Verslag informatiebijeenkomst oppompen grondwater wijk Rietkampen in Ede. Besprekingsverslag. Datum 29 juni 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag informatiebijeenkomst oppompen grondwater wijk Rietkampen in Ede. Besprekingsverslag. Datum 29 juni 2017"

Transcriptie

1 Verslag informatiebijeenkomst oppompen grondwater wijk Rietkampen in Ede Besprekingsverslag Datum 29 juni 2017 Aanwezigen: Ca. 40 bewoners uit Rietkampen; Gerard Hartman (projectleider waterschap Vallei en Veluwe, Jaap Doude van Troostwijk (jurist Waterschap Vallei en Veluwe), Renate van Dijk (onderzoeker Tauw), Liesbet Timan (beleidsmedewerker water gemeente Ede), Bart van der Mark (beleidsmedewerker bodem gemeente Ede), Harry Post (gemeente Wageningen), Rob Hanselman en Leonie Wisselink (schadebureau Hanselman), Sita Hes (voorzitter), Annet Les (communicatie waterschap Vallei en Veluwe en verslaglegging). Welkom Voorzitter Sita Hes heet iedereen welkom. Op deze avond zijn zo n 40 bewoners naar de Reehorst gekomen om zich te laten informeren. Zij checkt of iedereen de uitnodigingsbrief van het waterschap heeft gekregen en ze gaat kort in op de brief ( ) van een groep bewoners aan de Provincie. De provincie zal deze brief op een later tijdstip beantwoorden. Deze avond is specifiek georganiseerd om bewoners te informeren en vragen die nu leven voor zover mogelijk te beantwoorden. Bij de bewoners bestaan zorgen over de plannen om een bronput te maken in de wijk Rietkampen. Zorgen over schade aan hun huis en zorgen over de waardedaling van hun huis. Als de plannen doorgaan, dan wordt er langdurig water opgepompt en de verwachting is dat de bodem daardoor 1 cm kan inklinken. Het gevolg is dat er architectonische schade kan ontstaan aan de huizen in de omgeving.

2 Pagina 2 van 8 Presentaties De betrokken partijen geven aan de hand van een aantal presentaties aan wat exact de bedoeling is en wat de effecten zijn. Presentatie Gerard Hartman Projectleider Gerard Hartman legt uit waarom het zover is gekomen dat er maatregelen genomen moeten worden om het vervuilde grondwater op te vangen. Het vervuilde water is afkomstig van het voormalige Enkaterrein in Ede, dat jaren geleden is gesaneerd en omgevormd tot woongebied. Het gaat om water dat zich bevindt op grote diepte, tussen de 20 en 40 meter. De vervuiling bestaat uit sulfaat. Sulfaat is opgebouwd uit zwavel en zuurstof. Van nature komt deze stof al voor in het grond- en oppervlaktewater, maar in lagere concentraties. Als hier niets aan wordt gedaan, dan komt het grondwater in de oostelijke vijvers terecht. Het gevolg is dat de waterkwaliteit onaanvaardbaar slecht wordt; ook kan het in droge tijden naar rotte eieren gaan stinken. Uiteindelijk kan het in het natuurgebied het Binnenveld terecht komen en de natuur in het Natura 2000 gebied (Europees beschermd) aantasten. Het waterschap zou het liefst ter plekke het water zuiveren of schoonmaken, maar dat is veel duurder en naar verhouding levert dat te weinig op. Na grondig onderzoek is gekozen voor het afvoeren van het vervuilde water naar de Nederrijn. Via een ondergrondse leiding wordt 17 liter per seconde naar de Nederrijn afgevoerd. De concentratie wordt daar heel snel verdund. Gerard Hartman geeft aan dat het een probleem is dat al langer bestaat en waarbij vier overheden (gemeenten Ede en Wageningen, Provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe) hebben besloten om de handen in een te slaan en dit probleem gezamenlijk op te lossen. Presentatie Renate van Dijk Bureau TAUW Renate gaat in op de effecten van de voorgenomen maatregelen. Bij oppompen van grondwater wordt altijd gekeken naar de effecten. Dit is ook een verplichting voor het verkrijgen van een onttrekkingsvergunning. De grondwaterstand wordt in meer of mindere mate in een groot gebied verlaagd. Gekeken wordt naar de functies (bijvoorbeeld bebouwing of groenzones) en welke effecten hier van toepassing kunnen zijn. In het geval van het oppompen van grondwater op de beoogde locatie is inklinking van de bodem mogelijk. Er wordt gekeken naar de bodemopbouw en of deze gevoelig is voor inklinking. In dit gebied komen twee veenlagen voor, waardoor inklinking kan optreden. De eerste berekeningen geven aan dat een inklinking van ongeveer 1 cm kan optreden. Presentatie Liesbet Timan Gemeente Ede Liesbet Timan geeft een korte toelichting op het systeem van diepdrainage waar de gemeente Ede nu eenmaal mee te maken heeft. Dit systeem is bij de bouw van de wijk Rietkampen onder de grond aangelegd om ervoor te zorgen dat bewoners droge voeten houden.

