heen-en-weerschriftje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "heen-en-weerschriftje"

Transcriptie

1 heen-en-weerschriftje van...

2 Dag ouder(s) Dag leerkracht(en) Dit is mijn heen-en-weerschriftje van de STOP-klas. Ik neem dit schriftje: - op... -dag mee naar school, - op... -dag mee naar huis en - op... -dag mee naar de STOP-klas. Hierin vind je na elke bijeenkomst: - welke vaardigheden ik in de STOP-klas heb geleerd en hoe ik die thuis en op school kan toepassen, - voorbeelden van wat ik goed heb gedaan in de STOP-klas, - ruimte voor jullie om te noteren wat ik goed heb gedaan thuis en op school en - vanaf de derde bijeenkomst een individuele evaluatie van hoe ik thuis en op school de aangeleerde vaardigheden zal proberen toepassen. Dankjewel om mij hierbij te helpen!

3 BIJEENKOMST 1 1 Regels 2 De gevoelens blij en verdrietig De gevoelens blij en verdrietig komen vandaag aan bod. De kinderen leren deze gevoelens herkennen bij zichzelf, uiten en benoemen. De kinderen leren vandaag waarom het belangrijk is dat er regels zijn en dat iedereen die goed volgt. In de STOP-klas zijn er zes regels waar iedereen zich aan moet houden: 1. We luisteren naar elkaar. 2. We zeggen alstublieft en dankuwel. 3. We steken onze vinger in de lucht als we iets willen vragen of zeggen. 4. We geven elkaar complimentjes. 5. We roepen niet. 6. We doen elkaar geen pijn, ook niet met woorden. De regels staan afgebeeld op een dobbelsteen in de STOP-klas en worden elke bijeenkomst herhaald. Wat kun je thuis en op school doen? Opdat je kind gevoelens bij zichzelf leert herkennen, is het belangrijk dat je zijn gevoelens regelmatig benoemt. Bijvoorbeeld: Ik denk dat je je verdrietig voelt omdat je net hebt verloren. Ik kan het zien aan je gezicht, want je mondhoeken gaan naar beneden, er rolt een traan over je wang. Je kan ook aan je kind vragen hoe het zich voelt en wat er is gebeurd waardoor het zich zo voelt. 3 Relaxatie Door enkele eenvoudige oefeningen doorheen de dag proberen de kinderen zowel in hun hoofd als in hun lichaam rust te creëren. - De dag start s morgens met een zachte word wakker -oefening. Hierbij maken de kinderen hun hele lichaam, van aan hun hoofd tot aan hun tenen, wakker. Ze kloppen zachtjes alle spanningen, frustraties, woede... weg. Zo kunnen ze met een fris hoofd en een wakker lichaam de dag beginnen. Lied: Wakker door Jan De Smet (CD: Steek Je Vinger in De Lucht ).

4 Tekst: Wakker Wakker (x 15). Oogjes open, open, open, open. Oogjes open (x 2). Wakker (x 4). Oogjes open, open, open, open. Rek uit (x 4). Rek uit (x 4). Wakker (x 4). Bewegingen Zachtjes met de vingers op het hoofd tikken. In de ogen wrijven en de wangen masseren. De oorschelpen masseren. Met de handpalm van de rechterhand ronddraaiende bewegingen over het topje van de neus maken. De linkerarm strekken met de handpalm naar boven en met de rechtervuist van de linkerschouder naar de linkerhand kloppen. De handpalm van de linkerhand naar beneden draaien en met de rechtervuist van de linkerhand naar de linkerschouder kloppen. De rechterarm strekken met de handpalm naar boven en met de linkervuist van de rechterschouder naar de rechterhand kloppen. - s Middags, voordat de kinderen alleen op een matje mogen spelen, worden enkele ontspanningsoefeningen op rustige muziek gedaan. Dit zijn onder andere oefeningen rond bewust ademhalen, yoga-oefeningen en aanraakspelletjes. Ontspannen is namelijk niet alleen belangrijk wanneer je je boos voelt. Op andere momenten geeft het je een fijn gevoel, waardoor je je rustig voelt. Dit kan helpen om je beter te concentreren en mee te doen aan activiteiten. Rek uit (x 4). De handpalm van de rechterhand naar beneden draaien en met de linkervuist van de rechterhand naar de rechterschouder kloppen. Ontbijt (x 4), eten (x 4), wakker (x 4), ontbijt (x 4). Wrijven over de buik in wijzerzin. Spelen (x 7) vandaag. Zich al springend omdraaien met de benen lichtjes gespreid en zachtjes kloppen op de poep en de billen. Wakker (x 4). De rug masseren - hierbij zachtjes omhoog gaan. Spelen (x 3) vandaag. Zich opnieuw al springend omdraaien met de benen lichtjes gespreid. Wakker (x 4). Wakker, de zon is daar. Luister naar elk geluid. Zachtjes kloppen op de buitenkant van de benen van boven naar beneden. Vervolgens zachtjes kloppen op de binnenkant van de benen van beneden naar boven. (x 2) Want wakker (x 10) en wakker. Zich op het einde met de armen omhoog op de toppen van de tenen uitstrekken. Dan voorover buigen en de armen naar beneden laten hangen.

