Transparantieverslag 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Transparantieverslag 2012"

Transcriptie

1 1 Transparantieverslag 2012 An independent member of Baker Tilly International

2 2 Baker Tilly Berk Baker Tilly Berk N.V. is een toonaangevende organisatie op het gebied van accountancy, fiscale dienstverlening en advisering. Baker Tilly Berk is een onafhankelijk lid van het Baker Tilly International netwerk, dat met ruim $3,3 miljard omzet, bijna medewerkers en vestigingen in 131 landen tot de top-8 wereldwijd behoort. Onze publieke verantwoordelijkheid is het fundament van onze organisatie. Deze functie kunnen wij alleen vervullen als we kwalitatief goede accountantscontroles uitvoeren. Daarom hebben wij in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het creëren van een op kwaliteit gerichte bedrijfscultuur, een degelijk stelsel van kwaliteitsbeheersing en -bewaking en last but not least in de kwaliteit van onze partners en medewerkers. Recent heeft de AFM haar rapport gepubliceerd naar aanleiding van de reguliere kwaliteitsonderzoeken bij negen OOB-vergunninghouders. Op basis van de onderzochte dossiers over het boekjaar 2010 blijkt, dat ook bij onze organisatie significante kwaliteitsbevindingen zijn geconstateerd. Dat heeft ons ervan doordrongen dat de kwaliteit van onze controlewerkzaamheden verder versterkt moet worden. Direct na afronding van het AFM-onderzoek, voorjaar 2012, hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken van de tekortkomingen en een omvangrijk verbeterprogramma in gang gezet dat alle aspecten van het stelsel van kwaliteitsbeheersing raakt. Per 28 maart 2013 zijn vrijwel alle onderdelen van dit programma uitgevoerd. Dit verslag betreft het kalenderjaar 2012, dat loopt van 1 januari tot en met 31 december. In ons transparantieverslag geven wij een beeld van de opzet en werking van ons stelsel van kwaliteitsbeheersing alsmede van de verbeteringen die wij in 2012, mede naar aanleiding van de bevindingen van het AFM-onderzoek, hebben doorgevoerd. Daarmee rekening houdend is onze conclusie dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing in opzet adequaat is en naar behoren functioneert. In 2013 zal in de controlepraktijk extra aandacht worden besteed aan een aantal belangrijke thema s in controle en verslaggeving, waaronder waardering van vastgoed, onderhanden projecten en de onderbouwing van schattingsposten, die het getrouwe beeld van de jaarrekening raken. Ook wordt extra aandacht besteed aan het op juiste en verstandige wijze adresseren van continuïteitsvraagstukken in de jaarrekening en eventueel de controleverklaring. In het huidige economisch klimaat is juist bij deze onderwerpen een degelijke professioneel-kritische oor-

3 3 deelsvorming van de verantwoordelijke accountant van essentieel belang. In dat kader is met alle externe accountants recentelijk uitvoerig stilgestaan bij deze belangrijke onderwerpen en de controle-informatie die in onze dossiers aanwezig dient te zijn. Baker Tilly Berk N.V. heeft op 28 juni 2012 het Convenant Code Accountantsorganisaties ondertekend en zich daarmee verbonden om de Code Accountantsorganisaties na te leven. De implementatie van de Code is onderhanden en dient uiterlijk op 30 juni 2013 te zijn voltooid. Met de invoering van de Code en de instelling van een Commissie Publiek Belang zal een nog betere borging van het publieke belang in onze bedrijfsvoering worden bereikt. Gouda, 28 maart 2013 Bestuur Baker Tilly Berk N.V. drs. R.F. van der Veen RA (voorzitter) Th.A. Verkade RA drs. F.J. Groeliker Onze publieke verantwoordelijkheid is het fundament van onze organisatie. Baker Tilly Berk N.V. is overeenkomstig het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta) verplicht eenmaal per jaar verantwoording af te leggen over het kwaliteitsbeleid en het stelsel van kwaliteitsbeheersing. Conform artikel 30 van het Bta moet het bestuur bovendien verslag doen van de juridische en organisatorische structuur van Baker Tilly Berk N.V. Dit transparantieverslag is voor Baker Tilly Berk tevens een mogelijkheid om te laten zien hoe kwaliteit binnen onze organisatie is georganiseerd en verankerd.

4 4 Baker Tilly Berk TRANSPARANTIE VERSLAG 2012 INHOUD

5 5 01 STRUCTUUR BAKER TILLY BERK N.V STRUCTUUR (INTER-)NATIONAAL NETWERK KWALITEITSBELEID EN -BEHEERSING MEDEWERKERS VISIE EN KERNWAARDEN EXTERN TOEZICHT ONAFHANKELIJKHEID BELONING EXTERNE ACCOUNTANTS KWANTITATIEVE GEGEVENS VERKLARING BESTUUR 40

6 6 Baker Tilly Berk Organisatiestructuur Baker Tilly Berk is een landelijke organisatie met 19 vestigingen. Onze kernactiviteiten zijn accountancy en belastingadvies, waar nodig aangevuld met specialistische kennis. In 2013 bestaan wij 99 jaar! De organisatiestructuur van Baker Tilly Berk N.V. is in het schema hiernaast weergegeven. Algemene Vergadering van Aandeelhouders De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) is het hoogste orgaan. Zij benoemt en ontslaat bestuurders en commissarissen. Daarnaast zijn bepaalde besluiten aan goedkeuring van de AvA onderworpen. Bestuur In de statuten van de vennootschap is bepaald dat het bestuur uit ten minste twee leden bestaat en dat de voorzitter van het bestuur registeraccountant of accountant-administratieconsulent is. Indien er meer dan twee bestuursleden zijn, wordt de meerderheid gevormd door registeraccountants of accountantadministratieconsulenten. Sinds 1 januari 2009 bestaat het bestuur uit twee registeraccountants en één fiscalist. De bestuurders besteden circa de helft van hun tijd aan bestuursactiviteiten en de andere helft aan klantenportefeuilles, respectievelijk vaktechniek en het internationale netwerk. Zo blijven de bestuursleden betrokken bij de praktijk. Raad van Commissarissen De Raad van Commissarissen (RvC) houdt namens de aandeelhouders toezicht op het bestuur. Partners De 43 partners houden gezamenlijk alle aandelen in Baker Tilly Berk N.V. via individuele praktijkvennootschappen. Daarnaast zijn de partners door middel van een aansluitovereenkomst aan Baker Tilly Berk verbonden. Centrale diensten De centrale diensten omvatten de afdelingen Financiële administratie, Personeel & Organisatie, Communicatie, Juridische & Algemene Zaken en ICT.

7 7 Organisatiestructuur Baker Tilly Berk N.V. Vergadering van Aandeelhouders Raad van Commissarissen Bestuur Ondernemingsraad ondersteunend Compliance afdeling (Compliance officer en toetsers) Centrale diensten Bureaus Vaktechniek Vestigingen (dienstverlening aan klanten)

8 8 Baker Tilly Berk Verdeling verantwoordelijkheden Het bestuur: is eindverantwoordelijk voor het stelsel van kwaliteitsbeheersing binnen de Baker Tilly Berk-organisatie. Deze verantwoordelijkheid is verankerd in de aandeelhoudersovereenkomst; bevordert een op kwaliteit gerichte bedrijfscultuur; stelt onder meer de te volgen gedragslijnen en procedures vast, die de kwaliteit moeten waarborgen; toetst of het stelsel van kwaliteitsbeheersing functioneert, neemt zo nodig corrigerende maatregelen en legt eventueel sancties op; staat onder toezicht van de Raad van Commissarissen. De compliance officer: is namens het bestuur belast met het bewaken van de naleving van het stelsel van kwaliteitsbeheersing; organiseert en coördineert de interne kwaliteitsreviews; fungeert als intern meldpunt in het kader van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), alsmede als vertrouwenspersoon bij vermoede misstanden; is belast met de periodieke toetsing van het kwaliteitshandboek. Partners: zijn verantwoordelijk voor het adequaat functioneren van het stelsel van kwaliteitsbeheersing op hun vestiging; zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de onder hun verantwoordelijkheid uitgevoerde opdrachten. Medewerkers: zijn verantwoordelijk voor de naleving van het stelsel van kwaliteitsbeheersing door henzelf en door de medewerkers aan wie zij leiding geven.

9 9 Elk Bureau Vaktechniek staat onder leiding van een hoogleraar. Bureaus Vaktechniek Er zijn drie Bureaus Vaktechniek voor respectievelijk accountants, belastingadviseurs en bedrijfsjuridisch adviseurs. Elk Bureau Vaktechniek staat onder leiding van een hoogleraar. Compliance afdeling De compliance afdeling bestaat uit de compliance officer, een compliance medewerker en zeven gespecialiseerde (parttime) kwaliteitstoetsers. Zij hebben geen bemoeienis met de uitvoering van opdrachten. De compliance officer en de kwaliteitstoetsers zijn bij Baker Tilly Berk werkzaam op basis van een overeenkomst van opdracht en verrichten uitsluitend werkzaamheden op het gebied van compliance en kwaliteitsbeheersing. Dit waarborgt een sterke onafhankelijke positie van de compliance afdeling binnen de organisatie. Beleidsbepalers en medebeleidsbepalers Het bestuur van Baker Tilly Berk N.V. is beleidsbepaler in de zin van de Wta. De Raad van Commissarissen, die toezicht houdt op het beleid van het bestuur, is medebeleidsbepaler. De vergadering van partner-aandeelhouders is beleidsbepalend; de invloed van de individuele partners is echter dermate gering dat zij niet als medebeleidsbepaler worden aangemerkt. Ook de vestigingsleiding is geen medebeleidsbepaler, zij voert het vastgestelde beleid uit. Vestigingen Voor een overzicht van de vestigingen van Baker Tilly Berk verwijzen wij naar onze website, contact.