3 Pagina 3 van 8 In de huidige situatie wordt het water uit de diepdrainages geloosd op de singels en vijvers. In het plan wordt het water uit de diepdrainages afgekoppeld en apart afgevoerd. Daardoor kan het water niet in de vijvers terecht komen. Daarnaast is het noodzakelijk dat er een bronput (deepwell) wordt gemaakt, om het overige vervuilde grondwater actief op te pompen. Doen we dat niet dan worden ook andere westelijker gelegen diepdrainages vervuild. Vragen en tips van bewoners Tijdens de presentaties en daarna worden veel vragen gesteld en komen bewoners met tips: 1. Waarom is Akzo niet aan te spreken om deze verontreiniging op te ruimen? Nee, dat kan niet. Bij de beëindiging van de bedrijvigheden in 2002 heeft Enka aangeboden het terrein inclusief het grondwater van dit terrein te willen zuiveren. Zij stelde hierbij de voorwaarde dat zij gevrijwaard werd van de aanpak van het grondwater ten westen van de Bennekomseweg. Het deel dat door Enka werd aangepakt is groter dan wettelijk kon worden afgedwongen. De overheid heeft hiermee ingestemd. De Provincie, het Waterschap en de gemeente Ede hebben later besloten om dit probleem gezamenlijk op te lossen. 2. Waarom doen we zoveel moeite om het sulfaat eruit te halen? Is dit de enige stof of zit er nog meer? Sulfaat is de enige reden om het grondwater te saneren, omdat deze verontreiniging zich het snelst verspreid en in de grootste hoeveelheid aanwezig is. Over 20 jaar kunnen ook andere stoffen meekomen, namelijk: nikkel, zink, chloorfenolen, en chloorethenen. We blijven dat monitoren en gaan indien nodig aanvullend zuiveren. De risico s van alle stoffen zijn beoordeeld op mens en milieu. Uitsluitend sulfaat is aanleiding voor een vervolgaanpak (zie saneringsplan op de website). 3. Is sulfaat schadelijk? Sulfaat is in de aangetroffen situatie niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Wel kan sulfaat in warme en droge tijden naar rotte eieren stinken. Daarnaast is het schadelijk voor het ecosysteem en dus voor planten en dieren. 4. Waarom lossen we dit probleem in de Rietkampen op, terwijl het een natuurprobleem is? Het is het probleem verleggen op oneerlijke gronden. We hebben nu eenmaal in deze wijk te maken met een systeem van diepdrainage. Dit is in de jaren 80 gemaakt, omdat het grondwater te hoog was. Deze diepdrainage loost rechtstreeks op de vijvers en singels. De pluim met verontreinigd grondwater stroomt steeds meer van oost naar west richting de singels. We zien hier al een trendmatige verhoging van sulfaat en daarom willen we de diepdrainage afkoppelen van de singels. Als we niets doen dan kan het vervuilde water op termijn inderdaad naar het Binnenveld stromen. Kortom: het hele systeem is vervuild met sulfaat en wij willen niet dat dit in het oppervlaktewater terecht komt.

4 Pagina 4 van 8 5. Waarom willen jullie niet dat het in het Valleikanaal terecht komt en wel in de Rijn? Dit is onderzocht, maar het zou de waterkwaliteit in het Valleikanaal te slecht maken. In de Rijn zit veel meer water en daardoor wordt de concentratie aan sulfaat heel snel verdund. 6. De grond kan 1 cm inklinken. Maar hoe zit dat: per week/per maand/ anders? Het betreft de totale inklinking. Inklinken ontstaat in dit geval door de grondwaterstandsverlaging. Het grootste effect treedt op in de beginperiode van het oppompen van het grondwater. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de mate en het verloop. 7. Hoe gaan jullie bepalen dat er schade is? Voordat het oppompen van het grondwater start, vindt een opname van woningen in de directe omgeving plaats (0-meting). Eventuele bestaande schades worden met foto s vastgelegd. Als later meer schades ontstaan, kan hiermee een vergelijking worden gemaakt. 8. Wie bepaalt of het go/no go moment? Dat bepalen de bestuurders van de gemeenten Ede, de Provincie en het Waterschap. Dat gebeurt op basis van de uitkomsten van de te verwachte schade aan de bebouwing. Het schadebureau Hanselman is ingeschakeld om te bepalen welke schade we kunnen verwachten. Daarnaast voeren we nog meer detailonderzoek uit naar het optreden van de grondwaterstandsverlaging. 9. Is er sprake van geluidsoverlast? Nee, er wordt gebruik gemaakt van een onderwaterpomp. Daar hoort u niets van. 10. Wie is verantwoordelijk voor de schade? De partijen zijn gezamenlijk verantwoordelijk, het waterschap is aanspreekpunt voor de schade. Mocht u een schade willen melden, dan kunt u terecht bij één loket: Waterschap Vallei en Veluwe. 11. TIP: Waarom gaan jullie niet gewoon zuiveren in plaats van afvoeren van het water? Zelf zouden we dat ook het liefst willen, maar na uitvoerig onderzoek (Tauw en KWR) is gebleken dat schoonmaken van het water op de huidige locatie zeer duur is en na verhouding weinig oplevert. Overigens moeten we ook in dat geval oppompen. 12. TIP: U heeft gekeken naar waar schade optreedt. Er zijn twee appartementengebouwen die niet op palen staan en deze staan ook nog eens het dichtst bij de bronput. Waarom maken jullie de bronput niet 100 meter verderop?

5 Pagina 5 van 8 De locatie van de bronput bevindt zich net voor de eerste rij diepdrainages in de Rietkampen, die nu een groot deel van de verontreiniging afvangt. Op deze locatie kan de verontreiniging volledig worden afgevangen en kan het diepdrainagesysteem van de Rietkampen op termijn weer volledig schoon grondwater leveren aan de vijvers. 13. Wat doen we met de waardedaling van huizen? Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat waardedaling gaat optreden. Zoals Bart van der Mark van de gemeente Ede opmerkt: Het oppompen van grondwater in stedelijk gebied is geen ongebruikelijke activiteit. Belangrijk uitgangspunt is dat wij geen schade willen. 14. Waarom staat het waterschap niet garant voor die waardedaling? Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat waardedaling gaat optreden. Wij doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat het zover niet komt. Overigens willen wij u uitdrukkelijk betrekken bij dit proces. Verder staan alle rapporten op onze website: Waarom moeten wíj dit melden bij het waterschap? Volgens het schadebureau is het zo dat wie eist, bewijst. Dat betekent dat u moet aantonen dat u schade heeft, zodat wij u na een beoordeling tegemoet kunnen komen. Door een 0-meting te doen helpen wij u met het aantonen van schade als dit optreedt. 16. Gaat de grond bij de bronput meer inklinken? Ja, pal naast de bronput zal de grond meer inklinken. 17. Wij hebben het over de oplossingen. Zijn er meer alternatieven denkbaar? De voorgestelde oplossing is na een brede afweging gekozen uit meerdere alternatieven. Mocht bij deze oplossing teveel schade worden verwacht, dan zijn er nog andere alternatieven. Mogelijk zijn kleine aanpassingen voldoende zoals het grondwater uitsluiten, dieper oppompen, meerdere bronputten in dezelfde lijn of aanpassen van de hoeveelheid op te pompen grondwater. Het meest vergaande alternatief is alle verontreiniging met de diepdrainages afvangen en dit water langdurig afvoeren naar de Nederrijn. Nadeel hiervan is dat de vijvers niet meer met schoon grondwater gespoeld worden en dat mogelijk op termijn grondwater in het landelijk gebied moet worden opgepompt. 18. TIP: waarom maken jullie geen bronput in een weiland? Helaas werkt dat niet zo. We halen het beste resultaat als we het verontreinigde water zo dicht mogelijk bij de verontreiniging afvangen. 19. TIP: waarom wachten we niet gewoon 20 jaar? Het nadeel is dat het water uit de diepdrainages al die tijd vervuild blijft en dat er steeds meer sulfaat in het oppervlaktewater van de vijvers en van het landelijk gebied terecht komt.

