MVO Rapportage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Rapportage 2014-2015"

Transcriptie

1 MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland April 2015

2 Voorwoord Geachte lezer, Graag presenteren wij u de derde MVO rapportage van Spectro B.V. Wij gaan vol overtuiging door op het ingeslagen pad van ons krachtig MVO beleid. Duurzaamheid staat centraal in onze bedrijfsstrategie. In ons business model gaan toenemend economische succes en duurzaamheid hand in hand. In onze markt zien we ons zelf als een pionier op het gebied van duurzaamheid en wij nemen onze verantwoordelijkheid ten opzichte van onze werknemers, de samenleving en het milieu zeer serieus. Voor ons gaat MVO verder als het eigen bedrijfsniveau en eindproducten. Wij helpen tevens onze klanten om hun MVO doelstellingen te realiseren. Dit rapport en het daarbij behorende beleid hebben mede voor gezorgd dat Spectro in 2014 de Family Fundement Award heeft gewonnen. De meeste van de vorig jaar opgestelde uitdagende MVO doelstellingen hebben we gehaald. We hadden hier en daar de lat misschien te hoog gelegd, maar het moest ambitieus zijn. Wij blijven streven naar nieuwe doelstellingen en verbeteringen en gaan niet altijd voor de makkelijkste weg. Op productniveau hebben we een aantal nieuwe duurzame concepten verder uitgewerkt. Spectro wil ook in 2015 voorop blijven lopen op het gebied van MVO. Een samenspel met onze klanten en toeleveranciers is daarbij absoluut noodzakelijk. Focus op de lange termijn is het enige houdbare businessmodel en dit is onmogelijk zonder duurzaamheid. Door mensen met de hulp van onze producten dagelijks de zekerheid te bieden van goede hygiëne, dienen we direct hun gezondheid en die van toekomstige generaties. Wij wensen ook u een succesvol en duurzaam jaar. C.W.L. Metternich Directeur / eigenaar Spectro B.V. 2.

3 1. Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Bedrijfsprofiel Korte introductie van Spectro B.V Mensen Medewerkers Omgeving MVO Training Organogram A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Algemeen KPI en CSP Producten Private label Ecodos EU Ecolabel Kwaliteit Grondstoffen Issues Afval Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Verpakkingen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Water Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Energie Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Training & personeel Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Colofon

4 2. Samenvatting Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de productie van reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik. Wij leveren producten private label en ontwikkelen innovatieve reinigingsconcepten. In onze fabriek in Oss verzorgen wij zelf productontwikkeling, productie, verpakken en etikettering van de producten. Spectro heeft de ambitie om uit te groeien tot Europese speler op het gebied van duurzame reinigingsmiddelen. MVO training Om het bewustzijn van duurzaamheid richting onze werknemers te vergroten, zijn wij in 2014 gestart met het geven van interne MVO trainingen. Belangrijkste onderdeel was het doornemen van de MVO doelstellingen en gedragsmaatrelen maar ook praktische tips om de eigen schoonmaak te verduurzamen. Ecodos Spectro bundelt al haar expertise op het gebied van duurzaamheid in de Ecodos reinigingsconcepten. Want wij vinden dat duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. In 2014 is de omzet van Ecodos verder gegroeid. Er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe Ecodos concepten en het verder verbeteren van de huidige range. De komende jaren staan weer belangrijke Ecodos productintroducties gepland. EU Ecolabel Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Commissie. Het EU Ecolabel is een belangrijke eis binnen aanbestedingen en o.a. Green Key certificering. Het afgelopen jaar is het aantal gecertificeerde producten flink gegroeid. Bovendien was Spectro in 2014 de eerste Nederlandse producent in de categorie detergentia voor vaatwasmachines voor I&I gebruik. Klanttevredenheid Kwaliteit wordt geborgd in onze ISO 9001 certificering en wij zijn continue bezig om de kwaliteit van onze producten en organisatie op een nog hoger niveau te brengen. De mening van onze klanten is zeer belangrijk. In 2014 was de respons van het jaarlijkse klanttevredenheidonderzoek 27,9% en de scores varieerde van voldoende tot goed en goed tot zeer goed. Klanten kiezen voor Spectro vanwege private label, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Issues & doelstellingen Om wettelijke redenen is in 2015 besloten om grondstoffen niet meer als KPI op te nemen in onze MVO Rapportage. Wel blijven wij onderzoek doen naar alternatieve, minder milieubelastende en veiligere grondstoffen. Van de overige doelstellingen is de helft gehaald: Afval: Doelstelling 2014: 1,5% reductie, werkelijkheid: 1,5% reductie. Doelstelling 2015: 2% reductie. Water: Doelstelling 2014: 5% reductie, werkelijkheid: 34% stijging door lekkage. Doelstelling 2015: 20% reductie. Verpakkingen: Doelstelling 2014: 100% dozen gerecycled karton, werkelijkheid: 100% Doelstelling 2015: 90% dozen ongebleekt karton. Energie: Doelstelling 2014: 2% en 5% reductie, werkelijkheid: 19 en 11% stijging. Doelstelling 2015: 3% reductie. Training: Nieuwe doelstelling, 224 personen getraind. Doelstelling 2015: 240 personen. 4.