10 10 Baker Tilly Berk Baker Tilly Berk N.V. is onafhankelijk lid van het internationale samenwerkingsverband Baker Tilly International gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Baker Tilly UK Group LLP, het onafhankelijke lid van Baker Tilly International in het Verenigd Koninkrijk, is houder van het merk Baker Tilly. Overzicht nationaal en internationaal netwerk In het schema hiernaast zijn de onderdelen van het netwerk binnen en buiten Nederland weergegeven naar de situatie per 28 maart Tot 1 januari 2013 kende Baker Tilly Berk Corporate Finance twee minderheidsaandeelhouders, met ieder een belang van 4,99%. Per 1 januari houdt Cevance Groep B.V. alle aandelen in Baker Tilly Berk Corporate Finance. De verschillende onderdelen van het nationale netwerk maken op basis van een Service Level Agreement gebruik van de administratieve en ondersteunende faciliteiten van de centrale diensten te Gouda. Internationaal netwerk Baker Tilly Berk is een onafhankelijk lid van het internationale samenwerkingsverband Baker Tilly International Ltd., een netwerk van gelijkgestemde organisaties, vertegenwoordigd in 131 landen. Alle kantoren binnen het netwerk voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen. Baker Tilly International Ltd. behoort qua omzet tot de top 8 van netwerken in de wereld. Baker Tilly International Ltd. is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Baker Tilly International Ltd. verricht zelf geen diensten voor klanten, maar is een member service organisation. Dienstverlening aan klanten wordt verricht door de lidfirma s. Elk lid van Baker Tilly International is een afzonderlijke en onafhankelijke juridische entiteit. Zowel Baker Tilly International Ltd. als haar leden dragen geen enkele aansprakelijkheid voor elkaars diensten of activiteiten. Leden van Baker Tilly International Ltd. nemen alle nationale standaarden op hun vakgebied in acht en werken minimaal in overeenstemming met de IFACstandaarden: de Code of Ethics, de International Standard on Quality Control (ISQC-1) en de International Standards on Auditing (ISAs).

11 11 Onderdelen van het netwerk binnen en buiten Nederland Member firm Member firm Baker Tilly International ltd. Member firm etc. INTERNATIONAAL NATIONAAL Baker Tilly Berk N.V. Cevance Groep B.V. 50% Baker Tilly 100% Berk Velsen N.V. ACN Utrecht B.V. (administratiepraktijk) 100% Baker Tilly Berk Corporate Finance 100% Baker Tilly Berk Interim Solutions 100% Accinterra B.V. netwerkpartner eigendomsverhouding onafhankelijk lidmaatschap 100% Baker Tilly Berk VAT Representative B.V. Hier nog een leuke quote misschien? Hier 50% Kantoor Roskam nog een (maatschap, leuke quote AA-praktijk) misschien?

12 12 Baker Tilly Berk Baker Tilly International Omzet 3,3 miljard USDollar 156 member firms 131 landen medewerkers 2650 partners 672 kantoren in totaal

13 13 De board of directors van Baker Tilly International bestaat uit vijftien leden, die allen partner zijn in één van de lid-firma s en worden benoemd voor een periode van drie jaar. De board is verantwoordelijk voor het handhaven van de kernwaarden, standaarden en procedures binnen het netwerk, bepaalt de strategie van het netwerk en benoemt de CEO. Voorts beslist de board over het toelaten van nieuwe lid-firma s, en indien noodzakelijk het beëindigen van het lidmaatschap van een lid-firma. Baker Tilly International voert onder meer een Quality Assurance Review Programme uit en heeft hiervoor een fulltime reviewteam beschikbaar. Binnen dit programma wordt elke lidfirma minimaal eens per drie jaar onderworpen aan een kwaliteitsreview. Deze review is er onder meer op gericht vast te stellen dat de lid firma s bij de uitvoering van opdrachten minimaal voldoen aan de IFACstandaarden. Meer informatie over dit netwerk kunt u vinden op de website van Baker Tilly International Ltd., Alle kantoren binnen het netwerk voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen van Baker Tilly International Ltd.

14 14 Baker Tilly Berk Het bestuur van Baker Tilly Berk draagt een op kwaliteit en integriteit gerichte cultuur uit binnen de organisatie. Integriteit, lef, vakmanschap en het delen van kennis en expertise met collega s vormen de basis van onze werkhouding in deze organisatie. Gedragscode Baker Tilly Berk heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van integriteit en bedrijfsethiek, en wil met overtuiging invulling geven aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Om hieraan op alle niveaus in de organisatie inhoud te kunnen geven, is een gedragscode opgesteld. Deze gedragscode is een praktische uitwerking van onze visie en waarden en sluit aan bij ons strategisch plan. In deze code leggen we een aantal algemene waarden en principes vast. Ons doel is om een gezamenlijk uitgangspunt te hebben. Op basis hiervan gaan we met elkaar in discussie en houden we elkaar scherp. We willen dat alle medewerkers zich betrokken voelen bij deze gedragscode en zich ermee identificeren. Door vanuit dit gezamenlijk draagvlak te werken, ontwikkelen we de kwaliteit van onze dienstverlening. Een dienstverlening waar we met z n allen trots op kunnen zijn. Kwaliteitsmiddelen Baker Tilly Berk zet de volgende middelen in, om de in de praktijk werkzame externe accountants en overige medewerkers, in staat te stellen kwalitatief hoogstaande wettelijke controleopdrachten uit te voeren. 1. Kwaliteitshandboek Alle partners en medewerkers zijn gebonden aan de gedragslijnen en procedures zoals vastgelegd in het kwaliteitshandboek. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat er onderscheid is in de aard van de dienstverlening en de geldende wet- en regelgeving voor de verschillende disciplines binnen de organisatie. De gedragslijnen en procedures betreffen discipline-overstijgende, discipline-specifieke en opdracht-specifieke onderwerpen. 2. Bureau Vaktechniek Accountants Bureau Vaktechniek Accountants ondersteunt de medewerkers in de accountantspraktijk. De activiteiten van Bureau Vaktechniek Accountants bestaan

15 15 onder meer uit: het ontwikkelen en onderhouden van applicaties voor de controleen samenstelpraktijk; het verzorgen van de stagebureaus AA en RA; het verzorgen van opleidingen; de vaktechnische ondersteuning van de in de praktijk werkzame professionals door middel van consultaties; het informeren van de organisatie over actuele ontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving door vaktechnische bijeenkomsten en praktijkhandreikingen; vaktechnische consultaties. Bij de invulling van haar taken laat Bureau Vaktechniek Accountants zich mede leiden door de uitkomsten van interne kwaliteitsreviews en specifieke onderzoeken. 3. Verplichte vaktechnische consultatie De externe accountant is verplicht Bureau Vaktechniek Accountants te raadplegen wanneer er een verschil van mening bestaat binnen het controleteam, een controversieel standpunt wordt ingenomen, men niet zeker is van een ingenomen standpunt of wanneer er sprake is van een controle- of verslaggevingsonderwerp dat foutgevoelig is. In de volgende situaties is deze zogenaamde vaktechnische consultatie verplicht: indien sprake is van een verschil van inzicht binnen het opdrachtteam dat niet door onderling overleg kan worden opgelost; indien sprake is van verschil van inzicht tussen de verantwoordelijke accountant en de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelaar; indien sprake is van een niet oplosbaar verschil van inzicht met de klant over de strekking van de verklaring of de toepassing van grondslagen voor de financiële verslaggeving; indien ten tijde van het afgeven van de verklaring bij de jaarrekening sprake is van onzekerheid omtrent de continuïteit van de klant; indien in de jaarverslaggeving wordt afgeweken van de wet of de richtlijnen jaarverslaggeving; in alle andere gevallen waarin de voor de opdracht verantwoordelijke accountant redelijkerwijs kan vermoeden dat een controversieel standpunt wordt c.q. is ingenomen; indien het voornemen bestaat een aangepaste controleverklaring af te geven; indien het voornemen bestaat een goedkeurende controleverklaring af te geven, terwijl bij de jaarrekening van het voorgaande jaar een aangepaste controleverklaring is afgegeven; indien in de jaarrekening van een vennootschap waarvoor wij de wettelijke controleopdracht verrichten een overname is verwerkt; indien in de controleverklaring essentiële informatie wordt opgenomen die door de onderneming niet in de toelichting bij de jaarrekening is opgenomen, indien een rechtspersoon voor het eerst art. 2:408 BW toepast en indien de toepassing van art. 2:408 BW wordt beëindigd;