5 STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Wat heeft je kind goed gedaan thuis? THUIS

6 SCHOOL Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school? BIJEENKOMST 2 1 Luisteren In de STOP-klas is luisteren naar elkaar een belangrijke regel. De volgende drie deelvaardigheden helpen de kinderen hierbij: 1. Zit/sta stil. 2. Mondje dicht. 3. Kijk naar degene die praat De gevoelens boos en bang Vandaag leren de kinderen de gevoelens boos en bang herkennen bij zichzelf, uiten en benoemen.

7 Wat kun je thuis en op school doen? Soms kunnen kinderen moeilijk het onderscheid maken tussen de gevoelens boos, bang en verdrietig en reageren ze steeds op dezelfde boze manier. Om hen het onderscheid te leren, kan het helpen om regelmatig het gevoel van je kind te benoemen of te bevragen. Door geregeld ook je eigen gevoel te verwoorden, leren ze eveneens dat iedereen deze gevoelens ervaart. 3 Weer rustig worden De kinderen verwoorden waar in hun lichaam ze boosheid voelen. Bij je kind is dat in... De kinderen leren vervolgens dat het belangrijk is om die spanning te kunnen loslaten. Dit oefenen de kinderen eerst met de handen. Voor ze dit kunnen doen, moeten de handen zich opspannen. Dit gebeurt terwijl de kindtrainer traag van nul tot tien telt en de pijl met het gevoel boos van de schildpad tot de boze beer laat stijgen. Op dat moment spannen de ontspannen, slappe handen zich langzaamaan op tot gespannen vuisten. Vervolgens wordt de oefening in de omgekeerde richting gedaan. Terwijl de kindtrainer traag van tien tot nul aftelt en de pijl met het gevoel boos van de boze beer tot de schildpad laat zakken, laat hij samen met de kinderen langzaamaan zijn gespannen vuisten ontspannen tot slappe handen. Nadien wordt de oefening van het opspannen en ontspannen nog een paar keer met andere delen van het lichaam herhaald. Tot slot leren de kinderen dat er heel wat manieren zijn om weer rustig te worden wanneer ze zich boos en/of gespannen voelen, namelijk: - Tellen tot tien. - Zeggen hoe je je voelt. - Hulp zoeken bij een volwassene. - Weggaan of zich omdraaien. - Spannen en ontspannen. - Denken aan iets dat je blij maakt:... STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas?

8 Wat helpt je om weer rustig te worden als je boos bent? Wat heeft je kind thuis gedaan om weer rustig te worden als het boos was? Wat heeft je kind goed gedaan thuis? THUIS SCHOOL Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school?

9 Wat heeft je kleuter/leerling op school gedaan om weer rustig te worden als hij/zij boos was? BIJEENKOMST 3 1 De vijf stappen van probleemoplossing Vanaf vandaag leren de kinderen van Wiebel hoe ze een probleem op een leuke manier kunnen oplossen. Vroeger werd Wiebel bij een probleem zo boos als de boze beer en eigenlijk maakte dat het probleem alleen maar groter en moeilijker. Nu heeft hij geleerd dat iedereen wel eens een probleem heeft en dat je dit eigenlijk het snelst kan oplossen door zo rustig als de schildpad te blijven. Wiebel vertelt de kinderen een verhaal waarin hij uitlegt hoe hij problemen op een leuke manier oplost. De kinderen maken op deze manier kennis met de vijf stappen van probleemoplossing: Stap 1: Stop, ik heb een probleem! Stap 2: Ik zoek verschillende oplossingen. Stap 3: Ik kies één oplossing. Stap 4: Ik voer de oplossing uit. Stap 5: Is mijn probleem opgelost? Wat kun je thuis en op school doen? Probeer te observeren waar je kind het moeilijk mee heeft. Je kunt je kind er dan op wijzen dat het nu net als Wiebel een probleem heeft door te zeggen: Stop, er is een probleem!.

