MVO Rapportage

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Rapportage 2013-2014"

Transcriptie

1 MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland Mei 2014

2 Voorwoord Geachte lezer, Hierbij alweer de tweede MVO rapportage van Spectro. Wij gaan door op het ingeslagen pad van ons krachtig MVO beleid. Het eerste rapport was een goede en duidelijke schriftelijke rapportage als voorzetting van ons MVO beleid dat we al enige tijd geleden ingezet hebben. Voor ons gaat MVO verder als het eigen bedrijfsniveau en eindproducten. Wij helpen tevens onze klanten om hun MVO doelstellingen te realiseren. Dit rapport en het daarbij behorende beleid mede ervoor gezorgd dat Spectro dit jaar de Family Fundement Award heeft gewonnen. De vorig jaar opgestelde uitdagende MVO doelstellingen hebben we bijna allemaal gehaald tot ruim gehaald. Wij blijven streven naar nieuwe doelstellingen en verbeteringen en gaan niet altijd voor de makkelijkste weg. Op productniveau hebben we een aantal nieuwe duurzame concepten gepresenteerd op de ISSA Interclean te Amsterdam ( s werelds grootste schoonmaakbeurs). Spectro wil ook in 2014 voorop blijven lopen in de reinigingsmiddelenindustrie op het gebied van MVO. Een samenspel met onze klanten en toeleveranciers is daarbij absoluut noodzakelijk. Wij wensen ook u een succesvol en duurzaam jaar. C.W.L. Metternich Directeur / eigenaar Spectro B.V. 2.

3 1. Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Bedrijfsprofiel Korte introductie van Spectro B.V Mensen Medewerkers Omgeving Gedragsmaatregelen Organogram A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Algemeen Eisen KPI en CSP Producten Private label Ecodos EU Ecolabel Kwaliteit Issues Afval Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Water Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Verpakkingen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Energie Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Grondstoffen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Colofon

4 2. Samenvatting Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van reinigingsmiddelen. De zorg voor onze medewerkers staat voorop: gezondheid, veiligheid, training en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijke onderwerpen. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7,7 jaar in dienst: een bewijs dat ons personeel graag bij ons blijft. De regionale binding is zeer belangrijk voor ons. Afval: Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt. In 2013 zijn wij er in geslaagd om de hoeveelheid afval per ton eindproduct te reduceren met maar liefst 22% en is de doelstelling van 5% reductie ruim gehaald. Onder andere door recycling en het kritisch bekijken van transportverpakkingen willen we de afvalstroom met 1,5% verder reduceren in Water: Spectro scoort gunstig ten opzichte van de markt, mede door de grote besparingen in voorgaande jaren. Echter is onze doelstelling van 1% reductie per ton eindproduct voor 2013 niet gehaald en is het waterverbruik met 6% gestegen. Onder andere door de productie van verder geconcentreerde producten en de gedragsmaatregelen zijn we voornemens om het waterverbruik alsnog met 5% per ton eindproduct te reduceren om zo onder het niveau van 2012 te komen. Verpakkingen: Spectro heeft momenteel 97% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. De doelstelling van 90% in 2013 is hiermee, in samenwerking met onze leveranciers, ruim gehaald. Voor 2014 willen wij het percentage dozen van gerecyclede karton verder omhoog brengen naar 100%. Energie: Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. In 2013 is de hoeveelheid energie per ton eindproduct gestegen met 15% en de hoeveelheid CO2 per ton eindproduct met 6%. De doelstelling van 3% reductie voor beide KPI s is dus niet gehaald. Voornaamste redenen zijn het koude voorjaar en de nieuwbouw die in september is gestart. Wij zijn voornemens om, ondanks de grotere fabriek, het energieverbruik te reduceren met 2% per ton eindproduct en de hoeveelheid CO2 met 5% per ton eindproduct. Grondstoffen: Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt. Mede door de inzet van nieuwe milieuvriendelijke grondstoffen zijn wij erin geslaagd om in 2013 de score Poorly Biodegradable Organics (PBO) per ton eindproduct met 8% te reduceren en daarmee is de doelstelling van 5% ruim gehaald. In 2014 gaan wij de hoeveelheid PBO s met 5% per ton eindproduct verder reduceren. 4.