16 16 Baker Tilly Berk Integriteit, lef, vakmanschap en het delen van kennis en expertise met collega s vormen de basis van onze werkhouding in deze organisatie. indien een rechtspersoon voor het eerst art. 2:403 BW toepast en indien de toepassing van art. 2:403 BW wordt beëindigd; indien binnen een kleine groep art. 2:403 BW wordt toegepast. Vaktechnische consultatie vindt zo veel mogelijk plaats via de daartoe bestemde database. Door alle vragen en antwoorden vast te leggen, ontstaat consistentie in de consultaties. In 2012 zijn in de database 478 vaktechnische consultaties vastgelegd, tegenover 337 in Voor het tweede opeenvolgende jaar is het aantal gestelde vragen sterk gestegen. Naast de verplichte consultaties is in toenemende mate sprake van vrijwillige consultaties. Deze toename houdt enerzijds verband met een uitbreiding van de consultatieverplichting en anderzijds met een toegenomen bewustzijn bij medewerkers omtrent situaties waarin overleg met Bureau Vaktechniek Accountants gewenst is. 4. Controleaanpak Baker Tilly Berk heeft een controleaanpak ontwikkeld die naadloos aansluit bij de aard van zijn controlepraktijk. Deze aanpak is een op risico s gebaseerde controlebenadering. Basisgedachte van de risicoanalyse is dat de hoeveelheid te verrichten werkzaamheden afhankelijk is van het risico dat de jaarrekening onjuistheden van materieel belang bevat. In het elektronisch, en verplicht te gebruiken, controledossier BEAT is de controleaanpak uitgewerkt. Het elektronisch controledossier is schaalbaar naar gelang de grootte van de opdracht, en ondersteunt volledig de controles waar Baker Tilly Berk als groepsaccountant fungeert. Met behulp van het BEAT-systeem kan de controleaanpak ook worden toegesneden op specifieke sectoren, zoals woningcorporaties, gemeenten, pensioenfondsen en bouw- en vastgoedbedrijven. Het systeem dwingt af dat de in de controleaanpak voorgeschreven stappen worden uitgevoerd. Tevens waarborgt het een consequente opvolging van de onderkende risico s en gesignaleerde aandachtsgebieden. Daardoor wordt een uniforme controleaanpak gewaarborgd, die voldoet aan de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Het elektronisch controledossier wordt door Baker Tilly Berk zelf onderhouden, uitgebreid en aangepast bij wijzigingen in de geldende wet- en regelgeving en de controlestandaarden. 5. Procedure klantacceptatie Bij wettelijke controleklanten is acceptatie voorbehouden aan het bestuur. Een wettelijke controleopdracht wordt geaccepteerd, als het risicoprofiel van de klant en de opdracht past, binnen de door Baker Tilly Berk vastgestelde criteria. Ook moet zijn vastgesteld dat wordt voldaan aan de criteria in artikel 12 Bta. 6. Tekeningsbevoegdheid en accreditatie Tekeningsbevoegdheid kan worden toegekend aan (senior)managers en partners. Benoemingen in deze functies vinden plaats door de algemene vergadering van aandeelhouders op

17 17 voorstel van het bestuur. Het bestuur laat zich hierbij adviseren door een Benoemingsadviescommissie en de drie Bureaus Vaktechniek. Met betrekking tot de accountantspraktijk worden bevoegdheden voor specifieke werkzaamheden toegekend op basis van een accreditatieregeling. Accreditaties behoeven goedkeuring van het bestuur, dat daartoe advies inwint bij Bureau Vaktechniek Accountants. Per functie zijn de mogelijke accreditaties door het bestuur bepaald. Alle tekeningsbevoegdheden en accreditaties zijn per medewerker vastgelegd in een centrale database. Accreditaties kunnen door de kantoorleiding in deze database worden aangevraagd. Ook het advies van Bureau Vaktechniek Accountants en de goedof afkeuring door het bestuur worden in deze database vastgelegd. Als extra kwaliteitswaarborg bij wettelijke controleopdrachten, fungeert naast de externe accountant, ten minste één ander teamlid dat is ingeschreven als RA of AA met certificerende bevoegdheid. Vanaf 2012 geldt als eis dat deze tweede accountant minimaal de functie manager heeft. Hiermee wordt bereikt dat bij elke wettelijke controleopdracht altijd ten minste twee ervaren accountants betrokken zijn. Kwaliteitsbewaking Op de naleving van het stelsel van kwaliteitsbeheersing wordt op verschillende manieren toegezien. Kwaliteitsindicatoren Baker Tilly Berk heeft op diverse aandachtsgebieden gedetailleerde kwaliteitsindicatoren geformuleerd. Indicatoren bestaan onder andere op het gebied van kwaliteit van opdrachtdossiers, procesbeheersing en personeelszaken. Iedere vestiging wordt jaarlijks onderzocht op het behalen van de kwaliteitsnormen. Kwaliteitsreviewprogramma Baker Tilly Berk hanteert een dynamisch kwaliteitsreviewprogramma. Dit betekent dat doorlopend, door de gehele organisatie, dossierreviews worden uitgevoerd. Hiertoe hebben wij risicogeoriënteerde toetsingscriteria opgesteld voor wettelijke en niet-wettelijke controleopdrachten en andere opdrachttypen. Op basis hiervan wordt bepaald welke opdrachten worden onderworpen aan een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) als bedoeld in het Bta en/of een review. Ook kan de compliance officer, eventueel op verzoek van het bestuur of Bureau Vaktechniek Accountants, besluiten bepaalde opdrachten te betrekken in een OKB of review. In het geval van een review worden controle- en andere opdrachten na afronding van de opdracht getoetst. Voor de toetsingen wordt gebruikgemaakt van externe toetsers, allen ervaren registeraccountants, die geen betrokkenheid hebben bij de uitvoering van opdrachten.

18 18 Baker Tilly Berk Dit is een belangrijke waarborg voor hun onafhankelijkheid en objectiviteit. OKB s vinden plaats vóór afgifte van de verklaring. Indien bij een OKB wordt geconstateerd dat het dossier onvoldoende is of op onderdelen verbetering behoeft, dan worden deze gebreken hersteld voordat de verklaring wordt afgegeven. Kwaliteitsreviews vinden plaats na afgifte van de verklaring. Een aantal kwaliteitsreviews die gedurende 2012 waren gepland en betrekking hebben op het boekjaar 2011, zijn begin 2013 uitgevoerd, waarmee het aantal reviews in lijn is met het voorgaande jaar. Indien wordt geconstateerd dat het dossier onvoldoende is, wordt de schending van de kwaliteitsvoorschriften bij het bestuur aangemeld in het kader van het sanctiereglement. Tevens wordt in voorkomende gevallen het dossier alsnog in overeenstemming gebracht met de geldende eisen. Jaarlijks worden van iedere externe accountant één of meerdere controledossiers getoetst. De dossiers worden op basis van een risico-inventarisatie door de compliance officer geselecteerd in overleg met het bestuur. Bij alle opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen en -reviews, wordt de getoetste opdracht beoordeeld met goed, voldoende met aanbevelingen of onvoldoende. Ten opzichte van 2011 zijn de beoordelingen door onze toetsers minder positief. Dit wordt onder andere veroorzaakt door strengere toetsingen, onder meer naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek ter plaatse bij Baker Tilly Berk door de AFM in het voorjaar van Zowel in de controle- als in de samenstelpraktijk zijn dossiers met een onvoldoende beoordeeld. Daarnaast speelden er ten gevolge van de recessie in toenemende mate specifieke aangelegenheden bij klanten, zoals waarderings- en continuïteitsproblematiek, die meer tijd en aandacht vragen van het controleteam en - gezien de aard van deze problematiek - eerder tot discussies met c.q. bevindingen van kwaliteitstoetsers leiden. OKB s in cijfers Goed Voldoende met verbeterpunten Onvoldoende 13 3 Totaal

19 19 Aantallen uitgevoerde toetsingen en OKB s Opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen (OKB) (voor afgifte verklaring) Controleopdrachten jaarrekening Overige opdrachten - - Dossierreviews (na afgifte verklaring) Wettelijke controleopdrachten Overige opdrachten Totaal OKB s en reviews OKB s Voldoende met verbeterpunten Voldoende met verbeterpunten Goed Goed Onvoldoende Onvoldoende

20 20 Baker Tilly Berk Jaarlijks worden van iedere externe accountant één of meerdere controledossiers getoetst. Indien een dossier als onvoldoende wordt beoordeeld, worden de oorzaken daarvan onderzocht en worden zo nodig maatregelen genomen om gebreken te herstellen en herhaling te voorkomen. Applicatie voor kwaliteitstoetsingen Alle OKB s en overige kwaliteitstoetsingen worden uitgevoerd met behulp van een geautomatiseerde workflow applicatie, waarin de te onderzoeken aspecten, de procedure voor afwikkeling van de toetsing, inclusief de beoordeling door de compliance officer, dwingend zijn voorgeschreven. Dit waarborgt een hoog uniform niveau van kwaliteitsreviews en biedt tevens een gestructureerd inzicht in de verbeterpunten. Escalatieprocedure Het kan voorkomen dat een kwaliteitstoetser en een verantwoordelijk accountant onderling niet tot overeenstemming komen over belangrijke discussiepunten betreffende een dossier. De escalatieprocedure voorkomt dat partijen in een impasse komen, wat vertraging van de afronding van de toetsing, respectievelijk de afgifte van een accountantsverklaring tot gevolg kan hebben. De escalatieprocedure heeft zowel betrekking op OKB s als op andere kwaliteitstoetsingen. In de procedure wordt, na horen van zowel de kwaliteitstoetser als de verantwoordelijke accountant, door een onafhankelijke deskundige, een bindende uitspraak gedaan. In 2012 zijn geen nieuwe escalatieprocedures gestart. Kwartaalrapportage kwaliteitstoetsingen De compliance officer analyseert de resultaten van de toetsingen ieder kwartaal, rapporteert en bespreekt ze met het bestuur. Indien de kwartaalrapportage hiertoe aanleiding geeft, onderneemt het bestuur de noodzakelijke acties. De vestigingsleiding ontvangt de analyses met betrekking tot OKB s en reviews die op de eigen vestiging zijn uitgevoerd. De uitkomsten worden aan de Raad van Commissarissen gerapporteerd. Jaarlijks onderzoek compliance officer In samenspraak met Bureau Vaktechniek Accountants onderzoekt de compliance officer jaarlijks de werking van het kwaliteitssysteem en het stelsel van kwaliteitsbeheersing en doet aanbevelingen ter verbetering aan het bestuur. De compliance officer bezoekt hiervoor (onder meer) iedere Baker Tilly Berk-vestiging minimaal eenmaal per jaar. Ook onderzoekt hij de naleving van algemene kwaliteitsvoorschriften, zoals de onafhankelijkheidsregels, de consultatievoorschriften, de permanente educatie en de personeelsbeoordeling. Evaluatie stelsel van kwaliteitsbeheersing Gedurende het jaar wordt het stelsel van kwaliteitsbeheersing regelmatig geëvalueerd, op basis van de uitkomsten van dossieronderzoeken, de toetsingen door externe toezichthouders en interne signalen. Het bestuur overlegt tenminste eenmaal per kwartaal met de compliance officer. In mei 2012

