MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland"

Transcriptie

1 MVO Rapportage 2012 Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland Mei 2013

2 Voorwoord Ik ben trots u ons eerste MVO jaarrapportage aan te bieden. Spectro zet daarmee een mijlpaal door dit als eerste MKB producent van reinigingsmiddelen te realiseren. Spectro zet zich krachtig in op het gebied van MVO om zo een solide basis te creëren voor onze toekomst. MVO bij Spectro onderscheiden wij op twee niveaus: bedrijfsniveau en productniveau. Op bedrijfsniveau zijn wij continue bezig om onze processen te verduurzamen. Denk hierbij aan zaken zoals water- & energiebesparing, recycling, veiligheid voor personeel, afvalscheiding en vermindering. Dit wordt onafhankelijk getoetst in ons zorgsysteem het Charter for Sustainable Cleaning. Op productniveau zijn wij steeds bezig onze reinigingsmiddelen en concepten te optimaliseren op het gebied van milieubelasting, veiligheid en kostenbesparing. Bijvoorbeeld door certificeringen zoals het Europees Ecolabel maar ook door het ontwikkelen en leveren van doseersystemen en trainingen voor eindgebruikers en distributeurs. Spectro is bovendien als familiebedrijf nauw betrokken bij haar omgeving en markt. Kortom: als het gaat om MVO zit u goed bij Spectro, dit rapport geeft u inzicht hoe wij dit alles realiseren. Ik wens u veel leesplezier! C.W.L. Metternich Directeur / eigenaar Spectro B.V. 2.

3 1. Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Bedrijfsprofiel Korte introductie van Spectro B.V Mensen Medewerkers Omgeving Gedragsmaatregelen Organogram A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Algemeen Eisen KPI en CSP Producten Private label Ecodos EU Ecolabel Kwaliteit Issues Afval Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Water Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Verpakkingen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Energie Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Grondstoffen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Colofon

4 2. Samenvatting Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van reinigingsmiddelen. De zorg voor onze medewerkers staat voorop: gezondheid, veiligheid, training en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijke onderwerpen. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7,1 jaar in dienst: een bewijs dat ons personeel graag bij ons blijft. De regionale binding is zeer belangrijk voor ons. Spectro is gecertificeerd met het Charter for Sustainable Cleaning, deze toetst de organisatie onafhankelijk op onder andere grondstoffengebruik en selectie, verpakkingenkeuze, afvalbeperking, gezondheid en veiligheid, product en productgebruik. Spectro heeft producten met het EU Ecolabel in de categorieën: Alles- & Sanitairreinigers (11) en Zepen, Shampoos & Haarconditioners (3). Doelstelling is om in 2013 met minimaal 3 nieuwe producten te komen van het EU Ecolabel. De volgende issues inclusief doelstellingen zijn geformuleerd door Spectro: Afval: Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom willen wij op onze totale afvalstroom 5% reductie bereiken door kritisch te kijken naar transportverpakkingen van inkoopartikelen en onze gedragsmaatregelen. Water: Spectro scoort gunstig ten opzichte van de markt, mede door de grote besparingen in 2011 en 2012 door hergebruik van restwater dat vrijkomt tijdens productie opnieuw in te zetten in diverse spoelprocessen en meer productie van geconcentreerdere producten. Desondanks zijn wij voornemens om in 2013 een waterbesparing van 1% te realiseren met hulp van onze gedragsmaatregelen en het verdere concentreren van producten. Verpakkingen: Spectro heeft momenteel 83,5% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. Eind 2013 moet dit percentage verhoogd worden naar 90%. Hierbij zal in samenwerking met onze leveranciers op korte termijn gekeken worden hoe deze omschakeling zo snel mogelijk kan plaatsvinden. Energie: Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. Hierbij moet opgemerkt worden dat in 2012 een inhaalslag is gemaakt in de verbetering van verlichting op de werkplek om deze veiliger en aangenamer te maken. Dit heeft wel resulteert in een hoger stroomverbruik. Vanaf 2013 zal Spectro uitsluitend groene stroom inkopen en wordt het gas CO2 gecompenseerd. Er vallen daarnaast in 2013 besparingen te behalen door onder andere te experimenteren met lagere temperaturen in opslagruimtes en onze gedragsmaatregelen. Dit moet eindelijk resulteren in een reductie van 3%. Grondstoffen: Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt op het ratio Poorly Biodegradable Organics (PBO). Daarom zijn wij in 2013 zijn voornemens PBO s met 5% te verlagen door kritisch te kijken naar de huidige PBO s en actief op zoek te gaan naar alternatieven. 4.

