MVO Rapportage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Rapportage 2013-2014"

Transcriptie

1 MVO Rapportage Spectro B.V. Postbus AR Oss Nederland Mei 2014

2 Voorwoord Geachte lezer, Hierbij alweer de tweede MVO rapportage van Spectro. Wij gaan door op het ingeslagen pad van ons krachtig MVO beleid. Het eerste rapport was een goede en duidelijke schriftelijke rapportage als voorzetting van ons MVO beleid dat we al enige tijd geleden ingezet hebben. Voor ons gaat MVO verder als het eigen bedrijfsniveau en eindproducten. Wij helpen tevens onze klanten om hun MVO doelstellingen te realiseren. Dit rapport en het daarbij behorende beleid mede ervoor gezorgd dat Spectro dit jaar de Family Fundement Award heeft gewonnen. De vorig jaar opgestelde uitdagende MVO doelstellingen hebben we bijna allemaal gehaald tot ruim gehaald. Wij blijven streven naar nieuwe doelstellingen en verbeteringen en gaan niet altijd voor de makkelijkste weg. Op productniveau hebben we een aantal nieuwe duurzame concepten gepresenteerd op de ISSA Interclean te Amsterdam ( s werelds grootste schoonmaakbeurs). Spectro wil ook in 2014 voorop blijven lopen in de reinigingsmiddelenindustrie op het gebied van MVO. Een samenspel met onze klanten en toeleveranciers is daarbij absoluut noodzakelijk. Wij wensen ook u een succesvol en duurzaam jaar. C.W.L. Metternich Directeur / eigenaar Spectro B.V. 2.

3 1. Inhoudsopgave Voorwoord Inhoudsopgave Samenvatting Bedrijfsprofiel Korte introductie van Spectro B.V Mensen Medewerkers Omgeving Gedragsmaatregelen Organogram A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Algemeen Eisen KPI en CSP Producten Private label Ecodos EU Ecolabel Kwaliteit Issues Afval Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Water Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Verpakkingen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Energie Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Grondstoffen Algemeen Score & doelstellingen Toekomst Colofon

4 2. Samenvatting Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van reinigingsmiddelen. De zorg voor onze medewerkers staat voorop: gezondheid, veiligheid, training en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijke onderwerpen. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7,7 jaar in dienst: een bewijs dat ons personeel graag bij ons blijft. De regionale binding is zeer belangrijk voor ons. Afval: Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt. In 2013 zijn wij er in geslaagd om de hoeveelheid afval per ton eindproduct te reduceren met maar liefst 22% en is de doelstelling van 5% reductie ruim gehaald. Onder andere door recycling en het kritisch bekijken van transportverpakkingen willen we de afvalstroom met 1,5% verder reduceren in Water: Spectro scoort gunstig ten opzichte van de markt, mede door de grote besparingen in voorgaande jaren. Echter is onze doelstelling van 1% reductie per ton eindproduct voor 2013 niet gehaald en is het waterverbruik met 6% gestegen. Onder andere door de productie van verder geconcentreerde producten en de gedragsmaatregelen zijn we voornemens om het waterverbruik alsnog met 5% per ton eindproduct te reduceren om zo onder het niveau van 2012 te komen. Verpakkingen: Spectro heeft momenteel 97% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. De doelstelling van 90% in 2013 is hiermee, in samenwerking met onze leveranciers, ruim gehaald. Voor 2014 willen wij het percentage dozen van gerecyclede karton verder omhoog brengen naar 100%. Energie: Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. In 2013 is de hoeveelheid energie per ton eindproduct gestegen met 15% en de hoeveelheid CO2 per ton eindproduct met 6%. De doelstelling van 3% reductie voor beide KPI s is dus niet gehaald. Voornaamste redenen zijn het koude voorjaar en de nieuwbouw die in september is gestart. Wij zijn voornemens om, ondanks de grotere fabriek, het energieverbruik te reduceren met 2% per ton eindproduct en de hoeveelheid CO2 met 5% per ton eindproduct. Grondstoffen: Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt. Mede door de inzet van nieuwe milieuvriendelijke grondstoffen zijn wij erin geslaagd om in 2013 de score Poorly Biodegradable Organics (PBO) per ton eindproduct met 8% te reduceren en daarmee is de doelstelling van 5% ruim gehaald. In 2014 gaan wij de hoeveelheid PBO s met 5% per ton eindproduct verder reduceren. 4.