21 21 is naar aanleiding van de uitkomsten van het door de AFM uitgevoerde onderzoek, een tussentijdse evaluatie uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in een verbeterprogramma gericht op het adresseren van de door de AFM gesignaleerde tekortkomingen. Jaarlijks wordt het stelsel van kwaliteitsbeheersing geëvalueerd. In deze jaarevaluatie besteden wij ook aandacht aan het interne toezicht op de naleving van de onafhankelijkheidsvoorschriften. Dit toezicht steunt zowel op de door alle medewerkers ingevulde onafhankelijkheidsverklaringen, als op de onafhankelijkheidstoets op dossierniveau. De schendingen- en incidentenrapportage en voorgelegde vaktechnische vragen vormen een basis voor het toezicht op de naleving van de onafhankelijkheidsvoorschriften. Op 26 februari 2013 heeft de compliance officer zijn concept-rapportage over 2012 aan het bestuur van Baker Tilly Berk N.V. aangeboden, op basis waarvan het bestuur op 27 maart 2013 het stelsel van kwaliteitsbeheersing heeft geëvalueerd. Kantoorevaluatie Jaarlijks evalueert het bestuur met de aan elke vestiging verbonden partners de prestaties van de vestiging. Aan een vestiging zijn één tot vier partners verbonden. Een aantal partners zijn benoemd voor bepaalde tijd en worden jaarlijks ook individueel beoordeeld. De beoordelingen vinden plaats op basis van een dertigtal prestatiecriteria, verdeeld over de categorieën kwaliteit, financiën, klanten, medewerkers, procesbeheersing en overig. De uitkomsten van deze evaluatie resulteren waar nodig in verbeteracties. Schendingen en sancties Afwijkingen van de gedragslijnen en procedures worden binnen Baker Tilly Berk niet getolereerd. Van alle leidinggevenden wordt verwacht dat zij hun bijdrage leveren aan kwaliteitsverbetering en corrigerend optreden bij geconstateerde overtredingen. Medewerkers kunnen eventuele misstanden zonder vrees voor repercussies melden. De wijze waarop meldingen worden behandeld, is vastgelegd in de klokkenluidersregeling. Overtredingen van het kwaliteitsstelsel worden geregistreerd en aan de hand hiervan worden, waar nodig, aanpassingen in het kwaliteitsstelsel aangebracht. Bij geconstateerde overtredingen kan het bestuur sancties opleggen aan partners en medewerkers. In 2012 zijn door het bestuur vijf zaken afgehandeld in het kader van het sanctiereglement. In vier gevallen heeft een normoverdragend gesprek plaatsgevonden en in één geval is de betreffende medewerker schriftelijk berispt. Tegen deze berisping is door de medewerker beroep ingesteld bij de Raad van Commissarissen. De sanctie is in stand gebleven.

22 22 Baker Tilly Berk

23 23 Meldingen en incidenten In 2012 zijn vier wettelijke controleopdrachten tussentijds beëindigd. Hiervan is melding gedaan bij de AFM. Er zijn drie incidenten gemeld bij de AFM. In alle gevallen betroffen het situaties waarbij onze klant negatief in het nieuws is gekomen en dit mogelijk gevolgen zou kunnen hebben voor de financiële markten, dan wel onze accountantsorganisatie. Deze situaties zijn intensief gevolgd en beoordeeld. Zoals het zich nu laat aanzien, is er in geen van de situaties sprake van negatieve gevolgen voor de financiële markten en/of onze accountantsorganisatie. Tuchtzaken, claims en klachten In 2012 zijn tegen Baker Tilly Berk N.V. geen tuchtzaken aangespannen, claims of klachten ingediend die verband houden met de uitvoering van wettelijke controleopdrachten. Werking klokkenluidersregeling Voor het goed functioneren van het stelsel van kwaliteitsbeheersing is het noodzakelijk dat iedereen die in onze organisatie werkzaam is de mogelijkheid heeft om, zonder vrees voor repercussies, vermoedens van situaties waarin niet wordt voldaan aan het kwaliteitsbeheersingssysteem of andere misstanden, te melden. In het kader van de meldprocedure is de Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand opgesteld, kortweg ook wel aangeduid als de klokkenluidersregeling. Deze regeling bevat afspraken over de wijze waarop medewerkers van Baker Tilly Berk een serieuze aanwijzing van een misstand intern aan de orde kunnen stellen. In de praktijk blijkt echter dat misstanden of situaties die de medewerker signaleert via reguliere kanalen in de lijnorganisatie gemeld worden. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van de in de organisatie aanwezige door het bestuur benoemde vertrouwenspersonen: het hoofd Personeel & Organisatie en het hoofd Juridische en Algemene Zaken, die de betrokken medewerker vervolgens begeleiden in het kiezen van de wijze waarop kwesties onder de aandacht van de verantwoordelijke partner of het bestuur gebracht kunnen worden. Baker Tilly Berk ziet het als een positieve ontwikkeling dat de organisatie zodanig transparant is, dat het gebruik van de klokkenluidersregeling tot een minimum beperkt blijft. Desalniettemin blijft het bestuur de klokkenluidersregeling onder de aandacht brengen, om te voorkomen dat belangrijke signalen in de organisatie het bestuur niet bereiken. Baker Tilly Berk ziet het als een positieve ontwikkeling dat de organisatie zodanig transparant is, dat het gebruik van de klokkenluidersregeling tot een minimum beperkt blijft.

24 24 Baker Tilly Berk De kwaliteit van de medewerkers is bepalend voor het succes van Baker Tilly Berk. In dit hoofdstuk is een uiteenzetting opgenomen over het personeelsbeleid van Baker Tilly Berk, inclusief het daarin verankerde beleid, dat ervoor zorgt dat onze medewerkers op een gestructureerde manier hun basiskennis onderhouden en de ontwikkelingen op hun vakgebied volgen. Human Resource Om het aantrekken en behouden van goed personeel te realiseren, wordt geïnvesteerd in gerichte arbeidsmarktcommunicatie, zodat wij als werkgever vindbaar zijn voor onze doelgroep. Dit geldt zowel voor starters als ervaren medewerkers. Voor indiensttreding vindt een assessment plaats, zodat wij een betere inschatting kunnen maken van de kwaliteit en het succes van onze medewerkers. Opleidingen Baker Tilly Berk besteedt veel zorg aan opleiding en ontwikkeling van professionals, waarbij ook de gedragsaspecten voor een goed functioneren als accountant aandacht krijgen. Jaarlijks wordt een opleidingsprogramma vastgesteld, waarin trainingen op zowel vaktechnisch gebied als persoonlijke ontwikkeling zijn opgenomen. Voor nieuwkomers wordt een uitgebreid introductieprogramma georganiseerd. Naast het leren kennen van de binnen de organisatie gebruikte applicaties, wordt uitgebreid stilgestaan bij het kennismaken met collega s en de cultuur van Baker Tilly Berk. Ieder voorjaar wordt het opleidingsaanbod geactualiseerd. Bestaande cursussen worden jaarlijks verbeterd op basis van feedback van de cursusdeelnemers. Het bestaande cursusaanbod wordt zonodig uitgebreid. In het jaarlijkse loopbaangesprek wordt de opleidingsbehoefte van de medewerker concreet ingevuld. In een curriculum is per functieniveau aangegeven welke gedragsgerichte trainingen gevolgd moeten worden. Per training is aangegeven welke competenties centraal staan, wat het doel en de inhoud van de training is. Een gespecialiseerd opleidingsbureau ondersteunt ons bij de invulling van de gedragsgerichte opleidingen. Iedere zomer wordt een meerdaagse training georganiseerd voor de professionals.