10 2 Stap 1: Stop, ik heb een probleem! Vandaag wordt er dieper op de eerste stap van probleemoplossing ingegaan. De kinderen leren om problemen te zien en te stoppen door te zeggen: Stop, ik heb een probleem! Zo weet iedereen rond hen dat ze een probleem hebben. Bovendien leren de kinderen om hun probleem met woorden uit te leggen, zodat iedereen weet wat hun probleem is en hen kan helpen om het probleem op een leuke manier op te lossen. STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is jou dat gelukt? (Wie of wat heeft jou hier bij geholpen?) Stap 1: Stop, ik heb een probleem! 3 De gevoelensthermometer De kinderen krijgen deze week hun persoonlijke gevoelensthermometer mee naar huis. Hierop kunnen ze aanduiden hoe ze zich voelen. Met de pijl kunnen ze bovendien aanduiden hoe sterk het gevoel is. Bijvoorbeeld: zijn ze een beetje boos, heel boos of woedend? Wanneer heb je in de STOP-klas op de thermometer kunnen tonen hoe je je voelt? Wanneer heb je kunnen zeggen dat je iets een probleem vindt? Wat kun je thuis en op school doen? Thuis en op school kan je de thermometer gebruiken om te bespreken hoe blij, boos, verdrietig of bang je kind zich voelt.

11 Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen doen? Wie zou je daarbij kunnen helpen? In welke situatie(s) heeft je kind op de thermometer getoond hoe het zich voelde? THUIS In welke situatie(s) heeft je kind gezegd dat het iets een probleem vond? Wat heeft je kind goed gedaan thuis?

12 SCHOOL In welke situatie heeft hij/zij gezegd dat hij/zij iets een probleem vond? Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school? In welke situatie heeft je kleuter/leerling op de thermometer getoond hoe hij/zij zich voelde?

13 BIJEENKOMST 4 1 Stap 2: Ik zoek verschillende oplossingen Vandaag wordt er dieper op de tweede stap van probleemoplossing ingegaan. De kinderen leren om zoveel mogelijk verschillende oplossingen voor een probleem te bedenken. Hoe meer ideeën de kinderen kunnen verzinnen, hoe groter de kans is dat ze het probleem uiteindelijk op een leuke manier kunnen oplossen. Er wordt vandaag nog niet ingegaan op het feit of een oplossing al dan niet een goede oplossing is. Dit om te vermijden dat de kinderen stoppen met verder zoeken naar oplossingen. Het kiezen van een goede oplossing is de derde stap van probleemoplossing en wordt tijdens de zesde bijeenkomst aangeleerd. Het zoeken naar zoveel mogelijk verschillende oplossingen wordt vandaag ingeoefend aan de hand van verschillende activiteiten doorheen de dag. Tijdens één van de activiteiten helpen de kinderen Wiebel bij het bedenken van zoveel mogelijk spelletjes met bepaald materiaal. Het idee dat jouw kind bedacht, is het volgende: Stap 2: Ik zoek verschillende oplossingen. De kinderen leren een liedje om hen te helpen bij het bedenken van ideeën: Tekst: Let nu op en denk Let nu op en denk, denk, denk. Heb je een probleempje? Denk, denk, denk! Zet alles op een rij en bedenk er nog wat bij. Bewegingen Hou met de linkerhand de rechterelleboog vast. Tik met de rechterwijsvinger op het voorhoofd telkens wanneer je het woord denk zingt. Wijs met de rechterwijsvinger in de lucht, net alsof je vier dingen voor je naast elkaar aantikt. Wat kun je thuis en op school doen? Bijvoorbeeld bij het probleem Ik heb geen rietje. kun je vragen of je kind ideeën heeft om het probleem op te lossen. Wanneer je kind een idee heeft bedacht, kun je vragen of het er nog meer kan bedenken. Op deze manier leert je kind om veel ideeën te zoeken en niet zomaar het eerste idee dat in hem opkomt uit te voeren. Alle ideeën die worden bedacht, zijn goede ideeën. Of het een goede oplossing is, wordt pas in een volgende bijeenkomst bepaald. Het zoeken van een rietje in de tuin is bijvoorbeeld ook een goed idee. Hierop kun je reageren door te zeggen: Dat is ook een idee! Heb je er nog één? Ja, denk, denk, denk. Hou met de linkerhand de rechterelleboog vast. Tik met de rechterwijsvinger op het voorhoofd telkens wanneer je het woord denk zingt.

14 STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is jou dat gelukt? (Wie of wat heeft je hier bij geholpen?) Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen doen? Wie zou jou daarbij kunnen helpen? THUIS Voor welk probleempje heb je verschillende oplossingen kunnen bedenken? Wat heeft je kind goed gedaan thuis?

15 Voor welke problemen heeft je kind al een oplossing kunnen bedenken? Voor welke problemen heeft je kind/leerling al een oplossing kunnen bedenken? SCHOOL Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school?