6 Pagina 6 van In hoeverre mag de aannemer de bronput verplaatsen? Zover zijn we nu nog niet, maar de opdrachtgever bepaalt de plaats van de bronput. Als het gaat om het tracé, dan heeft de aannemer nog enige invloed. 21. TIP: waarom maken we geen put bij de A12? Helaas werkt dat niet zo. We halen het beste resultaat als we het verontreinigde water zo dicht mogelijk bij de pluim afvangen. 22. Heeft TAUW in het verleden meerdere van dit soort projecten gedaan waarbij er sprake was van inklinking van de bodem? Wat is de ervaring van TAUW? Reactie van Tauw, Renate van Dijk: wij hebben veel ervaring met bodemsanering, waar regelmatig ook het risico van inklinken speelde. Wij maken voorspellingen over wat er met de bodem gebeurt. Wij doen geen onderzoek naar de effecten van het inklinken van de bodem, dus of er schade optreedt aan gebouwen. Dat doet bureau Hanselman. 23. Hoe vaak gaat bureau Hanselman meten? Dit bureau gaat voorlopig nog niet meten. Eerst wordt het mogelijke schadebedrag bepaald. Pas als het project werkelijk doorgaat, worden er metingen gedaan. Dit bureau gaat dan eerst een nulmeting te doen, voordat er een bronput wordt aangelegd. Dit betreft het vastleggen van al bestaande schade, het inmeten van de hoogteligging van bebouwing en er worden peilbuizen geplaatst om het grondwaterpeil te meten. Tijdens en na de aanleg zullen er periodiek metingen worden gedaan om te kijken wat het effect is. Dit zolang als nodig blijkt. Dat kan meerdere jaren duren. 24. Krijgen bewoners een rapport van de nulmeting? Jazeker, digitaal en via de post. 25. Met welke camera worden foto s gemaakt? Deze vraag is ingegeven, omdat er wel eens gemanipuleerd zou worden met digitale foto s. Bureau Hanselman geeft aan dat om gesjoemel te voorkomen foto s worden gedeponeerd bij de notaris. Tevens geeft het bureau aan te kijken op de website van de gemeente Utrecht. 26. TIP: Waarom slaan jullie niet meerdere putten en waarom bijvoorbeeld niet bij het brongebied (Enkaterrein)? Het oppompen van het grondwater bij het brongebied biedt geen oplossing, omdat het dan nog tientallen jaren zal duren voordat de grondwaterkwaliteit in de Rietkampen verbetert. 27. Er wordt met deze oplossing van een bronput straks 22 miljoen kuub water afgevoerd. Wat is het de opdrachtgever waard om dit te saneren?

7 Pagina 7 van 8 Bart van der Mark van de gemeente Ede geeft aan dat we dit wel in een bepaald perspectief moeten zetten: Het onttrekken van grondwater speelt overal in Nederland, daar is Ede echt niet uniek in. De aanleiding is uitzonderlijk, maar het onttrekken van grondwater niet. Op alle plekken waar grondwater wordt opgepompt in Nederland speelt dat de bodem inklinkt. Henny Alink van de Provincie geeft aan dat als het gaat om geld Ede ook niet uniek is. In de regio staan momenteel nog 108 saneringen op stapel, waarvan sommigen op een spoedlijst staan. Ons uitgangspunt is dat we kosteneffectief willen saneren. Als we moeten kiezen tussen 3 of 10 miljoen, dan is duidelijk dat we niet voor die 10 miljoen gaan. Wat niet wil zeggen dat we altijd de goedkoopste variant kiezen. Maar we moeten wel zoeken naar een middenweg. 28. Is het mogelijk dat er door de put ook ontgronding optreedt? Renate van Dijk van Tauw: Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als een bronput voor langere tijd mee moet gaan, dan wordt er een zogenaamde grindkoffer gestort om de filters heen om dit tegen te gaan. 29. TIP: waarom niet een bronput slaan bij het tankstation van de BP? Daar staan immers geen huizen. Gerard Hartman: het is van belang dat we een locatie kiezen aan de kop van de pluim, zodat je het water volledig op kunt vangen. Als het nodig is naar alternatieven te zoeken kan ook deze plek worden bekeken. 30. Wat gebeurt er met de natuur bij de bronput? De gemeente Ede geeft aan er geen bomen gekapt hoeven te worden. Verder wordt door boomspecialisten van de gemeente nagegaan of e.e.a. effect heeft op de wortels van de bomen die daar staan. 31. Wij missen een afweging waarom er niet gekozen is voor de locatie zuid aan de Adenauersingel en wel voor oost, terwijl er in oost relatief veel hoogbouw staat. Waarom is dat? Hier gaat het niet zozeer om hoog- of laagbouw, maar zoals gepland - om de diepdrainages en bronput goed te laten functioneren. 32. Kunnen we nu na deze bijeenkomst concluderen dat het traject langer gaat duren of is het al beklonken? Het is nog niet beklonken, maar we gaan wel een traject in om goed onderzoek te doen naar de effecten, zie hieronder. De planning is wel onder voorbehoud, het kan dat bepaalde stappen langer duren. Juli/ augustus / september 1. Schadeprofiel (kans op schade vertalen naar schadebedragen) uitwerken door expert Hanselman