25 25 Actuele ontwikkelingen in de accountancy staan centraal in deze Summer Campus. Permanente Educatie Gekwalificeerde accountants moeten voldoen aan de opleidings- en permanente educatienormen, zoals gesteld door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Alle accountants van Baker Tilly Berk doen jaarlijks opgave van hun aan permanente educatie bestede uren, volgens de richtlijnen die hiervoor door de beroepsorganisaties zijn opgesteld. Voor de registeraccountants verzorgt Bureau Vaktechniek Accountants de upload naar PE-registratie van de NBA. Baker Tilly Berk is een door de NBA erkende onderwijsinstelling; eind 2011 is ons weer erkenning verleend voor een periode van drie jaar. Wij mogen daarom PE-punten toekennen aan de door ons georganiseerde opleidingen. Talent Development programma Om het behoud van goed personeel te bewerkstellingen is het Talent Development programma ontwikkeld. Het Talent Development programma waarborgt dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Het Talent Development programma maakt een koppeling tussen de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker en de doelstellingen van de organisatie. Het programma omvat per discipline en functie beschreven profielen en competenties. Ook beoordelings- en loopbaangesprekken, de procedure voor benoemingen naar een hoger functieniveau en het mentorschap maken deel uit van het programma. Voor medewerkers in de functieniveaus assistent tot en met junior manager worden naast de halfjaarlijkse gesprekken, gedurende het jaar tevens drie tot zes opdrachtevaluaties uitgevoerd, waarin de medewerker op een aantal specifieke vaktechnische aspecten wordt beoordeeld. Het Talent Development programma heeft in 2012 een ingrijpende wijziging ondergaan. Naast de bestaande clusters professional, manager en ondernemer is het cluster leiderschap toegevoegd. Baker Tilly Berk wil zich blijven onderscheiden en daarom is het belangrijk dat een aantal competenties binnen dit cluster verder worden ontwikkeld. Enkele van deze competenties zijn inspirator, authenticiteit, duurzaamheid, cultuurbepalend, kartrekker en visie. Daarnaast heeft een herijking van de andere competenties plaatsgevonden, is een aantal competenties samengevoegd en is de mate van ontwikkelbaarheid van de competenties aangegeven. De competentiewijzigingen zijn doorgevoerd voor alle functies van de organisatie. Stagebureaus Om de (praktijk)opleiding van onze accountants te faciliteren, heeft Baker Tilly Berk een stagebureau AA en een stagebureau RA. Vanuit deze stagebureaus worden trainees tijdens hun

26 26 Baker Tilly Berk De term robuuste accountant verwijst naar uitmuntende accountants die karakter en veerkracht tonen. praktijkstage begeleid. De vorderingen die de trainees maken in hun praktijkstage worden meegenomen in de reguliere medewerkersbeoordelingen. De beide stagebureaus zijn ondergebracht bij Bureau Vaktechniek Accountants. Robuuste accountant De term robuuste accountant verwijst naar uitmuntende accountants die karakter en veerkracht tonen. Met andere woorden: ze blinken uit als academicus, maar onderscheiden zich ook door durf en uitstekende sociale vaardigheden. Door de ontwikkelingen in de accountancy, is de behoefte gegroeid aan accountants met sterke principes en goede sociale vaardigheden. Nyenrode Business Universiteit en Baker Tilly Berk hebben de handen ineen geslagen om in die behoefte te voorzien, door een nieuwe opleiding tot registeraccountant te ontwikkelen. In de nieuwe opleiding ligt de focus dan ook niet alleen op de theorie. Er is ruime aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de student tot Robuuste Accountant. Accountants met karakter Nyenrode stimuleert studenten om een professionele beroepshouding te ontwikkelen, inclusief het vermogen om de eigen rol en de belangen van de klant kritisch te beoordelen. Daar is durf voor nodig. Om dat te ondersteunen, besteedt de universitaire opleiding, naast vaktechnische onderwerpen en regelgeving, ruime aandacht aan het omgaan met ethische vraagstukken en het ontwikkelen van communicatieve en sociale vaardigheden. Continue staat de persoonlijke ontwikkeling van de student centraal. Theorie en praktijk komen samen Aangezien de eigenschappen van een robuuste accountant pas in de praktijk tot uitdrukking komen, biedt het programma studenten de mogelijkheid om bij Baker Tilly Berk de opgedane kennis direct in de dagelijkse praktijk toe te passen. De kracht van het programma zit in het naadloos op elkaar laten aansluiten van de theoretische opleiding, de praktijkstage en het werken in een accountantspraktijk, zodat daartussen een optimale wisselwerking ontstaat. Secondment programma Baker Tilly Berk stimuleert zijn medewerkers ervaring op te doen buiten de landsgrenzen. In dit kader kunnen medewerkers sinds 2008 vanaf een bepaald opleidings- en ervaringsniveau deelnemen aan een uitwisselingsprogramma. Tot nu toe zijn er uitgaande secondments geweest naar Zuid-Afrika, Australië, Nieuw Zeeland en de UK. Tevreden medewerkers Periodiek vindt een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) plaats. Naar aanleiding van het laatste MTO is het mentorschap ingevoerd. Het doel van dit mentorschap is dat medewerkers worden begeleid in de meest

27 27 ruime zin. De mentor volgt de voortgang van de betrokken medewerker, stuurt in noodzakelijke gevallen bij en fungeert als vraagbaak en klankbord, met als doel het optimaal functioneren van een medewerker te kunnen bereiken. Trots Een van onze strategische doelstellingen is het vergroten van de company pride. Cultuur, houding en voorbeeldgedrag van het management, en ook de transparantie van de organisatie zijn hierop van grote invloed. Zoals al eerder aangegeven, is kwaliteit het fundament van onze organisatie. In het personeelshandboek zijn naast personele regelingen, ook gedragscodes en het sanctiereglement vastgelegd. Regelmatig vindt een benchmark plaats op het gebied van beloningen, zoals salaris, leaseregeling en pensioenregeling. Indien nodig vinden aanpassingen plaats. Exit Wij nemen een exitinterview af met iedere medewerker die onze organisatie vrijwillig verlaat. De uitkomsten van deze interviews (hoe de medewerker ons als werkgever heeft ervaren en reden van vertrek) worden gebruikt voor het aanscherpen van het (HR)beleid. Interne communicatie BTBinnen, ons intranet, is het voornaamste platform voor het delen van informatie met alle medewerkers. Informatie om je werk goed te kunnen doen (vaktechnische informatie, nieuwe klanten), maar ook om je onderdeel te voelen van de organisatie (sociale informatie, zoals verjaardagen, het voorstellen van medewerkers en vestigingsnieuws). Gezonde medewerkers De gezondheid van onze medewerkers is een groot goed. Wij voeren een actief gezondheidsbeleid, om op een positieve manier bij te dragen aan de gezondheid van onze medewerkers. Op alle kantoren wordt periodiek een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uitgevoerd. Alle kantoren hebben de beschikking over een defibrillator. Daarnaast hebben we een contract afgesloten met een gecertificeerde arbodienst.

28 28 Baker Tilly Berk De kernwaarden van Baker Tilly Berk zijn door ons samengebracht in vijf begrippen. We hebben gekozen voor woorden die veelomvattend, relevant en onderscheidend zijn. 1. Praktisch 2. Robuust 3. Initiatiefrijk/visionair 4. Dichtbij 5. Eerlijk/integer Praktisch We vertalen onze brede en specialistische kennis naar praktische adviezen en toepassingen. Wij werken doelgericht en kostenefficiënt. Onze adviezen zijn objectief en gericht op bruikbaarheid en resultaat. Robuust Robuust staat voor degelijk en kwaliteit. Baker Tilly Berk en Nyenrode hebben de handen ineen geslagen en een Accountancy Development Program De Robuuste Accountant ontwikkeld. Speciaal voor de high potentials van Baker Tilly Berk. De term robuuste accountant verwijst naar uitmuntende accountants die karakter en veerkracht tonen. Met andere woorden: ze blinken uit als academicus, en onderscheiden zich ook door durf en uitstekende sociale vaardigheden. Initiatiefrijk/visionair We weten niet alleen hoe onze wereld zich ontwikkelt, we ontwikkelen de wereld ook. We werken vanuit een strategie. We weten wie we zijn en waar we naartoe willen. Vanuit deze visie komen we met creatieve oplossingen. We nemen het initiatief en zijn niet afwachtend. Dichtbij We zijn letterlijk dicht bij de klant, we zijn benaderbaar en betrokken. Wij bejegenen onze collega s, klanten en alle anderen waarmee wij contacten onderhouden altijd met respect, in het bijzonder als wij met hen een verschil van inzicht hebben. Wij laten ons niet leiden door vooroordelen of eigenbelang. Wij respecteren de omgeving waarin wij werken. Eerlijk/Integer We zijn oprecht in wat we doen en wat we adviseren. Vertrouwen is de basis van onze bedrijfsvoering. Dit geldt zowel intern als extern. Door altijd integer en ethisch te handelen zorgen wij ervoor dat het in ons gestelde vertrouwen niet

29 29 Kernwaarden Baker Tilly Berk Eerlijk/integer Praktisch Dichtbij KLANTEN COLLEGA S MAATSCHAPPIJ Robuust Initiatiefrijk/visionair

30 30 Baker Tilly Berk wordt beschaamd. Bij het maken van keuzes stellen wij ons steeds de vraag of wij kiezen voor de meest integere optie. Bij ons professioneel en zakelijk handelen houden wij ons aan de relevante wet- en regelgeving. Onze medewerkers Onze medewerkers bepalen het succes van onze organisatie. Ons gezamenlijke doel is het leveren van excellente dienstverlening in een vruchtbare werkomgeving. Investeren in talent Wij investeren permanent in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze collega s en onszelf, in het besef dat dit leidt tot een krachtiger organisatie. We helpen onze collega s bij het bewerkstelligen van een gezonde balans tussen werk en privéleven. Samenwerking Wij werken in teamverband en voelen ons verantwoordelijk voor alle teamleden. We stimuleren elkaar tot het geven van onze mening en hechten waarde aan afwijkende opvattingen binnen ons team. We zijn trots op onze verscheidenheid. Als team zijn we gedreven om te excelleren. Open en eerlijke communicatie Wij spreken liever met elkaar dan over elkaar, zeker als wij kritiek hebben op een ander. Het tonen van kwetsbaarheid en het uiten van twijfels zien wij niet als zwakte, maar als kracht. We stellen misstanden aan de orde, zonder vrees voor de gevolgen te hoeven hebben. Klanten Wij dienen onze klanten door uitmuntend werk te leveren. We streven er naar de verwachtingen van onze klanten steeds te overtreffen. Betrokkenheid Wij zijn betrokken bij onze klanten en hechten aan continuïteit in de relaties met hen. We zijn toegankelijk en bieden door onze organisatiestructuur korte communicatielijnen. We werken alleen voor klanten die onze uitgangspunten onderschrijven. Vakmanschap Wij realiseren ons, dat ons vakmanschap onlosmakelijk verbonden is met de kwaliteit van onze dienstverlening. We zijn trots op ons niveau van professionele kennis en investeren permanent in de verdere ontwikkeling hiervan. Waarde creëren voor klanten Onze drijfveer is het creëren van waarde voor onze klanten. Wij doen dit door pro-actief te handelen en snel in te spelen op kansen en bedreigingen die zich bij onze klanten aandienen. We komen met innovatieve en praktische oplossingen. De maatschappij Onze ambitie is marktleider in de maatschappij te zijn op financieel en bedrijfseconomisch gebied. Om deze ambitie waar te maken, moeten we ons ook zo positioneren en ons er naar gedragen.