5 3. Bedrijfsprofiel 3.1. Korte introductie van Spectro B.V. Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de productie van reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik. Wij leveren de producten onder private label en ontwikkelen innovatieve reinigingsconcepten zoals Ecodos. In onze fabriek in Oss verzorgen wij zelf productontwikkeling, productie, verpakken en etikettering van de producten. Kwaliteit, MVO en kennis van zaken zijn de pijlers van ons bedrijf. Spectro verkoopt uitsluitend aan wederverkopers. Onze belangrijkste productgroepen zijn als volgt: Gebouwenreiniging- en onderhoud; Zorg; Horeca; Toilethygiëne; Voedingsmiddelenindustrie; Industrie. De producten worden verpakt in verpakkingen variërend van 20 ml flacons tot 1000 liter IBC s en tankauto s. Wij zijn gecertificeerd met ISO 9001 en het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning. Daarnaast hebben wij een groot aantal producten gecertificeerd met het Europees Ecolabel. Spectro is in handen van de familie Metternich. In 2014 hebben wij de Family Fundement Award gewonnen en mogen wij ons het 'Beste Familiebedrijf van Nederland' noemen. Momenteel werken er circa 45 mensen bij Spectro Mensen Medewerkers De zorg voor onze medewerkers staat voorop. Wij vinden het erg belangrijk dat onze medewerkers aan het einde van de werkdag weer net zo gezond naar huis gaan als dat ze aankwamen. Daarom is ons arbobeleid proactief, volledig geïntegreerd in onze dagelijkse werkzaamheden en gericht op het voorkomen van onveilige situaties en handelingen. Mede hierdoor is het aantal (bijna) incidenten gedaald van 12 in 2012 naar 5 in Naast een veilige en gezonde werkomgeving, vinden wij het ook belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen. We geven aan iedereen trainingen op het gebied van chemische stoffen, er worden functie specifieke trainingen gegeven en er is aandacht voor individuele ontwikkeling. In het jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprek wordt samen met de medewerker bekeken wat de individuele ontwikkelingsbehoefte is. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7.7 jaar in dienst: een bewijs dat onze medewerkers graag bij ons werken Omgeving Wij voelen ons sterk verbonden met onze omgeving. Het merendeel van onze medewerkers woont binnen een straal van 15 km van onze fabriek. Vandaar dat we een bijdrage leveren aan een aantal regionale verenigingen en landelijke initiatieven zoals, KWF, Oxfam Novib, Sporten 5.

6 met CF, Alpe d"huzes, Serious Request, Kerst voor ouderen en St. Carnavalsviering Heesch. Bovendien levert Spectro een actieve bijdrage aan een aantal initiatieven om de lokale werkgelegenheid te verbeteren zoals de Kracht van Oss en Dat is Oss Gedragsmaatregelen Om het bewustzijn van duurzaamheid richting onze werknemers te vergroten, hebben wij gedragsmaatregelen ingevoerd. Op een aantal prominente plekken in ons bedrijf hangen kaarten waarop we een aantal belangrijke aspecten benadrukken. De gedragsmaatregelen zijn gebaseerd op de volgende punten: - Energiebesparing; - Waterbesparing; - Afvalscheiding; - Papierbesparing Organogram De bedrijfsstructuur van Spectro is als volgt: 3.3. A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Afbeelding 1 FLO. DIR 1 Organisatiestructuur Spectro revisie Algemeen Spectro heeft in april 2011 met succes het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning (update 2010) geïmplementeerd binnen het volledige bedrijf. Het Charter is het zorgsysteem van de Europese Branchevereniging A.I.S.E. en kent veel overlapping met andere zorgsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, OHSAS en EMAS. Het Charter is echter branchespecifiek waardoor het dieper ingaat op kritieke punten voor producenten van reinigingsmiddelen. Voldoet men aan de strenge eisen, dan is de producent gerechtigd het logo te voeren op de verpakking Eisen Het Charter toetst de organisatie onafhankelijk op onder andere de volgende onderdelen: Grondstoffengebruik en - selectie; Verpakkingenkeuze; Afvalbeperking; Gezondheid en veiligheid; Product en productgebruik. 6.