16 BIJEENKOMST 5 1 Verschillen en gelijkenissen Vandaag leren de kinderen dat iedereen uniek is. Iedereen heeft verschillende ideeën, voorkeuren en gevoelens en dat is OK! Aan de hand van tekeningen met daarop situaties waarbij meerdere personages zijn betrokken leren de kinderen verschillen in gevoelens zien, benoemen en vergelijken. De kinderen leren ook om hun eigen voorkeur aan te geven. Dit doen ze door op het leuk/niet leuk -blad prenten van voedsel dat ze wel of niet lusten te sorteren. Daarna worden de leuk/niet leuk -bladen van de kinderen met elkaar vergeleken: Wie lust frieten? Vindt iedereen frieten lekker? Wie lust geen spaghetti? Vindt iedereen spaghetti niet lekker?. 2 Gevoelens en voorkeuren van anderen De kinderen leren dat ze de voorkeuren of gevoelens van anderen te weten kunnen komen door middel van de volgende strategieën: - het vragen aan de andere, - op het leuk/niet leuk -blad van de andere kijken, - zich de vraag stellen: Hoe zou ik mij zelf voelen als dat met mij gebeurt?. Wanneer je weet wat een ander zijn voorkeur is of hoe een ander zich voelt, kan je er rekening mee proberen houden. Deze vaardigheid hebben de kinderen nodig als ze in de volgende bijeenkomst de derde stap van probleemoplossing leren toepassen. Om een goede oplossing te kiezen, moeten ze namelijk weten met welke oplossing iedereen blij zal zijn. Wat kun je thuis en op school doen? Je kan je kind vragen of het weet hoe een ander kind zich voelt, bijvoorbeeld wanneer: - je kind speelgoed deelt met een ander kind, - je kind iets van een ander kind kapot heeft gemaakt, - iemand niet met je kind mag meespelen

17 STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is jou dat gelukt? (Wie of wat heeft jou hier bij geholpen?) Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen doen? Wie zou je daarbij kunnen helpen? In welke situatie heb je rekening gehouden met wat een ander kind wil of voelt? Hoe wist je wat de ander wilde of voelde?

18 Wat heeft je kind goed gedaan thuis? THUIS SCHOOL Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school? In welke situatie heeft je kind rekening gehouden met de gevoelens of wensen van iemand anders? In welke situatie heeft je kind gevraagd hoe een ander zich voelt of wat een ander wil? In welke situatie heeft je kleuter/leerling rekening gehouden met de gevoelens of wensen van iemand anders? In welke situatie heeft je kleuter/leerling gevraagd hoe een ander zich voelt of wat een ander wil?

19 BIJEENKOMST 6 1 Stap 3: Ik kies één oplossing De kinderen kunnen al verschillende oplossingen voor een probleem bedenken. Vandaag leren ze één goede oplossing kiezen uit al die verschillende oplossingen. Om hen te helpen een oplossing te kiezen, wordt bij elke oplossing de volgende vraag gesteld: Is iedereen daar blij mee? Pas wanneer alle betrokkenen positief antwoorden op deze vraag, is het een goede oplossing en kan voor deze oplossing worden gekozen. Zo leren de kinderen ook dat er soms meerdere oplossingen voor eenzelfde probleem zijn. STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is jou dat gelukt? (Wie of wat heeft jou hier bij geholpen?) Om deze stap te oefenen, creëren de trainers vandaag verschillende problemen tijdens de activiteiten. De kinderen leren dat delen, samenspelen, even wachten, hulp vragen... goede oplossingen zijn. Er wordt ook met de kinderen besproken wat voor henzelf een probleem is of kan zijn (stap 1). Samen met de andere kinderen zoeken ze naar wat mogelijke oplossingen zijn (stap 2). De positieve oplossing(en) spelen ze uit in een rollenspel (stap 3). Wat kun je thuis en op school doen? Het blijft belangrijk dat je je kind leert een probleem te herkennen. Daarna kan je je kind ondersteunen bij het zoeken naar zoveel mogelijk verschillende oplossingen voor het probleem. De derde stap is dat er wordt gekozen voor een goede oplossing. Hierbij is de vraag Is iedereen daar blij mee? helpend. In welke situatie heb je een oplossing kunnen bedenken waar iedereen blij mee was?

20 Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen? Wie zou jou daarbij kunnen helpen? Wat deed je kind om rustig te blijven bij een probleem of om weer rustig te worden? THUIS Welke oplossing heeft je kind bedacht die iedereen leuk vond? Wat heeft je kind goed gedaan thuis?

21 SCHOOL Welke oplossing heeft je kleuter/leerling bedacht die iedereen leuk vond? Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school? Wat deed je kleuter/leerling om rustig te blijven bij een probleem of heeft het iets gedaan om weer rustig te worden?