5 3. Bedrijfsprofiel 3.1. Korte introductie van Spectro B.V. Spectro is een familiebedrijf dat zich richt op de productie van reinigingsmiddelen voor professioneel gebruik. Wij leveren de producten onder private label en ontwikkelen innovatieve reinigingsconcepten zoals Ecodos. In onze fabriek in Oss verzorgen wij zelf productontwikkeling, productie, verpakken en etikettering van de producten. Kwaliteit, MVO en kennis van zaken zijn de pijlers van ons bedrijf. Spectro verkoopt uitsluitend aan wederverkopers. Onze belangrijkste productgroepen zijn als volgt: Gebouwenreiniging- en onderhoud; Zorg; Horeca; Toilethygiëne; Voedingsmiddelenindustrie; Industrie. De producten worden verpakt in verpakkingen variërend van 20 ml flacons tot 1000 liter IBC s en tankauto s. Wij zijn gecertificeerd met ISO 9001 en het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning. Daarnaast hebben wij een groot aantal producten gecertificeerd met het Europees Ecolabel. Spectro is in handen van de familie Metternich. In 2014 hebben wij de Family Fundement Award gewonnen en mogen wij ons het 'Beste Familiebedrijf van Nederland' noemen. Momenteel werken er circa 45 mensen bij Spectro Mensen Medewerkers De zorg voor onze medewerkers staat voorop. Wij vinden het erg belangrijk dat onze medewerkers aan het einde van de werkdag weer net zo gezond naar huis gaan als dat ze aankwamen. Daarom is ons arbobeleid proactief, volledig geïntegreerd in onze dagelijkse werkzaamheden en gericht op het voorkomen van onveilige situaties en handelingen. Mede hierdoor is het aantal (bijna) incidenten gedaald van 12 in 2012 naar 5 in Naast een veilige en gezonde werkomgeving, vinden wij het ook belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen. We geven aan iedereen trainingen op het gebied van chemische stoffen, er worden functie specifieke trainingen gegeven en er is aandacht voor individuele ontwikkeling. In het jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprek wordt samen met de medewerker bekeken wat de individuele ontwikkelingsbehoefte is. Onze medewerkers zijn gemiddeld 7.7 jaar in dienst: een bewijs dat onze medewerkers graag bij ons werken Omgeving Wij voelen ons sterk verbonden met onze omgeving. Het merendeel van onze medewerkers woont binnen een straal van 15 km van onze fabriek. Vandaar dat we een bijdrage leveren aan een aantal regionale verenigingen en landelijke initiatieven zoals, KWF, Oxfam Novib, Sporten 5.