31 31 Maatschappelijke verantwoordelijkheid Wij zetten ons vakmanschap met lef en integriteit in om de maatschappij te adviseren en onze kennis te delen. We presenteren ons scherp en zichtbaar naar buiten. Wij beseffen ons dat wij de aarde doorgeven aan volgende generaties en hebben oog voor duurzaamheid. Onafhankelijkheid Wij zorgen ervoor dat onze onafhankelijkheid altijd gewaarborgd is. Hiermee laten wij aan het maatschappelijk verkeer zien dat wij onze werkzaamheden integer en op objectieve wijze uitvoeren. Investeren in relaties met alle belanghebbenden Onze belangen en het hoog houden van onze goede reputatie op de korte termijn, zijn in balans met die op de lange termijn. Wij onderhouden goede relaties met onze collega s en klanten en met alle bij onze organisatie betrokkenen, zoals leveranciers, sollicitanten, alumni, brancheorganisaties, branchegenoten en overheidsinstanties. Praktisch, robuust, inititatiefrijk, dichtbij en eerlijk. Dat zijn onze kernwaarden.

32 32 Baker Tilly Berk Baker Tilly Berk N.V. valt onder het toezicht van de AFM en het College Kwaliteitsonderzoek (CKO) van de NBA. In 2012 is door het CKO geen onderzoek uitgevoerd bij ons. De AFM heeft in het voorjaar van 2012 een onderzoek ter plaatse uitgevoerd bij Baker Tilly Berk N.V.. Doorlopend toezicht AFM In de periode maart tot en met mei 2012 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aantal wettelijke controledossiers en het stelsel van kwaliteitsbeheersing onderzocht. Het was de eerste keer sinds de inwerkingtreding van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), dat de AFM in het kader van haar doorlopend toezicht dossierinspecties heeft uitgevoerd bij Baker Tilly Berk N.V.. De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn in juli 2012 gerapporteerd. De definitieve rapportage ontvingen wij op 12 maart Volgens deze definitieve rapportage zijn in vijf van de acht door de AFM onderzochte dossiers ernstige tekortkomingen geconstateerd. De AFM is van mening dat in deze dossiers de externe accountant op één of meer onderdelen geen geschikte en onvoldoende controle-informatie heeft verkregen om het controlerisico tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Dit betroffen belangrijke jaarrekeningposten, transactiestromen of controleonderwerpen, waardoor de AFM van mening is dat er geen redelijke mate van zekerheid is verkregen voor het algemene oordeel van de accountant zoals blijkt uit de controleverklaringen. In het verlengde hiervan heeft de AFM geconstateerd dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing en kwaliteitsbewaking niet voldoende heeft gewerkt, omdat een aantal van de geconstateerde tekortkomingen niet bij opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen en interne reviews aan het licht zijn gekomen. Wij onderschrijven de conclusie van de AFM dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing verbetering behoeft. Daarom hebben wij direct na afronding van het onderzoek in mei 2012, uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken van de tekortkomingen en een verbeterplan in gang gezet. Het verbeterplan bestaat uit de volgende onderdelen: aanvullende instructie aan en training van alle externe accountants en overige bij wettelijke controles betrokken medewerkers; uitbreiden van de vaktechnische consultatieverplichtingen en strenger toezicht op de naleving daarvan; aanpassingen in het elektronisch controledossier, met name om de controle van schattingen beter te faciliteren;

Transparantieverslag 2009. 31 maart 2010

Transparantieverslag 2009. 31 maart 2010 Transparantieverslag 2009 31 maart 2010 Inhoud 1 Inleiding 2 Kwaliteitsbeleid en -beheersing 3 Organisatiestructuur 4 Structuur (inter)nationaal netwerk 5 Bestuurs- en beheersstructuur Berk N.V. 6 Beloning

Nadere informatie

Transparantieverslag 2008

Transparantieverslag 2008 31 maart 2009 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Juridische en organisatorische structuur van Berk 3. Juridische en organisatorische structuur nationaal en internationaal netwerk 4. Bestuurs- en beheersstructuur

Nadere informatie

Transparantieverslag. an independent member of INTERNATIONAL

Transparantieverslag. an independent member of INTERNATIONAL Transparantieverslag 2010 an independent member of INTERNATIONAL 2 Baker Tilly Berk Transparantieverslag Inhoud Voorwoord van het bestuur 3 1. Structuur Baker Tilly Berk N.V. 4 1.1 Organisatiestructuur

Nadere informatie

Transparantieverslag. an independent member of INTERNATIONAL

Transparantieverslag. an independent member of INTERNATIONAL Transparantieverslag 2011 an independent member of INTERNATIONAL 2 Baker Tilly Berk N.V. Transparantieverslag 2011 Inhoud Voorwoord van het bestuur 3 1 Structuur Baker Tilly Berk N.V. 5 1.1 Organisatiestructuur

Nadere informatie

Transparantieverslag 2013

Transparantieverslag 2013 1 Transparantieverslag 2013 An independent member of Baker Tilly International 2 3 In 2014 bestaat 100 jaar. Dat is ons niet aan te zien: we zijn jong van geest en we weten wat de ondernemer van nu bezighoudt.

Nadere informatie

Transparantieverslag 2010

Transparantieverslag 2010 Transparantieverslag 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Structuur Extendum Audit B.V...4 2.1 Juridische structuur...4 2.2 Organisatorische structuur...4 2.2.1 Toelichting organisatorische structuur

Nadere informatie

Concept NBA-handreiking Publicatie kwaliteitsfactoren 17 april 2015

Concept NBA-handreiking Publicatie kwaliteitsfactoren 17 april 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Concept NBA-handreiking 17 april 2015 Consultatieperiode loopt tot 29 mei 2015 Concept NBA-handreiking NBA-handreiking Van toepassing op: xx Onderwerp xx Datum:

Nadere informatie

Transparantieverslag 2013

Transparantieverslag 2013 1 Transparantieverslag 2013 An independent member of Baker Tilly International 2 Baker Tilly Berk In 2014 bestaat Baker Tilly Berk 100 jaar. Dat is ons niet aan te zien: we zijn jong van geest en we weten

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers

Dit document maakt gebruik van bladwijzers Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1135 4 maart 2016 NBA-handreiking 1135 NBA-handreiking 1135: Van toepassing op: Accountantsorganisaties met een oob vergunning Onderwerp Toelichten

Nadere informatie

Transparantieverslag 2009

Transparantieverslag 2009 Transparantieverslag 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Structuur Extendum Audit B.V.... 4 2.1 Juridische structuur... 4 2.2 Organisatorische structuur... 4 2.2.1 Toelichting organisatorische structuur

Nadere informatie

Overzicht aanvullende waarborgen bij OOB-controle

Overzicht aanvullende waarborgen bij OOB-controle 1 2 3 4 Waarborg Vergunningplicht Een accountantsorganisatie dient te beschikken over een specifieke vergunning om een OOBcontrole te kunnen uitvoeren. Kwaliteitsbeoordelaar De accountantsverklaring wordt

Nadere informatie

Doorlopend toezicht ACAM

Doorlopend toezicht ACAM Doorlopend toezicht ACAM Rekenkamerbrief 2013 10 17 september 2013 Geachte leden van de gemeenteraad, De rekenkamer is op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) toezichthouder op ACAM.

Nadere informatie

Accountant: Registeraccountant of Accountant-Administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid.

Accountant: Registeraccountant of Accountant-Administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid. Definities Accountant: Registeraccountant of Accountant-Administratieconsulent met certificeringsbevoegdheid. Accountantsorganisatie: Een onderneming of instelling die bedrijfsmatig wettelijke controles

Nadere informatie

Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren

Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt sinds 2006 toezicht op accountantsorganisaties. De niet-oob vergunninghouders voeren uitsluitend

Nadere informatie

TRANSPARANTIEVERSLAG 2012. SMA-Accountants NV

TRANSPARANTIEVERSLAG 2012. SMA-Accountants NV TRANSPARANTIEVERSLAG 2012 SMA-Accountants NV Nieuwegein, 26 maart 2013 1. Inleiding Ingevolge het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta), artikel 30, is de accountantsorganisatie, die een wettelijke

Nadere informatie

Sector in beeld. Uitkomsten AFM Monitor Accountantsorganisaties 2010

Sector in beeld. Uitkomsten AFM Monitor Accountantsorganisaties 2010 Sector in beeld Uitkomsten AFM Monitor Accountantsorganisaties 2010 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

BNG Compliance Charter

BNG Compliance Charter BNG Compliance Charter Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bng.nl Contactpersoon Compliance, Integriteit en Veiligheidszaken T 070 3750 677 N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, statutair

Nadere informatie

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V.

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Bijlagen. Behorende bij rapport Kwaliteit OOB-accountantsorganisaties onderzocht

Bijlagen. Behorende bij rapport Kwaliteit OOB-accountantsorganisaties onderzocht Bijlagen Behorende bij rapport Kwaliteit OOB-accountantsorganisaties onderzocht Inhoudsopgave Bijlage 1 Verwachtingen en kwalificaties implementatie en borging van het verandertraject 3 Bijlage 2 (Middel)langetermijndoelstellingen

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN

Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN Dit reglement is op grond van artikel 8.3 het reglement van de Raad van Commissarissen vastgesteld door middel van een besluit van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Onderzoek Transparantieverslagen 2013. Verkorte versie

Onderzoek Transparantieverslagen 2013. Verkorte versie Onderzoek Transparantieverslagen 2013 Verkorte versie September 2014 2 01 Inleiding De NBA heeft dit jaar wederom onderzoek gedaan naar de inhoud van transparantieverslagen van accountantsorganisatie met

Nadere informatie

Transparantieverslag 2008

Transparantieverslag 2008 vestiging: Zeist Drachten Hengelo Veldhoven adres: Dalweg 48 postadres: Postbus 441 3700 AK Zeist telefoon: (030) 691 70 15 fax: (030) 691 58 29 e-mailadres: info@extendumaudit.nl internet: www.extendumaudit.nl

Nadere informatie

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtsbescherming. 1. Doelstellingen

Nadere informatie

AFM: Eerste bijdragemodel geeft inzicht in markt

AFM: Eerste bijdragemodel geeft inzicht in markt AFM: Eerste bijdragemodel geeft inzicht in markt Eind 2009 heeft de AFM voor het eerst het Wta Bijdragemodel toegepast in het doorlopend toezicht op accountantsorganisaties. De uitkomsten van dit bijdragemodel

Nadere informatie

Willem de Zwijger College

Willem de Zwijger College Functieprofiel Raad van Toezicht 17 september 2018 Willem de Zwijger College 1 Functieprofiel Raad van toezicht Hoofdtaak De raad van toezicht functioneert als eenheid en waakt over het integrale belang

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING 560 GEBEURTENISSEN NA DE EINDDATUM VAN DE PERIODE

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING 560 GEBEURTENISSEN NA DE EINDDATUM VAN DE PERIODE INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING 560 GEBEURTENISSEN NA DE EINDDATUM VAN DE PERIODE INHOUDSOPGAVE Paragraaf Inleiding... 1-3 Definities... 4 Gebeurtenissen die zich vóór de datum van de controleverklaring

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i Aan: de aandeelhouders en de raad van commissarissen van... (naam entiteit(en)) A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 201X

Nadere informatie

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 26 september 2018, PF18-177] Artikel 1 Definities De definities welke in dit compliance charter worden gebruikt, worden

Nadere informatie

Klachten regeling. Inhoud

Klachten regeling. Inhoud Klachten regeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtbescherming. 1. Doelstellingen en uitgangspunten.

Nadere informatie

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Inleiding. Het kwaliteitsonderzoek. Regelgeving. Vragenlijst.

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Inleiding. Het kwaliteitsonderzoek. Regelgeving. Vragenlijst. Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten 2010 Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Inleiding In het kader van de Verordening Kwaliteitsonderzoek is het accountantskantoor geselecteerd voor een

Nadere informatie

Geachte leden van de rekeningencommissie,

Geachte leden van de rekeningencommissie, Postbus 202 1000 AE Amsterdam Gemeente Amsterdam T.a.v. de Rekeningencommissie Postbus 202 1000AE Amsterdam datum 9 juni 2016 ons kenmerk RA_16_122 behandeld door A. Kok onderwerp Toezicht op ACAM bijlage

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ecolab. Compliance Charter. Voorwoord

Stichting Pensioenfonds Ecolab. Compliance Charter. Voorwoord Stichting Pensioenfonds Ecolab Compliance Charter Voorwoord Het Compliance Charter beschrijft de definitie, doelstellingen, scope, en taken en verantwoordelijkheden van de betrokkenen in het kader van

Nadere informatie

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC Compliance Charter Pensioenfonds NIBC Vastgesteld in bestuursvergadering 9 december 2016 Inleiding Pensioenfonds NIBC voert de pensioenregeling van NIBC Bank N.V. uit. Het pensioenfonds is een stichting

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V.

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. Datum: 11 mei 2015 Artikel 1. Definities AvA: Commissie: Reglement: RvB: RvC: Vennootschap: de algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013

REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013 REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Samenstelling... 6 4. De voorzitter... 7 5. De secretaris... 7 6.

Nadere informatie

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE Corporate Governance Novisource streeft naar een organisatiestructuur die onder meer recht doet aan de belangen van de onderneming, haar klanten,

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 30 november 2017 bij de jaarrekening 2016 van uw vennootschap.

Hierbij ontvangt u onze controleverklaring d.d. 30 november 2017 bij de jaarrekening 2016 van uw vennootschap. Amerikalaan 110 6199 AE Maastricht Airport Postbus 1864 6201 BW Maastricht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9901 www.deloitte.nl Aan de aandeelhouders van Ruelong B.V. Zanddonkweg 14 5144 NX WAALWIJK

Nadere informatie

Verordening accountantsorganisaties

Verordening accountantsorganisaties Verordening accountantsorganisaties De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants; Gelet op artikel 19, tweede lid, onderdeel b, van de Wet op het accountantsberoep; Overwegende

Nadere informatie

Evaluatie eerste 89 uitgevoerde Onderzoeken ter Plaatse bij niet-oob vergunningaanvragers 13 april 2007

Evaluatie eerste 89 uitgevoerde Onderzoeken ter Plaatse bij niet-oob vergunningaanvragers 13 april 2007 Evaluatie eerste 89 uitgevoerde Onderzoeken ter Plaatse bij niet-oob vergunningaanvragers 13 april 2007 1. Inleiding In de periode december 2006 tot eind maart 2007 heeft de AFM 89 onderzoeken ter plaatse

Nadere informatie

TRANSPARANTIEVERSLAG 2011. SMA Accountants NV

TRANSPARANTIEVERSLAG 2011. SMA Accountants NV TRANSPARANTIEVERSLAG 2011 SMA Accountants NV Nieuwegein, 25 maart 2012 1. Inleiding Ingevolge het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta), artikel 30, is de accountantsorganisatie, die een wettelijke

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Sector in beeld. Uitkomsten Wta Bijdragemodel 2009

Sector in beeld. Uitkomsten Wta Bijdragemodel 2009 Sector in beeld Uitkomsten Wta Bijdragemodel 2009 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud 7 Klachtenregeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Contactpersonen 3. Klachtenprocedure 4. Evaluatie klachtenafhandeling 5. Geheimhouding 6. Privacy en rechtbescherming 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Nederlands Instituut van Registeraccountants alsmede tussen

Nadere informatie

TRANSPARANTIEVERSLAG 2010. SMA-Accountants NV

TRANSPARANTIEVERSLAG 2010. SMA-Accountants NV TRANSPARANTIEVERSLAG 2010 SMA-Accountants NV Nieuwegein, 15 maart 2011 1. Inleiding Ingevolge het Besluit Toezicht Accountantsorganisaties (BTA), artikel 30, is de accountantsorganisatie, die een wettelijke

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie Financiën

Reglement Auditcommissie Financiën Bijlage A (bij Reglement Werkwijze Raad van Commissarissen Stichting Mitros) Reglement Auditcommissie Financiën Gezien door de Directie d.d. 30 augustus 2016 Vastgesteld door RvC d.d. 14 september 2016

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14 Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 PRAKTIJKHANDREIKING INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Praktijkhandreiking 1106 Datum:

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1138 21-11-2017 NBA-handreiking 1138 NBA-handreiking 1138 Van toepassing op: Onderwerp: Vraag en antwoord Datum: 21 november 2017 Status: NBA-handreiking,

Nadere informatie

1.2 Besluiten over de interpretatie van dit reglement worden genomen door de Raad van Commissarissen.

1.2 Besluiten over de interpretatie van dit reglement worden genomen door de Raad van Commissarissen. Bijlage G REGLEMENT COMMISSIE PUBLIEK BELANG van de Raad van Commissarissen opgesteld door de Raad van Commissarissen op: 20 mei 2015 1. ALGEMEEN 1.1 Dit reglement van de Commissie Publiek Belang is opgesteld

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant T: +31 (0)30 284 98 00 E: utrecht@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Van Deventerlaan 101, 3528 AG Utrecht Nederland Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017

Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf ,- provincie Utrecht mei 2017 Controleprotocol verantwoording van subsidies vanaf 125.000,- provincie Utrecht mei 2017 Dit protocol vormt een uitwerking van artikel 23 lid 2, van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht (Asv).

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Reglement auditcommissie NSI N.V.

Reglement auditcommissie NSI N.V. Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte... 2 Artikel 2. Samenstelling Auditcommissie... 2 Artikel 3. Taken van de Auditcommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 6 Artikel 5. Informatie... 7 Artikel 6. Slotbepalingen...