22 BIJEENKOMST 7 1 Stap 4 en stap 5: Ik voer de oplossing uit en kijk of mijn probleem is opgelost Om de kinderen te helpen aan de stappen van probleemoplossing te denken en deze toe te passen, krijgen ze vandaag de tekeningen van de stappen mee naar huis. Deze kunnen de kinderen helpen om thuis, op school en bij hun vrienden problemen op een leuke manier op te lossen. Wat kun je thuis en op school doen? Vandaag leren de kinderen hoe ze na het kiezen van één oplossing deze oplossing gaan uitvoeren. Nadien kijken ze of het probleem echt helemaal is opgelost. Soms zal het probleem helemaal opgelost zijn en is iedereen blij. Soms zal hetzelfde probleem terugkeren of zal er een nieuw probleem zijn en is nog niet iedereen blij. Dan wordt er opnieuw gezegd: Stop, er is een probleem! Stap 4: Ik voer de oplossing uit. Stap 5: Is mijn probleem opgelost? 2 Herhaling van de vijf stappen van probleemoplossing Na vandaag kennen de kinderen alle stappen om een probleem op een leuke manier op te lossen, namelijk: Stap 1: Stop, ik heb een probleem! Stap 2: Ik zoek verschillende oplossingen. Stap 3: Ik kies één oplossing. Stap 4: Ik voer de oplossing uit. Stap 5: Is mijn probleem opgelost? Wanneer je kind een probleem heeft, kun je verwijzen naar de stappen die je kind heeft meegekregen. Aan de hand van de prenten kun je je kind begeleiden bij het oplossen van het probleem. 3 Vragen om mee te spelen Vandaag leren de kinderen op een leuke manier vragen om mee te spelen. Wiebel vertelt dat hij vroeger vaak zomaar tussenkwam in het spel van andere kinderen. Hierdoor kreeg hij vaak ruzie en kon hij uiteindelijk helemaal niet spelen. Toen heeft hij geleerd om op een leuke manier aan andere kinderen te vragen om mee te spelen. Sindsdien mag hij af en toe meespelen met andere kinderen en komen ze hem soms ook vragen om mee te spelen. De kinderen leren vragen om mee te spelen aan de hand van de volgende stappen: 1. Ik stop en kijk. 2. Ik vraag welk spelletje de kinderen spelen. 3. Ik vraag of ik mag meespelen. stop@stop4-7.be

23 De kinderen oefenen deze stappen in kleine groepjes. Vandaag krijgen de kinderen een positief antwoord en mogen dus altijd meespelen. Volgende bijeenkomst zullen de kinderen oefenen in wat ze kunnen doen wanneer ze niet mogen meespelen. Wat kun je thuis en op school doen? Observeer je kind wanneer het met andere kinderen speelt. Als ze leuk samenspelen, kan je hen daar complimenten voor geven. Voor welk probleem thuis of op school of bij vriendjes, zou je de stapjes van Wiebel kunnen gebruiken? Ben je rustig kunnen blijven bij een probleem of weer rustig kunnen worden? Hoe heb je dat gedaan? STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is je dat gelukt? (Wie of wat heeft je hier bij geholpen?) Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen doen? Wie zou je hierbij kunnen helpen?

24 THUIS Voor welk probleem heeft je kind de stapjes van Wiebel kunnen gebruiken? Wat heeft je kind goed gedaan thuis? SCHOOL Wat heeft je kind gedaan om rustig te kunnen blijven bij een probleem of weer rustig te worden? Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school?

25 Voor welk probleem heeft je kleuter/leerling de stapjes van Wiebel kunnen gebruiken? Wat heeft hij/zij gedaan om rustig te kunnen blijven bij een probleem of weer rustig te worden? BIJEENKOMST 8 1 Vragen om mee te spelen De kinderen hebben vorige bijeenkomst geleerd om te vragen om mee te spelen aan de hand van de volgende stappen: 1. Ik stop en kijk. 2. Ik vraag welk spelletje de kinderen spelen. 3. Ik vraag of ik mag meespelen. Vandaag leren de kinderen dat ze niet altijd een leuk antwoord op hun vraag zullen krijgen en soms niet meteen of helemaal niet zullen mogen of kunnen meespelen. Om hier toch rustig bij te blijven, wordt verwezen naar de manieren die de kinderen hebben geleerd om weer rustig te worden wanneer ze zich boos of gespannen voelen, namelijk: - Tellen tot tien. - Zeggen hoe je je voelt. - Hulp zoeken bij een volwassene. - Weggaan of zich omdraaien. - Denken aan iets dat je blij maakt. - Spannen en ontspannen. - Het probleem oplossen. Vervolgens wordt er samen met de kinderen naar een oplossing voor hun probleem gezocht, namelijk het niet (meteen) mogen meespelen. Voorbeelden van oplossingen zijn even wachten, met iemand anders spelen, alleen spelen, het nog eens vragen... Wat kun je thuis en op school doen? Observeer wat er gebeurt als je kind niet mag meespelen. Als je kind op een rustige manier reageert en een goede oplossing bedenkt, kun je hiervoor een

26 compliment geven. Indien het niet zo goed lukt, kun je samen met je kind het probleem oplossen. Wanneer heb je gevraagd om mee te spelen, met wie en bij welk spel? Wat kan je doen als je iets niet leuk vindt? Wanneer is je dat gelukt vandaag? 2 Samenwerken en -spelen Aan de hand van een spel met puzzels en gezelschapspelen oefenen de kinderen de tot nu toe aangeleerde vaardigheden verder in, namelijk: - Vragen om mee te spelen. - Rustig blijven bij frustratie. Bijvoorbeeld: wanneer ze niet mogen meespelen, iemand vals speelt, ze een beurt moeten overslaan, ze verliezen... - Problemen oplossen. - Leuk samenwerken en -spelen. STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is jou dat gelukt? (Wie of wat heeft jou daarbij geholpen?) Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen doen? Wie kan jou daarbij helpen?