8 Pagina 8 van 8 2. Onderzoek en detailberekeningen van de grondwaterpeilen. Oktober: Communicatie resultaten en go/no go huidige opzet. (bij go op het oppompen van grondwater) Opstellen van de ontwerp-watervergunning voor de onttrekking. Hierop kunnen de belanghebbende bewoners reageren, dit heet een zienswijze. De belanghebbenden krijgen hierover van tevoren een brief en we melden het ook in de nieuwsbrief. Vervolgens worden de zienswijzen beoordeeld en neemt het waterschap een besluit over de definitieve vergunning. Tegen de definitieve vergunning kan eventueel bij de rechtbank bezwaar worden gemaakt door degenen die een zienswijze hebben ingediend. Samenvatting Wat gaan we doen? De komende maanden zal op grond van de twee onderzoeken blijken of we al dan niet doorgaan met het plan om een bronput te maken in de wijk Rietkampen. Het rapport van deze twee onderzoeken wordt voorgelegd aan de bestuurders van de verschillende organisaties. Alternatieven die zijn aangedragen op deze bijeenkomst zullen worden bekeken als blijkt dat de huidige oplossing een te grote kans op schade oplevert. Duidelijk is dat er veel onrust en zorg is bij bewoners van de wijk Rietkampen. De bewoners maken zich zorgen over de eventuele schade aan hun huizen en over mogelijke waardedaling voor hun huizen. Een terugkerende vraag was of het een en ander al besloten is. Er wordt pas een beslissing genomen als duidelijk is wat de te verwachten schade is. Het verzoek is om een makelaar/taxateur in het proces mee te nemen. Gerard Hartman zegt toe dat er een makelaar bij dit traject wordt betrokken, indien de schadeverwachting daar aanleiding toe geeft. Tot slot doet een bewoner nog de suggestie om een causaliteitscommissie in het leven te roepen, met het oog op de waardedaling en schade die ontstaat over een langere periode. Deze commissie kijkt naar oorzaak en gevolg. Om uur sluit de voorzitter de bijeenkomst af en dankt iedereen voor haar/zijn aanwezigheid en aandacht. NB: U kunt alle rapporten vinden op de website van het waterschap:

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 27 januari 2015 Onderwerp : Wet Bodembescherming - Locatie van verontreiniging : Dr. Hartogsweg 58 Plaats : Ede Gemeente

Nadere informatie

In bijgaande presentatie (bijlage 2) zijn ter verduidelijking enkele afbeeldingen opgenomen.

In bijgaande presentatie (bijlage 2) zijn ter verduidelijking enkele afbeeldingen opgenomen. Aan algemeen bestuur 5 juli 2017 VOORSTEL Datum 15 mei 2017 Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 941445 Programma Voldoende en schoon water Projectnummer P6068 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n)

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda

Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda 1 Bewonersbijeenkomst Posthumus Breda Welkom en opening Toelichting Bosatex-regeling Onderzoeksresultaten Zonnebloemstraat 3-7 en omgeving Beoogde saneringsaanpak en gevolgen voor omgeving Planning en

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Aanvullende afspraken Overeenkomst Enka-pluim Ede Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat/leefomgeving Doel van deze brief: Het college van

Nadere informatie

Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit)

Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit) Projectplan maatregelen verbetering Kasteelgracht (ontwerpbesluit) 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? De Kasteelgracht is een waterpartij in Apeldoorn gelegen in de wijk Woudhuis

Nadere informatie

Memo Aan : Gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders

Memo Aan : Gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Gemeente Ede EMBARGO tot nader te bepalen datum (nb Het moment van ondertekening van de intentieverklaring door de drie partijen gemeente, waterschap) Memo Aan : Gemeenteraad Van : College van burgemeester

Nadere informatie

Deze bodemsanering is uitgevoerd op de locatie kadastraal bekend als: Kadastrale gemeente Sectie Nummer De Bilt D 7723

Deze bodemsanering is uitgevoerd op de locatie kadastraal bekend als: Kadastrale gemeente Sectie Nummer De Bilt D 7723 1 Afdeling Handhaving Aan: Gemeente De Bilt T.a.v. de heer J. Dijkkamp Postbus 300 3720 AH Bilthoven Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583877 Fax 030-2582121 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Wateradvies voor ruimtelijke plannen met een klein waterbelang (korte procedure)

Wateradvies voor ruimtelijke plannen met een klein waterbelang (korte procedure) Notitie Contactpersoon Paul Lammers Datum 10 maart 2016 Kenmerk N002-1233768PTL-evp-V01-NL Watertoets Paleis t Loo Inleiding Eén van de milieuthema s die in het bestemmingsplan voor Paleis t Loo en het

Nadere informatie

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen

SAMENVATTING. www.woerden.nl/onderwerpen/wonen-en-leefomgeving/grondwaterstand en funderingen SAMENVATTING Aanleiding In het westelijke deel van het Schilderskwartier zijn de woningen gefundeerd op houten palen met betonopzetters. Uit onderzoeken in de jaren 90 is gebleken dat de grondwaterstand

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 2 november 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-013199 Locatie van verontreiniging : Oude Telgterweg

Nadere informatie

Ontwikkeling Middenwaard het bestemmingsplan; een toelichting op de planvorming

Ontwikkeling Middenwaard het bestemmingsplan; een toelichting op de planvorming Ontwikkeling Middenwaard het bestemmingsplan; een toelichting op de planvorming Een terugblik In 2012 heeft de gemeenteraad de Ontwikkelvisie Middenwaard vastgesteld. De Ontwikkelvisie geeft richting aan

Nadere informatie

Meldingsformulier voor het onttrekken en lozen van grondwater, als gevolg van bronbemaling, bodem- en grondwatersaneringen of proefonttrekkingen

Meldingsformulier voor het onttrekken en lozen van grondwater, als gevolg van bronbemaling, bodem- en grondwatersaneringen of proefonttrekkingen Meldingsformulier voor het onttrekken en lozen van grondwater, als gevolg van bronbemaling, bodem- en grondwatersaneringen of proefonttrekkingen Meldingformulier inzake: Grondwateronttrekking op basis

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016

Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Voortgangsbericht De Bruuk juli 2016 Op 4 juli organiseerde de provincie Gelderland in De Sleutel in Breedeweg een inloopavond over de ontwikkelingen in De Bruuk. Vanuit het bewonerscollectief kregen wij

Nadere informatie

Modelaanpassing en varianten voor beheersing Enka-pluim te Ede

Modelaanpassing en varianten voor beheersing Enka-pluim te Ede Modelaanpassing en varianten voor beheersing Enka-pluim te Ede 27 augustus 2013 Modelaanpassing en varianten voor beheersing Enka-pluim te Ede Kenmerk R001-1215142JBD-evp-V01-NL Verantwoording Titel

Nadere informatie

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Nazorg Bodem

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Nazorg Bodem Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Nazorg Bodem September 2013 Met deze Nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van actuele ontwikkelingen op het vlak van nazorg en bodemsanering. We gaan in op de

Nadere informatie

Meldingsformulier voor het onttrekken en lozen van grondwater, als gevolg van bronbemaling, bodem- en grondwatersaneringen of proefonttrekkingen