7 KPI en CSP Vereiste is om op alle punten jaarlijks te rapporteren middels Key Performance Indicators (KPI) en een continue meetbare verbetering te bereiken met behulp van de Charter Sustainability Procedures (CSP). De resultaten van alle deelnemende producenten worden jaarlijks verzameld. Hiermee wordt op Europees niveau het duurzaamheidbeleid van de branche aangetoond en kunnen wij ons vergelijken met de score van branchegenoten Producten Private label Het merendeel van de producten van Spectro wordt verkocht onder private label. De soorten klanten zijn als volgt te verdelen: - Groothandelaren: waarvan het private label of huismerk een onderdeel van het assortiment is. - Merken: bekende merken die de ontwikkeling en productie uitbesteden. - Loonproductie: klanten die zelf de recepturen en specificaties aanleveren. Spectro denkt actief met de klanten mee over het verbeteren van de private label producten bijvoorbeeld door verpakkingskeuze, duidelijke etikettering en instructies, veiligheidsinformatiebladen en productinformatiebladen Ecodos Enkele jaren geleden is Spectro begonnen al haar expertise op het gebied van duurzaamheid te bundelen in één reinigingsconcept: Ecodos. Want wij vinden dat duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. Daarom maken wij met Ecodos hooggeconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen en combineren we deze met slimme doseersystemen. Zo helpen we de schoonmaak efficiënter, hygiënischer, veiliger en milieuvriendelijker te maken. Dat is onze missie: de totale milieu- impact van onze producten verkleinen en de schoonmaakkosten verminderen. Op de ISSA/INTERCLEAN hebben wij naast de bestaande Ecodos Dispenser ook de Ecodos Doseerfles en Ecodos Compact geïntroduceerd aan de wereldwijde industrie. Ecodos moet de komende jaren bijdragen aan de internationale groei van Spectro. Meer informatie over Ecodos is te vinden op de vernieuwde website: EU Ecolabel Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Commissie. Het beoordeelt non- food producten op de gehele levenscyclus. Voor onze producten zijn dat bijvoorbeeld de grondstoffen, verpakking en afbraakfase. Daarnaast moet er aangetoond worden dat het product ook daadwerkelijk goed functioneert middels praktijktesten of onafhankelijke laboratoriumtesten. Spectro heeft producten met het EU Ecolabel in de categorieën: Alles- & Sanitairreinigers (11), Zepen, Shampoos & Haarconditioners (3) en Handafwasmiddelen (1). Op het moment van schrijven zijn reeds 4 nieuwe producten ingediend bij het Europees Ecolabel. 7.

8 (target) Afbeelding 2 Ontwikkeling producten met EU Ecolabel 3.5. Kwaliteit Kwaliteit is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Spectro. Dit wordt geborgd in onze ISO 9001 certificering en wij zijn dan ook continue bezig om de kwaliteit van onze producten en organisatie op een nog hoger niveau te brengen. Bovendien vinden wij de mening van onze klanten zeer belangrijk. In dat kader voeren wij jaarlijks het klanttevredenheid- onderzoek uit. In 2013 was de respons 35,7% (t.o.v. 23,9% in 2012) en de scores als volgt: Relatie met Spectro Goed tot zeer goed Assortiment Voldoende tot goed Orders Goed tot zeer goed Betaling Voldoende tot goed Klachten Voldoende tot goed Overige Voldoende tot goed Offertes Voldoende tot goed In de redenen waarom men producten bij Spectro koopt, heeft ten opzichte van vorige jaar slechts een zeer beperkte verschuiving plaatsgevonden. Dit is af te lezen in onderstaande tabel. 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0%

9 4. Issues 4.1. Afval Algemeen Helaas creëren wij als bedrijf afval. Afvalscheiding vindt inmiddels tot op detail in ons bedrijf plaats. Door doordachte inkoop en slimme productiemethodieken houden wij onze hoeveelheid afval tot een absoluut minimum Score & doelstellingen Afval wordt gerapporteerd in het Charter (KPI 9). De scores van Spectro zijn als volgt: 15,00 10,00 5,00 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 4 Hoeveelheid afval in KG per ton eindproduct Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt, in 2013 zijn wij er in geslaagd om de hoeveelheid afval per ton eindproduct te reduceren met maar liefst 22% en is de doelstelling van 5% reductie ruim gehaald Toekomst Onder andere door recycling en het kritisch bekijken van transportverpakkingen willen we de afvalstroom met 1,5% verder reduceren in Water Algemeen Water is de belangrijkste grondstof voor reinigingsmiddelen. Hoewel er in Nederland nog geen directe noodzaak is om drinkwater te besparen, moeten we wel zuinig zijn met het verbruik van ons drinkwater. Bovendien hebben we een voorbeeldfunctie voor het buitenland waar vaak wel een waterschaarste is. Daarom doet Spectro er alles aan om zoveel mogelijk waterbesparing te realiseren. 9.