5 3. Bedrijfsprofiel 3.1. Korte introductie van Spectro B.V. Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de productie van reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik. Wij leveren de producten onder private label en ontwikkelen innovatieve reinigingsconcepten zoals Ecodos. In onze fabriek in Oss verzorgen wij zelf productontwikkeling, productie, verpakken en etikettering van de producten. Kwaliteit, MVO en kennis van zaken zijn de pijlers van ons bedrijf. Spectro heeft de ambitie om uit te groeien tot Europese speler op het gebied van duurzame reinigingsmiddelen. Onze belangrijkste productgroepen zijn als volgt: Gebouwenreiniging- en onderhoud; Zorg; Horeca; Persoonlijke hygiëne; Voedingsmiddelenindustrie; Industrie. De producten worden verpakt in verpakkingen variërend van 20 ml flacons tot 1000 liter IBC s en tankauto s. Wij zijn gecertificeerd met ISO 9001 en het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning. Daarnaast hebben wij een groot aantal producten gecertificeerd met het Europees Ecolabel. Spectro is in handen van de familie Metternich. In 2014 hebben wij de Family Fundement Award gewonnen en mogen wij ons het 'Beste Familiebedrijf van Nederland' noemen. Momenteel werken er circa 45 mensen bij Spectro Mensen Medewerkers De zorg voor onze medewerkers staat voorop. Wij vinden het erg belangrijk dat onze medewerkers aan het einde van de werkdag weer net zo gezond naar huis gaan als dat ze aankwamen. Daarom is ons arbobeleid proactief, volledig geïntegreerd in onze dagelijkse werkzaamheden en gericht op het voorkomen van onveilige situaties en handelingen. Mede hierdoor is het aantal (bijna) incidenten gelijk gebleven op slechts 5 incidenten. Naast een veilige en gezonde werkomgeving, vinden wij het ook belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen. We geven aan iedereen trainingen op het gebied van chemische stoffen, er worden functie specifieke trainingen gegeven en er is aandacht voor individuele ontwikkeling. In het jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprek wordt samen met de medewerker bekeken wat de individuele ontwikkelingsbehoefte is. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7.1 jaar in dienst: een bewijs dat onze medewerkers graag bij ons werken Omgeving Wij voelen ons sterk verbonden met onze omgeving. Het merendeel van onze medewerkers woont binnen een straal van 15 km van onze fabriek. Vandaar dat we een bijdrage leveren aan een aantal regionale verenigingen en landelijke initiatieven zoals, St. Caritas, KWF, Oxfam Novib, DHRC, St. Carnavalsviering Heesch, Business Gala Oss, De Pas Heesch, Aurora, Brabant Zorg en 5.

6 Muts af Berg op. Bovendien levert Spectro een actieve bijdrage aan een aantal initiatieven om de lokale werkgelegenheid te verbeteren zoals de Kracht van Oss en Dat is Oss MVO Training Om het bewustzijn van duurzaamheid richting onze werknemers te vergroten, hebben wij eerder al gedragsmaatregelen ingevoerd. In 2014 zijn wij gestart met het geven van MVO trainingen aan het volledige personeel van Spectro. Belangrijkste onderdeel was het doornemen van de MVO doelstellingen en gedragsmaatrelen maar ook praktische tips om de eigen schoonmaak te verduurzamen Organogram De organisatiestructuur van Spectro is als volgt: 3.3. A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Afbeelding 1 FLO. DIR 1 Organisatiestructuur Spectro revisie Algemeen Spectro heeft in april 2011 met succes het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning (update 2010) geïmplementeerd binnen het volledige bedrijf. Het Charter is het zorgsysteem van de Europese Branchevereniging A.I.S.E. en kent veel overlapping met andere zorgsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, OHSAS en EMAS. Het Charter is echter branchespecifiek waardoor het dieper ingaat op kritieke punten voor producenten van reinigingsmiddelen. Voldoet men aan de strenge eisen, dan is de producent gerechtigd het logo te voeren op de verpakking. Meer informatie over Spectro en het Charter vindt u op de website: KPI en CSP Vereiste is om op alle punten jaarlijks te rapporteren middels Key Performance Indicators (KPI) en een continue meetbare verbetering te bereiken met behulp van de Charter Sustainability Procedures (CSP). De resultaten van alle deelnemende producenten worden jaarlijks verzameld. Hiermee wordt op Europees niveau het duurzaamheidbeleid van de branche aangetoond en kunnen wij ons vergelijken met de score van branchegenoten. 6.

7 3.4. Producten Private label Een groot gedeelte van de producten van Spectro wordt verkocht onder private label. De soorten klanten zijn als volgt te verdelen: - Groothandelaren: waarvan het private label of huismerk een onderdeel van het assortiment is. - Merken: bekende merken die de ontwikkeling en productie uitbesteden. - Loonproductie: klanten die zelf de recepturen en specificaties aanleveren. Spectro denkt actief met de klanten mee over het verbeteren van de private label producten bijvoorbeeld door verpakkingskeuze, doseermogelijkheden, duidelijke etikettering en instructies, veiligheidsinformatiebladen en productinformatiebladen Ecodos Spectro bundelt al haar expertise op het gebied van duurzaamheid in de Ecodos reinigingsconcepten. Want wij vinden dat duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. Daarom maken wij met Ecodos hooggeconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen en combineren we deze met slimme doseersystemen. Zo helpen we de schoonmaak efficiënter, hygiënischer, veiliger en milieuvriendelijker te maken. Dat is onze missie: de totale milieu- impact van onze producten verkleinen en de schoonmaakkosten verminderen. In 2014 is de omzet van Ecodos verder gegroeid. Er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe Ecodos concepten en het verder verbeteren van de huidige range. De komende jaren staan weer belangrijke Ecodos productintroducties gepland. Meer informatie over Ecodos is te vinden op de website: EU Ecolabel Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Commissie. Het beoordeelt non- food producten op de gehele levenscyclus. Daarnaast moet er aangetoond worden dat het product ook daadwerkelijk goed functioneert. Het EU Ecolabel is een belangrijke eis binnen aanbestedingen en o.a. Green Key certificering. Spectro heeft producten met het EU Ecolabel in de categorieën: Alles- & Sanitairreinigers (14), Zepen, Shampoos & Haarconditioners (6) en Handafwasmiddelen (2). Het afgelopen jaar is het aantal gecertificeerde producten flink gegroeid. Bovendien was Spectro in 2014 de eerste Nederlandse producent met producten in de categorie detergentia voor vaatwasmachines voor I&I gebruik (3) (target) Afbeelding 2 Ontwikkeling producten met EU Ecolabel 7.

8 3.5. Kwaliteit Kwaliteit is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Spectro. Dit wordt geborgd in onze ISO 9001 certificering en wij zijn dan ook continue bezig om de kwaliteit van onze producten en organisatie op een nog hoger niveau te brengen. Bovendien vinden wij de mening van onze klanten zeer belangrijk. In dat kader voeren wij jaarlijks het klanttevredenheid- onderzoek uit. In 2014 was de respons 27,9% en de scores als volgt: Relatie met Spectro Goed tot zeer goed Klachten Voldoende tot goed Orders Goed tot zeer goed Betaling Voldoende tot goed Assortiment Goed tot zeer goed Overige Voldoende tot goed Offertes Voldoende tot goed In de redenen waarom men producten bij Spectro koopt, heeft ten opzichte van vorige jaar slechts een zeer beperkte verschuiving plaatsgevonden. Dit is af te lezen in onderstaande tabel. Het mag duidelijk zijn dat klanten kiezen voor Spectro vanwege private label, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Afbeelding 3 Redenen om bij Spectro te kopen 3.6. Grondstoffen Spectro koopt jaarlijks een grote hoeveelheid chemische grondstoffen in. Wij zijn continue bezig met zoeken naar alternatieven. Dit uiteraard binnen de wettelijke kaders en zonder concessies te doen op de kwaliteit van onze producten. In 2015 is besloten om grondstoffen niet meer als KPI op te nemen in onze MVO Rapportage. Door sterk veranderende wetgevingen zoals CLP zijn wij niet meer in staat concrete doelstellingen op te stellen op dit gebied. Wel blijven wij onderzoek doen naar alternatieve, minder milieubelastende en veiligere grondstoffen. Zo worden onder andere alternatieven voor de milieu- en mensbelastende sequesteermiddelen NTA en EDTA steeds meer ingezet. Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden van de inzet van hernieuwbare bronnen inclusief duurzame afkomst zoals RSOP. In 2015 worden meer duurzamere conserveermiddelen ingezet en wordt er tevens veel research gedaan naar alternatieve desinfectiemiddelen. 8.

9 4. Issues 4.1. Afval Algemeen Wij creëren als bedrijf afval. Afvalscheiding vindt echter inmiddels tot op detail in ons bedrijf plaats. Door doordachte inkoop en slimme productiemethodieken houden wij onze hoeveelheid afval tot een absoluut minimum Score & doelstellingen Afval wordt gerapporteerd in het Charter (KPI 9). De scores van Spectro zijn als volgt: 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Afbeelding 4 Hoeveelheid afval in KG per ton eindproduct Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt, in 2014 hebben wij de hoeveelheid afval per ton eindproduct met 1,5% gereduceerd en is de doelstelling exact gehaald Toekomst Onder andere door recycling en het kritisch bekijken van transportverpakkingen willen we de afvalstroom met 2% verder reduceren in Zo zijn er concrete stappen genomen op het gebied van verantwoorde kunststof recycling Verpakkingen (target) 2013 (market) Algemeen Verpakkingen hebben een grote invloed op de milieu impact van onze producten. De door ons gebruikte verpakkingen zijn ruwweg in twee soorten te verdelen: kunststof en karton. Beide verpakkingssoorten zijn goed te recyclen maar er zijn altijd verbeterpunten te vinden Score & doelstellingen Spectro heeft momenteel 100% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. De doelstelling van 100% in 2014 is hiermee, in samenwerking met onze leveranciers, gehaald. In 9.

10 2014 zijn wij gestart met de actieve omschakeling naar dozen van ongebleekt karton. De doelstelling was 90% maar 85% is uiteindelijk gehaald in Toekomst Voor 2015 willen wij het percentage dozen van ongebleekt karton verder omhoog brengen naar 90%. Verder zullen er in 2015 meer verpakkingen gemaakt worden van gerecycled kunststof en/of lichtgewicht Water Algemeen Water is de belangrijkste grondstof voor reinigingsmiddelen. Hoewel er in Nederland nog geen directe noodzaak is om drinkwater te besparen, moeten we wel zuinig zijn met het verbruik van ons drinkwater. Bovendien hebben we een voorbeeldfunctie voor het buitenland waar vaak wel een waterschaarste is. Daarom doet Spectro er alles aan om zoveel mogelijk waterbesparing te realiseren Score & doelstellingen Ons totale waterverbruik wordt jaarlijks gerapporteerd in verband met Charter (KPI 8). De scores van Spectro zijn als volgt: 2,00 1,50 1,00 0,50 0, (target) 2013 (market) Afbeelding 5 Score waterverbruik in m3 per ton eindproduct Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt, hoofdreden is een serieuze lekkage gedurende anderhalve maand. Hierdoor is de doelstelling van 5% reductie per ton eindproduct voor 2014 niet gehaald en is het waterverbruik met maar liefst 34% gestegen Toekomst Onder andere door de productie van verder geconcentreerde producten, de gedragsmaatregelen en een nog strakkere monitoring op het maandelijks verbruik zijn we voornemens om het waterverbruik met 20% per ton eindproduct te reduceren. 10.

11 4.4. Energie Algemeen Een fabriekspand zoals dat van Spectro vergt veel energie in het gebruik. Denk hierbij aan het verwarmen van productieruimtes, magazijnen en kantoren maar ook elektra verbruik van verlichting, machines en apparatuur en de CO2 uitstoot van onze bedrijfsauto s Score & doelstellingen Gas wordt ingekocht middels GasNeutral Verified Carbon Standard. Elektriciteit wordt ingekocht als duurzame energie. Wij meten onze energiescore aan de hand van drie factoren: gas, elektra en CO2 (KPI 7). De scores zijn hieronder af te lezen: 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0, (target) 2013 (market) Afbeelding 7 Verbruikte hoeveelheid energie in GJ per ton eindproduct 50,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0, (target) Afbeelding 6 Hoeveelheid CO2 in KG per ton eindproduct 2013 (market) In 2014 zijn we tevens gestart met het exact berekenen van de CO2 uitstoot van onze bedrijfsauto s. Hierdoor zijn, in combinatie met de nieuwbouw, de waardes hoger uitgepakt. Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. In 2014 is de hoeveelheid energie per ton eindproduct gestegen met 19% en de uitstoot energie met 11%. De doelstellingen van 2% reductie voor energie en 5% reductie voor CO2 zijn beide dus niet gehaald Toekomst Wij zijn voornemens om, ondanks de grotere fabriek, beide KPI s te reduceren met 3% per ton eindproduct. Onder andere door ingebruikname van loading docks, het verlagen van minimum opslagtemperaturen voor bepaalde grondstoffen en duurzamere bedrijfsvoertuigen. 11.

12 4.5. Training & personeel Algemeen Correct gebruik van onze producten is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Daarom besteden we veel aandacht aan het geven van trainingen aan vakgroothandel en eindgebruikers. We vinden dit zo belangrijk dat daarom is besloten om dit als concrete doelstelling op te nemen in ons MVO rapportage Score & doelstellingen In 2014 zijn 224 personen getraind door Spectro, dat is 0,25% van het totaal aantal getrainde personen van bedrijven binnen de Charter. De scores van de afgelopen jaar zijn af te lezen in onderstaande tabel: (target) Afbeelding 8 Aantal getrainde personen Toekomst In 2015 zal wederom veel aandacht gegeven worden aan trainingen. Daarom is de doelstelling van 2015 dat wij 240 mensen een training geven. 12.

13 5. Colofon Deze MVO Rapportage is opgesteld door: Angelo van den Berg, KAM coördinator Spectro B.V. Laurens Metternich, Marketing Directeur Spectro B.V. Heeft u vragen of opmerkingen over dit verslag kunt u ons ook telefonisch bereiken: Belangrijke gegevens gebruikt in deze rapportage komen uit het A.I.S.E. Activity & Sustainability report welke te downloaden is via deze url: Spectro is lid van: Denk aan het milieu voordat u dit document print. 13.

MVO Rapportage 2013-2014

MVO Rapportage 2013-2014 MVO Rapportage 2013-2014 Spectro B.V. Postbus 699 5340 AR Oss Nederland www.spectro.nl Mei 2014 Voorwoord Geachte lezer, Hierbij alweer de tweede MVO rapportage van Spectro. Wij gaan door op het ingeslagen

Nadere informatie

MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland

MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland MVO Rapportage 2012 Spectro B.V. Postbus 699 5340 AR Oss Nederland www.spectro.nl Mei 2013 Voorwoord Ik ben trots u ons eerste MVO jaarrapportage aan te bieden. Spectro zet daarmee een mijlpaal door dit

Nadere informatie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Presenta(e 2015 Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Kerncijfers Familiebedrijf Opgericht 1986 45 werknemers Lid N.V.Z./ A.I.S.E. ISO

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept Rela Green een duurzame keuze Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! Rela Green Ecolabel Als leverancier van professionele reinigingsmiddelen

Nadere informatie

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord Duurzaam en doeltreffend schoonmaken Ecologisch verantwoord Vive, in één keer dubbel schoonmaken: duurzaam en doeltreffend Vive draait om leven. Levenslust. Vitaliteit. Een goed gevoel. Vive is de naam

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

onze heldere kijk op professionele hygi ne

onze heldere kijk op professionele hygi ne onze heldere kijk op professionele hygi ne Professionele hygiëne al 50 jaar specialist Dagelijkse reiniging en desinfectie; het is noodzakelijk om een hygiënische en veilige omgeving te creëren. Hoewel

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017

Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017 1 Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017 Inhoud Samenvatting 1. Inleiding 2. Footprint 2016 3. Gerealiseerde reductie 4. Trends en ontwikkelingen 5. KPI 2017

Nadere informatie

Easy. Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens.

Easy. Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens. Easy Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens. Over Ecodos Duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. Daarom maken wij hooggeconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen

Nadere informatie

MVO Programma

MVO Programma 2017-2020 Inleiding Jan Bakker heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in de agrarische sector en de grond-, wegen waterbouw. We zijn gegroeid en geprofessionaliseerd, maar met behoud van onze eigen

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer,

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer, Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 2 februari 218 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Landal GreenParks

Duurzaamheid bij Landal GreenParks Duurzaamheid bij Landal GreenParks Kenniswerkplaats Vitale Vakantieparken Noord-Veluwe Harderwijk - 18 februari 2015 Landal een duurzame organisatie? Onze belofte naar de gasten Waarom D&BO? Externe

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

Energiebeoordelingsverslag 2016

Energiebeoordelingsverslag 2016 Energiebeoordelingsverslag 2016 Datum: 7 maart 2017 Paraaf directie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3. Energieverbruik

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor -

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor - Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij - met de natuur als mentor - KIVI 23 september 2014 Inclusief en circulair innoveren en co-creëren door te inspireren Geanne van Arkel Sustainable

Nadere informatie

Energie en emissiebeleid

Energie en emissiebeleid Energie en emissiebeleid Proludic B.V. wil voortdurend zoeken naar mogelijkheden voor meer energie en milieuvriendelijke uitvoering van de werkzaamheden en streeft naar continue verbetering. Om deze reden

Nadere informatie

Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie!

Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie! Communicatiebericht 2018 10-12-2018 Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie! VAN EIJK LEIDEN heeft zich ten doel gesteld om haar energie- en brandstofverbruik te reduceren. De doelstelling voor 2025 is 25%

Nadere informatie

CO 2 footprint rapportage Uzin Utz

CO 2 footprint rapportage Uzin Utz CO 2 footprint rapportage 2018 Uzin Utz 1 januari 2018 t/m 31 december 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding en samenvatting 1.1. Inleiding 1.2. Samenvatting 2. CO2 reductiebeleid 2.1. Visie 2.2.

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H.

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H. Koopmans Bouw b.v. 10 Selectie ketenanalyses CO 2 emissie Marssteden 66 7547 TD Enschede Postbus 461 7500 AL Enschede Telefoon 053-4 600 600 Fax 053-4 600 622 enschede@koopmans.nl www.koopmans.nl Bank

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014

Arnold Maassen Holding BV. Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 Arnold Maassen Holding BV Voortgangsrapportage scope 1 en 2 1e halfjaar 2014 G.R.M. Maassen 24-10-2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Scope 1 en 2... 3 2.1 Voortgang in relatie tot reductiedoelstellingen....

Nadere informatie

De brug naar Duurzame techniek

De brug naar Duurzame techniek ar duurzame tech a n g u niek r b e d Samenleving Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor de samenleving, de aarde en de onderneming in balans is. Steeds

Nadere informatie

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015 plan 2014-2015 Inzake 20 Tinten Groen CO2-prestatieladder Certificering Continuering 2013-2014 Datum : September 2015 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2014 2015 September 2015 pag. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Periodieke rapportage e helft. N.C. Zwart Verhuur BV

Periodieke rapportage e helft. N.C. Zwart Verhuur BV Periodieke rapportage 2017 1 e helft N.C. Zwart Verhuur BV met de werkmaatschappijen: - Zwart Infracare BV - N.C. Zwart BV - Handelsonderneming De Pijp BV Wervershoof, september 2017 (versie 170908) Auteur:

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2016 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2015 2016 Versie 2 2016 pag. 1. INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 3 2. doelstellingen

Nadere informatie

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer,

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer, Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 14 november 2016 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 3.D. Actieve deelname initiatieven (2016.001)website.docx Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Actieve deelname initiatief...

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2018 H1

Periodieke rapportage 2018 H1 Periodieke rapportage 2018 H1 Oktober 2018 Inhoud 1. Analyse van de voortgang... 3 1.1 Projecten met gunningsvoordeel... 3 1.2 Voortgang reductiedoelstellingen... 3 1.3 Verbeterpunten... 5 1. Analyse van

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2013 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2013 2014 Augustus 2013 pag. 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 2. doelstellingen

Nadere informatie

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Status: Definitief Datum van uitgifte: 16-08-2015 Datum van ingang: 07-09-2015 Versienummer: 1.0 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. CO 2 EMISSIES 1E HALFJAAR 2015... 4 2.1

Nadere informatie

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1 CO₂-Prestatieladder Hoogstraten Wegenbouw is sinds 2014 gecertificeerd op niveau 3 voor de CO₂ - Prestatieladder. Er is een plan van aanpak geschreven conform de norm ISO 14064-1. Hieruit is over 2013

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2017

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2017 Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2017 pag. 1. INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 3 2. Communicatie doelstellingen 3 3. Doelgroepen 4 4. Communicatiemiddelen

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Reductiedoelstellingen & Reductiemaatregelen

Reductiedoelstellingen & Reductiemaatregelen Reductiedoelstellingen & Reductiemaatregelen Akkoord directie 1. Introductie 2. Doelstellingen 3. Subdoelstellingen 3.1. Subdoelstellingen kantoren Brienissen Groen 3.2. Subdoelstellingen bedrijfsauto

Nadere informatie

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer,

Memo. extern. Geachte Mevrouw / Heer, Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 18 december 218 Betreft: Voortgangsrapportage CO2-prestatieladder,

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2.

Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2. Coolmark MVO Jaarverslag 2014 Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2.2 Minimale milieubelasting...

Nadere informatie

Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013

Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013 Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013 Geachte relatie, In de vorige nieuwsbrief (nr.3 maart 2013) van Heatpoint hebben wij u uitgebreid geïnformeerd over de Innovation Award die wij hebben gewonnen. Samengevat

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

2015 Scope 1 32 % Scope 2 5 % Scope 3 6 %

2015 Scope 1 32 % Scope 2 5 % Scope 3 6 % Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 15 april 2015 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

Energie Auditverslag (periode 2016)

Energie Auditverslag (periode 2016) Energie Auditverslag (periode 2016) Son, Maart 2017 Pagina 1 van 6 1. Introductie A. Jansen B.V. heeft een inventarisatie uitgevoerd over alle energiestromen binnen haar bedrijfsvoering. Dit document geeft

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 Versienummer: 2 Versie datum: 2-11-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2015 Revisie:

Nadere informatie

Duurzaamheid en Responsible Care

Duurzaamheid en Responsible Care Duurzaamheid en Responsible Care Verbond van Handelaren in Chemische producten Maart 2017 Samenvatting ESG Om te komen tot een meer duurzame wereld, vraagt het VHCP aandacht voor ESGfactoren Hoofdthema

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V.

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Schilderwerken De Boer Obdam B.V. Auteurs: De heer R.J.M. de Boer (Schilderwerken De Boer Obdam B.V.) De heer R.J. van Stralen (Schilderwerken De Boer

Nadere informatie

Periodieke Rapportage 2 e helft 2016

Periodieke Rapportage 2 e helft 2016 Periodieke Rapportage 2 e helft 2016 Datum: Paraaf directie: 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode

Nadere informatie

Kwantitatieve doelstellingen en energiemanagementplan

Kwantitatieve doelstellingen en energiemanagementplan Kwantitatieve doelstellingen en energiemanagementplan Documentatie Ko Hartog Verkeerstechniek B.V. Invalshoek B: Reductie Opgesteld door: Milo Arens Datum: 23-4-19 Inhoud Kwantitatieve doelstellingen en

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3..1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Versienummer: 1 Autorisatiedatum: 01-04-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

3.A.1 Carbon Footprint Rapportage Allinq Group 2017

3.A.1 Carbon Footprint Rapportage Allinq Group 2017 3.A.1 Carbon Footprint Rapportage Allinq Group 2017 Eigenaar: Wim Beukers Versie: 3.0 Classificatie: Openbaar Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Afbakening... 3 2.1 Organisatiegrenzen... 3 2.2 Korte beschrijving

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie 2012

Voortgang CO 2 reductie 2012 Voortgang CO 2 reductie 2012 Datum: augustus 2013 Versie: 1.0 Door: Technisch Handels Bureau Rensa BV (Jur Hofland) Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Duurzaamheidsbeleid... 4 2. Doelstellingen... 5 3. Energie

Nadere informatie

CO2 footprint rapportage e half jaar

CO2 footprint rapportage e half jaar CO2 footprint rapportage 2017 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon: 038 85

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2011 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 19-04-2012 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2016 H1

Periodieke rapportage 2016 H1 Periodieke rapportage 2016 H1 28 september 2016 Datum:... Paraaf directie:... 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar

Nadere informatie

Reductie: Mourik Industrie gaat voor CO2-Management. 3.B.1 Plan van aanpak. Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche

Reductie: Mourik Industrie gaat voor CO2-Management. 3.B.1 Plan van aanpak. Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Reductie: 3.B.1 Plan van aanpak Mourik Industrie gaat voor CO2-Management Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Pagina 1 van 10 Mourik Industrie Postbus 1202, 3180 AE Rozenburg

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator

CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator Goedgekeurd door R. Roffel Operationeel Directeur Datum opgesteld 31-01-2017 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

KERNTHEMA VI ENERGIENEUTRALE BEDRIJFSVOERING MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES

KERNTHEMA VI ENERGIENEUTRALE BEDRIJFSVOERING MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES KERNTHEMA VI MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES Dit kernthema milieu, grondstoff en, energie en emissies geeft de gevolgen van de activiteiten van Aqualectra weer rondom dit onderwerp. Onder dit

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017

Factsheet CO2-Prestatieladder 2017 Beleid Duurzaam ondernemen speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van Schuitemaker. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu, gezondheid

Nadere informatie

REVIEW CO2-REDUCTIEDOELSTELLINGEN VAN DEN HEUVEL AANNEMINGSBEDRIJF B.V.