27 THUIS In welke situatie heeft je kind kunnen vragen of het mocht meespelen? Wat heeft je kind goed gedaan thuis? Heeft je kind kunnen zeggen dat het iets niet leuk vindt? Hoe heeft het geprobeerd om toch rustig te blijven? SCHOOL Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school?

28 Heeft je kleuter/leerling kunnen aangeven dat hij/zij iets niet leuk vindt? Hoe heeft hij/zij geprobeerd toch rustig te blijven? BIJEENKOMST 9 In welke situatie heeft je kleuter/leerling kunnen vragen of hij/zij mocht meespelen? 1 Samenspelen en -werken Vandaag oefenen de kinderen in leuk samenspelen en -werken. Ze leren dat wanneer iedereen zich aan de regels houdt en rekening probeert te houden met de wensen en voorkeuren van de anderen het echt leuk is om samen dingen te doen. De kinderen zien dat ook wanneer ze samenspelen en -werken er af en toe problemen zijn. Ze leren om dan de eerder aangeleerde vaardigheden met betrekking tot rolneming, emotieregulatie en probleemoplossing toe te passen. Hierdoor leren ze dat we samen nog mooiere, grotere en leukere dingen kunnen doen dan alleen. - Voor samenspelen doen ze dit op basis van een activiteit gelijkaardig aan die in de vijfde bijeenkomst, namelijk met het leuk/niet leuk -blad. Het verschil met de vorige keer is dat de oefening vandaag niet over eten, maar over speelgoed gaat. Op basis van hun eigen leuk/niet leuk -bladen kiezen de kinderen in groep samen één vorm van spelmateriaal uit dat ze allemaal leuk vinden en waar ze vervolgens mee mogen samenspelen. - Voor samenwerken doen ze dit op basis van een activiteit waarbij ze in groep een garage voor de auto s van Wiebel moeten bouwen. Bij beide activiteiten is het de bedoeling dat de kinderen zelfstandig hun problemen oplossen door compromissen te sluiten, te overleggen, te onderhandelen, af en toe eens toe te geven... kortom door de aangeleerde vaardigheden op de juiste momenten toe te passen om zo tot een gemeenschappelijk doel te komen.

29 2 Uitgebreide relaxatie Tijdens deze activiteit spelen de kinderen carwash. In plaats van met echte auto s te spelen, speelt één kind de auto. Dit kind zit op handen en knieën op de grond. De andere kinderen spelen de carwash en zitten op hun knieën rond de auto. De carwash heeft drie functies: inzepen (dit is met de handen cirkelende bewegingen maken), afspoelen (dit is met de vingers op de rug trommelen) en drogen (dit is stevig wrijven). De kinderen van de carwash vragen wat de auto wenst: inzepen, afspoelen of drogen. De auto mag één of meerdere wensen aangeven en bepaalt in welke volgorde deze worden uitgevoerd. De auto bepaalt ook wanneer het genoeg is geweest. Bij deze oefening is het belangrijk dat de kinderen samenwerken: regels volgen, luisteren naar anderen hun wensen, duidelijk aangeven van eigen wensen, groepstempo volgen... STOP-KLAS Wat heb je vandaag goed gedaan in de STOP-klas? Hoe is je dat gelukt? Wie heeft je hierbij geholpen? Wat kun je thuis en op school doen? Je kunt je kind positieve aandacht geven wanneer het spontaan samenspeelt of -werkt en/of de aangeleerde vaardigheden toepast. Soms zal het nog nodig zijn je kind te ondersteunen bij het toepassen van de aangeleerde vaardigheden.

30 Heb je een probleem kunnen oplossen? Hoe heb je dat gedaan? Ben je rustig kunnen blijven of weer rustig kunnen worden als je iets niet leuk vond? Wanneer heb je leuk samengespeeld? Hoe is je dat gelukt? THUIS Wat heeft je kind goed gedaan thuis? Heeft je kind een probleem kunnen oplossen? Hoe heeft het dat gedaan? Is het rustig kunnen blijven of weer rustig kunnen worden als het iets niet leuk vond? Hoe is dat gelukt? Wie heeft het hierbij geholpen? Wanneer zou je dit ook thuis, op school of bij je vriendjes kunnen doen? Wie kan je daarbij helpen? Heeft je kind met iemand leuk kunnen samenspelen?