10 Score & doelstellingen Ons totale waterverbruik wordt jaarlijks gerapporteerd in verband met Charter (KPI 8). De scores van Spectro zijn als volgt: 1,60 1,40 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40 0,20 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 5 Score waterverbruik in m3 per ton eindproduct Spectro scoort gunstig ten opzichte van de markt, mede door de grote besparingen in voorgaande jaren. Echter is onze doelstelling van 1% reductie per ton eindproduct voor 2013 niet gehaald en is het waterverbruik met 6% gestegen Toekomst Onder andere door de productie van verder geconcentreerde producten en de gedragsmaatregelen zijn we voornemens om het waterverbruik met 5% per ton eindproduct te reduceren om zo op het niveau van 2012 te komen Verpakkingen Algemeen Verpakkingen hebben een grote invloed op de milieu impact van onze producten. De door ons gebruikte verpakkingen zijn ruwweg in twee soorten te verdelen: kunststof en karton. Beide verpakkingssoorten zijn goed te recyclen maar er zijn altijd verbeterpunten te vinden Score & doelstellingen Spectro heeft momenteel 97% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. De doelstelling van 90% in 2013 is hiermee, in samenwerking met onze leveranciers, ruim gehaald Toekomst Voor 2014 willen wij het percentage dozen van gerecyclede karton verder omhoog brengen naar 100%. Daarnaast starten we in 2014 met de omschakeling naar dozen van ongebleekt karton. Op dit moment is 84% van onze dozen van ongebleekt karton. In 2014 streven wij ernaar het percentage te verhogen naar 90%. Inmiddels is de eerste verpakking, van Ecodos Compact, gemaakt van 50% gerecycled kunststof. De sterke aandacht op doseersystemen blijft gehandhaafd. 10.

11 4.4. Energie Algemeen Een fabriekspand zoals dat van Spectro vergt veel energie in het gebruik. Denk hierbij aan het verwarmen van productieruimtes, magazijnen en kantoren maar ook elektra verbruik van verlichting, machines en apparatuur Score & doelstellingen Gas wordt ingekocht middels GasNeutral Verified Carbon Standard. Elektriciteit wordt ingekocht als duurzame energie. Wij meten onze energiescore aan de hand van drie factoren: gas, elektra en CO2 (KPI 7). De scores zijn hieronder af te lezen: 2,50 60,00 2,00 1,50 1,00 0,50 50,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0, (target) 2012 (market) 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 7 Verbruikte hoeveelheid energie in GJ per ton eindproduct Afbeelding 6 Hoeveelheid CO2 in KG per ton eindproduct Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. In 2013 is de hoeveelheid energie per ton eindproduct gestegen met 15%. De doelstelling van 3% reductie voor beide KPI s is dus niet gehaald. Voornaamste redenen zijn het koude voorjaar en de nieuwbouw die in september is gestart. Dit verklaart tevens waardoor de hoeveelheid CO2 per ton eindproduct is gestegen met 6% en dus ook deze doelstelling niet is gehaald Toekomst Wij zijn voornemens om, ondanks de grotere fabriek, het energieverbruik te reduceren met 2% per ton eindproduct en de hoeveelheid CO2 met 5% per ton eindproduct te verlagen. Onder andere door ingebruikname van loading docks en het verlagen van minimum opslagtemperaturen voor bepaalde grondstoffen. Hierbij moet wel gemeld worden dat in 2014 nog volop gewerkt wordt aan de uitbereiding van de fabriek in Oss. 11.

12 4.5. Grondstoffen Algemeen Spectro koopt jaarlijks een grote hoeveelheid chemische grondstoffen in. Wij zijn continue bezig met zoeken naar alternatieve, minder milieubelastende en veiligere grondstoffen. Dit uiteraard binnen de wettelijke kaders en zonder concessies te doen op de kwaliteit van onze producten Score & doelstellingen Belangrijkste concrete doelstelling op het gebied van grondstoffen is het reduceren van onze Poorly Biodegradable Organics (PBO). PBO s worden gerapporteerd in het kader van het Charter (KPI 6) en de scores van Spectro zijn als volgt: 30,00 25,00 20,00 15,00 10,00 5,00 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 8 Score PBO's in KG per ton eindproduct Spectro scoort dus minder gunstig ten opzichte van de markt. Mede door de inzet van nieuwe milieuvriendelijke grondstoffen zijn wij erin geslaagd om in 2013 de score PBO per ton eindproduct met 8% te reduceren en daarmee is de doelstelling van 5% ruim gehaald Toekomst Er lopen momenteel meerdere testen met alternatieve voor de milieu- en mensbelastende sequesteermiddelen NTA en EDTA. Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden van de inzet van regeneraat grondstoffen en hernieuwbare bronnen inclusief duurzame afkomst. In 2014 moet dit resulteren in een verdere reductie van 5% PBO per ton eindproduct. 12.

13 5. Colofon Deze MVO Rapportage is opgesteld door: Angelo van den Berg, KAM coördinator Spectro B.V. Laurens Metternich, Marketing Directeur Spectro B.V. Afbeelding 9 Familie Metternich na het winnen van de Family Fundament Award Heeft u vragen of opmerkingen over dit verslag kunt u ons ook telefonisch bereiken: Belangrijke gegevens gebruikt in deze rapportage komen uit het A.I.S.E. Activity & Sustainability report welke te downloaden is via deze url: Spectro is lid van: Denk aan het milieu voordat u dit document print. 13.

MVO Rapportage 2014-2015

MVO Rapportage 2014-2015 MVO Rapportage 2014-2015 Spectro B.V. Postbus 699 5340 AR Oss Nederland www.spectro.nl April 2015 Voorwoord Geachte lezer, Graag presenteren wij u de derde MVO rapportage van Spectro B.V. Wij gaan vol

Nadere informatie

MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland

MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland MVO Rapportage 2012 Spectro B.V. Postbus 699 5340 AR Oss Nederland www.spectro.nl Mei 2013 Voorwoord Ik ben trots u ons eerste MVO jaarrapportage aan te bieden. Spectro zet daarmee een mijlpaal door dit

Nadere informatie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie

Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Presenta(e 2015 Producent van duurzame en innova0eve reinigingsmiddelen en - concepten voor professioneel gebruik. Visie Kerncijfers Familiebedrijf Opgericht 1986 45 werknemers Lid N.V.Z./ A.I.S.E. ISO

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord

Duurzaam en doeltreffend schoonmaken. Ecologisch verantwoord Duurzaam en doeltreffend schoonmaken Ecologisch verantwoord Vive, in één keer dubbel schoonmaken: duurzaam en doeltreffend Vive draait om leven. Levenslust. Vitaliteit. Een goed gevoel. Vive is de naam

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Easy. Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens.

Easy. Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens. Easy Voor de dagelijkse professionele reiniging van gebouwen en keukens. Over Ecodos Duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. Daarom maken wij hooggeconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013

Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013 Heatpoint nieuwsbrief 4 juni 2013 Geachte relatie, In de vorige nieuwsbrief (nr.3 maart 2013) van Heatpoint hebben wij u uitgebreid geïnformeerd over de Innovation Award die wij hebben gewonnen. Samengevat

Nadere informatie

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 CO-2 Rapportage 2014 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 28-04-2015 Versie 2.2 J.Nannings Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Stimular Milieubarometer - 2013 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor -

Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij. - met de natuur als mentor - Een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij - met de natuur als mentor - KIVI 23 september 2014 Inclusief en circulair innoveren en co-creëren door te inspireren Geanne van Arkel Sustainable

Nadere informatie

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest!

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest! rh environment Nature our passion We streven er altijd naar dat onze stoelen even ergonomisch voor het lichaam als vriendelijk voor het milieu zijn. Al onze stoelen kunnen voor 100 procent gerecycled worden

Nadere informatie

Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2.

Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2. Coolmark MVO Jaarverslag 2014 Inhoud 1. Voorwoord... 2 Visie... 2 Doelstelling... 2 Aanpak... 2 MVO samen met u... 3 2. Duurzame organisatie... 4 2.1 CO 2 reductie... 4 2.2 Minimale milieubelasting...

Nadere informatie

Energiebeoordelingsverslag 2016

Energiebeoordelingsverslag 2016 Energiebeoordelingsverslag 2016 Datum: 7 maart 2017 Paraaf directie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3. Energieverbruik

Nadere informatie

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2015 scope 1 en 2

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2015 scope 1 en 2 4.B.2 Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3 Evaluatie 1 e halfjaar 215 & Monitoring doelstellingen 215 scope 1 en 2 Van Steenis Geodesie BV Ringveste 7b 3992 DD HOUTEN Van Steenis Geodesie BV Duurstedeweg

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2013

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2013 4.B.2 Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3 Evaluatie 213 & Monitoring doelstellingen 213 Van Steenis Geodesie BV Ringveste 7b 3992 DD HOUTEN Van Steenis Geodesie BV Duurstedeweg 4 7418 CK DEVENTER

Nadere informatie

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1 CO₂-Prestatieladder Hoogstraten Wegenbouw is sinds 2014 gecertificeerd op niveau 3 voor de CO₂ - Prestatieladder. Er is een plan van aanpak geschreven conform de norm ISO 14064-1. Hieruit is over 2013

Nadere informatie

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1

Ketenanalyse Papier. Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 2015 Ketenanalyse Papier Rapportage: KAP 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Ketenanalyse papier... 4 1.1 Keten van papier... 4 2.2 Identificeren

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie 2012

Voortgang CO 2 reductie 2012 Voortgang CO 2 reductie 2012 Datum: augustus 2013 Versie: 1.0 Door: Technisch Handels Bureau Rensa BV (Jur Hofland) Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Duurzaamheidsbeleid... 4 2. Doelstellingen... 5 3. Energie

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2012. Kwartaal 3 en 4. Akkoord Directie:

CO 2 Voortgangsrapportage 2012. Kwartaal 3 en 4. Akkoord Directie: CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 3 en 4 Akkoord Directie: 31 december Inhoud voortgangsrapportage, kwartaal 3 en 4 1. Directieverklaring 2. Carbon Footprint a. Scope 1: directe CO 2 emissies b. Scope

Nadere informatie

Kwantitatieve reductiedoelstelling

Kwantitatieve reductiedoelstelling CO 2 Prestatieladder Kwantitatieve reductiedoelstelling Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.1, 3.B.2, 4.B.1, 1.D.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 18 april 2014 Inhoudsopgave 1.0

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingenvoestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

Review CO2 reductiedoelstellingenvoestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Review CO2 reductiedoelstellingenvoestalpine WBN Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4 2.2.

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2016 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2015 2016 Versie 2 2016 pag. 1. INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 3 2. doelstellingen

Nadere informatie

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING Om bij te dragen aan de bescherming van het klimaat, beperken we de CO2-voetafdruk in onze gehele waardeketen. Daarbij kijken we verder dan alleen onze eigen activiteiten. Ook door nauw samen te werken

Nadere informatie

De brug naar Duurzame techniek

De brug naar Duurzame techniek ar duurzame tech a n g u niek r b e d Samenleving Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor de samenleving, de aarde en de onderneming in balans is. Steeds

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2014 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 Versienummer: 2 Versie datum: 2-11-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder 2014

CO2 Prestatieladder 2014 CO2 Prestatieladder 2014 Brouwers Holding BV en daarmee de bedrijven Adhetec BV en Pro-Emium BV hebben de doelstelling om te voldoen aan niveau één, twee, drie, vier en vijf van de CO2 Prestatieladder

Nadere informatie

Duurzaamheid bij Landal GreenParks

Duurzaamheid bij Landal GreenParks Duurzaamheid bij Landal GreenParks Kenniswerkplaats Vitale Vakantieparken Noord-Veluwe Harderwijk - 18 februari 2015 Landal een duurzame organisatie? Onze belofte naar de gasten Waarom D&BO? Externe

Nadere informatie

3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw.

3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw. 3.C.1 Communicatie over de voortgang van CO 2 bij Prins Bouw. Datum: 12-05-2016 Versie: 1 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Prins Bouw de voorgang op de CO 2 reductiedoelstellingen laten zien, door

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Technisch Buro Klomp BV Milieubarometer - 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en

Nadere informatie

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015

Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Halfjaarlijkse CO 2 rapportage 2015 Status: Definitief Datum van uitgifte: 16-08-2015 Datum van ingang: 07-09-2015 Versienummer: 1.0 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. CO 2 EMISSIES 1E HALFJAAR 2015... 4 2.1

Nadere informatie

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H.

Koopmans Bouw b.v. Bank 59.24.39.100. KvK Veluwe en Twente 06038150 ISO 9001 gecertificeerd. Datum 23 april 2012. Behandeld door H. Koopmans Bouw b.v. 10 Selectie ketenanalyses CO 2 emissie Marssteden 66 7547 TD Enschede Postbus 461 7500 AL Enschede Telefoon 053-4 600 600 Fax 053-4 600 622 enschede@koopmans.nl www.koopmans.nl Bank

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

Milieu Management V1.4

Milieu Management V1.4 V1.4 Milieu Management Pagina 1 van 6 V1.4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. INLEIDING 3 3. DOELSTELLING 3 4. BEPALEN PRIORITEITEN 3 5. INKOOP 4 6. MANAGEMENT INFORMATIE 4 7. COMMUNICATIE 5 8. EVALUATIE 6

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2015 Revisie:

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO

Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Edulis Enschede 2015 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke... 3

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

2016 Dit document is opgesteld volgens ISO

2016 Dit document is opgesteld volgens ISO De emissie inventaris van: Axent Groen 2016 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: Jan Eggens maart 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De organisatie... 3 2.1 Verantwoordelijke...