Nadere informatie

accon avm controlepraktijk bv

accon avm controlepraktijk bv controlepraktijk bv Transparantieverslag 2012 Inhoud: I. Inleiding 1 II. Onze kernwaarden 2 III. Juridische en organisatorische structuur 4 IV. Bestuurs- en beheersstructuur 6 V. Stelsel van kwaliteitsbeheersing

Nadere informatie

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht

Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Gedragscode Bureau Financieel Toezicht Welke uitgangspunten geven richting aan ons gedrag? INLEIDING Deze gedragscode beschrijft de waarden die richting geven aan het werken bij het Bureau Financieel Toezicht

Nadere informatie

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe

Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe Convenant inzake de samenwerking bij het tegengaan van ontoelaatbaar gedrag van (i) externe accountants, accountantsorganisaties en (mede)beleidsbepalers daarvan en (ii) financiële ondernemingen en (mede)beleidsbepalers

Nadere informatie

ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN

ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN NA/60009382 ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN Profielschets Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken 1 Algemeen 1.1 Leidend voor het functioneren van de Adviesgroep Bestuurlijke

Nadere informatie

Profielschets Raad van Toezicht

Profielschets Raad van Toezicht Inleiding De Raad van Toezicht van de Stichting Sherpa, hierna Sherpa, werkt voor het bepalen van zijn samenstelling met een profielschets. Wanneer zich een vacature in de Raad van Toezicht voordoet, stelt

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Huishoudelijk Reglement

Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Huishoudelijk Reglement Stichting Pensioenfonds NEG Nederland Huishoudelijk Reglement In dit huishoudelijk reglement gelden dezelfde begripsbepalingen als in de statuten van het fonds. Daar waar in dit document over statuten

Nadere informatie

Reglement auditcommissie

Reglement auditcommissie Reglement auditcommissie REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Dit reglement is vastgesteld op grond van artikel 7.1 van het reglement van de raad van commissarissen en met inachtneming van de Nederlandse corporate

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-4 Relevant orgaan... 5-10 Te communiceren controle-aangelegenheden

Nadere informatie

ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI

ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de International

Nadere informatie

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten

Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Interne beheersing: Aan assurance verwante opdrachten Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Inleiding In het kader van de Verordening op de Kwaliteitstoetsing (RA s) is het accountantskantoor geselecteerd voor

Nadere informatie

Accountants ~AKER TILLY BERK Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche T.a.v. het bestuur Baker Tilly Berk N.V. Heerbaan 44-48 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76525 00 00 F: +31 (0)76 525 00

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de algemene vergadering van Nederlandse Waterschapsbank N.V. Verklaring over de jaarrekening 2014 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2014 van

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Compliance program. Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Compliance program. Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014 Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Compliance program Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014 1 Inleiding In dit Compliance Program is de inrichting van de

Nadere informatie

Reglement externe kwaliteitstoetsing interne audit functies van IIA Nederland

Reglement externe kwaliteitstoetsing interne audit functies van IIA Nederland Reglement externe kwaliteitstoetsing interne audit functies van IIA Nederland Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van IIA Nederland van 7 december 2016. Hoofdstuk I Begripsbepalingen Artikel 1

Nadere informatie

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Beheer van de Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs voor Meppel e.o. A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons

Nadere informatie

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 181 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Commissarissen en het bestuur van Stichting Staedion Verklaring over de in het

Nadere informatie

T: +31 (0)30 284 98 00 E: utrecht@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Van Deventerlaan 101, 3528 AG Utrecht Nederland Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013

Controleprotocol. geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013. - Nacalculatie DBC s GRZ. - Oude parameters. - vaststelling verrekenbedrag 2013 Controleprotocol geriatrische revalidatiezorg (GRZ) 2013 - Nacalculatie DBC s GRZ - Oude parameters - vaststelling verrekenbedrag 2013 Ten behoeve van de uit te voeren controle door externe accountant

Nadere informatie

NN statement of Living our Values

NN statement of Living our Values NN statement of Living our Values Onze doelstelling Onze geschiedenis gaat terug tot 1845. Sindsdien is ons bedrijf gefuseerd, gegroeid en veranderd, maar de kern van wie wij zijn is hetzelfde gebleven:

Nadere informatie

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur

Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur Hoofdlijnen Corporate Governance Structuur 1. Algemeen Deugdelijk ondernemingsbestuur is waar corporate governance over gaat. Binnen de bedrijfskunde wordt de term gebruikt voor het aanduiden van hoe een

Nadere informatie

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 Governancestructuur WonenBreburg januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestuur 3 2.1 Taak en werkwijze 3 2.2 Rechtspositie en bezoldiging bestuur 4 2.3 Tegenstrijdige belangen

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening NIVRA en NOvAA gebruiken de merknaam NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie

Nadere informatie

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Aan het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden Baker Tilly Berk N.V. Papendorpseweg 99 Postbus 85007 3508 AA Utrecht T: +31 (0)30 258 70 00 F: +31 (0)30 254 45 77 E: utrecht@bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

Contents. Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN GEDRAGSREGELS SANCTIES INWERKINGTREDING INTRODUCTIE... 3

Contents. Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN GEDRAGSREGELS SANCTIES INWERKINGTREDING INTRODUCTIE... 3 Inhoudsopgave Contents 1. ALGEMEEN... 3 1.1 INTRODUCTIE... 3 1.2 DOEL VAN DE GEDRAGSCODE... 3 1.3 DE KERNWAARDEN VAN KAS BANK... 3 2. GEDRAGSREGELS... 4 2.1 ALGEMENE GEDRAGSREGELS BETREFFENDE INTEGRITEIT...

Nadere informatie

Toezicht en transparantie

Toezicht en transparantie Consultatiedocument Een Code voor Accountantsorganisaties met een OOB-vergunning Augustus 2011 01 Inleiding 1.1 Aanleiding en Plan van Aanpak In juni 2010 is in de UK de zogenaamde Audit Firm Governance

Nadere informatie

VDZ Verzekeringen. Beloningsbeleid

VDZ Verzekeringen. Beloningsbeleid VDZ Verzekeringen Beloningsbeleid 2014 INHOUD 1. Inleiding... 3 Toezicht... 3 Inwerkingtreding... 3 2. Definities en begrippen... 3 De categorieën van medewerkers... 3 Beloning... 4 Vaste beloning... 4

Nadere informatie

ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN

ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd

Nadere informatie

Stichting Registered Tax Assurance Providers. Reglement toetreding register. Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012

Stichting Registered Tax Assurance Providers. Reglement toetreding register. Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012 1 Stichting Registered Tax Assurance Providers (RTAP) Reglement toetreding Register Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012 Artikel 1 Definities Aspirant Tax Assurance Provider Bestuur

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

5. Beschrijving van het onderzoek

5. Beschrijving van het onderzoek 5. Beschrijving van het onderzoek 5.1 Doel van het onderzoek Het toezicht van de AFM op accountantsorganisaties is erop gericht de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren en duurzaam te waarborgen.

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 600 GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN ANDERE AUDITOR

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 600 GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN ANDERE AUDITOR INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 600 GEBRUIKMAKEN VAN DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN ANDERE AUDITOR INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-5 Voorwaarden voor het aanvaarden van de opdracht als groepsauditor...

Nadere informatie

IN HET PUBLIEK BELANG: HET KAN ECHT BETER!

IN HET PUBLIEK BELANG: HET KAN ECHT BETER! IN HET PUBLIEK BELANG: HET KAN ECHT BETER! Kwaliteitsfactoren voor de niet-oob-accountantsorganisaties (Maatregel 5.1) 1 2017 Koninklijke NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Analyse belangenverstrengeling

Analyse belangenverstrengeling Analyse belangenverstrengeling Besproken in de bestuursvergadering van 7 mei 2015 Versie 31 mei 2015 Opgesteld door Mol & Pensioen 1 Inleiding Van belangenverstrengeling is sprake wanneer persoonlijke

Nadere informatie

Directiestatuut. Waterleidingmaatschappij Drenthe

Directiestatuut. Waterleidingmaatschappij Drenthe Directiestatuut Waterleidingmaatschappij Drenthe Inhoud Directiestatuut van de NV Waterleidingmaatschappij Drenthe Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Inleiding 3 Artikel 3 Taken van de directie 3 Artikel

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA)

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 706, PARAGRAFEN TER BENADRUKKING VAN BEPAALDE AANGELEGENHEDEN EN PARAGRAFEN INZAKE OVERIGE AANGELEGENHEDEN IN DE CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE AUDITOR

Nadere informatie

Overtredingen van de in de gedragscode geformuleerde principes dienen te worden gesanctioneerd. Deze sancties dienen in de code te worden opgenomen.

Overtredingen van de in de gedragscode geformuleerde principes dienen te worden gesanctioneerd. Deze sancties dienen in de code te worden opgenomen. Gedragscode nleiding Waar in het verleden de eer van de stand en de verrichte arbeid en de deskundigheid van de accountantskantoren als waarborg voor ethisch gedrag en professionele zorgvuldigheid golden,

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Nederlandse Waterschapsbank N.V. Verklaring over de jaarrekening 2015

Nadere informatie

JAN CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT *136076* Aan: de aandeelhouder van Scotch Whisky International B.V. A. Verklaring over de in het jaarrapport opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Bijlage D. Reglement Auditcommissie

Bijlage D. Reglement Auditcommissie Bijlage D Reglement Auditcommissie Vastgesteld op: 14 mei 2018 Artikel 1 - Status en inhoud reglement 1. Dit reglement is opgesteld ter uitwerking van en in aanvulling op het reglement van de RvC en de

Nadere informatie