31 SCHOOL Wat heeft je kleuter/leerling goed gedaan op school? Heeft hij/zij een probleem kunnen oplossen? Hoe heeft hij/zij dat gedaan? Is hij/zij rustig kunnen blijven of weer rustig kunnen worden als hij/zij iets niet leuk vond? Hoe is dat gelukt? Wie heeft hierbij geholpen? In welke situatie heeft je kleuter/leerling leuk kunnen samenspelen met iemand? In welke situatie heeft hij/zij goed kunnen samenwerken met iemand?

32 BIJEENKOMST 10 Herhalen van de aangeleerde vaardigheden Vandaag komen de kinderen voor de laatste keer samen in de STOP-klas. De aangeleerde vaardigheden worden nog eens herhaald aan de hand van een muzikaal pakket en de voorbereiding van het feest (het maken van een kroon en aperitiefhapjes). en nu: Samen sterker Terug Op Pad Gedurende de tien bijeenkomsten hebben de kinderen veel bijgeleerd. Om dit nieuw aangeleerd gedrag tot een gewoonte te maken, blijft het ook na de bijeenkomsten nodig om dit samen met de kinderen verder in te oefenen en de kinderen te ondersteunen waar nodig. Op deze manier worden de vaardigheden meer verfijnd en uitgediept. We houden zeker nog zes maanden contact om jullie indien nodig te ondersteunen bij deze opdracht thuis en op school. Als er vragen zijn, kan je ons uiteraard ook steeds zelf contacteren door middel van onderstaande contactgegevens. STOP-TEAM

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1

Rollenspel. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 3 6.1.1 6.1.1 Rollenspel Opdracht 1 LICHAAMSTAAL Toon met gebaren en mimiek dat je boos bent. GESPREKSONDERWERP Je vertelt iemand dat je hem of haar wel leuk vindt. Je geeft een aantal complimentjes over wat jij

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid

Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug Naam leerling. Sociaal-emotionele ontwikkeling Betrokkenheid Leer- en ontwikkelingslijnen jonge kind (ZONDER extra doelen) - versie aug 2018 Sociaal-emotionele ontwikkeling etrokkenheid etrokkenheid - 0 eleeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen Laat heel

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien:

Lesbrief bij de voorstelling Broemmm. Broemmm. Voordat de kinderen de voorstelling gaan zien: Lesbrief bij de voorstelling Broemmm Broemmm Teun wil weg met haar autootje Broem. Ze wacht op haar vriend Tijn maar die komt maar niet. Uiteindelijk besluit ze zonder hem te vertrekken maar Broem start

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 1 en 2 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

De 7 ademhalingsopeners

De 7 ademhalingsopeners De 7 ademhalingsopeners Inhoud: Algemeen blz. 2 Richtlijnen blz. 3 Oefeningen blz. 3/6 Algemeen De 7 ademhalingsopeners zijn oefeningen die je helpen om je longen, hart en je afweer energie te versterken.

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag.

Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. Project 'positief opvoeden' Maandag: complimentendag! Aangezien we werken rond positief opvoeden, starten we de projectweek met een positieve dag. De leerlingen gaan elkaar vandaag eens extra veel complimenten

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Super Strakke Bovenarmen- Bonus

Super Strakke Bovenarmen- Bonus Super Strakke Bovenarmen- Bonus Wij begrijpen dat je niet altijd zin of tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Gelukkig kun je nog steeds strakke bovenarmen krijgen zonder gewichten te gebruiken of

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Hatsjoe! heb je pijn? Dit zijn mijn wangetjes. Activiteiten. Voorleesverhaa I. Spelenderwijs ontwikkelen LIEDJES :=-

Hatsjoe! heb je pijn? Dit zijn mijn wangetjes. Activiteiten. Voorleesverhaa I. Spelenderwijs ontwikkelen LIEDJES :=- Hatsjoe! Informatie voor ouders van kinderen van 0 1)12 jaar Uche, uche, uche! Hatsjoe! Puk is verkouden en wordt ziek tijdens dit thema. Maar dat is nog niet alles: Puk valt op zijn knie en dat wordt

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou

Basisoefeningen. Shaolin Kung Fu Instituut Shizi Hou Basisoefeningen Nu de standen bekend zijn, moeten de overgangen van de één naar de andere stand getraind worden. Hiervoor zijn 8 basisoefeningen bedacht die bijna elke overgang omvangt. Bij sommige oefeningen

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd Naam:. Datum:. ZIEN!leerlingvragenlijst Dit klopt (bijna)nooit Dit klopt soms Dit klopt vaak Dit klopt (bijna) altijd BT BETROKKENHEID VH Volharding 1. Als mijn juf of meester iets uitlegt, let ik op.