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2011 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 19-04-2012 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 1 e halfjaar 2010 (januari juli 2010) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

Eco score van Mobiele Telefoons

Eco score van Mobiele Telefoons Eco score van Mobiele Telefoons Methodiek Een eco score van een mobiele telefoon wordt vastgesteld door 162 criteria. Bij het samenstellen van de criteria is gebruik gemaakt van: Levenscyclus analyse van

Nadere informatie

Voeg hier uw bedrijfslogo in. Lean and Green Award. Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF]

Voeg hier uw bedrijfslogo in. Lean and Green Award. Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF] Voeg hier uw bedrijfslogo in Lean and Green Award Plan van Aanpak [NAAM BEDRIJF] Opgesteld door: Versie: Voorwoord Dit is het format voor het Plan van Aanpak dat nodig is voor het behalen van de Lean &

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Cyber Adviseurs Milieubarometer - 2012 Cyber Adviseurs Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris 2013. Visser Assen. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris 2013 Visser Assen Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien juni 2014 Definitief S.G. Jonker R. van der Veen AMK Inventis Advies en Opleiding 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Inhoud 1 Aanleiding 1 2 Werkwijze 2 2.1. Bronnen 2 2.2. Kentallen 2 3 CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie 3 4 Ontwikkeling 5 5

Nadere informatie

Footprint eerste helft 2014:

Footprint eerste helft 2014: September 2014 Vanaf vorig jaar november is Pilkes door TÜV gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2-Prestatieladder. Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de vorderingen. Pilkes heeft

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage eerste helft 2015 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2015 Versienummer: 1 Versie datum: 1-9-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving

Nadere informatie

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak -

MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - MVO vanuit marktperspectief - een strategische aanpak - Een praktische training over maatschappelijk verantwoord ondernemen voor KMO s Harelbeke, 6 juni 2007 Agenda De omgeving van KMO s hecht steeds meer

Nadere informatie

Carbon footprint Van Raaijen Groep BV. Carbon Footprint 2014. Van Raaijen Groep BV. Mei 2015. Pagina 1 van 13

Carbon footprint Van Raaijen Groep BV. Carbon Footprint 2014. Van Raaijen Groep BV. Mei 2015. Pagina 1 van 13 Carbon Footprint 2014 Van Raaijen Groep BV Pagina 1 van 13 Carbon footprint Van Raaijen Groep B.V. Bedrijfsgegevens Bedrijf: Van Raaijen Groep BV Bezoekadres: De Binderij 54 Postcode en plaats: 1321 EK

Nadere informatie

CO2-reductieplan. Samen zorgen voor minder CO2. Rapportage M

CO2-reductieplan. Samen zorgen voor minder CO2. Rapportage M CO2-reductieplan Samen zorgen voor minder CO2 Rapportage 2016-6M 1 Inleiding Dit CO₂-reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem, zowel betrekking op de totale bedrijfsvoering

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2012 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 08-04-2013 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen voestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2

Review CO 2 reductiedoelstellingen voestalpine WBN. Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Review CO 2 reductiedoelstellingen voestalpine WBN Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1

2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris Netters infra De emissie inventaris van: 2013 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Opgesteld door: AMK Inventis Stef Jonker Datum: april 2014 Concept Versie 1 Maart 2014 Pagina

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 19 november 2014 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0

Nadere informatie

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Voorwoord Met trots presenteer ik u het allereerste duurzaamheidsverslag van CCL Nutricontrol! In dit eerste duurzaamheids verslag willen wij u laten zien dat wij

Nadere informatie

Duurzaamheid Management Plan

Duurzaamheid Management Plan Duurzaamheid Management Plan Wij voelen ons als Qbic hotel verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om zodoende de druk op het milieu en de samenleving te verminderen. Om samen te werken in een

Nadere informatie

KERNTHEMA VI ENERGIENEUTRALE BEDRIJFSVOERING MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES

KERNTHEMA VI ENERGIENEUTRALE BEDRIJFSVOERING MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES KERNTHEMA VI MILIEU, GRONDSTOFFEN, ENERGIE EN EMISSIES Dit kernthema milieu, grondstoff en, energie en emissies geeft de gevolgen van de activiteiten van Aqualectra weer rondom dit onderwerp. Onder dit

Nadere informatie

MVIE Geluidssystemen B.V.

MVIE Geluidssystemen B.V. MILIEUZORGSYSTEEM van MVIE Geluidssystemen B.V. tevens handelend onder: MVIE Audiovisuele Techniek MVIE Home Entertainment De scope van dit kwaliteitssysteem is: MVIE levert, installeert en onderhoud professionele

Nadere informatie

Duurzaam van nature. bakstenen met een warm hart

Duurzaam van nature. bakstenen met een warm hart Duurzaam van nature Caprice. Het hart op de juiste plaats Caprice is een groeiend en onafhankelijk familiebedrijf, gespecialiseerd in de productie van bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. Een veelzijdig

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Stimular Milieubarometer - 2014 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Stimular Milieubarometer - 2012 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel JM Vrij beheer b.v. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel onderzoek, en het energiemeetplan 2014-2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Documenten 1.B1.1, 3.B1.1 en 3.B2.2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

Paragon Netherlands MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Paragon Netherlands MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Paragon Netherlands MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN ONZE DIENSTVERLENING BIEDT ZEKERHEID VOOR UW DUURZAAMHEID Service Point Paragon Netherlands levert een actieve bijdrage aan een duurzame ontwikkeling.