6 met CF, Alpe d"huzes, Serious Request, Kerst voor ouderen en St. Carnavalsviering Heesch. Bovendien levert Spectro een actieve bijdrage aan een aantal initiatieven om de lokale werkgelegenheid te verbeteren zoals de Kracht van Oss en Dat is Oss Gedragsmaatregelen Om het bewustzijn van duurzaamheid richting onze werknemers te vergroten, hebben wij gedragsmaatregelen ingevoerd. Op een aantal prominente plekken in ons bedrijf hangen kaarten waarop we een aantal belangrijke aspecten benadrukken. De gedragsmaatregelen zijn gebaseerd op de volgende punten: - Energiebesparing; - Waterbesparing; - Afvalscheiding; - Papierbesparing Organogram De bedrijfsstructuur van Spectro is als volgt: 3.3. A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning Afbeelding 1 FLO. DIR 1 Organisatiestructuur Spectro revisie Algemeen Spectro heeft in april 2011 met succes het A.I.S.E. Charter for Sustainable Cleaning (update 2010) geïmplementeerd binnen het volledige bedrijf. Het Charter is het zorgsysteem van de Europese Branchevereniging A.I.S.E. en kent veel overlapping met andere zorgsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, OHSAS en EMAS. Het Charter is echter branchespecifiek waardoor het dieper ingaat op kritieke punten voor producenten van reinigingsmiddelen. Voldoet men aan de strenge eisen, dan is de producent gerechtigd het logo te voeren op de verpakking Eisen Het Charter toetst de organisatie onafhankelijk op onder andere de volgende onderdelen: Grondstoffengebruik en - selectie; Verpakkingenkeuze; Afvalbeperking; Gezondheid en veiligheid; Product en productgebruik. 6.

7 KPI en CSP Vereiste is om op alle punten jaarlijks te rapporteren middels Key Performance Indicators (KPI) en een continue meetbare verbetering te bereiken met behulp van de Charter Sustainability Procedures (CSP). De resultaten van alle deelnemende producenten worden jaarlijks verzameld. Hiermee wordt op Europees niveau het duurzaamheidbeleid van de branche aangetoond en kunnen wij ons vergelijken met de score van branchegenoten Producten Private label Het merendeel van de producten van Spectro wordt verkocht onder private label. De soorten klanten zijn als volgt te verdelen: - Groothandelaren: waarvan het private label of huismerk een onderdeel van het assortiment is. - Merken: bekende merken die de ontwikkeling en productie uitbesteden. - Loonproductie: klanten die zelf de recepturen en specificaties aanleveren. Spectro denkt actief met de klanten mee over het verbeteren van de private label producten bijvoorbeeld door verpakkingskeuze, duidelijke etikettering en instructies, veiligheidsinformatiebladen en productinformatiebladen Ecodos Enkele jaren geleden is Spectro begonnen al haar expertise op het gebied van duurzaamheid te bundelen in één reinigingsconcept: Ecodos. Want wij vinden dat duurzaam reinigen gaat om het product én het gebruik daarvan. Daarom maken wij met Ecodos hooggeconcentreerde, ecologische reinigingsmiddelen en combineren we deze met slimme doseersystemen. Zo helpen we de schoonmaak efficiënter, hygiënischer, veiliger en milieuvriendelijker te maken. Dat is onze missie: de totale milieu- impact van onze producten verkleinen en de schoonmaakkosten verminderen. Op de ISSA/INTERCLEAN hebben wij naast de bestaande Ecodos Dispenser ook de Ecodos Doseerfles en Ecodos Compact geïntroduceerd aan de wereldwijde industrie. Ecodos moet de komende jaren bijdragen aan de internationale groei van Spectro. Meer informatie over Ecodos is te vinden op de vernieuwde website: EU Ecolabel Het Europees Ecolabel is het milieukeurmerk van de Europese Commissie. Het beoordeelt non- food producten op de gehele levenscyclus. Voor onze producten zijn dat bijvoorbeeld de grondstoffen, verpakking en afbraakfase. Daarnaast moet er aangetoond worden dat het product ook daadwerkelijk goed functioneert middels praktijktesten of onafhankelijke laboratoriumtesten. Spectro heeft producten met het EU Ecolabel in de categorieën: Alles- & Sanitairreinigers (11), Zepen, Shampoos & Haarconditioners (3) en Handafwasmiddelen (1). Op het moment van schrijven zijn reeds 4 nieuwe producten ingediend bij het Europees Ecolabel. 7.