Nadere informatie

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak d e n k o n t w i k k e l i n g Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen 1 De kleuters kunnen communiceren over gevoelens en ze benoemen. (15) (WO 3.1) 2 De kleuters kunnen hun gevoelens uitdrukken door

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

De schoolfotograaf komt op dinsdag 7 mei (en niet zoals eerder vermeld op 21 mei)

De schoolfotograaf komt op dinsdag 7 mei (en niet zoals eerder vermeld op 21 mei) Jaargang 20 Schooljaar 2018-2019 Deze nieuwsbrief is een informatieblad van Basisschool Kinderboom en is bedoeld voor (toekomstige) ouders om u te informeren. KOMENDE ACTIVITEITEN 22 april t/m 3 mei 2019

Nadere informatie

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug.

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug. Rekoefeningen Hypermobiele mensen mogen de volgende oefeningen niet doen. Hypermobiliteit is (aangeboren) overmatige beweeglijkheid van banden en ligamenten rondom gewrichten. Het is nodig hypermobiele

Nadere informatie

PAD informatie voor ouders

PAD informatie voor ouders PAD informatie voor ouders De Kiem Roelofarendsveen, januari 2015 Beste ouders/verzorgers, Hierbij willen we u graag informeren over het PAD leerplan, dat bij ons op de Kiem gebruikt wordt om het sociaal

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

Ik ben Stephanie. Ik ben Stephanie

Ik ben Stephanie. Ik ben Stephanie Ik ben Stephanie Sperzieboon. Ik ben lang en dun. Zoek in de klas eens naar allerlei voorwerpen die lang en dun zijn en leg deze in het midden van de kring. Wat hebben we allemaal gevonden? Ik ben Stephanie

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

LESBRIEF. Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis

LESBRIEF. Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis LESBRIEF Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis INLEIDING In het voorjaar van 2018 komt Kinderen voor Kinderen met het lied. Door het

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

Jaarthema-activiteit Door dik en dun Het grote geluksonderzoek

Jaarthema-activiteit Door dik en dun Het grote geluksonderzoek Jaarthema-activiteit 2018-2019 Door dik en dun Het grote geluksonderzoek Inleiding Doelgroep -12 Locatie Kan zowel binnen als buiten, eventueel op een plaats met veel voorbijgangers. Doel van het spel

Nadere informatie

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester?

Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? Samenvatting van de workshop: De leerling, een vergeten leermeester? De aankondiging die ik voor deze workshop had geschreven luidde als volgt: Geloof je in een wederkerig proces tussen leerkracht en leerling;

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl Gewichtheffen Spreidstand met de voeten op schouderbreedte + de armen naast het lichaam. Door de knieën buigen + armen recht naar voren. Hielen blijven op de grond + houd een rechte rug! Let op: je zitvlak

Nadere informatie

Hoor de trommel en de fluiten

Hoor de trommel en de fluiten Hoor de trommel en de fluiten Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Hoor de trommel en de fluiten: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Hoe klap je samen met je baby... 4 Door

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

6 Tips die je helpen stress te verminderen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

6 Tips die je helpen stress te verminderen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. 6 Tips die je helpen stress te verminderen Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. 1 Mijn intentie voor jullie met deze tips Wijzelf en iedereen rondom ons ervaren de negatieve invloeden van stress.

Nadere informatie

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast Judith Suyling kindertherapie ouderbegeleiding Poppenkast 023 525 33 28, Bloemendaal kindertherapie@judithsuyling.nl Nadenken op een bankje Lang geleden, toen Judith nog een klein meisje was, zat zij eens

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Leerdoelen Spraaktaal Kids

Leerdoelen Spraaktaal Kids Leerdoelen Spraaktaal Kids Ik ben ik! kent eigen voor- en achternaam en namen van ouders kan benoemen hoe hij/zij eruitziet weet op welke dag in welk jaar hij/zij is geboren kan benoemen wat er in/aan

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

joepla 1 De hoogte van je stemming

joepla 1 De hoogte van je stemming De hoogte van je stemming je lichaam samen De leerlingen gaan op het teken van de leerkracht op een plek staan of zitten waarvan de hoogte past bij hun humeur. Wanneer je je goed voelt, ga je op een hoge

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4

Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 Datum: 18 maart 2013 Begeleid aanbod: Sherborne sessie 4 De kleuters leefde zich in. Ze waren geen kindjes meer maar varkentjes. ( 4/03/2013) Het thema is kip en het ei. De kleuters zullen zich beter kunnen

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Omgaan met spanning. Faalangst: waar komt het vandaan en wat ermee te doen

Omgaan met spanning. Faalangst: waar komt het vandaan en wat ermee te doen Omgaan met spanning Inleiding: Iedereen krijgt in het leven te maken met spanning. Bij competitiesporten komt dit extra tot uiting: er is de druk om te presteren, de tegenstander om te verslaan, de reactie

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie