N KMO-beleid - maaltijdcheques OA4 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over een

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N KMO-beleid - maaltijdcheques OA4 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over een"

Transcriptie

1 N KMO-beleid - maaltijdcheques OA4 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT WIJZIGING VAN ARTIKEL 19 BIS VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 28 NOVEMBER 1969 TOT UITVOERING VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 TOT HERZIENING VAN DE BESLUITWET VAN 28 DECEMBER 1944 BETREFFENDE DE MAATSCHAPPELIJKE ZEKERHEID DER ARBEIDERS ***

2 2 In zijn brief van 8 januari 2007 heeft de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, de heer Rudy Demotte, het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO gevraagd over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders. Het ontwerp strekt ertoe een systeem van uitreiking en afhaling van maaltijdcheques op elektronische drager in te voeren. De Commissie Algemeen KMO-beleid en de sectorcommissies nr. 1, Voeding en nr. 8, Horeca, toerisme en ontspanning die belast werden met het onderzoek van deze problematiek, vergaderden tijdens gezamenlijke vergaderingen op 1 en 16 februari 2007 in aanwezigheid van Mevr. Scaillet, vertegenwoordigster van het kabinet van de Minister van Sociale Zaken, en van de heer Monserez, vertegenwoordiger van de Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging. Deze vertegenwoordigers stelden de verschillende aspecten van het voorstel tot reglementering voor en meer bepaald de aspecten die verband houden met de aflevering van de elektronische maaltijdcheques. Na die raadplegingen bracht de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 1 maart 2007 volgend advies uit. VOORAFGAAND In overeenstemming met de beslissing van de Ministerraad van 19 mei 2006 wil het ontwerp van koninklijk besluit de mogelijkheid scheppen om de maaltijdcheques in gedematerialiseerde vorm uit te reiken. Het doel is om een reglementair kader te creëren waardoor enerzijds elektronische maaltijdcheques kunnen worden ingevoerd en waardoor anderzijds de liberalisering van de markt van maaltijdcheques wordt bevorderd. In zijn brief somt de Minister de principes op waarmee rekening moet worden gehouden bij de toepassing van de reglementering: 1. De essentiële karakteristieken van een gedematerialiseerde maaltijdcheque moeten dezelfde blijven als die van een papieren maaltijdcheque (artikel 19 bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969). 2. Het in te voeren systeem moet aan de houder van de maaltijdcheques zekere inlichtingen verschaffen (aantal resterende maaltijdcheques, geldigheidsduur, afrekening van het aantal maandelijks verschafte maaltijdcheques). 3. Het gebruik van elektronische maaltijdcheques steunt op een dubbele wilsuiting. De werkgever kan vrij beslissen de maaltijdcheques ofwel op papieren drager of onder gedematerialiseerde vorm uit te reiken. De werknemer kan dan vrij kiezen aan welke drager hij de voorkeur geeft. Die keuze is niet definitief en hij kan periodiek kiezen welke vorm hem het beste schikt. De werkgever moet die keuze respecteren. Dit betekent concreet dat een werknemer die besloten heeft over te gaan tot het gebruik van elektronische maaltijdcheques altijd op zijn beslissing kan terugkomen en de maand daarop zijn maaltijdcheques op papieren drager kan ontvangen en omgekeerd.

3 3 4. Om het beheer van de maaltijdcheques door de werknemers te vergemakkelijken, moet het first in-first out -principe toegepast worden waardoor de oudste maaltijdcheques steeds prioritair gebruikt worden. 5. De invoering van elektronische maaltijdcheques moet leiden tot een echte administratieve vereenvoudiging voor de werknemer, de werkgever en de handelaar (bijv. zonder dat deze laatste bijkomende terminals moeten aankopen). 6. De verdelers van elektronische maaltijdcheques kunnen niet eenzijdig hun kosten opleggen aan de handelaars die deze cheques aanvaarden zonder dat er bijkomende kosten zijn in vergelijking met het systeem van de papieren maaltijdcheques. De terugbetalingstermijnen moeten dezelfde zijn als of zelfs korter dan in het huidige systeem. 7. De systemen voor verdeling en afhaling van elektronische maaltijdcheques moeten technisch betrouwbaar en universeel bruikbaar zijn en moeten dezelfde veiligheidseigenschappen hebben inzake bescherming van het privé-leven en van de veiligheid van de transactie. ALGEMEEN STANDPUNT De Hoge Raad gaat akkoord met de algemene doelstelling die het ontwerp van koninklijk besluit beoogt, met name de administratieve vereenvoudiging, op uitdrukkelijke voorwaarde dat rekening wordt gehouden met volgende bemerkingen. Juridische basis De Hoge Raad stelt vast dat het aan hem voorgelegde ontwerp van koninklijk besluit slechts beoogt de mogelijkheid in te voeren om gedematerialiseerde maaltijdcheques af te leveren. Het onderwerp van dit besluit is dus beperkt terwijl dergelijke maatregel een grotere reikwijdte en veelvuldige gevolgen heeft. In de adviesvraag deelt de Minister mee dat er besprekingen aan de gang zijn om te komen tot een gemeenschappelijk protocol. Dit protocol, dat de voorwaarden moet regelen waaronder de elektronische maaltijdcheques ter beschikking worden gesteld aan de werkgevers, zal opgelegd worden aan de ondernemingen die ze in omloop brengen. Tijdens de besprekingen in de schoot van de commissie van de Hoge Raad deelden de vertegenwoordigers van de betrokken Minister en Staatssecretaris ook mee dat het koninklijk besluit en het protocol nauw met elkaar verbonden zijn en dat het koninklijk besluit slechts van kracht zal worden vanaf het ogenblik waarop het protocol zal gelden. Tijdens de werkzaamheden van de Hoge Raad stelde zich de vraag of die combinatie (koninklijk besluit + protocol) de gewenste juridische waarborgen biedt met betrekking tot de zeven principes die in de brief van de Minister worden vermeld. De Hoge Raad vraagt dus dat men er zich vooreerst van verzekert dat het koninklijk besluit én het protocol alle waarborgen bieden op juridisch vlak om de voorgestelde hervorming door te voeren.