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015 plan 2014-2015 Inzake 20 Tinten Groen CO2-prestatieladder Certificering Continuering 2013-2014 Datum : September 2015 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2014 2015 September 2015 pag. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers. Versie Inleiding

Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers. Versie Inleiding Ketenanalyse HKS-Van Mechelen-Eindverwerkers Versie 31-12-2015 Inleiding Van Mechelen recycling b.v. verwerkt een groot deel van de bij Liander n.v. door HKS ingezamelde grondkabel. Na verwerking ontstaan

Nadere informatie

MVO JAARVERSLAG 2013. Coolmark B.V.

MVO JAARVERSLAG 2013. Coolmark B.V. MVO JAARVERSLAG 2013 Coolmark B.V. Zweth 6 2991 LH Barendrecht Versie 08.08.2014 Inhoud 1. Voorwoord... 2 MVO strategie en visie... 2 MVO samen met u... 2 2. People... 3 2.1 Goede arbeidsvoorwaarden...

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 8-10-2013 F. Wuts Update en aanpassing van een aantal

Nadere informatie

Carbon footprint 2013

Carbon footprint 2013 PAGINA i van 13 Carbon footprint 2013 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2013_2.0 Versie: 2.0 Status: Def Uitgegeven

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 1 en 2. Akkoord Directie:

CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 1 en 2. Akkoord Directie: CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 1 en 2 Akkoord Directie: 30 juni Inhoud voortgangsrapportage, kwartaal 1 en 2 1. Directieverklaring 2. Carbon Footprint a. Scope 1: directe CO 2 emissies b. Scope 2:

Nadere informatie

RH en duurzaam ondernemen

RH en duurzaam ondernemen RH en duurzaam ondernemen Milieubeleid Zoals het een Scandinavisch bedrijf betaamt, werkt RH volgens een strikt milieubeleid. Onze vooruitstrevende mening is dat bedrijven behalve winst maken nog een andere

Nadere informatie

Compensatie CO 2 - emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2012

Compensatie CO 2 - emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2012 Compensatie CO 2 - emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2012 Inhoud 1 Aanleiding 1 2 Werkwijze 2 2.1. Bronnen 2 2.2. Kentallen 2 3 CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie 3 4 Ontwikkeling 5

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator

CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator CO 2 -Footprint 2016 Conform de CO 2 -Prestatieladder Opgesteld door N. Deylius KAM- Coördinator Goedgekeurd door R. Roffel Operationeel Directeur Datum opgesteld 31-01-2017 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2013 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2013 2014 Augustus 2013 pag. 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 2. doelstellingen

Nadere informatie

1 e half jaar 2015. Carbon Footprint. J.M. de Wit Groenvoorziening BV. Carbon footprint J.M. de Wit Groenvoorziening BV.

1 e half jaar 2015. Carbon Footprint. J.M. de Wit Groenvoorziening BV. Carbon footprint J.M. de Wit Groenvoorziening BV. Carbon Footprint 1 e half jaar 2015 J.M. de Wit Groenvoorziening BV Pagina 1 van 13 Carbon footprint J.M. de Wit Groenvoorziening B.V. Bedrijfsgegevens Bedrijf: J.M. de Wit Groenvoorziening BV Bezoekadres:

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2014. Periode: 1 januari t/m 31 december 2014

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2014. Periode: 1 januari t/m 31 december 2014 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2014 Periode: 1 januari t/m 31 december 2014 Versienummer: 4 Versie datum: 05-11-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV CO2-prestatie Gebr. Kloens BV Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 Opgesteld d.d.: 05-07-2016 Revisie: 003 Opgesteld door Voor akkoord: Naam: A.L. Hubregtse Naam: Mevr. C.K. Kloens d.d. 05-07-2016 d.d.

Nadere informatie

CO2-reductieplan 2015

CO2-reductieplan 2015 CO2-reductieplan 2015 Samen zorgen voor minder CO2 Tussentijdse rapportage januari juni 2015 1 Inleiding Dit CO₂-reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem, zowel betrekking op

Nadere informatie