Meldingsformulier voor het onttrekken en lozen van grondwater, als gevolg van bronbemaling, bodem- en grondwatersaneringen of proefonttrekkingen Meldingsformulier voor het onttrekken en lozen van grondwater, als gevolg van bronbemaling, bodem- en grondwatersaneringen of proefonttrekkingen Meldingformulier inzake: Grondwateronttrekking op basis

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 24 mei 2017 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2017-006865 Locatie van verontreiniging :

Nadere informatie

Informatieavond. Dommelen-Noord. Imagine the result

Informatieavond. Dommelen-Noord. Imagine the result Informatieavond Dommelen-Noord Imagine the result Agenda Opening door Wethouder Terugblik 1 ste informatieavond 9-10-2013 Wat is er sindsdien allemaal gebeurd? De resultaten! Wat gaan we doen! Rondvraag

Nadere informatie

Actieve sedimenten en actieve bomen

Actieve sedimenten en actieve bomen SANEREN MET DE NATUUR Actieve sedimenten en actieve bomen Maurice Henssen en Freek van den Heuvel, Bioclear earth Lydia Plant, gemeente Almelo 7 maart 2019, ZLTO Den Bosch Case 1: Actieve sedimenten Gebruik

Nadere informatie

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f 26 juni 2013 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Zowel binnen als buiten het natuurgebied Empese

Nadere informatie

De duiker bevindt zich globaal op de volgende coördinaten: X = en Y =

De duiker bevindt zich globaal op de volgende coördinaten: X = en Y = Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Projectbureau Leidsche Rijn voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de aanleg van een duiker in de Veldhoenwetering, deelgebied

Nadere informatie

Informatie bodem(sanering) ENKA-terrein te Ede 15-09-2010

Informatie bodem(sanering) ENKA-terrein te Ede 15-09-2010 Verleden Vanaf 1922 is de kunstzijde fabriek ENKA (onderdeel van AKZO) te Ede gevestigd. In de fabriek werden van het natuurproduct cellulose kunstzijde en na de oorlog ook sponzen gemaakt. Foto 1: de

Nadere informatie

GELDERLAND. : Gemeente Wageningen. Nummer van verontreiniging : GE Documentnummer(s) inzagestukken:

GELDERLAND. : Gemeente Wageningen. Nummer van verontreiniging : GE Documentnummer(s) inzagestukken: BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN GELDERLAND VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN Datum besluit : 8 maart 2017 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2017-001951 Locatie van verontreiniging : Marijkeweg

Nadere informatie

1 Inleiding. Aan: BP Nederland B.V T.a.v. de heer B. van de A Postbus BC Rotterdam. Geachte heer Van de A,

1 Inleiding. Aan: BP Nederland B.V T.a.v. de heer B. van de A Postbus BC Rotterdam. Geachte heer Van de A, Afdeling Handhaving Aan: BP Nederland B.V T.a.v. de heer B. van de A Postbus 1131 3000 BC Rotterdam Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583042 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Bodemsanering. 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd. De bodem en het (grond)water zijn schoon MILIEU MARKT. Staat van Utrecht 2014

Bodemsanering. 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd. De bodem en het (grond)water zijn schoon MILIEU MARKT. Staat van Utrecht 2014 MENS Staat van Utrecht 204 Bodemsanering Hoeveel humane spoedlocaties zijn nog niet volledig gesaneerd? 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd Kaart (Humane spoedlocaties bodemverontreiniging

Nadere informatie

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Resultaten WAHYD Hoe zit het in elkaar: afkijken bij Noord-Brabant In het onderzoeksproject WAHYD (Waterkwaliteit op basis van Afkomst en HYDrologische systeemanalyse)

Nadere informatie

Informatieavond bodemsanering Dorpsweg Maartensdijk

Informatieavond bodemsanering Dorpsweg Maartensdijk 1 Informatieavond bodemsanering Dorpsweg Maartensdijk Agenda Welkom en opening Toelichting Bosatex-regeling Situatieschets Saneringsaanpak en -doelstelling Te verwachten overlast en maatregelen Planning

Nadere informatie

Zo zit dat. Over de bodem en het grondwater in Anna s Hoeve. Inhoud

Zo zit dat. Over de bodem en het grondwater in Anna s Hoeve. Inhoud Zo zit dat. Over de bodem en het grondwater in Anna s Hoeve U overweegt op Anna s Hoeve te gaan wonen. Zoals u waarschijnlijk weet is er op en in de omgeving van Anna s Hoeve sprake van grond- en grondwaterverontreiniging.

Nadere informatie

Afsprakennotitie voor ruimtelijke plannen met mogelijk een groot waterbelang (normale procedure)

Afsprakennotitie voor ruimtelijke plannen met mogelijk een groot waterbelang (normale procedure) datum 17-6-2016 dossiercode 20160617-10-13192 Afsprakennotitie voor ruimtelijke plannen met mogelijk een groot waterbelang (normale procedure) Algemeen Sinds 1 november 2003 is voor alle ruimtelijke plannen

Nadere informatie

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht.

Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Memo Dossier Zaaknummer 200433 Kenmerk D-16-1539473 Datum 17 maart 2016 Onderwerp Bodemverontreiniging en grondwaterbeheerssysteem Chemours, Baanhoekweg Dordrecht. Inleiding In deze memo wordt uitleg gegeven

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING. Globiscode DR 173000111. Stichting Bodemsanering NS

ONTWERPBESCHIKKING. Globiscode DR 173000111. Stichting Bodemsanering NS ONTWERPBESCHIKKING Globiscode DR 173000111 Aanvrager Onderwerp Datum Kenmerk Bijlage Stichting Bodemsanering NS Bodemsanering; locatie NS-emplacement Vries, Zanderij, gemeente Tynaarlo, ontwerpbeschikking

Nadere informatie

Secretariaat: Halderweg 11A, 6721 ZJ Bennekom Telefoon: IBAN: NL53INGB t.n.v. de Stichting. KvK-nummer

Secretariaat: Halderweg 11A, 6721 ZJ Bennekom Telefoon: IBAN: NL53INGB t.n.v. de Stichting. KvK-nummer Secretariaat: Halderweg 11A, 6721 ZJ Bennekom Telefoon: 0318 417954 IBAN: NL53INGB0002779668 t.n.v. de Stichting KvK-nummer 41047141 AANTEKENEN Onderwerp: Indiening Zienswijze RWSZ2018-00005114; Ontwerp

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

Bemalingsadvies. Bemalingsadviezen; theorie versus praktijk Theorie versus praktijk. Pedro Aarnink 7 juni Inhoud:

Bemalingsadvies. Bemalingsadviezen; theorie versus praktijk Theorie versus praktijk. Pedro Aarnink 7 juni Inhoud: Bemalingsadvies Theorie versus praktijk Pedro Aarnink 7 juni 2016 Inhoud: Bemalingsadvies Vliegtuigwrak te Zuna (Nijverdal) Deelsaneringsplan Hart van Hoograven te Utrecht Bemalingsadvies Landbouwtunnels

Nadere informatie

Factsheet: NLGW0013 Zout Maas

Factsheet: NLGW0013 Zout Maas Factsheet: NLGW0013 Zout Maas -DISCLAIMER- Deze factsheet behoort bij het ontwerp water(beheer)plan. De hier weergegeven 2014 en de realisatie van de maatregelen in de periode 2010-2015 zijn gebaseerd

Nadere informatie

Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016

Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016 Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016 Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen voor het eerste nieuwe gebouw op Het Dorp. Als u regelmatig op Het Dorp komt, gaat u daar iets van merken.

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING SANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 8 september 2016 Onderwerp : Wet Bodembescherming - zaaknummer 2016-009957 Locatie van verontreiniging : Ugchelseweg

Nadere informatie

Welkom bij De Voorbereidingsfase

Welkom bij De Voorbereidingsfase Welkom bij De Voorbereidingsfase Roeland de Weerd acta Safety Professionals Voorbereidingsfase Een kabel en leidingtracé door een ernstig geval van bodemverontreiniging, wat is hiervoor nodig? Ontwerp

Nadere informatie

Aanbesteding sanering Klokhuisplein met Best Value

Aanbesteding sanering Klokhuisplein met Best Value Aanbesteding sanering Klokhuisplein met Best Value Programma 20.00 uur Inloop 20.10 uur Opening (Marc van Someren, projectleider gemeente Haarlem) 20.15 uur Bewonerscommissie 20.25 uur Plan van aanpak

Nadere informatie

MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN

MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN MELDINGENFORMULIER NADER ONDERZOEK EN/OF SANERINGSPLAN Algemeen 1. Gegevens locatie Locatienaam 2. Melding betreft Nader onderzoek (art. 29 in samenhang met art. 37) Saneringsplan (art. 28/39) Deelsaneringsplan

Nadere informatie

Oranje Nassaustraat 4-6 (voormalig Haveman en voormalig Drabbe)

Oranje Nassaustraat 4-6 (voormalig Haveman en voormalig Drabbe) Oranje Nassaustraat 4-6 (voormalig Haveman en voormalig Drabbe) Beantwoording vragen over bodemverontreiniging 3 juli 2013 vragen aangeleverd door Mw. De Boer, voor de info-avond Wat houd de grondsanering

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 11 februari 2016 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2010-011062 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

Aan: Nigtevecht Beheer B.V. / Firma Nagel T.a.v. de heer J.B. Tasseron Vreelandseweg PG Nigtevecht. Geachte heer Tasseron,

Aan: Nigtevecht Beheer B.V. / Firma Nagel T.a.v. de heer J.B. Tasseron Vreelandseweg PG Nigtevecht. Geachte heer Tasseron, Dienst Water en Milieu Aan: Nigtevecht Beheer B.V. / Firma Nagel T.a.v. de heer J.B. Tasseron Vreelandseweg 10 1393 PG Nigtevecht Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140

Nadere informatie

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid

Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Werk uitvoeren voor natuur in Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nieuwsbrief Natura 2000-gebied Lingegebied & Diefdijk-Zuid Nummer 5, februari 2018 Op 10 januari jl. vond in de Schildkamp in Asperen een inloopbijeenkomst

Nadere informatie

Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen:

Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen: Toelichting op meldingsprocedure en meldingsformulier Wbb Deze toelichting op de meldingenprocedure bestaat uit twee delen: A B Algemene informatie over de Meldingprocedure bodemsanering; Een toelichting

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 12 april 2017 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2017-003957 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim in Ede. 19 september Concept

M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim in Ede. 19 september Concept M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim in Ede 19 september 2018 Concept Kenmerk R012-1244263LBE-V01-rvb Verantwoording Titel M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking

Nadere informatie

M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim in Ede

M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim in Ede M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim in Ede 19 oktober 2018 Kenmerk R012-1244263LBE-V02-mdg-NL Verantwoording Titel M.e.r.-beoordeling van de grondwateronttrekking in de sulfaatpluim

Nadere informatie

MEMO. Datum : 28 januari Aan. Van. Afschrift. : Stedelijke commissie. : Hans van Agteren

MEMO. Datum : 28 januari Aan. Van. Afschrift. : Stedelijke commissie. : Hans van Agteren MEMO Datum : 28 januari 2016 Aan : Stedelijke commissie Van : Hans van Agteren Afschrift : Djoerd de Vos Koelink, Werner Gerritsen, Henk-Jan van Tubbergh, Suzanne Remmers, Derk Jan Eshuis, Ina van Dijk,

Nadere informatie

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater Indicator 2 december 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ VOLLEDIG ONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ VOLLEDIG ONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ VOLLEDIG ONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gegevens besluit Datum besluit : 16 maart 2010 Nummer besluit : 2007-015846 Geval van verontreiniging

Nadere informatie

Stedenbouwkundig ontwerp / woningen 1. Hoeveel woningen komen er? Tussen 30 en 38 woningen

Stedenbouwkundig ontwerp / woningen 1. Hoeveel woningen komen er? Tussen 30 en 38 woningen Q&A Zuid Schalkwijkerweg 58 Stedenbouwkundig ontwerp / woningen 1. Hoeveel woningen komen er? Tussen 30 en 38 woningen 2. Is het mogelijke minder maar meer luxueuze woningen te bouwen (gelijke opbrengsten,

Nadere informatie

Omgevingsdienst West-Holland

Omgevingsdienst West-Holland Omgevingsdienst West-Holland Raad van State Afdeling bestuursrechtspraak Postbus 20019 2500EA DEN HAAG Datum: Contactpersoon: A.M. Burger A.Burger@odwh.nl Uw referentie: 201208891/1/A4 Squitnummer: ZH048400004

Nadere informatie

INFO AVOND MOLENAKKERS/ GRONDWATERSANERING

INFO AVOND MOLENAKKERS/ GRONDWATERSANERING 1 INFO AVOND MOLENAKKERS/ GRONDWATERSANERING 2 INHOUD VANAVOND Wethouder Mathijs Kuijken: Doel: informeren over effect grondwatersanering Molenakkers (ontbreken) gezondheidsrisico s gebruiksbeperkingen

Nadere informatie

From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober :08:37 To:

From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober :08:37 To: From: Schoutsen, B Sent: donderdag 4 oktober 2012 16:08:37 To: Hulst, Willy van der Cc: Subject: RE: Geen vergunning nodig: Natuurbeschermingswet vergunning N2000 gebied polder Oukoop? Geachte mevrouw

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 11 februari 2015 Onderwerp : Wet bodembescherming - Locatie van verontreiniging : Molenstraat 123 Plaats

Nadere informatie

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

zinkassen in bovengrond, minerale olie in boven- en ondergrond en grondwater

zinkassen in bovengrond, minerale olie in boven- en ondergrond en grondwater Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: JF Kennedylaan 5 Code: 3201R002 Beoordelaar: bas@archimil.nl Datum

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Gemeente Terneuzen Postbus 35 4530 AA Terneuzen Kenmerk: B-BSEV150027/ 00101576 Afdeling: Vergunningen Datum: 14 juli 2015 Onderwerp: Beschikking op

Nadere informatie

Door te klikken op bovenstaande link komt u direct op de betreffende pagina.

Door te klikken op bovenstaande link komt u direct op de betreffende pagina. Bodem en bodemverontreiniging Een voormalige stortplaats heeft een bodemprobleem maar dit betekent niet dat automatisch de bodemregelgeving van toepassing is. Dit ligt toch wat genuanceerder. Er zijn drie

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Aan: Kenmerk: Afdeling: CZAV Energy BV Oostelijke Kanaalweg 5 4424 NC Wemeldinge B-BSBE180003/00185435 Vergunningen Datum: 8 februari 2018 Onderwerp: Beschikking

Nadere informatie

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater

De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater De aanpak van vervuilde bovengrond en van vervuild grondwater Indicator 4 september 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 12 november 2018 Onderwerp : Wet bodembescherming - zaaknummer 2018-011625 Locatie van verontreiniging

Nadere informatie

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer gemeente Ede november 2007 Regenwater afkoppelen? zo doet u dat! De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer van uw dak af te koppelen. Of u bent dit

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe T.a.v. de heer G.J.E. Hartman Postbus AC APELDOORN. Geachte heer Hartman,

Waterschap Vallei en Veluwe T.a.v. de heer G.J.E. Hartman Postbus AC APELDOORN. Geachte heer Hartman, Waterschap Vallei en Veluwe T.a.v. de heer G.J.E. Hartman Postbus 4142 7320 AC APELDOORN Bijlage Contactpersoon De heer G.A.M. Abbink Uw kenmerk 3553149 (OLO) E-mailadres gabbink@vallei-veluwe.nl Ons kenmerk

Nadere informatie

Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente

Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente Geachte mevrouw, heer, Het is enige tijd stil geweest rondom de ontwikkeling van het Regionaal Bedrijventerrein Twente, het RBT. In oktober 2001 stelde de provincie

Nadere informatie

VERZO NOEN 3 1 JUL 2002

VERZO NOEN 3 1 JUL 2002 provincie :: Utrecht VERZO NOEN 3 1 JUL 2002 - Beschikking - ernst en urgentie bodemverontreiniging Kooijdijk Maartensdijk datum nummer bijlagen sector referentie locatiecode 29 juli 2002 2002WEM002747i

Nadere informatie

Nota inspraak en overleg

Nota inspraak en overleg Nota inspraak en overleg Voorontwerp bestemmingsplan KRW Modderbeek Maart 2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Status nota inspraak en overleg 1.3 Reacties vooroverleg 1.4 Ingekomen

Nadere informatie

Ter plaatse van de hierboven genoemde percelen is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wbb.

Ter plaatse van de hierboven genoemde percelen is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als bedoeld in artikel 29 lid 1, van de Wbb. 1 Afdeling Vergunningverlening Aan: Slender You Woudenberg t.a.v. mevr. J.H. van Voskuilen Stationsweg West 54 3931 ET Woudenberg Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583306 Fax 030-2582990

Nadere informatie

Aan: Gemeente Zeist p/a Milieudienst Zuid-Oost Utrecht t.a.v. dhr R. Kockelkoren Postbus AL Zeist. Geachte heer Kockelkoren,

Aan: Gemeente Zeist p/a Milieudienst Zuid-Oost Utrecht t.a.v. dhr R. Kockelkoren Postbus AL Zeist. Geachte heer Kockelkoren, Dienst Water en Milieu Aan: Gemeente Zeist p/a Milieudienst Zuid-Oost Utrecht t.a.v. dhr R. Kockelkoren Postbus 461 3700 AL Zeist Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140

Nadere informatie

Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade

Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade Datum 8 mei 2017 Verslag van inspraak Dijkverbeteringsplan Linnaeuskade Versie 1.0 Projectnummer 01.0371/001 R. Kuipers Inhoud Inhoud 3 1 Inleiding 5 2 Procedure 5 3 Advertentie 5 4 Reacties 8 5 Rechtsbescherming

Nadere informatie

Zo zit dat. Over de bodem en het grondwater in Anna s Hoeve. Inhoud

Zo zit dat. Over de bodem en het grondwater in Anna s Hoeve. Inhoud Zo zit dat. Over de bodem en het grondwater in Anna s Hoeve U overweegt op Anna s Hoeve te gaan wonen. Zoals u waarschijnlijk weet is er op en in de omgeving van Anna s Hoeve sprake van grond- en grondwaterverontreiniging.