4 4 Problemen in verband met de in het reglementeringontwerp gehanteerde principes Principe nr. 1: karakteristieken van de elektronische maaltijdcheques De Hoge Raad meent dat het essentieel probleem dat zich in het kader van het hervormingsproject stelt niet zozeer de aanpassing is van het koninklijk besluit van 28 november 1969 als wel de praktische toepassing ervan. De problemen die voortvloeien uit de praktische toepassing van het stelsel en die in dit advies worden aangekaart kunnen niet alleen geregeld worden door het koninklijk besluit van 1969 maar zullen het onderwerp moeten uitmaken van een duidelijk en gedetailleerd lastenboek ten behoeve van de verdelers van elektronische maaltijdcheques. De Hoge Raad vraagt dat het protocol of het lastenboek dat zal worden opgesteld voldoende expliciet zal zijn om rekening te houden met de bemerkingen van de zelfstandigen en de KMO s. Principe nr. 2: informatie die moet verstrekt worden aan de houder van een maaltijdchequekaart Omwille van de veiligheid en de vertrouwelijkheid van de gegevens op de kaart, vraagt de Hoge Raad dat in het lastenboek zou voorzien worden dat de maaltijdchequekaart enkel zou kunnen gebruikt worden mits invoering van een pin-code die enkel de houder van de kaart kent. Principe nr. 3: mogelijkheid om de keuze van aflevering van de maaltijdcheques te wijzigen, ofwel op een papieren drager, ofwel op een elektronische drager De Hoge Raad is niet gekant tegen het voorgestelde systeem van elektronische maaltijdcheques voor zover dit leidt tot een echte administratieve vereenvoudiging. Alhoewel de hervorming de beheerkost van de maaltijdcheques wil doen dalen voor de werkgever en het leven van de werknemer wil vergemakkelijken, dient er toch op gewezen te worden dat de werkgever de keuze heeft om de maaltijdcheques of op een papieren drager, of op een elektronische drager te verdelen, hetgeen positief is. Maar de werknemer kan ook kiezen op welke wijze de maaltijdcheques verdeeld worden waardoor het dus mogelijk is dat de twee formules elkaar steeds afwisselen. Vanuit dat perspectief en om de KMO s niet te belasten met bijkomende administratieve lasten, stelt de Hoge Raad voor om de omkeerbaarheid van de keuze door de werknemer van de manier van aflevering te omkaderen zodat een zekere stabiliteit in de tijd van de gemaakte keuze wordt verzekerd. Principe nr. 4: geldigheid van de elektronische maaltijdcheques De geldigheid van de maaltijdcheques die gebaseerd is op het first in-first out -principe lijkt logisch en de Raad heeft daar geen specifieke commentaar bij.

5 5 Principe nr. 5: noodzaak van een daadwerkelijke administratieve vereenvoudiging voor de werknemer, de werkgever en de handelaar De Hoge Raad erkent dat het belangrijk is om het beheer van de maaltijdcheques door de ondernemingen te vereenvoudigen maar onderstreept dat de wijze waarop momenteel de maaltijdcheques op papieren drager worden afgeleverd op zich reeds zeer complex is gezien de wettelijke karakteristieken waaraan deze moeten voldoen. Vermits die wettelijke karakteristieken ook van toepassing zijn op de elektronische maaltijdcheques en rekening houdend met het feit dat er een verschillend beheer nodig is voor een papieren systeem en een elektronisch systeem voor het uitreiken en afhalen van maaltijdcheques, vreest de Hoge Raad dat het moeilijk zal zijn om een daadwerkelijke vereenvoudiging te realiseren van een systeem dat ten gronde op wettelijk vlak al zeer complex is. Principe nr. 6: geen bijkomende kosten opgelegd door de verdelers van elektronische maaltijdcheques aan de handelaars De redactie van dit principe is onverstaanbaar. De bewering volgens dewelke de invoering van het systeem van elektronische maaltijdcheques zal gebeuren zonder bijkomende kosten voor de handelaar in vergelijking met het huidige systeem heeft geen betekenis. Het is daarentegen duidelijk dat de handelaar de eerste zal zijn om de kosten van die hervorming te dragen. Volgens de Hoge Raad betekent dit principe dus dat de hervorming zo moet verwezenlijkt worden dat zij een minimum aan kosten voor de handelaars meebrengt. Dit principe van een eerlijke verdeling van de kosten die verband houden met het opstarten en de werking van een systeem voor uitreiking en afhaling van elektronische maaltijdcheques is essentieel. De Hoge Raad vraagt dat dit principe duidelijk ingeschreven wordt in het protocol dat moet uitgewerkt worden om de essentiële kenmerken van het systeem te bepalen. Verder meent de Hoge Raad dat er in het kader van het bepleitte systeem van elektronische maaltijdcheques geen enkele reden meer is om, zoals nu gebeurt met de maaltijdcheques op papieren drager, te wachten met de terugbetaling van de elektronische maaltijdcheques van de handelaar ( ) Dit houdt in dat aan de handelaars die deelnemen aan het systeem van elektronische maaltijdcheques geen termijn voor terugbetaling van de maaltijdcheques ( ) kan opgelegd worden vermits de betaling van een product met elektronische maaltijdcheques vergelijkbaar is met een gewone elektronische betaling. Dit belangrijk aspect voor het beheer van de liquide middelen van de KMO zou in elk geval als specifiek punt moeten ingeschreven worden in het protocol dat moet voorgelegd worden aan de maatschappijen die elektronische maaltijdcheques uitgeven. Principe nr. 7: technische betrouwbaarheid en universaliteit van de systemen voor de verdeling en het afhalen van elektronische maaltijdcheques Het is duidelijk dat het nieuw systeem dat opgestart wordt alle waarborgen in verband met zekerheid en technische betrouwbaarheid moet bieden.

6 6 Volgens de Hoge Raad zijn die belangrijke aspecten niet de enige waarmee rekening moet worden gehouden. Er moet immers ook rekening worden gehouden met de gebruiksbeperking van de elektronische maaltijdcheques tot de handelszaken die producten aanbieden waarvoor die vorm van betaling toegelaten is, met name voedingsproducten in ruime zin. Er dient vermeden te worden dat men in een situatie belandt waarbij het de taak van de handelaar zou zijn om na te gaan of hij al dan niet elektronische maaltijdcheques mag aanvaarden bij de aankoop van een product. De organisator van het systeem voor de verdeling en afhaling van elektronische maaltijdcheques moet met andere woorden in zijn databank een filter voorzien zodat een selectiecriterium kan ingevoerd worden voor de betaaloperaties naargelang het soort handelszaak. Sectorale impact De Hoge Raad meent dat de (grote) ondernemingen die de maaltijdcheques verdelen onder hun personeel, de grootdistributie, de sector van de uitzendarbeid, de consumenten en de ondernemingen die de maaltijdcheques uitgeven de voornaamste begunstigden zullen zijn van het nieuwe systeem voor de uitgifte en afhaling van elektronische maaltijdcheques. De voorgestelde hervorming biedt weinig of geen voordelen voor de handelaars die ze als betaalmiddel ontvangen. De kosten veroorzaakt door dit nieuwe systeem zullen dus voornamelijk doorgerekend worden aan de handelaars die verplicht zullen zijn die maaltijdcheques als betaalmiddel te aanvaarden. Er bestaat dan ook een flagrante wanverhouding tussen de begunstigden van de administratieve vereenvoudiging en diegenen die er de lasten van moeten dragen. Een groot deel van de betrokken handelaars zijn immers niet uitgerust met betaalterminals. Bij de invoering van het nieuwe systeem voor verdeling en afhaling van elektronische maaltijdcheques, zullen die handelaars bijkomende lasten te dragen krijgen tengevolge van de eventuele aankoop van nieuwe uitrusting en ten gevolge van de kosten van de elektronische transacties, en dit vaak voor kleine bedragen. Bovendien zullen zij niet meer kunnen genieten van bepaalde voordelen die eigen waren aan de overdraagbaarheid van papieren maaltijdcheques, zoals bijvoorbeeld de betaling van hun eigen leveranciers met maaltijdcheques. De mogelijkheid voor de handelaars om de maaltijdcheques voor privédoeleinden, te gebruiken valt ook weg. Zo zullen de handelaars niet alleen moeten zorgen voor de installatie van terminals maar zullen zij ook voor de kosten moeten opdraaien. De Hoge Raad kan niet akkoord gaan met een systeem waarin de installatie- en transactiekosten in grote mate ten laste van de handelaars komen. De Hoge Raad stelt zich ook vragen bij de mogelijkheid om de evolutie van die kosten te controleren zodat de handelaars later niet geconfronteerd worden met unilaterale kostenverhogingen. Verder herinnert de Hoge Raad eraan dat in het huidig systeem met maaltijdcheques op papieren drager de handelaar de consument prefinanciert door contant geld weer te geven op het teveel betaalde bedrag bij betaling met maaltijdcheques. Dit vaak genegeerde aspect van de prefinanciering vertegenwoordigt nochtans een bijkomende kost voor de handelaar. Het protocol dient duidelijk te bepalen hoe het ongebruikte saldo van een elektronische maaltijdcheque wordt verrekend. Zo kan men zich ook voorstellen dat de elektronische maaltijdcheque slechts gedebiteerd zou worden met het exacte bedrag van de aankoop, zonder dat de handelaar nog wisselgeld moet teruggeven.

7 7 Omwille van al deze redenen vraagt de Hoge Raad dat er bij de implementatie van het nieuw systeem voor de verdeling en afhaling van elektronische maaltijdcheques er bijzondere aandacht zou besteed worden aan de verwezenlijking van een evenwichtige verdeling van de kosten en dat een deel van de kosten ten laste komt van al de partijen die voordeel halen uit een digitalisering zodat het niet enkel de handelaars zijn die de werkingskosten van het ganse systeem dragen. Opening van de markt voor nieuwe operatoren Wat de gewenste opening van de markt voor andere operatoren betreft, vestigt de Hoge Raad er de aandacht op dat hoewel de betaalmarkt openstaat voor concurrentie, het voor een nieuwe operator moeilijk is om voet aan de grond te krijgen op die markt. De situatie in België is en blijft zo dat die markt momenteel gedomineerd wordt door een zeer beperkt aantal verdelers, hetgeen er op neerkomt dat zij in feite over een monopolie beschikken. Rekening houdend met het voorgaande en teneinde de doeltreffendheid te verhogen van de systemen voor betaling en verdeling van maaltijdcheques, vraagt de Hoge Raad aan de overheid om alles in het werk te stellen om nieuwe operatoren te stimuleren om zich op de Belgische markt te komen vestigen. Indien het aantal operatoren beperkt blijft tot de huidige twee, vreest hij dat de mededingingsvoorwaarden niet voldoende zullen verzekerd zijn. Er zal ook speciaal aandacht moeten besteed worden aan de evolutie van die markt om zich te beschermen tegen de gevolgen van een eventuele concentratie. Punten die moeten opgenomen worden in het protocol of het lastenboek bestemd voor de maatschappijen die elektronische maaltijdcheques in omloop brengen De Hoge Raad neemt akte van het gelijktijdig in toepassing brengen van het protocol en het koninklijk besluit en stelt een niet exhaustieve lijst van punten voor die in het kader van de reglementering of van dit protocol moeten opgenomen worden. Bepaalde van deze punten werden reeds belicht in dit advies. De voornaamste punten die moeten voorzien worden zijn: 1. De omkadering van de omkeerbare keuze voor de werknemer tussen de elektronische of de papieren aflevering van de maaltijdcheques. De bedoeling is om herhaalde en niet gerechtvaardigde wijzigingen inzake de aflevering van maaltijdcheques te vermijden. 2. De grootst mogelijke transparantie wat de kosten en de evolutie ervan betreft. 3. Een billijke verdeling van de werkingskosten van het systeem. Deze moeten evenwichtig gespreid worden. De handelaars moeten immers niet de enigen zijn die een onevenredig deel van de werkingskosten van het nieuw bepleitte systeem moeten dragen. 4. De inkorting van de terugbetalingstermijn van maaltijdcheques. Momenteel bedraagt die termijn drie à vier weken. Met de invoering van elektronische maaltijdcheques is er geen bestaansreden meer voor die termijn. Dit betekent dat de terugbetaling van maaltijdcheques onmiddellijk en dus zonder enige wachttijd zal kunnen gebeuren.

8 8 5. De invoering van een pincode op de kaart met het oog op een betere garantie van de vertrouwelijkheid en de veiligheid van de verrichtingen. 6. De toevoeging van een filter in de gegevensbank van de ondernemingen die de maaltijdcheques in omloop brengen zodat het niet mogelijk wordt te betalen met elektronische maaltijdcheques in handelszaken waar dit soort betaling in principe niet toegelaten is. 7. Een zekere tariefcontrole door een maximale commissiekost vast te stellen voor de betaling met maaltijdcheques. 8. De oplossing van het probleem van de prefinanciering. Een oplossing voor dit probleem zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het creëren van de mogelijkheid om een overdracht van het saldo te accepteren voor het niet gebruikte deel van een maaltijdcheque zodat de handelaar niet meer moet teruggeven op het verschil tussen de aankoopprijs en de waarde van de cheque. 9. De mogelijkheid om met de kaart het aantal resterende maaltijdcheques te raadplegen alvorens zich naar de winkel te begeven. 10. De overdraagbaarheid van de kaart moet verzekerd worden zodat een familie de mogelijkheid heeft om over twee of meerdere kaarten te beschikken. 11. Het bedrag dat moet betaald worden om een kaart te bekomen bij de maatschappij die de cheques in omloop brengt. Wie gaat de kosten voor die kaart dragen? 12. Het zoeken naar een specifiek logo dat verschilt van het huidige om aan te brengen aan de toegang van de handelszaak om de klanten te informeren dat elektronische maaltijdcheques en/of maaltijdcheques op papieren drager als betaalmiddel aanvaard worden. 13. De te voorziene sancties bij de niet-eerbiediging door de operatoren van de voorwaarden van het protocol. Deze moeten grondig bestudeerd worden om te vermijden dat de voorziene sancties afgewenteld zouden worden op de handelaars. Onder voorbehoud van de juridische bemerking die aan het begin van dit advies werd gemaakt, vraagt de Hoge Raad dat de hierboven opgesomde punten en elk ander punt dat zou voortvloeien uit de juridische gevolgen van de invoering van elektronische maaltijdcheques zouden opgenomen worden in het protocol opdat ze bindend worden opgelegd aan de maatschappijen die maaltijdcheques in omloop brengen. Tijdschema De implementatie van het systeem voor uitreiking en afhaling van elektronische maaltijdcheques moet door middel van een goed opgesteld lastenboek alle waarborgen bieden aan de zelfstandige ondernemers en de KMO s op het vlak van betrouwbaarheid en van de technische werking van het systeem. De Hoge Raad zou niet akkoord kunnen gaan met een overhaaste beslissing gebaseerd op andere beschouwingen dan het zoeken naar de voor alle partijen (handelaars, werkgevers, werknemers en consumenten) meest geschikte formule.

9 9 Vermits het protocol moet afgewerkt zijn vooraleer het koninklijk besluit van kracht wordt, moet de tijd genomen worden voor een grondige voorbereiding en mag er niet overhaast te werk worden gegaan. Om elk risico op mislukking op termijn te vermijden, dringt de Hoge Raad er op aan dat van bij het begin de nodige tijd zou worden genomen voor de zorgvuldige opstelling van het protocol en de werkingsmodaliteiten van het nieuwe systeem. BESLUIT De Hoge Raad vindt de vereenvoudiging die beoogd wordt met het voorstel van uitreiking en afhaling van maaltijdcheques in gedematerialiseerde vorm een positief element. Hoewel het hervormingsontwerp bepaalde voordelen biedt ten opzichte van het huidige systeem van maaltijdcheques, onderlijnt de Hoge Raad dat er nog heel wat onzekerheden blijven bestaan inzake de praktische modaliteiten voor het gebruik van elektronische maaltijdcheques en inzake de kosten inherent aan het nieuw in te voeren systeem. De Hoge Raad is er zich van bewust dat die onzekerheden niet kunnen weggenomen of geregeld worden door het koninklijk besluit maar wel door de voorwaarden die in het kader van het protocol zullen vastgelegd worden. Daarom neemt hij akte van de wens uitgedrukt door de vertegenwoordigers van de betrokken Minister en Staatssecretaris om de Hoge Raad te raadplegen over de voorwaarden vastgelegd in het protocol tot organisatie van het systeem waaraan de verdelers van maaltijdcheques zullen moeten voldoen. Onder uitdrukkelijk voorbehoud van het latere onderzoek van die voorwaarden en voor zover rekening wordt gehouden met zijn bemerkingen in dit advies, brengt de Hoge Raad een gunstig advies uit over het ontwerp van koninklijk besluit. Teneinde een tweede aanvullend advies bij dit advies uit te brengen, wenst de Hoge Raad geraadpleegd te worden over de tekst van het ontwerp van protocol.

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart A D V I E S Nr. 1.602 ------------------------------ Zitting van vrijdag 30 maart 2007 -------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N KMO-beleid - maaltijdcheques A06 Brussel, 16 december 2008 MH/AB/JP A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT EN EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV-405 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 november 1969 en een ontwerp van ministerieel besluit genomen in uitvoering

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N KMO-beleid - maaltijdcheques A04 Brussel, 22.10.2009 MH/AB/JDH ADVIES over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT EN EEN ONTWERP VAN MINISTERIEEL BESLUIT OM HET

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Elektronische ecocheques Follow-up en monitoring Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

N HAND. PRAKT. - Maaltijdcheques A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/AB/AS ADVIES. over

N HAND. PRAKT. - Maaltijdcheques A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/AB/AS ADVIES. over N HAND. PRAKT. - Maaltijdcheques A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/AB/AS 718-2014 ADVIES over EEN WETSVOORSTEL HOUDENDE WIJZIGING VAN HET WETBOEK VAN DE INKOMSTENBELASTINGEN 1992 WAT DE MAALTIJD- EN ECOCHEQUES

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 486 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over een ontwerp van koninklijk besluit tot invoering van elektronische ecocheques en tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden en erkenningsprocedure voor uitgevers

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september A D V I E S Nr. 2.096 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 september 2018 ------------------------------------------------------ Elektronische ecocheques Follow-up en monitoring x x x

Nadere informatie

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS N tatoeages&piercings A 05 Brussel, 18.5.2005 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE REGLEMENTERING VAN TATOEAGES EN PIERCINGS (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 419 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 november 1969 en een ontwerp van ministerieel besluit genomen in uitvoering

Nadere informatie

De maaltijdcheques worden elektronisch: val niet uit de boot!

De maaltijdcheques worden elektronisch: val niet uit de boot! De maaltijdcheques worden elektronisch: val niet uit de boot! Beste handelaar, beste restauranthouder, Het is officieel: op 31/12/2015 zal er geen enkele papieren maaltijdcheque meer in omloop zijn. De

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 1 april A D V I E S Nr. 1.680 ------------------------------ Zitting van woensdag 1 april 2009 --------------------------------------------- Gebruik van elektronische maaltijdcheques: Aangepast ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.613 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 5 tot

Nadere informatie

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, 1.06.2006 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITOEFENING EN DE ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN EN DE AMBULANTE ACTIVITEITEN

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Handelspraktijken Voorv. Prod. A03 Brussel, 23.09.2008 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT OMZETTING VAN DE RICHTLIJN 2007/45/EG

Nadere informatie

Invoering elektronische maaltijdcheque. Het einde van het papieren tijdperk

Invoering elektronische maaltijdcheque. Het einde van het papieren tijdperk Een stijging van de maaltijdcheques? Inderdaad, maar wel pas vanaf 2016. Dat is alvast wat er in het akkoord van de sociale partners voorzien is. Concreet zal u vanaf volgend jaar maaltijdcheques van 8

Nadere informatie

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT

A D V I E S. betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT N Th-Eurocent A05 Brussel, 18.11.2004 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE PROBLEMATIEK VAN DE MUNTSTUKKEN VAN 1 EN 2 EUROCENT (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 18 november

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kruispuntbank voertuigen A04 Brussel, 29 september 2010 MH/MG/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET WETSONTWERP HOUDENDE DE OPRICHTING VAN DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Doc. N C70 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. betreffende AMBULANTE HANDEL ***

Doc. N C70 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. betreffende AMBULANTE HANDEL *** Doc. N2 32000C70 Brussel, 19.1.2001 MH/AB/LC A D V I E S betreffende AMBULANTE HANDEL *** 2 Het interfederaal bureau nr. 12 besprak op 21 december 1999, 10 mei en 21 november 2000 een aantal problemen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 september 2017 A D V I E S Nr. 2.051 ------------------------------ Zitting van dinsdag 26 september 2017 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van een aantal

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA N Th EU Groenboek A07 Brussel, 22.10.2003 MH/AB/LC A D V I E S over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 22 oktober 2003) *** 2

Nadere informatie

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT ***

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** Vest. V. Beroepen A04 Brussel, 31.5.2002 BL/LC A D V I E S over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** 2 Op 22 februari 2002 werd aan de Ministerraad een voorontwerp van

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/063 BERAADSLAGING NR 11/041 VAN 7 JUNI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 381 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over een ontwerp KB tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 november 1969 met het oog op het gebruik van elektronische maaltijdcheques Brussel, 11 juni 2007

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 5 mei A D V I E S Nr. 1.464 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 mei 2004 ------------------------------------------- Vereenvoudiging van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ----------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.581 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 november 2006 ---------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 20 februari A D V I E S Nr. 1.675 ------------------------------ Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ------------------------------------------------ Uitvoering van het interprofessioneel akkoord voor de periode

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.371 ------------------------------ Onderwerp : Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST MET BETREKKING TOT DE TOEKENNING VAN MAALTIJDCHEQUES IN ELEKTRONISCHE VORM

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST MET BETREKKING TOT DE TOEKENNING VAN MAALTIJDCHEQUES IN ELEKTRONISCHE VORM COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST MET BETREKKING TOT DE TOEKENNING VAN MAALTIJDCHEQUES IN ELEKTRONISCHE VORM TUSSEN :, met maatschappelijke zetel te,, vennootschap ingeschreven in het KBO onder nummer, Vertegenwoordigd

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 20 oktober A D V I E S Nr. 1.496 ------------------------------- Zitting van woensdag 20 oktober 2004 --------------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie

Nadere informatie

De Sodexo Card in beeld. De Sodexo Card in 2 min 30! www.youtube.com

De Sodexo Card in beeld. De Sodexo Card in 2 min 30! www.youtube.com De Sodexo Card in beeld De Sodexo Card in 2 min 30! www.youtube.com 2 Agenda Wat is de Sodexo Card? De Sodexo Card in de praktijk: Hoe uw Sodexo Card gebruiken? Hoe verloopt een transactie? Hoe uw uitgaven

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.860 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of regeling van gedeeltelijke

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/14/070 BERAADSLAGING NR. 14/031 VAN 6 MEI 2014 INZAKE DE TOEGANG TOT DE GEGEVENSBANK AANWEZIGHEIDSREGISTRATIE

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr. 22/2016 van 18 mei 2016 Betreft: adviesaanvraag m.b.t. een ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van het model van huishoudelijk reglement voor de toegang tot sommige specifieke

Nadere informatie

A D V I E S. over de

A D V I E S. over de Doc. nr. E2:90---C20 Brussel, 13.11.1997 MH/AB/LC A D V I E S over de ONTWERPEN VAN MINISTERIELE BESLUITEN BETREFFENDE DE VERMELDING VAN HET ENERGIEVERBRUIK EN HET VERBRUIK VAN ANDERE HULPBRONNEN OP DE

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.441 ------------------------------- Zitting van dinsdag 6 mei 2003 ------------------------------------------ Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, 18.05.2005 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN TWEE EUROPESE RICHTLIJNEN INZAKE FINANCIËLE DIENSTEN OP AFSTAND (bekrachtigd door

Nadere informatie

2.4. Een klant kan slechts titularis zijn van één Kaart (zelfde naam, zelfde voornaam en zelfde adres) en er kan slechts één Kaart per gezin zijn.

2.4. Een klant kan slechts titularis zijn van één Kaart (zelfde naam, zelfde voornaam en zelfde adres) en er kan slechts één Kaart per gezin zijn. Inhoudstafel 1. Definitie (1-2)... 1 2. Gebruiksvoorwaarden (3-4-5-19)... 2 3. Overzetting van de spaarpot (6)... 2 4. Kaart vergeten (7)... 2 5. Fidelity-actie (8)... 2 6. Diefstal, verlies of frauduleus

Nadere informatie

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, 15.12.1998 MH/AB/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN *** In zijn brief van 6 juli 1998 vroeg de Vice-Eerste

Nadere informatie

Doc. nr. E3:13002C03 Brussel, TUSSENTIJDS ADVIES. betreffende DE DIENSTENCHEQUES ***

Doc. nr. E3:13002C03 Brussel, TUSSENTIJDS ADVIES. betreffende DE DIENSTENCHEQUES *** Doc. nr. E3:13002C03 Brussel, 12.10.1999 MH/FD/LC TUSSENTIJDS ADVIES betreffende DE DIENSTENCHEQUES *** 2 Na bespreking in de vaste commissie Reglementeringen dd. 22.9.1999, brengt de Hoge Raad voor de

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 28 juni

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 28 juni A D V I E S Nr. 2.041 ------------------------------ Zitting van woensdag 28 juni 2017 ------------------------------------------------ Voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken

Nadere informatie

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende

Doc. N C05 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. betreffende Doc. N0 51009C05 Brussel, 19.1.2001 MH/FD/LC A D V I E S betreffende DE ERKENNINGSREGLEMENTERINGVAN AANNEMERS VAN WERKEN (ontwerp van K.B. tot wijziging van het K.B. van 26 september 1991 tot vaststelling

Nadere informatie

Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, ADVIES VAN HET BUREAU. betreffende

Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, ADVIES VAN HET BUREAU. betreffende Doc. nr. E2:31011C05 Brussel, 9.11.1999 MH/GVB/LC ADVIES VAN HET BUREAU betreffende EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET ARTIKEL 83 1, 3 VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 475 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over de evaluatie van elektronische maaltijdcheques zoals voorzien door het koninklijk besluit van 12 oktober 2010 tot vaststelling van de erkenningsvoorwaarden en

Nadere informatie

N Handelsprakt. - Allergenen A2 Brussel, 28 januari 2013 MH/EDJ/AS 697-2013 ADVIES. over

N Handelsprakt. - Allergenen A2 Brussel, 28 januari 2013 MH/EDJ/AS 697-2013 ADVIES. over N Handelsprakt. - Allergenen A2 Brussel, 28 januari 2013 MH/EDJ/AS 697-2013 ADVIES over DE UITVOERING IN BELGISCH RECHT VAN ARTIKEL 44 VAN DE VERORDENING NR. 1169/2011 VAN 25 OKTOBER 2011 BETREFFENDE DE

Nadere informatie

De maaltijdcheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van sociale zekerheid.

De maaltijdcheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van sociale zekerheid. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Maaltijdcheques info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com Niet alle ondernemingen kunnen hun

Nadere informatie

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid.

De ecocheques zijn onderworpen aan een bijzondere regeling zowel op fiscaal vlak als op het vlak van de sociale zekerheid. Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Maart 2017 Onderwerp: De ecocheques Werkgevers kunnen sinds 2009 ecocheques aan hun werknemers

Nadere informatie

ADVIES. 10 maart 2014

ADVIES. 10 maart 2014 ADVIES Voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 17 december 2009 tot vaststelling van de lijst van de risicoactiviteiten en Voorontwerp van besluit betreffende de akten van familiale aard

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Thema's - Activiteitencoöperaties A 03 Brussel, 16.12.2008 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT BEPALING VAN HET STATUUT VAN KANDIDAAT-ONDERNEMER

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 466 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot opheffing van het koninklijk besluit van 2 maart 1992 betreffende de prijsaanduidingen van kappersdiensten. Brussel, 10

Nadere informatie

De papieren maaltijdcheques zullen weldra wettelijk niet meer gebruikt mogen worden door de bedrijven vanaf 1/10/2015.