5 3. Bedrijfsprofiel 3.1. Korte introductie van Spectro B.V. Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van reinigings- middelen onder private label voor voornamelijk de professionele markt. Spectro beschikt over een eigen laboratorium waar de producten worden ontwikkeld (op dit moment beschikt Spectro over zo n 1000 eigen recepturen). De producten zijn te verdelen onder de volgende productgroepen: Gebouwreiniging en - onderhoud; Horeca; Voedingsmiddelenindustrie; Desinfectie; Industriële reiniging; Automotive; Handreiniging; Wasverzorging; Dierverzorging; Overige reinigingsmiddelen. De producten worden verpakt in verpakkingen variërend van 20 ml flacons tot 1000 liter IBC s. Wij zijn gecertificeerd met ISO 9001 en het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning. Daarnaast hebben wij 14 producten gecertificeerd met het Europees Ecolabel. Spectro is in 1986 opgericht door C.W.L. Metternich. Momenteel werken er circa 45 mensen bij Spectro. Jaarlijks produceren wij 6 miljoen liter reinigingsmiddelen Mensen Medewerkers De zorg voor onze medewerkers staat voorop. Een proactief Arbobeleid gericht op gezond en veilig werken is volledig geïntegreerd in onze dagelijkse werkzaamheden. Wij trainen onze medewerkers meerdere keren per jaar op het gebied van veiligheid. Onveilige arbeids- omstandigheden worden structureel aangepakt in het Risico Inventarisatie & Evaluatie- overleg. Naast een veilige en gezonde werkomgeving, vinden wij het ook belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Naast de verplichte trainingen die eenieder volgt, zijn er functiespecifieke trainingen en is er aandacht voor individuele ontwikkeling. In het jaarlijkse functionering- en beoordelingsgesprek wordt per medewerker bekeken wat de ontwikkelingsbehoefte is. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7,1 jaar in dienst: een bewijs dat onze werknemers graag bij ons blijven. 5.

6 Omgeving Wij voelen ons sterk verbonden met onze omgeving. Het merendeel van onze medewerkers woont binnen een straal van 15 km van onze fabriek. Vandaar dat we een bijdrage leveren aan een aantal regionale verenigingen en initiatieven, zoals Scouting Heesch en diverse carnavalsverenigingen. Daarnaast steunen wij landelijke goede doelen zoals KWF, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib en NCFS. Bovendien levert Spectro een actieve bijdrage aan een aantal initiatieven om de lokale werkgelegenheid te verbeteren zoals de Kracht van Oss en Dat is Oss Gedragsmaatregelen Om het bewustzijn van duurzaamheid richting onze werknemers te vergroten, hebben wij zogeheten gedragsmaatregelen ingevoerd. Op een aantal prominente plekken in ons bedrijf hangen kaarten waarop we een aantal belangrijke aspecten benadrukken. De gedragsmaatregelen zijn gebaseerd op de volgende punten: - Energiebeparing; - Waterbesparing; - Afvalscheiding; - Printpapierbesparing Organogram De bedrijfsstructuur van Spectro is als volgt: 3.3. A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Afbeelding 1 FLO. DIR 1 Organisatiestructuur Spectro revisie Algemeen Spectro heeft in april 2011 met succes het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning (update 2010) geïmplementeerd binnen het volledige bedrijf. Het Charter is het zorgsysteem van de Europese Branchevereniging A.I.S.E. en kent veel overlapping met andere zorgsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, OHSAS en EMAS. Het Charter is echter branche specifiek waardoor het dieper ingaat op kritieke punten voor producenten van reinigingsmiddelen. Voldoet men aan de strenge eisen, dan is de producent gerechtigd het logo te voeren op de verpakking. 6.

7 Eisen Het Charter toetst de organisatie onafhankelijk op onder andere de volgende onderdelen: Grondstoffengebruik en - selectie; Verpakkingenkeuze; Afvalbeperking; Gezondheid en veiligheid; Product en productgebruik KPI en CSP Vereiste is om op alle punten jaarlijks te rapporteren middels Key Performance Indicators (KPI) en een continue meetbare verbetering te bereiken met behulp van de Charter Sustainability Procedures (CSP). De resultaten van alle deelnemende producenten worden jaarlijks verzameld. Hiermee wordt op Europees niveau het duurzaamheidbeleid van de branche aangetoond en kunnen wij ons vergelijken met de score van branchegenoten Producten Private label Het merendeel van de producten van Spectro wordt verkocht onder private label. De soorten private label klanten zijn als volgt te verdelen: - Groothandelaren: waarvan het private label of huismerk een onderdeel van het assortiment is. - Merken: bekende merken die de ontwikkeling en productie uitbesteden. - Loonproductie: klanten die zelf de recepturen en specificaties aanleveren. Spectro probeert actief met de klanten mee te denken over het verbeteren van de private label producten bijvoorbeeld door verpakkingskeuze, duidelijke etikettering en instructies, veiligheidsinformatiebladen en productinformatiebladen Ecodos Enkele jaren geleden is Spectro begonnen al haar expertise op het gebied van duurzaamheid te bundelen in één reinigingsconcept: Ecodos. Bij Ecodos worden hooggeconcentreerde ecologische reinigingsmiddelen gekoppeld aan efficiënte doseerapparatuur. De apparatuur zorgt voor altijd de juiste dosering. Hierdoor wordt overdosering uitgesloten. De Ecodos dispensers worden aan de klanten in bruikleen ter beschikking gesteld. Ecodos heeft momenteel een productlijn voor de keuken en voor het interieur. Beide productlijnen voorzien in zeker 95% van de dagelijkse reinigingsbehoefte. Ecodos maakt gebruik van cijfers en kleurcodering waardoor het voor iedere gebruiker eenvoudig en veilig te gebruiken is. Belangrijk aspect rondom Ecodos is training op het gebied van duurzaam, veilig en gezond werken. Het merendeel van de Ecodos producten zijn gecertificeerd met het Europees Ecolabel. De producten worden verpakt in zakjes waarbij de laatste druppel wordt benut en er zeer weinig restafval is. 7.

8 Ecodos vertegenwoordigt een belangrijk gedeelte van de omzet van Spectro. De producten worden verdeeld door een betrouwbaar dealernetwerk. Bovendien ontstaat er door de unieke producten een langdurige en duurzame relatie met zowel de dealer als eindgebruiker. Duizenden gebruikers werken inmiddels naar volle tevredenheid met Ecodos EU Ecolabel Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Commissie. Het beoordeelt non- food producten op de gehele levenscyclus. Voor onze producten zijn dat bijvoorbeeld de grondstoffen, verpakking en afbraakfase. Daarnaast moet er aangetoond worden dat het product ook daadwerkelijk goed functioneert middels praktijk- of onafhankelijke laboratoriumtesten. Spectro heeft producten met het EU Ecolabel in de categorieën: Alles- & Sanitairreinigers (11) en Zepen, Shampoos & Haarconditioners (3). Doelstelling is om in 2013 met minimaal 3 nieuwe producten te komen van het EU Ecolabel (target) Afbeelding 2 Ontwikkeling producten met EU Ecolabel 3.5. Kwaliteit Kwaliteit is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Spectro. Dit wordt geborgd in onze ISO 9001 certificering en wij zijn dan ook continue bezig om de kwaliteit van onze producten en organisatie op een nog hoger niveau te brengen. Bovendien vinden wij de mening van onze klanten zeer belangrijk. In dat kader voeren wij jaarlijks het klanttevredenheids- onderzoek uit. In 2012 was de respons 23,9% en de scores als volgt: Relatie met Spectro Goed tot zeer goed Assortiment Voldoende tot goed Orders Goed tot zeer goed Betaling Voldoende tot goed Klachten Voldoende tot goed Overige Voldoende tot goed Offertes Voldoende tot goed In de redenen waarom men producten bij Spectro koopt heeft een behoorlijke verschuiving plaats gevonden: kwaliteit staat tegenwoordig net zo hoog als private label, leverbetrouwbaar- heid maakt een inhaalslag. Terwijl voorheen private label veruit bovenaan stond. Men kiest dus steeds meer voor kwaliteit dan voor private label. MVO is in 2012 toegevoegd aan de vragenlijst. 100% 80% 60% 40% 20% 0% Afbeelding 3 Redenen om bij Spectro te kopen 8.

9 4. Issues 4.1. Afval Algemeen Helaas creëren wij als bedrijf afval. Afvalscheiding vindt inmiddels tot op detail in ons bedrijf plaats. Door doordachte inkoop en slimme productiemethodieken houden wij onze hoeveelheid afval tot een absoluut minimum Score & doelstellingen Afval wordt gerapporteerd in het Charter (KPI 9). De scores van Spectro zijn als volgt: 15,00 10,00 5,00 0, (target) 2011 (market) Afbeelding 4 Hoeveelheid afval in KG per ton eindproduct Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom willen wij op onze totale afvalstroom 5% reductie bereiken door kritisch te kijken naar transportverpakkingen van inkoopartikelen en onze gedragsmaatregelen Toekomst De grootste besparing op afval is te vinden in de transportverpakkingen van inkoopartikelen. Dit zal dan ook in de toekomst verder onderzocht worden hoe we dit kunnen aanpakken Water Algemeen Water is de belangrijkste grondstof voor reinigingsmiddelen. Hoewel er in Nederland nog geen directe noodzaak is voor drinkwater besparen, moeten wel zuinig zijn met het verbruik van ons drinkwater. Bovendien hebben we een voorbeeldfunctie voor het buitenland waar vaak wel een waterschaarste is. Daarom doet Spectro er alles aan om zoveel mogelijk waterbesparing te realiseren. 9.

10 Score & doelstellingen Ons totale waterverbruik wordt jaarlijks gerapporteerd in verband met ons Charter (KPI 8). De scores van Spectro zijn als volgt: 1,50 1,00 0,50 0, (target) 2011 (market) Afbeelding 5 Score waterverbruik in m3 per ton eindproduct Spectro scoort gunstig ten opzichte van de markt, mede door de grote besparingen in 2011 en 2012 door hergebruik van restwater dat vrijkomt tijdens productie opnieuw in te zetten in diverse spoelprocessen en meer productie van geconcentreerdere producten. Desondanks zijn wij voornemens om in 2013 een waterbesparing van 1% te realiseren met hulp van onze gedragsmaatregelen en het verdere concentreren van producten Toekomst Spectro zal de komende tijd nog meer aandacht besteden aan het verder concentreren van producten met behulp van nieuwe technieken gecombineerd met innovatieve doseersystemen Verpakkingen Algemeen Verpakkingen hebben een grote invloed op de milieu impact van onze producten. De door ons gebruikte verpakkingen zijn ruwweg in twee soorten te verdelen: kunststof en karton. Beide verpakkingssoorten zijn goed te recyclen maar er zijn altijd verbeterpunten te vinden Score & doelstellingen Spectro heeft momenteel 83,5% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. Eind 2013 moet dit percentage verhoogd worden naar 90%. Hierbij zal in samenwerking met onze leveranciers op korte termijn gekeken worden hoe deze omschakeling zo snel mogelijk kan plaatsvinden Toekomst Op korte termijn gaan wij de mogelijkheden bekijken van het overschakelen naar dozen van ongebleekt karton en FSC gecertificeerd materiaal. Daarnaast lopen er meerdere projecten omtrent kunststof verpakkingen gemaakt van 100% gerecycled kunststof. Verder zal er nog meer aandacht besteed worden aan doseersystemen. 10.

11 4.4. Energie Algemeen Een fabriekspand zoals dat van Spectro vergt veel energie in het gebruik. Denk hierbij aan het verwarmen van productieruimtes, magazijnen en kantoren maar ook elektra verbruik van verlichting, machines en apparatuur Score & doelstellingen Wij meten onze energiescore aan de hand van drie factoren: gas, elektra en CO2 (KPI 7). De scores zijn hieronder af te lezen: 2,00 1,50 1,00 0,50 0, (target) 2011 (market) 60,00 50,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0, (target) 2011 (market) Afbeelding 7 Verbruikte hoeveelheid energie in GJ per ton eindproduct Afbeelding 6 Hoeveelheid CO2 in KG per ton eindproduct Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. Hierbij moet opgemerkt worden dat in 2012 een inhaalslag is gemaakt in de verbetering van verlichting op de werkplek om deze veiliger en aangenamer te maken. Dit heeft wel geresulteerd in een hoger stroomverbruik. Vanaf 2013 zal Spectro uitsluitend groene stroom inkopen en wordt het gas CO2 gecompenseerd. Er vallen daarnaast in 2013 besparingen te behalen door onder andere te experimenteren met lagere temperaturen in opslagruimtes en onze gedragsmaatregelen. Dit moet eindelijk resulteren in een reductie van 3% Toekomst Wij zullen continue op zoek zijn naar mogelijkheden om ons energieverbruik te verlagen. In de verbouwing die gepland staat voor Q3 zullen ook energiebesparingen meegenomen worden zoals energiezuinige verlichting en betere isolatie. 11.

12 4.5. Grondstoffen Algemeen Spectro koopt jaarlijks een grote hoeveelheid chemische grondstoffen in. Wij zijn continue bezig met zoeken naar alternatieve, minder milieubelastende en veiligere grondstoffen. Dit uiteraard binnen de wettelijke kaders en zonder concessies te doen op de kwaliteit van onze producten Score & doelstellingen Belangrijkste concrete doelstelling op het gebied van grondstoffen is het reduceren van onze Poorly Biodegradable Organics (PBO). PBO s worden gerapporteerd in het kader van het Charter (KPI 6) en de scores van Spectro zijn als volgt: 30,00 25,00 20,00 15,00 10,00 5,00 0, (target) 2011 (market) Afbeelding 8 Score PBO's in KG per ton eindproduct Spectro scoort dus minder gunstig ten opzichte van de markt. Daarom zijn wij in 2013 zijn voornemens om het ratio PBO s met 5% te verlagen door kritisch te kijken naar de huidige PBO s en actief op zoek te gaan naar alternatieven Toekomst Er lopen momenteel meerdere testen met alternatieve voor de milieu- en mensbelastende sequesteermiddelen NTA en EDTA. Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden van de inzet van regeneraat grondstoffen en hernieuwbare bronnen inclusief duurzame afkomst. 12.

13 5. Colofon Dit duurzaamheidsverslag is opgesteld door: Angelo van den Berg, KAM coördinator Spectro B.V. Laurens Metternich, Product Manager Spectro B.V. Heeft u vragen of opmerkingen over dit verslag kunt u ons ook telefonisch bereiken: Belangrijke gegevens gebruikt in deze rapportage komen uit het A.I.S.E. Activity & Sustainability report welke te downloaden is via deze url: Spectro is lid van: Denk aan het milieu voordat u dit document print. 13.

MVO Rapportage 2013-2014

MVO Rapportage 2013-2014 MVO Rapportage 2013-2014 Spectro B.V. Postbus 699 5340 AR Oss Nederland www.spectro.nl Mei 2014 Voorwoord Geachte lezer, Hierbij alweer de tweede MVO rapportage van Spectro. Wij gaan door op het ingeslagen

Nadere informatie

MVO Rapportage 2014-2015

MVO Rapportage 2014-2015 MVO Rapportage 2014-2015 Spectro B.V. Postbus 699 5340 AR Oss Nederland www.spectro.nl April 2015 Voorwoord Geachte lezer, Graag presenteren wij u de derde MVO rapportage van Spectro B.V. Wij gaan vol

Nadere informatie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Presenta(e 2015 Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Kerncijfers Familiebedrijf Opgericht 1986 45 werknemers Lid N.V.Z./ A.I.S.E. ISO

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept Rela Green een duurzame keuze Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! Rela Green Ecolabel Als leverancier van professionele reinigingsmiddelen

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

onze heldere kijk op professionele hygi ne

onze heldere kijk op professionele hygi ne onze heldere kijk op professionele hygi ne Professionele hygiëne al 50 jaar specialist Dagelijkse reiniging en desinfectie; het is noodzakelijk om een hygiënische en veilige omgeving te creëren. Hoewel

Nadere informatie

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Voorwoord Met trots presenteer ik u het allereerste duurzaamheidsverslag van CCL Nutricontrol! In dit eerste duurzaamheids verslag willen wij u laten zien dat wij

Nadere informatie

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord Duurzaam en doeltreffend schoonmaken Ecologisch verantwoord Vive, in één keer dubbel schoonmaken: duurzaam en doeltreffend Vive draait om leven. Levenslust. Vitaliteit. Een goed gevoel. Vive is de naam

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie!

Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie! Communicatiebericht 2018 10-12-2018 Van Eijk Leiden wil CO 2 -reductie! VAN EIJK LEIDEN heeft zich ten doel gesteld om haar energie- en brandstofverbruik te reduceren. De doelstelling voor 2025 is 25%

Nadere informatie

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H.