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Besctiikking 00496482 ODH-2017-00102959 " 6 OKT. 2017 omgevingsdienst Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

ijmegen Datum besluit: Nummer besluit: Locatiecode: NM Adres: Waterstraat in NIJMEGEN Melder: Gemeente Nijmegen

ijmegen Datum besluit: Nummer besluit: Locatiecode: NM Adres: Waterstraat in NIJMEGEN Melder: Gemeente Nijmegen G E M E E N T E ijmegen BESLUIT VASTSTELLING ERNST BODEMVERONTREINIGING EN SPOEDEISENDHEID SANERING DOOR HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE NIJMEGEN (Artikel 2 9 Wet bodembescherming)

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit)

Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering (ontwerpbesluit) Projectplan C8514 Aanleg stuw Rooseboom en zandvang in de Zijdewetering 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Er wordt een nieuwe automatische stuw en een nieuwe zandvang aangelegd

Nadere informatie

SITA REMEDIATION DE TOTAALOPLOSSING VOOR BODEMSANERING, WATERZUIVERING EN GRONDREINIGING

SITA REMEDIATION DE TOTAALOPLOSSING VOOR BODEMSANERING, WATERZUIVERING EN GRONDREINIGING SITA REMEDIATION DE TOTAALOPLOSSING VOOR BODEMSANERING, WATERZUIVERING EN GRONDREINIGING UW PARTNER IN SANERINGEN ZORG VOOR DE AARDE Met de opgedane kennis en ervaring in binnen- en buitenland kan op het

Nadere informatie

Presentatie informatieavond Luxwoude. Zoektocht naar nieuwe winning en pompproef Luxwoude Feike Bonnema, 8 februari 2018

Presentatie informatieavond Luxwoude. Zoektocht naar nieuwe winning en pompproef Luxwoude Feike Bonnema, 8 februari 2018 Presentatie informatieavond Luxwoude Zoektocht naar nieuwe winning en pompproef Luxwoude Feike Bonnema, 8 februari 2018 1 Vitens, uw drinkwaterbedrijf Ontstaan in 2002 IWGL WLF Nuon Water Vitens Missie:

Nadere informatie

Afweging maatregelen Enka-pluim te Ede

Afweging maatregelen Enka-pluim te Ede Notitie Contactpersoon Renate van Dijk - Lubbers Datum 12 april 2012 Kenmerk N001-4802947RGL-rvb-V02-NL Afweging maatregelen Enka-pluim te Ede Aanleiding De Enka-pluim is een sterke grondwaterverontreiniging

Nadere informatie

BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT INSTEMMING DEELSANERINGSPLAN VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 10 juli 2012 Nummer besluit : 2012-009682 Geval van verontreiniging : voormalige stortplaats De Mansberg Plaats

Nadere informatie

Bijlage IV Watertoets. Uitgevoerd door R. Zuidema, 14 juni 2014

Bijlage IV Watertoets. Uitgevoerd door R. Zuidema, 14 juni 2014 Bijlage IV Watertoets Uitgevoerd door R. Zuidema, 14 juni 2014 datum 14-6-2014 dossiercode 20140614-4-9150 Geachte heer / mevrouw R. Zuidema, U heeft een watertoets uitgevoerd op de website http://www.dewatertoets.nl//.

Nadere informatie

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus 9 juni 2011 0 Inleiding Op 10 mei 2011 heeft de raad de motie Quickscan locaties Huis van de Watersport aangenomen. Onderdeel van de motie is het uitvoeren van

Nadere informatie

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ ONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ ONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT VASTSTELLING ERNST EN SPOEDEISENDHEID BIJ ONDERZOEK VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 8 april 2015 Onderwerp : Wet bodembescherming - Locatie van verontreiniging : Kanaaldijk

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN Beschikking Wet bodembesclierming - geval van bodemverontreiniging

omgevingsdienst HAAGLANDEN Beschikking Wet bodembesclierming - geval van bodemverontreiniging Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00510618 ODH-2018-00022843 0 9 APR. 2018 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I

Nadere informatie

Rapportage Sanscrit.nl

Rapportage Sanscrit.nl Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit 2.5.4 V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: Waalbanddijk Nijmegen GRONDWATER Code: 20165144 Beoordelaar: buist@bioclear.nl

Nadere informatie

In de ondergrond kunnen zettingsgevoelige lagen aanwezig zijn. Houd u hier rekening mee in de uitvoering.

In de ondergrond kunnen zettingsgevoelige lagen aanwezig zijn. Houd u hier rekening mee in de uitvoering. Bouwbedrijf van de Kolk bv T.a.v. De heer P. van de Kolk Postbus 31 3886 ZG GARDEREN Datum 09 juni 2016 Contactpersoon Mw. Ariel Kleverwal Uw kenmerk 2393151 E-mailadres akleverwal@vallei-veluwe.nl Ons

Nadere informatie

{ PRINT "&l0s \* MERGEFORMAT } Dienst Water en Milieu

{ PRINT &l0s \* MERGEFORMAT } Dienst Water en Milieu { PRINT "&l0s \* MERGEFORMAT } Dienst Water en Milieu Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht V E R G U N N I N G Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 http://www.provincie-utrecht.nl Datum 4 oktober

Nadere informatie

- beschikking - ernst en niet-spoedeisendheid bodemverontreiniging Dorpsstraat 113 te Harmelen gemeente Woerden

- beschikking - ernst en niet-spoedeisendheid bodemverontreiniging Dorpsstraat 113 te Harmelen gemeente Woerden - beschikking - ernst en niet-spoedeisendheid bodemverontreiniging Dorpsstraat 113 te Harmelen gemeente Woerden datum 20 januari 2006 nummer 2006WEM000087i bijlage kadastrale kaart sector Bodemsanering

Nadere informatie

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam.

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 30 maart 2018 Kenmerk DMS2018-0011541 Zaaknummer WN2018-001331 Maatwerkbesluit Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat

Nadere informatie

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater ONS VLOEIBARE GOUD regenwater Regenwater Maar regenwater is ook schoon water, onmisbaar voor planten en dieren. Het regent steeds vaker heel hard. Al dat regenwater zorgt met regelmaat voor schade aan

Nadere informatie

Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied

Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied Inspraakrapport Vastgesteld door het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden op 17 maart 2015 Verantwoording

Nadere informatie

: Projectplan Waterwet Realiseren open water verbinding vijver Coehoornsingel in Zutphen met de Berkel

: Projectplan Waterwet Realiseren open water verbinding vijver Coehoornsingel in Zutphen met de Berkel Onderwerp Status : Projectplan Waterwet Realiseren open water verbinding vijver Coehoornsingel in Zutphen met de Berkel : Besluit Datum vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden : 21 november

Nadere informatie

Ontwerpbeschikking. Inhoudsopgave. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Ontwerpbeschikking. Inhoudsopgave. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Ontwerpbeschikking Eusebiusbuitensingel 66 6828 HZ Arnhem Postbus 25 6200 MA Maastricht T 088 797 49 00 F www.rijkswaterstaat.nl Onderwerp RWSZ2018-00005114;

Nadere informatie