De papieren maaltijdcheques zullen weldra wettelijk niet meer gebruikt mogen worden door de bedrijven vanaf 1/10/2015. TOYOTA TOYOTA PARTS CENTRE EUROPE Elektronische maalti;dcheques De papieren maaltijdcheques zullen weldra wettelijk niet meer gebruikt mogen worden door de bedrijven vanaf 1/10/015. Toyota zal vanaf april

Nadere informatie

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources.

Newsletter. Sociale actualiteit van Augutus. Solutions for Human Resources. Sociale actualiteit van Augustus. Solutions for Human Resources. 2013 Solutions for Human Resources. Newsletter Sociale actualiteit van Augutus PERSOLIS 23 rue de l orne 1435 Mont St Guibert www.persolis.be «De Persolis nieuwsbrief wordt verdeeld in samenwerking met

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 13 juli A D V I E S Nr. 1.774 ----------------------------- Zitting van woensdag 13 juli 2011 ---------------------------------------------- Gelegenheidswerk in de landbouwsector en de tuinbouwsector Eenparig

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 506 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een voorontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 mei 2014 betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biociden

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 26 januari A D V I E S Nr. 1.725 ----------------------------- Zitting van dinsdag 26 januari 2010 ---------------------------------------------- Brugpensioen - Canada dry - Ontwerpen van koninklijk besluit tot uitvoering

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.858 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Regelgeving inzake betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.347 ------------------------------ Zitting van dinsdag 15 mei 2001 Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 19 van het koninklijk besluit van 28

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.349 ------------------------------ Zitting van dinsdag 15 mei 2001 Onderwerping aan de sociale zekerheid, van de personen die vervoer van personen verrichten x x

Nadere informatie

De elektronische maaltijdcheque

De elektronische maaltijdcheque De elektronische maaltijdcheque De maaltijdcheque: een populair betaalmiddel Jaarlijks circuleren er ongeveer 250 miljoen papieren maaltijdcheques voor 1,3 miljoen werknemers. De papieren maaltijdcheques

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/14/018 BERAADSLAGING NR. 13/061 VAN 4 JUNI 2013, GEWIJZIGD OP 4 FEBRUARI 2014, WAARBIJ BEPAALDE PENSIOENINSTELLINGEN

Nadere informatie

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een

N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. over een N HANDELSPR Oneerlijke handelspraktijken A06 Brussel, 1.03.2007 MH/SL/LC A D V I E S over een VOORONTWERP VAN WET TOT WIJZIGING VAN DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN EN DE VOORLICHTING

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 19 juli A D V I E S Nr. 1.990 ------------------------------- Zitting van dinsdag 19 juli 2016 ---------------------------------------------- Onderwerping aan de sociale zekerheid van personen die in de Vlaamse

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober A D V I E S Nr. 1.425 Zitting van woensdag 23 oktober 2002 --------------------------------------------------- Onderwerping aan de sociale zekerheid - federale autonome overheidsbedrijven x x x 1.958-1

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van 25 september

Gemeenschappelijke Raadszitting van 25 september NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr. 2.095 CRB 2018-2400 DEF Gemeenschappelijke Raadszitting van 25 september 2018 -----------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over

Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 A D V I E S. over Doc. nr. E2:90---C36 Brussel, 30.3.1999 MH/AB/IG/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE ETIKETTERING VAN VOORVERPAKTE VOEDINGSMIDDELEN (bekrachtigd door de Hoge Raad

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli

A D V I E S Nr Zitting van maandag 19 juli A D V I E S Nr. 1.490 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- Gelegenheidsarbeid in land- en tuinbouw - Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

TETRALERT - ONDERNEMING VOORSTEL TOT HERZIENING VAN DE RICHTLIJN AANDEELHOUDERSRECHTEN

TETRALERT - ONDERNEMING VOORSTEL TOT HERZIENING VAN DE RICHTLIJN AANDEELHOUDERSRECHTEN TETRALERT - ONDERNEMING VOORSTEL TOT HERZIENING VAN DE RICHTLIJN AANDEELHOUDERSRECHTEN 1. Inleiding Op 9 april 2014 maakte de Europese Commissie aan het Europees Parlement een voorstel van richtlijn over

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK

RAAD VOOR HET VERBRUIK RVV 493 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden opgelegd aan verkopers en gebruikers van biociden voor begassing. Brussel, 4 juli 2016 SAMENVATTING

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/095 ADVIES NR 11/13 VAN 9 AUGUSTUS 2011 MET BETREKKING TOT DE ERKENNING VAN DE BESLOTEN VENNOOTSCHAP

Nadere informatie

MEDEDELING Nr. 11 -------------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 --------------------------------------------------

MEDEDELING Nr. 11 -------------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 -------------------------------------------------- MEDEDELING Nr. 11 -------------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 -------------------------------------------------- MEDEDELING BETREFFENDE DE INTERPRETATIE VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDS-

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de stages voor werkzoekenden. 16 juni 2015

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de stages voor werkzoekenden. 16 juni 2015 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de stages voor werkzoekenden 16 juni 2015 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205

Nadere informatie

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende

N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS ADVIES. betreffende N Limosa2018 A2 Brussel, 10 oktober 2018 MH/JC/AS 788-2018 ADVIES betreffende DE AFBAKENING VAN DE RISICOSECTOREN VOOR DE VERPLICHTE LIMOSA-AANGIFTE VOOR ZELFSTANDIGEN (goedgekeurd door het bureau op 19