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H. Koopmans Bouw b.v. 10 Selectie ketenanalyses CO 2 emissie Marssteden 66 7547 TD Enschede Postbus 461 7500 AL Enschede Telefoon 053-4 600 600 Fax 053-4 600 622 enschede@koopmans.nl www.koopmans.nl Bank

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary)

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary) Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015 Versie 2.0 (summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue verbetering...

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Landal GreenParks

Duurzaamheid bij Landal GreenParks Duurzaamheid bij Landal GreenParks Kenniswerkplaats Vitale Vakantieparken Noord-Veluwe Harderwijk - 18 februari 2015 Landal een duurzame organisatie? Onze belofte naar de gasten Waarom D&BO? Externe

Nadere informatie

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2 Jaarverslag 2017 Criteria Opgesteld door Paraaf Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm RB Datum 12-7-2018 Versie 2 Status Definitief Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING...

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1.

Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1. Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d. 05-07-2016 KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1. 6587 AE Middelaar 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1.

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Scope 1: tot aan 2020: 2% reductie per jaar ten opzichte van het basisjaar 2015.

Scope 1: tot aan 2020: 2% reductie per jaar ten opzichte van het basisjaar 2015. 1.A.1 / 1.A.2 / 1.A.3 / 2.A.1 / 2.A.2 / 2.A.3 / 3.A.1 / 3.A.2 ICS Groep BV heeft als Co 2 reductiedoelstellingen: Scope 1: tot aan 2020: 2% reductie per jaar ten opzichte van het basisjaar 2015. Scope

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Product Sustainability Indicator

Product Sustainability Indicator Product Sustainability Indicator Waarom een scorecard? Duurzaam bouwen is al lang geen trend meer. De vraag naar duurzame gebouwen groeit en daarmee de vraag naar duurzame producten. Maar wat is een duurzaam

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Erik Luiken Kenmerk 3.C.2 Datum 28-03-2017 Versie 6.0-1 - - 2 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2017 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSVERSLAG

DUURZAAMHEIDSVERSLAG DUURZAAMHEIDSVERSLAG Duurzaamheid Duurzaamheid zit al jaren in de genen van ons bedrijf. Maar duurzaamheid is een breed begrip. Hoe maken we met Cailliau precies het verschil? Dat gebeurt op verschillende

Nadere informatie

De brug naar Duurzame techniek

De brug naar Duurzame techniek ar duurzame tech a n g u niek r b e d Samenleving Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor de samenleving, de aarde en de onderneming in balans is. Steeds

Nadere informatie

Energiebeoordelingsverslag 2016

Energiebeoordelingsverslag 2016 Energiebeoordelingsverslag 2016 Datum: 7 maart 2017 Paraaf directie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3. Energieverbruik

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Easy. Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens.

Easy. Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens. Easy Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens. Over Ecodos Duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. Daarom maken wij hooggeconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

MVO Programma

MVO Programma 2017-2020 Inleiding Jan Bakker heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in de agrarische sector en de grond-, wegen waterbouw. We zijn gegroeid en geprofessionaliseerd, maar met behoud van onze eigen

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 CO-2 Rapportage 2014 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 28-04-2015 Versie 2.2 J.Nannings Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: april 2014 Concept Versie 1 Maart 2014 Pagina

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2013-2014 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Februari 2014 Revisie:

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV 2 juni 2015 Opgesteld met de MVO-zelfscan van Bouwend Nederland Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Medewerkers... 4 1.1. Veiligheid... 4 1.2. Gezondheid... 4 1.3. Opleiding...

Nadere informatie

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest!

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest! rh environment Nature our passion We streven er altijd naar dat onze stoelen even ergonomisch voor het lichaam als vriendelijk voor het milieu zijn. Al onze stoelen kunnen voor 100 procent gerecycled worden

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2018 H1

Periodieke rapportage 2018 H1 Periodieke rapportage 2018 H1 Oktober 2018 Inhoud 1. Analyse van de voortgang... 3 1.1 Projecten met gunningsvoordeel... 3 1.2 Voortgang reductiedoelstellingen... 3 1.3 Verbeterpunten... 5 1. Analyse van

Nadere informatie

Reductiedoelstellingen & Reductiemaatregelen

Reductiedoelstellingen & Reductiemaatregelen Reductiedoelstellingen & Reductiemaatregelen Akkoord directie 1. Introductie 2. Doelstellingen 3. Subdoelstellingen 3.1. Subdoelstellingen kantoren Brienissen Groen 3.2. Subdoelstellingen bedrijfsauto

Nadere informatie

Voeg hier uw bedrijfslogo in. Lean and Green Award. Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF]

Voeg hier uw bedrijfslogo in. Lean and Green Award. Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF] Voeg hier uw bedrijfslogo in Lean and Green Award Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF] Opgesteld door: Versie: Voorwoord Dit is het format voor het Plan van Aanpak dat nodig is voor het behalen van de Lean &

Nadere informatie

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor -

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor - Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij - met de natuur als mentor - KIVI 23 september 2014 Inclusief en circulair innoveren en co-creëren door te inspireren Geanne van Arkel Sustainable

Nadere informatie

Beleidsstuk Lomans Milieu, Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 2020/2025. Lomans, Groen Solide Kennisbedrijf

Beleidsstuk Lomans Milieu, Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 2020/2025. Lomans, Groen Solide Kennisbedrijf Beleidsstuk Lomans Milieu, Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 2020/2025 Lomans, Groen Solide Kennisbedrijf Missie Lomans is een betrouwbaar, betrokken en bevlogen familiebedrijf

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

Energie management Actieplan

Energie management Actieplan Energie management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Doelstellingen...

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM.

CO 2 Reductie doelstellingen. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM. CO 2 Reductie doelstellingen De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV Hoofddorp 13 april 2015 M. Korbee, Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Technisch Buro Klomp BV Milieubarometer - 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en

Nadere informatie

Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013

Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013 Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013 Geachte relatie, In de vorige nieuwsbrief (nr.3 maart 2013) van Heatpoint hebben wij u uitgebreid geïnformeerd over de Innovation Award die wij hebben gewonnen. Samengevat

Nadere informatie

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015 plan 2014-2015 Inzake 20 Tinten Groen CO2-prestatieladder Certificering Continuering 2013-2014 Datum : September 2015 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2014 2015 September 2015 pag. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

Easyclean. Feel the expertise

Easyclean. Feel the expertise Easyclean Feel the expertise Easyclean assortiment Facility Trade Group heeft jarenlange ervaring in de schoonmaakbranche en herkent de uitdagingen waar men in deze wereld elke dag mee te maken heeft.

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel JM Vrij beheer b.v. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel onderzoek, en het energiemeetplan 2014-2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Documenten 1.B1.1, 3.B1.1 en 3.B2.2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor -

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - Duurzaam innoveren door te inspireren en betrokkenheid te creëren Roderick Conijn Senior Account Manager Overheid European Sustainability

Nadere informatie

Energie en emissiebeleid

Energie en emissiebeleid Energie en emissiebeleid Proludic B.V. wil voortdurend zoeken naar mogelijkheden voor meer energie en milieuvriendelijke uitvoering van de werkzaamheden en streeft naar continue verbetering. Om deze reden

Nadere informatie

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Als een ideale werking en een goed design elkaar innovatief aanvullen, hebben wij alles goed gedaan. Esthetische eisen vertalen in een goed design is één ding

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. 9 april 202 Gegenereerd op 9-04-202 - pagina van 0 voor Aardoom Hoveniers B.V. Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Energie Managementplan

Energie Managementplan Energie Managementplan 2017-2020 Timmer Grond- Weg- en Waterbouw B.V. Barneveldseweg 105 3826 PB Nijkerk Periode van uitvoering: Januari april 2018 Rapportrevisie: 1 Datum: 7 mei 2018 Status: Definitief

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2013 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2013 2014 Augustus 2013 pag. 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 2. doelstellingen

Nadere informatie

CO2-prestatieladder 3.B.1_1 Reductiedoelstellingen 2016 Revisiedatum: 16-10-2014. Inhoudsopgave

CO2-prestatieladder 3.B.1_1 Reductiedoelstellingen 2016 Revisiedatum: 16-10-2014. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 1. Review CO2 reductiedoelstellingen... 2 1.1 Inleiding... 2 2. Voortgang subdoelstellingen... 3 2.1 Voortgang subdoelstelling gas verbruik reduceren... 3 2.2 Voortgang

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 1 e halfjaar 2010 (januari juli 2010) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

Paragon Netherlands MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Paragon Netherlands MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Paragon Netherlands MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN ONZE DIENSTVERLENING BIEDT ZEKERHEID VOOR UW DUURZAAMHEID Service Point Paragon Netherlands levert een actieve bijdrage aan een duurzame ontwikkeling.