REVIEW CO2-REDUCTIEDOELSTELLINGEN VAN DEN HEUVEL AANNEMINGSBEDRIJF B.V. REVIEW CO2-REDUCTIEDOELSTELLINGEN VAN DEN HEUVEL AANNEMINGSBEDRIJF B.V. Projectgegevens Opsteller B. Ketelaars Versie 2013-1 Status Definitief Naam Datum Paraaf CO2 Verantwoordelijke B. Ketelaars 28-08-2013

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2017 H1. November 2017

Periodieke rapportage 2017 H1. November 2017 Periodieke rapportage 2017 H1 November 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode 4 1.5 Verificatie

Nadere informatie

Kwantitatieve reductiedoelstelling

Kwantitatieve reductiedoelstelling CO 2 Prestatieladder Kwantitatieve reductiedoelstelling Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.1, 3.B.2, 4.B.1, 1.D.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 18 april 2014 Inhoudsopgave 1.0

Nadere informatie

Stubbe Logistiek MVO met handen en voeten

Stubbe Logistiek MVO met handen en voeten Stubbe Logistiek MVO met handen en voeten Even voorstellen Xander van der Veeke, 40 jaar Sportief; o.a. voetbal, hardlopen Genieten (werk, vakanties, lekker eten) Getrouwd met Patricia Zoons Tim & Brent

Nadere informatie

Product Sustainability Indicator

Product Sustainability Indicator Product Sustainability Indicator Waarom een scorecard? Duurzaam bouwen is al lang geen trend meer. De vraag naar duurzame gebouwen groeit en daarmee de vraag naar duurzame producten. Maar wat is een duurzaam

Nadere informatie

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak -

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - Een praktische training over maatschappelijk verantwoord ondernemen voor KMO s Harelbeke, 6 juni 2007 Agenda De omgeving van KMO s hecht steeds meer

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT Periode januari t/m juni 2016 Ploegmakers Groep BV

CARBON FOOTPRINT Periode januari t/m juni 2016 Ploegmakers Groep BV Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 26-9-2016 Versie 1.0 CARBON FOOTPRINT Periode januari t/m juni 2016 Ploegmakers Groep BV Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Wijzigingen Versie Omschrijving

Nadere informatie

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke... 3

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2012 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 08-04-2013 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Voeg hier uw bedrijfslogo in. Lean and Green Award. Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF]

Voeg hier uw bedrijfslogo in. Lean and Green Award. Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF] Voeg hier uw bedrijfslogo in Lean and Green Award Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF] Opgesteld door: Versie: Voorwoord Dit is het format voor het Plan van Aanpak dat nodig is voor het behalen van de Lean &

Nadere informatie

Memo Scope 1 32 % Scope 2 5 % Scope 3 6 %

Memo Scope 1 32 % Scope 2 5 % Scope 3 6 % Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 6 april 2016 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

Search CO2 footprint. Rapportage

Search CO2 footprint. Rapportage Search CO2 footprint Rapportage 2015 1 Inleiding Search heeft de ambitie om op termijn haar positieve footprint ten opzichte van 2011 te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar

Nadere informatie

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris 2013 Visser Assen Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien juni 2014 Definitief S.G. Jonker R. van der Veen AMK Inventis Advies en Opleiding 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3

2016/ Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2017 Datum: Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 2016/ 2017 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2017 Datum: 27-11-2017 Opgesteld door: Monique Harmsen Versie: 1.3 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Cyber Adviseurs Milieubarometer - 2012 Cyber Adviseurs Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: april 2014 Concept Versie 1 Maart 2014 Pagina

Nadere informatie

Memo. extern. Beste belanghebbende,

Memo. extern. Beste belanghebbende, Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Alle belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 10 april 2014 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

Carbon footprint. M. Van der Spek Hoveniersbedrijf

Carbon footprint. M. Van der Spek Hoveniersbedrijf Carbon footprint M. Van der Spek Hoveniersbedrijf Datum: 3 oktober 2011 Status: definitief Carbon footprint M. Van der Spek Hoveniersbedrijf Bedrijfsgegevens Bedrijf: M. Van der Spek Hoveniersbedrijf Bezoekadres:

Nadere informatie