijzondere opsporingsdiensten Geldend van t/m heden Wet op de bijzondere opsporingsdiensten Geldend van 01-01-2013 t/m heden Wet van 29 mei 2006 tot vaststelling van regels met betrekking tot de bijzondere opsporingsdiensten en de instelling van het functioneel

Nadere informatie

Vraagstelling fundamentele vragen

Vraagstelling fundamentele vragen Vraagstelling De roerige tijden van bezuinigingen op lokaal en Rijksniveau zorgen ervoor dat geldstromen kritisch onder de loep worden genomen. Zowel door de uitvoerende organisaties, als door de subsidieverstrekkers,

Nadere informatie

Examenreglement Drogisterijcollege

Examenreglement Drogisterijcollege Examenreglement Drogisterijcollege 2014 Inhoudsopgave A1 Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Begripsbepalingen Drogisterijcollege-Examencommissie Inhoud

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 584 Wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met het toevoegen van het onderdeel participatieverklaring aan het inburgeringsexamen

Nadere informatie

MIP staat voor Meldingen Incidenten Patiëntenzorg. Van die dingen waarvan je niet wilt dat ze gebeuren maar die desondanks toch voorkomen.

MIP staat voor Meldingen Incidenten Patiëntenzorg. Van die dingen waarvan je niet wilt dat ze gebeuren maar die desondanks toch voorkomen. Algemene inleiding Een onderdeel van de gezondheidswet is dat er uitvoering gegeven moet worden aan de systematische bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van de zorg. Hiervoor heeft Schouder

Nadere informatie

E X A M E N R E G L E M E N T

E X A M E N R E G L E M E N T E X A M E N R E G L E M E N T Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Uitvoeringsbesluit VCA januari 2012 van ECABO Dit reglement sluit aan op het Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 september 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 6 september 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Examenreglement. Inservice. Opleiding. Radiologisch. Laborant

Examenreglement. Inservice. Opleiding. Radiologisch. Laborant Examenreglement Inservice Opleiding Radiologisch Laborant Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Begripsbepalingen 3 Artikel 1 Wettelijk kader 5 Artikel 2 Algemene bepalingen 5 Artikel 3 Het examen 6 Artikel 4

Nadere informatie

Registratie van deskundigheid

Registratie van deskundigheid Registratie van deskundigheid Werken met explosieven Vuurwerkdeskundigen Gasdeskundige tankschepen Simone Wiers, beleidsmedewerker chemische veiligheid, majeure risico s, productveiligheid en markttoezicht

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (Tekst geldend op: 27-06-2013) Wet van 17 december 2003, houdende gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs (Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de

Nadere informatie