8 (target) Afbeelding 2 Ontwikkeling producten met EU Ecolabel 3.5. Kwaliteit Kwaliteit is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Spectro. Dit wordt geborgd in onze ISO 9001 certificering en wij zijn dan ook continue bezig om de kwaliteit van onze producten en organisatie op een nog hoger niveau te brengen. Bovendien vinden wij de mening van onze klanten zeer belangrijk. In dat kader voeren wij jaarlijks het klanttevredenheid- onderzoek uit. In 2013 was de respons 35,7% (t.o.v. 23,9% in 2012) en de scores als volgt: Relatie met Spectro Goed tot zeer goed Assortiment Voldoende tot goed Orders Goed tot zeer goed Betaling Voldoende tot goed Klachten Voldoende tot goed Overige Voldoende tot goed Offertes Voldoende tot goed In de redenen waarom men producten bij Spectro koopt, heeft ten opzichte van vorige jaar slechts een zeer beperkte verschuiving plaatsgevonden. Dit is af te lezen in onderstaande tabel. 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0%

9 4. Issues 4.1. Afval Algemeen Helaas creëren wij als bedrijf afval. Afvalscheiding vindt inmiddels tot op detail in ons bedrijf plaats. Door doordachte inkoop en slimme productiemethodieken houden wij onze hoeveelheid afval tot een absoluut minimum Score & doelstellingen Afval wordt gerapporteerd in het Charter (KPI 9). De scores van Spectro zijn als volgt: 15,00 10,00 5,00 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 4 Hoeveelheid afval in KG per ton eindproduct Spectro scoort zeer gunstig ten opzichte van de markt, in 2013 zijn wij er in geslaagd om de hoeveelheid afval per ton eindproduct te reduceren met maar liefst 22% en is de doelstelling van 5% reductie ruim gehaald Toekomst Onder andere door recycling en het kritisch bekijken van transportverpakkingen willen we de afvalstroom met 1,5% verder reduceren in Water Algemeen Water is de belangrijkste grondstof voor reinigingsmiddelen. Hoewel er in Nederland nog geen directe noodzaak is om drinkwater te besparen, moeten we wel zuinig zijn met het verbruik van ons drinkwater. Bovendien hebben we een voorbeeldfunctie voor het buitenland waar vaak wel een waterschaarste is. Daarom doet Spectro er alles aan om zoveel mogelijk waterbesparing te realiseren. 9.

10 Score & doelstellingen Ons totale waterverbruik wordt jaarlijks gerapporteerd in verband met Charter (KPI 8). De scores van Spectro zijn als volgt: 1,60 1,40 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40 0,20 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 5 Score waterverbruik in m3 per ton eindproduct Spectro scoort gunstig ten opzichte van de markt, mede door de grote besparingen in voorgaande jaren. Echter is onze doelstelling van 1% reductie per ton eindproduct voor 2013 niet gehaald en is het waterverbruik met 6% gestegen Toekomst Onder andere door de productie van verder geconcentreerde producten en de gedragsmaatregelen zijn we voornemens om het waterverbruik met 5% per ton eindproduct te reduceren om zo op het niveau van 2012 te komen Verpakkingen Algemeen Verpakkingen hebben een grote invloed op de milieu impact van onze producten. De door ons gebruikte verpakkingen zijn ruwweg in twee soorten te verdelen: kunststof en karton. Beide verpakkingssoorten zijn goed te recyclen maar er zijn altijd verbeterpunten te vinden Score & doelstellingen Spectro heeft momenteel 97% van de kartonnen dozen gemaakt van gerecycled karton. De doelstelling van 90% in 2013 is hiermee, in samenwerking met onze leveranciers, ruim gehaald Toekomst Voor 2014 willen wij het percentage dozen van gerecyclede karton verder omhoog brengen naar 100%. Daarnaast starten we in 2014 met de omschakeling naar dozen van ongebleekt karton. Op dit moment is 84% van onze dozen van ongebleekt karton. In 2014 streven wij ernaar het percentage te verhogen naar 90%. Inmiddels is de eerste verpakking, van Ecodos Compact, gemaakt van 50% gerecycled kunststof. De sterke aandacht op doseersystemen blijft gehandhaafd. 10.

11 4.4. Energie Algemeen Een fabriekspand zoals dat van Spectro vergt veel energie in het gebruik. Denk hierbij aan het verwarmen van productieruimtes, magazijnen en kantoren maar ook elektra verbruik van verlichting, machines en apparatuur Score & doelstellingen Gas wordt ingekocht middels GasNeutral Verified Carbon Standard. Elektriciteit wordt ingekocht als duurzame energie. Wij meten onze energiescore aan de hand van drie factoren: gas, elektra en CO2 (KPI 7). De scores zijn hieronder af te lezen: 2,50 60,00 2,00 1,50 1,00 0,50 50,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0, (target) 2012 (market) 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 7 Verbruikte hoeveelheid energie in GJ per ton eindproduct Afbeelding 6 Hoeveelheid CO2 in KG per ton eindproduct Spectro scoort minder gunstig ten opzichte van de markt met energie maar gunstig met CO2 uitstoot. In 2013 is de hoeveelheid energie per ton eindproduct gestegen met 15%. De doelstelling van 3% reductie voor beide KPI s is dus niet gehaald. Voornaamste redenen zijn het koude voorjaar en de nieuwbouw die in september is gestart. Dit verklaart tevens waardoor de hoeveelheid CO2 per ton eindproduct is gestegen met 6% en dus ook deze doelstelling niet is gehaald Toekomst Wij zijn voornemens om, ondanks de grotere fabriek, het energieverbruik te reduceren met 2% per ton eindproduct en de hoeveelheid CO2 met 5% per ton eindproduct te verlagen. Onder andere door ingebruikname van loading docks en het verlagen van minimum opslagtemperaturen voor bepaalde grondstoffen. Hierbij moet wel gemeld worden dat in 2014 nog volop gewerkt wordt aan de uitbereiding van de fabriek in Oss. 11.

12 4.5. Grondstoffen Algemeen Spectro koopt jaarlijks een grote hoeveelheid chemische grondstoffen in. Wij zijn continue bezig met zoeken naar alternatieve, minder milieubelastende en veiligere grondstoffen. Dit uiteraard binnen de wettelijke kaders en zonder concessies te doen op de kwaliteit van onze producten Score & doelstellingen Belangrijkste concrete doelstelling op het gebied van grondstoffen is het reduceren van onze Poorly Biodegradable Organics (PBO). PBO s worden gerapporteerd in het kader van het Charter (KPI 6) en de scores van Spectro zijn als volgt: 30,00 25,00 20,00 15,00 10,00 5,00 0, (target) 2012 (market) Afbeelding 8 Score PBO's in KG per ton eindproduct Spectro scoort dus minder gunstig ten opzichte van de markt. Mede door de inzet van nieuwe milieuvriendelijke grondstoffen zijn wij erin geslaagd om in 2013 de score PBO per ton eindproduct met 8% te reduceren en daarmee is de doelstelling van 5% ruim gehaald Toekomst Er lopen momenteel meerdere testen met alternatieve voor de milieu- en mensbelastende sequesteermiddelen NTA en EDTA. Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden van de inzet van regeneraat grondstoffen en hernieuwbare bronnen inclusief duurzame afkomst. In 2014 moet dit resulteren in een verdere reductie van 5% PBO per ton eindproduct. 12.

13 5. Colofon Deze MVO Rapportage is opgesteld door: Angelo van den Berg, KAM coördinator Spectro B.V. Laurens Metternich, Marketing Directeur Spectro B.V. Afbeelding 9 Familie Metternich na het winnen van de Family Fundament Award Heeft u vragen of opmerkingen over dit verslag kunt u ons ook telefonisch bereiken: Belangrijke gegevens gebruikt in deze rapportage komen uit het A.I.S.E. Activity & Sustainability report welke te downloaden is via deze url: Spectro is lid van: Denk aan het milieu voordat u dit document print. 13.

MVO-rapportage 20 10

MVO-rapportage 20 10 MVO-rapportage 20 10 Voorwoord Veel bedrijven streven ernaar hun negatieve impact op het milieu te reduceren. Wij doen het meteen goed en streven naar een positieve impact op mens en milieu. Zo willen

Nadere informatie

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 Inhoud Voorwoord 5 Over dit verslag 6 De kringloop sluiten 8 Onze stakeholders 10 Ons bedrijf 12 Productie 18 Ontwikkeling 18 Leveranciers 20 Medewerkers 22 Gebruik

Nadere informatie

Samen duurzaam. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2011.

Samen duurzaam. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2011. Samen duurzaam. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2011. Inhoudsopgave Voorwoord Thomas Berlemann 4 MVO highlights 2011 6 1 Introductie 8 2 Kernwaarden T-Mobile Netherlands 11 3 MVO-beleid,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Intertaste: over ons 7 Samenvatting 11 Care4People 13 Care4Planet 19 Care4Supply 25

Inhoudsopgave. Intertaste: over ons 7 Samenvatting 11 Care4People 13 Care4Planet 19 Care4Supply 25 Klaar voor de Toekomst MVO verslag 2013 Inhoudsopgave Intertaste: over ons 7 Samenvatting 11 Care4People 13 Care4Planet 19 Care4Supply 25 2 Voorwoord Beste lezer, De wereld om ons heen verandert snel.

Nadere informatie

OBT DUURZAAMHEIDSVERSLAG

OBT DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2014 OBT DUURZAAMHEIDSVERSLAG OBT bv, juni 2015 De cijfers van dit verslag zijn tot stand gekomen vanuit de milieu- en kwaliteits management systemen van de twee OBT bedrijven in Den Haag en Leiden. Beide

Nadere informatie

VERANTWOORDING CO₂ REDUCTIE PROGRAMMA LIBRA ENERGY BV 2014. Management Team Jan Joosten Jeroen Bogaers Vincent van Vaalen

VERANTWOORDING CO₂ REDUCTIE PROGRAMMA LIBRA ENERGY BV 2014. Management Team Jan Joosten Jeroen Bogaers Vincent van Vaalen VERANTWOORDING CO₂ REDUCTIE PROGRAMMA LIBRA ENERGY BV 2014 Management Team Jan Joosten Jeroen Bogaers Vincent van Vaalen Inhoud 1 Inleiding & Samenvatting... 4 2 Directieverklaring... 6 3 Organisatie...

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag 2012

Duurzaamheidsverslag 2012 Bouwgroep Dijkstra Draisma Duurzaamheidsverslag 2012 Duurzaamheidsverslag conform GRI Eisma Milieuconsultancy 4-12-2013 Inhoud Voorwoord... 3 1. Bedrijfsprofiel Bouwgroep Dijkstra Draisma... 5 1.1. Begrip

Nadere informatie

Energiemanagement plan. Jos Scholman BV

Energiemanagement plan. Jos Scholman BV Jaarrapportage Energiemanagement plan Jos Scholman BV CO 2 Prestatieladder trede 5 opgesteld, 11-05-2015 J. HENKEL M.ED.SEN AUDITOR Gecontroleerd, 11-05-2015 H. ZONDAG JOS SCHOLMAN BEDRIJVEN Namens de

Nadere informatie

Maatschappelijk jaarverslag 2014

Maatschappelijk jaarverslag 2014 Maatschappelijk jaarverslag 2014 STB Specialist in klimaattechniek Eindhoven Houten 088 266 00 00 Leemkuil 11 Ringveste 13 info@stb.eu Postbus 9712 Postbus 317 5602 LS Eindhoven 3990 GC Houten www.stb.eu

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 2009 2010 Een duurzame visie, een praktische aanpak. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Visie Door mensen dagelijks de zekerheid te bieden van goede hygiëne, dienen we direct hun gezondheid. We zien

Nadere informatie

MVO. ANWB Maatschappelijk Jaarverslag 2012

MVO. ANWB Maatschappelijk Jaarverslag 2012 MVO ANWB Maatschappelijk Jaarverslag 2012 INHOUD 3 Voorwoord 4 Hoofdstuk 1: Kerngegevens 5 Hoofdstuk 2: Maatschappelijke doelstellingen 6 Hoofdstuk 3: Profiel 6 3.1. De organisatie ANWB 9 3.2. Ontwikkelingen

Nadere informatie

MVO-jaarverslag 2012 - Maart 2013. MVO-jaarverslag

MVO-jaarverslag 2012 - Maart 2013. MVO-jaarverslag MVO-jaarverslag 2012 - Maart 2013 MVO-jaarverslag 2012 Disclaimer Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap

MVO-jaarverslag 2011. Jumbo Supermarkten. Een duurzame boodschap MVO-jaarverslag Jumbo Supermarkten Een duurzame boodschap Onze MVO-strategie Inhoudsopgave Managementverklaring 3 Samenvatting 4 1 MVO-strategie 6 2 Energie 8 Vermindering CO 2 emissies 8 Energiebesparing

Nadere informatie

ROTTERDAMSE SCHOUWBURG SER RISICO- MANAGEMENT. MVO Jaarverslag 2014

ROTTERDAMSE SCHOUWBURG SER RISICO- MANAGEMENT. MVO Jaarverslag 2014 ROTTERDAMSE SCHOUWBURG 2013 2014 SER RISICO- MANAGEMENT MVO Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave E.ON Benelux Maatschappelijk verantwoord ondernemen Verslag over 2014 2 Voorwoord 3 Korte samenvatting 5 E.ON

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 4. Uitdagend 6. Over dit jaarverslag 8. Aantoonbaar duurzaam 10. Stakeholders zijn belangrijk 12. Zorg voor mens en omgeving 14

Inhoud. Voorwoord 4. Uitdagend 6. Over dit jaarverslag 8. Aantoonbaar duurzaam 10. Stakeholders zijn belangrijk 12. Zorg voor mens en omgeving 14 Duurzaam ondernemen 2010 Inhoud Bijlagen 1 De Bavaria organisatie 2 Stakeholder informatie Bavaria 3 Milieukundige indicatoren 4 Sociale en maatschappelijke indicatoren 5 Lijst gebruikte afkortingen 1

Nadere informatie

Leidraad Duurzaam Inkopen. Amsterdam kiest voor duurzame inkoop

Leidraad Duurzaam Inkopen. Amsterdam kiest voor duurzame inkoop Leidraad Duurzaam Inkopen Amsterdam kiest voor duurzame inkoop Volg de groene golf in het inkooptraject Inhoud Leeswijzer 1 Inleiding 2 1 Inkoopvoorbereiding 5 2 Specificeren 13 3 Selecteren 23 4 Contracteren

Nadere informatie

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010.

Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. Duurzaam werken, duurzaam leven. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2010. 2 Steeds meer mensen hebben oprechte belangstelling voor duurzaamheid. Gelukkig maar, want door duurzaam met de

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V.

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. over backstage BACK stage In dit verslag kijken we terug op vijf jaar Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group. We geven hierin uitleg van ons

Nadere informatie

De allerallerbeste verantwoord MVO bij Tele2

De allerallerbeste verantwoord MVO bij Tele2 De allerallerbeste is verantwoord MVO bij Tele2 Tele2 - MVO report 201 2014 1 Management statement Gedurende mijn eerste jaar bij Tele2 ben ik verrast door wat wij als organisatie allemaal doen om een

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor!

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Maatschappelijk Verantwoord Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het beleid hierbij is kort en krachtig, begrijpelijk

Nadere informatie

MVO-jaarverslag. Op basis van de MVO-wijzer en ISO 26000. Gebr. Janssen bv Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen

MVO-jaarverslag. Op basis van de MVO-wijzer en ISO 26000. Gebr. Janssen bv Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen MVO-jaarverslag 2013 Op basis van de MVO-wijzer en ISO 26000 Januari Gebr. Janssen bv Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 1.1 VOORWOORD...3 1.2 WAT IS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen 2012

Duurzaam ondernemen 2012 Duurzaam ondernemen Jaarverslag 2009 2012 Duurzaam ondernemen 2012 Inhoud Voorwoord Doelen en resultaten 1 Sympathiek met lef 1.1 Onze ambitie: duurzame koploper worden en blijven 1.2 Verankering van

Nadere informatie

Energiemanagement plan Florijn BV

Energiemanagement plan Florijn BV Jaarrapportage m.b.t. Energiemanagement plan Florijn BV t.b.v. CO 2 Prestatieladder trede 3 opgesteld, 20-05-2015 J. HENKEL M.ED.SEN AUDITOR Gecontroleerd, 20-05-2015 G. FLORIJN Namens de directie, 20-05-2015

Nadere informatie

Monitoring verpakkingen Resultaten 2011

Monitoring verpakkingen Resultaten 2011 Monitoring verpakkingen Resultaten 2011 30 juli 2012 2 Postbus 8724 3009 AS Rotterdam 010 4206161 www.nedvang.nl info@nedvang.nl Deze monitoring rapportage is een uitgave van Nedvang. 3 4 Voorwoord Monitoring

Nadere informatie

Albron GRI-verslag 2014

Albron GRI-verslag 2014 Albron GRI-verslag 2014 Index Bladzijde Samenvatting... 4 Algemene indicatoren Strategie en analyse... 6 Organisatieprofiel... 8 Commitments met externe initiatieven... 11 Vaststelling van materiële onderwerpen

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag

Maatschappelijk Jaarverslag Maatschappelijk Jaarverslag 2010 Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB 1. Voorwoord...3 2. Leeswijzer...4 3. Feiten en cijfers...7 4. Profiel...9 4.1. Identiteit ANWB...9 4.2. De organisatie ANWB...10

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de Hotels van Oranje. De Hotels van Oranje gaan Groen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de Hotels van Oranje. De Hotels van Oranje gaan Groen Maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de Hotels van Oranje De Hotels van Oranje gaan Groen Voorwoord Maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel MVO, is steeds moeilijker weg te denken binnen

Nadere informatie

Energiemanagement plan (EMP)

Energiemanagement plan (EMP) Jaarrapportage m.b.t. D Participatie Energiemanagement plan t.b.v. CO 2 Prestatieladder trede 4 opgesteld, 20-05-2015 J. HENKEL M.ED.SEN AUDITOR Gecontroleerd, 20-05-2015 W. BROUWER/J.CUSVELLER KAM Namens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Ketendenken. 2 Wie is Bavaria. 3 Onze doelen. 4 Hoe ziet ons speelveld eruit? 5 Segmentatie naar onze vijf pijlers.

Inhoudsopgave. 1 Ketendenken. 2 Wie is Bavaria. 3 Onze doelen. 4 Hoe ziet ons speelveld eruit? 5 Segmentatie naar onze vijf pijlers. MVO verslag 2013 Inhoudsopgave 1 Ketendenken 1.1 Stakeholders 3 1.2 Dialoog in 2013 4 2 Wie is Bavaria 2.1 Voorwoord 7 2.2 Ethisch gedrag & compliance 9 2.3 Strategie, visie en beleid 10 3 Onze doelen

Nadere informatie

HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG CHANGING COLOURS HOLLAND COLOURS JAARVERSLAG 2014/2015

HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG CHANGING COLOURS HOLLAND COLOURS JAARVERSLAG 2014/2015 HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG CHANGING COLOURS 11 HOLLAND COLOURS JAARVERSLAG 2014/2015 HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG INHOUD 3 4 5 8 10 10 13 13 13 13 14 17 17 17 19 22 25 25 26 29 31 33 75 75 79 80 PROFIEL

Nadere informatie