Nadere informatie

CO₂ Reductieplan. CO₂ Reductieplan. Datum 13-5-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3B.RED-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H.

CO₂ Reductieplan. CO₂ Reductieplan. Datum 13-5-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3B.RED-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H. 1 van 9 Datum Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 9 INHOUDSOPGAVE 1. CO₂ REDUCTIEBELEID Het

Nadere informatie

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN?

GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? GRUNDFOS pump audit HOE EFFICIËNT EN DUURZAAM ZIJN UW POMPEN? Een Grundfos pump audit creëert duidelijkheid Is duurzaamheid één van de doelstellingen in uw organisatie? Steeds meer bedrijven en (semi-)

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingenvoestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

Review CO2 reductiedoelstellingenvoestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Review CO2 reductiedoelstellingenvoestalpine WBN Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4 2.2.

Nadere informatie

Energiebeoordeling. Batenburg Energietechniek 1 januari 2018 t/m 31 december 2018

Energiebeoordeling. Batenburg Energietechniek 1 januari 2018 t/m 31 december 2018 Energiebeoordeling Batenburg Energietechniek 1 januari 218 t/m 31 december 218 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Trendanalyse 2.1. Energiegebruik 2.2. CO2 per omzet 2.3. Reducerende maatregelen

Nadere informatie

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris 2013 Visser Assen Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien juni 2014 Definitief S.G. Jonker R. van der Veen AMK Inventis Advies en Opleiding 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

Review CO 2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Review CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 3 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 3 2.2. Voortgang

Nadere informatie

Bijlage Milieujaarverslag 2017

Bijlage Milieujaarverslag 2017 Bijlage Milieujaarverslag 2017 Energie Over de gehele linie heeft Tergooi energie weten te besparen. De berekeningen voor het energieverbruik zijn gemaakt voor gas en groene elektriciteit. De laatste geeft

Nadere informatie

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke... 3

Nadere informatie

footprint rapportage over 2018, 1 e half jaar In lijn met haar visie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen conform:

footprint rapportage over 2018, 1 e half jaar In lijn met haar visie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen conform: footprint rapportage over 2018, 1 e half jaar In lijn met haar visie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen conform: 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Beleidsverklaring van de directie... 3 3. CO2 Reductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Cyber Adviseurs Milieubarometer - 2012 Cyber Adviseurs Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Duurzame sector met vooruitstrevende blik

Duurzame sector met vooruitstrevende blik BierNieuws Nummer 2 mei 2013 Informatiebulletin van Nederlandse Brouwers column Duurzame sector met vooruitstrevende blik Al decennia lang vervullen brouwerijen een belangrijke rol in de Nederlandse samenleving.

Nadere informatie

Bedrijfsrapport <naam bedrijf>

Bedrijfsrapport <naam bedrijf> Bedrijfsrapport Brancheverduurzamingsplannen Introductie Met behulp van de Webtool Brancheverduurzamingsplannen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft uw bedrijf

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2016 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2015 2016 Versie 2 2016 pag. 1. INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 3 2. doelstellingen

Nadere informatie

Voedselveiligheid. Waarborgen van voedselveiligheid staat uiteraard hoog op uw prioriteitenlijst. In dit beheersproces spelen reiniging en

Voedselveiligheid. Waarborgen van voedselveiligheid staat uiteraard hoog op uw prioriteitenlijst. In dit beheersproces spelen reiniging en Horeca Van u als horecaondernemer wordt vandaag de dag veel verwacht. U moet het uw gasten naar de zin maken, zorgen voor smaakvolle en verantwoorde gerechten, u moet commercieel ingesteld zijn. Naast

Nadere informatie

Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2.

Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2. Coolmark MVO Jaarverslag 2014 Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2.2 Minimale milieubelasting...

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

Als u zaken doet met de overheid...

Als u zaken doet met de overheid... Als u zaken doet met de overheid... Het duurzame inkoopbeleid van de overheid Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de overheid. Om de markt voor duurzame producten te stimuleren, geeft zij zelf het

Nadere informatie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie

UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie UTS REALISEERT 75% REDUCTIE IN 11 JAAR MEDE DOOR SLIMME LOGISTIEK UTS DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2018 UTS op weg naar een circulaire & inclusieve economie DE ONTWIKKELING NAAR EEN STEVIGE BASIS VOOR EEN CIRCULAIRE

Nadere informatie