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/083 ADVIES NR 11/11 VAN 5 JULI 2011 MET BETREKKING TOT DE ERKENNING VAN DE NAAMLOZE VENNOOTSCHAP MONIZZE

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 13 november

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 13 november A D V I E S Nr. 1.448 ----------------------------- Zitting van donderdag 13 november 2003 ------------------------------------------------------- Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 18 / 2007 van 27 april 2007

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 18 / 2007 van 27 april 2007 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

Doc. nr. E0:51004C05 Brussel, INITIATIEFADVIES VAN HET BUREAU. over DE PROBLEMATIEK VAN DE UITBATERS VAN TANKSTATIONS

Doc. nr. E0:51004C05 Brussel, INITIATIEFADVIES VAN HET BUREAU. over DE PROBLEMATIEK VAN DE UITBATERS VAN TANKSTATIONS Doc. nr. E0:51004C05 Brussel, 10.2.1998 MH/AB/JP INITIATIEFADVIES VAN HET BUREAU over DE PROBLEMATIEK VAN DE UITBATERS VAN TANKSTATIONS (Bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Middenstand op 10 maart 1998)

Nadere informatie

AANSLUITINGSOVEREENKOMST SODEXO CARD MET FUNCTIONALITEIT LUNCH PASS

AANSLUITINGSOVEREENKOMST SODEXO CARD MET FUNCTIONALITEIT LUNCH PASS AANSLUITINGSOVEREENKOMST SODEXO CARD MET FUNCTIONALITEIT LUNCH PASS AANSLUITINGSNUMMER UID (voorbehouden voor Sodexo) CONTRACTNUMMER (voorbehouden voor Sodexo) TUSSEN: Sodexo Pass Belgium NV Charles Lemairestraat

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag ingediend door de RKW bij brieven van 28 februari 1995 en 15 juni 1995;

Gelet op de aanvraag ingediend door de RKW bij brieven van 28 februari 1995 en 15 juni 1995; TC/95/24 BERAADSLAGING Nr. 95/48 VAN 12 SEPTEMBER 1995 BETREFFENDE EEN AANVRAAG VAN DE RIJKSDIENST VOOR KINDERBIJSLAG VOOR WERKNEMERS (RKW) TOT MACHTIGING, ALSOOK VOOR ALLE KINDERBIJSLAGFONDSEN, VOOR HET

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Federale adviesverleningsprocedure inzake het voorontwerp van wet betreffende

Nadere informatie

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft:

Advies nr 18/2015 van 10 ju uni 2015 Betreft: 1/6 Adviess nr 18/2015 van 10 juni 2015 Betreft: Adviesaanvraag met betrekking tot Titel II, Hoofdstuk 2, afdeling 2 van hett ontwerp van programmawet betreffende de aanwezigheidsregistratie in de vleessector

Nadere informatie

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een

Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, A D V I E S. over een Doc. nr. E2:1005bC04 Brussel, 18.05.1998 MH/AB/LC A D V I E S over een ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HOOFDSTUK II VAN TITEL II VAN DE PROGRAMMAWET VAN 10 FEBRUARI 1998 TOT BEVORDERING

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar

1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar 1/6 Advies nr 08/2013 van 13 maart 2013 Betreft: ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 december 1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 januari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 januari A D V I E S Nr. 1.594 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 januari 2007 ----------------------------------------------- Stelsel van de gelegenheidswerknemers in de sector van de witlofteelt

Nadere informatie

Analyse van de algemene commentaren ontvangen tijdens de openbare raadpleging die door het IBR werd georganiseerd en standpunt van het IBR

Analyse van de algemene commentaren ontvangen tijdens de openbare raadpleging die door het IBR werd georganiseerd en standpunt van het IBR ONTWERP VAN NORM MET BETREKKING TOT DE CONTRACTUELE CONTROLE VAN KMO S EN KLEINE (I)VZW S EN STICHTINGEN EN DE GEDEELDE WETTELIJK VOORBEHOUDEN OPDRACHTEN BIJ KMO S EN KLEINE (I)VZW S EN STICHTINGEN Analyse

Nadere informatie

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties.

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. ADVIES Nr 29 / 1997 van 5 november 1997 O. Ref. : 10 / A / 1997 / 014 BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. De Commissie voor

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.656 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- Wetsvoorstel om korte bedrijfsstages te gebruiken als middel om

Nadere informatie

Ethische Commissie voor de telecommunicatie

Ethische Commissie voor de telecommunicatie Ethische Commissie voor de telecommunicatie Ellipse Building Gebouw C Koning Albert II-laan 35 1030 BRUSSEL advies nr. 2013/001 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR

N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS ADVIES. over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR N Beroepsregl bouw 2018 A2 Brussel, 18 december 2018 MH/JC/AS 799-2018 ADVIES over DE BEROEPSREGLEMENTERINGEN IN DE BOUWSECTOR (goedgekeurd door het bureau op 15 oktober 2018, bekrachtigd door de algemene

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG16/187 BERAADSLAGING NR. 14/031 VAN 6 MEI 2014, GEWIJZIGD OP 6 SEPTEMBER 2016, INZAKE DE TOEGANG TOT DE

Nadere informatie

7597/18 nuf/gra/fb 1 DRI

7597/18 nuf/gra/fb 1 DRI Raad van de Europese Unie Brussel, 12 april 2018 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2015/0907 (APP) 7597/18 NOTA van: aan: PE 41 INST 134 FREMP 40 JUR 160 AG 4 het Comité van permanente vertegenwoordigers

Nadere informatie

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, 03.12.2002 MH/FD/LC A D V I E S over een VOORSTEL VOOR EEN AANBEVELING VAN DE RAAD BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE WETGEVING INZAKE GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.556 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van

Nadere informatie